SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK emlékmű H1 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK emlékmű H1 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK"

Átírás

1 1. 2. emlékmű I. Világháborúban elesett bikácsiak emlékére, 1937-ben állított emlékmű a település központjában, a templom parkjában látható. A műkő oszlop tetején szárnyait kitáró turulmadarat ábrázoló szobor került elhelyezésre. Védendő: az emlékmű

2 Rákóczi utca A település központjában elhelyezkedő L alakú épület utca fronti szárnya az utcával párhuzamos nyeregtetővel fedett. Szalagkeretes, négyosztatú ablakai harmonikusan tagolják a homlokzatot. A függőleges és vízszintes vakolat-sávok teszik változatossá a téglamintázatú falfelületet. Az épület hátsó szárnyán mellvédes, falazott oszlopokon álló tornác fut végig. Az utcafronton falazott alapokra helyezett és oszlopokkal tagolt léckerítés húzódik. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenés és tagolása, homlokzati díszek, nyílások részosztása, kerítés. A vakolati hibák javítása, festése, a rozsdásodó bádogelemek (padlástéri szellőzőnyílások) kezelése, a lábazat festése vagy felületének nyerstégla burkolása javasolt.

3 Rákóczi utca 2. LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Fésűs beépítésű, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. Főhomlokzatának megjelenését és díszítettségét adja az íves záródású, faragott kapu, és a falfelület nyerstégla burkolatának tagolása. Az oromzatot díszített szellőzőnyílások tagolják. Az udvar felé túlnyúló tető nyitott, oszlopok nélküli tornácot alakít ki. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése és tagolása. A fal vizesedésének megállítása, a vakolt lábazat lefestése vagy téglaburkolattal való fedése javasolt, valamint az ablak kicserélése eredeti méretre.

4 Utcára merőleges, nyeregtetős lakóépület fésűs beépítéssel. Az oromfalat hagyományos méretű ablakok és íves záródású, keskeny fa kapu tagolja, ez utóbbit nyerstégla burkolat veszi körbe. A nyílások között pilaszterek húzódnak. Az oromfal felső részét, a helyi szokásoknak megfelelően deszkával burkolták. Az udvar felőli homlokzaton fa oszlopokra támaszkodó, nyitott tornác húzódik végig. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége, valamint az íves vonalvezetésű, deszkakerítés. Rákóczi utca 16. Lakóépület, kerítés A lábazat és a pilaszterek nyerstégla kiképzése javasolt.

5 Rákóczi utca 24. Az utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. A nyílásrendszere hagyományos módon tagolja a homlokzatot, amelyre jellemző a tornácot záró faragott fa ajtó, és a keskeny ablakok. Az oromfalat nyerstégla felületű falrész zárja, dupla szellőzőnyílásokkal és a tetőzet alatt húzódó változatosan kiképzett téglasorral. Az udvari homlokzaton húzódó, falazott négyzetes keresztmetszetű oszlopokon álló tornác és a nyílások elhelyezkedése a részosztása a településre jellemző vonásokat mutatják. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése és tagolása- különösen az ajtó, a nyerstégla felületképzés. A lábazat felületének nyerstégla kiképzése, a redőnyök cseréje fa zsalugáterekre, a fal színének megváltoztatása fehérre.

6 Rákóczi utca 26. LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK L-alakú, nyeregtetős lakóépület a hézagosan zártsorú beépítéssel a városiasodás jeleit mutatja. A 70-es években beépített utcafronti ablakokat dísztelen vakolati keret övez. Az eresz alatt húzódó koronázó párkány kialakítása az idők során szintén egyszerűsödött. Védendő: az épület tömege, a vakolati díszek, az oromzat nyerstégla felületképzése. A homlokzat jobb oldalán látható az épületen elhelyezett eredeti ablakok keskeny formája, ezek visszaállítása javasolt. A lábazat felületének nyerstégla kialakítása javasolt.

7 Rákóczi utca 30. Lakóépület, kerítés Az utcára merőleges nyeregtetős lakóépület homlokzatai megőrizték eredetei vonásaikat. Az oromfal tagolása, az ablakok részosztása és a falfelület nyerstégla kiképzése hagyományos kialakítású. Az épület egyedi vonásokat is hordoz, ilyen az ablakok íves kialakítású szemöldök párkánya, valamint a szellőzőnyílások alatt látható íves záródású, keskeny padlástéri nyílás, díszített kovácsoltvas ajtóval. Udvari homlokzatára a falazott, festett oszlopokra támaszkodó tornác jellemző. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége, ablakok részosztása, valamint a léckerítés. A lábazat felületének nyerstégla kiképzése javasolt, a fal vizesedésének megszüntetése szükséges.

8 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Oldalhatáron álló, egytraktusos lakóépület, az utca felőli homlokzata attika fallal magasítva, kontyolt tetővel. A nyílások hagyományos elhelyezkedése és osztása, kirakott, íves szemöldökpárkánya helyi vonásokat őriz. Falazott, négyzetes keresztmetszetű oszlopokkal gyámolított tornác húzódik végig az udvari homlokzaton. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és az ablakok részosztása, (valamint a deszkakerítés.) Rákóczi utca 32. lakóépület A rozsdásodó ereszcsatorna kezelése, festése, a redőny cseréje fa zsalugáterekre, a lábazat fedése téglaburkolattal.

9 Rákóczi utca 34. LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Az utcára merőleges, nyeregtetős lakóépület fésűs beépítésű. Utcai homlokzatát hatosztatú, hagyományos méretű ablakok tagolják. Az oromfal felső része deszkával burkolt. A tetőzet túlnyúlásával oszlopok nélküli, nyitott tornác alakul ki, amely az utca felé csak fakapuval záródik. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenés, tagolása, az ablakok részosztása, valamint a deszkakerítés. A kerítés helyreállítása, a faszerkezetek kezelése festése, a fal vizesedésének megszüntetése, a homlokzat újrafestése javasolt.

10 Oldalhatáron álló, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület oromfalát hagyományos méretű ablakok tagolják. A koronázó párkány felett az oromzat falát sárral tapasztott, lécek közé font gyékény adja. az udvari homlokzaton végig futó, lábazattal és fejezettel kiképzett, falazott pilléreken álló, nyitott tornác fut végig. Az épülettel szemben elhelyezkedő nyeregtetős melléképület utcai oromfala nyerstégla felületképzésű. Védendő: a lakó- és melléképület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége. Bem utca Lakó- és melléképület Szükséges az épületek teljes felújítása, restaurálása a jelenlegi formák és díszek megőrzésével. Javasolt a léckerítés visszaállítása.

11 Az utcára merőleges nyeregtetős lakóház és az L alakban befordított gazdasági épület együttesen védendő. A lakóház nyerstégla felületű oromfalát hagyományos méretű és elhelyezkedésű nyílások tagolják. Udvari homlokzatát pedig a fa oszlopokon támaszkodó tornác tagolja. Védendő: a lakó- és gazdasági épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége. Bem utca 5. Lakó- és gazdasági épület a lábazat felületének nyerstégla képzése javasolt.

12 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Oldalhatáron álló, fésűs beépítési, nyeregtetős, egytraktusos lakóépület. Oromzatát hagyományos méretű, hatosztatú ablakok tagolják. Felső részét eredetileg deszkázat borította. Udvar felől a tetőzet túlnyúlásából kialakuló ereszalj húzódik végig. Védendő: a lakóépület tömege, homlokzatainak megjelenése és tagolása, valamint az ablakok részosztása. Vorosilov tér 7. lakóépület Az oromfal deszkával, a lábazat nyerstéglával fedése, az épület felújítása és a környezetének karbantartása javasolt.

13 Oldalhatáron álló, egytraktusos lakóépület, az utcára merőleges nyeregtető az attika fallal megemelt oromfalra kontyoltan fut le. A homlokzat nyerstégla felületét a nyílások hagyományos mérete tagolja. Háromosztatú ablakokat és a faragott ajtót díszesen kialakított szemöldök-párkányok díszítik. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége, ablakok részosztása. Vorosilov tér 4. lakóépület A lábazat burkolása téglával, a fal vízszigetelésének megoldása.

