ARITMETIKA ÉS ALGEBRA ISMÉTLÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ARITMETIKA ÉS ALGEBRA ISMÉTLÉS"

Átírás

1 08. MODUL ARITMETIKA ÉS ALGEBRA ISMÉTLÉS Egyenletek, egyenlőtlenségek KÉSZÍTETTE: OROSHÁZI KATALIN

2 Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja A műveletekben szereplő mennyiségek nevének, a műveleti összefüggéseknek az ismétlése. Az egyenlet azonosság, egyenlőtlenség azonos egyenlőtlenség fogalmának a felelevenítése. Az egyenletek és egyenlőtlenségek megoldásának gyakorlása lebontogatással és mérlegelvvel. Az ellenőrzés fontosságának beláttatása, és helyes elvégzésének ismétlése. Egyszerű szöveges feladatok adatai közötti összefüggések felismertetése és matematikai megfogalmazása. Szöveges feladatok megoldása egyenlettel, egyenlőtlenséggel Időkeret óra Ajánlott korosztály 8. o. Modulkapcsolódási pontok Szűkebb környezetben: műveletek racionális számokkal és algebrai kifejezésekkel. Azonosságok. Kiemelés, beszorzás. Szöveges feladatok. Ellenőrzés. Algebrai kifejezések helyettesítési értéke. Tágabb környezetben: problémamegoldás számszerű adatokkal a mindennapi életben és a tudományokban. A képességfejlesztés fókuszai Szövegelemzés, értelmezés, szöveg lefordítása a matematika nyelvére. Az ellenőrzés igényének fejlesztése. Deduktív következtetés. Az ismeretek tudatos felidézése. Becslés. AJÁNLÁS Vigyük tovább az előző órán történtek felelevenítésének szokását. Az egyéni, a frontális és a csoportmunka (páros és négyes) váltakozzon, de a csoportmunka legyen a meghatározó. Használjuk a kiállítás módszerét - egy-egy feladat megoldásának és a házi feladatnak a bemutatásában - a tanítva tanulást és a csoportok közötti feladat átadást. Ha lehet, adjunk lehetőséget a csoportoknak arra, hogy a tagok megfigyeléseik alapján mondják el társaiknak, miben látták őket nagyon jónak, miben kell még fejlődniük. TÁMOGATÓ RENDSZER: Kérdések és válaszok cédulák, önértékelő táblázat, dominó az ekvivalens egyenletekhez, feladatlapok, feladatgyűjtemény, fólia, faliújság. ÉRTÉKELÉS: Folyamatos megfigyelés alapján. Irányított önértékelés. Csoportok egymás közötti értékelése. Felmérés.

3 Tanári útmutató Lépések, tevékenységek Kiemelt készségek, képességek Eszközök, Feladatok I. Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség. Ráhangolás: az előző óra felidézése, kérdőív a csoportmunkáról; a házi feladat ellenőrzése Önvizsgálat, önértékelés.. Egyszerű egyenletek megoldása kérdés felelet cédulákkal Műveleti összefüggések felismerése és alkalmazása.. Fordítás a matematika nyelvére egyenletek, egyenlőtlenségek Összefüggések matematikai megfogalmazása. Egyenletek és egyenlőtlenségek megoldása. tanulói melléklet: Kérdőív a csoportmunkáról. tanári melléklet: Kérdés felelet cédulák/.. feladatlap.. A témához kapcsolódó fogalmak felidézése Ismeretek tudatos felidézése.. A házi feladat előkészítése. feladatlap.

4 Tanári útmutató II. Egyenletek és egyenlőtlenségek megoldása; mérlegelv. Ráhangolás; a házi feladat ellenőrzése Megfigyelés. Következtetés. Egymás gondolatmenetének megértése.. Egyenletek és egyenlőtlenségek megoldása mérlegelvvel Tanult algoritmus felidézése. Együttműködés. Műveletek számokkal, algebrai kifejezésekkel. Diákok fóliái. feladatlap.. feladatlap.. Gyakorlás Sorba rendezés. Műveletek számokkal,. feladatlap.. algebrai kifejezésekkel.. A házi feladat kijelölése. feladatlap. III. Törtegyütthatós egyenletek és egyenlőtlenségek megoldásának ismétlése. Ráhangolás; a szakértő csoport kijelölése Figyelem. Önismeret, önértékelés. Tanulók fóliái. Differenciált felkészülés Megfigyelések. Következtetés. Általánosítás.. tanári melléklet: A korábbi ismeretek tudatos felidézése. Mások gondolatainak megértésére törekvés. Mintapéldák a szakértői csoportoknak. feladatlap.. Törtegyütthatós egyenletek és egyenlőtlenségek megoldása Analógiás gondolkodás. Saját gondolatok. feladatlap. megértetésére való törekvés. A házi feladat előkészítése Feladatgyűjtemény 9., 0.,.

5 Tanári útmutató 6 IV. Egyenletek, egyenlőtlenségek megoldása; gyakorlás. Ráhangolás; felidézés, a házi feladat ellenőrzése Írásbeli levezetés. Faliújságra kiállított feladatok. Gyakorlás feladatok továbbküldése (ekvivalens egyenletek, a hatványozás azonosságai, szövegírás, szöveges feladat megoldása, hibakeresés, egész- és törtegyütthatós egyenletek megoldása) Projektben való együttműködés. Tolerancia, egymás segítése. Közös munka tervezése, szervezése, megosztása az egyéni fejlődés. tanári melléklet: Borítékos feladatsor A G szolgálatában.. A felmérés lélektani előkészítése; irányított önértékelés Önértékelés. Önmotiválás. Saját értékek és korlátok felismerése és tudatosítása.. tanulói melléklet: Önértékelő lap V. Felmérő. Relaxációs gyakorlat Stresszkezelés Relaxációs zenekazetta. A felmérő feladatsor megoldása Önállóság. Időbeosztás. 6. tanári melléklet: Felmérő feladatsor. Tartalék kitekintő feladatok Feladatgyűjtemény.

6 A FELDOLGOZÁS MENETE I. Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség. Ráhangolás: az előző óra felidézése, kérdőív a csoportmunkáról; a házi feladat ellenőrzése Az előző óra felidézése Kiosztjuk a gyerekeknek a csoportmunkára vonatkozó kérdőívet (. tanári melléklet), és arra kérjük őket, hogy a rájuk legjellemzőbb rubrikába tegyenek jelet. A kérdőívek alapján a következő órától módosíthatjuk a csoportmunka jellemzőit. Változtathatunk a csoportok összetételén, pedagógiai megfontolásból oszthatunk ki szerepeket, vagy beiktathatunk a kommunikációt fejlesztő egyszerű gyakorlatot. A csoportmunkáról szóló értékelő lap kitöltése.. tanári melléklet Lásd a modul végén és az eszközei közt! Elmondtam csoporttársaimnak a véleményemet, az ötleteimet Kértem a csoporttársaimtól tanácsot, véleményt, ötletet Összefoglaltam a csoport véleményét, gondolatait az osztály számára Segítettem a tanulásban a csoport más tagját Jól éreztem magam a csoportmunka során Úgy éreztem, hogy könnyebben tanulok csoportban, mint egyedül Új órán új tanulópárral dolgoztam gyakran néha soha mindig A házi feladat ellenőrzése: Egyénileg javít mindenki. Adjunk lehetőséget a kérdezésre! Ez a beszélgetés jól előkészíti a következő feladatot.

7 . Egyszerű egyenletek megoldása kérdés felelet cédulákkal. Kétszer cédulánk van (. tanári melléklet).. tanári melléklet Lásd a modul végén és az eszközei közt! x + 7 = x = x = x = 8 + x = x = x = x = x = x = x = 6 x = 6 + x = 6 x = 7 x = x = 7 x : x = x = = x = x = 9 x = x : = 9 x = x = 0 x =, 0,8 + x =, x = 0, 7 x = 0 x = x : = 8 x = Megoldás: Minden egyenlet megoldása a tőle jobbra elhelyezkedő kártyán van. Ebből 6 lap egyszerű, akár fejben is megoldható egyenleteket tartalmaz, a másik 6 cédulán az egyenletek megoldásai szerepelnek. Minden tanulópár kap egyet egyet mindkét fajtából, de nem feltétlenül az összetartozókat. Hagyjunk némi időt a pároknak, hogy a náluk levő egyenlet megoldását átgondolják, hiszen nekik kell majd eldönteniük, hogy a mások által közölt megoldás helyes, vagy nem. Mondjuk el, hogy szeretnénk, ha minél többen fejben oldanák meg az elhangzó egyenletet, de ha ez túl nehéz a számukra, akkor leírhatják. Gondolnunk kell a vizuális típusú tanulókra is. Egy tanulópár egyik tagja felolvassa a náluk lévő nyitott mondatot, majd az a tanulópár folytatja, akiknél a megoldás van. Közlik a megoldást, - annak helyességét az egyenletet felolvasó páros bírálja el a saját eredménye vagy behelyettesítéssel való ellenőrzés alapján, majd ismertetik az ő nyitott mondatukat, stb. Ez addig tart, amíg elfogynak az egyenletek és a megoldások. A feladat előnye, hogy a gyerekek így db egyenletet oldanak meg, hiszen egyikük sem tudhatja, hogy az elhangzó egyenlet megoldása nem éppen az ő birtokában van-e? Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a lendületes feladatmegoldás nagyfokú koncentrációt igényel.

8 . Fordítás a matematika nyelvére egyenletek, egyenlőtlenségek. A következőkben viszonylag egyszerű szöveges feladatokat oldunk meg az. feladatlapról. A célja az, hogy az egyenletek, és egyenlőtlenségek megoldása ne legyen öncélú. Érezzék meg a gyerekek, hogy bonyolultabb matematikai problémák megoldására is képesek vele. A feladatok között van egyenletre, azonosságra, egyenlőtlenségre, azonos egyenlőtlenségre vezető feladat is. Van olyan, amely lebontogatással és mérlegelvvel egyaránt megoldható, de olyan is, aminél a lebontogatás nem vezet eredményre. Alkalmat kínál a feladatsor annak megbeszélésére is, hogy a szöveges feladatok megoldását a szöveggel kell egybevetni, ugyanis van olyan feladat, amelynél a nyitott mondatnak van megoldása, de a feladatnak nincs, vagy legalábbis nem ugyanaz, mint a nyitott mondaté. Minden esetben beszéljük meg azt is, hogy hány megoldása van az adott feladatnak, hogy természetessé váljon a több megoldás keresése, vagy a több megoldás kizárása. Javaslom, hogy váltakozzon a páros és a frontális munka. Egy-egy feladat elolvasása után adjunk lehetőséget a nyitott mondat felírására és megoldására a pároknak, de feladatonként nagyon alaposan beszéljünk meg. Gondoskodjunk róla, hogy a gyerekek minden hibát javítsanak ki a füzetükben.. FELADATLAP. Fordítsátok a matematika nyelvére, oldjátok meg és ellenőrizzétek a következő feladatokat! Állapítsátok meg, hogy hány megoldás van! a) Egy a egész szám és a 7 összege nem nagyobb, mint 6. Mi lehet ez a szám? a a 9 egész szám Ismételjük át a nem nagyobb kifejezés jelentését. Az egyenlőtlenség lebontogatással és mérlegelvvel egyaránt megoldható. Végtelen sok megoldása van, az összes 9-nél nem nagyobb szám. Ezek közül a számok közül azonban csak az egész számok megoldásai a szöveges feladatnak. Ábrázoljuk a megoldáshalmazt számegyenesen. Tudatosítsuk, hogy telt karikák sorozata jelöli a megoldásokat. (Megbeszélhetjük az a Z jelölést) b) Egy b racionális számot keresünk, amelynek a háromszorosánál -tel kisebb szám a 6. Mi lehet ez a racionális szám? b = 6 b = 7 Az egyenlet mérlegelvvel és lebontogatással egyaránt megoldható. Az egyenletnek és a feladatnak is egy megoldása van. Számegyenesen egyetlen telt karika jelöli. (Megbeszélhetjük a b Q jelölést) c) Mi lehet az a c természetes szám, amelyből -öt kivonva -nál kisebb számhoz jutunk? c < c = {0; ; ; ; ; ; 6; 7} Az egyenlőtlenség mérlegelvvel és lebontogatással egyaránt megoldható. Az egyenlőtlenségnek végtelen sok, a feladatnak azonban csupán nyolc megoldása van. Ábrázoljuk számegyenesen a megoldáshalmazt! (Megbeszélhetjük a c N jelölést)

