Jelenések könyve - fe f j e e j z e et e en e ké k n é t

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jelenések könyve - fe f j e e j z e et e en e ké k n é t"

Átírás

1 Jelenések könyve - fejezetenként

2 Vázlat Bevezetés (1:1-20) Levelek az egyházaknak (2:1-3:22) Trónus jelenetek (4:1-5:14) A hét pecsét felnyitása (6:1-8:1) A 7. pecsét előtt közjáték : A elpecsételése (7:1-17) A hét trombita (8:2-11:19) A 7. Trombita előtt közjáték:» Az angyal kis könyvvel (10:1-11)» A két Tanú(11:1-13)

3 Vázlat A konfliktus közelebbi vizsgálata (12:1-22:5) A nagy konfliktus bemutatása (12:1-14:20) (Benne: az asszony, a gyermek és a Sárkány, a tengeri és a földi fenevad bemutatása, a elpecsételt) A harag hét pohara (15:1-16:21) A nagy parázna bukása és az örömünnep (17:1-19:10) A Bárány ellenségeinek végső veresége. (19:11-20:15) A megváltottak győzelme (21:1-22:5) Zárás (22:6-21)

4 Bevezetés (1. fejezet) HAMAROSAN meg kell történnie (v.1), az idő KÖZEL VAN (v.3) az akkori közeljövőre íródott. V.ö. Dán. 8:26. távoli időről szól évvel későbbre A közeljövő nem jelenthet 1900 évet! (nem a mai világ, világpolitika, stb. történéseinek leírása!) v.7 eljön a felhőkön nem biztos, hogy az utolsó ítéletről beszél. az Úr eljövetele sokszor megtörtént már amikor ítéletet hozott egy-egy népre. Ld. Ézs. 19:1 (Egyiptom), Mt. 24 (Jeruzsálem pusztulása). Hatalmas, erőteljes, gondoskodó Jézus, az egyházai között (gyertyatartók) jár (v.12-18). Mi így látjuk-e Őt az egyházban?

5 Bevezetés (1. fejezet) A 20. versben a gyertyatartók a hét gyülekezet és a csillagok a gyülekezetek lelki életét jelképezik (hasonlítsuk össze 2:1 verset 2:7-tel). Miért pont ez a hét gyülekezet? A megnevezett hét gyülekezet valóban létezett (Kisázsiában), ezekkel a valódi problémákkal A könyvbeli szimbolizmus miatt van csak hét említve (7 teljesség). A teljes I. századi egyház leírható volt ezekkel a jellegzetességekkel. Sőt minden kor gyülekezeteinek alap problémáit, szükségleteit is általánosságban jól leírja.

6 Bevezetés (1. fejezet) A hét levél közös jellemzői: Mindegyiket az Úr diktálta. Mindegyik az angyalnak van címezve. angelos nem szükségszerűen angyalt jelent, hanem követet, küldöttet. (pl. Lk 7:27 Keresztelő Jánosra, Lk. 9:52 tanítványokra vonatkozik.) Jézus leírása mindegyikben az 1. fejezet látomásaiból származik. Tudok... Jézus ismeri a gyülekezeteit (+ és -) és törődik velük. Lényegében mindegyiknek ugyanaz a szerkezete

7 Jézus a gyertyatartók között

8 A Jelenések hét egyháza

9 Levelek a gyülekezeteknek (2.,3. fejezetek) Levél az efezusi gyülekezethez (2:1-7) A város: Artemisz imádásának a központja ( ApCsel. 19: 23-35) Gyülekezetét Pál alapította (ApCsel 19) Dicséret: Fáradozásuk és állhatatosságuk A tanítás szigorúsága és komolyan vétele Hamis tanítók próbára tétele A nikolaiták cselekedeteinek gyűlölete Panasz: Elhagyták az első szeretetet (v.4). Felhívás: Emlékezz! Térj meg! Tedd...! (5.vers)

10 Levelek a gyülekezeteknek (2.,3. fejezetek) Figyelmeztetés: Kimozdítja a gyertyatartót (gyülekezetet) a helyéből (v.5.) Ha elvész az első szeretet akármilyen keményen is fáradozik a gyülekezet el fog tűnni az egyház! Milyen hatása lesz a mi első szeretetünknek több generáció múlva? Ígéret: annak aki győz (győztesekként akarjuk befejezni!): Ehet az Élet Fájáról, ami a paradicsomban van (7. vers). (lásd még: I. Móz 3:22, Luk 23: 43)

11 Levelek a gyülekezeteknek (2.,3. fejezetek) Levél a szmirnai gyülekezethez ( 2: 8-11) A város: Ismert a Róma imádatáról. A pogány vallás központja. Jelentős zsidó népesség (akik ellenségesek) Dicséret: üldöztetés és szegénység elviselése (9. vers) Panasz: nincs! Felhívás: Ne féljenek a közeli üldöztetéstől és legyenek hűek mindhalálig (10. vers) Ígéret: Az élet koronája és nem árt nekik a második halál (9, 11. versek).

12 Levelek a gyülekezeteknek (2.,3. fejezetek) Értelmezési gyakorlat: az Ördög némelyeket börtönbe fog vetni közületek némelyeket... és nyomorúságotok lesz 10 napig (3:10) Példa a szimbolizmus és szó szerinti értelmezés keverékére. Honnan tudjuk, mit-hogy értelmezzünk? Ördög (valódi, de nem ő fogja belevetni őket). börtön (szó szerint lehet, mert ezek valóban történtek) Nyomorúság (valóban ez történt v.ö. történelem) 10 nap (alapvetően szimbolikus közelítés)

13 Levelek a gyülekezeteknek (2.,3. fejezetek) Levél a pergamoni gyülekezethez ( 2: 12-17) A város: Az első város Ázsiában, ahol császárimádatot tartottak Zeusz oltár, Athéna Temploma ( Sátán trónusa?) Dicséret: Üldöztetés alatt is ragaszkodsz a nevemhez Panasz: tolerált tévtanítás (Nikolaiták: gnosztikus szekta(?) Bálám tanítása (4 Móz. 25) Felhívás: Térj meg! (Állítsd vissza a tanítás tisztaságát) Lecke nekünk: Ne engedjük felhigítani a Bibliát! Ígéret: Rejtett manna (gondoskodás). Mit választunk, hogy hol eszünk : Isten asztalánál, vagy a bálványok asztalánál? Fehér kövecske: nem bűnös, győztes

14 Levelek a gyülekezeteknek (2.,3. fejezetek) Levél a thiatirai gyülekezethez ( 2: 18-29) A város: Virágzó kereskedelem (Lídia, a bíborárusnő Apcsel.16) Pogány isteneknek áldozott vacsorák Jézus úgy utal magára, mint Isten Fia (v.18) Dicséret: Szeretet, hit, szolgálat, állhatatosság Panasz: Jezabel tévtanításának, széthúzásának, bűnének tolerálása ( Jezabel - 2 Kir. 9) Jézus adott időt a megtérésre, de egy ponton túl már elég volt. Felhívás: Amid van tartsd meg! (beszennyezetlen hit) Ígéret: aki győz hatalom a pogányok felett

15 Levelek a gyülekezeteknek (2.,3. fejezetek) Levél a szárdiszi gyülekezethez (3:1-6) A város: Híres gazdagság a múltban: Krőzus Kétszer elfoglalták az elbizakodott várost az éberség hiánya miatt. A múlt letűnt dicsőségében éltek. Nincs üldöztetés talán mert nincs radikális elkülönülés! Nincs dicséret! (csak néhány embernek v.4) Feddés: Halott vagy, bár azt gondolod, hogy élsz.

16 Levelek a gyülekezeteknek Felhívás: (2.,3. fejezetek) Ébredj fel! ne ámítsd magad, hogy élsz (csak mert a múltban valamikor éltél ). Üldöztetés nélküli, békés élet kómában élő egyház. Józanodj ki! Erősítsd a többieket! Emlékezz! (Isten erejére és Szavára) Tartsd meg, amit kaptál! Térj meg! Különben eljövök mint a tolvaj Vannak, akik nem szennyezték be magukat. Még egy halott egyházban is lehetnek élő, Istennel járó tanítványok. Nincs kifogás. Egyéni felelősség van. Ígéret: Fehér ruha (Mt. 22:1-14?), nem törlöm ki az élet könyvéből (cél: megváltottnak maradni!).