14 Saroktelken elhelyezett, nyeregtetős melléképület. Az oromfalat nyerstégla felület borítja, a tető alatt változatosan kirakott sorokkal, ívesen záródó, díszesen kialakított szellőzőnyílásokkal. Dupla szárnyú, egyenes záródású ajtó és fa zsalugáteres ablak tagolja az oromzatot. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége, a nyílások részosztása, anyaghasználata. Az épület vakolata, tetőzete, rozsdásodó eresze igényel felújítást, a bejáratot eredetileg nyerstégla felületű keretezés vette körbe, ennek visszaállítása javasolt. Vorosilov tér 2. melléképület

15 Utcára merőleges, fésűs beépítésű lakóház és a rá merőlegesen elhelyezett, csűrős beépítésű, gazdasági épület megjelenése a hagyományos építészeti értékeket képviseli. A lábazattal és fejezettel kiképzett, falazott nyerstégla felületű pilléreken támaszkodó, nyitott tornácos udvari homlokzat, a hagyományos méretű, szalagkeretezésű ablakokkal és ívesen záródó ajtóval tagolt, nyerstégla felületképzésű oromfal jellemzi a lakóházat. Védendő: a lakó- és gazdasági épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége. Petőfi utca 5. Lakó- és gazdasági épület Az utcai kerítés előnyösebb anyaghasználatával az épület előnyösebb megjelenését lehet kialakítani.

16 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Az utcára merőleges, nyeregtetős lakóépület fésűs beépítésű. A széles oromfal nyílásrendszer elrendezése hagyományos vonásokat mutatja: négyosztatú ablakok, íves záródású keskeny ajtó. Az udvar felé néző homlokzaton falazott, négyzetes keresztmetszetű pilléreken támaszkodó, nyitott tornác húzódik. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, az ablakok részosztása. Petőfi utca 13. lakóépület Az épület csapadékvíz csatornáját az épület sarkán levezetve, a földön kell elvezetni.

17 Oldalhatáron álló, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. Az egyenes záródású, faragott ajtó keretét, a koronázó párkányt és a lábazatot nyerstégla borítja. Az oromfal felső részét deszka fedi. A telek másik oldalán díszes melléképület látható. Az utcai homlokzat nyerstégla felületképzésű falrészét hagyományos nyílások tagolják, felső részét sötétbarnára festett deszkázat borítja. Védendő: a lakó- és melléképület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, díszítettsége, az ablakok részosztása. Petőfi utca 19. Lakó- és melléképület A lakóépület ablakának cseréje hagyományos méretű ablakokra, fa zsalugáterekkel.

18 Kossuth L. utca lakóépület Az L-alakú lakóépület utcafronti szárnyát nyerstégla felületképzés jellemzi. Háromosztatú ablakait téglából rakott íves szemöldök és díszített könyöklő párkány keretezi. Udvar felőli homlokzatán négyzetes keresztmetszetű pilléreken álló, térdfalas nyitott tornác húzódik. Az található ablakok is hagyományos osztatúak. Az épület oromfalas végződését nyerstégla felületképzés jellemzi, fal síkjából kiugró párkányzattal, a héjazat alatt lépcsőzetesen rakott téglasorokkal és szellőzőnyílásokkal. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége, valamint az ablakok részosztása. A lábazat felületének kiképzése nyerstégla burkolattal, a rozsdásodó bádogelemek kezelése.

19 /1. LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Fésűs beépítésű, utcára merőleges nyeregtetős, egytraktusos lakóépület. Utcai homlokzatának nyílásrendszere a hagyományos tagolást mutatja. A vakolat nélküli oromfalat különleges formájú szellőzőnyílások tagolják. A nyitott tornácot falazott, vakolatlan oszlopok támasztják alá. Az utcafronti deszkakerítés a hagyományos építkezés eleme. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése és tagolása, valamint az utcafronti kerítés. Kossuth L. utca 4. Lakóépület, kerítés Az épület teljes felújításra szorul. A vakolati díszek helyett nyerstégla burkolat javasolt. A redőny cseréje fa zsalugáterekre.

20 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Oldalhatáron álló, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület, hagyományos homlokzati tagolással. Az íves záródású falmélyedésben egyenes záródású, faragott ajtó látható. Az oromfalat sötétbarnára festett deszkázat fedi, a lábazatot pedig téglaburkolat. A falazott, fehérre festett oszlopokon támaszkodó tornác alkotja az udvari homlokzatot. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, az ablakok részosztása, Rákóczi utca lakóépület A fal vizesedésének megszüntetése, a födém alátámasztásának megoldása (plusz pillérek beépítésével) szükséges, valamint vakolati hibák javítása és festése javasolt.

21 Fésűs beépítésű, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. Utcai homlokzatának tagolása helyi vonásokat mutat. Az íves záródású faragott ajtót fehérre festett, téglamintázatú falrész övezi. Az egytraktusos hosszház udvari homlokzatán festett fa oszlopokra támaszkodó, nyitott tornác fut végig. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése és tagolása. Rákóczi utca 13. lakóépület Feltételezhető, hogy az oromfalat deszkázat borította, lábazat pedig nyerstégla felületű volt. Javasolt ezek visszaállítása, valamint a redőny fa zsalugáterre való cseréje.

22 Kossuth utca 18. lakóépület LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Fésűs beépítésű, utcára merőleges, nyeregtetős lakóépület. A nyerstégla felületképzésű oromzatot hagyományos méretű, háromosztatú ablakok, egyenes záródású, faragott kapu tagolja. A szellőzőnyílások alatt keskeny padlástérre vezető nyílás látható. A tetőzet túlnyúlásával fedett nyitott folyosó oszlop nélküli kialakítású. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, az ablakok részosztása. Javasolt a lábazat fedése nyerstégla burkolattal, a fal vizesedésének megszüntetése, valamint a kerítés cseréje fából készítettre.

23 Oldalhatáron álló, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. Oromzatának hagyományos osztását adják a háromosztatú ablakok és az egykor nyitott tornácot lezáró ajtó. Az oromfal deszkaburkolata a településre jellemző vonásokat mutatja. A lakóházzal párhuzamosan, utcafrontra épített, nyerstégla és festett felületű melléképület látható. Védendő: a lakó- és melléképület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása. Rákóczi utca 23. Lakó- és melléképület A lakóépületen jelenleg acélkékre festett lábazat és falrész nyerstégla burkolása javasolt. Az ezzel megegyező színű ajtó kicserélése pedig sötétbarna, faragott, tömör megjelenésűre. A redőny cseréje zsalugáterre. A tornác visszaállítása javasolt.

24 Fésűs beépítésű, utcára merőleges, nyeregtetős lakóépület. Oromfalának tagolása, a nyílások elhelyezkedése helyi vonásokat mutat. Az ablakokat övező vakolati kereteket könyöklő- és szemöldökpárkány díszíti. A homlokzat felületét a nyerstégla felület és vakolatképzések teszik változatossá. A három darab, keskeny padlástéri szellőzőnyílás méretében és elhelyezkedésében is egyedi vonásokat mutat. az udvari homlokzatot fa oszlopokon álló tornác tagolja. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége. Rákóczi utca 25. lakóépület A lábazat felületének nyerstégla kialakítása, a fal vizesedésének megszüntetése, a redőny lecserélése fa zsalugáterekre, a rozsdásodó eresz kezelése, a mestergerenda náddal és sárral való betapasztása javasolt.

