DUSNOK FAJSZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FAJSZI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA HÁZIREND 2018.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DUSNOK FAJSZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FAJSZI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA HÁZIREND 2018."

Átírás

1 DUSNOK FAJSZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FAJSZI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA 1 HÁZIREND 2018.

2 I. A HÁZIREND TÖRVÉNYI ALAPJA 2 A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC törvény 25 (2-4); 37 (2); 46 (1) c) h); 48 (4); 58 (1); 72 (5) a) előírásai. A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló évi XXXI. Törvény. A 20/2012. (VIII.31) EMMI rendelet 5 ; (1-2); 16 (3); 24 (6); 51 (1) és (10); 82 (1) és (4); 121 (1) és (7); 129 (1) előírásai. Az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata. II. A HÁZIREND HATÁLYA Ez a házirend év szeptember hó 10. napján lépett hatályba. A házirendet minden tanév indításakor az intézményvezető előterjesztésére a nevelőtestület - a DÖK véleményének kikérésével - fogadja el. A házirend azon rendelkezésének érvénybelépéséhez, amelyekből a fenntartóra, a működtetőre többletkötelezettség hárul, a fenntartó, a működtető egyetértése szükséges. Az egyetértés kialakítására harminc nap áll rendelkezésre. Jelen házirend rendelkezései a fenntartóra és a működtetőre többletkötelezettséggel nem jár. III. TÁJÉKOZTATÁS, KÖZZÉTÉTEL A Házirendet minden tanév első tanítási napján az osztályfőnök ismerteti és megbeszéli az osztályával. Esetleges javaslatokat a DÖK - képviselők továbbítják a DÖK felé, mely a Házirend módosítását kérheti. A Házirend év közben a tantermekben kifüggesztve megtalálható. A tanuló joga és A tanuló kötelessége fejezet, valamint a A fajszi iskola diákjainak erkölcsi kódexe külön tablón is kifüggesztésre kerül. A szülők a házirendet minden tanév első szülői értekezletén ismerhetik meg, illetve a nevelői szobában és az iskola honlapján mindenkor megtekinthető.

3 Kedves Tanulóink! 3 Társadalmunkban minden embernek vannak jogai és kötelességei. Jogainkkal élni jó dolog, kötelességeink teljesítése pedig mindnyájunk érdeke. Rajtunk múlik, hogy a házirendnek hogyan sikerül érvényt szerezni mindennapi életünkben! Kire vonatkozik a Házirend? A tanulókra, a pedagógusokra, az iskola egyéb területein dolgozó alkalmazottakra, a szüleidre vagy a törvényes képviselődre. A házirend előírásai azokra az iskolai és iskolán kívüli, tanítási időben, illetve tanítási időn kívül szervezett programokra is vonatkoznak, melyeket a pedagógiai program alapján iskolánk szervez, és amelyeken az iskola ellátja a tanulók felügyeletét. Hol található a Házirend? Elolvasható az iskolai könyvtárban, faliújságon és a hirdetőtáblán valamint az iskola honlapján. Mi a Házirendünk célja és feladata? Ez a Házirend rögzíti azokat a jogokat, kötelességeket, magatartási szabályokat, amelynek betartása és betartatása mindenki számára kötelező az iskola területén. A szabályok megsértése szándékosságtól és súlyosságtól függően fegyelmi vétség lehet, amely fegyelmi büntetéssel jár. Mit ír elő A fajszi iskola diákjainak erkölcsi kódexe? Tévedhetünk, hibázhatunk, azonban a hibák megelőzésére és kijavítására való törekvés etikai kötelességünk. Az erkölcsi kódex szabályainak megsértése fegyelmi eljárást nem von maga után, de igazgatói intéssel járhat. Magaviseletünkkel öregbítjük családunk, szüleink, iskolánk, nevelőink, településünk és nemzetünk jó hírét iskolán belül és kívül. Másnak semmi olyat nem teszünk, amit magunknak sem kívánunk. Nem bántalmazzuk társainkat; a kisebbeket és gyengébbeket megóvjuk. Illendően és tisztelettudóan beszélünk a felnőttekkel és társainkkal. Kerüljük a nem szalonképes, alantas kifejezéseket. Illendően köszöntjük az iskola minden dolgozóját és az iskolába érkező vendégeket. Az ajtóban előre engedjük az idősebbeket. A szünetekben úgy viselkedünk, hogy sérülést, balesetet és kárt ne okozzunk.

4 Az ebédlőben sorba állunk, nem lökdösődünk, betartjuk a kulturált étkezés szabályait. Részt veszünk saját környezetünk alakításában, rendbetartásában, az iskola helyiségeit, eszközeit megóvjuk, rendeltetésszerűen használjuk Taneszközeinkre, az iskolába magunkkal hozott értéktárgyainkra vigyázunk; nem hagyjuk őket gazdátlanul kallódni, anyagi felelősséget vállalunk értük. Társaink személyes tárgyait, értékeit még tréfából sem vesszük el. A mellékhelységeket úgy használjuk és hagyjuk el, ahogy mi is szeretnénk rendben találni, amikor nekünk van rá szükségünk. Ápoljuk magunkat, tartózkodunk az erős illatoktól. Feltűnő, és az életkornak nem megfelelő ékszert, hajfestést, sminket nem viselünk. Az osztálykirándulásokon úgy viselkedünk, hogy ne hozzunk szégyent sem magunkra, sem társainkra, sem kísérőinkre Az iskola rendezvényein az alapvető erkölcsi normákat figyelembe véve és az alkalomhoz méltó öltözékben jelenünk meg. Az állami ünnepélyen tisztelettudóan viselkedünk, s részt veszünk a Himnusz és a Szózat éneklésében Az iskolán kívül is úgy viselkedünk, hogy azzal is erősítjük iskolánk jó hírét. 4 Aki az etikai kódex szabályai ellen vét, az a jó ízlésű többség akaratát hagyja figyelmen kívül, megfosztja magát attól, hogy a józan gondolkodású többséghez tartozónak érezze magát, és ezzel automatikusan kizárja magát közösségi rendezvényeinkről. IV. A TANULÓ JOGA Melyek a jogaid? A tanulói jogviszonyod a beíratás napján jön létre ez a jogok gyakorlásának kezdő időpontja és a kiíratással szűnik meg. Tanulói jogaid: Jogod van, hogy érdekképviseletben, érdekvédelemben részesülj. Képességeidnek, érdeklődésednek, adottságaidnak megfelelő nevelésben és oktatásban részesülj. A nevelési és a nevelési-oktatási intézményben, biztonságban és egészséges környezetben neveljenek és oktassanak. Jogod van a tanuláshoz, a sokoldalú ismeretszerzéshez és tájékoztatáshoz.

5 Jogod van ahhoz, hogy folyamatosan értesülj az elektronikus naplóba beírt érdemjegyeidről. Egy hétnél hosszabb betegség miatti mulasztás esetén türelmi időt kérhetsz a tanítódtól, szaktanároktól a tananyag pótlására. Jogaid gyakorlásához szükséges információkat szerezhetsz osztályfőnöködtől, szüleidtől, vagy iskolagyűlésen, diákönkormányzattól, illetve a diák - önkormányzati faliújságon keresztül. Kulturált formában tájékozódhatsz érdemjegyed, tanulmányi előmeneteled, az iskola pedagógiai programjának (rád vonatkozó) kérdéseiben. Személyiségedet, emberi méltóságodat mindenkinek tiszteletben kell tartania, ha ez sérül, akkor osztályfőnöködhöz, pedagógusaidhoz vagy az iskolavezetéshez fordulhatsz. Kérésedre napközis, tanulószobai ellátásban részesülhetsz. Lehetőséged van arra, hogy az iskola által szervezett foglalkozásokon, rendezvényeken részt vegyél. Igénybe veheted az iskola könyvtárát, az év elején meghatározott nyitvatartási rend szerint. Véleményt és javaslatot tehetsz a rád vonatkozó összes kérdésben, szóban vagy írásban a DÖK képviselődön, osztályfőnöködön, pedagógusaidon és az iskola vezetésén keresztül. Kérdésedre 30 napon belül választ kapsz.(pl. házirend, oktató-nevelő munka). Választó és választható vagy minden tanulóközösségi tisztségre (DÖK, szakkör, sportkör, felelősi feladatok) Az iskolai Diákönkormányzat saját szervezési és működési rendje szerint működik, joga van a diákságot képviselni minden olyan kérdésben, amely a tanulókat érinti. A kapcsolattartás formái: diákközgyűlés, DÖK segítő pedagógus. A diákönkormányzaton keresztül javaslatot tehetsz szakkör létrehozására, kirándulás, mozi-, színház-, kiállítás látogatásra, diák és gyermeknap programjára. Diákkör létrehozását kezdeményezheted, illetve a diákkörhöz csatlakozhatsz, ha annak céljai, működése nem ellentétes az iskola pedagógiai programjában megfogalmazott alapelvekkel, és ha a diákkör valamennyi tagja az iskolai szabályzatok előírásait megtartja. A diákkör létrehozásánál az iskola igazgatóját tájékoztatnotok kell. Az iskola a diákkör munkáját helyiség biztosításával segíti. Diákkör létrehozásához szükséges minimális létszám: 8 fő Jogod van választani a pedagógiai program előírásai alapján, a szabadon választható tantárgyak és a pedagógusok közül. Minden tanév május 20-ig jelentkezhetsz a szabadon 5