17 Levelek a gyülekezeteknek (2.,3. fejezetek) Levél a filadelfiai gyülekezethez (3:7-13) A város: Kis, jelentéktelen város. A zsidók a legfőbb üldözők itt. Sátán zsinagógája Dicséret: bár kevés az erőd, mégis megtartottad az én igémet, nem tagadtál meg. Ha kevés erőnk van, az egy lehetőség egy Jézus által megdícsért életre. Nincs feddés! Nyitott ajtó : lehetőség (talán a zsidók megtérítésére) Kísértés órája : valószínüleg még intenzívebb üldöztetés jön. Lelki megerősítés.

18 Levelek a gyülekezeteknek (2.,3. fejezetek) Felhívás: Tartsd meg, amid van. Senki ne vegye el a koronádat (végső győzelem koronája)! Mi mennyire ragaszkodunk a koronánkhoz? Ígéret: Isten neve, Jézus új neve felírása Isten templomában (2. Krón. 7:16). név tulajdonságot, belső jellemzőt fejez ki (zsidó gondolkodás mást fűzött a név -hez, mint a mai ember) Isten nevei tanulmányozd ki a Bibliából. Jézus új neve : pl. Fil 2:5-11- A győztes ÚR (új, mert a halálával és feltámadásával mutatta meg ezt) Nevem: Isten gyermeke, Lakcímem: Mennyország így kell gondolkoznunk!

19 Levelek a gyülekezeteknek (2.,3. fejezetek) Levél a laodiceai gyülekezethez (3:7-13) A város: Gazdag város: bank centrum, ruhagyártás, gyógyszergyártás (speciális szembalzsam) Jézus pont ezeket akarja lelki értelemben megadni nekik (v.17-18)! Jézus a legdrágább kincs. Pál is írt már nekik levelet: Kol. 4:12-16 Nincs dicséret! Feddés: Langyosság: az Istentől függés feladása, önelégültség, önmagunkra támaszkodás. rosszabb, mint a hideg állapot. Pl. mert fertőz másokat is. Kiköplek, kihánylak Jézus nem szentimentális

20 Levelek a gyülekezeteknek Felszólítás: (2.,3. fejezetek) Végy tőlem... Jézusra támaszkodás (materiális dolgok helyett). Ő a legdrágább kincsünk! Lásd meg, hogy nyomorult, szánalmas, mezítelen vagy. Akit szeretek megfeddem néha a feddés megmenti a lelkünket. Ígéret: Ajtód előtt állok és zörgetek. Nyisd ki és veled vacsorázok Fantasztikus kép Jézus szívéről, vágyáról a kapcsolatra még langyos tanítványokkal is, ha megtérnek. Számos kiforgatás, tévtanítás ebből a versből: a könnyű megváltás hamis üzenete.

21 A trónus (4. fejezet) Helyezd magadat az akkori hallgatók helyébe! A fizikai valóság: Róma hatalmas, rendíthetetlennek látszó erejével, aroganciájával uralkodik (a Római birodalom egyik leghatalmasabb, legerőteljesebb korszaka volt ekkoriban. Legyőzhetetlennek, örökké fennállónak tűnt). Megfélemlíti, üldözi, elnyomja Isten gyermekeit. De mi az igazi valóság? Ki valójában az Úr midenek felett (még Róma felett is)? Mekkora az Ő hatalma?... Nyisd ki a szemedet és láss (pl. 2. Kir. 6:15-17). Képzeld el a jelenetet, amit János lát:

22 A trónus (4. fejezet) Isten a trónusán (minden figyelem középpontjában) Istent ábrázolja itt, és Jézust az 5. fejezetben A nyitott ajtó - egy kész látomás (lásd Ezékiel 1: 1). v.3 Isten dicsőségét írja le (szivárvány lehet, hogy Isten szövetségeire emlékeztet 1. Móz. 9:17) Az Isten hét lelke (4:5) 7 tökéletesség Villámok, mennydörgés (pl. 2. Móz 19) Félelmetes erő. Róma a látszólagos hatalom, de a valóság: Isten hatalmasan uralkodik. Ő ül a trónon. Ez minden korban igaz. Ma is!

23 A trónus (4. fejezet) Huszonnégy vén a trónusokon (4:4) Aranykoronák - győzelmi koronák inkább (stephanos), mintsem uralkodói koronák (diadem) Kik ők? Egyesek szerint Isten népének örökkévaló papságát jelképezik ( 1. Krón. 27:7-18, Ézs. 43:28) Másik lehetőség az, hogy a különböző korszakok megváltását jelképezi, és a huszonnégy vén az Izrael tizenkét patriarchája, valamint a tizenkét apostol. Mindkét esetben a tizenkettő a szervezett vallás jelképe.

24 A trónus (4. fejezet) A négy élőlény (4:6-7) (Ld. Ezékiel 1:5-14) A trónus közepe -- bizalmasság Tele vannak szemekkel -- mindent láthatnak Lehetséges magyarázatok: Minden teremtett élet az Istent dicsőiti --oroszlán (vadállat), borjú (háziállat), ember, sas (madár). Isten jellemző tulajdonságait mutatják be --oroszlán (erőteljesség vagy bátorság), borjú (szolgálat), ember (bölcsesség), sas (gyorsaság). Valamiféle kerúbok, szeráfok ( v.ö. Ézs 6:1-3 és Jel. 4:8)

25 A trónus (4. fejezet) Isten dicsérete (4:8-11) Szent, szent, szent lásd Ézs. 6:3 Az életünk legfőbb célja: dicsőíteni Istent. A mennyországban is ezt folytatjuk! Ha a mennybe jutok... Arcra borulok és dicsőítem Istent. Mi a képed a mennyországról? Vonzó-e Isten örök dicsőítése? Ha itt a földön nem vonzó ez, akkor hogyan lesz vonzó a mennyországban?

26 Méltó a Bárány (5. fejezet) Lepecsételt könyv: Mindkét oldal - teljes kinyilatkoztatást sugall (Róma és az elnyomott, üldözött szentek sorsát illetőleg), Hét pecséttel lepecsételve -- teremtett lélek nem nyithatja ki és nem láthatja az üzenetet. Pecsét : eredetiség és hatalom kifejezője Ki méltó felnyitni: Nagyon sírt - az üzenet nagy jelentősége miatt. Júda törzsének oroszlánja: Jézus ( I. Móz. 49:9-10 messiási előkép). Dávid utóda - Dávid leszármazottja ( Ézsaiás 11:1-10).

27 A Bárány az élőlények és a 24 vén között

28 Méltó a Bárány (5. fejezet) Jézus az oroszlán- bárány: Az oroszlán a teljes erőt és bátorságot - a Bárány az alázatos áldozatot jelképezi. Méltó dynamos (dinamit) a hatalma és a kereszt áldozata miatt (ahol legyőzte a halált és Úrrá vált - Fil 2). Hét szarv - erősség és hatalom Hét szem - Krisztus ébersége. Mindent lát és tud. A bárány veszi a könyvet és elfogadja a dicséretet: Dicséret a vénektől (8-11 versek). Dicséret az angyaloktól, "élőlényektől", vénektől (5;11-12) (ld. Zsidók 12:22 angyalok hatalmas serege) Dicséret minden teremtménytől (5:13-14). Ez a dicsőítés csak Istennek jár: Jézus = Isten.

29 Méltó a Bárány (5. fejezet) A szentek (mi vagyunk!): királysággá és papokká tetted őket - (1 Pét. 2:9-10) ezek vagyunk. Inspiráló! Uralkodni fognak a földön Krisztussal uralkodunk ebben az életben (Róm. 5:17, Ef. 2:4-7) Párhuzam: ÓSZ. 2. Móz. 19:5-6 megváltottak papok királysága. Imáink: füstölőszer a mennyben. Hatása van! Kihívás számunkra: Jézust oroszlán-báránynak látni és tisztelni. Magunkat az Ő szemével királyi papságnak látni, akiknek az imái hatással vannak.

30 Hat pecsét (6. fejezet) Az első pecsét (6:1-2) - Fehér ló Hasonló képek Zakariás 1: 8-ban és a 6: -8-ban A fehér ló alapvető magyarázata: az evangélium hirdetése, (ld. még Jel. 19: ben). fehér - az elküldött evangélium tisztasága, győzelme. Korona - az evangélium gyözelmét prédikálja ezzel. A második pecsét (6:3-4) - Vörös ló Vörös - a vérontást és a háborút jelenti. Értelmezés: az üldöztetés közvetlenül az örömhír hirdetését követi, a béke elvétetik a földről, az emberek öldöklik egymást (lásd Máté 10:34-37).

