Hit és erkölcstan 1-4. osztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hit és erkölcstan 1-4. osztály"

Átírás

1 Hit és erkölcstan 1-4. osztály 1. évfolyam Tankönyv: Lacknerné Puskás Sára: Isten hozott 1. félév Tudja, hogy Isten, teremtő ereje által, minden, ami a világ része, Isten munkája során jött létre. A Teremtéstörténet eseményeinek követése és tartalmi hátterének biztos tudása. Ismerje Ádám és Éva történetét és a hozzá tartozó és kapcsolódó fogalmak tartalmi hátterét (kígyó, kísértés, jó és rossz tudásának fája, Éden kert) Ismerje Noé bárkájának történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmak tartalmi hátterét (özönvíz, igaz ember, bárka, szivárvány, szövetség). Reformáció kapcsán tudja, hogy a Reformáció ünnep, tudja a reformáció ünnepét Luther Márton nevéhez kötni, tudja, hogy a Luther rózsa az evangélikus egyház legismertebb jelképe. Tudja, hogy a templom Isten háza, tudja felsorolni az evangélikus templomban található tárgyakat (padok, énekeskönyv, oltár, szószék, keresztelő medence, oltárkép, orgona, Biblia). Az oltár felszerelésének ismerete (nyitott Biblia Isten igéjére utal; gyertya a világ világosságára utal; virág Isten az egész teremtett világon keresztül is megszólít minket; oltárterítő színe az egyházi évet követi). Ismerje az Ádvent szó jelentését. Ismerje és tudja a karácsonyi történetet, Jézus születésének történetét. Tudja, hogy az angyaloknak milyen szerepük van (Isten küldöttei, akik Isten akaratát adják hírül az embereknek). Tudja a kulcsfogalmak jelentését és tartalmi hátterét: Mária, angyal, Szabadító, örömhír, advent, Betlehem, összeírás, szállás, jászol, pásztor, örömüzenet, ajándék). Tudjon legalább egy karácsonyi éneket. 1. évfolyam 2. félév Ismerje Jézus bemutatása a templomban című történetet és a hozzá kapcsolódó fogalmak tartalmi jelentését (várakozás, öröm, jel). Tudjon néhány (3-nál nem kell több) ruhadarabot és egyéb használati-, utazási eszközt felsorolni a Jézus korabeli világból (tunika; öv; alsó ruha a földig ért; élénkebb és tarkább színek díszítették a ruházatot; fátyol nem olyan mint, a ma használatos, hanem a fejkendőhöz hasonló, vállig vagy csípőig is leért; saru; szamárháton utaztak, gyalogosan). Ismerje a 12 éves Jézus a templomban című történetet és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és tartalmi jelentésüket (Atya, engedelmesség, ünnep húsvét). Mária és Márta történetét ismerje a történethez kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (vendégszeretet) Mária és Márta jellemének különbségeit.

2 Ismerje Zákeus történetét és a történethez kapcsolódó fogalmakat és tartalmi jelentésüket (Jerikó, elveszett ember, megtalált ember, vámszedő, gazdag, gazdagság, szégyen, megszállni valahol, hogyan bánunk a vendégekkel). Ismerje a Béna meggyógyítása című történetet és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését ( betegség, gyógyíthatatlan betegség, segítség adás, segítőkészség, szeretet, bűnbocsánat, gyógyulás). Ismerje az Irgalmas szamaritánus történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (Jeruzsálem, Jerikó, szamaritánus, irgalmasság, szeretet, jóság, gondoskodás, feltétel nélküli segítségadás a rászorulónak). Ismerje az Elveszett bárány történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (pásztor, juh, bárány, elveszni, megtalálni, örülni, milyen érzés elhagyni és azután megtalálni valamit). Ismerje a Tíz leprás történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (betegség, lepra, hála, köszönet, gyógyulás, köszönet). Tudja, hogy amikor egy kisgyermeket megkeresztelnek, akkor Isten gyermekévé fogadja azt, aki a keresztség szentségében részesül. Tudja, hogy az imádság közvetlen kapcsolat Istennel. Tudja, hogy az imádságban megosztom Istennel mindazt, ami a szívemben van, örömöt, bánatot, hálát, köszönetet. Tudja, hogy Isten meghallgat, még akkor is, ha ezt nehezen lehet elképzelni, és akkor is jelen van, ha nem látható. Tudja az Úrtól tanult imádságot: Mi Atyánk., tudja az étkezés előtt, utáni imádságot, valamint az esti imádságot. Tudjon legalább egy éneket elénekelni. Ismerje és tudja a Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését ( bevonulás, szamár, virágvasárnap, vacsora, Gecsemáné-kert, római katonák, Pilátus, tanítványok, Júdás, keresztre feszítés, barlangsír, feltámadás, örömhír,húsvét, ünnep). Tudja megkülönböztetni a Bibliát egy másik könyvtől. Tudja, hogy a Bibliában lehet olvasni azokat a történeteket, amelyekről egész évben tanult. Tudja, hogy a Bibliában minden fontos kérdésünkre megkapjuk a választ. Olvashatunk a Bibliában arról, hogy hogyan éljünk együtt embertársainkkal, hogyan éljünk a teremtett világban, hogyan szeret minket Isten, és hogyan segít Isten az embereknek, hogyan gyógyított Jézus, miért halt meg, mit jelent a feltámadás, és még sok érdekes kérdésre kapunk választ. Ismerje a gyülekezet, közösség szót, tudja körülírni, kik azok, akik egy gyülekezetbe tartoznak. Legyen a szó tartalmáról, jelentéséről fogalmi gondolata.

