Tevékenység: Tanulmányozza a 4. táblázatot! Gyűjtse ki és tanulja meg a nagyszilárdságú mélyhúzott finom acélok típusait és jelölésüket!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tevékenység: Tanulmányozza a 4. táblázatot! Gyűjtse ki és tanulja meg a nagyszilárdságú mélyhúzott finom acélok típusait és jelölésüket!"

Átírás

1 A karosszéria merevségét a karosszéria forma, a lemez vastagsága és a strukturális részek rugalmassági modulusza határozza meg. A nagyszilárdságú lemezek alkalmazásakor a lemezvastagsággal elért súly csökkentés, negatív hatásaként a karosszéria elemek felületein helyi (lokális) horpadás érzékenységet eredményezhetnek. Mindezeket együtt kell figyelembe venni a különböző nagyszilárdságú vékony lemezek fejlesztésénél éppen úgy, mint a karosszéria formatervezőjének és konstruktőrének. Tanulmányozza a 4. táblázatot! Gyűjtse ki és tanulja meg a nagyszilárdságú mélyhúzott finom acélok típusait és jelölésüket! A 4. táblázat foglalja össze az eddig szabványosított nagyszilárdságú finom acéllemez fajták. Anyag Werkstoff R p R m A 80 Nr. [N/mm 2 ] [N/mm 2 ] % r a Δr a r max β max St < >32 1, St < > ,6 2,2 2,25 Mikroötvözött acél ZSt E >24 1,1 0,1 1,3 2.1 ZSt E >18 1,1 0,1 1,3 2,0 ZSt E >16 1,1 0,1 1,3 2,0 IF < >38 2,0 0,4 2,5 2,3 P (foszforral) mikroötv. ZSt E 220 P >30 1,4 0,4 1,8 2,2 ZSt E 260 P >28 1,2 0,1 1,4 2,2 ZSt E 300 P >26 1,1 0,1 1,3 2,1 BH = Bake hardening +40 [N/mm 2 ] a lakkozás C/ on,20 perc beégetés ZSt E 180 BH >32 1,6 0, ,25 ZSt E 220 BH >30 1,4 0,4 2,0 2,2 ZSt E 260 BH >28 1,2 0,1 1,6 2,2 ZSt E 300 BH >26 1,1 0,1 1,4 2,1 DP (Kétfázisú- acél) DP >30 1,0 0,1 1,2 1,8 4. táblázat Növelt szilárdságú acélok Gyűjtse ki és tanulja meg a nagyszilárdságú mélyhúzott acélok típusait és előnyeit! Tanulmányozza a 8. ábrát! A nagyszilárdságú mélyhúzott acélokat feloszthatjuk; foszfor P tartalmú acélok, szilicium és mangán tartalmú acélokra kiválásosan keményített BH acélokra és két fázisú DP acélokra A szakadási nyúlás (A 80 ) értékeinek összhasonlítása rávilágít a nemesített (öregített) vegyeskristályosan kiváló foszfor-tartalmú, ZSt E P (SEW094) szerinti acélok előnyeire, a ZSt E (SEW093) gyorshűtéssel nemesített, mikroötvözöttekkel szemben; - nő a képlékeny alakváltozási képessége,

2 - miközben az alakváltozással szembeni szilárdság növekedése nagyobb ( r max ) - ezáltal ütközéskor energia elnyelő képessége jóval intenzívebb, növelve a kocsi aktív biztonságát. Az IF vákumban széntelenített (dekarbinizált) mikroötvözött lemezben a titán és niób hatása ad az alakítás szempontjából még kedvezőbb tulajdonságot. A nagy különbség a P foszfor tartalmú és BH-effektust ( sütve keményedő ) hatású acélok között van. Ezt mutatja a 8. ábra. 8. ábra Bake-hardening hatás. Gyűjtse ki és tanulja a BH jelölés és effektus jelentését, hatásait! A BH acéloknál az alkatrészek végső szilárdságát a kész alakított, lakkozott C on történő 20 perc szárítási hőmérsékleten éri el. (Erre utal ezen acélok BH megnevezése.) A 8 sz. ábrán egy sematikus feszültség- nyúlás diagram látható, melyen - az 1-es számmal jelölt diagram a hidegen hengerelt dresszirozott, határozott folyáshatár nélküli szállítási állapotú lemez szakító diagramját mutatja - a 2-es számmal ehhez viszonyítva a mikroötvözött és hőkezelés következtében a BH 0 folyáshatár értékkel növekedett lemez szakító diagramja van jelölve. - a WH a szilárdság növekedést érzékelteti adott képlékeny alakváltozás hatására - végül a Bake-hardening sütve keményedő- hatás miatt +BH 2 keményedés szuperponálódik (rakódik rá +40 [N/mm 2 ]) az előzetesen alakított lemez alakítási szilárdság növekményére. A felkeményedés mértékét az ötvözet összetételének és a gyártás feltételeinek kiválasztása határozza meg. Így a BH-effektussal lehetővé válik, hogy alacsonyabb R p folyáshatárral és ezáltal a sajtoláskor jobb képlékeny alakíthatósággal dolgozzanak, miközben a pótlólagos keményedés a lakkozáskor csak a kész karosszéria elemen valósul meg. A Bake-hardening hatást fémtanilag öregedési folyamatként értelmezzük. Mint ahogy a 8. ábra egyes köreiben vázlatosan jelezve van, a hagyományos hidegen hengerelt - 1-es számmal jelölt- lemezben kevés 0,1% alatti - szén atom van a vaskristályrácsban oldott állapotban, amely rácshibaként az acél deformációjának ellenállását

3 adja. Sajtolás során, az atom rácsok elcsúszásának száma tovább növekszik, és az atomrács mindkét jellemzője a diszlokációk és az oldott atomok feszültségmezőket eredményeznek. A kristályrács szerkezet azonban mindig a legkisebb energiájú állapot elérésére törekszik. Ezért vándorolnak a lakkozási hő bevitel hatására az oldott szénatomok az alakítás következményeként a vakanciák- és diszlokációk üres rácshelyeire, ahol ezek blokkolják a krisztallitok további alakváltozást. Ezt a folyamatot nevezzük alakváltozási öregedésnek. Ennek következménye a szilárdsági növekedés a további felkeményedés. A kész préselt alkatrészeknél így a hideg-keményedés (WH) addíciója és a Bake-hardening (BH 2 ) hatás következtében jelentősen növekszik az alakítási szilárdsága, javítja sajtolásnál a ráncosodásállóságot és a Crach - viselkedést. Gyűjtse ki és tanulja a DP jelölés jelentését, a DP lemezek mikroötvözőit! Tanulja meg a DP anyagok jellemző szövetszerkezetét! Különösen erőteljes keményedést lehet már az alkatrész sajtolásánál elérni a kettős fázisú DP mikroötvözött lemezeknél.( Mikroötvöző elemek; Al, Mo, Mn, P, Si, Ti, V, és Niób ) Ezeknek az acél lemezeknek a szövetszerkezetét ferrites alapmátrix jellemzi beágyazott martenzit-szigetekkel. A szilárdsági tulajdonságok főként a martenzit mennyiségétől függnek. Az alakváltozás következtében történő intenzív felkeményedése, erőteljesebb hatást gyakorol az anyag szakító szilárdságára mint a folyáshatárra. Ennek megfelelően a martenzit miatti fokozottabb keményedés ellenére a képlékeny alakítás szempontjából kedvezőbb, alacsonyabb folyási viszonyok érhetők el. A 8. ábrapéldaként a DP 500 -as duálfázisú acél martenzit tartalom hatását mutatja a szilárdsági tulajdonságaira. 9. ábra Martenzit tartalom hatása a kétfázisú acélok szilárdsági tulajdonságaira. Az oldott szénatom tartalma következtében a kétfázisú acéloknál is elérhető a Bakehardening.

