Tudományos Diákköri Konferencia Hét. Rezümé kötet november 26. november 30.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tudományos Diákköri Konferencia Hét. Rezümé kötet. 2012. november 26. november 30."

Átírás

1 Tudományos Diákköri Konferencia Hét Rezümé kötet november 26. november 30.

2 A PTE Tudományos Diákköri Tanácsa november 26. november 30. között rendezi meg a KARI TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA HETET, amelynek rendezvényeire ezúton szeretettel meghívjuk. PROGRAM ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ november Boszorkány utca B 224. terem Dr. Iványi Péter egyetemi docens - dékánhelyettes Támogatók: PTE-PMMIK PTE-PMMIK HÖK TÁMOP 4.2.2/B-10/ A KONFERENCIA ZÁRÁSA, ÉRTÉKELÉSE, ÜNNEPÉLYES EREDMÉNYHIRDETÉS december Boszorkány utca B 224. terem Dr. Iványi Péter egyetemi docens - dékánhelyettes SZEKCIÓÜLÉSEK Építőmérnöki szekció november Boszorkány u. 2. A/015. Környezetmérnöki szekció Villamosmérnöki szekció Gépészmérnöki szekció Építőművészeti szekció november Rókus u. 2. K/220 Prezentációs verseny november Boszorkány u. 2. A 317. november Boszorkány utca 2. A/019. november Boszorkány út 2. A017 terem november Rókus utca 2. K/302. terem

3 FA-VASBETON ÖSZVÉRSZERKEZET A szerző neve: Czipó Dávid I. évfolyam, Szerkezet-építőmérnök MSc Konzulens: dr. Meskó András Napjainkban egyre több új anyag kerül építőipari alkalmazásra, azonban hagyományos szerkezetépítő anyagok terén sem tisztázott még minden kérdés. Ilyen a fa és a vasbetonból álló öszvér szerkezetek tervezése is. Nem teljesen kiforrott még a két anyag együttdolgozását létrehozó kapcsolóelemek konstrukciója és méretezése, valamint a számítógépes statikai modell kialakítása sem. Munkám során foglalkozom a fa-beton öszvértartókkal, jelenlegi alkalmazási területeivel, valamint a fagerendás födémek megerősítésének lehetőségeiről is beszámolok. Utóbbi témában egy fiktív fagerendás födém tehernövekmény utáni ellenőrzését és vasbeton lemezes megerősítését tervezem meg. Vizsgálom a kapcsolóelemek működését, és a beton és fa tulajdonságaiból eredő sajátosságokat. A továbbiakban is foglalkoztat a szerkezet megerősítés. Érdemes lenne vizsgálódni földrengéstani hatások figyelembe vételével a bemutatott öszvérszerkezeten, és egy kisebb tömegű megerősítési mód esetén. GEOLÓGIAI VESZÉLYEK FÖLDRENGÉSKOR -TANULMÁNYOK és JAVASLATOK a 2011-es NAGY KELET JAPÁNI FÖLDRENGSÉRŐL A szerző neve: Forintos Zsófia II. évfolyam, Szerkezettervező Építészmérnök Konzulens: Dr. Mecsi József, egyetemi tanár A dolgozat részletesen ismerteti a földrengés kialakulását és következményeit, valamint a 2011-es Nagy Kelet Japáni földrengés során keletkezett károkat és azok kiküszöbölését és megelőzésének lehetőségét. A bevezető részben a földrengés keletkezését fejtem ki, hogy mi minek a következménye. Míg a tárgyalásban egy konkrét esemény, a 2011-es Japán földrengés során ismertetem a földrengés okozta súlyos veszteségeket. A befejező rész pedig bemutatja a megoldási javaslatokat és megelőzés lehetőségeit és fontosságát. A dolgozatom kidolgozása során felhasználtam a Japán Geotechnikai Szövetség (JGS) tanulmányát, amely egy olyan csoport, ahol a tagok mérnökök és kutatok, akik közül sokan a geológia veszélyekre specializálódtak. Kutatásaik arról szólnak, hogy hogyan lehet csökkenteni a talajkárosodást földrengések során.

4 ASZFALTBURKOLATOK TÖNKREMENETELEI A szerző neve: Gárdony Attila Építőmérnök BSC, V. évfolyam Konzulens: dr. Gulyás András, adjunktus Az útpályaszerkezet tervezése, kivitelezése és fenntartása az egyik legkomplexebb építőmérnöki feladat, hiszen az építés befejezése után jelentős fenntartási és üzembetartási munkák következnek. Ezeket a feladatokat a közút kezelője végzi el, ami igen nagy szervezeti felépítést igényel. A jogszabályok szerint a közút kezelőjének feladata a dolgozat alapjául szolgáló aszfalt pályaszerkezetek kárainak felismerése és ezek minél előbbi javítása, hogy az általa kezelt utak biztonságosan járhatóak legyenek. A TDK dolgozat az aszfalt pályaszerkezet periodikusan ismétlődő forgalmi terhelés hatására és a környezeti hatások által létrejövő tönkremeneteleivel és hibatípusaival foglalkozik. A különböző terhelések hatására az aszfalt pályaszerkezetet alkotó rétegek merevségi modulusa csökken, majd a burkolat romlásnak indul és a hibák növekvő ütemben gyorsuló terjedése után a burkolat tönkrementnek tekinthető. A tanulmány részletesen ismerteti az aszfaltburkolatokon létrejövő károk kialakulásának okait és a kialakult hibák típusait. A tönkremenetelek megismerésének célja és azok vizuális felismerése az utakon megkönnyíti és elősegíti a megfelelő fenntartási beavatkozás kiválasztását, a javítási technológia megtervezését, így a gyors beavatkozást és a károk minél hamarabbi javítását. SZABADONÁLLÓ CSIGALÉPCSŐ A szerző neve: Harrach Dániel II. évfolyam, Szerkezet-építőmérnöki MSc. Konzulens: dr. Meskó András, főiskolai docens A TDK dolgozat témája a csupán alsó és felső végén befgott, szabadonálló csigalépcső speciális helyzete a lépcsőszerkezeteken belül. A dolgozat első része a lépcsőszerkezetek általános paramtereinek meghatározása után, azok eltérő szempontok alapján történő csoportosítását tartalmazza. Kiemelten foglalkozik a tehervselés és teherátadás elemzésével. A dolgozat bemutatja a csigalépcsők azon típusának főbb jelemzőit, mely kizárólag az alsó és a felső végükön befogottak. A viselkedés általános leírása után a szerkezetben ébredő igénybevételek meghatározására szolgáló kézi és véges elemes modellezési eljrást mutatja be. A befejező rész a vasbeton héjszerkezetek kivitelezési sajtosságaival, az egyedi vasalás-kialakítással és a betonozásra vonatkozó általános előírásokkal foglalkozik.

5 AZ EZEREGYÉPÜLET MESÉI Hoffer Csaba VII., Építőmérnök (BSc) Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Konzulens(ek): dr. Al-Hilal Safa a, egyetemi docens A TDK dolgozat az Ezeregyépület meséi címet kapta. A kedves olvasó átfogó képet kap, a régi és a modern iszlám és arab építési módozatokról. A dolgozat átfogóan tárgyalja a mai Közelkelet és iszlám területű országok építészeti jellemzőit, sajátosságait. A dolgozat elsősorban a klasszikus értelemben vett iszlám országokra terjed ki, Marokkótól Pakisztánig és Törökországtól Jemenig. A dolgozat két fő gondolatiságra osztható: az első fő gondolat a szakrális vallási építészet megnyilvánulása, a másik fő gondolat a világi építészet és annak főbb ismérvei, mind a régi időkre, mind a modern mai időkre gondolva. Mindkét esetben hozok példákat, melyek jól szemléltetik az adott gondolatmenet megnyilvánulását. A dolgozat második fele az épületek szerkezetivel foglalkozik. Ismerteti a szerkezetet érő hatásokat, kitér néhány gondolat erejéig a méretezési alapelvekre, ismerteti a felhasznált anyagokat, technológiákat, szerkezeti megoldásokat, mindezt leginkább építőmérnöki és kicsit építész szemmel nézve. SZARUFA FELETTI KEMÉNYTÁBLÁS HŐSZIGETELÉS EGYÜTTDOLGOZÁSA FASZERKEZETTEL A szerző neve: Matejkó Balázs Szerkezet-építőmérnök Msc. I. évfolyam Konzulensek: Dr. Fülöp Attila adjunktus Juhász Tamás tanársegéd, Balogh Tamás tanszéki mérnök A TDK dolgozat elsősorban a szarufa feletti keménytáblás hőszigetelésnek és a faszerkezetnek egy lehetséges együttdolgozásával foglalkozik. Az együttdolgozó szerkezetek, vagyis az öszvérszerkezetek felépítéséről és alapelveiről mutat be tanulmányt, ezzel is bizonyítva, hogy a keménytáblás szigetelés működhet kompozit szerkezetként. A PUR alapanyagú keménytáblás hőszigetelés felépítése, alkalmazása általánosan és a családi házak tetőszerkezetén való gyakorlati alkalmazásának bemutatása. Egy családi ház tipikus tetőszerkezetének felépítése és szerkezetének igénybevételeinek meghatározása Eurocode szabvány szerint, ezek összevetése a teherbírással. A dolgozat bemutatja még a laboratóriumban végzet roncsolásmentes és roncsolásos anyagvizsgálatokat, melyekből a szerkezet teherbírásra következtetünk. A befejező szakaszban következtetetést von le a kísérletek és az elméleti számítások eredményeiről, a szerkezet gyakorlati használata során felmerülő előnyökről, majd javaslatot tesz a további vizsgálatokra ebben a témában.

6 KERETSZERKEZETEK MÉRETEZÉSE Várdai Attila II. évfolyam, szerkezet-építőmérnök M.Sc. Konzulensek: dr. Meskó András, főiskolai docens Polgár László, tervezési részlegvezető, ASA Építőipari Kft. A dolgozat vasbeton keretszerkezetek nemlineáris méretezését ismerteti, az EC2 névleges merevségek módszerét felhasználva. A TDK munka keretén belül parametrizált MS Excel alapú méretezési programcsomag készült csarnokszerkezetek számításához. A program automatikusan elvégzi a szerkezetre ható terhek felvételét, majd mátrix-elmozdulás módszert használva számítja az ébredő igénybevételeket és alakváltozásokat elsőrendű, valamint a repedezettségi mértéket figyelembe vevő másodrendű elméletek szerint is. A dolgozat bemutatja a felhasznált eljárásokat, illetve összevet méretezési alternatívákat (lineáris elmélet, névleges merevségen és görbületen alapuló nemlineáris eljárás), elemezve az eredményeket és az eltérések okait. Egy valós minta-keret megvalósítására több lehetséges opciót is megvizsgál a dolgozat, így összehasonlítva a lágyvasalással készített gerenda viselkedését a feszített tartóéhoz képest, valamint elemezve a befogott keretsarok kialakítását a csuklós gerenda-oszlop kapcsolattal összevetve.