3 II. évfolyam Tankönyv: Kretzné Budaker Dóra Lacknerné Puskás Sára Tompa Pálné: A hit útján I. félév Tudja és ismerje Ábrahám történetét (1Móz 12, 1-9; 1Móz 13, 1-13; 1Móz 18,1-5; 1Móz 18,16-19,29; 1Móz 22,1-19;) és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Sára, Kánaán, Ábrahám elhívása, Lót, Ábrahámnak tett ígéret, Jordán, Isten küldöttei, Sodoma, Gomora, Izsák, oltár, áldozat). Tudja és ismerje Izsák fiainak, Ézsaunak és Jákóbnak a történetét (1Móz 25, 19-34; 1Móz 27; 1Móz 29-31; és a történethez kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Rebeka, elsőszülöttség jelentése, Izsák áldása). Ismerje és tudja Jézus születésének törtnetét (Lk 2,1-7; Lk 2,8-20; Mt 2, 1-12;) és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Augusztus császár, összeírás, Názáret, Betlehem, angyal, Üdvözítő, pásztorok, napkeleti bölcsek). 2. félév Ismerje és tudja az Ószövetségből József történetét (1Móz 37,1-36; 1Móz 39-40; 1Móz 41; 1Móz 42; 1Móz 42-44; 1Móz 45-50;) és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Kánaán földje, Jákób 12 fia, Egyiptom, rabszolgaság, Potifár, börtön, álomfejtés, főpohárnok, fő sütőmester, Nílus, éhínség, szárazság, magtár, Benjámin, megbocsátás). Tudja és ismerje azt a bibliai történetet, amelyben Jézus elhívja tanítványának Andrást és Pétert ( Lk 5,1-11) és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Genezáret-tó, emberhalász, halászat hálóval). Ismerje és tudja Jézus bevonul Jeruzsálembe című bibliai történetet (Mt 21,1-11) és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: virágvasárnap, pálmaág, olajfa ága, szamár és annak csikója). Ismerje és tudja Jézus Pilátus előtt (Mk 15, 1-15) című bibliai történetet és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Pilátus, főpapok, írástudók, Krisztus, Barabbás, helytartó, keresztre feszítés, Nagypéntek). Ismerje és tudja A Golgotán Mk 15, 16-38) című bibliai történetet és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Golgota, bíborruha, töviskoszorú, szenvedés, Nagypéntek). Ismerje és tudja Jézus feltámadása (Lk 24,1-11) bibliai történetet és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: barlangsír, üres sír, feltámadás).

4 Ismerje és tudja Az emmausi tanítványok (Lk 24,13-35) című bibliai történetet és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Emmaus, tanítványok, megáldotta a kenyeret és megtörte és nekik adta). Ismerje és tudja a Gazdag ifjú (Mt 19, 16-26) című bibliai történetet és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: előkelő, gazdag, örök élet, parancsolat, Tízparancsolat, mennyek országa, teve, tű foka, Istennél minden lehetséges). Ismerje és tudja A vak Bartimeus meggyógyítása (Mk 10,46-52) című bibliai történetet és a hozzá kapcsolódó bibliai fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Jerikó, Bartimeus, vakság, gyógyítás). Ismerje és tudja az Ötezer ember megvendégelése (Mk 6, 34-44) című bibliai történetet és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: hajó, tanítás, Jézus, 5 kenyér, két hal, imádság, 12 kosár, 12-es szám kapcsolódási pontjai a Bibliában a már megismert történeteken keresztül: 12 tanítvány, Jákób 12 fia, 12 törzs). Ismerje és tudja A tíz leprás meggyógyításának (Lk 17, 11-19) történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Jeruzsálem, lepra, betegség, gyógyítás, Samária). Ismerje és tudja A tékozló fiú (Lk 15,11-32) című bibliai történetet és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: megbánás, megbocsátás, válaszút, elveszett, megtalált). Legalább 1 éneket tudjon elénekelni a tankönyv végén lévő énekek gyűjteményéből.

5 3. osztály Tankönyv: Baranyayné Rohn Erzsébet Schaller Bernadett- Tillai Zsófia: Isten cselekszik I. félév Ismerje és tudja a Teremtéstörténetet (1Móz 1, 2), a Bűnbeesés történetét (1Móz 3)és a történetekhez kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: a Teremtés napjainak eseményei, kísértés, kígyó, a jó és rossz tudásának fája, Édenkert). Ismerje és tudja Káin és Ábel történetét (1Móz 4) és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Káin, Ábel, testvérek, áldozat, harag, féltékenység, irigység). Ismerje és tudja Noé és az özönvíz (1Móz 9-22; 7, 8,1-17) történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Noé, bárka, szövetség, özönvíz, gonoszság, minden állatból kettő, negyven nap, 150 napos áradás, Ararát hegy, holló, galamb, szivárvány). Ismerje és tudja Bábel tornyának (1Móz 11,1-9) történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: égig érő torony építése, építkezés, különböző nyelveken beszélnek). Ismerje és tudja Sámuel elhívásának (1Sám 1-28) történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Jeruzsálem, Anna, Éli, silói szentély). Ismerje a Biblia keletkezésének történetét nagy vonalakban, tudjon mondani róla legalább 5 mondatot, amelyeket a tankönyv ismereteire alapoz. (kulcsszavak: Ószövetség, Újszövetség, Bibliakönyvecskék gyűjteménye, héber nyelv, görög nyelv, Biblia Isten szava). Ismerje és tudja Jézus 12 tanítványának a nevét (János, Jakab, András, Péter, Bertalan, Tamás, Máté, Júdás, Jakab, Simon, Taddeus, Fülöp). Ismerje és tudja Keresztelő János születésének (Lk 1,5-25, 57-66) történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Zakariás, Erzsébet, angyal, Jeruzsálemi templom, pap, kételkedés Isten szavában). Ismerje és tudja Simeon és Anna (Lk 2, 21-40) történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Simeon, Anna, prófétanő, próféta, özvegy). 2. félév Ismerje és tudja Mózes történetét (Mózes elhívása, Szabadulás Egyiptomból, Csodák a pusztában, A Tízparancsolat) és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Egyiptom, József, bába, Mirjam, Nílus, fáraó, egyiptomi katonák, 10 csapás, pusztai vándorlás, mennyei manna, fürj, víz fakad a sziklából).

