Állattan szigorlat A összepárosított tételsor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Állattan szigorlat A összepárosított tételsor"

Átírás

1 Állattan szigorlat A összepárosított tételsor 1. A barázdálódás és a gasztruláció típusai, filogenetikai jelentőségük. A testüreg típusai, a másodlagos testüreg (cölóma) kialakulásának módjai és filogenetikai jelentősége. 16. A Pikkelyes Hüllők (Lepidosauria) jellemzése, filogenetikai viszonyai. A Hidasgyíkok (Sphenodontia, Rhynchocephalia) ill. a Pikkelyesek (Squamata) rendjeinek, utóbbi alrendjeinek és főbb családjainak, fontos fajainak ismertetése. 3. A poloskák(heteroptera ) rendjének jellemzése, főbb családjai és fajai. 2. A radiális, a bilaterális, az ál-sugaras szimmetria és az asszimmetrizáció kialakulásának módjai, összefüggésük az állatok életmódjával. Telepesség az állatvilágban. 25. A Kétéltűek (Amphibia) osztályának jellemzése, rendszere (rendek, kül. a gyakorlatokon megismert családok, fontos fajok). 5. A növénytetvek (Sternorrhyncha) rendjének jellemzése, alrendjei, főbb családjai és fajai. 3. A szelvényezettség, típusai, kialakulása az egyedfejlődés folyamán, filogenetikai jelentősége. Részletesen: az Articuíata-k és a Tentaculata + Deuterostomia szelvényezettsége. 19. A Tapogatósok (Lophophorata) superphylumának és a Tapogatókoszorúsok (Tentaculata) törzsének általános jellemzése, főbb osztályai, filogenetikai vonatkozásai. 12. A csáprágós ízeltlábúak (Chelicerata) rendjei I.: a skorpiók (Scorpiones), rovarpókok (Solifugae) és kaszáspókok (Opiliones) jellemzése, főbb képviselői. 4. A haploid és diploid életszakaszok ill. nemzedékváltakozás típusai az állatvilágban. Az ivarsejtek érése. A spermiumok ultrastruktúrájának filogenetikai jelentősége. 2. A csalánzók (Cnidaria) jellemzése, szervezeti felépítése, egyedfejlődése, filogenetikai vonatkozásai és rendszere. 18. A Harkályalakúak (Piciformes), az Orrszarvúmadár-alakúak (Bucerotiformes), a bankaalakúak (Upupiformes) rendjeinek, 5. Az ostor (flagellum) és csilló (cilium ill. cilia) ultrastruktúrája, filogenetikus jelentősége. A csillós hám jellemzése, típusai. A monociliaris epithel, módosulásai, filogenetikai jelentősége. 27. Az Archosauria (al)osztály, a Krokodilok (Crocodilia), a Hüllőmedencéjű Dinosaurusok (Saurischia), a Madármedencéjű Dinosaurusok (Ornitischia) és a Repülő- Saurusok (Pterosauria) jellemzése, filogenetikai viszonyai.

2 7. A bogarak (Coleoptera) rendjének jellemzése, alrendjei, főbb családjai és fajai: II: Polyphaga:, Dermestidae, Anobiidae, Coccinellidae, Tenebrionidae, Meloidae, Cerambycidae, Chrysomelidae, Attelabidae, Curculionidae. 6. A szelvényes állatok (Articulata) külső vázának jellemzése, típusai. Az ízeltlábúak (ezen belül a rovarok) külső váza és függelékei (végtagok és végtag-eredetű függelékek). 23. Az Állkapcsosak (Gnathostomata) altörzsének és a Porcoshalak (Chondrichthyes) osztályának jellemzése. A Porcoshalak rendszere (alosztályok és rendek) és főbb képviselői. 24. A Verébszerűek (Passeroidea) 7. A puhatestűek (Mollusca) külső vázának általános jellemzése, módosulásai az egyes osztályokban (Aplacophora, Polyplacophora, Monoplacophora, Gastropoda, Bivalvia, Cephalopoda), filogenetikai jelentősége. 29. Az Emlősszerűek (Synapsida), ezen belül az Emlősszerű őshüllők (Therapsida) és az Emlősök (Mammalia) osztályainak jellemzése, filogenetikai viszonyai. A Protoíheria alosztály ül. a Monotremata rend jellemzése, fontos fajai. 2. A Polyneoptera (Hemimetabola) rendek jellemzése, családjai és fontosabb fajai. II. Phasmatoda, Ensifera, Caelifera. 8. Külső váz a Deuterostomia-törzsekben (Echinodermata, Tunicata, Vertebrata). A páncélos Agnatha-k és Chondrichthyes külső váza, filogenetikai jelentősége. Pikkelytípusok, a fog eredete. 4. A galandférgek (Cestoda) jellemzése, szervezeti felépítése, egyedfejlődése, filogenetikai vonatkozásai és rendszere. 17. A Tyúkalakúak (Galliformes), a Hokkóalakúak (Craciformes) és a Lúdalakúak (Anseriformes) rendjeinek, 9. A hüllők, a madarak és az emlősök kültakarójának és függelékeinek összehasonlító jellemzése. 18. A rovarok (Insecta) jellemzése, szervezeti felépítése, egyedfejlődése, filogenetikai vonatkozásai. 27. A Rágcsálók (Rodentia) rendjének és alrendjeinek jellemzése, fontosabb családok ill. fajok ismertetése. 10. A koponya kialakulása és típusai a Gerincesek (Vertebrata) osztályaiban. A koponya ízesülésének típusai, evolúciós jelentőségük. A kopoltyúívek módosulásai.