6 választható és a nem kötelező tanítási órákra, amelyeket az intézmény a következő tanévre meghirdetett. Lehetőséged van a mindennapos testedzésre. Az iskola létesítményeit, helyiségeit, berendezéseit, eszközeit rendeltetés szerint, nevelői felügyelettel használhatod a nyitvatartási idő alatt. Részesülhetsz a jogszabályokban meghatározott módon és mértékben szociális és társadalmi juttatásokban (pl. ingyenes tankönyv, étkezés). Jogod van, hogy válassz az egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcsoktatás vagy az iskola által szervezett erkölcstanoktatás között. Egy tanítási napon maximum két dolgozatot témazáró írhatsz. Témazáró dolgozatnak minősül az olyan írásbeli számonkérés, amely betölti a 45 perces órát, illetve egy témakör tananyagának elsajátítását ellenőrzi. Jogod, hogy dolgozatod a beszedéstől számított két héten belül kijavítva megtekintsd. A szülő joga, hogy a fogadóórán gyermeke dolgozatába betekinthessen. Tanulmányi munkád, teljesítményed egységes értékelése érdekében témazáró írásbeli dolgozatod, feladatlapod értékelésekor az elért teljesítmény (pontszám) érdemjegyre történő átváltását a következők alapján végezzük: 6 Teljesítmény Érdemjegy 0 30 % elégtelen (1) % elégséges (2) % közepes (3) % jó (4) % jeles (5) Tanulmányi és közösségi munkádért jutalomban, elismerésben részesülhetsz. Jogod van személyes adottságodnak, állapotodnak megfelelő megkülönböztetett ellátáshoz. Jogod van kérelmezni jogszabályban meghatározott eljárás szerint hogy, tudásodról független vizsgabizottság előtt adj számot. Átvételedet kérheted másik iskolába. Jogod van, hogy rendszeres iskola egészségügyi felügyeletben és ellátásban részesülj.

7 Magántanulói jogviszonyt létesíthetsz szüleid kérelmére - a Gyermekjóléti Szolgálat véleményezésével - a törvény előírása szerint. Ha sajátos nevelési igényű tanuló vagy jogod van, hogy különleges gondozás keretében, állapotodnak megfelelő pedagógiai-, gyógypedagógiai-, konduktív pedagógiai ellátásban részesülj, attól kezdődően, hogy igényjogosultságodat megállapították. A különleges bánásmódnak megfelelő ellátást a szakértői bizottság szakértői véleményében foglaltak szerint kell biztosítani. A tanulói munka után jogszerű díjazásban részesülhetsz (20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 5 (1), a részleteket az SZMSZ rögzíti). Fontos tudnod, hogy tanulói jogaidnak gyakorlása során nem sértheted a felnőttek, a társaid és a közösség jogait. 7 V. A TANULÓ KÖTELESSÉGE Melyek a kötelességeid? Ismerd meg és tartsd be a házirendben foglaltakat! Tartsd tiszteletben az intézmény vezetőinek, pedagógusainak, dolgozóinak és tanulótársaidnak emberi jogait és méltóságát! Tartsd tiszteletben nemzeti jelképeinket! Részt venni a kötelező és a választott, továbbá a tizenhat óráig tartó egyéb foglalkozásokon. Tanulj szorgalmasan, képességeidnek megfelelő tanulmányi szintet érj el! Ne sértsd mások tanuláshoz való jogát! Az iskola a szüleiddel elektronikus naplón és írásban a tájékoztató füzeten keresztül tart kapcsolatot, ezért ezt minden nap hozd magaddal! Gondoskodj arról te is, hogy érdemjegyeid bekerüljenek a tájékoztató füzetedbe! Az érdemjegyeket írasd alá szüleiddel, gondviselőddel! Az órarendnek megfelelő felszerelésedet minden nap hozd magaddal! A felszerelések hiánya után járó fegyelmező intézkedéseket a Pedagógiai Program tartalmazza. A tanuláshoz nem szükséges tárgyakat ne hozz magaddal. Ezekért az iskola nem vállal anyagi felelősséget. A tanítási órákon köteles vagy: o tanfelszerelésed, füzeted, könyveidet előkészíteni, o tanórán figyelni o képességeidnek megfelelően aktívan részt venni a tanórai munkában,

8 o ha szólni kívánsz kézfelemeléssel jelezni. Kötelességed részt venni az iskolai ünnepélyeken, megemlékezéseken, ahol ünnepi öltözékben jelenj meg (sötét nadrág, fehér ing a fiúknak, sötét szoknya vagy nadrág, fehér blúz a leányoknak)! Óvd saját és társaid tulajdonát, valamint az iskola felszerelését! (Az okozott kárt köteles vagy megtéríteni.) Az előírásoknak megfelelően kezeld a rád bízott vagy az oktatás során használt eszközöket, óvd az iskola létesítményeit, felszereléseit! A szándékosan okozott kárt a köznevelési törvény előírásai alapján meg kell térítened! Tartsd be a balesetvédelmi és tűzvédelmi szabályokat, melyeket osztályfőnököd a tanév első napján ismertet! Sajátos baleset- és tűzvédelmi szabályok vonatkoznak a technika-, testnevelés-, kémia-, informatika-, fizika órákra, ezeket szaktanáraid ismertetik veled az első órán. Ha bármilyen rendkívüli eseményt észlelsz, (baleset, tűz) haladéktalanul szólnod kell a leggyorsabban elérhető pedagógusnak! Ha hetes vagy, a következők a feladataid: o Ügyelj az osztályterem tisztaságára! o A táblát töröld le, gondoskodj krétáról! o Óra előtt ügyelj társaid magatartására! o Gondoskodj arról, hogy társaid a szünetben kimenjenek a folyosóra, vagy kimenjenek az udvarra! o Az óraközi szünetekben szellőztesd ki a tantermet! o Ha a nevelő 5 perccel a becsengetés után nincs az osztályban, ezt jelezd az iskola vezetőinél! o A tanítási nap végén gondoskodj a tanterem rendjéről, tisztaságáról. (Töröld le a táblát, zárd be az ablakokat, oltsd le a villanyt, társaiddal rakasd fel a székeket!) Zárd be a tanterem ajtaját és az osztálykulcsot add le a nevelői szobába! Az ügyeletesek feladatai: o Ügyeletesként feladatod az intézmény rendjének megtartása az ügyeletes nevelők irányításával. o Ügyeletesi teendőidet tanulótársaid határozott, udvarias helyreigazításával, emberi jogaik megsértése nélkül kell végezned! 8

9 o A fegyelmezetlen tanulók nevét az ügyeletes füzetbe jegyezzétek fel és tájékoztassátok róla az ügyeletes nevelőket! o Ügyeletesként ra kell megérkezned az iskolába! o Ha az ügyeletes bármilyen rendellenességet tapasztal, intézkedik, az ügyeletes tanár segítségét kéri. A távolmaradásodat mindig igazolnod kell, ennek módjai: o Egy héten belül a betegség miatti hiányzásodról orvosi igazolást kell hoznod! o Családi esemény miatt tanévenként 3 tanítási napot szüleid igazolhatnak. o Távolmaradási kérelmedet 3 napig az osztályfőnököd, azon túl az igazgató döntheti el. o Igazolatlan a hiányzásod akkor, ha annak indoklását osztályfőnököd nem fogadja el. o Ha becsengetés után 10 perccel később érkezel az órára, késésnek minősül. Késéseid összeadódnak. Testnevelés óra alól a felmentést csak orvosi- illetve szülői igazolással kérhetsz, ami a tájékoztatódba kerüljön. Többszöri igazolatlan mulasztás a tankötelezettség megszegését jelenti, amely szabálysértési eljárást von maga után. 9 VI. A TANULÓI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKVÉDELEM, ÉRDEKEGYEZTETÉS ISKOLAI RENDSZERE A Diákönkormányzat (DÖK) tevékenységét az SZMSZ szabályozza. A tanuló a jogainak gyakorlásához szükséges információt az osztályfőnöktől, az osztály diákképviselőjétől, a Diákönkormányzatot segítő tanártól kap. A tanulót ért sérelem esetén, a törvény által biztosított jogorvoslati eljárás előtt, az osztályfőnökhöz, az igazgatóhoz vagy a diákönkormányzathoz fordulhat a tanuló kiskorú tanuló esetén törvényes képviselője - segítségért. A panaszra 5 napon belül írásban érdemi választ vagy intézkedést kell kapnia. Véleményezési jog gyakorlása szempontjából a tanulócsoport minősül a tanulók nagyobb közösségének. A tanulócsoportot érintő ügyek eldöntése előtt kötelezően ki kell kérni a Diákönkormányzat véleményét. A diákönkormányzat a saját hatáskörébe tartozó döntések előtt kikéri a nevelőtestület véleményét a diákönkormányzatot segítő tanár közreműködésével.