6 Ismerje és tudja a tankönyvben lévő példázatokat (A gonosz szolga példázata, A farizeus és a vámszedő példázata) és a kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: Kapernaum, gonosz, talentum, dénár, farizeus, vámszedő, irgalom, böjt). Ismerje és tudja Jézus és a bűnös asszony (Jn 8, 1-11) történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és fogalmak: farizeus, megbocsátás, nem jó ítélkezni mások felett). Ismerje és tudja, a Júdás elárulja, Péter megtagadja Jézust, Jézus a kereszten, A feltámadt Jézus találkozása Péterrel történeteket és a kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és kifejezések: árulás, Gecsemáné-kert, tanítványok, Péter, zsidók királya, megfeszített, gonosztevő, mennyei királyság, Nagypéntek, feltámadás, Jeruzsálem, Galilea, a hal ősi keresztény jelkép). Ismerje és tudja Jónás próféta (Jón1, 1-15) történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak: Jónás, Ninive, cethal, Tarsis). Ismerje és tudja Máté elhívásának (Mt 9, 9-13) történetét és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (Lévi, Máté, vámszedő, elhívás). Ismerje Saul megtérésének történetét és Pál missziói munkáját és a hozzá kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (Saul=Pál, megtérés, pálfordulás, Damaszkusz, tévtanítás, Anániás, keresztényüldözés, misszió, szolgálat, segítő, Szilász). Tudjon beszélni arról, hogy mit jelent gyülekezetbe járni, gyülekezethez tartozni, tudja, mit jelent kereszténynek lenni. Tudja elmondani, mit jelent az, ha valakit megkeresztelnek.

7 4. osztály Tankönyv: Koczorné Heinemann Ildikó Pintér Zsuzsanna: Isten közöttünk van 1. félév Ismerje és tudja a tankönyvben szereplő olyan történeteket, amelyekben Jézus gyógyít: Jézus a Betesda tavánál (Jn 5,1-9), A kapernaumi százados (Lk 7,1-10), A naini ifjú feltámasztása (Lk 7, 11-17) Ismerje és tudja a történetekhez kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és kifejezések: Betesda, Kapernaum, százados, zsidó vének, méltónak lenni valamire, Nain, Júdea, feltámasztás). Ismerje és tudja a tankönyvben szereplő példázatokat: A magvető példázata (Mt 13,1-9); Példázat a szántóföldbe rejtett kincsről és az igazgyöngyről (Mt 13,44-46); A szőlőmunkások példázata (Mt 20,1-15); A talentumok példázata (Mt 25,14-30); Az irgalmas samaritánus (Lk 10,25-37); Példázat a kősziklára épített házról (Mt 7,24-27); Ismerje és tudja a példázatokhoz kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és kifejezések: magvető, Isten országa, kereskedő, kincs, szőlősgazda, szőlő ültetvény, gazdálkodás, vincellér, dénár, talentum, sáfárkodni, pénzváltó, samaritánus, irgalmasság, törvénytudó). 2. félév Ismerje és tudja a tankönyvben szereplő, egymáshoz kapcsolódó történeteket: Isten királyt ad Izráelnek (1Sám 8-10); Dávid (1Sám 16-17); Dávid és Jónátán (1Sám 18; 20;22;24); Dávid a király (2Sám 5; 11-12); Salamon királysága (1Kir 3;6); Illés próféta (1Kir 17);

8 Kihívás a Karmel hegyen (1Kir 18); Jeremiás (Tk o.); Dániel ((Dán 6); Tudja kívülről elmondani az Apostoli Hitvallást. Ismerje és tudja a tankönyvben szereplő történeteket: Jézus megkísértése (Mt 4,1-11); Jézus megdicsőülése (Lk 9,28-36); Az utolsó vacsora (Mt 26,17-29); Jézus feltámadása (Jn 20,19-29); A pünkösdi történet (ApCsel 2); Ismerje és tudja a történetekhez kapcsolódó fogalmakat és azok tartalmi jelentését (kulcsszavak és kifejezések: kísértés, ördög, böjt, kovásztalan kenyér, árulás, zsoltár, Olajfák hegye, páskabárány, feltámadás, Pünkösd, Szentlélek). Ismerje a gyülekezet szó jelentését és tartalmát. Tudjon beszélni arról, mit csinál az, aki a gyülekezetbe jár, milyen lehetőségek, programok vannak az egyház szervezésében (segítségként: gyerek, ifjúsági, és felnőtt bibliaórák, Istentiszteletek, szeretetvendégségek, kirándulások, templom díszítése, takarítása).

2. Ismerkedés a hittannal, a gyülekezettel, a templommal, 6 óra. 3. A világ, ami körülvesz bennünket, Isten teremtett világa, 10 óra.

2. Ismerkedés a hittannal, a gyülekezettel, a templommal, 6 óra. 3. A világ, ami körülvesz bennünket, Isten teremtett világa, 10 óra. Hittan kerettanterv. Általános iskola 1. osztály Téma: 1. Ismerkedés egymással, 2 óra. 1.hét: Gyerekek játékos ismerkedése egymással. 2. Ismerkedés a hittannal, a gyülekezettel, a templommal, 6 óra. 2.hét:

Részletesebben

Tételsor a IX. osztályos diákok számára

Tételsor a IX. osztályos diákok számára Tételsor a IX. osztályos diákok számára 1. Ábrahám meghívása és Kánaánba való utazása 2. A királyok hadjárata és Ábrahám találkozása Melkizedekkel 3. A szövetség megerősítése Ábrahámmal 4. Az Ábrahámmal

Részletesebben

Függelék: Katolikus hittan kerettanterv. Hittan Forrás: http://www.kpszti.hu/hittan#hittan%20tanterv

Függelék: Katolikus hittan kerettanterv. Hittan Forrás: http://www.kpszti.hu/hittan#hittan%20tanterv Függelék: Katolikus hittan kerettanterv Hittan Forrás: http://www.kpszti.hu/hittan#hittan%20tanterv Hittan 1-4. évfolyam H I T T A N 1. é v f o l y a m Célok és feladatok A foglalkozások segítsenek feldolgozni

Részletesebben

EVANGÉLIKUS HITTAN HELYI TANTERV

EVANGÉLIKUS HITTAN HELYI TANTERV EVANGÉLIKUS HITTAN HELYI TANTERV 7. osztály Órakeret: 72 óra Tankönyv: Tanuló közösségben, A konfirmációi oktatás kézikönyve, Luther Kiadó, Budapest, 2008; Biblia, Evangélikus Énekeskönyv, Zarándokének

