Párbeszéd egy olajcég és a természetvédők közt

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Párbeszéd egy olajcég és a természetvédők közt"

Átírás

1 Zsolt Péter Párbeszéd egy olajcég és a természetvédők közt A TXM Kft. - a Falcon Oil & Gas hazai leányvállalata elején párbeszédre hívta a hazai környezetvédő szervezeteket, a nem-konvencionális gázkitermelés magyarországi helyzetéről, a benne rejlő lehetőségekről és várható hatásairól. A felek május 6-i kerekasztalon cserélték ki egymással véleményüket.

2 Fenti leadünk csupán egy hírszöveg lehetne, amely nem sokat mond egy ilyen párbeszéd hasznosságáról, és arról sem, hogy legközelebb is érdemes-e megszervezni, vagy, hogy más cégeknek is hasznos lehet-e hasonló diskurzusra vállalkozniuk. Nem derül még ki belőle, hogy milyen nehézségek merülnek fel egy ilyen párbeszéd megszervezésekor, mire kell nagyon odafigyelni és miért, vagy, hogy a felek miként vélekedtek róla. Az alábbi összefoglalóban egy rövid szociológiai értelmezését kívánjuk adni a konkrét esetnek, kicsit kibővítve, de ki nem merítve a rövidhírt. CÉG ÉS ZÖLD HÁTTÉRPOZÍCIÓK Minden komolyabb cég igyekszik pozitív benyomást tenni a környezetére, miközben saját tevékenységi körén belül haszonra törekszik, s hasonlóképp minden környezetvédő is ugyanezt teszi: küldetésének megfelelő önbizalom-növelésre, és társadalmi megerősítésre van szüksége. Ezek a prediszpozíciók már találkozás nélkül is konfliktusosak, mert a zöldek, ha csak megváltoztatni szeretnék az emberek gondolkodását nem törekednének tetszési indexük növelésére, de ha nem jó a társadalmi elismertségük nem is tudnak változtatni, tehát mégiscsak törekedniük kell a szimpátia megszerzésére. Sok esetben viszont a cégek szimpatikusabbak a zöldeknél, mert például munkát adnak, vagy, mert igénybe veszik szolgáltatásaikat. Ami a bölcsek kövét illeti, senki sem rendelkezik vele, így pusztán a valóságba való beavatkozási szándék még se nem jó se nem rossz. A zöldek szeretnék környezettudatosabbá változtatni az emberek gondolkodását, és ez egy pozitív küldetés, de hogy konkrétan mely lépésükkel segítenek vagy ártanak, már korán sem olyan egyértelmű. Részben mindez hitbeli kérdés, de nem teljesen. A racionális viták során közelebb lehet kerülni egy vélhetően helyesebb és reálisabb megoldáshoz.

3 Ha a CO2 kibocsátás csökkentése egy alapvető cél, még mindig nem tudható, hogy a palagázipar fellendülése erre milyen hatással van. Lehet úgy érvelni, hogy ez csak meghosszabbítja a fosszilis korszakot, de úgyis, hogy kiváltja a szenet. Lehet azt mondani, hogy ahol nincs energiaválság és gazdag az ország, ott az átállást épp ebből a pénzből tudják megvalósítani, és úgyis, hogy az ember olyan, hogy minden energiát felhasznál, és ha több a szénhidrogénszármazék, hát arra veti rá magát, és nem takarékoskodik, nem gondolkodik. Egy nagyon érdekes új fejlemény - mellyel a mi projektünk során is találkozni lehetett -, hogy a zöldek megpróbálnak a cégek és a társadalom fejével gondolkodni, és arról beszélnek mi gazdaságos és mi nem, a cégek pedig megpróbálnak a zöldek fejével gondolkodni, és arról vitatkozni, hogy mi a környezetkímélőbb. Elvileg egyik az egyik, másik a másik területen dilettáns, és azt várhatnánk, hogy az ilyesmiből nem sok jó sülhet ki, a valóság azonban az tapasztalható, hogy ezek a beszélgetések színvonalasak, és megtermékenyítőek. A zöldeknek és a cégeknek is szükségük van szövetségesekre: szakértőkre, tudományra, médiára, politikusokra, közvélemény támogatásra. S attól függően, hogy korábban milyen konfliktusokat éltek meg, milyen stratégiájuk kapott megerősítést más-más intézményi kultúrával is bírnak, más módon fognak kommunikálni egymással. S az is kérdés továbbá, hogy akarnak-e egyáltalán kommunikálni egymással, vagy mindezt csak színháznak szánják, és a közvélemény előtt igyekeznek jó pontokat szerezni, netán lejáratni a másikat. Mert ebben az érték és érdekküzdelemben a kölcsönös tiszteletben tartástól és őszinte egyezkedéstől a háborús viszonyokig minden variáció előfordulhat, ráadásul az utóbbi a gyakoribb, és a TXMzöld előzetes párbeszédhez hasonló diskurzus a ritka. Nemzetközi és hazai háttér A mi esetünk a magyarországi zöldek és a Falcon-TXM Kft. közti egyeztetésről szól. Utóbbi egy nemzetközi olajvállalat, mely hazánkban a nem hagyományos gázkitermelés munkálatait kezdte meg. Mióta a próbafúrásokat végzi a TXM idehaza, az Egyesült Államok energetikai térképét átrajzolta ennek az iparágnak a sikeressége, és mindez Amerika vezető szerepének megőrzéséhez is hozzájárult. Ahhoz képest tehát, amikor megindult tevékenységünk a zöldek és a TXM közti párbeszéd kialakítására, igen sok minden változott a világban. Amerikán túl a nyugat-európai ellenállás is mérséklődött, azzal együtt természetesen, hogy Európa a maga sűrűn lakottságánál fogva más feltételeket kell támasszon mind havária, mind környezetvédelmi szempontból.

