0561. MODUL TÖRTEK. Egységtörtek KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "0561. MODUL TÖRTEK. Egységtörtek KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN"

Átírás

1 0. MODUL TÖRTEK Egységtörtek KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA MALMOS KATALIN

2 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET. FELADATLAP. Hajtogatás után színezz! A feladatok megoldása során papírt fogunk hajtogatni és különböző ábrákat színezünk be. a) Az alábbi téglalapok egészet érnek! Színezd ki a felet negyedet nyolcadot tizenhatodot b) Az alábbi alakzatok egészet érnek! Színezd ki a harmadot hatodot tizenkettedet TUDNIVALÓ: Egységtörtek Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk akkor ebből egy rész -nyolcadot ér.

3 0. POZITÍV TÖRTEK 0. EGYSÉGTÖRTEK 7 Ezt röviden így írhatjuk: nevező A nevező megmutatja hogy az egységet hány egyenlő részre vágjuk. A számláló megmutatja hogy az egyenlő részekből hányat veszünk egy feladatban figyelembe. Most éppen darabot vettünk figyelembe a nyolcadok közül. Az 8 -ot egységtörtnek nevezzük. Az egységtörtek számlálója mindig.. Mindegyik rajz -et jelent. Mennyit ér a kiszínezett rész? a) 8 számláló törtvonal b) c)

4 8 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET. Béla András Józsi Misi és Hugó ugyanakkora csokoládét nyertek a matematikaversenyen. Béla az András az Józsi az Misi az Hugó az részét ette meg. Színezd ki az 0 0 egyes egységtörteket az alábbi ábrákon! Ki ki(k)nél evett több csokoládét? (Olvasd le az ábráról!) Béla: András: Józsi: Misi: 0 Hugó: 0 Mintafeladat: Szőnyegezd (rakd ki) a lila rudat azonos színű rudakkal! a) Mennyit érnek a rudak amellyel szőnyegezni tudtad a lila rudat ha a lila az egység? Megoldás: A világoskék rúd -et ér mert két darab világoskék rúddal lehet kirakni az egészet. A rózsaszín rúd -ot ér mert három rózsaszín rúddal lehet kirakni az egészet. A fehér rúd -ot ér mert hat darab fehér rúddal lehet kirakni az egészet. b) Ha a fehér rúd ér -et melyik rúd ér egyet? Megoldás: A rózsaszín mert a rózsaszín rudat két fehér rúddal tudjuk kirakni.

5 0. POZITÍV TÖRTEK 0. EGYSÉGTÖRTEK 9 FELADATGYŰJTEMÉNY. Írd a táblázat fehéren hagyott mezőibe a megfelelő színeket! Ha a bordó rúd egyet ér akkor -et ér a piros -et pedig a rózsaszín rúd. A megoldás során használd a színesrúd-készletet! Az egész törtrészei Egész rúd színe Bordó Piros Rózsaszín Rózsaszín Világoskék Piros Citromsárga Lila Sötétkék Narancssárga Zöld. Milyen színű rúd ér egy egészet ha a) a rózsaszín rúd egy felet jelöl? b) a rózsaszín rúd egy harmadot jelöl? c) a fehér rúd egy harmadot jelöl? d) egy negyedet jelöl a világoskék rúd? e) egy felet jelöl a citromsárga rúd? f) egy ötödöt jelöl a fehér rúd? A megoldás során használd a színesrúd-készletet!. Válaszolj az alábbi kérdésekre! A megoldás során használd a színesrúd-készletet! a) Ha a piros rúd az egység akkor ménnyit ér a fehér a rózsaszín illetve a bordó rúd? b) Ha a citromsárga rúd az egység akkor mennyit ér a fehér illetve a narancssárga rúd? c) Ha a lila rúd az egység akkor mennyit ér a fehér a rózsaszín a világoskék illetve a zöld rúd? d) Ha világoskék rúd az egység akkor mennyit ér a fehér a lila illetve a sötétkék rúd? e) Ha a rózsaszín rúd az egység mennyit ér a fehér piros lila bordó narancssárga illetve a zöld rúd?

6 0 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET Mintafeladat: Zsuzsi születésnapjára 7 barátnőjét hívta meg. Mindenki ugyanakkora szeletet kapott a születésnapi tortából és így elfogyott az egész torta. Egy gyerek hányad részét ette meg a tortának? Megoldás: A tortából 8-an ettek (Zsuzsi és 7 barátnője). A tortát így 8 egyenlő részre kellett felvágni melyből egy gyerek egy szeletet kapott azaz a tortának az 8 részét.. Szőnyegezz! Rakd ki a lila rudat minél többféleképpen egyforma színekkel! Legyen a kék rúd az egység! a) Mekkora része a fehér a lilának? b) Mennyit ér a fehér? c) Mekkora része a fehér a kéknek? d) Mekkora része a fehér a rózsaszínnek?. A megoldás során használd a torta-modellt! Döntsd el a torta-modell elemei segítségével hogy milyen színt írsz az alábbi táblázat fehéren hagyott mezőibe! Segítségül mutatunk három példát. Ha a lila körlap egy egészet jelent akkor darab piros körcikk egy felet ér darab citromsárga körcikk egy harmadot darab kék körcikk pedig egy negyedet ér. Az egész tört- Egy részei egészet érő körcikk színe Sötétlila Citromsárga Piros Kék Világoslila. Válaszolj az alábbi kérdésekre! A megoldás során használd a torta-modellt (. tanári melléklet)! a) Ha darab piros körcikk jelöli az egészet akkor mennyit ér darab zöld illetve darab rózsaszín?

