FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN"

Átírás

1 FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN

2 TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN Általános előírások A veszélyes anyagok azok a külön jogszabályban meghatározott anyagok, amelyek hatásukat kifejtve halált, egészségkárosodást okoznak, vagy a környezetet és az anyagi javakat jelentősen károsítják. Így különösen 1 mérgezőek azok az anyagok és készítmények, amelyek belégzésük, lenyelésük vagy a bőrön át történő felszívódásuk esetén kis mennyiségben halált, heveny egészségkárosodást okoznak, 2 ártalmasak azok az anyagok és készítmények, amelyek belégzésük, lenyelésük vagy bőrön át történő felszívódásuk esetén halált, heveny egészségkárosodást okozhatnak, 3 maró (korrozív) anyagok és készítmények olyan anyagok, amelyek élő szövettel érintkezve azok elhalását okozzák, 4 irritáló vagy izgató anyagok, készítmények olyan maró anyagok és készítmények, amelyek a bőrrel, szemmel vagy nyálkahártyával való pillanatszerű, hosszan tartó vagy ismételt érintkezésük esetén gyulladást okoznak.

3 TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN Általános előírások Lehetőleg a tűzoltás megkezdése előtt elsősorban a helyismerettel rendelkező szakemberek igénybevételével intézkedni kell az emberi szervezetre káros anyagok eltávolítására, közömbösítésére, terjedésük megakadályozására, ha az nem vonja maga után a tűz fokozódását. Azon esetekben, amikor az emberi szervezetre káros, bármilyen halmazállapotú anyag jelen van vagy jelenléte feltételezhető, gondoskodni kell a tűzoltásban résztvevők a veszély jellegétől függő teljes személyi védelméről. Emberi szervezetre káros anyag jelenlétében a tűzoltási tevékenységet végzők egészségügyi felügyeletéről és ellátásáról az üzemegészségügyi szolgálat és/vagy az Országos Mentőszolgálat igénybevételével kell gondoskodni.

4 TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN Atűzjelzés Amennyiben a jelzés tartalmából veszélyes anyag jelenlétére lehet következtetni 1. információt kell szerezni a közvetlen veszélyben lévő személyekről, 2. lehetőség szerint végre kell hajtani a veszélyes anyag azonosítását, meg kell állapítani az előfordulás módját és mennyiségét, 3. egyidejűleg meg kell állapítani az anyag veszélyes tulajdonságait, várható viselkedését.

5 TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN A tűzjelzés A jelzés és/vagy a TMMT adatainak értékelése alapján intézkedni kell a veszélyes anyagra vonatkozó további ismeretek gyűjtésére; meg kell határozni a riasztási fokozatot, ezen belül a szükséges erők, eszközök, védőfelszerelések, oltó- és más segédanyagok fajtáit, mennyiségét; szükség esetén intézkedni kell a megyei igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport (VFCS) riasztására, továbbá tájékoztatni kell az illetékes környezetvédelmi felügyelőséget, valamint az igénybe vehető társszerveket, szakembereket; a lakosság veszélyeztetése esetén az érintett település polgármesterét is tájékoztatni kell.

6 Kiömlés TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN A beavatkozás biztonsági előírásai A helyszín közvetlen megközelítése lehetőleg a széllel megegyező irányból történjen. Az elsőnek kiérkező tűzoltó és más járművek a veszély jellegének, mértékének ismerete nélkül a helyszínt 100 méteren belül lehetőleg ne közelítsék meg. A veszélyes terület megközelítése csak a szükséges védelem biztosításával, szakember által javasolt védőfelszereléssel, a tűzoltásvezető engedélyével történhet meg. Illetéktelen személyek bejutását meg kell akadályozni. Védekezési tevékenység zóna Kezdeti elkerítési zóna Szélirány

7 TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN A beavatkozás biztonsági előírásai Helyszínen veszélyes, átmeneti és biztonságos zónát kell kijelölni. A kijelölés után a veszélyes zónán belül 1 mérgező gázok, gőzök, porok jelenléte esetén a járművek helyváltoztatása, 2 a tűz- és robbanásveszélyes gázok, gőzök, porok jelenléte esetén a járművek helyváltoztatása, valamint a nem robbanásbiztos elektromos berendezések, felszerelések működtetése csak a tűzoltásvezető engedélyével végezhető. A beavatkozás teljes időtartama alatt a veszélyes anyaggal, illetve a veszélyhelyzet elhárításával kapcsolatos speciális ismereteket igénylő feladatok meghatározását szakemberek véleményének figyelembevételével kell végrehajtani. Szakemberek igénybevételével intézkedni kell a környezetbe jutott anyagok mennyiségének folyamatos ellenőrzéséről, a koncentráció méréséről.

8 TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN A felderítés A felderítést minden esetben, megfelelő védőfelszerelésben, különösen nagy körültekintéssel, legalább 2 fő végezze. A tűzoltás vezetője már a felderítés megkezdése előtt ismeretlen veszélyes anyagok jelenléte, vagy jelenlétük feltételezhetősége esetén teljes testés légzésvédelmet rendeljen el, továbbá ellenőriztesse a védőfelszerelések működőképességét, tűz- és robbanásveszélyes gázok, gőzök, porok előfordulásakor fokozott figyelmet fordítson arra, hogy az elrendelt eszközök, felszerelések tűz- és robbanásbiztosak legyenek, illetve használatuk esetén tüzet vagy robbanást ne okozzanak

9 TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN A tűzoltóság állományán kívüli szakember a felderítésben A felderítés személyesen akkor vehet részt, ha számára megfelelő védőfelszerelést biztosítanak, annak használatára alkalmas állapotban van, valamint a feladat elvégzését önként vállalja, erről írásban vagy tanúk előtt nyilatkozik. A beavatkozás során az életveszély elhárítása érdekében az általános előírásokon túl a tűzoltásvezető fordítson különös gondot a szabadba áramló anyag (veszélyt jelentő) tulajdonságainak, mennyiségének, terjedési irányának megállapítására, a tűz és a veszélyes anyag egymásra hatásából adódó veszélyek megismerésére (a keletkező bomlás- és égéstermékek hatásaira), a már meglévő, valamint a várható életveszély felmérése alapján az életmentés lehetséges módozatainak meghatározására, az időjárási viszonyokra, a kiürítendő területek behatárolására, az alkalmazandó oltó-, közömbösítő, felitató és mentesítő anyagok megválasztásához szükséges információszerzésre, illetve azok kirendelésére, a biztonságos, átmeneti és a veszélyes zóna meghatározására, illetve a lezárandó terület, útvonalak kijelölésére. X

10 Az életmentés TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN A veszélyes anyag által szennyezett, veszélyeztetett területen lévő személyek mentését a veszélyes anyag tulajdonságainak, és a veszélyes anyag terjedési irányának figyelembevételével kell végrehajtani. Gondoskodni kell a mentendő személyek megfelelő védelméről, védőeszközökkel való ellátásáról és mentesítésükről. Az Országos Mentőszolgálat kirendelésével intézkedni kell a kimentett személyek egészségügyi vizsgálatára, állapotuk ellenőrzésére.

11 TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN A tűzoltás előkészítése Az alkalmazandó taktika a szükséges erők, eszközök, védőfelszerelések meghatározása, az oltó-, közömbösítő anyagok megválasztása, a veszély(ek) elhárítása érdekében az intézkedések a szakemberek véleményének figyelembevételével, a rendelkezésre álló ismeretek felhasználásával történjen. A szerek, felszerelések, oltó- és más célú sugarak működési helyének meghatározása a veszélyes anyag terjedési irányát figyelembe véve, lehetőleg azt kikerülve történjen úgy, hogy a veszélyes zónából való visszavonásuk rövid idő alatt, gyorsan, biztonságosan végrehajtható legyen. A visszavonulás biztosítására mentési tartalék csapatot kell szervezni. Az általános szabályok figyelembevételével azokat a vízforrásokat kell igénybe venni, amelyek a veszélyes és átmeneti zónán kívül vannak. Egészségi ártalom Kémiai reakció veszélye Tűzveszély G.Hommel, Veszélyjel: W Különleges utasítások

12 TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN A tűzoltás előkészítése Az esemény felszámolásához szükséges vízellátásról úgy kell gondoskodni, hogy az oltás és hűtés vízszükségletén túl biztosítva legyen az esetleges közömbösítés, lecsapatás, hígítás, mentesítés vízigénye is. A tűzoltás megkezdése előtt, illetve szükség szerint a beavatkozás teljes időtartama alatt intézkedni kell a veszélyes anyag, valamint a szennyezett folyadékok szétfolyásának, csatornába, folyóvízbe stb. jutásának megakadályozására. A tűz közvetlen közelében tartózkodó beavatkozók és védőruházatuk, védőfelszereléseik állapotát rendszeresen ellenőrizni kell. A legkisebb rendellenesség vagy személyi sérülés esetén a veszélybe került személy(eket) azonnal le kell váltani.