Részletesebben

interperszonális másokra és a hozzájuk fűződő kapcsolatainkra vonatkozik. S megint más részük alapvetően társadalmi jellegű közösségeinkhez és

interperszonális másokra és a hozzájuk fűződő kapcsolatainkra vonatkozik. S megint más részük alapvetően társadalmi jellegű közösségeinkhez és BIBLIAISMERET A Bibliaismeret alapvető feladata a Biblia igazságainak megismertetése, a Teremtő és Gondviselő Mennyei Atya bemutatása, és ezek alapján a gyerekek társaikhoz, családjukhoz és környezetükhöz

Részletesebben

Bibliaismeret. Helyi tanterv általános tantervű szakközépiskolai tanulócsoportok részére

Bibliaismeret. Helyi tanterv általános tantervű szakközépiskolai tanulócsoportok részére Bibliaismeret Helyi tanterv általános tantervű szakközépiskolai tanulócsoportok részére A tantárgy órakerete: Évfolyam Hetek száma Heti órakeret Évi órakeret 9. 36 1 36 10. 36 1 36 11. 36 1 36 12. 32 1

Részletesebben

JÉZUS KRISZTUS A SZABADÍTÓ Bevezető óra az újszövetségi tematikába

JÉZUS KRISZTUS A SZABADÍTÓ Bevezető óra az újszövetségi tematikába TEOLÓGIAI ALAPVETÉS JÉZUS KRISZTUS A SZABADÍTÓ Bevezető óra az újszövetségi tematikába Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. JÉZUS KRISZTUS A SZABADÍTÓ Gyülekezeti óraszám, 1. Egyházi iskolák

Részletesebben

ffirnrnillrn [UJU [ ll[]j rn

ffirnrnillrn [UJU [ ll[]j rn . ffirnrnillrn [UJU [ ll[]j rn A BIBLIA LEGSZEBB SZÖVEGEI Összeállította és jegyzetekkel ellátta: SZABÓ FERENC és PUSKELY MÁRIA '. r-- ', ::, ".' '.: :. i'.:'. Michelangelo: Pieta, részlet. Firenzei dóm.

Részletesebben

Célok és feladatok. Általános koncepció

Célok és feladatok. Általános koncepció HELYI TANTERV Bibliaismeret -. évfolyam Általános koncepció A bibliaismeret tantárgy tanterve az elsajátítandó ismeretanyagot a () év folyamán koncentrikus körökben dolgozza fel: ugyanazok a témák többször

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 7-1 2. É V F O L Y A M

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 7-1 2. É V F O L Y A M H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 7-1 2. É V F O L Y A M H I T T A N 7-8. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével)

Részletesebben

Jézus, a misszió Mestere

Jézus, a misszió Mestere 7. tanulmány Augusztus 8 14. Jézus, a misszió Mestere SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Ézsaiás 42:1-9; Dániel 9:24-27; Máté 10:5-6; Lukács 2:8-14; Apostolok cselekedetei 1:1-14; 2Timóteus 1:8-9 Majd

Részletesebben

m a g v e t é s ötletek

m a g v e t é s ötletek m a g v e t é s ötletek Kerékgyáró Klaudia kre-htk 2015 www.magvetes.wordpress.com 2 O l d a l Igeszakaszok egy évre j a n u á r 1. Jézus megkenetése Igeszakasz: Lk 7,36-50 Aranymondás: 1Tim 1,15 Igaz

Részletesebben

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk:

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk: Mi az evangélium? Jó az, ha időt tudunk áldozni arra, hogy átgondoljuk mi a Biblia üzenete. Bizonyára sokan óvatosak a vallásokkal, a templomba járással, az egyházi rituálékkal, és a hagyományok követésével.

Részletesebben

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete.

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete. 1. osztály Külső jegyek alapján a református templom sajátosságainak felismerése. A bibliai teremtéstörténetének korosztályi szintű ismerete. Noé és a vízözön történetének ismerete. Az elveszett bárány

Részletesebben

Forrás. Jézus mellénk állt

Forrás. Jézus mellénk állt Forrás a b i a i e g y h á z k ö z s é g h í r l e v e l e Jézus mellénk állt 13. évf. 1. szám 2016. január 10. Gárdonyi Géza népszerű karácsonyi énekében jól láttatja az első karácsony valóságát: Nem

Részletesebben

Jellege: 8 osztályos általános iskola. órakeret órakeret 5. 2 72 64 8 6. 2 72 64 8 7. 2 72 65 7 8. 2 72 58 14

Jellege: 8 osztályos általános iskola. órakeret órakeret 5. 2 72 64 8 6. 2 72 64 8 7. 2 72 65 7 8. 2 72 58 14 A hit- és erkölcstan tantárgy helyi tanterve (5-8. évfolyam) Tánc és dráma kapcsolópontokkal KÓD: ÁLT04. Intézmény neve, székhely-település vagy fejléc Általános Iskola Jellege: 8 osztályos általános iskola

Részletesebben

ÚTRAVALÓ. Evangélikus hittankönyv osztályosok részére. Tanári kézikönyv

ÚTRAVALÓ. Evangélikus hittankönyv osztályosok részére. Tanári kézikönyv ÚTRAVALÓ 2. Evangélikus hittankönyv osztályosok részére Tanári kézikönyv Útravaló Tanári kézikönyv BUDAPEST, 2015 A könyv a Magyarországi Evangélikus Egyház támogatásával készült. Lektorálta Kodácsy-Simon

Részletesebben

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Számomra mindig jelzés értékű az, ha valamilyen formában megrezdül a lelkem, megérinti valami. Ilyenkor az jut az eszembe, hogy ott még feladatom, tanulni valóm van. Üzenni

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

Máté evangéliuma 1-4,11

Máté evangéliuma 1-4,11 Máté evangéliuma 1-4,11 Máté evangéliuma - Bevezetéstani ismeretek Felépítéséről három fő elmélet van: az események földrajzi helye alapján a krisztológiai váz alapján a beszédgyűjteményekre épülő váz:

Részletesebben

Read with Me Bible. A magyar változat az alábbi kiadás alapján készült:

Read with Me Bible. A magyar változat az alábbi kiadás alapján készült: ÓSZÖVETSÉG Isten megteremti a Világot 2 Az Éden kertje 10 Ádám és Éva 13 Ádám és Éva Isten iránti engedetlensége 14 Kain és Ábel 20 Az Özönvíz és Noé bárkája 24 Isten Noénak adott ígérete 30 Bábel tornya

