KEDVEZMÉNYEZETTI BESZÁMOLÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KEDVEZMÉNYEZETTI BESZÁMOLÓ"

Átírás

1 KEDVEZMÉNYEZETTI BESZÁMOLÓ 1. Személyes adatok! Név: Pekár Ferenc! Cím: 6726, Szeged, Székely sor 9. fsz. 2.! Születési hely/idő: Mezőtúr, ! Kedvezményezetti státusz: felsőoktatásban tanuló diák 2. Intézményi adatok! Küldő intézmény neve: Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar! Kontakt személy: Pelle Anita! Fogadó intézmény neve: W+ST Personalberatung GmbH! Kontakt személy: Frauke Ebeling! A fogadó intézmény típusa: Kis v. középvállalkozás 3. Felkészítés a külföldi gyakorlatra! Felkészítés elemei: A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi tanársegéde, az Erasmus és Leonardo programok tanszéki koordinátora, Pelle Anita készített fel bennünket a külföldi gyakorlatra. A felkészítés nyelvi továbbképzést (nyelvtanárok segítségével), valamint a monitoring látogatást követő támogatást tartalmazott. Nagy segítséget kaptunk a szálláskeresésben, a kinti élet feltételeinek megteremtésében. Beszélgetéseink során megbeszéltük az esetleges problémákat, és megoldást kerestünk rájuk. A monitoring látogatás során megtekintette a céget, ahol később dolgoztunk, tárgyalt a cég vezetőivel, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a németországi munkakezdés gördülékenyen haladt, és a későbbiekben sem adódott probléma, beilleszkedésünk könnyű volt. Nyelvi nehézségeink sem voltak komolyak.! Felkészítés hatékonysága a későbbi kiutazás fényében: Tanszéki koordinátorunk előzetes monitoring látogatása sokat segített abban, hogy könnyen menjen a kinti ideiglenes letelepedés, gondoskodott arról, hogy legyen szállásunk, amikor megérkezünk, és az albérlet-keresés folyamatát is beindította a cégnél lévő felelős segítségével. A nyelvi felkészítésünk szükségessége vitathatatlan, mivel így már kiérkezésünkkor jobban tudtunk németül kommunikálni, mint ahogyan az előtte meglévő német-tudásunkkal képesek lettünk volna.! Különösen jó megoldások: Különösen jónak tartom az előkészítés során a problémamegoldó beszélgetéseket, amelyekre rendszeresen sort kerítettünk utazásunkat megelőzően. A monitoring-látogatás is nagyon hasznosnak bizonyult a kinti munkánk megkezdésének elősegítése miatt. Sok nehézségtől kímélt meg bennünket az, hogy tudtuk, jó cégnél fogunk dolgozni, és tudtuk, van szállásunk.

2 ! Javaslatok a továbbfejlesztésre: Tapasztalatainkat felhasználva a projekt hatékony lebonyolításában, a kinti élet megszervezésében, az esetleges későbbi kari nyertes Leonardopályázatokban fel lehet használni. A cég szívesen fogad még egyetemünkről gyakornokokat, így az ő szálláskeresésükben, beilleszkedésükben felhasználhatóak a nyelvi felkészítéssel, monitoring látogatással kapcsolatos tapasztalatok. 4. Külföldi gyakorlat tartalma! Kiutazás kezdete és vége: augusztus december 6.! Összidőtartam hetekben: 16 hét! A kedvezményezett itthoni tanulmányi területe: közgazdász szakos egyetemi hallgató! Tanulmányok szintje: egyetemi szint! A fogadófél szakmai profilja: szolgáltatások! A gyakorlat alatt végzett tevékenységek, feladatok (munkakör)! A gyakorlat szakmai tartalmának illeszkedése az itthoni tanulmányokhoz: A németországi szakmai gyakorlatunkat a Gazdaságtudományi Kar a negyedév végén számunkra kötelező háromhetes szakmai gyakorlatnak is elismerte, a projekt választott időtartama miatt pedig félévet sem kellett halasztanunk, december elején hazaérve sikeresen le tudtuk tenni vizsgáinkat. A németországi fogadó intézmény tevékenységi területe, a személyzeti tanácsadás pedig teljes mértékben illeszkedik tanulmányainkhoz.! A hazaitól eltérő tapasztalatok: Rendkívül érdekes volt egy sikeres német vállalkozásnál dolgozni, német és francia nyelvű munkakörnyezetben megtapasztalni a munkakultúra hazaitól való eltérését. Kiváló lehetőségünk nyílt szakmai és nyelvi ismereteink bővítésére, elmélyítésére, amelyet magyarországi munkavállalásunk során is kamatoztatni tudunk. A város, Saarbrücken, ahol a fogadó vállalkozás működik, érdekes a francia és a luxemburgi határ közelsége miatt, a francia-német megbékélés egyik szimbólumának számít, kulturális, nyelvi sokszínűsége kimagasló. Ottani életünk során lehetőségünk volt a város környezetének megismerésére is.! Elvárások vs megvalósulás: A projekttől szakmai tapasztalataim, tudásom elmélyítését, a német nyelv magasabb fokú elsajátítását vártam, és kijelenthetem, hogy ezek a céljaim meg is valósultak a közel négy hónapos gyakorlat alatt. Betekinthettem, sőt, részesévé váltam egy német cég munkafolyamatainak, a mindennapos munkavégzés és a pihenés alatt pedig használhattam német tudásomat, ezzel fejlesztve készségeimet. Megismerhettem a német embereket, valamint híres precizitásukat is.! Szakmai sikerek:

