Operációs rendszerek Memóriakezelés 1.1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Operációs rendszerek Memóriakezelés 1.1"

Átírás

1 Operációs rendszerek Memóriakezelés 1.1 Pere László PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR INFORMATIKA ÉS ÁLTALÁNOS TECHNIKA TANSZÉK

2 Operációs rendszerek p. A memóriakezelő A memória fontos erőforrás, a kezelését a memóriakezelő (memory manager) végzi. Ennek feladatai: 1. Nyilvántartás: a memória mely részei vannak használatban és melyek szabadok? 2. Kiosztás: a folyamatok a memóriakezelőtől kérhetnek memóriát és a segítségével szabadíthatják fel. 3. Memória bővítése: kezeli a csereterületet, vagyis szükség esetén a háttértárra menti majd visszatölti a memória tartalmát.

3 Operációs rendszerek p. Monoprogramming A monoprogramozott környezetben igen primitív memóriamodell használhatunk. User program Operating system in RAM 0xFFF Operating system in ROM Device drivers in ROM User program User program Operating system in RAM (a) (b) (c) 1. ábra. Monoprogramozott memóriamodellek

4 Operációs rendszerek p. Monoprogramming A következő modelleket használják a swapping nélküli monoprogramozott rendszerek: (a) Alul a RAM-ban az OS, felül a RAM-ban a futtatott program (mainframek, minicomputerek, ma már nem használjuk). (b) Alul a RAM-ban a futtatott program, felül ROM-ban az OS (palmtopok, beágyazott rendszerek). (c) Alul a RAM-ban az operációs rendszer, középen a RAM-ban a futtatott program, felül az eszközkezelők ROM-ban (DOS, PC rendszerek).

5 Operációs rendszerek p. Multiprogramming A multiprogramozott rendszerekben egy időben több folyamat is létezik. Ma kényelmi szempontokat tartunk szem előtt, régebben azonban a multiprogramozott modelltől azt vártuk, hogy a CPU kihasználtsága növekedjék: Naív: 5 20% = 100%

6 Operációs rendszerek p. Multiprogramming A multiprogramozott rendszerekben egy időben több folyamat is létezik. Ma kényelmi szempontokat tartunk szem előtt, régebben azonban a multiprogramozott modelltől azt vártuk, hogy a CPU kihasználtsága növekedjék: Naív: 5 20% = 100% Valóság: 1 p n (p részt vár, n process)

7 Operációs rendszerek p. Multiprogramming CPU utilization (in percent) % I/O wait 50% I/O wait 80% I/O wait Degree of multiprogramming 2. ábra. A CPU kihasználtsága multiprogramozott környezetben

8 Multiprogramming Job Arrival time CPU minutes needed # Processes :00 10: CPU idle CPU busy :15 2 CPU/process :20 2 (a) (b) Job 2 starts Job 1 finishes Time (relative to job 1's arrival) (c) 3. ábra. Konkrét példa (80% wait) Operációs rendszerek p.

9 Operációs rendszerek p. Multiprogramming Multiple input queues Partition 4 800K 700K Partition 4 Partition 3 Single input queue Partition 3 400K Partition 2 Partition 1 Operating system (a) 200K 100K 0 Partition 2 Partition 1 Operating system (b) 4. ábra. Memóriapartíciók használata

10 Operációs rendszerek p. Multiprogramming A legegyszerűbb modell fix méretű memória-partíciókkal dolgozik, amelyeket az operátor a rendszerindításkor alakít ki. A beérkezett jobok a legkisebb memória-partícióba kerülnek, amelybe beleférnek. (Külön-külön vannak sorok vagy együtt.) Több memóriaoptimalizálási problémát is felvet ez a modell, hiszen nehéz garantálni, hogy minden jobra sor kerüljön és ne vesztegessük a memóriát (egy partícióba csak egy job kerülhet).

11 Operációs rendszerek p. Relokáció A memória partícionálása és a multiprogramozás felveti a relokáció problémáját, melynek során a programban található utasítások címét meg kell változtatni attól függően, hogy melyik partícióra töltjük be a programot. Megoldást jelent, ha a linker készít egy táblázatot, amelyben felsorolja mely helyeken találhatók a címek, amelyeket az OS-nek módosítania kell, mikor a programot betölti.

12 Operációs rendszerek p.1 Memóriavédelem A futó programok nem módosíthatják vagy olvashatják a többi job memóriaterületét. Erről az operációs rendszernek kell gondoskodnia. Megoldást jelent, ha a memóriát felosztjuk lapokra, mindegyiket ellátjuk egy jellel, ahogyan a folyamatokat is (OS joga és feladata). A hardver megszakítást generál ha memóriasértés történik.

13 Operációs rendszerek p.1 Teljes megoldás A következő megoldás mindkét problémát megoldja. Készítsünk a processzorban két regisztert: BASE és LIMIT, egy áramkörrel mindig adjuk hozzá a címekhez a BASE értékét és figyeljünk rá, hogy ne kerülhessen nagyobb érték a buszra mint a LIMIT. Amikor az ütemező másik folyamatra kapcsol át, írjuk a BASE és LIMIT regiszterekbe a folyamatra jellemző értékeket.

14 Operációs rendszerek p.1 Nincsen elegendő memória Interaktív rendszereknél nem korlátozhatja az egyszerre futtatható programok számát a rendelkezésre álló memória (batch rendszereknél is hasznos ha több job közül válogathatunk). Két módszert használhatunk: Swapping, csere: a teljes partíciót kitesszük a háttértárra és beteszünk egy másikat. Virtuális memória: engedjük futni a partícióban található folyamatot akkor is, ha a partíció egy része nincs a fizikai memóriában.

15 Operációs rendszerek p.1 Csereterület Tegyük lehetővé, hogy: a partíciók mérete dinamikusan változzon a futás közben, minden folyamat akkora partícióba kerüljön, amekkora szükséges a futtatásához, a folyamatok bármikor kikerülhessenek a swap területre, bármikor visszatölthetőek legyenek, akár egy másik területre is, a memóriapakolás során bármikor áthelyezhessük a folyamatokat, a folyamatok kérhessék a partíció növelését (dinamikus memóriaallokálás)

16 Operációs rendszerek p.1 Overlay technika Az lefedéses memóriagazdálkodás (overlay) a virtuális memóriakezelés primitív módja, amelyet ma már általában nem használunk. Az egyes modulok kivételét és betöltését az operációs rendszer végzi, a program feldarabolását azonban a programozó. Nem túl szerencsés, ha a programozó nem programot ír, hanem darabolja a megírt programot.

