15. Programok fordítása és végrehajtása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "15. Programok fordítása és végrehajtása"

Átírás

1 15. Programok fordítása és végrehajtása Programok fordítása és végrehajtása. (Fordítás és interpretálás, bytecode. Előfordító, fordító, szerkesztő. A make. Fordítási egység, könyvtárak. Szintaktikus és szemantikus szabályok. Statikus és dinamikus típusellenőrzés. Párhuzamos programozás.) 1. Fordítás és interpretálás, bytecode Fordítás: A forráskódot a fordítóprogram tárgyprogrammá alakítja. A tárgyprogramokból a szerkesztés során futtatható állomány jön létre. - Fordítási idő: amikor a fordító dolgozik - Futási idő: amikor a program fut Interpretálás: A forráskódot az interpreter értelmezi és azonnal végrehajtja. - Fordítási és futási idő nem különül el A fordítás: gyorsabb végrehajtás a forrás alaposabb ellenőrzése minden platformra külön le kell fordítani C, C++, Ada, Haskell Az interpretálás: rugalmasabb (pl. utasítások fordítási időben történő összeállítása) minden platformon azonnal futtatható (ahol megtalálható az interpreter) Perl, Php, Javascript Fordítás és interpretálás egymásra építve (pl. Java): 1 A forráskód fordítása bájtkódra. (bytecode) 2 A bájtkód interpretálása virtuális géppel. Virtuális gép: olyan gép szoftveres megvalósítása, amelynek a bájtkód a gépi kódja. viszonylag gyors végrehajtás (lassabb a natív gépi kódnál) platformfüggetlenség (ahol megtalálható hozzá a virtuális gép; pl Java) Java, C#

2 2. Előfordító, fordító, szerkesztő A fordítás során (C-ben, C++-ban) a fordítás lépései sorrendben az előfordítás, fordítás és a linkelés. Ekkor a forráskódból a gép számára értelmezhető gépi kód keletkezik. Az egyes lépések nem különülnek el feltétlenül egymástól (nyelvtől, fordítóprogramtól függően), tehát például az előfordító nem generál le egy különálló fájlt, hanem a kimenetét azonnal átadja a fordítónak Előfordító (C, C++) Az előfordító (preprocessor) különböző szöveges változtatásokat hajt végre a forráskódon, előkészíti azt a tényleges fordításra. Feladatai: Header fájlok beszúrása. A forrásfájlban fizikailag több sorban elhelyezkedő forráskód logikailag egy sorba történő csoportosítása (ha szükséges). A kommentek helyettesítése whitespace karakterekkel. Az előfordítónak a programozó által megadott feladatok végrehajtása (szimbólumok behelyettesítése, feltételes fordítás, makrók, stb.). Az előfordítónak szóló utasítások első sora a kettőskereszt (#, hashmark) karakterrel kezdődik és alapesetben a sor végén véget is ér, de a \ jellel semlegesíthetjük a sorvége jelet. Ezek az utasítások (direktívák) a következők lehetnek: #define <azonosító> <érték> A kódban kicseréli az azonosító előfordulásait az értékre (kivéve, ha kommentben, stringben, vagy más változó részeként találja meg). Ha nem írunk értéket utána, akkor semmit nem cserél ki semmivel, azonban definiálva marad és hivatkozhatunk rá az #ifdef, #ifndef direktívákkal.

3 #undef Egy definiált azonosítót szüntet meg. Innentől arra már nem hivatkozhatunk. #if, #elif, #else, #endif: Ha az #if után nem-nulla érték található, akkor az #if-et követő sorok kerülnek a fordítandó kódba. Minden #if-et egy #endif kell zárjon, közéjük tetszőleges számú #elif és utolsónak maximum egy #else kerülhet. #ifdef, #ifndef: Ellenőrizni lehet, hogy definiálva van-e egy bizonyos azonosító, és attól függően végrehajtani valamit. (Tipikus felhasználási lehetőség, hogy a header fileok csak egyszer legyenek bemásolva.) #include: Filebeillesztés. A file nevét macskakörmök, vagy kacsacsőrök közé lehet elhelyezni: #include <filenév>: a megadott elérési utakon keresi a file-t. #include filenév : először a abban a könyvtárban keresi a file-t, ahol az a file van, ahova akarunk beilleszteni, majd azokban a könyvtárakban, ahova ezt a file-t illesztettük be, majd az előre megadott elérési utakon. #line: Több olyan segédprogram is létezik, amely valamilyen speciális nyelven megírt programot C forrásprogrammá alakít át. A #line direktíva segítségével elérhető, hogy a C fordító program ne a C forrásszövegben jelezze a hiba sorszámát, hanem az eredeti speciális nyelven megírt forrásban. #line kezdősorszám filenév #error: Hibaüzenetet generál. Ha egy #error sorhoz ér a fordító, akkor a fordítás abbamarad és a megadott hibaüzenetet jeleníti meg. Pl.: #if!defined( cplusplus) #error C++ compiler required. #endif #pragma: Gép és operációs rendszer függő parancsok, valamint fordítónként más. Pl.: #pragma warning(disable:4786) A hosszú változó nevek miatt kiírt sok idegesítő figyelmeztetést iktatja ki Fordító A fordítás során történik meg a forráskód (a precompiler kimenete) szintaktikus és szemantikus elemzése, majd a tárgykód generálása. A fordító végrehajthat kódoptimalizációt is. Ez történhet a szemantikusan elemzett programon, vagy a tárgykódon is (kódgenerálás után). Célja a futási sebesség növelése, méret csökkentése (például felesleges utasítások megszüntetésével, ciklusok kigörgetésével).