13 TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN A tűzoltás A tűzoltási és azzal egy időben történő műszaki mentési feladatok végrehajtási sorrendjét a tűzoltásvezető határozza meg. A veszélyes anyagot szállító jármű tüze esetén fokozott figyelmet kell fordítani az üzemanyag, illetőleg a szállított veszélyes anyag által előidézhető veszélyek megelőzésére, valamint a mélyhűtött, cseppfolyós anyagot tartalmazó tartályok hűtésénél, oltásánál alkalmazott hűtővagy oltóanyag hőmérsékletemelő hatására. A tűzoltóság lehetőségeit meghaladó veszélyelhárítást a legrövidebb időn belül bevonható külső, szakirányú elhárító szervezet bevonásával kell végrehajtani.

14 TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN A tűzoltás Halaszthatatlan esetben a rendelkezésre álló eszközök és szakismeret figyelembevételével a tűzoltásvezető döntsön a személyi állomány által végrehajtandó veszélyelhárítói tevékenységről, annak mértékéről. A veszélyes anyag jellemző tulajdonságainak, koncentrációjának függvényében a beavatkozás folyamán, illetőleg annak befejeztével végre kell hajtani, a beavatkozást végző személyek és a bérbe vett eszközök mentesítését. A tűzoltói tevékenység befejezése után a helyszínt a további intézkedések megtételére jogosult szerv vezetőjének kell átadni. A beavatkozásban részt vevő személyi állományról nyilvántartást kell vezetni.

15 BEAVATKOZÁS VESZÉLYES ANYAGOK JELENLÉTÉBEN

16 Jogszabályi háttér I. Veszélyes anyagokkal kapcsolatos jogszabályok évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről 2/2001. (I. 17.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről 1/2003 (I. 09.) BM rendelet a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének szabályairól

17 Jogszabályi háttér II évi 19. törvényerejű rendelet a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás kihirdetéséről /ADR/ 122/1989. (XII. 5.) MT rendelet az egyes veszélyes árukat szállító közúti járművek útvonalának kijelöléséről (39/2001 sz. OKF Int.) 4/1987. (V. 13.) KM rendelet a Nemzetközi Vasúti Árufuvarozási Egyezményre vonatkozó Egységes Szabályok (CIM) mellékleteinek kihirdetéséről 12/1990. (IV. 30.) KöHÉM rendelet a Nemzetközi Vasúti Árufuvarozási Egyezményre vonatkozó Egységes Szabályok (CIM) I. Melléklete módosításainak kihirdetéséről, valamint a Veszélyes Áruk Nemzetközi Vasúti fuvarozására vonatkozó Szabályzat (RID) belföldi alkalmazásáról 2/1982. (II. 22.) KPM rendelet a veszélyes áruk nemzetközi belvízi szállításáról szóló szabályzatról /ADN/ 20/1997. (X. 21.) KHVM rendelet a nemzetközi polgári repülésről Chicagóban, az évi december hó 7. napján aláírt Egyezmény függelékeinek kihirdetéséről /18. annex Veszélyes áruk biztonságos légiszállítása / Veszélyes anyagok-áruk szállításával kapcs. Jogsz.

18 Fogalmak I. Veszélyes anyag évi XXV. törvény, illetőleg e törvény hatálybalépéséig irányadó jogszabályok alapján veszélyesként osztályozott anyag, amelyek hatásukat kifejtve halált, egészségkárosodást okoznak, vagy a környezetet és az anyagi javakat károsítják

19 Fogalmak II. Veszélyes készítmény Egy vagy több veszélyes anyagot tartalmazó keverék vagy oldat.

20 Veszélyes áru Fogalmak III. Az az anyag, tárgy, hulladék, amely természetéből,állapotából, tulajdonságaiból adódóan: szállítással összefüggésben veszélyt jelent: életre, egészségre; élő környezetre; anyagi javakra; közbiztonságra. amelyet a veszélyes áruk szállítására vonatkozó nemzetközi előírások annak minősítenek.

21 Veszélyes anyagok életciklusa Import Szállítás Raktározás Előállítás Export Szállítás Újrafelhasználás Forgalmazás árusítás Szállítás Felhasználás Szállítás Veszélyes hulladék tárolás Veszélyes hulladék megsemmisítés

22 Veszélyes anyagok és jelölésére alkalmazott szimbólumok és jelek I. E O F+ robbanásveszélyes égést tápláló, oxidáló fokozottan tűzveszélyes F T+ T tűzveszélyes nagyon mérgező mérgező

23 Veszélyes anyagok és jelölésére alkalmazott szimbólumok és jelek II. Xn Xi ártalmas irritatív C N maró környezeti hatás Animációs film! 12 min.

24 Veszélyes áruk szállítása Száll llításra vonatkozó szabályok ADR: Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállítására vonatkozó Európai Megállapodás ( án lett aláírva). RID: Veszélyes anyagok vasúti szállítására vonatkozó nemzetközi megállapodásokat és előírásokat tartalmazza. IMDG Code: tengeri szállításra vonatkozó szabályok ADN: Veszélyes anyagok folyami szállítására vonatkozó nemzetközi megállapodásokat és előírások. ICAO-TI: légi szállításra vonatkozó szabályok

25 Veszélyes anyagok szállításánál alkalmazott jelölések Veszélyt jelző tábla; Veszélyt jelző bárca; Veszélyes anyagok és jelölésére alkalmazott szimbólumok és jelek. A közúti és vasúti forgalomban veszélyt jelző táblával kell ellátni azokat a járműveket, melyek veszélyes anyagot szállítanak. A tábla 400 x 300 mm méretű, narancssárga színű és 15 mm-es fekete kerettel rendelkezik, ahol a tábla felső része tartalmazza a veszélyszámot (Kemmler számot mot), az alsó része az UN számot.

26 Veszélyt jelző tábla Veszélysz lyszámok jelölései 2- Nyomás vagy vegyi reakció révén gáz kiszabadulása 3- Folyékony anyagok (gőzök) és gázok gyúlékonysága vagy önmelegedő folyékony anyag 4- Szilárd anyagok gyúlékonysága vagy önmelegedő szilárd anyag 5- Gyújtó(égést tápláló) hatás 6- Mérgezőképesség vagy fertőzésveszély 7- Radioaktivitás 8- Maró hatás 9- Spontán heves reakció veszélye Elsődleges veszély Másodlagos veszély X Vízzel való reagálás veszélye

27 Veszélyességi bárcák I. Robbanóanyagok és tárgyak /1.4, 1.5, 1.6 / Nem gyúlékony nem mérgező gázok Gyúlékony /gázok 2-es szám / folyékony anyag Gyúlékony szilárd anyagok Öngyulladásra hajlamos anyagok Vízzel érintkezve gyúlékony gázokat fejlesztő anyagok Gyújtó hatású (oxidáló) anyagok Szerves peroxidok 5.2 Mérgező anyagok

28 Veszélyességi bárcák II. Fertőző anyagok Radioaktív anyagok Hasadó anyagok(fissile) Maró anyagok Különféle veszélyes anyagok és tárgyak:

29 Veszélyességi bárcák III. Veszélyt jelző bárcák méretei, elhelyezésének szabályai A bárca mérete küldeménydarabon 100 x 100 mm, járművön legalább 250 x 250 mm. Elhelyezés: közúti tartányos járműn hátul és oldalt rekeszenként; vasúti tartányon hátul és oldalt; darabáru szállítás esetén változó. Üres, tisztított tartány estén a táblákat, bárcákat le kell takarni, vagy le kell venni!