4 Az Európai Unió is nagy utat járt be. Először szaporodtak a tiltakozások, a jogi környezet egyre kilátástalanabbá vált ezen üzleti vállalkozás számára, majd talán az amerikai eredményeknek köszönhetően és a technológia fejlődésének betudhatóan - e sorok írására épp az engedélyezési irányú hangulatváltás érzékelhető. Magyarországon mindeközben a kezdeti hatósági és politikai tudatlanságot és érdektelenséget felváltotta a hatósági aggályoskodás, az egyik hivatal mást mond a cég panaszai szerint, mint a másik. Ami pedig az energetikai elképzeléseket illeti a két év során a politika részéről kimondatott a Paksi Atomerőmű kibővítése és működésének meghosszabbítása, vagyis a projekt egyértelműen elnyerte a kormányzat támogatását. A társadalmi párbeszéd alapkonfliktusa A TXM Kft. más nagy céghez képest mondhatjuk kevés vagy legalábbis kevesebb tapasztalattal rendelkezett a társadalmi párbeszédről, zöldekről, a helyi lakosság esetleges ellenállásának kezeléséről, vagy a politikai tárgyú támadások kivédéséről. Helyi lakosokkal (Makó és környéke) a viszony optimálisnak volt mondható, de a zöldekkel való párbeszéd már jóval komolyabbnak ígérkezett. Megtehette volna a cég, hogy hallgat, és ha van a zöldek részéről probléma, akkor arra reagál, de nem ezt az utat választották. Ha a cég vezetőinek zöld civil szervezetekkel még nem is volt nagy tapasztalatuk, nemzetközi tájékozottságuk azonban jelentős volt, ezért proaktív módon kívántak viszonyulni a lehetséges konfliktusokhoz, s nem úgy, mint az iparág nyugati példája Az egyik, hogy a zöldeknek tetszett az a struktúra, amelyben részt vehettek, mert olyan struktúrában kérték a részvételüket, amely egyfelől kézben volt tartva, másfelől azonban maguk is alakíthatták (ezt nevezik egyébként demokratikusnak). A másik, hogy rögtön a TXM Kft. vezetője is mutatja: a kezdeti kétségeket a lakosság elől elhallgatva, a kutatás költségeit minimalizálva, és probléma esetén aztán a válságkommunikációt megvalósítva, azt is különböző színvonalon. Ez a bizonyos értelmű tapasztalatlanság annyiban segítette is a kommunikációs szervezőmunkálatokat, hogy magát a folyamatot kevesebb aggodalom kísérte, ugyanakkor fennállt az esélye, hogy ez igen csak leronthatja a későbbi sikeres mediálás esélyeit. Más esetekben viszont az alapkonfliktus forrása a mindkét fél részéről megnyilvánuló rosszhiszeműség. A cégek rosszhiszeműen állnak a zöldekhez, a környezetvédők pedig ugyanezzel az attitűddel viszonyulnak a vállalathoz. Itt ilyesmiről nem volt szó, két dolognak köszönhetően. bemutatkozott, elmondta szándékait, és ezt hitelesnek tartották (más olajcég általában kommunikációs igazgatóját küldi a helyszínre, és a zöldek inkább érzékelik a párbeszédet PR-akciónak, mint érdemi együttműködésnek).

5 Ha a mediáláshoz a fenti nehézségek nem is voltak meghatározók, a cég és a zöldek közti különbség azonban az egyensúly megtartásában okozott nehézségeket. A zöldek oldalán különböző szervezetek, és ennél fogva különböző tapasztalatok, az ehhez tartozó stratégiák voltak megfigyelhetők. Tehát leegyszerűsítve, míg a TXM Kft. saját iparági érdekeit szem előtt tartva, de ugyanakkor azzal a hittel, hogy minden lehetséges természetvédelmi érdeknek eleget téve a zöldek támogatását meg tudja majd szerezni, viszonylag egységes elgondolással és viszonyulással kezdett bele a párbeszédbe, ezzel szemben a zöldek részéről ez az egységesség nem volt tetten érhető. Ahány szervezet, annyi tapasztalat, olyan szintű felkészültség, függő vagy független helyzet az adott zöld szervezet központjától, eltérő tudás és stratégiai hajlandóság arról, hogy 1. szabad-e egyáltalán szóba állni egy olajcéggel, 2. lehet-e egyáltalán érdemi eredményeket elérni egy párbeszéd során, 3. egyáltalán mit szeretnének elérni, 4. együtt lehet-e működni más zöld szervezettel, s ha igen miképp, és sorolhatnánk. Felfedezni vélünk egy hosszú távú alapkonfliktust is. A TXM Kft-nek a lehető legfontosabb téma a palagáz, azaz saját tevékenységi területe, míg a meghívott zöldek közül volt, aki életében ekkor hallhatott először erről a jelenségről. Nemcsak a terület témájáról való tudásbeli különbségről volt szó, hanem a motiváltság különbségéről is. A zöldek motiváltsága egy területen akkor szalad fel, ha ott komoly társadalmi feszültségek vannak, netán baleset, vagy balesetveszély, ha azonnali természetkárosítást kell megakadályozni, s emellett pedig a hosszú távú folyamatokban való gondolkodás jellemző rájuk. Akció és filozófia. A TXM viszont technológiai eljárásokat, optimalizációkat, magyarországi specialitásokat szeretett volna megbeszélni, esetleg egyeztetni a zöldekkel, tehát pont olyan témákról, amikben a zöldek ismeretei hiányosak voltak, és amelyben épp nem is voltak motiváltak (legalábbis Magyarországon, mert pl. Bulgáriában motiváltak voltak, ott ugyanis a politika fókuszába került a palagáz). A fenti motivációs különbség egy alapvető problémára hívja fel a figyelmet. Tegyük fel egy gondolatkísérlet erejéig, hogy minden vállalat hasonló lépésre szánja el magát, mint a TXM, előzetes párbeszédre hív azzal a szándékkal, hogy a konfliktusokat megelőzze, és a lehetséges problémákat már előzetesen kiküszöbölje. Vajon a zöldek hány ilyen vállalat fejtágítására, majd egyeztetésére, terepszemléjére és technológiájának megtanulásába tudják lelkiismeretesen belevetni magukat? Alighanem csak néhányba. Mondhatjuk tehát, hogy a projektünk csak azért jár sikerrel, mert nem csinálja

