Közép-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság 8000 Székesfehérvár, Piac tér Tel.: 22/ Fax: 22/

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közép-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság 8000 Székesfehérvár, Piac tér 12-14. Tel.: 22/370-051 Fax: 22/370-063 E-mail: vargane@itthon."

Átírás

1 Közép-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság 8000 Székesfehérvár, Piac tér Tel.: 22/ Fax: 22/ Közép- dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság A Bizottság Elnökétől H Székesfehérvár, Piac tér Tel.: 36-22/ Fax: 36-22/ vargane@itthon.hu Előterjesztés Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése január 28-ai ülésére Tájékoztatás a Közép- dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság tevékenységéről, a Bizottságban Veszprém megyét képviselő tagok munkájáról Előterjesztő Horváth András Elnök Közép- dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság

2 2 I. A Közép- dunántúli RIB működésének köre A Közép- dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottságot (a továbbiakban: KDRIB) a Regionális Idegenforgalmi Bizottságok, valamint a Regionális Idegenforgalmi Bizottságok munkaszervezeteinek feladatairól szóló 28/1998. (V. 13.) IKIM rendeletben foglaltaknak megfelelően hozták létre. A RIB az országos idegenforgalmi politikai célkitűzésekhez igazodva ellátja a regionális idegenforgalmi állami feladatokat, és segíti az önkormányzatok idegenforgalmi feladatainak ellátását. A KDRIB szakmai részvételre alapozott regionális idegenforgalmi koordinációs szervezet, amely a mindenkori turizmusért felelős miniszter tanácsadó szervezete. A KDRIB illetékességi területe az IKIM rendeletben meghatározott illetékesség szerint terjed ki (328 település): Közép-Dunántúl (ezen belül: Velencei-tó Vértes kiemelt üdülőkörzet): Fejér megye, Komárom-Esztergom megye Dunakanyar kiemelt üdülőkörzethez tartozó települések kivételével, Veszprém megye Balaton régióhoz tartozó települések kivételével. A Közép- dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság 13 tagú testületének összetétele optimálisnak nevezhető, valamennyi, a turizmusban érintett terület képviselteti magát. A Bizottság ezen felül is szükségesnek tartja, hogy az általa tárgyalt témákban pontos információkkal rendelkezzen a régió szakembereitől, ennek érdekében minden bizottsági ülésre külsős előadókat hív meg az előre meghatározott tematika szerint. A Bizottság üléseit az adódó feladatoknak megfelelően, de legalább negyedévente tartja. Az ülések szinte kivétel nélkül kihelyezett ülések, a bizottság szem előtt tartja a helyi tapasztalatszerzés szükségességét, a helyi szakemberek véleményének megismerését. A Közép- dunántúli RIB 13 tagból áll, akik társadalmi megbízással végzik munkájukat, ezért díjazásban, költségtérítésben nem részesülnek. A tagokat a szakmai szervezetek delegálják. Jelen pillanatban azonban csak 12 taggal működik a szervezet, mivel a Magyar Szállodaszövetség delegáltja kérte tagságának visszavonását. Utódjának kinevezése jelenleg folyamatban van. A RIB tagjainak névsora az 1. számú mellékletben olvasható. A RIB tagjainak területi megoszlása a következő. Négy fő, továbbá az elnök és az alelnök is Fejér megyei illetőségű. Komárom- Esztergom megye területről 4 fő és Veszprém megyéből 3 fő van jelen a KDRIB- ben. A veszprémi tagok folyamatosan részt vesznek a RIB üléseken, ahol hozzászólnak a témákhoz és véleményezik azokat. Veiland László úr, a Veszprém Megyei Közgyűlés által delegált tag kiemelkedő tevékenységet végez, részt vesz minden ülésen, ahol aktívan hozzászól a tárgyalt témákhoz. Dr. Lőrincz Katalin tevékenysége szintén kiemelkedő. Az üléseken szakmai hozzászólásaival hatékonyan segíti a RIB munkáját, képviseli Veszprém városának és a megyének az érdekeit. Sibak András úr részt vesz a KDRIB munkájában. A szervezet álláspontját folyamatosan kikérik szakmai kérdésekben, továbbá a fejlesztések és pályázatok véleményezésében.

3 3 II. Közép- dunántúli RIB tevékenysége 2.1 A Közép- dunántúli RIB feladatai A RIB - kialakítja és érvényre juttatja a nemzeti turizmuspolitikával összhangban a Középdunántúli Régió idegenforgalmi fejlesztési koncepcióját, terveit, azok megvalósítási programjait, és ennek során együttműködik az adott területen működő regionális fejlesztési tanáccsal, az illetékességi területén működő önkormányzatokkal és a régióhoz tartozó gazdasági kamarákkal, - figyelemmel kíséri a régió idegenforgalmi fejlesztési koncepcióját és annak érvényesítését, javaslatot tesz a korszerűsítésére, - ösztönzi a kistérségi turisztikai együttműködés kialakítását és működését, - elősegíti az Európai Unió regionális programjaiban való részvételt, - együttműködik a RIB illetékességi területén működő önkormányzatokkal, gazdasági kamarákkal, szakmai szervezetekkel, területfejlesztési tanácsokkal, és a Tourinform irodákkal, - segíti a turisztikai oktatás és szakképzés regionális feladatainak ellátását, - figyelemmel kíséri a turisztikai döntések érvényesülését, - ellátja a jogszabály által a feladatkörébe utalt egyéb döntési, véleményezési és ellenőrzési feladatokat, - véleményezi a régió területén megvalósuló projekteket. A Közép- dunántúli RIB minden negyedévben ülésezik. A napirendi pontok között szerepelnek az egyes turisztikai alágazatok helyzetének és problémáinak vizsgálata, szezonértékelés, a Közép- dunántúli Régió marketingterve, a Közép- dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság tevékenysége és kampányai, a nagyobb, egész régiót érintő feladatok, problémák vizsgálata A Közép- dunántúli RIB évben az alábbi főbb területeket tárgyalta: A 2007-es KDRIB pályázatok véleményezése, 2007-es pályázatok bírálata a minisztériumok és a régiók képviselőivel, A Magyar Turizmus Zrt as marketing elképzelései, Alba Airport bemutatkozása, TDM regisztrációk ismertetése, véleményezése, A Régió Turizmusáért Díj odaítélése, KDRIB delegálás a Fejér Megyei Területfejlesztési Tanácsba, Rácalmás turizmusának bemutatása, A Velencei- tó és környékének turisztikai ismertetése, évi KDRIB pályázati lehetőségek megbeszélése, véleményezése.

4 A Közép- dunántúli RIB évben az alábbi főbb területeket tárgyalta: Turisztikai Desztináció Menedzsment alakulása a Közép- dunántúli Régióban, A Közép- dunántúli Régió megjelenése az Utazás 2009 kiállításon, A kiírásra kerülő európai uniós turisztikai pályázati konstrukciók véleményezése, A Közép- dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság tavaszi és őszi kampányai, A Királyi Régió eredményeinek megvitatása 2009 első felében, Kiemelt nyári és őszi rendezvények a Közép- dunántúli Régióban, Kiadványszerkesztés a Közép- dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság gondozásában, Fesztiválok Éve 2010 munkaanyagának véleményezése, javaslattétel, A Közép- dunántúli Régió 2010-es turisztikai marketing tervének véleményezése, javaslattétel, Veszprém megyei települések turisztikai helyzete, Természetes vizeink szúnyoggyérítésének megvitatása, a rendelkezésre álló keret felhasználásához javaslattétel. Kedvezményezettek: Velencei-tó Többcélú Kistérségi Társulás, Komárom és Komárom környéki Duna-menti települések (gesztor: Komárom) A Régió Turizmusáért Díj odaítélése Szakmai szervezetek, turisztikai szolgáltatók beszámolói: Tata turizmusának jelenlegi helyzete, Sümeg turisztikai vonzereje, Pápa és Döbrönte turizmusának elemzése, Hotel Kiss bemutatása, Hotel Kapitány ismertetése, Hotel Hasik beszámolója Szakmai kapcsolatok Az új turisztikai intézményrendszer alapjai (TDM) létrejöttek a régióban. A nagyvárosok marketing munkaszervezeteivel- Székesfehérvár, Veszprém, Tatabánya, Dunaújváros, Tata, Komárom, Gárdony, a Velencei- tó és Mór vonatkozásában- nagyon jó kapcsolat alakult ki. A turisztikai régió településeinek vezetői nagy gondot fordítanak arra, hogy tevékenyen részt vegyenek a turisztikai fejlesztések megvalósításában. A KDOP keretében 15 regisztráció érkezett TDMSZ kialakítására: Pápa, Gárdony, Esztergom, Dunaújváros, Etyek, Komárom, Zirc, Sümeg, Ajka, Tatabánya, Tata, Székesfehérvár, Veszprém, Velence, Mór.

5 5 A Tourinform irodákkal (melyből 14 működik a régióban) a Közép-Dunántúli RMI-n keresztül harmonikus együttműködés alakult ki. Az RMI szervezésében negyedéves munkaértekezleteken egyeztetjük a következő időszak feladatait. Más szakmai szervezetekkel (Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanáccsal, a Közép- Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, a Kamarákkal, a Kistérségi Turisztikai Egyesületekkel, a Nemzeti Parkokkal, a Falusi turizmus megyei szervezeteivel, Borrendekkel, Kézműves Egyesületekkel, a Szállodaszövetség regionális szervezetével) nagyon korrekt együttműködésen alapuló kapcsolat jött létre. Rendszeresen részt veszünk egymás rendezvényein, kölcsönösen segítjük egymás munkáját A Közép- dunántúli RIB a évben az alábbi főbb területeket kívánja tárgyalni Termék-, területfejlesztési témakörben: - Kerékpárutak helyzete a Közép- Dunántúlon, - Vízi turizmus területei, fejlesztési lehetősége, - Aktív sportok, aktív turizmus, - Lovasturizmus helyzete, - Közép- dunántúli Régió vonzerőleltára, - Turistautak felújításának, karbantartásának kérdéskörei a Természetjáró Szövetség bevonásával, - kiemelt fejlesztések, - Bor- és gasztronómiai turizmus, - Fesztiválturizmus lehetőségei, fejlesztései. Turizmus irányítását érintő témakörben: - TDM szervezeti rendszer jelenlegi állása, Tourinform irodák és az RMI-k viszonya a TDM-ekhez. Jelenleg működő turisztikai egyesületek helyzetének, szerepének áttekintése, - KDRMI tevékenységének irányai, kiállításokon való részvétel tartalmi kérdései. III. A turizmus helyzete a Közép-Dunántúli turisztikai régióban A KSH által készített augusztusi statisztika szerint a Közép- dunántúli Régió vendégeinek és vendégéjszakáinak száma növekedést mutat. A belföldi vendégek száma 0,6 százalékponttal (100, 6 %), növekedett, melyben a második helyen áll a Királyi Régió, közvetlenül a Balatoni Régió után. Az összes vendégszám a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva kismértékű, 0, 6 százalékpontos (99, 4 %) csökkenést mutat. Az összes vendégszám tekintetében csak a Tiszatavi és a Balatoni régió tudott kismértékű növekedést elérni, a többi régióban csökkenés tapasztalható.