3 Munkánk során piackutatást végeztünk a német-magyar munkaerőpiacról, a Magyarországon letelepedett német nyelvterületről származó vállalatok toborzási, kiválasztási folyamatairól, munkaerő-piaci igényeikről. A projekt lezárásaként egy német nyelvű tanulmányt tettünk le a W+ST GmbH vezetősége elé, amellyel, mondhatom, rendkívül elégedettek voltak. Munkánkkal olyannyira meg voltak elégedve a fogadó cégnél, hogy a továbbiakban is várnak az egyetemünkről gyakornok hallgatókat a Leonardo program támogatásával. A gyakorlat folyamán részt vettünk a cég megbízói számára végzett kiválasztási folyamatban is. Elemeztük a beérkezett pályázati anyagokat, részt vettünk a jelöltekkel folytatott interjúkon. Mindezt pedig német nyelven, aktívan közreműködve. 5. Külföldi gyakorlat/csere menedzsmentje! A küldő intézmény menedzsment tevékenysége: A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara rendkívül sokat segített nekünk gyakorlatunk sikeres lebonyolításában. Kiutazásunkat megelőzően remekül felkészítettek bennünket a kint várható nehézségekre, a problémák, feszültségek kezelésére, ebben egyetemi koordinátorunk vállalta a legfőbb szerepet. Nyelvi felkészítésünk is azt szolgálta, hogy Németországban biztosan megálljuk a helyünket. A projekt menedzselése folyamán a pontosság volt a szervezés legfőbb elve. A tennivalóinkat mindig időben megtudtuk, és így eleget is tudtunk nekik tenni, a kapcsolattartás külföldi tartózkodásunk során is folyamatos volt.! A fogadó intézmény menedzsment tevékenysége: A W+ST GmbH-nál is precízen menedzselték a pályázattal kapcsolatos tennivalókat. A cégnél a Leonardo-projektért felelős munkatárshoz fordulhattunk a pályázattal kapcsolatos adminisztrációval kapcsolatos tennivalóinkkal, itt is minden pontosan, a határidőknek, és a teendőknek megfelelően zajlott. Egyébként pedig a cég bármely munkatársához bizalommal fordulhattunk esetleges problémáinkkal, nagyon segítőkésznek bizonyultak.! Szerződéskötés: A szerződéskötés a legnagyobb rendben zajlott, idejében megismerhettük a részleteit, a német fogadó vállalkozás pedig pontosan, postafordultával megküldte az aláírt szerződést.! A tutor (szakmai felügyelet) szerepe és értékelése: A W+ST GmbH-nál munkánk megkezdésekor kineveztek egy, a szakmai fejlődésünkért felelős munkatársat, aki mindvégig tanácsokkal látott el bennünket, feladatokat biztosított számunkra, valamint nagy segítségünkre volt abban, hogy átfogóan megismerjük a személyzeti tanácsadás folyamatait.! Szállás:

4 Az egyetemi koordinátorunk előzetes monitoring látogatása során felmérte, hogy milyen lehetőségeink vannak szállás terén a kinttartózkodásunk idejére, valamint beindította a szálláskeresés folyamatát a cég egyik munkatársának segítségével. Kiérkezésünkkor már egy lista állt rendelkezésünkre a lehetséges szálláshelyekről. Kinttartózkodásunk első pár napjára szállást foglaltak nekünk a helyi ifjúsági szállón, ahol addig tartózkodtunk, amíg megtaláltuk a számunkra megfelelő albérletet a városban. Ez sikerült, és az a körülmény is hozzájárult nyelvi fejlődésünkhöz, hogy főbérlőink német anyanyelvűek voltak.! Szabadidős programok: A közel négy hónap alatt remek lehetőségünk nyílt arra, hogy Németország dél-nyugati részét megismerjük, benne a kis tartományt. Saarlandot. A hétvégeken mindig jutott időnk kirándulni, ismerkedni nem csak a német, hanem a francia tájakkal, városokkal, kultúrával is. A hétköznapokon pedig a várost, Saarbrückent fedeztük fel. Mindezek életre szóló élményt jelentenek számunkra.! Sikeres menedzsment lépések A monitoring látogatás során koordinátorunk meglátogatta a cég irodáját, munkavégzésünk helyét, tárgyalt a vezetőkkel a gyakorlatunkról, nem utolsó sorban pedig a várost is megismerte, és rendkívül pozitív benyomásokkal ért haza. Így mi sem a teljes ismeretlenbe utaztunk ki, hanem tudtuk, hogy jó körülmények, érdekes munka vár ránk.! Javaslat a továbbfejlesztésre A projektmenedzsment során szerzett tapasztalatokat Karunk a kapcsolat további folytatása, esetleges jövőbeni Leonardo-projektek folyamán is fel tudja majd használni, a folyamatokat még gördülékenyebbé téve ezáltal. A szálláskeresés esetén is könnyebb dolga lesz a kedvezményezetteknek a tapasztalatok felhasználásával, és annak előnyeit is élvezhetik, hogy munkakörünket már meghatározták, tudják majd, hogy milyen feladatok várnak rájuk. 6. Külföldi gyakorlat/csere értékelése! Gyakorlat elfogadtatása (küldő-, ill. fogadó intézmény által): A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara a hallgatók számára negyedév végén kötelező háromhetes szakmai gyakorlatnak is elismerte a Németországban teljesített gyakorlatot, a projekt választott időtartama miatt pedig félévet sem kellett halasztanunk, december elején hazaérve sikeresen le tudtuk tenni vizsgáinkat.! A kiutazás legfontosabb tapasztalatai (szakmai és személyes egyaránt): Külföldi munkavégzésem során megtudhattam, milyen egy, a hazai kulturától eltérővel rendelkező, fejlettebb országban élni és dolgozni, megismerhettem a német munkakultúrát, szervezettséget. A személyzeti tanácsadás mint tevékenység rengeteg szállal kapcsolódik az egymástól sokszor teljesen különböző iparágakhoz, így betekintést nyerhettem a német gazdaság szereplőinek életébe, azáltal pedig, hogy tárgyalásokon,

