A veszélyeztető hatások (saját település és környezete) és a veszély-elhárítási tervezés Készítette: Takács Gyula tű. szds. kirendeltség vezető

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A veszélyeztető hatások (saját település és környezete) és a veszély-elhárítási tervezés Készítette: Takács Gyula tű. szds. kirendeltség vezető"

Átírás

1 A veszélyeztető hatások (saját település és környezete) és a veszély-elhárítási tervezés Készítette: Takács Gyula tű. szds. kirendeltség vezető Készült: Közbiztonsági referensek felkészítésére Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

2 A megye veszélyeztetettségének megállapításakor a települések katasztrófa védelmi besorolásának szabályairól, és a védelmi követelményeket meghatározó 234/2011 (XI.10.) Korm.rendelet mellett, figyelembe kell venni a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXXVIII. Tv át. (veszélyhelyzet fogalma)

3 Katasztrófavédelmi besorolás eljárás Az ország településeit az adott település vonatkozásában lefolytatott kockázatbecslési eljárás eredményeként katasztrófavédelmi osztályokba kell sorolni. A település polgármestere a hivatásos katvéd szerv helyi szervének közreműködésével a kockázatbecslést minden év szeptember 30-ig elvégzi és javaslatot tesz a település besorolására a megyei, fővárosi védelmi bizottság elnökének. A megyei, fővárosi véb elnöke - a hivatásos katvéd szerv területi szervének közreműködésével- a besorolási javaslatot felülvizsgálja és a hivatásos katvéd szerv központi szerve útján a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszterhez jóváhagyásra felterjeszti. A települések besorolásának megfelelően a polgármester települési veszélyelhárítási tervet készít.

4 A kockázatbecslés A besorolást a települést érintő veszélyeztető hatások komplex elemzése alapján, kockázatbecslés útján kell megállapítani. A kockázatazonosítás során az adott területen a helyi sajátosságokra és jellemzőkre tekintettel, valamennyi ismert veszélyeztető hatást figyelembe kell venni. I. osztályba kell sorolni azokat a településeket amelyek: atomerőmű 3 km-es és kutatóreaktor 1 km-es körzetében található területén az egyes veszélyeztető hatások egymásra gyakorolt és együttes hatására tekintettel II. osztályba kell sorolni azokat a településeket amelyek: az atomerőmű által közvetetten veszélyeztetettek (3-30km) III. osztályba kell sorolni azokat a településeket amelyek: a Kat. IV. Fejezetének hatálya alá nem tartozó üzem által a veszélyes anyagok környezetbe

5 Magyarország földrajzi elhelyezkedése, geográfiai és hidrológiai adottságai, valamint településszerkezeti és infrastrukturális szempontból történő elemzése alapján egyértelmű, hogy a különböző veszélyeztető hatások az egyes környezeti tényezőktől, a helyi sajátosságoktól jelentős mértékben függ. Annak érdekében, hogy az ország teljes területén a megfelelő szintű védelmi szint kialakítható legyen kockázatbecsléseket szükséges végezni az alábbi veszélyeztető hatások alapján:

6 1. Veszélyeztetető hatások Tolna megyében 1. elemi csapások, természeti eredetű veszélyek árvíz belvíz rendkívüli időjárás földtani veszélyforrások: földrengés földcsuszamlás beszakadás talajsüllyedés partfalomlás

7 1 Veszélyeztetető hatások Tolna megyében 1. ipari szerencsétlenség, civilizációs eredetű veszélyek a kat.véd. törvény IV. fejezetének hatálya alá tartozó üzem más létesítmény általi veszélyeztető hatás, veszélyes anyag szabadba kerülésének kockázata távolság nukleáris létesítménytől: atomerőműtől, kutatóreaktortól közlekedési útvonalak és csomópontok: veszélyes áruk szállítása, jelentős forgalom a katasztrófavédelmi törvény IV. fejezetének hatálya alá nem tartozó, katonai célból üzemeltetett veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek, létesítmények.

8 1 Veszélyeztetető hatások Tolna megyében 3. egyéb eredetű veszélyek felszíni és felszín alatti vizek (ivóvízbázisok) sérülékenysége, humán járvány, járványveszély, valamint állatjárvány a riasztási küszöböt elérő mértékű légszennyezettség.

9 1 Veszélyeztetető hatások Tolna megyében 4. kritikus infrastruktúrákkal kapcsolatos kockázatok a lakosság alapvető ellátását biztosító infrastruktúrák sérülékenysége, a közlekedés sérülékenysége, a közigazgatás és a lakosság ellátását közvetve biztosító infrastruktúrák sérülékenysége.

10 Nukleáris veszélyeztetettség Az atomerőmű normál üzemi állapotban a környezetre nézve veszélyt nem jelent. környezetbe gáz és folyékony halmazállapotú radioaktív anyagokat bocsát ki. felmelegedett hűtővize folyamatosan a Duna kismértékű felmelegedését okozva (+ 1Celsius), ez a "hőszennyezés"

11 Nukleáris veszélyeztetettség Legnagyobb fenyegetés a nagy mennyiségű radioaktív anyag kijutása jelentheti a környezetbe, amely mint külső sugárforrás veszélyezteti az erőmű személyzetét és a lakosságot. Az Erőmű nukleáris üzemzavara által előidézett veszélyhelyzetek súlyossága elsősorban a kibocsátott radioaktív anyag mennyiségétől és összetételétől, valamint a kibocsátás módjától függ A Paksi Atomerőmű Rt. 4 db energetikai blokkja Pihentető medencék Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója: szállítás, rakodás veszélye Friss üzemanyag szállítása: alacsony kockázati tényező

12 Nukleáris veszélyeztetettség Belégzéssel vagy más úton (szennyezett élelmiszer, víz, stb.) a szervezetbe jutva az érintett személyek hosszú idejű belső sugárterhelését hozza létre. Károsíthatja a növényzetet, az állatállományt, az élelmiszereket, az ivóvizet s ezek által közvetetten az emberekre, így a szükséges védekezési feladatok komplex formában jelentkeznek a lakosságnál akut sugársérülésekhez, vagy évek múltán késői szomatikus következményekben, az utódokban pedig öröklődő genetikai ártalmakhoz vezethetnek.

13 Nukleáris veszélyeztetettség Nemcsak az atomerőmű környezetében élő lakosságot és állatállományt veszélyezteti, hanem a több tíz kilométer távolságban élőket is, hiszen az adott meteorológiai viszonyok következtében kihulló, kiülepedő radioaktív részecskék belélegezve, a bőrfelületre kerülve, illetve a táplálékláncba beépülve terhelik az emberi szervezetet. Mindezek figyelembe vételével lettek kialakítva: Megelőző Óvintézkedések Zónája (-3 km), Sürgős Óvintézkedések Zónája (-30 km) Élelmiszer-fogyasztási Korlátozások Óvintézkedési Zónája (300 km ).

