Szabóné Schmidt Mária Konzultáns kód: TEL: Website:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szabóné Schmidt Mária Konzultáns kód: 000-0058575 TEL: +36 20 386 6434. Website: http://fittlesz.com http://www.fittmellekes.com"

Átírás

1 Skype: fittlesz Website:

2 Mit jelent a Wellness? Ez az új fogalom túlságosan összetett ahhoz, hogy egy szóval megfogalmazható legyen. A Wellnes (a well-being angol szavakból ered, jelentése: jó közérzet, jólét és a fittness) az egészséges életmód filozófiája: a test az elme és a lélek egészsége, valamint a környezettel való harmóniája. Az egészség, a siker, a szépség és a pozitív gondolkodás szinonimája. Ez egy új fogalom, viszont az eszme régi, mint a világ: az emberek mindig sokáig akartak élni és egészségesek maradni. A módszertanok egészségség javítási rendszerének segítségével a wellness a múlt század közepén az USA-ban látott napvilágot. De csak a közelmúltban vált népszerűvé, amikor a világon egyre többen szeretnének egészségesen élni. Inkább legyen gazdag és egészséges, mint szegény és beteg Ne vesztegessük az időt betegségekre, inkább őrizzük meg egészségünket. Sokkal könnyebb a kiegyensúlyozott táplálkozással, aktív fizikummal, káros szenvedélyektől mentesen élni, mint a megbetegedett szervezetet meggyógyítani. Minél hamarabb kezdünk el az egészség kultúrájának filozófiája alapján élni, annál hamarabb lesz egészséges jövőnk. Dimitry Buriak, a Vision Társaság Elnöke Az új élet Wellness egészséges szellem alapján az egészséges test fejlődésére irányuló progresszív program: a káros szenvedélyekről való lemondás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, az ésszerű fizikai megterhelések és a napi szintű gondoskodás a szervezetről. Tehát a Wellness pénz és idő, amit az egészséges életmódba fektettek be az étrend-kiegészítők, az öregedésgátló kozmetikumok, a fittness-központok, a SPA-szalonok szolgáltatásainak igénybevételével, az egészségbiztosítási programokkal és egyebek felhasználásával. maria.fittlady@gmail.com Skype: fittlesz Website:

3 Helytelenül táplálkozunk és szenvedünk is ettől Az ember az, amit eszik ezt mondta Pifagor és ma már mindenki egyetért ezzel. A tudomány szerint az egészségügyi problémák 75 százaléka a helytelen táplálkozásból ered. Nem olyan régen az angol tudósok megvizsgálták a magas kalóriatartalmú, mesterséges színezékeket tartalmazó termékeket és kiderült, hogy ezek az ízfokozó anyagok, amelyek gusztusossá varázsolják a termékeket, a gyerekeknél komoly fejlődési rendellenességeket okozhatnak. De az emberek továbbra is vásárolják e termékeket, érezhetően a reklámok hatására. A modern életritmus messze nem a legjobb szokásokat kedvelteti meg velünk, mint például a rohanás közbeni étkezések, vagy a félkész ételek fogyasztása. Hogyan őrizzük meg egészségünket ilyen feltételek mellett? Paleodiéta új fogalom a tudományban A Paleodiéta alapja: az emberiség táplálkozása a történelem során. Régen az emberek sokkal több növényi ételt, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak. Az ételek sok proteint tartalmaztak. A Paleodiéta egy próbálkozás a táplálkozás optimális módjának megtalálására, ami az őskorban keresendő. A múltban sok hasznos dolgot találhatunk és egyesíthetjük ezt a modern tudománnyal egyes termék különleges tulajdonságainak tanulmányozása közben. Mi úgy nevezzük ezt, hogy: paleotek (paleo + haj-tek): múltba tekintés, hogy megértsük, hogyan kell táplálkoznunk a jelenben és a jövőben. Paleodiéta a modern technológia és a kulináris tradíciók egyesítése Oz Garicia paleodietológus Az egészséges csúcstechnológiai test című könyv szerzője

4 Manapság az elhízás miatt szenvedő emberek száma talán először a történelemben meghaladja az éhínségben elhalálozott emberek számát, az OON egészségvédelmi világbizottság adatai szerint. Mit nyújt nekünk a Wellness? A saját egészségi állapot érzékelése. A fizikai és szellemi jólét. Energia és jó egészség bármilyen korban. Az élet pozitív felfogása maria.fittlady@gmail.com Skype: fittlesz Website:

5 A pozitív élet A Wellness-filozófia tulajdonképpen az élet öröme, a túlzásokról való lemondás: élvezettel jó formában maradni anélkül, hogy bármit is magunkra erőltetnénk. Eljött az idő, amikor a hogy nézek ki kérdést a hogy vagyok váltja fel. Csak a szervezetünk harmonikus működése, a stresszmentes nyugodt élet ad nekünk lehetőséget a teljes önmegvalósításra. A modern élet feltételei mellett a szervezetnek rendszeres segítségre van szüksége erejének helyreállításához. A wellness hatékonysága az egészségjavító és a fiatalító módszerek együttes hatásában rejlik, melynek fontos részei a testmozgás, folyadékfogyasztás, kiegyensúlyozott táplálkozás, vitaminok és a biológiailag aktív étrend-kiegészítők is. 6 lépés a teljes sikerhez: A pozitív életfelfogást, meg lehet tanulni. A legfontosabb dolog a sikerre való törekvés. 1 Mindenki meg tudja változtatni az életét. A tökéletesítésnek nincsenek korlátai. 2 Fogalmazza meg pontosan, hogy mi gátolja abban, hogy örüljön az életnek. 3 Legyen érdeklődő. Az új tudás új világot nyit meg Ön előtt! 4 Szélesítse ismeretségi körét, keresse az Önhöz hasonló elveket valló embereket. A jó barátokból sosem elég! 5 Törekedjen arra, hogy elérje a kitűzött célt. A siker a kitartó embereké! 6 A sikertelenségekért magát hibáztassa, a sikerért a sorsnak mondjon köszönetet. Ne feledje, a magas életkort elért emberek szabályszerűen nem csak jó egészséggel rendelkeznek, de optimisták is, ők igazán tudnak örülni az életnek! maria.fittlady@gmail.com Skype: fittlesz Website:

6 A modern tudomány segíthet sokáig élni Ezt mondják a szakemberek, természetesen csak abban az esetben, ha egészséges életmódot folytatunk. Azt hinnénk, hogy most sokkal könnyebb megőrizni egészségünket, mint őseink idejében. A jelenkor vívmányai egyrészről a tudomány felfedezései, a modern technológia pozitívumok, másrészről viszont a szennyezett környezet, a kimerült talaj és a műtrágyák a negatívumok. Dédapáink étrendje óriási mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget tartalmazott. Mi viszont sok cukrot és tartósítószert fogyasztunk, nem beszélve a félkész ételekről. Annak a húsnak a minősége és összetétele, melyet jelenleg az ételek elkészítéséhez használunk, jelentősen különbözik attól, amelyet az emberek régen használtak. Manapság általában a szárnyas hús fogyasztása a jellemző, a szárnyasokat pedig speciális hormon- és antibiotikum tartalmú tápokkal táplálják. Ezek az állatok nem esznek olyan vadnövényeket, melyek fontos táp- és biológiailag aktív anyagokat tartalmaznak. Az étel, amit mi fogyasztunk, fokozatosan leépíti egészségünket, ezáltal stresszt okoz, ami korai öregedéshez vezethet. Különböző népi gyógymódokhoz, diétákhoz folyamodunk az ilyen problémák kivédésének érdekében. A wellness egy egyszerű és bölcs megoldást ajánl a kiegyensúlyozott táplálkozást. A vegetáriánusok étrendjéből hiányozik a vas és a vitaminok A vegetáriánus diéta, amelyet tradícionálisan vitaminokban gazdag diétának tartanak, valójában nem fedezi az emberi szervezet számára szükséges fontos tápanyagokat. Az amerikai Egészségügyi Főiskola szakértői szakvéleménye szerint sok vegetáriánusnak A-vitamin és vashiánya van. Korábban azt tartották, hogy a sárgarépa és a brokkoli biztosítják a szervezet számára szükséges A-vitamint, de a tudósok megállapították, hogy ez nem így van! Az A-vitamin hiánya a gyerekeknél fejlődési rendellenességet, felnőtteknél látásromlást okozhat. A szakemberek szerint egy felnőtt férfinak naponta legalább 900 mikrogramm, egy nőnek pedig 700 mikrogramm A-vitaminra van szüksége. Vegetáriánusok számára javasolt a vasfogyasztást növelni, mivel a szervezet a vasat a növényi táplálékból nehezen dolgozza fel.! TESZT A teszt segítségével önállóan is megállapíthatja biológiai korát. Csukja be a szemét, álljon a bal lábára, jobb lábát hajlítsa be. Eközben mérje az időt, hogy meddig képes így állni. Norma: 30 éves 70 másodperc; 40 éves 60 másodperc; minden további évvel ez a mutató eggyel csökkenhet.

7 A víz az élet forrása A Világ Egészségmegőrző Szervezete a következő mennyiségű folyadékfogyasztást javasolja: nőknek naponta 2,7 liter; férfiaknak naponta 3,7 liter vizet kell elfogyasztani. Amennyiben valaki fizikai munkát végez (vagy napon dolgozik), a napi folyadékfogyasztásnak legalább 5-6 liternek kell lennie. A szervezetünk számára szükséges folyadékmennyiség 80 százalékát különböző italok formájában visszük be, a maradék 20 százalékot pedig az elfogyasztott étellel. Ne féljen a korától A demográfusok szerint, az évszázad végére az ember átlagéletkora 26,6 helyett 45,6-ra fog emelkedni, és a 60 évet meghaladó emberek száma több lesz az egyharmad résznél. Ebben a folyamatban Európa (beleértve Oroszország európai részét is) vezető pozícióban van. Természetesen az emberek igyekeznek meghosszabbítani a fiatalságukat, egyre többet figyelnek egészségi állapotukra és a külső megjelenésükre is. A mai rohanó világban a gyenge memória, fáradékonyság, álmatlanság, ingerlékenység, ízületi betegségek, vérszegénység jellemző az emberekre. A vizsgálatok szerint az öregedés során csökken a bevitt tápanyagok feldolgozása a szervezetben. E tápanyagokat étrendkiegészítőkkel lehet pótolni, amelyek néhány ország étkezési szokásaiba már beépültek. Az étrend-kiegészítők nem fiatalítanak, de elősegítik az aktív életév kitolódását...inkább Ön irányítson! Az étrend-kiegészítők fogyasztása és a wellness egyéb termékei energiával töltik fel a szervezetet, így lassítják az öregedés folyamatát. A biológiai életkorra lehet hatni ezt mindenki tapasztalhatja, aki megismerkedik a wellness-szel. A biotermékeken kívül nagyon népszerűek a bőr védelmére (nap, külső faktorok) gyártott, illetve az öregedést gátló kozmetikumok is. Mára már nem csak a nők szeretnének szépek, lenni, hanem a férfiak is erre vágynak. A wellness előretörően hódítja meg a világot. maria.fittlady@gmail.com Skype: fittlesz Website:

8 Mindenki problémája A táplálkozás nem csak az egészségben, de a társadalmi, szociális és kulturális életben is problémaként jelenhet meg. Szervezetünk optimális működéséhez több mint 600 elemet kell biztosítanunk, pl.: vitaminokat, bio-flavonoidokat, telítetlen zsírsavakat, ásványi anyagokat, rostokat, aminosavakat stb. Többségük pótolhatatlan, mert nem termelődnek a szervezetben, tehát az anyagok egyetlen forrása csak a táplálék lehet. Ideális étrend: Különböző fajtájú pékáru, gabona, hús, hal, gyümölcs, zöldség, tojás, a növényi és állati eredetű zsírok - összesen több mint 30 termék. Ideális arányok: Fehérjét zsírt szénhidrátot 1 1 3,8 arányban kell tartalmaznia étrendünknek.