5 7. Pénzügyi beszámoló megbeszéléseken vettem részt, valamint a mindennapos munkanyelvünk is német volt, tökéletesíthettem üzleti németnyelv-tudásomat. Szakmailag is rengeteget fejlődtem, a közel négy hónap alatt lehetőségem volt közelről megvizsgálni a személyzeti tanácsadási tevékenységet, megismerni a folyamatát, eszközrendszerét. Ezeket a tapasztalatokat és tudást egészen biztosan hasznosítani tudom majd, amikor itthon állást keresek. Személyes tapasztalatom, hogy a németek nagyon kedvesek, mind a munkahelyen, mind a magánéletben, bár egy kicsit tartózkodóbbak, mint a magyarok. A négy hónap során megismerhettem kultúrájukat és az ország egy részét is.! Bevételek! Leonardo támogatás (és részletei)! A fogadó intézmény hozzájárulása/fizetés/stb: nem volt! Egyéb bevételek (ingyen/kedvezményes szállás, ingyenes étkezés, utazási kedvezmények, stb.): A fogadó intézmény nem biztosított számunkra szállást, sem étkezést, ezeket saját forrásainkból kellett megoldanunk.! Kiadások! Utazás: Személygépkocsival történő ki- és hazautazásom összesen 249 euróba került, ebből 206 euró benzinköltség, 43 euró pedig autópályadíj volt. A helyi közlekedésre összesen 83,25 eurót költöttem, havi tömegközlekedési bérletek vásárlásával, melynek darabja 27,75 euróba került.! Megélhetés: A napi megélhetésre összesen 1800 eurót költöttem, ebből a szállásom albérletben 3*260=780 euróba került.! Biztosítás: Biztosítást nem kötöttünk, mivel Magyarország és Németország között olyan egyezmény van életben, amely alapján teljes körű ingyenes sürgősségi ellátásban részesülhettünk kinttartózkodásunk során. Az esetleges ellátást a magyar társadalombiztosítás állja.

FELHÍVÁS. hátrányos helyzetű tanulók felzárkózását elősegítő program megvalósítására. A felhívás címe: Tanoda programok támogatása

FELHÍVÁS. hátrányos helyzetű tanulók felzárkózását elősegítő program megvalósítására. A felhívás címe: Tanoda programok támogatása FELHÍVÁS hátrányos helyzetű tanulók felzárkózását elősegítő program megvalósítására A felhívás címe: Tanoda programok támogatása A felhívás kódszáma: VEKOP-7.3.2-16 Magyarország Kormányának felhívása egyházi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL Ez a tájékoztató segítséget nyújt a hallgatóknak, hogy mélyebben megismerjék a BA képzés három szakirányát. Az írásos anyagot a szakirányok

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Sátoraljaújhely FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV 1. kiadás Hatályba léptetve: 2013. október 30. Ellenőrzött példány Nem ellenőrzött

Részletesebben

Készült: Készítette: IBS Kutató és Tanácsadó Kft

Készült: Készítette: IBS Kutató és Tanácsadó Kft A feldolgozott interjúk alapján készült áttekintő értékelő tanulmány Készült: A szlovák-magyar határmenti migráció/slovensko-maďarská pohraničná migrácia HUSK 1101/1.2.1/0171 számú projekt keretében a

Részletesebben

REGIONÁLIS SZAKMAI PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT MAGYARKANIZSA

REGIONÁLIS SZAKMAI PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT MAGYARKANIZSA REGIONÁLIS SZAKMAI PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT MAGYARKANIZSA A MAGYARKANIZSAI REGIONÁLIS SZAKMAI PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZŐ KÖZPONT MUNKAHELYI ÉS SZERVEZETI BESOROLÁSÁRÓL SZÓLÓ SZABÁLYZATA MAGYARKANIZSA 1

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzatának 2010. évi Éves ellenőrzési jelentése

Dombóvár Város Önkormányzatának 2010. évi Éves ellenőrzési jelentése Dombóvár Város Önkormányzatának 2010. évi Éves ellenőrzési jelentése Az éves ellenőrzési jelentés a költségvetési szervek belső ellenőrzéséről szóló 193/2003. (XI. 26.) kormányrendelet (továbbiakban: Ber.)

Részletesebben

FELHÍVÁS. a szociális képzések és továbbképzések fejlesztésére és a szociális életpályamodell bevezetésére

FELHÍVÁS. a szociális képzések és továbbképzések fejlesztésére és a szociális életpályamodell bevezetésére FELHÍVÁS a szociális képzések és továbbképzések fejlesztésére és a szociális életpályamodell bevezetésére A felhívás címe: Szociális humán erőforrás fejlesztése A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.2-16 Magyarország

Részletesebben

Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat. Tanulmány

Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat. Tanulmány Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat Tanulmány Pályakezdő szakmunkások elhelyezkedésének alakulása Gazdálkodók szakképző iskolát végzettek, felsőfokú

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok. A felhívás kódszáma: EFOP-1.4.2-16

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok. A felhívás kódszáma: EFOP-1.4.2-16 FELHÍVÁS a gyermekeket sújtó nélkülözés újratermelődésének megakadályozására és a gyermekek esélyeinek növelésére irányuló helyi projektek megvalósítására A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok

Részletesebben

Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez. Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Közoktatási munkatársak mobilitása. 2014. évi pályázati forduló

Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez. Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Közoktatási munkatársak mobilitása. 2014. évi pályázati forduló Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Közoktatási munkatársak mobilitása 2014. évi pályázati forduló TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY Tartalomjegyzék I. BEVEZETŐ GYAKORLATI

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2016. február 12-i ülése 11. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2016. február 12-i ülése 11. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2016. február 12-i ülése 11. számú napirendi pontja Javaslat a TOP-5.1.1-15 Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési

Részletesebben

A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége

A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM DOKTORI TANÁCSA VARGA LÁSZLÓ A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége című doktori (PhD) értekezés szerzői

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T -ot

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T -ot KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG Budapest, Margit krt. 85. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/336-7776, fax: 06-1/336-7778 E-mail: dontobizottsag@kozbeszerzesek-tanacsa.hu Ikt.sz.: D. 37/ 16

Részletesebben

Minıségbiztosítás. Millefolium. Varga Péter Millefolium Stratégia Kft. 2010. november 27. Tartalom

Minıségbiztosítás. Millefolium. Varga Péter Millefolium Stratégia Kft. 2010. november 27. Tartalom Millefolium Minıségbiztosítás Varga Péter Millefolium Stratégia Kft. 2010. november 27. Tartalom 1. A minıségbiztosító helye a fejlesztési folyamatban 2. Projekt minıségbiztosító 3. A minıségbiztosító

Részletesebben

Szlovén-magyar gazdasági együttmûködés erôsítése az állásrotáció eszközével

Szlovén-magyar gazdasági együttmûködés erôsítése az állásrotáció eszközével Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 Szlovén-magyar gazdasági együttmûködés erôsítése az állásrotáció eszközével SLO-HU-CRO 2006/01/113/HU 2 A projekt bemutatása A projekt

Részletesebben

FELHÍVÁS. Gyakornoki program - támogató szolgáltatások GINOP-5.2.5-16

FELHÍVÁS. Gyakornoki program - támogató szolgáltatások GINOP-5.2.5-16 FELHÍVÁS Gyakornoki program - támogató szolgáltatások GINOP-5.2.5-16 Magyarország Kormányának felhívása a GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására című felhívás keretében támogatott gyakornoki

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK.