Részletesebben

Böjti csönd Böjti tisztulás. Krisztus kereszten elmondott hét szava nyomán

Böjti csönd Böjti tisztulás. Krisztus kereszten elmondott hét szava nyomán Böjti csönd Böjti tisztulás Krisztus kereszten elmondott hét szava nyomán Jó reggelt! :) Új nap, tiszta lap! Míg mások mindenfélével foglalkoznak a reggeli kapkodásban, a legjobbat teszi az, aki időt ad

Részletesebben

H I T T A N. 7-8. é v f o l y a m

H I T T A N. 7-8. é v f o l y a m Hittan H I T T A N 7-8. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével) bemutatjuk, hogy a Krisztus előtti zsidóság

Részletesebben

Az átlagember tanítvánnyá tétele

Az átlagember tanítvánnyá tétele február 1 7. Az átlagember tanítvánnyá tétele SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Máté 15:32-39; 16:13-17; Lukács 2:21-28; 12:6-7; 13:1-5; Jakab 2:1-9 Mikor pedig Galilea tengere mellett járt, látá Simont

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M H I T T A N 9. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével)

Részletesebben

Tételek hittanból (2016. május 20.)

Tételek hittanból (2016. május 20.) Tételek hittanból (2016. május 20.) 1. Kinyilatkoztatás Biblia (jelentése, részei, felosztása, keresés benne, sugalmazás) 2. Egy XX. századi magyar boldog élete, jelentősége 3. Teremtéstörténet - bűnbeesés

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

Aki nélkül nem lehetne Karácsony

Aki nélkül nem lehetne Karácsony III. évf. 4. szám 2014. december A Budapest-Nagytétényi Református Egyházközség időszakos kiadványa Aki nélkül nem lehetne Karácsony Bármikor, bárhol végbemehet egy ilyen kérdezz-felelek: - Mi kell a Karácsonyhoz?

Részletesebben

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent?

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent? Suhai György 1. oldal 2000.11.24. Gen. 2:1-3. A szombatnap elrendelése Fő kérdés: Mire adta nekünk Isten a nyugodalom napját? Hogyan élhetünk vele helyesen? Az itt leírtak tulajdonképpen egy, a nyugodalom

Részletesebben

Keresztény értékeink

Keresztény értékeink Keresztény értékeink Egyedül Jézus által Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam (Jn 14:6) Koinonia - Ez az első előfordulása. - Koinos azt jelenti, közös,

Részletesebben

BIBLIAISMERET HIT GYÜLEKEZETE

BIBLIAISMERET HIT GYÜLEKEZETE Bibliaismeret Hit Gyülekezete emelt szint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 21. BIBLIAISMERET HIT GYÜLEKEZETE EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Nagyböjti utazás- saját bensőnk felé

Nagyböjti utazás- saját bensőnk felé III. évfolyam 2. szám 2016. február Nagyböjti utazás- saját bensőnk felé Érezzétek és lássátok, milyen édes az Úr A nagyböjt az Egyház ajándéka, amely megújításunkra szolgál. A heteken át tartó utazás,

Részletesebben

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN 1 IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől, született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű és minden

Részletesebben

Karácsony A szeretet ünnepe?

Karácsony A szeretet ünnepe? A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 12. szám 2009. december Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Karácsony A szeretet ünnepe? Ha az autók

Részletesebben

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Húsvétvasárnap 2016.03.27. Krisztus Feltámadt! OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Abban az időben Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: Ti tudjátok, hogy mi minden

Részletesebben

NEM MINDENKI. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp.

NEM MINDENKI. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp. NEM MINDENKI Lekció: Mt 7,21 23 Alapige: Mt 7,21 Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az,

Részletesebben

18. alkalom 2012. április 13. Feltámadás Márk evangéliumában (16,1-14) 16,1) 16,2 16,2 16,2 16,9 16,1 Mk 16,9

18. alkalom 2012. április 13. Feltámadás Márk evangéliumában (16,1-14) 16,1) 16,2 16,2 16,2 16,9 16,1 Mk 16,9 Biblia-kor 2011-2012 1 BB 18. alkalom 2012. április 13. Feltámadás Márk evangéliumában (16,1-14) A feltámadás eseményének ideje: Mikor elmúlt a szombat (16,1) Korán reggel (16,2) A hét első napján (16,2)

Részletesebben

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09.

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE, Lk. 22;19, Azt tapasztalom testvérek, hogy első hallásra nehezen tud az ember megbarátkozni azokkal a szokatlanul új gondolatokkal,

Részletesebben

l./ Jézus Krisztus életének, misztériumai (titkai), közösségünk Jézus misztériumaival

l./ Jézus Krisztus életének, misztériumai (titkai), közösségünk Jézus misztériumaival V. JÉZUS FÖLDI ÉLETÉNEK MISZTÉRIUMAI 1 Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől, született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű, és minden általa lett. Értünk

Részletesebben

Krisztus és a mózesi törvény

Krisztus és a mózesi törvény április 5 11. Krisztus és a mózesi törvény SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 2Mózes 13:2, 12; 5Mózes 22:23-24; Máté 17:24-27; Lukács 2:21-24, 41-52; János 8:1-11 Mert ha hinnétek Mózesnek, nékem is

Részletesebben

Gyülekezet: Felsőiváncsa 1 2007.

Gyülekezet: Felsőiváncsa 1 2007. Hittanoktatás helyi tanterve Gyülekezeti hit- és erkölcstan oktatás Gyülekezet: Felsőiváncsa 1 2007. 1 Fiktív név. Készítette: Kiskunhalasi Mátyás, lelkipásztor, Felsőiváncsa Szilágyi-Domokos Sarolta,

Részletesebben

Elöljáróban. 13. hitelv

Elöljáróban. 13. hitelv hit13.qxd 2007.11.06. 21:40 Page 1 A Hetednapi Adventista Egyház hitelvi füzetei 13. hitelv A maradék és küldetése Megharagudott a sárkány az asszonyra, és elment, hogy hadat indítson a többiek ellen,

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e?

Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e? Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e? Jézust szelídnek tartjuk. Ilyennek mutatja a házasságtörő asszonynak az esete. Meg akarják kövezni, de Jézus megmentette ettől. A keresztfán kéri az Atyát,

Részletesebben

25. alkalom 2012. június 21. Keresztelő János születése Lk 1,57-66. 80 Irgalmas volt az Úr Erzsébethez. Együtt örült vele mindenki.

25. alkalom 2012. június 21. Keresztelő János születése Lk 1,57-66. 80 Irgalmas volt az Úr Erzsébethez. Együtt örült vele mindenki. Biblia-kor 2011-2012 1 BB 25. alkalom 2012. június 21. Keresztelő János születése Lk 1,57-66. 80 Átismételni mindazt, amit János családjáról tudunk. LÁSD Biblia-kör 3. Jegyzet. A megjelölt szakasz elemzése

Részletesebben

Jézus Jeruzsálemben. 10. tanulmány. május 28 június 3.

Jézus Jeruzsálemben. 10. tanulmány. május 28 június 3. 10. tanulmány Jézus Jeruzsálemben május 28 június 3. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Zakariás 9:9; Máté 21:1-46; 22:1-15; Apostolok cselekedetei 6:7; Róma 4:13-16; Jelenések 14:7-12 Sohasem olvastátok

Részletesebben

Az apostolok szinte mindig böjtöltek

Az apostolok szinte mindig böjtöltek XI.évfolyam 6. Szám 2013. június Pünkösd után, Apostolok böjtjének üzenete Május 27-től Az apostolok szinte mindig böjtöltek (Aranyszájú Szent János 57. homíliája a Máté evangéliumához.) Az apostolfejedelmekről

Részletesebben

VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK

VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK 1 Szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt

Részletesebben

Jónás története. 4. tanulmány Július 18 24.

Jónás története. 4. tanulmány Július 18 24. 4. tanulmány Július 18 24. Jónás története SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 2Királyok 14:25; Ézsaiás 44:8; 56:7; Jónás 1-4; Máté 12:40; Jelenések 14:6-12 Bizonnyal látom, hogy nem személyválogató az

Részletesebben

Hit-és erkölcstan tanmenet 2. osztály

Hit-és erkölcstan tanmenet 2. osztály Hit-és erkölcstan tanmenet 2. osztály óraszám: 1 óra/hét = 36 óra/év Felhasznált tankönyv: Dávidné Bajor Ágota-N.Székely Noémi-Vizvárdy Rita SSS: Gyere velem hoz!, Ecclesia Szövetkezet, Budapest-Vác 2014.

Részletesebben

VECSÉS, IRGALMAS JÉZUS PLÉBÁNIA LELKIPÁSZTORI TERVE, 2011.

VECSÉS, IRGALMAS JÉZUS PLÉBÁNIA LELKIPÁSZTORI TERVE, 2011. 1 VECSÉS, IRGALMAS JÉZUS PLÉBÁNIA LELKIPÁSZTORI TERVE, 2011. Tartalom: I. Bevezetés II. Céljaink megvalósítása munkacsoportjaink által 1. Liturgikus munkacsoport 2. Közösségi munkacsoport 3. Karitatív

Részletesebben

KATOLIKUS KERETTANTERV H I T T A N. tantárgy. 1-12. évfolyam

KATOLIKUS KERETTANTERV H I T T A N. tantárgy. 1-12. évfolyam KATOLIKUS KERETTANTERV H I T T A N tantárgy 1-12. évfolyam HITTAN TANTÁRGY A hittan kerettantervet a Catechesi Tradendae (Budapest, 1980. Szent István Társulat) és az Országos Hitoktatási Bizottság által

Részletesebben

JÉZUS GYÓGYÍT: A KAPERNAUMI SZÁZADOS SZOLGÁJA (olvasmány, egyházi iskolában ajánlott téma)

JÉZUS GYÓGYÍT: A KAPERNAUMI SZÁZADOS SZOLGÁJA (olvasmány, egyházi iskolában ajánlott téma) JÉZUS GYÓGYÍT: A KAPERNAUMI SZÁZADOS SZOLGÁJA (olvasmány, egyházi iskolában ajánlott téma) Gyülekezeti óraszám: 0. Egyházi iskolák óraszáma: 1. (Lukács 7,1-10) TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom:

Részletesebben

S Z E M Ü N K F É N Y E

S Z E M Ü N K F É N Y E S Z E M Ü N K F É N Y E I. ÉVFOLYAM 5. SZÁM - 2011. NAGYBÖJT Kiadja: Jézus Neve Plébánia, Jászberény www.jezusneve.hu SZENTCSALÁD ÜNNEPÉN Egyházunk a 2011. évet a családok évének hirdette meg. A Szentcsalád

Részletesebben

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11.

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11. 2. tanulmány A Fiú július 5 11. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7:13-14; Máté 11:27; 20:28; 24:30; Lukács 5:17-26; János 8:58 Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem

Részletesebben

A Hegyi Beszéd. 3. tanulmány. április 9-15.

A Hegyi Beszéd. 3. tanulmány. április 9-15. 3. tanulmány A Hegyi Beszéd április 9-15. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 15:6; Mikeás 6:6-8; Máté 5 7; 13:44-52; Lukács 6:36; Róma 7:7; 8:5-10 Amikor befejezte Jézus ezeket a beszédeket, a

Részletesebben

Kántor alapképzés. alapképzés / 6 félév / megszerzendő kreditek száma: 180 kredit

Kántor alapképzés. alapképzés / 6 félév / megszerzendő kreditek száma: 180 kredit I. Tudnivalók a szakról: Kántor alapképzés Szaknév: Szint/ Képzési idő/ kreditek: Megszerezhető szakképzettség: Tagozat: A képzés célja: Finanszírozási forma: Önköltség mértéke: Kántor alapképzés / 6 félév

Részletesebben

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 11. szám 2009. november Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Részletesebben

Az aratás és az aratók

Az aratás és az aratók 12. tanulmány Az aratás és az aratók március 15 21. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Máté 9:36-38; Lukács 15; 24:4-53; János 1:40-46; 4:28-30; Apostolok cselekedeti 1:6-8 Abban dicsőíttetik meg az

Részletesebben

EMMAUS. 2013. október 5-6. az Emmaus Evangélikus Szeretetotthon 20. születésnapja,

EMMAUS. 2013. október 5-6. az Emmaus Evangélikus Szeretetotthon 20. születésnapja, C M Y CM MY CY CMY K emmaus_logo.pdf 2015.09.24. 9:02:41 NYÍREGYHÁZI EMMAUS EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZÖSSÉG Fogadjátok be egymást, ahogyan Krisztus Mert is befogadott nincsen titeket itt maradandó Isten dicsőségére.