25 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Az oldalhatárra helyezett kontyolt tetős lakóépület utcai homlokzata cseréppel fedett attikafallal magasított. A fa oszlopokon álló, nyitott tornácot díszesen kialakított, faragott ajtó zárja le. A nyerstégla felületű homlokzatot a fal síkjából kiugró sorok, az eltérő színű téglák mintázata díszíti. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége. Rákóczi utca 27. lakóépület A lábazat és az udvar felőli homlokzat vakolati hibáinak javítása, festése, valamint a rozsdásodó bádogelemek kezelése javasolt.

26 A fésűs beépítésű, egytraktusos, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület a falusias építkezési szokásokat mutatja. Hagyományos méretű, fa palettás ablakai és az oromfal deszkával borított részén látható padlástéri szellőzőnyílás tagolja a homlokzatát. Az udvar felől a tetőzet túlnyúlásával alakul ki az ereszalja, un. nyitott tornác. Az egykori utcaképre utal a deszkakerítés is. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, valamint a deszka kerítés. Kossuth utca 28. Lakóépület, kerítés A vakolati hibák javítása és a feltételezhető eredeti színre való festése szükséges, valamint a faszerkezetek kezelése, festése javasolt (zsalugáterek, deszkázat az oromfalon, kerítés)

27 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Fésűs beépítésű, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. Az oromzat felső részét deszkázat borítja, amelyen látható három, fordított szív formájú, szellőzőnyílás. A fehérre festett homlokzatot hagyományos méretű ablakok és díszesen kialakított, faragott ajtó tagolja. Az udvari megjelenést a falazott, négyzetes keresztmetszetű pillérekre támaszkodó nyitott tornác adja. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása. A lábazat nyerstégla burkolása, az ablakok redőnyének kicserélése fa zsalugáterekre. Rákóczi utca 31. lakóépület

28 Az oldalhatáron álló kontyolt lakóépület hagyományos vonásokat mutatja. Az attikafallal megemelt homlokzatot háromosztatú ablakok és gazdagon díszített faragott kapu tagolja. A lábazatot és a pilléreket, amelyek a nyitott tornác támasztását adják, nyerstégla burkolat borítja. Az utcafrontra helyezett melléképület szabadkéménye mívesen rakott. Védendő: a lakó- és melléképület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége, az ablakok részosztása. Redőny cseréje fa zsalugáterekre, valamint vakolati hibák javítása és festése javasolt. Rákóczi utca 39. Lakó- és melléképület

29 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Az oldalhatáron álló keskeny lakóépület folytatásában, a telekhatárra épített gazdasági épület az állat tartására szolgál. A nyílásokat ívesen záródó keretezés teszi hangsúlyossá. Az ajtók lécezése a hagyományos építkezés vonásait őrzik. Védendő: a gazdasági épület tömege, homlokzatainak megjelenése. Kossuth utca 1. Gazdasági épület Szükséges lehet a tetőszerkezet esetleges megerősítése, lécezése, valamint a faszerkezetek kezelése, festése javasolt.

30 Fésűs beépítésű, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. Nyerstégla felületképzésű oromfalát hagyományos méretű és elrendezésű nyílások tagolják, amelyeket íves záródású, téglából kirakott keret övezi. Az eresz alatt húzódó téglasáv, a fal síkjából kiugró párkányzat és a pilaszterek díszítik a homlokzatot. Az épület jellegéhez illő deszkakerítés zárja le a telket. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, díszítettsége, az ablakok részosztása, valamint a deszkakerítés. Kossuth utca 5. Lakóépület, kerítés Javasolt a lábazat felületének kiképzése nyerstégla fedéssel, a redőnyök cseréje fa zsalugáterekre.

31 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Oldalhatáron álló, fésűs beépítésű, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. Oromzatát a tégla keretezésű, íves záródású nyílások harmonikusan tagolják. A nyitott tornácot az utca felé faragott ajtó zárja le. Az oromzatot a nyerstégla felületű lábazat, a koronázó párkány és a homlokzat szélein húzódó sáv tagolja. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, valamint az utcafronti deszkakerítés. Kossuth utca 13. Lakóépület, kerítés A fal színének megváltoztatása javasolt, valamint a fal vizesedésének megállítása szükséges.

32 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Oldalhatáron álló, L-alakban beforduló lakóépület. Utcai homlokzatát hagyományos méretű, hatosztatú ablakok harmonikusan tagolják. Oromfalát a település épületeire jellemzően deszkázat borítja. A vakolati lábazata az ablakkeretekkel megegyezően szürke színű. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, az ablakok részosztása. Dózsa Gy. Utca 4. lakóépület Az épület festésre, a rozsdásodó csatorna kezelésre szorul.

33 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Fésűs beépítésű lakóépülettel szemközti oldalon elhelyezett nyeregtetős melléképület. Utcafronti oromzatát nyerstégla fedi: szélein pilaszterek húzódnak, a tetőzet alatt és az oromfal alsó szegélye téglakirakása díszíti. Védendő: a melléképület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása. Kossuth utca 23. melléképület A tetőzet és a homlokzat hibáinak javítása szükséges. Javasolt fából vagy kovácsoltvasból készített kapura elhelyezése.

34 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Oldalhatáron álló, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. A falusi építkezésre jellemző a fehérre festett falfelület, kis méetű, keskeny ablakok, a tornácot záró utcai bejárat. Az íves záródású ajtót vakolati pilaszterek keretezik. A nyitott folyosót fa oszlopok gyámolítják. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása. A lábazat felületének kiképzése nyerstéglával, az ablakok redőnyének cseréje fa zsalugáterekre. Kossuth utca 25. lakóépület

35 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Az oldalhatáron álló lakóépülettel szemben, utcafrontra helyezett, nyeregtetős melléképület a helyi építkezési szokásokat mutatja. Nyerstégla felületképzésű oromzatát fa zsalugáteres ablak, dupla szellőzőnyílás tagolja. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, díszítettsége. Nem szükséges. Kossuth utca 33. melléképület

36 Fésűs beépítésű, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. Az oromzat hagyományos tagolású, egyenes záródású, faragott ajtóval és zsalugáteres ablakokkal. Az oromfalat jelenleg pala fedi, itt eredetileg deszkázat volt. Az udvar felőli homlokzatot fa oszlopokra támaszkodó nyitott tornác és hagyományos méretű és osztású nyílások tagolják. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, az ablakok részosztása. Kossuth utca 35. lakóépület A pala cseréje deszkaburkolatra, a lábazat kialakítása nyerstégla fedéssel. Az egész utcafronti kerítés anyaga a helyi szokásokat követve - deszka legyen.

37 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Utcára merőleges nyeregtetős melléképület az utcafrontra építve. Oromfala nyerstégla felületű, a fal síkjából kiugró téglasorok díszítik és tagolják a homlokzatot. Ilyen díszítő elem az ablakminta, a koronázó párkány, a pilaszterek, a szellőzőnyílások. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése és tagolása. Kossuth utca 41. melléképület A fal vizesedésének megállítása szükséges.

38 Petőfi utca 10. Lakóépület Utcával párhuzamos nyeregtetős lakóépület, zártsorú beépítés vonásait mutató elhelyezéssel. Hatalmas fa kapu biztosítja az átjárást a telek belső udvarához. Nyerstégla felületű lábazat, függőleges sávok és hagyományos méretű, fa zsalugáteres, négyosztatú ablakok tagolják. Védendő: a lakóépület tömege, az utcai homlokzatának megjelenése, tagolása, az ablakok részosztása A lakóépület tetőzete, a kapu felújítása és a homlokzat átfestése javasolt.

39 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Utcával párhuzamos nyeregtetős nyerstégla felületképzésű melléképület. Oromfalán található az ívesen rakott szemöldökkel díszített bejárat és a szintén keretezett kisméretű ablak. A homlokzatot tagolja a héjazat alatt húzódó lépcsőzetesen rakott téglasor, az egyszerű kialakítású padlástéri szellőzőnyílás. Védendő: a melléképület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és anyaghasználata. Petőfi utca 12. melléképület A vizesedésének megszüntetése javasolt.