7 0. POZITÍV TÖRTEK 0. EGYSÉGTÖRTEK b) Ha darab sötétkék körcikk jelöli az egészet akkor mennyit ér darab zöld illetve darab világoskék? c) Ha darab citromsárga körcikk jelöli az egészet akkor mennyit ér darab rózsaszín illetve darab világoskék? d) a darab rózsaszín körcikk jelöli az egészet akkor mennyit ér darab világoskék illetve darab citromsárga darab piros illetve darab sötétlila? 7. Használd a torta-modell készletet (. tanári melléklet)! Milyen színű körcikk ér egészet ha a) darab kék körcikk jelöli a felet? b) darab világoskék körcikk jelöli a harmadot? c) darab zöld körcikk jelöli a negyedet? d) darab világoskék körcikk jelöli a negyedet? e) Az egység nyolcszorosa a lila körlap? 8. Válaszolj a következő kérdésekre! a) Legyen a teljes téglalap! Mennyit ér a beszínezett rész? b) Legyen a teljes téglalap! Mennyit ér a beszínezett rész? c) Legyen a teljes téglalap! Mennyit ér a beszínezett rész? d) Legyen a teljes téglalap! Mennyit ér a beszínezett rész?

8 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET e) Legyen a teljes téglalap 8! Mennyit ér a beszínezett rész? 9. Írd a törtszámok mindegyikéhez annak a rajznak a betűjelét amelyiken éppen akkora rész van beszínezve! a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l) : ; : ; : ; : ; : ; : 7 ; : 8 ; : 9 ; : 0 ; : 0. Színezd be az ábra megadott részét! a) b) c)

9 0. POZITÍV TÖRTEK 0. EGYSÉGTÖRTEK d) e). Rajzolj egy a) cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal az 0 részét! b) cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal az részét! c) 0 cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal az részét! 0 d) 8 cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal az részét! e) cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal az részét! f) cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal az részét!

10

11 0. MODUL TÖRTEK Egységtörtek többszörösei KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA MALMOS KATALIN

12 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET. FELADATLAP. Papírlap hajtogatása. A feladatok megoldása előtt papírt fogunk hajtogatni majd különböző ábrákat színezünk be. a) Oszd fel az alábbi papírlapokat 8-8 egyenlő részre majd színezz be azokon rendre részt. Írd az ábrák mellé hogy az egyes lapoknak mekkora részét színezted be. b) Oszd fel az alábbi papírlapokat - egyenlő részre majd színezz be azokon rendre részt. Írd az ábrák mellé hogy az egyes lapoknak mekkora részét színezted be.. Mindegyik ábra egy egészet jelöl. Írd az egyes ábrák mellé hogy annak mekkora részét színeztük ki.

13 0. POZITÍV TÖRTEK 0. EGYSÉGTÖRTEK TÖBBSZÖRÖSEI 7 a) b) c). Az ábra mekkora része van beszínezve? a) b) c) d) e)

14 8 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET Mintafeladat: Szőnyegezd a lila rudat rózsaszín rudakkal. Ha a lila rúd -et ér a) mennyit ér rózsaszín rúd? mennyit ér rózsaszín rúd? mennyit ér rózsaszín rúd? Megoldás: rózsaszín rúd része az egésznek mert rózsaszín rúddal tudjuk kirakni a lila rudat. rózsaszín rúd része az egésznek. rózsaszín rúd része az egésznek. b) mennyit ér rózsaszín rúd? Megoldás: rózsaszín rúd része az egésznek mert rózsaszín rúddal tudjuk kirakni a lila rudat de van még egy rudunk azaz összesen négy rózsaszín rudunk van.. FELADATLAP A megoldások során használd a színesrúd-készletet!. Szőnyegezzük a piros rudat csak rózsaszín rudakkal! a) Hány rózsaszín rúddal tudjuk szőnyegezni a piros rudat? b) Ha a piros rúd -et ér akkor mennyit ér egy rózsaszín rúd? c) Ha a piros rúd -et ér akkor mennyit ér két rózsaszín rúd? d) Ha a piros rúd -et ér akkor mennyit ér három rózsaszín rúd?. Szőnyegezzük a lila rudat csak rózsaszín rudakkal! a) Hány rózsaszín rúddal tudjuk szőnyegezni a lila rudat? b) Ha a lila rúd -et ér akkor mennyit ér egy rózsaszín rúd? c) Ha a lila rúd -et ér akkor mennyit ér két rózsaszín rúd? d) Ha a lila rúd -et ér akkor mennyit ér három rózsaszín rúd? e) Ha a lila rúd -et ér akkor mennyit ér négy rózsaszín rúd?. Szőnyegezzük a bordó rudat csak rózsaszín rudakkal! a) Hány rózsaszín rúd rúddal tudjuk szőnyegezni a bordó rudat? b) Ha a bordó rúd -et ér akkor mennyit ér egy rózsaszín rúd? c) Ha a bordó rúd -et ér akkor mennyit ér két rózsaszín rúd? d) Ha a bordó rúd -et ér akkor mennyit ér három rózsaszín rúd? e) Ha a bordó rúd -et ér akkor mennyit ér négy rózsaszín rúd? f) Ha a bordó rúd -et ér akkor mennyit ér öt rózsaszín rúd?