Részletesebben

Jézus, a tanítómester

Jézus, a tanítómester 9. tanulmány Jézus, a tanítómester május 23 29. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 5Mózes 6:5; Lukács 4:31-37; 6:20-49; 8:19-21, 22-25; 10:25-37 Mindenkit ámulatba ejtett tanítása, mert szavának ereje

Részletesebben

Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzés

Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzés I. Tudnivalók a szakról: Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzés Szaknév: Szint/ Képzési idő/ kreditek: Megszerezhető szakképzettség: Tagozat: A képzés célja: Finanszírozási forma: Önköltség mértéke:

Részletesebben

Bérmálási vizsgakérdések

Bérmálási vizsgakérdések 1 Bérmálási vizsgakérdések 1. Miért bérmálkozol? Hogy a Szentlélek ajándékát elnyerjem. 2. Mire képesít a Szentlélek a bérmálkozásban? Hogy felnőtt keresztény legyek, vagyis saját akaratomból Jézus tanítványa

Részletesebben

Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály

Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály számára Bevezető a tantervhez Az általános iskolás korosztály számára készült hit- és erkölcstan tanterv

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

Az Új. Tanítás 2015. június 14-én

Az Új. Tanítás 2015. június 14-én Az Új Tanítás 2015. június 14-én Biró László Mi az Új? Mikor elhangzott a múlt havi tanítás, megfogalmazódott bennem, hogy most vasárnap hozzak én is egy kibontott sugallatot. Mikor az asztalomnál ültem,

Részletesebben

Ez év március 13-án, megválasztásának XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS!

Ez év március 13-án, megválasztásának XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! AZ IRGALMASSÁG RENDKÍVÜLI SZENTÉVE Ez év március 13-án, megválasztásának második évfordulóján Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Kezdés 8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Olyannyira fontos téma a szolgálatra nevelés, hogy talán ezzel kellett volna kezdeni az egész sorozatot. A szolgálat az egyik leghatékonyabb gyógyír a mai tévútra

Részletesebben

ORSZÁGOS MAGYAR CECÍLIA EGYESÜLET KÁNTORKÉPZŐ TANFOLYAMA H I T T A N DR. TARJÁNYI ZOLTÁN

ORSZÁGOS MAGYAR CECÍLIA EGYESÜLET KÁNTORKÉPZŐ TANFOLYAMA H I T T A N DR. TARJÁNYI ZOLTÁN ORSZÁGOS MAGYAR CECÍLIA EGYESÜLET KÁNTORKÉPZŐ TANFOLYAMA H I T T A N ÍRTA: DR. TARJÁNYI ZOLTÁN BUDAPEST, 1994. - 2 - - 3 - Tartalomjegyzék I. osztály..................................3. oldal II. osztály.................................12.

Részletesebben

BIBLIA-TANULMÁNYOK 2013/4. A szentély

BIBLIA-TANULMÁNYOK 2013/4. A szentély BIBLIA-TANULMÁNYOK 2013/4. A szentély BIK KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 2013 A tanulmányokat összeállította: Martin Pröbstle Fordította: Hegyes-Horváth Csilla Felelõs szerkesztõ: Zarkáné Teremy Krisztina A tanulmány

Részletesebben

Forrás. Márk evangéliuma

Forrás. Márk evangéliuma Forrás 12. évf. 1. szám 2015. január 25. a b i a i e g y h á z k ö z s é g h í r l e v e l e Márk evangéliuma Jézus Krisztus Isten Fia evangéliumának kezdete. Ezekkel a szavakkal kezdődik Márk evangéliuma,

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

JEGYZET MISSZIÓ. Teológiai szempontból ellenőrizte: Endreffy Géza ev. lelkész. Presbiterképzés. Révfülöp. Készítette: Garádi Péter

JEGYZET MISSZIÓ. Teológiai szempontból ellenőrizte: Endreffy Géza ev. lelkész. Presbiterképzés. Révfülöp. Készítette: Garádi Péter JEGYZET MISSZIÓ Teológiai szempontból ellenőrizte: Endreffy Géza ev. lelkész Presbiterképzés Révfülöp 2011 Készítette: Garádi Péter 1. Bevezetés A misszió a világegyetem legjobb hírének, üzenetének, az

Részletesebben

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1.

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. 2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Karasszon Dezső: Ésaiás könyvének magyarázata,

Részletesebben

ELJÖN AZ ÚR. Lekció: Malakiás 3,1-6. Alapige: Malakiás 3,1...eljön az ő templomába az Úr...

ELJÖN AZ ÚR. Lekció: Malakiás 3,1-6. Alapige: Malakiás 3,1...eljön az ő templomába az Úr... Pasarét, 2014. március 23. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László Lekció: Malakiás 3,1-6 Alapige: Malakiás 3,1...eljön az ő templomába az Úr... ELJÖN AZ ÚR Imádkozzunk! Dicsőítünk

Részletesebben

3. AZ EMMAUSI TANÍTVÁNYOK ÚTJA Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. (Lk 23,26-49)

3. AZ EMMAUSI TANÍTVÁNYOK ÚTJA Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. (Lk 23,26-49) 3. AZ EMMAUSI TANÍTVÁNYOK ÚTJA Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. (Lk 23,26-49) TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Kálvin János: Tanítás a keresztyén vallásra, Budapest, 1986.;

Részletesebben

HÍRLEVÉL AJÁNDÉK GÖRÖGKATOLIKUS TEHER, GOND, ÖRÖM?