4 Gyűjtse ki és tanulja a TRIP jelölés jelentését, jellemző szövetszerkezetét! Külön kiemelést érdemel az un TRIP (Transfomation Induced Plasticity) - acél, mely szövetszerkezetében Maradék rest-ausztenit van a ferrit és bainit mellett. Lásd 9. ábra. 10. ábra TRIP acél sematikus szövetszerkezeti képe. Míg a duálfázisú acélok esetében a martenzit képződés már a - speciális Conti-hőkezelő kemencében a lehűtésnél lezajlik, addig a TRIP- acél esetében a Conti-hőkezelőben a szövetszerkezetben beállított mennyiségű ausztenit marad, amely átalakulása martenzitté csak a sajtolásnál-, a lemez szobahőmérsékletén végzett képlékeny alakításánál történik meg. Ezért nagyon jó alakíthatósági tulajdonságot eredményez. Tanulja meg a Conti-kemencés technológia jellemzőit! A hagyományos harangkemencés hőkezelő kemencékhez képest a Conti kemencében történő új hőkezelési technológia, elsősorban az igen intenzív hűtési sebesség (> C/s) vízben történő gyorshűtésével éri el, hogy a szövetben restausztenit maradjon. Tanulmányozza a 11. ábrát! Hasonlítsa össze a különféle anyagok szilárdsági és alakíthatósági tulajdonságait! A felhasznált új karosszéria lemezanyagok minőségét foglalja össze a 11. ábra.

5 11. ábra Lemezek szilárdsági és alakíthatósági tulajdonságai Forrás. AHSS Guidlies V23 Tanulmányozza a 12. és 13. ábrát! Keresse ki, hogy a különféle lemezanyagok hova kerülnek beépítésre! Indokolja a beépítést! Az American Iron and Steel Institute bemutatása alapján agy mai személygépkocsi acél karosszéria építéséhez felhasznált lemezminőségek; 74% DP, 10% BH, 4%Mart., 4% IF. 12. ábra Amerikai személygépkocsi karosszéria építéséhez használt lemezminőségek Forrás: autofildguide.com Egy másik példa az új Opel Astránál megvalósult új karosszéria megoldást mutatja a 13. sz. ábrán, mely korszerű tiszta acél alváz kialakítására egy megoldás.

6 13. ábra Az új Astra súlyát az előző Aszta H karosszériához viszonyítva 10%-al csökkentették, melyet új PHS ( 4%), (sajtolással keményedő) növelt szilárdságú acél ábrán lila színnel jelölt - karosszéria elemekhez használtak fel. A DP dualfázisú ábrán kék színnel jelölt - lemezek arányát 8%-ról 17%-ra növelték és a BH ábrán fehér színnel jelölt - lemezek arányát 41%- ról 43%-ra. Így a felhasznált St karosszéria lemezek aránya 49%-ról 39%-ra csökkent, a felhasznált 2% alumínium lemez arányt továbbra is megtartva. A 10%-os súly csökkenés ellenére a karosszéria erősebb lett, a Astra H karosszériához viszonyítva a torzió +7%-al, a hajlás +16%-al nőtt. (A karosszéria frontjának szerkezeti kialakításánál figyelembe vették a GM más típusaihoz való felhasználás alkalmassá tételét; így felhasználható a Chevrolet Cruze, Cadillac BLS és Saab 9-3 típusok motortartó szerkezeti alvázaként is, ezzel növelve a gyártókapacitás hatékonyabb kihasználását!) Tanulja meg a nagyszilárdságú karosszérialemezek javítástechnológiájának a nehézségeit! Fontos megjegyezni, hogy ezen nagyszilárdságú lemezekből készült karosszériák esetén fennáll annak veszélye, hogy nagyobb hő bevitel esetén lángvágás-, hegesztés - elveszítik a festést követően kialakult szilárdságukat. Ezért a karosszéria javításánál szigorúan be kell tartani a gyártónak a karosszéria-javítási technológia utasításában előírtakat, lehetőleg főcserés megoldást alkalmazva! Gyűjtse ki és tanulja meg a rozsdamentes acélok jellemző tulajdonságait, alkalmazási területeit! 2.4. Rozsdamentes acélok Nemes acéloknak is szokták nevezni, mivel ezen lemezeket korábban elsősorban az élelmiszer ipar, a gyógyászat és az atomipar használt. A járműiparban elsődlegesen a azokba az országokba ahol nagyon szigorú a kipufogó gáz előírás, ott a kipufogó köpeny lemezanyagaként, valamint az üzemanyag tank tartályánál, mivel a nemesacél diffúziómentesen zár. Néhány nemesacél szilárdsági és képlékegységi adatát foglalja össze az 5. sz táblázat. Anyag Werkstoff R p R m A 80 Nr. [N/mm 2 ] [N/mm 2 ] % r a Δr a r max β max Ferrites Kromacél

7 X6Cr > >18 1,0-0, X6CrMo > >18 1,4 0,3 2,0 2,21 X6CrNb > >18 1,45-0,22 1,6 2,14 X6CrTi > >17 1,5-0,36 1,8 2,14 Ausztenites CrNi acél X5CrNi > >35 1,0 0, X5CrNi > >35 1,1 0,4-2,06 X12CrNi > >35 1,0 0,3-2,5 5. sz. táblázat Nemesacélok Ma már a prémium autó karosszéria gyártásban is egyre szélesebb területen alkalmazzák; a korrózió állóság, magas szilárdság és jó alakíthatóság miatt. Gyűjtse ki és tanulja meg az alumínium ötvözetek jellemző tulajdonságait (előnyeit, hátrányait), jelölésüket! 2.5. Alumínium anyagok Az alumínium magas szilárdsági ötvözetei elérik-, sok esetben felülmúlhatják még az acél szilárdsági értékeit is. Hátránya a viszonylag csekély szakadási nyúlás ( A 80 ), másrészt az acélnál magasabb ár. A 6- os számú táblázat foglalja össze az alumínium anyagok választékát. Anyag R p [N/mm 2 ] R m [N/mm 2 ] A 80 % Megjegyzés AlMg Si 1 (k) AlMg Si 1 (w) Nemesíthető AlZnMg 3 (w) Nemesíthető AlCu4Mg2 (k) AlMn (w) AlMn (H) Nem nemesíthető AlMg 1 (W) AlMg 1 (H) (W) = lágyított, (H) = kemény, (k) = hidegen keményített, (w) = lágyítottan keményített 6-os sz. táblázat. Aluminium ötvözetek tulajdonságai Forrás DIN 1725 Az alumínium lemezek lehetnek melegen és hidegen hengereltek. Az autógyártásban főleg a hidegen hengerelt lemezeket használják 0,35 5 mm-es vastagságban. Rudakat, profilokat alu ötvözetből az acélokkal ellentétben nem hengerelik, hanem extrudálják. Tanulja meg az alumínium karosszériaelemek hatását a járművek súlycsökkentésében!

8 Az alumínium elméletileg 1/3-a az acél fajsúlyának. A gyakorlatban azonban, az alumínium karosszéria elemek súlycsökkenése csak mintegy 40%, mert az alkalmazott lemez vastagabb mint acél alkalmazása esetén volna. Tanulja meg az alumínium karosszéria konstrukciók jellemző típusait! A Karosszéria konstrukciókban különböző felfogásokat lehet megkülönböztetni; A karosszéria alumínium lemezből épül fel, az acél karosszériához hasonlóan A Space-Frame technológiánál a teherhordó keretet elválasztják a burkolattól. A keret extrudált profilból áll, amely össze van kötve a csomópontokban preciziósan öntött elemekkel melyet burkolnak alumínium lemezekkel. Lásd. 14. ábra. Tanulmányozza a 14. ábrát! Keresse ki az alumínium és az acél alkalmazási területeit! Gyűjtse ki és tanulja meg a könnyűszerkezetű karosszériák új kötési eljárásait! A 14. ábra az AUDI TT, R8 sportkocsi alumínium és könnyűfém karosszériáját mutatja. 14. ábra A felhasznált alumínium elő-gyártmány arányát jól mutatja a kördiagram. A könnyűszerkezetes karosszéria építés a jövő járműprojektjeinek központi kompetenciája. Az ilyen új könnyűfém szerkezetű karosszériák összeállításánál külön érdemes kitérni az elemek kötésének új technológiai megoldásaira mint pl.; ragasztás, lemezek képlékeny alakítással történő egyesítése, peremezés stb. (Az egy-egy karosszériához felhasznált ragasztott kötés hossza elérheti a 100 m-t is.) Gyűjtse ki és tanulja meg az alumínium előnyeit és hátrányait a karosszéria gyártásánál! Az alumínium előnye a karosszéria gyártásnál; az alumínium fajsúlya körülbelül 1/3 a az acélnak különösen nagy az energia felvevő képessége és ezért különösen kedvező a kocsi ütköző zónájában való felhasználása. az alumínium a levegő oxigénjével vékony oxid réteget képez, ami ujra és újra megújul és véd az anyag további korróziójától. az alumínium ötvözet recycling könnyen újrafelhasználható- és feldolgozható az alumínium és ötvözetei jól alakíthatók.