15 0. POZITÍV TÖRTEK 0. EGYSÉGTÖRTEK TÖBBSZÖRÖSEI 9. Legyen a lila rúd egy egész. Mennyit ér ekkor egy fehér két fehér egy rózsaszín három rózsaszín négy rózsaszín hat rózsaszín egy zöld rúd?. Legyen a narancssárga rúd egy egész. Mennyit ér ekkor egy citromsárga két citromsárga egy rózsaszín két rózsaszín hat rózsaszín rúd?. Melyik rudat választottam egynek a) ha a piros rúd -ot ér? b) ha a világoskék rúd -et ér? c) ha a citromsárga rúd -et ér? d) ha a világoskék rúd -et ér? e) ha a fekete rúd 8 7 -ot ér? f) ha a piros rúd 9 -et ér? 7. Szőnyegezzétek a zöld rudat csupa egyforma színű rúddal! Melyik rúd ér negyedet ha a zöld rúd -et ér? Mennyit ér a világoskék rúd ha a lila rúd ér -et? Milyen színű rúd az egység ha a világoskék rúd ketted? Mennyit ér a bordó rúd ha a zöld rúd az egység? És mennyit ér ha a lila rúd ér -et?

16 0 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET TUDNIVALÓ: Egységtörtek többszöröseinek bevezetése: Ha az egységet hat egyenlő részre osztjuk és két részt beszínezünk akkor -ot kapunk. nevező A számláló megmutatja hogy hány darabot vettünk figyelembe az egyenlő részek közül.. FELADATLAP számláló törtvonal. a) Anna születésnapi zsúrjára anyukája egy szeletes tortát sütött. Anna osztálytársát hívta meg de csak ketten tudtak elmenni. Kinek hány szelet torta jutott ha az egész tortát megették és mindenki ugyanannyit evett? Ki hányad részét ette meg a tortának? b) Micimackó szeletes tortájának csak az részét tudták megenni a Kerekerdő lakói. Hány szelet tortát evett meg az állatsereg? c) Hány szeletes tortát süssön Tamás születésnapi ünnepségére anyukája ha Tamás négy embert hívott meg és az anyukája mindenkinek két szelet tortát szán? Ebben az esetben egy gyerek a tortának hányad részét eheti meg?. a) Az alábbi ábrák ugyanannak a két csokoládészeletnek két különböző elrendezését mutatják meg. Rajzold be mindkét ábrába hogy a két csokoládészeletet hogyan osztanád el egyenlően Peti Sára és Julcsi között?

17 0. POZITÍV TÖRTEK 0. EGYSÉGTÖRTEK TÖBBSZÖRÖSEI b) Három darab nyolc kockás csokoládét hogyan oszthatnánk szét igazságosan négy testvér között? c) Ki épített magasabb tornyot? Éva tornya az méteres mérőszalag -részéig ért. Zita tornya a méteres mérőszalag harmadáig.. a) Mindenből ugyannyit vegyünk! Én veszem: Te veszed: liter tej felét liter tej kg kenyér negyedét kg kenyér doboz tojás kettedét doboz tojás felét füzér fokhagyma negyedét b) Melyikünk vesz többet? Tedd ki a megfelelő relációs jelet! Én veszem: Te veszed: dinnye negyedét dinnye felét (a zöldségesnél a dinnyék közel egyforma nagyok!) zsák krumpli ötödét zsák krumpli felét láda eper tizedét láda eper negyedét

18 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET c) Mikor jársz a legjobban? És én? Ha neked adom Mi marad nekem? csoki hatodát vagy csoki hatodát vagy csoki harmadát vagy csoki felét TUDNIVALÓ: A törtek kétféle értelmezése: ennyi egészet ennyi egyenlő részt veszünk ennyi egyenlő részre osztottuk ennyi egyenlő részre osztottuk az egészet A törteket kétféleképpen értelmezhetjük mégis ugyanahhoz a számhoz jutunk. ÖSSZEGZÉS: Az az -nek az ötöd része: A a következőket jelentheti: a) -nek a része:

19 0. POZITÍV TÖRTEK 0. EGYSÉGTÖRTEK TÖBBSZÖRÖSEI b) darab : c) : FELADATGYŰJTEMÉNY. Az alábbi ábrákon a beszínezett rész -et ér. Mennyit ér a rajz be nem színezett része? Mennyit ér a teljes rajz? a) b) c) d) e) f). a) Az alábbi ábrák egy-egy tábla csokoládét jelölnek. Színezd be pirossal a csoki részét kékkel a részét zölddel a részét sárgával a részét barnával a 0 7 részét lilával a 0 részét