TÁJÉKOZTATÓ. az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK. ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK TÁJÉKOZTATÓ az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről J/l 0973 201 3. ápri lis ISSN 2063-546X T A R T A L O M 1. AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Doktori Iskola vezetője: DR. KEREKES SÁNDOR MTA doktora Témavezető: DR. BERTALAN

Részletesebben

ZÁRÓ PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót!

ZÁRÓ PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót! ZÁRÓ PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót! 1. A JELENTÉS AZONOSÍTÓ ADATAI: A jelentés tárgyát képező időszak: Kezdő dátum: 2010.05.28. Záró dátum:

Részletesebben

Kedves Hallgatótársak!

Kedves Hallgatótársak! Kedves Hallgatótársak! Gávay Bence vagyok, a Miskolci Egyetem mesterszakos gépészmérnök hallgatója. Az elmúlt 5 hónapot a spanyolországi (mondjuk inkább úgy, hogy katalóniai) Gironai Egyetemen tanultam

Részletesebben

PROJEKTMENEDZSMENT KÉZIKÖNYV

PROJEKTMENEDZSMENT KÉZIKÖNYV PROJEKTMENEDZSMENT KÉZIKÖNYV ERASMUS+ PROGRAM 2014-2020 KÖZOKTATÁSI MOBILITÁSI PROJEKTEK 2014. ÉVI PÁLYÁZATI FORDULÓ TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY 1. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 4 1.1 Fogalommagyarázat... 4

Részletesebben

Baranya megye fejlődésének lehetőségei a foglalkoztatási paktumok kialakításának szemszögéből

Baranya megye fejlődésének lehetőségei a foglalkoztatási paktumok kialakításának szemszögéből Baranya megye fejlődésének lehetőségei a foglalkoztatási paktumok kialakításának szemszögéből Szakmai értékelő tanulmány Készítette: Logframe Tanácsadó Iroda Bt. Megbízó: Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

Az Erasmus+ KA1 és KA2 projektek megvalósítására vonatkozó KLIK előírások. Budapest, 2014.11.19. Maár Péter

Az Erasmus+ KA1 és KA2 projektek megvalósítására vonatkozó KLIK előírások. Budapest, 2014.11.19. Maár Péter Az Erasmus+ KA1 és KA2 projektek megvalósítására vonatkozó KLIK előírások Budapest, 2014.11.19. Maár Péter Tartalom I. A bemutatni kívánt új eljárásrend célja és hatálya II. Projektindítás és menedzsment

Részletesebben

A TEMPO EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ÁLTAL KÍNÁLT TEMPO EGÉSZSÉGPROGRAMOK ISMERTETÉSE

A TEMPO EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ÁLTAL KÍNÁLT TEMPO EGÉSZSÉGPROGRAMOK ISMERTETÉSE TEMPO Országos Önkéntes Kiegészítő Egészségpénztár 1025 Budapest Nagybányai út 92. Levélcím: 1538 Budapest, Pf. 550. Bankszámlaszám: 12100011-10091058 Ügyfélszolgálat: 06-1-463-4603 Fax: 06-1-463-4604

Részletesebben

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2010.02.06 Záró dátum: 2010.08.05. Tényleges kezdet dátuma: 2009.06.04 Várható befejezés dátuma: 2011.10.

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2010.02.06 Záró dátum: 2010.08.05. Tényleges kezdet dátuma: 2009.06.04 Várható befejezés dátuma: 2011.10. 1. A JELENTÉS AZONOSÍTÓ ADATAI: Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 21.2.6 Záró dátum: 21.8.5 A projekt megvalósításának tényleges kezdete és várható befejezése: A jelentés kitöltéséért felelős személy: Tényleges

Részletesebben

- Új esély Debrecennek!

- Új esély Debrecennek! DEBRECEN - Várospolitikai program a korszakváltás jegyében. A város kreatív emberek gyűjtőhelye, ahol növelik és serkentik egymás produktivitását. (Richard Florida) Debrecen, az ország második legnagyobb

Részletesebben

1995L0057 HU 01.01.2007 004.001 1

1995L0057 HU 01.01.2007 004.001 1 1995L0057 HU 01.01.2007 004.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 95/57/EK IRÁNYELVE (1995. november 23.) az

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TÉRSÉGI INTEGRÁLT SZAKKÉPZŐ KÖZPONT INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

Tolna Megyei Önkormányzat SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TÉRSÉGI INTEGRÁLT SZAKKÉPZŐ KÖZPONT INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Tolna Megyei Önkormányzat SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TÉRSÉGI INTEGRÁLT SZAKKÉPZŐ KÖZPONT INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM 2009. Az első kiadás dátuma: Az Intézményi Minőségirányítási

Részletesebben

Rendezvény szervezés. Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/144. Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Rendezvény szervezés. Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/144. Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: Rendezvény szervezés Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/144 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás fajtája: Kbt. 122/A.