4 2.3. Szerkesztő (linker) Feladata a forrásfájlokból külön lefordított object fájlokat egyetlen futtatható állománnyá összeszerkeszteni. Részletes leírását lásd a fordítási egységek résznél! 3. Make A make utility célja egy nagy program fordításának automatizálása. A make, a specifikáció alapján meghatározza, hogy mely részeket kell újrafordítani, és meghívja a megfelelô parancsokat. A make használatához először létre kell hozni a makefile -t, ami leírja a fájlok közötti függőségeket, és a fájlok frissítésére szolgáló parancsokat. Egy programban a végrehajtható fájl rendszerint az object fájloktól függ, amelyek pedig a forrás fájloktól függenek. A makefile-ba írhatunk: kommenteket: #-al kezdődő sorok változó definíciókat: gyakorlatilag makró helyettesítés történik változó definiálás: VALTOZO = ERTEK hivatkozás a változó értékére: $(VALTOZO) explicit szabályokat: ez határozza meg, hogy mikor és hogyan kell lefordítani egy vagy több állományt. A szabályok három részből állnak. A cél állományból, a függőségi listából (azok az állományok, amelyektől a cél függ) és a a parancsból (fordító utasítás). A parancsot végrehajtja, ha a célállomány nem létezik vagy a függőségi listában van olyan állomány, amelyet később módosítottak, mint a cél állományt, azaz szükséges az újrafordítás. Alakja: Célok: függőségi lista; Parancs TABParancs A parancs vagy a függőségi listával van egy sorba ';'-el elválasztva, vagy új sorba, de ekkor TAB-al kezdődnie. implicit szabályok: egy olyan állomány, amely szerepel valamelyik szabály feltételei között, de nem szerepel szabály céljaként, megpróbál alapértelmezett szabályt találni rá. (pl.: valami.o állományt a valami.cpp állományból lehet lefordítani) direktívákat: az előfordítási direktívákhoz hasonlóak. Pl.: include, ifeq (feltétels fordítás) stb. A make program meghívása: $ make Ekkor alapértelmezésként az akt. könyvtárban lévő Makefile nevű fájlt hajtja végre. Másik makefile használata: $ make -f masik_makefile Egy példa a makefile-ra: # Makefile # A proba nevű futtatható állomány és közbülső object fájlokra vonatkozó szabályok proba: main.o mo.o seged.o; g++ -o proba main.o seged.o mo.o main.o: seged.h seged.cpp mo.h mo.cpp; g++ -c -o main.o main.cpp mo.o: mo.h mo.cpp seged.h seged.cpp; g++ -c -o mo.o mo.cpp seged.o: seged.h seged.cpp; g++ -c -o seged.o seged.cpp

5 4. Fordítási egység, könyvtárak 4.1. Fordítási egység Fordítási egységnek nevezzük az egy forrásba tett és emiatt egyszerre fordított függvények és változók körét. A fájl (az egyes fájlrendszerekben) a tárolás és fordítás hagyományos egysége. Egy teljes programot rendszerint lehetetlen egy fájlban tárolni, már csak azért sem, mert a szabványos könyvtárak és az operációs rendszer forráskódja általában nem szerepel a program forrásában. A valóságos méretű alkalmazásokban az sem kényelmes és célszerű, ha a felhasználó saját kódját egyetlen fájl tárolja. A program elrendezési módja segíthet kihangsúlyozni a program logikai felépítését, segítheti az olvasót a program megértésében és segíthet abban is, hogy a fordítóprogram kikényszerítse ezt a logikai szerkezetet. Amikor a fordítási egység a fájl, akkor a teljes fájlt újra kell fordítani, ha (bármilyen kis) változtatást hajtottak végre rajta, vagy egy másik fájlon, amelytől az előző függ. Az újrafordításra használt idő még egy közepes méretű program esetében is jelentősen csökkenthető, ha a programot megfelelő méretű fájlokra bontjuk. A felhasználó a fordítóprogramnak egy forrásfájlt (source file) ad át. Ezután a fájl előfordítása történik: azaz végrehajtódik a makrófeldolgozás, az #include utasítások pedig beépítik a fejállományokat. Az előfeldolgozás eredményét fordítási egységnek (translation unit) hívják. A fordítóprogram valójában csak ezekkel dolgozik és a C++ szabályai is ezek formáját írják le. Ahhoz, hogy a programozó lehetővé tegye az elkülönített fordítást, olyan deklarációkat kell megadnia, amelyek biztosítják mindazt az információt, ami ahhoz szükséges, hogy a fordítási egységet a program többi részétől elkülönítve lehessen elemezni. A több fordítási egységből álló programok deklarációinak ugyanúgy következetesnek kell lenniük, mint az egyetlen forrásfájlból álló programokénak. A rendszerünkben vannak olyan eszközök, amelyek segítenek ezt biztosítani; nevezetesen a szerkesztőprogram (linker), amely számos következetlenséget képes észrevenni. Ez az a program, ami összekapcsolja a külön fordított részeket. A teljes összeszerkesztést el lehet végezni a program futása előtt. Emellett lehetőség van arra is, hogy később új kódot adjunk a programhoz (dinamikus szerkesztés). A program fizikai szerkezetén általában a forrásfájlokba szervezett programot értik. Szerkesztés fajtái: - statikus: az object fájlokat fordítási időbe összeszerkesztjük a könyvtárakkal - dinamikus, load-time: fordítási időben úgynevezett import könyvtárakat használunk, ezek a könyvtárak csak DLL-ekre vonatkozó hivatkozásokat tartalmaznak, amiket majd az operációs rendszer a program betöltésekor kapcsol hozzá a futtatható fájlhoz. Ha valamelyik hivatkozott DLL hiányzik, a programot nem lehet betölteni! - Dinamikus, run-time: fordítási időben a programban a könyvtárak betöltésére és az eljárások címeinek lekérdezésére vonatkozó rendszerhívások kerülnek a programba. A könyvtárak betöltése futás közben történik, amikor szükség van az adott könyvtárra. Ezzel a megoldással lehetőség van arra, hogy a program a neki megfelelő verziójú könyvtárat megkeresse, vagy például a program indításkor ellenőrizze, hogy van-e egyáltalán ilyen könyvtár Könyvtárak A programkönyvtárakat olyan alprogram-, modul-, osztály-, illetve adattípus-gyűjteménynek tekintjük, amelyek egy jól körülhatárolható szolgáltatáscsoportot megvalósító programkódot

6 tartalmaznak, és egységes felületet (interfészt) biztosítanak a felhasználó programozók számára. Mivel ezeket a programkódokat más, nagyobb programokba beépítve használják, fontos, hogy rendelkezzenek a következő tulajdonságokkal: helyesség (pontosan megoldja a feladatot), hatékonyság (lehetőleg gyors futási idő és kevés memória igény, bár e kettő egymás ellen dolgoznak), megbízhatóság (rossz bementi paraméterek esetén a lehető legkisebb kárt, problémát okozza), kiterjeszthetőség (továbbfejlesztése, módosítása egyszerű legyen), újrafelhasználhatóság (minél általánosabb legyen, hogy minél több feladat megoldására használható legyen), jól dokumentáltság. 5. Szintaktikus és szemantikus szabályok. HIÁNY!!!!! 6. Statikus és dinamikus típusellenőrzés. A típusellenőrzés az az eljárás, ami vagy fordítási időben (statikus ellenőrzés) vagy végrehajtási időben (dinamikus ellenőrzés) ellenőrzi típuskényszerítés szabályait, és szükség esetén végrehajtja a előírt művelet(ek)et. A statikus ellenőrzés elsődlegesen a fordítóprogram feladata. Ha a nyelv kikényszeríti a típushoz tartózó szabályok végrehajtását (ez általában a típuskonverziók végrehajtását jelenti, lehetőleg információ vesztés nélkül), akkor a nyelv erősen típusos, ellenkező esetben gyengén típusos. Statikus: a kifejezésekhez fordítási időben a szemantikus elemzés rendel típust az ellenőrzések fordítási időben történnek futás közben csak az értékeket kell tárolni futás közben nem történhet baj előny: biztonságosabb pl.: Ada, C++, Haskell... Dinamikus: a típusellenőrzés futási időben történik futás közben az értékek mellett típusinformációt is kell tárolni minden utasítás végrehajtása előtt ellenőrizni kell a típusokat típushiba esetén futási idejű hiba keletkezik előny: hajlékonyabb