20 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET b) Színezd be az alábbi ábrákon a csoki részét pirossal részét zölddel részét kékkel részét sárgával és részét barnával.. Rajzolj egy a) cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal a 0 részét! b) cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal a részét! c) 0 cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal a részét! d) 8 cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal a részét! e) cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal az részét! f) cm hosszú szakaszt és rajzold át pirossal a részét!. Oldd meg a következő nyitott mondatokat! a) b) c) d) e) : = : = : 9 = 9 : = 0 : = 7 f) : = 0

21 0. MODUL TÖRTEK Törtek összehasonlítása KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA MALMOS KATALIN

22 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET. FELADATLAP. Állítsd növekvő sorrendbe a következő törteket a megadott szempontok alapján! a) Az azonos számlálójú törteket állítsd külön-külön növekvő sorrendbe! b) Az azonos nevezőjű törteket állítsd külön-külön növekvő sorrendbe! c) Állítsd növekvő sorrendbe az összes törtet! TUDNIVALÓ: Egyenlő nevezőjű pozitív törtek közül az a nagyobb amelyiknek a számlálója nagyobb. < < Egyenlő számlálójú pozitív törtek közül az a nagyobb amelyiknek a nevezője kisebb. > >. Hasonlítsd össze a törteket! Rakd ki a megfelelő relációjeleket (< > =)! a) ; ; ; ; 7 ; b) ; 9 ; 0 9 ; 0 9 ; 9 ; c) ; 0 ; ; 8 00 ; ;

23 0. POZITÍV TÖRTEK 0. TÖRTEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 7 ÖSSZEGZÉS: Ha a pozitív tört számlálója kisebb mint a nevezője akkor a tört -nél kisebb. < = Ha a pozitív tört számlálója és nevezője egyenlő akkor a tört értéke. Ha a pozitív tört nevezője kisebb mint a tört számlálója akkor a tört értéke nagyobb mint. 8 > = FELADATGYŰJTEMÉNY. Állítsd növekvő sorrendbe a következő törteket! a) b) 7 c) 9 7 d) e) Ábrázold számegyenesen az előző feladatban megadott törteket! a) b) 0 0

24 8 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET c) d) 0 e) 0 0. Legyen a nagy téglalap az egység! Az első három téglalapot oszd két egyenlő részre a második három téglalapot oszd négy egyenlő részre a harmadik három téglalapot oszd öt egyenlő részre a negyedik három téglalapot oszd tíz egyenlő részre! a) Mindegyik téglalapban színezz be a kapott egységtörtből egy részt kék színűre! b) Mindegyik téglalapban színezz be a kapott egységtörtből két részt zöld színűre! c) Mindegyik téglalapban színezz be a kapott egységtörtből három részt pirosra!. c)... a) b) a) b) c) a) b) c) a) b) c) Állapítsd meg hányad részét színezted be az egyes téglalapoknak és töltsd ki a táblázatot! a).... Növekvő sorrend b) c)

25 0. POZITÍV TÖRTEK 0. TÖRTEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 9. Milyen törtszámokat jelölnek a betűk az alábbi számegyeneseken? a) b) c) d) e) f). A következő töreteket írd be a megfelelő helyre! a) 0 7 8

26 0 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET b) c) Mintafeladatok. Panni néni kertjének 7 részére rózsát részére tulipánt a fennmaradó részre pedig fűszernövényeket ültetett. Melyik növény foglalja el a legnagyobb helyet Panni néni kertjében? Megoldás: 7 > Panni néni kertjének legnagyobb részére rózsát ültetett.. Ki evett több tortát ha az ugyanakkora tortának Peti a -ét Gábor a 8 -át ette meg? Megoldás: Ha az ugyanakkora tortát négy egyenlő szeletre vágom és veszek belőle szeletet az több mint ha ugyanekkora tortát nyolc egyenlő részre vágom és abból is szeletet veszek. (Ha négy egyenlő szeletre vágom a tortát nagyobb szeleteket kapok mint ha nyolc egyenlő részre vágom az ugyanakkora tortát.)

27 0. POZITÍV TÖRTEK 0. TÖRTEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA. a) Peti születésnapjára szeletes tortát kapott. Kitalálták hogy tortaevő versenyt tartanak. Peti a torta részét ette meg Dani a részét Isti az részét és Miki a részét. Ki ette a legtöbb tortát? Hány szelet tortát ettek meg fejenként és összesen? b) Gábor és barátai elhatározták hogy felássák Gáborék kertjét. Ki ásott a legtöbbet ha Ádám az 8 részét Jani a 8 részét és Gábor a 8 részét ásta fel a kertnek? c) Panni néni 00 m -es kertjének 0 részén termeszt paradicsomot. Magdi néni 00 m - es kertjének részén termeszt paradicsomot. Panni néni vagy Magdi néni termeszt nagyobb területen paradicsomot? d) Pisti bácsi farmján állatokat tart. Az állatok 7 része tyúk része sertés része marha és része ló. Melyik állatból tart a legtöbbet?