6 6 A vendégéjszakák száma továbbra is növekedést mutat. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma emelkedett, 2, 1 százalékponttal (102, 1 %), mely a harmadik helyet jelenti országos viszonylatban. A belföldi vendégéjszakák száma jelentősen nőtt, 3, 1 százalékponttal (103, 1 %). E mutató esetében is csak a Balaton Régió előzte meg a Közép- Dunántúlt. Az első nyolc hónap összesített statisztikájának elemzése szerint a Régióban a belföldi vendégszám emelkedett, 1, 9 százalékponttal (101, 9%), mely az egyedüli növekedés a régiók között. Az összes vendégszám kismértékben csökkent, 1, 8 százalékponttal (98, 2%), mely a legkisebb mértékű visszaesés. A belföldi vendégéjszakák száma növekedést mutat, mely 3, 3 százalékpontos (103, 3 %). Az összes vendégéjszaka - szám kismértékben csökkent, mely a legkisebb mértékű a régiók között: 0, 6 százalékpontos (99, 4%). A Régió részletes statisztikáját vizsgálva számos helyen növekedés tapasztalható. A Velencei- tónál kimagasló eredményeket sikerült elérni az év nyolcadik hónapjában. Velence külföldi vendégeinek száma 92, 8 százalékponttal (192, 8 %) haladta meg az előző évit. A vendégéjszakák mind a belföldi, mind a külföldi mutatók tekintetében kedvezően alakultak: a külföldi vendégéjszakák 71, 8 százalékponttal (171, 8%), a belföldiek pedig 14, 1 százalékponttal (114, 1%) nőttek. Ez összesen 20, 3 százalékpontos (120, 3 %) vendégéjszaka- szám növekedést jelent. Móron emelkedett a vendégek száma. A külföldi vendégek száma 7,7 százalékponttal (107, 7 %) nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszaka pedig 56, 5 százalékponttal (156, 5 %). A belföldi vendégek száma ugrásszerűen emelkedett, 207, 6 százalékponttal (307, 6 %) nőtt, továbbá a vendégéjszakák is jelentősen emelkedtek, 152, 9 százalékponttal (252, 9 %) meghaladva a tavalyi év azonos időszakát. Somlóvásárhelyen a belföldi vendégek száma 135, 3 százalékponttal (235, 3 %) emelkedett, az általuk eltöltött vendégéjszakák pedig 138, 8 százalékponttal (238, 8 %) Sümegen a külföldi mutatók jeleznek jelentős emelkedést: a vendégszám 67, 7 százalékponttal (167, 7 %), míg a vendégéjszakák 16, 6 százalékponttal (116, 6 %) nőttek 2008 azonos időszakához képest. Veszprémben minden területen növekedés tapasztalható. A külföldi vendégek száma 17, 8 százalékponttal (117, 8 %), a belföldieké 22 százalékponttal (122%) emelkedett. A vendégéjszakák tekintetében hasonló arányú emelkedés tapasztalható. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák 26, 4 százalékponttal (126, 4 %), a belföldiek pedig 20, 5 százalékponttal (120, 5 %) emelkedtek. Bakonybélben a belföldi adatok jelentős javulást mutatnak. A vendégszám 39, 2 százalékponttal (139, 2 %), az általuk eltöltött vendégéjszakák pedig 0, 9 százalékponttal (100, 9 %) emelkedtek. Az év első nyolc hónapjában szintén kedvezően alakultak a Királyi Régió eredményei.

7 7 Rácalmáson a külföldi mutatók jeleznek növekedést: a vendégek száma 100, 6 százalékponttal (200, 6 %), a vendégéjszakák pedig 235, 1 százalékponttal (335, 1 %) emelkedtek. Velence mutatói szintén minden téren jelentős növekedést jeleznek. A külföldi vendégek száma 141, 5 százalékponttal (241, 5 %), a külföldi vendégéjszakák 101, 3 százalékponttal (201, 3 %) emelkedtek. A belföldi vendégek esetében a növekedés 74, 1 százalékpontos (174, 1 %), az általuk eltöltött vendégéjszakáké 121 százalékpontos (221 %). Fehérvárcsurgón a külföldi vendégek száma 117, 6 százalékponttal (217, 6 %) nőtt, míg a külföldi vendégéjszakáké 29, 9 százalékponttal (129, 9 %). Magyarpolányban a belföldi adatok erősödtek. A vendégek száma 57, 3 százalékponttal (157, 3 %), az általuk eltöltött vendégéjszakák 98, 6 százalékponttal emelkedtek. Pápán a külföldi vendégek (39, 2 százalékpont, 139, 2 %) és vendégéjszakák száma (21, 4 százalékpont, 121, 4 %) nőtt nagymértékben. Ehhez hasonlóan Sümegen is a külföldi adatok emelkedtek erőteljesen. A külföldi vendégek száma 112 százalékponttal (212%) nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakák 73, 1 százalékponttal (173, 1 %) emelkedtek. Veszprémben a belföldi turizmus erősödött. A belföldi vendégek száma 16, 8 százalékponttal (116, 8 %), a vendégéjszakák pedig 32, 7 százalékponttal (132, 7 %) haladták meg az előző évit. Összességében a vendégszám 8, 4 százalékponttal (108, 4 %), a vendégéjszaka pedig 20, 4 százalékponttal (120, 4 %) emelkedett. Zircen mind a külföldi, mind a belföldi turizmus erősödött. A külföldi vendégek száma jelentősen emelkedett, 69, 6 százalékponttal (169, 6 %) nőtt. A belföldi vendégek esetében a vendégszám közel 10 százalékpontos (109, 9%), a vendégéjszaka- szám 32, 4 százalékpontos (132, 4 %) növekedést mutat. A Régió legtöbb vendége Németországból, Hollandiából, Ausztriából, Olaszországból és Romániából érkezik. Azonban dinamikusan emelkedik a horvát, orosz, szlovák és ukrán vendégek száma. A legnépszerűbb szálláshelyek a három- és négycsillagos szállodák mind a külföldi, mind a belföldi vendégek esetében is. A szállásdíjbevételek augusztusban emelkedtek, 11, 8 százalékponttal (111, 8%) haladták meg az előző évit. Az átlagos tartózkodási idő összesítve 2, 9 nap, külföldiek esetében: 3, 7 nap, belföldiek esetében 2, 6 nap, mely emelkedő tendenciát mutat.

8 8 IV. Turisztikai fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Programjában A as fejlesztési időszakban a korábbinál jóval nagyobb volumenű fejlesztési források állnak rendelkezésre attrakciófejlesztésre a Közép-Dunántúli Operatív Programban. Lehetőség nyílik meglévő egészségturisztikai létesítmények további fejlesztésére; múzeumok, témaparkok turisztikai célú fejlesztésére; kulturális és gasztronómiai rendezvények infrastrukturális feltételeinek kialakítására; borturizmus fejlesztésére; aktív turizmus fejlesztésére és konferenciaturizmus fejlesztésére. A Közép-Dunántúli RIB és a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, valamint Ügynökség szakmai együttműködésével folyt a tervezési munka és a pályázatok kiírása, így a Regionális Turisztikai Stratégiában megfogalmazott célkitűzések beépültek a Regionális Operatív Programba A KDOP regionális turizmusfejlesztési prioritás helyzetéről időszak összes forrása AZ INTÉZKEDÉS / KONSTRUKCIÓ MEGNEVEZÉSE 2.1. intézkedés: A turisztikai kínálat és fogadókészség minőségi fejlesztése Kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúrafejlesztések támogatása A.) Komponens: Kiemelt, kulturális örökségre épülő vonzerők fejlesztése B.) Komponens: A régió arculatát meghatározni képes egyéb turisztikai vonzerők támogatása C.) Komponens: Integrált turisztikai település- vagy térségfejlesztés és tematikus fejlesztések D.) Komponens: Balaton kiemelt üdülőkörzethez kapcsolódó vonzerőfejlesztések Szálláshelyek és a turisztikai termékkínálat értékét növelő egyéb szolgáltatások infrastrukturális és minőségi fejlesztése 2.2. intézkedés: A turizmus menedzsmentjének és marketingjének erősítése Térségi és helyi turisztikai együttműködési rendszerek, az információs rendszerek és a marketing hatékonyságának fejlesztése A.) Komponens: Helyi és térségi TDM szervezetek létrehozása és fejlesztése B.) Komponens: Integrált térségi és helyi turisztikai információs rendszerek fejlesztése C.) Komponens: A térségi és helyi idegenforgalmi marketing hatékonyságának javítása D) komponens: Balatoni turisztikai desztinációs menedzsment rendszer kialakítása és fejlesztése FT