10 A diákönkormányzat véleményét, javaslatait a nevelőtestületi értekezleten a diákönkormányzatot segítő tanár képviseli Az értekezletre a választott gyermekképviselő meghívható. Az iskolagyűlés idejét a diákönkormányzat éves munkaterve tartalmazza. Rendkívüli iskolagyűlés összehívását kezdeményezheti a diákönkormányzat, a nevelőtestület, az igazgató. VII. A TANULÓK VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁSÁNAK RENDJE ÉS FORMÁI 10 A tanuló véleményt nyilváníthat az iskola működésével kapcsolatban, valamint a személyét érintő minden kérdésben. Véleménynyilvánításod nem sértheti más személyek jó hírnévhez való jogát, emberi méltóságát. A véleménynyilvánítás színterei: o osztályfőnöki óra, o diákönkormányzati gyűlés, o tagintézmény - vezetői fogadóóra. VIII. A TANULÓK RENDSZERES TÁJÉKOZTATÁSÁNAK RENDJE ÉS FORMÁJA Tanulóinkat rendszeresen tájékoztatjuk az őket érintő kérdésekről, eseményekről. A tájékoztatás színterei: o osztályfőnöki óra, o faliújság, o iskolagyűlés, o DÖK gyűlés a diákönkormányzatot segítő tanár közreműködésével, o szaktanári fogadóóra o tagintézmény - vezetői fogadóóra, o iskola honlapja. IX. ISKOLÁNK MUNKARENDJE Az Intézmény nyitvatartási rendje: o Szorgalmi időben: ig. o Előzetes egyeztetés alapján a nyitvatartási rend meghosszabbítható.

11 o A sportcsarnok nyitvatartási rendje: Intézmény tanulói: ig. Külsők: ig, tagintézmény vezetői engedéllyel. Szombat vasárnap: előzetes egyeztetés szerint, tagintézmény vezetői engedéllyel. Az intézmény területére 7 30 tól léphetsz be. Az első tanítási órára ig kell megérkezned az iskolába. A késve érkezőket az ügyeletes tanuló köteles feljegyezni az ügyeletes füzetbe és erről az ügyeletes nevelőt, és az osztályfőnököket értesíteni. A tanítási órák ideje 45 perc. A tanítási óra kezdetén a tanítót, tanárt a helyeden állva várd! Csengetési rend: A tanítási órák kezdetét és végét csengőszó jelzi az alábbiak szerint: 1. óra óra óra óra óra óra Az órák vége előtt 5 perccel jelzőcsengetést hallhatsz. Az óraközi szünetek időtartama 10 perc. A szünetben, az osztálytermekben senki sem tartózkodhat, az órát tartó nevelő a tantermet bezárja. A nagyszünet 20 perces, melyből 10 percet az osztályteremben való étkezésre fordíts! Az óraközi szüneteket az ügyeletes nevelők utasítása szerint a folyosókon, vagy az udvaron töltsd! A szünetek végét jelző csengetéskor az udvaron sorakozz, majd fegyelmezetten vonulj a tantermedbe, ahol csendben várd az órát tartó pedagógust! A délelőtti tanítási idő alatt az iskola épületét csak az igazgató vagy megbízottja írásos, pecséttel ellátott engedélyével lehet elhagyni. Amennyiben a szülők igénylik az iskolában tanítási napokon a délutáni időszakban napközi és tanulószoba délutáni foglalkozás működik. A délutáni, tanórán kívüli foglalkozásokat az iskola nevelői az alsó tagozaton 13:00 és 16:00 óra között, a felső tagozaton 14:00 és 16:00 szervezik meg. Az ettől eltérő időpontokról a szülőket értesítjük. A tanórán kívüli foglalkozásokra való tanulói jelentkezés a felzárkóztató 11

12 és egyéni foglalkozások kivételével önkéntes. A foglalkozásokra az adott tanévet megelőző május 20-ig lehet jelentkezni, és a jelentkezés egy tanévre szól. A felzárkóztató és tehetségfejlesztő egyéni foglalkozásokra kötelezett tanulókat képességeik, tehetségük, vagy tanulmányi eredményük alapján a tanítók, szaktanárok jelölik ki. A kijelölt tanulók foglalkozáson való részvétele kötelező. Ez alól felmentést a szülő írásbeli kérelmére csak a tagintézmény - vezető adhat. A délutáni napközis és tanulószobai foglalkozás: 60 perc. A napközis és tanulószobai tanóra ig tart. 12 X. AZ ISKOLA HELYISÉGEINEK ÉS AZ ISKOLÁHOZ TARTOZÓ TERÜLETEK HASZNÁLATÁNAK RENDJE Az iskola létesítményeit, helyiségeit és ezek berendezéseit a tanítási időben és azután is csak pedagógusi felügyelettel használhatod. A tanítási idő után a házirend betartásával csak szervezett foglalkozás keretében tartózkodhatsz az iskolában. A szaktantermek felszerelési tárgyainak használata csak a használati utasítás betartásával engedélyezett. Tűz- és bombariadó esetén a levonulási tervnek megfelelően nevelőd irányításával- a kijelölt helyen gyülekezel. XI. MULASZTÁSOK ENGEDÉLYEZÉSE, IGAZOLÁSA Ha beteg vagy, az orvos által meghatározott időszakban nem látogathatod az iskolát. Betegség esetén a tájékoztató füzetbe vagy orvosi vényre történő orvosi igazolással igazolhatod a távollétedet. Az igazolásnak tartalmaznia kell a betegség miatti távollét pontos időtartamát. Az igazolást a betegségből visszatérve, iskolába jöveteled első napján, de legkésőbb hét tanítási napon belül be kell mutatnod az osztályfőnöködnek. Szüleid, gondviselőd 3 tanítási napról való távolmaradást igazolhatnak a tanév során. A távolmaradás első napján a szülő köteles jelezni az iskolának a távolmaradás tényét, okát. Előzetes távolmaradási engedélyt a szülő szóban vagy írásban kérhet az osztályfőnöktől. A 3 napot meghaladó távollétre, a szülő írásbeli kérése alapján a tagintézmény - vezető adhat engedélyt.

13 A tanuló hiányzását a pedagógusok az elektronikus naplóban jelölik. Késés esetén, a késés indokoltságának elbírálásában az osztályfőnök dönt. Az indokolatlanul késő tanuló naplóba beírt késésideje összeadódik, és ha eléri a 45 percet, akkor az 1 óra igazolatlan mulasztásnak minősül. A mulasztott órák ellenőrzését az osztályfőnök hetente és havonta végzi. Az igazolatlan mulasztások eljárási rendje: Ha a távolmaradásod nem tudod igazolni, igazolatlan mulasztást követsz el. Az első igazolatlan mulasztás esetén, az osztályfőnök írásban felhívja a szüleid figyelmét az igazolatlan mulasztásra. Az igazolatlan mulasztások okát az osztályfőnök feladata felderíteni. További igazolatlan mulasztások esetén az iskola a törvény szerint jár el. o Ha az igazolatlan mulasztás eléri a 10 órát, az iskola, írásbeli értesítésben felhívja a szülő figyelmét az igazolatlan mulasztás következményeire és értesítésben a gyermekjóléti szolgálat segítségét kéri. o Ha az igazolatlan mulasztás eléri a 30 órát, az iskola a mulasztásról tájékoztatja az általános szabálysértési hatóságot, továbbá ismételten tájékoztatja a gyermekjóléti szolgálatot. o Ha az igazolatlan mulasztás eléri az 50 órát, az iskola igazgatója erről az illetékes jegyzőt értesíti. Egy tanévben az igazolt és igazolatlan mulasztás összesen 250 óra lehet. Az igazolt és igazolatlan órák száma egy tárgyból az éves tanítási órák 30 % - át nem haladhatja meg. Akinek a fenti két esetben több hiányzása gyűlik össze, az a tanuló év végén nem osztályozható, kivéve, ha a nevelőtestület engedélyezi az osztályozóvizsgát, melynek módjáról a köznevelési törvény. és a pedagógiai program rendelkezik. 13 XII. JUTALMAZÁS Jutalomban részesülhetsz, ha képességeidhez mérten: o példamutató magatartást tanúsítasz, o kiemelkedő tanulmányi eredményt érsz el, o az osztály, ill. az iskola érdekében közösségi munkát végzel, o versenyeken képviseled iskoládat, o hozzájárulsz az iskola jó hírnevének megerősítéséhez és növeléséhez.

14 A tanév közben a következő dicséretekben részesülhetsz: o szaktanári dicséret o osztályfőnöki dicséret o tagintézmény - vezetői dicséret o nevelőtestületi dicséret Az egész évben tanúsított példamutató magatartásodért és kiemelkedő munkádért a tanév végén: o tantárgyi teljesítményért: a bizonyítványban tantárgyi dicséretet kaphatsz, o példamutató magatartásodért és kiemelkedő szorgalmadért dicséretben részesülhetsz, o kitűnő tanulmányi eredményedért: nevelőtestületi dicséretben részesülhetsz. Az egyes tanévek végén: o a kitűnő eredményt elért tanulók: oklevelet és könyvjutalmat kapnak o jeles eredményt elért tanulók (két tantárgyból jó minősítés a többi tantárgyból jeles): oklevelet o Év tanulója címet elnyerő tanuló: oklevelet, kupát és könyvjutalmat kap, melyet a tanévzáró ünnepélyen az iskola közössége előtt vehet át. 14 XIII. FEGYELMEZÉS Az iskola elmarasztalhat, ha: o tanulmányi kötelezettségeidet folyamatosan nem teljesíted, o a tanulói házirend előírásait megszeged, o bármely módon ártasz az iskola jó hírnevének. Az alkalmazás elvei: o magatartási normák megsértése, o házirendben foglaltak megsértése, o szorgalom hiánya, o közösséget bomlasztó magatartás, o tanulótársak testi épségének veszélyeztetése. A fegyelmező intézkedés, mint nevelési eszköz alkalmazásánál figyelembe kell venni a tanuló életkori sajátosságát, a terhére rótt vétség súlyát és annak előzetes gyakoriságát. A fegyelmező intézkedés nem lehet megtorló vagy megalázó. Testi fenyítést alkalmazni tilos. A fegyelmező intézkedés formái:

15 o szóbeli figyelmeztetés - lehet: szaktanári, osztályfőnöki, ügyeletes tanári, tagintézmény vezetői, nevelőtestületi o írásbeli figyelmeztetés lehet: szaktanári, osztályfőnöki, ügyeletes tanári, tagintézmény - vezetői, nevelőtestületi figyelmeztetés, osztályfőnöki, tagintézmény - vezetői, nevelőtestületi intés osztályfőnöki, tagintézmény - vezetői, nevelőtestületi megrovás Az elmarasztalás egyes fokozatainak megállapítása az osztályfőnök feladata. Álláspontja kialakításában az adott helyzetben figyelembe veszi kollégái véleményét is. Fegyelmi büntetés: Az a tanuló, aki jogsértést követ el, illetve kötelességét vétkesen és súlyosan megszegi fegyelmi eljárás alapján írásbeli határozattal fegyelmi büntetésben részesül, melyet a köznevelési törvény a szabályoz. o A büntetés lehet: megrovás, szigorú megrovás, kedvezmények, juttatások csökkentése, megvonása, áthelyezés más osztályba, csoportba, iskolába. A fegyelmező intézkedéseknél a kirívó esetek kivételével a fokozatosság elvét alkalmazzuk, amelytől indokolt esetben a vétség súlyától függően el lehet térni. A tanuló súlyos kötelességszegése esetén a büntetési fokozatok betartásától el kell tekinteni, s a tanulót azonnal legalább az osztályfőnöki megrovás büntetésben kell részesíteni. Súlyos kötelességszegésnek minősülnek az alábbi esetek: o az agresszió, a másik tanuló megverése, bántalmazása, o az egészségre ártalmas szerek (dohány, szeszesital, drog) iskolába hozatala, fogyasztása, o a szándékos károkozás, o az iskola nevelői és alkalmazottai emberi méltóságának megsértése, o ezeken túl mindazon cselekmények, melyek a büntető törvénykönyv alapján bűncselekménynek minősülnek. Az iskolai fegyelmi intézkedések kiszabásánál a fokozatosság elve érvényesül, amelytől indokolt esetben a vétség súlyától függően el lehet térni. 15

16 A jutalmazást és büntetést az elektronikus naplóban írásba kell foglalni, és azt a szülők / gondviselő tudomására kell hozni. 16 XIV. A TANULÓ KÁRTÉRÍTÉSI KÖTELEZETTSÉGE Ha a tanuló jogellenesen kárt okoz a kár értékének megállapítása után a gondviselőnek a kárt meg kell térítenie. Az okozott kárról az osztályfőnök értesíti a szülőt. A kártérítés rendezéséről a Köznevelési törvény a szerint járunk el. Kötelességed óvni az iskola berendezési tárgyait. Ha rongálás, káresemény történik, vagy veszélyes helyzet, körülmény tapasztalható, azonnal jelentened kell a jelen levő pedagógusnak, egy elérhető felnőttnek, vagy az intézmény vezetőjének! XV. A TANKÖNYVKÖLCSÖNZÉSSEL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK A tankönyvkölcsönzéssel kapcsolatos szabályok azokra a könyvtári kiadványokra vonatkoznak, melyek az iskolai tankönyvrendelési listán szerepelnek. Az tagintézmény - vezető az osztályfőnökök közreműködésével minden tanév végén tájékoztatja a szülőket o azokról a tankönyvekről, tanulmányi segédletekről, taneszközökről, ruházati és más felszerelésekről, amelyekre a következő tanévben, az iskolában szükség lesz, o az iskolától kölcsönözhető tankönyvekről. A tartós tankönyveket a tanulók a tanév elején az iskolai könyvtárból kapják meg átvételi elismervény ellenében egy tanévre, szeptembertől júniusig tartó időszakra. A több tanéven keresztül használt tankönyveket az iskola annak a tanévnek a végéig biztosítja a tanulók számára, ameddig a tanulónak tanulmányai során szüksége van rá. A tanulók az iskolától kapott tartós tankönyv használatára addig jogosultak, ameddig a tanulói jogviszonyuk iskolánkban fennáll. A tanulói jogviszony megszűnésekor a tartós tankönyveket vissza kell adni az iskola könyvtárába. Az iskolától kölcsönzött tankönyv elvesztésével, megrongálásával okozott kárt a szülőnek az iskola részére meg kell térítenie. A kártérítés összege megegyezik a tankönyvnek az adott tanévi tankönyvjegyzékben feltüntetett fogyasztói árával. Az előző években megjelent tankönyvek a kártérítés összegéről a diák-önkormányzat véleményének figyelembe vételével a tagintézmény - vezető dönt. Nem kell megtéríteni a tankönyv, munkatankönyv rendeltetésszerű használatából származó értékcsökkenést.

17 Az iskolai könyvtár állományában levő tankönyveket a szülők és a tanulók a megjelenéstől számított ötödik tanév után az eredeti ár huszonöt százalékáért megvásárolhatják. 17 XVI. A HELYHIÁNY MIATT NEM TELJESÍTETT FELVÉTELI, ÁTVÉTELI KÉRELMEK KÖZÖTTI SORSOLÁS LEBONYOLÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló rendelet előírásai alapján iskolánk minden iskolánkba jelentkező tanulót felvesz, aki a fenntartó által meghatározott kötelező beiskolázási körzetben lakik. Amennyiben iskolánk ezek után további felvételi (átvételi) kérelmeket is teljesíteni tud, először az iskolába jelentkező halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat veszi fel. Amennyiben iskolánk ezek után is tud még felvételi (átvételi) kérelmeket teljesíteni, ezt a felvételi (átvételi) kérelmek benyújtására rendelkezésre álló időszak első napja előtt legalább tizenöt nappal nyilvánosságra kell hozni. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók felvételi (átvételi) kérelmének teljesítése után a jelentkezők közül először a sajátos nevelési igényű tanulókat vesszük fel, majd azokat, akiknek ezt különleges helyzete indokolja. Különleges helyzetnek minősül, ha a tanuló o szülője, testvére tartósan beteg vagy fogyatékkal élő, o testvére iskolánk tanulója o munkáltatói igazolás alapján a szülő munkahelye az iskola beiskolázási körzetében található, o az iskola a tanuló lakóhelyétől (tartózkodási helyétől) számítva egy kilométeren belül található. A sajátos nevelési igényű és sajátos helyzetű gyermekek felvételének teljesítése után a szabad férőhelyekre az iskola további felvételi kérelmeket is teljesít. Ha ilyenkor több felvételi kérelem érkezik az iskolába, mint a felvehető tanulók száma, akkor a felvételről az iskola, sorsolás útján dönt. A sorsolás lebonyolításának szabályai: o A sorsolás nyilvános. o A sorsolásra a felvételi kérelmet benyújtó szülőket meg kell hívni. o A meghívónak tartalmaznia kell a sorsolás helyszínét, a sorsolás időpontját, a sorsolásban érintett tanulók számát, valamint a felvehető tanulók számát.

18 o A sorsolás helyszíne az iskola épülete. o A sorsolást a felvételi kérelmek benyújtására rendelkezésre álló időszak utolsó napja után tizenöt napon belül le kell bonyolítani. o A sorsolást az ez alkalomra létrehozott sorsolási bizottság szervezi meg és bonyolítja le. o A sorsolási bizottság tagjai: az alsós munkaközösség vezetője, a szülői szervezet képviselője, a leendő első osztályos tanítók, az iskola igazgatóhelyettese, a jegyzőkönyvvezető. o A sorsolási bizottság elnöke: az iskola igazgatóhelyettese. o A sorsolás elején a megjelent szülőkkel ismertetni kell a sorsolás menetét és a sorsolási bizottság tagjait. o A felvételi kérelmeket jelölés nélküli, zárt borítékban a jelenlevők előtt kell behelyezni a sorsolási urnába. o Az urnából a sorsolási bizottság egyik tagja veszi ki egyesével a borítékokat, majd mindenki számára jól hallhatóan felolvassa a borítékban levő tanuló nevét. o Az egymás után kihúzott tanulók nevét a jegyzőkönyvvezető a kihúzás sorrendjében azonnal rögzíti a jegyzőkönyvben. o A sorsolás eredményeképpen minden jelentkezőt rangsorolni kell. o A sorsolás menetéről a sorsolás közben jegyzőkönyvet kell felvenni. o A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a sorsolás időpontját, a sorsolás helyszínét, a sorsolási bizottság tagjainak nevét, a felvételi kérelmet benyújtó szülők és tanulók nevét, a felvehető tanulók számát, a kihúzás sorrendjében a tanulók nevét, a sorsolás eredményeképpen az iskolába felvett és az elutasított tanulók nevét, a keltezést, valamint a sorsolási bizottság elnökének és a jegyzőkönyvvezetőnek az aláírását. o Az elkészült jegyzőkönyvet a sorsolás végén a jelenlevőkkel ismertetni kell. o A sorsolás után az iskola igazgatója sorsolás eredményének megfelelően a felvételről, illetve a felvétel elutasításáról határozatot hoz, melyet hivatalos formában eljuttat a felvételi kérelmet benyújtó szülőknek. 18 XVII. MUNKAVÉDELEM, BALESETVÉDELEM, RENDKÍVÜLI HELYZETEK Intézményi védő, óvó előírások Idegenek az épületbe vagyonvédelmi és biztonsági okok miatt csak a portásnál való bejelentkezés után léphetnek!