Részletesebben

Dr. Zemplényi Adrienne Dr. Rajzinger Ágnes: Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-1895/2015. számú ügyben. (Kivonat) 1

Dr. Zemplényi Adrienne Dr. Rajzinger Ágnes: Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-1895/2015. számú ügyben. (Kivonat) 1 Dr. Zemplényi Adrienne Dr. Rajzinger Ágnes: Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-1895/2015. számú ügyben (Kivonat) 1 Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2015 tavaszán átfogó vizsgálatát folytatott

Részletesebben

Város Polgármestere. ELŐTERJESZTÉS A közoktatási és kapcsolódó ingatlanhasználati szerződések felülvizsgálatáról

Város Polgármestere. ELŐTERJESZTÉS A közoktatási és kapcsolódó ingatlanhasználati szerződések felülvizsgálatáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/113, 142 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A közoktatási és

Részletesebben

MUNKAERŐPIAC ÉS FOGLALKOZTATÁS. Készítette: Darja Galun, egyetemi végzettségű szociológus, Maribor, 2010. november

MUNKAERŐPIAC ÉS FOGLALKOZTATÁS. Készítette: Darja Galun, egyetemi végzettségű szociológus, Maribor, 2010. november MUNKAERŐPIAC ÉS FOGLALKOZTATÁS Készítette: Darja Galun, egyetemi végzettségű szociológus, Maribor, 2010. november TÁRGYALT TÉMAKÖRÖK Mi a munkaerőpiac definíciók Trendek a munkaerőpiacon Mi a Lisszaboni

Részletesebben

I. FEJEZET BEVEZETİ. I.1. A koncepció szükségessége

I. FEJEZET BEVEZETİ. I.1. A koncepció szükségessége I. FEJEZET BEVEZETİ A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 70/E. -a deklarálja alapvetı állampolgári jogként a szociális biztonsághoz való jogot, amely szerint az állampolgárok

Részletesebben

FELHÍVÁS. tehetséges fiatalok felkutatása, támogatása és a tehetséggondozás rendszerszintű továbbfejlesztésének megvalósítására.

FELHÍVÁS. tehetséges fiatalok felkutatása, támogatása és a tehetséggondozás rendszerszintű továbbfejlesztésének megvalósítására. FELHÍVÁS tehetséges fiatalok felkutatása, támogatása és a tehetséggondozás rendszerszintű továbbfejlesztésének megvalósítására A felhívás címe: Tehetségek Magyarországa A felhívás kódszáma: EFOP-3.2.1-15

Részletesebben

BVK Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság : az

BVK Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság : az BVK Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság : az egyszerű eljárás ajánlattételi felhívása, KÉ Közzététel dátuma: 22.04.2011 Szerződés típusa: Szolgáltatásmegrendelés Jelentkezési

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Előterjesztő: Hegedűs Ferenc

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat 2015/2016

Szervezeti és Működési Szabályzat 2015/2016 Szervezeti é s M űködési Szabályzat Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium (036379) Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium Székhelye: 7200 Dombóvár, Bajcsy-Zs. utca 2. Iktatószám:.. Ügyintéző: Dr. Szenyéri Zoltán

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T - ot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T - ot. KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/336-7776, fax: 06-1/336-7778 E-mail: dontobizottsag@kt.hu Ikt.sz.: D.563/17/2011. A Közbeszerzési

Részletesebben

SZF/ /2015 SZOLNOKI FŐISKOLA

SZF/ /2015 SZOLNOKI FŐISKOLA SZF/ /2015 SZOLNOKI FŐISKOLA PÁLYÁZATKEZELÉSI SZABÁLYZAT ÉS ELJÁRÁSREND Preambulum A Szolnoki Főiskola (továbbiakban: Főiskola) Szenátusa a Főiskola tudományos, oktatási, mobilitási és egyéb pályázati

Részletesebben

be/sfphpm01-05247/2015/mkosz

be/sfphpm01-05247/2015/mkosz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Kozármisleny Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve KSE A szakszövetség vagy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség versenyrendszerében

Részletesebben

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első előrehaladási jelentésének (2013-2014) 1. sz. melléklete

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első előrehaladási jelentésének (2013-2014) 1. sz. melléklete A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első előrehaladási jelentésének (2013-2014) 1. sz. melléklete Magyarország Kormányának összefoglaló tájékoztatója a Keretstratégia megvalósítását szolgáló

Részletesebben

Közhasznúsági melléklet

Közhasznúsági melléklet Közhasznúsági melléklet név: 1. Közhasznú szervezet azonosító adatai Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft székhely: 9700 Szombathely, 11-es huszár út 116. bejegyzı határozat száma:

Részletesebben

Beszámoló. Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05.

Beszámoló. Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05. Beszámoló Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05. A Projecte Hombre Szövetség (Spanyolország) Baleár-szigeteken működő programja, a Domin Alapítvány (Lengyelország), a Leo Amici Alapítvány (Magyarország) és a Belvárosi

Részletesebben

NYÁRI NAPKÖZIS TÁBOR 2015 NYÍREGYHÁZA

NYÁRI NAPKÖZIS TÁBOR 2015 NYÍREGYHÁZA NYÁRI NAPKÖZIS TÁBOR 2015 NYÍREGYHÁZA BESZÁMOLÓ Készítette: Sziky Károlyné NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS 2015. ÉVI NYÁRI NAPKÖZIS TÁBORAI Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a város általános iskoláiba

Részletesebben

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ. Bevezető

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ. Bevezető A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI, FOGORVOSI ÉS GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI SZAKOKON Bevezető A felsőoktatási intézmények pályakövetési

Részletesebben

1. Általános követelmények

1. Általános követelmények Alapvető EBK követelmények a MOL-csoport magyarországi tagvállalatainak telephelyein, fióktelepein 1. Általános követelmények Vállalkozó kötelezettséget vállal arra, hogy a MOL-csoport magyarországi tagvállalatainak

Részletesebben

A projekt időtartama: 2008. július 01 2010. április 30.

A projekt időtartama: 2008. július 01 2010. április 30. Jövônk a tét A megváltozott munkaképességû, fogyatékos emberek képzésének és foglalkoztatásának egyéni, személyre szabott segítése TÁMOP-1.4.1-07/1-2008-0046 A projekt időtartama: 2008. július 01 2010.

Részletesebben

A Polgármester tájékoztatója az elmúlt időszakról.

