SEVESO IRÁNYELVEK (I - III.) BEVEZETÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SEVESO IRÁNYELVEK (I - III.) BEVEZETÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI"

Átírás

1 SEVESO IRÁNYELVEK (I - III.) BEVEZETÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő Veszélyes anyagok a telephelyen Zalaegerszeg, június 9.

2 Az előadás tartalma: 1. SEVESO 2. BHOPAL 3. TOVÁBBI KATASZTRÓFÁK 4. IRÁNYELVEK 5. HAZAI JOGREND

3 1976. július 10-én a Milánótól mintegy 20 kilométerre fekvő észak-olaszországi kisváros, Meda mellett robbanás történt egy gyógyszer- és kozmetikum-alapanyagokat előállító vegyi üzemben.

4 A baleset következtében 1 kg dioxin került a levegőbe, a kéményen távozva. Ez a halálos méreg Seveso városba került.

5 Dioxinnak nevezik azt a két szerves heterociklusos vegyületet, amelyek egymás izomerjei, nevük: 1,2-dioxin (vagy o-dioxin) és 1,4-dioxin (vagy p-dioxin. Szerkezeti képletüket a jobb oldali ábra mutatja. Mindkettő a heterociklusos vegyületek családjába tartozik. A dioxinok elnevezés 210 vegyületet takar. E vegyületek hasonló kémiai felépítésűek, változó számú klóratomot és aromás gyűrűt tartalmaznak. Vízben elhanyagolható mértékben, viszont szerves oldószerekben és zsiradékokban (többek között zsírszövetekben is) kiválóan oldódnak, ezért jellemző rájuk, hogy felhalmozódnak az élő szövetekben. Egyesek közülük bizonyítottan karcinogének, mások az immunrendszert károsítják.

6 A gyártó cég a baleset után 1 hétre értesítette a hatóságot. A növényzet kipusztult, az állatok hullottak egymás után.

7 Több, mint 200 gyerek betegedett meg klóraknéban. Ennél a betegségnél klórozott szénhidrogének által előidézett mérgezéséről van szó. Megjelenése alapján pattanásszerű. Tipikus jegyei pl. a mitesszerek, a megvastagodott szaruréteg, valamint gyulladásos tályogok és csomók a bőr érintett részein. A klórakne a kontakt akne (venenata acne) egyik formája, amely akkor keletkezik, ha a bőr közvetlen kapcsolatba kerül egy adott anyaggal. A bőrelváltozások különösen az arcot érintik.

8 A város házait lerombolták, és veszélyeshulladék-lerakóba temették. A környéken 30 cm mélyen kellett eltávolítani- és 1000 o C-on kiégetni a talajt.

9 Ez a történelem majdnem legnagyobb ipari balesete. A szerencsétlenség 37 ezer embert érintett, a legveszélyeztetettebb területeken 11 ezren hagyták el az otthonukat. Közvetlen halálos áldozatot nem követelt ugyan a katasztrófa, de a baleset következtében kiszabadult mérgező anyagok egészségügyi következményeit a mai napig nem sikerült pontosítani. Mindenesetre a következő hónapokban százaknál alakultak ki fekélyek, és ezer háziállatot pusztítottak el a hatóságok, nehogy a táplálkozási láncon keresztül emberi szervezetbe kerüljön a dioxin. A vétkes cég kártérítést fizetett. Wikipedia

10 Az előadás tartalma: 1. SEVESO 2. BHOPAL 3. TOVÁBBI KATASZTRÓFÁK 4. IRÁNYELVEK 5. HAZAI JOGREND

11 1984. December 3-án kora reggel egy biztonsági szelep kinyílt egy nagyon mérgező metil izocianátot (MIC) tartalmazó tároló tartályon az Union Carbide India Ltd. Bhopali növényvédő szereket gyártó üzemében, Indiában.

12 A bhopali üzem rozsdás csővezetékeiből víz és vasdarabkák kerültek az egyik metil-izocianátot tartalmazó tartályba, minek következményeként megfordíthatatlan kémiai reakciósorozat indult be: a folyékony metil-izocianát forrni kezdett, majd - megfelelő hűtés híján - gázzá alakult; a nyomás egy idő után oly hatalmasra nőtt a tartályban, hogy a gáz kitört a biztonsági szelepeken át, szétfeszítette a tartályt borító betonszarkofágot, és kijutott a légkörbe.

13 A metil-izocianát (MIC) egy szerves vegyület, képlete C2H3NO, elrendezése H3C-N=C=O. Szinonimái: izociano-metán, metil-karbil-amin és MIC. Erősen mérgező és irritáló hatású, színtelen, szúrós szagú folyadék. A MIC a légutakba jutva reakcióba lép a vízzel, annak cseppjeit a tüdő járataiba és hörgőibe hajtva; a halálos dózist belélegző áldozat gyakorlatilag a saját testnedveibe fullad bele.

14 A 42 tonnányi MIC gázfelhő elárasztotta az üzem mellett lévő lakótelepet, beleértve a telephely mellé épült bódévárost is.

15 Közel 2000 ember halt meg rövid időn belül és a sérültek száma több tízezer volt.

16 1982-ben az UCC biztonságtechnikai team-je meglátogatta a bophali üzemet. A jelentésük általánosságban kedvezően foglalta össze a látogatás tapasztalatait, azonban 10 biztonsági észrevételt soroltak fel, többek között az alábbiakat: 3. Mérgező anyagok kibocsátásának lehetősége a foszgén/mic egységekben és a tároló területen, berendezés meghibásodás, üzemelési problémák, vagy karbantartási problémák következtében. 4. Kötött vízsugár permet védelem hiánya az üzem több területén. 7. Hiányosságok a biztonsági szelep és műszer karbantartási programban. 8. Hiányosságok a Mester Cím / kizárás eljárás alkalmazásában 10. A nagy személyzeti forgás által okozott problémák az üzemben, különösen az üzemeltetésben.