9 d) Melyik az a d szám, amelynek a felénél 9-cel kisebb szám egyenlő a d szám - szeresével? d 9= d d = A feladat mérlegelvvel oldható meg. Az egyenletnek is és a feladatnak is egy megoldása van. (d N ) e) Ha egy e szám -szöröséből elveszünk egy az e számnál -gyel kisebb számot, akkor az e szám négyszeresénél nagyobb számhoz jutunk. Mi lehet ez a szám? e (e ) > e e = bármely (racionális) szám lehet. Mérlegelvvel megoldható azonos egyenlőtlenséghez jutottunk. A feladatnak és az egyenlőtlenségnek végtelen sok megoldása van. Ha nem jelölünk alaphalmazt, a megoldásokat a racionális számok körében keressük. f) Melyik az az f szám, amelynek a -szorosához -öt adva, az f számnál -gyel kisebb szám -szorosánál -vel nagyobb számhoz jutunk? f + = (f ) + f = bármely (racionális) szám lehet. Az egyenletet mérlegelvvel oldhatják meg. Azonosságot kapunk. Az egyenletnek és a feladatnak is végtelen sok megoldása van. g) Páros számot választottam, 7-tel megtoldottam, aztán 0-zel elosztottam, végül -gyel megszoroztam. Amit kaptam ezután, nem más, mint a nyolcas szám. Melyik számot választottam? g + 7 = 8 Nincs megoldása a feladatnak. 0 Az egyenlet lebontogatással és mérlegelvvel egyaránt megoldható, egy megoldása van, a, ez azonban nem megoldása a szöveges feladatnak, mert nem páros szám.

10 . A témához kapcsolódó fogalmak felidézése Gyűjtsük össze, hogy milyen fogalmak kerültek szóba! Ezután kérjünk példát mindegyikre az előző feladatsorból. nyitott mondat egyenlet, azonosság egyenlőtlenség, azonos egyenlőtlenség lebontogatás, mérlegelv ellenőrzés a nyitott mondatba való behelyettesítéssel, ellenőrzés szöveg szerint Egy-egy ügyes tanulót megkérhetünk rá, fogalmazza meg saját szavaival, hogy mit jelentenek ezek a fogalmak. Közösen csiszolhatjuk a megfogalmazásokat, de nem kell leírni azokat. Részletesen beszéljük meg a mérlegelv lehetséges lépéseit egyenleteknél, illetve egyenlőtlenségeknél. Térjünk ki arra, mi a következménye, ha az egyenlőtlenség mindkét oldalát ugyanazzal a negatív számmal szorozzuk vagy osztjuk, és miért.. A házi feladat előkészítése A gyerekek magukban olvassák el a feladatok szövegét. (. feladatlap.) Adjunk lehetőséget a kérdezésre. Ha úgy érezzük, hogy nem elég koncentrált a figyelem, nincs kérdés, kérdezzünk mi. Pl. Melyik feladat vezet egyenletre, melyik egyenlőtlenségre? Van-e olyan szövegrész, ami felkelti a gyanúját annak, hogy esetleg a nyitott mondat megoldása nem egyezik meg a feladat megoldásával? stb. Kérjünk meg három gyereket, hogy fóliára másolja rá a házi feladat egy-egy megoldását!. Oldd meg a feladatokat, és ellenőrizd a megoldások helyességét! a) Gondoltam egy számot. Ha a nála 7-tel kisebb szám négyszereséhez -at adok, -öt kapok eredményül. Melyik számra gondoltam? (0) b) Melyik az a természetes szám, amelyhez 7-et adva -nél kisebb számhoz jutunk? (Nincs ilyen természetes szám) c) A és egy c szám összegének a fele,. Melyik ez a c szám? ( )

11 II. Egyenletek és egyenlőtlenségek megoldása; mérlegelv. Ráhangolás; a házi feladat ellenőrzése. Ráhangolás:. FELADATLAP. Mindig az első sorból indulunk ki Adj hozzá mindkét oldalhoz -t! Vonj ki mindkét oldalból 0,-et! Szorozd meg mindkét oldalt -mal! Oszd el mindkét oldalt -vel! Szorozd meg mindkét oldalt ( )-mal! Oszd el mindkét oldalt ( )-vel! < 7 < 7 < = 7 = 7 7 < 9 < < 7 = 7 =, < 6,, <, 7, <,, =, 7, = 7, < 9 < 6 < = =, <,, <, <,, =,, =, > 9 > 6 > = =, >,, >, >,, =,, =, Ismét tudatosítsuk, hogy ha az egyenlőtlenség mindkét oldalát negatív számmal szorozzuk, vagy osztjuk, akkor a relációs jel iránya megfordul. A házi feladat megbeszélése A fóliára írt megoldásokat vetítsük ki, és egy-egy gyerek nem az, aki fóliára írta ismertesse a látottak alapján, hogy társa hogyan gondolkodhatott, és mondja el, hogy egyetérte vele? Ezzel arra nevelhetjük diákjainkat, hogy tudatosan figyeljenek egymásra, akarják, és tudják megérteni egymás gondolkodását.. Egyenletek és egyenlőtlenségek megoldása mérlegelvvel A) Beszélgetés keretében ismételjük át, amit az egyenletek és egyenlőtlenségek megoldásáról tanultak a korábbiakban. a) Idézzük fel ismét a mérlegelv lehetséges lépéseit! A zárójelbontás és az összevonás után a két oldal egyenlő változtatásával arra törekszünk, hogy: csak az egyik oldalon legyen ismeretlen az egyik oldalon csak az ismeretlent tartalmazó kifejezés legyen, a másik oldalon pedig egy szám álljon az egyik oldalon az ismeretlen álljon egymagában, a másik oldalon pedig egy szám. Végül behelyettesítéssel ellenőrizzük a megoldás helyességét.

12 b) Elevenítsük fel, hogy hogyan történik a zárójelbontás A zárójel előtti szorzó a zárójel tartalmának egészére vonatkozik, tehát úgy hagyhatjuk el a zárójelet, ha a zárójelbeli kifejezés minden tagját megszoroztuk a szorzóval. A zárójel előtti jelet úgy is értelmezhetjük, hogy a zárójelre vonatkozó szorzó, tehát a zárójelbeli kifejezés minden tagját megszorozzuk vele. Azt is mondhatjuk, hogy az ellentett jele, tehát minden tagot ellentétes előjellel kell leírnunk. B) Feladatmegoldás Fokozatosan nehezedő feladatokat oldatunk meg az Ellenőrzés párban módszerével. (. feladatlap.) Mielőtt elkezdenénk, nézzék meg a feladatokat. Kérdezzük meg, hogy mit tennének első lépésként a megoldás során, és hogy hogyan bontanák fel az egyes zárójeleket? Ellenőrzés párban: a négyes csoportok párokra oszlanak. A pár egyik tagja dolgozza ki a feladatot, a másik figyeli, és szükség esetén segít illetve ő ellenőrzi a megoldás helyességét, és dicsér. Feladatonként szerepet cserélnek. Ha minden feladattal elkészültek, akkor a négyes csoport dolgozik újra együtt, összehasonlítják a megoldásaikat. Eltérés esetén közösen keresik a hibát, és javítanak. Ha nem tudnak megegyezni, mind a négyen jelentkeznek, ezzel jelezve, hogy külső segítségre van szükségük. Végül a megoldásokat az egész osztály megbeszéli. A tanár sorra veszi a feladatokat. A megoldás ismertetését a lépéseket, a megoldáshalmazt és az ellenőrzés helyettesítési értékeit a diákkvartett szerint is elvégezhetik. Ez azt jelenti, hogy a csoport minden tagja húz egy sorszámot. A tanár rendelkezik egy sorozat csoportnév cédulával és egy sorozat -. sorszámkártyával. Ezekkel sorsolja ki, hogy melyik csoport melyik tagja ismerteti az éppen soros feladat megoldását. A többi csoport zöld lap felmutatásával jelzi, ha egyetért, kékkel, ha kiegészítést szeretne tenni, és piros lapot tart fel, ha hibásnak tartja a megoldást, és javítani szeretne.. Oldd meg, és ellenőrizd! a) a = 6 a = b) b + 9 = b 6 b = c) 7 ( c + ) 8 c c 6 d) (d ) = d ( d) d = e) 9 + ( e) (e + ) = (e ) ( e) e = f) 8 f = f + f = 7 g) (g ) ( g) > g (g ) ( + g) g >. Gyakorlás A. feladatsor megbeszélése után a gyakorlást differenciált feladatokkal folytatjuk. Ideiglenesen átalakíthatjuk a csoportokat, hogy továbbra is párban dolgozhassanak a gyerekek. A legügyesebbeknek adjuk fel a. feladatot, ahol egyenlet illetve egyenlőtlenség megoldásának összekuszálódott sorait kell rendbe tenni. Szükség esetén kérhetnek külső segítséget!

13 . a) Az egyenletmegoldás sorai összekeveredtek. Számozd be a sorokat a megoldás sorrendjében, és minden sor mellé írd oda, hogy mi történt! Bal oldal: ( 7) (6 + ) (7 ) = 0 = 0 /. ell.: behelyettesítés x 8 6x + x = 0 /. zárójelbontás x = 0 /. összevonás (x 7) (6 x + ) (7 x) = 0 /. x = Jobb oldal: 0 /. + mindkét oldalhoz /. ell.: behelyettesítés b) Az egyenlőtlenség megoldásának sorai összekeveredtek. Számozd be a sorokat a megoldás sorrendjében, és írd melléjük, hogy mi történt! x + 0 x /. Összevonás x / 6. mindkét oldalt: ( 7)-tel x 8 x + x /. zárójelbontás 7 x + 0 /. x mindkét oldalhoz (x ) 8 (x ) (x ) /. 7 x /. 0 mindkét oldalhoz Végezz ellenőrzést az alábbi táblázat segítségével. Ábrázold az egyenlőtlenség megoldását számegyenesen! x bal oldal jobb oldal bal oldal jobb oldal 0 0 i i 6 h Akiknek még nem megy nagyon jól a feladatmegoldás, tovább folytatják a gyakorlást a. feladatsorral. Ha nem okoz nagyobb gondot, szervezzük úgy a csoportokat, hogy párban dolgozhassanak a gyerekek, de a pár mindkét tagja oldja meg a feladatokat felváltva, a másik tag ellenőrzése mellett. Javasoljuk a gyerekeknek, hogy intézzék úgy, hogy a feladatokat ne ugyanaz a gyerek oldja meg elsőként. (Ha A és B a két gyerek, akkor az első feladatot AB, a másodikat BA sorrendben oldják meg stb.) Szükség esetén kérjenek külső segítséget!