31 Hat pecsét (6. fejezet) A harmadik pecsét (6:12-17) - Fekete ló Mérlegserpenyő a hiányt jelképezi (Ez. 4:16-17) Értelmezés - gazdasági megkülönböztetés a keresztények ellen. Lásd: Jelenések történelmi háttere (hasonló a Jel. 13:17) A negyedik pecsét (6:7-8) - Fakó ló Fakó sárgás-zöld (hulla színű). Halál és Hádész - a Pokol nem jó fordítás, mert az eredeti Hádész, a halál birodalmát, a holtak hazáját jelenti. Ez mindig közelről követi a halált. Négyrétű ítélet: kard, éhínség, döghalál, vadállat. Ld. Ez. 5:16-17, 14:21 (Isten ítélete Izraelen és más népeken).

32 A négy lovas

33 Hat pecsét (6. fejezet) Az ötödik pecsét (6:9-12) - mártír szentek Korábban láttuk az ítélet jelentését, most megnézzük az ítélet okát. Lelkek az oltár alatt mártírhalált halt szentek. ÓSZ: oltár áldozat. Itt az áldozat a mártírok vére. Bosszút áll a mi vérünkért -- egy kérés, hogy Isten védje meg az igaz ügyüket, nem személyes bosszú kérése. Megnyugvás egy kis ideig (14:13) - Isten bosszút fog állni, de az üldöztetés még nem teljes. A hatodik pecsét (6:12-17) -- Földrengés: Ítélet Válasz mindazok imájára, akik az oltár alatt vannak. Isten MINDIG válaszol! Ítélet: nem a végítélet, hanem az elnyomó Róma ítélete.

34 Hat pecsét (6. fejezet) Szimbolikus képek az ÓSZ-ből (Isten ítélete különböző népek felett): Földrengés (Ez. 38:18; Joel 2:10; Haggeus 2:6-7). A nap elsötétedett, a hold vérré vált (Joel 2:31, Ézs. 50:3). A csillagok lehullottak, és az ég felgöngyölödik (Ézs. 34:4). A hegyek és a szigetek elmozdultak (Jer. 4:24; Náh. 1:5). Hegyek és sziklák ránk esnek (Hós. 10:8; Luk. 23 :30). A Bárány haragja. Ki állhat meg? Senki (magától), csak Jézus vére által (ld. később: elpecsételés) A fejezet konklúziója: Bízz, mert az üldözöttek győzni fognak, az istentelenek pedig félelmetes ítélet alá esnek a maga idejében!

35 A pecséttel megjelölt szolgák Bevezető: (7. fejezet ) Ez a fejezet egy közjáték a 6. és 7. pecsét között, választ ad arra a kérdésre, hogy Isten gyermekeit vajon érintik-e Isten ítéletei a gonoszok ellen. Ez egy kontraszt az előzővel: Azoknak a reményét fejezi ki, akik Jézusban vannak. A kontraszt pl.: 6:17 Ki állhat meg a harag előtt? - 7:9, A szentek ott állnak Isten előtt. A 6. fejezetbeli pecsét :az ítéletről - A 7.-beli pecsét: elpecsételtek, megváltottak. Az ítélet angyalai Négy sarok az egész világ. Univerzális (Jel ) Az 5. angyal keletről Jel. 22:16 hajnalcsillag keletről. Visszafogott ( ne bántsd )

36 A pecséttel megjelölt szolgák (7. fejezet ) 144,000 - Izráel 12 törzséből elpecsételtek (7:4-8) Elpecsételt - megjelölt, hogy megvédettessék (lásd Ez. 9:4, 2. Móz. 12:12-13) szervezett vallás szimbolikus száma (12) szorozva rel (vagy 12 apostol x 12 törzs x 1000). Magyarázat: Reprezentálja minden idők megváltottjait, (Gal 6: 16 - az egyház mint Isten Izráele van említve).» Júda van említve elsőként, vsz. messiási jelentősége miatt (1Móz 49:10).» Lévi is szerepel a lelki Izráel példája (1Pét 2:5,9).» Dán és Efraim nem szerepel a listán, Dán és Bétel (Efraimban) az aranyborjú-imádat központja volt.» József is megtalálható (az ÓSZ-ben az ő fiai alkották a törzseket).

37 A pecséttel megjelölt szolgák Fontos: (7. fejezet ) Az elpecsételés nem garantálja a szentek fizikai megóvását a bajoktól ( nagy nyomorúság v.14). Lelki megóvást garantál. Lehet, hogy meghalnak a bűnös Rómát érő harag kiöntésekor, de nem vesznek el lelkileg a bűnösökkel együtt, hanem győztesként Isten előtt örvendeznek. Pl. Két ember egy éhínségben elpusztul: az egyik ezzel ítéletet szenvedett el, a másik (keresztény) csak szenvedett. Ne a látszatra adj.

38 A pecséttel megjelölt szolgák (7. fejezet ) A nagy sokaság (7:9-10) Megegyezik a rel Isten népe (egyháza) először megváltott harcosokként (a földön), majd megváltott győztesekként (a mennyben) jelennek meg. A nagy nyomorúságból jövők jutalma (7:13-17) Nem szükségszerűen a mennyországról van itt szó (bár arra is igaz) Isten gondoskodásának, vezetésének, az Istenhez közeli élet örömének szimbolikus képei (Ézs 49:10, 25:8) A fejezet fő mondanivalója: Bizonyosság, lelki biztonság, remény, amit Isten garantál a szentjeinek.

39 A trombitaszók (8-9. fejezet) A hetedik pecsét: tartalma a hét trombita. Csend a mennyben - a vihar előtti csend. Az angyal az oltárnál Sok füstölőszer - 5:8-ban a füstölőszer az imák jelképe, itt megerősítésként adatott az imákhoz; Krisztus és a Szentlélek közbenjáró segítségére utal (Róm 8:26, 34). Füstölő megtöltve az oltár tüzével - Isten ítélettel válaszol. Az imák meghallgatásra és erőteljes válaszra találnak! Ha bántod a szentjeimet, akkor ennek szenvedni fogod a következményeit! ez ma is így van!

40 A trombitaszók (8-9. fejezet) Az első trombitaszó (8:7) Trombiták - Isten figyelmeztetése a pusztítás előtt. Az első négy trombitaszó - csapások a természetre. Szimbólumok merítése az egyiptomi csapásokból. Egyharmad jelentése: részleges ítélet, nem végső. A második trombitaszó (8:8-9) Hegyek elmozdulása (Zsolt 46:2; Ézs 54:10) vagy megolvadása (Mik 1:4; Neh 1:5) nagy bajt jelez, a hegy általában a (politikai) hatalom jelképe A tenger vérré válása (lásd 1Móz. 7:20-21). A hajók egyharmada megsemmisült vsz. gazdasági, kereskedelmi csapások

41 A trombitaszók (8-9. fejezet) A harmadik trombitaszó (8:10-11) A hatalmas csillag lehullása nagy hatalmi pozíció elvesztését jelzi. Az üröm a gonosztevésért való szenvedés jelképe (ÓSZ) Negyedik trombitaszó (8:12-13) Hasonló az egyiptomi sötétség-csapáshoz (2Móz10:21). Három Jajj - a három fennmaradó trombita előrevetítése, amelyek hatása még rosszabb lesz.

42 A trombitaszók (8-9. fejezet) Az ötödik trombitaszó (9:1-12) Alvilág - ahol a démonok laknak (Lk 8:31; Jel 20:1). Isten itt már démoni erőket enged szabadon az ítélethez. Csillag: Sátán, az alvilág fejedelme. Füst eltakarja az igaz világosságot - valószínüleg Sátán hazugságát, megtévesztésztő erejét jelképezi. Sáskák - félelmetes csapás - Isten ítélete (2Móz 10:4). A sáskajárás csapása a Róma elleni ítéletet ábrázolja belső hanyatlás következtében. Erkölcsi vakság és hanyatlás (ld. Róm. 1:24-28). Jó kép: asszonyi haj és oroszlán fog (v.8). Ilyen Sátán: megtévesztő. Szépen hízelgő, de kegyetlenül pusztító. Az Úr napja nem a végítélet (lásd pl. Jóel 2)

43 A sáskajárás

44 A trombitaszók (8-9. fejezet) A hatodik trombitaszó (9:13-21) Eufrátesz Sok hatalmas birodalom bölcsője. E folyón túl éltek a Pártusok, Róma félelmetes ellenségei. Külső inváziót sugal (pl. lovasseregek ) Gibbon: Róma bukásának három főbb oka: természeti katasztrófák (árvíz, földrengés, vulkán kitörés), belső rothadás (korrupt vezetők) és külső invázió ( új és régi ellenségek) Nincs megtérés! - a csapások célja az volt, hogy az emberek megtérjenek ( versek).