17 1981 és 1984 között több súlyos baleset volt az üzemben decemberében három dolgozó szenvedett foszgén gáz mérgezést és az egyik meghalt. Két héttel később 24 dolgozót ért foszgén expozíció egy szivárgásnál februárban 18 dolgozót ért MIC expozíció egy szivárgásnál októberben három dolgozó szenvedett sérülést és közeli lakosokat ért expozició egy sósav és kloroform szivárgásnál.

18 Mintegy ember halt meg a katasztrófát követő években. Minimum helybéli szenvedett maradandó károsodást. A metil-izocianát hosszú távú mellékhatásaiként már vakságot, tüdőödémát, veseelégtelenséget és különféle születési rendellenességeket is leírtak. A baleset helyszínén mindmáig 425 tonna veszélyes hulladék vár hatástalanításra

19 Üzemeltetői felelősség (biztonság irányítási rendszer) biztonsági rendszer hiánya, létszám leépítés, a legfontosabb pozíciókban dolgozó munkások nem rendelkeztek kellő ismeretekkel a veszély felméréséhez, olcsóbb anyagok használata, a gyár karbantartását teljesen elhanyagolták, tárolási előírások figyelmen kívül hagyása, hűtőrendszer lekapcsolása, szódalúgot termelő szerkezet üzemképtelensége, a szirénák sem működtek

20 Hatóságok tevékenysége lakóházak építésének engedélyezése az üzem működését követően, illegális bódéváros későbbi engedélyezése (kilakoltatás elkerülése) kórházak felkészületlensége, azonnali intézkedések hiánya, lassú akadozó kivizsgálás, felelősségre vonás, mentesítés hiánya,

21 A cég 1990-ben a követelt 3,3 milliárd dollár helyett 470 millió dollár kártérítést fizetett az indiai államnak. A pénznek mind a mai napig csak töredéke jutott el az áldozatokhoz, illetve hozzátartozóikhoz. A Union Carbidot 2001-ben felvásárló amerikai Dow Chemical nem hajlandó további kártérítést fizetni, illetve a szennyezett területet megtisztítani. Az üzem több, mint, 25 éve lezárva áll. a vegyipar Csernobilja

22 Az előadás tartalma: 1. SEVESO 2. BHOPAL 3. TOVÁBBI KATASZTRÓFÁK 4. IRÁNYELVEK 5. HAZAI JOGREND

23 1974 Flixborough (anglia) t cikohexán szabadult fel és robbant be! Következmények: hektáros terület teljes elpusztulása halott 89 sebesült 3. 3,5 km-es körben a házak 90%-a lakhatatlanná vált!

24 1974 Flixborough (anglia) A ciklohexán kiszabadulását egy föld alatti csővezeték két eleme közt alkalmazott ideiglenes rögzítő elem hibája okozta. Ez a rögzítő elem nem került engedélyezésre!!!

25 1986 Basel (Svájc) Tűz ütött ki egy raktárban tonna anyag (főleg rovarirtó szer) égett el 2. A tűz oltásánál keletkező vizet a csatornarendszer nem bírta=> a szennyezett víz egyenesen a Rajnába ömlött 3. A Rajna vize 500km hosszan környezeti katasztrófa áldozata lett=> ökológiája jelentősen károsodott

26 1990 Tolouse (Franciaország) Okok tisztázatlanok 29 azonnali halott 2442 sebesült 782-t kellett kórházba vinni A robbanás helyén ma egy 15m átmérőjű 5-6 méter mély lyuk található A vegyi üzemben ammónium-nitrát volt, ami csak 200 o C-on robban

27 Tolouse Ezek a képek a robbanástól csaknem 500m-re készültek!!

28 Az előadás tartalma: 1. SEVESO 2. BHOPAL 3. TOVÁBBI KATASZTRÓFÁK 4. IRÁNYELVEK 5. HAZAI JOGREND

29 SEVESO I. Irányelv Az Európai Gazdasági Közösségek Tanácsa június 24.-i (82/501 EGK számú) SEVESO I. Irányelve foglalkozott először átfogóan az egyes ipari tevékenységekkel járó súlyos baleseti kockázatokkal, és előírta a Tagállamok számára, hogy legkésőbb január 8.-ig meghozzák azokat a belső jogi intézkedéseket, amelyek szükségesek az Irányelv előírásainak megvalósításához.

30 A SEVESO I. Irányelv és az ipari balesetek országhatáron túli hatásairól szóló Helsinki Egyezmény kapcsolata Az Egyezményt március 17-én Helsinkiben írták alá a részes államok. Az Egyezményhez az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság tagállamai, a szervezetben konzultatív státusszal rendelkező országok és az ENSZ/EGB tagállamok által létrehozott regionális szervezetek csatlakozhattak. Az Egyezmény célja az volt, hogy elősegítse a nemzetközi együttműködést az érintett államok között a súlyos balesetek országhatáron túl terjedő hatásainak megelőzése, a felkészülés, a kölcsönös segítségnyújtás területén, és lehetővé tegye az országok közötti gyors tájékoztatást.