14 . Oldd meg, és ellenőrizd! a) x x = x + (x + ) x = 8 b) (a ) ( a) = (a + ) (a + ) + a = c) + (x + ) = (x ) x = 8 Végül a négyes csoport tagjai számoljanak be egymásnak a végzett munkáról.. A házi feladat kijelölése A. feladatlap. feladatsorát adhatjuk házi feladatnak. Ha van rá idő, itt is kérdezzünk rá, mi lehetne az első lépés, ill. hogyan bonthatjuk fel a zárójeleket. Ismét kérjünk meg gyerekeket, hogy egy-egy feladatot írjanak át fóliára.. Oldd meg, és ellenőrizd! a) 8 x 6 + x 0 = 9 (x + ) ( x) x = b) (b + ) + (b ) ( b) = (b + ) + ( b) + b b = c) 6 (a ) = 8 (a + ) + a x = III. Törtegyütthatós egyenletek és egyenlőtlenségek megoldásának ismétlése. Ráhangolás; a szakértő csoport kijelölése Az előző óra összefoglalása A házi feladat ellenőrzése Célkitűzés. A szakértő csoport kijelölése. Közöljük, hogy ezen az órán olyan egyenletek és egyenlőtlenségek megoldását ismételjük át, amelyekben törtek is szerepelnek. Kérdezzük meg, kik érzik úgy, hogy az ilyen feladatok megoldása jól ment nekik hetedikben, és könnyen fel tudják idézni, ha segítséget kapnak. Jelöljünk ki egy 7 fős szakértői csoportot. Ha lehetséges, csoportonként egy tanulót válasszunk ki, ha ez nem lehetséges, kissé alakítsuk át a négyfős csoportokat. A szakértők elkülönülten dolgoznak szabadítsunk fel számukra egy asztalt. Kapnak db törtes egyenletet, és db törtes egyenlőtlenséget, kétféle megoldással együtt (. tanári melléklet). Ha kérik, kaphatnak még tankönyveket, amelyekből szintén tanulmányozhatják az ilyen feladatok megoldását, de használhatják hetedikes feladatlapjaikat is. A legfontosabb forrás azonban saját tudásuk, emlékeik. Feladatuk: felkészülni arra, hogy egy-egy tanulócsoportban rávezessék a többieket az ilyen feladatok megoldására.. Differenciált felkészülés A szakértői csoport felkészül a tanításra. A csoport minden tagja megkapja a mintapéldákat a megoldásokkal együtt.(. tanári melléklet) Figyelmeztessük őket, hogy a miértekre keressék a választ, hiszen arra kell felkészülniük, hogy társaikat rávezessék az ilyen típusú feladatok megoldására. Egymástól folyamatosan kérhetnek segítséget, de szükség esetén ekkor mindenki jelentkezik a külső segítség is rendelkezésükre áll.

15 . tanári melléklet (Mintapéldák a szakértői csoportnak) Lásd a modul végén és az eszközei közt!. x x x = / + = / = 7 / : x 6 = 8 / + 6 x = x = Ellenőrzés: bal oldal: = 7 = jobb oldal:. x + = x / x x + = x / x + = / / 8x 8 x + = x 6 x = / : / + 6 = x 6 9 x = = 9 x = 9 / : x = 9 = 9 Ellenőrzés: bal oldal: 9 + = + = 6, + 0, = 67, jobb oldal: 9 = 6 = 6,7

16 . + + = x + / zárójelbontás = x + / x / zárójelbontá = x + /összevonás 6 (x + ) = (x + ) s x x = x + / + 6 x = x + /összevonás = + / + x / = x / : / : x = x = x = Ellenőrzés: bal oldal: + := := = jobb oldal: + =

17 . x x x + x / x x + x / 0 / + 8x x / 0x / : x 0 / + 0 = 7, x / : ( ) x 7, Ellenőrzés: x = 7, bal oldal: ( 7, ) = 6 = 7 jobb oldal: 7, = 0, 7, = 7 x = 0 bal oldal: ( 0) 8 9 = = jobb oldal: 0 = 9, x = bal oldal: ( ) = = jobb oldal: =, x bal oldal jobb oldal bal oldal jobb oldal 7, 7 7 i 0 9 9, i, h A többiek hármas csoportokban dolgoznak tovább. A. feladatlap. feladatsorának feladatait oldják meg, de más-más kezdőlépés után. Minden új feladat előtt húzzanak a tanulók az. sorszámkártyákból, és a sorszámuknak megfelelő kezdőlépéssel oldják meg a következő feladatot. Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy a kezdőlépés megtétele után, ha van rá mód, egyszerűsítsenek, majd alkalmazzák a mérlegelvet. Egy időben tehát mindenki ugyanazt az egyenletet oldja meg, de más a kezdőlépés. Minden feladat megoldását követően beszéljék meg a tapasztalataikat, és a csoportban együtt gondolkodva próbálják meg indokolni. Végezzék el az ellenőrzést is. Szükség esetén egyszerre jelentkezve kérjenek külső segítséget. Beszéljük meg, hogy a b) és c) feladatot más formában is felírhatjuk. Például: b) x + x = 6 c) x + = 7( x + ) 0

18 . FELADATLAP. Oldjátok meg a feladatokat más-más kezdőlépés végrehajtása után! Ne feledkezzetek meg az ellenőrzésről sem! a) Az. tanuló Az egyenlet kezdőlépése Mindkét oldalt x = + x szorzod -mal x = +6x Mindkét oldalt x + = x szorzod 6-tal 6 x+ = x b) ( ) c) x 7 0 x + + = ( ) ( ) Mindkét oldalt szorzod 0-cal 7 x +0x = ( ) A. tanuló kezdőlépése Mindkét oldalt szorzod 6-tal x = +x Mindkét oldalt szorzod -vel 6 (x + ) = Mindkét oldalt szorzod 60-nal 8 + 0x = (x + ) A. tanuló kezdőlépése Mindkét oldalt szorzod 9-cel 6 x = x Mindkét oldalt szorzod 0-cal (x + ) = x Mindkét oldalt szorzod 90-nel x = (x + ) x =,. Törtegyütthatós egyenletek és egyenlőtlenségek megoldása A szakértők beülnek egy-egy csoportba, és vezetésükkel a csoportok megoldják a. feladatlap. feladatsorát. Minden feladat előtt beszéljék meg, hogy a sok lehetséges kezdőlépés közül melyik a legcélszerűbb. Ezután az ellenőrzés párban módszerrel dolgoznak, de ha kell, igénybe veszik a szakértőt, ha esetleg ő is elakad, akkor külső segítséget. Itt is beszéljük meg, hogy a hányados szorzat alakban is felírható, ahol az egyik tényező tört. Például: b) = x + x ( x ) 7 x c) = 6. Oldd meg, és ellenőrizd! Szükség esetén kérj segítséget a csoport szakértőjétől! Az egyenlőtlenség megoldáshalmazát ábrázold számegyenesen! a) 7 = x =, b) x = ( x + ) x = c) x 7 = ( x ) 6 x = d) x + < x x > 8. A házi feladat előkészítése A feladatgyűjtemény példáiból válasszanak maguknak - egyenletet a gyerekek. Megkérdezhetjük, hogy az egyes feladatokat kik választják. Jó lenne, ha valamennyi feladat megoldása megszületne a következő órára legalább egy példányban. Feltétlenül beszéljük meg, hogy a 0. és a. feladatban, ahol egy-egy tört számlálójában összeg ill. különbség szerepel, ha a számlálót szorozzuk, akkor az a számláló minden tagjára vonatkozik. Gyakran

19 elfelejtik ezt a gyerekek. Ha ez a gyakori hiba az adott osztályban is előfordul, akkor írassuk fel a feladatokat szorzat alakban is. Javasolhatjuk azt is, hogy tegyék zárójelbe a számlálót. Kérjük meg a gyerekeket, hogy külön lapra, szépen írják le a részletesen kidolgozott megoldásokat a következő órára. A legjobbakat a faliújságon kiállítjuk. IV. Egyenletek, egyenlőtlenségek megoldása; gyakorlás. Ráhangolás; felidézés, a házi feladat ellenőrzése Az előző óra összefoglalása. A házi feladat ellenőrzése: Az otthon elkészített feladatmegoldásokat jól láthatóan elhelyezzük, hogy mindenki tanulmányozhassa. A falon kiállított megoldásokhoz hozzászólhatnak a tanulók. Ha ugyanannak a feladatnak a megoldása többször szerepel, akkor a legjobbat, legszebbet hagyjuk fenn. Bíztassuk a gyerekeket arra, hogy szünetekben is tanulmányozzák a kiállított megoldásokat, hiszen mindenki annyival tud többet másoknál, amennyit másoktól tanul.. Gyakorlás feladatok továbbküldése Hét betűvel jelzett borítékban különböző típusú gyakorló feladat van (. tanári melléklet Borítékos feladatsor). A munkát csoportban célszerű végezni. Mint minden alkalommal, most is hívjuk fel a gyerekek figyelmét arra, hogy minden tanulónak tudnia kell a megoldást. A csoport feladata nem annyi csupán, hogy legyen egy jó megoldása minden feladatra, hanem az, hogy segítsen minden csoporttagnak megérteni ill. megtanulni azt. Itt említhetjük meg, hogy az osztályozásnál csoportjegyet is adunk majd. A feladatsort tartalmazó borítékokat először sorsoljuk, majd folyamatos továbbadással cseréljük. Az is lehetséges variáció, hogy a kezdő feladatsort kérhetik a csoportok. Ha ugyanarra több csoport pályázik, sorsolás vagy licitálás (korongok) dönthet. Az osztály képességeinek és fejlettségének függvényében a borítékokban lévő feladatok némelyike alól adhatunk felmentést, vagy használhatjuk differenciálásra is.