7 ZAJTÉRKÉPEK ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Antal Alexandra 4. évfolyam, Környezetmérnök-szak Konzulens: Czimerman László tanszéki mérnök Belső bíráló: Vajdáné Frohner Ilona dr. - óraadó, ny. egyetemi docens Külső bíráló: Ropoliné Lázár Mária A dolgozat bevezetője ismerteti a zajtérképezés fogalmát. Ez egy olyan módot jelent, mely egy meglévő vagy előre jelzett zajhelyzetre vonatkozó adatok sokaságát mutatja be. A témához kapcsolódó előírásokat a 280/2004 (X.20) Korm. rendelet, a 25/2004 (XII.20.) KvVm rendelet, a 49/2002/EK (Parlament és Tanács) irányelv és az évi LIII. törvény tartalmazza. A dolgozat bemutatja a zajtérképezés hazai helyzetét, tekintettel arra a tényre, hogy Magyarországon - ahol a forgalom meghaladja közút esetén a 3 millió jármű/év, vasútvonal esetén a szerelvény/év és repülőterek esetén az művelet/év forgalom értéket - a főnél népesebb nagyvárosi agglomerációkra stratégiai zajtérképet kell készíteni, júliusáig. Ismerteti a zajtérképek fajtáit, az általános zajtérképeket amelyek felhasználhatók különböző dokumentációkban, segítik a döntést a különböző hatósági eljárásokban, kiemelten foglalkozik a stratégiai zajtérképekkel, amelyek alapján az intézkedési tervek készülnek. A befejező rész bemutatja, hogy milyen módon kapnak információt a városi lakók a zajtérkép által, hogyan lehet felhasználni a zajtérképeket. A zajtérképek felhasználása új lehetőségeket tár fel a környezeti zajvédelem területén. A legkritikusabb területeket lokalizálni lehet, a zajcsökkentés megtervezhető és a környezeti hatásvizsgálatokat is részletesebben, pontosabban ki lehet dolgozni. TAPASZTALATAIM A SZENNYVÍZISZAP MEZŐGAZDASÁGI HASZNOSÍTÁSA TÉMAKÖRBEN Szerző: Benke Orsolya Viktória Környezetmérnök Bsc. 4. évf. Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Konzulens: Jancskár Lajos A szennyvíziszap kezelés tortája több rétegű. Ha fentről lefelé haladva vizsgáljuk az egyes rétegeket, szert tehetünk a közöttük lévő logikai kapcsolat ismeretére is. A dolgozat e torta elemeit vizsgálja a szennyvíziszap mezőgazdasági hasznosításának szemszögéből, adott területen. Talajtani szempontok, iszapminőségi kritériumok és az oktatás kérdései, személyes tapasztalatok, kutatások során kerülnek górcső alá. A dolgozat az így kapott eredményeket, a vizsgált terület kedvező adottságaival összefonja, ezáltal más perspektívából világítja meg a mezőgazdasági elhelyezés gondolatát.

8 KÍSÉRLETEK A BIOMASSZA TÜZELÉSŰ KAZÁN FLUIDHOMOKJÁNAK SZENNYEZŐANYAG MENTESÍTÉSÉRE A szerző neve: Haszonics Petra Veronika 4. évfolyam, környezetmérnöki szak Konzulensek: Jancskár Lajos, mérnöktanár Bandiné Erős Éva, Pannon Power Holding Zrt. kalorikus üzem, laborvezető, okleveles vegyész TDK dolgozat témája: Biomassza tüzelésű kazánban található fluidhomok szennyezőanyag mentesítésének kutatása Jelen dolgozat ismerteti a megújuló energiákhoz, illetve a biomasszához tartozó fogalmakat, ismereteket, felhasználásuk lehetőségeit. Leírja a megújuló energiák használatának fontosságát, az Európai Unió célkitűzéseit és a hazai vállalásokat. Kitér a vizsgált biomassza tüzelésű hőerőműben használt technológia bemutatására, a technológiában fellépő fluidizációs kazánhomok üzemközbeni összetapadás okának felderítésére, majd ezen okok megszüntetésére, illetve csökkentésére. Szemlélteti a fluidágy optimális működését biztosító üzemi folyamatot és minősítését. A dolgozat bemutatja a fluidágy élettartamát megnövelő lehetséges műveleteket, a műveletek eredményességének ellenőrzésére használt vizsgálati módszereket, és az ezekből levont következtetéseket. A KÖRNYEZETI TÉRKÉPEZÉS MÓDSZERÉNEK ELEMZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE A szerző neve: Hohmann Balázs IV. évfolyam, Környezetmérnöki BSc szak Konzulens: Schuller Gabriella, tanszéki mérnök Jelen dolgozat szervezetek környezeti teljesítményének meghatározásával, felmérésével, kezelésének és fejlesztésének módszereivel foglalkozik, ezen belül részletesen tárgyalja az ökotérképezés módszerét, bevezetésének előnyeit és hátrányait. A kutatási munka fejlesztési javaslatokat tesz a környezeti térképezés módszertanának és alkalmazhatóságának valamint a módszerhez kapcsolt felmérési eszközök optimalizálására is. A dolgozat rámutat, hogy a magyarországi körülmények között működő mikro-, kis- és középvállalkozásoktól valamint hasonló nagyságrendű szervezetektől napjainkban elvárt környezetvédelmi tevékenység megvalósítására alkalmas a környezeti térképezés illetve a hozzákapcsolt felmérési és intézkedési folyamat, mely egyben e szervezetek későbbi környezetmenedzsment rendszerének alapvetését, kezdőlépcsőjét is jelentheti.

9 EGYKORI ÉSZAKI TÁRÓVÁGAT ÉS A KŐVÁGÓSZŐLŐSI Rn PROBLÉMA KAPCSOLATÁNAK VIZSGÁLAT KOMPLEX MÉRÉSEKKEL A szerző neve: Pataki Tamás III. évf., Környezetmérnök Bsc. Konzulens: Dr. Várhegyi András A dolgozat az egykori Mecseki Ércbányászati Vállalat Kővágószőlős község alatt húzódó mára már lezárt bányavágatának radiológiai hatásait vizsgálja. Ezen kívül általánosan bemutatja a radon gáz tulajdonságait, egészségügyi kockázatait és áramlásának módjait-a talajba s a légtérben- és javaslatokat tesz a probléma további vizsgálataira, illetve annak esetleges megoldásaira. A vágat feltételezhetően felelős a település belterületén mért magasabb 222 Rn koncentrációkért és az ottani lakosokat érő dózistöbbletért. A dolgozat arra a kérdésre keresi a választ, vajon a radon gáz képes-e az üregből kiáramolni a felszínre, onnan pedig kijutni a légtérbe? A vágat észak-déli irányban, közvetlenül lakott területek alatt halad el, és lefalazása miatt az egészségre veszélyes radon gáz feldúsulhatott légterében. Komplex mérési módszerekkel, akkreditált laboratóriumban beállított műszerekkel, folyamatosan végeztünk méréseket, összesen harminc kijelölt ponton, melyek hossz- és keresztirányban lefedik a bányaüreg felszínnel esetleg kapcsolatba kerülő területét.

10 BIZONYTALANSÁGOK CSŐVEZETÉKI ELLENÁLLÁSOK SZÁMÍTÁSÁNÁL Gergely Dániel Zoltán II évfolyam, gépészmérnöki szak Konzulens: Dr. Vajda József, főiskolai tanár A gépészetben, s ezen belül legfőképpen az épületgépészetben a hidraulikára nagy hangsúlyt kell fektetni annak érdekében, hogy gazdaságos és kifogástalanul működő rendszereket valósítsunk meg. A dolgozat részletesen ismerteti a csővezetékek alaki és súrlódási veszteségeit, illetve azok számításának módját. A súrlódási ellenállások számításánál problémát jelent, ha a cső belső felülete eltér az új állapottól, továbbá kérdéses két szelep alaki ellenállásának számítása, ha azok közvetlenül egymás után vannak beépítve. Az előbbi bizonytalanságok kiküszöbölésére saját mérőkört építettem, és azon több méréssorozatot végeztem el. A kapott eredmények lehetővé teszik, hogy a csővezetékek méretezését végző szakemberek számára néhány konkrét útmutatást fogalmazzunk meg. A befejező részben gazdaságossági vizsgálatot végzünk annak érdekében, hogy a csővezetékek optimális csőátmérővel, vagyis a legkisebb összköltséggel (beruházási költség+üzemeltetési költség) legyenek megvalósíthatók. GÁZÜZEMŰ HÁZI HŐCSERÉLŐ VIZSGÁLATA Nacsa Gergely, Kovács András László III. évfolyam, gépészmérnöki szak Konzulens: dr. Cs. Nagy Géza adjunktus A kombinált hő és villamos energia termelés (CHP: Combined Heat and Power ) egyre nagyobb tért hódít az energiapiacon. A CHP villamos és hőenergiát előállító erőmű vagy erőművi egység (pl:gázturbina vagy gázmotor). A hagyományos hőerőművek nem dolgozzák fel a megvásárolt energiaforrás jelentős részét. A CHP technológiával jóval nagyobb összhatásfok érhető el mint egy hagyományos hőerőmű működése közben. A technológia háztartásokban alkalmazott változata Micro CHP néven ismeretes, amely hő és villamos energiát állít elő, földgáz felhasználásával. A gázzal való fűtés a legelerjedtebb fűtési módszer, ezért a telepítéshez az esetek többségében nincs szükség földgáz bevezetésére. A házi hőerőmű hajtóerejét egy gázmotor szolgáltatja, amely egy generátort működtet. A motor működése során felszabadult hő energiát fűtési célokra használja fel, beépített, speciális hőcserélőkkel. A tökéletesnek tűnő megoldások számos hibalehetőséget rejthetnek magukban. A TDK dolgozat témája egy konkrét hőcserélő energia veszteségeinek feltárása, hibafa analízis alkalmazásával, erre alapozva, hatásfok növelési módszerek kutatása, valamint a vizsgálat eredményeit felhasználva, fejlesztési javaslat tétele..

11 Sugárzásmérő fejlesztése Pap Gábor, Tamás László IV. évfolyam, villamosmérnöki szak Konzulens: Zidarics Zoltán, műszaki oktató A TDK dolgozat témája egy innovatív, saját fejlesztésű, radioaktív sugárzásmérő megtervezése. A dolgozat ismerteti az eszköz teljes tervezési folyamatát. A tanulmányban elsőként egy rövid szakmai bevezető olvasható. Eztán a projekt specifikációja kerül kifejtésre. Az előzetes tervek alapján tudtuk kiválasztani a fő hardver elemeket, ezek határozzák meg a műszer valós tulajdonságait. A kiválasztott főbb komponensek alkotják az egyes részegységeket a hardver blokkvázlatában. Ezt követően részletesen taglaljuk az egyes alkatrész blokkokban levő kapcsolási rajzokat, amik alapján terveztük meg a nyomtatott áramkört. Végül a műszer alapvető funkcióival és a rajta futó operációs rendszerrel foglalkozunk. A befejező rész a műszer felhasználási területeiről hoz példákat és elméletben prezentálja, egy próba mérés keretében a működését. Pneumobil karosszériájának tervezése Hegedüs Réka 3. évf., ipari termék- és formatervező mérnök Zegnál Marianna Beatrix 3. évf., gépészmérnök Konzulens: Meiszterics Zoltán, mérnöktanár A TDK dolgozat részletesen ismerteti a Pollroth csapata által az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft., valamint a budapesti Bosch Rexroth Kft. szervezésében álló 2013-as Pneumobil versenyre készülő jármű vázszerkezetének, karosszériájának és formavilágának kialakítását. Ez magában foglalja a tervezést a verseny formai követelményeinek megfelelően; a megfelelő anyagok kiválasztását, majd ezek szerkezeti, mechanikai elemzését. A különböző statikai és dinamikai hatások becslését a szélsőséges eseteket figyelembe véve. A hegesztési eljárások szemléltetését; majd az autó átfogó bemutatását az előző versenyek és az idei tervek alapján. Az elkészített jármű több versenyszámban fogja összemérni teljesítményét a többi pneumobillal: a megtett legnagyobb távolság, és az ügyességi, gyorsulási kategóriák. A legfontosabb értékelési szempont a megoldás műszaki eredetisége és a kivitelezés technikai színvonala lesz.