7 pl.: Lisp, Erlang... Bizonyos feladatokhoz használni kell a dinamikus típusellenőrzés technikáit: objektumorientált nyelvekben a dinamikus kötés Java instanceof operátora Néhány statikus típus kezelő rendszert használó nyelv létrehoz egy "hátsó ajtót" a nyelvben, hogy lehetőség legyen olyan kódot írni, amelyen nem történik statikus típusellenőrzés castolás. 7. Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Ada-ban HIÁNYOS!!! Taszkok A taszkok párhuzamosan végrehajtott egységek. Egy taszkot egy logikai processzor hajt végre. Az egyes logikai processzorok egymástól függetlenek, párhuzamosan futtatják a taszkokat. A taszkok szinkronizálása a taszkok randevúival történik, ami egy hívást kiadó és egy fogadó taszk között zajlik le. Pl.: task Hello is Entry üzenet(s:string := Hello World! ); End Hello; task body Hello is begin accept üzenet(s:string := Hello World! ) do put_line(s); end üzenet; end Hello; Védett egységek A védett objektumok olyan adatokat tartalmaznak, melyekhez a taszkok csak védett műveletek segítségével férhetnek hozzá. A védett adatokat a protected típus private részében helyezzük el. Három fajta védett műveletet írhatunk: védett belépési pontot, védett eljárást és védett függvényt. A védett belépési pont megegyezik egy taszk őrfeltétellel ellátott belépési pontjával. Ha az őrfeltétel igaz, akkor a hívó taszk végrehajtja a belépési ponthoz tartozó törzset, különben a hívás bekerül a belépési pont várakozási sorába, amíg az őrfeltétel igazzá nem válik. A védett eljárásnak írási-olvasási joga van a private-ben meghatározott változókra. Amikor egy taszk egy védett eljárást hív meg, semmilyen más taszk nem férhet hozzá a védett változókhoz. A védett függvénynek csak olvasási joga van, ezért a védett függvényt egyszerre több taszk is meghívhatja. A belépési pont abban különbözik a védett eljárástól, hogy várakozási sora van, illetve őrfeltételt kell hozzárendelni. Pl.: protected type Erőforrás is Entry Lefoglal; Procedure Elenged;

8 Private Foglalt : Boolean := False; End Errőforrás; protected body Erőforrás is Entry Lefoglal when Foglalt=False is Begin End Kiir; End Erőforrás; Randevú Egy entry hívásnál, ha a hívott taszk entryhez tartozó accept utasítás végrehajtásánál tart, végrehajtódik az accept utasítás törzse és a hívó taszk felfüggesztődik. Ezáltal valósul meg a két taszk között a randevú. Az accept törzs végrehajtása után mindkét taszk párhuzamosan fut tovább. Select A select utasítás megkönnyíti a randevút, mely az accept delay és terminate utasításokkal együtt lehetővé teszi, hogy egy taszk egy adott ponton többféle hívást várjon és fogadjon, ugyanakkor a hívásokat szabályozni is lehet a segítségével. A select utasítás biztosíthatja azt is, hogy egy hívott taszk automatikusan lezáruljon, valamint azt is lehetővé teszi, hogy egy taszk folytassa tevékenységét, ha egy bizonyos idő elteltével nem jön létre a randevú.

C++ programok fordítása

C++ programok fordítása C++, 1/ 33 C++ programok fordítása Pataki Norbert 2012. február 24. C++, 2/ 33 Információk Pataki Norbert, patakino@elte.hu http://patakino.web.elte.hu/levelezo Jegy: gyakorlat, Szűgyi Zalán C++, 3/ 33

Részletesebben

C programozási nyelv

C programozási nyelv C programozási nyelv Előfeldolgozó utasítások Dr Schuster György 2011 május 3 Dr Schuster György () C programozási nyelv Előfeldolgozó utasítások 2011 május 3 1 / 15 A fordítás menete Dr Schuster György

Részletesebben

OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN. vizsgatételek

OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN. vizsgatételek OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN vizsgatételek 1. Az objektumorientált programozás szemlélete, az objektum fogalma 2. Az objektumorientált programozás alapelvei 3. A Java nyelv története, alapvető

Részletesebben

Java VI. Egy kis kitérő: az UML. Osztály diagram. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07.

Java VI. Egy kis kitérő: az UML. Osztály diagram. Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07. Java VI. Öröklődés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 03. 07. Java VI.: Öröklődés JAVA6 / 1 Egy kis kitérő: az UML UML: Unified Modelling Language Grafikus eszköz objektum

Részletesebben

Programozás II. 2. Dr. Iványi Péter

Programozás II. 2. Dr. Iványi Péter Programozás II. 2. Dr. Iványi Péter 1 C++ Bjarne Stroustrup, Bell Laboratórium Első implementáció, 1983 Kezdetben csak precompiler volt C++ konstrukciót C-re fordította A kiterjesztés alapján ismerte fel:.cpp.cc.c

Részletesebben

Fordítóprogramok felépítése, az egyes programok feladata. A következő jelölésmódot használjuk: program(bemenet)(kimenet)

Fordítóprogramok felépítése, az egyes programok feladata. A következő jelölésmódot használjuk: program(bemenet)(kimenet) Fordítóprogramok. (Fordítóprogramok felépítése, az egyes komponensek feladata. A lexikáliselemző működése, implementációja. Szintaktikus elemző algoritmusok csoportosítása, összehasonlítása; létrehozásuk

Részletesebben

4. Programozási nyelvek osztályozása. Amatőr és professzionális

4. Programozási nyelvek osztályozása. Amatőr és professzionális 4. Programozási nyelvek osztályozása. Amatőr és professzionális programozási nyelvek. Számítási modellek (Neumann-elvű, automataelvű, funkcionális, logikai). Programozási nyelvekkel kapcsolatos fogalmak

Részletesebben

0.1. Mi az a standard be- és kimenet?... 1. 0.2. A két mintafeladat leírása

0.1. Mi az a standard be- és kimenet?... 1. 0.2. A két mintafeladat leírása KöMaL Technikai tanácsok az I- és S-jelű pontversenyhez A standard be- és kimenet kezelése Tartalomjegyzék 0.1. Mi az a standard be- és kimenet?............................. 1 0.2. A két mintafeladat leírása.................................