6 ugyanezt a Mol, az Exxon, a Nis és a többi néhány cég, mely Magyarországon gázkutatással foglalkozik, és akkor még csak ezt az üzletágat említettük, miközben az energiaszektoron belül Magyarországon sokkal inkább érdekli S miközben a feladatok köre szélesre húzott az egyik oldalt, úgy nagyon konkrét és szakmai a másikon. A TXM arra kérte a zöldeket, tekintsenek bele a szakmai részletekbe, és így ne az előítéleteik alapján alakítsák ki az elképzelésüket. A szándék tehát ez volt, és az első nehézség épp abból adódott, hogy miképp is lehetne meggyőzni a zöldeket, hogy itt érdemes betekinteniük a részletekbe, hogy ez egy fontos szektor. A betekintésre partnernek mutatkoztak, amiről mondhatjuk nyugodtan, hogy méltányolandó, de például tudomásunk szerint ügyfélként nem jelentkeztek be a hatóságokhoz, ami pedig akkor szokás, ha valaki egy cég minden lépését szeretné megismerni, s az engedélyezési eljárásokba is szeretne betekintést nyerni. most az atomipar a zöldeket. S hány üzletág van még, ahol a zöldeknek a gáton kéne lenniük, a vörösiszap-tározóktól kezdve az ártérre építkező bevásárlóközpontokon keresztül a tömegközlekedés levegőszennyezésig? Nem abba, amit a cég, ha akar átad, hanem abba, amit a hatóság lát, és lép. Az aktivitás korlátozott voltát mutatja ez, miközben a cég részéről nagyon is méltánylandó, hogy a szokásos gyárlátogatás helyett egy valódi párbeszédet indítványozott, megteremtve a felnőtt-felnőtt kapcsolat kommunikációs feltételeit. Jól mutatja a zöldek véges energiáját és korlátozott erőforrásait, hogy a párbeszédbe a kezdeti hét szervezetből a végére három maradt. Nehéz belátni a cég számára, hogyha ő ennyit beleöl a párbeszédbe, miért szűkül így be az érdeklődők köre, és könnyű azt mondani, hogy a zöldek laikusok és tudatlanok, hiszen valóban azok. A párbeszéd szerkezete, a módszertan Első lépésként a cég megfogalmazta szándékát, a zöldek bevonását, a kapcsolat kiépítését, s ezzel el is indult egy önmaga tevékenységét átláthatóvá tevő úton. Második lépésként a céggel már kapcsolatban lévő Méltányosság Politikaelemző Központban (MPK) kidolgoztuk a párbeszéd módszertanát. Az alapkoncepció az volt, hogy a zöldek által felkért egy vagy több szakértő elkészít egy tanulmányt a palagáz kitermelési terveinek TXM általi elképzeléseiről és lehetőségeiről, s ezt a zöldeknek átadja. Mivel egy ilyen tanulmány pénzbe kerül, s a történetben a zöldek se pénzt elfogadni (etikai okokból), se kifizetni (praktikusan) nem tudnak, ezért ennek költségét a TXM vállalja magára. A tanulmány alapján megtartható a kerekasztal, ahol a zöldek megfogalmazzák együttesen kialakított állásfoglalásukat, vagy ha ilyen nem sikerül, akkor külön-külön lévő véleményüket. Már csak az volt a kérdés, mely zöld szervezetek vegyenek a folyamatban részt, és hogy ki vigye végig a mediációt. Az MPK szerep meghatározása ugyanis a folyamat létrejöttének elősegítése (facilitálása), majd megfigyelése és kiértékelése, de nem mediálása volt. Erre egy külön alkalmas szereplőt kellett találni. A KÖVET egyesület profilja a cégek és zöld szervezetek közötti párbeszédek megszervezése, ezért hozzájuk fordultunk.

7 A KÖVET mint mediáló résztvevő meghatározta azt az optimális kört, akiknek részvétele a folyamatban lehetséges volna. Huszonhat ilyen meghívó került kiküldésre azt a lehetőséget is felajánlva, hogy bárki továbbítsa olyan szervezetnek is, amelyet a téma kapcsán ajánlatosnak gondol. Ezek között voltak helyi és országos szervezetek is. Érdeklődés 15 szervezet részéről mutatkozott, majd ez az első találkozóra már hétre csökkent a számuk. Egy esetben a távolmaradást az okozta, hogy az illető szervezet csak pénzért lett volna hajlandó szerepet vállalni, azaz szakértőnek, és nem civilnek ajánlkozott. A vidékről Budapestre utazók költségeit térítette a KÖVET, de más pénz nem mozgott még áttételesen sem a természetvédő szervezetek és a cég közt. Az aktív tagok, akik a későbbiekben mindenről értesítést kaptak, és több előzetes egyeztetésen is részt vettek, a következő szervezetek voltak: Greenpeace, Levegő Munkacsoport, (MME), Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), Regional Environmental Center Magyar Iroda (REC), Védegylet, World Wildlife Fund (Vadvédelmi Világalap WWF). Még ebben a körben is feltehető a kérdés, hogy menynyire vág a profiljába a gázkitermelés és bányászat akár a madarakra, akár a vadvédelemre szakosodottaknak. Egyfelől azonban különös odafigyelés történt irányukba, másfelől viszont ők maguk már a legutolsó fázisban, a kerekasztalon egyéb elfoglaltságra illetve kompetenciahiányra hivatkozva nem vettek részt. Miután sikerült leülni az érintettekkel ismertetésre került a folyamat, és a következő feladat: egy vagy több olyan tudóst kellett választani, akikben a zöldek megbíztak. Több találkozó, a TXM céggel való ismerkedés, levelezés követte egymást, de ennek a fázisnak a teljesítésében csak nehezen jutottunk előrébb. Felmerült egy praktikus és egy stratégiai probléma is.

8 A praktikus az volt, hogy elegendő-e egy szakértő, s hogy találunk-e ilyet magyar környezetben, a stratégiai pedig az, hogy a zöldek akarnak e javasolni egyáltalán bárkit, mert ha aztán véleményükkel ellentétes tanulmány lát napvilágot, az őket kényszerhelyzetbe hozhatja. A szakértő kiválasztása végül külföldi cégre esett, nem mintha a KÖVET által felsorolt hazai tudósok között nem lett volna olyan ajánlattevő amely ne lett volna vonzó, de a külföldi cég vezetője Eu-s szakértői jelentést is letett már a témában az asztalra, és nem volt semmilyen ismeretségben a cég vezetőjével. A stratégiai probléma úgy volt orvosolható, ha nem a zöldek kérik fel az adott szakértőt, hanem a KÖVET, de a zöldek beleegyezésével. A szakértőkeresési egyeztetések végül két tanulmány megrendelését eredményezték. Az egyik a jogi környezet feltárására szakosodott, ezt egy hazai szervezet, az EMLA készítette, a másik a szakmai tanulmány, melyet egy német cég készített el. A kerekasztal után kiadott sajtóközleményünk igen röviden összefoglalja a folyamat szerkezetét, és a szakanyagok nyilvános hozzáférhetőségének forrását: Matthias Altmannnak (Ludwig-Bölkow-Systemtechnik GmbH) a Makói-árok gázkitermelésére vonatkozó tanulmányára építve a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace, valamint a Falcon és hazai leányvállalata a TXM Kft május 6-án megtartották kerekasztal beszélgetésüket. Az esemény sajtónyilvános volt. Az elkészült tanulmányt kiegészítve az EMLA jogi összefoglalójával, a felek nyilvánossá teszik a KÖVET egyesület honlapján. / / További információk, kapcsolat és az elkészült tanulmányok megtalálhatók itt. ( mzo_kozpont_kozlemenye) A folyamat nehézségei Bizalmatlanság, pénzhiány, elhúzódás, a szereplők kicserélődése mind-mind veszélyezteti egy ilyen folyamat végigvitelét. A legnagyobb gondossággal kell eljárni a szervezőknek, hogy se a cég ne érezze úgy, hogy értelmetlenül dobta ki a pénzt, se a természetvédők ne gondolják azt, hogy mások irányítják helyettük a folyamatot. Már abban át kell tudni törni a bizalmatlanság falát, hogy aki adja a pénzt, az határozza meg a mondanivalót, ahhoz igazodik a szakértő. Fel is merült a legelején, hogy lehetséges volna a zöldek és a cég által felkért két szakmai tanulmány elkészíttetése. Az egyik szakértő nyilván a kitermelés lehetőségeiről és fontosságáról beszélne, és támogatná, a másik a fúrások betiltása mellett érvelne.