40 L-alakú, nyeregtetős lakóépület. Utcai homlokzata nyerstégla felületképzésű, harmonikusan elhelyezett keskeny, keretezett ablakokkal. Az udvar felőli homlokzatán magas lábazaton álló, fejezettel ellátott, falazott oszlopokon támaszkodó tornác húzódik. Az épület szárnya az udvar felé deszkaoromzatban végződik. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése és tagolása. Petőfi utca 8. lakóépület Javasolt a redőnyök cseréje fa zsalugáterekre, valamint az ablakok könyöklő párkányzata alatti terület felületének nyerstégla kiképzése.

41 Oldalhatáron álló, utcafrontra L-alakban befordított nyeregtetős lakóépület. Az utcai homlokzatot négyosztatú ablakok és vörös téglasávok tagolják. Az oromfalat deszkaborítás fedi. Az udvar felőli homlokzaton pedig falazott, négyzetes keresztmetszetű pillérekre támaszkodó tornác fut végig. A nyerstégla lábazat, a zöldre festett fanyílások, és a fehérre meszelt fal a század eleji építkezés elemei. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, az ablakok részosztása. Dózsa utca 7. lakóépület A hosszfal vakolása, festése, a kémény eredeti állapotba való visszafalazása és az egész épület meszelése javasolt.

42 / hrsz-ú út Kis alapterületű, utcára merőleges nyeregtetős présház. Oromzatát nyerstégla felületképzés díszíti. Az egyenes záródású bejárati ajtót faragott lécekből készített szárnyak védik. A nyílások szemöldökét íves kirakású téglasor adja. A homlokzatot a tetőzet alatt lépcsőzetesen kiképzett sorok, a koronázó párkányzat és pilaszterek tagolják. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, anyaghasználata. A fal vizesedésének megszüntetése szükséges hrsz-ú út Kis alapterület, utcára merőleges présház. Oromfalát nyerstégla felületképzés díszíti, az oromzat felső részén a felület sérült. Itt látható a szellőzőnyílások között az építés dátuma: koronázó párkány, pilaszterek, íves záródású nyílások tagolják a homlokzatot. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, anyaghasználata. Az oromfal nyerstégla fedésének kialakítása, a héjazat javítása, a faszerkezete kezelése és festése javasolt.

43 hrsz-ú út LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Utcára merőleges nyeregtetős présház. Oromzatát díszesen kiképzett nyerstégla fedi. A homlokzat szélén pilaszterek, a héjazat alatt lépcsőzetesen kialakított téglasorok, illetve tagolt koronázó párkány húzódik. Az 1920-ban épült ház megjelenését az íves záródású ajtó, illetve a keretezett szellőzőnyílások tagolják. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége. Az épület felújítása szükséges a jelenlegi formák és anyaghasználat megőrzésével.

44 hrsz-ú út Utcára merőleges nyeregtetős, kis alapterületű présház. Az oromfal felsőrészét eredetileg sárral tapasztott, fehérre meszelt felület, az alsó részét pedig jelenleg is nyerstégla fedi. az íves záródású ablakot befalazták, valamint a szintén íves kialakítású, keretezett ajtó helyére ablakot tettek ben épült. Védendő: az épület tömege, a homlokzati díszek. Az oromfal vakolása, festése szükséges, valamint javasolt a nyílások kialakítása az eredeti forma szerint.(ablak és az ajtó kialakítása eredeti helyükön hrsz-ú út Utcára merőleges nyeregtetős, kis alapterületű présház. Oromzatának megjelenésére az egyenes záródású nyílások és a nyerstégla felületképzés a jellemző. A fal síkjából kiugró téglasorokból álló koronázó párkányzat felett a homlokzat megváltoztatásával az épület jellege eltűnt. Az oldalhatár felé eső eresz alját a fal síkjából kiugró lépcsőzetesen kialakított párkányzat díszíti. Védendő: az épület tömege, homlokzati tagolása, díszítettsége. Az oromfal vakolása és festése fehér színre, a szellőzőnyílások nyerstégla keretezése, a fa szerkezetek kezelése, festése.

45 hrsz-ú út Az 1939-ben épült, nyeregtetős présház oromzata nyerstégla felületképzésű. A homlokzat tagolását az íves záródású téglakeretezéses, faragott lécekből készített ajtó és a keretezett, dupla szellőzőnyílások adják. Jellemző vonásként jelennek meg a pilaszterek, az oromfal tetején a lépcsős kialakítású téglasorok, valamint a tagolt párkányzat. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége. Nem szükséges hrsz-ú út Kis alapterületű, nyeregtetős présház. Oromzatát a nyerstégla felületképzés és a fehérre festett, síkfelületű falrészek váltakozásai teszik érdekessé. A faragott lécekből készített kétszárnyú ajtót felülről ívesen rakott téglasor, és keretszárként pilaszterek övezik. Az építési dátumot is feltűntető ívesen záródó padlástéri szellőzőnyílások, a tetőzet alatt húzódó lépcsős kialakítású téglasor, valamint koronázó párkány és lábazat tagolja a homlokzatot. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása és díszítettsége. A homlokzat felületi hibáinak javítása, festése szükséges.

46 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK L-alakú, saroképület, a Hunyadi utca felőli homlokzatát attikafal és az arra ráfuttatott tető teszi hangsúlyossá. Az eresz alatt és az oromzat felső részén nyerstégla felületképzés látható. az épületen felelhetők a hagyományos hatosztatú ablakok is. Védendő: az épület tömege, nyerstégla felületképzése, a hagyományos ablakok és azok részosztása. Hunyadi utca 2. lakóépület A lábazat felületének nyerstégla kiképzése, a keskeny ablakokhoz hasonló beépítése, fa zsalugáterekkel a jelenlegi redőny helyett.

47 Oldalhatáron álló, kontyolt tetős lakóépület. Az utcai homlokzat attikafallal lett megemelve, amelyre a cserepezést ráfutatták. Az így rangosabbá tett utcai megjelenést emeli a hagyományos méretű és elhelyezésű nyílások tagolása: barna, fakeretes hatosztatú ablakok és az egyenes záródású ajtó. A fa oszlopokon álló, nyitott tornác érdekessége és dísze a szabadon hagyott födémgerendák Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, valamint az ablakok részosztása. Hunyadi utca 4. lakóépület Az épület általános felújításra szorul: rozsdásodó eresz kezelése, festése, a faszerkezetek kezelése, festése, valamint a vakolati hibák javítása és festése javasolt.

48 LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Oldalhatáron álló, fésűs beépítésű, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. Oromzatát háromosztatú ablakok, és íves záródású fülkében elhelyezett fa ajtó tagolja. Az oromfalat deszkázat fedi. az udvar felőli homlokzaton nyitott tornác fut végig. Védendő: az épület tömege, homlokzatainak megjelenése, tagolása, az ablakok részosztása. Hunyadi utca 10. lakóépület Javasolt az ablakokon elhelyezett redőny cseréje fa zsalugáterre.

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 52. 294. LEÍRÁS, JELLEMZŐK, VÉDENDŐ ÉRTÉKEK Oldalhatáron álló, utcára merőleges nyeregtetős lakóépület. Utcai megjelenését a hagyományos méretű ablakok és íves záródású fülkében elhelyezett egyenes záródású

Részletesebben

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT BÁTAAPÁTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT FELSŐNYÉK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

M Ó R Á G Y K Ö Z S É G

M Ó R Á G Y K Ö Z S É G M Ó R Á G Y K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT MÓRÁGY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.)

Részletesebben

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna 5609 sz. út mellett 09 hrsz. H1 Szent Vendel kápolna Az állatvész elmúltávalhálából, a falu Állagmegóvás. egykori legelője szélén 1866-ban épített kápolna és az előtte álló kereszt jelentős építészeti

Részletesebben

ÉRTÉKLELTÁR NAGYDOROG 2017.