Részletesebben

A PROGAMOZÁS ALAPJAI 1. Függvény mint függvény paramétere. Függvény mint függvény paramétere. Függvény mint függvény paramétere

A PROGAMOZÁS ALAPJAI 1. Függvény mint függvény paramétere. Függvény mint függvény paramétere. Függvény mint függvény paramétere 2012. április 10. A PROGAMOZÁS ALAPJAI 1 Vitéz András egyetemi adjunktus BME Híradástechnikai Tanszék vitez@hit.bme.hu Miről lesz ma szó? alaki szabályok használata - mintapélda használata - mintapélda

Részletesebben

3. Osztályok II. Programozás II

3. Osztályok II. Programozás II 3. Osztályok II. Programozás II Bevezető feladat Írj egy Nevsor osztályt, amely legfeljebb adott mennyiségű nevet képes eltárolni. A maximálisan tárolható nevek számát a konstruktorban adjuk meg. Az osztályt

Részletesebben

strings.xml res/values/strings.xml fájlban hozzuk létre a hiányzó string adatforrásainkat A jelenlegi helyett ez álljon: <resources> <string

strings.xml res/values/strings.xml fájlban hozzuk létre a hiányzó string adatforrásainkat A jelenlegi helyett ez álljon: <resources> <string Resource Objects Adatforrás elemeket hivatkozás (referencia, mutató) segítségével használhatunk, ezek karakterláncok (stringek), képek, azonosítók vagy akár fájlok is lehetnek A mappastruktúra egységesen

Részletesebben

Programozás III CSOMAGOK. Az összetartozó osztályok és interfészek egy csomagba (package) kerülnek.

Programozás III CSOMAGOK. Az összetartozó osztályok és interfészek egy csomagba (package) kerülnek. Programozás III CSOMAGOK Az összetartozó osztályok és interfészek egy csomagba (package) kerülnek. A Java is csomagok halmaza: csomagokban van a fejlesztő környezet és az osztálykönyvtárak is: rt.jar fájl

Részletesebben

Dialízis gép software komponensét alkotó unitok modul tesztje követelmény és struktúra alapon

Dialízis gép software komponensét alkotó unitok modul tesztje követelmény és struktúra alapon Vezdén Eszter Dialízis gép software komponensét alkotó unitok modul tesztje követelmény és struktúra alapon Kutatói beszámoló Ipari konzulens: Trenyik Ádám, B. Braun Medical Kft. Kutatói ösztöndíjamat

Részletesebben

A szemantikus elemzés helye. A szemantikus elemzés feladatai. A szemantikus elemzés feladatai. Deklarációk és láthatósági szabályok

A szemantikus elemzés helye. A szemantikus elemzés feladatai. A szemantikus elemzés feladatai. Deklarációk és láthatósági szabályok A szemantikus elemzés helye Forrásprogram Forrás-kezelő (source handler) Lexikális elemző (scanner) A szemantikus elemzés feladatai Fordítóprogramok előadás (A, C, T szakirány) Szintaktikus elemző (parser)

Részletesebben

4. Öröklődés. Programozás II

4. Öröklődés. Programozás II 4. Öröklődés Programozás II Mielőtt belevágunk Egy Tárgy típusú objektumokat tároló tömb i. elemében tároljunk el egy új tárgyat Rossz módszer: tomb[i].setnev( uj.getnev() ); tomb[i].setertek( uj.getertek()

Részletesebben

Számítógép labor V. Egyszer Web szerver. Dokumentáció. Készítette: Ács Gergely (K4C03M) 2003.04.29

Számítógép labor V. Egyszer Web szerver. Dokumentáció. Készítette: Ács Gergely (K4C03M) 2003.04.29 Számítógép labor V. Egyszer Web szerver Dokumentáció (K4C03M) 2003.04.29 Egyszer Web szerver Feladat: Egyszer Web szerver Feladat sorszám: 17 Leírás: Készítsen egy egyszer Web szervert, amely képes statikus

Részletesebben

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS ADATBÁZISKEZELÉS 1 ADATBÁZIS Az adatbázis adott (meghatározott) témakörre vagy célra vonatkozó adatok gyűjteménye. - Pl. A megrendelések nyomon követése kereskedelemben. Könyvek nyilvántartása egy könyvtárban.

Részletesebben

JAVA PROGRAMOZÁS 3.ELŐADÁS

JAVA PROGRAMOZÁS 3.ELŐADÁS Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda JAVA PROGRAMOZÁS 3.ELŐADÁS 2014-2015 tavasz Polimorfizmus, absztrakt osztályok, interfészek 2 Példa - Hengerprogram 3 Példa - Hengerprogram 4 Példa - Hengerprogram

Részletesebben

Osztály és objektum fogalma

Osztály és objektum fogalma Osztály és objektum fogalma A C++ programozási nyelv I. CPP1/ 1 Az osztály (class) class: adatok és módszerek (method) (függvények) együttese, amely absztrakt adattípusként működik. objektum: egy osztály

Részletesebben

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez)

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) v2.9.24+ ECP Site Administration System Felhasználói kézikönyv (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu 1 2 Jelen dokumentáció

Részletesebben

2. fejezet Hálózati szoftver

2. fejezet Hálózati szoftver 2. fejezet Hálózati szoftver Hálózati szoftver és hardver viszonya Az első gépek összekötésekor (azaz a hálózat első megjelenésekor) a legfontosabb lépésnek az számított, hogy elkészüljön az a hardver,

Részletesebben

AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció

AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE 3-as és

Részletesebben

1. Alapok. Programozás II

1. Alapok. Programozás II 1. Alapok Programozás II Elérhetőség Név: Smidla József Elérhetőség: smidla dcs.uni-pannon.hu Szoba: I916 2 Irodalom Bjarne Stroustrup: A C++ programozási nyelv 3 Irodalom Erich Gamma, Richard Helm, Ralph

Részletesebben

Bevezetés a C++ programozásba

Bevezetés a C++ programozásba Bevezetés a C++ programozásba A program fogalma: A program nem más, mint számítógép által végrehajtható utasítások sorozata. A számítógépes programokat különféle programnyelveken írhatjuk. Ilyen nyelvek

Részletesebben

Adatbázis-kezelés ODBC driverrel

Adatbázis-kezelés ODBC driverrel ADATBÁZIS-KEZELÉS ODBC DRIVERREL... 1 ODBC: OPEN DATABASE CONNECTIVITY (NYÍLT ADATBÁZIS KAPCSOLÁS)... 1 AZ ODBC FELÉPÍTÉSE... 2 ADATBÁZIS REGISZTRÁCIÓ... 2 PROJEKT LÉTREHOZÁSA... 3 A GENERÁLT PROJEKT FELÉPÍTÉSE...

Részletesebben

Fordítóprogramok szerkezete avagy Mi történik Pascalban mikor F9-et nyomunk?