12 Virtuális valóság alapú szimulációs környezet fejlesztése autonóm intelligens robotokhoz A szerző neve: Malkó Tibor 5. éves villamosmérnök hallgató Konzulens: Megyeri Péter, egyetemi adjunktus A dolgozat témája egy virtuális valóság alapú szimulációs környezet kifejlesztése autonóm intelligens robotok számára. A mai fejlődő világban egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az autonóm ipari rendszerek. A RoboCup versenysorozatban, ez évben már önálló ligaként szerepelt a Logistic League. A verseny lényege, hogy minden csapat azonos pályán azonos típusú robotokkal szerepel. A csapatok maguk választhatják meg a kiegészítő szenzorokat és a programozási nyelvet. A mérkőzések során egy 6 x 6 méteres arénában kell a csapatoknak egy emulált gyártócsarnokban, alapanyagokból készterméket előállítaniuk. A bonyolult logisztikai feladatot 3 robotnak önállóan, kooperálva kell végrehajtania. A felkészülés során, a korlátozott erőforrások és hely miatt ki kellett fejleszteni egy alternatív megoldást a feladat tesztelésére. A dolgozat bemutatja a gyári szimulátor hátrányait, hibáit, hiányosságait és végigvezet az új fejlesztésén. Az elkészült szimulációs környezet ideális és valós robotszimulálást is lehetővé tesz, ezzel is felgyorsítva a folyamatok tesztelhetőségét. A dolgozat befejezése rámutat a virtuális környezet más feladatokra történő egyszerű transzformálhatóságára. Két egyszerű példán keresztül mutatja be milyen sokoldalúan is használható. FORMALAP-CSALÁD GYÁRTÁSTERVE A szerző(k) neve: Burcsa Máté III. évfolyam, Gépészmérnöki szak Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Konzulens(ek): Dr. Stampfer Mihály, egyetemi docens A dolgozat témája különböző méretű fröccsöntő szerszámházak formalapjainak gyártástechnológiája. A technológia kidolgozása során a csoporttechnológia módszere lett alkalmazva, amely segítségével jelentős mértékben egységessé sikerült tenni az alkatrészek gyártási folyamatterveit. A formalapok befogásához egy olyan csoport-készülék tervezése valósult meg, amelybe a közel ezer különböző méretű munkadarab befogható. A feladat elvégzése során az alkatrészek olyan csoportokra lettek osztva, amelyek egy gépelőkészítéssel megmunkálhatók, majd ezekre a csoportokra ki lettek dolgozva a műveleti sorrendtervek, az ezekhez tartozó művelettervek, valamint a gyártás során alkalmazandó szerszámokról készült szerszámkártyák. Emellett a dolgozat tartalmazza a befogó készülék öszszeállítási rajzát is. A dolgozat befejező részében összehasonlításra kerül két különböző forgácsolhatósággal bíró acél, a gépi főidők alapján.

13 CSAPTELEPEK VÍZKIBOCSÁTÁSA KÜLÖNBÖZŐ KIFO- LYÁS SZABÁLYOZÓK ALKALMAZÁSA ESETÉN Perczel Áron III. évfolyam, gépészmérnök Konzulens: Eördögné Miklós Mária A TDK dolgozat témája a víztakarékosság fontosságának hangsúlyozása, egyes célszerű eszközeinek vizsgálata. Cél a perlátorokkal történő víztakarékosság bemutatása, és néhány perlátor, illetve zuhanyfej méréssel meghatározott vízfogyasztási jelleggörbéjének felrajzolása és értékelése. Ezek alapján további cél egy értékelés elkészítése arról, hogy egy átlagos háztartásban (4 fő) illetve nagyobb épületekben (pl. irodaépület) mekkora eltérések mutatkozhatnak a vízfogyasztásban a különböző perlátorok alkalmazásával a különböző felhasználói szokásokat is figyelembe véve. A gyakorlatban mindez felhasználható annak kiszámítására, hogy a vízfelhasználás egy épületben mennyivel csökkenthető. MOZGÁSA NI MÁCI Ó GYAKORL AT I FE LHAS Z- N Á LHATÓSÁGA GÉPÉSZETI BERE N DE ZÉSE K- N ÉL A szerzők neve: Orsós Zsolt, Horváth János III. évfolyam, gépészmérnöki szak Konzulens: Dr. Cs. Nagy Géza, adjunktus A TDK dolgozat a mozgás-animációs vizsgálati eredmények gyakorlati lehetőségeit elemzi. Az eljárás viszonylag új, a szakirodalomban alig lelhető fel a módszerrel kapcsolatos hivatkozás, ami egyben jó lehetőséget is biztosít további kutatások elvégzésért. A dolgozat bevezető szakasza bemutatja a módszer tudományos hátterét, ismerteti a mozgásanimáció alkalmazásának megértéséhez szükséges elméleti alapokat. A továbbiakban a felhasználási lehetőségek részletes ismertetésére kerül sor. A mozgásanimáció legnagyobb előnye, hogy míg a rezgésdiagnosztikai mérések eredményei eddig leginkább csak az ezzel foglalkozó szakemberek számára nyújtottak érdemi információt, az általunk vizsgált eljárással laikusok számára is értelmezhető, látványos, 3 dimenziós modellen figyelhetjük meg a vizsgált rendszer különböző gerjesztésekre adott viselkedését. További előnye, hogy tetszőleges anyagú, és rögzítési móddal készített szerkezetek esetében alkalmas hibás kötések, ill. törések gyors kimutatására olyan helyeken is, ahol annak detektálása nehézkes lenne, főleg normál üzem közben.

14 AZ EMBERI TEKINTET KÖVETÉSÉRE ALKALMAS RENDSZER MEGVALÓSTÁSA LABVIEWBAN A szerző neve: Müller Péter Mérnök Informatika BSC Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Konzulens: Schiffer Ádám egy. adj. A TDK dolgozat témája egy, az emberi szem mozgásának követésére, a tekintet útjának rögzítésére és időbeli indikálására szolgáló alkalmazás megtervezése, és fejlesztése. A dolgozatban bemutatásra kerülnek a tervezést megelőző fázisok bemutatása (használt eszközök és megoldások), valamint az adott lehetőségek szerinti legpontosabb mérési körülmények megteremtése. A dolgozat kitér a próbamérések során felmerült problémákra és azok megoldásaira. A dolgozat tárgyalja ezenfelül a LabView 2010 és LabView kiegészítő moduljának az NI Vision Assistant 2011-nek rövid, a projekthez szükséges funkcióinak bemutatását. Részletesen ismerteti az alakzat- és mintakeresési eljárás megvalósítását Visionben, továbbá az elkészült algoritmusok LabView környezetben történő alkalmazását. Végül az elkészült programmal történt komplex mérések bemutatása és kiértékelése található, valamint az alkalmazásban rejlő lehetőségek feltárása.

15 Sugárzásmérő fejlesztése Pap Gábor, Tamás László IV. évfolyam, villamosmérnöki szak Konzulens: Zidarics Zoltán, műszaki oktató A TDK dolgozat témája egy innovatív, saját fejlesztésű, radioaktív sugárzásmérő megtervezése. A dolgozat ismerteti az eszköz teljes tervezési folyamatát. A tanulmányban elsőként egy rövid szakmai bevezető olvasható. Eztán a projekt specifikációja kerül kifejtésre. Az előzetes tervek alapján tudtuk kiválasztani a fő hardver elemeket, ezek határozzák meg a műszer valós tulajdonságait. A kiválasztott főbb komponensek alkotják az egyes részegységeket a hardver blokkvázlatában. Ezt követően részletesen taglaljuk az egyes alkatrész blokkokban levő kapcsolási rajzokat, amik alapján terveztük meg a nyomtatott áramkört. Végül a műszer alapvető funkcióival és a rajta futó operációs rendszerrel foglalkozunk. A befejező rész a műszer felhasználási területeiről hoz példákat és elméletben prezentálja, egy próba mérés keretében a működését. Pneumobil karosszériájának tervezése Hegedüs Réka 3. évf., ipari termék- és formatervező mérnök Zegnál Marianna Beatrix 3. évf., gépészmérnök Konzulens: Meiszterics Zoltán, mérnöktanár A TDK dolgozat részletesen ismerteti a Pollroth csapata által az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft., valamint a budapesti Bosch Rexroth Kft. szervezésében álló 2013-as Pneumobil versenyre készülő jármű vázszerkezetének, karosszériájának és formavilágának kialakítását. Ez magában foglalja a tervezést a verseny formai követelményeinek megfelelően; a megfelelő anyagok kiválasztását, majd ezek szerkezeti, mechanikai elemzését. A különböző statikai és dinamikai hatások becslését a szélsőséges eseteket figyelembe véve. A hegesztési eljárások szemléltetését; majd az autó átfogó bemutatását az előző versenyek és az idei tervek alapján. Az elkészített jármű több versenyszámban fogja összemérni teljesítményét a többi pneumobillal: a megtett legnagyobb távolság, és az ügyességi, gyorsulási kategóriák. A legfontosabb értékelési szempont a megoldás műszaki eredetisége és a kivitelezés technikai színvonala lesz.

16 Virtuális valóság alapú szimulációs környezet fejlesztése autonóm intelligens robotokhoz A szerző neve: Malkó Tibor 5. éves villamosmérnök hallgató Konzulens: Megyeri Péter, egyetemi adjunktus A dolgozat témája egy virtuális valóság alapú szimulációs környezet kifejlesztése autonóm intelligens robotok számára. A mai fejlődő világban egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az autonóm ipari rendszerek. A RoboCup versenysorozatban, ez évben már önálló ligaként szerepelt a Logistic League. A verseny lényege, hogy minden csapat azonos pályán azonos típusú robotokkal szerepel. A csapatok maguk választhatják meg a kiegészítő szenzorokat és a programozási nyelvet. A mérkőzések során egy 6 x 6 méteres arénában kell a csapatoknak egy emulált gyártócsarnokban, alapanyagokból készterméket előállítaniuk. A bonyolult logisztikai feladatot 3 robotnak önállóan, kooperálva kell végrehajtania. A felkészülés során, a korlátozott erőforrások és hely miatt ki kellett fejleszteni egy alternatív megoldást a feladat tesztelésére. A dolgozat bemutatja a gyári szimulátor hátrányait, hibáit, hiányosságait és végigvezet az új fejlesztésén. Az elkészült szimulációs környezet ideális és valós robotszimulálást is lehetővé tesz, ezzel is felgyorsítva a folyamatok tesztelhetőségét. A dolgozat befejezése rámutat a virtuális környezet más feladatokra történő egyszerű transzformálhatóságára. Két egyszerű példán keresztül mutatja be milyen sokoldalúan is használható. Az emberi tekintet követésére alkalmas rendszer megvalósítása LabViewban A szerző neve: Müller Péter Mérnök Informatika BSC Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Konzulens: Schiffer Ádám egy. adj. A TDK dolgozat témája egy, az emberi szem mozgásának követésére, a tekintet útjának rögzítésére és időbeli indikálására szolgáló alkalmazás megtervezése, és fejlesztése. A dolgozatban bemutatásra kerülnek a tervezést megelőző fázisok bemutatása (használt eszközök és megoldások), valamint az adott lehetőségek szerinti legpontosabb mérési körülmények megteremtése. A dolgozat kitér a próbamérések során felmerült problémákra és azok megoldásaira. A dolgozat tárgyalja ezenfelül a LabView 2010 és LabView kiegészítő moduljának az NI Vision Assistant 2011-nek rövid, a projekthez szükséges funkcióinak bemutatását. Részletesen ismerteti az alakzat- és mintakeresési eljárás megvalósítását Visionben, továbbá az elkészült algoritmusok LabView környezetben történő alkalmazását. Végül az elkészült programmal történt komplex mérések bemutatása és kiértékelése található, valamint az alkalmazásban rejlő lehetőségek feltárása.

