Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. B E S Z Á M O L Ó a évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. B E S Z Á M O L Ó a 2011. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA:"

Átírás

1 FPH038/534 3 /2012. számú előterjesztés 1. számú melléklete Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet B E S Z Á M O L Ó a évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA: SÁRIK ZOLTÁN IGAZGATÓ 2012.

2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető 2. Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Osztály 3. Pályaválasztási és Pszichológiai Tanácsadó Osztály 4. Pedagógiai Szakkönyvtár és Információs Központ 5. Gazdasági Osztály 6. Egyéb feladatok 1.sz. melléklet a évben tartott képzéseinkről

3 1. Bevezető A 2012-ben fennállásának 100. évét ünneplő Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet (a továbbiakban: Intézet, MFPI) a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő közoktatási intézményként, pedagógiai szakmai szolgáltatásokat nyújtó és pedagógiai szakszolgálatot ellátó költségvetési szervként évben is - a fenntartó és a fővárosi nevelési-oktatási intézmények között szakmai közvetítő, tanácsadó szerep erősítését tartotta szem előtt a feladatai ellátása során, segítve mind az intézményvezető, pedagógus kollégákat, mind a fenntartót, és nem utolsó sorban a diákokat, szülőket. A fenntartó /2011. (IV.6.) Főv.Kgy. sz. határozataival elfogadott javaslat értelmében az Intézet feladatait 2011-ben racionalizálni kellett, amely az alapító okiratban meghatározott, nem kötelezően ellátandó feladatok csökkentését, illetve megszüntetését, valamint a kötelező szakmai feladatok volumenének szűkítését, korlátozását jelentette és csoportos létszámleépítéssel járt. A pedagógiai szakmai szolgáltatások nyújtása az Intézet egyik legfontosabb feladata. Ide tartozik a pedagógiai értékelés, a szaktanácsadás, a pedagógiai tájékoztatás, az igazgatási, pedagógiai szolgáltatás, a pedagógusok képzésének, továbbképzésének és önképzésének segítése, szervezése, a tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezése, a tanuló tájékoztató, tanácsadó szolgálat működtetése. Az intézményi átszervezés következtében ezeket a feladatokat a Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Osztály (PSZO) látta el 2011-ben. A pedagógiai szakszolgálat feladatai közül Intézetünk továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás keretében nyújt tájékoztatást, segítséget a hozzánk fordulóknak, amelyet a Pályaválasztási és Pszichológiai Tanácsadó Osztály (PPTO) munkatársai végeznek. A évben végrehajtott átszervezés során megszűnt a Gyógypedagógiai Osztály, a Gyermek- és ifjúságvédelmi Osztály, amelyeknek csökkentett feladatait a Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Osztály keretében látták el a kollégák. A megszüntetett Kommunikációs Osztály feladatai így többek között a weboldalak szerkesztése - szintén a Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Osztály munkatervébe kerültek.

4 A pedagógiai tájékoztatás körébe tartozik a Pedagógiai Szakkönyvtár és Információs Központ munkája. Az intézeti átszervezés a könyvtárat is érintette, amely 2011 szeptemberétől az Egyetem téri telephelyről való átköltözést követően a Vas utcában várja az érdeklődőket, míg az idegen nyelvű gyűjtemény, médiatár az Eötvös József Gimnázium gyűjteményét gyarapítja 2011 szeptemberétől. A szakkönyvtárunk jelentőségét emeli, hogy az Intézet 2010-ben sikeresen vett részt a Tudásdepó-Expressz A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében c. TÁMOP /1/KMR pályázaton, amelynek keretén belül november 30-ig sikeresen valósítottuk meg a Budapest iskolakönyvtári hálózatának fejlesztése az élethosszig tartó tanulás érdekében című projektet. Az Intézet évben is kihasználta a pályázatok nyújtotta lehetőségeket. Egyik legsikeresebb új vállalkozása volt a jelenleg is prosperáló Eu-órák lebonyolítása, amelynek keretei között az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája megbízásából a Millenáris Parkban található Európa Pontban tarunk foglalkozásokat általános- és középiskolában, a felsőoktatásban tanulók, valamint érdeklődő pedagógusok részére. A 2009-ben indult Ifjúsági Integrációs Szolgáltató Iroda (TÁMOP /1-2008/0190) égisze alatt március 31-ig olyan komplex szolgáltatást nyújtó irodát létesítettünk, mely megfelel a célcsoportok igényeinek, és teljes körű szolgáltatással segíti az iskolarendszerből tanulmányai befejezése nélkül kikerülő, hátrányos helyzetű, veszélyeztetett fiatalok társadalmi integrációját április 1-jétől két évig fenntartjuk a projekt során elért eredményeket. Az Iroda szolgáltatásainak bővítésére 2011 augusztusában új projekt megvalósítását nyerte el az Intézet (TÁMOP B/ ), amelynek előkészítése folyamatban van augusztus 24-én befejeződött az Országos Tehetségsegítő Hálózat kialakítása - Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program (TÁMOP /B/08/2-KMR) c. pályázati eljárásban keretében elnyert, Pont ÉRTED, pont VELED, pont NEKED. Érték-tehetségsiker című projekt keretei között végzett munka, amely szintén az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

5 2. Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Osztály 2.1. A pedagógiai tájékoztatás feladatai Az internetes pedagógiai tájékoztatást érintő feladatokat a év során naprakészen teljesítettük, mind az Intézet saját honlapján ( mind a gondozásában lévő Fővárosi Oktatási Portálon ( A weboldalak folyamatos aktualizálása megtörtént, napi frissítéssel publikáltunk az oktatáshoz kapcsolódó általános információkat, útmutatókat, interjúkat, valamint a szakterületi honlapok számára tájékoztatókat, beszámolókat. A fővárosi közoktatást érintő eseményeket rendszeresen közzétettük, egyrészt a Rendezvénynaptáron keresztül nyújtottunk tájékoztatást, másrészt egy-egy eseményről készült összefoglalóval. A szerkesztőség által menedzselt portálok (budapestedu.hu, fppti.hu) információs bázisként történő működtetetése megvalósult, az adatbázisok feltöltése, gondozása és rendszeres frissítése, karbantartása a o pedagógus-továbbképzések, o versenyek (tehetséggondozó, SNI, egyéb fővárosi és országos), o pályázatok, o szaktanácsadói lista, o válaszolunk rovat (GYIK), o versenyeredmények internetes megjelentetése rovatokban folyamatos és naprakész volt. Több szakmai, módszertani anyag került publikálásra a portálokon, s a Budapesti Nevelő és a Fővárosi Gyermek- és Ifjúságvédelmi Kalauz 2011 is elérhető elektronikusan. Az intézeti Hírlevél elektronikus megjelentetése megvalósult, azonban a Hírlevél megszűnése miatt az utolsó szám májusban került kiadásra. A továbbképzések, tanfolyamok, műhelyfoglalkozások, egyéb szakmai rendezvények, valamint a versenyek (normál és SNI) határidő szerint megjelentek az intézeti portál megfelelő rovatában is és az eseménynaptárban is. Gondot fordítottunk arra, hogy rendezvényeinkről (Fővárosi Pedagógiai Napok, konferenciák, műhelyfoglalkozások stb.) készüljön szöveges összefoglaló, és a programhoz felhasznált előadás-anyagokat, prezentációkat is csatoltuk a cikkekhez, lehetőség szerint kiegészítve fényképekkel.

6 Az intézet által szervezett rendezvényekhez, pályaválasztási tanácsadáshoz stb. kapcsolódóan online jelentkezési űrlapok összeállításával segítettük a programokra történő regisztrálást, a résztvevők adatainak kezelését. A Fővárosi Oktatási Portál felületet biztosít a főváros oktatási-nevelési intézményei számára az informális megjelenésre, ezzel lehetőséget kínál az iskoláknak arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessék programjaikat, amit növekvő számban igénybe is vesznek. A visszajelzések szerint a főváros pedagógusai, diákjai, szülők és oktatási szakemberek egyaránt figyelemmel kísérik és munkájukban felhasználják a publikált tartalmakat. A szerkesztőség hangsúlyt helyez a partneri kapcsolatok kiépítésére, a meglévő együttműködések ápolására. Jelenleg 34 együttműködő partnerrel élő a kapcsolat, ami tartalom-, bannercserében is megvalósul. A portálszerkesztő folyamatos támogatást nyújt a munkatársi kör portálszerkesztői tevékenységéhez a szakterületek internetes gondozásában, az információk és szakmai anyagok, cikkek, versenykiírások, versenyeredmények, továbbképzések, rendezvények stb. publikálásában. A munkatársak által szerkesztett, illetve a publikálásra szánt cikkek megjelenés előtti ellenőrzése kiemelt figyelmet kap a szerkesztői munka folyamatában, nyelvi és stilisztikai lektorálás után történik a cikkek jóváhagyása, mert fontosnak gondoljuk, hogy mint pedagógiai intézet példát mutassunk a helyes nyelvhasználatra. A portálok számadatai éves szinten ( között): Az MFPI weboldalán látogatási számot regisztráltunk, és volt az oldalmegtekintések száma.

7 A Fővárosi Oktatási portálon a látogatási szám , az oldalmegtekintése száma pedig A két portálon 2011-ben összesen 3009 cikk, esemény, verseny, továbbképzés, szöveges megjelenés került publikálásra, továbbá 4547 db kép és 986 db bináris állomány (pdf, ppt). A pedagógiai tájékoztatás részét képezi az Intézet által immár hagyományosan kiadott Budapesti Nevelő, amely 2011-ben 2 alkalommal jelent meg összevont számokban. A Budapesti Nevelő 2011-ben megjelent számainak szerkezeti felépítése az alábbi: 2011/1-2. összevont szám 2011/3-4. összevont szám NEVELÉSELMÉLET - OKTATÁSPOLITIKA MÉREI FERENC EMLÉKEZETE TEGNAP ÉS MA A PEDAGÓGIA NAPI GYAKORLATA INKLUZÍV NEVELÉS ÓVODAI ÉLET, ÓVODAI NEVELÉS MINDENNAPI TUDOMÁNY BESZÁMOLÓ, TÁJÉKOZTATÓ KÜLHON, TAPASZTALATOK, BESZÁMOLÓK, ÉRDEKESSÉGEK IN MEMORIAM MÉREI FERENC EMLÉKEZETE A GYERMEK VILÁGA NEVELÉSTÖRTÉNET A PEDAGÓGIA NAPI GYAKORLATA MŰVÉSZETI NEVELÉS KOLLÉGIUMI NEVELÉS A FEJLESZTŐPEDAGÓGIA ÚTJAI KONDUKTÍV PEDAGÓGIA FELNŐTTKÉPZÉS MINDENNAPI TUDOMÁNY MŰELEMZÉS

8 A GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGVÉDELEM MINDENNAPJAI PROJEKTMEGVALÓSÍTÁS KÜLHON, TAPASZTALATOK, BESZÁMOLÓK, ÉRDEKESSÉGEK A szerkesztő munkáját segítette a válogatás lehetősége. Törekedtünk a történeti szemléletre, ezért is került megjelenésre Mérei Ferenc rádiós előadásainak lejegyzett változata, illetve az évi oktatási törvénnyel kapcsolatos reflexiók. Ugyanakkor szakmai, módszertani anyagok is közlésre kerültek; pl. a pedagógiai autonómia kérdése vagy az értékkeresés problematikájának feldolgozása. A folyóirat szerkesztésénél figyelembe vesszük az olvasói kör igényeit, ezzel egy időben olyan témák megjelenését is szorgalmazzuk, amelyek történeti, valamint módszertani jellegűek. A szerzői kör változó. Többen kaptak felkérést egy-egy sikeres előadáson hallottak alapján, ugyanakkor vannak szerzőink, akik időről-időre saját témaválasztásuk alapján készített munkát publikálnak. Az ELTE Doktori Iskolája elfogadja minősített megjelenésnek a Budapesti Nevelőt, így több esetben doktoranduszok munkáját is megjelentetjük. Noha a évben csupán két lapszám jelent meg, a lapszám növekedett, a tartalom igen gazdag volt. Ezt közvetlen visszajelzések is igazolják. Nyomtatott formában db jelent meg, és a fővárosi fenntartású közoktatási intézmények mindegyikének juttattunk belőle. Az intézeti honlapra a megjelenéssel azonos időben kerül fel a folyóirat elektronikus példánya. Elérhető: A évben elkészült a Fővárosi Gyermek-és Ifjúságvédelmi Kalauz átdolgozása is, amely immár negyedik alkalommal jelent meg. A kiadványban a fővárosi gyermek- és ifjúságvédelem területén működő intézmények elérhetőségét és feladatait gyűjtöttük össze azzal a szándékkal, hogy hozzájáruljunk a gyors és szakszerű ügyintézéshez, szükség szerinti segítségnyújtáshoz. Az összeállítás célközönsége a közoktatási intézményekben dolgozó pedagógusok, a különböző szakterületeken gyermekekkel, fiatalokkal dolgozó szakemberek és a szülők is; a hatékony tájékoztatás érdekében a Kalauz mindenki számára elérhetővé vált az intézeti portálon.

9 A 2010/2011. tanév második és a 2011/2012. tanév első félévét érintő évi műhelyfoglalkozások a feladatcsökkentést követően az év második felében már csökkentett számban kerültek megszervezésre. A műhelyfoglalkozásokkal kapcsolatos információk (a foglalkozás tematikája, esetleges előadások anyaga) az intézeti portálon elérhetők: ( A szakmai műhelyfoglalkozás területe Foglalkozások száma évben Angol nyelv 5 Biológia 3 Ének-zene 3 Fizika 3 Földrajz 2 Gyermek- és ifjúságvédelem 6 Informatika 3 Kémia 3 Kollégium 3 Könyvtárhasználat 1 Magyar nyelv és irodalom 2 Matematika 3 Mérés-értékelés 3 Mozgókép és médiaismeret 1 Német nyelv 4 Osztályfőnöki nevelés 2 Rajz és vizuális kultúra 1 Szakmai alapozás 2 Történelem 3 Vezetőképzés 1 A pedagógusok tájékoztatását szolgáló programok szervezése keretében szakmai napokat, konferenciákat, nem akkreditált továbbképzéseket, egyéb rendezvényeket szerveztünk az alábbiak szerint: A fővárosi fenntartású középfokú iskoláinak osztályfőnökeit áprilisban 2 alkalommal hívtuk össze. A fenntartói koncepcióváltás során meghatározott újszerű feladatokról beszéltünk, illetve az értékőrzés módozatairól is szó esett. A kollégákat komolyan foglalkoztatta az átszervezés során megőrizendő iskolai autonómia.