19 A látogató köteles megnevezni a keresett személyt, jövetele célját. A portás köteles elkísérni az idegen személyt a célponthoz. A portás köteles nyilvántartást vezetni a látogatókkal kapcsolatban (dátum, név, kihez jött, hánykor jött, hánykor távozott). A tanítási időn kívül zárva kell tartani a természettudományi szaktantermet, a számítástechnika termet, szertárat, az öltözőket, irodákat. A nevelői szobát amennyiben nem tartózkodik bent senki szintén zárva kell tartani. Munkavédelem A témával kapcsolatos előírásokat a Munkavédelmi Szabályzat tartalmazza. Balesetvédelem Balesetveszély észlelését (tárgyi, személyi) azonnal jelezni kell. Baleset- és tűzvédelmi oktatást a tanév első napján az első osztályfőnöki órán, illetve az első szaktárgyi órán tartunk (fizika, kémia, technika, testnevelés, számítástechnika). Ezt jelenléti ívvel dokumentáljuk. Rendkívüli balesetvédelmi oktatást kell tartani kirándulás, egyéb tanórai keretektől eltérő csoportos program előtt. Balesetvédelmi oktatást meg kell ismételni rendkívüli baleset esetén. Bármely baleset előfordulása esetén (felnőtt, tanuló) az iskolaorvos, a háziorvos vagy mentők értesítendők!) Tűzvédelem A tantermek, irodák ajtaján elhelyezett kivonulási tervet minden tanév elején át kell tanulmányozni, és szükség esetén felújítani. Évente legalább egy alkalommal kivonulási próbát kell tartani. Felelős: igazgató, tűzvédelmi felelős. Eljárás tűz esetén o Tűz esetén a csengő szaggatott jelzésére a tanulók a pedagógusok vezetésével a kivonulási tervnek megfelelően elhagyják az iskolát. o A naplót vinni kell, és annak alapján ellenőrizni szükséges, hogy minden tanuló elhagyta-e az épületet. o Tűz esetén azonnal értesíteni kell a tűzoltókat, s azoknak a felnőtteknek, akik nincsenek közvetlenül a diákokkal, meg kell kezdeni az oltást! o Tűz esetén hazaengedjük a tanulókat. 19

20 Eljárás bombariadó esetén Hasonlóan a tűzriadóhoz, de a jelzéskor mindenki elhagyja az épületet. A hivatalos szervek értesítése, majd az iskola átvizsgálása után a szakemberek engedélyével folytatható a tanítás. 20 XVIII. A HÁZIREND ELFOGADÁSÁNAK ÉS MÓDOSÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI A házirend tervezetét a nevelők, a tanulók és a szülők javaslatainak figyelembevételével a tagintézmény - vezető készíti el. A házirend tervezetét megvitatják a negyedik - nyolcadik évfolyamos osztályok és véleményüket küldötteik útján eljuttatják az iskolai diákönkormányzat vezetőségéhez. A diákönkormányzat vezetősége a véleményeket összesíti, és erről tájékoztatja az iskola tagintézmény vezetőjét. A házirend tervezetét megvitatja a nevelőtestület és véleményét eljuttatják az iskola tagintézmény - vezetőjéhez. A házirend tervezetéről az iskola tagintézmény - vezetője beszerzi az iskolai szülői szervezet véleményét. Az iskola tagintézmény - vezetője a tanulók, a nevelők, valamint a szülők, véleményének figyelembevételével elkészíti a házirend végleges tervezetét. Az iskola tagintézmény - vezetője a házirend azon rendelkezéseinek érvénybelépéséhez, amelyekből a fenntartóra többletkötelezettség hárul, beszerzi a fenntartó egyetértését. A házirendet a nevelőtestület fogadja el. Az érvényben levő házirend módosítását kezdeményezheti az iskola fenntartója, illetve bármely nevelő, szülő vagy tanuló javaslatára, ha azzal egyetért az iskola tagintézmény - vezetője, a nevelőtestület, az iskolaszék, a diákönkormányzat iskolai vezetősége vagy a szülői szervezet iskolai vezetősége. Az iskola házirendjének betartása az iskola minden diákjának, pedagógusának, alkalmazottjának és az iskolával egyéb jogviszonyban álló személynek kötelessége. A házirendet az iskola nevelőtestülete fogadta el, amelynek során a szülői szervezet és a diákönkormányzat egyetértési jogát gyakorolta. Módosítás kelte: Fajsz, év szeptember hónap 1. nap Nagy Gézáné tagintézmény vezető

21 Az intézményben működő egyeztető fórumok nyilatkozatai 21 A diákönkormányzat nyilatkozata A házirend módosítását az intézmény diákönkormányzata év szeptember hó 10. napján tartott ülésén megtárgyalta. Aláírásommal tanúsítom, hogy a diákönkormányzat véleményezési jogát jelen házirend felülvizsgálata során, a jogszabályban meghatározott ügyekben gyakorolta. A házirendet elfogadásra javasolja. Kelt: Fajsz, szeptember diákönkormányzat vezetője Az iskolai Szülői Munkaközösség nyilatkozata A házirend módosítását az SZMK a év szeptember hó 10. napján tartott ülésén megtárgyalta. Aláírásommal tanúsítom, hogy az SZMK véleményezési jogát jelen házirend felülvizsgálata során, a jogszabályban meghatározott ügyekben gyakorolta. A házirendet elfogadásra javasolja. Kelt: Fajsz, szeptember 10. A nevelőtestület nyilatkozata... SZMK elnöke A házirendet az intézmény nevelőtestülete a év szeptember hó 10. napján tartott értekezletén elfogadta.... hitelesítő nevelőtestületi tag

DUSNOK FAJSZ TÁRSULT ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLA FAJSZ HÁZIREND 2013.

DUSNOK FAJSZ TÁRSULT ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLA FAJSZ HÁZIREND 2013. DUSNOK FAJSZ TÁRSULT ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLA FAJSZ 1 HÁZIREND 2013. I. A HÁZIREND TÖRVÉNYI ALAPJA A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 25 (2-4); 37 (2); 46 (1) c) h); 48 (4); 58 (1); 72 (5)

Részletesebben

DUSNOK FAJSZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FAJSZI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA HÁZIREND 2013.

DUSNOK FAJSZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FAJSZI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA HÁZIREND 2013. DUSNOK FAJSZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FAJSZI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA 1 HÁZIREND 2013. I. A HÁZIREND TÖRVÉNYI ALAPJA 2 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 25 (2-4); 37 (2); 46 (1) c) h); 48 (4); 58 (1);

Részletesebben

Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND

Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND 2009 ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI MÖZPONT HÁZIRENDJE 1. A tanítás és az iskola rendje 1.1 A tanulók iskolába érkezésének időpontja legkésőbb tíz

Részletesebben

Budaörsi 1. Számú Általános Iskola. Az első évfolyamra jelentkezők sorsolással történő felvételi szabályzata

Budaörsi 1. Számú Általános Iskola. Az első évfolyamra jelentkezők sorsolással történő felvételi szabályzata Budaörsi 1. Számú Általános Iskola Az első évfolyamra jelentkezők sorsolással történő felvételi szabályzata Tartalom 1. Törvényi hivatkozások... 2 2. A nem körzetünkbe lakó tanulók a következőképpen juthatnak

Részletesebben

A TANULÓK TANULMÁNYI MUNKÁJÁNAK, MAGATARTÁSÁNAK ÉS SZORGALMÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE

A TANULÓK TANULMÁNYI MUNKÁJÁNAK, MAGATARTÁSÁNAK ÉS SZORGALMÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE A TANULÓK TANULMÁNYI MUNKÁJÁNAK, MAGATARTÁSÁNAK ÉS SZORGALMÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE 1. Az iskola a nevelő és oktató munka egyik fontos feladatának tekinti a tanulók tanulmányi munkájának folyamatos

Részletesebben

1. A felvételi lehetőségről szóló tájékoztatás

1. A felvételi lehetőségről szóló tájékoztatás 1. A felvételi lehetőségről szóló tájékoztatás Az iskolába jelentkező tanulók felvételének és átvételének szabályai 1. A tanulói jogviszony felvétel vagy átvétel útján keletkezik. A felvétel és az átvétel

Részletesebben

Az iskola fegyelmi szabályzata

Az iskola fegyelmi szabályzata 1. A tanulói hiányzások igazolása Az iskola fegyelmi szabályzata a/ A tanuló köteles a tanítási órákról és az iskola által szervezett rendezvényekről való távolmaradását az időtartamra vonatkozó szülő

Részletesebben

VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND

VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND 1 VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND 2 Intézményünkben az alapfokú művészetoktatás azzal a szándékkal jött létre, hogy lehetőséget nyújtsunk az esztétikai érzékenység, a szépre való hajlam, a harmonikus

Részletesebben

Szegedi Nemzetközi Általános Iskola HÁZIREND 2017.