17 Operációs rendszerek p.1 Virtuális memória A virtuális memória alapgondolata az, hogy a programot darabokra vágjuk és mindig csak azokat a darabokat tartjuk a memóriában, amelyek beleférnek, a többit a háttértárra mentjük. A program és adatterületeinek szabályos darabolása, a szükséges darabok betöltése és a nélkülözhető darabok háttértárra írása ma már automatikusan történik.

18 Operációs rendszerek p.1 Az MMU A memory management unit a CPU és a memória közt található. CPU package The CPU sends virtual addresses to the MMU CPU Memory management unit Memory Disk controller Bus The MMU sends physical addresses to the memory 5. ábra. Az MMU

19 Operációs rendszerek p.1 Lapok és lapkeretek Virtual address space 60K-64K 56K-60K 52K-56K 48K-52K 44K-48K 40K-44K 36K-40K 32K-36K 28K-32K 24K-28K 20K-24K 16K-20K 12K-16K 8K-12K 4K-8K 0K-4K X X X X 7 X 5 X X X Virtual page Physical memory address 28K-32K 24K-28K 20K-24K 16K-20K 12K-16K 8K-12K 4K-8K 0K-4K Page frame

20 Operációs rendszerek p.1 Lapozás A lapozás (paging) lényege a következő: A CPU, a programozó virtuális címeket kezel. A virtuális címeket az MMU (memory management unit) áramkör képezi le fizikai címekké. A virtuális címtartományt lapokra (pages) osztjuk, amelyek a memóriában lapkeretekbe (page frame) kerülnek. Unmapped page elérésekor az MMU page fault trap-et hív.

21 Operációs rendszerek p.1 A laptábla Page table Virtual page = 2 is used as an index into the page table 110 Present/ absent bit bit offset copied directly from input to output Outgoing physical address (24580) Incoming virtual address (8196)

22 Operációs rendszerek p.2 A laptábla A laptábla (page table) az MMU egyik legegyszerűbb megvalósítása: A virtuális címet két részre osztjuk: a felső rész a lap száma, az alsó az offszet. A lap számát a laptábla megcímzésére használjuk, így a laptábla megmutatja, hogy az adott lap melyik lapkeretben van. A lapkeret száma + offszet a fizikai cím.

23 Operációs rendszerek p.2 Problémák A laptábla használatával gondok merülnek fel: A leképezésnek nagyon gyorsnak kell lennie (két, három konverzió egy gépi kódú utasítás alatt) A laptábla nagyon nagy lehet (32 bites címtartományban hány 4 KByte-os blokk van?) A módszert más eszközökkel eggyütt használjuk ma is (memóriába mentett page table, multi-level page table stb.).

24 Operációs rendszerek p.2 A méret a lényeg Virtuális laponként egy bejegyzés a laptáblában nagyon sok lehet: bites címtartomány, 4096 byte-os virtuális lapokkal mintegy 1 millió bejegyzés. Minimálisan kb. 4 megabyte bites címtartomány, 4096 byteos lapokkal, 2 52 bejegyzés. Mintegy gigabyte-os page table.

25 Operációs rendszerek p.2 Invertált laptábla A lapkeretek számára készítünk egy-egy bejegyzést, nem lapok számára. Ez segít, feltéve, hogy a fizikai memória jóval kisebb mint a processzor által kezelt címtartomány. A probléma itt az, hogy fordítva kell keresni és ez igen lassúvá teszi a műveletet. TLB-t (translation lookaside buffer) kell használni.

26 Operációs rendszerek p.2 Invertált laptábla Traditional page table with an entry for each of the 2 52 pages MB physical memory has KB page frames Hash table 0 0 Indexed by virtual page 0 Indexed by hash on virtual page Virtual page Page frame

27 Operációs rendszerek p.2 Többszintű laptábla A két vagy többszintű laptábla használatának a lényege az, hogy nem kell a nem használt memóriaterületekhez tartozó laptábla bejegyzéseknek létezniük. Azoknak a másodszintű laptábláknak például, amelyekhez az elsőszintű laptábla bejegyzése nem létezőként jelez, nem kell másodszintű laptábla. A módszer jól használható, mert általában nem használunk olyan programokat, amelyek a teljes címtartományt használnák.

28 Operációs rendszerek p.2 Kétszintű laptábla Second-level page tables Page table for the top 4M of memory 1023 Top-level page table Bits PT1 PT2 Offset (a) To pages (b) 6. ábra. 32 bites cím kétszintű laptáblával

29 Operációs rendszerek p.2 Laptábla bejegyzés A laptábla bejegyzés (page table entry) erősen hw függő, de elterjedtek a következő elemek Page frame number Present/absent (page fault) Protection (read, write, execute) Modified (dirty) Referenced Disable caching (memory mapped I/O esetén) A page fault kezeléséhez szükséges információnak nem kell itt lennie, azt az OS kezeli, nem a hw.

30 Operációs rendszerek p.2 A lapcserélés A lapcserélő (page replacement) algoritmusok célja, hogy a page fault esetén olyan lapkeretet szabadítsunk fel, amelynek tartalmára előreláthatólag hosszú időn keresztül nem lesz szükség. Az optimális lapcserélő algoritmus éppen az, amelyik a legkésőbb szükséges lapot távolítja el, de sajnos lehetetlen megvalósítani, mert a jövő ismeretlen.

31 Operációs rendszerek p.2 Not recently used Minden lapkeret rendelkezik egy R és egy M bittel, az operációs rendszer időről időre törli az R bitet. Minden page fault esetén a következő kategóriákat jelöljük ki: 1. not referenced, not modified 2. not referenced, modified 3. referenced, not modified 4. referenced, modified Mindig a legalsó kategóriából választunk véletlenszerűen.

32 Operációs rendszerek p.3 First-in, first-out A legrégebbi lapkeretet (azt amelyik a legrégebb óta a memóriában van) ürítjük ki. Nem túl kifinomult módszer, mert vannak olyan lapkeretek, amelyekre hosszú időn keresztül szükség van. A boltos példánál maradva lehet, hogy eltávolítjuk a sót és a cukrot, ezért nem szokás használni.