45 Az irattekercs (10. fejezet) A hetedik trombitaszó előtt ismét közjáték. Az Angyal és a Hét Mennydörgés (10:1-7) Egyik lába a tengeren, másik a földön, az üzenet egyetemességét mutatja Oroszlánüvöltés -- egy nem túl örömteli bejelentés. Hét mennydörgés Isteni ítéletek előjelzője (8:5; 11:19; 16:18) Pecsételd le és ne írd le (ld. pl. II. Korinthusiak 12:4). Jelentése vsz.: nem lesz több figyelmeztetés (6. vers). Beteljesedik Isten titka amit Isten kijelent az egyházra váró szenvedésekről, Róma ítéletéről és Isten végső győzelméről.

46 Az irattekercs (10. fejezet) A kis könyv és a prófécia (10:8-11) Edd meg Az üzenetet teljesen meg kell emészteni (lásd Ezékiel 2:9-3:3). Kihívás nekünk is! főleg ma Édes és keserű» Az édes képviseli Isten szavának értékességét.» A keserű pedig a figyelmeztetéseket, az ítéleteket és a szentekre váró szenvedést. A kis könyv tartalma A még hátralevő kijelentés a hetedik trombitaszó után (12-22 fejezetek)

47 A tanúk és a hetedik trombitaszó (11. fejezet) A Templom megmérése (11:1-2) Isten embereinek védettsége, mint a pecsét a 7. fejezetben (lásd Zakariás 2:1-5, megerősíti, hogy a szent el lesz választva a világiaktól). A templom egy lelki templom. A pogányok udvara a keresztények, bár szenvednek testileg, de lelkileg védelem alatt állnak. Másrészt: Isten megengedi a szenvedést, de nem hagyja a teljes kiirtást. Negyvenkét hónap (3 és ½ év) Jel. 11:2-3, 12:6,14,13:5 Nem annyira időtartamot, mint inkább állapotot (dolgok állását) jelöl: Szenvedés, aminek egyszer vége lesz. Szenvedés, de közben megóvás és megtartás. Miközben a szentek áldozatok, egyben győztesek is 3 és ½ a 7 (tökéletesség) fele: a nehézségek átmenetiek

48 A tanúk és a hetedik trombitaszó (11. fejezet) A Két Tanú (11:3-13) Isten egyházát jelképezik nap: 3 és fél év - átmeneti szenvedés Zak. 4-ből vett képek: ott két felkent (pap és uralkodó). Az egyház királyi papság (1 Pét.2:9). A gyertyatartók is az egyházat jelölik Jel. 1- ben Illés és Mózes ereje (v.5-6) A tanúk halála (7-10) - A római üldöztetés sikerei (13:7). fenevad az alvilágból Róma (lásd később) Sodoma és Egyiptom - a paráznaság, az üldöztetés és talán a hamis vallás jelképei. Halál utáni feltámadás - szenvedés utáni talpraállás az egyház győzelmét jelenti (lásd Ezékiel 37:10).

49 A tanúk és a hetedik trombitaszó (11. fejezet) Az utolsó (7.) trombitaszó (11:14-19) A kis kitérő után (mely célja a keresztények erősítése, vígasztalása volt) most visszatér a trombitákhoz. a világ felett a királyi uralom Krisztusé lett nem azt jelenti, hogy az előtt ne lett volna az övé: ld. Jel. 2:26-28, Apcsel. 2:36, Kol. 1:13, Ef. 5:5, 1 Pét. 3:22. Azt fejezi ki, hogy Krisztus ezt a (már meglévő) hatalmát, uralmát nyilvánosan megmutatta azáltal, hogy kiöntötte haragját Rómára, és elpusztította a szentek elnyomóját. Ennek az ítéletnek, harag kiöntésnek a módját mutatja be a Jelenések további része.

50 A Sárkány színrelép Az asszony (12. fejezet) Leírás (1. vers) -- hasonló I. Mózes 37:9-11-hez, amely Józsefet emeli családja fölé Személyazonosság Isten népe (Ó és ÚSZ) Isten népét az Ószövetségben gyakran ábrázolják Isten feleségeként (pl. Jer. 3:1-14).» Jézus zsidó nemzetbe született (Róma 9:5).» Mária, a különleges nő jelképezi a nemzetet (I. Mózes 3:15; Galaták 4:4)

51 A Sárkány színrelép (12. fejezet) A Sárkány (3-4 versek): Sátán Leírás» Vörös -- a vér színe» Hét fej -- óriási bölcsesség» Tíz szarv -- óriási erő» Hét diadém -- óriási hatalom A farka az ég csillagait sodorja -- félelmetes erő. Csillagok vsz. Isten népe (1 Móz. 15:5, Dán. 8:9, 12:3). Célja: elnyelni a gyermeket (lásd Heródes tettét ).

52 Az asszony és a sárkány

53 A Sárkány színrelép (12. fejezet) A fiúgyermek (5. vers) Vasvesszővel vezeti a népeket (Zsoltárok 2:9). - Jézus Elragadtatott Istenhez : a testet öltést és a mennybemenetelt, Krisztus földi küldetését festi le. Az asszony menekülése a pusztába (6. vers) Itt már az asszony (Isten mindenkori népe) újszövetségbeli aspektusára (az egyházra) helyezi a hangsúlyt. 3 és ½ év megpróbáltatatás, üldöztetés, de közben Isten gondoskodik.

54 A Sárkány színrelép (12. fejezet) Háború a mennyben (12:7-12) Mihály -- Isten népének védelmezője (Dán. 10:12, 21; 12:1; Júdás 9). Sátán: kígyó (ld. Édenkert), ördög (vádló) Levettetése a mennyből: Jelkép, melynek fő mondanivalója: Sátán egy örök vesztes (Rómával is)! Ereje korlátozva van (Luk. 10:18, Ján. 12:31; 16:11; I. János 5:19-20). v. 7-9 Nem egy valódi mennyben folyó háborúról és annak eredményéről szól. A jelenet Krisztus Sátánon aratott győzelmét mutatja.

55 A Sárkány színrelép (12. fejezet) Krisztus megváltó munkája (10-12 versek). Sátán testvéreink vádlója. (Megtéveszt, bűnre visz, aztán vádol) Legyőzték:» Krisztus vérének győztes ereje!» bizonyságtételük igéjével kiállni Krisztus mellett és hirdetni őt, akkor is, ha szenvednünk kell érte. Nem kímélték az életüket mindhalálig. Mi kíméljük-e az életünket? Próbálunk szenvedés mentes, kereszt-mentes kereszténységet élni, vagy megtagadjuk magunkat, felvesszük a keresztünket, követjük és hirdetjük őt?

56 A Sárkány színrelép (12. fejezet) Az asszony menekülése a pusztába (12:13-17) Az asszony egyház - üldözése Táplálás ideig, időkig és az idő feléig (3 és fél év) -- Isten gondoskodik az egyházról az üldöztetés idején Folyónyi víz - a keresztényekre zúduló hazugságok, támadások, de a föld elnyelte azokat (16. vers). Sátán harcol az asszony (egyház) és az ő utódai (az egyes keresztények) ellen (17. vers) Ósz-i kép hasonlat: Sátán el akarja pusztítani Isten Ósz-i kép hasonlat: Sátán el akarja pusztítani Isten népét, de Isten megóvja őket és elvezeti a pusztába. A víz pusztító veszélyforrás, de Isten elhárítja a veszélyt. (a zsidók kijövetele Egyiptomból)

2009. évi SDG Bibliaismereti verseny: Jelenések könyve

2009. évi SDG Bibliaismereti verseny: Jelenések könyve Csapat/iskola: 2009. évi SDG Bibliaismereti verseny: Jelenések könyve Tudnivalók A teszt 130 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül mindig egy és csak egy helyes

Részletesebben

VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK

VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK 1 Szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

Biblitanítások Ariel Hungary VILÁGMÉRETŰ ÉBREDÉS?