3 35. A Tobzoskaalakúak (Pholidota), az Elefántcickányalakúak (Macroscelidea) és a Nyúlalakúak (Lagomorpha) rendjeinek jellemzése, fontosabb családok ill. fajok ismertetése. 21. A Galambalakúak (Columbiformes), a Lilealakúak (Charadriiformes) rendjeinek, 11. A tengelyváz és a végtagváz részei, felépítése és evolúciója a típusai a Gerincesek (Vertebrata) osztályaiban. A Tetrapoda végtagváz homológiái és módosulásai. 26. A Magzatburkosak (Amniota) és a Hüllők (Reptilia) jellemzése, filogenetikai viszonyai, rendszere. A Teknősök (Anapsida, Chelonia), a Diapsida és a Synapsida osztályok és főbb rendjeik jellemzése. 1. A Polyneoptera (Hemimetabola) rendek jellemzése, családjai és fontosabb fajai. I. Plecoptera, Dermatoptera, Mantodea, Blattodea, Isoptera. 12. A központi idegrendszer evolúciója a gerinces állatokban. Az agy részei, agyidegek, gerincvelő és gerincvelői idegek; szelvényesség. 11. A szelvényes állatok (Articulata) egyedfejlődésének és filogenetikájának alapjai. A gyűrűsférgek jellemzése, filogenetikai vonatkozásai. A gyűrűsférgek (Annellida), rendszere és főbb képviselői. 26. A Párosujjú patások (Artiodactyla) rendjének és alrendjeinek jellemzése, fontosabb családok ill. fajok ismertetése. 13. A keringési rendszer típusai és evolúciója a spirális barázdálódású (Spiralia) törzsekben. 6. A zsinórférgek (Nemertinea) és a fonálférgek (Nematoda) szervezeti felépítése, egyedfejlődése, filogenetikai vonatkozásai és rendszere. 23. A Verébalakúak (Passeriformes) rendje. A Királygébics-alkatúak (Tyrannina) és a Varjúszerűek (Corvoidea) 14. A keringési rendszer típusai és evolúciója a Gerincesekben (Vertebrata). A szív evolúciója, a két vérkör elkülönülése. 3. A laposférgek törzsének általános jellemzése. Az örvényférgek (Turbellaria) szervezeti felépítése, egyedfejlődése, filogenetikai vonatkozásai és rendszere. 6. A bogarak (Coleoptera) rendjének jellemzése, alrendjei, főbb családjai és fajai: I.: Archostemata, Myxophaga, Adephaga, Polyphaga: Hydrophilidae, Histeridae, Silphidae, Staphylinidae, Lucanidae, Geotrupidae, Scarabaeidae, Buprestidae, Elateridae, Lampyridae, Cantharidae.

4 15. A légzőrendszer típusai és evolúciója a Gerincesekben (Vertebrata). A szárazföldi Tetrapoda-k eredete. A tüdő evolúciója. 28. A Madarak (Aves) jellemzése, filogenetikai viszonyai. A Palaeognathae alosztály és rendjeinek ismertetése. A Struccalakúak (Struthioniformes) rendszere, családjai és fajai. 11. A skorpiófátyolkák (Mecoptera) és a kétszárnyúak (Diptera) rendek jellemzése, családjai és fontosabb fajai. 16. A táplálkozás és emésztés szervei a Gerincesekben (Vertebrata). A fogazat típusai és evolúciója. Emésztőmirigyek. Szimbionták szerepe. 8. A puhatestűek (Mollusca) filogenetikai vonatkozásai és rendszere. A féreg-puhatestűek (Aplacophora), maradvénycsigák (Monoplacophora), cserepeshéjúak (Polyplacophora) és ásólábúak (Scaphopoda) szervezeti felépítése, filogenetikai vonatkozásai, főbb fajai. 20. A Sarlósfecskealakúak (Apodiformes), a Kolibrialakúak (Trochiliformes) és a Bagolyalakúak (Strigiformes) rendjeinek, 17. A Bilateria tagozat szerveződésének alapvonásai és filogenezisük elméletei. 13. A soklábúak (Myriopoda) szervezeti felépítése, egyedfejlődése, filogenetikai vonatkozásai, rendszere. 21. A Galambalakúak (Columbiformes), a Lilealakúak (Charadriiformes) rendjeinek, 18. A rendszerezés fő típusai és logikai műveletei. A filogenetikus taxonómia elvei és módszerei. Evolúciós taxonómia, numerikus taxonómia. 14. A csáprágós ízeltlábúak (Chelicerata) szervezeti felépítése, egyedfejlődése, filogenetikai vonatkozásai. 19. A Szalákótaalakúak (Coraciiformes), a Kakukkalakúak (Cuculiformes) és a Papagájalakúak (Psittaciformes) rendjeinek, 19. A biológiai fajfogalom. Kialakulása, főbb történeti formái. Izolációs, felismerési és kohéziós fajkriténumok. 15. A rákok (Crustacea) jellemzése, a Malacostraca osztály szervezeti felépítése, filogenetikai vonatkozásai, rendszere, főbb képviselői. 22. A Sólyomalakúak (Falconiformes) és a Gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjeinek, 20. A taxonómiai (fajfeletti és fajalatti) kategóriák. A zoológiái nevezéktan főbb szabályai. A zoológiái publikációk.