9 A Vision az egyetlen olyan társaság, amelyet a Világ Egészségmegőrző Szervezete, Az egészség állapotának megfigyelője és a lakosság életminőségének értékelése program bemutatásával bízott meg, kihangsúlyozva az étrend-kiegészítők szerepét. A programot az Oroszországi Egészségügyi Tudományos Akadémia, az Oroszországi Tudományos Akadémia és az Oroszországi Fogyasztók Ellenőrzési Bizottsága irányítja. Viktor Tuteljan az Oroszországi Egészségügyi Tudományos Akadémia Táplálkozási Főiskolájának igazgatója, akadémikus Legyünk egészségesek! Mindannyiunk vágya, hogy erősek és sikeresek legyünk. Ezért arra kell törekednünk, hogy erősítsük szervezetünket: fizikai edzésekkel, szabadtéri programokkal, egészséges táplálkozással, beleértve a biológiailag aktív étrend-kiegészítők szedését is. Amint átáll a szervezet erre az életmódra, tapasztalni fogja, hogy egészsége egyre javul, valamint új lehetőségek nyílnak meg Ön előtt. Egészségesen bárhol és bármikor megálljuk a helyünket. Dimitry Buriak a Vision Társaság Elnöke Tanuljunk meg egészségesen élni A fiatalság és az egészség megőrzésének a legmegbízhatóbb módja az, ha már gyermekkorban egészséges életmódra tanítjuk a gyerekeket. Amennyiben a gyermek, napi szinten megkapja a szervezetének szükséges tápanyagokat, felnőtt korában ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. Megállapított tény, hogy az iskolás években romlik legjobban a gyerekek egészségi állapota. A Vision Társaság javaslata, hogy éljünk egészségesen!

10 Segíts Önmagadon A XX. évszázadban a korszerű orvostudomány fejlődésének, valamint a különböző tudományoknak (genetika, immunológia) köszönhetően nőtt a hosszú életű emberek száma. A tudósok szerint, az ember átlagéletkora magasabb is lehetne, ha a szervezetben nem rakódnának le a méreg- és salakanyagok, melyet a rossz ökológia, a természetes eredetű termékek hiánya és az egyéb negatív tényezők okoznak. A szervezet megtisztulását a legmodernebb technológia segítségével, tudományos fejlesztések által kidolgozott bio-kiegészítők segíthetik elő, melyek magukban őrzik a természetgyógyító erejű ősi tudását. Úgy vélem, hogy az étrend-kiegészítők a tudomány legfejlettebb vívmányai, melyek a legnagyobb megbecsülésnek Nyugaton örvendenek. Az ásványi anyagok, hasznos baktériumok pozitívan hatnak szervezetünkre. Vannak vitaminok, amelyek erősítik az immunrendszert, viszont az étrend-kiegészítők az életminőség javítására hivatottak. Oz Garcia Táplálkozástudós és Az egészséges csúcstechnológiai test című könyv szerzője

11 2001 évben a Vision étrend-kiegészítők föld körüli pályára látogattak a világűrbe repülés közben étrendjét egészítette ki azokkal Viktor Afanasziev űrhajós, a Szovjetunió Hőse, a Nemzetközi Űrállomást meglátogató második expedíció parancsnoka. Az étrend-kiegészítők ereje és energiája: Fito-komponensek - a növények biológiailag aktív anyagai A hasznos, természetes anyagok, mint, például a telítetlen zsírsavak, aminosavak, illóolajok, fantasztikus biológiai aktivitással bírnak, a látható jelenségektől a finom bio-kémiai mechanizmusokig; Az ásványi anyagok a szervezet sejtjeinek és szöveteinek építői. A fermensek az ásványi anyagok részei és a hormonok összetevői, melyek részt vesznek az anyagcserében; A vitaminok, amelyek az anyagcserét javítják, erősítik a szervezet ellenálló képességét a megfázásokkal és a fertőzésekkel szemben, részt vesznek a vérképzésben.

12 A természet gondoskodott arról, hogy mindannyiunk szervezete ellenálljon a különböző kedvezőtlen tényezőknek. De mint tudjuk, minden védelemnek szüksége van az állandó táplálásra. Az elvégzett kutatások bizonyították, hogy éppen a vitaminok és az ásványi anyagok azok a jelző molekulák, melyek a fermensek működését beindítják, a legfőbb védelmet nyújtva a kedvezőtlen tényezőkkel szemben. Viszont az étkezések során bevitt mennyiség nem elegendő. Mit kell tennünk ebben az esetben? A válasz egyértelmű: fogyasszunk étrend-kiegészítőket, melyek kiegészítik a fontos nutriensek hiányát. Viktor Tuteljan, az Oroszországi Egészségügyi Tudományos Akadémia Táplálkozási Főiskolájának igazgatója, akadémikus Wellness ajánlatok a Vision-től A Társaság szakemberei különböző étrend-kiegészítőket dolgoztak ki: a klasszikus vitamin-, ásványi anyag összetételűeket a mindennapokra, valamint a szakosított komplexumokat, beleértve a gyermekek részére létrehozott készítményeket is. A Vision tevékenységének még egy irányzata van az univerzális, öregedést gátló kozmetikumok, amelyek exkluzív formulájuknak köszönhetően olyan értékes, természetes komponenseket tartalmaznak, melyeket modern biotechnológiai eljárásokkal hoztak létre. Az alacsony hőmérséklet magas eredményei Ma már az étrend-kiegészítők gyártása során a legmagasabb és leghatékonyabb technológiát alkalmazzák. Például kiváló technológia a fagyasztásos őrlés, melynek során a növényeket egy alacsony hőmérsékletű közegben ( 196 C) szétmorzsolják. A fagyasztásos őrlést végző berendezés olyan, mint egy fűszert daráló malmocska, csak óriási méretben. Ebben a szerkezetben folyékony nitrogén segítségével történik a fagyasztás, mely során a hőmérséklet növekedésére érzékeny hasznos, összetevők sértetlenek maradnak. A növényi alapanyag fagyasztása és őrlése egyszerre történik.