10 A Giorgio Perlasca Kereskedelmi, Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola megkeresésére a tavaszi időszakban 5 alkalommal osztályfőnöki továbbképzést tartottunk az alábbi témákban: o az osztályfőnöki szerep értelmezése, a pedagógus felelőssége, (bevezetés), o konfliktuskezelés a középiskolai korosztálynál, o kommunikációs ismeretek, technikák bővítése, fejlesztése, o az iskolai fegyelmi eljárások rendje, szabályai, o az osztályfőnök adminisztrációs feladatai. A határon túli pedagógusok nyári továbbképzése keretében július 4-től július 8-ig a Balassi Intézet megbízásából Erkölcsi nevelés az iskola és a szülők együttműködésével című 30 órás továbbképzés zajlott az Intézetben, az Intézet szakembereinek vezetésével. A résztvevők Romániából, Ukrajnából, Szerbiából és Szlovákiából érkeztek. Matematikai esték a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal közös szervezésben. Minden tanévben négy alkalommal matematikai estéket szervezünk a Fazekas Gimnáziummal közösen kedd délutánonként az érdeklődő diákok és kollégák részére. Az előadások nyilvánosak, azok beharangozója és témája honlapunkon mindig elérhető: Szabó István, az ELTE és Wettl Ferenc, a BME tanára kettős előadást tartott 2010 decemberében - a vonatkozó szakanyag 2011-ben készült el - Titkosírás: biztos, hogy titkos? címmel Hraskó András tanár úr meghívására. Az előadásokon szó volt az elektronikus aláírás titkosítási algoritmusáról, valamint arra a kérdésre kerestek választ, hogy vajon mire elég, ha a matematikusok azt sejtik egy titkosító rendszerről, hogy a számítógépek mai teljesítménye mellett még év alatt sem sikerül feltörni januárjában Totik Vilmos tartott a Számkitöltésektől a harmonikus függvényekig címmel előadást (a szakanyag február 8-án jelent meg, Bunth Gergely szerkesztésében), Szendrői Balázs előadása májusban pedig az algebrai síkgörbékről szólt. A szeptember 20-án tól ig tartó este Matolcsi Máté előadásában a Pakolások, parkettázások címet viselte, ahol az előadó egy olyan általános sémát ismertetett, ami kapcsolatot teremt látszólag teljesen különböző problémák között a matematika távoli területeiről. Az esték sorozatát Csikós Balázs előadása zárta A szappanhártyák és szappanbuborékok geometriája címmel november 22-én.

11 A pedagógusok figyelmét felhívtuk az alábbi eseményekre: ELTE TTK Matematikai Intézetének keretében zajló középiskolai matematikai tehetséggondozó programokra Varga Tamás Módszertani Napok az ELTE-n, GeoGebra Klub (levelezéssel, és az ELTE-n a Varga Tamás Napok keretében) Öveges József Középiskola fizika rendezvényei CERN-továbbképzések Tudományok Hídja program A matematika és a fizika programok és szakanyagok elérhetők az alábbi címeken a hírekben és a szakmai anyagoknál: A pedagógiai tájékoztatás elengedhetetlen része a személyes találkozások erősítése mellett a szakmai tapasztalatok átadása különböző formális és kevésbé kötött formában. Az Intézet egyik legnagyobb rendezvénye a Fővárosi Pedagógiai Napok rendezvénysorozat volt, amelynek megszervezésére december 5. és 9. között került sor több mint 40 intézmény részvételével. ( A programsorozat keretében 5 konferenciát szerveztünk. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Teve utcai épületében rendeztük meg a Hanns-Seidel Alapítvány támogatásával a Hazai és nemzetközi tapasztalatok és alternatívák a fiatalkori agresszió megelőzésében című kétnapos konferenciát, melyen előadások hangzottak el nemcsak a prevenciós programokról, hanem a média és a virtuális közösségi színterek kérdésköréről is, mely utóbbiak jelentősen hozzájárulnak a fiatalok személyiségének fejlődéséhez, változásaihoz. Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben címmel fenntartói oldalról részesülhettek első kézből származó információkhoz a Budapest-modell részleteit, a szerkezetváltást illetően a Centrál Színházban megrendezett konferencia résztvevői. A Fővárosi Pedagógiai Napok 2011 rendezvénysorozathoz kapcsolódva az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tizenegyedik alkalommal rendezte meg az ezúttal kétnapos országos szakmai konferenciáját Fejlesztés a minőségi oktatásért címmel A konferencia első napja, mely leginkább kiváltotta a fővárosi fenntartású középfokú oktatási intézmények pedagógusainak érdeklődését, a 21. századi közoktatás - fejlesztés,

12 koordináció (TÁMOP / ) kiemelt projekteredményeinek bemutatására fókuszált. A második nap a Minőségfejlesztés a felsőoktatásban (TÁMOP / ) kiemelt projekteredmények bemutatására fókuszált, melyen a felsőoktatásban zajló tanulásról és annak támogatásáról szóló előadások keretében felvetett kérdéseket, szempontokat járták körül azzal a céllal, hogy azonosítsák a legfontosabb igényeket, és javaslatokat vessenek fel a szükséges fejlesztési irányokra. A TÁMOP-3.4.4/B-08/2/KMR projekt fenntartása keretében a tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezői részvételével megrendezett konferencián részt vevők a támogató rendszer nehézkességei ellenére kifejezték elkötelezettségüket a tehetséggondozás iránt, és az évtizedek óta professzionális tehetséggondozó hálózatként tevékenykedő versenykoordinátorok egyetértettek abban, hogy konferencia lehetőséget biztosított a jövőbeli közös együttműködési célok kitűzésére. 3 műhelykonferencián (Átalakulás előtt az SNI tanulók szakképzése, Összhang visszhang - együttműködés a gyermekvédelemben, A történelemtanítás új koncepciója és a történelemkönyvek a gyakorlatban) vitatták meg a kollégák a felmerülő kérdéseket. Pályaválasztási nyílt napon mutatkozott be a Pályaválasztási és Pszichológiai Tanácsadó Osztály. A szakképzés területének kérdéseit 3 kerekasztal-beszélgetés (Az irodai asszisztens szakképesítő vizsga előkészítése, Tehetséggondozás a szakiskolában a TÁMOP /1-017 pályázat keretében, Fiatalok a munkaerő-piacon) formájában beszéltük meg. 54 bemutató órán, 20 műhelyfoglalkozáson és 21 előadáson valósult meg a pedagógusok gyakorlati tapasztalatainak átadása, jó gyakorlataik bemutatása, és a kollégák közötti horizontális tanulás, mely prioritást élvez a nevelőtestületek tanuló szervezetté válása során. A programokról készült részletes beszámolók az intézeti honlap hírek rovatában elérhetők Pedagógusok képzésének, továbbképzésének és önképzésének segítése, szervezése A pedagógus továbbképzések (akkreditált és nem akkreditált) felülvizsgálatát, igényfelmérését, a képzések megszervezését és lebonyolítását az alábbiak szerint végeztük 2011-ben.

13 Intézetünk az intézményi- és felnőttképzési akkreditáció szabályait szem előtt tartva az alábbi tevékenységeket is elvégezte: Humán erőforrás terv készítése Minőségpolitika megfogalmazása Minőségbiztosítási terv újra gondolása Humán erőforrás terv készítése Minőségbiztosítási összegzés (2011-re) évi tanfolyamok összesítése Kimutatás elkészítése a felnőttképzési szolgáltatásokról, tanfolyamokról, előadókról évben tartott képzéseink tapasztalatainak összegzése 2011-ben öt 30 órás pedagógus továbbképzés akkreditációját nyújtottuk be és hagyták jóvá. 1. A könyvtárpedagógia modern módszertana 2. A magyar mint idegen nyelv oktatása tartalomalapú megközelítésben az általános és középiskolákban tanuló migráns gyerekek integrációjának elősegítése érdekében 3. Tehetséggondozást segítő hálózatépítés pedagógusok részére 4. A környezeti nevelés módszertana 5. Hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű tanulók tehetséggondozása, multiplikátor felkészítés A beszámoló mellékletét képezi az összesítő táblázat, amely magában foglalja az Intézet évben tartott akkreditált és nem akkreditált tanfolyamait A Weszely Ödön és a Fővárosi Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztály galériájának a működtetése A Weszely kiállító tér megszűnéséig 2011 szeptemberéig - folyamatosan szerveztünk kiállításokat, így a következő művésztanárokat láttuk vendégül: Garamvölgyi Béla festőművész, Bodnár Imre grafikus művész, Teliska Gyöngyi festőművész. A városházi galériában kéthavonta új kiállítást rendeztünk az iskolai szorgalmi időszakban. Kiállításon mutatkoztak be a főváros jelentős művészeti műhelyei: a Modell Divatiskola kiállítását követte a Jelky András Szakközépiskola bemutatója. A nyári szünetben a Schulek Frigyes

14 Építőipari Szakközépiskola tanulóinak munkáit tekinthették meg a látogatók, ősszel a Lakatos Menyhért ÁMK mutatkozott be a Városházán Partnerkapcsolatok ápolása, kommunikáció A fővárosi közoktatás szereplőivel, illetve a szélesebb szakmai körökkel való partnerkapcsolataink ápolása 2011-ben is kiemelt jelentőségű volt. A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal szakmai együttműködés keretében valósultak meg: versenyek műhelyfoglalkozások, különböző programok (pl. matematika klubok szerezése évente 4 alkalommal, tehetséggondozó szakkörök közös szervezése, intézeti honlapon való megjelenítése) szaktanácsadás szervezése, koordinálása. Az Intézet pedagógiai szakértői innovatív együttműködést az alábbi szakmai szervezetekkel alakítottak ki Magyar Pedagógiai Társaság Magyar Pedagógiai Társaság Művészeti Nevelési Szakosztálya HOA menjek? Együttműködés a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetséggel A HOA megkeresésére kapcsolat létesítésében működünk közre a munkaadók és szakképzéssel foglalkozó iskolák között, melynek osztálynyi létszámú csoportjai számára biztosítanak leendő munkaadók betekintést a munka körülményeibe, a közvetítő fejvadász cégek pedig a sikeres önéletrajzírás, illetve az állásinterjú részleteibe. Eötvös Loránd Fizikai Társulat, Vermes Alapítvány, Magyar Kémikusok Egyesület, Bolyai János Matematikai Társulat CSIBÉSZ Módszertani Gyermekjóléti Szolgálat, Pártfogói felügyelők. Az Intézet életében nemcsak a meglévő kapcsolatok ápolása, hanem új lehetőségek felkutatása 2011-ben is fontos volt. A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvánnyal való együttműködés során szerveztük meg a Régen volt? Hol is volt? című országos középiskolai vetélkedőt. A Raoul Wallenberg Egyesülettel 2010-ben kötöttünk együttműködési megállapodást. A szervezet minden évben

15 a középiskolai korosztály részére egy versenyt hirdet meg. Az Intézet a pályázati felhívás iskolákhoz történő eljuttatásához ad segítséget, továbbá a verseny során a zsűri munkájába is bekapcsolódunk. Fontos ez az együttműködés, hiszen 2001 óta a holokauszttanítás a középfokú intézmények tevékenységében kötelező elemként szerepel. Úgy ítéljük meg, ez a szervezet, illetve az általa rendezett program segíti a középfokú intézmények ilyen jellegű tevékenységét. Új szakmai kapcsolatok alakultak ki 2011-ben, együttműködtünk a Petőfi Irodalmi Múzeummal, Magyar Irodalomtörténeti Társasággal, Magyartanárok Egyesületével, Néprajzi Múzeummal, Ludwig Múzeummal, színházakkal, művészeti egyesületekkel. A szakképzési intézmények alapozó és orientációs szakaszának szakmai segítése az év első felében műhelyfoglalkozás, majd konzultációs formában valósult meg. A kerületi pedagógiai szakmai szolgáltató intézmények szakmai segítése nem új keletű feladat az Intézet életében, a PSZK-kal való kapcsolattartás folyamatos és állandó, napi konzultatív kapcsolatban állunk. (Lásd a műhelyfoglalkozások fejezetben megfogalmazottak.) Versenyfelhívások közzétételében is aktív kapcsolatot ápoltunk a PSZK-kal, január 20-án IX. kerületi Oktatási Iroda gyermekvédelmi munkaközösségi megbeszélésén, október 12-én az V. kerületi PSZK kerületi gyermekvédelmi munkaközösségi értekezletén fejlesztettük tovább szakmai kapcsolatainkat. A kerületi PSZK-kal való együttműködés másik esete a Pandora Szelencéje projekt, amely gyermekbántalmazással foglakozó nemzetközi kutatásban több szolgáltatóval való közös munkát jelentett. A kutatási záró konferencia szeptember 6-án volt, eredményei megtekinthetőek az alábbi helyeken: Pedagógiai értékelés A 2010/2011. tanévi bemeneti mérések feladatainak lezárása - az eredmények értékelése, az elemzések publikálása az alábbiak szerint valósult meg, A történelem, idegen nyelv, matematika-szövegértés bemeneti méréseredmények alapján elkészültek az elemzések, melyek a címen elérhetők.