9 A KDOP /A/2008 Kiemelt kulturális örökségre épülő vonzerők fejlesztése pályázat keretében nyertes pályázatok és a pályázat tárgya: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata: Királyi Séta- Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron. Megvalósulás: Velence Város Önkormányzata: Velencei- tó kapuja. Megvalósulás: 2010/2011. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata: Kolostorok és kertek a Veszprémi Vár tövében. Megvalósulás: A KDOP-2.1.1/B A régió arculatát meghatározni képes egyéb turisztikai vonzerők támogatása pályázat keretében a második körbe továbbjutott pályázók és a projekt tárgya: Veszprémi Főegyházmegye: Szalézi Szent Ferenc Kommunikációs Központ kialakítása a veszprémi várban. Megvalósulás: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága: Oroszlány - Majkpuszta Kamalduli Remeteség Foresteria épületének műemléki rekonstrukciója és turisztikai hasznosítása. Megvalósulás: Szindbád Kht. A várpalotai Thury-vár építészeti felújítása és látogatóbarát fejlesztése Gárdony Város Önkormányzata: "Napsugár part" - turisztikai vonzerők komplex fejlesztése Gárdonyban. Megvalósulás: Károlyi József Alapítvány: A fehérvárcsurgói Károlyi kastély felújításának befejezése - turisztikai attrakció kiteljesedése. Megvalósulás: Sümeg Város Önkormányzata: A Sümegi vár integrált turisztikai felújítása. Megvalósulás: Tata Város Önkormányzata: A Tatai Angolpark rehabilitációja. Megvalósulás: Központi Bányászati Múzeum Alapítvány: Központi Bányászati Múzeum Oroszlányi Bányászmúzeumának megújítása egykori bányaépületek revitalizációjával és új kiállítási koncepció megvalósításával. Pápai Termálvízhasznosító Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság: A pápai egészség- és fürdőturizmus továbbfejlesztése. Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága: Quies Gorsiense - Gorsium, a kikapcsolódás antik szigete A KDOP /C Integrált turisztikai település,- vagy térségfejlesztés és tematikus fejlesztések pályázat keretében nyertes pályázatok és a pályázat tárgya: Ajka város Önkormányzata: Ora et labora! - Imádkozzál és dolgozzál! avagy összefogássál a helyi kulturális értékek integrált bemutatásáért. Megvalósulás: Gárdony Város Önkormányzata: Turisztikai desztinációk integrált fejlesztése Gárdonyban. Megvalósulás: 2010.

10 10 Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás: Turisztikai desztináció létrehozása a Bakonyalja felzárkózásáért. Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.: A mi Állatkertünk: közös értékünk, közös élményünk - tematikus turisztikai fejlesztések Veszprémben. Megvalósulás: 2010 KREINBACHER BIRTOK Szőlészeti Korlátolt Felelősségű Társaság: SOMLÓ WINE WORLD: a Közép-Dunántúli Régió versenyképességének, piaci pozíciójának, látogatottságának és vonzerejének magas fokú javítása borturisztikai termékkínálatának grandiózus bővítésével, kulturális, és természeti értékek fejlesztésével. Megvalósulás: 2010 Pályázói konzorcium a Pákozdi Önkormányzat vezetésével, a Sukorói Önkormányzat, Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, Pákozdért Alapítvány közreműködésével: Pákozd- Mészeg-hegyi Történeti Tematikus út" kialakítása. Megvalósulás: Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás: A Velencei-tó körüli egységes kerékpárút hálózat befejező szakaszának kiépítése - I. ütem. Megvalósulás: "ZOLTÁN Gőzös" Közhasznú Alapítvány a Magyar Hajóépítés Megerősítésére és a Hajós Emlékek Megőrzésére: Integrált turisztikai attrakció-fejlesztés Neszmélyen a bor és a hajózás jegyében. Megvalósulás: A KDOP 2.1.2/2008 Szálláshelyek és a turisztikai termékkínálat értékét növelő egyéb szolgáltatások infrastrukturális és minőségi fejlesztése pályázat keretében nyertes pályázatok és a pályázat tárgya: Balance-99 Ingatlanhasznosító és Vendéglátó Zártkörűen Működő Részvénytársaság: A műemléki védelem alatt álló Magyar Király Szálló szobakapacitásának és szolgáltatásainak minőségi fejlesztése. Megvalósulás: EQUITAL Lovas és Turisztikai Korlátolt Felelősségű Társaság: Az Equital Kft. nemesvitai GVOP keretében megvalósult lovas és szabadidő központ területén felépülő 40 férőhelyes panzió és 80 személyes, melegkonyhás étterem beruházása. Gasztro-Kristály Vendéglátóipari Zártkörű Részvénytársaság: Megújuló barokk örökség - a tatai Hotel Kristály rekonstrukciójának harmadik üteme. Megvalósulás: Goodrich Hungary Ipari, Kereskedelmi és Ügynöki Korlátolt Felelősségű Társaság: Diana Golf Hotel rendezvény szolgáltatásának fejlesztése. Megvalósulás: Nautis-Hotel Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság: A gárdonyi Vital Hotel Nautis**** superior wellness és konferenciaszálloda megvalósítása. Megvalósulás: november. Oliva 2004 Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság: Oliva Panzió, Veszprém infrastrukturális és minőségi fejlesztése. Megvalósulás: Rókusfalvy Pince Szőlészeti és Borászati Korlátolt Felelősségű Társaság: Az ETYEK Vendégfogadó versenyképességének javítása akadálymentesítéssel és

11 11 környezetvédelmi technológiával, kimagasló kvalitású szolgáltatásokat kínáló Etyek- Budai borvidéki szálláshely kialakításával a dinamikusan növekvő piaci igények alapján. V. A Közép- dunántúli turisztikai régióban megvalósuló projektek/ rendezvények támogatása céljából kiírt pályázatokkal kapcsolatos tapasztalatok (A MAG ZRT. beszámolója alapján ) Pályázati felhívások megjelenésének fázisa A rendezvény és marketing típusú pályázati felhívások február 28-án jelentek meg. A beadási határidő április 15-e volt TU-KDU-2 A Közép-dunántúli turisztikai régióban 2008-ban és első negyedévében megvalósuló turisztikai vonzerővel bíró regionális rendezvények támogatása 2008-TU-KDU-3 A Közép-dunántúli turisztikai régió ismertségét növelő turisztikai marketingeszközök támogatása / A 2. számú melléklet tartalmazza a pályázatok keretösszegét/ Pályázatok beérkezésének fázisa Mindkét pályázati felhívás esetében nőtt az érdeklődés az előző évhez képest. A 2008-TU- KDU-2 (rendezvény) felhívásra 39 db (2007-hez képest 16 darabbal több), és a 2008-TU- KDU-3 (marketing) felhívásra 16 db (2007-hez képest 12 darabbal több) pályázat érkezett be. A rendezvény felhívás esetében összesen ,98 ezer Ft támogatási igény érkezett be, amely a rendelkezésre álló keret több mint 2,5-szerese és a rendezvények tervezett összes költsége ,23 ezer Ft-ot tett ki. A marketing felhívásra ezer Ft összértékű projekt megvalósítására ezer Ft támogatást igényeltek A évben KDU jelű pályázatot benyújtók jogi státusz szerinti bontása a 3. számú mellékletben található Hiánypótlás/befogadás/értékelés fázisa A saját hatáskörben a közreműködő által elutasított pályázatok száma 2 db volt, (2008-TU- KDU-2), 1 pályázó nem megfelelő hiánypótlás, 1 pedig nem rendezett munkaügyi viszonyok miatt került elutasításra. Így összesen 53 db pályázat kerülhetett befogadásra, és ezekről készült a projekt főbb jellemzőit összefoglaló értékelési javaslat a Bíráló Bizottság számára.

12 Bíráló bizottsági ülések, támogatói döntés meghozatala A Bíráló Bizottság szakmai értékelése alapján 53 pályázatból 38 pályázatot ítélt támogatásra érdemesnek, ez a beérkezett pályázatok közel 72 %-a (2007-ben ez az adat kb. 68 % volt). Az emlékeztető elkészítése, hitelesítése, bizottság elnöke által történő aláírása, majd a támogatói döntés meghozatala, ellenjegyzése 20 munkanapot vett igénybe Szerződéskötés - és módosítás fázisa Szerződéskötési ajánlat 38 pályázónak került megküldésre. Mivel a jóváhagyott támogatási szerződés minta szeptember 4-én érkezett meg a MAG Zrt-hez, a támogatási szerződés megküldésére csak ezután kerülhetett sor. A támogatási szerződés megkötésére a pályázók az értesítő levél kézhezvételétől számított 30 napos határidőt kaptak. Sajnos a hiánypótlásnál már megfigyelt tapasztalatok alapján a kért dokumentumok megküldése ebben az esetben is elhúzódott, illetve túlnyomórészt további hiánypótlásra kellett felszólítani a pályázókat. A szerződéskötés október 1-én megindult és évben 27 db támogatási szerződés lépett hatályba, 1 pályázó visszalépett szerződéskötés előtt. Több pályázat esetében hiánypótlásra volt szükség, néhány esetben többszöri alkalommal is. A csökkentett támogatásban részesült 16 (15 rendezvény, 1 marketing) pályázóból 9 (8 rendezvény, 1 marketing) nyújtott be módosítási kérelmet szerződéskötés előtt a pályázati felhívás által nyújtott lehetőség szerint a megítélt támogatási összeg megtartása mellett a projekt összköltségének, tartalmának arányos csökkentése tárgyában. Ezeknek a kérelmeknek az elfogadásához a Támogató jóváhagyására volt szükség. Ezen felül a támogatási szerződés megkötése előtt néhány pályázat esetében további módosítási kérelmek érkeztek, amelynek jóváhagyásához támogatói döntésre volt szükség és ezután lehetett megkötni a szerződést. A régióban évben megítélt támogatások alapján összesen 37 szerződés lépett hatályba. A Közép-dunántúli turisztikai régió évi pályázatai esetében 2 Kedvezményezett lemondott a támogatásról szerződéskötés után, így támogatási szerződése felbontásra került. A Közép-dunántúli régióból a kedvezményezettek kb. 43 %-a módosítási kérelmet nyújtott be szerződéskötés után. A szerződéskötési és -módosítási eljárásrend alapján (pl. határidő módosítás, 10 % alatti költségvetés módosulás, adatváltozás stb.) közreműködő szervezetként 13 esetben saját hatáskörben módosítottuk a szerződést és támogatói döntés alapján 9 módosítás lépett hatályba. Az összefoglaló táblázatot a 4. számú melléklet tartalmazza Pénzügyi elszámolásának, támogatás kiutalásának fázisa A pénzügyi elszámolások a Magyar Államkincstár területileg illetékes megyei irodáinál történtek meg. Az elszámolások során felmerült problémák miatt néhány esetben támogatói állásfoglalásra, döntésre volt szükség (pl. marketing jellegű költségek igazolása, számlák elszámolhatósága stb.) Sok esetben a kedvezményezettek nem tudták teljesíteni az elszámolási határidőig az elszámolás feltételeit maradéktalanul, ezért az elszámolási határidő módosítására volt szükség október 22-i állapot szerint a megítélt ezer Ft támogatásból ,862 ezer Ft kiutalásra került. Lemondás miatt nem került felhasználásra ezer Ft ,818 ezer