Biblitanítások Ariel Hungary VILÁGMÉRETŰ ÉBREDÉS? Biblitanítások Ariel Hungary VILÁGMÉRETŰ ÉBREDÉS? Több mint 25 éves hívő életem során számtalanszor találkoztam a címben megfogalmazott kifejezéssel. Először persze nem tudtam, hogy mi is állhat mindennek

Részletesebben

Bérmálási vizsgakérdések

Bérmálási vizsgakérdések 1 Bérmálási vizsgakérdések 1. Miért bérmálkozol? Hogy a Szentlélek ajándékát elnyerjem. 2. Mire képesít a Szentlélek a bérmálkozásban? Hogy felnőtt keresztény legyek, vagyis saját akaratomból Jézus tanítványa

Részletesebben

JÉZUS KRISZTUS A SZABADÍTÓ Bevezető óra az újszövetségi tematikába

JÉZUS KRISZTUS A SZABADÍTÓ Bevezető óra az újszövetségi tematikába TEOLÓGIAI ALAPVETÉS JÉZUS KRISZTUS A SZABADÍTÓ Bevezető óra az újszövetségi tematikába Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. JÉZUS KRISZTUS A SZABADÍTÓ Gyülekezeti óraszám, 1. Egyházi iskolák

Részletesebben

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1.

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. 2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Karasszon Dezső: Ésaiás könyvének magyarázata,

Részletesebben

Hamis és igaz békesség

Hamis és igaz békesség Hamis és igaz békesség Lectio: Jer 1,1-15 Textus: Jer 1,14 A lelkipásztor így szólt egy asszonyhoz: - Asszonyom, szokta önt kínozni a Sátán? - Engem? Soha! - No, akkor ez annak a jele, hogy ön még a Sátáné,

Részletesebben

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk:

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk: Mi az evangélium? Jó az, ha időt tudunk áldozni arra, hogy átgondoljuk mi a Biblia üzenete. Bizonyára sokan óvatosak a vallásokkal, a templomba járással, az egyházi rituálékkal, és a hagyományok követésével.

Részletesebben

A MESSIÁS HALÁLÁNAK KÖVETKEZMÉNYEI

A MESSIÁS HALÁLÁNAK KÖVETKEZMÉNYEI A MESSIÁS HALÁLÁNAK KÖVETKEZMÉNYEI Dr. Arnold Fruchtenbaum ArIEL HUNGARY bibliatanitasok.hu bibliatanitasok@gmail.com TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ I. MÓZES TÖRVÉNYÉNEK VÉGE II. A BŰNÖS TERMÉSZET ÍTÉLETE III.

Részletesebben

2. Ismerkedés a hittannal, a gyülekezettel, a templommal, 6 óra. 3. A világ, ami körülvesz bennünket, Isten teremtett világa, 10 óra.

2. Ismerkedés a hittannal, a gyülekezettel, a templommal, 6 óra. 3. A világ, ami körülvesz bennünket, Isten teremtett világa, 10 óra. Hittan kerettanterv. Általános iskola 1. osztály Téma: 1. Ismerkedés egymással, 2 óra. 1.hét: Gyerekek játékos ismerkedése egymással. 2. Ismerkedés a hittannal, a gyülekezettel, a templommal, 6 óra. 2.hét:

Részletesebben

Mit keresitek az élőt a holtak között

Mit keresitek az élőt a holtak között Isten szeretete csodálatosan ragyogott Jézusból. - Olyan tisztán, hogy emberi életek változtak meg általa. - Akik találkoztak Jézussal, s engedték, hogy megérintse őket az Ő szeretete, azok elkezdtek vágyakozni

Részletesebben

HIMNUSZ Délelőtt Most jöjj, Szentlélek, szállj közénk, Atyát s Fiút ki egybekötsz, szívünket, kérünk, töltse be kegyelmed égi ereje.

HIMNUSZ Délelőtt Most jöjj, Szentlélek, szállj közénk, Atyát s Fiút ki egybekötsz, szívünket, kérünk, töltse be kegyelmed égi ereje. 1 ÉVKÖZI IDŐ III. HÉT: SZERDA DÉLELŐTTI, DÉLI ÉS DÉLUTÁNI, VAGYIS NAPKÖZI IMAÓRA V. Istenem, jöjj segítségemre! F. Uram, segíts meg engem! Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben,

Részletesebben

ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van.

ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van. V. Istenem, jöjj segítségemre! 1 ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET F. Uram, segíts meg engem! Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen. Alleluja.

Részletesebben

Hit és erkölcstan 1-4. osztály

Hit és erkölcstan 1-4. osztály Hit és erkölcstan 1-4. osztály 1. évfolyam Tankönyv: Lacknerné Puskás Sára: Isten hozott 1. félév Tudja, hogy Isten, teremtő ereje által, minden, ami a világ része, Isten munkája során jött létre. A Teremtéstörténet

Részletesebben

AZ ÚJSZÖVETSÉGI ÜDVÖSSÉG Ap Csel 2,38.

AZ ÚJSZÖVETSÉGI ÜDVÖSSÉG Ap Csel 2,38. AZ ÚJSZÖVETSÉGI ÜDVÖSSÉG Ap Csel 2,38. (New Testament Salvation) Az üdvösség témája mindenkiben érdeklodést kell, hogy keltsen, különösen hívo keresztényekben és azokban, akik szeretik az Urat. Számtalan

Részletesebben

Elöljáróban. 13. hitelv

Elöljáróban. 13. hitelv hit13.qxd 2007.11.06. 21:40 Page 1 A Hetednapi Adventista Egyház hitelvi füzetei 13. hitelv A maradék és küldetése Megharagudott a sárkány az asszonyra, és elment, hogy hadat indítson a többiek ellen,

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

ÉVKÖZI IDŐ IV. HÉT: VASÁRNAP I. ESTI DICSÉRET

ÉVKÖZI IDŐ IV. HÉT: VASÁRNAP I. ESTI DICSÉRET V. Istenem, jöjj segítségemre! 1 ÉVKÖZI IDŐ IV. HÉT: VASÁRNAP I. ESTI DICSÉRET F. Uram, segíts meg engem! Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen.

Részletesebben

Hanem öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust, és a testet ne tápláljátok a kívánságokra.

Hanem öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust, és a testet ne tápláljátok a kívánságokra. 1 Öltözzük fel Krisztust, de hogyan? Textus: Róm. 13,14 Hanem öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust, és a testet ne tápláljátok a kívánságokra. Bevezetés Sok olyan kifejezést olvasunk a Bibliában, amiket

Részletesebben

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11.

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11. 2. tanulmány A Fiú július 5 11. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7:13-14; Máté 11:27; 20:28; 24:30; Lukács 5:17-26; János 8:58 Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem

Részletesebben

Textus: Péld. 14.17, 14.29, 17.14, 19.19, 29.8, 25.28, 16.32, 15.1, 19.11, 10.12, 17.9, 25.21-22 Harag - önuralom

Textus: Péld. 14.17, 14.29, 17.14, 19.19, 29.8, 25.28, 16.32, 15.1, 19.11, 10.12, 17.9, 25.21-22 Harag - önuralom Lekció: Ef. 4.17-32 2013. ápr. 14. Gazdagrét Textus: Péld. 14.17, 14.29, 17.14, 19.19, 29.8, 25.28, 16.32, 15.1, 19.11, 10.12, 17.9, 25.21-22 Harag - önuralom Minél többet hallunk a bölcsességről, annál

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Létezik-e Antikrisztus?

Létezik-e Antikrisztus? Létezik-e Antikrisztus? Az embereknek sokféle elképzelésük van az Antikrisztusról, de e- gyedül csak a Bibliából kaphatunk helyes választ arra, hogy ki ő, és mit csinál. Felmerült már bennünk a kérdés:

Részletesebben

A gyógyíthatatlan gyógyulása

A gyógyíthatatlan gyógyulása Jeremiás és az Ige Lekció: Róm. 4.13-25 2008. nov. 23. Textus: Jer. 30.12-24 Gazdagrét A gyógyíthatatlan gyógyulása Jeremiásnak kezdettől fogva halált, pusztulást, összeomlást kellett hirdetnie Júdának.