A Polgármester tájékoztatója az elmúlt időszakról. Pitvaros Községi Önkormányzat Polgármesterétől 6914 Pitvaros, Kossuth Lajos u. 30. Tel.: 62/522-411, 20/399-46-06 e-mail: rado.tibor@oroscom.hu polghiv@pitvaros.hu www.pitvaros.hu A Polgármester tájékoztatója

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK ÉS AZ IKT KOMPETENCIATERÜLET

PEDAGÓGUSOK ÉS AZ IKT KOMPETENCIATERÜLET PEDAGÓGUSOK ÉS AZ IKT KOMPETENCIATERÜLET Dr. Buda András Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete buda@delfin.unideb.hu A konferencia címében szereplő multimédia kifejezés fogalmának meghatározásakor

Részletesebben

Kérelem sportfejlesztési program jóváhagyása tárgyában hiánypótolt

Kérelem sportfejlesztési program jóváhagyása tárgyában hiánypótolt Oldalszám: 1 Kérelem sportfejlesztési program jóváhagyása tárgyában hiánypótolt Kérelem száma: KE02917/2014/MJSZ Érkezett: Ügyiratszám: KE02917/2014/MJSZ-3 Oldalszám: 2 A kérelmező adatai Általános A kérelmező

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.5.24. COM(2013) 330 final 2013/0171 (NLE) Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA a Portugáliának nyújtandó uniós pénzügyi támogatásról szóló 2011/344/EU végrehajtási

Részletesebben

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László Fejlesztési programok és eredmények a hátrányos helyzetű fiatalok szakiskolai szakképzésének előkészítésében (1998-2006)

Részletesebben

FELHÍVÁS. Helyi foglalkoztatási megállapodások, paktumok megvalósítására. A felhívás címe: Helyi foglalkoztatási együttműködések

FELHÍVÁS. Helyi foglalkoztatási megállapodások, paktumok megvalósítására. A felhívás címe: Helyi foglalkoztatási együttműködések FELHÍVÁS Helyi foglalkoztatási megállapodások, paktumok megvalósítására A felhívás címe: Helyi foglalkoztatási együttműködések A felhívás kódszáma: TOP-5.1.2-15 Magyarország Kormányának felhívása a helyi

Részletesebben

AZ ADAPTEM MÓDSZER. Az EQUAL ANCORA projekt keretében kifejlesztett és kipróbált eszköz (2005-2007) Gandia Városi Tanács

AZ ADAPTEM MÓDSZER. Az EQUAL ANCORA projekt keretében kifejlesztett és kipróbált eszköz (2005-2007) Gandia Városi Tanács AZ ADAPTEM MÓDSZER Az EQUAL ANCORA projekt keretében kifejlesztett és kipróbált eszköz (2005-2007) Gandia Városi Tanács 1. MI AZ ADAPTEM? Az ADAPTEM egy olyan Tanácsadási Szolgáltatás cégek részére, mely

Részletesebben

1. Általános rendelkezések Az SZMSZ jogszabályi alapja A Szervezeti és Működési Szabályzat célja:

1. Általános rendelkezések Az SZMSZ jogszabályi alapja A Szervezeti és Működési Szabályzat célja: 1 1. Általános rendelkezések Az SZMSZ jogszabályi alapja A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról (Kt.) 20/1997. (II. 13.) Korm. rendelet a közoktatásról

Részletesebben

A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján

A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján Autonómia Alapítvány Közösségfejlesztők Egyesülete Lechner Lajos Tudásközpont Szociális Szakmai Szövetség

Részletesebben

A Szegedi Tudományegyetem diplomás pályakövető kutatásainak néhány eredménye munkaadók számára

A Szegedi Tudományegyetem diplomás pályakövető kutatásainak néhány eredménye munkaadók számára HALLGATÓI VÉLEMÉNYEK A MUNKAERŐPIACRÓL PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK A MUNKAERŐPIACON A Szegedi Tudományegyetem diplomás pályakövető kutatásainak néhány eredménye munkaadók számára Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. A mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatására. A felhívás címe: FELHÍVÁS A mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatására A felhívás címe: Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása A felhívás kódszáma:

Részletesebben

Ifjúsági Cselekvési Terv Szentgotthárd Város Ifjúsági koncepciójához 2007 2009.

Ifjúsági Cselekvési Terv Szentgotthárd Város Ifjúsági koncepciójához 2007 2009. Ifjúsági Cselekvési Terv Szentgotthárd Város Ifjúsági koncepciójához 2007 2009. 1. Oktatás, képzés, nevelés: - A település vonzóvá tételéhez, a fiatalok helyben tartásához alapfeltétel a magas színvonalú

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat EU-kapcsolatok szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat EU-kapcsolatok szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat EU-kapcsolatok szakirány A LEADER ÉS AZ INTERREG KÖZÖSSÉGI KEZDEMÉNYEZÉSEK SZEREPE

Részletesebben

Gyakorlati szintvizsgák tapasztalatai a 2006/2007-es tanévben

Gyakorlati szintvizsgák tapasztalatai a 2006/2007-es tanévben Gyakorlati szintvizsgák tapasztalatai a 2006/2007-es tanévben Tartalomjegyzék Bevezetés... 5 Szintvizsgák megszervezésének előkészítése... 7 Szervezési feladatok... 7 Szakképző intézmények hozzáállása...

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 281. MELLÉKLET: db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Mőködési Szabályzat (Ügyrend és munkarend) módosítása E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD

Részletesebben

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló energia

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló energia Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló energia program keretében megjelenő HU-03-A1-2013 jelű Geotermikus alapú távhőtermelő rendszerek létesítése - már

Részletesebben

ibrányi 339, 341, 358/1, 407/1, 845, 472, 1720, 157, Teljesítés helye:

ibrányi 339, 341, 358/1, 407/1, 845, 472, 1720, 157, Teljesítés helye: ,,Szociális város rehabilitáció keretében térfigyelő rendszer kiépítése és járda építése, valamint felújítása tárgyú munkálatok elvégzése - tájékoztató a szerződés 2. számú módosításáról Közbeszerzési

Részletesebben

Vállalkozási szerződés TÁMOP-6.1.5./14 projekt keretében Egészségkaraván előkészítésére és lebonyolítására szerződésmódosítás

Vállalkozási szerződés TÁMOP-6.1.5./14 projekt keretében Egészségkaraván előkészítésére és lebonyolítására szerződésmódosítás Vállalkozási szerződés TÁMOP-6.1.5./14 projekt keretében Egészségkaraván előkészítésére és lebonyolítására szerződésmódosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/127 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés

Részletesebben

Stratégiai menedzsment

Stratégiai menedzsment Fülöp Gyula Stratégiai menedzsment Elmélet és gyakorlat Perfekt Kiadó Tartalom Bevezetés... 9 1. A stratégia lényege, stratégiai alapfogalmak... 11 1.1. Katonai gyökerek... 11 1.2. Stratégia az üzleti

Részletesebben

BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT V Á C 2012 -2- A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv., az 1996. évi LXII.