13 13 Ft támogatás még nem került átutalásra mivel az elszámolás még folyamatban van, szerződésmódosításra van szükség, az utalvány pénzügyi ellenőrzése folyik, vagy a kedvezményezett köztartozása miatt nem volt utalható a támogatás. További 1.967,32 ezer Ft maradvány keletkezett, mivel a pályázók nem számoltak el minden esetben a teljes összköltséggel és az igénybe nem vett támogatásról lemondtak, vagy szerződésmódosítás útján arányosan csökkenteni kellett a támogatás összegét. Az összefoglaló táblázatot az 5. számú melléklet tartalmazza. VI. Attrakciók fejlesztése a régióban A Közép-Dunántúli Turisztikai Régióban az utóbbi években megfigyelhető a turisztikai fejlesztési kedv fellendülése. A korábban évekig stagnáló térségekben számos fejlesztés indult meg, vagy fog a közeljövőben megvalósulni. A Velencei-tó partján két új négycsillagos szálloda nyitotta vagy nyitja meg kapuit a közeljövőben. Székesfehérváron egy négycsillagos szállodát kívánnak átadni egy éven belül. Szintén itt a tervek szerint kialakításra kerül a Királyi Séták tematikus útvonal. A Vértesben 2006 októberében bejegyezték a Vértesi Natúrparkot, ami egyre több látogatót fogad ben a Velencei-hegységben átadásra került a hegyikerékpár útvonal. Komáromban a Monostori Erőd folyamatos fejlesztésekkel egyre több látogatót vonz és kínál felejthetetlen élményeket. A Dél-Bakony térségi tematikus út a Veszprémi Érsekségtől indul és a résztvevő településeket érintve Ajkáig húzódik. A településeken látogatóközpont, fogadóközpont, kálváriák, egyházi-, falu- és bányászati múzeum, valamint teaüzem kialakítása, felújítása történik meg a hozzá tartozó infrastruktúra és marketingszervezet létesítésével együtt. Veszprémben a Várnegyed felújítási munkálatai folyamatosan zajlanak. A Séd völgyének rehabilitációja a turizmus szolgálatába kívánja állítani a város eddig kevésbé ismert, kihasználatlan, de elhelyezkedését és természeti értékeit tekintve jelentős területét. VII. A Közép-Dunántúli Régió Turisztikai Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott stratégiai célkitűzések (2006): A régió területfejlesztési stratégiájában meghatározott cél- és intézkedési rendszer turisztikai vonatkozásai: Stratégiai cél (1): A Közép-Dunántúl, mint vezető hazai innovációs térség, amelyen belül a régió adottságaira épülő turizmus élénkítése, a turisztikai szektor szerkezet váltása elsődleges prioritású intézkedésként szerepel. A turizmus élénkítésére vonatkozó intézkedés háromirányú célmeghatározása szerint a régió turisztikai ágazati fejlesztésének célja: Turisztikai vonzerők és a kapcsolódó turisztikai infrastruktúra fejlesztése Turisztikai fogadóképesség fejlesztése Az idegenforgalmi marketing hatékonyságának javítása Stratégiai cél (2): A régió társadalmi-gazdasági megújulását szolgáló minőségi humánerőforrás-fejlesztés A stratégiai célhoz rendelt intézkedések közül a turizmusra közvetett hatással bír, ezért az ágazati stratégia kidolgozása során figyelembe kell venni az:

14 14 Az oktatás tartalmi, szerkezeti és infrastrukturális fejlesztésére, Az esélyegyenlőség erősítésére, Aktív munkaerőpiaci programok ösztönzésére vonatkozó intézkedések várható hatásait. Stratégiai cél (3): A Közép-Dunántúl, mint vonzó, fenntartható, minőségi élettér: a célt erősítő minden intézkedés a turizmust közvetve befolyásolja, ezért az ágazati stratégia kidolgozása során a kapcsolódási pontok hangsúlyozása fontos: A lakosság életkörülményeinek javítása, környezettudatos fejlesztése Települési életminőség javítása Közép-Dunántúl Közlekedési Kapcsolatainak fejlesztése Informatikai-információs társadalom kiépülésének támogatása intézkedések tekintetében. Stratégiai cél (4): Hatékony regionális kapcsolatok és arculati rendszer: célrendszer alá sorolt intézkedések az együttműködések ösztönzésével erősítik a regionális tudatot és arculatot, amely által a turizmus regionális szemléletének erősödését is támogatják: Közvetlen turisztikai kapcsolódási pontok kiemelése, Regionális intézményfejlesztés, intézményi együttműködések támogatása, Civil kapcsolatok fejlesztése, Regionális forrás-abszorpciós képesség növelése, Korszerű és eredményes regionális marketing és PR kialakítása. VIII. Kiemelt események és azok teljesülése Szakmai tanulmányúon való részvétel: A Közép-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság közösen study tourt szervezett a TDM működésének megismerésére. A tanulmányút a dél-tiroli (Schenna-Bolzano-Meran) útvonalon valósult meg október között. Az út folyamán megismerhettük Dél-Tirol turizmusát egy előadás keretében Bolzanóban, találkoztunk a tartomány székhelyén a turizmusért felelős vezetőkkel és szakpolitikusokkal, illetve a Desztináció Menedzsment Szervezetek Szövetsége (Landesverband der Tourismusorganisationen Südtirols), valamint a Szálloda- és Vendéglátóipari Szövetség vezetőivel. Számos rendezvény támogatása valósult meg, például: Etyeki Kezes- Lábos, III. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál, XI. Bábolnai Kukorica Fesztivál, Víz- Zene- Virág Fesztivál Rendszeres sajtótájékoztatók a Közép- dunántúli Régió eredményeiről TDM szervezetekkel történő összefogás, együttműködés TDM rendszer kialakításában való részvétel Tisztelt Bizottság! Köszönjük a lehetőséget, hogy tájékoztatást adhattunk az általunk végzett munkáról. A lehetőségekhez mérten igyekeztünk a tájékoztatót tömören, kivonatosan elkészíteni. Székesfehérvár,

15 15 Tisztelettel: Horváth András s.k. Közép- dunántúli RIB elnök

16 16 IX. Mellékletek 1. számú melléklet Név Delegáló szervezet Beosztás Horváth András elnök Közép-dunántúli RIB elnöke Szabó Gábor alelnök Velencei-tó Vértes Térségfejlesztési Tanács elnöke Nagy Sándor Fejér megyei tag közgyűlési tag, turisztikai tanácsos Futó Lajos Komárom- Esztergom Polgármester, Tárkány megyei tag Veiland László Veszprém megyei tag Veszprém Megyei Önkormányzat Turisztikai Hivatalának vezetője Kerekes Tibor Magyar Fürdőszövetség Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés Nemz. Kapcsolatok és Idegenforgalmi Bizottsága elnöke, KOMTHERMÁL Kft. ügyvezető igazgatója Sibak András Badacsonyi Borút Egyesület Közép- Pannon Rt. régiókoordinátora Dr. Lőrincz Katalin MUISZ tag Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője Dr. Gärtner József MATUR tag Ügyvéd Benkovics László FATOSZ tag Pilismarót Város polgármestere Möllmann Günterné Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Öregprés Fogadó vezetője, Mór Adonyi Olga MISZ Tata Tourist igazgatója

17 17 2. számú melléklet A Közép-dunántúli turisztikai régióban összesen 160 millió Ft állt rendelkezésre a RIB- es pályázatokon: Pályázati konstrukció Pályázati téma Keretösszeg (eft) 2008-TU-KDU-2 rendezvény TU-KDU-3 turisztikai marketing KDU összesen számú melléklet A évben KDU jelű pályázatot benyújtók jogi státusz szerinti bontásban önkormányzat kistérségi, területfejlesztési társulás költségvetési szerv, önkormányzati intézmény nonprofit szervezet Vállalkozás, KKV össz KDU-2 rendezvény KDU-3 marketing számú melléklet Összefoglaló táblázat Pályázat kódja Beérkezett pályázatok száma Hiánypótolt pályázatok száma egyéni vállalkozó Közreműködő által elutasított pályázatok száma Összes igényelt támogatás (eft) Megítélt támogatás (eft) Támogatott pályázatok száma (db) A támogatott pályázatokból csökk. Támogatásban részesültek száma (db) Hatályba lépett szerződések száma Szerződés módosítások száma KDU , , KDU , , Összesen , ,

18 18 5. számú melléklet Összefoglaló táblázat Pályázat kódja Megkötött szerződések száma Szerződéskötés után lemondás Megítélt támogatás (eft) Kiutalt támogatás ig (eft) Finanszírozás alatt lévő szerződések száma Még kifinanszírozható támogatás összege (eft) Maradvány (eft) KDU , , , ,077 KDU , , ,243 Összesen , , , ,32