30 Veszélyes anyag szállító jármű okmányai Közúti szállítás esetén a vezetőfülkében: Fuvarokmány /menetlevél / Feladó felelős nyilatkozata Írásbeli utasítás /számunkra a legfontosabb! / Jármű jóváhagyási igazolás /vesz. anyagot szállíthat / ADR oktatási bizonyítvány /ADR vizsga / Útvonal kijelölési határozat /122/89. MT. rend. alapján / Tisztítási bizonylat. Vasúti szállítás esetén vasúti személyzet birtokában szerelvényen/ /jellemzően nem a

31 Veszélyes anyagok kijutása a környezetbe Szállítás során Kijutás okai szállítójármű műszaki meghibásodása; közlekedési baleset során szállítójármű sérülése; emberi mulasztások; egyéb : tűzeset; elemi csapás, stb Kijutás területi szempontból lakott területen belül; lakott területen kívül. Mind a két területen előfordulhat szándékosság is.

32 A terjedését befolyásoló körülmények az anyag: halmazállapota, sűrűsége, nyomása, stb.; tárolás, szállítás módja; mennyisége kijutás módja, időtartama; környezeti viszonyok: terep: lejtés /domborzat tagoltság /utak, árkok / beépítettség /lakott terület/ közművek megléte, állapota talaj fajtája, minősége folyó és állóvizek közelsége növényzet /erdő, fasor / időjárási: szél /irány, erősség / légnyomás páratartalom hőmérséklet

33 Kijutott anyag tulajdonságainak beazonosítására szolgáló lehetőségek szállítási okmányok jelölésekhez kapcsolódó azonosítási rendszerek UN szám: ENSZ Gazdasági Tanácsa által létrehozott jegyzék /pl.1791 / Hommel anyaglapszám: A veszélyes anyagok azonosítására szolgáló érték, mely az adott anyag G. HOMMEL kötetekben való besorolásnak sorszámát jelenti. /pl. 385 / Kemmler szám: veszélyt jelző szám /pl.. 85 / CAS szám: Kémiai vegyületek nemzetközileg használt egyértelmű jelölése. Nyolc számjegyből áll. /pl / EU szám: EU által használt besorolási rendszer /pl / SIX regiszterszám: a SIX veszélyes anyag nyilvántartásban használt szám /pl. 27 /

34 Kijutott anyag tulajdonságainak beazonosítására szolgáló lehetőségek HAZCHEM kód: Az angol tűzoltóság által kidolgozott kód, amely meghatározza az oltóanyag típusát, a védőeszközök fajtáját, valamint az azonnal foganatosítandó védelmi intézkedéseket. A kódrendszer számokból és betűkből áll. /pl. 2R / Betűk jelentései sei: P R W X : teljes testet befedő védőruházat és autonóm légzőkészülék használata kötelező S T Y Z: védőkesztyű tűzoltóruha és autonóm légzőkészülék használata kötelező P R S T: vízzel való hígítás lehetséges W X Y Z: az anyagot gáttal kell körülvenni S T Y Z:kiemelve azt jelenti, hogy önvédelmi intézkedésre csak tű vagy bomlást okozó felmelegedés esetén van szükség V:fokozott reakcióképesség E: kiürítést mérlegelni kell

35 Kijutott anyag tulajdonságainak beazonosítására szolgáló lehetőségek egyéb: VERIK MÁV információs rendszere helyszíni mintavételezés és elemzés: VBK-n lévő eszközök VFCS HM Havaria Labor

36 BEAVATKOZÁS VESZÉLYES ANYAGOK JELENLÉTÉBEN A VESZÉLYES ANYAG KÁRELHÁRÍTÁSÁNAK SORRENDJE

37 A BEAVATKOZÁS SZABÁLYAI A beavatkozás részletes szabályait a TMMSZ tartalmazza ( 1/2003 (I. 09.) BM rendelet a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének szabályairól) Részletes szabályozás: Tűzoltási Szabályzat: Műszaki Mentési Szab.: ált. rész I-II-III-IV. fejezet alkalmazott tűzoltás VII. fejezet ált. rész I-II-III. fejezet alk. Műszaki Mentés VII. fejezet

38 Jelzés Amennyiben a jelzés tartalmából veszélyes anyag jelenlétére lehet következtetni, illetve előfordulása nem zárható ki: informáci ciót t kell szerezni a közvetlen veszélyben lévő személyekről lehetőség szerint végre kell hajtani a veszélyes anyag azonosítását, meg kell állapítani az előfordulás módját és mennyiségét egyidejűleg meg kell állapítani az anyag veszélyes tulajdonságait, várható viselkedését

39 A jelzés értékelése utáni teendők intézkedni kell a veszélyes anyagra vonatkozó további ismeretek gyűjtésére; meg kell határozni a riasztási fokozatot, ezen belül - a szükséges erők-, eszközök - védőfelszerelések - oltó- és más segédanyagok fajtáit, mennyiségét szükség estén intézkedni kell a megyei igazgatóság VFCS riasztására tájékoztatni kell az illetékes környezetvédelmi felügyelőséget, valamint az igénybe vehető társszerveket, szakembereket.

40 Felderítés I. A felderítést minden esetben, megfelelő védőfelszerelésben, különösen nagy körültekintéssel, legalább 2 fő végezze. A tűzoltás vezetője már a felderítés megkezdése előtt: Ismeretlen veszélyes anyagok jelenléte, vagy jelenlétük feltételezhetősége esetén teljes test- és légzésvédelmet rendeljen el, továbbá ellenőriztesse a védőfelszerelések működőképességét, Tűz- és robbanásveszélyes gázok, gőzök, porok előfordulásakor fokozott figyelmet fordítson arra, hogy az elrendelt eszközök, felszerelések tűz- és robbanásbiztosak legyenek, illetve használatuk esetén tüzet vagy robbanást ne okozzanak.

41 Felderítés II. Atűzoltásvezető fordítson különös gondot: a szabadba áramló anyag (veszélyt jelentő) tulajdonságainak, mennyiségének, terjedési irányának megállapítására a tűz és a veszélyes anyag egymásra hatásából adódó veszélyek megismerésére (a keletkező bomlás- és égéstermékek hatásaira), a már meglévő, valamint a várható életveszély felmérése alapján az életmentés lehetséges módozatainak meghatározására

42 Felderítés III. az időjárási viszonyokra a kiürítendő területek behatárolására az alkalmazandó oltó-, közömbösítő, felitató és mentesítő anyagok megválasztásához szükséges információszerzésre, illetve azok kirendelésére a biztonságos, átmeneti és a veszélyes zóna meghatározására, illetve a lezárandó terület, útvonalak kijelölésére

43 Teendők helyszínre érkezéskor I. Meg kell határozni : a szélirányt, a szélsebességet, a veszélyes anyagot, halmazállapotát, gőz, köd füst képződést, a folyadékömlés helyét, méretét, a közművek számát, állapotát, a terület üzemelzárás körülményeit.

44 Teendők helyszínre érkezéskor II. Meg kell tervezni a szélir lirány figyelembe vételv telével a megközel zelítési és s kivonulási útvonalakat. Ismert veszélyes anyag esetén n szakirodalmakból, l, adatbázisokb zisokból l meg kell állapítani a: toxikus hatást, behatási tüneteket, t reakciót t (pl. vízzel v reagál). Az egészs szségügyi gyi elsőseg segély teendőkre fel kell készk szülni.

45 Teendők beavatkozás előtt I. 1. Szélirányból, megfelelő távolságból távcsővel keresse meg a jármű feliratait. 2. Győződjön meg, hogy van-e gyújtóforrás a helyszínen. 3. Ha kiömlést, vagy nedves területet lát, akkor maradjon távol. 4. A terep adottságait figyelembevéve a kiömléstől magasabb ponton kell kijelölni a felállítási helyet. 5. Gőzképződés gyanúja esetén maradjon távolabb szélirányban, mivel a nem látható köd, gázfelhő nagyobb területre terjed ki. 6. Lassan haladjon a területen, hogy elkerülje a mélyedéseket, mielőtt észlelné azokat.