5 12. A karmos féreglábúak (Onychophora) és medveállatkák (Tardigrada) és az ízeltlábúak (Arthropoda) szervezeti felépítése, egyedfejlődése, filogenetikai vonatkozásai. 25. A Ragadozók (Carnivora) és Úszólábúak (Pinnipedia) rendjeinek jellemzése, fontosabb családok ill. fajok ismertetése.

Subdivisio: Enterocoela - hármas testüregűek

Subdivisio: Enterocoela - hármas testüregűek HALAK Pisces Subdivisio: Enterocoela - hármas testüregűek TAPOGATÓSOK (LOPHOPHORATA) superphyluma Tapogatókoszorúsok (Tentaculata) törzse Csöves tapogatósok (Phoronidea) osztálya Mohaállatok (Bryozoa)

Részletesebben

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Óraszám Cím 1. Áttekintés Megjegyzés 2. Az élet természete rendezettség, szerveződés szintek 3. Az élet természete anyagcsere, szaporodás,

Részletesebben

Vizes élőhelyek állatfajai. Törzs: Laposférgek - Platyhelminthes Osztály: Galandférgek - Cestoda. Szíjgalandféreg - Ligula intestinalis

Vizes élőhelyek állatfajai. Törzs: Laposférgek - Platyhelminthes Osztály: Galandférgek - Cestoda. Szíjgalandféreg - Ligula intestinalis Törzs: Laposférgek - Platyhelminthes Osztály: Galandférgek - Cestoda Szíjgalandféreg - Ligula intestinalis Vizes élőhelyek állatfajai Osztály: Kagylók - Bivalvia vízimadár (végleges gazda) Folyamkagyló

Részletesebben

Bilateria Kétoldali részarányosak

Bilateria Kétoldali részarányosak Bilateria Kétoldali részarányosak Archicoelomata Ős-testüregesek Eucoelomata Valódi testüregesek Enterocoela Hármas testüregesek Laposférgek Zsinórférgek Nyelesférgek Fonálférgek Csillóshasúak Kerekesférgek

Részletesebben

biológia alapképzés (B.Sc.) hallgatói számára

biológia alapképzés (B.Sc.) hallgatói számára ÁLLATTAN SZIGORLAT biológia alapképzés (B.Sc.) hallgatói számára 2009 B típusú kombinált vizsga: írásbeli és szóbeli részből áll és az írásbeli rész sikeres teljesítése előfeltétele a szóbeli részen való

Részletesebben

Gerincesek (Vertebrata) Gerincesek

Gerincesek (Vertebrata) Gerincesek Ph.: Gerincesek (Vertebrata) ~ 46 000 faj gerincoszlop (belső váz, passzív mozgásszervrsz.) fej + törzs + végtagok + farok Kültakaró: : hám alatt irha embrionálisan gerinchúr, kopoltyútasakok, farok Keringés:

Részletesebben

A biológia alapképzés (B.Sc.) hallgatói számára. Kedves Hallgatóink!

A biológia alapképzés (B.Sc.) hallgatói számára. Kedves Hallgatóink! ÁLLATTAN SZIGORLAT A biológia alapképzés (B.Sc.) hallgatói számára 2016 B típusú kombinált vizsga: írásbeli és szóbeli részből áll és az írásbeli rész sikeres teljesítése előfeltétele a szóbeli részen

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

div. Bilateria (Coelomata) kétoldali részarányosak

div. Bilateria (Coelomata) kétoldali részarányosak div. Bilateria (Coelomata) kétoldali részarányosak div. Bilateria (Coelomata) kétoldali részarányosak subdiv. Archicoelomata őstestüregesek II. Superphylum: Pseudocoelia (ál-testüregesek) phylum Platyhelminthes

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Témakörök Biológia Osztályozó vizsgákhoz 2012/2013 9. Természettudományos Osztálya-kémia tagozat A növények életműködései Légzés és kiválasztás Gázcserenylások működése Növényi párologtatás vizsgálata

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA A biológia tudománya, az élőlények rendszerezése 11 Vizsgálati módszerek, vizsgálati eszközök 12 Az élet jellemzői, az élő rendszerek 13 Szerveződési szintek 14 EGYED ALATTI

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

ÁLLATOK R.: ANIMALIA

ÁLLATOK R.: ANIMALIA ÁLLATOK R.: ANIMALIA Többsejtű állatok országa Regnum Animalia (Metazoa) heterotróf soksejtűek diploidok, haploid stádium a gamétákra korlátozódik laza sejttársulás álszövetes szövetes kb. 600 millió éve

Részletesebben

Madarak Emlősök Kialakulás Az emlősök a szinapszidák megmaradt képviselői Az első szinapszidákat régebben emlősszerű hüllőknek, újabban nem-emlős szinapszidáknak hívják Kialakulás A szinapszidák

Részletesebben

egyenes fejlıdéső mételyek - horgas métely

egyenes fejlıdéső mételyek - horgas métely Laposférgek PLATYHELMINTES valódi másodlagos testüreg nélküliek (csak PARENHIMA van) szedercsíra-állatok is közéjük tartoznak fajaik 2/3-a parazita harántizom -> mozgékonyak egyrétegő EPIDERMIS csillókkal

Részletesebben

1. Az élőlények rendszerezése, a prokarióták országa, az egysejtű eukarióták országa, a

1. Az élőlények rendszerezése, a prokarióták országa, az egysejtű eukarióták országa, a Tantárgy neve Biológiai alapismeretek Tantárgyi kód BIB 1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelő neve

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM Célok Tanulói teljesítmények növelése Tanulási motiváció kialakítása tevékenység, megfigyelés,

Részletesebben

Rovarökológia. Növényorvos MSc. Dr. Seres Anikó, SzIE MKK, Állattani és Állatökológiai Tanszék 2016.