28

29 0. MODUL TÖRTEK Törtek egyszerűsítése bővítése KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA MALMOS KATALIN

30 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET. FELADATLAP. Az alábbi törtek közül válaszd ki az egyenlőket és írd be a megfelelő helyre! = = = = =. Az egységtörtkészlet segítségével írjátok fel minél többféle alakban a következő törteket! = = = = = = = = = Mintafeladat Szőnyegezd a lila rudat azonos színű rudakkal minél többféleképpen! Olvasd le az azonos értékű törteket! Megoldás: = = = = = =

31 0. POZITÍV TÖRTEK 0. TÖRTEK EGYSZERŰSÍTÉSE BŐVÍTÉSE. Hasonlítsd össze a következő törteket! 8 a) 8 b) c) FELADATGYŰJTEMÉNY. Mindegyik rajz egy egészet jelent! Írd az egyes ábrák alá hogy mennyit ér a beszínezett rész! Add meg a törtet többféle alakban! a) b) c) d) e) f) g). Kösd össze az egyenlő törteket! a) b) 8 c) A megadott törtek bővítésekor egy-egy szám elmosódott hol a számlálóban hol a nevezőben. Pótold a hiányzó számokat! a) = = = =

32 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET b) = = = = 0 c) 9 = = = =. Állítsd növekvő sorrendbe a következő törteket! a) 8 8 < < < < < b) 0 < = < < < 0 c) 0 < < = < <. a) A virágágyás része nárcisszal az része rózsával az része tulipánnal van beültetve. Melyik virágot termesztik a legnagyobb területen? b) Egy fős osztályban a matematikadolgozat eredménye az osztály részének -as részének -es és részének -ös lett. Ábrázold az adatokat grafikonon! Hányas dolgozatot írtak a legtöbben? c) A versmondóversenyen Feri Anna és Fanni egy verset mondanak el közösen. A versmondást a következőképpen osztották fel: Feri mondja a vers részét Anna a részét és Fanni a 0 részét. Melyik tanuló szerepel a legtöbbet? TUDNIVALÓ: A törtet bővítjük ha több egyenlő részből állítjuk elő. Azaz a tört számlálóját és nevezőjét ugyanazzal a 0-tól különböző pozitív számmal szorozzuk. A törtet egyszerűsítjük ha kevesebb egyenlő részből állítjuk elő. Azaz a tört számlálóját és nevezőjét ugyanazzal a 0-tól különböző pozitív számmal osztjuk. Az egyszerűsítés és bővítés a tört értékét nem változtatja meg.

33 0. MODUL TÖRTEK Törtek összeadása és kivonása KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA MALMOS KATALIN

34 8 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET Mintafeladatok. Zsuzsi születésnapjára két egyforma méretű szeletes tortát kapott. A csokoládétortának része maradt meg míg az oroszkrém tortából szelet maradt. Mekkora része maradt meg a két tortának összesen? Megoldás: szelet oroszkrémtorta a torta része. + = 7. A virágágyás részén piros és sárga rózsák nyílnak a kimaradt területen már nincs rózsa. A piros rózsák a virágágyás részén virágoznak. A virágágyás mekkora részén található sárga rózsa? Megoldás: 7 = TUDNIVALÓ: Azonos nevezőjű törtek összeadása kivonása Azonos nevezőjű törteket úgy adunk össze hogy a törtek számlálóit összeadjuk a nevezőt pedig változatlanul hagyjuk. Azonos nevezőjű törteket úgy vonunk ki egymásból hogy a kisebbítendő számlálójából kivonjuk a kivonandó számlálóját a nevezőt pedig változatlanul hagyjuk. Vegyestörtek értelmezése Vegyestört alakban az -nél nagyobb törtek írhatók. Például: = + = + = ; 8 = + = + =

35 0. POZITÍV TÖRTEK 0. TÖRTEK ÖSSZEADÁSA ÉS KIVONÁSA 9. FELADATLAP. Add össze a következő törteket! Az eredményt egyszerűsítsd ahol lehet és írd fel vegyestört alakban is! = = = = Oldd meg a következő feladatokat! a) Piroska szeletes tortát kapott születésnapjára. Testvérei szelet tortát ettek édesapja további szelet tortát édesanyja és Piroska együtt újabb szelet tortát evett meg. Mekkora részét ették meg a tortának és mekkora része maradt meg? b) Pali bácsi veteményes kertjének részén karfiol részén sárgarépa nő. A fennmaradó részen paradicsomot szeretne ültetni. A veteményeskert mekkora részére tud paradicsomot ültetni? c) Az újságárus délig eladta lapkészletének részét háromig még további részét. Este hatig minden újságot eladott. Készletének mekkora részét adta el az utolsó három órában?. Végezd el a következő műveleteket! Ahol lehet egyszerűsítsd az eredményt és add meg vegyestört alakban is! + = + = = 0 = 8 = Mintafeladat + = 8 + = = = 0 = 0 0 Gábor és Péter együtt esznek egy csokoládét. Gábor a csoki részét ette meg míg Péter az részét. A csoki mekkora részét ették meg?