Fordítóprogramok szerkezete avagy Mi történik Pascalban mikor F9-et nyomunk? volnék én, a nemes, a tündökl, az értékek értéke, akkor hamarosan egy sárgöröngyöt választanátok s amiatt zsigerelnétek egymást. Akarva, nem-akarva érettem hajszolódtok, amíg éltek, st újabban a modern

Részletesebben

Programozás II gyakorlat. 4. Öröklődés

Programozás II gyakorlat. 4. Öröklődés Programozás II gyakorlat 4. Öröklődés Feladat Egy játékfejlesztő cég olyan programot fejleszt, amely nyilvántartja az alkalmazottai adatait. Tároljuk minden személy: Nevét (legfeljebb 50 karakter) Születési

Részletesebben

Utasítások. Excel VII. Visual Basic programozás alapok. A Visual Basic-kel megoldható feladatok típusai Objektumok, változók Alprogramok

Utasítások. Excel VII. Visual Basic programozás alapok. A Visual Basic-kel megoldható feladatok típusai Objektumok, változók Alprogramok Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. Excel VII. Visual Basic programozás alapok A Visual Basic-kel megoldható feladatok típusai Objektumok, változók Alprogramok

Részletesebben

Emlékeztető: a fordítás lépései. Szimbólumtábla-kezelés. Információáramlás. Információáramlás. Információáramlás.

Emlékeztető: a fordítás lépései. Szimbólumtábla-kezelés. Információáramlás. Információáramlás. Információáramlás. Emlékeztető: a fordítás lépései Forrás-kezelő (source handler) Szimbólumtábla-kezelés Fordítóprogramok előadás (A, C, T szakirány) Lexikális elemző (scanner) Szintaktikus elemző (parser) Szemantikus elemző

Részletesebben

Szervlet-JSP együttműködés

Szervlet-JSP együttműködés Java programozási nyelv 2007-2008/ősz 10. óra Szervlet-JSP együttműködés Kérés továbbítás technikái legradi.gabor@nik.bmf.hu szenasi.sandor@nik.bmf.hu Szervlet-JSP együttműködés Témakörök Osztálykönyvtár

Részletesebben

Virtualizációs Technológiák Bevezetés Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/

Virtualizációs Technológiák Bevezetés Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/ Virtualizációs Technológiák Bevezetés Kovács Ákos Forrás, BME-VIK Virtualizációs technológiák https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/vimiav89/ Mi is az a Virtualizáció? Az erőforrások elvonatkoztatása az

Részletesebben

PHP5 Új generáció (2. rész)

PHP5 Új generáció (2. rész) PHP5 Új generáció (2. rész)...avagy hogyan használjuk okosan az osztályokat és objektumokat PHP 5-ben. Cikksorozatom elõzõ részében képet kaphattunk arról, hogy valójában mik is azok az objektumok, milyen

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat. Írjunk ki fordítva! Írjunk ki fordítva! (3)

Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat. Írjunk ki fordítva! Írjunk ki fordítva! (3) Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.10.17. -1- Tömbök Azonos típusú adatok tárolására. Index

Részletesebben

Python tanfolyam Python bevezető I. rész

Python tanfolyam Python bevezető I. rész Python tanfolyam Python bevezető I. rész Mai tematika Amiről szó lesz (most): Interpretált vs. fordított nyelvek, GC Szintakszis Alaptípusok Control flow: szekvencia, szelekció, iteráció... Függvények

Részletesebben

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 1 of 67

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 1 of 67 SZOFTVERTECHNOLÓGIA Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net 5. ELŐADÁS - RENDSZERTERVEZÉS 1 1 of 67 TEMATIKA I. SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALTERÜLETEI II. KÖVETELMÉNY MENEDZSMENT III. RENDSZERMODELLEK IV. RENDSZERARCHITEKTÚRÁK

Részletesebben

Bevezetés. Novell Netware 4.XX hálózati nyomtatók kezelése

Bevezetés. Novell Netware 4.XX hálózati nyomtatók kezelése Hálózati nyomtatás - Novell 4.xx Novell Netware 4.XX hálózati nyomtatók kezelése Szerzõ: Káli Gábor Bevezetés A helyi nyomtatás mechanizmusa általában A hálózati nyomtatás mechanizmusa általában A hálózati

Részletesebben

Dr. Schuster György október 14.

Dr. Schuster György október 14. Real-time operációs rendszerek RTOS 2011. október 14. A fordítás vázlata prog.c Előfeldolgozó Átmenti állomány Fordító prog.obj más.obj-tek könyvtárak indító kód Linker futtatható kód Ismétlés Előfeldolgozó

Részletesebben

Programozás C és C++ -ban

Programozás C és C++ -ban Programozás C és C++ -ban 2. További különbségek a C és C++ között 2.1 Igaz és hamis A C++ programozási nyelv a C-hez hasonlóan definiál néhány alap adattípust: char int float double Ugyanakkor egy új

Részletesebben

Hardver modellezés SystemC-vel és SDL grafikus könyvtárral Visual Stúdió alatt

Hardver modellezés SystemC-vel és SDL grafikus könyvtárral Visual Stúdió alatt BME Hardver modellezés SystemC-vel és SDL grafikus könyvtárral Visual Stúdió alatt Visual Studio, SystemC, SDL Tóth Gergely Endre 2013.03.18. 1 Bevezetés Ebben a dokumentumban leírom, hogy hogyan lehet

Részletesebben

Programozás alapjai gyakorlat. 4. gyakorlat Konstansok, tömbök, stringek

Programozás alapjai gyakorlat. 4. gyakorlat Konstansok, tömbök, stringek Programozás alapjai gyakorlat 4. gyakorlat Konstansok, tömbök, stringek Házi ellenőrzés (f0069) Valósítsd meg a linuxos seq parancs egy egyszerűbb változatát, ami beolvas két egész számot, majd a kettő

Részletesebben

Szoftvertechnológia alapjai Java előadások

Szoftvertechnológia alapjai Java előadások Szoftvertechnológia alapjai Java előadások Förhécz András, doktorandusz e-mail: fandrew@mit.bme.hu tárgy honlap: http://home.mit.bme.hu/~fandrew/szofttech_hu.html A mai előadás tartalma: Miért pont Java?

Részletesebben

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Programozási technikák Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Előadás tematika 1. Pascal ismétlés, kiegészítések 2. Objektum orientált programozás (OOP) 3. Delphi környezet 4. Komponensek bemutatása

Részletesebben

XML technikák II Kovács, László

XML technikák II Kovács, László XML technikák II Kovács, László XML technikák II Kovács, László Kelet-Magyarországi Informatika Tananyag Tárház Nemzeti Fejlesztési Ügynökség http://ujszechenyiterv.gov.hu/ 06 40 638-638 Lektor Dr. Johanyák

Részletesebben

Memóriagazdálkodás. Kódgenerálás. Kódoptimalizálás

Memóriagazdálkodás. Kódgenerálás. Kódoptimalizálás Kódgenerálás Memóriagazdálkodás Kódgenerálás program prológus és epilógus értékadások fordítása kifejezések fordítása vezérlési szerkezetek fordítása Kódoptimalizálás L ATG E > TE' E' > + @StPushAX T @StPopBX