31 SEVESO II. Irányelv A Tanács december 9.-i (96/82/EGK) SEVESO II. Irányelvében újra fogalmazta a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleseti veszélyek ellenőrzéséről szóló határozatát. Az Irányelv február 3.-án lépett életbe, és a tagállamoknak a nemzeti törvényalkotásban 24 hónapon belül kellett megerősíteni, majd február 3.-tól alkalmazni az előző SEVESO I. érvényességének visszavonásával egyidejűleg.

32 Seveso III. Irányelv Az Európai Parlament és a Tanács december 16-án elfogadta az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK rendeletet (CLP), mely január 20-án lépett hatályba. A Seveso II. irányelvben, illetve annak 1. számú mellékletében foglaltakat, összhangba kellett hozni az említett CLP rendelet előírásaival. Fentiekre való tekintettel, illetve a rendelkezések eredményesebbé, hatékonyabbá és ésszerűbbé válásának biztosítása, s ezzel a védelem szintjének megtartása és további javítása érdekében az Európai Parlament és Tanács 2012-ben elfogadta a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek veszélyének kezeléséről, valamint a 96/82/EK Irányelv módosításáról és későbbi hatályon kívül helyezéséről rendelkező 2012/18/EU Irányelvet, azaz a Seveso III-at.

33 Az előadás tartalma: 1. SEVESO 2. BHOPAL 3. TOVÁBBI KATASZTRÓFÁK 4. IRÁNYELVEK 5. HAZAI JOGREND

34 Nemzeti szabályozás a települések polgári védelmi besorolásának szabályairól és a védelmi követelményekről szóló 114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló évi LXXIV. törvény a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 18/2006. (I. 26.) Korm. rendelet a kémiai biztonságról szóló évi XXV. törvény a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól szóló 44/2000. (XII.27.) EüM. rendelet a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló évi CXXVIII. törvény a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet

35 Azért ilyen képek után mindig picit erősebben ölelem meg a kisfiam reggel... Proctor

36 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Telefon: GSM: EKG:

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA Cimer Zsolt A veszélyes anyagokat gyártó, felhasználó, tároló küszöbérték alatti üzemek tevékenységéből

Részletesebben

ELÔSZÓ. Budapest, 2004. május 05. Tatár Attila tû. vezérôrnagy fôigazgató BM Országos Katasztrófavédelmi Fôigazgatóság

ELÔSZÓ. Budapest, 2004. május 05. Tatár Attila tû. vezérôrnagy fôigazgató BM Országos Katasztrófavédelmi Fôigazgatóság ELÔSZÓ A gazdaságban jelen lévô veszélyes anyagok tárolása, feldolgozása, felhasználása magában hordozza a súlyos ipari balesetek kialakulásának kockázatát. A közelmúlt tapasztalatai alapján a balesetek

Részletesebben

A LAKOSSÁG VÉDELMÉNEK BIZTOSÍTÁSA VESZÉLYES ANYAGOK ÁLTAL OKOZOTT SÚLYOS BALESETEK ELLEN

A LAKOSSÁG VÉDELMÉNEK BIZTOSÍTÁSA VESZÉLYES ANYAGOK ÁLTAL OKOZOTT SÚLYOS BALESETEK ELLEN A LAKOSSÁG VÉDELMÉNEK BIZTOSÍTÁSA VESZÉLYES ANYAGOK ÁLTAL OKOZOTT SÚLYOS BALESETEK ELLEN Vladimir Secară altábornagy a Sürgősségi Veszélyhelyzetek Országos Főfelügyelőségének főfelügyelője I. Bevezetés

Részletesebben

Környezetvédelem. 2. A környezetvédelem történetének áttekintése. Globális környezeti problémák. Népesedési problémák. Széchenyi István Egyetem

Környezetvédelem. 2. A környezetvédelem történetének áttekintése. Globális környezeti problémák. Népesedési problémák. Széchenyi István Egyetem Környezetvédelem 2. A környezetvédelem történetének áttekintése. Globális környezeti problémák. Népesedési problémák. 2015/2016. tanév I. félév Buruzs Adrienn egyetemi tanársegéd buruzs@sze.hu SZE AHJK

Részletesebben

A katasztrófavédelem és a környezetvédelem kapcsolata

A katasztrófavédelem és a környezetvédelem kapcsolata -1- A katasztrófavédelem és a környezetvédelem kapcsolata DR. VASS GYULA tű. ezredes, főosztályvezető BM OKF Veszélyes Üzemek főosztály 2014. május 27. -2- ELŐADÁS TARTALMA I. Veszélyes anyagokkal kapcsolatos

Részletesebben

Aktualizálva: 2011.02.22. 1.1. Felhasználás: Sikosító és szétválasztó anyag. Használatra kész szilikon-emulzió. BIZTONSÁGI ADATLAP

Aktualizálva: 2011.02.22. 1.1. Felhasználás: Sikosító és szétválasztó anyag. Használatra kész szilikon-emulzió. BIZTONSÁGI ADATLAP BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: Csomagolási forma: Kanna 1.1. Felhasználás: Sikosító és szétválasztó anyag. Használatra kész szilikon-emulzió. 1.2. Gyártó cég neve: MR-Chemie GmbH Nordstr. 61-63

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Seveso II. EU irányelvvel összefüggı jogszabályi változásokról, és azok végrehajtási tapasztalatairól