33 Operációs rendszerek p.3 Második esély algoritmus A FIFO módosított változata. Vizsgáljuk meg a legrégebbi lapot. Ha R bit be van állítva, akkor töröljük és helyezzük a sor végére, mintha most töltöttük volna be, ha nem, ezt a lapkeretet örítjük ki. Ha minden lapkeret volt használva, ez az algoritmus megegyezik a FIFO algoritmussal. A boltos példa: ha az elmúlt héten vettek az árúból, akkor adunk neki egy második esélyt és a sor végére tesszük.

34 Operációs rendszerek p.3 Least recently used Az LRU algoritmus esetén a legrégebb óta nem használt lapkeretet szabadítjuk fel. A korrekt megvalósítás igen költséges volna, mivel minden memóriahozzáférésnél frissíteni kellene a listát, rögzíteni kellene, hogy mikor használtuk a lapot. Megoldható volna, ha a laptábla bejegyzése tartalmazna egy számlálót, amely minden memóriahozzáféréskor inkrementálódna.

35 Operációs rendszerek p.3 Simulált LRU NFU (not frequently used): időről időre növeljük a szoftveresen kezelt lapkeret használtsági számlálót, növeljük, ha az R bit 1. Az R bitet ilyenkor mindig töröljük. Öregedés: léptessük jobbra a számlálót, a legfelső bithez adjuk hozzá az R bitet. E módszerrel elérhetjük, hogy a régmúlt időben begyűjtött pontok ne rontsák a jóslást.

36 Igény szerinti lapozás Az igény szerinti lapozás esetében a folyamat egyetlen lapkeret nélkül indul, az operációs rendszer csak a page fault esetén tölti be a lapokat. A módszert használva viszonylag kevés page fault után megjelenik a memóriában a szükséges memóriaterület (lokalitás). w(k,t) k 7. ábra. A használt lapkészlet Operációs rendszerek p.3

37 Operációs rendszerek p.3 A használt lapkészlet A working set az a laphalmaz (lapkészlet) amely az operatív memóriában az adott pillanatban megtalálható. A használt lapkészlet és a teljes lapkészlet arányától függően kevés vagy sok (trashing, lapcséplés) page fault jelentkezik. A lapkészlet modellt használó rendszerek megpróbálják elkerülni a lapcséplést például azzal, hogy a processz használt lapkészlete a fizikai memóriában kerül mielőtt az futna (prepaging).

38 Operációs rendszerek p.3 A szegmentáció Az eddig tárgyalt virtuális memória egydimenziós, a virtuális címtartomány 0-tól egy bizonyos értékig tart. Hasznosnak tűnik több virtuális címtartományt készíteni. Virtual address space Address space allocated to the parse tree Call stack Parse tree Free Space currently being used by the parse tree Constant table Source text Symbol table Symbol table has bumped into the source text table 8. ábra. Fordítóprogram címtartománya

39 Operációs rendszerek p.3 A szegmentáció 20K 16K 16K 12K 8K 4K Symbol table 12K 8K 4K Source text 12K 8K 4K Parse tree 12K 8K 4K Call stack 0K Segment 0 0K Segment 1 0K Constants Segment 2 0K Segment 3 0K Segment 4 9. ábra. Fordítóprogram szegmentációval

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.01.

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.01. Máté: Számítógép architektúrák... A feltételes ugró utasítások eldugaszolják a csővezetéket Feltételes végrehajtás (5.5 5. ábra): Feltételes végrehajtás Predikáció ió C pr. rész Általános assembly Feltételes

Részletesebben

Processzus. Operációs rendszerek MINB240. Memória gazdálkodás. Operációs rendszer néhány célja. 5-6-7. előadás Memóriakezelés

Processzus. Operációs rendszerek MINB240. Memória gazdálkodás. Operációs rendszer néhány célja. 5-6-7. előadás Memóriakezelés Processzus Operációs rendszerek MINB40 5-6-7. előadás Memóriakezelés Egy vagy több futtatható szál Futáshoz szükséges erőforrások Memória (RAM) Program kód (text) Adat (data) Különböző bufferek Egyéb Fájlok,

Részletesebben

Dr. Illés Zoltán zoltan.illes@elte.hu

Dr. Illés Zoltán zoltan.illes@elte.hu Dr. Illés Zoltán zoltan.illes@elte.hu Operációs rendszerek kialakulása Op. Rendszer fogalmak, struktúrák Fájlok, könyvtárak, fájlrendszerek Folyamatok Folyamatok kommunikációja Kritikus szekciók, szemaforok.

Részletesebben

Operációs rendszerek II. kidolgozott tételsor Verzió 1.0 (Build: 1.0.2011.12.30.)

Operációs rendszerek II. kidolgozott tételsor Verzió 1.0 (Build: 1.0.2011.12.30.) Operációs rendszerek II. kidolgozott tételsor Verzió 1.0 (Build: 1.0.2011.12.30.) Készült: Dr. Fazekas Gábor Operációs rendszerek 2. diasorok és előadásjegyzetek Ellenőrző kérdések 2011. december 21-i

Részletesebben

Operációs rendszerek 1. 8. előadás Multiprogramozott operációs rendszerek

Operációs rendszerek 1. 8. előadás Multiprogramozott operációs rendszerek Operációs rendszerek 1. 8. előadás Multiprogramozott operációs rendszerek Soós Sándor Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai és Gazdasági Intézet E-mail: soossandor@inf.nyme.hu 2011.

Részletesebben

Számítógép architektúrák

Számítógép architektúrák Számítógép architektúrák Számítógépek felépítése Digitális adatábrázolás Digitális logikai szint Mikroarchitektúra szint Gépi utasítás szint Operációs rendszer szint Assembly nyelvi szint Probléma orientált

Részletesebben

Az informatika alapjai. 10. elıadás. Operációs rendszer

Az informatika alapjai. 10. elıadás. Operációs rendszer Az informatika alapjai 10. elıadás Operációs rendszer Számítógépek üzemmódjai Az üzemmód meghatározói a számítógép adottságai: architektúra hardver kiépítés, térbeli elhelyezés, szoftver, stb. Üzemmód

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPARCHITEKTÚRÁK

SZÁMÍTÓGÉPARCHITEKTÚRÁK ESSZÉ LÁNG LÁSZLÓ Zilog mokroprocesszor családok Z800 2005. December 1. Előszó A Zilog cég betörése a piacra rendkívül eredményesnek mondható volt, sőt később sikerült a csúcsra fejleszteniük a technológiájukat.