9 Az alumínium hátránya: az alumínium fém ára lényegesen magasabb mint az acélé. nem lehet pont ellenállás hegesztéssel kötni. elektrokémiai korrózió tönkreteheti az anyagot, ez elleni védelem szükséges, ami a karosszéria javítástechnológiáját is megdrágítja ezért különleges ragasztásos eljárást kellett kidolgozni a javított új elemek kötésénél. Az alumínium karosszéria anyag jelentősége a magas szilárdsága-, könnyűsége-, korrózió ellenállása-, és jó alakíthatósága miatt az utóbbi években jelentősen megnőtt. Gyűjtse ki és tanulja meg az 5xxx és 6xxx alumínium ötvözetek összetételét, jellemzőit! Tanulmányozza a 15. ábrát! Hasonlítsa össze az 5xxx és 6xxx alumínium ötvözetek és a különféle acélötvözetek jellemző tulajdonságait! Az alumínium ötvözeteket az előállítási eljárásuktól függően két fő csoportba lehet osztani: Képlékenyen alakítható ötvözetek és öntött ötvözetek. E két fő csoporton belül különbséget teszünk a hőkezeléssel keményített és a természetesen kemény ötvözetek között. A lemezötvözeteknél a karosszériákhoz felhasznált lemezek mindenek előtt az 5xxx (Al-Mg ) bázis alapú nem kikeményített és a 6xxx (Al-Mg-Si) kikeményített ötvözeteket alkalmazzák. Lásd. 15. ábra Az 5xxx és 6xxx alumínium ötvözetek szilárdsági és alakíthatósági jellemzői az acél lemezekkel összehasonlítva. Az 5xxx ötvözet csoport természetes keménysége az alakítás során annak mértékében keményedik tovább, amit azonban tovább nem lehet hőkezeléssel emelni. Az ötvözetek a 6xxx csoportnál másként viselkednek, mivel ezek megfelelően hőkezelve érik el szilárdságukat. További előnye a 6xxx ötvözeteknek, hogy alakítás során nincs hajlamuk a lüders vonalak kialakulására. Európában a AA6016 vagy AA618-as ötvözeteket alkalmazzák leggyakrabban. Gyűjtse ki és tanulja meg a magnézium jellemző tulajdonságait! 2.6. Magnézium anyagok

10 A magnézium fajsúlya még kisebb p = 1,8 g/cm 3, így az alumínium lemezként még további 30 % -ot lehet súlycsökkenésként elérni. A föld mintegy 2.7- a tengerek 0,13% ebből a könnyűfémből áll, ami ennek az anyagnak s rendelkezésre állását több száz évre biztosítaná. Tulajdonságát illetően kiemelendő intenzív felkeményedő (n) képessége, merevsége az acélhoz hasonlítva. Lásd 16. ábra. Tanulmányozza a 16. ábrát! Tanulja meg a magnézium alakíthatósági jellemzőit és ezek okait! Keresse ki a Mg jellemző adatait, hasonlítsa össze a Mg és az acélötvözetek jellemző tulajdonságait! 16. ábra A magnézium anyag szilárdsági és alakíthatósági jellemzői A magnéziumot hideg állapotban - hexagonális rácsszerkezete miatt - nagyon nehéz alakítani, jelentős törés /pikkelyesedési/ hajlamot mutat. Lásd. 17. ábra 17. ábra Emiatt a magnézium lemezek alakítása ºC on célszerű. Ezért főleg meleg sajtolással-, alakítással munkálják meg. A magnézium öntvény ötvözeteket pedig vákuumos nyomásos öntéssel állítják elő. Ez csekély falvastagságú öntvény előállítását teszi lehetővé. Gyűjtse ki és tanulja meg a nyomásos öntéssel magnéziumból előállított alkatrészeket! Alkalmazása a prémium kocsiknál főleg nyomásos öntéssel előállított sebesség váltó ház, pl. ajtóba belső merevítő tartó-, karosszéria belső részekként pl. műszer fal tartó stb. A magnézium korrózió hajlama nagy, ennek megfelelő kezelés drágasága miatt szélesebb alkalmazása csak prémium kategóriában korlátozottan várható.

11 A magnézium AZ 31 típusú lemezanyaggal Drezdában bemutatásra került egy tanulmány ajtó, amely komplett technológia fejlesztési projektként a gyártás minden lépését végig elemezte az alakítástól a szerelésen át a festésig kitérve az anyag újrahasznosíthatóságáig. A magnézium felhasználás új irányát mutatja a fajlagos súlycsökkentés további lehetőségeként a magnézium AZ 31 típusú lemezanyag komplett ajtó előállítására a 18. ábra. 18. ábra. Magnézium AZ 31 típusú lemezanyag komplett ajtó

2. AZ ALUMÍNIUM SZERKEZETGYÁRTÁS KÜLÖNLEGES VONATKOZÁSAI

2. AZ ALUMÍNIUM SZERKEZETGYÁRTÁS KÜLÖNLEGES VONATKOZÁSAI ALUMÍNIUM SZERKEZETEK TERVEZÉSE 2. AZ ALUMÍNIUM SZERKEZETGYÁRTÁS KÜLÖNLEGES VONATKOZÁSAI SZAKMÉRNÖKI KURZUS AZ ALUMÍNIUM TULAJDONSÁGAI Előnyök Kis térfogatsúly Alakíthatóság Korrózió állóság Viszonylag

Részletesebben

Nem vas fémek és ötvözetek

Nem vas fémek és ötvözetek Nem vas fémek és ötvözetek Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Nem vas fémek és ötvözetek Áruk jóval magasabb, mint a vasötvözeteké, nagyon sok ipari területen alkalmazzák. Tulajdonságaik alacsony fajsúly,

Részletesebben

Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1. 1. Ötvözők hatása 2. Szerkezeti acélok

Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1. 1. Ötvözők hatása 2. Szerkezeti acélok Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1 1. Ötvözők hatása 2. Szerkezeti acélok Az ötvöző elemek kapcsolata az alapfémmel Szilárd oldatot képeznek szubsztitúciós szilárd oldatot alkotnak (Mn, Ni, Cr, Co, V) interstíciós

Részletesebben

Könnyűfém és szuperötvözetek

Könnyűfém és szuperötvözetek Könnyűfém és szuperötvözetek Anyagismeret a gyakorlatban Dr. Orbulov Imre Norbert Anyagtudomány és Technológia Tanszék Az előadás fő pontjai A könnyűfémek definíciója Alumínium és ötvözetei Magnézium és

Részletesebben

Rozsdamentes és hó álló acélok Raktári program

Rozsdamentes és hó álló acélok Raktári program Rozsdamentes és hó álló acélok Raktári program ThyssenKrupp Ferroglobus ThyssenKrupp Nyolcadik kiadás 2006. április Ötvözetlen és alacsony ötvözés ú lemeztermékek Betonacélok Szerszámacélok Melegen hengerelt

Részletesebben

Hőkezelhetőség, hőkezelt alkatrészek vizsgálata

Hőkezelhetőség, hőkezelt alkatrészek vizsgálata Hőkezelhetőség, hőkezelt alkatrészek vizsgálata Hőkezelés A hőkezelés egy tervszerűen megválasztott hőmérsékletváltoztatási folyamat, mely felhevítésből, hőntartásból és lehűtésből áll, és célja a munkadarab

Részletesebben

(C) Dr. Bagyinszki Gyula: ANYAGTECHNOLÓGIA II.