17 KAS: MÉH - LAKÁS - ÉPÍTÉS A szerző neve: Matyó Edina I. évfolyam, levelező tervező építészmérnök Msc Konzulens: dr. habil. Rétfalvi Donát DLA A Kárpát-medence sajátos mikroklímával rendelkezik ezért hazánk növényvilága kitűnő méhlegelő. A vizsgálat területét az a tájként értelmezett hely jelenti ahol a méh-természet-ember kapcsolatrendszere megszületik. A dolgozat tárgya olyan szabályok szerint szerkesztett tér elemzése amelyben a méhész elvárásai és igényei a méhcsalád biológiai igényeivel találkozik. Az analízis a méhes mint tervezési programot, igényeket és bensőséges gondolatokat hordozó- doboz megalkotásától egészen a méhész, a méh és táj, a helyszín illetve a környezet viszonyának elemzéséig terjed. A befejező rész ezen túlmenően a születendő építészeti alkotást valódi kiegészítőként tárgyalja, amely funkcionális vagy térbeli értelemben gazdagítja a meglévő környezetet HIT ÉS VÁLYOG SZAKRÁLIS ÉPÍTÉSZET GYŰRŰFŰN A szerző(k) neve: Bognár Hajnalka III. évfolyam, építészmérnök bsc szak Fövényes Csaba III. évfolyam, építészmérnök bsc szak Konzulens(ek): Dr. Horváth Magdolna, adjunktus Kósa Balázs, okl. építész, DLA hallgató Turi Tamás, okl. építőmérnök, PhD hallgató A dolgozatunk részletesen ismerteti a vályog építészet, a hit, valamint a közösségek erejének összefonódását, melyek a későbbiekben részletesen bemutatásra kerülnek. A dolgozat tartalmazza a vályogépítészet 4 fő technológiai irányvonalát, az építőanyag tulajdonságait, szerkezeti példákat, építési módokat és ezek felhasználását. Fontosnak tartjuk megemlíteni a vályog korszerű alkalmazásának és gazdasági szempontjainak előnyeit és hátrányait. A téma magában foglalja a fenntarthatóság kérdését, melyre megpróbálunk választ találni. Bemutatjuk a vályog építészetről alkotott építési folyamatokat, mint közösségi tevékenységet, hazai és külföldi példákon keresztül. Ezen példák nagy részét a hit és a közösségteremtő hatásuk miatt választottuk. A befejező részben saját észrevételeink, meglátásaink kerülnek megfogalmazásra, valamint az általunk tervezett gyűrűfűi szakrális épület bemutatása. A szakrális szó jelentése: természetfeletti. De lehet-e természetfelettit alkotni napjainkban, amikor az üzleti szempontok dominálnak, és a hazai építtetők többsége nem feltétlenül a pallérozott ízléséről híres. (Szabó Zoltán Attila)

18 AZ ÚJÉPÍTÉSZET VEGYKONYHÁI? EGYETEMI DIGITÁLIS MAKETTEZŐ-MŰHELYEK SZE- REPE AZ ÉPÍTÉSZETI FORMAKUTATÁSBAN A szerző(k) neve: Botzheim Bálint 2.évfolyam, Tervező Építészmérnöki MSc Konzulens(ek): dr.rétfalvi Donát egyetemi docens A dolgozat az építészeti formakutatás témakörével foglalkozik az építészeti stílusok geometriai szerkesztési elveivel összefüggésben. A 20. század utolsó évtizedeiben a számítógépek számítási kapacitásának növekedése többek között a jármű-design CADszoftvereinek és a filmtrükk-ipar animációs szoftvereinek jelentős fejlődését is lehetővé tette. A két szoftver-terület közös jellemzője geometriai szemszögből nézve, hogy a nem-euklideszi fogalmakkal, műveletekkel való modellezés is lehetséges bennük. A dolgozat bemutatja a számítógépes geometriai modellezés euklideszi és nemeuklideszi fogalmait, műveleteit. Néhány építész, már az 1980-as években elkezdett kísérletezni az új geometriai műveleteket alkalmazó szoftverekkel és a robotika lehetőségeivel. A különböző műhelyek, eltérő szellemi meghatározottságukból adódóan különböző névvel definiálják magukat: Bio Avantgarde, Non-Standard, Parametrikus építészet, Plektikus építészet, Proto Ökológia. Az ipari design gyártóeszközei mint a számítógépvezérelt (CNC) vágó-maró gépek, ipari robotkarok, vagy akár a 3D nyomtatók elengedhetetlenek a komplex formák megvalósítása során. A fent említett kísérletező irányzatok általában, az egyetemek építészkaraihoz is kötődnek, azok műhelyeiben lehetőség nyílik a komplex geometriájú formák létrehozására. A makettező műhelyek működéséhez jó mintát adhatnak a FABLAB-mozgalom ipari gépekkel is felszerelt, nyitott műhelyei. ELÉRHETŐ MÚZEUMOK - MŰEMLÉKI ÉS KORTÁRS MÚZEUMÉPÜLETEK KOMPLEX AKADÁLYMENTESÍTÉSE A szerző(k) neve: Csog Zselyke IV. évfolyam, építészmérnök bsc szak Varga Ágnes IV. évfolyam, építészmérnök bsc szak Konzulens(ek): Dr. Horváth Magdolna, adjunktus Kósa Balázs, okl. építész, DLA hallgató Turi Tamás, okl. építőmérnök, PhD hallgató Mit is jelent az elérhető múzeum? Múzeumaink a személyi és technikai feltételeket nem tudják biztosítani, nincsenek felkészülve a fogyatékos emberek fogadására. Ezért a múzeumok, kiállítóhelyek látogatói között Magyarországon alig találunk fogyatékos embereket. Pedig a fogyatékkal élők egy része a múzeum sokszínű közönsége ban egy új nemzeti programban hivatalosan is megfogalmazták, hogy a közönséget fogadó intézményekben, tehát a múzeumokban is a fogyatékos látogatók számára segédfelszereléseket kell biztosítani. A dolgozat témája a hazai múzeumépületek komplex akadálymentesítése, rávilágítva a meglévő és az új építésű múzeumok akadálymentesítési elveinek különbségeire az elérhetőség tükrében. Egyaránt bemutatja a kortárs és a műemléki múzeumokat hazánkban, párhuzamot vonva külföldi példákkal. A kutatás a Dunántúli régiókra terjed ki. A megfelelő szakemberekkel való konzultáció és a kutatómunka tapasztalatait kívánja a dolgozat összegezni, a komplex akadálymentesítés általános irányelveinek kiegészítésével és ezek gyakorlatba való átültetésével.

19 A PÉCSI BELVÁROSI TEMPLOM ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETE GÁZI KÁSZIM PASA DZSÁMIJA TÖRTÉNELMI ÉS VALLÁSI RÉTEGEK PÉCSETT A szerző(k) neve: Eftimie Izabella II. évfolyam, építészmérnök bsc szak Konzulens(ek): Dr. Horváth Magdolna, adjunktus Kósa Balázs, okl. építész, DLA hallgató Turi Tamás, okl. építőmérnök, PhD hallgató Pécs mindig soknemzetiségű település volt, kulturális rétegek rakódtak egymásra, nemzetiségek hagyományai, értékei ötvöződtek két évezredes története során. Ennek a vallási és történelmi rétegződésnek a jeleit hordozza a pécsi Dzsámi is. A téma, az épület fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az épületre és környezetére elkészített számos tanulmány, ötlet - és tervpályázat, városfejlesztési koncepció és az ezekhez tartozó az idők során elvégzett régészeti és egyéb kutatások. A középkori, gótikus stílusban épült Szent Bertalan plébániatemplom köveiből épült a Gázi Kászim pasa dzsámija a török uralom alatt. A török kiűzése után a jezsuiták kapták meg, a minaretet lebontották, az épületet átalakították, de az ma is őrzi az iszlám jegyeit. A ma katolikus templomként működő dzsámi az 1939-es átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját. Gázi Kászim pasa egykori dzsámija a magyarországi török építészet legmonumentálisabb alkotása. Az épület fejlődése, átalakulása napjainkban sem állt meg, mindmáig témát adva ezzel a mai kortárs építészeknek. SZELLEMI KONTEXTUS AKTIVIZÁLÁSA A TÉRINSTAL- LÁCIÓK ÁLTAL A szerzők neve: Halász Lilla, Molnár Orsolya Építőművész MA, Építészmérnök Bsc Konzulens: Dr. Rétfalvi Donát egyetemi docens A dolgozat részletesen ismerteti a szociális és kulturális élet fontosságát az emberek figyelmének központjában. Az emberiség introvertált életmód iránti növekvő igényét. A közösség formáló illetve kovácsoló erő elengedhetetlen jelenlétét jelenünkben. A térinstallációk figyelemfelhívó szerepét a társadalom aktuális problémáira. Az építész felelősségét a téralakításban. A befejező rész bemutatja a társadalmi problémákra visszavezethető térinstallációk kialakulását, amelyek magukba foglalják azt az alapvető problémát is, hogy az emberek nem használják ki a köztereket. A dolgozatunkban kifejtjük, miszerint az emberek igényein keresztül kell megfogni a térinstallációkat. "Az emberi elme nem képes megmaradni a "nyitottban" addig keretez, extrapolál, kombinál, felnagyít vagy ignorál, még szinte mindennek helyet nem talál a maga alkotta univerzumban."