14 Nukleáris veszélyeztetettség Kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladék tároló Nemzeti Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság (NRHK Kht.) - Bátaapáti Az atomerőmű üzemeltetéséből és majdani lebontásából származó kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok befogadására és biztonságos elhelyezésére szolgál. A technológiai épületben az erőmű működése során keletkező 3-4 havi hulladékot tárolnak, majd azokat átszállítják a felszín alatt kialakított tároló vágatokba. A szállítások megkezdődtek, jelenleg 192 tonna kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot tárolnak a felszíni épületben. A hordók sérülésére, radioaktív kibocsátásra minimális az esély.

15 Árvíz- veszélyeztetettség A megyében árvízveszélyt okozó vízfolyások: Duna, Sió, Nádor, Sárvíz, Kapos, Koppány. Árvízvédelem szempontjából jelentős műtárgy a Sió torkolatában lévő árvízvédelmi vízmű. A kisebb folyók egy-egy településnél, vagy településrészeknél okozhatnak olyan zavart, amely beavatkozást igényelhet. Árvízveszély a Duna folyó egyes ártéri öblözeteiben keletkezhet, amely nagyobb erő beavatkozását teheti szükségessé. A Dunán veszélyes vízjárásra hajlamos a január-márciusi és a május-július közötti időtartam.

16 Belvíz, helyi vízkár Elsősorban a kisebb vízfolyások mentén alakul ki belvíz veszélyeztetés. Ilyen jelentősebb veszélyes vízfolyás például a Kapos folyó, melyre jellemző, hogy esős időszakot követően néhány óra alatt vízszintje több métert képes emelkedni. Esőzés következtében pl. a Hábi-csatorna, vagy Baranya-csatorna átszakadása, stb. A kisebb folyók menti védművek állapota nem kielégítő, ezért magas vízállás esetén, gyakran a töltés korona alatti szintnél is jelentős területek kerülnek elöntésre.

17 Rendkívüli (szélsőséges) időjárási viszonyok Az általános felmelegedés, az ökológiai rendszer sérülése nyomán érezhetően átalakul földünk éghajlata, melynek kísérő jelenségei a rendkívüli időjárási viszonyok. több napig tartó havazás, vagy hófúvás nyáron az aszály, és az azt kísérő tűzesetek, ugyanakkor az özönvíz jellegű felhőszakadások, jégesők, viharok

18 Rendkívüli (szélsőséges) időjárási viszonyok Téli rendkívüli időjárási viszonyok A megyében elsősorban ezek okozhatnak kritikus helyzeteket. A rövid idő alatt lehulló jelentős hó mennyiség, erős széllel, hófúvással társul, az utak több órára járhatatlanná válnak, hótorlaszok keletkeznek, a gépjárművek torlódnak. Ilyen esetekben zavarok keletkezhetnek a közlekedésben, az élelmiszer és az egészségügyi ellátásban. A közutakon a személy és áruszállító járművek, a veszélyes-anyag szállítmányok elakadhatnak, az utazókat és a személyzetet a hó és a hideg közvetlenül veszélyezteti. Hasonló zavarokat okozhat az ónos esővel együtt járó jegesedés.

19 Rendkívüli (szélsőséges) időjárási viszonyok Heves esőzések Rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullása is okozhat kritikus helyzeteket. a csapadék mennyisége nagymértékben meghaladja az átlagos mértéket, vagy ha nagyon rövid idő alatt hull, akkor sem a felszíni elvezető árkok elvezetni, sem a talaj elszikkasztani nem tudja és nincs kellő idő a párolgáshoz sem. A megrekedt vizek eláraszthatják a lakóterületeket, házakat, épületeket, azok udvarait, a mélyebben lévő pincéket, alagsorokat. Megbénulhat a közlekedés, a közellátás, és járvány veszély alakulhat ki.

20 Rendkívüli (szélsőséges) időjárási viszonyok Szélvihar A nagy sebességű légáramlások 80 km/h felett okoznak jelentős károkat. A nagy nyomással támadó levegőtömeg az útjába kerülő embereket, állatokat, tárgyakat elsodorhatja, az épületek födém szerkezetét megrongálhatja, esetleg épületeket pusztíthat el, fákat csavarhat ki. A légvezetékek leszakadhatnak, amely áramkimaradásokat okozhat, béníthatja a forgalmat.

21 Rendkívüli (szélsőséges) időjárási viszonyok Hőhullám A tartósan magas hőmérséklet vagy a rövid idő alatt jelentős hőmérséklet emelkedés megviseli az emberi szervezetet, az állatvilág és a növényvilág egyedeit. Közvetlen hatására tömeges rosszullétek lépnek fel, különösen jellemző ez a fokozottan veszélyeztetett személyeknél (nagyon fiatalok, idősek, érrendszeri betegek, legyengült szervezetek stb.). Az olyan munkahelyen dolgozók rosszulléte, akiknek döntési és cselekvési képességén járművek, rendszerek, biztonsági rendszerek működőképessége, biztonságos üzemelése múlik, tömeges szerencsétlenséget, katasztrófa helyzetet idézhet elő.

22 Lehetséges ipari katasztrófák Potenciális veszélyhelyzetet a megye területén található, folyamatosan jelen lévő veszélyes üzemek okozhatnak. Veszélyes ipari üzem az a veszélyes anyagot felhasználó, előállító, forgalmazó vagy tároló gazdálkodó szervezet, amelyet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 219/2011. (X.20.) Kormányrendelet alapján a SEVESO II. hatálya alá tartozó veszélyes üzemnek kell minősíteni. Megyénkben 3 felső küszöbértékű (Szekszárd Növény Zrt., Prímagáz Hungária Zrt. Pincehelyi Tárolóüzem, Paksi Atomerőmű Zrt.), és 8 alsó küszöbértékű üzem található. Valamint az előzetes felmérések alapján további 25 olyan üzem szerepel a nyilvántartásunkban, amelyek telephelyén jelentős mennyiségű veszélyes anyag található.

23 Veszélyes anyagok előállítása, felhasználása, szállítása és tárolása Veszélyes üzemben bekövetkező baleset során: tűz keletkezhet robbanás jöhet létre egészségre káros anyagok juthatnak vízfolyásokba, a levegőbe. Veszélyes áru szállítása történhet: közúti vasúti vízi úton. Leggyakoribb előforduló veszélyes anyag szállítmányok: ammónia, propán-bután, klór, benzin.