ÉRTÉKLELTÁR NAGYDOROG 2017. ÉRTÉKLELTÁR NAGYDOROG 2017. 1. 15 A település főutcáján található, oldalhatáron álló, egytraktusos lakóépület. Utcai homlokzatát háromosztatú ablakok és padlástéri szellőzőnyílások tagolják. Az épület

Részletesebben

C I K Ó K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A 2017.

C I K Ó K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A 2017. C I K Ó K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A 2017. KÉSZÜLT CIKÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet 68. (2)

Részletesebben

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER HELYI VÉDELEMRE ÉPÍTMÉNYEK ÉS RÉSZLETEK Görcsönydoboka, Csele u. 032/15 hrsz. M kálvária A templom mögötti dombon álló kálvária épített

Részletesebben

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS 7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet Értékleltár - A helyi védelem alatt álló építészeti elemeinek részletes bemutatása 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS - az épület tömege

Részletesebben

Homlokzat A lábazatot szigetelni kell, a vakolást el kell végezni a javítandó felületen. Pince

Homlokzat A lábazatot szigetelni kell, a vakolást el kell végezni a javítandó felületen. Pince Felújítási, helyreállítási javaslatok Tetõ A tetõ azonnali felújításra szorul. Homlokzat A lábazatot szigetelni kell, a vakolást el kell végezni a javítandó felületen. A nyílászárókat le kell festeni.

Részletesebben

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER Somberek, Kossuth Lajos u. 68. 658 H1 lakó- és gazdasági épület, utcai kerítés A fésűs beépítési mód szerint épült falazott tornácos hagyományos

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek:

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek: HRSZ.: 2270 CÍM: Ady Endre utca 1. Katolikus templom szabadonálló 15% A templom és parókia minden eleme, az I. világháborús emlékmű, az udvari kegyeleti kereszt HRSZ.: 1207 CÍM: Arany János u. 10. lakóház

Részletesebben

T E N G E L I C K Ö Z S É G

T E N G E L I C K Ö Z S É G T E N G E L I C K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A 2017. KÉSZÜLT TENGELIC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet

Részletesebben

CÍM HRSZ VÉDETTSÉG Berzsenyi D Helyi

CÍM HRSZ VÉDETTSÉG Berzsenyi D Helyi 1. c) melléklet a 19/2017 (XII.01.) önk. rendelethez HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK H1 CÍM HRSZ VÉDETTSÉG Berzsenyi D. 45. 1758 Helyi Földszintes, szabadon álló, téglalap alaprajzú egytraktusos épület. Négyzet

Részletesebben

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK'

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' 1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' KATEGÓRIA I. Postai cím Hsz. Hrsz. Rendeltetés 1. Ady Endre u. 1. 2270 Katolikus templom, parókia,

Részletesebben

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület.

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület. Egyedi tájértékek A településen összesen 72 darab egyedi tájérték található mely közül a helyi védett és műemléki védettségű épületeket már említettük. Az egyedi tájértékek típusoktól függetlenül az adott

Részletesebben

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2018. februári adatok alapján frissítve Németkér, Ady Endre u. 19. 254, 255, 256 H1 lakóépület (tájház) és utcai kerítés A zsúpfedeles kis lakóház a zsellérházak

Részletesebben

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára 0 1 Csákányhegyi u. 18. 1476 RENDELTETÉS: pince, présház érték jellege: védett további védelemre nem javasolt építés és a rendeltetés története: Az 1983-ban épült pince a helyi formát követi. A bejárat

Részletesebben

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu.

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. 21 Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. Előfordul a homlokzat tengelyére illesztett három ablakos változat is, itt vélhetően két helyiség néz az utcára. Mint korábban

Részletesebben

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. HV.01 1/1. sz. melléklet Hrsz 1001/2 Utca, házszám Gyár út 9., leromlott állapotban Leírás,

Részletesebben

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1. melléklet A helyi településképi védelemről szóló Szomód Község /2017. (.) ök. rendeletéhez 1. TERÜLETI VÉDELEM A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1.1 A településszerkezetileg védett történelmi településmag

Részletesebben

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 1 SOR 1. 0196 Külterületen M M 339 50041/1958 Mecsek északkeleti részén, a hegyvonulat kiugró nyúlványán áll. Római és középkori előzmény

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere H 89 Öreghegyi u.5 1227/3 védelem jellege: helyi védelem nem javasolt! érték jellege : Megsemmisült, a telken épület nem található tömegstruktúra: homlokzat nyílászárók melléképület az adatfelvétel időponja:

Részletesebben

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Helyszín: Felelős tervező: Szajki Mátyás okleveles építész, eng. szám: É 01-0295 8251 Zánka, Naplemente

Részletesebben

Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások Budafok Belváros megújul I.

Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások Budafok Belváros megújul I. 1. melléklet Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások 2014-2019. Budafok Belváros megújul I. Felújítás összes költsége br. 1. utca 8. utca 11. utca 21. 4. utca 37-39. utca 38. 6. utca

Részletesebben

Dabas polgári építészeti értékei

Dabas polgári építészeti értékei Dabas polgári építészeti értékei Készítette: Kecskeméti Norbert László 2015. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető 2. Felsődabasi épületek 3. Alsódabasi épületek 4. Gyóni épületek 2. Bevezető 3. Bevezető A polgári

Részletesebben

SELLYE VÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

SELLYE VÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE SELLYE VÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. NOVEMBER Sellye, Édesanyák útja 842, 843, 844 HT Temető 2 Sellye, 734 hrsz.-ú út mellett 778 HT Izraelita temető 3 Sellye, Dózsa György u. 1. 70/4 H1 Városháza

Részletesebben

125. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19.

125. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19. SZŐDLIGET UTCA 19. 125. Morzsa utca 1-3 5 87988/2 87997 6a 6b 87991 87992 87990 87989 87984 7 87996 87993 24-26 22 27 6c 9 87995 20 18 16 14 Sz ő dl iget utca 25b 25a 23 21 19 17 15 87888 87889 87890 87893

Részletesebben

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / / /2

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / / /2 BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA 19. 1. 12 17 1 13 11 77 31 1 13 11 9b 9a 779 770 771 772 777 7770 77 773 77 772 77 773 774 774 29 27 2 23 21 19 3 34 32 30 2 2 24 22 20 1 12 1 14 1-171210 10 7 3 13 11 9

Részletesebben

123. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19.

123. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI SZŐDLIGET UTCA 19. 123. Morzsa utca 1-3 5 87988/2 87997 6a 6b 87991 87992 87990 87989 87984 7 87996 87993 24-26 22 27 6c 9 87995 20 18 16 14 Sződliget utca

Részletesebben

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR 5. JÓKAI UTCA /2

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR 5. JÓKAI UTCA /2 RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR. JÓKAI UTCA.. Hrsz.: 879 10 8 (877) 878 Bá c sk a ut ca 878 a 1 b a Tulajdonviszony: állami tulajdon Jelenlegi funkció: XV. kerületi

Részletesebben

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA 1. ÉS 2. SZ.LAKÁSHOZ ELŐ TETŐ FELÚJÍTÁSA ÉS BŐ VÍTÉSE TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. ÉPÍTÉSZETI

Részletesebben

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke Előszállás 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke 1. fejezet Helyi területi védelem alatt álló területek elnevezése és lehatárolása

Részletesebben

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / /2

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA / / /2 BATTHYÁNY UTCA 7. RÁKÓCZI UTCA 19. 15. 12 17 15 13 11 776 31 15 13 11 9b 9a 7759 7760 7761 7762 7767 7770 12 10 Bat t hyán y ut ca 7766 7763 7755 7765 7764 7754 29 27 25 23 21 19 36 34 32 30 2 26 24 22

Részletesebben

A köztemetőben áll az 1900-ban épült 1900-ban épült a Kovács család kápolnája. Az eredeti fa bajárati ajtó és a kovácsoltvas kereszt értékes részei az építménynek. Ugyancsak a köztemetőben áll egy téglaarchitektúrájú

Részletesebben

HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA

HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA 2018 Hrsz.: 162 Cím: Rákóczi út 14. Eredeti épület megnevezése: Magyar Nemzeti Bank ceglédi fiók 60. Cegléd Tulajdonviszonyok: Állami Jelenlegi funkció:

Részletesebben

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti.