Rovarökológia. Növényorvos MSc. Dr. Seres Anikó, SzIE MKK, Állattani és Állatökológiai Tanszék 2016. Rovarökológia Növényorvos MSc Dr. Seres Anikó, SzIE MKK, Állattani és Állatökológiai Tanszék seres.aniko@mkk.szie.hu 2016. Prof. Bakonyi Gábor anyagainak a felhasználásával A félév beosztása Előadások:

Részletesebben

AJÁNLOTT IRODALOM. Tankönyvkiadó, Budpest. Zboray Géza (1992) Összehasonlító anatómiai praktikum I.

AJÁNLOTT IRODALOM. Tankönyvkiadó, Budpest. Zboray Géza (1992) Összehasonlító anatómiai praktikum I. A tárgy neve Az állati szervezet felépítése és működése Meghirdető tanszék(csoport) SZTE TTK Állattani és Sejtbiológiai Tanszék Felelős oktató: Dr.Fekete Éva Kredit 2 Heti óraszám 2 típus Előadás Számonkérés

Részletesebben

Egyes taxonokra jutó fajszám

Egyes taxonokra jutó fajszám Egyes taxonokra jutó fajszám Ízeltlábúak Puhatestűek Gerincesek Laposférgek Fonálférgek Gyűrűsférgek Szivacsok Tüskésbőrűek Egyéb Sarcomastigophora Apicomplex Ciliophora Ikerszelvényesek 10000 Százlábúak

Részletesebben

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben

Állatanatómia és élettan. Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet

Állatanatómia és élettan. Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet Állatanatómia és élettan Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet Gerincesek Gerincesek törzse Leírt fajok száma kb. 1,5 millió (10-30 millió lehet összesen) Leírt gerinces fajok

Részletesebben

BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám:

BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 Beküldési határidő: 2017. október 13. BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám: 50 p Név:. Lakcím:... Iskola neve, címe (vagy bélyegző):...

Részletesebben

BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1. I, Karikázd be a helyes választ. 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C. a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel

BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1. I, Karikázd be a helyes választ. 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C. a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel I, Karikázd be a helyes választ 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1 2017/2018 2 Milyen megtermékenyítés jellemző a gyíkokra? C a) külső megtermékenyítés

Részletesebben

A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös

A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös Testüregviszonyok A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös volt a többsejtű élőlények megjelenése

Részletesebben

Agrártermelés alapjai I. Gyakorlat. Debreceni Egyetem Agrár - és Gazdálkodástudományok Centruma

Agrártermelés alapjai I. Gyakorlat. Debreceni Egyetem Agrár - és Gazdálkodástudományok Centruma Agrártermelés alapjai I. Gyakorlat Debreceni Egyetem Agrár - és Gazdálkodástudományok Centruma Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék http://portal.agr.unideb.hu/tanszekek/termeszetvedelmi/

Részletesebben

Aszpirin. Bőr (köztakaró) Gerincesek kültakarója (nem kell!!!) Ízeltlábúak kültakarója. Ízeltlábúak kültakarója. Szervtan.

Aszpirin. Bőr (köztakaró) Gerincesek kültakarója (nem kell!!!) Ízeltlábúak kültakarója. Ízeltlábúak kültakarója. Szervtan. Aszpirin Szervtan Animális szervek Vegetatív szervek Bőr (köztakaró) Határfelület Védőréteg Külső hatások (fizikai, kémiai, biológiai) Kutikula (kitin, szklerotin) Színezet Érzékszervek helye Elszarusodó

Részletesebben

pl. iszapban élő ingola (Peteomyzon), nyálkahal (Myxine) Legidősebb vázelemeiket (1978)- felső kambriumi tengeri rétegekből virágkoruk: felső szilur,

pl. iszapban élő ingola (Peteomyzon), nyálkahal (Myxine) Legidősebb vázelemeiket (1978)- felső kambriumi tengeri rétegekből virágkoruk: felső szilur, ELŐ-GERINCHÚROSOK (PROCHORDATA) TÖRZSE Kivétel nélkül tengeri állatok. Zsákállatoknak is nevezik őket. kifejlett állapotban testüket szénhidrátokból álló zsákszerű képződmény borítja. Lárvaállapotban -

Részletesebben

A Lajta makrogerinctelen faunája Mosonmagyaróvár térségében ÖSSZEFOGLALÁS

A Lajta makrogerinctelen faunája Mosonmagyaróvár térségében ÖSSZEFOGLALÁS A Lajta makrogerinctelen faunája Mosonmagyaróvár térségében BAKCSA FLÓRIÁN 1 FAZEKAS CSABA 1 NÉMETH ÁRPÁD 1 1 Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár ÖSSZEFOGLALÁS

Részletesebben

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III.