24 Veszélyes anyagok előállítása, felhasználása, szállítása és tárolása Tűzoltóságok beavatkozása veszélyes áruk közúti szállítása során bekövetkezett balesetek közben: 77% Érintett területek: M6-os, 6-os, 56-os, 61-es és 63-as főútvonal. Vízi közlekedési balesetek nem gyakoriak, főleg: a szállító járművek műszaki állapotára emberi mulasztásra vezethetők vissza. Légi úton szállított veszélyes anyagok: többnyire gyúlékony folyadék, pl. festék, parfüm, aromaolaj, alkoholtartalmú gyógyszer és hajtógázzal működő háztartási szer rovarirtó szerek, biológiai folyadékminták robbanóanyag szállítása maga a légi jármű üzemanyaga.

25 Ipari, létesítményi és egyéb tűzesetek Minden tűzeset veszélyezteti: az emberi életet, az egészséget, a közelebbi és távolabbi környezetet, az épített és természeti értékeket. Veszélyes üzemben történő tűzeset sokkal nagyobb veszélyt jelenthet azáltal, hogy üzemi, technológiai rendszerek sérülhetnek és másodlagos hatásként veszélyes anyag és azok égése során keletkező bomlástermékei kerülnek a levegőbe.

26 Geológiai eredetű veszélyforrások Löszfalak leomlása egész utcasorokat veszélyeztethet a Duna mentén, különösen Dunaföldvárott, kisebb mértékben a Tolnai dombvidéken.

27 2. Veszély-elhárítási tervezés A veszélyelhárítási tervezés elsődleges célja, hogy a különböző hazai veszélyeztető tényezők kockázatainak azonosítása és elemzése útján egységes dokumentumrendszer alakuljon ki, amely a katasztrófavédelemi feladatokat és intézkedéseket a szükséges személyi, anyagi és technikai eszközök hozzárendelésével tartalmazza. A veszélyelhárítási terv katasztrófaveszély, valamint katasztrófa időszakában végrehajtandó katasztrófavédelmi feladatokat tartalmazó központi, területi (fővárosi), települési (a fővárosban kerületi) és munkahelyi okmányrendszer. A veszélyelhárítási tervezés szintjei igazodnak a hivatásos katasztrófavédelmi szerv és a polgári védelmi szervezetek tagozódásához.

28 A veszélyelhárítás szintjei

29 2. Veszély-elhárítási tervezés a) települési terv: A települési veszélyelhárítási tervek alapján a polgármesterek a veszély esetén követendő magatartásformák megismertetése céljából lakossági tájékoztató kiadványokat készítenek (amelynek elkészítésébe bevonja a településen működő kisebbségi önkormányzatokat), amelyet a lakosság részére rendszeresen biztosítanak. A települési veszélyelhárítási tervet a településfejlesztési és településrendezési tervezés, valamint a települési környezetvédelmi program kialakítása és módosítása során figyelembe kell venni. Mellékletét képezi a jogszabályokban meghatározott külső védelmi terv és a helyi vízkárelhárítási terv.

30 2. Veszély-elhárítási tervezés b) munkahelyi terv: A hatósági határozattal kijelölt gazdálkodó szerv munkahelyi veszélyelhárítási tervet készít a gazdálkodó szerv területén munkát végzők és az egyéb okból ott tartózkodók védelmére. Az a gazdálkodó szerv, amely jogszabály alapján belső védelmi tervet, súlyos káresemény-elhárítási tervet készít, mentesül a munkahelyi veszélyelhárítási terv készítése alól. A hatósági határozattal kijelölt gazdálkodó szervek a telephely környezetét veszélyeztető hatásokról adatokat szolgáltatnak a kockázati tényezők megváltozása esetén soron kívül, egyebekben minden év február 28-ig a települési veszélyelhárítási terv elkészítéséhez és felülvizsgálatához a polgármester számára.

31 2. Veszély-elhárítási tervezés c) hivatásos katasztrófavédelmi szerv helyi szervének összesített terve: Illetékességi területéhez tartozó települések veszélyelhárítási terveinek összesítését végzi, a települési szintet meghaladó helyzet katasztrófavédelmi feladatainak ellátása érdekében.

32 2. Veszély-elhárítási tervezés d) területi terv: A területi veszélyelhárítási terv alapdokumentumból és az adattárakat, térképeket tartalmazó mellékletekből áll, és azt a területfejlesztési és területrendezési tervezés, illetve a környezetvédelmi terv kialakítása során figyelembe kell venni.

33 2. Veszély-elhárítási tervezés f) központi terv: A hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szervének vezetője az érintett ágazatok bevonásával központi veszélyelhárítási tervet készít a katasztrófaveszély elhárítására és a katasztrófa következményeinek lehető legkisebbre csökkentésére. A katasztrófaveszély elhárítására és következményeinek lehető legkisebbre csökkentése érdekében, az emberi élet, az anyagi javak és a kritikus infrastruktúra elemek védelmét, valamint a lakosság alapvető ellátásának biztosítását tartalmazó országos terv.

34 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Dr. Varga Imre Kertész László

Dr. Varga Imre Kertész László Dr. Varga Imre Kertész László A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ KATASZTRÓFAVÉDELMI TAKTIKAI MÓDSZER KIDOLGOZÁSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SEVESO BESOROLÁSÚ IPARI LÉTESÍTMÉNYEKRE Az Európai Bizottság

Részletesebben

Tájékoztató a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásának helyzetéről, tapasztalatairól

Tájékoztató a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásának helyzetéről, tapasztalatairól Tájékoztató a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásának helyzetéről, tapasztalatairól Szarka Zsolt tű. alezredes főosztályvezető-helyettes Budapest, 2012. május 31. Települések új besorolása

Részletesebben

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes 10 Kismértékben tűzveszélyes. 11 Tűzveszélyes. 12 Fokozottan tűzveszélyes. 13 14 Vízzel hevesen reagál.