(C) Dr. Bagyinszki Gyula: ANYAGTECHNOLÓGIA II. HŐKEZELÉS Hőkezelés az anyagok ill. a belőlük készült fél- és készgyártmányok meghatározott program szerinti felhevítése hőntartása lehűtése a mikroszerkezet ill. a feszültségállapot megváltoztatása és

Részletesebben

Mérnöki anyagismeret. Szerkezeti anyagok

Mérnöki anyagismeret. Szerkezeti anyagok Mérnöki anyagismeret Szerkezeti anyagok 1 Szerkezeti anyagok Fémek Vas, acél, réz és ötvözetei, könnyűfémek és ötvözeteik Műanyagok Hőre lágyuló és hőre keményedő műanyagok, elasztomerek Kerámiák Kristályos,

Részletesebben

Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1

Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1 Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1 Nem vas fémek és ötvözetek 2011 2010 Dr. Hargitai Hajnalka Forrás: Dr. Dogossy Gábor Nemvas fémek és ötvözetek Könnyűfémek - kis sűrűség - kitűnő korrózióállóság - magas ár

Részletesebben

KORRÓZIÓÁLLÓ ACÉLOK HEGESZTÉSE

KORRÓZIÓÁLLÓ ACÉLOK HEGESZTÉSE KORRÓZIÓÁLLÓ ACÉLOK HEGESZTÉSE Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechanikai Technológia és Anyagszerkezettani Tanszék Dr. Palotás Béla Szerző: dr. Palotás Béla 1 TARTALOM Korrózi zióálló acélok

Részletesebben

Dr. Gulyás József - Dr. Horváth Ákos - Illés Péter - Dr. Farkas Péter ACÉLOK HENGERLÉSE

Dr. Gulyás József - Dr. Horváth Ákos - Illés Péter - Dr. Farkas Péter ACÉLOK HENGERLÉSE Dr. Gulyás József - Dr. Horváth Ákos - Illés Péter - Dr. Farkas Péter ACÉLOK HENGERLÉSE Miskolci Egyetem 2013 Dr. Gulyás József Dr. Horváth Ákos Illés Péter Dr. Farkas Péter műsz. tud. dokt. dr. univ.

Részletesebben

Székelyudvarhely. Temesvár

Székelyudvarhely. Temesvár A Color Metal 2015-ben ünnepelte alapításának 10 éves évfordulóját, és több mint 10 éve a romániai színesfém félgyártmányok piacának egyik legjelentősebb szereplője, melyben partnere a budapesti Metal

Részletesebben

JÁRMŰIPARI VÉKONYLEMEZEK ÍV- ÉS ELLENÁLLÁS-PONTHEGESZTÉSE

JÁRMŰIPARI VÉKONYLEMEZEK ÍV- ÉS ELLENÁLLÁS-PONTHEGESZTÉSE Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet JÁRMŰIPARI VÉKONYLEMEZEK ÍV- ÉS ELLENÁLLÁS-PONTHEGESZTÉSE Mitró Lajos WIH6AS 3950 Sárospatak, Hunyadi

Részletesebben

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit!

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit! Maga az alakítástechnológia tervezés-előkészítése alapvetően négy-, egymástól jól elkülöníthető

Részletesebben

1.1 Lemezanyagok tulajdonságai és alakíthatóságuk

1.1 Lemezanyagok tulajdonságai és alakíthatóságuk 1 Lemezanyagok tulajdonságai és alakíthatóságuk 1.1 Lemezanyagok tulajdonságai és alakíthatóságuk A lemezalkatrész-gyártás anyagait részben a szakítóvizsgálatból részben szabványos technológiai próbákból

Részletesebben

Preprufe 300R & 160R

Preprufe 300R & 160R Építmények szigetelése Preprufe 300R & 160R Elõre felhelyezett szigetelõ membrán, mely a ráöntött betonnal ragasztott kötést alkot, megelõzve a vízvándorlást. Felhasználása alaplemezek alatt és alapfalazatokra.

Részletesebben

Verő Balázs, Bereczki Péter, Csepeli Zsolt, Sebő Sándor. Workshop Dunaújváros, 2014.02.25.

Verő Balázs, Bereczki Péter, Csepeli Zsolt, Sebő Sándor. Workshop Dunaújváros, 2014.02.25. Egységes technikai és technológiai megoldás többes fázisú, ultrafinom szemcseméretű acélszalagok előállítására egy szabadalmi bejelentés története és tartalma Verő Balázs, Bereczki Péter, Csepeli Zsolt,

Részletesebben

Korszerű alumínium ötvözetek és hegesztésük

Korszerű alumínium ötvözetek és hegesztésük MISKOLCI EGYETEM MECHANIKAI TECHNOLÓGIAI TANSZÉK Korszerű alumínium ötvözetek és hegesztésük Tanulmány Kidolgozta: Dr. Török Imre 1 - Meilinger Ákos 2 1 egyetemi docens, 2 mérnöktanár Készült: a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0029

Részletesebben

Biztonsági információ

Biztonsági információ Biztonsági információ Figyelmeztetés A figyelmeztetés meghatároz bizonyos helyzeteket, tevékenységeket, amelyek veszélyt jelentenek a használóra. Annak érdekében, hogy elkerülje az áramütést vagy a személyi

Részletesebben

Fémes szerkezeti anyagok

Fémes szerkezeti anyagok Fémek felosztása: Fémes szerkezeti anyagok periódusos rendszerben elfoglalt helyük alapján, sűrűségük alapján: - könnyű fémek, ha ρ 4,5 kg/ dm 3. olvadáspont alapján:

Részletesebben

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a kötőcsavarok szilárdsági tulajdonságainak jelölési módját!

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a kötőcsavarok szilárdsági tulajdonságainak jelölési módját! Csavarkötés egy külső ( orsó ) és egy belső ( anya ) csavarmenet kapcsolódását jelenti. A következő képek a motor forgattyúsházában a főcsapágycsavarokat és a hajtókarcsavarokat mutatják. 1. Kötőcsavarok

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar. Járműelemek és Hajtások Tanszék. Siklócsapágyak.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar. Járműelemek és Hajtások Tanszék. Siklócsapágyak. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM K ö z l e k e d é s m é r n ö k i K a r Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Járműelemek és Hajtások Tanszék Járműelemek és

Részletesebben

TV IV. sávi lemezantenna SZABÓ ZOLTÁN

TV IV. sávi lemezantenna SZABÓ ZOLTÁN TV IV. sávi lemezantenna SZABÓ ZOLTÁN BHG Bevezetés A TV IV. sávi átjátszóprogram kiépítése szükségessé tette egy az ebben a sávban működő antennapanel kifejlesztését, amely úgy adó-, mint vevőantennaként

Részletesebben

Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1

Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1 NGB_AJ001_1 Szerszámacélok Dr. Hargitai Hajnalka Forrás: Dr. Dogossy Gábor A vasötvözetek 1600 A H 1500 J 1400 N 1300 1200 1100 B E' E + olv. + olv. C' C D' D F' F 1000 G 900 acél öntöttvas 800 700 P'

Részletesebben

REOLÓGIA, A KÖLCSÖNHATÁSOK ÖSSZESSÉGE

REOLÓGIA, A KÖLCSÖNHATÁSOK ÖSSZESSÉGE REOLÓGIA, A KÖLCSÖNHATÁSOK ÖSSZESSÉGE Joerg Wendel Wendel Email GmbH. Németország XXI International Enamellers Congress 2008 Május 18-22, Sanghaj, Kína Reológia - a kölcsönhatások összessége Joerg Wendel

Részletesebben

Korrózióálló acélok zománcozása Barta Emil, Lampart Vegyipari Gépgyár Rt. 8. MZE konferencia, Szeged, 1996