20 . tanári melléklet (megoldással) Az eredeti mellékletet lásd a modul végén és az eszközei közt! A Illesszétek össze azokat az egyenleteket, amelyeknek ugyanaz a megoldása! 8 = 6x 6 ( x ) ( x) = ( x ) x = 7 8 ( ) ( ) x = x + x+ + x + 7= 9x x + = x 7x+ x = 9 ( x ), ( x ) x= x x + = x 8, x = Dominó: azokat az egyenleteket kell összeilleszteni, amelyeknek ugyanaz a megoldása. Itt javasoljuk, hogy a csoporttagok osszák fel maguk között az egyenleteket, hogy a megoldások ismeretében ki tudják választani a párokat. Megoldás: 7x 8 = ( x ) + ( x+ ) + és ( x ) ( x) = x = x = ( x ) 9 és x + = x 7x+ x = 7 ( x 8) = 6x 6 és x + 7= 9x x =,( x ) x= x és x+ = x,8 x =, B. Határozzátok meg a következő műveletek eredményét a lehető legrövidebb idő alatt! Számológépet nem, de hatványtáblázatot használhattok = 7 7 = 6 7 = : 9 = 6 : 9 = 7 = : = 0 0 : 0 = 0 = = = 7 = = ( 7 ) = =

21 . Állapítsátok meg, hogy milyen számot kell a betűk helyére írni, hogy az állítás igaz legyen? 8 = a a = = b b = 6 c = 8 c = = d d = 6 = e e = f = 6 f = nincs ilyen szám A hatványozásról tanultakat ismételjük át ezzel a feladatsorral. Ha ügyesen használják a hatványtáblázatot, különösebb számolás nélkül kikereshetők az eredmények. Bíztassuk a csoportot itt is ügyes munkaszervezésre. A számok hatvány alakjának kikeresését feloszthatják maguk között. A hatványozás azonosságainak alkalmazását azonban beszéljék meg közösen! C Írjatok két szöveges feladatot, amelynek matematikai fordítása a következő két egyenlet:. x + x + ( x ) + + [( x ) +] = x = A felírt egyenletekhez kell szöveges feladatot készíteniük a gyerekeknek, és ha az idő engedi, megoldani a szöveges feladatokat, valamint szöveg szerint ellenőrizni a megoldások helyességét. Javasoljuk, hogy a csoport két tandeme ossza fel a feladatot egymás között, azután egymás szöveges feladatait oldják meg. D Oldd meg a szöveges feladatokat, és végezd el a szöveg szerinti ellenőrzést!. Mint tudjuk, Micimackó volt már szorult helyzetben többször is, sőt! Beszorult helyzetben is volt. Legokosabb barátja Róbert Gida segítségét akarta kérni, de ő nagyon messze tartózkodott a baleset helyszínétől. Az állatok összefogtak, hogy megvigyék a hírt neki. Nyuszi lefutotta az út negyedrészét, onnan Malacka döcögött tovább, és derekasan megtette az út hatodát. Kiss és üzletfelei az út egyötödén repültek. Még Füles is kivette részét a mentő akcióból, amikor is nagy sóhajtozások közepette ugyan, de megtette az út tizenketted részét. Ám így is maradt Bagolynak, km. Milyen messze volt Róbert Gida? km-nyire volt Róbert Gida. A matematika tanár a három nyolcadik osztályban egy napon íratott dolgozatot. 66 db dolgozat kijavítása várt rá. Még aznap kijavított belőle valamennyit, másnap -tel többet, a harmadik napon pedig csak feleannyit, mint az elsőn. Még így is maradt a negyedik nap reggelére db javítanivaló dolgozat. Hány dolgozatot javított az egyes napokon? Ha van idő számold ki azt is, mennyi időt töltött dolgozatjavítással, ha egy dolgozatra átlagosan percet kellett szánnia?. n.: 0db. n.: db. n.: 0 db. n.: db Összesen 6, órai munka Két szöveges feladatot kell lefordítaniuk a matematika nyelvére, majd megoldani, és szöveg szerint ellenőrizni azokat. Javasoljuk, hogy az egyik pár az egyik, a másik pár a másik feladatot írja fel egyenlettel, majd cseréljenek, és a másik páros egyenletét oldják meg valamint ellenőrizzék.

22 E Nyitott mondatok hibás megoldásai vannak a borítékban. Fogalmazzátok meg írásban, hogy milyen hibát követett el a megoldó, majd oldjátok meg a nyitott mondatokat helyesen! a = a / + a a = / 7 9 a = 0 / : 9 a = Hiba: Mindkét oldalhoz kellett volna hozzáadni a-t, a megoldó csak a jobb oldalhoz adta hozzá. Helyesen: a =. ( b + ) + b = 0 7 ( b ) b + + b = 0 b b + 0 = b b = 0 b = Hiba: Mindkét oldalon a zárójelbontás. Helyesen: b + b = 0 b + ; b =. c c = + 8 c 0 c = c + c = 6 c c = 6 Hiba: Mindkét oldalt szorozni kellett 0-szal, de nem szorozták mindkét oldalon mindegyik tagot. Helyesen: 8 c 0 c = 0 c + 0; c =,. d + d d + d 9 d Hiba: Mindkét oldalt negatív számmal kellett osztani, de nem fordították meg a relációs jelet. Helyesen: d Javasolhatjuk, hogy a párok - nyitott mondat javítását végezzék el, majd beszéljék meg tapasztalataikat.

23 F Oldjátok meg, és ellenőrizzétek az egyenleteket! a) a = a a = b) b b = b 8 + b + b = c) (c + ) = ( c) + 7 c = d) 0 (d ) + d + = 0 (d ) 7(d ) d = Javasolhatjuk a párok közötti munkamegosztást, de a megoldók feltétlenül magyarázzák el a csoport többi tagjának, hogy mire kellett vigyázni a megoldás során, és a feladatok mindegyike kerüljön be mindenki füzetébe. G Oldjátok meg, és ellenőrizzétek a következő egyenleteket! a) a = a + a = b b) b = b b =, 6 c c) c + 6 = c = d d + d d) + = 6 0 d = 0 Törtegyütthatós egyenletek megoldása és ellenőrzése. A d)megoldását nem kell feltétlenül elvárnunk minden csoporttól, ill. egy adott csoport minden tagjától. A csoport ismeretében adhatunk felmentést, de mindig úgy, hogy legalább az ügyesebb gyerekek érezzék, jó lenne ezzel is megbirkózni, tekintsék ezeket a feladatokat kihívásnak. Javasoljuk a munkamegosztást a párok között, de ragaszkodjunk hozzá, hogy a párok tagjai felváltva legyenek megoldók, illetve ellenőrök. A feladatsorok megoldása után adjunk lehetőséget a kérdezésre. A válaszadásra másik csoportból is vállalkozhatnak.

24 . A felmérés lélektani előkészítése; irányított önértékelés Arra kérjük a gyerekeket, hogy a lehető legőszintébben töltsék ki a táblázatot (. tanári melléklet). tanári melléklet Lásd a modul végén és az eszközei közt! Javasoljuk, hogy mindenki a táblázatban adott válaszok alapján válasszon házi feladatot gyakorlásra, a már megoldott és ellenőrzött feladatokból. A megoldást letakarva, oldják meg újra a problémás feladatokat, és az órai hibakeresés mintájára fogalmazzák meg az általuk elkövetett hibát írásban, és javítsák azt. Olyan csoportokban, ahol az együttműködés már jól megy, és biztosan nem vezet ellenségeskedéshez, próbálkozhatunk az egyéni osztályzat mellett csoportjegy adásával is. A csoport átlagjegyét is beírjuk minden csoporttagnak. Ezt közöljük előre, ezzel is bátorítva a csoportos gyakorlást, felkészülést az iskolán kívül is. Amennyiben azt látjuk, hogy az eddigi munka nem volt elég a témakör elsajátításához, az osztályzattal történő egyéni értékelést elhalaszthatjuk. Ez esetben a következő órán a felmérő feladatsort csoportosan oldják meg. A csoport osztályzata egy a tanár által kiválasztott csoporttag füzete alapján történhet, fenntartva a jogot arra, hogy a következő órán kérdéseket tegyünk fel a füzet tulajdonosának. Cél: az egymásért vállalt felelősség. Alkalmazhatjuk a felmérést osztályozás nélkül, diagnosztikus céllal is. Ekkor feltétlenül biztassuk a gyerekeket arra, hogy vessék össze egyéni teljesítményüket az önértékelésükkel. V. Felmérő Ismeret Lebontogatással egyenletet, egyenlőtlenség megoldása Zárójelbontás Összevonás A mérlegelv alkalmazása Szöveg lefordítása a matematika nyelvére Az egyenletmegoldás ellenőrzése Az egyenlőtlenség megoldásának ellenőrzése Szöveges feladat ellenőrzése szöveg szerint A megoldáshalmaz ábrázolása számegyenesen. Relaxációs gyakorlat Tudom a) Légzés váltott orrlyukkal nyitott ablaknál b) Csukott szemmel ha módunk van rá, relaxációs zenével nagyon precízen elképzeltetjük a sikeres munkát a feladatsor elolvasásától a megoldáson át a jó eredmény okán átélt örömöt, a siker tekintélynövelő hatását, a szülői fogadtatást, stb.. A felmérő feladatsor megoldása Értem, de még gyakorolnom kell Nem értem, segítséget kérek

25 FELMÉRŐ Név: A CSOPORT 8. évfolyam, Egyenletek, egyenlőtlenségek. Anna és Béla barátok. Ha Annának a Ft-ja van, írd fel algebrai kifejezéssel, hogy mennyi pénze van Bélának, ha a) Ft-tal több, mint Annának. b) -ször annyi, mint Annának. c) kettejüknek összesen 0 Ft-juk van. d) pénze Anna pénzének %-a. Írd fel a matematika nyelvén, ha A) a) és c) állítás egyszerre igaz B) b) és c) állítás egyszerre igaz C) d) és c) állítás egyszerre igaz Számítsd ki, hogy ezekben az esetekben külön-külön mennyi pénze volna a két jó barátnak?. Végezd el a lehetséges összevonásokat: a) a a + a + a 7 = b) b b + b + x = Számítsd ki mindkét algebrai kifejezés helyettesítési értékét, ha a = b= x = 7 7. Melyik több, mennyivel és hányszor? a) ( ) 0 0 b) c) ( ). Oldd meg és ellenőrizd! a) (a ) 7 = ( a) (a + ) b) b + = b 6. Gondoltam egy számot. Ha a kétszeresénél öttel nagyobb számot megszoroztam hárommal, akkor a gondolt szám háromszorosánál 8-cal nagyobb számot kaptam. Melyik számra gondoltam?

26 FELMÉRŐ B CSOPORT Név: 8. évfolyam, Egyenletek, egyenlőtlenségek. Csilla és Dénes barátok. Ha Csillának c Ft-ja van, írd fel algebrai kifejezéssel, hogy mennyi pénze van Dénesnek, ha a) Ft-tal kevesebb, mint Csillának. b) -szor annyi, mint Csillának. c) kettejüknek összesen 60Ft-juk van. d) pénze Csilla pénzének 0%-a. Írd fel a matematika nyelvén, ha A) a) és c) állítás egyszerre igaz B) b) és c) állítás egyszerre igaz C) d) és c) állítás egyszerre igaz Számítsd ki, hogy ezekben az esetekben külön-külön mennyi pénze volna a két jó barátnak?. Végezd el a lehetséges összevonásokat: a) a 7 a + a 7 a = b) b + b + x b = Számítsd ki mindkét algebrai kifejezés helyettesítési értékét, ha a = b= x = 7 7. Melyik több, mennyivel és hányszor? a) ( ) 7 b) 9 c) 8 ( ). Oldd meg és ellenőrizd! b a) 7 (a + ) = (a ) ( a) b) + = b 6. Gondoltam egy számot. Ha a kilencszeresénél héttel kisebb számot kettővel megszoroztam, akkor a gondolt szám háromszorosánál -gyel nagyobb számot kaptam. Melyik számra gondoltam?