9 Ez ugyan a szakértői presztízs elolvadásával járna, de ez is deliberalizációs eljárás volna. Ezeknek az a lényegük, hogy a civilek ha megismerkednek az előnyökkel és a hátrányokkal, akkor már képesek felelősségteljes döntést hozni, és ezek a döntések épp olyan jók, ha nem jobbak, mint a politikusok döntései. Kétségtelen azonban, ha egy ilyen szakértői vita kifizetésre készül el, s mindkét tanulmányt továbbra is a cég fizeti, a dinamika nem a konszenzuskeresés, hanem esetleg az előzetes hittételek megerősítése irányába tolódik. Mi, pontosabban maguk a zöldek A bizalmatlanságnak azonban a zöldek részéről annak ellenére, hogy a folyamatot megszervezésébe maguk is beleszólhattak nem volt vége. Felmerült például, hogy az az elkészült tanulmány, amely átment a TXM-mel való egyeztetésen, és amit aztán ők olvashatnak, valóban az-e, amit a szakértő eredetileg is írt. Ezt a bizalmatlanságot úgy tudtuk orvosolni, hogy a német céget megkértük nézze át a végleges verziót, ez számára vállalható-e, valóban ezt adta-e át? Mert természetesen a végső verzió kialakításában a cég egyeztetett, és javaslatokat tett, felhívta a figyelmet, ha a szakértő valamit nem vizsgált, pedig a cég fontosnak tartotta volna, stb. A jogi tanulmány elkészítése kevesebb feszültséggel járt, és nagyobb bizalom övezte, de itt is fel lehetett figyelni arra, hogy a résztvevők könynyen megfeledkeznek arról, hogy nem hagyományos megrendelői szolgáltatói viszony áll fenn. Tehát nem a cég rendelte meg az EMLÁ-tól a tanulmányt, és nem a cég fogalmazhatta meg, hogy azzal elégedett-e vagy nem ezt az utat választották. A szakértő személyéről közismert volt a számukra, hogy a palagáz-kitermelésnek nem híve, ezzel szembe pedig maga a cég mérnöke helyezkedhet, ha akar. Ugyanakkor továbbra is bízott a cég vezetése abban, hogy a szakértő hajlamos lesz elvonatkoztatni a külföldi példáktól, és a magyarországi állapotokra koncentrál majd. Ez a szerződésbe is belefoglaltatott. S bár a teljesítési igazolást a KÖVET állíthatta ki, továbbra is világos volt, hogy a pénz cégtől jön. sem, mert ha például a cég úgy látja elég jogi szabályozás van Magyarországon, de az EMLA azt javasolja, hogy ezekbe be lehetne építeni különböző társadalmi vállalásokat mint ahogy javasolta is -, akkor ez természetesen külön költség a cég számára. Ugyanakkor mivel nem neki készíti a jogi szakértő az összefoglalót, ezért ilyen szempontból nem kell a cég anyagi érdekeire tekintettel lenni. Az MPK szerepe tehát akkor volt csak fontos, amikor az egyensúly fenntartását valamilyen veszély fenyegette. Akármilyen jóindulatúak a résztvevők, függetlenek a szakértők, a résztvevők szerepei nem hagyományos megrendelői-tanulmánykészítői viszony volt, és erre néha fel kell hívni a figyelmet, vissza kell térni a kezdeti játékszabályokra való tudatosítására, s még a mediátort is olykor meg kell erősíteni abban, hogy jól végzi a dolgát, kellőképp kívülálló tudott maradni, vagy épp egy adott kérdésben valahová valamiért mintha igazodott volna, vagy legalábbis a külső szemlélőnek ez lehetett a benyomása.

10 A kerekasztal és a folyamat kiértékelése Ezek az interjúk lehetőséget adnak arra is, hogy a folyamatban résztvevő zöldek ismertessék társadalomban elfoglalt pozícióikat, egymáshoz képesti helyzetüket, stratégiai hozzáállásukat a zöld témákhoz (a palagázhoz való viszonyukat ugyanis a kerekasztalon már kifejtették) tehát, hogy tágabb kontextusba helyeződjék a palagáz és a róla folytatott vita. A folyamat teljes feldolgozásának és utómegkeresésének végső verziójának nyilvánosságra hozatalához szükséges a zöldek hozzájárulása is, az azonban már most megállapítható, hogy a kerekasztal hangvétele toleráns volt, s mégsem önfeladó. A közönség a maga félig zárt formája miatt (minden résztvevő azt hívhatott még a hallgatóságba, akit akart, a sajtó számára pedig nyilvános volt, de előzetes regisztrációt kértek a szervezők) végig magas színvonalú volt, ami a közönség hozzászólásaiból és kérdéseiből is kitűnt. Mindezek miatt nem egy lakossági meghallgatáshoz, hanem egy felkészült, ha nem is szakértői, de elmélyült vitához hasonlított. (A cégek nem minden ok nélkül a lakossági indulatoktól félnek, ezért A kerekasztal kiértékelése egy hosszabb elemzői munka, melynek során nem kívánjuk az MPK részéről megmondani mi is történt valójában. A kerekasztal videófelvétele, annak megvágása, a rövidített videó elfogadhatósága megint olyan kérdés, mint a többi. A teljes vágatlan verziót mindenki szabadon a maga megjelenítésére alakíthatja, de arra is mód van, hogy egy konszenzusos anyag készüljön. Ebben a cég nem alárendelt, neki is ugyan úgy megfogalmazhatók az igényei. Ilyen egyeztetésnél, ahogy a kerekasztalnál is persze gondot jelenthet, hogy míg a cég egyszer szólal meg, addig a zöldek jelen esetben háromszor. Szükségesek az utómegkeresések, és interjúk is. Ki hogy érezte magát a folyamatban, mit csinálna másként, miért lépett ki vagy maradt benne, vár-e ettől valami eredményt, részt venne-e máskor is hasonlóban, miként kéne másként szervezni a folyamatot, hogy pl. gyorsabban tudjon menni stb. nagyon is racionális elgondolás, ha a velük nem mindenben egyetértő zöld szervezetek képviselőit megfelelő információkkal látják el, s ilyen kerekasztalon keresztül tárgyalnak velük. Így nem kerülnek jogtalan támadások kereszttüzébe, hiszen maguk a tájékozott zöldek - akikre pedig hallgatni fognak az ellenzők is lesznek majd képesek a megfelelő mederben tartani a vitákat.) Nem biztos, hogy a mi kerekasztalunkon bármiről is meggyőzték egymást a felek ezt majd az utólagos megkeresés deríti ki -, de kommunikációs szempontból sikeresnek volt mondható. Többet megtudott mindenki erről az iparágról, sokat tanultak róla a zöldek is, jobban látják, hol van valós kockázati tényező, és azt is, ahol eddig esetleg fölöslegesen aggódtak. Összefoglalva tehát három tanulmány zárja le a folyamatot, és mindháromhoz a későbbiekben viszsza lehet nyúlni. Az egyik az EMLA által készített jogi áttekintés, a másik Matthias Altmann-nak a magyarországi palagáz-kutatásról írott jelentése, a harmadik pedig a társadalmi párbeszédről és a magáról a folyamatról készített összefoglaló.