Részletesebben

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb Input és Output 1 Bevitel-Kivitel Eddig a számítógép agyáról volt szó Processzusok, memória, stb Szükség van eszközökre Adat bevitel és kivitel a számitógépből, -be Perifériák 2 Perifériákcsoportosításá,

Részletesebben

A Számítógépek hardver elemei

A Számítógépek hardver elemei Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Kovács Endre tud. Mts. A Számítógépek hardver elemei Korszerő perifériák és rendszercsatolásuk A µ processzoros rendszer regiszter modellje A µp gépi

Részletesebben

Számítógép Architektúrák (MIKNB113A)

Számítógép Architektúrák (MIKNB113A) PANNON EGYETEM, Veszprém Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék Számítógép Architektúrák (MIKNB113A) 9. előadás: Memóriák Előadó: Vörösházi Zsolt Jegyzetek, segédanyagok: Könyvfejezetek: http://www.virt.vein.hu

Részletesebben

Operációsrendszerek. 2. elıadás. Standard ismeretek II.

Operációsrendszerek. 2. elıadás. Standard ismeretek II. Operációsrendszerek 2. elıadás Standard ismeretek II. Bevezetés A rétegmodell Kernelfunkciók A megszakítási rendszer Folyamatvezérlés Memóriakezelés Erıforráskezelés Eszközvezérlık Programok végrehajtása

Részletesebben

Problémák. Lehet hogy a program nem fér be a memóriába Mozgatás diszkre és vissza A programok lokalitásának elve

Problémák. Lehet hogy a program nem fér be a memóriába Mozgatás diszkre és vissza A programok lokalitásának elve Virtuális memória 1 Problémák Lehet hogy a program nem fér be a memóriába Mozgatás diszkre és vissza A programok lokalitásának elve A program rövid idő alatt csak kis részét használja a memóriának Biztonság

Részletesebben

Operációs rendszerek. UNIX fájlrendszer

Operációs rendszerek. UNIX fájlrendszer Operációs rendszerek UNIX fájlrendszer UNIX fájlrendszer Alapegység: a file, amelyet byte-folyamként kezel. Soros (szekvenciális) elérés. Transzparens (átlátszó) file-szerkezet. Link-ek (kapcsolatok) létrehozásának

Részletesebben

Számítógép architektúrák. Tartalom. A memória. A memória

Számítógép architektúrák. Tartalom. A memória. A memória Számítógép architektúrák A memória Tartalom Félvezető tárolók DRAM, SRAM ROM, PROM Tokozások, memóriamodulok Lokalitás elve Gyorsítótárak (cache) A memória Vadász, 2007. Ea7 2 A memória Tár: programok

Részletesebben

8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: tervezés, implementáció, modern megoldások

8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: tervezés, implementáció, modern megoldások 8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3rd Edition, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek

Számítógépes alapismeretek Számítógépes alapismeretek 3. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Programtervező Informatikus BSc 2008 / Budapest

Részletesebben

Számítógép Architektúrák

Számítógép Architektúrák Számítógép Architektúrák Perifériakezelés a PCI-ban és a PCI Express-ben 2015. március 9. Budapest Horváth Gábor docens BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék ghorvath@hit.bme.hu Tartalom A

Részletesebben

Bevezetés az informatikába

Bevezetés az informatikába Bevezetés az informatikába 5. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Matematikus BSc - I. félév / 2008 / Budapest Dr.

Részletesebben

A Számítógépek felépítése, mőködési módjai

A Számítógépek felépítése, mőködési módjai Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Kovács Endre tud. Mts. A Számítógépek felépítése, mőködési módjai Mikroprocesszoros Rendszerek Felépítése Buszrendszer CPU OPERATÍV TÁR µ processzor

Részletesebben

Operációs rendszerek. 3. előadás Ütemezés

Operációs rendszerek. 3. előadás Ütemezés Operációs rendszerek 3. előadás Ütemezés 1 Szemaforok Speciális változók, melyeket csak a két, hozzájuk tartozó oszthatatlan művelettel lehet kezelni Down: while s < 1 do üres_utasítás; s := s - 1; Up:

Részletesebben

Operációs rendszerek. Az NT memóriakezelése

Operációs rendszerek. Az NT memóriakezelése Operációs rendszerek MS Windows NT (2000) memóriakezelés Az NT memóriakezelése 32-bites virtuális memóriakezelés: 4 GB-os címtartomány, alapesetben: a fels! 2 GB az alkalmazásoké, az alsó 2 GB az OPR-é.

Részletesebben

8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: tervezés, implementáció, modern megoldások

8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: tervezés, implementáció, modern megoldások 8. Fejezet Processzor (CPU) és memória: The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3rd Edition, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley

Részletesebben

Informatika 11. el adás: Hardver

Informatika 11. el adás: Hardver Informatika 1 1. el adás: Hardver Kovács Kristóf prezentációjának felhasználásával Budapesti M szaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2015-09-08 Követelmények 3 ZH 5. 9. 14. héten egyenként 20 pontot érnek

Részletesebben

Analitikai megoldások IBM Power és FlashSystem alapokon. Mosolygó Ferenc - Avnet

Analitikai megoldások IBM Power és FlashSystem alapokon. Mosolygó Ferenc - Avnet Analitikai megoldások IBM Power és FlashSystem alapokon Mosolygó Ferenc - Avnet Bevezető Legfontosabb elvárásaink az adatbázisokkal szemben Teljesítmény Lekérdezések, riportok és válaszok gyors megjelenítése

Részletesebben

Operációs rendszerek III.

Operációs rendszerek III. A WINDOWS NT memóriakezelése Az NT memóriakezelése Memóriakezelő feladatai: Logikai-fizikai címtranszformáció: A folyamatok virtuális címterének címeit megfelelteti fizikai címeknek. A virtuális memóriakezelés

Részletesebben

1. Az utasítás beolvasása a processzorba

1. Az utasítás beolvasása a processzorba A MIKROPROCESSZOR A mikroprocesszor olyan nagy bonyolultságú félvezető eszköz, amely a digitális számítógép központi egységének a feladatait végzi el. Dekódolja az uatasításokat, vezérli a műveletek elvégzéséhez

Részletesebben

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication)

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1 Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1. A folyamat (processzus, process) fogalma 2. Folyamatok: műveletek, állapotok, hierarchia 3. Szálak (threads)

Részletesebben

A PC története. Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12. (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia)

A PC története. Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12. (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia) Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12 (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia) A személyi számítógépet ára, mérete és képességei és a használatában kialakult kultúra teszik

Részletesebben

0 0 1 Dekódolás. Az órajel hatására a beolvasott utasítás kód tárolódik az IC regiszterben, valamint a PC értéke növekszik.