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III. 11/b tétel GERINCES RENDSZERTAN III. HÜLLŐK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: HÜLLŐK (REPTILIA) REND: TEKNŐSÖK» CSALÁD: MOCSÁRITEKNŐS-FÉLÉK Ujjaik között az

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai:

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Szaporodás és fejlődés az élővilágban... Szaporodás formák Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Osztódással Bimbózással (hidra) Vegetatív szaporodás Partenogenézis (parthenosszűz, genézis-nemzés)

Részletesebben

ÁLLATOK R.: ANIMALIA

ÁLLATOK R.: ANIMALIA ÁLLATOK R.: ANIMALIA Többsejtű állatok országa Regnum Animalia (Metazoa) heterotróf soksejtűek diploidok, haploid stádium a gamétákra korlátozódik laza sejttársulás álszövetes szövetes kb. 600 millió éve

Részletesebben

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016)

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) 1 Biológia tantárgyból mindhárom évfolyamon (10.-11.-12.) írásbeli és szóbeli vizsga van. A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint)

Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Hámszövetek (felépítés szerint) Szövettan I. Állati szövetek típusai Hám- és mirigyszövet Kötő- és támasztószövet Izomszövet Idegszövet Sejtközötti állomány nincs Sejtközötti állomány van Laphám (utóvese, érfal) köbhám csillós hám speciális

Részletesebben

Magzatburkosok - Amniota. Hüllők Reptilia Rendszerük, főbb csoportok általános jellemzése

Magzatburkosok - Amniota. Hüllők Reptilia Rendszerük, főbb csoportok általános jellemzése Magzatburkosok - Amniota Hüllők Reptilia Rendszerük, főbb csoportok általános jellemzése Mezozoikum a hüllők kora A szárazföld meghódításának újabb szintje: HÜLLŐK Kétéltűből hüllővé válás nehézségei,

Részletesebben

Unikonta (Amorphea) Állatok, amőbák, gombák kládja

Unikonta (Amorphea) Állatok, amőbák, gombák kládja 12 Unikonta (Amorphea) Állatok, amőbák, gombák kládja Ha van, akkor egy ostor, de az ősi állapot valószínűleg kettő A sejt alakja rendszerint nem állandó (vö. a névvel) Plasztisz nincs legfeljebb kleptoplasztiszok.

Részletesebben

Az I. Magyar Biodiverzitás Napok (Gyűrűfű ) arachnológiai eredményei (Araneae)

Az I. Magyar Biodiverzitás Napok (Gyűrűfű ) arachnológiai eredményei (Araneae) Az I. Magyar Biodiverzitás Napok (Gyűrűfű 2006-2008) arachnológiai eredményei (Araneae) Kovács Péter, Szinetár Csaba és Eichardt János X. Magyar Pókász Találkozó Oroszlány-Gánt Biodiverzitás/diverzitás=Sokféleség

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

Mivel táplálkozik a vörös vércse (Falco tinnunculus LINNAEUS, 1758) Budapesten?

Mivel táplálkozik a vörös vércse (Falco tinnunculus LINNAEUS, 1758) Budapesten? DOI: 10.20331/AllKoz.2015.100.1-2.111 ÁLLATTANI KÖZLEMÉNYEK (2015) 100(1 2): 111 134. Mivel táplálkozik a vörös vércse (Falco tinnunculus LINNAEUS, 1758) Budapesten? ZOMBOR KATALIN 1 és TÓTH MÁRIA 2 1

Részletesebben

1./ A neuron felépítése. Típusai. A membrán elektromos tulajdonságai: a nyugalmi és akcióspotenciál kialakulása. Idegrostok és típusai.

1./ A neuron felépítése. Típusai. A membrán elektromos tulajdonságai: a nyugalmi és akcióspotenciál kialakulása. Idegrostok és típusai. PTE biológiatanár felvételi 1/7 PTE biológiatanár - első szakképzettség - FELVÉTELI tételek 1./ A neuron felépítése. Típusai. A membrán elektromos tulajdonságai: a nyugalmi és akcióspotenciál kialakulása.

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

V védett FV fokozottan védett EUV az EU-ban természetvédelmi szempontból jelentős faj

V védett FV fokozottan védett EUV az EU-ban természetvédelmi szempontból jelentős faj V védett FV fokozottan védett EUV az EU-ban természetvédelmi szempontból jelentős faj EMLŐSÖK K 2009 Classis Mammalia emlősök, subclassis Theria, sublegio Placentalia méhlepényesek öregrendje Vendégízületesek

Részletesebben

Fejlődéstan (biogenetika) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu

Fejlődéstan (biogenetika) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu Fejlődéstan (biogenetika) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu Bevezetés Fejlődés: mennyiségi és minőségi változások folytonos sorozata. A biológiai fejlődés két nagy vetülete: egyedfejlődés (ontogenezis)

Részletesebben

Hemichordata félgerinchúrosok

Hemichordata félgerinchúrosok Törzs Hemichordata félgerinchúrosok Kb. 100 recens faj, 70% a csövesek osztályába tartozik Enteropneusta béllel légzők osztálya (30%) Pterobranchia csövesek osztálya (Enteropneusta-n belülről eredő klád)

Részletesebben

a változó és a folyami üzemmód szerint is 1. Visszaduzzasztás kialakulása a változó és a folyami üzemmód szerint is

a változó és a folyami üzemmód szerint is 1. Visszaduzzasztás kialakulása a változó és a folyami üzemmód szerint is 2001. szeptember 17-én, Zágrábban az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló ENSZ egyezmény alkalmazásának aktuális kérdéseiről szóló magyar-horvát szakértői találkozón megállapodás

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048570/03 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048570/03 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. január 26. (OR. en) 5664/17 AGRILEG 23 VETER 9 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. január 20. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.:

Részletesebben

Taxonómiai kutatások jelene és jövője a bagolylepkészetben

Taxonómiai kutatások jelene és jövője a bagolylepkészetben Taxonómiai kutatások jelene és jövője a bagolylepkészetben Ronkay László MTM Állattára Nyitó megjegyzések - hiszen ha lehetne erről a témáról is kerekasztalbeszélgetést tartani... - miről és hogyan lehetne