16 A évi környezettudatos ismeretek kérdőíves vizsgálatának lezárása, a kérdőívek értékelése folyamatban van. Elkészült a évi fővárosi fenntartású intézmények 10. évfolyamos tanulóinak országos kompetenciamérés eredményeiről készült értékelés, mely megtekinthető a címen Tanulmányi és tehetséggondozó versenyek A meghirdetett országos versenyek budapesti fordulóit, valamint az Intézet által szervezett fővárosi versenyeket sikeresen megszerveztük. Az Intézet Európai Uniós támogatásból megvalósult projektje keretében egy új honlap segítette 2011 szeptemberétől a versenyszervezést. A Tehetségháló több céllal készült. Így összegző terepe a tehetséggondozással kapcsolatos új információknak, rendezvényeknek, kiadványoknak és hálózati partnerek elérhetőségének, valamint egy helyen teszi lehetővé az Intézet által lebonyolított versenyekkel kapcsolatos információk elérhetőségét, továbbá az online jelentkezést, visszajelzést az elért eredményekről. Országos meghirdetésű versenyek budapesti fordulói Tanuló (fő) Édes anyanyelvünk verseny évfolyam 47 Implom József Középiskolai Helyesírási verseny évfolyam 28 Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny évfolyam 99 Savaria Országos Történelem Tantárgyi Verseny évfolyam 36 Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny évfolyam 991 Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny évfolyam 974 Országos Népdaléneklési Verseny 226 Bod Péter könyvtárhasználati verseny II. kategória éves 29 Kitaibel Pál biológia verseny 198

17 XXXVI.SNI Országos Komplex Tanulmányi Verseny XXVII. Országos Koncz Dezső Tanulmányi Verseny Fővárosi meghirdetésű versenyek Tanuló (fő) Matematika a tudományokban és a művészetekben 79 Fizika a tudományokban és a művészetekben 102 Fővárosi Népdaléneklési Verseny 69 Fővárosi középiskolai informatika alkalmazói verseny 849 Horváth Mihály történelmi tanulmányi verseny 337 Német szövegértési verseny 137 Német szavaló verseny 19 Kreatív íróverseny idegen nyelven Poetry 173 Young Yournalist 202 Budapest Mi így ismerjük 38 Digitális képalkotó verseny évfolyam 58 Komplex rajzverseny évfolyam 125 Fővárosi Műelemző Verseny középiskolásoknak évfolyam 17 Környezet és egészségvédelmi vetélkedő 23 IKT technikák alkalmazása az iskolai könyvtárban évfolyam; Fő-városi könyvtárhasználati ismeretek verseny Apróságok 173 Fővárosi Fenntartású Intézmények Szavalóversenye (Gyógypedagógia) X. Budapesti Speciális Szakiskolai Komplex Tanulmányi Verseny a Speciális Szakiskolák és az Általános Iskolák Speciális Szakiskolára Előkészítő Tagozatai Számára Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválja A fentieken kívül az Intézet az alábbi versenyek lebonyolításában vett részt:

18 o A kéttannyelvű iskolák versenye (2011. április 16.) o o o Oxford Competition fővárosi fordulójának megszervezése és lebonyolítása (2011. április) Britain today civilizációs verseny a Széchenyi SZKI-val közösen április 12.) Fülemüle informatika verseny az Egressy SZKI-val közös szervezésben Intézetünk eleget tett a jogszabályi előírásokból adódó tanfolyamok, versenyek, egyéb programok nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségének (akkreditált tanfolyamok jegyzékre kerülése, OSAP statisztika elkészítése, a versenyekről évi egy alkalommal összesítés készítése) Szaktanácsadás A fővárosi nevelési-oktatási intézmények igényeire, kéréseire reagáló szaktanácsadói tevékenységet az Intézet a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal közösen látja január és szeptember között - 13 műveltségi területen 432 órában - szaktanácsadóink az alábbiak szerint nyújtottak szaktanácsadói segítséget a fővárosi intézményeknek: tantárgy iskola óraszám angol Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola 7 Pesti Barnabás Élelmiszer-ipari Szakképző Iskola és Gimnázium angol Zrínyi Miklós Gimnázium 20 angol Horvát óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon 12 angol Fővárosi Önkormányzat Fáy András Közlekedésgépészeti, Műszaki Szakközépiskola 6 angol Eötvös Loránd Szakközépiskola és Szakiskola 5 angol Széchenyi István Gimnázium 15 angol Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 30 angol Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola 17 angol Széchenyi István Gyakorló Kereskedelmi Szakközépiskola 20

19 biológia Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskola 5 biológia Fővárosi Önkormányzat Fáy András Közlekedésgépészeti, Műszaki Szakközépiskola 8 diákönkormányza t Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola és Gimnázium 15 ember társadalom és Kossuth Lajos Gimnázium 24 ember társadalom és Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 15 ember társadalom és Deák Ferenc Középiskolai Kollégium 16 fizika Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola 6 fizika Verebély László Szakközépiskola és Szakiskola 7 földrajz Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola 7 földrajz Verebély László Szakközépiskola és Szakiskola 6 földrajz Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola 9 földrajz Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 10 földrajz Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 15 földrajz Bókay János Humán Kéttannyelvű Szakközépiskola 8 gyermekvédelem Budai Középiskola 3 gyermekvédelem Katona József Műszaki, Közgazdasági Szakképző Iskola és Gimnázium 3 gyermekvédelem Varga Katalin Kollégium 3 gyermekvédelem Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskola 3 informatika Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola 7 informatika Magyar Hajózási Szakközépiskola és Szakiskola 8

20 informatika Széchenyi István Gimnázium 15 könyvtár Katona József Műszaki, Közgazdasági Szakképző Iskola és Gimnázium 4 könyvtár Schulek Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskola 10 könyvtár Modell Divatiskola 10 könyvtár Széchenyi István Gimnázium 6 könyvtár Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium 3 matematika Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola 20 matematika Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola 18 matematika Zugligeti Középiskolai Leánykollégium 3 német Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola 12 Pesti Barnabás Élelmiszer-ipari Szakképző Iskola és Gimnázium testnevelés Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola 18 rajz és vizuális kultúra Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola és Gimnázium 3 Szeptemberben döntöttünk a nyár folyamán beérkezett új szaktanácsadói pályázatok elfogadásáról, ennek és a szaktanácsadói listánkon szereplő kollégák nyilatkozatainak alapján megtörtént az intézeti szaktanácsadói lista aktualizálása és feltöltése honlapunkra. Ősszel bekértük a fővárosi kerületek szakmai szolgáltatással foglalkozó intézeteitől, ügyosztályaitól saját szaktanácsadói listáikat, és az összesített adatbázist megjelentettük az Oktatási és Kulturális Közlönyben. Tanév elején tájékoztattuk a fővárosi fenntartásban működő közoktatási intézmények menedzsmentjét a szaktanácsadói szolgáltatások igénybe vételének lehetőségéről, módjáról és aktuális feltételeiről, kiküldtük az igénylőlapokat, és felhívtuk a figyelmet a honlapunkról letölthető szaktanácsadói listára decemberéig 3 intézményből érkezett igény szaktanácsadói munkára 4 területen. Szakterület Intézmény Igényelt óraszám Teljesített óraszám

21 kollégiumi nevelés Deák Ferenc Középiskolai Kollégium 16 4 könyvtár-pedagógia Zrínyi Miklós Gimnázium 4 4 magyar nyelv és irodalom matematika Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 12 teljesítés folyamatban 12 teljesítés folyamatban Két szaktanácsadói felkérés teljesítése zajlott le év végéig, a másik kettő folyamatban van Igazgatás, pedagógiai szolgáltatás Az Intézet egyik sokrétű feladata a gyermekvédelmi tevékenység támogatása a fővárosi fenntartású oktatási intézményrendszer hálózatában. A év folyamán a gyermekvédelmi feladatok ellátása az Intézeten belül két fő területet érintett: egyrészt gyermekvédelmi kérdések pedagógiai szakmai segítése, 17 fővárosi fenntartású intézménynek nyújtott szaktanácsadás, és részvétel esetmegbeszéléseken, másrészt szakmai támogatást nyújtottunk a 2011 szeptemberétől a koordinációs irodákban működő gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök számára Szaktanácsadás, esetmegbeszélés, pedagógiai szakmai segítség: A kollégák konfliktuskezeléshez, fegyelmi eljárásokhoz és esetmegbeszélésekhez kértek legtöbb esetben segítséget. Komoly problémát okozott számukra az igazolatlan mulasztások adminisztrációja, illetve a jelzőrendszeri tagokkal való kapcsolatfelvétel Gyermekjóléti Szolgálatokkal és a jegyzőkkel. Pályázatokhoz szakmai ajánlásokat, illetve szakmai anyagokat adtunk például a Katona SZKI, Práter Általános Iskola (roma program), Budai Középiskola, IX. kerületi oktatási Iroda munkaközössége, Nagy László Gimnázium (2 alkalommal) Petőfi Gimnázium (4 alkalommal) Madách Gimnázium, Varga Katalin Kollégium, Leövey SZKI, Giorgio Perlasca SZKI, Bajza utcai Általános Iskola, Kaesz SZKI, Wesselényi SZKI munkatársainak. Pedagógusoknak az alábbi tréningeket rendeztük:

22 A Jövő Záloga TISZK által kiírt közbeszerzés keretei között a 30 órás akkreditált, Pedagógus hatékonyságát növelő tréninget februári-márciusi időpontban az Intézetben. Szintén ennek a közbeszerzési eljárásnak a keretében tartottunk 30 órás akkreditált Konfliktuskezelési tréninget március-májusban, amelyhez hasonlót tartottunk 2011 októberében az Erzsébet Királyné Szolgáltató és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola megkeresésére. A Weiner Leó Zeneművészeti SZKI pedagógusai február-márciusban a 30 órás akkreditált, Pedagógus hatékonyságát növelő tréningünkön vettek részt, míg a Tanulom magam tanulom a diákot című ugyancsak 30 órás akkreditált képzésünket a BETISZK felkérésére 2011 februárjában szerveztük az Intézetben. A pedagógusok szakmai megújítása mellett az alábbi tréningeket diákoknak szerveztük: Tehetséggondozó tréning középiskolai diákok számára 30 órában a Modell Divatiskola diákjainak május én. Kreativitásfejlesztés és konfliktuskezelés tréning középiskolai diákok számára az Egressy Gábor Kéttannyelvű SZKI-ben április 6-án. A április 30-án a Néprajzi Múzeumban megrendezett Tehetségnapon kreativitást fejlesztő foglalkozásokon vehettek részt a diákok. Nevelőtestületi értekezleten előadások tartása: Pesti Barnabás SZKI január 28.; Wesselényi SZKI március 30.; Magyar Gyula SZKI április 18.; Harsányi SZKI augusztus 24.; Petőfi Gimnázium október 19. Esetmegbeszélő csoport műhelyfoglalkozás (esetelemzés) - CSIBÉSZ Módszertani Gyermekjóléti Szolgálat munkatársaival január 20-án és április 19-én; VIII. kerületi Gyermekvédelmi munkaközösségi foglalkozáson előadás tartása április 5-én; Százhalombatta városi gyermek- és ifjúságvédelmi műhelyfoglalkozáson előadóként való részvétel január 25én, április 7-én és augusztus 30-án;

23 Előadás Serdülőkori krízisek címmel az Integrációs Iroda belső továbbképzéseként március 8-án; Előadás az Iskolai agresszió megelőzése és kezelése címmel a BRFK Teve Utcai Székházában október 13-án; illetve a Kőbányai Pedagógiai Szakszolgálat felkérésére október 20-án; Szakmai háttéranyagok készítése az iskolai integráció témájában, az OFI kutatásában való részvétel június augusztusban; Beszámoló az Állampolgári Jogok Biztosának a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos prevenciós intézeti programokról és képzésekről 2011 májusában; A munkatervben előírt szakmai fórum, konferencia a Fővárosi Pedagógiai Napok keretében valósult meg, Összhang-Visszhang - együttműködés a gyermekvédelemben címmel szakmai napot szerveztünk december 8-án a Madách Imre Gimnáziumban az alábbi programelemekkel: Koordinációs irodák bemutatkozása Az outdoor tréningek alkalmazása a gyermekpszichiátriai ellátásban Művészeti nevelés színházi nevelés és a pedagógiai tevékenység kapcsolata A honlapon a gyermek- és ifjúságvédelem szakmai anyagok között megtalálhatók a kollégák által publikált esetelemzések, és a jó gyakorlataik. Resztoratív módszerek alkalmazása a nevelési-oktatási intézményekben Tehetséggondozáshoz kapcsolódó programok bemutatása Az outdoor tréningek alkalmazása a gyermekpszichiátriában Művészeti nevelés- színházi nevelés alkalmazási lehetőségei Szakmai támogatás nyújtása a Koordinációs Irodák gyermek- és ifjúságvédelmi felelősei és iskolapszichológusai részére szeptember 12. Koordinációs irodák gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátorok feladatainak megbeszélése (Főpolgármesteri Hivatal) szeptember 19. Koordinációs irodák számára szakmai anyag összeállítása szeptember 27. Koordinátorok értekezlete (MFPI) október 12. Koordinációs irodák munkatervéhez szempontsor kidolgozása ( Dél- Budai TISZK, SZÍNES TISZK, Kollégiumi kör, Gyógypedagógiai kör, SZILY TISZK) október 14. Koordinációs értekezlet (Főpolgármesteri Hivatalban)

24 2011. november 09. Koordinációs értekezlet a BETISZK-ben november 11. CSIBÉSZ--FIÓKA Módszertani Gyermekjóléti Szolgálatok munkatársaival szakmai megbeszélés (Főpolgármesteri Hivatal) november 16. ÉPTISZK koordinációs értekezlet (MFPTI) november 30. Koordinációs értekezlet (MFPTI) december 08. Pedagógiai Napok keretében megvalósított Összhang-visszhang című szakmai nap, amely elsősorban a Koordinációs Irodák tevékenységét mutatták be illetve jó gyakorlatok bemutatásával gazdagította a gyermekvédelmi eszköztárat; A szeptemberben megalakított Koordinációs Irodák pszichológusai részére szakmai fórumot szerveztünk a jogszabályi változásokról és annak gyakorlati konzekvenciáiról az Intézetben november 24-én; Gyermekvédelmi szakemberek felkészítése a hálózati elven működő operatív team keretei között végzett gyermekvédelmi tevékenységre egy erőforrás-menedzsment tréning keretében zajlott az MFPI-ben szeptember 20-án, amelynek témája volt a működési protokoll kialakítása a Koordinációs Irodák pszichológusai számára is; A gyermekvédelmi koordinátorok szakmai segítése, támogatása folyamatos decemberben induló 60 órás továbbképzésen 4 fő koordinátor is részt vesz ben minden hónap első szerdáján műhelyfoglalkozáson találkoztunk a kollégákkal, számos esetmegbeszélést tartottunk. E feladat keretei között támogattuk a fővárosi fenntartású oktatási intézmények gyermekvédelmi feladatainak ellátására létrehozott, a Koordinációs Irodák gyermekvédelmi munkatársaiból álló team tevékenységét. Operatív team-megbeszéléseket kéthetente-havonta tartottunk. A diszpécselés a gyermekvédelmi rendszer elemei, illetve a kapcsolódó állami, civil, egyházi szektor intézményei között: gyermekjóléti szolgálatok, nevelési tanácsadók, családsegítő központok, pártfogók, egyházi és civil szervezetek, stb. irányában zajlik folyamatosan, a szükségletek szerint. Csoportos esetmegbeszélés, tanácsadás, havonta két alkalommal történik, két csoportban a koordinációs irodák iskolapszichológusi és gyermekvédelmi felelősi körével. Egyéni esetmegbeszélés, tanácsadás, az aktuális szükségletekre, egyéni esetekre reagálva, folyamatosan történik a koordinációs irodák iskolapszichológusai, illetve a gyermekvédelmi felelősök számára. Heti 3-4 kolléga kér segítséget. Szupervízió: meghatározott ritmus szerint, havi két alkalommal, két csoportban történik a koordinációs irodák iskolapszichológusai, illetve a gyermekvédelmi