HÍRLEVÉL AJÁNDÉK GÖRÖGKATOLIKUS TEHER, GOND, ÖRÖM? GÖRÖGKATOLIKUS HÍRLEVÉL III. évfolyam 12. szám 2015. december AJÁNDÉK TEHER, GOND, ÖRÖM? Kinek mit, mennyiért, hogyan? És főleg: mikor lesz erre időm?rohantunkban nem is olyan könnyű a megoldás. Ráadásul

Részletesebben

A tanítványság és az ima

A tanítványság és az ima január 11 17. A tanítványság és az ima SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 9:2-19; Máté 14:22-23; 26:36; János 17:6-26; Zsidók 2:17; 1Péter 4:7 De nemcsak őérettök könyörgök, hanem azokért is,

Részletesebben

Pál, a pogányok apostola

Pál, a pogányok apostola 1. tanulmány szeptember 24 30. Pál, a pogányok apostola SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 1Sámuel 16:7; Máté 7:1; Apostolok cselekedetei 6:9-15; 9:1-9; 11:19-21; 15:1-5 Ezeknek hallatára aztán megnyugovának,

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Olvasd

Részletesebben

MEGTAGADÓ IMA A ROMA NÉP SZÁMÁRA

MEGTAGADÓ IMA A ROMA NÉP SZÁMÁRA Salamon Tornáca Misszió Web: www.judaoroszlanja.gportal.hu Email: info.judaoroszlanja@gmail.com Tel: 06-30 / 385 6381 Tel: 06-70 / 352 9739 MEGTAGADÓ IMA A ROMA NÉP SZÁMÁRA Az Úr a szivünkre helyezte azt,

Részletesebben

A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGALEÍRÁSA AZ EVANGÉLIKUS FELEKEZETÛ TANULÓK SZÁMÁRA

A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGALEÍRÁSA AZ EVANGÉLIKUS FELEKEZETÛ TANULÓK SZÁMÁRA Evangélikus Közlöny 45 A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGALEÍRÁSA AZ EVANGÉLIKUS FELEKEZETÛ TANULÓK SZÁMÁRA A HITTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA CÉLJA A vizsga célja, hogy az érettségizõ diák számot adjon arról, hogy rendelkezik

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Nyolcosztályos gimnázium Református hittan Évfolyam: 5. _ Heti óraszámú csoport Vizsga típusa: írásbeli Követelmények, témakörök: a szóbeli vizsga

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Mt 17,1-9 Totális kommunikáció

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Mt 17,1-9 Totális kommunikáció 2014. Március 16. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Mt 17,1-9 Totális kommunikáció II/11. szám Íme a totális kommunikáció! A tanítványok minden érzékszervükkel vesznek

Részletesebben

ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van.

ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van. V. Istenem, jöjj segítségemre! 1 ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET F. Uram, segíts meg engem! Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen. Alleluja.

Részletesebben

VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) Horváth Géza. Lekció: Márk 10.

VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) Horváth Géza. Lekció: Márk 10. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT Lekció: Márk 10. Alapige: Márk 10,45 Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak,

Részletesebben

Szent Imre Katolikus Óvoda

Szent Imre Katolikus Óvoda Szent Imre Katolikus Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAMJA DERÜS VAGYOK, LEGYETEK AZOK TI IS! (II. János Pál pápa) 2013 TÖRVÉNYI HÁTTÉR Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) Törvények A nemzeti köznevelésről

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2.

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Találkoztál

Részletesebben

Plébániánk levele - 2008 Templombúcsú. Az Ószövetség is Isten szava?

Plébániánk levele - 2008 Templombúcsú. Az Ószövetség is Isten szava? Plébániánk levele KÖVI SZŰZ MÁRIA TEMPLOMBÚCSÚ 2008 Az Ószövetség is Isten szava? A Biblia évéről szóló írásomat a következő szavakkal fejeztem be: Valaki szól hozzám belőle. (t.i. a Bibliából!) Valaki,

Részletesebben

A helyes istentiszteletről 1

A helyes istentiszteletről 1 A helyes istentiszteletről 1 Textus: Róm. 12,1 Kérlek azért titeket atyámfiai az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent és Istennek kedves áldozatul, mint a ti okos tiszteleteteket.

Részletesebben

Biblitanítások Ariel Hungary VILÁGMÉRETŰ ÉBREDÉS?

Biblitanítások Ariel Hungary VILÁGMÉRETŰ ÉBREDÉS? Biblitanítások Ariel Hungary VILÁGMÉRETŰ ÉBREDÉS? Több mint 25 éves hívő életem során számtalanszor találkoztam a címben megfogalmazott kifejezéssel. Először persze nem tudtam, hogy mi is állhat mindennek

Részletesebben

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István A TAN Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István 1943. szeptember 10. péntek. 12. BESZÉLGETÉS LILIVEL L. Köszönöm, hogy eljöttél.

Részletesebben

SEGÍTSÉG AZ ÚRTÓL. Pasarét, 2015. november 29. (vasárnap) Horváth Géza. Énekek: 151; 307,1-3; 461,2-3; 307,4; 344,1. 4-5. Lekció: Lukács 3,2-11; 15-18

SEGÍTSÉG AZ ÚRTÓL. Pasarét, 2015. november 29. (vasárnap) Horváth Géza. Énekek: 151; 307,1-3; 461,2-3; 307,4; 344,1. 4-5. Lekció: Lukács 3,2-11; 15-18 Pasarét, 2015. november 29. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza SEGÍTSÉG AZ ÚRTÓL Énekek: 151; 307,1-3; 461,2-3; 307,4; 344,1. 4-5 Lekció: Lukács 3,2-11; 15-18 Alapige: Zsoltárok

Részletesebben

6. TETTEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

6. TETTEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. 6. TETTEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: I. A Heidelbergi Káté II. Második Helvét Hitvallás. Kálvin Kiadó, Budapest. 2004;

Részletesebben

A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE

A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE IV. évfolyam 1. szám 2011. január Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Őszinte téli fák Bódás János Hazug a nyár

Részletesebben

Hit és cselekedetek. Törvénykezés vagy engedelmesség? Üdvösség érdemek alapján vagy kegyelemből?

Hit és cselekedetek. Törvénykezés vagy engedelmesség? Üdvösség érdemek alapján vagy kegyelemből? Hit és cselekedetek Törvénykezés vagy engedelmesség? Üdvösség érdemek alapján vagy kegyelemből? A következő írásunkból kiderül, miért hisszük és hogyan értjük, hogy kizárólag kegyelemből van üdvösségünk

Részletesebben

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

Részletesebben