Részletesebben

Az aratás és az aratók

Az aratás és az aratók 12. tanulmány Az aratás és az aratók március 15 21. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Máté 9:36-38; Lukács 15; 24:4-53; János 1:40-46; 4:28-30; Apostolok cselekedeti 1:6-8 Abban dicsőíttetik meg az

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Olvasd el:

Részletesebben

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN 1 IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől, született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű és minden

Részletesebben

Böjti csönd Böjti tisztulás. Krisztus kereszten elmondott hét szava nyomán

Böjti csönd Böjti tisztulás. Krisztus kereszten elmondott hét szava nyomán Böjti csönd Böjti tisztulás Krisztus kereszten elmondott hét szava nyomán Jó reggelt! :) Új nap, tiszta lap! Míg mások mindenfélével foglalkoznak a reggeli kapkodásban, a legjobbat teszi az, aki időt ad

Részletesebben

ffirnrnillrn [UJU [ ll[]j rn

ffirnrnillrn [UJU [ ll[]j rn . ffirnrnillrn [UJU [ ll[]j rn A BIBLIA LEGSZEBB SZÖVEGEI Összeállította és jegyzetekkel ellátta: SZABÓ FERENC és PUSKELY MÁRIA '. r-- ', ::, ".' '.: :. i'.:'. Michelangelo: Pieta, részlet. Firenzei dóm.

Részletesebben

m a g v e t é s ötletek

m a g v e t é s ötletek m a g v e t é s ötletek Kerékgyáró Klaudia kre-htk 2015 www.magvetes.wordpress.com 2 O l d a l Igeszakaszok egy évre j a n u á r 1. Jézus megkenetése Igeszakasz: Lk 7,36-50 Aranymondás: 1Tim 1,15 Igaz

Részletesebben

l./ Jézus Krisztus életének, misztériumai (titkai), közösségünk Jézus misztériumaival

l./ Jézus Krisztus életének, misztériumai (titkai), közösségünk Jézus misztériumaival V. JÉZUS FÖLDI ÉLETÉNEK MISZTÉRIUMAI 1 Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől, született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű, és minden általa lett. Értünk

Részletesebben

VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) Horváth Géza. Lekció: Márk 10.

VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) Horváth Géza. Lekció: Márk 10. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT Lekció: Márk 10. Alapige: Márk 10,45 Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak,

Részletesebben

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait!

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait! 1 A NÉP RÉSZVÉTELÉVEL BEMUTATOTT MISE RENDJE BEVEZETŐ SZERTARTÁS Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. NÉP: Ámen. A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő

Részletesebben

Jézus Jeruzsálemben. 10. tanulmány. május 28 június 3.

Jézus Jeruzsálemben. 10. tanulmány. május 28 június 3. 10. tanulmány Jézus Jeruzsálemben május 28 június 3. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Zakariás 9:9; Máté 21:1-46; 22:1-15; Apostolok cselekedetei 6:7; Róma 4:13-16; Jelenések 14:7-12 Sohasem olvastátok

Részletesebben

ÉVKÖZI IDŐ III. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van.

ÉVKÖZI IDŐ III. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van. V. Istenem, jöjj segítségemre! 1 ÉVKÖZI IDŐ III. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET F. Uram, segíts meg engem! Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen.

Részletesebben

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 11. szám 2009. november Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Részletesebben

AZ ÚRNAP DÉLELÕTTI ISTENTISZTELET

AZ ÚRNAP DÉLELÕTTI ISTENTISZTELET AZ ÚRNAP DÉLELÕTTI ISTENTISZTELET A) ÚRVACSORÁVAL A szolgálattevõ az úrasztalához egyenesen a szószékre megy, és Isten igéjével köszönti a gyülekezetet. KÖSZÖNTÉS 1. Kegyelem néktek és békesség Istentõl,

Részletesebben

E L Ő S Z Ó. Olvass! Imádkozz! Cselekedj!

E L Ő S Z Ó. Olvass! Imádkozz! Cselekedj! E L Ő S Z Ó XVI. Benedek pápa a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából a 2012. október 11. és 2013. november 24., Krisztus király ünnepe közötti időszakra meghirdette a hit évét,

Részletesebben

H I T T A N. 7-8. é v f o l y a m

H I T T A N. 7-8. é v f o l y a m Hittan H I T T A N 7-8. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével) bemutatjuk, hogy a Krisztus előtti zsidóság

Részletesebben

HIMNUSZ Délelőtt Most jöjj, Szentlélek, szállj közénk, Atyát s Fiút ki egybekötsz, szívünket, kérünk, töltse be kegyelmed égi ereje.

HIMNUSZ Délelőtt Most jöjj, Szentlélek, szállj közénk, Atyát s Fiút ki egybekötsz, szívünket, kérünk, töltse be kegyelmed égi ereje. 1 ÉVKÖZI IDŐ III. HÉT: CSÜTÖRTÖK DÉLELŐTTI, DÉLI ÉS DÉLUTÁNI, VAGYIS NAPKÖZI IMAÓRA V. Istenem, jöjj segítségemre! F. Uram, segíts meg engem! Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen

Részletesebben

Hittel élni. 11. tanulmány. március 7 13.

Hittel élni. 11. tanulmány. március 7 13. 11. tanulmány Hittel élni március 7 13. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Példabeszédek 28:4-5, 7, 9; 29:13; Róma 1:16-17; Galata 3:24; 1János 2:15-17 Az emberektől való félelem csapdába ejt, de aki

Részletesebben

Máté evangéliuma 1-4,11

Máté evangéliuma 1-4,11 Máté evangéliuma 1-4,11 Máté evangéliuma - Bevezetéstani ismeretek Felépítéséről három fő elmélet van: az események földrajzi helye alapján a krisztológiai váz alapján a beszédgyűjteményekre épülő váz:

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 20. szám, 2009. Máj. 17. Kedves Testvéreim!

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 20. szám, 2009. Máj. 17. Kedves Testvéreim! Üzenet A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 20. szám, 2009. Máj. 17. Kedves Testvéreim! olyan csodálatos, amikor ez az Istendicsőítés ott van a hívő ember mindennapjaiban is.

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK. Út a gyızelemhez 9. (Jelenések könyve, avagy az utolsó idık) A hetedik pecsét

ALAPTANÍTÁSOK. Út a gyızelemhez 9. (Jelenések könyve, avagy az utolsó idık) A hetedik pecsét ALAPTANÍTÁSOK Út a gyızelemhez 9. (Jelenések könyve, avagy az utolsó idık) A hetedik pecsét Jelenések 8:1 És mikor felnyitotta a hetedik pecsétet, lett nagy csendesség a mennyben, mintegy fél óráig. Itt

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

Napszaki Áhítatok Liturgikus Füzete. Böjt idejére I. (Első két hét) (2016. február 10-20.)

Napszaki Áhítatok Liturgikus Füzete. Böjt idejére I. (Első két hét) (2016. február 10-20.) Napszaki Áhítatok Liturgikus Füzete Böjt idejére I. (Első két hét) (2016. február 10-20.) Erdélyi Gyülekezet Budapest, 2016 2 Tartalomjegyzék Napi változó részek a Reggeli áhítathoz - II.10 (Böjt 1. napja)

Részletesebben

Tételsor a IX. osztályos diákok számára

Tételsor a IX. osztályos diákok számára Tételsor a IX. osztályos diákok számára 1. Ábrahám meghívása és Kánaánba való utazása 2. A királyok hadjárata és Ábrahám találkozása Melkizedekkel 3. A szövetség megerősítése Ábrahámmal 4. Az Ábrahámmal

Részletesebben

Pál, a pogányok apostola

Pál, a pogányok apostola 1. tanulmány szeptember 24 30. Pál, a pogányok apostola SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 1Sámuel 16:7; Máté 7:1; Apostolok cselekedetei 6:9-15; 9:1-9; 11:19-21; 15:1-5 Ezeknek hallatára aztán megnyugovának,

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele 2014. Március 23. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Plébánia hírlevele II/12. szám Jöjjetek, lássátok meg azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: nem ez-e a Krisztus? Az evangélium

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve Csapat/iskola: Beadás ideje: Tudnivalók A teszt 100 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül a Példabeszédek

Részletesebben

6. TETTEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

6. TETTEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. 6. TETTEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: I. A Heidelbergi Káté II. Második Helvét Hitvallás. Kálvin Kiadó, Budapest. 2004;

Részletesebben

Tanítás a jövendőmondásról és boszorkányságról

Tanítás a jövendőmondásról és boszorkányságról Tanítás a jövendőmondásról és boszorkányságról ADUNARE Tanítás a jövendőmondásról és boszorkányságról A jövendőmondásról és boszorkányságról való tanítás nagyon fontos mert azok a Sátán művei és tudnunk

Részletesebben

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258.