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

TANMENET BIOLÓGIA X. ÉVFOLYAM 2012/2013

TANMENET BIOLÓGIA X. ÉVFOLYAM 2012/2013 MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET BIOLÓGIA X. ÉVFOLYAM 2012/2013 Készítette: ZÁRDAI-CSINTALAN ANITA 1. óra Év eleji ismétlés 2. óra Az élőlények rendszerezése 3. óra A vírusok A prokarióta és eukarióta

Részletesebben

TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK országa SZÖVETESEK alországa SUGARAS SZIMMETRIÁJÚAK tagozata Csalánozók törzse Ős-testüregesek altagozata. A laposférgek törzse

TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK országa SZÖVETESEK alországa SUGARAS SZIMMETRIÁJÚAK tagozata Csalánozók törzse Ős-testüregesek altagozata. A laposférgek törzse A laposférgek Szerkesztette: Vizkievicz András ÁLSZÖVETESEK alországa Szivacsok TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK országa SZÖVETESEK alországa SUGARAS SZIMMETRIÁJÚAK tagozata Csalánozók Ős-testüregesek altagozata Laposférgek

Részletesebben

TÉTELEK A BIOLÓGIA VIZSGÁHOZ

TÉTELEK A BIOLÓGIA VIZSGÁHOZ TÉTELEK A BIOLÓGIA VIZSGÁHOZ Figyelem! Aki valamelyik tételéből elégtelenre felel, annak a teljes vizsgája elégtelennek minősül, vagyis mindkét témakörből újra kell vizsgáznia. A. Tételek. Az élővilág

Részletesebben

BIOLÓGIA TANMENET. X. évfolyam 2013/2014

BIOLÓGIA TANMENET. X. évfolyam 2013/2014 MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM BIOLÓGIA TANMENET X. évfolyam 2013/2014 A 110/2012. (VI. 4.) Korm. rendelet és az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet alapján készítette Zárdai-Csintalan Anita 1. óra Év eleji

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

Az állatok evolúciója

Az állatok evolúciója Az állatok evolúciója Az állatvilág rendszere A gerincesek osztályai Általános jellemzés: - fej, törzs, végtagok, farok - csontos v. porcos szilárdító belső váz - mozgás: vázhoz tapadó harántcsíkolt izmok

Részletesebben

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához A gimnáziumi biológia tankönyvek átdolgozott kiadása, felépítésében a kerettanterv előírásait követi. Ennek megfelelően: a 10. osztályos tankönyvben Az élővilág

Részletesebben

Talajállatok ökotoxikológiája

Talajállatok ökotoxikológiája Talajállatok ökotoxikológiája Ökotoxikológus MSc Tárgyfelelős: Dr. Seres Anikó SZIE-MKK, Állattani és Állatökológiai Tanszék A félév beosztása 3. félév: 1+1óra; 1+1kr; vizsga Ea: (02.08. -03.18.) Gyak:

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

ERDÉSZET ÉS VADGAZDÁLKODÁS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

ERDÉSZET ÉS VADGAZDÁLKODÁS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint ERDÉSZET ÉS VADGAZDÁLKODÁS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A

Részletesebben

Biológia tantárgy vizsgaszabályai 7-12 osztály

Biológia tantárgy vizsgaszabályai 7-12 osztály Biológia tantárgy követelményei osztályozó- és javító vizsgához 7. évfolyam TÉMAKÖR TARTALOM Tájak és életközösségek A földi élővilág általános jellemzése A forró övezet élővilága A mérsékelt övezet élővilága

Részletesebben

Biológia tantárgy követelményei osztályozó- és javító vizsgához

Biológia tantárgy követelményei osztályozó- és javító vizsgához Biológia tantárgy követelményei osztályozó- és javító vizsgához 7. évfolyam Tájak és életközösségek A földi élővilág általános jellemzése Az életközösségek jellemzői, az ökológiai környezet, az élő és

Részletesebben

Részletes állattan II.

Részletes állattan II. Ősszájúak (Protostomia) Részletes állattan II. Spirális bordázódású állatok (Spiralia) Laposférgek (Platyhelminthes) Kerekesférgek (Rotifera) vagy (Rotatoria) Buzogányfejű férgek (Acanthocephala) Csillóshasúak

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az erdészeti és vadgazdálkodási ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsga részletes érettségi

Részletesebben

2013/2014.tanév TANMENET. a 9-10 osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához.

2013/2014.tanév TANMENET. a 9-10 osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához. 2013/2014.tanév TANMENET a 9-10 osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához. Összeállította: Ellenőrizte: Jóváhagyta:..... munkaközösség vezető igazgató Sopron, 2013. szeptember 01. Heti 1

Részletesebben

Hüllőbélyegek: fogak, gerincoszlopot is tartalmazó fejlett farok, mellső végtagon karomban végződő, szabadon álló ujjak.

Hüllőbélyegek: fogak, gerincoszlopot is tartalmazó fejlett farok, mellső végtagon karomban végződő, szabadon álló ujjak. Madarak Szerk.: Vizkievicz András A tollas dinoszauruszokból alakult ki a legkorábbi ismert madár, a jurakori (150 millió éve) galamb nagyságú Archaeopteryx. Testfelépítése átmenetet mutat a mai madarak

Részletesebben

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket.