27 FELMÉRŐ A CSOPORT (MEGOLDÁS) Név: 8. évfolyam, Egyenletek, egyenlőtlenségek. Anna és Béla barátok. Ha Annának a Ft-ja van, írd fel algebrai kifejezéssel, hogy mennyi pénze van Bélának, ha a) Ft-tal több, mint Annának. a + b) -ször annyi, mint Annának. a c) kettejüknek összesen 0 Ft-juk van. 0 a d) pénze Anna pénzének %-a., a Írd fel a matematika nyelvén, ha A) a) és c) állítás egyszerre igaz a + (a + ) = 0, Ft és 7, Ft B) b) és c) állítás egyszerre igaz a + a = 0 7 Ft és 7 Ft C) d) és c) állítás egyszerre igaz a +,a = 0 00 Ft és 0 Ft Számítsd ki, hogy ezekben az esetekben külön-külön mennyi pénze volna a két jó barátnak?. Végezd el a lehetséges összevonásokat: a) a a + a + a 7 = 7a 7 helyettesítési érték: b) 7 b b + b + x = b + x helyettesítési érték: Számítsd ki mindkét algebrai kifejezés helyettesítési értékét, ha a= b= x = 7 7. Melyik több, mennyivel és hányszor? a) ( ) 0 < 6-tal 0 b) < 0-szal -szer -ször c) ( ) > 86-tal -szor. Oldd meg és ellenőrizd! a) (a ) 7 = ( a) (a + ) b) b + = b 6 a=; bal oldal = jobb oldal = 7 b = ; bal oldal = jobb oldal = 6. Gondoltam egy számot. Ha a kétszeresénél öttel nagyobb számot megszoroztam hárommal, akkor a gondolt szám háromszorosánál 8-cal nagyobb számot kaptam. x + = x + 8 x = Melyik számra gondoltam? ( )

28 FELMÉRŐ B CSOPORT (MEGOLDÁS) Név: 8. évfolyam, Egyenletek, egyenlőtlenségek. Csilla és Dénes barátok. Ha Csillának c Ft-ja van, írd fel algebrai kifejezéssel, hogy mennyi pénze van Dénesnek, ha a) Ft-tal kevesebb, mint Csillának. c b) -szor annyi, mint Csillának. c c) kettejüknek összesen 60Ft-juk van. 60 c d) pénze Csilla pénzének 0%-a. 0, c Írd fel a matematika nyelvén, ha A) a) és c) állítás egyszerre igaz c + (c ) = 60 8, Ft és 79, Ft B) b) és c) állítás egyszerre igaz c + c = Ft és 70 Ft C) d) és c) állítás egyszerre igaz c + 0, c = 60 0 Ft és 0 Ft Számítsd ki, hogy ezekben az esetekben külön-külön mennyi pénze volna a két jó barátnak?. Végezd el a lehetséges összevonásokat: a) a 7 a + a 7 a = 7 a 7 helyettesítési érték: b) b + b + x b = 7 b+ x helyettesítési érték: Számítsd ki mindkét algebrai kifejezés helyettesítési értékét, ha a= b= x = 7 7. Melyik több, mennyivel és hányszor? a) 7 b) 9 c) > ( ) 8-cal -szor > 8 > ( ) 6-tal -ször 8-cal -szer. Oldd meg és ellenőrizd! b a) 7 (a + ) = (a ) ( a) b) + = b 6 a=; bal oldal = jobb oldal = b = ; bal oldal = jobb oldal =. Gondoltam egy számot. Ha a kilencszeresénél héttel kisebb számot kettővel megszoroztam, akkor a gondolt szám háromszorosánál -gyel nagyobb számot kaptam. Melyik számra gondoltam? (9 x 7) = x + Az -re gondoltam.. Tartalék kitekintő feladatok Ha valaki hamar készen van, javasoljuk a Feladatgyűjtemény. feladatát. (Kitekintés.) Ezt a feladatot adhatjuk házi feladatként is, de nem kötelezően.

29 FELADATGYŰJTEMÉNY. Ha testvéreim számát megszorzom héttel, és az eredményhez ötöt adok, akkor testvéreim számánál -gyel nagyobb számhoz jutok. Fejtsd meg, hány testvérem van!. Egy hatodik osztályban -en sportolnak, mindenki csak egyféle sportot űz. Kétszer annyian kosaraznak, mint ahányan vívnak, és a focisták száma -tel több, mint a vívóké. A többi sportoló gyerek atletizál, ők nyolcan vannak. vív:, kosarazik:6, focizik:8, atletizál:8. Egy hatodik osztályban -en sportolnak, mindenki csak egyféle sportot űz. Kétszer annyian kosaraznak, mint ahányan vívnak, és a focisták száma kettővel több, mint a vívóké. A többi sportoló gyerek atletizál, ők öten vannak. Hányan űzik az egyes sportokat? Nincs megoldása a feladatnak (a vívók darabszámára,-t kapnánk).. Janka és Panka testvérek, és a húsvéti locsolkodásra készültek. Nagyon sok locsolóra számítottak, ezért már pénteken elkezdték a tojásfestést. Janka naponta -gyel több tojást tud megfesteni, mint Panka, de még így sem lettek készen a tervezett harminc tojással a három nap alatt. Hány db tojást festhettek meg naponta? Foglald táblázatba a lehetőségeket! Panka -et, vagy kevesebbet, Janka -öt, vagy kevesebbet. Janka () Panka (0) Összesen 9 7 (). Oldd meg, és ellenőrizd! a) x + x x = 9 (x + ) + x = b) (x ) + ( + x) = (x + ) (x ) x = 6. Oldd meg, és ellenőrizd! a) (a + ) (6 a) = (a + ) a = b) (b ) + (b + ) = (b + ) ( + b) b = 7. Oldd meg, és ellenőrizd! a) 9 + (x ) = (x + ) + x 8 x = 0 b) (y + ) 8 = (y + ) y = 0 8. Oldd meg, és ellenőrizd! a) ( a + ) = (a 0,) a = 6 b) (b ) = b (b ) + b = 6 9. Oldd meg és ellenőrizd! a) x = x = 0 c) 6 y x = b) 7 x x= x = d) x = x+ 6 x = 7

30 0. Oldd meg, és ellenőrizd! a a) = a = b) b = c) c + d + = 7 c =, d) = d = 6. Oldd meg, és ellenőrizd! x x+ x 8x x a) = nincs megoldás b) ( x + ) = 6 x = c) x x+ x + + = x = d) 7 x = 6 x =. Mi(k) lehet(nek) a megoldás(ok) a) x 0 = nincs megoldás b) ( x) = 00 x = ; x = c) ( x) = 00 nincs megoldás d) x = x = ; x = e) (7 x) = 7 x = f) x = x = 0 g) 8 0 x = nincs megoldás h) (x ) (x + )=0 x = ; x =. Ha tudod, oldd meg fejben az alábbi egyenleteket, de feltétlenül ellenőrizd a megoldások helyességét! a) p +, = p =,7 + q = q = b) r = 8 7 r = 8 c) t 7= t = 6 v d) =, v = 9, , s = s = 0 u = u = = z = z = 9. Oldd meg, és ellenőrizd! a) 7x + 0= x = y + 9= y = v = v = 9 z = 6 z = b) x = x = 9 y = 7 7 y = 7 v + = v = 7, 8 + z = z = Oldd meg, és ellenőrizd! a) 7x 9 + x= 8x x+ + x x = b) x x x x + = x + x = 0 x c) x + + x= x+ 7+ x x = 8

31 6. Oldd meg, és ellenőrizd! x 9 x = x+ x = 6 a) ( ) b) 8 ( x ) ( x) x 7 ( x) ( x ) c) x ( x ) ( 7x ) 6 ( 7x 6) ( x ) d) x ( x ) ( x) ( x 7) ( x 8) = + + x = + = + x = + = + + x = 7 7. Oldd meg, és ellenőrizd! a) x + x = x 6 b) x ( ) x x x x + = x = 6 x = 8. Oldd meg, és ellenőrizd! 7a a+ + a = 7 a a a = a) ( ) ( ) ( ) ( ) b) 8 ( b ) ( b) ( b) 7b c) 07, ( c ), ( c ) ( 09, c, ) 8, + = + + b = 9 = c = 9. Oldd meg, és ellenőrizd!, x + = 9 x+ x = a) ( ) ( ) b) 0, ( y ) 06, ( y) + = y = 7, + = v = c) ( v ) ( v) 0. Oldd meg, és ellenőrizd! a a a a) = + a = b b b b b) + = b =

32 08. tanári melléklet Osztályonként db géppapírra nyomva. Minden új órai felhasználáshoz a mellékletről az iskolában annyi fénymásolat készítendő, hogy minden tanulónak jusson egy táblázat. Egy oldalon ilyen táblázat szerepel, szét kell vágni.

33 Elmondtam csoporttársaimnak a véleményemet, az ötleteimet Kértem a csoporttársaimtól tanácsot, véleményt, ötletet Összefoglaltam a csoport véleményét, gondolatait az osztály számára Segítettem a tanulásban a csoport más tagját gyakran néha soha mindig Jól éreztem magam a csoportmunka során Úgy éreztem, hogy könnyebben tanulok csoportban, mint egyedül Új órán új tanulópárral dolgoztam Egyéb észrevétel: Elmondtam csoporttársaimnak a véleményemet, az ötleteimet Kértem a csoporttársaimtól tanácsot, véleményt, ötletet Összefoglaltam a csoport véleményét, gondolatait az osztály számára Segítettem a tanulásban a csoport más tagját gyakran néha soha mindig Jól éreztem magam a csoportmunka során Úgy éreztem, hogy könnyebben tanulok csoportban, mint egyedül Új órán új tanulópárral dolgoztam Egyéb észrevétel: Elmondtam csoporttársaimnak a véleményemet, az ötleteimet Kértem a csoporttársaimtól tanácsot, véleményt, ötletet Összefoglaltam a csoport véleményét, gondolatait az osztály számára Segítettem a tanulásban a csoport más tagját gyakran néha soha mindig Jól éreztem magam a csoportmunka során Úgy éreztem, hogy könnyebben tanulok csoportban, mint egyedül Új órán új tanulópárral dolgoztam Egyéb észrevétel:

34 08. tanári melléklet Kérdés-felelet cédulák ( db) Osztályonként készlet ebben a méretben kartonlapra nyomva. A vonalak mentén szétvágandó. x + 7 = x = x = x = 8 + x = x = x = x = x = x = x = 6 x = 6 + x = 6 x = 7 x = x = 7

35 x : x = x = = x = x = 9 x = x : = 9 x = x = 0 x =, 0,8 + x =, x = 0, 7 x = 0 x = x : = 8 x =

36 08. tanári melléklet: Mintapéldák a szakértői csoportnak Osztályonként 8 (csoportonként ) készlet géppapírra nyomva ebben a méretben.. x x x = / + = / = 7 / : x 6 = 8 / + 6 x = x = Ellenőrzés: bal oldal: = 7 = jobb oldal:. x + = x / x x + = x / x + = / / 8x 8 x + = x 6 x = / : / + 6 = x 6 9 x = = 9 x = 9 / : x = 9 = 9 Ellenőrzés: bal oldal: 9 + = + = 6, + 0, = 67, jobb oldal: 9 = 6 = 6,7

37 . + + = x + / zárójelbontás = x + / x = x + /összevonás 6 (x + ) = (x + ) / zárójelbontás x x = x + / + 6 x = x + /összevonás = + / + x / = x / : / : x = x = x = Ellenőrzés: bal oldal: + := := = jobb oldal: + =. + x / x + x / 0 x / + 8x x / 0x x / : x 0 / + 0 x = 7, x / : ( ) x 7, Ellenőrzés: x = 7, bal oldal: ( 7, ) = 6 = 7 jobb oldal: 7, = 0, 7, = 7 x = 0 bal oldal: ( 0) 8 9 = = jobb oldal: 0 = 9, x = bal oldal: ( ) = = jobb oldal: =, x bal oldal jobb oldal bal oldal jobb oldal 7, 7 7 i 0 9 9, i, h

38 08. tanári melléklet Borítékos feladatsor A-G Osztályonként 8 (csoportonként ) készlet géppapírra nyomva ebben a méretben. A Illesszétek össze azokat az egyenleteket, amelyeknek ugyanaz a megoldása! 8 = 6x 6 ( x ) ( x) = ( x ) x = 7 8 ( ) ( ) x = x + x+ + x + 7= 9x x + = x 7x+ x = 9 ( x ) x + = x 8,, ( x ) x= x x =