19 6. számú melléklet Ssz. A TU- KDU keretében megítélt támogatások Pályázat azonosítószáma Támogatás kedvezményezettjének megnevezése Támogatás tárgya Megvalósítás helye (település) Megítélt támogatás összege (Ft) TU-KDU Csókakő Község Önkormányzata X. Csókakői Várjátékok Csókakő TU-KDU Pannon Várszínház Színművészetfejlesztési Kht. Kovács Attila - Asztalos István: Kinizsi Pál musicalbemutató és előadássorozat a Közép-dunántúli Régióban a Reneszánsz Éve tiszteletére Veszprém, Várpalota, Fehérvárcsurgó, Komárom TU-KDU Velence, Gárdony, Velencei-tavi Nyári Játékok Produkciós Nadap, Kápolnányék, Velencei-tó Party együtt a család Iroda Kht. Pákozd, Pázmánd, Sukoró TU-KDU Víz, Zene, Virág Fesztivál Egyesülés 15. Víz, Zene, Virág Fesztivál Tatán Tata TU-KDU Bábolna Város Önkormányzata X. Bábolnai Kukorica Fesztivál Bábolna Magyarpolányi Passió Kulturális és Polányi Passió Magyarpolány TU-KDU Hagyományőrző Egyesület Hello Tavasz Kulturális Fesztivál Nexus Reklámügynökség Kft. Székesfehérvár TU-KDU Székesfehérvár TU-KDU Ercsi Város Önkormányzata Motorcsónakverseny Ercsiben Ercsi Veszprémi Ifjúsági és Diákközéleti évi Veszprémi Utcazene Fesztivál Veszprém TU-KDU Szövetség "Utcazenészek Versenye" TU-KDU Kisbér Város Önkormányzata IX. Kisbéri Napok Kisbér TU-KDU TU-KDU Harmónia Művészeti Alapítvány "A BULI '91" Közhasznú Alapítvány I. Velencei-tavi Művészeti Fesztivál (VII.) Nyári Zeneakadémia 18. "ZIRCI BULI" - a család és a barátság fesztiválja Gárdony, Agárd, Velence, Kápolnásnyék, Vereb, Pázmánd, Nadap, Sukoró, Pákozd, Zichyújfalu Zirc

20 TU-KDU Kocs Község Önkormányzata Kocs "Kocsitoló Verseny" rendezése Kocs Székesfehérvár Megyei Jogú Város Fehérvári Vigasságok és Lecsófesztivál Székesfehérvár TU-KDU Önkormányzata TU-KDU Cseszneki Programiroda Kft. XVI. Cseszneki Nyár a Bakonyban Csesznek évi Somlói napok és Borfalu Somló és Környéke Borút Egyesület Somlóvásárhely TU-KDU megrendezése X. Bakonyi Betyárnapok és Országos Zirc Kultúrájáért Közhasznú Alapítvány Zirc TU-KDU Betyártalálkozó TU-KDU Hilltop Neszmély Zrt. Hilltop Borünnep Neszmély Pápai Történelmi Napok és "Pápa a Jókai Mór Művelődési Központ Pápa TU-KDU somlói bor Városa"- Borfesztivál Móri Bornapok és VII. Nemzetközi Mór Város Önkormányzata Mór TU-KDU Fúvószenekari Fesztivál TU-KDU Rácalmási Faluvédő Egyesület V. Rácalmási Tökfesztivál Rácalmás TU-KDU Sümeg Város Önkormányzata Sümegi Nyári Zenei Fesztivál Sümeg Munkásművelődési Központ Közhasznú Show Táncok Európa Bajnoksága Dunaújváros TU-KDU Társaság Dunaújváros KDU-2 összesen TU-KDU TU-KDU TU-KDU Veszprém Megyei Önkormányzat Turisztikai Hivatal Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány Hilltop-Bor Kft. "Történelmi útvonalak, kulturális emlékhelyek Veszprém megyében" A Velencei-tó és a Velencei-hegység a levegőből Ászár-Neszmélyi borvidék turisztikai szolgáltatásainak népszerűsítése "Velencei-tó és térsége" turisztikai kiadvány Veszprém Kápolnásnyék Ászár, Neszmély Velencei-tó Környéki Többcélú Gárdony TU-KDU Kistérségi Társulás TU-KDU Az Erdőért Egyesület Barangolás a királyok erdeiben Székesfehérvár TU-KDU TU-KDU Zirc Kistérség Többcélú Társulása Veszprémi Turisztikai Egyesület A Közép-Dunántúli turisztikai régió ismertségét is növelő, a Zirci Kistérséget bemutató turisztikai kiadvány készítése Veszprém Kalauz/ Veszprém Guide - kiadvány Veszprém turizmusának szereplőiről Zirc Veszprém

21 21 A Móri Kistérség bemutatkozása az Móri Többcélú Kistérségi Társulás Budapest TU-KDU Utazás 2009 kiállításon TU-KDU Sümeg Város Önkormányzata Sümeg a Pannon Táj szívében Sümeg Pro Vértes Természetvédelmi A Vértesi Natúrpark programajánlója Várgesztes TU-KDU Közalapítvány "Komárom a világ közepe" - Komárom Monostori Erőd Hadkultúra Központ Kht. város megjelenése külföldi turisztikai Komárom TU-KDU kiállításokon Regio Regia - a Királyi Régió Szállás- és Kem-Bridge Net Bt. Tatabánya TU-KDU Gasztronómia Kalauza A Móri kistérség népszerűsítése Móri Többcélú Kistérségi Társulás Mór TU-KDU turisztikai kiadvány segítségével Magyarpolányi Passió Kulturális és Pannóniai Kálváriák Magyarpolány TU-KDU Hagyományőrző Egyesület TU-KDU Csákvár Nagyközség Önkormányzata Nemcsak a térség, a kultúra is összeköt Csákvár KDU-3 összesen Mindösszesen:

GÁRDONY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2012. SZEPTEMBER. 1 O l d a l :

GÁRDONY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2012. SZEPTEMBER. 1 O l d a l : GÁRDONY VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2012. SZEPTEMBER 1 O l d a l : TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 1. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A TELEPÜLÉSHÁLÓZATBAN... 4 2. A VÁROS EGÉSZÉRE VONATKOZÓ

Részletesebben

Észak-Alföld. Marketingterv. www.eszakalfoldi.hu

Észak-Alföld. Marketingterv. www.eszakalfoldi.hu Észak-Alföld Marketingterv 2009 Észak-Alföld Marketingterv 2009 Hajdúszoboszló a 2., Debrecen a 6. a kereskedelmi szálláshelyeken legtöbb belföldi vendégéjszakát regisztráló városban. A régióban Hajdúszoboszló,

Részletesebben

I. évfolyam 2. szám 2009. október

I. évfolyam 2. szám 2009. október BÉKÉS MEGYEI EGÉSZSÉGTURISZTIKAI KLASZTER HÍRLEVÉL I. évfolyam 2. szám 2009. október Tisztelt Klasztertagok! Ön a Békés Megyei Egészségturisztikai Klaszter I. évfolyamának 2. számú Hírlevelét olvassa,

Részletesebben

3. MELLÉKLET ILLESZKEDÉS AZ ORSZÁGOS, REGIONÁLIS ÉS TÉRSTÉSI FEJLESZTÉSI

3. MELLÉKLET ILLESZKEDÉS AZ ORSZÁGOS, REGIONÁLIS ÉS TÉRSTÉSI FEJLESZTÉSI 3. MELLÉKLET ILLESZKEDÉS AZ ORSZÁGOS, REGIONÁLIS ÉS TÉRSTÉSI FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁKHOZ Nemzeti Fejlesztési Terv I-II. Az uniós támogatások hozzáférésének és felhasználásának alapdokumentuma a Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Termék- és szolgáltatástervezés a TDM-ben

Termék- és szolgáltatástervezés a TDM-ben TDM 7. Termék- és szolgáltatástervezés a TDM-ben Stratégiai működés megalapozása Dr. Piskóti István Intézetigazgató, ME Marketing Intézet A tervezés terepe Milyen turisztikai termékfejlesztés célszerű

Részletesebben

TDM rendszer szerepe a Balaton régió turizmusában. Dani Barbara MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

TDM rendszer szerepe a Balaton régió turizmusában. Dani Barbara MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság TDM rendszer szerepe a Balaton régió turizmusában Dani Barbara MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság TDM rendszer célja A fenntartható és versenyképes turizmus rendszerének kialakítása és mőködtetése

Részletesebben

Jelentés. A turizmusfejlesztési intézkedések. ellenőrzése. ellenőrzése (párhuzamos ellenőrzés a horvát és a macedón számvevőszékkel) 16006 www.asz.

Jelentés. A turizmusfejlesztési intézkedések. ellenőrzése. ellenőrzése (párhuzamos ellenőrzés a horvát és a macedón számvevőszékkel) 16006 www.asz. Jelentés A turizmusfejlesztési intézkedések ellenőrzése A turizmusfejlesztési intézkedések ellenőrzése (párhuzamos ellenőrzés a horvát és a macedón számvevőszékkel) 16006 www.asz.hu AZ ELLENŐRZÉST FELÜGYELTE:

Részletesebben

A magyar turizmus szervezeti rendszere

A magyar turizmus szervezeti rendszere A magyar turizmus szervezeti rendszere A világ számos országában a turizmus irányítását több, egymást kiegészítő szervezet végzi. Ez elmondható Magyarországról is, hiszen az Országgyűléstől a települési

Részletesebben

RÉVFÜLÖP TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

RÉVFÜLÖP TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ RÉVFÜLÖP TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ /2014.(07 ) sz. Határozat JÓVÁHAGYANDÓ MUNKARÉSZ JÖVŐKÉP ÉS CÉLOK (314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 2. melléklet I. fejezet tartalmi követelményei szerint) 2 0 1

Részletesebben

Gazdaságfejlesztés térségfejlesztés - eseménymarketing

Gazdaságfejlesztés térségfejlesztés - eseménymarketing Gazdaságfejlesztés térségfejlesztés - eseménymarketing Horkay Nándor Igazgató VÁTI Nonprofit Kft. Területi Tervezési és Értékelési Igazgatóság Pécs, 2010. november 18. XVI. Országos Urbanisztikai Konferencia

Részletesebben

Veszprém Megyei Területfejlesztési koncepció és stratégia EFOP-GINOP-TOP ágazati lehatárolása, a 2014-2020-as időszak ágazati elemzése megyei szinten

Veszprém Megyei Területfejlesztési koncepció és stratégia EFOP-GINOP-TOP ágazati lehatárolása, a 2014-2020-as időszak ágazati elemzése megyei szinten Veszprém Megyei Területfejlesztési koncepció és stratégia EFOP-GINOP-TOP ágazati lehatárolása, a 2014-2020-as időszak ágazati elemzése megyei szinten TÁMOP-7.2.1-11/K Technikai segítségnyújtás 1085 Budapest,

Részletesebben

Beszámoló az MKIK 2014. évi szakmai tevékenységéről

Beszámoló az MKIK 2014. évi szakmai tevékenységéről Beszámoló az MKIK 2014. évi szakmai tevékenységéről Gazdasági környezet Az elmúlt évek gazdaságpolitikája arra alapozott, hogy az adósság csapdából csak akkor lehet kitörni, ha emelkedik a növekedési potenciál,

Részletesebben

Turisztikai Fórum 2010. december 20.