0 0 1 Dekódolás. Az órajel hatására a beolvasott utasítás kód tárolódik az IC regiszterben, valamint a PC értéke növekszik. Teszt áramkör A CPU ból és kiegészítő áramkörökből kialakított számítógépet összekötjük az FPGA kártyán lévő ki és bemeneti eszközökkel, hogy az áramkör működése tesztelhető legyen. Eszközök A kártyán

Részletesebben

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication)

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1 Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1. A folyamat (processzus, process) fogalma 2. Folyamatok: műveletek, állapotok, hierarchia 3. Szálak (threads)

Részletesebben

6. Tárkezelés. Operációs rendszerek. Bevezetés. 6.1. A program címeinek kötése. A címleképzés. A címek kötésének lehetőségei

6. Tárkezelés. Operációs rendszerek. Bevezetés. 6.1. A program címeinek kötése. A címleképzés. A címek kötésének lehetőségei 6. Tárkezelés Oerációs rendszerek 6. Tárkezelés Simon Gyul Bevezetés A rogrm címeinek kötése Társzervezési elvek Egy- és többrtíciós rendszerek Szegmens- és lszervezés Felhsznált irodlom: Kóczy-Kondorosi

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HP COMPAQ DC5700 MICROTOWER PC http://hu.yourpdfguides.com/dref/863310

Az Ön kézikönyve HP COMPAQ DC5700 MICROTOWER PC http://hu.yourpdfguides.com/dref/863310 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató HP COMPAQ DC5700 MICROTOWER PC. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

Utasításrendszer jellemzése (utasítás részei) 1. műveleti kód 2. operandusok 3. következő utasítás címe (elmaradhat)

Utasításrendszer jellemzése (utasítás részei) 1. műveleti kód 2. operandusok 3. következő utasítás címe (elmaradhat) Informatika 1 vizsgafeladatok Számítógép architektúrák témakör Számítógép architektúra: Az elemi áramkörökből felépített funkcionális egységek alkotta hardver és az operációs rendszer között rész. Az architektúra

Részletesebben

Memóriák - tárak. Memória. Kapacitás Ár. Sebesség. Háttértár. (felejtő) (nem felejtő)

Memóriák - tárak. Memória. Kapacitás Ár. Sebesség. Háttértár. (felejtő) (nem felejtő) Memóriák (felejtő) Memória Kapacitás Ár Sebesség Memóriák - tárak Háttértár (nem felejtő) Memória Vezérlő egység Központi memória Aritmetikai Logikai Egység (ALU) Regiszterek Programok Adatok Ez nélkül

Részletesebben

386 processzor címzés

386 processzor címzés 386 processzor címzés 0 31 0 31 Báziscím + Offset cím Szegmens regiszter 0 15 16 31 Bázis cím 0..15 Határbitek 0..15 32 39 40 41 44 47 Bázis cím 24..31 G B/D Határbitek 16..1 48 49 50 51 52 54 55 56 63

Részletesebben

Operációs rendszerek II. jegyzet

Operációs rendszerek II. jegyzet Operációs rendszerek II. jegyzet Bringye Zsolt tanár úr fóliái alapján Operációs rendszer: A számítógép hardver elemei és az (alkalmazói) programok közötti szoftver réteg, amely biztosítja a hardver komponensek

Részletesebben

Programozható logikai vezérlõk

Programozható logikai vezérlõk BUDAPESTI MÛSZAKI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR KÖZLEKEDÉSAUTOMATIKAI TANSZÉK Programozható logikai vezérlõk Segédlet az Irányítástechnika I. c. tárgyhoz Összeállította: Szabó Géza egyetemi tanársegéd

Részletesebben

Rendszerfelügyelet Logikai partíciók

Rendszerfelügyelet Logikai partíciók System i Rendszerfelügyelet Logikai partíciók 6. verzió 1. kiadás System i Rendszerfelügyelet Logikai partíciók 6. verzió 1. kiadás Megjegyzés Jelen leírás és a tárgyalt termék használatba vétele előtt

Részletesebben

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0010 A Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző

Részletesebben

PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK ÚTVONALTERVEZÉSE DIGITÁLIS DOMBORZAT MODELL ALKALMAZÁSÁVAL

PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK ÚTVONALTERVEZÉSE DIGITÁLIS DOMBORZAT MODELL ALKALMAZÁSÁVAL Horváth Zoltán PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK ÚTVONALTERVEZÉSE DIGITÁLIS DOMBORZAT MODELL ALKALMAZÁSÁVAL A pilóta nélküli repülő eszközök (UAV) alkalmazása számos előnyt rejt magában. Az alkalmazók épségének

Részletesebben

Mikroprocesszor CPU. C Central Központi. P Processing Számító. U Unit Egység

Mikroprocesszor CPU. C Central Központi. P Processing Számító. U Unit Egység Mikroprocesszor CPU C Central Központi P Processing Számító U Unit Egység A mikroprocesszor általános belső felépítése 1-1 BUSZ Utasítás dekóder 1-1 BUSZ Az utasítás regiszterben levő utasítás értelmezését

Részletesebben

MIKRO MÉRETŰ PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐK REPÜLÉSBIZTONSÁGI KÉRDÉSEI ELEKTROMOS TÁPELLÁTÁS BIZTONSÁGA

MIKRO MÉRETŰ PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐK REPÜLÉSBIZTONSÁGI KÉRDÉSEI ELEKTROMOS TÁPELLÁTÁS BIZTONSÁGA Wührl Tibor MIKRO MÉRETŰ PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐK REPÜLÉSBIZTONSÁGI KÉRDÉSEI ELEKTROMOS TÁPELLÁTÁS BIZTONSÁGA Bevezetés A pilóta nélküli repülők (UAV-k) alkalmazásának és elterjedésének feltétele a hibatűrő

Részletesebben

A mai program OPERÁCIÓS RENDSZEREK. A probléma. Fogalmak. Mit várunk el? Tágítjuk a problémát: ütemezési szintek

A mai program OPERÁCIÓS RENDSZEREK. A probléma. Fogalmak. Mit várunk el? Tágítjuk a problémát: ütemezési szintek A mai program OPERÁCIÓS RENDSZEREK A CPU ütemezéshez fogalmak, alapok, stratégiák Id kiosztási algoritmusok VAX/VMS, NT, Unix id kiosztás A Context Switch implementáció Ütemezés és a Context Switch Operációs

Részletesebben

Egyszerű RISC CPU tervezése

Egyszerű RISC CPU tervezése IC és MEMS tervezés laboratórium BMEVIEEM314 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egyszerű RISC CPU tervezése Nagy Gergely Elektronikus Eszközök Tanszéke (BME) 2013. február 14. Nagy Gergely

Részletesebben

Csak felvételi vizsga: csak záróvizsga: közös vizsga: Mérnök informatikus szak BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar. 2012. május 30.