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. EMLŐSÖK - mammalia Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. Általános jellemzés: Rendszertani helyük: gerincesek törzse emlősök osztálya

Részletesebben

Újállatidő vagy földtörténeti újkor 67-65 millió évtől máig

Újállatidő vagy földtörténeti újkor 67-65 millió évtől máig Kainozóikum Újállatidő vagy földtörténeti újkor 67-65 millió évtől máig Időszakai: Harmadidőszak (tercier) Kor: Paleocén 67-55 millió év Eocén 55-37 millió év Oligocén 37-25 millió év Miocén 25-5 millió

Részletesebben

Állatszervezettan 1-2

Állatszervezettan 1-2 Állatszervezettan 1-2 Részletes tematika A tárgy neve: Állatszervezettan előadás 1. Gazda tanszék: Állattani és Sejtbiológiai Felelős oktató: Dr.Fekete Éva Kredit: 2 Heti óraszám: 2 Típus: előadás Számonkérés:

Részletesebben

MAGZATBURKOS GERINCESEK HÜLLŐK. Szerkesztette Vizkievicz András

MAGZATBURKOS GERINCESEK HÜLLŐK. Szerkesztette Vizkievicz András MAGZATBURKOS GERINCESEK HÜLLŐK Szerkesztette Vizkievicz András 1 Vizsgakövetelmények Ismerje fel és elemezze a testfelépítés, az életműködések (kültakaró, mozgás, táplálkozás, légzés, anyagszállítás, szaporodás,

Részletesebben

A földtörténet évmilliárdjai nyomában 2010.11.22. FÖLDRAJZ 1 I. Ősidő (Archaikum): 4600-2600 millió évvel ezelőtt A földfelszín alakulása: Földkéreg Ősóceán Őslégkör kialakulása. A hőmérséklet csökkenésével

Részletesebben

Az asztroglia szerkezet evolúciós tendenciái, különös tekintettel a pikkelyes hüllőkre Lőrincz Dávid Lajos

Az asztroglia szerkezet evolúciós tendenciái, különös tekintettel a pikkelyes hüllőkre Lőrincz Dávid Lajos Az asztroglia szerkezet evolúciós tendenciái, különös tekintettel a pikkelyes hüllőkre Lőrincz Dávid Lajos ELTE-TTK, Biológus M.Sc. II. Bevezetés Az asztroglia funkciója: biztosítja a hátteret a neuronok

Részletesebben

Amazónia varázslatos állatvilága

Amazónia varázslatos állatvilága Amazónia varázslatos állatvilága Az Amazonas-medence állatvilága Óriási fajgazdagság. (egysejtűek, férgek, rovarok /lepkék, bogarak kicsik és óriásiak/ különféle kétéltűek, hüllők és emlősök) Nappal az

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VIZSGA. Biológia

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VIZSGA. Biológia Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium 3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12. Tel.: (+36-46) 560-458, 560-459, 560-583, Fax: (+36-46) 560-582 E-mail: fenyi@jezsuita.hu Honlap: www.jezsu.hu A JECSE Jesuit

Részletesebben

BIOLÓGIA. A sikeres írásbeli vizsga elérése érdekében ajánljuk az alábbi témakörökben való jártasságot! I. A sejt felépítése és működése

BIOLÓGIA. A sikeres írásbeli vizsga elérése érdekében ajánljuk az alábbi témakörökben való jártasságot! I. A sejt felépítése és működése BIOLÓGIA Kedves felvételizők! A sikeres írásbeli vizsga elérése érdekében ajánljuk az alábbi témakörökben való jártasságot! Jó tanulást és eredményes vizsgát kívánunk: a BI biológia tanárai Témakörök I.

Részletesebben

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei Oktató Dávid János főiskolai docens Elérhetőségek: E-mail: davidjanos@gmail.com Tel.: 82/505-844 belső mellék: 5706 Szoba: Új tanügyi épület 126.

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

12. évfolyam esti, levelező

12. évfolyam esti, levelező 12. évfolyam esti, levelező I. ÖKOLÓGIA EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK 1. A populációk jellemzése, növekedése 2. A populációk környezete, tűrőképesség 3. Az élettelen környezeti tényezők: fény hőmérséklet,

Részletesebben

Kuvik (Athene noctua) táplálkozásbiológiai vizsgálatok a Kiskunságban

Kuvik (Athene noctua) táplálkozásbiológiai vizsgálatok a Kiskunságban Kuvik (Athene noctua) táplálkozásbiológiai vizsgálatok a Kiskunságban Hámori Dániel* Traser György Magyarországi Kuvik Oltalmi Egyesület, 1032, Budapest, Szőlő u. 86. 2/12. ; *brumibagoly@freemail.hu Bevezető

Részletesebben

TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK SZIVACSOK. Szerkesztette Vizkievicz András

TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK SZIVACSOK. Szerkesztette Vizkievicz András TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK SZIVACSOK Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a szivacsok testfelépítésének főbb jellemzőit, hozza kapcsolatba különböző sejtjeik funkcióival. Ismerje fel és elemezze

Részletesebben

Biodiverzitás Napok Gyűrűfű,

Biodiverzitás Napok Gyűrűfű, Natura Somogyiensis 13. Biodiverzitás Napok Gyűrűfű, 2006-2008 Biodiversity Days Gyűrűfű, 2006-2008 Sorozatszerkesztő - Editor-in-chief Áb ra hám Le ven te Szerkesztőbizottság - Editorial Board Juhász

Részletesebben

Tantárgyi kód BIB 1407 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 4 Összóraszám: (elm.+gyak) 3+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB 1405