20 BENCÉS ÉPÍTÉSZET MAGYARORSZÁGON A szerző(k) neve: Horváth Bence I. évfolyam, szerkezettervező építészmérnök msc szak Konzulens(ek): Dr. Horváth Magdolna, adjunktus Kósa Balázs, okl. építész, DLA hallgató Turi Tamás, okl. építőmérnök, PhD hallgató A magyarországi bencés építészetet a művészettörténeti kutatások alapján a szétaprózottság és a sokféleség jellemzi. A magyarországi bencés rend építkezéseinek a 11. századi kezdeteitől fogva a templomaik, monostorépületeik nagy típusbeli változatossága, eltér építészeti rendszereiknek és méreteikében, igényeikben is különböző épületformák alkalmazása jellemezte. Ugyan az épületek gondolatisága hasonló, hiszen Nursiai Szent Benedek hitvallásán alapszik a rend szervezése és a templomaik felépítése, mégsem különböztethetünk meg csak bencésnek mondható épülettípust és jellemző stílusjegyeket. Ami mégis bennük közösnek mondható, inkább a renden belüli tényezők, társadalmi szokások, konvenciók eredménye. A szerzetességnek része az egyszerűséghez való vonzódás (Varga Mátyás), így ezeknek az eszméknek a múltbéli és kortárs gyakorlati megvalósult példáit elemezve kaphatunk egy átfogó képet a bencés építészetről. A HELY SZELLEME Kari Szabolcs II. évfolyam, építészmérnöki szak Konzulens: dr. Bácsalmásy Zoltán, egyetemi docens A hely szelleme a genius loci egy vidék, város vagy szűkebb környezet sajátos légköre, hangulata. Minden épület egy bizonyos helyen, egy adott korban és egy építész által jött létre. Vannak olyan épületek, amik körülveszik, beleolvadnak a környezetükbe, míg egyesek, legyenek akármilyen remek és pazar épületek, mégis idegenek abban a környezetben, ahová megálmodták. A helyi jelleg elvesztése fölötti aggodalmak és az annak visszanyerésére tett megoldási javaslatok végigkísérik a 20. század második felének építészetelméletét. Dolgozatommal az illeszkedés építészeti kérdését elemzem a magyar, és nemzetközi építészeti példákon keresztül. Mottó: "A helyet nem szabad összetéveszteni a térrel. A tér és a hely között az a különbség, hogy a térnek száma, a helynek arca van. A tér, ha csak nem kivételes, minden esetben pontos vonalakkal határolható, területe négyzetmilliméterre kiszámítható és alakja körzővel és vonalzóval megrajzolható. A tér mindig geometriai ábra. A hely mindig festmény és rajz, és nincs belőle több, mint az az egy. A térnek képlete, a helynek géniusza van." Hamvas Béla: Öt géniusz

21 MEGFIZETHETŐ ÉPÍTÉSZETI IGÉNYESSÉG A szerző neve: Koronczi Péter Attila , Tervező Építészmérnök MSC Konzulens: dr Rétfalvi Donát, egyetemi adjunktus A TDK dolgozat egy új jelenségre hívja fel a figyelmet. Az építőipar válságba került, az anyagi források rohamosan csökkennek, de az igény a szépre, értékesre, és frissre még mindig fontos az emberek értékrendjében. Építészként legfőbb feladatunk reagálni a változásokra, megfizethető, szakmailag igényes, a hazai mainstream vonalat felpezsdítő alkotásokat létrehozni minimális anyagi keretből, vagy az eszköztelen építészet eszközeivel élve. Dolgozatom különböző projecteket vizsgálva keresi az okokat, eszközöket, reakciókat és a válaszokat a fent említett jelenségre. Tervpályázatokon szerzett tapasztalatok és példák alapján összefoglalja a megismert lehetőségeket, rávilágít a közösségi média és a közösségi építészet valamint a társadalmasítás erejére és a felértékelődésére. BORL! NÉPEK TUDÁSA KÖZPONT BORL VÁRÁNAK RENDHAGYÓ REHABILITÁCIÓJA Mizsei Anett Tervező Építészmérnök Msc II. Konzulens: dr Rétfalvi Donát, egyetemi adjunktus Európa épített örökségének történeti, eszmei értéke vitathatatlan. A lassan elöregedő épületállomány ugyanakkor komoly feladatot ró a ma építészeire. Védelme, rehabilitációja a legkomplexebb és legfontosabb mérnöki feladatok közé tartozik. A fenntarthatóság, energiatudatosság kérdései a műemlékek esetében a mai napig csak komoly kompromisszumok árán oldhatók meg. Jelen kutatás célja, hogy egy esettanulmányon keresztül új választ találjon a műemlékek rehabilitációjának kérdéseire, mentesítve a régi szerkezeteket azoktól a beavatkozásoktól, amelyek az épület eredeti, egyedi, megismételhetetlen látványát hátrányosan érintik, esetenként az épület teljes eljövendő fennállására nézve visszavonhatatlanul. Dolgozatom feltárja a szlovéniai Borl várának múltját, értékeit. Tartalmazza a szerkezetek diagnosztikai jellegű vizsgálatát, meghatározza a fő beavatkozási pontokat és egy hasznosítási lehetőséget. Bepillantást enged a tervezői munka folyamatába az első helyszíni bejárástól a koncepcióterv elkészültéig.

22 ÉPÍTÉSZET, SZCENOGRÁFIA A XX. századi építészet hatása a kortárs magyar díszlettervezők munkásságára Ramasz Tamás III.évfolyam, Építőművészet BA szak Konzulens: dr. Széll Attila Béla DLA, egyetemi docens Az építőművészet egyik határterületét képezi a színházi térszervezés művészete, a scaenographia. A technikai fejlettség segítségével manapság az építészet a fizikai világ, az ember által elképzelhetőnek, reálisnak gondolt tér határait feszegeti, miközben a színházi építészet, a díszlettervezés a 20. század modern színházával karöltve már csaknem 100 éve átlépte ezt a határt A tudományos dolgozat célja feltárni a színházi és filmes díszlettervezés és az építészet kapcsolatát, bemutatni egy átfogó képet a kortárs magyar látványtervezésről. Megismertetni magyar díszlettervezés művészetét, az alkotók egyéni szemszögéből tekintve, különösképpen azokra a művészekre célzottan, akik építészként és díszlettervezőként is aktívan dolgoznak. Rajtuk keresztül tud a színházi világ és az építészet egyesülni. Személyük olyan kapocs a két művészeti ág között, amely képes mindkét műfajban kiemelkedő alkotásokat létrehozni. Ezek a művek nem csupán épületek, és nem csupán díszletek: olyan alkotások, amelyek túlmutatnak mindkettőn. A TDK dolgozatban hat díszlettervezővel készített interjú is olvasható, többek között a nemzetközileg elismert dr. Csanádi Judittal és az ország egyik legkiemelkedőbb színházszervezőjével, Horgas Péterrel. A PÉCSI SZÉKESEGYHÁZ ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETE, ÉPÜ- LETKUTATÁSA AZ EZERÉVES PÉCSI PÜSPÖKSÉG KULTURÁLIS ÉS TÖRTÉNETI ÖRÖKSÉGÉNEK ÁTTEKINTÉSE A szerző neve: Sebestyén Petra III. évfolyam, építőművész (BA) szak Konzulensek: Dr. Horváth Magdolna, adjunktus, Turi Tamás, okl. építőmérnök, PhD hallgató, Kósa Balázs, okl. építész, DLA hallgató. A műemléki védettség alatt álló pécsi székesegyház ezer esztendős múltja révén az utóbbi időben jobban a figyelem középpontjába került, mint eddig valaha. A műemlékvédelem Magyarországon is egyre fontosabb kérdéssé válik. Az elmúlt idők fennmaradt értékeinek megőrzése az utókorra hárul, bár ennek tényleges megoldása igen vitatott a szakemberek körében. Ez nincs másként Pécs város egyik legnevesebb látványosságával sem. A székesegyház az idők folyamán számos felújításon, átépítésen és újraépítésen ment keresztül ben Pollack Mihály tervei alapján klasszicista, majd Schmidt Frigyes tervei alapján a ma is látható neoromán stílusban újult meg. Az átépítések a mai napig megosztják az építész társadalom véleményét is. A dolgozat a székesegyház történetét hivatott áttekinteni különös hangsúlyt fektetve az átalakítások esztétikai, stílusbeli és műszaki megoldásaira.

6. MODUL VÁROSI KÖZLEKEDÉS TECHNOLÓGIAI KÉPZÉS

6. MODUL VÁROSI KÖZLEKEDÉS TECHNOLÓGIAI KÉPZÉS I D. D R. G Á S P Á R L Á S Z L Ó Ú T Ü G Y I T E C H N O L Ó G I A I T O V Á B B K É P Z É S 6. MODUL VÁROSI KÖZLEKEDÉS TECHNOLÓGIAI KÉPZÉS MAGYAR KÖZÚT NONPROFIT ZRT. NYILVÁNTARTÁSI SZÁM: 01-0505-05

Részletesebben

Új kötőanyagrendszer előállítása ipari hulladékanyag mechanokémiai aktiválásával

Új kötőanyagrendszer előállítása ipari hulladékanyag mechanokémiai aktiválásával Új kötőanyagrendszer előállítása ipari hulladékanyag mechanokémiai aktiválásával Szerző: Hullár Hanna Dóra, Anyagmérnök BSc, IV. évfolyam Témavezető: Balczár Ida Anna, PhD hallgató Munka helyszíne: PE-MK,

Részletesebben

Herpainé Márkus Ágnes - Kaló Róbert -Sarlósi Tibor

Herpainé Márkus Ágnes - Kaló Róbert -Sarlósi Tibor Herpainé Márkus Ágnes - Kaló Róbert -Sarlósi Tibor Regionális Szociálpolitikai Tervezési és Fejlesztési Hálózat eredmények és továbblépési lehetőségek A területi szemlélet szociális ágazaton belüli meghonosítása

Részletesebben

IFFK 2011 Budapest, 2011. augusztus 29-31. Biogáz laboratórium fejlesztése

IFFK 2011 Budapest, 2011. augusztus 29-31. Biogáz laboratórium fejlesztése IFFK 2011 Budapest, 2011. augusztus 29-31. Biogáz laboratórium fejlesztése Bakosné Diószegi Mónika, dr. Hováth Miklós, dr. Legeza László * * Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki

Részletesebben

Építőmérnöki egyetemi szak Az államvizsga témakörei

Építőmérnöki egyetemi szak Az államvizsga témakörei Építőmérnöki egyetemi szak Az államvizsga témakörei Az államvizsga szakirányok szerint szerveződik. A vizsga anyagát minden tárgyból kb. 10-20 előre kiadott témakör rögzíti. Közlekedési infrastruktúra

Részletesebben

Beszámoló szakképzési hozzájárulási támogatás felhasználásáról

Beszámoló szakképzési hozzájárulási támogatás felhasználásáról Beszámoló szakképzési hozzájárulási támogatás felhasználásáról Támogató: HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zártkörűen Működő Részvénytársaság, 1185 Budapest, Igló u. 33-35. Támogatás összege:

Részletesebben

CNC GÉPKEZELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

CNC GÉPKEZELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI CNC GÉPKEZELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A CNC gépkezelő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A CNC gépkezelő mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A CNC gépkezelő mestervizsgára jelentkezéshez

Részletesebben

AutoN cr. Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben. elméleti háttér és szemléltető példák. 2016. február

AutoN cr. Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben. elméleti háttér és szemléltető példák. 2016. február AutoN cr Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben elméleti háttér és szemléltető példák 2016. február Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 3 2 Célkitűzések és alkalmazási korlátok... 4 3 Módszertan...

Részletesebben

KARI ÖNÉRTÉKELÉS 2009-2010. Elfogadva a Kari Tanács 51/2010. (XII. 09.) sz. határozatával

KARI ÖNÉRTÉKELÉS 2009-2010. Elfogadva a Kari Tanács 51/2010. (XII. 09.) sz. határozatával Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar KARI ÖNÉRTÉKELÉS 2009-2010 Elfogadva a Kari Tanács 51/2010. (XII. 09.) sz. határozatával EGER, 2010 ÉVES KARI ÖNÉRTÉKELÉS Készítette: EKF TTK Minőségbiztosítási

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Előterjesztő neve és beosztása: Szervezeti egység: Dr. Varga István dékán Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar E L Ő T E R J E S Z T É S A Szenátus 2015.