25 felelősök számára. Időpontok: 2011.október 3., október 11., október 19., október 20., november 15., november 16., december 14. Egyéni szupervízió: Személyes szupervízió: 16 esetben; Telefonos tanácsadás: 42 esetben ben történő tanácsadás: 31 alkalommal Helyszín. Mérei Intézet Gyermekvédelmi területen az alábbi szakmai műhelyek - tematikus előadások zajlottak: január 5. szerda, 14:30 Csehország és az integráció - egy tanulmányút tapasztalatai Dóczi -Vámos Gabriella február 2. szerda, 14:30 Útbaigazító jelzőtáblák a gyermekvédelem forgatagában Dr. Kunszt Róbert Gyámhivatal vezető március 2. szerda, 14:30 Együtt gondolkodva Madarassy Judit intézményvezető, Papp Krisztina módszertani koordinátor április 6. szerda, 14:30 Esetelemzés jogász szemmel Sárközi Gabriella jogász, mediátor május 4. szerda, 14:30 Hollandiai tanulmányutunk tapasztalatai Pleyerné Lobogós Judit szakértő szeptember 28. szerda, 14:30-16:30 Gyermekek szexuális bántalmazása jelentés a magyarországi helyzetről (Beszámoló a "Pandora Szelencéje" nemzetközi projekt részeként végzett kutatásról) Pleyerné Lobogós Judit Független Médiaközpont Szakmai műhelyek a Koordinációs Irodák pszichológusai és gyermekvédelmi felekősei számára Serdülőkori krízisek és megküzdési stratégiák Időpont: november 23. Családon belüli erőszak, gyermekbántalmazás, szexuális abúzus Időpont: november 24. Resztoratív gyakorlatok Időpont: december 15. Helyszín: Mérei Intézet

26 Megvalósult a Koordinációs irodák keretei között működő szakemberek (iskolapszichológusok, gyermekvédelmi felelősök) újszerű feladatellátáshoz kapcsolódó módszerek, módszertani segédletek összeállítása, kidolgozása, továbbá a feladatellátáshoz kapcsolódó kérdőívek, tesztek kiválasztása, gyűjtése, összeállítása. Az együttműködés fejlesztése, koordinálása a gyermekvédelmi rendszer elemei az állami, civil és egyházi szektor kapcsolódó intézményrendszerei között az alábbiak szerint valósult meg: november 11-én a Főpolgármesteri Hivatalban tartott megbeszélés témája a konszenzus-csoport létrehozása volt a gyermekjóléti szolgálatok módszertani központjainak képviselőivel: Fióka Gyermekjóléti Szolgálatok Módszertani Központja, Csibész Gyermekjóléti Szolgálatok Módszertani Központja, Fővárosi Önkormányzat képviselői, az Intézet képviselői. A közös munka célja az együttműködés alapjainak lefektetése a hatékony gyermekvédelmi, iskolapszichológusi munka ellátásának érdekében, a fővárosi fenntartású nevelési-oktatási intézményrendszer gyermekvédelmi tevékenységének értékeléséhez kapcsolódó szempontrendszer és cselekvési terv közös kidolgozása Szabadidő-szervezői tevékenység támogatása A Koordinációs Irodák keretei között a szabadidő-szervezői tevékenység támogatására létrehozott team tevékenységét a kezdetektől segíti az Intézet, részt vettünk az első munkamegbeszélések előkészítésében és lebonyolításában, folyamatosan tartjuk a személyes és -kapcsolatot az önkormányzat területért felelős munkatársaival. Az első megbeszélést szeptember 14-én tartottuk a Fővárosi Önkormányzat épületében, ahol megállapodtunk a fővárosi fenntartású oktatási intézmények Gazdasági Ellátó Szervezeteinek keretei között működő koordinációs irodák szabadidő-szervezéssel megbízott munkatársainak támogatásával kapcsolatban a főbb tevékenységekben: pályázatírás, pályázatfigyelés segítése; irodánként honlap működtetése a kapcsolattartás és az információáramlás érdekében; civil szervezetek felkutatása, bevonása az iskolai szabadidős tevékenységekbe; adatbank, információs adatbázis létrehozása; önkéntes munkát segítő információk gyűjtése; a DÖK működését segítő információk gyűjtése;

27 a gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök munkájának segítése kiemelten a prevenciós tevékenységek területén; karrier-tanácsadás, pályaválasztás (a TISZK pályázatok kötelező elemeinek biztosítása érdekében). A koordinációs irodák elindításának konkrét feladataként fogalmazódott meg egy évindító megbeszélés megszervezésének igénye. Az alakuló értekezletet szeptember 22-én tartottuk az intézetben, ezen részt vett minden szabadidő-szervezést koordináló kolléga, az önkormányzat képviselői és az intézet pedagógiai szakértői. Minden koordinációs iroda bemutatkozott, a kollégák beszámoltak addigi tevékenységükről, és vázolták a rövid távú feladatokat. A megbeszélésekről azóta is emlékeztetők készülnek, amelyek intézetünk közös szerverfelületén megtekinthetők, ide töltünk fel minden fontos információt. A következő találkozóra október 18-án került sor a Ludwig Múzeumban, ahol a Múzeumpedagógiai osztály vezetője bemutatta a Ludwig Múzeumot, beszélt az intézmény múzeumpedagógiai tevékenységéről, programjairól, terveiről. Kiemelte az együtt gondolkodás, az igények megismerésének, a párbeszédnek fontosságát. A múzeum nyitott a mindkét fél számára előnyös együttműködésre, együttműködési megállapodások megkötésére, közös pályázati tevékenységre. Ezután tartottuk meg munkaértekezletünket, majd megnéztük a múzeum kiállításait. Hasonló jellegű találkozó volt a következő is november 18-án a Néprajzi Múzeumban, ahol a kollégák beszámoltak eddigi munkájukról, tapasztalatokat cseréltek, programokra hívták fel a figyelmet, megfogalmazták a problémákat, amelyekkel munkájuk során találkoztak. Szinte minden intézményt sikerült november közepéig meglátogatniuk, sikerült kapcsolatot teremteniük az iskolák szabadidő-szervezőivel. Jó példák hangzottak el az együttműködés formáira. Itt is meghallgattuk a múzeumpedagógusok tájékoztatását az elérhető programokról, majd megnézhettük az aktuális kiállításokat. Intézetünk folyamatosan részt vesz az információk áramoltatásában, dokumentáljuk a közös munkát. A csoport közös levelezőlistát hozott létre, ezen keresztül küldjük egymásnak az információkat. Az Intézet szabadidő-szervezői feladatok koordinálásáért felelős pedagógiai szakértője zsűritagként részt vett egy kollégiumi Ki mit tud lebonyolításában, valamint a Fővárosi Pedagógiai Napokon részt vett a koordinációs irodák programjának megszervezésében és lebonyolításában.

28 2.9. Sajátos nevelési igényű tanulók nevelését, oktatását ellátó gyógypedagógiai intézmények számára teljes körű pedagógiai-szakmai szolgáltatás A munkavégzés jogi keretei A munkavégzés jogi kereteit a jelenleg is jogszabályok és belső alapdokumentumok képezik, így különösen: a közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény a pedagógiai szakmai szolgáltatásokat ellátó intézményekről és a pedagógiai szakmai szolgáltatásokban való közreműködés feltételeiről szóló 10/1994. (V.13.) MKM rendelet az Intézet Alapító Okirata az Intézet Szervezeti és Működési Szabályzata A személyi feltételek alakulása Az MFPI feladatracionalizálásának következményeként 2011-ben megszűnt a Gyógypedagógiai Osztály, a szakterületi pedagógiai szakmai szolgáltatási feladatok tervezését, szervezését, ellátását 1 intézeti munkatárs végzi. A szegregált gyógypedagógiai intézmények mindenkori igényeire, szükségleteire, elvárásaira épülő, eredményesen és hatékonyan a szaktanácsadás kezdeteitől - működtetett folyamat tanácsadási rendszer (intézménygondozási rendszer és a szaktanácsadók speciális kompetenciáinak hasznosulása a szaktanácsadásban) realizálása, a gyógypedagógiai segítő, támogató pedagógiai szakmai szolgáltatás hagyományosan magas színvonalának biztosítása mind tartalmában, mind gyakoriságát tekintve nagy erőfeszítést igényelt. Az MFPI vezetése a szolgáltatás színvonalának megőrzése érdekében biztosította, hogy a gyógypedagógiai szaktanácsadás az eddigi formában és módon működjön. Azonban ezt a segítő, támogató szakmai feladatot a korábbi évhez képest 4 fővel kevesebb, összesen 6 szaktanácsadó látta el, amely megnehezítette a teljes szakmai lefedettségre törekvést. A tárgyi feltételek alakulása A tárgyi feltételekben változás nem következett be, 2011-ben is rendelkezésre állt az Intézet infrastruktúrája.

29 A szakterületi pedagógiai szakmai szolgáltatás realizálása Az MFPI kiemelt feladataival összhangban a szakterületi célokat, feladatokat teljesítettük, amelynek során a beszűkült lehetőségeket figyelembe véve, ugyanakkor a szegregált gyógypedagógiai intézmények igényeit, elvárásait szem előtt tartva, az adott időszakban a gyógypedagógiai, segítő, támogató pedagógiai szakmai szolgáltatás megőrzése, fenntartása érdekében tett erőfeszítések álltak a fókuszban. Pedagógiai értékelés A pedagógiai értékelés feladatait intézménylátogatások (nevelési és/vagy munkaközösségi értekezleteken) alkalmával és fővárosi szakmai műhelyfoglalkozásokon elvégeztük. Egyéni fejlesztési tervek készítésének, a beválás értékelésének segítése: 1 alkalom (Kőbányai Komplex Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Szolgáltató Központ) A szakmai program alkalmazásának, beválása vizsgálatának segítése: 1 alkalom (Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, EGYMI-je, Diákotthona és Gyermekotthona) Szaktanácsadás Az elmúlt évekhez hasonlóan, a gyógypedagógiai szaktanácsadás változatlan formában működött (folyamat-tanácsadás/intézménygondozás). A gyógypedagógiai intézmények igényei, elvárásai, szükségletei prioritása mindenkor érvényre jutott munkánkban. A gyógypedagógiai intézmények által igényelt szolgáltatásokat elvégeztük. A 6 fő köztük 1 új szaktanácsadó felkészítése szeptember hónapban megtörtént. Szakmai tevékenységüket az intézet munkatervével összhangban tervezetten (munkaterv) végezték. Tevékenységük folyamatos, fejlesztő ellenőrzése-értékelése realizálódott. A szaktanácsadás szakterületünkre meghatározott feladatait az alábbiak szerint teljesítettük: intézménylátogatások (46 alkalom), konzultációk (21 alkalom), nevelőtestületi (4 alkalom) és munkaközösségi értekezletek (11 alkalom), előadás tartása nevelőtestületi (2 alkalom) és munkaközösségi értekezleten (6 alkalom)

30 óra- és foglalkozáslátogatások (15 alkalom) intézményi programok, rendezvények (10 alkalom), műhelyfoglalkozások (9 alkalom), szaktanácsadói előadássorozat (11 alkalom). Pedagógiai tájékoztatás Honlapunkat ezen a szakterületen is rendszeresen gondoztuk, frissítettük, mindenkor hozzáférhető a korszerű szakmai anyagok gyűjteménye. Pedagógiai, szakmai információkat közvetítettünk a nevelőtestületek számára még: honlapunkon könyvajánlók (1 db), szakmai cikkek (26 db) formájában, szaktanácsadói műhelyfoglalkozásokon (20 alkalom). A fentieken túl, az aktuális havi szakterületi programokról ben (minden hónap utolsó csütörtökén a következő hónap vonatkozásában) tájékoztattuk intézményeinket. Szakmai műhelyeink (9+11 db), versenyeink (2 országos meghirdetésű, 3 fővárosi /MFPI szervezésű) 2011/2012-es kiírási sablonját elkészítettük és a versenykoordinátornak határidőre eljuttattuk. Igazgatási, pedagógiai szolgáltatás Az igazgatási, pedagógiai szolgáltatás területén feladatainkat teljesítettük; a pályázati lehetőségeket, a NEFMI, az NSZFI, az OFI szakmai anyagait, rendezvényeit, a jogi információkat folyamatosan figyeltük, intézményeinket ezekről elektronikus úton ( ben) és intézménylátogatások alkalmával tájékoztattuk. Az EU-óra lehetőségéről tájékoztatást nyújtottunk intézményeink számára ben és intézménylátogatások alkalmával. A speciális szakiskolai és a készségfejlesztő speciális szakiskolai oktatás átalakulására való felkészülést a Fővárosi Pedagógiai Napok keretében műhelykonferencia rendezésével segítettük. A Hallássérült Iskolák Országos Egyesületének ülésén, valamint intézményi szülői értekezleten előadást tartottunk a sajátos nevelési igényű fiatalok szakképzési lehetőségeiről. A pedagógiai célú habilitációs, rehabilitációs tevékenységet intézményeinkben tájékoztatások tartásával, segédanyagok ajánlásával, a jó gyakorlatok összegyűjtésével és terjesztésével segítettük.