39 B. Határozzátok meg a következő műveletek eredményét a lehető legrövidebb idő alatt! Számológépet nem, de hatványtáblázatot használhattok = : 9 = : = = 87 =. Állapítsátok meg, hogy milyen számot kell a betűk helyére írni, hogy az állítás igaz legyen? 8 = a = b c = 8 = d 6 = e f = 6 C Írjatok két szöveges feladatot, amelynek matematikai fordítása a következő két egyenlet:. x + x + ( x ) + + [( x ) + ] =. (8 x ) + x + (8 x ) = 760

40 D Oldd meg a szöveges feladatokat, és végezd el a szöveg szerinti ellenőrzést!. Mint tudjuk, Micimackó volt már szorult helyzetben többször is, sőt! Beszorult helyzetben is volt. Legokosabb barátja Róbert Gida segítségét akarta kérni, de ő nagyon messze tartózkodott a baleset helyszínétől. Az állatok összefogtak, hogy megvigyék a hírt neki. Nyuszi lefutotta az út negyedrészét, onnan Malacka döcögött tovább, és derekasan megtette az út hatodát. Kiss és üzletfelei az út egyötödén repültek. Még Füles is kivette részét a mentő akcióból, amikor is nagy sóhajtozások közepette ugyan, de megtette az út tizenketted részét. Ám így is maradt Bagolynak, km. Milyen messze volt Róbert Gida?. A matematika tanár a három nyolcadik osztályban egy napon íratott dolgozatot. 66 db dolgozat kijavítása várt rá. Még aznap kijavított belőle valamennyit, másnap -tel többet, a harmadik napon pedig csak feleannyit, mint az elsőn. Még így is maradt a negyedik nap reggelére db javítanivaló dolgozat. Hány dolgozatot javított az egyes napokon? Ha van idő, számold ki azt is, mennyi időt töltött dolgozatjavítással, ha egy dolgozatra átlagosan percet kellett szánnia? G Oldjátok meg, és ellenőrizzétek az egyenleteket! a) b) c) a = a + b b = b 6 c c + 6 = d d + d d) + = 6 0

41 E Nyitott mondatok hibás megoldásai vannak a borítékban. Fogalmazzátok meg írásban, hogy milyen hibát követett el a megoldó, majd oldjátok meg a nyitott mondatokat helyesen! a = a / + a a = / 7 9 a = 0 / : 9 a =. ( b + ) + b = 0 7 ( b ) b + + b = 0 b b + 0 = b b = 0 b =.. c c = + 8 c 0 c = c + c = 6 c c = 6 d + d d + d 9 d F Oldjátok meg, és ellenőrizzétek az egyenleteket! a) a = a b) b b = b 8 + b + c) (c + ) = ( c) + 7 d) 0 (d ) + d + = 0 (d ) 7 (d )

42 08. tanári melléklet: Önértékelő lap Osztályonként db géppapírra nyomva. Minden új órai felhasználáshoz a mellékletről az iskolában annyi fénymásolat készítendő, hogy minden tanulónak jusson egy önértékelő lap. Egy oldalon ilyen lap szerepel, szét kell vágni. Ismeret Lebontogatással egyenletet, egyenlőtlenség megoldása Tudom Értem, de még gyakorolnom kell Nem értem, segítséget kérek Zárójelbontás Összevonás A mérlegelv alkalmazása Szöveg lefordítása a matematika nyelvére Az egyenletmegoldás ellenőrzése Az egyenlőtlenség megoldásának ellenőrzése Szöveges feladat ellenőrzése szöveg szerint A megoldáshalmaz ábrázolása számegyenesen Ismeret Lebontogatással egyenletet, egyenlőtlenség megoldása Tudom Értem, de még gyakorolnom kell Nem értem, segítséget kérek Zárójelbontás Összevonás A mérlegelv alkalmazása Szöveg lefordítása a matematika nyelvére Az egyenletmegoldás ellenőrzése Az egyenlőtlenség megoldásának ellenőrzése Szöveges feladat ellenőrzése szöveg szerint A megoldáshalmaz ábrázolása számegyenesen

Módszertani megjegyzés: A kikötés az osztás műveletéhez kötődik. A jobb megértés miatt célszerű egy-két példát mu-

Módszertani megjegyzés: A kikötés az osztás műveletéhez kötődik. A jobb megértés miatt célszerű egy-két példát mu- . modul: ELSŐFOKÚ TÖRTES EGYENLETEK A következő órákon olyan egyenletekkel foglalkozunk, amelyek nevezőjében ismeretlen található. Ha a tört nevezőjében ismeretlen van, akkor kikötést kell tennünk: az

Részletesebben

17. modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, KÉTISMERETLENES EGYENLETEK

17. modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, KÉTISMERETLENES EGYENLETEK MATEMATIK A 9. évfolyam 17. modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, KÉTISMERETLENES EGYENLETEK KÉSZÍTETTE: DARABOS NOÉMI ÁGNES Készítette: Darabos Noémi Ágnes Matematika A 9. évfolyam. 17. modul: EGYENLETEK,

Részletesebben

I. Egyenlet fogalma, algebrai megoldása

I. Egyenlet fogalma, algebrai megoldása 11 modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK MEGOLDÁSA 6 I Egyenlet fogalma, algebrai megoldása Módszertani megjegyzés: Az egyenletek alaphalmazát, értelmezési tartományát később vezetjük be, a törtes egyenletekkel

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 11. modul EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK MEGOLDÁSA. Készítették: Vidra Gábor és Koller Lászlóné dr.

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 11. modul EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK MEGOLDÁSA. Készítették: Vidra Gábor és Koller Lászlóné dr. Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 11. modul EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK MEGOLDÁSA Készítették: Vidra Gábor és Koller Lászlóné dr. MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 11. modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK

Részletesebben

IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... A feladatsor jellemzői

IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... A feladatsor jellemzői IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Elsőfokú egyenletek, egyenlőtlenségek megoldása. Ezek felhasználása szöveges feladatok megoldásánál. Előzmények Egyenletek, egyszerűbb algebrai

Részletesebben

16. modul: ALGEBRAI AZONOSSÁGOK

16. modul: ALGEBRAI AZONOSSÁGOK MATEMATIK A 9. évfolyam 16. modul: ALGEBRAI AZONOSSÁGOK KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR, DARABOS NOÉMI ÁGNES Matematika A 9. évfolyam. 16. modul: ALGEBRAI AZONOSSÁGOK Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

4. modul EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS

4. modul EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 4. modul EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS MATEMATIKA A 9. szakiskolai évfolyam 4. modul: EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS Tanári útmutató

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek I.

Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek I. Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek I. DEFINÍCIÓ: (Nyitott mondat) Az olyan állítást, amelyben az alany helyén változó szerepel, nyitott mondatnak nevezzük. A nyitott mondatba írt változót

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 13. modul SZÖVEGES FELADATOK. Készítette: Vidra Gábor

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 13. modul SZÖVEGES FELADATOK. Készítette: Vidra Gábor Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 13. modul SZÖVEGES FELADATOK Készítette: Vidra Gábor MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 13. modul: SZÖVEGES FELADATOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

11. modul: LINEÁRIS FÜGGVÉNYEK

11. modul: LINEÁRIS FÜGGVÉNYEK MATEMATIK A 9. évfolyam 11. modul: LINEÁRIS FÜGGVÉNYEK KÉSZÍTETTE: CSÁKVÁRI ÁGNES Matematika A 9. évfolyam. 11. modul: LINEÁRIS FÜGGVÉNYEK Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

2. modul MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN

2. modul MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 2. modul MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN MATEMATIKA A 9. szakiskolai évfolyam 2. modul: MŰVELETEK RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin SZKb_102_06 Segítünk egymásnak A matematika nem játék? É N É S A M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári SEGÍTÜNK EGYMÁSNAK 53 MODULVÁZLAT

Részletesebben

13. modul: MÁSODFOKÚ FÜGGVÉNYEK

13. modul: MÁSODFOKÚ FÜGGVÉNYEK MATEMATIK A 9. évfolyam 13. modul: MÁSODFOKÚ FÜGGVÉNYEK KÉSZÍTETTE: CSÁKVÁRI ÁGNES Matematika A 9. évfolyam. 13. modul: MÁSODFOKÚ FÜGGVÉNYEK Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

2017/2018. Matematika 9.K

2017/2018. Matematika 9.K 2017/2018. Matematika 9.K Egész éves dolgozat szükséges felszerelés: toll, ceruza, radír, vonalzó, körző, számológép 2 órás, 4 jegyet ér 2018. május 28. hétfő 1-2. óra A312 terem Aki hiányzik, a következő

Részletesebben

MATEMATIK A 9. évfolyam. 1. modul: HALMAZOK KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA

MATEMATIK A 9. évfolyam. 1. modul: HALMAZOK KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA MATEMATIK A 9. évfolyam 1. modul: HALMAZOK KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA Matematika A 9. évfolyam. 1. modul: HALMAZOK Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok Halmazokkal

Részletesebben

5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS

5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS MATEMATIK A 9. évfolyam 5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR Matematika A 9. évfolyam. 5. modul: ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

0567. MODUL TÖRTEK. Törtekről tanultak összefoglalása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0567. MODUL TÖRTEK. Törtekről tanultak összefoglalása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 07. MODUL TÖRTEK Törtekről tanultak összefoglalása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 07. Törtek Törtekről tanultak összefoglalása Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret

Részletesebben

0653. MODUL TÖRTEK. Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0653. MODUL TÖRTEK. Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 06. MODUL TÖRTEK Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 06. Törtek Szorzás törttel, osztás törttel Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

MATEMATIK A 9. évfolyam. 2. modul: LOGIKA KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR

MATEMATIK A 9. évfolyam. 2. modul: LOGIKA KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR MATEMATIK A 9. évfolyam 2. modul: LOGIKA KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR Matematika A 9. évfolyam. 2. modul: LOGIKA Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 8. modul AZ ABSZOLÚTÉRTÉK-FÜGGVÉNY ÉS MÁS NEMLINEÁRIS FÜGGVÉNYEK

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 8. modul AZ ABSZOLÚTÉRTÉK-FÜGGVÉNY ÉS MÁS NEMLINEÁRIS FÜGGVÉNYEK Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 8. modul AZ ABSZOLÚTÉRTÉK-FÜGGVÉNY ÉS MÁS NEMLINEÁRIS FÜGGVÉNYEK Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 8. modul: Az abszolútérték-függvény és más nemlineáris függvények

Részletesebben

DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS. 33. modul

DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS. 33. modul Matematika A 3. évfolyam DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS 33. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 33. modul DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

2017/2018. Matematika 9.K

2017/2018. Matematika 9.K 2017/2018. Matematika 9.K Matematika javítóvizsga 2018. augusztus szóbeli 3 rövidebb (feladat, definíció, tétel) és 3 hosszabb feladat megoldása a 30 perces felkészülési idő alatt a megoldás ismertetése

Részletesebben

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;...