TÁJÉKOZTATÓ a Seveso II. EU irányelvvel összefüggı jogszabályi változásokról, és azok végrehajtási tapasztalatairól TÁJÉKOZTATÓ a Seveso II. EU irányelvvel összefüggı jogszabályi változásokról, és azok végrehajtási tapasztalatairól Dr. Vass Gyula tő. ezredes fıosztályvezetı Országos Katasztrófavédelmi Fıigazgatóság

Részletesebben

NEOSIL KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

NEOSIL KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. Adatlap száma: NEOSIL-01 Oldalszám: 1 / 11 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

A veszélyeztető hatások (saját település és környezete) és a veszély-elhárítási tervezés Készítette: Takács Gyula tű. szds. kirendeltség vezető

A veszélyeztető hatások (saját település és környezete) és a veszély-elhárítási tervezés Készítette: Takács Gyula tű. szds. kirendeltség vezető A veszélyeztető hatások (saját település és környezete) és a veszély-elhárítási tervezés Készítette: Takács Gyula tű. szds. kirendeltség vezető Készült: 2012. 01. 23. Közbiztonsági referensek felkészítésére

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1

Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1 Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1 Központi Statisztikai Hivatal 2012. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5

Részletesebben

KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK RENDELET 31. CIKK ALAPJÁN Kibocsátás kelte: 2013. május 15. Felülvizsgálva: 2013. május 15. Változat: 2.0 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1.

Részletesebben

Az előadás tartalma: a hazai jogszabályi környezetbe

Az előadás tartalma: a hazai jogszabályi környezetbe ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG SEVESO III. Irányelv bevezetése a hazai jogszabályi környezetbe Bali PéterP tű. őrnagy Veszélyes Üzemek FőosztF osztály kimelet főreferens 2015. júnij nius 9. Zalaegerszeg

Részletesebben

Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség Útmutató a veszélyes tevékenység SEVESO III. Irányelv szerinti azonosításához 2015. június 2 I. Vonatkozó

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint 0892 764 019 - HŰTŐKÖZEG R134A 12 KG

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint 0892 764 019 - HŰTŐKÖZEG R134A 12 KG 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék kereskedelmi neve : HŰTŐKÖZEG R134A 12 KG Termék kódja : 0892 764 019 SDS-Identcode : 10045669 Regisztrációs

Részletesebben

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2008. 09. 09. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 01. Verziószám: 3

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2008. 09. 09. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 01. Verziószám: 3 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Zsírtalanító,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. CAS-szám: 7783-20-2 44/2000. EüM rendelet: Xi irritatív, R36/37/38 (ammonium sulphate)

BIZTONSÁGI ADATLAP. CAS-szám: 7783-20-2 44/2000. EüM rendelet: Xi irritatív, R36/37/38 (ammonium sulphate) Adatlap száma: FERRO - 19 Oldalszám: 1 / 7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító AEROPUR 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG

ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG SEVESO III. EU Irányelv bevezetése Dr. Vass Gyula tű. t. ezredes Veszélyes Üzemek FőosztF osztály Vezetője BM OKF 2015. május m 28. Balatonalm almádi Az előadás tartalma: 1. Bevezetés 2. A Kat. törvény

Részletesebben

A SEVESO irányelvek érvényesülése a lakosságfelkészítésben

A SEVESO irányelvek érvényesülése a lakosságfelkészítésben A SEVESO irányelvek érvényesülése a lakosságfelkészítésben DR. VASS GYULA tű. ezredes, főosztályvezető IPARBIZTONSÁGI FŐOSZTÁLY FELKÉSZÜLTEN A KATASZTRÓFÁKKAL SZEMBEN - Szakmai konferencia - Pécel, 2011.

Részletesebben

MESTER Mennyezetlap és Díszléc ragasztó

MESTER Mennyezetlap és Díszléc ragasztó (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6 Verziószám: 2015/02 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2015. június 1. Felülvizsgálat kelte: Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás... 5 Mezőgazdaság... 7 Ipar...

Részletesebben

Környezetvédelem. A Földet nem ıseinktıl örököltük, hanem unokáinktól vettük kölcsön.

Környezetvédelem. A Földet nem ıseinktıl örököltük, hanem unokáinktól vettük kölcsön. Környezetvédelem A Földet nem ıseinktıl örököltük, hanem unokáinktól vettük kölcsön. A FÖLD FÉNYSZENNYEZÉSE AZ ŐRBRİL NÉZVE forrás: http://www.geocities.com/kayleelayne/images/earthlights_dmsp_big.jpg

Részletesebben

Irtó Trió Kft. 1 / 9. oldal

Irtó Trió Kft. 1 / 9. oldal BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Folyékony piretroid

Részletesebben

Kiállítás kelte: 2009-01-05 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgálva: 2013-02-06

Kiállítás kelte: 2009-01-05 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgálva: 2013-02-06 BIZTONSÁGI ADATLAP Kiállítás kelte: 2009-01-05 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgálva: 2013-02-06 1. Anyag / készítmény és a vállalkozás azonosítása 1.1 A készítmény megnevezése: FACTOR AQUA IMPREGNÁLÓ

Részletesebben

1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/5 B I Z T O N S Á G I A D A T L A P készült az 1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: VELOCITY 1.2.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása verziószám: 1.0 - HU 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP k é s z ü l t a 1 9 0 7 / 2 0 0 6 / E K é s 4 5 3 / 2 0 1 0 / E U r e n d e l e t e k n e k m e g f e l e l ő e n 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

Oxigén, mélyhűtött, cseppfolyósított

Oxigén, mélyhűtött, cseppfolyósított Oldalszám: 1 / 8 2.2 Nem éghető, 5.1 Oxidáló nem mérgező Veszély 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név : Biztonsági adatlap száma ALH-CLP_012_V0 Kémiai leírás CAS szám

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2016. 03. 24. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1

Elkészítés időpontja: 2016. 03. 24. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Lábazat- és

Részletesebben

KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK RENDELET 31. CIKK ALAPJÁN 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termék azonosító Anyagnév: Nátrium-hipoklorit oldat Márkanév: H-lúg EC szám: 231-668-3

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás... 5 Mezőgazdaság... 5 Ipar... 6 Építőipar...