Csak felvételi vizsga: csak záróvizsga: közös vizsga: Mérnök informatikus szak BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar. 2012. május 30. Név, felvételi azonosító, Neptun-kód: MI pont(45) : Csak felvételi vizsga: csak záróvizsga: közös vizsga: Közös alapképzéses záróvizsga mesterképzés felvételi vizsga Mérnök informatikus szak BME Villamosmérnöki

Részletesebben

ARM processzorok felépítése

ARM processzorok felépítése ARM processzorok felépítése Az ARM processzorok több családra bontható közösséget alkotnak. Az Cortex-A sorozatú processzorok, ill. az azokból felépülő mikrokontrollerek a high-end kategóriájú, nagy teljesítményű

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás 9. előadás

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás 9. előadás Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) Számítógépes mérőrendszerek Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás 9. előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár Schiffer

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Digitális Rendszerek és Számítógép Architektúrák

Digitális Rendszerek és Számítógép Architektúrák PANNON EGYETEM, Veszprém Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék Digitális Rendszerek és Számítógép Architektúrák 8. előadás: Memóriák Előadó: Vörösházi Zsolt Jegyzetek, segédanyagok: Könyvfejezetek:

Részletesebben

8. Memória management

8. Memória management 8. Memória management Háttér Logikai és fizikai címtér Swapping Folytonos allokálás Lapozás Szegmentáció Szegmentáció lapozással 101 Háttér Az számítógép (processzor) kapacitásának jobb kihasználása megköveteli,

Részletesebben

Matematikai és Informatikai Intézet. 4. Folyamatok

Matematikai és Informatikai Intézet. 4. Folyamatok 4. Folyamatok A folyamat (processzus) fogalma Folyamat ütemezés (scheduling) Folyamatokon végzett "mûveletek" Folyamatok együttmûködése, kooperációja Szálak (thread) Folyamatok közötti kommunikáció 49

Részletesebben

FPGA áramkörök alkalmazásainak vizsgálata

FPGA áramkörök alkalmazásainak vizsgálata FPGA áramkörök alkalmazásainak vizsgálata Kutatási beszámoló a Pro Progressio alapítvány számára Raikovich Tamás, 2012. 1 Bevezetés A programozható logikai áramkörökön (FPGA) alapuló hardver gyorsítók

Részletesebben

Cloud computing. Cloud computing. Dr. Bakonyi Péter.

Cloud computing. Cloud computing. Dr. Bakonyi Péter. Cloud computing Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. 1/24/2011 1/24/2011 Cloud computing 2 Cloud definició A cloud vagy felhő egy platform vagy infrastruktúra Az alkalmazások és szolgáltatások végrehajtására

Részletesebben

12. tétel. Lemezkezelés

12. tétel. Lemezkezelés 12. tétel 12_12a_1.5 Lemezkezelés (Particionálás, formázás, RAID rendszerek) A partíció a merevlemez egy önálló logikai egysége, amely fájlrendszer tárolására alkalmas. Alapvetően két esetben hozunk létre

Részletesebben

Új módszerek és eszközök infokommunikációs hálózatok forgalmának vizsgálatához

Új módszerek és eszközök infokommunikációs hálózatok forgalmának vizsgálatához I. előadás, 2014. április 30. Új módszerek és eszközök infokommunikációs hálózatok forgalmának vizsgálatához Dr. Orosz Péter ATMA kutatócsoport A kutatócsoport ATMA (Advanced Traffic Monitoring and Analysis)

Részletesebben

Digitális technika II., 2009/2010 tavasz 1. vizsga 2010.06.01. A csoport

Digitális technika II., 2009/2010 tavasz 1. vizsga 2010.06.01. A csoport Beugró kérdések: 1. USART jelalak (TdX) felrajzolása adott paritás és adott számú STOP bit mellett egy kétjegyű hexa szám átvitelére. 2. RST7.5, TRAP és INT megszakítási bemenetek összehasonlítása tilthatóság

Részletesebben

VLIW processzorok (Működési elvük, jellemzőik, előnyeik, hátrányaik, kereskedelmi rendszerek)

VLIW processzorok (Működési elvük, jellemzőik, előnyeik, hátrányaik, kereskedelmi rendszerek) SzA35. VLIW processzorok (Működési elvük, jellemzőik, előnyeik, hátrányaik, kereskedelmi rendszerek) Működési elvük: Jellemzőik: -függőségek kezelése statikusan, compiler által -hátránya: a compiler erősen

Részletesebben

komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február

komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február EuroProt komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...3 1.1 Az EuroProt rendszer központi egysége...3 1.2 A CPU rendszer

Részletesebben

Operációs rendszerek MINB240. Bevitel-Kivitel. 6. előadás Input és Output. Perifériák csoportosításá, használat szerint

Operációs rendszerek MINB240. Bevitel-Kivitel. 6. előadás Input és Output. Perifériák csoportosításá, használat szerint Operációs rendszerek MINB240 6. előadás Input és Output Operációs rendszerek MINB240 1 Bevitel-Kivitel Eddig a számítógép agyáról volt szó Processzusok, memória, stb Szükség van eszközökre Adat bevitel

Részletesebben

INFORMATIKA ZÁRÓSZIGORLAT TEMATIKA

INFORMATIKA ZÁRÓSZIGORLAT TEMATIKA INFORMATIKA ZÁRÓSZIGORLAT TEMATIKA 1. a) A Neumann-elvű számítógép: CPU, Neumann ciklus, operatív memória, I/O. A DMA és regiszterei, IRQ és megszakításkezelés, a memóriába ágyazott és a külön kezelt perifériacímzés.