Turisztikai Fórum 2010. december 20. Turisztikai Fórum 2010. december 20. Adózott Vendégéjsza vendégéjszaka Vendégszám ka szám szám 2009 25313 73390 47405 2010 25204 78371 45949 IFA adatok 2009-2010 IFA bevétel 2009 15 643 650 Ft 2010 novemberig

Részletesebben

Balatonalmádi Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája

Balatonalmádi Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája Balatonalmádi Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája II. STRATÉGIA KDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Dunántúli Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI M I NISZTÉRIUM

ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI M I NISZTÉRIUM SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Háttéranyag a turizmus ágazat teljesítményének alakulásáról, valamint a Turisztikai Célelőirányzat forrásából megvalósuló pályázatokról I. Az ágazat teljesítményének alakulása 1. A turisztikai

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2016. február 15. Kónyáné dr. Zsarnovszky

Részletesebben

Irány Pécs! A pécsi TDM szervezet fejlesztése Fejlesztési Program

Irány Pécs! A pécsi TDM szervezet fejlesztése Fejlesztési Program Irány Pécs! A pécsi TDM szervezet fejlesztése Fejlesztési Program 1 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...2 1. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 2. A TDM SZERVEZET BEMUTATÁSA...5 2.1. A TDM Szervezet alapadatai...5

Részletesebben

A Közép-dunántúli régió fejlesztési programja

A Közép-dunántúli régió fejlesztési programja A Közép-dunántúli régió fejlesztési programja Pál Béla Elnök Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács Székesfehérvár, 2008. szeptember 25. A Közép-dunántúli régió számokban Ország Régió % Megjegyzés

Részletesebben

KIEMELT PROJEKT FELHÍVÁS. a DÉL-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM. Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása c. komponenséhez

KIEMELT PROJEKT FELHÍVÁS. a DÉL-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM. Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása c. komponenséhez KIEMELT PROJEKT FELHÍVÁS a DÉL-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása c. komponenséhez Kódszám: DDOP-2.1.1/E,F-12 1 Tartalomjegyzék A. TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE... 4

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. március 24-ei ülésére Tárgy: Tájékoztató az önkormányzati választások óta eltelt időszak történéseiről, képviselőtestület

Részletesebben

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK VELENCEI-TÓ TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI TERVEZÉS ALAPJAINAK VIZSGÁLATA ÁLTALÁNOS ÖSSZEFOGLALÓ 2009 VELENCEI-TÓ A TERMÉSZETES EGÉSZSÉG ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A Velencei-tó tó a 1117/2005. (XII.

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Székesfehérvár Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája 2014-2020 Székesfehérvár, 2014. május 30. Dokumentum történet Verzió címe Verzió dátuma Nem végleges, továbbfejlesztése tervezett

Részletesebben

MARKETINGTERV 2014 mellékletek

MARKETINGTERV 2014 mellékletek Magyar turizmus zrt. MARKETINGTERV 2014 mellékletek Tartalom 1. Részletes helyzetelemzés 2 1.1. A turizmus jelentősége Magyarországon...................................................................

Részletesebben

Turisztikai fejlesztések az Új Széchenyi Terv keretében az Észak-magyarországi régióban

Turisztikai fejlesztések az Új Széchenyi Terv keretében az Észak-magyarországi régióban Turisztikai fejlesztések az Új Széchenyi Terv keretében az Észak-magyarországi régióban Turisztikai fejlesztések hatása az Észak-magyarországi turisztikai régióban Molnár Anita Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi

Részletesebben

Térségi fejlesztési tanácsok

Térségi fejlesztési tanácsok Térségi fejlesztési tanácsok A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény 5 -a a fejlesztési régiót egy vagy több megyére (a fővárosra), vagy azok meghatározott területére

Részletesebben

Szám: 02/91-23/2009. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. április 23-i ülésére

Szám: 02/91-23/2009. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. április 23-i ülésére VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám: 02/91-23/2009 E L Ő T E R J E S Z T É S A Veszprém

Részletesebben

Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése c. konstrukciójához

Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése c. konstrukciójához PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Dél-Alföldi Operatív Program Dél-Dunántúli Operatív Program Észak-Alföldi Operatív Program Észak-Magyarországi Operatív Program Közép-Dunántúli Operatív Program Nyugat-Dunántúli Operatív

Részletesebben

Tárgy: Tapasztalatok a nyári szezonról

Tárgy: Tapasztalatok a nyári szezonról 1 Közművelődési Intézmény és Könyvtár 8174 Balatonkenese, Táncsics M. u. 24. Pf.: 88. Tel./Fax: 88/594-500 E-mail: kulturakenese@invitel.hu www.balatonkenese.hu Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő-

Részletesebben

Megalapozó vizsgálat

Megalapozó vizsgálat T Á J T E R V M Ű H E L Y SZOLGÁLTATÓ ÉS TANÁCSADÓ KFT. 8261 Badacsony, Római u. 197. e-mail: laposaj@bazaltbor.hu Megalapozó vizsgálat Óbudavár településrendezési eszközeinek felülvizsgálatához 50-1855/2015

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Észak-Alföldi Operatív Program keretében. Versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés támogatására.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Észak-Alföldi Operatív Program keretében. Versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés támogatására. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Észak-Alföldi Operatív Program keretében Versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés támogatására Kódszám: EAOP-2007-2.1.1. A projektek az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Oroszország. Marketingterv

Oroszország. Marketingterv Marketingterv 2009 Marketingterv 2009 Az orosz turisztikai piac nem változik jelentősen. A kiutazó forgalom továbbra is dinamikusan növekszik: 2008-ra a szakemberek akár 30-40%-os forgalomnövekedést is

Részletesebben

Megalapozó vizsgálat

Megalapozó vizsgálat Megalapozó vizsgálat Balatonfenyves településrendezési eszközeinek felülvizsgálatához 50-1658/2012 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ 1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban,

Részletesebben

Balatonalmádi Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája

Balatonalmádi Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája KD-ITS Konzorcium KPRF Ex Ante LLTK MAPI PESTTERV TRENECON COWI Város Teampannon 8000 Székesfehérvár, Zichy liget 12. Balatonalmádi Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája I. MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT

Részletesebben

GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA és annak munkaerő-piaci vonatkozásai

GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA és annak munkaerő-piaci vonatkozásai GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA és annak munkaerő-piaci vonatkozásai Kovács Gergő Péter kistérségi referens Gödöllő Város Polgármesteri Hivatal Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról

Részletesebben

A Tourinform irodák szerepe a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetekben. Dr. Lőrincz Katalin Tourinform Veszprém

A Tourinform irodák szerepe a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetekben. Dr. Lőrincz Katalin Tourinform Veszprém A Tourinform irodák szerepe a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetekben Dr. Lőrincz Katalin Tourinform Veszprém Tourinform irodák ma 7 érv a Tourinform irodák mellett 25 éves Tourinform-hálózat

Részletesebben

DR. GÁL LAJOS. 1. A világ és Magyarország szőlőtermesztésének és borászatának trendjei, aktuális kérdései.

DR. GÁL LAJOS. 1. A világ és Magyarország szőlőtermesztésének és borászatának trendjei, aktuális kérdései. DR. GÁL LAJOS terrior kutatás borok összetétele borvidékek bor és gasztronómia 1. A világ és Magyarország szőlőtermesztésének és borászatának trendjei, aktuális kérdései. 2. Borfogyasztói szokások vizsgálata.

Részletesebben

A kezdeményezések régiója

A kezdeményezések régiója A kezdeményezések régiója 1 2 Köszöntő A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 12 éve látja el a hazai és uniós fejlesztésekhez, pályázatokhoz kapcsolódó feladatokat. Az elmúlt években tett erőfeszítéseink

Részletesebben

Románia. Marketingterv

Románia. Marketingterv Marketingterv 2009 Marketingterv 2009 A román turisztikai piac az európai átlagnál dinamikusabban fejlődik. Az elmúlt tíz évben a száma 143 ezerről 350 ezer fölé emelkedett, ezzel küldőországként a 16.

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

VESZPRÉM MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Készült a Veszprém Megyei Önkormányzat megbízásából VESZPRÉM MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Egyeztetési anyag 1085. Budapest, Kőfaragó u.9. Tel: 267 05 08, 267 70 78 Fax: 266 75 61 E-mail: pestterv@pestterv.hu

Részletesebben

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek Záróvizsga tételek Turizmus-vendéglátás szak 2012. A tételek 1. A turizmus fogalma. A turizmus rendszere, a kereslet, kínálat elemei. A turizmus csoportosítása. A turizmus előzményei és fejlődése. A turizmus

Részletesebben

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése. 2013. október 22-én (kedd) 14.00 órai kezdettel rendkívüli ülést tart.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése. 2013. október 22-én (kedd) 14.00 órai kezdettel rendkívüli ülést tart. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2013. október 22-én (kedd) 14.00 órai kezdettel rendkívüli ülést tart. Az ülés helye: Veszprém, Megyeház tér 1. (Megyeháza földszint 1, Képviselői Iroda) Javasolt

Részletesebben

NKA közlemény a Gazdasági Minisztérium Széchenyi Terv Turizmusfejlesztési Programjának pályázatairól

NKA közlemény a Gazdasági Minisztérium Széchenyi Terv Turizmusfejlesztési Programjának pályázatairól 162 NKA HÍRLEVÉL TARTALOMJEGYZÉK NKA közlemény a Gazdasági Minisztérium Széchenyi Terv Turizmusfejlesztési Programjának pályázatairól A Turizmusfejlesztési Program pályázatai Nemzetközi, országos, turisztikai

Részletesebben

MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG

MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG Az Őrség fő turisztikai jellemzői A térség Vas megye délnyugati sarkában található, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat

Részletesebben

Ökoturisztikai fejlesztések a Közép-dunántúli régióban. Turizmus és Fenntarthatóság Trendek és fejlesztések konferencia Tata, 2015. március 24.