Korrózióálló acélok zománcozása Barta Emil, Lampart Vegyipari Gépgyár Rt. 8. MZE konferencia, Szeged, 1996 Korrózióálló acélok zománcozása Barta Emil, Lampart Vegyipari Gépgyár Rt. 8. MZE konferencia, Szeged, 1996 A mindenkori felhasználási cél függvényében ill. a fizikai-kémiai tulajdonságoktól függően a nemesacélokat

Részletesebben

GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK. Anyagtudomány II. Könnyű- és színesfémek. Dr. Rácz Pál egyetemi docens

GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK. Anyagtudomány II. Könnyű- és színesfémek. Dr. Rácz Pál egyetemi docens GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK Anyagtudomány II. Könnyű- és színesfémek Dr. Rácz Pál egyetemi docens Budapest 2011. Az alumínium jellemzői Az alumínium a periódusos rendszerben a könnyűfémek között található meg a

Részletesebben

Kötőelemek tűrései a DIN 267 T2 szerint

Kötőelemek tűrései a DIN 267 T2 szerint - Muszaki katalógus - A kötoelemek turései Kötőelemek tűrései a DIN 267 T2 szerint Általános tudnivalók Amennyiben az egyedi termékszabványokban vagy a megbízási dokumentumokban más nem kerül meghatározásra,

Részletesebben

Orvosi implantátumok anyagai

Orvosi implantátumok anyagai 11 Orvosi implantátumok anyagai Dr. Mészáros István Anyagtudomány és Technológia Tanszék Sebészeti, fogorvosi alkalmazások Fémek, ötvözetek Kerámiák Polimerek Kompozitok Fémek ötvözetek hátrányai: korrózió,

Részletesebben

Kondenzátor hegesztőelemek csúcsgyújtásos csaphegesztéshez

Kondenzátor hegesztőelemek csúcsgyújtásos csaphegesztéshez Kondenzátor hegesztőelemek csúcsgyújtásos csaphegesztéshez SOYER Bolzenschweißtechnik bizonyosan a jobbik kapcsolat Cégprofil 40 éves szakmai tapasztaltunkkal mi vagyunk világ egyik vezető vállalata a

Részletesebben

Vas és szén. Anyagismeret, anyagkivála sztás. Acél jellemzıi. Egyéb alkotók: ötvözı vagy szennyezı?

Vas és szén. Anyagismeret, anyagkivála sztás. Acél jellemzıi. Egyéb alkotók: ötvözı vagy szennyezı? Vas és szén Anyagismeret, anyagkivála sztás Dr. Horváth László Vegyi összetétel és hatása az acél tulajdonságaira Acél szennyezıi, ötvözıi Gyártástechnológia hatása Hımérséklet, kristályszerkezet Szerkezeti

Részletesebben

Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1. Szerkezeti acélok

Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1. Szerkezeti acélok Mérnöki anyagok NGB_AJ001_1 Szerkezeti acélok Szerkezeti anyagok Ipari vagy szerkezeti anyagoknak a technikailag hasznos tulajdonságú anyagokat nevezzük. Oldalszám: 2 Vas alapú ötvözetek Nyersvas Öntészeti

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2 BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék Hőkezelés. (PhD) féléves házi feladat Acélok cementálása Thiele Ádám WTOSJ Budaest, 11 Tartalomjegyzék 1. A termokémiai kezeléseknél lejátszódó

Részletesebben

GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK. Anyagtudomány II. Szabványos acélok és öntöttvasak. Dr. Rácz Pál egyetemi docens

GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK. Anyagtudomány II. Szabványos acélok és öntöttvasak. Dr. Rácz Pál egyetemi docens GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK Anyagtudomány II. Szabványos acélok és öntöttvasak Dr. Rácz Pál egyetemi docens Budapest 2011. Az acélok jelölés rendszere Az MSZ EN 10027-1 szabvány új jelölési rendszert vezetett be

Részletesebben

A hőkezeléseket három lépésben végzik el:

A hőkezeléseket három lépésben végzik el: A hőkezelés célja Az előírt szövetszerkezet előállítása, amely révén tervszerűen megváltoztatjuk egy fémes anyag tulajdonságait tisztán melegítés, hőntartás és hűtés segítségével. A szövetszerkezet alakításával

Részletesebben

A.11. Nyomott rudak. A.11.1. Bevezetés

A.11. Nyomott rudak. A.11.1. Bevezetés A.. Nyomott rudak A... Bevezetés A nyomott szerkezeti elem fogalmat általában olyan szerkezeti elemek jelölésére használjuk, amelyekre csak tengelyirányú nyomóerő hat. Ez lehet speciális terhelésű oszlop,

Részletesebben

Műanyagalakító szerszámacélok

Műanyagalakító szerszámacélok Műanyagalakító szerszámacélok ThyssenKrupp Ferroglobus ThyssenKrupp Tartalomjegyzék Általános információk Bevezetés 1 Műanyagfeldolgozó szerszámacélok tulajdonságai 2 Műanyagfeldolgozó szerszámacélok kémiai

Részletesebben

NAPJAINK JÁRMŰKAROSSZÉRIA ANYAGAI THE PRESENT BODY IN WHITE MATERIALS

NAPJAINK JÁRMŰKAROSSZÉRIA ANYAGAI THE PRESENT BODY IN WHITE MATERIALS Gradus Vol 2, No 2 (2015) 209-224 ISSN 2064-8014 NAPJAINK JÁRMŰKAROSSZÉRIA ANYAGAI THE PRESENT BODY IN WHITE MATERIALS Béres Gábor 1*, Danyi József 1, Végvári Ferenc 1, Tisza Miklós 2 1 Anyagtechnológia

Részletesebben

52 521 01 0010 52 02 Folyadékbehatolásos anyagvizsgáló. Ipari anyagvizsgáló 2/42

52 521 01 0010 52 02 Folyadékbehatolásos anyagvizsgáló. Ipari anyagvizsgáló 2/42 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mélyhúzás lemezanyagai és minősítési módszereik. Oktatási segédlet.

Mélyhúzás lemezanyagai és minősítési módszereik. Oktatási segédlet. ÓBUDAI EGYETEM Bánki Dnát Gépész és Biztnságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudmányi- és Gyártástechnlógiai Intézet Mélyhúzás lemezanyagai és minősítési módszereik Oktatási segédlet. Összeállíttta: dr. Hrváth

Részletesebben

Ötvözetlen és alacsony ötvözésú lemeztermékek Raktári program

Ötvözetlen és alacsony ötvözésú lemeztermékek Raktári program Ötvözetlen és alacsony ötvözésú lemeztermékek Raktári program ThyssenKrupp Ferroglobus ThyssenKrupp Ötödik kiadás 2006. április Betonacélok Szerszámacélok Melegen hengerelt rúdacélok Tartóprofilok Könnyú

Részletesebben

ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS

ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS Miskolci Egyetem Bányászati és Geotechnikai Intézet Bányászati és Geotechnikai Intézeti Tanszék ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS Oktatási segédlet Szerző: Dr. Somosvári Zsolt DSc professzor emeritus Szerkesztette:

Részletesebben

FERROMÁGNESES ANYAGOK RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATA MÁGNESESHISZTERÉZIS-ALHURKOK MÉRÉSE ALAPJÁN. Mágneses adaptív teszt (MAT) Vértesy Gábor

FERROMÁGNESES ANYAGOK RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATA MÁGNESESHISZTERÉZIS-ALHURKOK MÉRÉSE ALAPJÁN. Mágneses adaptív teszt (MAT) Vértesy Gábor FERROMÁGNESES ANYAGOK RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATA MÁGNESESHISZTERÉZIS-ALHURKOK Vértesy Gábor MÉRÉSE ALAPJÁN MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Olyan új, gyorsan elvégezhetô, megbízható és

Részletesebben

2. MODUL: Műszaki kerámiák

2. MODUL: Műszaki kerámiák 2. MODUL: Műszaki kerámiák A műszaki kerámiák különböző fajtáival, tulajdonságaival és alkalmazásaival ismerkedünk meg. A tudásanyag segítséget nyújt abban, hogy képesek legyünk meghatározni a műszaki