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az Nagy Ágnes: Állampolgár a lakáshivatalban: politikai berendezkedés és hétköznapi érdekérvényesítés, 1945 1953 (Budapesti lakáskiutalási ügyek és társbérleti viszályok) Kérdésfeltevés Az 1945-től Budapesten

Részletesebben

Civil szektor fejlesztők politikán innen, politikán túl

Civil szektor fejlesztők politikán innen, politikán túl Zsolt Péter Civil szektor fejlesztők politikán innen, politikán túl Láthattunk az elmúlt 20 évben olyan Soros pénzből fizetett választási részvételre felszólító plakátot, ahol csak magyar liberális megmondóemberek

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Vácrátót Község Önkormányzat Képviselő-testület Pénzügyi, Ügyrendi, Ellenőrzési, Gazdasági, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága J e g y z ő k ö n y v Készült: Gazdasági, Településfejlesztési

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Négy szolgáltatás-csomag 1. NAPRÓL-HÉTRE-HÓNAPRA-CSOMAG

Négy szolgáltatás-csomag 1. NAPRÓL-HÉTRE-HÓNAPRA-CSOMAG A Méltányosság Politikaelemző Központ új típusú, sokirányú- és műfajú elemzésekkel igyekszik befolyásolni a döntéshozatalt, próbálja erősíteni a politika intellektuális alapú művelésének tekintélyét. Az

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 818-5/2012. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 154, 155, 156, 157/2012. (IV. 18.) 2 Jegyzőkönyv

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Interjú Gecsényi Lajossal, a Magyar Országos Levéltár fõigazgatójával

Interjú Gecsényi Lajossal, a Magyar Országos Levéltár fõigazgatójával JELENIDÕBEN Május vége és június eleje között felbolydult a magyar média, az írott sajtótól a tévécsatornákon keresztül az internetes portálokig. Bár az adatvédelem jogi témája látszólag unalmas és érdektelen,

Részletesebben

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről.

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. JEGYZŐ KÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalóterme

Részletesebben

Mielőtt rátérnék a Szolgálat konkrét működésének bemutatására, néhány szakmai szempontot kívánok ismertetni.

Mielőtt rátérnék a Szolgálat konkrét működésének bemutatására, néhány szakmai szempontot kívánok ismertetni. Zelenák József Az NCsSzI Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatának munkája és szakmai módszerei az egy éves működés alapján levonható tapasztalatok és következtetések Minden embert megrendít

Részletesebben

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA *

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * Sólyom László AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * 1. Ha már ombudsman, akkor rendes közjogi ombudsman legyen mondta Tölgyessy Péter az Ellenzéki Kerekasztal 1989. szeptember 18-i drámai

Részletesebben

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet (Népszava 2009. február 27.) Dobjuk félre a meglévő fogalmakat és határokat, mert nem működnek - mondja Kállai Ernő. A nemzeti és etnikai kisebbségi

Részletesebben

A magyar közvélemény és az Európai Unió

A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió 2016. június Szerzők: Bíró-Nagy András Kadlót Tibor Köves Ádám Tartalom Vezetői összefoglaló 4 Bevezetés 8 1. Az európai

Részletesebben

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács Ifjúsági érdekérvényesítési csatornák vizsgálata Veszprémben - kutatási beszámoló - A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács A kutatási

Részletesebben

A kultúra menedzselése

A kultúra menedzselése A kultúra menedzselése Beszélgetés Pius Knüsellel Svájcban tavasztól őszig nagy rendezvénysorozaton mutatkozik be a négy visegrádi ország kultúrája. A programot, amely a Centrelyuropdriims összefoglaló

Részletesebben

Első kérdéskör. Budapest Workshop 12 May 2016

Első kérdéskör. Budapest Workshop 12 May 2016 Első kérdéskör Budapest Workshop 12 May 2016 A projekt összecsomagolásával kapcsolatban elhangzott, hogy erre a helyi közösségek jelentik a megfelelő szintet, illetve a helyi önkormányzatok. A provinciák

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja:

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja: J E G Y ZŐKÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 09-én (Kedd) 11.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Medgyaszay Ház Nagykanizsa, Sugár

Részletesebben

2008. április, II. évfolyam 3. szám INTERJÚ HR CSEMEGÉK. belülrôl

2008. április, II. évfolyam 3. szám INTERJÚ HR CSEMEGÉK. belülrôl 2008. április, II. évfolyam 3. szám INTERJÚ Fekete Balázzsal, a Nestlé Hungária Kft. toborzási specialistájával HR CSEMEGÉK A Munkaügyi Közvetítôi és Döntôbírói Szolgálat belülrôl Interjú Rigler Diánával,

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar ALAPKÉPZÉS

Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar ALAPKÉPZÉS Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar ALAPKÉPZÉS Plusz munka vagy lehetőség? Vélemények és javaslatok Konzulens: dr. Hegyesi Gábor Készítette: Bender Zília BEZMAKB.ELTE Szociális munka

Részletesebben

Szakál Ferenc Pál A szükséges pedagógus-státuszok számításának változásai és egyéb összefüggései

Szakál Ferenc Pál A szükséges pedagógus-státuszok számításának változásai és egyéb összefüggései Szakál Ferenc Pál A szükséges pedagógus-státuszok számításának változásai és egyéb összefüggései 1. A státusz-meghatározás korábbi szabályai, módja Emlékeim szerint korábban nem volt egységesen előírt

Részletesebben

A házi feladatok pedagógiai kérdéseiről, a házifeladat-politikáról. Szerző. Huszka Jenő

A házi feladatok pedagógiai kérdéseiről, a házifeladat-politikáról. Szerző. Huszka Jenő 1 A házi feladatok pedagógiai kérdéseiről, a házifeladat-politikáról Szerző Huszka Jenő 2009 2 Általában a részletekről A házifeladat-politika (itt nem a napi politika) egy -egy iskolában a tanulói társadalom

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

tovább örökítő város legyen!

tovább örökítő város legyen! K Ö R M E N D I F Ó R U M 3 tovább örökítő város legyen! kampányról, tervekről, a város jövőjéről hogy milyen szakokra lenne még szükség a mezőgazdasági képzések mellett, így például a fémipari szakmák

Részletesebben

Készült: Révfülöp Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. február 11-én (hétfőn) 16.00 órai kezdettel tartott nyilvános üléséről.

Készült: Révfülöp Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. február 11-én (hétfőn) 16.00 órai kezdettel tartott nyilvános üléséről. Szám: 1/3/2/2013. J e g y z ő k ö n y v Készült: Révfülöp Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. február 11-én (hétfőn) 16.00 órai kezdettel tartott nyilvános üléséről. Az ülés helye: Községháza

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni!

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! 2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! Annak ellenére, hogy bár Jézus tanítását törekszünk megérteni, befogadni, mégis azt éljük meg, hogy bizonyos esetekben nem tudtunk, vagy nem tudunk jól dönteni.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv.