Részletesebben

ARANY (BRONZ) ZOMÁNCFESTÉK

ARANY (BRONZ) ZOMÁNCFESTÉK KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK RENDELET 31. CIKK ALAPJÁN 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termék azonosító Terméknév: Arany (bronz) zománcfesték 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. CAS-szám: 109-99-9 EU-szám: 203-726-8 Index szám: 603-025-00-0 Reg. szám: 01-2119444314-46-0010

BIZTONSÁGI ADATLAP. CAS-szám: 109-99-9 EU-szám: 203-726-8 Index szám: 603-025-00-0 Reg. szám: 01-2119444314-46-0010 Adatlap száma: FERRO - 03 Oldalszám: 1 / 8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító VINILFIX SZÜRKE / VINILFIX SZÍNTELEN / VINILIFIX ORANGE KEMÉNY PVC-CSŐ

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT CSÓTÁNY- ÉS HANGYAIRTÓ AEROSZOL

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT CSÓTÁNY- ÉS HANGYAIRTÓ AEROSZOL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT CSÓTÁNY- ÉS HANGYAIRTÓ AEROSZOL Készítés dátuma: 2015.03.16. Verzió szám: 3 1. SZAKASZ A keverék és a vállalkozás azonosítása

Részletesebben

3M termékszám 70-2010-3677-2

3M termékszám 70-2010-3677-2 Biztonsági Adatlap Szerzői jogok, 2012, 3M csoport. Minden jog fenntartva. Jelen információknak a 3M termékek rendeltetésszerű hasznosítása céljából történő lemásolása és/vagy letöltése megengedett feltéve,

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító:

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.oldal BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH és 453/2010 módosítása szerint (REACH) 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2012/1

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2012/1 Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2012/1 Központi Statisztikai Hivatal 2012. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás...

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 2013/1

Statisztikai tájékoztató Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 2013/1 Statisztikai tájékoztató Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 2013/1 Központi Statisztikai Hivatal 2013. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek...

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli testületi ülésén, 2004. július 26-án, Gyömrőn, a Szabadság tér 1. sz. alatti tanácskozó termében. Jelen vannak:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék név: Termék kód: 896724 Termék típus: Aeroszol 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Biztonsági adatlap Szilikon paszta H

Biztonsági adatlap Szilikon paszta H Biztonsági adatlap Szilikon paszta H Elkészítés időpontja: 26.04.2005 Felülvizsgálat időpontja: 19.07.2012 Verzió: 1.04 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása: 1.1 Felhasználás: hővezető

Részletesebben

VERSACHEM WINDSHIELD REPAIR KIT

VERSACHEM WINDSHIELD REPAIR KIT az 1907/2006/EK rendelet II. melléklete szerint 1. SZAKASZ: A keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: (Termékkód: 90110) Tartalmaz: Metakrilát, akrilsav 1.2. A keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

VESZÉLYES ÜZEMEKKEL KAPCSOLATOS ÜZEMAZONOSÍTÁSI SZABÁLYOZÁS ÉRTÉKELÉSE EURÓPAI SZABÁLYOZÁS

VESZÉLYES ÜZEMEKKEL KAPCSOLATOS ÜZEMAZONOSÍTÁSI SZABÁLYOZÁS ÉRTÉKELÉSE EURÓPAI SZABÁLYOZÁS X. Évfolyam 3. szám - 2015. szeptember CIMER Zsolt - KÁTAI-Urbán Lajos VASS Gyula cimer.zsolt@ybl.szie.hu - katai.lajos@uni-nke.hu gyula.vass@uni-nke.hu VESZÉLYES ÜZEMEKKEL KAPCSOLATOS ÜZEMAZONOSÍTÁSI

Részletesebben

H-1036 Budapest, Lajos u 48-66. B lépcsőház Tel.: (1) 436-9699, Fax: (1) 367-2590

H-1036 Budapest, Lajos u 48-66. B lépcsőház Tel.: (1) 436-9699, Fax: (1) 367-2590 decis BIZTONSÁGI ADATLAP No. AGR 2313 Kiadás kelte: 2000. április 27. 1.) A SZER / KÉSZÍTMÉNY AZONOSÍTÁSA Kereskedelmi név: DECIS EC 25 Termékkód: A vállalat azonosítása AEF03264000EC03B0 Bayer Hungária

Részletesebben

FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN

FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN Általános előírások A veszélyes anyagok azok a külön jogszabályban meghatározott anyagok, amelyek hatásukat kifejtve halált,

Részletesebben

A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010

A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010 2011/75 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu V. évfolyam 75. szám 2011. november 14. A települések infrastrukturális ellátottsága, 2010 A tartalomból 1 Összefoglaló 1 Energiaellátás

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP oldal : 1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP. REACH szabályozás 1907/2006/EK - 453/2010 szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP oldal : 1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP. REACH szabályozás 1907/2006/EK - 453/2010 szerint BIZTONSÁGI ADATLAP oldal : 1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP REACH szabályozás 1907/2006/EK - 453/2010 szerint 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító Termék típusa:

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kiállítás dátuma: 2011.06.20. Verzió:2 Oldal: 1/7 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Kémiai elnevezés: Trinátrium-foszfát

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2012/1

Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2012/1 Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2012/1 Központi Statisztikai Hivatal 2012. június Tartalom Összefoglaló...2 Demográfiai helyzet...2 Munkaerőpiac...3 Gazdasági szervezetek...4 Beruházás...5 Ipar...6

Részletesebben

BIZTONSÁGI AD ATLAP. Azonosítók Konc. DSD 1 : Veszélyjel, R-mondat CLP 2 : Kategória kód, H-mondat >30% -

BIZTONSÁGI AD ATLAP. Azonosítók Konc. DSD 1 : Veszélyjel, R-mondat CLP 2 : Kategória kód, H-mondat >30% - verziószám: 3.1 HU 1/5 BIZTONSÁGI AD ATLAP k é s z ü l t a 1 9 0 7 / 2 0 0 6 / E K é s a 4 5 3 / 2 0 1 0 / E U r e n d e l e t n e k m e g f e l e l ő e n 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

Biztonsági adatlap. 1907/2006 számú EK szabályozás (REACH) és az 1272/2008/EU rendelet szerint

Biztonsági adatlap. 1907/2006 számú EK szabályozás (REACH) és az 1272/2008/EU rendelet szerint Biztonsági adatlap 1907/2006 számú EK szabályozás (REACH) és az 1272/2008/EU rendelet szerint A készítés kelte: 2011. április 22. Felülvizsgálva: 2015. május 11. 1. * SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3 Központi Statisztikai Hivatal Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3 2013. december Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás...

Részletesebben

Biztonsági adatlap az (EK) 1907/2006 és az (EK) 1272/2008 rendelet szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

Biztonsági adatlap az (EK) 1907/2006 és az (EK) 1272/2008 rendelet szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Biztonsági adatlap az (EK) 1907/2006 és az (EK) 1272/2008 rendelet szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Perfect Platinum Color kapszulás kiszerelésű

Részletesebben

Bevezetés. I. Vezetés-irányítás. II. A bűnügyi helyzet értékelése

Bevezetés. I. Vezetés-irányítás. II. A bűnügyi helyzet értékelése Bevezetés A Várpalotai Rendőrkapitányság az Országos Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság célkitűzéseinek, utasításainak, továbbá a saját munkatervében meghatározottaknak megfelelően

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-529-5 Vasúti baleset Rómaifürdő megállóhely 2010. november 19. 4788 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-529-5 Vasúti baleset Rómaifürdő megállóhely 2010. november 19. 4788 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2010-529-5 Vasúti baleset Rómaifürdő megállóhely 2010. november 19. 4788 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

Foltbenzin. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

Foltbenzin. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) A kiállítás kelte: 2011.02.2. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) Oldalszám: 1/10 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1. 1. Termékazonosító Az anyag/keverék

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2012. 02. 20. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 07. 22. Verziószám: 2

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2012. 02. 20. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 07. 22. Verziószám: 2 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Közlekedési

Részletesebben

B I Z T ONS Á G I ADA TLA P

B I Z T ONS Á G I ADA TLA P B I Z T ONS Á G I ADA TLA P 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: POLYIFIXR 1 03.0008 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása verziószám: 4.0 - HU 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP k é s z ü l t a 1 9 0 7 / 2 0 0 6 / E K é s a 4 5 3 / 2 0 1 0 / E U r e n d e l e t n e k m e g f e l e l ő e n 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK CSERETELEP

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK CSERETELEP 1. Hogyan változott meg 2012. január. 01. - től a Katasztrófavédelem szervezete és milyen új ellenőrzési hatáskörei keletkeztek? 2012. január 01. hatállyal módosult a tűz elleni védekezésről, a műszaki

Részletesebben

MOSQUITOX 1 ULV Forte

MOSQUITOX 1 ULV Forte BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP MOSQUITOX 1 ULV Forte SZÚNYOGIRTÓ SZER Készítés dátuma: 2014.05.05. Verzió szám: 2 1. SZAKASZ A keverék és a vállalkozás azonosítása

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. és engedélyezem a veszélyes tevékenység folytatását, az alábbi kikötésekkel:

H A T Á R O Z A T. és engedélyezem a veszélyes tevékenység folytatását, az alábbi kikötésekkel: Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főigazgató H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel: (06-1)469-4101 Fax: (06-1)469-4102

Részletesebben

SILICONE SPRAY. SCT-Vertriebs GmbH Feldstrasse 154 22880 Wedel/Hamburg Tel. +49 (0)4103 1211 110 Fax. +49 (0)4103 1211 116

SILICONE SPRAY. SCT-Vertriebs GmbH Feldstrasse 154 22880 Wedel/Hamburg Tel. +49 (0)4103 1211 110 Fax. +49 (0)4103 1211 116 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék név: Termék kód: 896663 Termék típus: Aeroszol 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 3 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 6 Beruházás... 7 Mezőgazdaság... 8 Ipar...

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1.AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Anyag kereskedelmi neve: OTIS LENOLAJ Az anyag egyéb azonosító kódja: - 1.2 Az anyag megfelelő azonosított felhasználása: fabeeresztő, festékek

Részletesebben

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes 10 Kismértékben tűzveszélyes. 11 Tűzveszélyes. 12 Fokozottan tűzveszélyes. 13 14 Vízzel hevesen reagál.