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258. MÁRIA engesztelő népe 1 MÁRIA öröksége: az engesztelő nép A magyarság önazonossága, mint engesztelő áldozat, szeretni, ahogy az Úr szeretett minket, Magyarország őrangyalának kezét fogva! Kedves Testvérek

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

1Móz 1,20-23 Vízi állatok és madarak teremtése

1Móz 1,20-23 Vízi állatok és madarak teremtése 1Móz 1,20-23 Vízi állatok és madarak teremtése És monda Isten: Pezsdűljenek a vizek élő állatok nyüzsgésétől: és madarak repdessenek a föld felett, az ég mennyezetének színén. És teremté Isten a nagy vízi

Részletesebben

interperszonális másokra és a hozzájuk fűződő kapcsolatainkra vonatkozik. S megint más részük alapvetően társadalmi jellegű közösségeinkhez és

interperszonális másokra és a hozzájuk fűződő kapcsolatainkra vonatkozik. S megint más részük alapvetően társadalmi jellegű közösségeinkhez és BIBLIAISMERET A Bibliaismeret alapvető feladata a Biblia igazságainak megismertetése, a Teremtő és Gondviselő Mennyei Atya bemutatása, és ezek alapján a gyerekek társaikhoz, családjukhoz és környezetükhöz

Részletesebben

Jézus, a tanítómester

Jézus, a tanítómester 9. tanulmány Jézus, a tanítómester május 23 29. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 5Mózes 6:5; Lukács 4:31-37; 6:20-49; 8:19-21, 22-25; 10:25-37 Mindenkit ámulatba ejtett tanítása, mert szavának ereje

Részletesebben

10. LECKE: JÉZUS MEGKERESZTELKEDÉSE

10. LECKE: JÉZUS MEGKERESZTELKEDÉSE 10. LECKE: JÉZUS MEGKERESZTELKEDÉSE Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS: (Felhasznált irodalom: Ravasz László: Kis dogmatika, Budapest 1990; Dr Török István: Dogmatika,

Részletesebben

Erről az Imakönyvről www.thewarningsecond-coming.com http://www.masodikeljovetel.hu/

Erről az Imakönyvről www.thewarningsecond-coming.com http://www.masodikeljovetel.hu/ Erről az Imakönyvről Az imák, és litániák (dőlt kiemeléssel) amelyek ebben a könyvben találhatóak nem emberi eredetűek. Ezek egy egyszerű hétköznapi nőnek adattak, aki férjezett családanya, Európában lakik,

Részletesebben

Keresztény értékeink

Keresztény értékeink Keresztény értékeink Egyedül Jézus által Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam (Jn 14:6) Koinonia - Ez az első előfordulása. - Koinos azt jelenti, közös,

Részletesebben

A megváltás története, I. rész

A megváltás története, I. rész A megváltás története, I. rész A megváltás története című írásaink olyan sorozatot alkotnak, amelyek a bűnbeeséstől kezdve Isten Fia emberré lételéig végigkísérik Isten küzdelmét az ember megváltásáért.

Részletesebben

NEM MINDENKI. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp.

NEM MINDENKI. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp. NEM MINDENKI Lekció: Mt 7,21 23 Alapige: Mt 7,21 Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az,

Részletesebben

A betegek tanítvánnyá tétele

A betegek tanítvánnyá tétele január 25 31. A betegek tanítvánnyá tétele A lecke rövid áttekintése ALAPIGE: Máté 15:30-31 A TANULÓ CÉLJA: Tudni: A betegség kéretlen látogató, az viszont jó lehet, hogy a betegek gyakran nyitottabbá

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 7-1 2. É V F O L Y A M

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 7-1 2. É V F O L Y A M H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 7-1 2. É V F O L Y A M H I T T A N 7-8. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével)

Részletesebben

ELJÖN AZ ÚR. Lekció: Malakiás 3,1-6. Alapige: Malakiás 3,1...eljön az ő templomába az Úr...

ELJÖN AZ ÚR. Lekció: Malakiás 3,1-6. Alapige: Malakiás 3,1...eljön az ő templomába az Úr... Pasarét, 2014. március 23. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László Lekció: Malakiás 3,1-6 Alapige: Malakiás 3,1...eljön az ő templomába az Úr... ELJÖN AZ ÚR Imádkozzunk! Dicsőítünk

Részletesebben

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Húsvétvasárnap 2016.03.27. Krisztus Feltámadt! OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Abban az időben Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: Ti tudjátok, hogy mi minden

Részletesebben

Keresztút Avilai Szent Terézzel

Keresztút Avilai Szent Terézzel Keresztút Avilai Szent Terézzel Teréz gyermekkora óta elmélkedik Jézus szenvedéséről. Évek hosszú sora óta szokásom volt, hogy majdnem minden este lefekvéskor, midőn elalvás előtt még utoljára Istennek

Részletesebben

Január, a polgári év elsõ hónapja tehát a Vízöntõ csillagkép nevét viseli. A régi magyar neve pedig Boldogasszony hava, mert eleink az év elsõ hónapját Szûz Máriának szentelték. A keresztény (katolikus)

Részletesebben

Egy pokoli házasság. (Rm 7:1-6) Suhai György. Balatonszárszó, 2014.03.19.

Egy pokoli házasság. (Rm 7:1-6) Suhai György. Balatonszárszó, 2014.03.19. 1 Egy pokoli házasság (Rm 7:1-6) Suhai György Balatonszárszó, 2014.03.19. Mindannyian egy tökéletes társra vágyunk! Na de úgy valaha is igazán belegondoltunk már abba, hogy milyen lehet egy tökéletes társsal

Részletesebben

Keresztút 2. JÉZUS VÁLLÁRA VESZI A KERESZTET

Keresztút 2. JÉZUS VÁLLÁRA VESZI A KERESZTET Keresztút Ha jó emberekkel találkozol, megtapasztalod, milyen jó, ha szeretnek. Kérdezted már egyszer is magadtól: honnan ez a szeretet? Mi, emberek ezt nem az utcán találtuk valahol vagy a kereskedőnél

Részletesebben

Gyászszertartás Búcsúztató

Gyászszertartás Búcsúztató Gyászszertartás Búcsúztató Nyitó ima: Mennyei Atyánk, azért jöttünk össze a mai napon, hogy lerójuk tiszteletünket és kegyeletünket szeretett teremtményed, élete előtt. Összejöttünk, hogy hálát adjunk

Részletesebben

ÜNNEPELJÜNK EGYÜTT! NAGYPÉNTEK 3. PÉTER MEGTAGADJA JÉZUST (Mk 14,26-31; 14,66-72) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

ÜNNEPELJÜNK EGYÜTT! NAGYPÉNTEK 3. PÉTER MEGTAGADJA JÉZUST (Mk 14,26-31; 14,66-72) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. ÜNNEPELJÜNK EGYÜTT! NAGYPÉNTEK 3. PÉTER MEGTAGADJA JÉZUST (Mk 14,26-31; 14,66-72) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Keresztyén Bibliai Lexikon,

Részletesebben

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET!

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Pasarét, 2012. augusztus 30. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Alapige: 1János 4,1 Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket,

Részletesebben

PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ

PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ 8. FEJEZET Az előző fejezetben Pál arra a következtetésre jutott, hogy a törvényt lelki értelemben kell venni. Még farizeusként a törvényt fizikailag értelmezte, és azt gondolta,

Részletesebben

Ézs 12,1-6 Isten szabadítása

Ézs 12,1-6 Isten szabadítása Ézs 12,1-6 Isten szabadítása És így szólsz ama napon: Hálákat adok néked, oh Uram! Mert jóllehet haragudtál reám, de elfordult haragod, és megvigasztaltál engemet! Ímé, az Isten az én szabadítóm! Bízom

Részletesebben

18. alkalom 2012. április 13. Feltámadás Márk evangéliumában (16,1-14) 16,1) 16,2 16,2 16,2 16,9 16,1 Mk 16,9

18. alkalom 2012. április 13. Feltámadás Márk evangéliumában (16,1-14) 16,1) 16,2 16,2 16,2 16,9 16,1 Mk 16,9 Biblia-kor 2011-2012 1 BB 18. alkalom 2012. április 13. Feltámadás Márk evangéliumában (16,1-14) A feltámadás eseményének ideje: Mikor elmúlt a szombat (16,1) Korán reggel (16,2) A hét első napján (16,2)

Részletesebben

Hogyan kaphatjuk meg a Szentlélek ajándékát? Munkafüzet

Hogyan kaphatjuk meg a Szentlélek ajándékát? Munkafüzet Mark A. Finley Tíz nap a felházban Hogyan kaphatjuk meg a Szentlélek ajándékát? Munkafüzet ADVENT KIADÓ Budapest, 2011 www.adventkiado.hu Tartalom Elsõ nap Buzgó könyörgés...........................................