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... Egész számok természetes számok ( ) pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... 0 negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... egész számok ( ) 1. Írd a következõ számokat a halmazábra megfelelõ helyére! 3; 7; +6 ; (

Részletesebben

Feladatkörök a kooperatív munkában

Feladatkörök a kooperatív munkában SZKb_102_07 A méhek Feladatkörök a kooperatív munkában É N É S A M Á S I K Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM 62 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. Oldd meg a következő egyenleteket! (Alaphalmaz: Z) a) (x 1) (x + 1) 7x + 1 = x (4 + x) + 2 b) 1 2 [5 (x 1) (1 + 2x) 2 4x] = (7 x) x c) 2 (x + 5) (x 2) 2 + (x + 1) 2 = 6 (2x + 1) d) 6 (x 8)

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 14. modul GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK. Készítette: Vidra Gábor

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 14. modul GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK. Készítette: Vidra Gábor Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 14. modul GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK Készítette: Vidra Gábor MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 14. modul: GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

A kompetencia alapú matematika oktatás. tanmenete a 9. osztályban. Készítette Maitz Csaba

A kompetencia alapú matematika oktatás. tanmenete a 9. osztályban. Készítette Maitz Csaba A kompetencia alapú matematika oktatás tanmenete a 9. osztályban Készítette Maitz Csaba Szerkesztési feladatok 1. Síkgeometriai alapfogalmak 2. Egyszerűbb rajzok, szerkesztések körző, vonalzó használata

Részletesebben

ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK

ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK AZ ALGEBRAI KIFEJEZÉS FOGALMÁNAK KIALAKÍTÁSA (7-9. OSZTÁLY) Racionális algebrai kifejezés (betűs kifejezés): betűket és számokat a négy alapművelet véges sokszori alkalmazásával

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Matematika 8. osztály

Matematika 8. osztály ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Hat évfolyamos Matematika 8. osztály I. rész: Algebra Készítette: Balázs Ádám Budapest, 2018 2. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék I. rész: Algebra................................

Részletesebben

az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium kisérettségiző diákjai számára ; halmaz összes részhalmazát!

az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium kisérettségiző diákjai számára ; halmaz összes részhalmazát! 1. témakör: HALMAZELMÉLET A feladatok megoldásához használjuk a Négyjegyű függvénytáblázatot! Halmazok: 8-9. oldal 1. Sorold fel az a b x y halmaz összes részhalmazát!. AdottU alaphalmaz, és annak két

Részletesebben

Hasonlítsd össze! Melyik nagyobb, mennyivel? Tedd ki a jelet!

Hasonlítsd össze! Melyik nagyobb, mennyivel? Tedd ki a jelet! 49. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia és tanuló Hasonlítsd össze! Melyik nagyobb, mennyivel? Tedd ki a jelet! 26 + 33 25 + 33 12 + 35 12 + 31 62 + 15 63 + 14 43 26 53 26 35 13 35 15 62 18 72

Részletesebben

4. modul: MŰVELETEK A VALÓS SZÁMOK KÖRÉBEN

4. modul: MŰVELETEK A VALÓS SZÁMOK KÖRÉBEN MATEMATIK A 9. évfolyam 4. modul: MŰVELETEK A VALÓS SZÁMOK KÖRÉBEN KÉSZÍTETTE: DARABOS NOÉMI ÁGNES Matematika A 9. évfolyam. 4. modul: MŰVELETEK A VALÓS SZÁMOK KÖRÉBEN Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK!

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK! Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK! MATEMATIKA A 9. szakiskolai évfolyam 1. modul:gondolkodjunk, RENDSZEREZZÜNK! Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek VII.

Egyenletek, egyenlőtlenségek VII. Egyenletek, egyenlőtlenségek VII. Magasabbfokú egyenletek: A 3, vagy annál nagyobb fokú egyenleteket magasabb fokú egyenleteknek nevezzük. Megjegyzés: Egy n - ed fokú egyenletnek legfeljebb n darab valós

Részletesebben

3. Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek

3. Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek . Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Mennyi a 2x 2 8x 5 = 0 egyenlet gyökeinek a szorzata? (A) 10 (B) 2 (C) 2,5 (D) 4 (E) ezek egyike sem Megoldás I.: BME 2011.

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK. Készítette: Vidra Gábor

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK. Készítette: Vidra Gábor Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK Készítette: Vidra Gábor MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 16. modul: EGYBEVÁGÓSÁGOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

Óravázlat Matematika. 1. osztály

Óravázlat Matematika. 1. osztály Óravázlat Matematika 1. osztály Készítette: Dr. Jandóné Bapka Katalin Az óra anyaga: Számok kapcsolatai, számpárok válogatása kapcsolataik szerint Osztály: 1. osztály Készség-és képességfejlesztés: - Megfigyelőképesség

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 15. modul SÍKIDOMOK. Készítette: Vidra Gábor

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 15. modul SÍKIDOMOK. Készítette: Vidra Gábor Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 15. modul SÍKIDOMOK Készítette: Vidra Gábor MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 15. modul: SÍKIDOMOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 7. modul EGYENES ARÁNYOSSÁG ÉS A LINEÁRIS FÜGGVÉNYEK

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 7. modul EGYENES ARÁNYOSSÁG ÉS A LINEÁRIS FÜGGVÉNYEK Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 7. modul EGYENES ARÁNYOSSÁG ÉS A LINEÁRIS FÜGGVÉNYEK Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 7. modul: Egyenes arányosság és a lineáris függvények Tanári útmutató 2 A

Részletesebben

12. modul: ABSZOLÚTÉRTÉK-FÜGGVÉNY

12. modul: ABSZOLÚTÉRTÉK-FÜGGVÉNY MATEMATIK A 9. évfolyam 12. modul: ABSZOLÚTÉRTÉK-FÜGGVÉNY KÉSZÍTETTE: CSÁKVÁRI ÁGNES Matematika A 9. évfolyam. 12. modul: ABSZOLÚTÉRTÉK-FÜGGVÉNY Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

Matematika. 1. évfolyam. I. félév

Matematika. 1. évfolyam. I. félév Matematika 1. évfolyam - Biztos számfogalom a 10-es számkörben - Egyjegyű szám fogalmának ismerete - Páros, páratlan fogalma - Sorszám helyes használata szóban - Növekvő, csökkenő számsorozatok felismerése

Részletesebben

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ;

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ; . A racion lis sz mok A tanult sz mok halmaza A) Ábrázold számegyenesen az alábbi számokat! 8 + + 0 + 7 0 7 7 0 0. 0 Válogasd szét a számokat aszerint, hogy pozitív: pozitív is, negatív is: negatív: sem

Részletesebben

Bingó Számok, számhalmazok, műveletek 4. feladatcsomag

Bingó Számok, számhalmazok, műveletek 4. feladatcsomag Számok, számhalmazok, műveletek 1.4 ingó Számok, számhalmazok, műveletek 4. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 10 év fejszámolás alapműveletek törtrész számítása százalékszámítás szám ellentettje

Részletesebben

IX.2. ÁTLAGOS FELADATOK I. A feladatsor jellemzői

IX.2. ÁTLAGOS FELADATOK I. A feladatsor jellemzői IX.2. ÁTLAGOS FELADATOK I. Tárgy, téma Algebra, statisztika. Előzmények A feladatsor jellemzői Az aritmetikai átlag fogalma, oszthatósági alapismeretek, prímszám fogalma, a számtani sorozat elemeinek összegére

Részletesebben

8. Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek II.

8. Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek II. 8 Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek II Elméleti összefoglaló Az a + b+ c, a egyenletet másodfokú egyenletnek nevezzük A D b ac kifejezést az egyenlet diszkriminánsának nevezzük Ha D >, az

Részletesebben

0644. MODUL SZÁMELMÉLET. Közös osztók, közös többszörösök KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA

0644. MODUL SZÁMELMÉLET. Közös osztók, közös többszörösök KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0644. MODUL SZÁMELMÉLET Közös osztók, közös többszörösök KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0644. Számelmélet Közös osztók, közös többszörösök Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

9. Trigonometria. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! Megoldás:

9. Trigonometria. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! Megoldás: 9. Trigonometria I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! x = cos 150 ; y = sin 5 ; z = tg ( 60 ) (A) z < x < y (B) x < y < z (C) y < x < z (D) z < y

Részletesebben

IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA

IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 11. modul IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 11. modul: IDŐMÉRÉS AZ IDŐ MÚLÁSA 2 A modul célja

Részletesebben

A kompetencia terület neve

A kompetencia terület neve Pomáz Város Önkormányzata TÁMOP 3.1.4/08-1-2008-0024 Kompetencia alapú oktatás bevezetése Pomáz Város Önkormányzata nevelési oktatási intézményeiben A kompetencia terület neve SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS

Részletesebben

DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS. 23. modul

DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS. 23. modul Matematika A 3. évfolyam DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS 23. modul Készítette: C. NEMÉNYI ESZTER KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 23. modul DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

18. modul: STATISZTIKA

18. modul: STATISZTIKA MATEMATIK A 9. évfolyam 18. modul: STATISZTIKA KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA, GIDÓFALVI ZSUZSA MODULJÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL Matematika A 9. évfolyam. 18. modul: STATISZTIKA Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

Amit a törtekről tudni kell Minimum követelményszint

Amit a törtekről tudni kell Minimum követelményszint Amit a törtekről tudni kell Minimum követelményszint Fontos megjegyzés: A szabályoknak nem a pontos matematikai meghatározását adtuk. Helyettük a gyakorlatban használható, egyszerű megfogalmazásokat írtunk.

Részletesebben

IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... A feladatsor jellemzői

IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... A feladatsor jellemzői IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Elsőfokú egyenletek, egyenlőtlenségek megoldása. Ezek felhasználása szöveges feladatok megoldásánál. Előzmények Egyenletek, egyszerűbb algebrai

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja ÓRAVÁZLAT Az óra címe: Ismeretek a kis számokról Készítette: Nagy Istvánné Osztály nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja Tudatos észlelés, megfigyelés és a figyelem fejlesztése, pontosítása. Tapasztalatszerzés

Részletesebben

MATEMATIKA A 10. évfolyam

MATEMATIKA A 10. évfolyam MATEMATIKA A 10. évfolyam 7. modul Négyzetgyökös egyenletek Készítette: Gidófalvi Zsuzsa Matematika A 10. évfolyam 7. modul: Négyzetgyökös egyenletek Tanári útmutató A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK

EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK 0691. MODUL EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK Nyitott mondat, egyenlet, egyenlőtlenség KÉSZÍTETTE: OROSHÁZI KATALIN 0691. Egyenletek, egyenlőtlenségek Nyitott mondat, egyenlet, egyenlőtlenség Tanári útmutató

Részletesebben

ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS, KIVONÁS. A MŰVELETI SORREND SZÁMÍTÁSOKBAN ÉS SZÖVEGES FELADATOK MEGOLDÁSA SORÁN. 9. modul

ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS, KIVONÁS. A MŰVELETI SORREND SZÁMÍTÁSOKBAN ÉS SZÖVEGES FELADATOK MEGOLDÁSA SORÁN. 9. modul Matematika A 4. évfolyam ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS, KIVONÁS. A MŰVELETI SORREND SZÁMÍTÁSOKBAN ÉS SZÖVEGES FELADATOK MEGOLDÁSA SORÁN 9. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 4. ÉVFOLYAM 9. modul ÍRÁSBELI

Részletesebben

TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON

TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 5. modul TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 5. modul: TÖMEGMÉRÉS KOFÁK

Részletesebben

Lehetséges kooperatív módszerek a matematika oktatásában. Készítette : Koncsek Zoltán matematika szaktanácsadó

Lehetséges kooperatív módszerek a matematika oktatásában. Készítette : Koncsek Zoltán matematika szaktanácsadó Lehetséges kooperatív módszerek a matematika oktatásában Készítette : Koncsek Zoltán matematika szaktanácsadó Munkaformák Frontális Egyéni Kooperatív módszerek stb Hogyan alakítsunk ki kooperatív csoportokat?