13 A szakemberek véleménye szerint a Vision étrend-kiegészítőiben lévő mikro-nutriensek komplexumát gondos, pontos, tudományos megalapozottsággal válogatták össze, a harmonikus és optimalizált táplálkozás létrehozásának céljából, az ember egyedi szükségleteinek függvényében. Az Ön egészsége az Ön kezében Törekedjen helyesen élni legyen nyitott minden új előtt, haladjon az egészség és az öröm felé, hirdesse az optimizmust! Egy szóval, legyen egészséges! Szellemileg és fizikailag. Kövessük együtt az egészséges életmód kultúrájának kánonjait. Dimitry Buriak, a Vision Társaság Elnöke Szeretné kipróbálni a wellness stílust? 1 Mit szeretne megváltoztatni az életéhez való hozzáállásán? 2 Meg van elégedve külalakjával? 3 Ön szerint milyen hatással lehet a wellness az Ön életére? 4 Állítsa össze táplálkozási listáját. Mely termékek szerepeljenek benne túlnyomó többségben? 5 Határozza meg a Vision független tanácsadójának segítségével, hogy mely étrendkiegészítők egészíthetnék ki az étrendjét? 6 Kérje tanácsadója segítségét új életstílusának kialakításában.

14 Az egészség és fiatalság ipara A wellness egy intenzíven fejlődő iparág, mely lassítja az öregedési folyamatot magas élettónusának köszönhetően. Ez a kelet szellemi gyakorlatainak, a modern egészségjavító módszereknek, a vezető márkáknak és a magas technológiai berendezéseknek a harmonikus egysége. Az ápolt külső nagy jelentőséggel bír, mivel a külső alapján történik az első benyomás a társadalomban. A Nielsen (The Nielsen Company) Nemzetközi Marketing Társaság által elvégzett felmérések alapján kiderült, hogy az európai fogyasztók szívesen fordítják pénzüket a szépségre és az egészségükre. Már kezd kialakulni a fogyasztók azon típusa, akik készen állnak anyagiakat fordítani az egészségre. A hálózati marketing ideális eszköz arra, hogy a wellness-t az élet részévé tegyük. A wellness legfontosabb titka az azonos elvet valló emberek együttműködésében rejlik. Ők az egészség új kultúrájának aktív követői. A wellness-t propagálva a társaság független tanácsadói segítenek az egészséges életmód hatásainak megtapasztalásában, valamint bemutatják az öregedést késleltető kozmetikai készítményeket, és teljes körű információt szolgáltatnak a termékekről saját tapasztalataik alapján. Legyen fitt, egészségesen gazdag a VISIONnel! Szabóné Schmidt Mária Konzultáns kód: TEL: Skype: fittlesz maria.fittlady@gmail.com Website:

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg,

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg, Táplálkozás A kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai A minõségileg megfelelõ táplálkozás változatos, idényszerû, íz, szín, konzisztencia tekintetében harmonikus, komplett (állati eredetû) fehérjéket tartalmaz,

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Röviden a cukorbetegségről Cukorbetegség felismerése és kezelése Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista A tökéletes táplálkozás megvalósítása a természetes testi állapotért Különlegesen

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

A TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat tápláló és egészséges

A TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat tápláló és egészséges TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat Nagyszerű választás a vér táplálásához és az idegek megnyugtatásához! A kínai medicina szerint az Aranyszínű selyemdatolya (Jujuba), vagy más néven kínai datolya segít

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival!

Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival! Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival! Szeretné megelőzni? Szeretné javítani? Válaszoljon pár egyszerű kérdésre gondolatban és megismerheti a megoldást! Mi az, amit tapasztal?

Részletesebben

OKTATÓFILMEK BEMUTATÁSA

OKTATÓFILMEK BEMUTATÁSA Debrecen, 2015. október 20. EGÉSZSÉGES ALAPANYAGOK EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS MINTAPROJEKT A KÖZÉTKEZTETÉS MINŐSÉGI FEJLESZTÉSÉRE ÉS A FOGYASZTÓI TUDATOSSÁG NÖVELÉSÉRE A TELJES ELLÁTÁSI LÁNCBAN OKTATÓFILMEK

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

BEVEZETÉS A GYÓGYNÖVÉNY ALAPANYAGÚ TERMÉKEKHEZ

BEVEZETÉS A GYÓGYNÖVÉNY ALAPANYAGÚ TERMÉKEKHEZ BEVEZETÉS A GYÓGYNÖVÉNY ALAPANYAGÚ TERMÉKEKHEZ Gyengeségeteket orvosoljátok gyógynövényekkel! Rómaiak 14:2 A nyitottság az orvostudomány erkölcsi kvinteszenciája Dr. Taro Takemi, Orvosok világszövetségének

Részletesebben

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet, továbbá a 4/2015. (II.19) NGM rendelet alapján készült.