Részletesebben

2011. évi CXXVIII. törvény. a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 1 I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

2011. évi CXXVIII. törvény. a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 1 I. FEJEZET ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK Hatály: 2016.I.1. - 2016.VI.30. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 1 Az Országgyűlés, a lakosság biztonságának és biztonságérzetének

Részletesebben

Oxigén, mélyhűtött, cseppfolyósított

Oxigén, mélyhűtött, cseppfolyósított Oldalszám: 1 / 8 2.2 Nem éghető, 5.1 Oxidáló nem mérgező Veszély 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név : Biztonsági adatlap száma ALH-CLP_012_V0 Kémiai leírás CAS szám

Részletesebben

62/2011. (XII. 29.) BM rendelet. a katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól

62/2011. (XII. 29.) BM rendelet. a katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól 62/2011. (XII. 29.) BM rendelet a katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény, a 81. a),

Részletesebben

Johnson Raid molyriasztó gél levendula olajjal

Johnson Raid molyriasztó gél levendula olajjal 1/6. oldal Johnson Raid molyriasztó gél levendula olajjal 1. A készítmény neve: Johnson Raid molyriasztó gél levendula olajjal Gyártó cég neve: Zobele Cím: Italy Forgalmazó/Importáló cég neve: S.C.Johnson

Részletesebben

Dr Zellei Gábor (szerk.) Nukleárisbaleset-elhárítási fogalmak, kategóriák

Dr Zellei Gábor (szerk.) Nukleárisbaleset-elhárítási fogalmak, kategóriák Dr Zellei Gábor (szerk.) Nukleárisbaleset-elhárítási fogalmak, kategóriák A nukleáris balesetekkel kapcsolatos tervezési kérdésekben, a különböző híradásokban hallható balesetek megítélésében, a veszélyhelyzeti

Részletesebben

Anyagok és készítmények tulajdonságaik alapján történő besorolása

Anyagok és készítmények tulajdonságaik alapján történő besorolása Anyagok és készítmények tulajdonságaik alapján történő besorolása Az anyagok és készítmények fizikai, fizikai-kémiai és kémiai tulajdonságai alapján, tűz- és robbanásveszélyesség szerinti osztályozása:

Részletesebben

6. Az üzemidő hosszabbítás előkészítéséhez köthető környezeti hatások

6. Az üzemidő hosszabbítás előkészítéséhez köthető környezeti hatások 6. Az üzemidő hosszabbítás előkészítéséhez köthető környezeti hatások 6. fejezet 2006.02.20. TARTALOMJEGYZÉK 6. AZ ÜZEMIDŐ HOSSZABBÍTÁS ELŐKÉSZÍTÉSÉHEZ KÖTHETŐ KÖRNYEZETI HATÁSOK... 1 6.1. Radiológiai

Részletesebben

Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség Útmutató a veszélyes tevékenység SEVESO III. Irányelv szerinti azonosításához 2015. június 2 I. Vonatkozó

Részletesebben

Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft

Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft 8200 Veszprém, Hársfa u. 39. Tel: (88) 590-050 Fax: (88) 590-059 Honlap: www.blautech.hu E-mail cím: mail@blautech.hu A Környezetvédelmi Minisztérium

Részletesebben

Acutan Active aeroszol

Acutan Active aeroszol 1/7. oldal Acutan Active aeroszol 1. A készítmény neve: Acutan Active aeroszol Gyártó cég neve: Cím: Telefon/Fax: KVP GmbH Kiel, Németország Forgalmazó/Importáló cég neve: Cím: 1124 Budapest, Apor Vilmos

Részletesebben

3. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓ Összetétel: benzines, olajos, szappanos vizes emulzió. EINECSszám Osztályozása H mondatok százalék

3. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓ Összetétel: benzines, olajos, szappanos vizes emulzió. EINECSszám Osztályozása H mondatok százalék A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: B-13120069 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. Azonosított

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA:

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? XXI. KERÜLET LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről

Részletesebben

KATASZTRÓFAVÉDELMI MŰVELETI TANSZÉK

KATASZTRÓFAVÉDELMI MŰVELETI TANSZÉK TÉMAJEGYZÉK a Katasztrófavédelmi Intézet diplomamunkáinak, szakdolgozatainak és TDK dolgozatainak elkészítéséhez KATASZTRÓFAVÉDELMI MŰVELETI TANSZÉK 1. A polgári védelem kialakulása, szerepe a katasztrófavédelem

Részletesebben

Kiállítás kelte: 2004.szeptember 24. 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 6. 3. felülvizsgálat Tel: 361-224-8400 1/6. oldal Johnson Off rovarriasztó krém

Kiállítás kelte: 2004.szeptember 24. 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 6. 3. felülvizsgálat Tel: 361-224-8400 1/6. oldal Johnson Off rovarriasztó krém 1/6. oldal Johnson Off rovarriasztó krém 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása: 1.1. A készítmény neve: Johnson Off rovarriasztó krém Azonosítási szám: 613140/002 1.2. A készítmény

Részletesebben

Katasztrófavédelem (polgári védelmi feladatok)

Katasztrófavédelem (polgári védelmi feladatok) Katasztrófavédelem (polgári védelmi feladatok) Szeifert Imre tű. főhadnagy polgári védelmi felügyelő -2012 - Mi is az a polgári védelem, katasztrófavédelem? 1917. Légi figyelő és riasztó szolgálat (Légoltalom)

Részletesebben

Bogyiszló Község Önkormányzatának. 13/2007. (XII.29.) számú. r e n d e l e t e. Hulladék gazdálkodásról

Bogyiszló Község Önkormányzatának. 13/2007. (XII.29.) számú. r e n d e l e t e. Hulladék gazdálkodásról Bogyiszló Község Önkormányzatának 13/2007. (XII.29.) számú r e n d e l e t e Hulladék gazdálkodásról Bogyiszló 1 Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a továbbiakban: Önkormányzat - a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

A katasztrófavédelem egységes nemzeti rendszere. Védelmi Felkészítés

A katasztrófavédelem egységes nemzeti rendszere. Védelmi Felkészítés A katasztrófavédelem egységes nemzeti rendszere Védelmi Felkészítés Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) 2011. évi CXIII. tv. a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben

Részletesebben

Használati és karbantartási leírás

Használati és karbantartási leírás Használati és karbantartási leírás BEVEZETŐ Az ön által átvett épület, mint minden más tárgy vagy eszköz, ugyancsak rendszeres karbantartásra szorul. Annak érdekében, hogy az épület egyes részei, illetve

Részletesebben

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés A Fővárosi Önkormányzat ismét jelentősen, 13 százalékkal tervezi emelni a BKV menetdíjait. Amint az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították,

Részletesebben

AZ ENERGIAKLUB ÉRTÉKELÉSE ÉS ÉSZREVÉTELEI AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK LÉTESÍTÉSE A PAKSI TELEPHELYEN KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓAN

AZ ENERGIAKLUB ÉRTÉKELÉSE ÉS ÉSZREVÉTELEI AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK LÉTESÍTÉSE A PAKSI TELEPHELYEN KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓAN 2015. október AZ ENERGIAKLUB ÉRTÉKELÉSE ÉS ÉSZREVÉTELEI AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK LÉTESÍTÉSE A PAKSI TELEPHELYEN KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓAN készítette: Koritár Zsuzsanna AZ ENERGIAKLUB