36 0 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET Megoldás: = + = 7 Gábor a csoki részét azaz részét ette meg. Péter pedig a csoki részét. Így összesen 7 + = részét ették meg.. FELADATLAP. Végezd el a következő műveleteket! Ahol lehet egyszerűsítsd az eredményt illetve írd fel vegyestört alakban is! + = + = = + = 8 0 = = 0 0 = 0. Határozd meg a következő összegeket ha a lila rúd -et ér! Írd fel a matematika nyelvén az egyes műveleteket! a) Mennyit ér rózsaszín és világoskék rúd összesen? Mennyit ér a különbségük? b) Mennyit ér fehér és világoskék rúd összesen? Mennyit ér a különbségük? c) Mennyit ér fehér és rózsaszín rúd összesen? d) Mennyit ér rózsaszín és világoskék rúd összesen?. Határozd meg a következő összegeket! Írd fel a matematika nyelvén az egyes műveleteket! a) Ha a bordó rúd -et ér mennyit ér piros és citromsárga rúd összesen? b) Ha a citromsárga rúd az mennyit ér piros és bordó rúd együtt? c) Ha a piros rúd az mennyit ér citromsárga és bordó rúd összesen? TUDNIVALÓ: Különböző nevezőjű törtek összeadása kivonása Különböző nevezőjű törteket úgy adhatunk össze hogy először közös nevezőre hozzuk (bővítéssel) azokat majd az így kapott törtek számlálóit összeadjuk s megkapjuk az összeg számlálóját az összeg nevezője pedig a közös nevező.

37 0. POZITÍV TÖRTEK 0. TÖRTEK ÖSSZEADÁSA ÉS KIVONÁSA Különböző nevezőjű törteket úgy vonunk ki egymásból hogy először közös nevezőre hozzuk azokat majd a kisebbítendő számlálójából kivonjuk a kivonandó számlálóját s megkapjuk a különbség számlálóját a különbség nevezője pedig a közös nevező lesz. Például: + = 0 = + 0 = 0 = 9 0 FELADATGYŰJTEMÉNY. Egészítsd ki az alábbi nyitott mondatokat! Ahol lehet egyszerűsítsd az eredményt és add meg vegyestört alakban is! a) = = + = = + = = 0 + = = = = 8 = = 7 + = = = = = = = b) 9 + = 0 + = + = 7 = 0 = 7 + = = + = = + = = =

38 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET c) + = 7 + = + = = 0 + = 9 7 = = = 0 0 = 0 7 =. Írd fel összegalakban a következő törteket úgy hogy az összeg egyik tagja egész szám legyen! Keress több megoldást! 7 Például: = + = + a) 7 = 8 = = b) 0 = 9 = 0 = c) 8 7 = 0 = 77 0 =. Egészítsd ki az alábbi nyitott mondatokat! 7 a) + = b) = 7 = = = = = = = = = = 0 0

39 0. POZITÍV TÖRTEK 0. TÖRTEK ÖSSZEADÁSA ÉS KIVONÁSA c) + = = 7 + = =. Végezd el a következő műveleteket! a) + = 8 b) + = c) + = d) 7 + = 9 8. Végezd el a következő műveleteket! a) = 0 8 b) = 8 c) + + = = = 9 9. Tegnap Jancsi megette születésnapi tortájának az 8 részét ma pedig a torta -át. Mekkora része maradt meg Jancsi tortájának? 7. Gondoltam egy számra hozzáadtam -ot majd kivontam belőle -et és egészet kaptam eredményül. Melyik számra gondoltam?

40

41 0. MODUL TÖRTEK A törtek szorzása és osztása természetes számmal KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA MALMOS KATALIN

42 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET. FELADATLAP. Ha a rózsaszín rúd -et ér a) mennyit ér két világoskék rúd? b) mennyit ér három világoskék rúd? c) mennyit ér két piros rúd? d) mennyit ér három piros rúd?. Ha a világoskék rúd az a) mennyit ér két rózsaszín rúd? b) mennyit ér három rózsaszín rúd? c) mennyit ér két piros rúd? d) mennyit ér három piros rúd?. a) Ha a világoskék rúd -et ér mennyit ér két fehér rúd két piros rúd két citromsárga rúd? b) Ha a piros rúd az mennyit ér két fehér rúd két világoskék két citromsárga rúd? c) Ha a citromsárga rúd az mennyit ér két fehér két világoskék rúd két piros rúd?. Színezd ki a következő törteket kékkel a kétszeresét zölddel a háromszorosát sárgával a négyszeresét pirossal! nagy téglalap az egység. a) b)

43 0. POZITÍV TÖRTEK 0. TÖRTEK SZORZÁSA ÉS OSZTÁSA TERMÉSZETES SZÁMMAL 7 c) d) e) f) g) Mintafeladat Peti és János egyik nap elhatározták hogy felássák nagymamájuk kertjét. Peti első nap a kert részét ásta fel míg János ennek kétszeresét. Másnap ugyanúgy dolgoztak és estére végeztek is a munkával. Vajon a kertnek hányad részét ásta fel Peti a két nap alatt? Megoldás: Peti a kert részét ásta fel a két nap alatt. + = = = =. Válaszd ki az előző feladat valamelyik részfeladatát! Alkoss hozzá szöveget!