46 Teendők beavatkozás előtt II. 7. Ha nem lát kifolyt anyagot, vizsgálja a szemlélődőket, hogy észrevegyen bárkit, aki beteg vagy ájult lett. Ilyen esetben készüljön fel a saját védelmére. 8. A felderítés során védőfelszerelést kell használni (vegyi-anyag ellen védő ruha, légzőkészülék) és minimum két fő indulhat el, és meg kell szervezni a biztosításukat, mentési csapatot kell biztosítani. 9. Ellenőrző műszerek használatával szélirányban és távol az ismeretlen anyagtól kell megközelítést végezni. 10. Gyűjtsön információt a helyszínen lévőktől (gépkocsivezető, gyári dolgozó, szemtanú, a gépjármű kísérő okmányai). 11. Létesítsen ellenőrző pontokat a baleseti terület kijáratainál elsősegélynyújtás céljából.

47 Teendők beavatkozás előtt III. 12. Jelöljön ki elkülönítő helyet a szennyezett területről érkezők számára. 13. Kérjen segítséget a veszélyes anyaggal kapcsolatos szakértőktől. 14. Gondoljon arra, hogy védőfelszerelése nem ad 100 %-os biztonságot. 15. Vannak toxikus gázok, amelyek felszívódnak bőrön és a hagyományos védőfelszerelésen keresztül és szagtalanok. 16. Ha nem ismeri fel az anyagot, akkor kezelje úgy, hogy nagyon toxikus, veszélyes, tűz- és robbanásveszélyes.

48 A beavatkozás biztonsági előírásai I. A helyszín közvetlen megközelítése lehetőleg a széllel megegyező irányból történjen. Az elsőnek kiérkező tűzoltó és más járművek a veszély jellegének, mértékének ismerete nélkül a helyszínt 100 méteren belül lehetőleg ne közelítsék meg. A veszélyes terület megközelítése csak a szükséges védelem biztosításával, szakember által javasolt védőfelszereléssel, a tűzoltásvezető engedélyével történhet meg. Illetéktelen személyek bejutását meg kell akadályozni.

49 A beavatkozás biztonsági előírásai II. Helyszínen veszélyes lyes, átmeneti biztonságos zónát kell kijelölni. A beavatkozás teljes időtartama alatt a veszélyes anyaggal, illetve a veszélyhelyzet elhárításával kapcsolatos speciális ismereteket igénylő feladatok meghatározását szakemberek véleményének figyelembevételével kell végrehajtani. Szakemberek igénybevételével intézkedni kell a környezetbe jutott anyagok mennyiségének folyamatos ellenőrzéséről, a koncentráció méréséről.

50 Elvi beavatkozási séma E lv i B eavatkozási S ém a (gyakorlathoz) M in 5 0 m é te r m é ré s szél V e s z é ly e s zóna Felderítő Á t m e n e t i zóna B iz to s ító Min. 100 méter Techn.m ent S á t o r V e tk ő z ő B iztonságos zóna A B C V é d ő tartalék TV kezelő k VBCS Mü.me. V F C S F e l á l l í t á s i h e ly M e n tő k, rendő rség vízforrások

51 Mérőműszerek AUER toximeter Az AUER Toximeter az Auer vizsgálócsövekkel együtt gázok és gőzök mérésére és ellenőrzésére alkalmas, elsősorban az egészségügyi határértékek, esetenként az alsó robbanási határérték tartományban.

52 Mérőműszerek AUER Gas-Tester II H A Gas-Tester II H készülék az AUER vizsgáló csövekkel összekapcsolva gázok és gőzök koncentrációjának meghatározására szolgál. Dräger CMS A Dräger CMS különböző gáz és gőz halmazállapotú veszélyes anyagok pillanatnyi koncentrációjának meghatározására szolgál.

53 Mérőműszerek AUER OX-PEM Az AUER OX-PEM egy kézi mérőkészülék, amely méreteit tekintve személyi felügyelet ellátására valamint különböző terekben a levegő oxigén koncentrációjának meghatározására is alkalmas. A készülék gáz-levegőelegyeket, gőzlevegőelegyeket képes vizsgálni, ARH, és oxigéntartalom szempontjából. Hőmérsékleti viszonyok: -5 o C +40 o C között. Nyomás viszonyok: 800 hpa-1200 hpa között. AUER Ex-Ox Meter

54 Mérőműszerek AUER Ex-Ox Meter II P Dräger Multiwarn II Többgázmérő-készülék

55 Védőruhák ISOTEMP könnyű szerelőruhák Könnyű vegyvédelmi ruha. Állarc és légzésvédelem nélkül. Folyadékokhoz, olajbaleseteknél, bőrönátfelszívódóanyagok jelenlétében használható.

56 Védőruhák Könnyű egyrészes vegyvédelmi ruha. Folyadékokhoz, olajbalesetekhez, használatos ruha. Szűrőbetétes csatlakozó található rajta. ISOTEMP 4006

57 Védőruhák 1.A - típusú gázvédő ruhák: ISOTEMP 2000 AUER gázvédő a védelem kritériumai: - A körülmények ismeretlenek - A veszélyes anyagot már azonosítottuk(vagynem ) és a védelem legmagasabb szintjét kell biztosítani - A munkafolyamat során nagy a kifröccsenés, beleesés és a bőrkárosító hatás veszélye

58 Védőruhák ISOTEMP 4000/HCSA védőruha Kombinált hő és vegyvédelmi ruha - A kombinált gáz-hővédőruha egyesíti a nehézhővédő és gázvédő ruhák előnyös tulajdonságait. - Alkalmazható hősugárzásnak kitett helyen, és és egyben erős vegyi hatás párhuzamos jelenlétében. Pl. Hidrogénfluorid, hidrogéncianid, kénhidrogén.

59 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 42/2012. számú I N T É Z K E D É S E

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 42/2012. számú I N T É Z K E D É S E BM ORSZÁGOSKATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ 42/2012. számú I N T É Z K E D É S E A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzoltás-taktikai Szakutasításáról

Részletesebben

Veszélyes áruk besorolása ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa , Orange Book

Veszélyes áruk besorolása ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa , Orange Book FTP Veszélyes anyagok beazonosítása Veszélyes áruk besorolása sa A veszélyes áruk szállításának alapját és egyben a különböző fuvarozási ágak saját szabályozásához a mintát az ENSZ Gazdasági és Szociális

Részletesebben

Anyagok és készítmények tulajdonságaik alapján történő besorolása

Anyagok és készítmények tulajdonságaik alapján történő besorolása Anyagok és készítmények tulajdonságaik alapján történő besorolása Az anyagok és készítmények fizikai, fizikai-kémiai és kémiai tulajdonságai alapján, tűz- és robbanásveszélyesség szerinti osztályozása:

Részletesebben

1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: FOLTBENZIN Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS szám: 64742-89-8

1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: FOLTBENZIN Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS szám: 64742-89-8 Változat: 2 Felülvizsgálat: 2013.01.22. Kiadás kelte: 2012. 11. 29. Oldal: 1/12 1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS

Részletesebben

HARDLUX HAMMERSCHLAG EFEKT LAK / HARDLUX kalapácslakk

HARDLUX HAMMERSCHLAG EFEKT LAK / HARDLUX kalapácslakk Oldal 1 / 15 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító Kémiai név: Készlet azonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. tv. végrehajtási rendelete. 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet

A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. tv. végrehajtási rendelete. 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. tv. végrehajtási rendelete 2009. 03.hónapban hatályos szöveg (Kivonatos közlés, a mellékleteket lásd: www.magyarorszag.hu) 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes

Részletesebben

Allegro Kft. Allegro Kft. 1045 Budapest, Berlini u. 47-49. www.allegro.hu. Biztonsági adatlap

Allegro Kft. Allegro Kft. 1045 Budapest, Berlini u. 47-49. www.allegro.hu. Biztonsági adatlap Biztonsági adatlap Kiállítás kelte: 2010.02.19. Felülvizsgálat dátuma:2012.02.25 Verzió: 2. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Termék kereskedelmi neve: ARCANA

Részletesebben

17. VEGYI BALESETELHÁRÍTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY ESZKÖZEI ÉS KEZELÉSÜK

17. VEGYI BALESETELHÁRÍTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY ESZKÖZEI ÉS KEZELÉSÜK BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 17. VEGYI BALESETELHÁRÍTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY ESZKÖZEI ÉS KEZELÉSÜK 2004. A tanfolyam célja VEGYI BALESETELHÁRÍTÓ

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. MOTO FORK OIL 15W Oldal: 1/7 Adatlap száma: 32790-33 Változat: 1.00 Dátum: 2005/08/29