Részletesebben

Programozás C++ -ban 2007/4

Programozás C++ -ban 2007/4 Programozás C++ -ban 2007/4 1. Az adatokhoz való hozzáférés ellenőrzése Egy C programban a struktúrák minden része mindig elérhető. Ugyanakkor ez nem a legkedvezőbb helyzet. Több szempontból is hasznos

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Példa: Aktuális könyvtár tartalmának fájlba mentése, melynek neve az aktuális dátum és idő: ls l > `date+%f_%h-%m`.txt

Példa: Aktuális könyvtár tartalmának fájlba mentése, melynek neve az aktuális dátum és idő: ls l > `date+%f_%h-%m`.txt Beépített változók (paraméterezés): $# - paraméterek száma $1...9 - az adott paraméter értéke $0 - az adott héjprogram neve $* - az összes paraméter egyben Idézőjelek típusai: ' ' - belső szöveg stringként

Részletesebben

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell Szkriptnyelvek 1. UNIX shell Szkriptek futtatása Parancsértelmez ő shell script neve paraméterek shell script neve paraméterek Ebben az esetben a szkript tartalmazza a parancsértelmezőt: #!/bin/bash Szkriptek

Részletesebben

A SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALAPJAI

A SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALAPJAI A SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALAPJAI Objektumorientált tervezés 8.előadás PPKE-ITK Tartalom 8.1 Objektumok és objektumosztályok 8.2 Objektumorientált tervezési folyamat 8.2.1 Rendszerkörnyezet, használati esetek

Részletesebben

elektronikus kitöltés és benyújtás

elektronikus kitöltés és benyújtás Felhasználói kézikönyv Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG- VP) elektronikus kitöltés és benyújtás 2015. Verzió 02. 1 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 2. BEVEZETÉS... 4 3. A BEADÓ FELÜLET

Részletesebben

Bevezetés a programozásba I.

Bevezetés a programozásba I. Bevezetés a programozásba I. 6. gyakorlat C++ alapok, szövegkezelés Surányi Márton PPKE-ITK 2010.10.12. Forrásfájlok: *.cpp fájlok Fordítás: a folyamat, amikor a forrásfájlból futtatható állományt állítunk

Részletesebben

Címtár Felhő Projektfeladat specifikáció

Címtár Felhő Projektfeladat specifikáció Címtár Felhő Projektfeladat specifikáció 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 2.1 A feladat címe... 3 2.2 A feladat rövid ismertetése... 3 3 Elvárások a feladattal kapcsolatban...

Részletesebben

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát.

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát. Operációs rendszerek Windows Xp (13-16 óra) FÁJLTÖMÖRÍTŐ PROGRAMOK KEZELÉSE A tömörítés fogalma A tömörítő eljárás során az állomány felhasználásának szempontjából két műveletet hajtunk végre. Az állományok

Részletesebben

AUTOATTENDANT Rendszer Kézikönyv

AUTOATTENDANT Rendszer Kézikönyv AUTOATTENDANT Rendszer Kézikönyv www.matrixtelecom.hu AutoAttendant Rendszer Kézikönyv 1 Információk a dokumentációról Ez egy általános dokumentáció, mely több, különböző típusú modell részletes leírását

Részletesebben

Tipp A Word makrók kimerítõ tárgyalását megtalálhatjuk az O Reilly gondozásában megjelent Writing Word Macros címû könyvben.

Tipp A Word makrók kimerítõ tárgyalását megtalálhatjuk az O Reilly gondozásában megjelent Writing Word Macros címû könyvben. 2. fogás Utazás a makrók birodalmába Gyorstalpaló tanfolyam, amelynek során meggyõzõdhetünk arról, milyen sokat segíthetnek a makrók a fárasztó és idõrabló feladatok automatizálásában. A Word 6-os és azutáni

Részletesebben

C# nyelv alapjai. Krizsán Zoltán 1. Objektumorientált programozás C# alapokon tananyag. Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

C# nyelv alapjai. Krizsán Zoltán 1. Objektumorientált programozás C# alapokon tananyag. Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem C# nyelv alapjai Krizsán Zoltán 1 Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Objektumorientált programozás C# alapokon tananyag Tartalom Bevezetés Lokális változó Utasítások Szójáték Why do all real

Részletesebben

Book Template Title. Author Last Name, Author First Name

Book Template Title. Author Last Name, Author First Name Book Template Title Author Last Name, Author First Name Book Template Title Author Last Name, Author First Name I. rész - Szoftver technológia 1. fejezet - Esettanulmány Bevezetés Az alkalmazás fejlesztésére

Részletesebben

A FEJEZET CÉLJA. A racionalizálás SSADM szerkezeten belüli helyének bemutatása. A racionalizálás okainak meghatározása

A FEJEZET CÉLJA. A racionalizálás SSADM szerkezeten belüli helyének bemutatása. A racionalizálás okainak meghatározása A FEJEZET CÉLJA A racionalizálás SSADM szerkezeten belüli helyének bemutatása A racionalizálás okainak meghatározása Annak bemutatása, hogy hogyan készül a a jelenlegi rendszer fizikai DFM-jéből logikai

Részletesebben

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k 7. előadás Ami eddig volt Számítógépek architektúrája Alapvető alkotóelemek Hardver elemek Szoftver Gépi kódtól az operációs rendszerig Unix alapok Ami

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

edia 2.2 Kézikönyv feladatfelvitelhez Diagnosztikus mérések fejlesztése Készítette: Molnár Gyöngyvér Papp Zoltán Makay Géza Ancsin Gábor

edia 2.2 Kézikönyv feladatfelvitelhez Diagnosztikus mérések fejlesztése Készítette: Molnár Gyöngyvér Papp Zoltán Makay Géza Ancsin Gábor edia 2.2 Kézikönyv feladatfelvitelhez Diagnosztikus mérések fejlesztése Készítette: Molnár Gyöngyvér Papp Zoltán Makay Géza Ancsin Gábor Tartalom Tartalom... 1 1. Belépés... 3 2. Feladatok létrehozása,

Részletesebben

Operációs rendszerek 1. 8. előadás Multiprogramozott operációs rendszerek

Operációs rendszerek 1. 8. előadás Multiprogramozott operációs rendszerek Operációs rendszerek 1. 8. előadás Multiprogramozott operációs rendszerek Soós Sándor Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai és Gazdasági Intézet E-mail: soossandor@inf.nyme.hu 2011.

Részletesebben

Előzmények 2011.10.23.

Előzmények 2011.10.23. Előzmények Dr. Mileff Péter A 80-as évek közepétől a szoftverek komplexitása egyre növekszik. Megjelentek az OO nyelvek. Az OO fejlesztési módszerek a rendszer különböző nézőpontú modelljeit készítik el.

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése 2011.10.23.

Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése 2011.10.23. Szoftverprototípus készítése Dr. Mileff Péter A prototípus fogalma: a szoftverrendszer kezdeti verziója Mi a célja? Arra használják, hogy bemutassák a koncepciókat, kipróbálják a tervezési opciókat, jobban

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV srftp v2.1.4 A SoftReal Automatizált Fájl Átvitele Ezen dokumentumban szereplő információk külön értesítés nélkül változhatnak, és a SoftReal Kft. részéről semmilyen kötelezettséget

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I.

ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I. ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I. AZ ADATBÁZIS FOGALMA Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei egy meghatározott tulajdonságuk alapján összetartozónak tekinthetők. Az adatbázis-kezelőknek

Részletesebben

A NYELV NEVE. Kezdetben: Oak. James Gosling. Java: Sun Mycrosystems védjegyev

A NYELV NEVE. Kezdetben: Oak. James Gosling. Java: Sun Mycrosystems védjegyev JAVA A NYELV NEVE Kezdetben: Oak James Gosling Java: Sun Mycrosystems védjegyev EGY KIS FÖLDRAJZF Indonézia egyik szigete Jakarta: az ország g fővárosaf Föld 13. legnagyobb szigete Mit egyszerű csinálni?

Részletesebben

C programnyelv 1. Kedves Kollegina, Kolléga!

C programnyelv 1. Kedves Kollegina, Kolléga! C programnyelv 1 Kedves Kollegina, Kolléga! A jegyzetet Önnek készítettem azért, hogy referencia anyaga legyen a Programnyelv és a Programfejlesztés tárgyakhoz. Szeretném a segítségét igénybe venni abból

Részletesebben

Csak felvételi vizsga: csak záróvizsga: közös vizsga: Mérnök informatikus szak BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar. 2012. május 30.

Csak felvételi vizsga: csak záróvizsga: közös vizsga: Mérnök informatikus szak BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar. 2012. május 30. Név, felvételi azonosító, Neptun-kód: MI pont(45) : Csak felvételi vizsga: csak záróvizsga: közös vizsga: Közös alapképzéses záróvizsga mesterképzés felvételi vizsga Mérnök informatikus szak BME Villamosmérnöki

Részletesebben

Követelmények a megbízható működés terén. Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából. T - T üz T

Követelmények a megbízható működés terén. Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából. T - T üz T Követelmények a megbízható működés terén Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából Megbízható működés Az informatikai rendszerek megbízható működését úgy értelmezzük, hogy az

Részletesebben

Imperatív programozás

Imperatív programozás Imperatív programozás 2. Előadás Python alapok Elérhetőség Tejfel Máté Déli épület, 2.616 matej@elte.hu http://matej.web.elte.hu Python Script nyelv Értelmezett (interpretált) Dinamikus típusrendszer Gyors

Részletesebben

Kutatói tájékoztató Útmutató a KSH kutatószobai környezetében folyó kutatómunkához

Kutatói tájékoztató Útmutató a KSH kutatószobai környezetében folyó kutatómunkához Kutatói tájékoztató Útmutató a KSH kutatószobai környezetében folyó kutatómunkához Központi Statisztikai Hivatal 2015. december Kutatói tájékoztató Tartalomjegyzék Kutatói tájékoztató célja... 3 1. A kutatás

Részletesebben

Információs Technológia

Információs Technológia Információs Technológia (Struktúra, mutatók, függvényhívás) Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatika Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010 október 14/21. Struktúra

Részletesebben

Hello World Servlet. Készítsünk egy szervletet, amellyel összeadhatunk két számot, és meghívásakor üdvözlőszöveget ír a konzolra.

Hello World Servlet. Készítsünk egy szervletet, amellyel összeadhatunk két számot, és meghívásakor üdvözlőszöveget ír a konzolra. Hello World Servlet Készítsünk egy szervletet, amellyel összeadhatunk két számot, és meghívásakor üdvözlőszöveget ír a konzolra. Hozzunk létre egy Dynamic Web projectet File New Other itt a következőket

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék. Önálló laboratórium

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék. Önálló laboratórium Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék Önálló laboratórium (BMEVIIIA355) Téma: Eaton-Moeller PLC-k alkalmazástechnikája

Részletesebben

Alkalmazott modul: Programozás

Alkalmazott modul: Programozás Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Alkalmazott modul: Programozás Feladatgyűjtemény Összeállította: Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto Frissítve: 2015.

Részletesebben

IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat. IBM WebSphere Adapter for Oracle E-Business Suite felhasználói kézikönyv 7. változat 5.

IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat. IBM WebSphere Adapter for Oracle E-Business Suite felhasználói kézikönyv 7. változat 5. IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat IBM WebSphere Adapter for Oracle E-Business Suite felhasználói kézikönyv 7. változat 5.kiadás IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat IBM WebSphere

Részletesebben

Programozás alapjai. 5. előadás

Programozás alapjai. 5. előadás 5. előadás Wagner György Általános Informatikai Tanszék Cserélve kiválasztásos rendezés (1) A minimum-maximum keresés elvére épül. Ismétlés: minimum keresés A halmazból egy tetszőleges elemet kinevezünk

Részletesebben

117. AA Megoldó Alfréd AA 117.

117. AA Megoldó Alfréd AA 117. Programozás alapjai 2. (inf.) pót-pótzárthelyi 2011.05.26. gyak. hiányzás: kzhpont: MEG123 IB.028/117. NZH:0 PZH:n Minden beadandó megoldását a feladatlapra, a feladat után írja! A megoldások során feltételezheti,

Részletesebben

Járműfedélzeti rendszerek II. 2. előadás Dr. Bécsi Tamás

Járműfedélzeti rendszerek II. 2. előadás Dr. Bécsi Tamás Járműfedélzeti rendszerek II. 2. előadás Dr. Bécsi Tamás 4.11. A C előfeldolgozó rendszer A fordítás első lépése a C esetében a különböző nyelvi kiterjesztések feldolgozása: másik állomány tartalmának

Részletesebben

Egységes és objektumközpontú adatbázis-kezelés (2. rész)

Egységes és objektumközpontú adatbázis-kezelés (2. rész) Egységes és objektumközpontú adatbázis-kezelés (2. rész) A folytatásában a bemutatjuk, hogyan kezelhetünk Qt rendszer alatt SQL sormutatót, és készíthetünk grafikus felületet programoknak a Qt Designer

Részletesebben

8. Mohó algoritmusok. 8.1. Egy esemény-kiválasztási probléma. Az esemény-kiválasztási probléma optimális részproblémák szerkezete

8. Mohó algoritmusok. 8.1. Egy esemény-kiválasztási probléma. Az esemény-kiválasztási probléma optimális részproblémák szerkezete 8. Mohó algoritmusok Optimalizálási probléma megoldására szolgáló algoritmus gyakran olyan lépések sorozatából áll, ahol minden lépésben adott halmazból választhatunk. Sok optimalizálási probléma esetén