Ökoturisztikai fejlesztések a Közép-dunántúli régióban. Turizmus és Fenntarthatóság Trendek és fejlesztések konferencia Tata, 2015. március 24. Ökoturisztikai fejlesztések a Közép-dunántúli régióban Turizmus és Fenntarthatóság Trendek és fejlesztések konferencia Tata, 2015. március 24. MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA 2014. január december

Részletesebben

BALATON RÉGIÓ RÉSZLETES FEJLESZTÉSI TERVE

BALATON RÉGIÓ RÉSZLETES FEJLESZTÉSI TERVE Balaton Fejlesztési Tanács BALATON RÉGIÓ RÉSZLETES FEJLESZTÉSI TERVE 2007-2013 készült a Balaton Régió Fejlesztési Stratégiája és a Balaton Régió Komplex Térségi Programja alapján 2006. június 21. (módosítva:

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR. XV. Országos TDM Konferencia Székesfehérvár, 2016. 05. 18-20.

SZÉKESFEHÉRVÁR. XV. Országos TDM Konferencia Székesfehérvár, 2016. 05. 18-20. SZÉKESFEHÉRVÁR XV. Országos TDM Konferencia Székesfehérvár, 2016. 05. 18-20. KÖZÉPPONTBAN HELYI TDM SZERVEZET: SZÉKESFEHÉRVÁR + FEHÉRVÁRON TÚL VELENCEI-TÓ PÁKOZD: KEMPP TÁC: GORSIUM VÉRTES ÉS MÓR FEHÉRVÁRCSURGÓ

Részletesebben

KÖZGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLATOK 4. FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG JELENTÉSE 2014. 5. KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS 2014.

KÖZGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLATOK 4. FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG JELENTÉSE 2014. 5. KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS 2014. TARTALOM: KÖZGYŰLÉSI MEGHÍVÓ KÖZGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLATOK 1. ÜZLETI JELENTÉS 2014. 2. ÉVES BESZÁMOLÓ 2014. 3. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2014. 4. FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG JELENTÉSE 2014. 5. KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA

VESZPRÉM MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA Készült a Veszprém megye fejlesztésének megalapozása a 2014-2020 közötti időszakra című, ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0011 azonosítószámú projekt keretében a Veszprém Megyei Önkormányzat megbízásából VESZPRÉM

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KISTÉRSÉGE IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA 2008-2013 8. MELLÉKLETEK

MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KISTÉRSÉGE IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA 2008-2013 8. MELLÉKLETEK MOSONMAGYARÓVÁR ÉS KISTÉRSÉGE IDEGENFORGALMI STRATÉGIÁJA 2008-2013 8. MELLÉKLETEK Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Turizmus Intézet Győr, 2008.január.15 Darilla Bt. 190 191 192 INTERJÚ

Részletesebben

A turizmuspolitika aktuális kérdései

A turizmuspolitika aktuális kérdései A turizmuspolitika aktuális kérdései Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2015. február 19. Fodor Olivér osztályvezető Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály A turizmus nemzetgazdasági jelentősége A

Részletesebben

Sümeg város integrált településfejlesztési stratégiája

Sümeg város integrált településfejlesztési stratégiája Sümeg város integrált településfejlesztési stratégiája II. STRATÉGIA KDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Dunántúli Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált Településfejlesztési

Részletesebben

BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS

BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS 2016. MÁRCIUS BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Készült Balkány Város Önkormányzata megbízásából Készítette: MEGAKOM

Részletesebben

GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020)

GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020) GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020) 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS... 5 1.1 A feladat meghatározása... 6 1.2 SZAKMAI ÉS MÓDSZERTANI KERETEK... 7 1.2.2. A környezeti problémákkal

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. november 28-ai ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. november 28-ai ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés E L N Ö K E VI. 413/2013 E L Ő T E R J E S Z T É S A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. november 28-ai ülésére Tárgy: A 2007-2013-as programozási időszak végrehajtási

Részletesebben

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010. Budapest, 2009. október 28.

Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010. Budapest, 2009. október 28. Magyar Turizmus Zrt. Marketingterv 2010 Budapest, 2009. október 28. Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló. 4 1 Bevezető 14 2 Helyzetelemzés 16 2.1 Nemzetközi trendek... 16 2.2 Magyarország turizmusának

Részletesebben

A Balaton régió turizmusa és turisztikai marketingtevékenység a Balaton népszerűsítésére

A Balaton régió turizmusa és turisztikai marketingtevékenység a Balaton népszerűsítésére A Balaton régió turizmusa és turisztikai marketingtevékenység a Balaton népszerűsítésére Dr. Niklai Ákos elnök, Magyar Turizmus Zrt. Balaton konferencia Siófok, 2009. április 22. A 2008. évről dióhéjban

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE tervezett ágazati fejlesztései 2014-2020

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE tervezett ágazati fejlesztései 2014-2020 JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE tervezett ágazati fejlesztései 2014-2020 Cím Jász-Nagykun-Szolnok megye tervezett ágazati fejlesztései a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programban (MAHOP) Verzió 2.0 Megyei/MJV

Részletesebben

Szakmai beszámoló 2011

Szakmai beszámoló 2011 Szakmai beszámoló 2011 1 A Zala Termálvölgye Egyesület a LEADER program helyi megvalósítására 2008-ban létrehozott vidékfejlesztési civil szervezet. A LEADER helyi akciócsoport cím birtokosaként legfontosabb

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2015. NOVEMBER 26-AI ÜLÉSÉRE

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2015. NOVEMBER 26-AI ÜLÉSÉRE Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-750, (46) 323-600 Telefax: (46) 320-601 http://www.baz.hu elnok@hivatal.baz.hu Iktatószám:

Részletesebben

BALATONFENYVES. Településfejlesztési Koncepció TERVEZET. Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata

BALATONFENYVES. Településfejlesztési Koncepció TERVEZET. Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata TERVEZET Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata Lombár Gábor polgármester 8646 Balatonfenyves, Kölcsey u. 27. Generál Tervező: Altervező: ARKER Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. 7400 Kaposvár,

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a közvetkező pályázati felhívást teszi közzé:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a közvetkező pályázati felhívást teszi közzé: PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa a DDOP-2.1.1/D-12-2012-0028 kódjelű, Kerékpáros túraútvonal hálózat kialakítása a Balatonföldvári kistérség területén című pályázati

Részletesebben

EGÉSZSÉGTURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGÜNK 2009.

EGÉSZSÉGTURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGÜNK 2009. EGÉSZSÉGTURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGÜNK 2009. Quelle der Gesundheit in Ungarn német nyelvű kiadvány A termékalapú kiadvány célcsoportja a magyarországi termálfürdőket, természeti gyógyerőket meglátogatni, orvosi

Részletesebben

NAGY KÁROLY INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BICSKE

NAGY KÁROLY INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BICSKE NAGY KÁROLY INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BICSKE 2011 KÉSZÍTÕK NÉVSORA NAGY KÁROLY INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA - BICSKE MEGBÍZÓ KÉSZÍTETTE BICSKE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PORTATERV VÁROSRENDEZÉSI

Részletesebben

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 2 IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 1. Határozza meg a turizmus fogalmát, ismertesse a turizmus történeti fejlődését! Ismertesse a turizmus rendszerét és a környezeti hatásokat!

Részletesebben

A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI

A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI 2007 2011 A REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI 2007 2011 TARTALOMJEGYZÉK REGIONÁLIS TÁMOGATÁSPOLITIKA 5 Kohéziós politika7 A regionális operatív programok

Részletesebben

BALATONALMÁDI TURISZTIKAI EGYESÜLET. Pozícionálási és versenyképességi stratégia 2011. év

BALATONALMÁDI TURISZTIKAI EGYESÜLET. Pozícionálási és versenyképességi stratégia 2011. év BALATONALMÁDI TURISZTIKAI EGYESÜLET Pozícionálási és versenyképességi stratégia 2011. év 1 TARTALOM 1. Vezetői összefoglaló... 3 2. Célok rögzítése... 5 3. Turisztikai helyzetelemzés... 9 3.1. Balatonalmádi

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 3/2007. (I. 22.) számú. h a t á r o z a t a

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 3/2007. (I. 22.) számú. h a t á r o z a t a NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 3/2007. (I. 22.) számú h a t á r o z a t a Turisztikai Koncepciójának Intézkedési Tervéről A Közgyűlés 1.) az előterjesztést megtárgyalta és azt elfogadja. 2.)

Részletesebben

Devecser város integrált településfejlesztési stratégiája

Devecser város integrált településfejlesztési stratégiája Devecser város integrált településfejlesztési stratégiája II. STRATÉGIA KDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Dunántúli Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált Településfejlesztési

Részletesebben

MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA MÓR VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2010. JANUÁR I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 7 I.1. A HELYZETELEMZÉS FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSAI:... 7 I.1.1. A város egészére vonatkozó helyzetelemzés... 7 I.1.2. Városrészek

Részletesebben

Előterjesztés a Balaton Fejlesztési Tanács részére biztosított 2016. évi fejlesztési forrás felhasználásáról

Előterjesztés a Balaton Fejlesztési Tanács részére biztosított 2016. évi fejlesztési forrás felhasználásáról Előterjesztés a Balaton Fejlesztési Tanács részére biztosított 2016. évi fejlesztési forrás felhasználásáról Javaslat a 2016. évi fejlesztési forrás felhasználására A Balaton Fejlesztési Tanács hatékony

Részletesebben

KISKŐRÖSI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS részére. IV. kötet OPERATÍV PROGRAM

KISKŐRÖSI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS részére. IV. kötet OPERATÍV PROGRAM KISKŐRÖSI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS részére Fejlesztési Program IV. kötet OPERATÍV PROGRAM A Társulás önkormányzataival együttműködve készítette: HAZAI TÉRSÉGFEJLESZTŐ RT. DUNA-TISZA RF. RT. 2005. IV.