Szegedi Nemzetközi Általános Iskola HÁZIREND 2017. Szegedi Nemzetközi Általános Iskola HÁZIREND 2017. 1 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTALOMJEGYZÉK 2 2. A HÁZIREND CÉLJA, HATÁLYA 3 2.1. TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOK 3 2.2. A HÁZIREND CÉLJA 4 3. A HÁZIREND TARTALMI ELEMEI

Részletesebben

Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend

Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend 1 1. Általános alapelvek Az iskola tanulói közösségének életét a házirend szabályozza, amelyben érvényesül a jogok és kötelességek összhangja. A házirend feladata

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Medina Község Önkormányzata

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Medina Község Önkormányzata Intézmény székhelye, címe: Babits Mihály Általános Iskola Szekszárd, Kadarka u. 17. OM azonosítója: 036280 Fenntartó: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Medina Község Önkormányzata Intézmény vezetője:

Részletesebben

1135 Csata u. 20. Házirend. Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10.

1135 Csata u. 20. Házirend. Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10. 1135 Csata u. 20. Házirend Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10. TARTALOMJEGYZÉK I. A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA... 4 II. A HÁZIREND NYILVÁNOSSÁGA... 4 A TANULÓK ÉS A SZÜLŐK TÁJÉKOZTATÁSA...

Részletesebben

István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata

István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata Kótaj 2015. 1 Az István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata

Részletesebben

Iktsz: /2013. Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Vácszentlászló, Zsámboki u. 7. OM: Házirend. Vácszentlászló, szeptember 2.

Iktsz: /2013. Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Vácszentlászló, Zsámboki u. 7. OM: Házirend. Vácszentlászló, szeptember 2. Iktsz: /2013. Mikrofon Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 2115 Vácszentlászló, Zsámboki u. 7. OM: 102603 Vácszentlászló, 2013. szeptember 2. 1 1. Általános alapelvek Iskolánkban az alapfokú művészetoktatás

Részletesebben

HÁZIREND. alapfokú oktatás

HÁZIREND. alapfokú oktatás HÁZIREND Az intézmény megnevezése: Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Egressy Béni Bilingual Primary School Az intézmény címe: 3200 Gyöngyös, Iskola út 1. Feladata: alapfokú oktatás A fent

Részletesebben

Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig.

Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig. 2012. A tanulószoba időbeosztása: Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig. A tanulószoba helyszíne: 6. osztály tanterme A tanulószoba

Részletesebben

Biatorbágyi Korai Fejlesztő Központ HÁZIREND

Biatorbágyi Korai Fejlesztő Központ HÁZIREND Biatorbágyi Korai Fejlesztő Központ HÁZIREND 1. Bevezető rendelkezések: A házirend szabályai-mint a törvény felhatalmazásán alapuló intézményi belső jogi normák-kötelezőek az intézménnyel jogviszonyban

Részletesebben

A Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium HÁZIRENDJE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium HÁZIRENDJE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium HÁZIRENDJE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 40 (7) bekezdésének előírásai értelmében az iskola életével kapcsolatos egyes

Részletesebben

Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata.

Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata. Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata RAABE konferencia Budapest, 2013.02.28 dr. Gera Tibor Valamennyi nevelési-oktatási

Részletesebben

HÁZIREND. Óbudai Nagy László Általános Iskola. 1032 Budapest, Zápor utca 90. (székhely) 1035 Budapest, Váradi utca 15/b.

HÁZIREND. Óbudai Nagy László Általános Iskola. 1032 Budapest, Zápor utca 90. (székhely) 1035 Budapest, Váradi utca 15/b. HÁZIREND Óbudai Nagy László Általános Iskola 1032 Budapest, Zápor utca 90. (székhely) 1035 Budapest, Váradi utca 15/b. (telephely) Nevelőtestületi elfogadás dátuma: 2013. év március hó 25. nap Fenntartói

Részletesebben

Közgazdasági Szakgimnáziuma

Közgazdasági Szakgimnáziuma Az iskola munkarendje Az iskola éves munkatervét a nevelőtestület határozza meg a Szülői Szervezet és a Diákönkormányzat véleménye alapján. A tanítás nélküli munkanapok időpontjait az éves munkaterv tartalmazza.

Részletesebben

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza HÁZIREND mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a jogszabályok előírásai alapján A házirend célja és feladata

Részletesebben

LUCFALVI ÁLTALÁNOS ISKOLA. H á z i r e n d 2013/2014.

LUCFALVI ÁLTALÁNOS ISKOLA. H á z i r e n d 2013/2014. LUCFALVI ÁLTALÁNOS ISKOLA H á z i r e n d 2013/2014. A házirend célja A nevelőtestület és a tanulókat képviselő diákönkormányzat által meghatározott házirend biztosítja az intézmény közösségi életének

Részletesebben

Dusnok Fajsz Általános Iskola. Házirend. Gorbay-Nagy Tihamér Intézményvezető. Dusnok, szeptember

Dusnok Fajsz Általános Iskola. Házirend. Gorbay-Nagy Tihamér Intézményvezető. Dusnok, szeptember Dusnok Fajsz Általános Iskola Házirend GorbayNagy Tihamér Intézményvezető Dusnok, 2018. szeptember 01. 1 HÁZIREND I. A házirend hatálya: Ez a házirend a dusnoki általános iskolába járó tanulókra vonatkozik.

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP a.../ tanév első évfolyamára jelentkező tanköteles gyermek számára GYERMEKRE VONATKOZÓ ALAPADATOK

JELENTKEZÉSI LAP a.../ tanév első évfolyamára jelentkező tanköteles gyermek számára GYERMEKRE VONATKOZÓ ALAPADATOK A gyermek neve: Születési helye, ideje: Állampolgársága: Anyja neve: Lakcím: JELENTKEZÉSI LAP a.../ tanév első évfolyamára jelentkező tanköteles gyermek számára Oktatási azonosító száma: GYERMEKRE VONATKOZÓ

Részletesebben

Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ

Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ DÖK székhelye: Bakonycsernye Rákóczi út 37. Az iskolai diákönkormányzat a diákok érdekképviseleti szerve, mely választott tagokkal, saját SZMSZ alapján

Részletesebben

1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu H Á Z I R E N D J E. 2012/2013-as tanév

1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu H Á Z I R E N D J E. 2012/2013-as tanév 1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu H Á Z I R E N D J E 2012/2013-as tanév Tanulóink eredményes munkája érdekében a Házirend betartása és betartatása, a benne rögzített

Részletesebben

Intézmény neve: Tátra Téri Általános Iskola. Szabályzat típusa: Általános iskolai házirend. Intézmény székhelye, címe: Budapest 1204 Tátra tér 1.

Intézmény neve: Tátra Téri Általános Iskola. Szabályzat típusa: Általános iskolai házirend. Intézmény székhelye, címe: Budapest 1204 Tátra tér 1. Intézmény neve: Tátra Téri Általános Iskola Szabályzat típusa: Általános iskolai házirend Intézmény székhelye, címe: Budapest 1204 Tátra tér 1. Intézmény OM-azonosítója: 035165 Intézmény fenntartója: Klebelsberg

Részletesebben

Tamási Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. Szakályi Tagiskolája HÁZIRENDJE 2013.

Tamási Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. Szakályi Tagiskolája HÁZIRENDJE 2013. Tamási Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 2013. Szakályi Tagiskolája HÁZIRENDJE Általános rendelkezések: A házirend hatálya A házirend érvényes az intézmény teljes területén,

Részletesebben

József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013.

József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013. HÁZIREND 2013 József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013. TARTALOMJEGYZÉK I. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK... 1 1. Bevezető... 1 2. A házirend

Részletesebben

Az iskola értékelési-ellenőrzési rendszere

Az iskola értékelési-ellenőrzési rendszere 1. Az ellenőrzés Az iskola értékelési-ellenőrzési rendszere Nevelő-oktató munkánk fontos feladatának tekintjük a tanulók tanulmányi munkájának, iskolai teljesítményének folyamatos ellenőrzését és értékelését.

Részletesebben

A NAGYKOVÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE

A NAGYKOVÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE A NAGYKOVÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE Házirend A házirend rögzíti a tanulói jogokat és kötelezettségeket, valamint az iskola munkarendjét. Betartása és betartatása iskolánk minden tanulójának és dolgozójának

Részletesebben

INKEI BETHLEN ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2014.

INKEI BETHLEN ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2014. INKEI BETHLEN ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2014. AZ INKEI BETHLEN ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE A házirend rögzíti az intézménybe járó gyermekek jogait és kötelességeit, valamint az iskola munkarendjét.

Részletesebben

Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái

Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái Tanórai számonkérés formái: - szóbeli felelet - írásbeli számonkérés - gyakorlati számonkérés Az írásbeli beszámoltatás formái,

Részletesebben

A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok. 2012. augusztus 23.

A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok. 2012. augusztus 23. A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok 2012. augusztus 23. Vonatkozó jogszabályok 2011. évi CXC tv. a nemzeti köznevelésről 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési-oktatási

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI Szervezeti és Működési Szabályzat Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100 534 Készítette: Boldog István, igazgató Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2. A

Részletesebben

A KÁLOZI SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE

A KÁLOZI SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE A KÁLOZI SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE K é s z í t e t t e : S z e l e s s A n d r á s i g a z g a t ó V é l e m é n y e z t e : A z i s k o l a d i á k ö n k o r m á n y z a t a a 2 0 1 3.