Részletesebben

Javaslat. Pásztó Városi Önkormányzat Általános Iskolája működéséről (2008-2012)

Javaslat. Pásztó Városi Önkormányzat Általános Iskolája működéséről (2008-2012) Pásztó Városi Önkormányzat Általános Iskolája Pásztó, Nagymező út 36. Szám: 1-175/2012. A határozat elfogadása egyszerű szavazattöbbséget igényel. Javaslat Pásztó Városi Önkormányzat Általános Iskolája

Részletesebben

Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Zagyva menti Integrált. Központja. Szakmai beszámoló. 2011. évről

Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Zagyva menti Integrált. Központja. Szakmai beszámoló. 2011. évről Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Zagyva menti Integrált Központja Szakmai beszámoló 2011. évről 2012. április 1 Szociális munka emberi mű, ezért mindig és mindenkor kudarccal fenyeget. Semmiféle módszertani

Részletesebben

Mezõberény Város Önkormányzata Polgármesteri HivatalaSzervezeti és Mûködési Szabályzata. I. fejezet Általános rendelkezések

Mezõberény Város Önkormányzata Polgármesteri HivatalaSzervezeti és Mûködési Szabályzata. I. fejezet Általános rendelkezések Mezõberény Város Önkormányzata Polgármesteri HivatalaSzervezeti és Mûködési Szabályzata I. fejezet Általános rendelkezések 1. A Hivatal megnevezése: Mezőberény Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala

Részletesebben

Tájékoztató eljárás eredményéről Képzési programok a sárvári kórházban 2015 94 fő egészségügyi dolgozó részére, 6 csoportban.

Tájékoztató eljárás eredményéről Képzési programok a sárvári kórházban 2015 94 fő egészségügyi dolgozó részére, 6 csoportban. Tájékoztató eljárás eredményéről Képzési programok a sárvári kórházban 2015 94 fő egészségügyi dolgozó részére, 6 csoportban. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/8 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés

Részletesebben

Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében

Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében Kovács K.: Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében 89 Kovács Krisztina Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében A tanulmány a Magyarországon folyó

Részletesebben

A Dunaújvárosi F iskola jelenlegi és volt hallgatóinak képesség-, készség- és kompetencia-kutatása

A Dunaújvárosi F iskola jelenlegi és volt hallgatóinak képesség-, készség- és kompetencia-kutatása Regionális Operatív program 3.3. ROP - 3.3.1. - 05/1-2006 04-0001/36 A munka világa és a fels oktatási intézmények közötti kapcsolatok er sítése a Dunaújvárosi Kistérségben A Dunaújvárosi F iskola jelenlegi

Részletesebben

DÉVAVÁNYAI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

DÉVAVÁNYAI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA DÉVAVÁNYAI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Dévaványa, 2014. június. Valánszki Róbert polgármester Kovács Mária polgármester Balogh Csilla jegyző DÉVAVÁNYAI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI

Részletesebben

BIHARKERESZTES VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

BIHARKERESZTES VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA BIHARKERESZTES VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA Készítette: Közigazgatási Igazgatósága Budapest, 2010. március 5. A projekt az Európai Unió Támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul

Részletesebben

KLÍMAREFERENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KLÍMAREFERENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI KLÍMAREFERENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 61 850 01 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Klímareferens

Részletesebben

VI. A STRATÉGIA MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA

VI. A STRATÉGIA MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA VI. A STRATÉGIA MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA Tartalomjegyzék VI. A STRATÉGIA MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA...1 VI.1. Ingatlangazdálkodás... 2 VI.1.1... 2 VI.1.2. Ingatlanállomány és ingatlangazdálkodás... 3 VI.1.3. Ingatlangazdálkodási

Részletesebben

A PÁLYAKÖVETÉS ÉS AZ ALUMNI HELYE AZ INTÉZMÉNYI STRUKTÚRÁBAN

A PÁLYAKÖVETÉS ÉS AZ ALUMNI HELYE AZ INTÉZMÉNYI STRUKTÚRÁBAN Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 3 1 A pályakövetéses vizsgálatok illeszkedése az SZTE minőségfejlesztési rendszerébe... 4 1.1 Pályakövetéses vizsgálatok jellemzői... 6 1.2 Pályakövetéses

Részletesebben

A Kaposvári Egyetem SOCRATES/ERASMUS szabályzata

A Kaposvári Egyetem SOCRATES/ERASMUS szabályzata A Kaposvári Egyetem SOCRATES/ERASMUS szabályzata A hallgatók és oktatók kiválasztásának menetére, az ösztöndíjak kifizetésének gyakorlatára, valamint a programok gyakorlati megvalósítására Az Európai Unió

Részletesebben

Felhívjuk a támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik:

Felhívjuk a támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik: Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések című (TOP-5.1.1-15 kódszámú) felhívás Felhívjuk a támogatást

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskola a 2013 Tartalom 1. Általános rendelkezések... 4 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi alapja... 4 1.2. Az SZMSZ célja és

Részletesebben

Tárgyszavak: munkanélküliség; árnyékgazdaság; feketemunka; adócsalás; járulék; foglalkoztatás; munkaerőpiac.

Tárgyszavak: munkanélküliség; árnyékgazdaság; feketemunka; adócsalás; járulék; foglalkoztatás; munkaerőpiac. MUNKAERÕPIAC, FOGLALKOZTATÁS, MAKROÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEK A feketemunka-rejtély A német szövetségi kormány és a tartományi kormányok már évek óta küzdenek a feketemunka ellen. A kincstár és a társadalombiztosítók

Részletesebben

III. Szakmai program bevezető

III. Szakmai program bevezető III. Szakmai program bevezető Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 1.1. Az iskola szakképzési tevékenysége... 3 1.2. Az intézményben folyó képzési (szakképzési) irányok... 3 1.3. Választható szakmacsoportok,

Részletesebben

Egészségfejlesztési és életvezetési tanácsadási szolgáltatások I. részterület 1. sz. szerz. mód.