44 8 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET TUDNIVALÓ: Törtet természetes számmal úgy szorzunk hogy a számlálót megszorozzuk a természetes számmal a nevezőt pedig változatlanul hagyjuk. (Ha a tényezők között szerepel a 0 akkor a szorzat is 0.) Például: = + =.. a) Számítsd ki a szorzatot! Írd fel összegalakban is! 8 = = = = b) Írd fel a következő összegeket szorzatalakban és számítsd ki az eredményt! = = = + = c) Számítsd ki a szorzatokat! = = = = = 8 8 = 7. Karikázd be a helyes választ! Mennyi az háromszorosa? a) Mennyi a kétszerese? d) b) e) c) f) Mennyi az négyszerese? g) h) i)

45 0. POZITÍV TÖRTEK 0. TÖRTEK SZORZÁSA ÉS OSZTÁSA TERMÉSZETES SZÁMMAL 9 8. Melyik nagyobb? Rakd ki a megfelelő relációjeleket! a) b) c) 9. Végezd el a következő műveleteket! + 9 = 9 = + =. FELADATLAP Mintafeladat Gábor zsebpénzének 7 részét félretette. Megmaradt pénzéből ajándékot szeretne vásárolni anyukájának és apukájának karácsonyra. Ha azonos összeget szánt szülei ajándékára akkor zsebpénzének mekkora részét költötte külön-külön a szüleire? Megoldás Jelölje Gábor zsebpénzét egy szakasz: Osszuk 7 egyenlő részre: 7 7! Félretette az egész 7 részét. Ajándékra költötte: 7 = Gábor zsebpénzének részét költötte szülei ajándékára. 7 Az ajándékra szánt összeget elfelezte: :=. 7 7 Gábor zsebpénzének részét költötte külön-külön szülei ajándékára. 7. a) Tibi születésnapi tortájának az részét megette barátjával mielőtt még három osztálytársa megérkezett. Mennyi jut a megmaradt részből a későn érkezőknek ha Tibi igazságosan osztotta szét közöttük? b) Feri bácsi kertjének részére vörös rózsaszín sárga és fehér rózsákat szeretne ültetni. A kert további részén nem lesznek rózsák. A kert mekkora részét foglalják le vörös rózsák ha mind a négy rózsából ugyanakkora területet telepített Feri bácsi?

46 0 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET. Végezd el a kijelölt műveleteket! : = : 9 = : = 7 :7 = : = : 7 = : = : 9 =. A bordó rúd legyen az egész! Mennyit ér akkor a) a fehér rúd: b) négy fehér rúd: c) a rózsaszín rúd fele: d) a piros rúd: e) a piros rúd háromszorosa: f) a piros rúd fele: g) a lila rúd: h) a lila rúd kétszerese: i) a lila rúd fele: j) a lila rúd harmada: k) a lila rúd hatoda: TUDNIVALÓ: Törtet pozitív egész számmal úgy osztunk hogy a tört számlálóját osztjuk a pozitív egész számmal ez lesz a hányados számlálója a nevezőt pedig változatlanul hagyjuk. Például: : = 7 7 Bővítéssel mindig elérhető hogy a tört számlálójában olyan szám álljon amelyet el tudunk osztani az osztó pozitív egész számmal. Például: := :=. Végezd el a következő műveleteket! Ahol lehet egyszerűsítsd az eredményt illetve írd fel vegyestört alakban is! a) : d) 8 : g) : = b) : = c) := = e) := f) := 0 = h) : = i) :=

47 0. POZITÍV TÖRTEK 0. TÖRTEK SZORZÁSA ÉS OSZTÁSA TERMÉSZETES SZÁMMAL. Végezd el a következő műveleteket! Ahol lehet egyszerűsítsd az eredményt illetve írd fel vegyestört alakban is! 7 a) + : = : = b) c) 8 + : = : = 7 :7 = 9 : = 8 FELADATGYŰJTEMÉNY. a) Írd fel összegalakban a következő szorzatokat és számítsd ki az eredményt! = = 0 = 7 = = 9 00 = b) Írd fel a következő összegeket szorzatalakban és számítsd ki az eredményt! = + + = = = =. a) Számítsd ki a szorzatok értékét! = 8 = = = 0 00 = 8 =

48 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET b) Egészítsd ki az alábbi nyitott mondatokat! 0 0 b = 9 9 c = c) Egészítsd ki az alábbi nyitott mondatokat! a = b 9 = c =. Végezd el a következő műveleteket! Ahol lehet egyszerűsítsd az eredményt illetve írd fel vegyestört alakban is! 9 a) : = : = b) + : = : = 0 c) + := : + = 7. Egészítsd ki az alábbi nyitott mondatokat! a) : a = : b = 8 8 : c = : d = a b b) : = : = 8 8 c d : = : = 8 c) : = : = a b c 8 9 : = : 9 = 0 d