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti. Kétegyháza Nagyközség Képviselő-testületének 2/2016. (III.25.) számú rendelete az építészeti örökség helyi védelméről szóló 5/2009. (IV.3.) számú rendelet módosításáról 1 Kétegyháza Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS HOMLOKZATFELÚJÍTÁS Budapest, VIII. Rákóczi tér 2. HRSZ.: 34898 MŰSZAKI LEÍRÁS településképi bejelentéshez Megrendelő: Red Loft Invest Kft. 1212 Budapest, Tiborc utca 22. Tervező: Invenio Studio 1114 Bp.,

Részletesebben

Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelméről

Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelméről Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete az építészeti örökség helyi védelméről Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

Ő C S É N Y K Ö Z S É G

Ő C S É N Y K Ö Z S É G Ő C S É N Y K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A 2017. KÉSZÜLT ŐCSÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet

Részletesebben

POGÁNY TELEPÜLÉSKÉPVÉDELMI RENDELETÉNEK HELYI VÉDELMET MEGALAPOZÓ ÉRTÉKLELTÁRA

POGÁNY TELEPÜLÉSKÉPVÉDELMI RENDELETÉNEK HELYI VÉDELMET MEGALAPOZÓ ÉRTÉKLELTÁRA POGÁNY TELEPÜLÉSKÉPVÉDELMI RENDELETÉNEK HELYI VÉDELMET MEGALAPOZÓ ÉRTÉKLELTÁRA 2017 KÉSZÜLT A HELYI VÉDELEM ALÁ HELYEZÉSHEZ 1998-BAN KÉSZÜLT ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT ÉS ANNAK 2009-BEN KÉSZÍTETT FELÜLVIZSGÁLATA

Részletesebben

SÁRPILIS KÖZSÉG ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNYA 2008.

SÁRPILIS KÖZSÉG ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNYA 2008. SÁRPILIS KÖZSÉG ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNYA 2008. KÉSZÍTETTE: DEÁK VARGA DÉNES TÓTH DÓRA KATA ÓDOR JÁNOS GÁBOR ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT Sárpilis Község Önkormányzata a

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT

ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT 1. sz. melléklet ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT Az Eger, Deák Ferenc utca keleti oldalának (HT) területi védelem alá, valamint a villasor épületeinek(h1) helyi egyedi védelem alá helyezéséhez Utcakép Az utcaképet

Részletesebben

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1854-ben állított kőkereszt. A keresztre feszített Jézust, a talapzaton pedig Máriát ábrázolja. A kőszerkezet állagának óvása, illetve téli takarása indokolt. A kereszt környezetének

Részletesebben

ABÁDSZALÓK VÁROS MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI JAVASLATA

ABÁDSZALÓK VÁROS MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI JAVASLATA E X! É p í t é s z i r o d a K f t. 5000 Szolnok, Hunyadi út 41. tel. / fax : (56) 423 651 ABÁDSZALÓK VÁRS MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI JAVASLATA Szolnok, 2005. június E X! É p í t é s z i r o d a K f t. 5000 Szolnok,

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

Helyszínrajz m=1:500

Helyszínrajz m=1:500 Helyszínrajz m=1:500 Jellemzõ adatok: Építménymagasság számítás: HFdny+HFék+HFény +HFdk / K = Hépítmény 117,30m 2 +,29m 2 +,29m 2 +19,40M 2 / 57,80 fm = 6,84m 38540 38541 Övezeti besorolás: L-2/-VIII-1

Részletesebben

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület Dokumentáció helyi védelem törléséhez Az épület a Széchenyi hegy északi, meredek lejtőjén helyezkedik el, a Svábhegyről a Széchenyi hegyi

Részletesebben

NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER

NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER PÉCSÉPTERV STUDIÓ VÁROSRENDEZÉS ÉPÍTÉSZET BELSŐÉPÍTÉSZET SZAKTANÁCSADÁS TERVEZÉS LEBONYOLÍTÁS N A G Y P A L L EGYSÉGES TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉRTÉKVÉDELMI

Részletesebben

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55.

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Váchartyán Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER

Részletesebben

É10. MŰKŐ KONSZIGNÁCIÓ m 1:25 ABLAKKERET. nyílászáró. bádog GYÁRTÁS ELŐTT MINDEN ESETBEN HELYSZÍNI MÉRETVÉTEL ÉS EGYEZTETÉS SZÜKSÉGES

É10. MŰKŐ KONSZIGNÁCIÓ m 1:25 ABLAKKERET. nyílászáró. bádog GYÁRTÁS ELŐTT MINDEN ESETBEN HELYSZÍNI MÉRETVÉTEL ÉS EGYEZTETÉS SZÜKSÉGES MŰKŐ KONSZIGNÁCIÓ m : KÉMÉNYFEDKŐ NAGY FIATORONY KIS FIATORONY PÁRKÁNYELEM, 8, 8, 8,, 8, 8, 8,,, 8 8 0 0 8 0 88 0 0 8 ABLAKKERET 0 0, 80 0 0 0 0 nyílászáró ATTIKAFAL LEFEDÉS TETŐSZELLŐZŐ bádog GYÁRTÁS

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ Értékvizsgálat 2 KÉSZÍTETTE: Tér és Terület Kft. Gyula, Hajnal utca 25/2. Szöveg: Torma Gyöngyi, vezető tervező É1, SZÉS5, TT-1/04-0135/2006 okl.

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 63 A felújításnál az épület minden fontos elemét megőrizték. Megmaradt a füles homlokzat, a három ablakot összefogó két párkány. Jók a színek, a tetőfedés egyszerű cserépfedése korhű. Az épületek esetében

Részletesebben

Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja

Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja Terv megnevezése: Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja Terv helyszíne: József krt. 5-56. HRSZ.: 35636 Megrendelő: Megrendelő képviselője: Társasház

Részletesebben

Helyi egyedi védelem alatt a község tájháza,- a F út 85. szám. alatti lakóház - van. Területileg a kialakult települési utcaszerkezet,

Helyi egyedi védelem alatt a község tájháza,- a F út 85. szám. alatti lakóház - van. Területileg a kialakult települési utcaszerkezet, Helyi egyedi védelem alatt a község tájháza,- a F út 85. szám alatti lakóház - van. Területileg a kialakult települési utcaszerkezet, utcaképek, telekszerkezet is védend. A védend utcaés településszerkezet

Részletesebben

FADD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

FADD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE FADD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE Véleményeztetési dokumentáció Készítette a Pécsépterv Stúdió Kft., 7621 Pécs, Rákóczi út 1. 2016 októberében. 2 ALÁÍRÓ LAP Fadd településképi arculati kézikönyvéhez

Részletesebben

HELYSZÍNRAJZI VÁZLAT

HELYSZÍNRAJZI VÁZLAT HELYSZÍNRAJZI VÁZLAT :00 83336 83337 Madách utca 83340 8334 /a 83339 8334 6,88 8,8 3/b 8,03 4,8,40 8,07 4,6 83343 83346 3/a 83348 83 83349 83347 36 Budapest Balzac u 7-9 Email: info@proconfhu 8 Budapest,

Részletesebben

1. Fő u. 47. hrsz.: 412/1 védettségi fok: H1

1. Fő u. 47. hrsz.: 412/1 védettségi fok: H1 1. Fő u. 47. hrsz.: 412/1 védettségi fok: H1 A múlt század első felében készült kiegyensúlyozott tömegével, homlokzatával, annak sajátosan szerkesztett elemeivel, barokkos attikával, kerámia díszeivel,

Részletesebben

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com)