Részletesebben

Nagyszilárdságú, nagy teljesítőképességű betonok technológiája

Nagyszilárdságú, nagy teljesítőképességű betonok technológiája Rövid kivonat Nagyszilárdságú, nagy teljesítőképességű betonok technológiája Dr. Farkas György egyetemi tanár, tanszékvezető, BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a vasbeton

Részletesebben

Alakítás és hőkezelés hatása az acél szövetszerkezetére

Alakítás és hőkezelés hatása az acél szövetszerkezetére Alakítás és hőkezelés hatása az acél szövetszerkezetére Újrakristályosodás Alacsony karbon tartalmú hidegen hengerelt acél szövetszerkezete (C=0,030 %, Mn=0,25%, S=0,035%, P=0,052%, q=60%) 660 C-on 2,5

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságainak megváltoztatási lehetőségei. Szilárdság növelésének lehetőségei

A szerkezeti anyagok tulajdonságainak megváltoztatási lehetőségei. Szilárdság növelésének lehetőségei A szerkezeti anyagok tulajdonságainak megváltoztatási lehetőségei Szilárdság növelésének lehetőségei A fémek tulajdonságainak megváltoztatási lehetőségei A fémek tulajdonságait meghatározza: az összetételük,

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 003 815 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 003 815 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU00000381T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 003 81 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 7948 (22) A bejelentés napja: 04.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szám János. Furatesztergálás technológiai tervezése, szerszámok, készülékek megválasztása, paraméterek meghatározása

MUNKAANYAG. Szám János. Furatesztergálás technológiai tervezése, szerszámok, készülékek megválasztása, paraméterek meghatározása Szám János Furatesztergálás technológiai tervezése, szerszámok, készülékek megválasztása, paraméterek meghatározása A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló)

Részletesebben

Szerkezeti mûanyagok Raktári program

Szerkezeti mûanyagok Raktári program Szerkezeti mûanyagok Raktári program ThyssenKrupp Ferroglobus ThyssenKrupp Ötödik kiadás 2006. április Ötvözetlen és alacsony ötvözésû lemeztermékek Betonacélok Szerszámacélok Melegen hengerelt rúdacélok

Részletesebben

A TRIP ACÉL PONTHEGESZTÉSÉNEK HATÁSA RESISTANCE SPOT WELDING EFFECT IN CASE OF TRIP STEEL

A TRIP ACÉL PONTHEGESZTÉSÉNEK HATÁSA RESISTANCE SPOT WELDING EFFECT IN CASE OF TRIP STEEL űszaki tudományos közlemények 2. XV. űszaki Tudományos Ülésszak, 2014. Kolozsvár, 227 234. http://hdl.handle.net/10598/28543 A TRIP ACÉL PONTHGSZTÉSÉNK HATÁSA RSISTANC SPOT WLDING FFCT IN CAS OF TRIP STL

Részletesebben

Oktatási segédlet. Acél- és alumínium-szerkezetek hegesztett kapcsolatainak méretezése fáradásra. Dr. Jármai Károly.

Oktatási segédlet. Acél- és alumínium-szerkezetek hegesztett kapcsolatainak méretezése fáradásra. Dr. Jármai Károly. Oktatási segédlet Acél- és alumínium-szerkezetek hegesztett kapcsolatainak méretezése fáradásra a Létesítmények acélszerkezetei tárgy hallgatóinak Dr. Jármai Károly Miskolci Egyetem 013 1 Acél- és alumínium-szerkezetek

Részletesebben

(Fordította: Dr Való Magdolna)

(Fordította: Dr Való Magdolna) Nemesíthetı acélok alkalmazása és önkeményedésének kihasználása zománcozásra. Dr. Joachim Schöttler, Salzgitter Mannesmann Forschung GmbH (Email Mitteilungen, 2009/6) (Fordította: Dr Való Magdolna) Bevezetés

Részletesebben

Nettó árak, érvényes 2015.07.31-ig. nagyobb teljesítmény, mint amire számít. HOLEX ProSteel a tömör keményfém HPC nagyoló marók új generációja.

Nettó árak, érvényes 2015.07.31-ig. nagyobb teljesítmény, mint amire számít. HOLEX ProSteel a tömör keményfém HPC nagyoló marók új generációja. ettó árak, érvényes 1.7.1-ig nagyobb teljesítmény, t amire számít. OLEX roteel a tömör keményfém C k új generációja. OLEX roteel ehop.hoffmann-group.com Acél forgácsolása Az acél széntartalma Öntöttvas

Részletesebben

A.14. Oldalirányban megtámasztott gerendák

A.14. Oldalirányban megtámasztott gerendák A.14. Oldalirányban megtámasztott gerendák A.14.1. Bevezetés A gerendák talán a legalapvetőbb szerkezeti elemek. A gerendák különböző típusúak lehetnek és sokféle alakú keresztmetszettel rendelkezhetnek

Részletesebben

Hidegalakító szerszámacélok

Hidegalakító szerszámacélok Hidegalakító szerszámacélok ThyssenKrupp Ferroglobus TK BORÍTÓ 2 (2. oldal) Tartalomjegyzék 3 Általános információk 4 Hidegalakító szerszámacélok típusai és tulajdonságai a felhasználási cél függvényében

Részletesebben

joke Fill Hegesztési hozaganyagok joke Fill hegesztési hozaganyagok

joke Fill Hegesztési hozaganyagok joke Fill hegesztési hozaganyagok joke Fill hegesztési hozaganyagok Kifejezetten a szerszám- és formakészítésnél szükséges javításoknak és változtatásoknak megfelelő ötvözetek Hasonlóképpen illeszkedő ötvözetek sorozatgyártáshoz AWI pálcák

Részletesebben

Ötvözött szerkezeti acélok Raktári program

Ötvözött szerkezeti acélok Raktári program Ötvözött szerkezeti acélok Raktári program ThyssenKrupp Ferroglobus ThyssenKrupp Hetedik kiadás 2006. április Ötvözetlen és alacsony ötvözésû lemeztermékek Betonacélok Szerszámacélok Melegen hengerelt

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Alumínium és ötvözeteinek hegesztése

Alumínium és ötvözeteinek hegesztése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alumínium és ötvözeteinek hegesztése Dr. Palotás Béla Mechanikai Technológia és Anyagszerkezettani Tanszék Hegesztés előadások Szerző: dr. Palotás Béla 1

Részletesebben

Kereskedelmi csövek Raktári program

Kereskedelmi csövek Raktári program Kereskedelmi csövek Raktári program ThyssenKrupp Ferroglobus ThyssenKrupp Hetedik kiadás 2006. április Ötvözetlen és alacsony ötvözésû lemeztermékek Betonacélok Szerszámacélok Melegen hengerelt rúdacélok

Részletesebben

Az alakítási textúra hatása a saválló acélokban végbemenő fázisátalakulásokra

Az alakítási textúra hatása a saválló acélokban végbemenő fázisátalakulásokra Az alakítási textúra hatása a saválló acélokban végbemenő fázisátalakulásokra Nagy Erzsébet 1, Dr. Mertinger Valéria 2, Dr. Tranta Ferenc 3, Sólyom Jenő 4 1 doktorandusz hallgató, 2 egyetemi adjunktus,

Részletesebben

Segédlet Egyfokozatú fogaskerék-áthajtómű méretezéséhez

Segédlet Egyfokozatú fogaskerék-áthajtómű méretezéséhez Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan tanszék Segédlet Egyfokozatú fogaskerék-áthajtómű méretezéséhez Összeállította: Dr. Stampfer Mihály Pécs, 0. . A fogaskerekek előtervezése.

Részletesebben

Acélszerkezetek. 2. előadás 2012.02.17.

Acélszerkezetek. 2. előadás 2012.02.17. Acélszerkezetek 2. előadás 2012.02.17. Méretezési eladat Tervezés: új eladat Keresztmetszeti méretek, szerkezet, kapcsolatok a tervező által meghatározandóak Gazdasági, műszaki, esztétikai érdekek Ellenőrzés:

Részletesebben

Termékismertető RKE-2 típusú többlamellás füstcsappantyú. Az európai előírások szerinti CE- megfelelőség. Légtechnika, tűzvédelem magas fokon!