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv. JEGYZŐKÖNYV Készült: Balatonszemes és Balatonőszöd Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2012. február 20-án 13.00 órakor kezdődő a Körjegyzőségi Hivatal tanácskozó termében közösen megtartott

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

C.) EGYÉB JOGSZABÁLYI VÁLTOZTATÁSOK

C.) EGYÉB JOGSZABÁLYI VÁLTOZTATÁSOK C.) EGYÉB JOGSZABÁLYI VÁLTOZTATÁSOK 11. A környezet állapotának javítását, a humán szféra fejlesztését, a gazdaság korszerûsítését és a feketegazdaság visszaszorítását szolgáló egyéb jogszabályok megalkotása

Részletesebben

Kutatócsoportunk1 2006 2007-ben a SuliNova Kht. megbízásából végezte

Kutatócsoportunk1 2006 2007-ben a SuliNova Kht. megbízásából végezte A TOVÁBBKÉPZÉSEK HATÁSA A PEDAGÓGUSOK SZEMLÉLETÉRE Kutatócsoportunk1 2006 2007-ben a SuliNova Kht. megbízásából végezte el a Kht. által szervezett Integrációs program keretébe tartozó pedagógus továbbképzések

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Civilek, vigyázó szemeteket Orbánra vessétek!

Civilek, vigyázó szemeteket Orbánra vessétek! Civilek, vigyázó szemeteket Orbánra vessétek! A kormányzás félidejéhez érkezve továbbra is magas a bizonytalanok száma, a hagyományos pártpolitikai szereplők mellett pedig a 2010 tavasza után létrejött

Részletesebben

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T 1./ Javaslat a képviselő-testület

Részletesebben

Bejelentővédelem. tartalmi vázlat elektronikus tananyag fejlesztéséhez

Bejelentővédelem. tartalmi vázlat elektronikus tananyag fejlesztéséhez Bejelentővédelem tartalmi vázlat elektronikus tananyag fejlesztéséhez 1. Bevezetés Ahhoz, hogy valaki közérdekű bejelentéseket tegyen, tudnia kell, hogy hol tehet bejelentést, és mernie is kell megtenni

Részletesebben

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept.

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. ÉRTESÍTŐ Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. Tartalom Dr. Bajnok István: Az elmúlt 25 év 1 Dr. Bajnok István: Nemzeti dal 3 Szeptember azt iskolai

Részletesebben

A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY MUNKAHELYI GYAKORLAT PROGRAMJAI. Polyacskó Orsolya MUNKAHELYI GYAKORLAT (MHGY), INTÉZMÉNYI MUNKAHELYI GYAKORLAT (IMHGY)

A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY MUNKAHELYI GYAKORLAT PROGRAMJAI. Polyacskó Orsolya MUNKAHELYI GYAKORLAT (MHGY), INTÉZMÉNYI MUNKAHELYI GYAKORLAT (IMHGY) A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY MUNKAHELYI GYAKORLAT PROGRAMJAI MUNKAHELYI GYAKORLAT (MHGY), CSALÁDBAN ÉLŐ SÉRÜLT FIATALOK MUNKAHELYI GYAKORLAT PROGRAMJA (CSMHGY), INTÉZMÉNYI MUNKAHELYI GYAKORLAT (IMHGY) Polyacskó

Részletesebben

JEGYZOKONYV. Hozott határozatok: 67/2012. /IV.19./-től 74/2012./IV.19/-ig Hozott rendelet:

JEGYZOKONYV. Hozott határozatok: 67/2012. /IV.19./-től 74/2012./IV.19/-ig Hozott rendelet: JEGYZOKONYV mely készült a Bugyi Nagyközségi Önkormányzat 2012. április 19-i rendkívüli ülésén Hozott határozatok: 67/2012. /IV.19./-től 74/2012./IV.19/-ig Hozott rendelet: 1 JEGYZŐKÖNYV mely készült a

Részletesebben

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT Aki házat épített vagy felújított úgy, hogy nem lépte túl a tervezett költségeket, időben elkészült, ráadásul az elképzelt minőségben, az átesett első projektmenedzseri munkáján.

Részletesebben

Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika

Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika Rendkívüli volt a magyar európai uniós elnökség fél éve abban az értelemben legalábbis mindenképpen, hogy Magyarország először töltötte be az Európai

Részletesebben

A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról

A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról Gazdaság és Jog A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról I. Az előzmények 1. Régi kodifikációs szabály szerint a jogelméleti viták eldöntésére nem a jogalkotó hivatott. Különösen igaz ez a

Részletesebben

A kö ltsé gvété si réndszér á tlá thátö sá gá rö l

A kö ltsé gvété si réndszér á tlá thátö sá gá rö l A kö ltsé gvété si réndszér á tlá thátö sá gá rö l 1. Átláthatóság Egy jól működő országban minden állampolgárnak joga van tudni, mire költik az adóját és hogyan gazdálkodnak a közpénzzel, akár egy szerződésről,

Részletesebben

A tanítói pálya elnőiesedésének történeti előzményei

A tanítói pálya elnőiesedésének történeti előzményei 314 kutatás közben tanulmányi eredményességgel. A munka világában tapasztalt sikerességre a demográfiai háttér nem volt erőteljes hatással, a tanulmányokat illetően pedig várakozásunkhoz képest eltérő

Részletesebben

Újdonságnak számított az is, hogy az iskolák a 9 10. osztályokban szakmatanulásra

Újdonságnak számított az is, hogy az iskolák a 9 10. osztályokban szakmatanulásra Iskolakultúra 2000/6 7 Liskó Ilona Szülői vélemények az általános képzés meghosszabbításáról tanulmány 1998 őszén a magyar közoktatási rendszerben bevezették a NAT-ot, amely nemcsak az oktatás tartalmának

Részletesebben

A szabadság motívuma

A szabadság motívuma Tartalom A szabadság és annak korlátai. Miért jó és miért lehet rossz a szabadság az egyénnek és a társadalomnak? Honnan erednek és milyen fajtái vannak a korlátainknak? Miért korlátozza a társadalom a

Részletesebben

Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése

Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése Palencsárné Kasza Mariann Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése A tanulmány a Nemzeti ECVET szakértői hálózat projekt keretében, az Európai Unió támogatásával

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2015. március 5-i soron kívüli, n y í l t ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2015. március 5-i soron kívüli, n y í l t ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2015. március 5-i soron kívüli, n y í l t ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E 24/2015. (III. 5.) önkormányzati testületi határozat a Püspökladány a hagyományokra építő aktív

Részletesebben

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek HR: Üdvözlöm a kedves hallgatókat! Hídvéghy Róbert vagyok és egy interjút

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Phare utólagos országértékelés és kapacitás építés. Magyarország

Phare utólagos országértékelés és kapacitás építés. Magyarország Phare utólagos országértékelés és kapacitás építés Magyarország Ezt az utólagos értékelést az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága kezdeményezte és egy magánkonzorcium végezte el. A Konzorcium teljes

Részletesebben

az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Baranya Megyei Szervezetének 2015. évi tevékenységéről

az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Baranya Megyei Szervezetének 2015. évi tevékenységéről Beszámoló az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Baranya Megyei Szervezetének 2015. évi tevékenységéről Munkánk során találkoztunk olyan problémákkal, melyek orvoslását feltétlenül szükségesnek tartanánk

Részletesebben

Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14.

Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Ikt.szám: Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Helyszín: 1055 Budapest, Kossuth tér 2-4., IV. emelet, 439/A. tárgyaló Időpont: 2013. november 14.

Részletesebben

A településrendezési tervek fejlesztési összefüggései A tervezési program és a területek adottságai Annak idején, a 80-as években, s különösen az önkormányzati rendszer létrejötte után rendszeres és erőteljes

Részletesebben

A karbantartási stratégiák és a vállalati kultúra szerepe a szervezeti üzleti folyamatokban

A karbantartási stratégiák és a vállalati kultúra szerepe a szervezeti üzleti folyamatokban PE GTK A karbantartási stratégiák és a vállalati kultúra szerepe a szervezeti üzleti folyamatokban Bírálói vélemény Hauszmann János Dr. 2013.10.17. Általános megállapítások, észrevételek A témaválasztás

Részletesebben

Dr. Kovács Kázmér (a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese): Jogegység ügyvéd szemmel

Dr. Kovács Kázmér (a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese): Jogegység ügyvéd szemmel Dr. Kovács Kázmér (a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese): Jogegység ügyvéd szemmel A Kaposvári Tavaszi Fesztivál kulturális rendezvényei sorában most már hagyományszerûen szervezett kétnapos Jogi beszélgetések

Részletesebben

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI OTTHON LENNI Révkomárom után Pomogáts Bélával, az Anyanyelvi Konferencia elnökével, Sárközy Péter római, Péntek János kolozsvári és Bányai János újvidéki egyetemi tanárral, valamint Göncz Lászlóval, a

Részletesebben

Vélemények a magyarokról s a környező országok népeiről*

Vélemények a magyarokról s a környező országok népeiről* Csepeli György Vélemények a magyarokról s a környező országok népeiről* 1977 nyarán országos reprezentatív mintán vizsgálatot végeztünk arról, hogy az emberek hogyan ítélik meg magukat mint magyarokat,

Részletesebben

Járai Zsigmond pénzügyminiszter megakadályozott adóreformja

Járai Zsigmond pénzügyminiszter megakadályozott adóreformja Járai Zsigmond pénzügyminiszter megakadályozott adóreformja Az Echo Televízió egyik, nemrég ismételt adósából két meglepı hírrıl értesültem. Mindkettıt azért találtam különösen meglepınek, mert az eseményeket

Részletesebben

Baranya megyei német családból származom, 1957-ben jöttem a fõvárosba, ahol sok mindennel próbálkoztam. Dolgoztam a rádiónál,

Baranya megyei német családból származom, 1957-ben jöttem a fõvárosba, ahol sok mindennel próbálkoztam. Dolgoztam a rádiónál, 66 Interjú NEM HAGYHATNAK MAGUNKRA BENNÜNKET Beszélgetés Kalász Mártonnal, a Magyar Írószövetség új elnökével Kérem, mondjon néhány szót az olvasóknak magáról, eddigi pályájáról. Baranya megyei német családból

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Miért van szükség közigazgatási minimumra?

Miért van szükség közigazgatási minimumra? Dr. Dudás Ferenc közigazgatási elemzõ, az MKKSZ szakmapolitikai vezetõje, a KözigPress fõszerkesztõje Miért van szükség közigazgatási minimumra? Iránymutató és példaadó Mesterek után mindig nehéz szólni.

Részletesebben

Székelyföld területi autonómiája

Székelyföld területi autonómiája Márton János Székelyföld területi autonómiája Koncepciók és esélyek 1. Bevezetõ A 2003-as év eseményei közel tízéves hallgatás után újra terítékre hozták a romániai magyar közösség autonómiájának kérdését.

Részletesebben

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6.

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. szövegertes6_kk_2014_ok.indd 1 SZÉPLAKI ERZSÉBET a Tankönyvesek Országos Szövetségétől 2008-ban elnyerte az Érdemes tankönyvíró

Részletesebben

Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi

Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének, 2012. december 10 12 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselőtestületi üléséről. Ülés helye: Jászszentlászló

Részletesebben

MEDIÁCIÓ HELYI KÖZÖSSÉGEKBEN

MEDIÁCIÓ HELYI KÖZÖSSÉGEKBEN MediKoz_Borito.qxp 4/28/2009 10:44 AM Page 1 MEDIÁCIÓ HELYI KÖZÖSSÉGEKBEN MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV Készült az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Települési mediáció modellprojekt címû programja keretében

Részletesebben

TÖRPE GONDOLATOK TÖRPE JÖVŐ*

TÖRPE GONDOLATOK TÖRPE JÖVŐ* TÖRPE GONDOLATOK TÖRPE JÖVŐ* BESZÉLGETÉS KOVÁCS GÉZÁVAL, A MAGYAR TUDOMÁNYOS JÖVŐKUTATÁSI SZAKOSZTÁLYÁNAK VEZETŐJÉVEL AKADÉMIA KORPA: Egy idézettel kezdeném a beszélgetést: A jövő kritikus elágazási pontjai"

Részletesebben

A Progress eredményeinek biztosítása

A Progress eredményeinek biztosítása A Progress eredményeinek biztosítása A Progress közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási program (2007 2013) végrehajtására vonatkozó keretstratégia Európai Bizottság A Progress eredményeinek

Részletesebben

1 7. s z á m ú. Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről.

1 7. s z á m ú. Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről. 1 7. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2011. július 28-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal /Jobbágyi Bencsik utca 10./ Jelen

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének rendes nyílt üléséről

JEGYZŐKÖNYV Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének rendes nyílt üléséről JEGYZŐKÖNYV rendes nyílt üléséről Az ülés helye: Az ülés időpontja: Bicske Városháza I. emeleti díszterem Bicske, Hősök tere 4. 2015. június 24. 8.30 óra Az ülésen megjelent önkormányzati képviselők: Pálffy

Részletesebben

Pódiumbeszélgetések A 2014 október 21-ei Dr. Barát Gáborral lefolytatott szakmai disputa vitájában elhangzottak tézis-szerű Összefoglalója

Pódiumbeszélgetések A 2014 október 21-ei Dr. Barát Gáborral lefolytatott szakmai disputa vitájában elhangzottak tézis-szerű Összefoglalója Pódiumbeszélgetések A 2014 október 21-ei Dr. Barát Gáborral lefolytatott szakmai disputa vitájában elhangzottak tézis-szerű Összefoglalója - Amikor megterveztük ezt a Szakmai disputát, akkor úgy látszott,