Részletesebben

Aktualizálva: 2010.10.18. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: MR 70 ELŐHÍVÓ, FEHÉR

Aktualizálva: 2010.10.18. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: MR 70 ELŐHÍVÓ, FEHÉR BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: Csomagolási forma: Kannás. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. 1.2. Gyártó cég neve: MR-Chemie GmbH Nordstr. 61-63 Tel./Fax +49 (0)2303/95151-0/+49(0)2303-95151-10

Részletesebben

Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ

Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ 1/7. oldal Mr. Muscle tűzhelytsztító 1. A készítmény neve: Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ Gyártó cég neve: Cím: S.C.Johnson Europlant BV Mijdrecht, Holland Forgalmazó/Importáló cég neve: Cím: 1124 Budapest,

Részletesebben

A JÁSZBERÉNYI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG TÁJÉKOZTATÓJA A GYÖNGYÖSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG BESZÁMOLÓJA A 2014. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

A JÁSZBERÉNYI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG TÁJÉKOZTATÓJA A GYÖNGYÖSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG BESZÁMOLÓJA A 2014. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A JÁSZBERÉNYI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG TÁJÉKOZTATÓJA A GYÖNGYÖSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG BESZÁMOLÓJA A 2014. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

A SEVESO irányelvek érvényesülése a lakosságfelkészítésben

A SEVESO irányelvek érvényesülése a lakosságfelkészítésben A SEVESO irányelvek érvényesülése a lakosságfelkészítésben DR. VASS GYULA tű. ezredes, főosztályvezető IPARBIZTONSÁGI FŐOSZTÁLY FELKÉSZÜLTEN A KATASZTRÓFÁKKAL SZEMBEN - Szakmai konferencia - Pécel, 2011.

Részletesebben

F + (Fokozottan tűzveszélyes) A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok: R 12 Fokozottan tűzveszélyes

F + (Fokozottan tűzveszélyes) A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok: R 12 Fokozottan tűzveszélyes 1/7. oldal Oust aeroszol - tiszta illat 1. A készítmény neve: 1.1. Kereskedelmi név: Oust aeroszol tiszta illat Azonosítási szám: 694694/001 1.2. A készítmény felhasználása: légfrissítő 1.3 Társaság/vállalat

Részletesebben

M70 UVATERV - UNITEF KONZORCIUM. UNITEF'83 Zrt. UVATERV Zrt. UVATERV Zrt. 2014. szeptember 52.276 52276_E0_1

M70 UVATERV - UNITEF KONZORCIUM. UNITEF'83 Zrt. UVATERV Zrt. UVATERV Zrt. 2014. szeptember 52.276 52276_E0_1 M70 M70 gyorsforgalmi út Letenye - Tornyiszentmiklós (oh) 2x2 forgalmi sávra történő bővítéséhez szükséges környezetvédelmi hatástanulmány (KHT) Megbízó: Tervező: UVATERV - UNITEF KONZORCIUM UVATERV Zrt.

Részletesebben

FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN

FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN Általános előírások A veszélyes anyagok azok a külön jogszabályban meghatározott anyagok, amelyek hatásukat kifejtve halált,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 113. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. október 3., hétfõ. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 113. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. október 3., hétfõ. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 113. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. október 3., hétfõ Tartalomjegyzék 2011. évi CXXVIII. törvény A katasztrófavédelemrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról

Részletesebben

1/7. Biztonságtechnikai adatlap oldalszám:

1/7. Biztonságtechnikai adatlap oldalszám: 1. Anyag-/ gyártó-és cégmegnevezés 1.1 Termék megnevezés: ANTI-GERM AT flüssig Kereskedelmi név: ANTI-GERM AT flüssig 1.2 Felhasználási terület: felületek és berendezések kézi tisztítása és fertőtlenítése

Részletesebben

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Iktsz.: I. 2-371/2005. Üi.: Huszárik H. TÁJÉKOZTATÓ Tárgy: Tájékoztató a környezet állapotának alakulásáról Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Tisztelt Képviselő-testület! A környezet védelmének

Részletesebben

MaxBrillance univerzális zsíroldó 5 liter Készült:2012. február 18. Változat: 1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP

MaxBrillance univerzális zsíroldó 5 liter Készült:2012. február 18. Változat: 1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP Készült:2012 február 18 Változat: 10 BIZTONSÁGI ADATLAP MaxBrillance univerzális zsíroldó 5 liter 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint 1 SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

A. adatlap A VESZÉLYES IPARI ÜZEM TERÜLETÉN JELEN LÉVŐ VESZÉLYES ANYAGOK

A. adatlap A VESZÉLYES IPARI ÜZEM TERÜLETÉN JELEN LÉVŐ VESZÉLYES ANYAGOK 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. A veszélyes anyag megnevezése (az R. 1. sz. melléklet 1. táblázatában szereplő nevesített anyagok esetén a veszélyes

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 0318 az 1907/2006/EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap Azonosító: 0318 az 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgált változat kiadása: 2008. 04. 25 Oldalszám: 1/10 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PREVENT szilikon aeroszol 1.2.A keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

a módosításáról szóló 13/2010. (IX. 28.), 7/2012. (III. 20.) rendelettel egységes szerkezetben

a módosításáról szóló 13/2010. (IX. 28.), 7/2012. (III. 20.) rendelettel egységes szerkezetben Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 11/2006. (IV. 24.) rendelete a helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról a módosításáról szóló

Részletesebben

SEVESO IRÁNYELVEK (I - III.) BEVEZETÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI

SEVESO IRÁNYELVEK (I - III.) BEVEZETÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI SEVESO IRÁNYELVEK (I - III.) BEVEZETÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő Veszélyes anyagok a telephelyen Zalaegerszeg, 2015. június 9. Az előadás tartalma: 1. SEVESO

Részletesebben

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK CSERETELEP

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK CSERETELEP 1. Hogyan változott meg 2012. január. 01. - től a Katasztrófavédelem szervezete és milyen új ellenőrzési hatáskörei keletkeztek? 2012. január 01. hatállyal módosult a tűz elleni védekezésről, a műszaki

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez. KelCare BMX

BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez. KelCare BMX 2004.05.13. BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez A kiállítás kelte: 2003. január 20. 1.0 verzió 1. A készítmény neve: KelCare BMX Gyártó cég neve: CIBA SPECIALTY CHEMICALS WATER TREATMENTS Ltd. Cím:

Részletesebben

Az akcióterv neve. KMOP Települési területek megújítása. HBF Hungaricum kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma

Az akcióterv neve. KMOP Települési területek megújítása. HBF Hungaricum kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Az akcióterv neve KMOP Települési területek megújítása Készítette HBF Hungaricum kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Verziószám KMOP_Városfejl_V_4 1. Az akcióterv ismertetése és a kontextusát adó

Részletesebben

kiállítás kelte: 2002.05.10. módosítás kelte: 2015.05.07. 9. verzió

kiállítás kelte: 2002.05.10. módosítás kelte: 2015.05.07. 9. verzió A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: 646/2002 OÉTI: 1079-2/2002, 1204/2011 OTH: JÜ-3296-5/2012 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA A tűz elleni védekezésről szóló 1996. évi XXXI. törvény 19. (1) bekezdésében, a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 33/1999. (IX.24.) BM rendelettel módosított 30/1996. (XII.6.) BM sz. rendeletben

Részletesebben

CHEM-SAFE KFT. SAJÓBÁBONY BIZTONSÁGI JELENTÉS 2014. ÁPRILIS

CHEM-SAFE KFT. SAJÓBÁBONY BIZTONSÁGI JELENTÉS 2014. ÁPRILIS CHEM-SAFE KFT. 1071 Budapest, Dózsa Gy. út 40. Tel: 413 18 33 Fax: 413 18 34 centrum@chem-safe.hu www.chem-safe.hu ÉMK ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI KFT. SAJÓBÁBONY NYILVÁNOS VÁLTOZAT 2014. ÁPRILIS

Részletesebben

A munkahely, és a környezet védelme.

A munkahely, és a környezet védelme. A munkahely, és a környezet védelme. Munkavédelem. A biztonságos és egészségre nem ártalmas, a dolgozó munkahelyét kímélő körülmények megteremtése. Balesetvédelem. Balesetnek nevezzük ha: az ember akaratától

Részletesebben

1. sz. füzet 2001-2005.

1. sz. füzet 2001-2005. M A G Y A R M Ű S Z A K I B I Z T O N S Á G I H I V A T A L 1. sz. füzet A 2/2001. (I. 17.) Korm. rendelet alapján összeállított biztonsági jelentés, illetőleg biztonsági elemzés hatóságnak megküldendő

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szeghalmi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság H-5520 Szeghalom, Széchenyi u. 2-8. Telefon: 66/371-211 Fax: 66/371-962 E-mail

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I.

MUNKAANYAG. Kamarán Krisztián. Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai. A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. Kamarán Krisztián Jellemző burkolati hibák fajtái, kialakulásuk okai A követelménymodul megnevezése: Burkolat, útkörnyezet kezelése I. A követelménymodul száma: 0598-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

kiállítás kelte: 2006.08.24. módosítás dátuma: 2015.05.05. 8. verzió

kiállítás kelte: 2006.08.24. módosítás dátuma: 2015.05.05. 8. verzió A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/98 A termék bejelentési számai: OKBI: VABO/673/2006 OÉTI szakv.: 1203/2011 OTH eng.: JÜ-2725-4/2011 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

Berente Község Önkormányzata 3704 Berente Bajcsy Zs. út 13. /fax 48/411-435

Berente Község Önkormányzata 3704 Berente Bajcsy Zs. út 13. /fax 48/411-435 BERENTE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 16/2012.(V.7.), 18/2010.(XII.20.), 20/2009.(XII.01.), 13/2009.(I.30.), 22/2008.(XII.21.), 28/2007.(XII.10.), 8/2007.(IV.02.), 11/2004.(VI.11.) és 3/2002.(II.04.) számú rendelettel

Részletesebben

A Kormány../2011. ( ) Korm. rendelete

A Kormány../2011. ( ) Korm. rendelete A Kormány../2011. ( ) Korm. rendelete az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságokra, valamint a hivatásos tűzoltóság, önkormányzati tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület fenntartásához való hozzájárulásra

Részletesebben

Felülvizsgálat kelte: 2008-10-10 a 2007.06.11.-én készült angol 1/8 nyelvű gyártói adatlap alapján

Felülvizsgálat kelte: 2008-10-10 a 2007.06.11.-én készült angol 1/8 nyelvű gyártói adatlap alapján Felülvizsgálat kelte: 2008-10-10 a 2007.06.11.-én készült angol 1/8 nyelvű gyártói adatlap alapján BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY, A GYÁRTÓ, A FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA 1.1. A készítmény neve: BODY HEAT

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) PANGUS Gumitermék ZRt. 222 Ecser, Ady Endre u.. Tel. Fax 29/55-565 Oldalszám 201.04.08. Verziószám dátuma BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) 1/10 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

Ügyfél-tájékoztatási tevékenység. Dr. Rákosa Melinda NAV KAVIG Kiemelt Adózók Adóügyi és Végrehajtási Igazgatóhelyettes

Ügyfél-tájékoztatási tevékenység. Dr. Rákosa Melinda NAV KAVIG Kiemelt Adózók Adóügyi és Végrehajtási Igazgatóhelyettes Ügyfél-tájékoztatási tevékenység Dr. Rákosa Melinda NAV KAVIG Kiemelt Adózók Adóügyi és Végrehajtási Igazgatóhelyettes Témakörök Ügyfél-tájékoztatás, mint szolgáltató tevékenység Gyakori kérdések Időszakos

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P B I Z T O N S Á G I A D A T L A P 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó cég: Cím: Telefon: Fax: Forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: Sürgősségi telefon: AUTÓ MOBIL VEGYI Kft. 6727 Szeged, Acél u.

Részletesebben

1. Ismertesse a mentésben együttműködő szerveket, szervezeteket, azok lehetséges feladatait.

1. Ismertesse a mentésben együttműködő szerveket, szervezeteket, azok lehetséges feladatait. 1. Ismertesse a mentésben együttműködő szerveket, szervezeteket, azok lehetséges feladatait. A mentést végző szervek, szervezetek a reagáló képességet figyelembe véve lehetnek elsődleges és másodlagos

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a 1907/2006/EK rendelet szerint. 2009.10.26. Salétromsav 60%

BIZTONSÁGI ADATLAP a 1907/2006/EK rendelet szerint. 2009.10.26. Salétromsav 60% 1. A TERMÉK ÉS A VÁLLALAT NEVE 1.1 A termék azonosítása Kereskedelmi név: Híg salétromsav (60 %) CAS szám: 7697-37-2 EC szám 231-714-2 Kémiai név: salétromsav (nitric acid) Index (CEE) szám: 007-004-00-1

Részletesebben

A Zagyvaszántói Önkormányzat 13/2004.(IV.30.)rendelete a környezetvédelemről és a köztisztaságról

A Zagyvaszántói Önkormányzat 13/2004.(IV.30.)rendelete a környezetvédelemről és a köztisztaságról A Zagyvaszántói Önkormányzat 13/2004.(IV.30.)rendelete a környezetvédelemről és a köztisztaságról A Zagyvaszántói Önkormányzat a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Tv. (továbbiakban:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1.1 Termékazonosító: STORM WATERPROOFER & CONDITIONER SUEDE & NUBUCK REACH regisztrációs szám: -

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1.1 Termékazonosító: STORM WATERPROOFER & CONDITIONER SUEDE & NUBUCK REACH regisztrációs szám: - 11/1oldal Termék szám: - Készítés ideje: 2014.08.01. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító: STORM WATERPROOFER & CONDITIONER SUEDE & NUBUCK REACH regisztrációs

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék.