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2011/2

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2011/2 Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2011/2 Központi Statisztikai Hivatal 2011. szeptember Tartalom Bevezető... 2 Mezőgazdaság... 2 Ipar... 3 Beruházás... 5 Építőipar... 6 Lakásépítés... 7 Turizmus...

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 2014. július Jelentés az építőipar 2013. évi teljesítményéről Tartalom STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 VI. évfolyam 42. szám Összefoglalás...2 1. Nemzetközi kitekintés (Az építőipar helye a nemzetközi gazdasági

Részletesebben

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT VONYARCVASHEGY NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJÁT ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEIT MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT KÉSZÜLT A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓRÓL, AZ INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁRÓL

Részletesebben

Veszprém Megyei Önkormányzat Hivatala munkatársai

Veszprém Megyei Önkormányzat Hivatala munkatársai Veszprém Megyei Önkormányzat Közgy lésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám: 02/185-31/2007. E L T E R J E S Z T É S a Veszprém

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. megvalósult információs és szolgáltató pontok épületeinek teljes körű üzemeltetése, működtetése, hasznosítása.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. megvalósult információs és szolgáltató pontok épületeinek teljes körű üzemeltetése, működtetése, hasznosítása. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa a DDOP-2.1.1/D-12-2012-0028 kódjelű, Kerékpáros túraútvonal hálózat kialakítása a Balatonföldvári kistérség területén című pályázati

Részletesebben

1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról!

1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról! 1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról! 2. Mutassa be a turizmus piaci rendszerét, azaz a turizmus szereplőit, jellemzőit,

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata gazdasági program elfogadásáról A Képviselő-testület a 2014-2019 időszakra vonatkozó gazdasági programját

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. január 28.-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft. elmúlt évben végzett munkájáról Előadó: Varga-Halmosi

Részletesebben

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser

55 812 01 0010 55 01 Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser 236-06 Figyelemmel kíséri és értékeli az idegenforgalom sokoldalú rendszerét A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési

Részletesebben

BUDAPEST, VII. KERÜLET ERZSÉBETVÁROS FUNKCIÓBŐVÍTŐ REHABILITÁCIÓJA VÉGLEGES AKCIÓTERÜLETI TERV

BUDAPEST, VII. KERÜLET ERZSÉBETVÁROS FUNKCIÓBŐVÍTŐ REHABILITÁCIÓJA VÉGLEGES AKCIÓTERÜLETI TERV BUDAPEST, VII. KERÜLET ERZSÉBETVÁROS FUNKCIÓBŐVÍTŐ REHABILITÁCIÓJA VÉGLEGES AKCIÓTERÜLETI TERV KULTÚRA UTCÁJA רחוב התרבות STREET OF CULTURE 2009. JÚLIUS 1 Tartalomjegyzék 1. A FEJLESZTÉS ILLESZKEDÉSE AZ

Részletesebben

a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. június 18-i ülésére

a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. június 18-i ülésére Szám: 02/145-24/2009. Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELÕTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Turisztikai pályázatok az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében

Turisztikai pályázatok az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében Turisztikai pályázatok az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében Turisztikai pályázatok az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében Jelenleg elérhető pályázati konstrukciók: ÉMOP-2.1.1/B-12

Részletesebben

Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás. KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA. 2011.

Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás. KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA. 2011. Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA 2007 2012 2011. december Gárdony Pákozd Sukoró Zichyújfalu Vereb 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Magánszállásadás a Dél-Dunántúlon

Magánszállásadás a Dél-Dunántúlon Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatósága Magánszállásadás a Dél-Dunántúlon Száma: 5/ 2007 Pécs, 2008. január 1 Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatóság, 2008 ISBN 978-963-235-160-5 Igazgató:

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA SZAK KÖZÖS TÉTELEK

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA SZAK KÖZÖS TÉTELEK KÖZÖS TÉTELEK 1. Ön, mint közgazdász ismertesse a turizmus makrogazdaságban betöltött helyét és hatását a GDP-re! Térjen ki a turizmus egyéb gazdasági hatásaira! 2. Ön előadást tart egy külföldi csoport

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. mely készült az Idegenforgalmi és Marketing Bizottság 2010. április 19-én tartott ülésről

JEGYZŐKÖNYV. mely készült az Idegenforgalmi és Marketing Bizottság 2010. április 19-én tartott ülésről JEGYZŐKÖNYV mely készült az Idegenforgalmi és Marketing Bizottság 2010. április 19-én tartott ülésről Jelen vannak: a bizottság részéről: Orosz Lászlóné elnök Weil Zoltán Gálfi Antal Sneider Tamás hiányzik:

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI SZERZŐDÉS (tervezet)

ÜZEMELTETÉSI SZERZŐDÉS (tervezet) 1 ÜZEMELTETÉSI SZERZŐDÉS (tervezet) Amely létrejött egyrészről a Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulás (székhely: 8623 Balatonföldvár, Petőfi S. u. 1., képviseli: Holovits Huba társulási elnök),

Részletesebben

Krúdy Gyula Városi Művelődési Központ és Könyvtár 2008. évi beszámoló 2009. évi munkaterv

Krúdy Gyula Városi Művelődési Központ és Könyvtár 2008. évi beszámoló 2009. évi munkaterv Krúdy Gyula Városi Művelődési Központ és Könyvtár 3170 Szécsény, Ady E. út 12. 32/370-860, könyvtár 32/370-494 fax: 32/372-493 e-mail: krudy.muvhaz@gmail.com Krúdy Gyula Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Észak magyarországi Operatív Program keretében. Turisztikai attrakciók fejlesztése c. támogatására. Kódszám: ÉMOP 2.1.1.B.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Észak magyarországi Operatív Program keretében. Turisztikai attrakciók fejlesztése c. támogatására. Kódszám: ÉMOP 2.1.1.B. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Észak magyarországi Operatív Program keretében Turisztikai attrakciók fejlesztése c. támogatására Kódszám: ÉMOP 2.1.1.B. 1 Tartalom A. A támogatás célja, rendelkezésre álló forrás...

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2012. április 26-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2012. április 26-i ülésére Szám: 02/65-13/2012. Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Veszprém

Részletesebben

Tartalom: I. A regionális fejlesztést célzó

Tartalom: I. A regionális fejlesztést célzó Tartalom: oldal: I. A regionális fejlesztést célzó Európai Uniós támogatásokról...1 II. 2004-2006-os programok...2 III. Az INTERREG Közösségi Kezdeményezés Magyarországon 2004-2006...14 IV. A 2007 és 2013

Részletesebben

A HAJDÚSZOBOSZLÓI TURISZTIKAI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT

A HAJDÚSZOBOSZLÓI TURISZTIKAI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT Tel./Fax E-mail Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft +36 52 558 928 turizmus@hajduszoboszlo.hu H-4201 Hajdúszoboszló, Pf.: 178 www.hajduszoboszlo.hu Társaság megnevezése: Hajdúszoboszlói Turisztikai

Részletesebben

Pannonhalma turizmusfejlesztési koncepciója és operatív programjai

Pannonhalma turizmusfejlesztési koncepciója és operatív programjai Pannonhalma turizmusfejlesztési koncepciója és operatív programjai 2015 Dr. Egyed Krisztián PhD térségfejlesztés, turizmus, projektmenedzsment A-1120 Wien, Fockygasse 36/11 +36 30 38 55 750 k.egyed@gmail.com

Részletesebben

Felsőpáhok Község Polgármestere

Felsőpáhok Község Polgármestere Felsőpáhok Község Polgármestere 8395 Felsőpáhok, Szent I. u. 67. ELŐTERJESZTÉS a Felsőpáhok Község Képviselő-testületének 2010. február 25-i ülésére Tárgy: A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése

Részletesebben

Készítette: Márton György, területfejlesztési szakértő Madarász Zoltán, turisztikai szakértő 2015.03.09.

Készítette: Márton György, területfejlesztési szakértő Madarász Zoltán, turisztikai szakértő 2015.03.09. Készítette: Márton György, területfejlesztési szakértő Madarász Zoltán, turisztikai szakértő 2015.03.09. Tartalom Tartalom... 1 1. Vezetői összefoglaló... 3 2. Bevezető... 5 2.1. A desztináció bemutatása...

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás... 5 Mezőgazdaság... 5 Ipar... 6 Építőipar...

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚL. Budapest, 2013. november 26. Bodrogai László regionális marketing igazgató

KÖZÉP-DUNÁNTÚL. Budapest, 2013. november 26. Bodrogai László regionális marketing igazgató KÖZÉP-DUNÁNTÚL Budapest, 2013. november 26. Bodrogai László regionális marketing igazgató Megközelíthetőség: A régió pozíciója tranzitrégió, 3 autópálya (M1, M6, M7), 4 elsőrendű főútvonal (1, 6, 7, 8),

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/1

Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/1 Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 213/1 Központi Statisztikai Hivatal 213. június Tartalom Összefoglalás...2 Demográfiai helyzet...2 Munkaerőpiac...3 Gazdasági szervezetek...5 Beruházás...6

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi kar Turizmus és vendéglátás szak. A Harsányi turizmus fejlesztési lehetőségeinek bemutatása

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi kar Turizmus és vendéglátás szak. A Harsányi turizmus fejlesztési lehetőségeinek bemutatása Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi kar Turizmus és vendéglátás szak A Harsányi turizmus fejlesztési lehetőségeinek bemutatása Sajti Dénes 2014 Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 5 2. Turizmus kultúra, kulturális

Részletesebben