31 A pedagógusok képzésének, továbbképzésének és önképzésének segítése, szervezése A pedagógusok továbbképzését, önképzését szakmai műhelyfoglalkozásokon, szaktanácsadói előadás-sorozaton, intézménylátogatások alkalmával, konferencia tartásával segítettük. A pedagógusok önképzését szakirodalom, továbbképzés és képzés ajánlásával segítettük a műhelyfoglalkozásokon, valamint intézménylátogatások alkalmával. A jó gyakorlatok menedzselésével (műhelyfoglalkozások keretében tartott bemutatóórák, -foglalkozások) támogattuk a pedagógusok módszertani kultúrájának fejlődését, fejlesztését. A Fővárosi Pedagógiai Napok rendezvénysorozata keretében 10 intézményben 35 programot: 9 előadást, kerekasztal beszélgetést, 24 bemutató foglalkozást, 2 szakmai műhelyfoglalkozást szerveztünk. A fentieken kívül, együttműködve a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolával, Átalakulás előtt az SNI tanulók szakképzése Műhelykonferencia a megőrzendő értékek, az elért eredmények és a jó gyakorlatok tükrében címmel szakmai tanácskozást rendeztünk. A rendezvénysorozat szakterületi programjait összesen 367 fő (igazgatók, gyógypedagógusok, többségi iskolai pedagógusok, civil szervezetek munkatársai, önkormányzati munkatársak) látogatta. A hónap közötti időszakban az alábbi szakmai műhelyeinket volt lehetőségünk működtetni: Szaktanácsadói klub : előadássorozat (11 alkalom) Középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekeket nevelő fejlesztő gyógypedagógusok Fővárosi Szakmai Műhelye Fővárosi Gyógypedagógiai Tantárgyi Szakmai Műhely Fővárosi Gyógypedagógiai Művészeti Szakmai Műhely Fővárosi Logopédiai Műhely Gyógypedagógiai intézmények logopédusainak Fővárosi Szakmai Műhelye Gyógypedagógiai Óvodák és Korai fejlesztő központok Fővárosi Szakmai Műhelye.

32 Informatikát oktató tanárok Fővárosi Szakmai Műhelye A szakmai műhelyek működtetése során 2010-ben az intézményi igények kielégítése mellett, az MFPI és szakterületünk céljait, feladatait tartottuk szem előtt ben 20 alkalommal szerveztük meg a központi műhelyfoglalkozásokat, amelyeken összesen 344 érdeklődő Kolléga vett részt. A gyógypedagógusi, intézményi igényekre reagálva bővítettük a Gyógypedagógiai Óvodák Fővárosi Szakmai Műhelyét egy új tagozattal: a Korai fejlesztő központok Fővárosi Szakmai műhelyével. Tanulmányi és tehetséggondozó versenyek tervezése, szervezése, koordinálása szeptember 01. december 31. között 1 fővárosi (MFPI) meghirdetésű tanulmányi és tehetséggondozó versenyt szerveztünk, rendeztünk: Fővárosi Fenntartású Intézmények Szavalóversenye (Mottó: Játék, munka, pihenés ), amelyen 13 intézményből, 44 gyermek, tanuló vett részt. A tanulói tájékoztató, tanácsadó szolgálat A diákönkormányzatok (ahol van, és ahol erre igény merült fel) működését intézménylátogatások, konzultációk alkalmával segítettük információk nyújtásával, a jó gyakorlatok terjesztésével. Az MFPI-ben működő Ifjúsági Integrációs Szolgáltató Iroda (TÁMOP ) szolgáltatásaira intézményeink vezetőinek, pedagógusainak figyelmét felhívtuk. Egyéb feladataink Kapcsolataink Kapcsolatrendszerünket 2011-ben is kiegyensúlyozottan működtettük (információcserék, szakmai rendezvények) az oktatásirányítás szervezeteivel, intézményeivel (NEFMI, NSZFI), a pedagógusképző felsőoktatási intézményekkel (ELTE, BG GYPTK), szakmai és civil szervezetekkel (MAGYE, Iskolaszövetség, Kézenfogva Alapítvány, stb.), érdekvédelmi szervezetekkel és egyesületekkel (SINOSZ, MEOSZ, ÉFOÉSZ, VGYOSZ, Autisták Érdekvédelmi Egyesülete)), a fővárosi kerületi pedagógiai szakmai szolgáltató intézményekkel. Szakterületünk 3 alkalommal képviseltette magát szakmai konferencián.

33 Részt vettünk a gyógypedagógiai intézmények pedagógiai és szakmai rendezvényein, ünnepségein (10 alkalom). Szakmai kapcsolatot építettünk ki a debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI-vel az intézmény jó gyakorlatainak (Pl. Montessori pedagógia elemeinek alkalmazása) megismerése, terjesztése céljából, valamint a szentendrei Cházár András TKI Bárczi Gusztáv Tagintézménnyel (tanulásban és értelmileg akadályozott tanulók együttnevelésének problematikája) konzultációs lehetőség biztosításával. Segítő szervezetek tájékoztatását láttuk el az SNI tanulók szakképzése (programok, pályázatok, jogszabályváltozás előkészítése, külföldi (szerb) tapasztalatok) témában Pályázatok fenntartása A TÁMOP 3.4.1/B-08/ KMR a Migráns tanulók a magyar közoktatásban Bábel projektet 2011 júniusában lezártuk, a fenntartás időszaka zajlik. A projektben az Intézet Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Vendéglátó Szakiskola (Dobsuli) és az Artemisszió Alapítvány konzorciumi partnereként vett részt. A projekt keretei között kidolgozott Magyar mint idegen nyelv oktatása c. továbbképzés sikeres akkreditációja megvalósult, az Intézet képzési kínálatának részét képezi. A továbbképzés célja a közoktatási intézményekben dolgozó pedagógusok felkészítése a migráns tanulók nyelvi integrációjával összefüggő problémák hatékony kezelésére, az ezzel kapcsolatos speciális tevékenységek elvégzésére. Ma már a közoktatási intézmények egyre nagyobb számban tanítanak és nevelnek integráltan migráns gyerekeket. Ehhez az érintett pedagógusoknak speciális kompetenciákra, ismeretekre és módszertani eszköztárra van szükségük. A továbbképzés célja, hogy ezeket a speciális kompetenciákat, ismereteket és módszereket minél hatékonyabb, gyakorlatközpontú megközelítésben adja át a hallgatóknak, akik a tanfolyam elvégzése után a migráns tanulók nyelvi integrációjához kapcsolódó jogi, pedagógiai és pszichológiai ismeretek, új módszerek elsajátításával jutnak sajátos többlettudáshoz. A résztvevők a továbbképzés elvégzése után képesek lesznek saját tantárgyuk vonatkozásában a tanulók nyelvi szintjének megfelelő feladatok készítésére, a megfelelő taneszközök kiválasztására. A továbbképzés célja, hogy a résztvevőkben kialakuljanak és megerősödjenek a korlátozott nyelvi kódú gyermekek nyelvi szintjének megállapításához szükséges kompetenciák.

34 A TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR sz., Pont ÉRTED, pont VELED, pont NEKED. Értéktehetség-siker projekt augusztus 24-én sikeresen zárult, eredményeinek elérhetőségét az ötéves fenntartási időszakban augusztus 25-től biztosítja az Intézet. A projekt egyik vállalásaként készült el intézetünk egy újabb portálja, a Tehetségportál a oldalon olvasható. A portál a tehetséggondozás témakörében hírek, rendezvények publikálására szolgál és mint egyik legfontosabb területe a versenyek online jelentkezésének, az eredmények közzétételének a felülete augusztus 25. és december 31-e közötti időszakban 4886 látogatás történt, mely oldalmegtekintést jelentett. Ezek fele elsősorban a versenyekre és egy ötöde a hírekre irányult. EGYÉB tevékenységek Intézetünk 2011 márciusában beadott pályázata alapján közbeszerzésen nyerte el az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által kiírt tenderen a tematikus látogatói csoportok szervezésére vonatkozó feladatot szeptemberétől az Intézet a Millenáris Parkban található Európa Pontban ingyenes, interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokat tart általános és középiskolásoknak, illetve a felsőoktatási intézményekben tanulóknak, akik az ország bármely iskolájából jelentkezhetnek. A projekt célja, hogy az Európai Uniós ismeretek terjesztésével, átadásával olyan gyakorlatias témákban igazodjanak el az érdeklődő fiatalok, mint például az önéletrajzírás, munkavállalás az EU-ban, ösztöndíjak felkutatása vagy cserediákprogramokban való részvétel. Ennek keretében az Intézet pedagógiai szakértői óravázlatokat készítettek, órákat tartanak, hospitálnak a három témakörben: EU-Mix, EU-Kultúra, EU-Karrier szeptember és december közötti időtartamban összesen 1927 fő vett részt a foglalkozásokon. A program egyik különlegessége, hogy a résztvevő csoportok az EU-Óra végén egy kvízjátékban vehetnek részt. A kvíz helyes megfejtői között minden hónapban kisorsolunk egy iskolát, amelynek diákjai az EUROSCOLA program keretei között részt vehetnek az "Európai Fiatalok Parlamentje" formájában megrendezésre kerülő találkozón az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban.

35 A programok szervezésével kapcsolatban, valamint a programokról készült anyagok az intézeti honlapon elérhetők: Pályázatírások o Környezetvédelmi Alap nem nyert o Drogprevenciós pályázat NCSSZI nem nyert Részvétel az iskolai integrációt feltérképező OFI kutatásban Interjúk készítésében és az online kérdőíves vizsgálat adatgyűjtő eszközének előállításában, gondozásában, valamint a gyűjtött adatok alapján gyorsjelentés készítésében működtünk közre az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-kutatásában. Az iskolai agresszió csökkentése érdekében iskolai csoportok részére bírósági látogatások szervezése A évben szervezett látogatások során a gyerekek olyan droggal, kábítószerhasználattal kapcsolatos bírósági tárgyalásokon vettek részt, ahol a vádlott minden esetben fiatalkorú volt. A résztvevő gyerekek amellett, hogy szembesülhettek emberi, társadalmi, jogi stb. kérdésekkel, saját élményt kaphattak sorsokról. Ezeken a tapasztalatokon keresztül egy olyan kontraszt élményhez jutottak, amelyben átélhették a negatív életstratégiák következményeit, katarzishoz juthattak azt illetően, hogy sorsuk saját kezükben van, és hogy van saját felelősségük. Időszak: január december, a programban részt vett diákok száma: 294 fő.

36 3. A Pályaválasztási és Pszichológiai Tanácsadó Osztály 3.1. Pályaválasztási tanácsadás bejövő ügyfelek részére Osztályunk két alapszolgáltatása az Iskolaválasztási tanácsadás és a KOMPLEX, pszichológiai diagnosztikára épülő iskolaválasztási tanácsadás. Szolgáltatásaink népszerűek, ügyfeleink száma folyamatos emelkedést mutat. Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének határozata értelmében, szeptember 15-től csak olyan fiatalokat fogadhatunk, akik budapesti lakcímmel rendelkeznek, illetve budapesti oktatási intézménybe járnak. Ennek ellenére növelni tudtuk ellátott ügyfeleink számát. Az iskolaválasztási tanácsadásra változatlanul nem kérjük - bár ajánljuk - az előzetes időpontkérést, a klienseket azonnal tudjuk fogadni, a pszichológiai diagnosztikai vizsgálatra szükséges az online bejelentkezés, itt a várakozási idő 1 1,5 hónap. A jelentkezők száma nem egyenletes eloszlású, nagymértékben függ az aktuális jelentkezési határidőktől, illetve megugrás tapasztalható az iskolakezdés tájékán. Iskolaválasztási tanácsadás Szolgáltatásunkat általános és középiskolások részére végezzük félfogadási időben, bejelentkezés nélkül is. Az elmúlt évben jelentősen megnőtt az interneten, illetve telefonon bejelentkezett tanácskérők száma. Ezzel párhuzamosan kevesebb volt a spontán megjelenő kliens. Ez a tendencia elsősorban annak köszönhető, hogy Osztályunk nyitott az elektronikus bejelentkezés irányába. Mind az általános, mind a középiskolák felé propagáltuk (web-lapunkon, a Hírlevélben stb.), hogy a tanácskérők éljenek a lehetőséggel. Az általános iskolás korosztály elsősorban a középiskola választással, központi felvételi vizsgákkal kapcsolatos kérdéseikkel kereste fel Osztályunkat, kisebb arányban voltak az iskolaváltási problémával jelentkezők. A középiskolás korosztály leggyakoribb kérdései az elmúlt évben a fakultációválasztáshoz, az érettségihez, a felsőoktatási intézményekbe való bejutáshoz kapcsolódtak. Folyamatosan nő viszont az iskolaváltók száma tanulmányi, fegyelmi ügyek miatt. Az esetek jelentős része visszavezethető a rossz iskolaválasztásra. Az eltanácsolt tanulók elhelyezése egyre nehezebb, évközben szinte lehetetlen. Egyre növekszik a felsőoktatásban tanuló hallgatók aránya a tanácskérők között, főleg szakmatanulási lehetőségeket keresnek.

37 1325 fiatal vette igénybe intézeten belüli iskolaválasztásai tanácsadásainkat az elmúlt évben. KOMPLEX pszichológiai képességvizsgálat + iskolaválasztási tanácsadás általános és középiskolás tanulók részére (csak bejelentkezéssel) Az általános iskolás jelentkezők aránya 2011-ben is közel a felét tette ki a képességvizsgálaton részt vett összes tanulónak (47 %). A jelentkezések zöme 8. osztályban történik. A vizsgálatot kezdeményező szülőknél megfigyelhető a tudatos tervezés igénye: egyre inkább érdeklődnek munkaerő-piaci információk iránt, hogy piacképes szakképzést válasszanak gyermekük számára. Az elmúlt évben a középiskolás korosztályból 551 tanuló vett részt intézetünkben képességvizsgálaton. Az idei tapasztalatunk szerint lényegesen megnőtt a fakultációválasztás előtt állok száma, hiszen ez már a továbbtanulási irányt segít kijelölni. A felvételi rendszer meghatározza bizonyos tantárgyakból az emeltszintű érettségit, és a fakultáció erre készíti fel a tanulókat. Nehéz helyzetbe kerülnek azok a diákok, akik az iskolában az órarendi ütközés miatt szándékaikat, terveiket nem tudják érvényesíteni. Az utóbbi években nagy hangsúly helyeződött a nyelvtudásra, ez meglátszik a fakultáció, ill. az emeltszintű érettségik választásában is, ez emeli a pontszámot, és sok intézményben könnyen választható második felvételi tárgyként. Természetesen a döntésben fontos kérdésként merül fel, hogy piacképes pályát válasszanak. Leértékelődött a bölcsész diploma, a pedagógus pálya, nagyon kevés az elhivatott fiatal, aki ennek ellenére is ezt szeretné választani. Ezzel párhuzamosan az is érzékelhető, hogy hiába értékelődik fel a műszaki pálya, a jelentkezők között alacsony azoknak a száma, akik ezzel a készséggel bírnak. (A vizsgálaton résztvevők közül). A év folyamán jelentős számú fiatal felnőttet is elláttunk. Előfordultak közöttük olyanok, akik nem megfelelő szakirányú egyetemi képzésbe kezdtek, és ennek korrekciójához kértek segítséget. A jelentkezők között nagyobb számban találhatók olyan fiatalok, akik a folyamatban lévő alapképzést követő mesterképzés kiválasztásához szeretnének tanácsokat kapni személy vette igénybe a KOMPLEX szolgáltatásunkat 2011-ben. A tanácsadás jellegéből fakadóan egy fiatal átlagosan több mint két konzultáción vett részt.