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet, továbbá a 4/2015. (II.19) NGM rendelet alapján készült. A vizsgafeladat ismertetése: Ismerteti a különböző korcsoportoknak (gyermekek, felnőttek, idősek), fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, diabéteszes-, máj- és epebetegeknek, továbbá táplálékallergiában,

Részletesebben

Lotus Therme. Masszázs árak. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Masszázs árak. www.lotustherme.net Lotus Therme Masszázs árak 1 www.lotustherme.net HU 2 Klasszikus masszázsok Talpmasszázs 30 perc HUF 8.500, A talpreflex masszázs alapja, hogy a szervezetnek több, mint hetvenezer idegvégződése van egy

Részletesebben

TIENS Multifunkcionális TÜSI készülék. Használja naponta! Bármikor! Bárhol! Gyakran Ismételt Kérdések

TIENS Multifunkcionális TÜSI készülék. Használja naponta! Bármikor! Bárhol! Gyakran Ismételt Kérdések TIENS Multifunkcionális TÜSI készülék Használja naponta! Bármikor! Bárhol! Gyakran Ismételt Kérdések 1. Pontosan mi is az a TIENS Multifunkcionális TÜSI készülék? A TIENS Multifunkcionális TÜSI készülék

Részletesebben

MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám

MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám Visszatérés a természetes testműködéshez - 50 év tévelygés - Túlságos elszakadás a természettől: veszélyek

Részletesebben

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Egészséges táplálkozás

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Egészséges táplálkozás A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa Egészséges táplálkozás Jelen kiadvány a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0025 A kiskunhalasi kistérség egészségtudatos fejlesztése egészségre nevelő és szemléletformáló

Részletesebben

Diabetes mellitus = cukorbetegség

Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus édes bőséges vizelés Definíció: inzulinhiány és/vagy az inzulin hatástalansága miatt a vérből a glukóz nem képes a sejtekbe bejutni. Anyagcserebetegség,

Részletesebben

A patikában nem kapható: Egészség másképp

A patikában nem kapható: Egészség másképp A patikában nem kapható: Egészség másképp Egészség másképp? Azoknak, akik elviselhetetlen fájdalmaktól szenvednek, vagy olyan problémájuk van, amit az egészségügy feltehetően nem tud az elvárásunknak megfelelően,

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Egészségkommunikációs Felmérés - Gyorsjelentés. Eredmények/Felnőtt

Egészségkommunikációs Felmérés - Gyorsjelentés. Eredmények/Felnőtt Egészségkommunikációs Felmérés - Gyorsjelentés Bevezetés Magyarországon a lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne, ehhez hozzájárul többek között a

Részletesebben

Ezért egy, a témához kapcsolódó szakmai anyagot vizsgáltam meg tüzetesebben.

Ezért egy, a témához kapcsolódó szakmai anyagot vizsgáltam meg tüzetesebben. Napjainkban szerencsére egyre többen odafigyelnek az egészségesen táplálkozásra. Azonban sokan csak azt hiszik, hogy egészséges dolgokat választanak, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztanak,

Részletesebben

Szolnoki kistérség Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózat-működtetési és Fejlesztési Terv 2008 2014

Szolnoki kistérség Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózat-működtetési és Fejlesztési Terv 2008 2014 1 Szolnoki kistérség Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózat-működtetési és Fejlesztési Terv 2008 2014 2008. augusztus Készült a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózatműködtetési

Részletesebben

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika BÉR- ÉS JÖVEDELEMPOLITIKA Akik a szegénységért dolgoznak Az Egyesült Államokban a jelenlegi munkaerő-piaci túlkínálat következtében nagyon sok dolgozónak esélye sincs arra, hogy a legalacsonyabb bérkategóriánál

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Táplálkozási kisokos

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Táplálkozási kisokos Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Táplálkozási kisokos Általános tudnivalók az egészséges táplálkozásról Kiadó: Gönc és Térsége Egészségéért Egészségügyi

Részletesebben

A tételsor a 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat ismertetése: Ismerteti a különböző korcsoportoknak (gyermekek, felnőttek, idősek), fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, diabéteszes-, máj- és epebetegeknek, továbbá táplálékallergiában,

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

KELL-E FÉLNÜNK A BAKTÉRIUMOKTÓL?

KELL-E FÉLNÜNK A BAKTÉRIUMOKTÓL? KELL-E FÉLNÜNK A BAKTÉRIUMOKTÓL? BARCS ISTVÁN Az általános és középiskolai oktatás gondosan megtervezett és tudományos alapossággal összeállított tantervek szerint halad. A képzés azonban nem minden esetben

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

Tanulságos mese. több, mint joghurt. az emberi szervezetről

Tanulságos mese. több, mint joghurt. az emberi szervezetről Tanulságos mese több, mint joghurt az emberi szervezetről Isten megteremtette az embert, és a benne lévő szervek, anyagok elkezdtek vitatkozni azon, hogy ki legyen a főnök. Agy: Én gondolkodom helyettetek.

Részletesebben

Az európai időszemlélet változása és értelmezése

Az európai időszemlélet változása és értelmezése MACZÁK NÓRA Az európai időszemlélet változása és értelmezése Toronyórák, karórák, templomharangok szabdalják az éveket hónapokra, a hónapokat napokra, a napokat órákra, az órákat másodpercekre. Az idő

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával Az egészséges táplálkozás 12 pontja A dietetikusok ajánlásával Minél változatosabban Mindenki szeretne egészségesen élni Minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk

Részletesebben

A saját tanulási stílus felmérése a Kolb-féle tanulási ciklus alapján

A saját tanulási stílus felmérése a Kolb-féle tanulási ciklus alapján A saját tanulási stílus felmérése a Kolb-féle tanulási ciklus alapján Az LSI leírja, hogyan tanul ön, hogyan dolgozza fel az elméleteket és az életében adódó mindennapi helyzeteket. Tudjuk, hogy mindenki

Részletesebben

Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszerek szabályozásának várható változása

Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszerek szabályozásának várható változása Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszerek szabályozásának várható változása Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi

Részletesebben

Az akcióterv neve. KMOP Települési területek megújítása. HBF Hungaricum kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma

Az akcióterv neve. KMOP Települési területek megújítása. HBF Hungaricum kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Az akcióterv neve KMOP Települési területek megújítása Készítette HBF Hungaricum kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Verziószám KMOP_Városfejl_V_4 1. Az akcióterv ismertetése és a kontextusát adó

Részletesebben

Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban

Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Bernát Anikó Szivós

Részletesebben

A sav-bázis egyensúly visszanyerése és megtartása

A sav-bázis egyensúly visszanyerése és megtartása A sav-bázis egyensúly visszanyerése és megtartása A sav-bázis egyensúly visszanyerése Hippokratész: "Ételed legyen a te orvosságod! Szervezetünk alapvetõ kémiai szabályozását a savak és a lúgok kölcsönhatása

Részletesebben

AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő

AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő Az NIH, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Hivatala (az orvosi- és biológiai kutatásokat koordináló egyik intézmény) 2007 végén

Részletesebben

Nyugati orvoslás tüneti kezelés. Keleti orvoslás okok megszüntetése az ember test, lélek és szellem egysége a természet erőivel való nagyobb összhang

Nyugati orvoslás tüneti kezelés. Keleti orvoslás okok megszüntetése az ember test, lélek és szellem egysége a természet erőivel való nagyobb összhang Guáth Miklós Nyugati orvoslás tüneti kezelés Keleti orvoslás okok megszüntetése az ember test, lélek és szellem egysége a természet erőivel való nagyobb összhang Niels Bohr, Werner Heisenberg A kvantumfizika

Részletesebben

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző A táplálkozás nem teljesítményfokozó tényező, de a táplálkozásban elkövetett hibák csökkentik a teljesítőképességet! Energia szükséglet Egy

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN. Lektorálta:

Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN. Lektorálta: Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lektorálta: 1 TARTALOMJEGYZÉK Fejezet száma Fejezet címe Oldal 1. Bevezetés, a téma indokoltsága, jogszabályi

Részletesebben

Dr. Grandpierre Atilla A Kozmikus Tudat 2. rész.

Dr. Grandpierre Atilla A Kozmikus Tudat 2. rész. Dr. Grandpierre Atilla A Kozmikus Tudat 2. rész. Az előző részben a tudat elméletét arra a felismerésre építettük, hogy az öntudat kulcseleme a döntéshozatal. Kimutattuk, hogy a sejtek az egysejtűek, a

Részletesebben

Szabóné Schmidt Mária +36203866434 maria.fittlady@gmai.com. www.vipgroup.net. MILLENIUM Gél. Gyengéd Gondoskodás

Szabóné Schmidt Mária +36203866434 maria.fittlady@gmai.com. www.vipgroup.net. MILLENIUM Gél. Gyengéd Gondoskodás www.vipgroup.net Szabóné Schmidt Mária +36203866434 maria.fittlady@gmai.com MILLENIUM Gél Gyengéd Gondoskodás Segít a bőrnek a szabad gyökök elleni küzdelemben Mélyen hidratál külsőleg és belsőleg Javítja

Részletesebben

2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek. A zsírok romlása, avasodás.

2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek. A zsírok romlása, avasodás. 2 1. A fehérjék táplálkozástani megítélése, jellemzése, szükséglete. Az élelmiszerek, mint fehérjeforrások. 2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek.

Részletesebben

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek 1. A) Határozza meg az anyagi rendszer fogalmát és csoportosítsa az anyagi rendszereket! B) Ismertesse az antibiotikumok fogalmát, hatásmód szerinti csoportosításukat!

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Vasas vélemények Étel nélkül több mint egy hétig tudunk létezni, víz nélkül ez az idõtartam néhány napra csökken le. Levegõ nélkül azonban legtöbbünk percek alatt megfulladna. Ahhoz, hogy a legfontosabb

Részletesebben

Mit közvetítenek a női magazinok 2012-ben?

Mit közvetítenek a női magazinok 2012-ben? Haraszti Adrienn Tömör Ágnes Mit közvetítenek a női magazinok 0-ben? A Nők Lapja, a Kiskegyed, az Éva és a Cosmopolitan magazinok 0-es évfolyamának tartalomelemzése Bevezetés A tömegkommunikáció korszakában

Részletesebben

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekrõl és gyümölcsökrõl. Számos fajtájuk télen is bõvelkedik vitaminokban, gyakori fogyasztásukkal

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai Hulladékgazdálkodás A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai "A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladék-feldolgozók a jövőt." (T. Ansons) 2015/2016. tanév

Részletesebben

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK ÉRELMESZESEDÉSBEN SZENVEDŐ BETEGEKNEK, MAGAS KOLESZTERIN ÉS VÉRZSÍR SZINT ESETÉN

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK ÉRELMESZESEDÉSBEN SZENVEDŐ BETEGEKNEK, MAGAS KOLESZTERIN ÉS VÉRZSÍR SZINT ESETÉN S EMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar VÁROSMAJORI SZÍV-ÉS ÉRGYÓGYÁSZATI KLINIKA Igazgató: Dr. Merkely Béla egyetemi tanár 1122 Budapest, Városmajor u. 68. Tel.: 458-6840, Fax: 458-6842 E-mail:

Részletesebben

Új sertésteljesítmény-vizsgáló állomás Herceghalomban

Új sertésteljesítmény-vizsgáló állomás Herceghalomban 36 MÁL 2014/4 KIÁLLÍTÁS HÍDLÁS A tenyésztés szolgálatában Új sertésteljesítmény-vizsgáló állomás Herceghalomban 2014. március utolsó napján került sor Herceghalomban a megújult sertésteljesítményvizsgáló

Részletesebben

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik Mi az igazság? Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Alapítva: 1949 Kedves olvasó, fogyasztó! Az étrend-kiegészítő (a

Részletesebben

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. 1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is,

Részletesebben

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az érintettek saját szemükkel láthatják a vérükben kimutatható

Részletesebben

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK I. Bevezetés Ha a mai módon és ütemben folytatjuk az energiafelhasználást, 30-40 éven belül visszafordíthatatlanul

Részletesebben

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADAT (1997)

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADAT (1997) BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADAT (1997) ÚTMUTATÁS A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ Minden feladat megoldását a megoldólapon kell beadnia. A római számokkal jelölt feladatcsoportok megoldásait mindig

Részletesebben

Töltsd fel a nyarat egészséggel!