BIZTONSÁGI ADATLAP. MOTO FORK OIL 15W Oldal: 1/7 Adatlap száma: 32790-33 Változat: 1.00 Dátum: 2005/08/29 MOTO FORK OIL 15W Oldal: 1/7 1. Készítmény neve: MOTO FORK OIL 15W Termék felhasználása: Hivatkozási szám: Gyártó cég neve: Cím Forgalmazó - Importáló cég neve: Cím Baleset esetén hívandó szám Hidraulika

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. KÉSZÍTMÉNY: MOLDOL R W 30413 Oldal: 1/5 Adatlap sz.: P181-0000736-59 Változat: 1.00 (francia: 1.00) Kelt: 2006/12/15

BIZTONSÁGI ADATLAP. KÉSZÍTMÉNY: MOLDOL R W 30413 Oldal: 1/5 Adatlap sz.: P181-0000736-59 Változat: 1.00 (francia: 1.00) Kelt: 2006/12/15 KÉSZÍTMÉNY: MOLDOL R W 30413 Oldal: 1/5 1. Készítmény neve: MOLDOL R W 30413 Kereskedelmi felhasználás: Formaleválasztó folyadék. Gyártó cég neve: Címe: Forgalmazó - Importáló cég neve: Címe: Baleset esetén

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint 0892 605 01 (B) - VAKU 50 MŰANYAG GITT 1000 G (B)

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint 0892 605 01 (B) - VAKU 50 MŰANYAG GITT 1000 G (B) 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék kereskedelmi neve : VAKU 50 MŰANYAG GITT 1000 G (B) Termék kódja : 0892 605 01 (B) SDS-Identcode : 10034596

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. PNEUMA 10 Oldal: 1/7 Adatlap száma: 34985-33 Változat: 1.00 Dátum: 2004/12/10

BIZTONSÁGI ADATLAP. PNEUMA 10 Oldal: 1/7 Adatlap száma: 34985-33 Változat: 1.00 Dátum: 2004/12/10 PNEUMA 10 Oldal: 1/7 1. Készítmény neve: PNEUMA 10 Termék felhasználása: Hivatkozási szám: Gyártó cég neve: Cím Forgalmazó - Importáló cég neve: Cím Baleset esetén hívandó szám Pneumatika olaj 14W TOTAL

Részletesebben

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Tűzvédelmi Szabályzat

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Tűzvédelmi Szabályzat S z o l n o k i F ő i s k o l a Tűzvédelmi Szabályzat 2015 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 19. - a és a 30/1996. (XII.6.) BM rendelet alapján

Részletesebben

A TŰZ ELLENI VÉDEKEZÉS LÉNYEGE, SZABÁLYOZÁSA.

A TŰZ ELLENI VÉDEKEZÉS LÉNYEGE, SZABÁLYOZÁSA. A TŰZ ELLENI VÉDEKEZÉS LÉNYEGE, SZABÁLYOZÁSA. Segédanyag az OMKT Kft.- n folyó Tűzvédelmi előadó szakképzéshez. Budapest, 2011. október Szerkesztő: Duruc József Megjegyzés: A szövegben pirossal kiemelt

Részletesebben

Benzines Folttisztító. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

Benzines Folttisztító. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) Oldalszám: 1/10 BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1. 1. Termékazonosító Az anyag/keverék neve: CAS szám: - EU szám:

Részletesebben

Boróka fakonzerváló alapozó Változat: 1 Felülvizsgálat: Kiadás kelte: 2008.05.16. Oldal: 1/10

Boróka fakonzerváló alapozó Változat: 1 Felülvizsgálat: Kiadás kelte: 2008.05.16. Oldal: 1/10 Változat: 1 Felülvizsgálat: Kiadás kelte: 2008.05.16. Oldal: 1/10 1. ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. A készítmény azonosítása: 1.2. A készítmény felhasználása: vízzel hígítható

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. MARTOL EP 1000 Oldal: 1/6 Adatlap száma: 30533-33 Változat: 2.00 Dátum: 2005/06/24

BIZTONSÁGI ADATLAP. MARTOL EP 1000 Oldal: 1/6 Adatlap száma: 30533-33 Változat: 2.00 Dátum: 2005/06/24 MARTOL EP 1000 Oldal: 1/6 1. Készítmény neve: MARTOL EP 1000 Termék felhasználása: Hivatkozási szám: Gyártó cég neve: Cím Forgalmazó - Importáló cég neve: Cím Baleset esetén hívandó szám Mélyhúzó olaj.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 és a 453/2010 számú EK rendeletek szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 és a 453/2010 számú EK rendeletek szerint 1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 és a 453/2010 számú EK rendeletek szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Megnevezés: 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint)

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) Honosítás kelte: 2012. 05. 09. Oldal: 1/(11) 1. A keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító A termék neve: AUTOWELD Hideghegesztő B komponens 1.2 A keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. COPAL GEP 0 Oldal: 1/7 Adatlap száma: 30406-33 Változat: 2.00 Dátum: 2005/08/29

BIZTONSÁGI ADATLAP. COPAL GEP 0 Oldal: 1/7 Adatlap száma: 30406-33 Változat: 2.00 Dátum: 2005/08/29 COPAL GEP 0 Oldal: 1/7 1. Készítmény neve: COPAL GEP 0 Termék felhasználása: Hivatkozási szám: Gyártó cég neve: Cím Forgalmazó - Importáló cég neve: Cím Baleset esetén hívandó szám Kenőzsír. HNK TOTAL

Részletesebben

1.2 A készítmény felhasználása: gombaölőszer, a 3F penészgátló belső falfesték rendszer része

1.2 A készítmény felhasználása: gombaölőszer, a 3F penészgátló belső falfesték rendszer része Adatlap száma: KEM 2F-06 Oldalszám: 1/10 Kiadás időpontja: 2008.02.29 Felülvizsgálva:2008.05.21 Változat: 2. 1. A készítmény és a vállalat azonosítása. 1.1 A készítmény azonosítása: 3F GOMBAÖLŐSZER 1.2

Részletesebben

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes 10 Kismértékben tűzveszélyes. 11 Tűzveszélyes. 12 Fokozottan tűzveszélyes. 13 14 Vízzel hevesen reagál.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP ( EC 1907/2006 )

BIZTONSÁGI ADATLAP ( EC 1907/2006 ) 1. Anyag, illetve készítmény és a cég megnevezése 1.1 Az anyag / a készítmény megnevezése: Kereskedelmi megnevezés: Biocera Fasebkezelő és oltóviasz 1.2 Az anyag / a készítmény alkalmazása: Ecsetelhető

Részletesebben

Foltbenzin. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

Foltbenzin. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) A kiállítás kelte: 2011.02.2. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) Oldalszám: 1/10 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1. 1. Termékazonosító Az anyag/keverék

Részletesebben

TIP TOP VULKANIZÁLÓ FOLYADÉK T 2. VESZÉLYESSÉG SZERINTI BESOROLÁS / EGYÉB VESZÉLYEK

TIP TOP VULKANIZÁLÓ FOLYADÉK T 2. VESZÉLYESSÉG SZERINTI BESOROLÁS / EGYÉB VESZÉLYEK TIP TOP VULKANIZÁLÓ FOLYADÉK T 1. Anyag és a forgalmazó azonosítása Javasolt felhasználási terület: konfekcionáló oldat Cikkszámok: 538 1316, 538 1323, 538 1330, 538 1354 Gyártó cég: REMA TIP TOP GmbH

Részletesebben

Kiállítás kelte: 2009-01-05 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgálva: 2013-02-06

Kiállítás kelte: 2009-01-05 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgálva: 2013-02-06 BIZTONSÁGI ADATLAP Kiállítás kelte: 2009-01-05 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgálva: 2013-02-06 1. Anyag / készítmény és a vállalkozás azonosítása 1.1 A készítmény megnevezése: FACTOR AQUA IMPREGNÁLÓ

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító:

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Kiállítás dátuma: 1998.01.21. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

Hidrofobizáló szer. Kizárólag ipari és foglalkozásszerű felhasználásra. Az információ nem áll rendelkezésre.