Részletesebben

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Számomra mindig jelzés értékű az, ha valamilyen formában megrezdül a lelkem, megérinti valami. Ilyenkor az jut az eszembe, hogy ott még feladatom, tanulni valóm van. Üzenni

Részletesebben

Hitünk tökéletesítése

Hitünk tökéletesítése 2. tanulmány Hitünk tökéletesítése október 4 10. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Lukács 12:16-21; 17:5-6; Filippi 3:12-15; Jakab 1:2-3, 19-21; 1Péter 1:6-7 Nézvén a hitnek fejedelmére és bevégzőjére

Részletesebben

3. A világ és lakói Tartalom

3. A világ és lakói Tartalom 3. A világ és lakói Íme, az ÚRé, Istenedé az ég és az egeknek egei, a föld és minden rajta levő. 5Móz 10:14 Az Isten, aki teremtette a világot, és mindazt, ami benne van, aki a mennynek és földnek Ura...

Részletesebben

Oltár az ismeretlen istennek

Oltár az ismeretlen istennek 1 Textus: Ap.Csel. 17, 16-23. Bevezetés: 1. ATHÉN: Pál korában ünnepelte fennállásának 1000 éves évfordulóját. A demokrácia miatt roppant büszke volt. Még a rómaiak is meghagyták a függetlenségét. A kultúra

Részletesebben

Pasarét, 2007. április 7. Földvári Tibor

Pasarét, 2007. április 7. Földvári Tibor Pasarét, 2007. április 7. Földvári Tibor NAGYSZOMBAT AZ ÚR AKARATA SZERINT Ézs 53, 9-12 És a gonoszok közt adtak sírt néki, és a gazdagok mellé jutott kínos halál után: pedig nem cselekedett hamisságot,

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

Pál származása és elhívása

Pál származása és elhívása 11. tanulmány Szeptember 5 11. Pál származása és elhívása SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Apostolok cselekedetei 9:1-22; 26:18; 1Korinthus 15:10; Galata 2:1-17; Filippi 3:6 De az Úr azt mondta neki:

Részletesebben

25. alkalom 2012. június 21. Keresztelő János születése Lk 1,57-66. 80 Irgalmas volt az Úr Erzsébethez. Együtt örült vele mindenki.

25. alkalom 2012. június 21. Keresztelő János születése Lk 1,57-66. 80 Irgalmas volt az Úr Erzsébethez. Együtt örült vele mindenki. Biblia-kor 2011-2012 1 BB 25. alkalom 2012. június 21. Keresztelő János születése Lk 1,57-66. 80 Átismételni mindazt, amit János családjáról tudunk. LÁSD Biblia-kör 3. Jegyzet. A megjelölt szakasz elemzése

Részletesebben

Az evangélium ereje Efézusban

Az evangélium ereje Efézusban Az Ige növekedése Lekció: Lk. 10.1-20 2009. okt. 18. Textus: ApCsel. 19.8-40 Gazdagrét Az evangélium ereje Efézusban Az Ige növekedése útján Pál apostol három olyan városban hirdette az evangéliumot, amelyek

Részletesebben

MEDDIG, URAM? Pasarét, 1987. december 31. (este) Cseri Kálmán

MEDDIG, URAM? Pasarét, 1987. december 31. (este) Cseri Kálmán Pasarét, 1987. december 31. (este) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Cseri Kálmán MEDDIG, URAM? Alapige: 13. zsoltár Az éneklőmesternek, Dávidnak zsoltára. Uram, meddig? Végképp elfeledkezel rólam? Meddig rejted el

Részletesebben

1. A SZENTÍRÁS ISTENI KINYILATKOZTATÁS ÁLTALÁNOS KINYILATKOZTATÁS.

1. A SZENTÍRÁS ISTENI KINYILATKOZTATÁS ÁLTALÁNOS KINYILATKOZTATÁS. 1. A SZENTÍRÁS A Szentírás - az Ó- és Újtestamentum - Isten írott szava. Ő ihlette szent embereit, akik elmondták és leírták azt, amire a Szentlélek indította őket. Isten mindent közölt az emberrel Igéjében,

Részletesebben

Egy év alatt végig a Biblián 1

Egy év alatt végig a Biblián 1 Egy év alatt végig a Biblián 1 I. 1. 1Móz 1 2 Zsolt 8 Mk 1,1 20 I. 2. 1Móz 3 5 Mk 1,21 45 I. 3. 1Móz 6 8 Zsolt 43 Mk 2,1 17 I. 4. 1Móz 9 10 Zsolt 9 Mk 2,18 28 I. 5. 1Móz 11 13 Mk 3,1 19 I. 6. 1Móz 14 16

Részletesebben

A Ko m á r o m i. p l é b á n i a h í r l e v e l e. Év k ö z i 27. va s á r n a p. 2015. október 4. III/40. szám Ter 2,18-24; Zsid 2,9-11; Mk 10,2-16

A Ko m á r o m i. p l é b á n i a h í r l e v e l e. Év k ö z i 27. va s á r n a p. 2015. október 4. III/40. szám Ter 2,18-24; Zsid 2,9-11; Mk 10,2-16 A Ko m á r o m i p l é b á n i a h í r l e v e l e 2015. október 4. III/40. szám Ter 2,18-24; Zsid 2,9-11; Mk 10,2-16 Nem jó az embernek egyedül lennie. Ebben a kijelentésben több van, mint a férfi és

Részletesebben

Az evangélium kezdete

Az evangélium kezdete Márk evangéliuma Lekció: Ézs. 40.1-11 2010. febr. 7. Textus: Mk. 1.1-15 Gazdagrét Az evangélium kezdete Márk evangéliuma a négy evangélium közül a legkorábban íródott, valamint a legrövidebb, a legtömörebb.

Részletesebben

Lekció: Zsolt. 29 2012. dec. 16. Ami megrendül, és ami nem

Lekció: Zsolt. 29 2012. dec. 16. Ami megrendül, és ami nem Lekció: Zsolt. 29 2012. dec. 16. Textus: Zsid. 12.18-29 Gazdagrét Ami megrendül, és ami nem A Zsidókhoz írt levél csúcspontjához érkeztünk. Szerzőnk, az igehirdető, ebben a szakaszban magas szinten műveli

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M H I T T A N 9. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével)

Részletesebben

Szentségimádás a Közel-Kelet, Irak és Ukrajna békéjéért

Szentségimádás a Közel-Kelet, Irak és Ukrajna békéjéért Szentségimádás a Közel-Kelet, Irak és Ukrajna békéjéért 2014. augusztus 15. 112. 1. Ez nagy szentség valóban, - Ezt imádjuk legjobban, - Melyet Jézus nekünk hagyott Testamentomban. 2. Jelen van itt test

Részletesebben

Tanítványok képzése hasonlatokkal

Tanítványok képzése hasonlatokkal 2. tanulmány Tanítványok képzése hasonlatokkal január 4 10. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 2Sámuel 12:1-7; Ézsaiás 28:24-28; Máté 7:24-27; 13:1-30; Lukács 20:9-19 Mindezeket példázatokban mondá Jézus

Részletesebben

Bűnvallás és megtérés: az ébredés feltételei

Bűnvallás és megtérés: az ébredés feltételei 6. tanulmány Bűnvallás és megtérés: az ébredés feltételei augusztus 3 9. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 3Mózes 5:5; Zsoltár 32:1-8; Apostolok cselekedetei 5:30-32; 2Korinthus 7:9-11; Zsidók 12:17;

Részletesebben