Részletesebben

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAM ATOK MENEDZSMENTJE II. RENDSZEREK ÉS FOLYAMATOK TARTALOMJEGYZÉK 1 Rendszer alapok 1.1 Alapfogalmak 1.2 A rendszerek csoportosítása 1.3 Rendszerek működése 1.4 Rendszerek leírása, modellezése,

Részletesebben

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői Az első adatbázis-kezelő rendszerek a hierarchikus modellen alapultak. Ennek az volt a magyarázata, hogy az élet sok területén első közelítésben elég jól lehet

Részletesebben

Lemezkezelés, állományrendszerek

Lemezkezelés, állományrendszerek Lemezkezelés, állományrendszerek A fizikai lemezek területét használat előtt logikai lemezekké kell szerveznünk. A logikai lemez az az egység, amely a felhasználó számára külön lemezként jelenik meg, vagyis

Részletesebben

Bevezetés a Symbian operációs rendszerbe

Bevezetés a Symbian operációs rendszerbe 1. FEJEZET Bevezetés a Symbian operációs rendszerbe Napjainkban a mobilkommunikáció szerepe és piaca átalakulóban van. A pusztán távközlésre kialakított eszközből a technológiai fejlődés, a felhasználói

Részletesebben

Operációs rendszerek. A program. A memória (tár) Memória menedzselés

Operációs rendszerek. A program. A memória (tár) Memória menedzselés Operációs rendszerek Memória menedzselés A program Memória, címtartomány fogalmak A címkötődés és címleképzés kérdései A tárcsere Memóriamenedzselési osztályok, valós MM Virtuális MM koncepció Lapozós

Részletesebben

9. Virtuális memória kezelés

9. Virtuális memória kezelés 9. Virtuális memória kezelés Háttér Igény szerinti (kényszer) lapozás A kényszer lapozás teljesítménye Laphelyettesítési algoritmusok Frame-k allokálása Vergôdés (csapkodás, thrashing) Kényszer szegmentálás

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

PROGRAMOZHATÓ LOGIKAI VEZÉRLİK

PROGRAMOZHATÓ LOGIKAI VEZÉRLİK Misák Sándor PROGRAMOZHATÓ LOGIKAI VEZÉRLİK 4. elıadás DE TTK v.0.1 (2011.10.05.) A PROGRAMOZHATÓ VEZÉRLİK HARDVERFELÉPÍTÉSE II. 1. A PLC-k illesztése az irányítandó objektumhoz; 2. Általános ismeretek

Részletesebben

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás Számlázás-házipénztár (SZAMLA) 2015.21 verzió Kezelési leírás FORINT-Soft Kft. Számlázás-házipénztár 2 Tartalomjegyzék 1. Általános információk... 5 1.1. A program típusai... 5 1.2. Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

Rod Eye Digital User Manual

Rod Eye Digital User Manual Rod Eye Digital User Manual Version 1.0 EN,,,,,,,,,,,, A B 4 3 5 1 4 6 7 2 3 2 8 6a 1 7 6 6c 6b 5 13 E 12 11 10 7 13 9 Használati utasítás magyar A használati utasítás fontos Biztonsági Előírásokat és

Részletesebben

Memóriakezelés (Memory management)

Memóriakezelés (Memory management) 1 Memóriakezelés (Memory management) Háttér, alapok Logikai és fizikai címtér Valós címzésű menedzselés Partíciók Szabad/foglalt partíciók kezelése 2 Háttér, alapok Az számítógép (processzor) kapacitásának

Részletesebben

Bevezetés. Személygépjárművek. Fedélzeti elektromos rendszer. Hagyományos 12V-os rendszerek

Bevezetés. Személygépjárművek. Fedélzeti elektromos rendszer. Hagyományos 12V-os rendszerek Bevezetés Napjainkban az egyik legfontosabb iparág a járműipar, mely biztos alapot teremt a mobilitás, az emberek és tárgyak egyszerű mozgatása, szállítása számára. A járműipart több részre oszthatjuk

Részletesebben

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra Az analóg folyamatjeleken - mielőtt azok további feldolgozás (hasznosítás) céljából bekerülnének a rendszer adatbázisába - az alábbi műveleteket kell elvégezni: mintavételezés, átkódolás, méréskorrekció,

Részletesebben

Virtualizációs Technológiák Bevezetés Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/

Virtualizációs Technológiák Bevezetés Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/ Virtualizációs Technológiák Bevezetés Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/ Mi is az a Virtualizáció? Az erőforrások elvonatkoztatása az

Részletesebben

Szupermikroprocesszorok és alkalmazásaik

Szupermikroprocesszorok és alkalmazásaik Szupermikroprocesszorok és alkalmazásaik VAJDA FERENC MTA Központi Fizikai Kutató Intézet Mérés- és Számítástechnikai Kutató Intézet 1. Bevezetés ÖSSZEFOGLALÁS Egy rétegezett modell alapján mutatjuk be

Részletesebben

Az időhöz kötődő parancsok

Az időhöz kötődő parancsok Az időhöz kötődő parancsok Az idő nyilvántartása...1 A date parancs...2 A time parancs...4 A sleep parancs...5 Időzített programfuttatás...6 Az at parancs...6 A UNIX démonok...6 A cron démon...7 Az idő

Részletesebben

Windows alapú operációs rendszerek

Windows alapú operációs rendszerek Windows alapú operációs rendszerek Tantárgykódok: MIN6E0IN MIN4A0RFN GÖCS LÁSZLÓ MÉRNÖKTANÁR KF-GAMF INFORMATIKA TANSZÉK 2014-15. tanév tavaszi félév Licencelési megoldások A jogtisztaságot egy hologrammos

Részletesebben

A mikroszámítógép felépítése.