Részletesebben

I.TANULÓI MUNKAREND 1, A HÁZIREND CÉLJA ÉS TARTALMA

I.TANULÓI MUNKAREND 1, A HÁZIREND CÉLJA ÉS TARTALMA I.TANULÓI MUNKAREND 1, A HÁZIREND CÉLJA ÉS TARTALMA 1/1. A házirend célja A házirend biztosítja a működés kereteit: az oktató és nevelő feladatok ellátásához, a közösségi élet szervezéséhez és lebonyolításához,

Részletesebben

Farkas Edit Római Katolikus Szakképző Iskola és Kollégium házirendje. Iskolai házirend

Farkas Edit Római Katolikus Szakképző Iskola és Kollégium házirendje. Iskolai házirend Farkas Edit Római Katolikus Szakképző Iskola és Kollégium házirendje Iskolai házirend Elfogadta: az intézmény nevelőtestülete: A házirend készítésekor véleményezési jogát gyakorolta a szülői munkaközösség

Részletesebben

D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata

D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat az 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról és annak végrehajtására kiadott 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési és

Részletesebben

DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Hajdúsámson, 2012. szeptember. Készítette: Módis Tamás

DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Hajdúsámson, 2012. szeptember. Készítette: Módis Tamás II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4251 Hajdúsámson, Kossuth u. 2-8. 52/590-400 Fax: 52/590-407 hsamsonisk@t-online.hu DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Részletesebben

Farkas Edit Római Katolikus Szakközépiskola és Kollégium házirendje

Farkas Edit Római Katolikus Szakközépiskola és Kollégium házirendje Farkas Edit Római Katolikus Szakközépiskola és Kollégium házirendje Iskolai házirend Elfogadta: az intézmény nevelőtestülete: A házirend készítésekor véleményezési jogát gyakorolta a szülői munkaközösség

Részletesebben

ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG

ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG Szervezeti és Működési Szabályzat 2012. október 1. A Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Iskolai Diákbizottságának Szervezeti és Működési Jelen Szervezeti és

Részletesebben

A Győri Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata

A Győri Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata A Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata Győr, 2018. szeptember 3. 1 Tartalom 1. Jogszabályi háttér.3. 2. A diákönkormányzat célja, feladatai.5. 3. A diákönkormányzat

Részletesebben

Osztályfőnöki órák óra. Tűz és balesetvédelem Házirend: alapvető szabályok BLZS

Osztályfőnöki órák óra. Tűz és balesetvédelem Házirend: alapvető szabályok BLZS Osztályfőnöki órák 2-3. óra Tűz és balesetvédelem Házirend: alapvető szabályok 1. Jelzés Tűzvédelem! 2. Tanterem becsukni 3. Az mellett ülők szabaddá teszik a kijáratot (táska, füzet) összeszedjük 5. Fegyelmezetten,

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Kedves Kollégák! Az iskolai dokumentumok (SzMSz, házirend, pedagógiai program, továbbképzési program, továbbképzési program, éves munkaterv, tantárgyfelosztás stb.) ellenőrzése során előfordult, hogy a

Részletesebben

A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Házirendje

A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Házirendje A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Házirendje Bevezetés: Az iskolai Házirend tartalmát, hatáskörét a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban Nkt.), valamint a 20/2012.

Részletesebben

A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI

A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI 1. A tanulókat az iskola életéről, az iskolai munkatervről, illetve az aktuális feladatokról az iskola igazgatója, a diákönkormányzat felelős

Részletesebben

Kunhegyesi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Székhely Intézmény HÁZIREND 2017/2018.

Kunhegyesi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Székhely Intézmény HÁZIREND 2017/2018. Kunhegyesi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Székhely Intézmény HÁZIREND 2017/2018. I. TANULÓI JOGOK GYAKORLÁSA: 1. A tanulók az iskolában egészséges környezetben, biztonságban, személyiségük

Részletesebben

A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE

A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE - GÖNYŰ, 2004. NOVEMBER - A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA 1. A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az iskola

Részletesebben

A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata ROSTI PÁL GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata Dunaújváros, 2013. 2013. 1 S Z K A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata A szülői munkaközösség

Részletesebben

A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE

A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE mely a tanulói jogok gyakorlásának, illetve a kötelezettségek végrehajtásának módját, továbbá az iskola által elvárt viselkedés szabályait tartalmazza

Részletesebben

Házirend Bethlen Gábor Szakközépiskola

Házirend Bethlen Gábor Szakközépiskola Házirend Bethlen Gábor Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Telefonszám: 06 1 418 2040, 06 1 418 2829 Fax szám: 06 1 415 0789 Nevelési alapelveink Az iskola tanulóitól elvárjuk, hogy a pedagógiai

Részletesebben

Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3.

Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3. 1 Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3. Az intézmény adatai 1.4. Az iskola nagyobb tanulóközösségei

Részletesebben

Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Intézmény neve: Házirend. Szabályzat típusa: 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1.

Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Intézmény neve: Házirend. Szabályzat típusa: 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1. Intézmény neve: Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szabályzat típusa: Házirend Intézmény székhelye, címe: 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1. 037602 Intézmény fenntartója: Klebelsberg Intézményfenntartó

Részletesebben

GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA. (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND

GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA. (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND 2013 Tartalom 1. A Házirend célja és feladata, hatálya... Hiba! A könyvjelző nem 1.1.A házirend hatálya...

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér:

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér: A PEDAGÓGIAI PROGRAM Törvényi háttér: ÁTDOLGOZÁSA 2011. évi CXC törvény a köznevelésről 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK. Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004.

ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK. Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004. ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004. A házirend részei: 0. Bevezető 1. Tanulói jogok 2. Tanulói kötelességek 3. Iskolai munkarend 4. Egyéb rendelkezések 5. Az iskola Etikai

Részletesebben

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878 5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu OM azonosító: 035878 a Szegő Gábor Általános Iskola HÁZIRENDJE Módosításokkal együtt hatályba lép: 2015.

Részletesebben

Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola Iskolai Házirend

Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola Iskolai Házirend Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola Iskolai Házirend 1 Jogszabályi hivatkozás: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat ZALAEGERSZEGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM DEÁK FERENC SZAKKÖZÉPISKOLJÁJA ÉS SZAKISKOLÁJA Szervezeti és Működési Szabályzat 1 A ZALAEGERSZEGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM DEÁK FERENC SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS SZAKISKOLÁJA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK

Részletesebben

Pókaszepetki Általános Iskola Pakodi 1-4. évfolyamos Tagiskola Pókaszepetki Óvoda Zalaistvándi Óvoda Pakodi Óvoda

Pókaszepetki Általános Iskola Pakodi 1-4. évfolyamos Tagiskola Pókaszepetki Óvoda Zalaistvándi Óvoda Pakodi Óvoda FESTETICS KRISTÓF ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT INTÉZMÉNYEINEK HÁZIRENDJEI Pókaszepetki Általános Iskola Pakodi 1-4. évfolyamos Tagiskola Pókaszepetki Óvoda Zalaistvándi Óvoda Pakodi Óvoda A HÁZIREND JÓVÁHAGYÁSA

Részletesebben

ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE

ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE 1 ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE Készítette: Hatos Tiborné intézményvezető helyettes Hatályba lépés időpontja: 2014. január 1. 1 2 Tartalom I. Bevezető rendelkezések... 4 1. A házirend célja...

Részletesebben

Szabóné Tóth Erika. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1

Szabóné Tóth Erika. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1 Szabóné Tóth Erika Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1 Mi is az a Házirend? Jogi forrás Intézményi belső normatív szabály. Jogi szabály, amelynek szükségszerű és nélkülözhetetlen tartalmi és eljárásbeli

Részletesebben

HÁZIREND. ( jétől - tervezet) Budapesti Gazdasági SZC Harsányi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Budapest, Ifjúmunkás utca 31.

HÁZIREND. ( jétől - tervezet) Budapesti Gazdasági SZC Harsányi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Budapest, Ifjúmunkás utca 31. HÁZIREND (2018.09.01-jétől - tervezet) Budapesti Gazdasági SZC Harsányi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 1091 Budapest, Ifjúmunkás utca 31. OM azonosító: 203061 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető rendelkezések

Részletesebben

NYITRA STREET CULTURAL CENTRE and

NYITRA STREET CULTURAL CENTRE and NYITRA STREET CULTURAL CENTRE and ELEMENTARY SCHOOL HÁZIREND 2009. 1 Intézmény neve: Szabályzat típusa: Nyitra Utcai Általános Művelődési Központ Nyitra Street Cultural Centre and Elementary School Általános

Részletesebben

Általános Iskola, Torony HÁZIREND

Általános Iskola, Torony HÁZIREND Általános Iskola, Torony HÁZIREND I. Általános alapelvek 1. Bevezető Az Általános Iskola egységes házirendje állapítja meg az intézményben a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, az iskola munkarendjével

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista 2014/2015. tanév 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre,

Részletesebben

Vasadi Általános Iskola 2211 Vasad,Petőfi S.u.30. OM: 032514 HÁZIREND. Vasad,2013. március 28.

Vasadi Általános Iskola 2211 Vasad,Petőfi S.u.30. OM: 032514 HÁZIREND. Vasad,2013. március 28. Vasadi Általános Iskola 2211 Vasad,Petőfi S.u.30. OM: 032514 HÁZIREND Vasad,2013. március 28. A V A S A D I Á L T A L Á N O S I S K O L A H Á Z I R E N D JE mely a tanulói jogok gyakorlásának, illetve

Részletesebben

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat TÁJÉKOZTATÓ az óvodai felvételekről

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat TÁJÉKOZTATÓ az óvodai felvételekről Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat TÁJÉKOZTATÓ az óvodai felvételekről A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 8. (1) bekezdése szerint az óvoda a gyermek három

Részletesebben

A beiratkozás időpontja: május 6-től május 10-ig.