Részletesebben

EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória): 150 g/l (2007)/ 130 g/l(2010)*. Ez a termék legfeljebb. g/l VOC-t tartalmaz.

EU határérték erre a termékre (kategória/alkategória): 150 g/l (2007)/ 130 g/l(2010)*. Ez a termék legfeljebb. g/l VOC-t tartalmaz. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Beltéri falfesték

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2009-181-4P LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Úrhida 2009. július 21. LM-2X-2P Taylorcraft ultrakönnyű repülőgép 76-07

ZÁRÓJELENTÉS. 2009-181-4P LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Úrhida 2009. július 21. LM-2X-2P Taylorcraft ultrakönnyű repülőgép 76-07 ZÁRÓJELENTÉS 2009-181-4P LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Úrhida 2009. július 21. LM-2X-2P Taylorcraft ultrakönnyű repülőgép 76-07 A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset és a repülőesemény okának,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása verziószám: 4.0 - HU 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP k é s z ü l t a 1 9 0 7 / 2 0 0 6 / E K é s 4 5 3 / 2 0 1 0 / E U r e n d e l e t e k n e k m e g f e l e l ő e n 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

: ERDAL BORAPOLO/BALZSAM 500ML SO

: ERDAL BORAPOLO/BALZSAM 500ML SO 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : Azonosító szám : 64639 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

HappyPet Guard bolha- és kullancsriasztó spot-on kutyák/macskák részére

HappyPet Guard bolha- és kullancsriasztó spot-on kutyák/macskák részére Készítés dátuma: 2013/02/12 Verzió: 1 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP HappyPet Guard bolha- és kullancsriasztó spot-on kutyák/macskák részére 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1

Részletesebben

Aktualizálva: 2010.10.18. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: MR 70 ELŐHÍVÓ, FEHÉR

Aktualizálva: 2010.10.18. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: MR 70 ELŐHÍVÓ, FEHÉR BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: Csomagolási forma: Kannás. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. 1.2. Gyártó cég neve: MR-Chemie GmbH Nordstr. 61-63 Tel./Fax +49 (0)2303/95151-0/+49(0)2303-95151-10

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint LCK 114 CSB/COD/DCO

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint LCK 114 CSB/COD/DCO Oldal 1 -tól/-től 12 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

MESTER Zsindely Ragasztó és Tömítő

MESTER Zsindely Ragasztó és Tömítő (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6 Verziószám: 2013/01 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2013. július 1. Felülvizsgálat kelte: - Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Adatlap kelte: 2014.04.01. Változat szám: 5 Oldal: 1 / 9

BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Adatlap kelte: 2014.04.01. Változat szám: 5 Oldal: 1 / 9 BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Adatlap kelte: 2014.04.01. Változat szám: 5 Oldal: 1 / 9 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1 Termékazonosító: Kereskedelmi név:

Részletesebben

ORO-fix vízkőoldó háztartási gépekhez 1. oldal, összesen: 7 BIZTONSÁGI ADATLAP

ORO-fix vízkőoldó háztartási gépekhez 1. oldal, összesen: 7 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. oldal, összesen: 7 BIZTONSÁGI ADATLAP A gyártói adatlap kiállításának kelte: 2015.01.21. verzió 1.0 A magyar változat kiállításának kelte: 2015.03.12. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

Biztonsági adatlap. 1907/2006 számú EK szabályozás (REACH) és a 453/2010 EU rendelet szerint

Biztonsági adatlap. 1907/2006 számú EK szabályozás (REACH) és a 453/2010 EU rendelet szerint Biztonsági adatlap 1907/2006 számú EK szabályozás (REACH) és a 453/2010 EU rendelet szerint A kiállítás kelte: 2011. április 21. Felülvizsgálva: 2013. január 7. 1. * Keverék és a vállalat azonosítása:

Részletesebben

projekt címe: ÁROP-2216 - Jogalkalmazás javítása a mezőgazdasági

projekt címe: ÁROP-2216 - Jogalkalmazás javítása a mezőgazdasági A vidékfejlesztési miniszter 115/2011. (XII. 9.) VM rendelete a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszköz-hulladékok kezeléséről szóló 103/2003. (IX. 11.) FVM rendelet módosításáról (Magyar Közlöny

Részletesebben

Benzines Folttisztító. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

Benzines Folttisztító. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) Oldalszám: 1/10 BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1. 1. Termékazonosító Az anyag/keverék neve: CAS szám: - EU szám:

Részletesebben

FIGYELEM. Elkészítés időpontja: 2007. 01. 15. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 19. Verziószám: 4

FIGYELEM. Elkészítés időpontja: 2007. 01. 15. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 19. Verziószám: 4 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Szaniter tisztító,

Részletesebben

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Adatlap száma: KEM 1M-03 Oldalszám: 1/10 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés. Az Egészségház működésével összefüggő kérdésekről

Város Polgármestere. Előterjesztés. Az Egészségház működésével összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/244. Fax: 06 23 310-135 E-mail: igazgatas@pmh.biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Az Egészségház működésével

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2013. 03. 18. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 07. 10. Verziószám: 2

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2013. 03. 18. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 07. 10. Verziószám: 2 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Akril primer

Részletesebben

Winnis öko fürdőszoba tisztítószer 500ml 1. oldal, összesen: 7 BIZTONSÁGI ADATLAP

Winnis öko fürdőszoba tisztítószer 500ml 1. oldal, összesen: 7 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. oldal, összesen: 7 BIZTONSÁGI ADATLAP A gyártói adatlap kiállításának kelte: 2015.05.28. A magyar változat kiállításának kelte: 2015.06.01. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító

Részletesebben

Flam. Liq. 3 Skin Irrit. 2 Skin Sens. 1 Carc. 1A Aquatic Chronic 2

Flam. Liq. 3 Skin Irrit. 2 Skin Sens. 1 Carc. 1A Aquatic Chronic 2 B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Készült a 1272/2008/EK rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján A kiállítás kelte: 2007.11.19. Felülvizsgálat kelte: 2015.06.01. Verzió: 16. 1. SZAKASZ: Az

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 453/2010 EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 453/2010 EU rendelet szerint Felülvizsgálat dátuma/revizíó:2013.05.13./1-0 1 / 8 1.SZAKASZ: A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék azonosító: CNI GÉL Égőpaszta 1.2 Anyag/keverék felhasználása/iparág: Tűzgyújtásra,gyújtási

Részletesebben

ALTUR DI TURCATEL MARA & C. SNC GOMMA GLASS. Biztonsági adatlap

ALTUR DI TURCATEL MARA & C. SNC GOMMA GLASS. Biztonsági adatlap Oldal 1/9 Biztonsági adatlap 1 SZAKASZ. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kód: Elnevezés EGG 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP VIX lefolyótisztító granulátum

BIZTONSÁGI ADATLAP VIX lefolyótisztító granulátum BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP Készítés dátuma: 2012. 08. 14. Verzió szám: 1 1. SZAKASZ A keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1 A keverék azonosítása: 1. 2.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet alapján 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet alapján 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA domol Simply Fresh Vanilla Cherry oldal 1/12 domol Simply Fresh White Balance BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet alapján 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító

Részletesebben

EU-Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK és a 453/2010/EU (REACH) rendelet szerint

EU-Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK és a 453/2010/EU (REACH) rendelet szerint EU-Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK és a 453/2010/EU (REACH) rendelet szerint 1. SZAKASZ: Az anyag illetve keverék és a vállalat azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi megnevezés: 2 K javító ragasztóanyag

Részletesebben

FAST DRY CEMENT -- Verzió: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP. (az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint) FAST DRY CEMENT

FAST DRY CEMENT -- Verzió: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP. (az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint) FAST DRY CEMENT BIZTONSÁGI ADATLAP (az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint) Kiállítás dátuma: 2009.05.29. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása: A készítmény/anyag neve: Felhasználási terület:

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Magyarország 1.1 Termékazonosító Terméknév Termék leírás Egyéb azonosítási lehetőségek BIZTONSÁGI ADATLAP Termék típus 1. SZAKASZ

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2011. 10. 20. Felülvizsgálat időpontja: 2014. 10. 29. Verziószám: 2

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2011. 10. 20. Felülvizsgálat időpontja: 2014. 10. 29. Verziószám: 2 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Egérragasztó

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója:

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója: Kiállítás dátuma: 2009.06.30. Verzió: 1 Oldal: 1/6 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója: Kereskedelmi elnevezés: Termékkód: A-008 Felhasználási terület: Vegyi anyag építkezéshez,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2012. 09. 23. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 04. 29. Verziószám: 3

BIZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2012. 09. 23. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 04. 29. Verziószám: 3 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Piretroid tartalmú

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2008. november 12. Felülvizsgálat időpontja: 2013. december 13. Verziószám: 3

Elkészítés időpontja: 2008. november 12. Felülvizsgálat időpontja: 2013. december 13. Verziószám: 3 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Mélyalapozó

Részletesebben

Szándékos károkozás elleni védelem sajátosságai a súlyos balesetek elleni szabályozás területén

Szándékos károkozás elleni védelem sajátosságai a súlyos balesetek elleni szabályozás területén Szándékos károkozás elleni védelem sajátosságai a súlyos balesetek elleni szabályozás területén Dr. Kátai-Urbán Lajos; Dr. Lévai Zoltán; Dr. Vass Gyula Absztrakt: Magyarországon az új katasztrófavédelmi

Részletesebben

CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH)

CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH) Verziószám: 1.2(HU) 1 oldal. CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH) 1. SZAKASZ: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása Termékazonosító:

Részletesebben

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA 6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA Radioaktivitás A tapasztalat szerint a természetben előforduló néhány elem bizonyos izotópjai nem stabilak, hanem minden külső beavatkozástól mentesen radioaktív sugárzás

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: RUBBERCLEAN

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: RUBBERCLEAN 1. oldal BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Cikkszám: 2203523 1.2. Az anyag vagy

Részletesebben

SILIKON Oldal: 1 / 12

SILIKON Oldal: 1 / 12 SILIKON Oldal: 1 / 12 BIZTONSÁGI ADATLAP Eredeti kibocsátás dátuma: 2004.04.01. Felülvizsgálat dátuma: 2013.11.04. Verziószám: 1.0 Magyar nyelvű változat kiadása: Budapest, 2014.01.01. 1. AZ ANYAG/KEVERÉK

Részletesebben

1 CLP: Az 1272/2008/EK rendelet és módosításainak megfelelően. 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1 CLP: Az 1272/2008/EK rendelet és módosításainak megfelelően. 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása verziószám: 2.0 HU 1/5 BIZTONSÁGI AD ATLAP k é s z ü l t a z 1 9 0 7 / 2 0 0 6 / E K ( R E A C H ), a z 1 2 7 2 / 2 0 0 8 / E K ( C L P ) é s a 453/2010/EU rendeleteknek megfelelően 1. szakasz: Az anyag/keverék

Részletesebben