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék. BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2003. június 26. Felülvizsgálva: 2009. december 14. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A keverék neve: A keverék felhasználása: Hidrogén-peroxidot

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG II.

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG II. ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024 web:

Részletesebben

Biztonsági Jelentés. Védendő adatokat nem tartalmazó nyilvános változat

Biztonsági Jelentés. Védendő adatokat nem tartalmazó nyilvános változat Biztonsági Jelentés Védendő adatokat nem tartalmazó nyilvános változat A TVK Nyrt., mint veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzem Biztonsági Jelentése a jogszabályi előírások, tartalmi és formai követelményeinek

Részletesebben

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok Volent Gábor biztonsági igazgató Balatonalmádi, 2012. március 22-23. 1 Tények a paksi atomerőműről. Korszerűsítések eredményeképpen

Részletesebben

ARANY (BRONZ) ZOMÁNCFESTÉK

ARANY (BRONZ) ZOMÁNCFESTÉK KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK RENDELET 31. CIKK ALAPJÁN 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termék azonosító Terméknév: Arany (bronz) zománcfesték 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA 1.1. Termék azonosító Anyagnév: Kalcium-hipoklorit Terméknév: Klórmész EK szám: 231-908-7 CAS szám: 7778-54-3 CAS szerinti elnevezés: Kalcium-hipoklorit IUPAC név:

Részletesebben

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK Kiállítás kelte: 2008-07-22. Felülvizsgálat dátuma: 2012-09-03. Készült a 1907/2006/EK RENDELET (REACH) és 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint Utolsó frissítés: 2013-01-02. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az

Részletesebben

A hulladéklerakó környezetre gyakorolt hatásai

A hulladéklerakó környezetre gyakorolt hatásai Hulladéklerakás A hulladéklerakó környezetre gyakorolt hatásai Hulladéklerakás számokban Hazánkban ~85%-ban lerakásos ártalmatlanítás - EUban 60-65%; 1100 lerakó kapott uniós támogatást rekultivációra,

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. A Békés Megyei Katas ztrófavédelmi Igazgatós ág. Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság. 2012. évben elvégzett feladatairól.

T Á J É K O Z T A T Ó. A Békés Megyei Katas ztrófavédelmi Igazgatós ág. Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság. 2012. évben elvégzett feladatairól. Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság H-5540 Szarvas, Deák F. u. 7. Tel/Fax: 06/66 312-733 e-mail: szarvas.hot@katved.gov.hu

Részletesebben

HANNA Instruments Service Kft. 6726 Szeged, Alsókikötő sor 11. Telefon: +36 62 541-034. E-mail: sales@hih.hu Sürgősségi telefonszám:

HANNA Instruments Service Kft. 6726 Szeged, Alsókikötő sor 11. Telefon: +36 62 541-034. E-mail: sales@hih.hu Sürgősségi telefonszám: A biztonsági adatlap kiállításának dátuma: 2013. október 1. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Termékazonosító: Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS IV. A vegyipar hulladékai, kezelésük és hasznosításuk

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS IV. A vegyipar hulladékai, kezelésük és hasznosításuk HULLADÉKGAZDÁLKODÁS IV. A vegyipar hulladékai, kezelésük és hasznosításuk Előadás anyag nappali tagozatos Környezetmérnöki MSc szakos hallgatóknak Készítette: Dr. Bodnár Ildikó, főiskolai tanár 2013. 1

Részletesebben

2.2 Címkézési elemek: Xn = ártalmas. R mondatok: R 42 Belélegezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáló hatású) R 36/38 Szem- és bőrizgató hatású

2.2 Címkézési elemek: Xn = ártalmas. R mondatok: R 42 Belélegezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáló hatású) R 36/38 Szem- és bőrizgató hatású oldalszám:1/5 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosítot, iletve ellenjavallt felhasználása: Enzim tartalmú professzionális

Részletesebben

1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: FOLTBENZIN Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS szám: 64742-89-8

1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: FOLTBENZIN Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS szám: 64742-89-8 Változat: 2 Felülvizsgálat: 2013.01.22. Kiadás kelte: 2012. 11. 29. Oldal: 1/12 1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS

Részletesebben

2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA Besorolás a gyártó, az EU, a 44/2000.(XII. 27.) EüM rendelet szerint: Veszélyjel: F Xn

2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA Besorolás a gyártó, az EU, a 44/2000.(XII. 27.) EüM rendelet szerint: Veszélyjel: F Xn 1/6 B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Kiállítás kelte: 2006. 10. 01. Aktualizálás kelte: 2012. 08. 01. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: Észter hígító Kiszerelés:

Részletesebben

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről Veszélyes anyagok és kockázatértékelés Európai kampány a kockázatértékelésről Mik a veszélyes anyagok? Veszélyes anyagok: Bármely olyan folyadék, gáz vagy szilárd anyag, amely kockázatot jelent a munkavállalók

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa Változat : 2

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa Változat : 2 BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa MIKRO-QUAT CLASSIC Változat : 2 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH)

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH) UNICHEM d.o.o. Sinja Gorica 2, 1360 Vrhnika Tel: 01/7558-150 Fax: 01/7558-155 BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH) 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A CÉGEK AZONOSÍTÓ

Részletesebben

2011. évi. törvény. a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról

2011. évi. törvény. a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról A katasztrófavédelmi törvény tervezete Nyilvánosságra hozták a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvénytervezetet, amely az elmúlt időszak tapasztalatai alapján

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/8 Supralux Gemini Tivinil parketta alapozó verziószám: 5-1-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:

Részletesebben

JÓVÁHAGYOTT ANYAG KALOCSA VÁROS. TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV és HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK RÉSZTERÜLETRE SZÓLÓ MÓDOSÍTÁSA