Hidrofobizáló szer. Kizárólag ipari és foglalkozásszerű felhasználásra. Az információ nem áll rendelkezésre. Ref. Rev. sz. 1.2 Az átdolgozás dátuma Nyomtatási dátum MA10000903/ 02.07.2015 02.07.2015 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Márkanév 1.2 Az anyag vagy

Részletesebben

Tiszavárkony Község Önkormányzat. Tűzvédelmi szabályzata

Tiszavárkony Község Önkormányzat. Tűzvédelmi szabályzata Tiszavárkony Község Önkormányzat Tűzvédelmi szabályzata A tűzvédelmi szabályzat meghatározására a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. Törvény 18, valamint

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. KÉSZÍTMÉNY: GLACELF AUTO SUPRA Oldal: 1/7 Adatlap sz.: 31319-33 Változat: 2.02 (francia: 2.02) Kelt: 2007/05/25.

BIZTONSÁGI ADATLAP. KÉSZÍTMÉNY: GLACELF AUTO SUPRA Oldal: 1/7 Adatlap sz.: 31319-33 Változat: 2.02 (francia: 2.02) Kelt: 2007/05/25. KÉSZÍTMÉNY: GLACELF AUTO SUPRA Oldal: 1/7 Xn Ártalmas 1. Készítmény neve: GLACELF AUTO SUPRA Termék felhasználása: Fagyálló / Hűtőfolyadék. Hivatkozási szám: Gyártó cég neve: Címe: Forgalmazó - Importáló

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint UNIVERZÁLIS KORRÓZIÓVÉDŐ OLAJ

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint UNIVERZÁLIS KORRÓZIÓVÉDŐ OLAJ 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 0893150210 MSDS-Identcode : 10014443 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma 04.06.2015 Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma 04.06.2015. SikaGard -6220

Felülvizsgálat dátuma 04.06.2015 Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma 04.06.2015. SikaGard -6220 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2.

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Tartalom 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A szabályzat jogalapja:... 3 1.2. A tűzvédelmi szabályzat célja:... 3 1.3.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján A kiállítás kelte: 2008. március 20. *1. A készítmény és

Részletesebben

1.2 A készítmény felhasználása: A 3F penészgátló belső falfesték rendszer alapozója

1.2 A készítmény felhasználása: A 3F penészgátló belső falfesték rendszer alapozója Adatlap száma: KEM 2F-04 Oldalszám: 1/11 1. A készítmény és a vállalat azonosítása. 1.1 A készítmény azonosítása: 3F ALAPOZÓ 1.2 A készítmény felhasználása: A 3F penészgátló belső falfesték rendszer alapozója

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. Készült a 1907/2006/EK, 31. cikk alapján. Kiadás dátuma: 2015. 02. 03. Verzió száma 1 Felülvizsgálva: 2015. 02. 03.

Biztonsági Adatlap. Készült a 1907/2006/EK, 31. cikk alapján. Kiadás dátuma: 2015. 02. 03. Verzió száma 1 Felülvizsgálva: 2015. 02. 03. Oldal: 1 / 9 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója - 1.1. Az anyag/készítmény azonosítása - Kereskedelmi megnevezés: Putoline Carburetter Cleaner Spray - Moped 91 kódszám: 570047-1.2.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján A kiállítás kelte: 2008. április 17. *1. A készítmény és

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. - Semmi. 583 87 69-01 (1L), 583 87 69-02 (0,1L) 07-március-2013

BIZTONSÁGI ADATLAP. - Semmi. 583 87 69-01 (1L), 583 87 69-02 (0,1L) 07-március-2013 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Keverék kereskedelmi neve vagy megnevezése Regisztrációs szám Szinonímák Termék kódja A kiadás

Részletesebben

INEOS FLUOR. Vegyianyag biztonsági adatlap

INEOS FLUOR. Vegyianyag biztonsági adatlap INEOS FLUOR Vegyianyag biztonsági adatlap 1. AZ ANYAG / GYÁRTÓ AZONOSÍTÁSA: TERMÉK NEVE: KLEA 507 Cím / telefonszám: INEOS Fluor Limited POB 13 The Heath, Runcorn Cheshire WA7 4QG +44 1928 51 1192 Vésztelefon:

Részletesebben

a 1907/2006/EK (II. sz. függelék) sz. szabvány szerint.

a 1907/2006/EK (II. sz. függelék) sz. szabvány szerint. Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK (II. sz. függelék) sz. szabvány szerint. Nyomtatási időpont: 2009.09.24. Kereskedelmi név: Kétütemű motorolaj Felülvizsgálat időpontja: 2009.09.24. 1 Anyag/készítmény

Részletesebben

1. Ismertesse a mentésben együttműködő szerveket, szervezeteket, azok lehetséges feladatait.

1. Ismertesse a mentésben együttműködő szerveket, szervezeteket, azok lehetséges feladatait. 1. Ismertesse a mentésben együttműködő szerveket, szervezeteket, azok lehetséges feladatait. A mentést végző szervek, szervezetek a reagáló képességet figyelembe véve lehetnek elsődleges és másodlagos

Részletesebben

: izobután. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója. 2. A veszély meghatározása. 1.1. Termékazonosító Kémiai termék típusa

: izobután. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója. 2. A veszély meghatározása. 1.1. Termékazonosító Kémiai termék típusa Kiadás dátuma: 30.05.2007 Változat: 1.0 Felülvizsgálat dátuma: 30.11.2010 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója 1.1. Termékazonosító Kémiai termék típusa Név Kereskedelmi megnevezés

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Kiállítás kelte: 2011-12-12 Módosítás kelte: 2011-12-12

BIZTONSÁGI ADATLAP. Kiállítás kelte: 2011-12-12 Módosítás kelte: 2011-12-12 BIZTONSÁGI ADATLAP Kiállítás kelte: 2011-12-12 Módosítás kelte: 2011-12-12 1. A készítmény éa a vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név: Felhasználás: VALMOR Biztonságos padló- és jelölőfesték Kül- és

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Változat: 2.00

BIZTONSÁGI ADATLAP. Változat: 2.00 METABOND UNI 15W40 Oldal: 1/6 Adatlap száma: 32441-33 Változat: 2.00 Dátum: 2008/06/10 1. Készítmény neve: Termék felhasználása : Hivatkozási szám: Gyártó cég neve: Cím Forgalmazó cég neve: Cím Baleset

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján A kiállítás kelte: 2007. november 14. *1. A készítmény és

Részletesebben

Biztonsági adatlap (1907/2006/EK rendelet szerint)

Biztonsági adatlap (1907/2006/EK rendelet szerint) Brigéciol D-3 Oldal: 1/10 1. A keverék és a vállalkozás azonosítása: 1.1. Termékazonosító 1.2. Kereskedelmi név: Brigéciol D-3 1.3. A keverék azonosított felhasználása: Alkalmazható: gépjármű alváz, motor,

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/8 * 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Anyag/készítmény

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint NEMESACÉL TISZTÍTÓ SPRAY 400ML

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint NEMESACÉL TISZTÍTÓ SPRAY 400ML 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 0893121 MSDS-Identcode : 10014505 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet 1. oldal 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról 1 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 47. (2) bekezdésének

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: LAZURÁN oldószermentes faanyagvéd

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: LAZURÁN oldószermentes faanyagvéd Kiállítás dátuma: 2007.05.16. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint JELÖLŐ SPRAY 500ML NEONSÁRGA

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint JELÖLŐ SPRAY 500ML NEONSÁRGA 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 08931997 MSDS-Identcode : 10014738 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. melléklete szerint. ártalmas

BIZTONSÁGI ADATLAP Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. melléklete szerint. ártalmas BIZTONSÁGI ADATLAP Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. melléklete szerint 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: KLEEN-FLO 637. BELSŐ MOTORMOSÓ

Részletesebben

TEHO Ikkunamaali (Window Paint) 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP

TEHO Ikkunamaali (Window Paint) 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP TEHO Ikkunamaali (Window Paint) 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP Az előző magyar változat kiállításának kelte: 2008.11.14. Aktualizálás kelte: 2013.05.23. (2.változat) 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

MSDS szám: 125524-00001

MSDS szám: 125524-00001 Első kiadás 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP ÚJ TECHNOKOL RAPID

BIZTONSÁGI ADATLAP ÚJ TECHNOKOL RAPID A kiállítás kelte: 2007. 04. 18. 1. A készítmény neve: BIZTONSÁGI ADATLAP ÚJ TECHNOKOL RAPID Gyártó és forgalmazó cég neve: FERROKÉMIA VEGYIPARI SZÖVETKEZET Cím: 1135 Budapest, Országbíró utca 65. Telefonszám:

Részletesebben

12. Útüzemeltetés: munkaterületek ideiglenes forgalomkorlátozása, téli útüzemeltetés

12. Útüzemeltetés: munkaterületek ideiglenes forgalomkorlátozása, téli útüzemeltetés Útépítés és fenntartás 12. 12. Útüzemeltetés: munkaterületek ideiglenes forgalomkorlátozása, téli útüzemeltetés Útépítés és fenntartás 12. 12.2. Az előadás végén Az előadás végére a hallgatók tisztában

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZRIADÓ TERV. ÜVEGIPARI MUNKÁSOK Lakásfenntartó Szövetkezete 3100. Salgótarján Ybl Miklós út 47. Fnyt.:

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZRIADÓ TERV. ÜVEGIPARI MUNKÁSOK Lakásfenntartó Szövetkezete 3100. Salgótarján Ybl Miklós út 47. Fnyt.: ÜVEGIPARI MUNKÁSOK Lakásfenntartó Szövetkezete 3100. Salgótarján Ybl Miklós út 47. Fnyt.: J Ó V Á H A G Y O M! Salgótarján, 2012. szeptember 15. Bobrovics Árpád Ig. Elnök TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT ÉS TŰZRIADÓ

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása BIZTONSÁGI ADATLAP A BIZOTTSÁG 453/2010/EU rendeletével összhangban Kiállítás dátuma: 2013-02-11 Verzió: 3.0 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi név: 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

Aktualizálva: 2010.10.18. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: MR 70 ELŐHÍVÓ, FEHÉR

Aktualizálva: 2010.10.18. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: MR 70 ELŐHÍVÓ, FEHÉR BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: Csomagolási forma: Kannás. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. 1.2. Gyártó cég neve: MR-Chemie GmbH Nordstr. 61-63 Tel./Fax +49 (0)2303/95151-0/+49(0)2303-95151-10

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. KÉSZÍTMÉNY: FINADET MF Oldal: 1/6 Adatlap sz.: 32614-33 Változat: 2.01 (francia: 2.00) Kelt: 2007/05/31.

BIZTONSÁGI ADATLAP. KÉSZÍTMÉNY: FINADET MF Oldal: 1/6 Adatlap sz.: 32614-33 Változat: 2.01 (francia: 2.00) Kelt: 2007/05/31. KÉSZÍTMÉNY: FINADET MF Oldal: 1/6 C Maró 1. Készítmény neve: FINADET MF Termék felhasználása: Sokcélú zsírtalanító. Hivatkozási szám: Gyártó cég neve: Címe: Forgalmazó - Importáló cég neve: Címe: Baleset

Részletesebben

Biztonsági adatlap 91/155/EGK szerint

Biztonsági adatlap 91/155/EGK szerint 1 A készítmény neve A termékkel kapcsolatos anyagok Anyag/készítmény használata Adalékanyag Gyártó/szállító: Kowax Kft. 1078 Budapest Marek J. u. 31 Tel.: +36-1-3224448 +36-23-500065 Fax.: +36-1-3224205

Részletesebben

6300493 - GRIFFON UNI-100 XT BOT 1L*8 L228

6300493 - GRIFFON UNI-100 XT BOT 1L*8 L228 oldalszám: 1/9 * 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 1.1 Termékazonosító. Kereskedelmi megnevezés: Uni 100 XT. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1272/2008/EK

EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1272/2008/EK Az 1907/2006/EK és a 1272/2008 (CLP/GHS) sz. EK rendeletnek megfelelő Biztonsági Adatlap Oldal 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Termékazonosító Svéd Olaj

Részletesebben

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA A tűz elleni védekezésről szóló 1996. évi XXXI. törvény 19. (1) bekezdésében, a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 33/1999. (IX.24.) BM rendelettel módosított 30/1996. (XII.6.) BM sz. rendeletben

Részletesebben

Verzió 04.00 Felülvizsgálat dátuma 26.01.2015 Utolsó kiadás dátuma 14.11.2013 Első kiadás dátuma 27.09.2007

Verzió 04.00 Felülvizsgálat dátuma 26.01.2015 Utolsó kiadás dátuma 14.11.2013 Első kiadás dátuma 27.09.2007 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 azonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Az anyag/keverék

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma 10.04.2015 Verzió 1.1 Nyomtatás Dátuma 10.04.2015

Felülvizsgálat dátuma 10.04.2015 Verzió 1.1 Nyomtatás Dátuma 10.04.2015 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2008. november 12. Felülvizsgálat időpontja: 2013. december 13. Verziószám: 3

Elkészítés időpontja: 2008. november 12. Felülvizsgálat időpontja: 2013. december 13. Verziószám: 3 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Mélyalapozó

Részletesebben

Flam. Liq. 3 Skin Irrit. 2 Skin Sens. 1 Carc. 1A Aquatic Chronic 2

Flam. Liq. 3 Skin Irrit. 2 Skin Sens. 1 Carc. 1A Aquatic Chronic 2 B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Készült a 1272/2008/EK rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján A kiállítás kelte: 2007.11.19. Felülvizsgálat kelte: 2015.06.01. Verzió: 16. 1. SZAKASZ: Az

Részletesebben

Biztonsági adatlap. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. tel: (032) 251-36-90. 2. A veszély meghatározása

Biztonsági adatlap. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. tel: (032) 251-36-90. 2. A veszély meghatározása Biztonsági adatlap 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító: CHE0106-300P, CHE0106-400P Sűrített levegő 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2.3 Mérgező gázok 2.1 Gyúlékony gázok. Szén-monoxid 3.7 (CO 3.7) Szén-monoxid 4.7 (CO 4.7)

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2.3 Mérgező gázok 2.1 Gyúlékony gázok. Szén-monoxid 3.7 (CO 3.7) Szén-monoxid 4.7 (CO 4.7) Oldalszám: 1 / 13 2.3 Mérgező gázok 2.1 Gyúlékony gázok VESZÉLY 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név Vegyi képlet : sűrített gáz: 3.7 (CO 3.7) 4.7 (CO 4.7)

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint)

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) Terméknév: Moje Auto MOTO STARTER hidegindító spray Változat: H1 Eredeti kiadás / utolsó felülvizsgálat kelte Honosítás kelte:

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 1 TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT E L Ő S Z Ó A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény, valamint a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII.6.)

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/9 Supralux Xylamon szúölő szer verziószám: 1-1-HU Nyomtatási dátum: 2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux Xylamon

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. Készült az 1907/2006/EK, 31. cikk alapján. Kiadás dátuma: 2006. 04. 03. Verzió száma: 1 Felülvizsgálva: 2009. 05. 21.

Biztonsági Adatlap. Készült az 1907/2006/EK, 31. cikk alapján. Kiadás dátuma: 2006. 04. 03. Verzió száma: 1 Felülvizsgálva: 2009. 05. 21. Oldal: 1 / 10 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója - 1.1. Az anyag / készítmény azonosítása - Kereskedelmi megnevezés: Mzone elektromos kerékpár akkumulátor - Kémiai megnevezés:

Részletesebben

Tűzoltói beavatkozás kórházban - "tűzoltástan" tervezőknek

Tűzoltói beavatkozás kórházban - tűzoltástan tervezőknek Tűzoltói beavatkozás kórházban - "tűzoltástan" tervezőknek III. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok 2014. szeptember 10-11. Dobai Gergely tű. hdgy. tűzoltósági felügyelő 1996. évi XXXI. a tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Adatlap száma: TETOL-1 Oldalszám: 1/10 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév: : TETOL FB 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006. december 18-i 1907/2006/EK RENDELETE szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006. december 18-i 1907/2006/EK RENDELETE szerint BIZTONSÁGI ADATLAP AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006. december 18-i 1907/2006/EK RENDELETE szerint 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék neve : VABER TEX Termék kódja

Részletesebben

NEOSIL KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

NEOSIL KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. Adatlap száma: NEOSIL-01 Oldalszám: 1 / 11 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. CAS-szám: 109-99-9 EU-szám: 203-726-8 Index szám: 603-025-00-0 Reg. szám: 01-2119444314-46-0010

BIZTONSÁGI ADATLAP. CAS-szám: 109-99-9 EU-szám: 203-726-8 Index szám: 603-025-00-0 Reg. szám: 01-2119444314-46-0010 Adatlap száma: FERRO - 03 Oldalszám: 1 / 8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító VINILFIX SZÜRKE / VINILFIX SZÍNTELEN / VINILIFIX ORANGE KEMÉNY PVC-CSŐ

Részletesebben

3. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓ Összetétel: benzines, olajos, szappanos vizes emulzió. EINECSszám Osztályozása H mondatok százalék

3. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓ Összetétel: benzines, olajos, szappanos vizes emulzió. EINECSszám Osztályozása H mondatok százalék A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: B-13120069 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. Azonosított

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint KLIMATISZTÍTÓ SPRAY

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint KLIMATISZTÍTÓ SPRAY 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 089376410 MSDS-Identcode : 10014588 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

Pannoncolor Kft. Művész terpentin A dokumentum 7 oldalt tartalmaz.