Termékismertető RKE-2 típusú többlamellás füstcsappantyú. Az európai előírások szerinti CE- megfelelőség. Légtechnika, tűzvédelem magas fokon! Termékismertető RKE-2 típusú többlamellás füstcsappantyú Az európai előírások szerinti CE- megfelelőség Légtechnika, tűzvédelem magas fokon! Tartalomjegyzék Általános jellemzők Bevezetés...3 Alapvető jellemzők...3

Részletesebben

Tartószerkezetek IV. 2014/2015 I. félév. Előadás /2 2014. szeptember 12., péntek, 9 50-11 30, B-1 terem

Tartószerkezetek IV. 2014/2015 I. félév. Előadás /2 2014. szeptember 12., péntek, 9 50-11 30, B-1 terem Előadás /2 2014. szeptember 12., péntek, 9 50-11 30, B-1 terem Tetőszerkezetek I. Másodlagos tetőszerkezeti elemek tervezése Rácsos gerendatartók kialakítása és méretezése (3. előadás) Papp Ferenc Ph.D.

Részletesebben

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása A korrózió elleni védekezés módszerei Megfelelő szerkezeti anyag kiválasztása és alkalmazása Elektrokémiai védelem A korróziós közeg agresszivitásának csökkentése (inhibitorok alkalmazása) Korrózió-elleni

Részletesebben

Magyarkúti József. Anyagvizsgálatok. A követelménymodul megnevezése: Mérőtermi feladatok

Magyarkúti József. Anyagvizsgálatok. A követelménymodul megnevezése: Mérőtermi feladatok Magyarkúti József Anyagvizsgálatok A követelménymodul megnevezése: Mérőtermi feladatok A követelménymodul száma: 0275-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-50 ANYAGVIZSGÁLATOK ANYAGVIZSGÁLATOK

Részletesebben

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9.

AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. AZ ÉPÜLETÁLLOMÁNNYAL, LÉTESÍTMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ESZKÖZTÁR Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Click to edit Master title FELÚJÍTÁS - ALAPFOGALMAK Hőátbocsátási tényező A határolószerkezetek,

Részletesebben

Twist kerámia tetõcserép

Twist kerámia tetõcserép 0 A cserépcsalád kerámia elemei A cserépfedés nézete TWIST alapcserép TWIST szellőzőcserép TWIST hófogócserép,-0, db / m db / szarufaköz, min. db / 0 m táblázat szerint TWIST jobbos szegőcserép,-,0 db

Részletesebben

Az ismételt igénybevétel hatása. A kifáradás jelensége

Az ismételt igénybevétel hatása. A kifáradás jelensége Az ismételt igénybevétel hatása A kifáradás jelensége 1 A kifáradás jelensége Azt a jelenséget, amikor egy anyag az ismételt igénybevételek során bevitt, halmozódó károsodások hatására a folyáshatárnál

Részletesebben

1. Bevezetõ. 2. Az acélok zárványtartalmának csökkentése. Szabó Zoltán*

1. Bevezetõ. 2. Az acélok zárványtartalmának csökkentése. Szabó Zoltán* Szabó Zoltán* Alacsony zárványtartalmú acél gyártásának feltételei Egyre nagyobb az igény a tiszta acélok elõállítására. Egyre több rendelésben írják elõ a még megengedett zárványossági fokozatot. A szerzõ

Részletesebben

Használható segédeszköz: számológép, vonalzók, körző, szögmérő, ceruza

Használható segédeszköz: számológép, vonalzók, körző, szögmérő, ceruza 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 525 06 Karosszérialakatos Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

HCR1325 acél leszúró és beszúró megmunkálásához. Új termékek forgácsoló szakemberek számára. 2015. március

HCR1325 acél leszúró és beszúró megmunkálásához. Új termékek forgácsoló szakemberek számára. 2015. március New 2015. március Új termékek forgácsoló szakemberek számára acél leszúró és beszúró megmunkálásához WNT Magyarország Kft. Madarász Viktor u. 47-49. 1138 Budapest Tel. +36 1 437 0800 Fax +36 1 437 0801

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Gördülõcsapágyak fõbb jellemzõi, felosztása. 2. Csapágykiválasztás. 3. Fõ méretek és csapágyjelölések. 4. Gördülõcsapágyak tûrései

Tartalomjegyzék. 1. Gördülõcsapágyak fõbb jellemzõi, felosztása. 2. Csapágykiválasztás. 3. Fõ méretek és csapágyjelölések. 4. Gördülõcsapágyak tûrései Tartalomjegyzék 1. Gördülõcsapágyak fõbb jellemzõi, felosztása 1.1 Gördülõccsapágy szerkezetek 1.2 Gördülõcsapágyak felosztása 1.3 Gördülõcsapágyak fõbb jellemzõi 1.3.1 A gördülõcsapágyak elõnyei 1.3.2

Részletesebben

Légbeszívó és légtelenítő szelep. Légbeszívó és légtelenítő szelep DN 1" kis levegő mennyiséghez DN 2" / DN 50

Légbeszívó és légtelenítő szelep. Légbeszívó és légtelenítő szelep DN 1 kis levegő mennyiséghez DN 2 / DN 50 Rend. szám Kivitel Közeg 987 1" standard hideg víz 987 standard hideg víz 9874 50 karimacsatlakozással, gömbgrafitos öntvény hideg víz 1" kis levegő mennyiséghez Üzemi tartomány, PN 0,1 PN PN 0,8 PN 1

Részletesebben

Energiatakarékos bevonatok vákuumkemencék teljesítményfokozására

Energiatakarékos bevonatok vákuumkemencék teljesítményfokozására RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.1 4.2 Energiatakarékos bevonatok vákuumkemencék teljesítményfokozására Tárgyszavak: vákuumkemence; feketetest-sugárzás; burkolatok; energiamegtakarítás.

Részletesebben

Dielektromos zománcozás rendkívüli tulajdonságokkal Rudi Meinen, Ferro Techniek Eckhard Voß, Wendel Email Mitteilungsblatt, 2006.02.

Dielektromos zománcozás rendkívüli tulajdonságokkal Rudi Meinen, Ferro Techniek Eckhard Voß, Wendel Email Mitteilungsblatt, 2006.02. Dielektromos zománcozás rendkívüli tulajdonságokkal Rudi Meinen, Ferro Techniek Eckhard Voß, Wendel Email Mitteilungsblatt, 2006.02. (Fordította: Dr Való Magdolna) 1. A dielektromos zománc definíciója

Részletesebben

LINDAB Floor könnyűszerkezetes födém-rendszer Tervezési útmutató teherbírási táblázatok

LINDAB Floor könnyűszerkezetes födém-rendszer Tervezési útmutató teherbírási táblázatok LINDAB Floor könnyűszerkezetes födém-rendszer Tervezési útmutató teherbírási táblázatok Budapest, 2004. 1 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A tervezési útmutató tárgya... 4 1.2. Az alkalmazott szabványok...

Részletesebben

ACÉL TÉRRÁCSOS TETOSZERKEZET KÍSÉRLETI VIZSGÁLATA

ACÉL TÉRRÁCSOS TETOSZERKEZET KÍSÉRLETI VIZSGÁLATA ACÉL TÉRRÁCSOS TETOSZERKEZET KÍSÉRLETI VIZSGÁLATA Fülöp Attila * - Iványi Miklós ** RÖVID KIVONAT Nagy terek lefedésének egyik lehetséges módja acél térrácsos tetoszerkezet alkalmazása. A térrácsos lefedéssel

Részletesebben

A hőkezelés célja. Hőkezelési eljárások. Fémek hőkezelése. Tipikus hőkezelési ciklus

A hőkezelés célja. Hőkezelési eljárások. Fémek hőkezelése. Tipikus hőkezelési ciklus NYGUDOMÁNY ÉS ECHNOLÓGI NSZÉK nyagechnológia (Hegeszés, hőkezelés) Hőkezelési eljárások Dr. Paloás Béla - dr. Némeh Árpád paloasb@eik.bme.hu hőkezelés célja szöveszerkeze válozaásával a kíván mechanikai-

Részletesebben

Nem oldható kötések alkalmazása, szerszámai, technológiája

Nem oldható kötések alkalmazása, szerszámai, technológiája Szabó László Nem oldható kötések alkalmazása, szerszámai, technológiája A követelménymodul megnevezése: Épületgépészeti alapfeladatok A követelménymodul száma: 0109-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

MULTICLEAR TM ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK. Müszaki Adatlap

MULTICLEAR TM ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK. Müszaki Adatlap MULTICLEAR TM ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK Müszaki Adatlap A polikarbonát tulajdonságai Tulajdonság a) Érték/Osztály Egység Szabvány Müszaki tulajdonságok Sürüség 1,2 g/cm3 ISO 1183 Fényáteresztés (Fényforrás

Részletesebben

Vasúti szállítás és infrastruktúra I.