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com) A X. KERÜLET HATHÁZ U. 5. SZ. ALATTI KÉPVISELŐI IRODA FELÚJÍTÁSI MUNKÁI Jelen pályázati kiírás csak építőmesteri és szakipari munkákra vonatkozik. A gépészeti és villanyszerelési munkálatok nem részei

Részletesebben

LAKÓÉPÜLET ÉRTÉKVIZSGÁLATI TANULMÁNYA

LAKÓÉPÜLET ÉRTÉKVIZSGÁLATI TANULMÁNYA LAKÓÉPÜLET ÉRTÉKVIZSGÁLATI TANULMÁNYA Épület helye: Vác, Gasparik u.5. Hrsz.: 3780 Építtető: Nagy Anikó 2600 Vác, Ilona u.1. Tervező: M Érték Kft. Vác, Tabán u. 27/a. 1. Történeti értékvizsgálat A tervezéssel

Részletesebben

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes HÉ-1 RENDELTETÉS, HSZNÁLT VÉDETTSÉGI KTEGÓRI VÉDETTSÉG INDOKLÁS ÍM Nemesdömölk, Nemesdömölki u. 15. HRSZ. 2 malomépület jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 11 A betelepülő kisnemesek révén az átlagos településekhez képest jóval nagyobb számban épültek kis kúriák, utcával párhuzamos gerincű polgárházak. Ezek zöme szintén utcafronton áll. A következő jellegzetes

Részletesebben

5. függelék a 7/2018. (V.31.) önkormányzati rendelethez. Helyi értékvédelmi kataszter

5. függelék a 7/2018. (V.31.) önkormányzati rendelethez. Helyi értékvédelmi kataszter 5. függelék a 7/2018. (V.31.) önkormányzati rendelethez Helyi értékvédelmi kataszter 1 ORSZÁGOS VÉDETTSÉGRE ELŐTERJESZTETT, ADDIG HELYI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK CÍM Békáspuszta 2310 hrsz. H (M) Szt. József

Részletesebben

Helyi védettségű építmények értékelőlapjai

Helyi védettségű építmények értékelőlapjai 3. melléklet a.../2018. (...) önkormányzati rendelet-tervezethez Helyi védettségű építmények értékelőlapjai 1. Aranyhíd utca 10. hrsz.: 1180 lakóház, épült 1931-ben. Indoklás: Sajátos hangulatú, előkertes,

Részletesebben

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉPÜLET ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA TENDER TERV Felújítás helye: 5435 Martfű, Május 1 út 1., hrsz:349/2 Megbízó: MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei

3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei 3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei A B C D E 1. törzsszám helyrajzi szám cím védelem megnevezés

Részletesebben

Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben

Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben Vecsés Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 6/ 2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Helyi egyedi védett építmények

Helyi egyedi védett építmények Helyi egyedi védett építmények - értékvédelmi lapok - 2016. Utcanév, házszám: Albert utca 7. Városrész: Külső-Erzsébetfalva Hrsz: 173037 1. Tömeg, arányok: földszintes, részben kontyolt nyeregtetős Építészeti

Részletesebben

SIMONFA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

SIMONFA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY SIMONFA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY VIRÁNYI ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ BT 2002. ÁPRILIS A Zselici tájegység részét képező Simonfa község Kaposvártól délre 8 km-re található. Neve először 1421-ben Symonfalva alakban

Részletesebben

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal A főépítészi tevékenységem bő egy éve alatt közel 50 településképi bejelentési eljárást folytattunk le, ami azt mutatja, hogy a település lakossága aktív a lakókörnyezetük felújításában. Ez nagyon örömteli,

Részletesebben

ÖRÖKSÉGVÉDELMI NYILVÁNTARTÓ LAP MŰEMLÉK TAPOSÓKÚT ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY SOMLÓVÁSÁRHELY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ CÍM: JELENLEGI VÉDELEM:

ÖRÖKSÉGVÉDELMI NYILVÁNTARTÓ LAP MŰEMLÉK TAPOSÓKÚT ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY SOMLÓVÁSÁRHELY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ CÍM: JELENLEGI VÉDELEM: M1 : ÖRÖKSÉGVÉDELMI NYILVÁNTARTÓ LAP UTCA: KÜLTERÜLET HRSZ: 1641/1 AZ ÉPÜLET/ÉPÜLETCSOPORT MEGNEVEZÉSE: TAPOSÓKÚT JELENLEGI VÉDELEM: MŰEMLÉK AZ ÉPÜLET EREDETI RENDELTETÉSE: TAPOSÓKÚT MŰEMLÉKI TÖRZSSZÁM:

Részletesebben

Szentély feletti freskó ( Dorffmeister István)

Szentély feletti freskó ( Dorffmeister István) Műemléki védelem alatt álló épületek 1./ Zrínyi u. 2. római katolikus templom 169/2 hrsz. Templom nyugati irányból Szentély feletti freskó ( Dorffmeister István) 1763-ban épült barokk stílusban. Rendkívül

Részletesebben

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER 0630 682

Részletesebben

ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSÉNEK

ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSÉNEK Nemeske, Fő u.. szám és. hrsz. alatti ingatlanon meglévő többfunkciós önkormányzati középület ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSÉNEK TERVDOKUMENTÁCIÓJA Megbízó: Nemeske Község Önkormányzata képviselője: Tóth Péterné

Részletesebben

függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása 17,31 erkély és műkő szegély cseréje, helyreállítása, korlát javítása

függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása 17,31 erkély és műkő szegély cseréje, helyreállítása, korlát javítása 35063 7 a utc 5 s 35064 ro va 2 35089 sfu i K 35088 1 35078 18 35090 35087 20 35086 35081 a -24 22 u tc 25 35091/1 35092 35079 s aro gipszdíszek pótlása, v yfu párkányok bádogfedésének g Na függőereszés

Részletesebben

ÉSZAKTERV PANORÁMA KFT. 3529 Miskolc, Zsigmondy u. 2. Tel/Fax: 46/508-729

ÉSZAKTERV PANORÁMA KFT. 3529 Miskolc, Zsigmondy u. 2. Tel/Fax: 46/508-729 ÉSZAKTERV PANORÁMA KFT. 3529 Miskolc, Zsigmondy u. 2. Tel/Fax: 46/508-729 - 1 - Hercegkút Német Nemzetiségi Községi Önkormányzat 9/2004.(VIII.26.) számú rendelete Hercegkút község kül- és belterületének

Részletesebben

5/2013. (II.10.) önkormányzati rendelete szerinti tartalommal. Baross utca. 86.

5/2013. (II.10.) önkormányzati rendelete szerinti tartalommal. Baross utca. 86. Budapest, VIII. Baross u. 86. Településképi bejelentési eljárás mellékleteként készült építész homlokzatfelújítási, színezési terv Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselőtestületének

Részletesebben

É-01. Hivatalos térképmásolat, légifotó és fényképek a meglévő állapotról. Légifotó az ingatlanról és környékéről. Fénykép a telek északi sarka felől

É-01. Hivatalos térképmásolat, légifotó és fényképek a meglévő állapotról. Légifotó az ingatlanról és környékéről. Fénykép a telek északi sarka felől Fénykép a telek keleti sarka felől Fénykép a telek keleti sarka felől Helyszín: Terv: NY UG AT Tervező: Tóth-Farkas Barnabás okleveles építészmérnök É13-0995 4-GORDON Kft. 2083 Solymár, Rövid u. 12. Tel.:

Részletesebben

Költségvetés 3. sz. melléklet

Költségvetés 3. sz. melléklet 3. sz. melléklet Budapest VIII., Bródy S. u. 36. sz. alatti UCH, Hrsz:36492/0/A/3 (41 m2) felújítás 1. kiállító tér tégla pillér bontás 0,56 m3 10.000 2. összes burkolat bontás 38 m2 90.000 3. összes fal

Részletesebben

Értékleltár (A műemléki szempontból értékes, megtartandó építészeti részleteket, épülettartozékokat dőlt betűvel jelöltük.)