A mikroszámítógép felépítése. 1. Processzoros rendszerek fő elemei mikroszámítógépek alapja a mikroprocesszor. Elemei a mikroprocesszor, memória, és input/output eszközök. komponenseket valamilyen buszrendszer köti össze, amelyen az

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fizikai memória Félvezetőkből előállított memóriamodulok RAM - (Random Access Memory) -R/W írható, olvasható, pldram, SDRAM, A dinamikusan frissítendők : Nagyon rövid időnként

Részletesebben

Videó titkosítása. BME - TMIT VITMA378 - Médiabiztonság feher.gabor@tmit.bme.hu

Videó titkosítása. BME - TMIT VITMA378 - Médiabiztonság feher.gabor@tmit.bme.hu Videó titkosítása BME - TMIT VITMA378 - Médiabiztonság feher.gabor@tmit.bme.hu Titkosítás és adatrejtés Steganography Fedett írás Cryptography Titkos írás Adatrejtés Az adat a szemünk előtt van, csak nem

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖZPONT SZIMULÁCIÓJA

DIGITÁLIS KÖZPONT SZIMULÁCIÓJA Távközlési Hálózatok Laboratórium DIGITÁLIS KÖZPONT SZIMULÁCIÓJA mérési útmutató 2 3 Tartalomjegyzék oldalszám: B Bevezetés 5. R Ismétlı összefoglalás 10. R1 A digitális technológia 10. R1.1 A multiplexer

Részletesebben

Útmutató a Computer Setup (F10) segédprogram használatához dx2300 minitorony

Útmutató a Computer Setup (F10) segédprogram használatához dx2300 minitorony Útmutató a Computer Setup (F10) segédprogram használatához dx2300 minitorony HP Compaq üzleti célú számítógép Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt közölt információ értesítés

Részletesebben

Assembly Rekurzív függvények, EXE, C programok. Iványi Péter

Assembly Rekurzív függvények, EXE, C programok. Iványi Péter Assembly Rekurzív függvények, EXE, C programok Iványi Péter Algoritmusok előadás Rekurzív függvény FÜGGVÉNY nyomtat(n) print n HA n!= 0 nyomtat(n-1) ELÁGAZÁS VÉGE FÜGGVÉNY VÉGE Rekurzív függvény org 100h

Részletesebben

Strukturális szakadékok és jó ötletek 1

Strukturális szakadékok és jó ötletek 1 Strukturális szakadékok és jó ötletek 1 Recenzió Készítette: Süge Csongor Ronald S. Burt 2004-ben publikálta a tanulmányt, amelyben érdekes kutatási eredményeket osztott meg mindazokkal, akik a kapcsolatiháló-elemzés,

Részletesebben

P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához. Rendszerterv. Sipos Gergely sipos@sztaki.

P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához. Rendszerterv. Sipos Gergely sipos@sztaki. P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához Rendszerterv Sipos Gergely sipos@sztaki.hu Lovas Róbert rlovas@sztaki.hu MTA SZTAKI, 2003 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20 ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20 Tartalomjegyzék 1 A ProCOM GPRS Adapter alapvető funkciói... 3 1.1 Funkciók és szolgáltatások...

Részletesebben

Kapcsolás. Áramkörkapcsolás, virtuális áramkörkapcsolás, hullámhosszkapcsolás,

Kapcsolás. Áramkörkapcsolás, virtuális áramkörkapcsolás, hullámhosszkapcsolás, Kapcsolás Áramkörkapcsolás, virtuális áramkörkapcsolás, hullámhosszkapcsolás, csomagkapcsolás 1 A tárgy anyagának felépítése A) Bevezetés Hálózatok és rendszerek bevezetése példákon A fizikai szintű kommunikáció

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output 1 Input/Output 1. I/O műveletek hardveres háttere 2. I/O műveletek szoftveres háttere 3. Diszkek (lemezek) ------------------------------------------------ 4. Órák, Szöveges terminálok 5. GUI - Graphical

Részletesebben

Számítógépek felépítése, alapfogalmak

Számítógépek felépítése, alapfogalmak 2. előadás Számítógépek felépítése, alapfogalmak Lovas Szilárd SZE MTK MSZT lovas.szilard@sze.hu B607 szoba Nem reprezentatív felmérés kinek van ilyen számítógépe? Nem reprezentatív felmérés kinek van

Részletesebben

Ethernet/IP címzés - gyakorlat

Ethernet/IP címzés - gyakorlat Ethernet/IP címzés - gyakorlat Moldován István moldovan@tmit.bme.hu BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK Áttekintés Ethernet Multicast IP címzés (subnet)

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák

Máté: Számítógép architektúrák Rekurzív eljárások megvalósításához veremre van szükség. Minden hívás esetén az eljárás paramétereit a verembe kell tenni, és ott kell elhelyezni a lokális változókat is! Eljárás prológus: a régi verem

Részletesebben

2. Digitális hálózatok...60

2. Digitális hálózatok...60 2 60 21 Kombinációs hálózatok61 Kombinációs feladatok logikai leírása62 Kombinációs hálózatok logikai tervezése62 22 Összetett műveletek használata66 z univerzális műveletek alkalmazása66 kizáró-vagy kapuk

Részletesebben

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA A PC FIZIKAI KIÉPÍTÉSÉNEK ALAPELEMEI Chip (lapka) Mikroprocesszor (CPU) Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

WIFI ajtócsengő HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

WIFI ajtócsengő HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ WIFI ajtócsengő HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Támogatott mobil telefon rendszerek: Android 4.2 & ios 6.0 vagy a felett. Műszaki adatok Kamera paraméterek Infravörös megvilágítók Videó képsebesség Operációs rendszer

Részletesebben

Cloud computing Dr. Bakonyi Péter.

Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. 1/24/2011 Cloud computing 1/24/2011 Cloud computing 2 Cloud definició A cloud vagy felhő egy platform vagy infrastruktúra Az alkalmazások és szolgáltatások végrehajtására

Részletesebben

Programozás alapjai. 10. előadás

Programozás alapjai. 10. előadás 10. előadás Wagner György Általános Informatikai Tanszék Pointerek, dinamikus memóriakezelés A PC-s Pascal (is) az IBM PC memóriáját 4 fő részre osztja: kódszegmens adatszegmens stackszegmens heap Alapja:

Részletesebben

DT930 N Adagolásvezérlő

DT930 N Adagolásvezérlő DOC. N :. DT930 N-62 DT930 N Adagolásvezérlő Felhasználói leírás Gyártó: DATCON Ipari Elektronikai Kft. 1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép. Tel.: 460-1000, Fax.: 460-1001 2 Tartalomjegyzék 1. Rendeltetés...4...

Részletesebben

Papp Gyula pappgy@kfrtkf.hu Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó vecsei@kfrtfk.hu Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola

Papp Gyula pappgy@kfrtkf.hu Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó vecsei@kfrtfk.hu Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola ELEARNING A TANÍTÓKÉPZÉSBEN Papp Gyula pappgy@kfrtkf.hu Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó vecsei@kfrtfk.hu Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Az elearning-ről nagyon sokat beszéltünk az elmúlt években.

Részletesebben