Vasúti szállítás és infrastruktúra I. Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Közlekedési Tanszék Arató Károly Vasúti szállítás és infrastruktúra I. Győr, 2009. Tartalomjegyzék A./ VASÚTI TEHERKOCSIK IDŐFELHASZNÁLÁSAI 7 1. Kereskedelmi

Részletesebben

JÁRMŰIPARI ANYAGFEJLESZTÉSEK FÉMES ÉS NEM-FÉMES ANYAGOK A JÁRMŰIPARBAN

JÁRMŰIPARI ANYAGFEJLESZTÉSEK FÉMES ÉS NEM-FÉMES ANYAGOK A JÁRMŰIPARBAN V. Észak-Magyarországi Műszaki Értelmiség Napja Miskolc, 2013. június 24. JÁRMŰIPARI ANYAGFEJLESZTÉSEK FÉMES ÉS NEM-FÉMES ANYAGOK A JÁRMŰIPARBAN tanszékvezető, egyetemi tanár Mechanikai Technológiai Tanszék

Részletesebben

ALAKVÁLTOZÁS INDUKÁLTA MARTENZITES ÁTALAKULÁS AUSZTENITES Cr-Ni ACÉLOKBAN

ALAKVÁLTOZÁS INDUKÁLTA MARTENZITES ÁTALAKULÁS AUSZTENITES Cr-Ni ACÉLOKBAN ALAKVÁLTOZÁS INDUKÁLTA MARTENZITES ÁTALAKULÁS AUSZTENITES Cr-Ni ACÉLOKBAN (PhD értekezés) Készítette: Nagy Erzsébet okl. anyagmérnök Miskolci Egyetem Fémtani és Képlékenyalakítástani Tanszék Kerpely Antal

Részletesebben

AUTÓIPARI ALAKÍTÁSTECHNOLÓGIA LEMEZALAKÍTÓ ELJÁRÁSOK

AUTÓIPARI ALAKÍTÁSTECHNOLÓGIA LEMEZALAKÍTÓ ELJÁRÁSOK AUTÓIPARI ALAKÍTÁSTECHNOLÓGIA 3. előadás LEMEZALAKÍTÓ ELJÁRÁSOK Dr. Rácz Pál egyetemi docens Budapest 2011. Lemezalakító eljárások Lemezalakításnak az olyan képlékenyalakító eljárásokat nevezzük, amelyeknél

Részletesebben

KAPOLCS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA KAPOLCS KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA (A 323 hrsz-ú út rendezése érdekében) VÉLEMÉNYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ A 314/2012. (XI.8.) Kr. 36.

Részletesebben

A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei

A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei Monostori Judit 1. Bevezetés Az emberi életpálya egyik legfontosabb fordulópontja a nyugdíjba vonulás. A társadalom szinte minden tagja érintett

Részletesebben

VASTAGLEMEZEK HEGESZTÉSE

VASTAGLEMEZEK HEGESZTÉSE MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR ANYAGSZERKEZETTANI ÉS ANYAGTECHNOLÓGIAI INTÉZET MECHANIKAI TECHNOLÓGIAI INTÉZETI TANSZÉK VASTAGLEMEZEK HEGESZTÉSE Biszku Gábor KYXMFZ 4800 VÁSÁROSNAMÉNY

Részletesebben

Csatlakozási lehetőségek 11. Méretek 12-13. A dilatációs tüske méretezésének a folyamata 14. Acél teherbírása 15

Csatlakozási lehetőségek 11. Méretek 12-13. A dilatációs tüske méretezésének a folyamata 14. Acél teherbírása 15 Schöck Dorn Schöck Dorn Tartalom Oldal Termékleírás 10 Csatlakozási lehetőségek 11 Méretek 12-13 A dilatációs tüske méretezésének a folyamata 14 Acél teherbírása 15 Minimális szerkezeti méretek és tüsketávolságok

Részletesebben

MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT. 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu

MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT. 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu Tartalom 1. A villamos csatlakozások és érintkezôk fajtái............................5 2. Az érintkezések

Részletesebben

Segédlet és méretezési táblázatok Segédlet az Eurocode használatához, méretezési táblázatok profillemezekhez és falkazettákhoz

Segédlet és méretezési táblázatok Segédlet az Eurocode használatához, méretezési táblázatok profillemezekhez és falkazettákhoz Segédlet az Eurocode használatához, méretezési táblázatok profillemezekhez és falkazettákhoz A trapézprofilokat magas minőség, tartósság és formai változatosság jellemzi. Mind a legmagasabb minőséget képviselő

Részletesebben

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3 3 Aeroszolnak nevezzük valamely gáznemű közegben finoman eloszlott (diszpergált) szilárd vagy folyadék részecskék együttes rendszerét [Més97]. Ha ez a gáznemű közeg maga a levegő, akkor légköri aeroszolról

Részletesebben

SMART FIXING SYSTEMS www.allface.hu UNIVERZÁLIS RÖGZÍTŐ RENDSZEREK SZERELT HOMLOKZATBURKOLATOKHOZ

SMART FIXING SYSTEMS www.allface.hu UNIVERZÁLIS RÖGZÍTŐ RENDSZEREK SZERELT HOMLOKZATBURKOLATOKHOZ SMART FIXING SYSTEMS www.allface.hu UNIVERZÁLIS RÖGZÍTŐ RENDSZEREK SZERELT HOMLOKZATBURKOLATOKHOZ A SZERELT HOMLOKZATOKHOZ SZÜKSÉG VAN SMART FIXING RÖGZÍTŐ RENDSZEREKRE A homlokzatburkoló termékek, mint

Részletesebben

7. előad. szló 2012.

7. előad. szló 2012. 7. előad adás Kis LászlL szló 2012. Előadás vázlat Lemez hidak, bordás hidak Lemez hidak Lemezhidak fogalma, osztályozása, Lemezhíd típusok bemutatása, Lemezhidak számítása, vasalása. Bordás hidak Bordás

Részletesebben

Professzionális szigetelés Armaflex termékekkel

Professzionális szigetelés Armaflex termékekkel KIVITELEZÉSI ÚTMUTATÓ Professzionális szigetelés Armaflex termékekkel Professzionális szigetelés Armaflex termékekkel Tartalomjegyzék Általános tudnivalók Kivitelezésrol általában Idomkészítés Armaflex

Részletesebben

LINEÁRIS DÖRZSHEGESZTŐ SZERSZÁM TERVEZÉSE

LINEÁRIS DÖRZSHEGESZTŐ SZERSZÁM TERVEZÉSE MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR ANYAGSZERKEZETTANI ÉS ANYAGTECHNOLÓGIAI INTÉZET LINEÁRIS DÖRZSHEGESZTŐ SZERSZÁM TERVEZÉSE Gombár Gergő HC1R7N 3528 Miskolc Berzsenyi Dániel utca 117.

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. május 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

3. Közlekedési rendszer, üzemelés technológia

3. Közlekedési rendszer, üzemelés technológia TARTALOMJEGYZÉK I. Iratanyag Műszaki leírás 1. Telepítés, tájolás 2. Tömeg, forma, anyagok 3. Közlekedési rendszer, üzemelés technológia 4. Épület szerkezetek 5. Épület - Gépészet Csatolt mellékletek 11.

Részletesebben