JÓVÁHAGYOTT ANYAG KALOCSA VÁROS. TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV és HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK RÉSZTERÜLETRE SZÓLÓ MÓDOSÍTÁSA KALOCSA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK RÉSZTERÜLETRE SZÓLÓ MÓDOSÍTÁSA TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV és HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Forrás: C.S.Ő. Építésziroda Kft. JÓVÁHAGYOTT ANYAG 2015. DECEMBER HÓ TELEPÜLÉSSZERKEZETI

Részletesebben

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Adatlap száma: TETOL-1 Oldalszám: 1/10 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév: : TETOL FB 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

1) Felszíni és felszín alatti vizek

1) Felszíni és felszín alatti vizek Kaba város környezeti állapotának bemutatása 2015. év A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. (1) bek. e) pontja értelmében a települési önkormányzat (Budapesten

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Magyarország 1.1 Termékazonosító Terméknév Termék leírás Egyéb azonosítási lehetőségek BIZTONSÁGI ADATLAP Termék típus 1. SZAKASZ

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. február 13-i ülése 2. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. február 13-i ülése 2. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. február 13-i ülése 2. számú napirendi pontja Tájékoztató a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2008. évi tevékenységéről Előadó:

Részletesebben

1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 2. VESZÉLYESSÉG SZERINTI BESOROLÁS

1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 2. VESZÉLYESSÉG SZERINTI BESOROLÁS CEMENTES HABARCSOK Oldal: 1 / 5 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 TERMÉKAZONOSÍTÓ: CEMENTES HABARCSOK PIRAMIS csempe- és járólap-ragasztó (Standard, Beltéri, Fagyálló, Flexibilis) PIRAMIS polisztirol

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 453/2010 EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 453/2010 EU rendelet szerint Kiadás dátuma:2009.11.19 1 / 11 Felülvizsgálat dátuma/verziószám2014.05.12/2-4hu. 1.SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék azonosító: Supralux Wallkyd higiéniai beltéri

Részletesebben

B I ZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2006. november 8. Felülvizsgálat időpontja: 2011. november 8.

B I ZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2006. november 8. Felülvizsgálat időpontja: 2011. november 8. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Termék kód: 90220 REACH regisztrációs szám: OKBI-VABO/61/2004. 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2014. július 8. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1 1. 1.1.

Elkészítés időpontja: 2014. július 8. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1 1. 1.1. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. 1.1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termékazonosító: Cikkszám: 40434 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez. Mirax Hideg Zsíroldó

BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez. Mirax Hideg Zsíroldó BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez A kiállítás kelte: 2005.08.31. 1. A készítmény neve: Mirax Hideg Zsíroldó Bejelentő (gyártó) cég neve:peba-chem Kereskedelmi Gyártó és Szolgáltató Bt. Cím: 1151

Részletesebben

Paksi Atomerőmű 1-4. blokk. A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása ELŐZETES KÖRNYEZETI TANULMÁNY

Paksi Atomerőmű 1-4. blokk. A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása ELŐZETES KÖRNYEZETI TANULMÁNY ETV-ERŐTERV Rt. ENERGETIKAI TERVEZÕ ÉS VÁLLALKOZÓ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1450 Budapest, Pf. 111. 1094 Budapest, Angyal u. 1-3. Tel.: (361) 218-5555 Fax.: 218-5585, 216-6815 Paksi Atomerőmű 1-4. blokk A Paksi

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA Cimer Zsolt A veszélyes anyagokat gyártó, felhasználó, tároló küszöbérték alatti üzemek tevékenységéből

Részletesebben

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK Kiállítás kelte: 2009-10-01. Felülvizsgálat dátuma: 2012.09.03. Készült a 1907/2006/EK RENDELET (REACH) és 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint Utolsó frissítés: 2013-01-02. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az

Részletesebben

Biszfenol-Adiglicidil-éter gyanta 25068-38-6 500-033-5-60 < Xi 34/36/38-42/43 B komponens Poliamidpolimerkaptán - - - 80 < C 34-42/43

Biszfenol-Adiglicidil-éter gyanta 25068-38-6 500-033-5-60 < Xi 34/36/38-42/43 B komponens Poliamidpolimerkaptán - - - 80 < C 34-42/43 BIZTONSÁGI ADATLAP (1272/2008/EK rendelet szerint) 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Termékkód: S-211 Termék megnevezése: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

Radioaktív. Hulladékokat. Feldolgozó. és Tároló Kft.

Radioaktív. Hulladékokat. Feldolgozó. és Tároló Kft. Radioaktív Hulladékokat Feldolgozó és Tároló Kft. Tisztelt Olvasó! Az intézményi radioaktív hulladékok kezelését és tárolását végző RHFT - jelen szakmai kiadványunk tárgya társaságunk megalakulásakor került

Részletesebben

Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint. Sekusept forte. Kód: 104369E Változat: 5 A módosítás időpontja : 8 július 2008

Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint. Sekusept forte. Kód: 104369E Változat: 5 A módosítás időpontja : 8 július 2008 Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint Sekusept forte Kód: 104369E Változat: 5 A módosítás időpontja : 8 július 2008 1.) Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója: Terméknév:

Részletesebben

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó 1 / 6 TÁJÉKOZTATÓ Iktsz.: I. 2-390/2003. Üi.: Huszárik H. Tárgy: Tájékoztató a környezet állapotának alakulásáról Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Tisztelt Képviselő-testület! A környezet

Részletesebben

1.Cím. A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatással és a köztisztasággal kapcsolatos egyes kérdésekről. I.

1.Cím. A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatással és a köztisztasággal kapcsolatos egyes kérdésekről. I. 1 Pölöske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 20/2006/XII.18./ számu rendelettel módosított 4/2003. (II.5./ sz. önk. rendelete a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatással

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint FLORIMO ásványi trágya termékcsalád

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint FLORIMO ásványi trágya termékcsalád Kiállítás dátuma: 2012.03.01. Verzió: 2 Oldal: 1/9 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Termék elnevezések: FLORIMO pázsit

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH)

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH) UNICHEM d.o.o. Sinja Gorica 2, 1360 Vrhnika Tel: 01/7558-150 Fax: 01/7558-155 BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH) 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A CÉGEK AZONOSÍTÓ

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország Biztonsági adatlap Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy készítmény azonosítása

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2007. február 8-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./A kötet

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2007. február 8-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./A kötet Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2007. február 8-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./A kötet M E G H Í V Ó...2 Bizottsági ülések időpontjáról tájékoztatás...4 Beszámoló a Hódmezővásárhelyi

Részletesebben