Töltsd fel a nyarat egészséggel! WELLNESS-KÉSZLET NAPRENDSZER WELLNESS-KÉSZLET NAPRENDSZER Semmi sem kellemesebb, mint a nyári vakációra készülődés. Fürdőruha és napszemüveg, színes ruhák és fényképezőgép a strandfotókhoz, azonnal ráhangolnak

Részletesebben

ÚTMUTATÓ KOLESZTERIN. Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT

ÚTMUTATÓ KOLESZTERIN. Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT KOLESZTERIN ÚTMUTATÓ Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez Tudjon meg többet a koleszterinrôl a www.beres.hu oldalon okos telefonjával! ÚJDONSÁG

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Takarmányozás hatása a húsminőségre elsősorban genetikailag determinált (nőivarú és idősebb állatok testszöveteibe

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA Mindent mértékkel fogyasszunk Ne fogyasszunk a szükségesnél kevesebbet, legyengít a szervezetet Ne fogyasszunk túl sokat, csökken az emésztőerő, betegségek

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Röviden a cukorbetegségről 2-es típusú cukorbetegség szövődményei Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Corrective regeneráló szérum kapszulákban

Corrective regeneráló szérum kapszulákban Corrective regeneráló szérum kapszulákban Minden kapszulában egy csipet szépség található A kozmetikai szérumok története: a profi kozmetikai szalonokból a fürdőszobába Az arcod fehérneműje vagy rétegenkénti

Részletesebben

Sebestyén Imre A MAGYAR SZOCIALISTA MUNKÁSPÁRT KONGRESSZUSA

Sebestyén Imre A MAGYAR SZOCIALISTA MUNKÁSPÁRT KONGRESSZUSA NEMZETKÖZI SZEMLE Sebestyén Imre A MAGYAR SZOCIALISTA MUNKÁSPÁRT KONGRESSZUSA A FŐ IRÁNYVONAL VÁLTOZATLAN 1985. március 25-étől 28-áig Budapesten megtartotta XIII. kongreszszusát a Magyar Szocialista Munkáspárt.

Részletesebben

LACHOBER MÁRIA NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA

LACHOBER MÁRIA NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA LACHOBER MÁRIA NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA Pedagógiai program Ajka, 2014. szeptember 1. Szirmainé Vinkelmann Amália intézményvezető Tartalomjegyzék 1. Az iskolában folyó pedagógia munka...6

Részletesebben

Nap UVA UVB. Hogyan hat a napsugár? A bőr megfelelő védelméhez jó tudni, hogy hogyan hatnak a napsugarak.

Nap UVA UVB. Hogyan hat a napsugár? A bőr megfelelő védelméhez jó tudni, hogy hogyan hatnak a napsugarak. Nap - jótékony vagy káros A nap nélkülözhetetlen az élethez! Jobb a hangulatunk a napsütéses napokon. Ennek az az oka, hogy a napsugarak hatására a szerotonin szintje megemelkedik - ez a hormon felelős

Részletesebben

Én-térkép! Aki beszél, kaput nyit saját belső világára.

Én-térkép! Aki beszél, kaput nyit saját belső világára. Én-térkép! Az Én-ek, olyan állapotok, melyekkel azonosul az ember. Meg kell vizsgálni, hogy milyen viszony fűzi az embert ezekhez az állapotokhoz, illetve mi indította el az adott viszony kialakulását.

Részletesebben

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé

Részletesebben

K 2 vitamin álom és valóság

K 2 vitamin álom és valóság K 2 vitamin álom és valóság dr. Szili Balázs Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika XIII. Étrend-kiegészítő szakmai konferencia, Bükfürdő, 2016.04.08. Tények a K-vitaminról A K 1 -vitamint 1929-ben

Részletesebben

Globalizáció - áldás vagy átok? Globalizáció hatása mentális egészségünkre

Globalizáció - áldás vagy átok? Globalizáció hatása mentális egészségünkre Globalizáció - áldás vagy átok? Globalizáció hatása mentális egészségünkre Globalizáció mint társadalmi és gazdasági fogalom A 20. században létrejöttek azok az intézmények és információs rendszerek is,

Részletesebben

Szabó Beáta. Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése

Szabó Beáta. Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése Szabó Beáta Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése A régió fő jellemzői szociális szempontból A régió sajátossága, hogy a szociális ellátórendszer kiépítése szempontjából optimális lakosságszámú

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD.