Tantárgyi kód BIB 1407 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 4 Összóraszám: (elm.+gyak) 3+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB 1405 Tantárgy neve Állatrendszertan Tantárgyi kód BIB 1407 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 4 Összóraszám: (elm.+gyak) 3+0 Számonkérés módj kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB 1405 Tantárgyfelelős neve

Részletesebben

TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK országa SZÖVETESEK alországa SUGARAS SZIMMETRIÁJÚAK tagozata Csalánozók törzse Ős-testüregesek altagozata. A laposférgek törzse

TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK országa SZÖVETESEK alországa SUGARAS SZIMMETRIÁJÚAK tagozata Csalánozók törzse Ős-testüregesek altagozata. A laposférgek törzse A laposférgek Szerkesztette: Vizkievicz András ÁLSZÖVETESEK alországa Szivacsok TÖBBSEJTŰ ÁLLATOK országa SZÖVETESEK alországa SUGARAS SZIMMETRIÁJÚAK tagozata Csalánozók Ős-testüregesek altagozata Laposférgek

Részletesebben

9-12. OSZTÁLY BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat

9-12. OSZTÁLY BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat 9-1 OSZTÁLY BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat A gimnáziumban megvalósuló biológiatanítás célja, hogy az általános iskola 7 8. évfolyamán megszerzett ismeretekre, készségekre és képességekre építve a tanulókkal

Részletesebben

Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola

Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola OM 200909 A szóbeli felvételi vizsga témakörei és kérdései, a szóbeli felvételi vizsga és a felvételi elbeszélgetés értékelésének szempontjai

Részletesebben

Hatlábúak altörzse Subphylum Hexapoda

Hatlábúak altörzse Subphylum Hexapoda Hatlábúak altörzse Subphylum Hexapoda Igazi rovarok osztálya - Classis Insecta Hemimetabol rovarok 2. Ordo Psocoptera - Fürgetetvek rendje - kutikulájuk vékony - gyors mozgásúak - melegkedvelők, inkább

Részletesebben

BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam

BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam 10. évfolyam TÉMAKÖRÖK TARTALMAK Az élőlények testfelépítésének és életműködéseinek változatossága A vírusok, a prokarióták és az eukarióta egysejtűek

Részletesebben

12/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan IV.

12/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan IV. 12/b tétel GERINCES RENDSZERTAN IV. MADARAK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: MADARAK (AVES) REND: TYÚKALAKÚAK» CSALÁD: FÁCÁNFÉLÉK Többnyire nehézkesen repülő

Részletesebben

A LAPOSFÉRGEK TÖRZSE. Szerkesztette Vizkievicz András

A LAPOSFÉRGEK TÖRZSE. Szerkesztette Vizkievicz András A LAPOSFÉRGEK TÖRZSE Szerkesztette Vizkievicz András 1 Vizsgakövetelmények Ismerje fel és elemezze a testfelépítés, az életműködések (kültakaró, mozgás, táplálkozás, légzés, anyagszállítás, szaporodás,

Részletesebben

tehetik illetve a stb.). feladatokat.

tehetik illetve a stb.). feladatokat. AZ ÚJ ÉRETTSÉGI KÖVETELMÉNYRENDSZERR BIOLÓGIA TANULÓKÁRTYÁKKAL FELDOLGOZHATÓ TÉMAKÖREI Kiadványunk nemcsak ismeretterjesztésre és szórakoztató társasjátékra alkalmas, de könnyenn bevonható az általános

Részletesebben

1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT. Származás fajok szerint

1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT. Származás fajok szerint XI/810/95rev3 1.1. 1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT 1.2. 1.3. A jelentést tevő országon belül bejegyzett tenyésztő vagy beszállító létesítményből származó állatok Származás

Részletesebben

család (família); rend (ordo); osztály (classis); törzs (phylum)

család (família); rend (ordo); osztály (classis); törzs (phylum) GERINCTELENEK Hány állatfaj él a Földön? Arisztotelész: 454 állatfaj Jelenleg ismert, leírt fajok száma 1millió, de ez nem végleges! Többsejtű állatok több mint 600 millió éve lakják a Földet - kihalt

Részletesebben

Állattani alapismeretek

Állattani alapismeretek Állattani alapismeretek 1. Morfológiai és szisztematikai alapfogalmak, a rendszerezés alapjai, a többsejtű állatok kialakulása. Szivacsok, csalánozók 2. Laposférgek, fonálférgek, gyűrűsférgek. Puhatestűek

Részletesebben

Földtudományos Forgatag 2014. Makádi László Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Földtani és Geofizikai Gyűjteményi Főosztály

Földtudományos Forgatag 2014. Makádi László Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Földtani és Geofizikai Gyűjteményi Főosztály Az iharkúti dinoszauruszok Földtudományos Forgatag 2014 Makádi László Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Földtani és Geofizikai Gyűjteményi Főosztály Dinoszauruszok Magyarországon? Báró Nopcsa Ferenc

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 11. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 11. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 11. (OR. en) 13182/16 AGRILEG 147 VETER 97 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. október 11. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya. Általános jellemzés

Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya. Általános jellemzés Puhatestűek törzse Szerk.: Vizkievicz András Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya Általános jellemzés Szerveződés:

Részletesebben

Rovarok. Parainsecta, Insecta

Rovarok. Parainsecta, Insecta Rovarok Parainsecta, Insecta A rovarok fontossága, sokfélesége (diverzitása) mennyi faj létezik ~ mennyi csillag van minden faj rovar ENTOMOLOGIA; több biológiai tudományág; taxonómia, ökológia, anatómia

Részletesebben