Egészségfejlesztési és életvezetési tanácsadási szolgáltatások I. részterület 1. sz. szerz. mód. Egészségfejlesztési és életvezetési tanácsadási szolgáltatások I. részterület 1. sz. szerz. mód. Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/152 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Adójogi összefoglaló 2012. február-március

Adójogi összefoglaló 2012. február-március Adójogi összefoglaló 2012. február-március Összefoglaló Részletek I. 2011. évi XCIX. törvény az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosítása A Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

A barlangrajztól az internetig címmel médiatörténeti áttekintést adott egy 12 részes tévé sorozatban vendégelőadók segítségével.

A barlangrajztól az internetig címmel médiatörténeti áttekintést adott egy 12 részes tévé sorozatban vendégelőadók segítségével. TÓTH TAMÁS ANTAL szerkesztő A képzés során trénerként működik közre. Végzettsége Szent István Egyetem Jászberényi Kar andragógia szak A sajtó különböző területein szerezett tapasztalatot, nyomtatott, írott

Részletesebben

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014-2020 STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014-2020 STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT 2014-2020 Készült a VEKOP 4.0 2014. május 8-i változata alapján STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT Projektvezető: dr. Tombácz Endre Témafelelős: Magyar Emőke Készítette: ÖKO ZRt. 2014. augusztus TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A HÉTFA CSOPORT TAGJA. Zárójelentés. 5618/2011-4000/4600 iktatószámú szerződés 7. pontja értelmében

A HÉTFA CSOPORT TAGJA. Zárójelentés. 5618/2011-4000/4600 iktatószámú szerződés 7. pontja értelmében A HÉTFA CSOPORT TAGJA Zárójelentés 5618/2011-4000/4600 iktatószámú szerződés 7. pontja értelmében Elemző vizsgálat és módszertani ajánlások megfogalmazása: hogyan járulhatnak hozzá az ágazati szabályozások

Részletesebben

2010/2011. tanév BESZÁMOLÓ

2010/2011. tanév BESZÁMOLÓ Fodor András Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Pedagógiai-szakmai Szolgáltató Intézmény, Szent László Király Általános Iskolája 8698 Somogyvár,

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata

A Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata A Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 75. (3) bekezdésében, valamint az államháztartásról

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának támogatása a nonprofit szervezetek foglalkoztatási kapacitásának erősítésével c. könnyített

Részletesebben

Vörösné dr. Keszler Erzsébet * LEMORZSOLÓDÁSOK OKAI A KVIFK FSZ KÉPZÉSÉBEN

Vörösné dr. Keszler Erzsébet * LEMORZSOLÓDÁSOK OKAI A KVIFK FSZ KÉPZÉSÉBEN Vörösné dr. Keszler Erzsébet * LEMORZSOLÓDÁSOK OKAI A KVIFK FSZ KÉPZÉSÉBEN Fıiskolánkon 1998 óta folyik kereskedelmi, vendéglátóipari és idegenforgalmi szakon szakmenedzser képzés. A jelentkezık száma

Részletesebben

Fenesné Barta Rita vezetői pályázata tükrözi elkötelezettségét és elhivatottságát a tanári szakma, az intézmény, a pedagógusok és a diákok iránt.

Fenesné Barta Rita vezetői pályázata tükrözi elkötelezettségét és elhivatottságát a tanári szakma, az intézmény, a pedagógusok és a diákok iránt. A Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakiskolája humán munkaközösségének véleménye Fenesné Barta Rita vezetői programjáról és fejlesztési tervéről Fenesné Barta Rita

Részletesebben

398-30/2014. Tárgy: DAREH Társulás Társulási Megállapodás módosítása Mell.: egységes szerkezetbe foglalt Társulási megállapodás

398-30/2014. Tárgy: DAREH Társulás Társulási Megállapodás módosítása Mell.: egységes szerkezetbe foglalt Társulási megállapodás Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913 Csanádpalota, Kelemen László tér 10. Tel.: 62/263-001 Fax: 62/263-105 398-30/2014. Tárgy: DAREH Társulás Társulási Megállapodás módosítása Mell.: egységes szerkezetbe

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-1281 számú projektben oktatási és képzési szolgáltatások megvalósítása II. számú szerződés módosítás (Szolnoki Tankerület)

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-1281 számú projektben oktatási és képzési szolgáltatások megvalósítása II. számú szerződés módosítás (Szolnoki Tankerület) TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-1281 számú projektben oktatási és képzési szolgáltatások megvalósítása II. számú szerződés módosítás (i Tankerület) Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/57 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés

Részletesebben

SZONEK Királyegyházai Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye. Integrációs pedagógiai rendszer

SZONEK Királyegyházai Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye. Integrációs pedagógiai rendszer SZONEK Királyegyházai Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Integrációs pedagógiai rendszer Mottónk: A nevelő-oktató munkát át kell, hogy hassa az egyetemes emberi értékek közvetítésének szándéka: szeretet,

Részletesebben

Fordítási tevékenység Hajdú-bihar megye ügyészi szervei részére

Fordítási tevékenység Hajdú-bihar megye ügyészi szervei részére Fordítási tevékenység Hajdú-bihar megye ügyészi szervei részére Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/71 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es Hirdetmény típusa:

Részletesebben

Projekt befejezés dátum. Kapott támogatás (Ft) Projekt összes Projekt várható. (Ft) (Ft)

Projekt befejezés dátum. Kapott támogatás (Ft) Projekt összes Projekt várható. (Ft) (Ft) Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Az elmúlt 5 évben lezárult valamint jelenleg folyamatban lévő támogatott belföldi és külföldi projektek főbb adatai Támogatott projekt megnevezése Támogatott

Részletesebben

2010. évi CLXXXV. törvény. a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról 1

2010. évi CLXXXV. törvény. a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról 1 1. oldal 2010. évi CLXXXV. törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról 1 Az Országgyűlés a közösség és az egyén érdekeinek felismeréséből, a társadalom integritásának előmozdítása, a demokratikus

Részletesebben

ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN!

ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN! ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN! ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája 2011 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló 3 1.1 A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia jövőképe 3

Részletesebben