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. Rendkívül jó fajtatiszta macskák számára SELECT GOLD Maine Coon és perzsamcskák számára. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. SELECT GOLD fajtatiszta macskák számára egyedi prémium-minoség A fajtatiszta

Részletesebben

Koenzim Q10 - az életerõ

Koenzim Q10 - az életerõ Koenzim Q10 az életerõ Vajon hogyan élteti, óvja szervezetünket ez a vitaminszerû anyag? Az anyagcseréhez nélkülözhetetlen koenzim Q (ubikinon = mindenütt jelenlévô kinon) minden élô szervezet számára

Részletesebben

Helyes táplálkozás a családban

Helyes táplálkozás a családban Helyes táplálkozás a családban Amikor leültem megírni ezt a cikket, azon gondolkodtam, vajon hányan fognak unottan felsóhajtani: "Na, már megint a táplálkozásról lesz szó!" Valóban nagyon sok szó esett

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 9. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM 2016. JANUÁR Inzulinrezisztencia TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson

Részletesebben

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Tisztelt Vásárló, gratulálunk Önnek, hogy megvásárolta az új ENERGETICS fitnesz berendezést. A testgyakorlások elvégzésekor kellemes szórakozást és sok sikert

Részletesebben

Hőszigeteléssel a tűz ellen

Hőszigeteléssel a tűz ellen Hőszigeteléssel a tűz ellen Égető problémák Életünk legnagyobb részét zárt helységekben töltjük, ami a közérzetünket is nagyban befolyásolja. Rendeltetésszerű használat és a kényelem biztosítása mellett

Részletesebben

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna 1 TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna A nemzetközileg regisztrált vegyi anyagok száma az 1990-es évekre elérte a 10 milliót, amiből 50-75 ezer anyag kerül be közvetlenül a környezetbe. Ezek száma országonként

Részletesebben

2012. évi kenyér célellenőrzés

2012. évi kenyér célellenőrzés 2012. évi kenyér célellenőrzés Kenyérfogyasztás Magyarországon Az elmúlt 20 évben a pékárupiacon legnagyobb mennyiségi részesedést felmutató búzakenyér fogyasztása fokozatosan csökkent, ennek ellenére

Részletesebben

2016.05.02. Nagy Adrienn Tanársegéd SZIE GTK RGVI

2016.05.02. Nagy Adrienn Tanársegéd SZIE GTK RGVI Nagy Adrienn Tanársegéd SZIE GTK RGVI Tápanyagok elégetése során kapott energiamennyiség: 1 g zsír: 9,3 kcal 1 g fehérje: 4,1 kcal 1 g szénhidrát: 4,1 kcal 1 g alkohol: 7,1 kcal (részben munka-energia,

Részletesebben

KISS GÁBOR EGÉSZSÉGES, EGYSZERŰ ÉS FINOM

KISS GÁBOR EGÉSZSÉGES, EGYSZERŰ ÉS FINOM KISS GÁBOR EGÉSZSÉGES, EGYSZERŰ ÉS FINOM 33 kedvenc recept 33 kedvenc recept Bevezetés az egészséges táplálkozásba Copyright Kiss Gábor, 2016 Minden jog fenntartva! Első kiadás, 1.0-s verzió Borítókép:

Részletesebben

Demens betegek ellátásának

Demens betegek ellátásának tanulmány XI. évf. 1. szám Gyarmati Andrea Demens betegek ellátásának - - Ademenciának sok oka különíthető el. Ezek közül a legismertebb és legelterjedtebb az Alzheimer-kór. A demencia nem egy konkrét

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

Átgondoltabban, tisztábban. Fenntartható fogyasztás és termelés

Átgondoltabban, tisztábban. Fenntartható fogyasztás és termelés Átgondoltabban, tisztábban Fenntartható fogyasztás és termelés 1 A Europe Direct szolgáltatás segítségével választ kaphat az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire. Ingyenesen hívható telefonszám (*) :

Részletesebben

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. 1. Nevelési program 1.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai A Nyíregyházi Szakképző

Részletesebben

Miért kellene Chlorellát és Spirulinát (WellStar Green Gold Solar terméket) fogyasztanom?

Miért kellene Chlorellát és Spirulinát (WellStar Green Gold Solar terméket) fogyasztanom? F.A.Q. - Gyakori kérdések WellStar Green Gold Solar Tropical Mi tartalmaznak a WellStar Green Gold Solar termékek? A WellStar Green Gold Tropical-ban Spirulina platensis és Chlorella vulgaris mikroalgák,

Részletesebben

Tömegnövelő edzésterv

Tömegnövelő edzésterv Tömegnövelő edzésterv Ajánlott: - azoknak, akik nagy izmokat szeretnének - azoknak, akik csupán feszesebb, tónusosabb testre vágynak - sportolóknak, akik szeretnék a sportági mozgásból eredő aránytalanságokat

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA V. évfolyam 11. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

33 811 03 0001 33 01 Diétás szakács Szakács

33 811 03 0001 33 01 Diétás szakács Szakács 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát formájában.

HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát formájában. FOSAMAX 70 MG TABLETTA Fosamax 70 mg tabletta 70 mg alendronsav nátrium-alendronát-trihidrát formájában HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009.

Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009. Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009. TARTALOM JEGYZÉK Bevezető 1 1. A koncepció elvi alapjai 1 1.1. Jövőkép megfogalmazása 3 1.2. Alapelvek megfogalmazása

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

FÖLD (II. rész) Hasonlítsuk össze az étolaj hagyományos kisüzemi hideg sajtolását a vegyi eljárásokat alkalmazó meleg nagyüzemi módszerrel.

FÖLD (II. rész) Hasonlítsuk össze az étolaj hagyományos kisüzemi hideg sajtolását a vegyi eljárásokat alkalmazó meleg nagyüzemi módszerrel. FÖLD (II. rész) Kisüzem nagyüzem az ételben és az életben. Nézzünk példaként három dolgot, az étolajat, a kukoricát és a csirkét. Étolaj Hasonlítsuk össze az étolaj hagyományos kisüzemi hideg sajtolását

Részletesebben

8. Fejezet. Stafétaátadás az életért

8. Fejezet. Stafétaátadás az életért 8. Fejezet Stafétaátadás az életért 8. Fejezet Stafétaátadás az életért Az előző fejezetekben kijózanító elemzést közöltünk azokról a módszerekről, ahogyan az Auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor korábbi

Részletesebben