38 A tanácskérők által kitöltött ún. Ügyfél-elégedettséget mérő kérdőív kiértékelése alapján elmondható, hogy a tanácskérők több mint 90%-a maximálisan elégedett volt a tanácsadás (iskolaválasztási + KOMPLEX) színvonalával. KOM-PASSZ internetes pályaválasztási tanácsadás Egyre népszerűbb a személyes pályaválasztási tanácsadás kiegészítését szolgáló internetes távoktató programunk, melyet középiskolások részére fejlesztettünk ki. A középiskolások pályaválasztását segítő ingyenes online KOM-PASSZ programra idén 248 regisztráció érkezett. A programra elsősorban 11. és 12. évfolyamos diákok jelentkeznek. A résztvevők mintegy kétharmada lány. Egyre több telefon érkezik pedagógusok részéről, akik a program anyagát pályaválasztásra felkészítő osztályfőnöki órákon alkalmaznák. Éppen ennek előmozdítására, decemberében, a Fővárosi Pedagógiai Napok keretében megszervezett pályaválasztási nyílt napon előadást tartottunk az érdeklődő pedagógusok számára. A programról májusban egy törökországi nemzetközi tanulmányúton (Kayseri, Ercyes egyetem) is elhangzott ismertető előadás. A tanulmányút témája a modern technikai eszközök oktatásban való alkalmazási lehetőségei volt, a konferencia résztvevői pedig 10 európai ország pedagógusai, ill. oktatási szereplői voltak. A 2011-ben a Pályaválasztási és Pszichológiai Tanácsadó Osztályon ellátott személyek létszáma, illetve a konzultációk mennyisége: Ellátott személyek Pszich. Inf. Össz ellátott személyek száma:

39 egy főre jutó konzultáció: 2,3 1,0 egy konzultáció átlagosan (ó): 1,1 0,8 egy főre fordított idő (ó): 2,5 0,8 Konzultációk típusai Pszich. Inf. Össz tanulóval: tanulóval és szülővel együtt: szülővel: pedagógus / hallgató: Konzultációk összesen: Beiskolázási Iroda működtetése május 1-szeptember 15-ig Az Iroda alapvetően kettős feladatot látott el: 1. Ügyfélszolgálati rendszerével segítette a továbbtanulás előtt álló általános iskolások középiskolai elhelyezését. 2. A középiskolai jelentkezésekről felvételi statisztikákat gyűjtött, rendszerezett, és összesítéseket készített. A beiskolázási ciklusban (2011. május 2-tól) információadással, szaktanácsadással segítette a továbbtanulás előtt álló tanulók elhelyezkedését a középfokú oktatási intézményekbe.

40 Ebben az időszakban a Beiskolázási Iroda minden munkanap reggeltől a délutáni zárásig folyamatos nyitva tartással, előzetes bejelentkezés nélkül fogadta a középiskolát kereső fiatalokat és szüleiket. A telefonos hívásokat is beleszámítva 2011 májusától 438 érdeklődőt regisztrált az Iroda, s ebből 321 tanuló személyes tanácsadáson vett részt. Az ügyfélforgalmat két pályaválasztási tanácsadó bonyolította le. A szülők/tanulók körében végzett mérések alapján elmondható, hogy az Iroda munkájával, a szolgáltatás színvonalával maximálisan elégedettek voltak a tanácskérők. Néhány adat az Iroda statisztikai összegzéseiből: Ebben a tanévben: budapesti tanulói jelentkezést regisztráltak a középiskolák. A vidéki jelentkezések száma: Jelentkezettek összesen: (fő) Felvett budapesti: Felvett vidéki (döntő többségben pest megyei): 5982 Az üres férőhelyek száma: 4872 Fejlesztőpedagógiai szolgáltatás ÚJ Az Osztály munkáját június 1. óta fejlesztőpedagógus segíti. Feladatai: Tanácsadás diákok részére: Osztályfőnöki óra vagy csoportos foglalkozás keretében gyakorlati tapasztalatra épülő tanulás-módszertani eljárások, módszerek megismertetése. A tanulók figyelmének felhívása arra, hogy az egyes tünetek milyen problémákra utalnak, milyen eljárásokkal lehet ezeket csökkenteni. Önfejlesztő módszerek megismertetése, amelyeket az otthoni ismeretelsajátításban is eredményesen alkalmazhatnak. Tanulási nehézség esetén figyelem, emlékezet tesztek elvégzése, kiértékelése, javaslatok adása a fejlesztéshez.

41 Pszichológiai vizsgálat után a diákoknak javaslatok adása hiányosságokat mutató területeik fejlesztéséhez. Integrációs Irodai tanácsadás után egyéni fejlesztési javaslatok nyújtása a diákoknak. Tanácsadás pedagógusok részére Gyakorlatorientált előadások tartása arról nevelési értekezleteken, vagy munkaközösségi foglalkozáson, hogyan alkalmazhatják a fejlesztőpedagógiai módszereket a nehezen tanuló diákokkal való eredményesebb tanórai munkában. A tanárok figyelmének felhívása arra, hogy az egyes tünetek, milyen problémákra utalnak. Tanácsadás személyes konzultáció alkalmával arról, hogy az egyes hiányosságokat mutató területek hogyan fejleszthetők. Egyéni fejlesztési tervek összeállításában segítség nyújtása. Tanácsadás szülők részére: Tájékoztatás arról, milyen esetben célszerű nevelési tanácsadói segítséget kérni. Pszichológiai vizsgálat után tanácsadás arról, hogy gyermekük bizonyos területeinek hiányosságai hogyan fejleszthetők. Integrációs Irodai tanácsadás után egyéni fejlesztési javaslatok nyújtása. Fejlesztő foglalkozások diákok részére: perces fejlesztő foglalkozások tartása diákoknak, hiányos részképességeik fejlesztése céljából. Intézeti weboldalon rovat működtetése: Hírek, információk, érdekes kutatások eredményeinek, szakmai anyagoknak közzé tétele. Szakmai kapcsolatok kialakítása: Nevelési tanácsadókkal, iskolai fejlesztőpedagógusokkal, szakmai szervezetekkel, kerületi fejlesztői hálózatokkal, koordinációs irodákkal. A fejlesztőpedagógiai tanácsadás jól kapcsolható a pályaválasztási tanácsadáshoz, annak kiegészítője lehet. Elindult a kollégák közötti együttműködés, a pályaválasztási tanácsadók egyre gyakrabban javasolják a tanulási problémával küzdő fiataloknak a fejlesztőpedagógiai szolgáltatás igénybevételét tanulás-módszertani tanácsok, javaslatok

42 szerzése céljából. Pszichológiai vizsgálat után a feltárt részképesség problémák megoldásában is tud segíteni a fejlesztő pedagógus személyre szabott javaslatokkal, otthon végezhető gyakorlatok ismertetésével. Egyre több általános és középiskolai diák és szülő érdeklődik a hatékony tanulási technikák, módszerek iránt. Az időpont egyeztetés után Osztályunkra bejövő diákok egyéni fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt. Az intézet weboldalán megjelent figyelemfelhívó cikk után sok szülő kimondottan tanulásmódszertani javaslatok miatt keresi a fejlesztőpedagógust. Novemberi tantestületi értekezletre 2 iskola kérte tanáraik részére fejlesztőpedagógiai módszerek hatékony alkalmazásának ismertetését a tanulási nehézséggel küzdő diákokkal való eredményesebb foglalkozás érdekében, amelyen 87 pedagógus vett részt. Több iskolával a 2011/2012 tanév második félévére vannak időponti előjegyzések nevelési és munkaközösségi megbeszélésekre, osztályfőnöki órákon tanulás-módszertani ismeretek adására Tájékoztatás, kommunikáció a partnerekkel Ügyfelek telefonon történő tájékoztatása Az adminisztratív létszám csökkenése miatt bevezettük a heti információs ügyeletet, illetve szorgalmaztuk az ben történő kommunikációt. Egyre többen teszik fel kérdéseiket ben, a telefonos ügyfélszolgálat bizonyos napokra történő korlátozása viszont nehezen valósul meg, mivel az ügyfelek megszokták a folyamatos rendelkezésre állást, az érdeklődők azonnal szeretnének választ kapni kérdéseikre. A helyzetet rugalmasan kezeltük, tanácsadóink ügyfélközpontú hozzáállással oldották meg a problémát. Napi 5-10 telefonos megkeresés érkezett, amelyek elsősorban a középiskolás beiskolázáshoz kapcsolódtak. Főleg intézmények képzési kínálatáról, nyitott napjaikról, felvételi követelményeiről érdeklődtek a szülők. Pályaválasztási kiállítások, börzék szervezése és lebonyolítása A es tanévben eddig két nagyobb továbbtanulást segítő rendezvényre kaptunk felkérést: az Újpesti Gyermek-és Ifjúsági Ház, illetve a Csili Pesterzsébet Művelődési Központ részéről. Mindkét intézményhez több mint 10 éves kapcsolat fűz bennünket. Az őszi börzék közül kiemelkedő volt az újpesti, ahol közel 800 érdeklődő kereste fel a standunkat. A Csiliben megrendezett kiállítás kisebb célcsoportot fedett le, kb főnek adhattunk tájékoztatást.

43 Emellett több kisebb, regionális pályaválasztási rendezvényen, kiállításon képviseltük az intézetet (Óbudai PSZK, Zuglói PSZK, Matthias Corvinus Kollégium, KSZI TISZK, Solymár, MUFTI, Kossuth NOK, Petrik TISZK) Tájékoztatók tartása (fiataloknak osztályfőnöki órákon, szülőknek, osztályfőnököknek, kerületi és iskolai pályaválasztási felelősöknek, osztályfőnöki munkaközösségeknek) Általános és középiskolás iskolás tanulóknak tartottunk tájékoztatókat továbbtanulási témakörben, mintegy ötven intézménytől érkezett meghívás osztályfőnöki órák tartására. Megjelentünk több szülői értekezleten, szülői fórumon. De érkeztek felkérések kollégiumoktól, pedagógiai szakmai szolgáltatóktól és civil szervezettől is. Jó kapcsolat ápolunk önkormányzati gyermekvédelmi, családgondozó szervezetekkel. Rendszeres segítséget nyújtunk a bajba jutott hátrányos helyzetű tanulóknak. A középiskolákban tartott osztályfőnöki órák elsődleges feladata a tanulók tájékoztatása, az érettségi vizsgákkal kapcsolatos változások, a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés, szakmatanulással kapcsolatos kérdések megválaszolása volt. Az általános tájékoztatás mellett számos egyéni tanácsadásra is sort került. Sokat segített a 200xSzép Szakma kiadványunk a tájékoztatásban. Igen népszerű volt a középiskolás diákok között a Karriert, de gyorsan címmel meghirdetett előadás - 8 helyszínen 12 foglalkozás, 358 fő -, amelyben elsősorban karrierépítésével, munkába lépessel kapcsolatos kérdéseikre kaptak választ a fiatalok. A tanulók mellett a pedagógus kollégák is számos területen kértek és kaptak segítséget felvételi eljárás változásai, pontszámítás, szakmatanulás, TISZK. Kiadványok Iskolaválasztás előtt 2012 című fővárosi pályaválasztási kiadvány előkészítése, összeállítása A népszerű sorozatnak immár 19. évi kiadványa 3000 példányban, december elején kerülhetett a könyvesboltokba. Népszerűségét, bevezetettségét mi sem bizonyította jobban, mint az a folyamatosan érdeklődés, melyet a szerkesztési munka befejezéséig tapasztalhattunk az olvasók, könyvesboltok, iskolák részéről. Ebben az évben is a weboldalunkra a középiskolák által feltöltött adatok képezték a könyv adatbázisát, melyet az iskolák folyamatosan módosíthatnak, illetve újabb intézmények tölthetnek fel naprakész adatokat.