Részletesebben

SZIGETHALOM VÁROS KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA 2009-2013

SZIGETHALOM VÁROS KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA 2009-2013 SZIGETHALOM VÁROS KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA 2009-2013 Jenei Attila Okl. környezetmérnök környezetvédelmi szakértő MMK szám: 01-11827 Petrényi Ágnes Okl. környezetgazdálkodási agrármérnök T F E W 1133

Részletesebben

KISKUNMAJSA VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA. Projekt azonosító: DAOP - 6.2.1/13/K-2014-0002

KISKUNMAJSA VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA. Projekt azonosító: DAOP - 6.2.1/13/K-2014-0002 KISKUNMAJSA VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Projekt azonosító: DAOP - 6.2.1/13/K-2014-0002 KISKUNMAJSA VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2015. május Készült: Belügyminisztérium

Részletesebben

Az Egri Kistérség területfejlesztési koncepciója és programja

Az Egri Kistérség területfejlesztési koncepciója és programja Az Egri Kistérség területfejlesztési koncepciója és programja ( felújított változat ) I. Helyzetelemzés II. Koncepció Kidolgozó: Ebergényi Tanácsadó Iroda 3300. Eger, Arany J. u. 21. Agria Nova Kft. 3300.

Részletesebben

Építőmérnök BSc-MSc-PhD képzés www.epito.bme.hu. Dr. Lovas Antal dékán, BME Építőmérnöki Kar

Építőmérnök BSc-MSc-PhD képzés www.epito.bme.hu. Dr. Lovas Antal dékán, BME Építőmérnöki Kar Építőmérnök BSc-MSc-PhD képzés www.epito.bme.hu Dr. Lovas Antal dékán, BME Építőmérnöki Kar Institutum Geometrico-Hydrotechnicum Alapítva 1782 1782. augusztus 30-án kelt, II. József által aláírt alapító

Részletesebben

A BARANYA MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

A BARANYA MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ A BARANYA MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TÁRSADALMI, GAZDASÁGI ÉRTÉKELÉSE Készült a területfejlesztési koncepció, a területfejlesztési program és a területrendezési terv tartalmi követelményeiről,

Részletesebben

A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE Nyíregyházi Főiskola Természettudományi és Informatikai Kar

A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE Nyíregyházi Főiskola Természettudományi és Informatikai Kar A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE Nyíregyházi Főiskola Természettudományi és Informatikai Kar KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET A Környezettudományi Intézet a már korábban bejelentett "Környezettudományi Felsőoktatási

Részletesebben

Óbudai Egyetem Csoportos kutatási pályázat

Óbudai Egyetem Csoportos kutatási pályázat Óbudai Egyetem Csoportos kutatási pályázat Eredmények összefoglalása A tanítás és a tanulás eredményességének indikátorai, fejlesztésének módszerei A pályázatot a Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központban

Részletesebben

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET Piros beszúrás, lila törlendő, zöld magyarázat. PI INTÉZMÉNYI AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS JELENTÉSE (Második akkreditációs értékelés) 2007/10/XI/1. sz. MAB határozat KECSKEMÉTI

Részletesebben

Téglás Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája. Mértékegység

Téglás Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája. Mértékegység Cél Indikátor neve Indikátor definíciója C. Tiszta és egészséges települési környezet D. Diverzifikált helyi gazdasági szerkezet E. A helyi közszolgáltatások magas szinten történő biztosítása Arculati

Részletesebben

Melléklet: Somogy Megye Területfejlesztési Koncepciója területi hatásvizsgálat és értékelés elnevezésű társadalmasítási anyag

Melléklet: Somogy Megye Területfejlesztési Koncepciója területi hatásvizsgálat és értékelés elnevezésű társadalmasítási anyag E L ŐTERJ E SZT É S Somogy Megye Területfejlesztési Koncepciója területi hatásvizsgálat és értékelés elnevezésű társadalmasítási munkaanyag véleményezésére A Somogy Megyei Önkormányzat elkészítette Somogy

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

100 90 jeles (5) 89 78 jó (4) 77 65 közepes (3) 64 51 elégséges (2) 50 0 elégtelen (1)

100 90 jeles (5) 89 78 jó (4) 77 65 közepes (3) 64 51 elégséges (2) 50 0 elégtelen (1) BME Építészmérnöki Kar Urbanisztika Tanszék A tárgy neve: Városépítészet 2 A tárgy angol neve: Ellenőrzési forma: Tankörvezetők: Urban Design 2 félévközi jegy Kreditpont: 01 Szabó Árpád DLA 02 Szabó Julianna

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar. Kérelem

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar. Kérelem Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Kérelem Világítástechnikai szakmérnök és szakember szakirányú továbbképzési szak indítására Budapest 2014. I. Adatlap 1. A kérelmező felsőoktatási

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara. A geotechnikai tevékenységek szabályai az Eurocode-ok szerinti tervezésben

Magyar Mérnöki Kamara. A geotechnikai tevékenységek szabályai az Eurocode-ok szerinti tervezésben Magyar Mérnöki Kamara A geotechnikai tevékenységek szabályai az Eurocode-ok szerinti tervezésben Előterjeszti: Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata Összeállította: Szepesházi Róbert Közreműködtek:

Részletesebben

A szárazmegmunkálás folyamatjellemzőinek és a megmunkált felület minőségének vizsgálata keményesztergálásnál

A szárazmegmunkálás folyamatjellemzőinek és a megmunkált felület minőségének vizsgálata keményesztergálásnál 1 A szárazmegmunkálás folyamatjellemzőinek és a megmunkált felület minőségének vizsgálata keményesztergálásnál A keményesztergálás, amelynél a forgácsolás 55 HRC-nél keményebb acélon, néhány ezred vagy

Részletesebben

BME Doktori Iskola _ Első beszámoló

BME Doktori Iskola _ Első beszámoló BME Doktori Iskola _ Első beszámoló Kutatói tevékenységem kiindulási pontja az a már mások által is megfogalmazott megállapítás, hogy megváltozott világunkban a társadalomban, a kultúrában, de akár az

Részletesebben

Ma csoda, holnap valóság?

Ma csoda, holnap valóság? 1 Ma csoda, holnap valóság? Anyagmérnök (MSc), Kohómérnök (MSc), Anyagmérnök (BSc), Energetikai mérnökasszisztens (F), Fémtechnológiai mérnökasszisztens (F) 2 Lehet az autó karosszériát alumínium szén

Részletesebben

Az AGNES-program. A program szükségessége

Az AGNES-program. A program szükségessége Az AGNES-program A program szükségessége A Paksi Atomerőmű VVER-440/V-213 blokkjai több mint húsz éve kezdték meg működésüket. A nukleáris biztonságtechnikával foglalkozó szakemberek érdeklődésének homlokterében

Részletesebben

Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Karának. akkreditációs jelentése

Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Karának. akkreditációs jelentése Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Karának akkreditációs jelentése (2006/9/XI/1. sz. MB határozat) MB plénuma által felkért kari látogatóbizottsági tagok Bánhidi László DSc. Hübner Mátyás Ybl díjas Lenkei

Részletesebben

A kolozsvári Babe -Bolyai Tudományegyetemen folyó tanárképzésről

A kolozsvári Babe -Bolyai Tudományegyetemen folyó tanárképzésről Székely Noémi A kolozsvári Babe -Bolyai Tudományegyetemen folyó tanárképzésről Sokak véleménye, hogy a hazai tanárképzés a pedagógia képviselői részéről évtizedenként felemlegetett s ugyanakkor agyontárgyalt

Részletesebben

Tájékoztató levél és tematika Tűzvédelmi tervezési szakmérnöki képzés

Tájékoztató levél és tematika Tűzvédelmi tervezési szakmérnöki képzés Tájékoztató levél és tematika Tűzvédelmi tervezési szakmérnöki képzés A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke és e 2015. februári kezdéssel indítja

Részletesebben

Öko-technika. 5-8. évfolyam. Célok és feladatok. A tantárgy feladatai az 5-8. évfolyamokon. Szűcs Sándor Általános Iskola

Öko-technika. 5-8. évfolyam. Célok és feladatok. A tantárgy feladatai az 5-8. évfolyamokon. Szűcs Sándor Általános Iskola Öko-technika Az öko-technika integrált tantárgy, mely a technika és életvitel tárgyat veszi alapul, meghagyva ennek teljes követelményrendszerét kiegészítve a környezeti nevelés egy- egy kapcsolódó részterületével.

Részletesebben

élő könyvtár katalógus

élő könyvtár katalógus élő könyvtár katalógus élő könyvtárunk könyvei BE2011 Betegágytól a kutatólaborig FA2013 Dunavirágzástól az égi fénytüneményekig NJ2011 Észleléstől a szabályozásig, avagy az idegrendszer máig felderítetlen

Részletesebben

Előzetes követelmény(ek): Feltételezett tudásanyag, előképzettségi szint: Szervezés 1. Oktató tanszék(ek) 6 :

Előzetes követelmény(ek): Feltételezett tudásanyag, előképzettségi szint: Szervezés 1. Oktató tanszék(ek) 6 : TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: SZERVEZÉS 2. Tárgykód: PMKEKNE139 Heti óraszám 1 : 2 ea / 2 gyak Kreditpont: 5 Szak(ok)/ típus 2 : építőmérnök Tagozat 3 : nappali Követelmény 4 : vizsga

Részletesebben

Az akcióterv neve. KMOP Települési területek megújítása. HBF Hungaricum kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma

Az akcióterv neve. KMOP Települési területek megújítása. HBF Hungaricum kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Az akcióterv neve KMOP Települési területek megújítása Készítette HBF Hungaricum kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Verziószám KMOP_Városfejl_V_4 1. Az akcióterv ismertetése és a kontextusát adó

Részletesebben

A VASI HEGYHÁT FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA 2007-2013

A VASI HEGYHÁT FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA 2007-2013 A FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM LÉTREHOZÁSA A HEGYHÁTI KISTÉRSÉGBEN C. PROJEKTHEZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK ELVÉGZÉSE (HIVATKOZÁSI SZÁM: ROP-3. 2. 1.-2004-09-0005/32) A VASI HEGYHÁT FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS szakirányú továbbképzési szak A humán erőforrás képzés a szervezetek működtetésének emberi erőforrás menedzseléséhez kapcsolódó szakmai kérdéseivel

Részletesebben

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT SZERENCS VÁROS INTEGRTÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT SZERENCS VÁROS INTEGRTÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT SZERENCS VÁROS INTEGRTÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ 2015 Projekt azonosító: ÉMOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Észak-Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés

Részletesebben

A vasúti kocsik külső ajtajának pneumatikus modellezése

A vasúti kocsik külső ajtajának pneumatikus modellezése MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT A vasúti kocsik külső ajtajának pneumatikus modellezése Készítette: Rónai László Miskolci Egyetem GÉIK mechatronikai mérnöki

Részletesebben

Fábos Róbert okl. mk. őrnagy, adjunktus. Doktori (PhD) értekezés TERVEZET. Témavezető: Dr. habil. Horváth Attila alezredes CSc. Budapest 2013.