Pannoncolor Kft. Művész terpentin A dokumentum 7 oldalt tartalmaz. Elkészítés dátuma: 2001.05.30. Felülvizsgálva: 2013.07.18. Verziószám: 4. 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: Az anyag és a vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Művész terpentin Termék cikkszáma:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) PANGUS Gumitermék ZRt. 222 Ecser, Ady Endre u.. Tel. Fax 29/55-565 Oldalszám 201.04.08. Verziószám dátuma BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) 1/10 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

Adatlap azonosítószám: 00156TE0028 Módosítás dátuma:2008-01-18 Módosítás száma: 1,14 Kereskedelmi megnevezés: TIP TOP EDZŐ UT-R 20

Adatlap azonosítószám: 00156TE0028 Módosítás dátuma:2008-01-18 Módosítás száma: 1,14 Kereskedelmi megnevezés: TIP TOP EDZŐ UT-R 20 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: TIP TOP EDZŐ UT-R 20 Felhasználási terület: térhálósító Cikkszámok: 5251005, 5251036, 5251043 Gyártó cég: STAHLGRUBER Otto Gruber GmbH & Co. Gruber Str. 63. D-85586 Poing Forgalmazó

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Dátum: 2007-07-23. Oldal: 1/6. 1. Termék neve. 2. Összetétel: 3. Veszélyesség szerinti besorolás

BIZTONSÁGI ADATLAP Dátum: 2007-07-23. Oldal: 1/6. 1. Termék neve. 2. Összetétel: 3. Veszélyesség szerinti besorolás BIZTONSÁGI ADATLAP Dátum: 2007-07-23. Oldal: 1/6 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Importáló cég: Cím Telefon Fax Gyártó: Cím: Telefon Fax: E-mail cím: Honlap: Forgalmazó: Cím: Telefon: Fax: E-mail:

Részletesebben

Verzió 02.00 Felülvizsgálat dátuma 06.01.2015 Utolsó kiadás dátuma 11.02.2014 Első kiadás dátuma 21.09.2007

Verzió 02.00 Felülvizsgálat dátuma 06.01.2015 Utolsó kiadás dátuma 11.02.2014 Első kiadás dátuma 21.09.2007 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 azonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Az anyag/keverék

Részletesebben

A SEVESO irányelvek érvényesülése a lakosságfelkészítésben

A SEVESO irányelvek érvényesülése a lakosságfelkészítésben A SEVESO irányelvek érvényesülése a lakosságfelkészítésben DR. VASS GYULA tű. ezredes, főosztályvezető IPARBIZTONSÁGI FŐOSZTÁLY FELKÉSZÜLTEN A KATASZTRÓFÁKKAL SZEMBEN - Szakmai konferencia - Pécel, 2011.

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása BIZTONSÁGI ADATLAP A BIZOTTSÁG 453/2010/EU rendeletével összhangban Kiállítás dátuma: 2015-07.15. Verzió: 3.0 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. KEYSTONE NEVASTANE 6 Oldal: 1/6 Adatlap száma: KENE6 Változat: 1.01 Dátum: 2004/09/14

BIZTONSÁGI ADATLAP. KEYSTONE NEVASTANE 6 Oldal: 1/6 Adatlap száma: KENE6 Változat: 1.01 Dátum: 2004/09/14 KEYSTONE NEVASTANE 6 Oldal: 1/6 1. Készítmény neve: KEYSTONE NEVASTANE 6 Termék felhasználása: Gyártó cég neve: Cím Forgalmazó - Importáló cég neve: Cím Baleset esetén hívandó szám Mezőgazdasági és élelmiszeripari

Részletesebben

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK Kiállítás kelte: 2009-10-01. Felülvizsgálat dátuma: 2012.09.03. Készült a 1907/2006/EK RENDELET (REACH) és 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint Utolsó frissítés: 2013-01-02. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az

Részletesebben

Biztonsági adatlap. 1. Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. Szakasz: A veszély meghatározása

Biztonsági adatlap. 1. Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. Szakasz: A veszély meghatározása Biztonsági adatlap Felülvizsgálat dátuma:2015.02.25 Verzió:4. 1. Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Termék kereskedelmi neve: PHOSTOXIN pellet 1.2. Az

Részletesebben

D-pH csökkentő-f -- Verzió: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP. (az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint)

D-pH csökkentő-f -- Verzió: 1. BIZTONSÁGI ADATLAP. (az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint) 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosítók Kereskedelmi elnevezés: D-PH CSÖKKENTŐ-F A keverék/anyag neve: KÉNSAV 30-33% Termékkód/egyedi azonosítók: CAS szám: 7664-93-9

Részletesebben

cím: 1097 Budapest, Tagló u. 11-13. tel.: +36 1 215 7370 fax.: +36 1 215 7980 Szakértő személy e-mail címe: dobi.anna@kemikalrt.hu

cím: 1097 Budapest, Tagló u. 11-13. tel.: +36 1 215 7370 fax.: +36 1 215 7980 Szakértő személy e-mail címe: dobi.anna@kemikalrt.hu Adatlap száma: KEM 1N-02 Oldalszám: 1/9 1. A készítmény és a vállalat azonosítása. 1.1 A készítmény azonosítása: BITUGÉL 1.2 A készítmény felhasználása: bitumenes szigetelőhabarcs 1.3 A vállalat azonosítása:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet alapján 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet alapján 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA domol Weichspüler Blue Sensation Készült: 2011. március 31. /Verzió:1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet alapján 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 A keverék neve: domol

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 453/2010 EU rendelettel módosított 1907/2006/EK (REACH) rendelet alapján

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 453/2010 EU rendelettel módosított 1907/2006/EK (REACH) rendelet alapján 1.oldal/ összesen 18 oldal 1.1 Termékazonosító - Márkanév D-DEZ 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Az anyag/keverék felhasználási módjai -

Részletesebben

POLGÁRI VÉDELMI ÉS KATASZTRÓFAVÉDELMI ISMERETEK OKTATÁSI ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére

POLGÁRI VÉDELMI ÉS KATASZTRÓFAVÉDELMI ISMERETEK OKTATÁSI ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére POLGÁRI VÉDELMI ÉS KATASZTRÓFAVÉDELMI ISMERETEK OKTATÁSI ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére A polgári védelemmel kapcsolatos intézkedések: Az 1949. évi genfi egyezmények

Részletesebben

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről Veszélyes anyagok és kockázatértékelés Európai kampány a kockázatértékelésről Mik a veszélyes anyagok? Veszélyes anyagok: Bármely olyan folyadék, gáz vagy szilárd anyag, amely kockázatot jelent a munkavállalók

Részletesebben

1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Változat: 1 Felülvizsgálat: - Kiadás kelte: 2012. 09. 19. Oldal: 1/11 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Neszmély Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Tűzvédelmi Szabályzat 2011. december 20. Elfogadásra került a /2011. (XII. 19.) Kt. sz. határozattal HATÁLYBALÉPÉS SZABÁLYAI A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

Összetevők a 648/2004/EG rendelet szerint: <5% nátrium hidroxid, anionos felületaktív anyagok.

Összetevők a 648/2004/EG rendelet szerint: <5% nátrium hidroxid, anionos felületaktív anyagok. 1/6. oldal MIRAX lefolyótisztító 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása: Kereskedelmi név: 1.1. Azonosító szám: 1.2. A készítmény felhasználása: Lefolyótisztító 1.3. Társaság/vállalat

Részletesebben