44 Elektronikus kapcsolattartás, tájékoztatás Az online jelentkezés szeptember óta a KOMPLEX szolgáltatásban teljes körűvé vált. Az ben történő kommunikáció egyre nagyobb jelentőséggel bír a tanácsadási tevékenységben is. Intézetünk honlapján, a Pályaválasztás menüpont alatt publikáljuk a legfrissebb, továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatos híreket. Megújult másik honlapunk is, a mely kereshető formában tartalmazza az Iskolaválasztás előtt 2012 kiadványunk adatbázisát. Kimutatás a pályaválasztási oldalt 2011-ben megtekintettek létszámáról: Kimutatás a pályaválasztási tanácsadásra online jelentkezők létszámáról:

AZ IFJÚSÁGVÉDELMI KOORDINÁTOR SZEREPE A KÖZÉPISKOLÁKBAN

AZ IFJÚSÁGVÉDELMI KOORDINÁTOR SZEREPE A KÖZÉPISKOLÁKBAN AZ IFJÚSÁGVÉDELMI KOORDINÁTOR SZEREPE A KÖZÉPISKOLÁKBAN 2011. december 8. Kása Andrea Ifjúságvédelmi koordinátor ÉPTISZK A MÚLT A Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX törvény 41..(6.) a nevelési-oktatási

Részletesebben

SULIMIX 2008. december 10 11. Millenáris. Intézmények elhelyezése a kiállításon

SULIMIX 2008. december 10 11. Millenáris. Intézmények elhelyezése a kiállításon SULIMIX 2008. december 10 11. Millenáris Intézmények elhelyezése a kiállításon 78 4 10 55 45 34 71 29 59 52 25 80 22 70 46 23 30 37 50 77 47 2 16, 17, 18 61 Alternatív Közgazdasági Gimnázium Arany János

Részletesebben

A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ feladatellátása

A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ feladatellátása A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ feladatellátása Lánczky Edit főosztályvezető Lanczky.Edit@oh.gov.hu 2015. április 1-től 7 szakmai csoport Pedagógiai tájékoztatás Minősítés-tanfelügyelet Pedagógiai

Részletesebben

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás Dr. Majoros Anna igazgatóhelyettes Erősségek Az intézet hírneve Nyitottság innovációra Vezetői

Részletesebben

A 2012/13-as tanévben meghirdetett tanulmányi versenyekről és a pedagógiaiszakmai szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi változásokról

A 2012/13-as tanévben meghirdetett tanulmányi versenyekről és a pedagógiaiszakmai szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi változásokról A 2012/13-as tanévben meghirdetett tanulmányi versenyekről és a pedagógiaiszakmai szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi változásokról A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 17. A pedagógiai-szakmai

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET 4029 Debrecen, Monti ezredes u. 7. /fax: 52/536-584 mpi@hajdu-ped.sulinet.hu

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET 4029 Debrecen, Monti ezredes u. 7. /fax: 52/536-584 mpi@hajdu-ped.sulinet.hu HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET 4029 Debrecen, Monti ezredes u. 7. /fax: 52/536-584 mpi@hajdu-ped.sulinet.hu www.hajdu-ped.sulinet.hu OM azonosító: 102-310 Felnőttképzési nyilvántartási szám: 09-0185-04

Részletesebben

A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ feladatellátása

A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ feladatellátása A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ feladatellátása Lánczky Edit főosztályvezető Lanczky.Edit@oh.gov.hu Terjeszkedés 2017/18. tanév 52% Szaktanácsadás Összes elvégzett szaktanácsadói feladat 4505 Tantárgygondozás

Részletesebben

Portfólióvédés március 2. Bajnokné Vincze Orsolya. Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet

Portfólióvédés március 2. Bajnokné Vincze Orsolya. Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet Portfólióvédés 2018. március 2. Bajnokné Vincze Orsolya Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet Hitvallásom Nem változtathatunk azon, ami már megtörtént, de hatást gyakorolhatunk arra, ami most

Részletesebben

Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja adatai és mutatói

Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja adatai és mutatói Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja adatai és mutatói Szakszolgálati feladatellátásunk a számadatok tükrében Baranya Megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és

Részletesebben

A projekt bemutatása. Új Széchenyi terv. Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP /

A projekt bemutatása. Új Széchenyi terv. Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP / Pályázat címe: A projekt bemutatása Új Széchenyi terv Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP-3.1.6-11/2-2011-0017 Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások

Részletesebben

Továbbtanulási statisztikák

Továbbtanulási statisztikák Továbbtanulási statisztikák 2008-2016 megnevezés 2007/2008. 2008/2009. 2009/2010 2010/2011. Átlag % % % % % % % % Gimnázium 30 39 29 39 38 34 29 38 34 Szakközépiskola 58 51 49 54 38 42 48 35 47 Szakiskola

Részletesebben

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS SNI tanuló ellátása Osztályfőnök Osztályban tanító pedagógusok Gyógypedagógus

Részletesebben

Továbbtanulási statisztikák

Továbbtanulási statisztikák Továbbtanulási statisztikák 2008-2017. megnevezés % % % % % % % % Gimnázium 30 39 29 39 38 34 29 38 34 Szakközépiskola 58 51 49 54 38 42 48 35 47 Szakiskola 12 10 22 7 23 25 23 28 19 Átalakultak a 2016/17-es

Részletesebben

- ÁLTALÁNOS FELADATOK - 1. Beszámoló a évi feladatvégzésről felelős: Both Éva határidő: január 25.

- ÁLTALÁNOS FELADATOK - 1. Beszámoló a évi feladatvégzésről felelős: Both Éva határidő: január 25. - ÁLTALÁNOS FELADATOK - 1. Beszámoló a 2010. évi feladatvégzésről felelős: Both Éva határidő: január 25. 2. Jelentés a 2010. évi létszámadatokról és a beáramlásról felelős: Békés Zoltán, Kiss Máté határidő:

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS MEGELŐZÉSÉBEN

A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS MEGELŐZÉSÉBEN A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS MEGELŐZÉSÉBEN Merklné Kálvin Mária főosztályvezető Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya A tanulói lemorzsolódással

Részletesebben

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Előadók: N. Kollár Katalin, Tamás Márta 2012. április 24. Milyen törvények és rendeletek vonatkoznak

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

Az OFI szerepe a pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában

Az OFI szerepe a pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Az OFI szerepe a pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Szombathely 2013. 08. 28. Az előadás témái A pedagógiai szakmai szolgáltatások jogszabályi háttere A pedagógiai szakmai szolgáltatások

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató

Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNY Jogszabályok a képzésben 1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

IPR AKCIÓTERV. IPR alkalmazása tanév. Bárna, szeptember 1. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015.

IPR AKCIÓTERV. IPR alkalmazása tanév. Bárna, szeptember 1. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015. Tárgy : Megrendelés IPR AKCIÓTERV 2015-2016. tanév IPR alkalmazása Bárna, 2015. szeptember 1. I.Helyzetelemzés Gyermekek/tanulók és

Részletesebben

Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2010. évi módszertani feladatellátásának munkaterve

Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2010. évi módszertani feladatellátásának munkaterve 1 Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2010. évi módszertani feladatellátásának munkaterve 2010. évben folyamatosan végzett feladatok: A területi gyermekvédelmi szakszolgálatok nyilvántartási

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE

A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE EMPIRIKUS KUTATÁSOK EREDMÉNYEINEK ÖSSZEGZÉSE GASKÓ KRISZTINA

Részletesebben

Agressziókezelés a fővárosi fenntartású oktatási-, nevelési intézményekben

Agressziókezelés a fővárosi fenntartású oktatási-, nevelési intézményekben NÉMETH MARGIT Agressziókezelés a fővárosi fenntartású oktatási-, nevelési intézményekben Az MFPI-ben működő Munkacsoport tevékenységéről 2009. szeptember 24. Magyarország helyzete a nemzetközi viszonylatban

Részletesebben

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezetői szak Közoktatási

Részletesebben

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezetői szak Közoktatási

Részletesebben

Köszöntjük Vendégeinket!

Köszöntjük Vendégeinket! Köszöntjük Vendégeinket!. MEIXNER EGYMI Gyógypedagógiai óvoda Általános Iskola Speciális Szakiskola Kollégium Kórház-pedagógiai ellátás Oldi tagintézmény Általános iskola Készségfejlesztő spec. szakisk

Részletesebben

A Nemzeti Tehetség Program. A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere. Budapest, február 7.

A Nemzeti Tehetség Program. A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere. Budapest, február 7. A Nemzeti Tehetség Program. A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere. Budapest, 2014. február 7. Az OFI feladatai a Nemzeti Tehetség Program szakmai irányításában ellátja a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs

Részletesebben

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő A tehetségsegítő programokban korábban vagy jelenleg részt vevő tehetséges fiatalok kortárs tehetségsegítővé

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA FEBRUÁR 25.

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA FEBRUÁR 25. INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA 2019. FEBRUÁR 25. Bajnokné Vincze Orsolya Református Pedagógiai Intézet Pedagógiai előadó OKLEVELEK ELTE Tanító és Óvóképző Főiskolai Kar (Budapest,

Részletesebben

FÉLÚTON SZAKMAI KONFERENCIA. A Térségi Pedagógiai Központ hálózati és kommunikációs tevékenységei

FÉLÚTON SZAKMAI KONFERENCIA. A Térségi Pedagógiai Központ hálózati és kommunikációs tevékenységei MENTOR(H)ÁLÓ 2.0 PROGRAM FÉLÚTON SZAKMAI KONFERENCIA A Térségi Pedagógiai Központ hálózati és kommunikációs tevékenységei Tóth Károly hálózati alprogram vezetője Iván Zsuzsanna intézményvezető Porkoláb

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TÁMOP 3.1.7. pályázat Referencia területünk: tehetséggondozás Jó gyakorlataink: Gólyanapi Filmszem Német nyelvi GÓLYANAP FILMSZEM A tehetséggondozással kapcsolatos

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 11/1994. (VI. 8.) MKM r. 8. (6) bekezdés kötelezi az intézményeket az ún. különös közzétételi lista megjelentetésére. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége

Részletesebben

Készítették: a Budapesti POK munkatársai és Lánczky Edit

Készítették: a Budapesti POK munkatársai és Lánczky Edit Készítették: a Budapesti POK munkatársai és Lánczky Edit 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről, 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról

Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról 2017.02.09. Előadók Köszöntő: Dr. Maruzsa Zoltán Oktatási Hivatal Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettes Brassói Sándor Egységes

Részletesebben

EPSZTI és RPI Szaktanácsadói értekezlet Budapest, február 21.

EPSZTI és RPI Szaktanácsadói értekezlet Budapest, február 21. EPSZTI és RPI Szaktanácsadói értekezlet Budapest, 2017. február 21. Szaktanácsadás segítség, támogatás, támasz, segítségnyújtás, (be)biztosítás közreműködés, segédeszköz, megsegítés Nem alá-főlé rendelt

Részletesebben

ÖNKONET Kft. Kecskeméti Regionális. Közoktatási, Továbbképzési és Szakértői Iroda. 6000 Kecskemét, Szövetség tér 5. E-mail cím: info@onkonet.

ÖNKONET Kft. Kecskeméti Regionális. Közoktatási, Továbbképzési és Szakértői Iroda. 6000 Kecskemét, Szövetség tér 5. E-mail cím: info@onkonet. ÖNKONET Kft. Kecskeméti Regionális Közoktatási, Továbbképzési és Szakértői Iroda 6000 Kecskemét, Szövetség tér 5. E-mail cím: info@onkonet.hu Irodavezető: Dr. Szécsi Gábor Telefon: 30/915-9915 1 / 12 Az

Részletesebben

Az új típusú szaktanácsadás

Az új típusú szaktanácsadás Az új típusú szaktanácsadás Dr. Pompor Zoltán szakmai vezető TÁMOP 3.1.5/12 A TÁMOP 3.1.5/12-ben megvalósuló fejlesztések Az Oktatási Hivatal, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft és az Oktatáskutató

Részletesebben

OH Tanügy-igazgatási és Területi Koordinációs Főosztály Az Oktatási Hivatal által nyilvántartott kerettantervek 2011.07.05.

OH Tanügy-igazgatási és Területi Koordinációs Főosztály Az Oktatási Hivatal által nyilvántartott kerettantervek 2011.07.05. 1. 6380/2005. Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium (1056 Budapest, Irányi u. 19-23.) Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium Alternatív Kerettanterve négy os 9-12. jóváhagyás (11779-3/2005. sz. miniszteri

Részletesebben

Módszertani és Elemző Szolgálat. Munkaterv 2009.

Módszertani és Elemző Szolgálat. Munkaterv 2009. BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATA Módszertani és Elemző Szolgálat 1081 BUDAPEST, ALFÖLDI U. 9-13 : 3232-900 : 1430 BUDAPEST, Pf.: 20 / : 3232-948 modszertan@tegyesz.hu

Részletesebben

101 éves az FPI november Fővárosi Pedagógiai Napok Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

101 éves az FPI november Fővárosi Pedagógiai Napok Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 101 éves az FPI A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet ez évben 2013. november 26-28. között rendezi meg a Fővárosi Pedagógiai Napok több évtizedes múltú programsorozatát, melyre tisztelettel meghívja

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSEK ÉS MŰHELYFOGLALKOZÁSOK

TOVÁBBKÉPZÉSEK ÉS MŰHELYFOGLALKOZÁSOK MÉRÉSI ÉRTÉKELÉSI TANFOLYAMOK Az FPPTI Mérési Értékelési Osztálya a 2007/08 as tanév első félévében az alábbi akkreditált tanfolyamokat tervezi indítani: A hozzáadott érték mit és miért mérünk? (Tudás,

Részletesebben

Oktatási Hivatal. elvégzett és tervezett szakmai feladatai

Oktatási Hivatal. elvégzett és tervezett szakmai feladatai Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ elvégzett és tervezett szakmai feladatai Kindruszné Munkácsi Ágnes főosztályvezető Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ Feladataink

Részletesebben

Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának tájékoztatója

Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának tájékoztatója Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának tájékoztatója Pap Judit Oktatási Hivatal Szakmai Szolgáltatások Osztálya osztályvezető Vázlat Gyorsjelentés a szaktanácsadásról - elégedettségmérés,

Részletesebben

ÁTTEKINTÉS AZ ELMÚLT ÉV LEGFONTOSABB SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEIRŐL

ÁTTEKINTÉS AZ ELMÚLT ÉV LEGFONTOSABB SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEIRŐL ÁTTEKINTÉS AZ ELMÚLT ÉV LEGFONTOSABB SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEIRŐL Merklné Kálvin Mária főosztályvezető Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya VÁZLAT Oktatási Hivatal köznevelési

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

A szaktanácsadás Lehetőségek, szerepek, folyamatok, feladatok

A szaktanácsadás Lehetőségek, szerepek, folyamatok, feladatok A szaktanácsadás Lehetőségek, szerepek, folyamatok, feladatok Szabó Klára, KPSZTI 2016.02.03. A pedagógiai szakmai szolgáltatások Pedagógiai értékelés Versenyek Tanügyigazgatás Tanulótájékoztatás Szaktanácsadás

Részletesebben

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium belső önértékelési szabályzata

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium belső önértékelési szabályzata Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium belső önértékelési szabályzata Az önértékelés alapja Jogszabályok: - 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65. és a 86-87.

Részletesebben

A projekt részcéljai:

A projekt részcéljai: ÓVODAI ÉS ISKOLAI SZOCIÁLIS SEGÍTŐ TEVÉKENYSÉG FEJLESZTÉSE A FELHÍVÁS KÓDSZÁMA: EFOP-3.2.9-16 Magyarország Kormányának felhívása a család-és gyermekjóléti központok vagy az általuk kiszerződött feladatellátó

Részletesebben

A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere. Hancock Márta központigazgató Pedagógiai Szakmai Szolgáltatási Központ

A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere. Hancock Márta központigazgató Pedagógiai Szakmai Szolgáltatási Központ A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere Hancock Márta központigazgató Pedagógiai Szakmai Szolgáltatási Központ Jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.)