Értékleltár (A műemléki szempontból értékes, megtartandó építészeti részleteket, épülettartozékokat dőlt betűvel jelöltük.) Értékleltár (A műemléki szempontból értékes, megtartandó építészeti részleteket, épülettartozékokat dőlt betűvel jelöltük.) Homlokzatok: Egyemeletes, hosszanti oldalával, főhomlokzatával délre néző épület.

Részletesebben

A Velencei Értéktár Bizottság 2015. november 9-i ülésén VÉB/2015/5 határozatszám alatt a Beck kastélyt a Velencei Értéktár részének nyilvánította.

A Velencei Értéktár Bizottság 2015. november 9-i ülésén VÉB/2015/5 határozatszám alatt a Beck kastélyt a Velencei Értéktár részének nyilvánította. Velencei Értéktár A Velencei Értéktár Bizottság 2015. november 9-i ülésén VÉB/2015/5 határozatszám alatt a Beck kastélyt a Velencei Értéktár részének nyilvánította. A döntés az alábbi javaslat alapján

Részletesebben

DECS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV VÉLEMÉNYEZÉSI ANYAG

DECS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV VÉLEMÉNYEZÉSI ANYAG DECS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV VÉLEMÉNYEZÉSI ANYAG 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. A település bemutatása, általános településkép, településkarakter 3. Örökségünk, a településképi szempontból

Részletesebben

CSARNOKSZERKEZETEK 2013

CSARNOKSZERKEZETEK 2013 CSARNOKSZERKEZETEK 2013 CSARNOK BEVEZETŐ PRIMER TARTÓSZERKEZETEK SZEKUNDER FAL, TETŐ KIEGÉSZÍTŐK ABLAK, KAPU, FFAL MAI ÓRÁN EZ LESZ SZEKUNDER TÉRELHATÁROLÓ SZERKEZETEK Elemek Fal Tető Vázrendszer

Részletesebben

66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól

66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól 2. (1) A helyi védelem az Étv. 57. a (1) bekezdésének figyelembevételével a település és környezetének egészére

Részletesebben

Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2012. (III.01.) önkormányzati rendelete

Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2012. (III.01.) önkormányzati rendelete Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012. (III.01.) önkormányzati rendelete a helyi építészeti értékek védelméről (egységes szerkezet) Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testülete

Részletesebben

Téglakeríések Téglakeríések Kovácsolvas keríések Présház ajók Présház ajók úburkola Vörösmary uca /a 0/ / / /A ú 0 / ú ú / ú /A ú k úburkola k úburkola k úburkola sor - Móra F. uca áro úburkola /b /b 0

Részletesebben

T-1 SZERDAHELYI U. 18. nyílászárók javítása eresz- és homlokdeszkázat. függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása.

T-1 SZERDAHELYI U. 18. nyílászárók javítása eresz- és homlokdeszkázat. függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása. nyílászárók eresz- és homlokdeszkázat párkányok bádogfedésének függőereszés lefolyócsatornák gipszdíszek pótlása, A terv elkészítéséhez felhasználtuk a RÉV Rt. 2010 júniusában készült tervét. A homlokzat

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ Általános rendelkezések

ELSŐ RÉSZ Általános rendelkezések MADOCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2016. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló

Részletesebben

É1 MELLÉKLET HOSSZÚHETÉNY ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNYÁHOZ

É1 MELLÉKLET HOSSZÚHETÉNY ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNYÁHOZ É1 MELLÉKLET HOSSZÚHETÉNY ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNYÁHOZ 1. Iskola u. 23. hrsz.: 47 védettségi fok: H1 Hagyományos utcára merőleges, nyeregtetős, oromfalas, nagykiülésű, ereszaljával képzett nyitott

Részletesebben

Tájékoztató Jánossomorja Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakáscélú ingatlanokról

Tájékoztató Jánossomorja Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakáscélú ingatlanokról Tájékoztató Jánossomorja Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakáscélú ingatlanokról 2016. november 10. Készítette: Városüzemeltetési és Műszaki Ellátó Szervezet Mosonszentpéteri városrész: 1. Ady

Részletesebben

Déli homlokzat. Homlokzat színei:

Déli homlokzat. Homlokzat színei: Déli homlokzat Homlokzat színei: - Meglévő kőtáblák: természetes anyagszínű forrásvízi mészkő - Vas felületek: olajfesték RAL 9011 grafit fekete - Falfelületek: Alapszín: Caparol 3d silikon Gingster 115

Részletesebben

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM M1 i RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM Törzsszám 685 Település Jánoshalma Azonosító 2197 Cím Béke tér 1. Bírság kategória II. hrsz 25 Települési értékleltári szám M1 EOV X 106010 Épület/építmény fajta középület

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY a 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház utcai homlokzatáról, felújításáról.

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY a 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház utcai homlokzatáról, felújításáról. SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY a 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház utcai homlokzatáról, felújításáról. MEGBÍZÓ: 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház, képviseli: Somogyi Lajosné közös képviselő A szakvéleményt

Részletesebben

A Szabadság tér, mint közterület rendezett, potenciálisan igen értékes terület, mivel egyéb szabadidős funkciók kiszolgálására is alkalmas.

A Szabadság tér, mint közterület rendezett, potenciálisan igen értékes terület, mivel egyéb szabadidős funkciók kiszolgálására is alkalmas. 38 A közösségi ház mellett sportpálya létesült. Hatalmas sport és rendezvény terület. Jól beágyazódik a környezetbe. Igényesen fenntartott, napjainkban is újnak ható terület. A temető közvetlen szomszédsága

Részletesebben

KEMI KFT. Jó terv = Jó ház. Terv elemzése megépíthetőség szempontjából

KEMI KFT. Jó terv = Jó ház. Terv elemzése megépíthetőség szempontjából KEMI KFT Jó terv = Jó ház Terv elemzése megépíthetőség szempontjából Az eredeti elképzelés Főbb műszaki adatok: -Földszintes -Hagyományos alapozás -Vasbeton lemez fogadószint -Könnyűszerkezetes falszerkezet

Részletesebben

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE 1 MADOCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2017.(VII.3.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

cím: Dózsa György u. 15.

cím: Dózsa György u. 15. 5. sz. melléklet a 20/2017. (X.24.) önkormányzati rendelethez TÖRÖKBÁLINT helyi védelem alatt álló középületek -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Budapest, VIII. ker. Szentkirályi u. 23. sz. /Hrsz.:36590/ alatti lakóház utcai homlokzatának felújítása. Budapest, 2012. április

Budapest, VIII. ker. Szentkirályi u. 23. sz. /Hrsz.:36590/ alatti lakóház utcai homlokzatának felújítása. Budapest, 2012. április Budapesti Városépítési Tervezı Iroda Kft H-106 Budapest, Endrıdi Sándor u. /d. Iroda: H-11 Budapest, Táltos u. 5. E-mail: primiklos@t-online.hu Tel.:+6-1-1-9-80 Fax.:+6-1-5856 Mobil.: 6-0-9-0-970 Budapest,

Részletesebben

Baross ut. Horvá. Harminckettesek tere. Kis Stáció utca. Kisfaludy utca. utca. Kis Stáció u. 5. sz. alatti társasház

Baross ut. Horvá. Harminckettesek tere. Kis Stáció utca. Kisfaludy utca. utca. Kis Stáció u. 5. sz. alatti társasház Horvá ca Baross ut th Mih Harminckettesek tere 9,9 ály té Kis Stáció utca r +9,0 04 Tervezés tárgya: utca yad ahun Vajd Kisfaludy utca, +9,0 0 Budapest VIII., Kis Stáció u.. sz. alatti társasház utcai

Részletesebben

ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET

ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET 1 1. 072/3 Zsejke-puszta, Fő utca 4. Helyi védelemre javasolt Szűz-Mária szobor. Folyamatos állagmegóvás és a környezet karbantartása

Részletesebben