Részletesebben

P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ. 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP

P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ. 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP J UHÁSZ I STVÁN P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ T é m a k ö r ö k é s p r ó b a f e l a d a t s o r 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP 1. oldal 9. OSZTÁLYOS PÓTVIZSGA TÉMAKÖRÖK: I.

Részletesebben

A matematikai feladatok és megoldások konvenciói

A matematikai feladatok és megoldások konvenciói A matematikai feladatok és megoldások konvenciói Kozárné Fazekas Anna Kántor Sándor Matematika és Informatika Didaktikai Konferencia - Szatmárnémeti 2011. január 28-30. Konvenciók Mindenki által elfogadott

Részletesebben

III.7. PRÍM PÉTER. A feladatsor jellemzői

III.7. PRÍM PÉTER. A feladatsor jellemzői III.7. PRÍM PÉTER Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Számelmélet: osztó, többszörös, prímtényezős felbontás, legkisebb közös többszörös, legnagyobb közös osztó. Előzmények Cél Oszthatóság, prímtényezős

Részletesebben

XI.5. LÉGY TE A TANÁR! A feladatsor jellemzői

XI.5. LÉGY TE A TANÁR! A feladatsor jellemzői XI.5. LÉGY TE A TANÁR! Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Algebrai, geometriai, kombinatorikai és valószínűségszámítási tipikus gondolkodási hibák, buktatók. Előzmények Mérlegelv, másodfokú egyenletek

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek X.

Egyenletek, egyenlőtlenségek X. Egyenletek, egyenlőtlenségek X. DEFINÍCIÓ: (Logaritmus) Ha egy pozitív valós számot adott, 1 - től különböző pozitív alapú hatvány alakban írunk fel, akkor ennek a hatványnak a kitevőjét logaritmusnak

Részletesebben

CSAHÓCZI ERZSÉBET CSATÁR KATALIN KOVÁCS CSONGORNÉ MORVAI ÉVA SZÉPLAKI GYÖRGYNÉ SZEREDI ÉVA: MATEMATIKA 7.

CSAHÓCZI ERZSÉBET CSATÁR KATALIN KOVÁCS CSONGORNÉ MORVAI ÉVA SZÉPLAKI GYÖRGYNÉ SZEREDI ÉVA: MATEMATIKA 7. Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 CSAHÓCZI ERZSÉBET CSATÁR KATALIN KOVÁCS CSONGORNÉ MORVAI ÉVA SZÉPLAKI GYÖRGYNÉ SZEREDI ÉVA: MATEMATIKA 7. TANKÖNYVISMERTETŐ TÓTFALUSI MIKLÓS Csahóczi

Részletesebben

1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek

1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek 1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Határozza meg az (A B)\C halmaz elemszámát, ha A tartalmazza az összes 19-nél kisebb természetes számot, továbbá B a prímszámok halmaza

Részletesebben

Műveletek egész számokkal

Műveletek egész számokkal Mit tudunk az egész számokról? 1. Döntsd el, hogy igazak-e a következő állítások az A halmaz elemeire! a) Az A halmaz elemei között 3 pozitív szám van. b) A legkisebb szám abszolút értéke a legnagyobb.

Részletesebben

Előadó: Horváth Judit

Előadó: Horváth Judit Előadó: Horváth Judit Előkészítés Tapasztalatszerzés: tevékenység eszközhasználat játék Az összeadás, kivonás típusai Változtatás Hasonlítás Egyesítés A típusok variánsai Fordított, indirekt szövegű feladatok

Részletesebben

Matematika tanmenet 2. osztály részére

Matematika tanmenet 2. osztály részére 2. osztály részére 2014-2015. Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Készítette: Molnárné Tóth Ibolya Témakörök 1. Témakör: Év eleji ismétlés /1-24. óra/..3-5. oldal 2. Témakör:

Részletesebben

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 2600 Vác, Németh László u. 4-6. (: 27-317 - 077 (/fax: 27-315 - 093 WEB: http://boronkay.vac.hu e-mail: boronkay@vac.hu Levelező Matematika Szakkör 2014/2015.

Részletesebben

Amit a törtekről tudni kell 5. osztály végéig Minimum követelményszint

Amit a törtekről tudni kell 5. osztály végéig Minimum követelményszint Amit a törtekről tudni kell. osztály végéig Minimum követelményszint Fontos megjegyzés: A szabályoknak nem a pontos matematikai meghatározását adtuk. Helyettük a gyakorlatban használható, egyszerű megfogalmazásokat

Részletesebben

Magasabbfokú egyenletek

Magasabbfokú egyenletek 86 Magasabbfokú egyenletek Magasabbfokú egyenletek 5 90 a) =! ; b) =! ; c) = 5, 9 a) Legyen = y Új egyenletünk: y - 5y+ = 0 Ennek gyökei: y=, y= Tehát egyenletünk gyökei:, =!,, =! b) Új egyenletünk: y

Részletesebben

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Elemek halmazba rendezése több szempont alapján. Halmazok ábrázolása. A nyelv logikai elemeinek helyes használata.

Részletesebben

OECD adatlap - Tanmenet

OECD adatlap - Tanmenet OECD adatlap - Tanmenet Iskola neve: IV. Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664, Járdánháza IV. Béla út 131. Tantárgy: Matematika Tanár neve: Lévai Gyula Csoport életkor (év): 13 Kitöltés dátuma 2003.

Részletesebben

A kooperatív tanuláshoz szükséges feladatkörök megismertetése

A kooperatív tanuláshoz szükséges feladatkörök megismertetése 26 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák B tanári SZKb_102_03 Tóban és tóparton É N É S A M Á S I K A kooperatív tanuláshoz szükséges feladatkörök megismertetése Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS,

Részletesebben

Programozással ismerkedőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1

Programozással ismerkedőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1 A foglalkozás célja, hogy a tanulók játékosan ismerkedjenek meg az információ átadásának lehetőségeivel, a LOGO programnyelv alapjaival. Irányjátékokkal, robotjátékokkal fejlesszük a tanulók algoritmikus

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Számelmélet I.

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Számelmélet I. Számelmélet I. DEFINÍCIÓ: (Osztó, többszörös) Ha egy a szám felírható egy b szám és egy másik egész szám szorzataként, akkor a b számot az a osztójának, az a számot a b többszörösének nevezzük. Megjegyzés:

Részletesebben

Matematika 11. osztály

Matematika 11. osztály ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Humán tagozat Matematika 11. osztály I. rész: Hatvány, gyök, logaritmus Készítette: Balázs Ádám Budapest, 018 . Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

A tanulmányi munka értékelése. 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái

A tanulmányi munka értékelése. 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A tanulmányi munka értékelése 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A pedagógus a tanuló teljesítményét, előmenetelét tanítási év közben rendszeresen érdemjeggyel

Részletesebben

Matematika 7. osztály

Matematika 7. osztály ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Hat évfolyamos képzés Matematika 7. osztály V. rész: Egyenletek Készítette: Balázs Ádám Budapest, 018 . Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék V. rész:

Részletesebben

MATEMATIKA a 8. évfolyamosok számára. Mat2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA a 8. évfolyamosok számára. Mat2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam Mat2 Javítási-értékelési útmutató MATEMATIKA a 8. évfolyamosok számára Mat2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03 SZKB_105_03 Titkok a Titkok Kamrájából 1. Én és a MÁSIK mások helyzetének, érzelmeinek, rejtett mondanivalójának megértése modul szerzõi: ndóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI

Részletesebben

Matematika C 3. évfolyam. Melyikhez tartozom? 4. modul. Készítette: Abonyi Tünde

Matematika C 3. évfolyam. Melyikhez tartozom? 4. modul. Készítette: Abonyi Tünde Matematika C 3. évfolyam Melyikhez tartozom? 4. modul Készítette: Abonyi Tünde Matematika C 3. évfolyam 4. modul Melyikhez tartozom? MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA I 6 VI KOmPLEX SZÁmOk 1 A komplex SZÁmOk HALmAZA A komplex számok olyan halmazt alkotnak amelyekben elvégezhető az összeadás és a szorzás azaz két komplex szám összege és szorzata

Részletesebben

I. Egységtörtek. Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér.

I. Egységtörtek. Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér. Tudnivaló I. Egységtörtek Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér. Ezt röviden így írhatjuk: A nevező megmutatja, hogy az egységet hány egyenlő részre vágjuk. A

Részletesebben

Követelmény a 8. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 8. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 8. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazokkal kapcsolatos alapfogalmak ismerete, halmazok szemléltetése, halmazműveletek ismerete, eszköz jellegű

Részletesebben

2016/2017. Matematika 9.Kny

2016/2017. Matematika 9.Kny 2016/2017. Matematika 9.Kny Gondolkodási módszerek 1. Számhalmazok: N, Z, Q, Q*, R a számhalmazok kapcsolata, halmazábra 2. Ponthalmazok: o 4. oldal K I. fejezet: 172-178., 180-185., 191. feladat távolsággal

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA. 9. Nyelvi előkészítő osztály

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA. 9. Nyelvi előkészítő osztály MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség 2013. 01. 01. kezdete: Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 MATEMATIKA

Részletesebben

KÉSZÍTSÜNK ÁBRÁT évfolyam

KÉSZÍTSÜNK ÁBRÁT évfolyam Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 2600 Vác, Németh László u. 4-6. : 27-317 - 077 /fax: 27-315 - 093 WEB: http://boronkay.vac.hu e-mail: boronkay@vac.hu Levelező Matematika Szakkör 2018/2019.

Részletesebben

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához A Tanulásmódszertan az iskolai tantárgyak között sajátos helyet foglal el, hiszen nem hagyományos értelemben vett iskolai tantárgy. Inkább a képességeket felmérő

Részletesebben

HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika

HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul:

Részletesebben

2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái

2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái 2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A nevelők tanulók tanulmányi teljesítményének és előmenetelének értékelését, minősítését elsősorban az alapján végzik,

Részletesebben

V.9. NÉGYZET, VÁGOD? A feladatsor jellemzői

V.9. NÉGYZET, VÁGOD? A feladatsor jellemzői V.9. NÉGYZET, VÁGOD? Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Geometriai megközelítésen keresztül a mértani sorozat tulajdonságaival, első n tagjának összegképletével való ismerkedés. Előzmények Téglalap területe,

Részletesebben

Előadó: Horváth Judit

Előadó: Horváth Judit Előadó: Horváth Judit Az új NAT fejlesztésterületeihez kapcsolódó eredménycélok Alapműveletek - Helyesen értelmezi a 10 000-es számkörben az összeadást, a kivonást, a szorzást, a bennfoglaló és az egyenlő

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez TANMENETJAVASLAT Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA tankönyv ötödikeseknek címû tankönyvéhez A heti 3 óra, évi 111 óra B heti 4 óra, évi 148 óra Javaslat témazáró dolgozatra: Dr. Korányi Erzsébet: Matematika

Részletesebben

0645. MODUL SZÁMELMÉLET. Gyakorlás, mérés KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA

0645. MODUL SZÁMELMÉLET. Gyakorlás, mérés KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0645. MODUL SZÁMELMÉLET Gyakorlás, mérés KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0645. Számelmélet Gyakorlás, mérés Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A

Részletesebben

A siker ösvénye az önbizalom

A siker ösvénye az önbizalom É N É S M Á S I K siker ösvénye az önbizalom MODUL SZERZŐJE: PLÁNKINÉ SEBŐK ZSUZSNN SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM SZKB_106_12 tanári siker ösvénye az önbizalom 6. évfolyam

Részletesebben