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A PROJEKTBEN

A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A PROJEKTBEN A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A PROJEKTBEN Selmeczi Zoltán FŐOSZTÁLYVEZETŐ SALGÓTARJÁNI PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONT OKTATÁSI HIVATAL PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK MIÉRT ÉPPEN A POK-ok? A nemzeti

Részletesebben

Utazó gyógypedagógusi hálózat MUNKATERV. 2018/19-es tanév

Utazó gyógypedagógusi hálózat MUNKATERV. 2018/19-es tanév Egy olyan hegyet, mint az Everest, nem úgy mászik meg az ember, hogy saját feje szerint lohol előre vagy, hogy mindenáron verseng a bajtársaival. Lassan, gondosan, elővigyázatosan, önzetlen csapatmunkával

Részletesebben

A SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI A 48/2012. (XII.12.) EMMI RENDELET ALAPJÁN

A SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI A 48/2012. (XII.12.) EMMI RENDELET ALAPJÁN A SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI A 48/2012. (XII.12.) EMMI RENDELET ALAPJÁN Dr. Kaposi József 2014 A szaktanácsadó a köznevelési törvényben 61. A pedagógusok tevékenységét szakértők, szaktanácsadók segítik.

Részletesebben

Békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskola 5600 Békéscsaba, Szent László utca január :00-16:30. Szakmai Konferencia

Békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskola 5600 Békéscsaba, Szent László utca január :00-16:30. Szakmai Konferencia Dátum Rendezvény megnevezése Helyszín Az iskolai lemorzsolódás megelőzését célzó komplex intézményfejlesztés támogatása az intézményi partnerkapcsolatok fejlesztésével 2019. január 08. 5600 Békéscsaba,

Részletesebben

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól!

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének támogatása és az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény komplex szolgáltatásainak

Részletesebben

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete 2017. szeptember 27. Aréna Savaria KISS-BAUER SZILVIA, KÉPZÉSI CSOPORTVEZETŐ VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

Részletesebben

Továbbtanulási munkacsoport Fodorné Strausz Irma

Továbbtanulási munkacsoport Fodorné Strausz Irma Pályázati program: TÁMOP 3.3.2 Esélyegyenlőségi programok végrehajtásának támogatása A projekt címe: ESÉLYTEREMTÉS A BARCSI NEVELÉSI ÉS OKTATÁSI INTÉZMÉNYBEN TÁMOP-3.3.2-08/2-2008-0034 Továbbtanulási munkacsoport

Részletesebben

GINOP pályázathoz kapcsolódó értekezlet, Fodor Andrea vezetésével

GINOP pályázathoz kapcsolódó értekezlet, Fodor Andrea vezetésével 2018.09.01 Szombat Részvétel a Szolnok Város Napja Rendezvényen 2018.09.02 Vasárnap Tanévnyitó ünnepség, Első tanítási napon megjelent tanulók, 2018.09.03 Hétfő valamint a tanulói jogviszonnyal rendelkező

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2016/2017-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2016/2017-es tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20.

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális pályázatok kategóriái Megjelentetésre váró közoktatási pályázati konstrukciók: 2010-ben terveink szerint 3 (TÁMOP

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola OM azonosító: 035424 www.hunfalvy-szki.hu 2010.10.01. TANULMÁNYI

Részletesebben

Mellékletek a fővárosi fenntartású középfokú oktatási intézmények 10. évfolyamának évi kompetenciamérési eredményeiről készült elemzéshez

Mellékletek a fővárosi fenntartású középfokú oktatási intézmények 10. évfolyamának évi kompetenciamérési eredményeiről készült elemzéshez M E L L É K L E T E K Mellékletek a fővárosi fenntartású középfokú oktatási intézmények 10. évfolyamának 2009. évi kompetenciamérési eredményeiről készült elemzéshez 2010. június Összeállította Südi Ilona

Részletesebben

A szakmai munkaközösségek együttműködésének és kapcsolattartásának rendje

A szakmai munkaközösségek együttműködésének és kapcsolattartásának rendje 11. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM A szakmai munkaközösségek együttműködésének és kapcsolattartásának rendje OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01

Részletesebben

Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium

Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium A 2014/2015-es tanév munkaterve 1 Leviczky Cirill igazgató 1. BEVEZETÉS A 2014/2015-ös tanév munkatervének elkészítése különösen az

Részletesebben

Készítette: Szabó Klára február. Szaktanácsadói szakmai nap

Készítette: Szabó Klára február. Szaktanácsadói szakmai nap Készítette: Szabó Klára 2019. február Szaktanácsadói szakmai nap 2019 Visszatekintés 2018 Személyi feltételek Szaktanácsadók Szaktanácsadók Terület 2018. 01.01-2018.09.01-08.31. 12.31. Óvodapedagógusok

Részletesebben

Az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ elvégzett és tervezett szakmai feladatai. Kindruszné Munkácsi Ágnes főosztályvezető

Az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ elvégzett és tervezett szakmai feladatai. Kindruszné Munkácsi Ágnes főosztályvezető Az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ elvégzett és tervezett szakmai feladatai Kindruszné Munkácsi Ágnes főosztályvezető Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ 4400

Részletesebben

Kardos Tamásné 2014. Október 20.

Kardos Tamásné 2014. Október 20. Kardos Tamásné 2014. Október 20. Merre tovább? Merre tovább? tanuló Iskolaválasztás Tanulmányi eredmények Megcélzott foglalkozás Családi háttér Lehetőségek Gimnázium - Nyelvi előkészítő (5 év) - 4 évfolyam

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1.

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1. KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018. OKTÓBER 1. Aktív pedagógusok munkakör szakképzettség létszám tanító tanító 11 angol műveltségi terület 1 ember- és társadalom műveltségi terület 1 ének műveltségi terület 6 fejlesztő

Részletesebben

TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0104. Iskola neve Iskola címe Elérhetősége Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda

TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0104. Iskola neve Iskola címe Elérhetősége Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda 2. sz. melléklet: BEMU Partnerlista 1. Lehetséges partnerintézményi körfeltérképezése A lehetséges partnerek keresését elsősorban Békés megye középiskoláira terjesztettük ki, de minden TÁMOP pályázaton

Részletesebben

A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B.

A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B. A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B. A pedagógiai szakszolgálati tevékenységek (2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről) a) a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás

Részletesebben

2018. január 22. Debrecen. Szabadi Edit pedagógiai előadó

2018. január 22. Debrecen. Szabadi Edit pedagógiai előadó 2018. január 22. Debrecen Szabadi Edit pedagógiai előadó Minden munkátokat szívvel-lélekkel végezzétek, mint akik nem embereknek, hanem az Úrnak dolgoztok Kolossé 3;23 Munkatársaim Munkahelyem a Református

Részletesebben

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM Tárgy: Intézkedési terv Ikt. sz.: 97/2018. Intézkedési terv Intézmény neve: Bárdos László Gimnázium Intézmény OM azonosítója: 038115 neve: Pleier Tamás oktatási azonosítója: 76196440222 Intézkedési terv

Részletesebben

A TISZK-ek feladatvállalása és gyakorlata a középiskolai tanulók hátránykezelésében

A TISZK-ek feladatvállalása és gyakorlata a középiskolai tanulók hátránykezelésében Tolna Megyei Önkormányzat Szent László Szakképző Iskolája és Kollégiuma (TISZK) A TISZK-ek feladatvállalása és gyakorlata a középiskolai tanulók hátránykezelésében VIII. OTK, 2009. május 29 Hátrányok eredete,

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 37/1998.(XII.15.)Kt.

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon,

KÖZZÉTÉTELI LISTA Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon, KÖZZÉTÉTELI LISTA Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 6900 Makó, Vásárhelyi

Részletesebben

Intézkedési terv a es tanévre vonatkozóan, a es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján

Intézkedési terv a es tanévre vonatkozóan, a es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján Intézkedési terv a 2011-2012-es tanévre vonatkozóan, a 2010-2011-es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján Dobó István Gimnázium 3300. Eger, Széchenyi út 19. Készült: 2011. június 30.

Részletesebben

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főbb feladatai a 2018/2019-es tanévben

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főbb feladatai a 2018/2019-es tanévben A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főbb feladatai a 2018/2019-es tanévben Kállay Attiláné mb. főosztályvezető Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ Szaktanácsadói ellátottság

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2015/2016-os tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2015/2016-os tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2015/2016-os tanévre 2 Beköszöntő helyett Választani mindig nehéz, hiszen a döntéssel, miközben új utak nyílnak, mások lezárulnak. Különösen nehéz ismeretek hiányában felelősségteljesen

Részletesebben

Különös közzétételi lista. Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája

Különös közzétételi lista. Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája Különös közzétételi lista Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége: Végzettség Szakképesítés 1. Főiskola, tanár matematika-technika,

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 32/2008. ( XI. 24.) a nevelési- oktatási intézmények működéséről szóló OKM rendelet alapján az alábbi adatokkal működik intézményünk. Intézmény neve: Általános Iskola Tápiószele

Részletesebben

A Szerencsi Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda és Bölcsőde különös közzétételi listája

A Szerencsi Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda és Bölcsőde különös közzétételi listája A Szerencsi Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda és Bölcsőde különös közzétételi listája Az iskola pedagógusainak végzettsége, szakképzettsége: Sorszám végzettség Tantárgyfelosztás

Részletesebben

Továbbtanulási szülői értekezlet. Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola 2015/16-os tanév

Továbbtanulási szülői értekezlet. Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola 2015/16-os tanév Továbbtanulási szülői értekezlet Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola 2015/16-os tanév Törvényi háttér A középfokú felvételi eljárást meghatározó jogszabályok : 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet

Részletesebben

Beszámoló a 2016 /2017. tanév munkájáról

Beszámoló a 2016 /2017. tanév munkájáról kék cella: számadatokkal; zöld cella: szövegesen kitöltendő 1.1. Személyi feltételek engedélyezett álláshelyek száma 204 engedélyezett pedagógus álláshelyek száma 135 ebből könyvtáros 1 engedélyezett technikai

Részletesebben

Bukovics Eszter szakmai vezető SZAKMAI NAPOK

Bukovics Eszter szakmai vezető SZAKMAI NAPOK Bukovics Eszter szakmai vezető SZAKMAI NAPOK A 2012/2013. tanévben a következő intézményközi szakmai napok megrendezését tervezzük: 1. Szakmai nap az intervenció jegyében - Felkészítés a preventív óvodai

Részletesebben

Jász Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet

Jász Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Jász Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet A régi helyen új keretek között A pedagógiai szakmai szolgáltatás (PSZSZ) a köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 19. látja el feladatait az intézet munkatársai,

Részletesebben

A TÁRSADALOMTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE

A TÁRSADALOMTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE A TÁRSADALOMTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2016-2017 1 Kiemelt nevelési, oktatási és egyéb feladataink: Folyamatos felkészülés a kompetenciamérésre. Az olvasás- és íráskészség, a szövegértés fejlesztése

Részletesebben

Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának.

Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának. A debreceni példa Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának. De ha a tehetséges gyereknek nem segítünk abban,

Részletesebben

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények A projekt rövid áttekintése 1. Előzmények Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban elkészítette a közoktatási intézményeire vonatkozó esélyegyenlőségi helyzetelemzésen alapuló Esélyegyenlőségi Tervét.

Részletesebben

Jász Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet

Jász Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Jász Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet A régi helyen új keretek között A pedagógiai szakmai szolgáltatás (PSZSZ) a köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 19. látja el feladatait az intézet munkatársai,

Részletesebben

Önéletrajz. Személyi adatok. Foglalkozási terület. Szakmai tapasztalat. Vezetéknév(ek) / Utónév(ek) Balogh Zoltán

Önéletrajz. Személyi adatok. Foglalkozási terület. Szakmai tapasztalat. Vezetéknév(ek) / Utónév(ek) Balogh Zoltán Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév(ek) / Utónév(ek) Balogh Zoltán Cím(ek) Mikecz Kálmán utca 19/b, 4400 Nyíregyháza (Magyarország) Mobil +36 30 205 7047 E-mail(ek) bazoli@freemail.hu Állampolgárság

Részletesebben

A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI

A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI A 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelet a 2015/2016. tanév rendjéről alapján. 1. A TANÉV A tanítási év első tanítási napja 2015. szeptember 1. A tanítási év első féléve

Részletesebben

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Szilvási Nevelési-Oktatási Központ Szilvási Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi

Részletesebben

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai Gesztelyi Tamás Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum A Debreceni KEF bemutatása KEF szakmai fórum 2003. óta működik Debrecenben

Részletesebben

Szakmai tevékenységünk az elmúlt egy hónapban feladatellátási területenként

Szakmai tevékenységünk az elmúlt egy hónapban feladatellátási területenként Beszámoló a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Debreceni Tagintézményének Hajdúnánási Óvodában 2015 januárjában végzett munkájáról Tartalom Rövid bemutatkozás... 3 A Hajdúnánási

Részletesebben

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZMÉNYI ÖNFEJLESZTÉSI TERV NAGYMÁNYOK

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZMÉNYI ÖNFEJLESZTÉSI TERV NAGYMÁNYOK Intézmény neve: Nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM azonosító: 036307 Intézmény vezető: Wusching Mária Rita Öni terv kezdő dátuma: 2018.09.01 Öni terv befejező

Részletesebben

Szerződéskötéshez szükséges adatok

Szerződéskötéshez szükséges adatok Szerződéskötéshez szükséges adatok TÁMOP 3.1.4./08/2. projekt összefoglalása Cég neve Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Adószám 15384481-2-11 Közép-Magyarországi régió Fenntartóra vonatkozó adatok

Részletesebben

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények

Részletesebben

Éves beszámoló az észlelő- és jelzőrendszer tagjai részéről

Éves beszámoló az észlelő- és jelzőrendszer tagjai részéről A tanácskozás helyszíne: Katolikus Pedagógiai Intézet 1068 Budapest, Városligeti fasor 42. A tanácskozás témája: Védelmi nyomok A tanácskozás ideje: 2019. április 09. 10 óra, várható befejezés 14.30 A

Részletesebben

Tehetségsegítő és tehetséggondozó programok a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1. Készítette: Szűcs Róbert, Nyíregyháza

Tehetségsegítő és tehetséggondozó programok a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1. Készítette: Szűcs Róbert, Nyíregyháza Tehetségsegítő és tehetséggondozó programok a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1 Készítette: Szűcs Róbert, Nyíregyháza A pályázat előzményei, feltételek Intézmény hagyományai (tagozatos

Részletesebben