Fábos Róbert okl. mk. őrnagy, adjunktus. Doktori (PhD) értekezés TERVEZET. Témavezető: Dr. habil. Horváth Attila alezredes CSc. Budapest 2013. Fábos Róbert okl. mk. őrnagy, adjunktus A katonai közúti anyagszállítások tervezését, szervezését és végrehajtását támogató informatikai rendszerek jelenlegi helyzete, fejlesztésük lehetőségei Doktori

Részletesebben

STAAD-III véges elemes program Gyakorlati tapasztalatok a FÕMTERV Rt.-nél

STAAD-III véges elemes program Gyakorlati tapasztalatok a FÕMTERV Rt.-nél STAAD-III véges elemes program Gyakorlati tapasztalatok a FÕMTERV Rt.-nél A cikkben számtalan konkrét tervezõi munka közül válogatva rövid áttekintést nyújtunk felhasználói szemmel a STAAD-III kimondottan

Részletesebben

A 3. kötet felépítése. A Vállalkozó műszaki feladatait és kötelezettségeit leíró Megrendelő követelményei három fő részből állnak:

A 3. kötet felépítése. A Vállalkozó műszaki feladatait és kötelezettségeit leíró Megrendelő követelményei három fő részből állnak: A 3. kötet felépítése A Vállalkozó műszaki feladatait és kötelezettségeit leíró Megrendelő követelményei három fő részből állnak: 3/1 kötet Általános követelmények 3/2 kötet Általános műszaki és minőségi

Részletesebben

Varga Gábor: Földrajzoktatás és földrajzi műhelyek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

Varga Gábor: Földrajzoktatás és földrajzi műhelyek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Varga Gábor: Földrajzoktatás és földrajzi műhelyek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen A felsőoktatás hazai történetiségét tárgyaló konferencia előadásai sorába illesztettem egy egyszerre tudományági s

Részletesebben

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT SZÉCSÉNY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJÁHOZ ÉS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT SZÉCSÉNY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJÁHOZ ÉS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT SZÉCSÉNY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJÁHOZ ÉS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁHOZ Projekt azonosító: Észak-Magyarországi Operatív Program Fenntartható A megalapozó

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ KINCSESBÁNYA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK TELJES FELÜLVIZSGÁLATA TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ MEGBÍZÓ: Kincsesbánya Község Önkormányzata 8044 Kincsesbánya, Kincsesi út 39. FELELŐS TERVEZŐ: Fehér Vártervező

Részletesebben

Beavatkozószervek 2006.05.10.

Beavatkozószervek 2006.05.10. Beavatkozószervek 2006.05.10. 1 Beavatkozószervek beavatkozószervek feladatuk: az irányítórendszertől (szabályzó egységtől) érkező parancsok végrehajtása, a beavatkozás megvalósítása a technológiai folyamaton

Részletesebben

Műszaki szakoktató alapszak

Műszaki szakoktató alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki szakoktató alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

Kulcsár Béla. Szakdolgozat és a védése - a bemutató / előadás felépítése - 2015-02-13. Feladat. 2014/15. tavasz. Bemutató (előadás) felépítése

Kulcsár Béla. Szakdolgozat és a védése - a bemutató / előadás felépítése - 2015-02-13. Feladat. 2014/15. tavasz. Bemutató (előadás) felépítése Kulcsár Béla Szakdolgozat és a védése - a bemutató / előadás felépítése - 2015-02-13 Feladat A záróvizsga (államvizsga) kötelező része: Egy önálló kb. 8 perces szakdolgozati előadás tartása, mely fő célja

Részletesebben

Tisztelt Jászkisériek!

Tisztelt Jászkisériek! A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT IDÕSZAKOS KIADVÁNYA XV. évfolyam 2. szám Tisztelt Jászkisériek! Az év vége felé közeledve, az adventi idõszakban járva engedjék meg, hogy polgármesterükként én is számot adjak néhány

Részletesebben

Cigánd Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája

Cigánd Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája Észak-Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált Településfejlesztési Stratégiák kidolgozása Projekt azonosító: ÉMOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Integrált

Részletesebben

Óbudai Egyetem Doktori (PhD) értekezés. Légi közlekedés környezetbiztonsági kapcsolatrendszerének modellezése a helikopterzaj tükrében

Óbudai Egyetem Doktori (PhD) értekezés. Légi közlekedés környezetbiztonsági kapcsolatrendszerének modellezése a helikopterzaj tükrében Óbudai Egyetem Doktori (PhD) értekezés Légi közlekedés környezetbiztonsági kapcsolatrendszerének modellezése a helikopterzaj tükrében Bera József Témavezető: Pokorádi László CSc. Biztonságtudományi Doktori

Részletesebben

Koronikáné Pécsinger Judit

Koronikáné Pécsinger Judit Koronikáné Pécsinger Judit AZ ÚTKÖRNYEZET HATÁSTERJEDÉST BEFOLYÁSOLÓ SZEREPE TERMÉSZETI TERÜLETEKEN Doktori (PhD) értekezés Témavezető: Dr. Pájer József egyetemi docens Nyugat-magyarországi Egyetem Kitaibel

Részletesebben

BUDAPEST XV. KERÜLET RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÚJPALOTA ITS

BUDAPEST XV. KERÜLET RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÚJPALOTA ITS BUDAPEST XV. KERÜLET RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÚJPALOTA ITS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 2016. február Urban-Lis Stúdió Kft. Cím: 1031 Budapest, Kadosa utca 19-21. Tel: +36

Részletesebben

MODERNKORI VESZÉLYEK RENDÉSZETI ASPEKTUSAI című nemzetközi tudományos konferencia Pécs, 2015. június 25. PROGRAMJA

MODERNKORI VESZÉLYEK RENDÉSZETI ASPEKTUSAI című nemzetközi tudományos konferencia Pécs, 2015. június 25. PROGRAMJA MODERNKORI VESZÉLYEK RENDÉSZETI ASPEKTUSAI című nemzetközi tudományos konferencia Pécs, 2015. június 25. PROGRAMJA A konferencia célja: A társadalmi és a természeti változások környezeti hatásaiból adódó

Részletesebben

4. MODUL ÚTPÁLYASZERKEZETEK ANYAGAI ÉS ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA

4. MODUL ÚTPÁLYASZERKEZETEK ANYAGAI ÉS ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA I D. D R. G Á S P Á R L Á S Z L Ó Ú T Ü G Y I T E C H N O L Ó G I A I T O V Á B B K É P Z É S 4. MODUL ÚTPÁLYASZERKEZETEK ANYAGAI ÉS ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA MAGYAR KÖZÚT NONPROFIT ZRT. NYILVÁNTARTÁSI SZÁM:

Részletesebben

SZABADALMI LEÍRÁS SZOLGÁLATI TALÁLMÁNY

SZABADALMI LEÍRÁS SZOLGÁLATI TALÁLMÁNY MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG SZABADALMI LEÍRÁS SZOLGÁLATI TALÁLMÁNY Bejelentés napja 1970. IX. 22. (CE-781) Nemzetközi osztályozás: G Ot n 1/00, G 01 n 3/00, G 01 n 25/00 ORSZÁGOS TALÁLMÁNYI HIVATAL Közzététel

Részletesebben

Közlekedés. 3.1. Közúti hálózati kapcsolatok

Közlekedés. 3.1. Közúti hálózati kapcsolatok Közlekedés A település közlekedési javaslatainak ismertetése, hálózatok, csomópontok, keresztmetszetek, a magasabb rendű szakági úthálózati elemek integrálása, területbiztosítás 3.1. Közúti hálózati kapcsolatok

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 6.2. fejezet 483 FEJEZET BEVEZETŐ 6.2. fejezet: Síkalapozás (vb. lemezalapozás) Az irodaház szerkezete, geometriája, a helyszín és a geotechnikai adottságok is megegyeznek az előző (6.1-es) fejezetben

Részletesebben

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag 2011. március 1 Informatika Alapelvek, célok Az információ megszerzése, megértése, feldolgozása és felhasználása, vagyis az információs műveltség

Részletesebben

JÁNOSHALMA VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Projekt azonosító: DAOP-6.2.1/13/K-2014-0002

JÁNOSHALMA VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Projekt azonosító: DAOP-6.2.1/13/K-2014-0002 JÁNOSHALMA VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Projekt azonosító: DAOP-6.2.1/13/K-2014-0002 JÁNOSHALMA VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015 Készült: Belügyminisztérium megbízásából Projekt azonosító:

Részletesebben

Általános Mérnöki és Környezetvédelmi Intézet

Általános Mérnöki és Környezetvédelmi Intézet Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar Általános Mérnöki és Környezetvédelmi Intézet Cím: Tel.: Fax: E-mail: Honlap: Intézetigazgató: 1034 Budapest, Doberdó út 6. 1/666-5940 1/666-5909 patko@bmf.hu

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-1 FELSŐ-TISZA. alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-1 FELSŐ-TISZA. alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-1 FELSŐ-TISZA alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem szöveges beszámolója

Széchenyi István Egyetem szöveges beszámolója SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Széchenyi István Egyetem szöveges beszámolója 2005. Intézmény megnevezése: Széchenyi István Egyetem Törzskönyvi azonosítója: 308900 Honlapjának címe: http://www.sze.hu Változások

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata gazdasági program elfogadásáról A Képviselő-testület a 2014-2019 időszakra vonatkozó gazdasági programját

Részletesebben

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. A GYÁRTERVEZÉS ALAPJAI A gyártervezési folyamat bemutatását fontosnak tartottuk, mert a gyártórendszer-tervezés (amely folyamattervezés) része a gyártervezési feladatkörnek (objektumorientált tervezés),

Részletesebben

A Baross Gábor pályázat keretében létrehozott Solo elektromos hibrid autó projekt összefoglalása

A Baross Gábor pályázat keretében létrehozott Solo elektromos hibrid autó projekt összefoglalása A Baross Gábor pályázat keretében létrehozott Solo elektromos hibrid autó projekt összefoglalása Baross Gábor Program Nyugat-dunántúli Innovációs Fejlesztések ND_INRG_05-TAUMOBIL Az elsı magyar alternatív

Részletesebben

CNC technika. segédlet a CNC tantárgy oktatásához. Készítette: Paróczai János 2005.12.08

CNC technika. segédlet a CNC tantárgy oktatásához. Készítette: Paróczai János 2005.12.08 CNC technika segédlet a CNC tantárgy oktatásához Készítette: Paróczai János 2005.12.08 3. A CNC technika és a szerszámgép 3.1. Bevezetés A különböző gépi megmunkálási technológiák szüntelen továbbfejlődésén

Részletesebben

Sűrített levegő és alkalmazási lehetőségei PNEUMOBIL VERSENY 2008, 2009

Sűrített levegő és alkalmazási lehetőségei PNEUMOBIL VERSENY 2008, 2009 Sűrített levegő és alkalmazási lehetőségei PNEUMOBIL VERSENY 2008, 2009 Tartalom Rexroth Pneumobil Célok Csapatok, versenyszámok, értékelés Műszaki feltételek Szerkezeti kivitelek Motorok Elért teljesítmények

Részletesebben

A kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható! Dunaújvárosi Főiskola I 2014. május 26.

A kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható! Dunaújvárosi Főiskola I 2014. május 26. A kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható! Dunaújvárosi Főiskola I 2014. május 26. Esélyegyenlőségi Konferencia Esélyegyenlőségi Konferencia A TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0051 számú, Tudományos eredmények

Részletesebben

III. M Ű SZAKI LEÍRÁS

III. M Ű SZAKI LEÍRÁS III. MŰSZAKI LEÍRÁS I. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI FELADAT MEGHATÁROZÁS 1. Feladatleírás Az Ajánlattételi felhívás II.2.1) pont alatt meghatározásra került a tervezési szerződés tárgya és az előirányzott beavatkozások,

Részletesebben

Ha csak az ismert dolgok érdekelnének, lakatosnak mentem volna. (Albert Einstein)

Ha csak az ismert dolgok érdekelnének, lakatosnak mentem volna. (Albert Einstein) VIII. Fejezet Ha csak az ismert dolgok érdekelnének, lakatosnak mentem volna. (Albert Einstein) A magyar felsőoktatás egyik sikertörténete a Tudományos Diákkör, közismert nevén a TDK. Aligha véletlen,

Részletesebben

IPARI ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGRE ALAPOZOTT JÖVŐKÉP

IPARI ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGRE ALAPOZOTT JÖVŐKÉP IPARI ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGRE ALAPOZOTT JÖVŐKÉP Ózd példáján keresztül BME Építőművészeti Doktori Iskola Varga Piroska, 2013. január Az elmúlt 2 évben a doktori kutatásom az elhagyatott, megüresedett ipari épületek

Részletesebben

Gyártási folyamatok tervezése

Gyártási folyamatok tervezése Gyártási folyamatok tervezése Dr. Kardos Károly, Jósvai János 2006. március 28. 2 Tartalomjegyzék 1. Gyártási folyamatok, bevezetés 9 1.1. Gyártó vállalatok modellezése.................. 9 1.1.1. Számítógéppel

Részletesebben

Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány Nyilvántartási szám: 850/2001. Apk. 60.011/2001./4. Adó száma: 18964549-1-20. Közhasznú jelentése

Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány Nyilvántartási szám: 850/2001. Apk. 60.011/2001./4. Adó száma: 18964549-1-20. Közhasznú jelentése Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány Nyilvántartási szám: 850/2001. Apk. 60.011/2001./4. Adó száma: 18964549-1-20 Közhasznú jelentése A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásért Közalapítványt a Zalaegerszeg

Részletesebben

ELMER DIÁNA diana.elmer@etk.pte.hu

ELMER DIÁNA diana.elmer@etk.pte.hu Ö N É L E T R A J Z SZEMÉLYES ADATOK Név E-mail Állampolgárság ELMER DIÁNA diana.elmer@etk.pte.hu Magyar Születési hely, idő Budapest, 1991.07.03. TANULMÁNYOK 2004-2010 Szerb Antal Gimnázium (Budapest)

Részletesebben

A Hangácsi Óvoda és a Borsodsziráki Óvoda adatkezelési szabályzatának összehasonlítása

A Hangácsi Óvoda és a Borsodsziráki Óvoda adatkezelési szabályzatának összehasonlítása A Hangácsi Óvoda és a Borsodsziráki Óvoda adatkezelési szabályzatának összehasonlítása Konzulens: Kovácsné Nagy Emese Egyetemi docens Készítette: Kovács Tiborné Közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga

Részletesebben

IPARTANSZÉK SZAKIRÁNYVÁLASZTÁS 2014. Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető www.ipar.bme.hu

IPARTANSZÉK SZAKIRÁNYVÁLASZTÁS 2014. Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető www.ipar.bme.hu Dobai János DLA egyetemi docens, tanszékvezető Az IPARTANSZÉK Az IPARTANSZÉK nem gyártervezési tanszék MH2 Tervező szakirány TT3 KX2, diploma előkészítő félév ~ = ~ = ~ = ~ = Műszaki szakirány ---- ----

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (ITS) TERVEZET

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (ITS) TERVEZET ÚJFEHÉRTÓ VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (ITS) TERVEZET 2015. DECEMBER ÚJFEHÉRTÓ VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Készült Újfehértó Város Önkormányzatának megbízásából

Részletesebben

Mezőcsát Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája

Mezőcsát Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája Észak Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis és középvárosokban Integrált Településfejlesztési Stratégiák kidolgozása Projekt azonosító: ÉMOP 6.2.1/K 13 2014 0002 Mezőcsát

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város. Akcióterületi Terv. A Kölcsey utcában, a Gutenberg utcában és a Mars téri piacon megvalósuló fejlesztésekhez kapcsolódóan

Szeged Megyei Jogú Város. Akcióterületi Terv. A Kölcsey utcában, a Gutenberg utcában és a Mars téri piacon megvalósuló fejlesztésekhez kapcsolódóan Szeged Megyei Jogú Város Akcióterületi Terv A Kölcsey utcában, a Gutenberg utcában és a Mars téri piacon megvalósuló fejlesztésekhez kapcsolódóan 2009. május 1 Tartalomjegyzék 0. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 4

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA GAZDASÁGI, VÁROSFEJLESZTÉSI ÉS KÖZBESZERZÉSI BIZOTTSÁGA 9600 SÁRVÁR,VÁRKERÜLET 2-3.

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA GAZDASÁGI, VÁROSFEJLESZTÉSI ÉS KÖZBESZERZÉSI BIZOTTSÁGA 9600 SÁRVÁR,VÁRKERÜLET 2-3. SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA GAZDASÁGI, VÁROSFEJLESZTÉSI ÉS KÖZBESZERZÉSI BIZOTTSÁGA 9600 SÁRVÁR,VÁRKERÜLET 2-3. M E G H Í V Ó Sárvár város Önkormányzatának Gazdasági, Városfejlesztési és Közbeszerzési Bizottsága

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKMAI KÉPZÉSEINKRŐL. Mit kell tudni a szakmai képzéseinkről és a szakmákról? 2016/2017. tanév

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKMAI KÉPZÉSEINKRŐL. Mit kell tudni a szakmai képzéseinkről és a szakmákról? 2016/2017. tanév Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája TÁJÉKOZTATÓ A SZAKMAI KÉPZÉSEINKRŐL Mit kell tudni a szakmai képzéseinkről és a szakmákról? 2016/2017. tanév összeállította: az építész-

Részletesebben

Unger István nyá. határőr ezredes

Unger István nyá. határőr ezredes Unger István nyá. határőr ezredes A HATÁRŐRSÉG KINCSTÁRI GAZDÁLKODÁSI TEVÉKENYSÉGÉNEK ELEMZÉSE, TOVÁBBFEJLESZTÉSE LEHETSÉGES IRÁNYAINAK VIZSGÁLATA AZ EURÓPAI UNIÓS KÖVETELMÉNYEK TÜKRÉBEN Doktori (PhD)

Részletesebben

JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE

JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE az ÁROP-1.A.5-2013-2013-0004 kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása TÁMOGATÓ INFRASTRUKTÚRA ÉS A

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. A rendezvény megvalósítását a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0048 azonosítószámú projekt támogatta.

BESZÁMOLÓ. A rendezvény megvalósítását a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0048 azonosítószámú projekt támogatta. BESZÁMOLÓ A 2014. NOVEMBER 26-ÁN MEGRENDEZETT INTERDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁRÓL A rendezvény megvalósítását a azonosítószámú projekt támogatta. A rendezvény keretében a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi

Részletesebben

Tudásintenzív Mechatronikai és Logisztikai Rendszerek Regionális Egyetemi Tudásközpont. záró szakmai beszámoló

Tudásintenzív Mechatronikai és Logisztikai Rendszerek Regionális Egyetemi Tudásközpont. záró szakmai beszámoló Tudásintenzív Mechatronikai és Logisztikai Rendszerek Regionális Egyetemi Tudásközpont záró szakmai beszámoló 2005-2008 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Vállalt feladatok... 3 Intelligens építőelemek

Részletesebben

Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve

Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve 2015. október Készítette: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve 2015. október Tervszám:

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR Közlekedésmérnöki alapképzési (BSc) szak Budapest 2008 Tartalomjegyzék Alapadatok... 1 Bevezetés... 2 1. A Közlekedésmérnöki Karon folyó

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. február 14-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. február 14-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. február 14-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Baranya Megyei Területfejlesztési Koncepció véleményezése Iktatószám:

Részletesebben

57. szám Budapest, 2004. december. Elõkészületben

57. szám Budapest, 2004. december. Elõkészületben 57. szám Budapest, 2004. december T ISZTELT K OLLÉGANÕK ÉS K OLLÉGÁK! Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog, eredményes új esztendõt kívánunk minden tagtársunknak! 2005-ben folytatjuk az útügyi elõírások

Részletesebben

Programok. A szakkollégisták a tutoraik segítségével végzik az egyéni, illetve páros kutatásaikat, a kutatószoba használatának lehetõségével.

Programok. A szakkollégisták a tutoraik segítségével végzik az egyéni, illetve páros kutatásaikat, a kutatószoba használatának lehetõségével. Programok 2014/2015-ös tanév Tokaj, nemzetünk luxus márkája PTE IGYK Illyés Gyula Szakkollégium 2013-14. tanév II. félévi program Szakkollégiumi fórumok, eljárások Szakkollégiumi Gyûlés (február) Szakkollégiumi

Részletesebben

Az ÉPÍTŐMŰVÉSZETI DOKTORI ISKOLA szakmai előrehaladására és projektjeire vonatkozó záró adatkérés

Az ÉPÍTŐMŰVÉSZETI DOKTORI ISKOLA szakmai előrehaladására és projektjeire vonatkozó záró adatkérés Az ÉPÍTŐMŰVÉSZETI DOKTORI ISKOLA szakmai előrehaladására és projektjeire vonatkozó záró adatkérés 2013. október 30. TÁMOP 4.2.2.B-10/1 Építőművészeti Doktori Iskola átfogó összefoglaló A kutatási tervnek

Részletesebben

FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015 Észak-Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált Településfejlesztési Stratégiák kidolgozása

Részletesebben

BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS

BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS 2016. MÁRCIUS BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Készült Balkány Város Önkormányzata megbízásából Készítette: MEGAKOM

Részletesebben

VÁSÁROSNAMÉNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA. Projekt azonosító: ÉAOP - 6.2.1/K-13-2014-0002

VÁSÁROSNAMÉNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA. Projekt azonosító: ÉAOP - 6.2.1/K-13-2014-0002 VÁSÁROSNAMÉNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Projekt azonosító: ÉAOP - 6.2.1/K-13-2014-0002 VÁSÁROSNAMÉNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2015 Készült: Belügyminisztérium

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS STRATÉGIAI PROGRAM

HAJDÚ-BIHAR MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS STRATÉGIAI PROGRAM HAJDÚ-BIHAR MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS STRATÉGIAI PROGRAMJA --- STRATÉGIAI PROGRAM 2006. MÁRCIUS 20. (AKTUALIZÁLVA: 2006. AUGUSZTUS 31.) HAJDÚ-BIHAR MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS

Részletesebben

A fizikaoktatás jövője a felsőfokú alapképzésben

A fizikaoktatás jövője a felsőfokú alapképzésben A fizikaoktatás jövője a felsőfokú alapképzésben Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet Főiskolai tanár rad8012@helka.iif.hu http://members.iif.hu/rad8012/ Békéscsaba 2010. augusztus 26. Az előadásban

Részletesebben

Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020. A FMFKB által 2013. május 29-én elfogadott koncepció 2015. évi felülvizsgálata

Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020. A FMFKB által 2013. május 29-én elfogadott koncepció 2015. évi felülvizsgálata Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020 A FMFKB által 2013. május 29-én elfogadott koncepció 2015. évi felülvizsgálata Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2015. november 10.

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK A DEBRECENI EGYETEM Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar KÉRELME GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK BSc SZINTŰALAPKÉPZÉSI SZAK INDÍTÁSÁRA Agrár képzési terület Gazdasági, vidékfejlesztési és informatikus

Részletesebben