A beiratkozás időpontja: május 6-től május 10-ig. HIRDETMÉNY Az óvodai felvételekről A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban Nkt.) 8. (l) bekezdése szerint az óvoda a gyermek három éves korától a tankötelezettség kezdetéig

Részletesebben

Kaposmérő Hunyadi János Általános Iskola és AMI diákönkormányzatának szervezeti és működési szabályzata

Kaposmérő Hunyadi János Általános Iskola és AMI diákönkormányzatának szervezeti és működési szabályzata Kaposmérő Hunyadi János Általános Iskola és AMI diákönkormányzatának szervezeti és működési szabályzata Ezen szervezeti és működési szabályzat a Kaposmérő Hunyadi János Általános Iskola, AMI tanulói által

Részletesebben

SÁRISÁP ÉS KÖRNYÉKE KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA CSER SIMON TAGISKOLÁJA

SÁRISÁP ÉS KÖRNYÉKE KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA CSER SIMON TAGISKOLÁJA HÁZIREND Mely a SÁRISÁP ÉS KÖRNYÉKE KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA CSER SIMON TAGISKOLÁJA tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. 1 1.ÁLTALÁNOS ELVEK

Részletesebben

Az iskola célja, hogy kulcsot adjon a tudáshoz. A házirend célja, hogy kulcsot adjon a tanulói jogok

Az iskola célja, hogy kulcsot adjon a tudáshoz. A házirend célja, hogy kulcsot adjon a tanulói jogok 2014. Az iskola célja, hogy kulcsot adjon a tudáshoz. A házirend célja, hogy kulcsot adjon a tanulói jogok gyakorlásához és a kötelezettségek teljesítéséhez. A fegyelem és a rend az iskolában sem önmagáért

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ ARLÓI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Székhelye: Arló, Rákóczi út 3/A. A Diákönkormányzat jogi háttere A Diákönkormányzat a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Esztergom Város Polgármestere

Esztergom Város Polgármestere Esztergom Város Polgármestere 35/2005.02.10. A határozati javaslatok elfogadásához egyszerű többség szükséges. Előterjesztés a Képviselő-testület 2005. február 10-ei ülésére a közoktatási intézmények szervezeti

Részletesebben

HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS. A házirend célja és feladata. A házirend hatálya

HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS. A házirend célja és feladata. A házirend hatálya HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS A házirend célja és feladata 1. A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az

Részletesebben

H Á Z I R E N D nappali tagozat

H Á Z I R E N D nappali tagozat Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola OM azonosító: 031229 4027 Debrecen, Vénkert u.2. (52) 413-113, 413-255, fax: (52) 413-113 E-mail: keri@iskola.debrecen.huhonlap:www.keri-debr.sulinet.hu

Részletesebben

A tankönyvellátás rendje

A tankönyvellátás rendje A tankönyvellátás rendje Az iskolai tanulók tankönyvtámogatása megállapításának, az iskolai tankönyvellátás megszervezésének, a tankönyvrendelés helyi rendjének szabályozásának 23/2004. (VIII. 27) OM rendelet

Részletesebben

H Á Z I R E N D. I. A házirend célja és feladata

H Á Z I R E N D. I. A házirend célja és feladata H Á Z I R E N D mely az FM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai

Részletesebben

A Tapolcai Általános Iskola HÁZIRENDJE Kivonat Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Tagintézmény

A Tapolcai Általános Iskola HÁZIRENDJE Kivonat Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Tagintézmény A Tapolcai Általános Iskola HÁZIRENDJE Kivonat Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Tagintézmény Készült: 2009. augusztus 15. Hatályba lépett: 2009. szeptember 1. Következő felülvizsgálat

Részletesebben

Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata

Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata A CEGLÉDI TANKERÜLETI KÖZPONT SZENTLŐRINCKÁTAI IMRE SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK Kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszerének szabályzata jóváhagyta: Horti Sándor igazgató érvényes: 2018-2019.

Részletesebben

HÁZIRENDJE. A Kenyeres Elemér Kistérségi Általános Iskola Arany János Tagiskola és Tagóvodák Pusztamagyaród. Készítette: Kozma Andrea igazgató

HÁZIRENDJE. A Kenyeres Elemér Kistérségi Általános Iskola Arany János Tagiskola és Tagóvodák Pusztamagyaród. Készítette: Kozma Andrea igazgató A Kenyeres Elemér Kistérségi Általános Iskola Arany János Tagiskola és Tagóvodák Pusztamagyaród HÁZIRENDJE Készítette: Kozma Andrea igazgató Hatályba lépés időpontja: 2008.szeptember 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Az intézményi házirend célja, hogy a korai fejlesztésben és fejlesztő nevelésben résztvevő gyermekek, továbbá az itt dolgozó pedagógus és nem pedagógus kollégák belső intézményi

Részletesebben

Gubody Ferenc Szakképző Iskola. OM azonosító: 201038

Gubody Ferenc Szakképző Iskola. OM azonosító: 201038 Gubody Ferenc Szakképző Iskola Szervezeti és Működési Szabályzata OM azonosító: 201038 A szabályzat érvényes: 2013. április 2-től 1 Tartalomjegyzék Tartalom 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A Szervezeti és Működési

Részletesebben

ABAKUSZ Közgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola HÁZIRENDJE

ABAKUSZ Közgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola HÁZIRENDJE ABAKUSZ Közgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola HÁZIRENDJE I. Általános rész 1. Az ABAKUSZ Közgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola házirendje a 2011. évi CXC. számú,

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista i Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2013/2014. tanév Pedagógus végzettsége Pedagógus szakképzettsége

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-16243/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-16243/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-16243/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy:

Részletesebben

HÁZIREND. Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013.

HÁZIREND. Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013. HÁZIREND Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013. 1 Tartalom: A.) ISKOLA I. Bevezető 1. Cél, feladat 2. Házirend hatálya 3. Közösségek meghatározása II. Jogok 1. A tanulók

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista Szent Péter és Pál Szalézi Általános Iskola A közoktatási intézmény eredményességéről, személyi és tárgyi feltételeihez kapcsolódó információkról szükséges a szülőket tájékoztatni.

Részletesebben

HÁZIREND. Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 1 / 25

HÁZIREND. Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 1 / 25 HÁZIREND Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 1 / 25 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A Házirend célja, feladata... 4 1.2. A Házirend

Részletesebben

A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája. Diákönkormányzatának. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája. Diákönkormányzatának. Szervezeti és Működési Szabályzata A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata Készült: 2017. február 16. A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája Diákönkormányzatának

Részletesebben

Jáki Nagy Márton Általános Iskola HÁZIREND

Jáki Nagy Márton Általános Iskola HÁZIREND Jáki Nagy Márton Általános Iskola HÁZIREND HÁZIREND Az Iskola házirendje a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a nevelésioktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat. Házirend. Tartalomjegyzék

Szervezeti és Működési Szabályzat. Házirend. Tartalomjegyzék Házirend Tartalomjegyzék A házirend célja és feladata...2 A Gróf Széchenyi István Általános iskola házirendjének elfogadása és jóváhagyása...2 1. A házirend hatálya...3 2. A házirend nyilvánossága...3

Részletesebben

TERÉZVÁROSI MAGYAR ANGOL, MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND

TERÉZVÁROSI MAGYAR ANGOL, MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND TERÉZVÁROSI MAGYAR ANGOL, MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2015 TARTALOM Preambulum... 2 I. Általános rendelkezések... 2 II. A tanuló kötelességei... 2 III. A hetes kötelességei...

Részletesebben

HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM HÁZIRENDJE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A házirend az iskola belső életét szabályozza. Hatályos az iskola teljes területén,

Részletesebben

A Győri Váci Mihály Általános Iskola

A Győri Váci Mihály Általános Iskola A Győri Váci Mihály Általános Iskola HÁZIRENDJE 2014. 1 TARTALOM I. AZ INTÉZMÉNY ADATAI....3 II.A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA.....3 III.A HÁZIREND HATÁLYA.....3 IV. A HÁZIREND TÖRVÉNYI ALAPJA...4 V. TÁJÉKOZTATÁS,

Részletesebben

A PÉCSI MARTYN FERENC ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA H Á Z I R E N D J E

A PÉCSI MARTYN FERENC ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA H Á Z I R E N D J E A PÉCSI MARTYN FERENC ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 7625 Pécs, Cserző köz 2. H Á Z I R E N D J E (Pécs, 2013.) A házirend a Pécsi Martyn Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulóira vonatkozik. Érvényes: a tanév

Részletesebben

KVGY Kft tanműhelyének házirendje

KVGY Kft tanműhelyének házirendje KVGY Kft tanműhelyének házirendje Készítette: dr. Sebestyén Mónika HR vezető 2017. május 2 KVGY Kft. tanműhelyének házirendje A házirend célja: Biztosítani a tanműhely működésének kereteit az oktató nevelő

Részletesebben

TELEKI JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA HÁZIRENDJE

TELEKI JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA HÁZIRENDJE TELEKI JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA HÁZIRENDJE 2013. 1 Tartalom 1. A tanulók jogai:... 3 2. A tanulók kötelességei:... 3 3. A tanulók értékelése... 4 4. Az iskola munkarendje... 5 5. Tanulói felelősök...

Részletesebben