Részletesebben

blog.tehetseg.hu HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A blog nyitóoldala

blog.tehetseg.hu HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A blog nyitóoldala blog.tehetseg.hu HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A blog nyitóoldala Üdvözöljük, mint szakkörvezetőnket, sok sikert kívánunk a Tizenkettő nem egy tucat! pályázat megvalósításához! A következőkben szeretnénk gyakorlati

Részletesebben

2. tartály tele S3 A tartály tele, ha: S3=1 I 0.2. 3. tartály tele S5 A tartály tele, ha: S5=1 I 0.4

2. tartály tele S3 A tartály tele, ha: S3=1 I 0.2. 3. tartály tele S5 A tartály tele, ha: S5=1 I 0.4 Követővezérlés tárolással Tárolótartályrendszer: feltöltés vezérlése Három tárolótartály tele állapotát az S1, S3, S5 jeladók, az üres jelet az S2, S4, S6 jeladók szolgáltatják az előbbi sorrendben. A

Részletesebben

PHP alapjai, bevezetés. Vincze Dávid Miskolci Egyetem, IIT

PHP alapjai, bevezetés. Vincze Dávid Miskolci Egyetem, IIT alapjai, bevezetés Vincze Dávid Miskolci Egyetem, IIT vincze.david@iit.uni-miskolc.hu PHP Personal Home Page (Tools) Script nyelv -> interpretált Elsősorban weboldal (dinamikus) tartalmak előállítására

Részletesebben

Internet programozása. 3. előadás

Internet programozása. 3. előadás Internet programozása 3. előadás Áttekintés Hogyan használjuk az if szerkezetet arra, hogy bizonyos sorok csak adott feltételek teljesülése mellett hajtódjanak végre? Hogyan adhatunk meg csak bizonyos

Részletesebben

CA Clarity PPM. Igénykezelés felhasználói útmutató. Release 14.2.00

CA Clarity PPM. Igénykezelés felhasználói útmutató. Release 14.2.00 CA Clarity PPM Igénykezelés felhasználói útmutató Release 14.2.00 A jelen dokumentáció, amely beágyazott súgórendszereket és elektronikusan terjesztett dokumentumokat (továbbiakban: Dokumentáció ) tartalmaz,

Részletesebben

Bevezetés a Programozásba II 11. előadás. Adatszerkezetek megvalósítása. Adatszerkezetek megvalósítása Adatszerkezetek

Bevezetés a Programozásba II 11. előadás. Adatszerkezetek megvalósítása. Adatszerkezetek megvalósítása Adatszerkezetek Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar Bevezetés a Programozásba II 11. előadás 2014.05.12. Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto Adatszerkezetek

Részletesebben

III/1. Kisfeszültségű vezetékméretezés általános szempontjai (feszültségesés, teljesítményveszteség fogalma, méretezésben szokásos értékei.

III/1. Kisfeszültségű vezetékméretezés általános szempontjai (feszültségesés, teljesítményveszteség fogalma, méretezésben szokásos értékei. III/1. Kisfeszültségű vezetékméretezés általános szempontjai (feszültségesés, teljesítményveszteség fogalma, méretezésben szokásos értékei. A vezetékméretezés során, mint minden műszaki berendezés tervezésénél

Részletesebben

C# gyorstalpaló. Készítette: Major Péter

C# gyorstalpaló. Készítette: Major Péter C# gyorstalpaló Készítette: Major Péter Adattípusok Logikai változó Egész szám (*: előjel nélküli) Lebegőponto s szám Típus Típusnév másképpen (egyenértékű) Helyigény (bit) Példa bool Boolean 8 (!) true,

Részletesebben

C++ Gyakorlat jegyzet 7. óra

C++ Gyakorlat jegyzet 7. óra C++ Gyakorlat jegyzet 7. óra A jegyzetet Umann Kristóf készítette Horváth Gábor gyakorlata alapján. (2018. április 30.) 0.1. Header fájlra és fordításra egységre szétbontás Ha egy darab header fájlban

Részletesebben

XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny

XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny evopro systems engineering kft. H-1116 Budapest, Hauszmann A. u. 2. XXI. Országos Ajtonyi István Dokumentum státusza Közétett Dokumentum verziószáma v1.0 Felelős személy Kocsi Tamás / Tarr László Jóváhagyta

Részletesebben

SupOrt. talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1

SupOrt. talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1 SupOrt talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1 L&M Product Service Kft. 1074 Budapest, Csengery u. 28. Tel: (+36-1)-413-2184 e-mail: lundmkft@gmail.com Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék:...

Részletesebben

Tanúsítási jelentés. Hung-TJ-010-2003. a MultiSigno Developer Professional. aláíró alkalmazás fejlesztő készletről. /Kopint-Datorg Rt.

Tanúsítási jelentés. Hung-TJ-010-2003. a MultiSigno Developer Professional. aláíró alkalmazás fejlesztő készletről. /Kopint-Datorg Rt. Tanúsítási jelentés Hung-TJ-010-2003 a MultiSigno Developer Professional aláíró alkalmazás fejlesztő készletről /Kopint-Datorg Rt./ /verzió: Pack.dll 2.0/ Tanúsítási jelentés a MultiSigno Developer Professional

Részletesebben

4. Példa: Másodfokú egyenlet megoldása (program2_1.vi)

4. Példa: Másodfokú egyenlet megoldása (program2_1.vi) 4. Példa: Másodfokú egyenlet megoldása (program2_1.vi) Mielőtt nekilátnánk a programozásnak, idézzük fel a másodfokú egyenlet általános alakját, és ez alapján gondoljuk végig, hogy milyen elemekre lesz

Részletesebben

edia 2.3 Online mérési platform feladatfelviteli kézikönyv Diagnosztikus mérések fejlesztése Molnár Gyöngyvér Papp Zoltán Makay Géza Ancsin Gábor

edia 2.3 Online mérési platform feladatfelviteli kézikönyv Diagnosztikus mérések fejlesztése Molnár Gyöngyvér Papp Zoltán Makay Géza Ancsin Gábor edia 2.3 Online mérési platform feladatfelviteli kézikönyv Diagnosztikus mérések fejlesztése Molnár Gyöngyvér Papp Zoltán Makay Géza Ancsin Gábor A kiadványt a TÁMOP 3.1.9-11/1-2012-0001 azonosító-jelű

Részletesebben

Adatok szűrése, rendezése

Adatok szűrése, rendezése Adatok szűrése, rendezése Célkitűzések Szűrést kifejező lekérdezések végrehajtása A lekérdezés eredményének rendezése &változó használata isql*plus-ban futási időben megadható feltételek céljából A lista

Részletesebben

Cache, Cache és harmadszor is Cache

Cache, Cache és harmadszor is Cache Cache, Cache és harmadszor is Cache Napjainkban, a XXI. században bátran kijelenthetjük, hogy a számítógépek korát éljük. A digitális rendszerek mára a modern ember életének meghatározó szereplőjévé váltak.

Részletesebben