Részletesebben

rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét, és benne a magyar

rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét, és benne a magyar Orwell, a testvér 59 rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, mint az értékrend megteremtése és kifejezése, tudatosítása és örökítése. Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét,

Részletesebben

Miért alaptalan a magyar demokrácia

Miért alaptalan a magyar demokrácia KÖNYVBEMUTATÓ Csizmadia Ervin legújabb kötetének (Miért alaptalan a magyar demokrácia) könyvbemutatójára az Alexandra pódiumon, március 20-án került sor. A bemutató keretében tartott kerekasztal-beszélgetés

Részletesebben

Emlékeztető A 4-es metró Kelenföldi pályaudvari állomása és folytatása nyugati irányban című tanácskozásról

Emlékeztető A 4-es metró Kelenföldi pályaudvari állomása és folytatása nyugati irányban című tanácskozásról Emlékeztető A 4-es metró Kelenföldi pályaudvari állomása és folytatása nyugati irányban című tanácskozásról A tanácskozásra 2004. szeptember 7-én került sor a XI. kerületi Polgármesteri Hivatalban a Levegő

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. soron kívüli ülésén. Az ülés helye: Városháza földszinti nagyterme

JEGYZŐKÖNYV. soron kívüli ülésén. Az ülés helye: Városháza földszinti nagyterme JEGYZŐKÖNYV Készült: Abádszalók Város Képviselőtestületének 2009. augusztus 19-én megtartott soron kívüli ülésén. Az ülés helye: Városháza földszinti nagyterme Az ülésen jelen voltak: Bordás Imre polgármester,

Részletesebben

A munka világa. HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36

A munka világa. HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36 A munka világa HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36 Készítették: Kovácsné Kemény Gyöngyi I. fejezet Frecska Zoltánné II. fejezet Kapás Zsolt III. fejezet Dr. Jászka Ernő IV.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívott: Fedorné dr. Fráter Zsófia Címzetes főjegyző Stumpf Imréné osztályvezető

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívott: Fedorné dr. Fráter Zsófia Címzetes főjegyző Stumpf Imréné osztályvezető Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete Szám:8-15/2013. JEGYZŐKÖNYV Készült: Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületi ülésén. A Képviselő-testületi ülés helye: 3980 Sátoraljaújhely,

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: Révfülöp Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 16- án 16.00 órai kezdettel tartott nyilvános üléséről. Az ülés helye: Községháza Szontágh Tamás

Részletesebben

Az átlagember tanítvánnyá tétele

Az átlagember tanítvánnyá tétele február 1 7. Az átlagember tanítvánnyá tétele SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Máté 15:32-39; 16:13-17; Lukács 2:21-28; 12:6-7; 13:1-5; Jakab 2:1-9 Mikor pedig Galilea tengere mellett járt, látá Simont

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának 2013. november 11-én, hétfőn, 11 óra 30 perckor

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének, Serényfalva Község Képviselőtestületének, Hét Község Képviselő-testületének és Sajópüspöki Község Képviselőtestületének 2011. február

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Nyílt Lapok 2007/3 Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata

Nyílt Lapok 2007/3 Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata Az ifjúsági szolgáltatások hálózati rendszerének és projekttervezési eszközeinek regionális sajátosságai valamint a forrás-allokáció stratégiai kérdései

Részletesebben

Kommentár a kormány válaszáról a Velencei Bizottságnak az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvényről szóló véleményére 2012. július A Velencei Bizottság 665/2012. számú, az Alkotmánybíróságról

Részletesebben

Jegyzőkönyv mely, készült Bajót Község Képviselő-testületének 2009. február 26-án megtartott rendkívüli testületi üléséről

Jegyzőkönyv mely, készült Bajót Község Képviselő-testületének 2009. február 26-án megtartott rendkívüli testületi üléséről Jegyzőkönyv mely, készült Bajót Község Képviselő-testületének 2009. február 26-án megtartott rendkívüli testületi üléséről 1 Készült: Bajót Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 2009. február

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bakonykúti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 30-án megtartott nyilvános testületi üléséről. Az ülés helye: : Községháza (Bakonykúti, Szabadság u.

Részletesebben

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL 1. Általános alapelvek 1.1. Bevezetés A Keleti Egyházak Kánonjai Kódexének 700. kánonjának 2. -a ajánlja a püspökkel vagy egy másik pappal való koncelebrációt

Részletesebben

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozatok: Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 145/2015.(XI.24.) számú határozata

Részletesebben

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST. Áfa

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST. Áfa KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.1.29. COM(2016) 32 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK az élelmiszer-ellátási lánc vállalkozások közötti, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatairól

Részletesebben

E U R Ó PA I O T T H O N T E R E M T É S I P R O G R A M IV.

E U R Ó PA I O T T H O N T E R E M T É S I P R O G R A M IV. E U R Ó PA I O T T H O N T E R E M T É S I P R O G R A M Kutatási zárótanulmány IV. Budapest, 2005. január 2 A tanulmányt a Növekedéskutató Intézet munkacsoportja készítette A kutatást koordinálta: Matolcsy

Részletesebben

Meglepetések és elpuskázott lehetőségek. Volt-e, lesz-e sajtószabadság?

Meglepetések és elpuskázott lehetőségek. Volt-e, lesz-e sajtószabadság? Meglepetések és elpuskázott lehetőségek. Volt-e, lesz-e sajtószabadság? Több, önmagát nagy teoretikusnak tartó tényezőtől eltérően nem voltam és nem vagyok meglepve attól, mit hozott a kormányváltás, attól

Részletesebben

Ha a gyógyítás nem mőködik

Ha a gyógyítás nem mőködik Ha a gyógyítás nem mőködik 2009 Rue Anne Hass, M.A., Intuitive Mentoring és I-Mentoring, www.intuitivementoring.com. Látogasd meg Rue honlapját, ahol további cikkeket találsz Az EFT-rıl és az érzékeny

Részletesebben

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének éves jelentése 2010

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének éves jelentése 2010 A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének éves jelentése 2010 A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete Az EIGE éves jelentése 2010 A Europe Direct szolgáltatás

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: rendkívüli ülésén 2008. július 9-én. Ülés helye: Polgármesteri Hivatal Tanácsterme Jelen vannak: Hertlik Mihály, Kochnyák Sándor, Makovics Zoltán, Mészáros János, Nagy Péter,

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Vincze András jegyző, Dr. Sós Csaba aljegyző, Jakabné Beke Gyöngyi irodavezető, Kovács Lászlóné irodavezető,

JEGYZŐKÖNYV. Vincze András jegyző, Dr. Sós Csaba aljegyző, Jakabné Beke Gyöngyi irodavezető, Kovács Lászlóné irodavezető, JEGYZŐKÖNYV Készült: 2015. december 09-én de. 7,30 órakor a Nádudvari Polgármesteri Hivatal tanácstermében a Városi Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli ülése alkalmából. Jelen vannak: Beke Imre

Részletesebben