49 07. MODUL TÖRTEK A törtekről tanultak összefoglalása KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA MALMOS KATALIN

50 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET. FELADATLAP. Milyen törtszámokat jelölnek a betűk az alábbi számegyenesen?. Mindegyik rajz egy egészet jelent! Írd az egyes ábrák alá hogy mennyit ér a beszínezett rész? a). b). c). d).. Mindegyik rajz egy egészet jelent! Színezd be az részüket! a) b) c). Írd be a megfelelő helyre a következő töreteket! Rakd ki a megfelelő relációjeleket (< > =)! a) b) c) d). Bővítsd a következő törtet! Milyen számokat jelölnek a betűk? a d 9 = = = = = b c 7 e

51 0. POZITÍV TÖRTEK 07. A TÖRTEKRŐL TANULTAK ÖSSZEFOGLALÁSA 7. Végezd el a következő műveleteket! Ahol lehet egyszerűsítsd az eredményt illetve írd fel vegyestört alakban is! a) = = 9 b) : = c) + = + = = d) : = : = : 0 = = 0 8. Laci szüleinél a könyvszekrény legfelső polcán a történelmi könyvek vannak a középső polcon a természettudományos könyvek míg a legalsón a sportkönyvek. A legfelső polcon az összes könyv része a középsőn az része található. 0 darab sportkönyv van. a) Hány könyve van Laci szüleinek? b) Hány darab történelmi illetve természettudományos könyvük van? c) Könyveik hányad része sportkönyv? d) Kérdezz te is! Mit tudhatsz még meg a feladatból?

52

53 08. MODUL TÖRTEK Esélylatolgatás kísérletek játékok tapasztalatai alapján KÉSZÍTETTE: GIDÓFALVI ZSUZSA

54 8 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET TUDNIVALÓ: Azt a számot amely megmutatja hogy a kísérlet során hányszor dobtunk -est az -es dobás gyakoriságának nevezzük.. FELADATLAP. Tapasztalatgyűjtés a kockadobálásról. a) Dobj fel egy szabályos dobókockát és jegyezd le a dobás eredményét a füzetedbe! Ismételd meg ezt annyiszor ahányszor csak tudod perc alatt! b) Számold össze hogy melyik pontot hányszor dobtad! Töltsd ki a táblázatot! -est dobtam -est dobtam -ast dobtam -est dobtam -öst dobtam -ost dobtam. Mit gondolsz melyik szám hányszor fordul elő a következő kísérletek során? A kísérletek száma becslés kísérlet becslés kísérlet becslés kísérlet -es -es -as -es -ös -os becslés. Tippeld meg melyik szám hányszor fog előfordulni ha 0-szer feldobsz egy szabályos dobókockát! A kísérlet elvégzése után számold össze az egyes kimenetek gyakoriságát és ennek alapján töltsd ki a táblázat. sorát! Figyeld meg mennyit tévedtél! Mi okozta a tévedésedet? Kimenet Tipp Gyakoriság a kísérlet során Tévedés

55 0. POZITÍV TÖRTEK 08. ESÉLYLATOLGATÁS KÍSÉRLETEK JÁTÉKOK 9 Dobj 0-szer a játékkockával és a dobások eredményét jegyezd fel a következő táblázatba! Dobások száma Dobások kimenete Dobások száma Dobások kimenete Dobások száma Dobások kimenete Dobások száma Dobások kimenete Dobások száma Dobások kimenete Tippeld meg hogy a fej és az írás hányszor fog előfordulni ha 0-szer feldobsz egy pénzérmét! Kimenet Fej Írás Tipp Gyakoriság Tévedés Dobj 0-szer egy pénzérmével és a dobások eredményét jegyezd fel:...

56 0 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET TUDNIVALÓ: Az előző kísérletek jól mutatták hogy a kísérletek végzésekor nem csak az lehet a fontos hogy egy esemény hányszor következett be hanem azt is jó tudnunk hogy hány kísérletet végeztünk. Így viszonyítani tudjuk a vizsgált esemény gyakoriságát a kísérletek számához úgy hogy megállapítjuk az elvégzett kísérleteknek hányad részében következett be a megfigyelt esemény.. Elvégeztettük számítógéppel a kockadobás kísérletét 0-szer és aztán 00-szor. Az egyes események gyakoriságait táblázatba gyűjtöttük. a) Sejtsd meg milyen lesz 000 kísérletnél a gyakoriság sora! b) Viszonyítsd a gyakoriságot a kísérletek számához! Számítsd ki a kísérletek hányad részében dobtunk -est -est stb.! Kimenet Elvégzett kísérletek száma Gyakoriság 0 gyakoriság a kísérletek száma Gyakoriság gyakoriság 8 a kísérletek száma 00 Gyakoriság becslése 000 Gyakoriság a kísérletben gyakoriság a kísérletek száma 000. a) Gondold el hogy két játékkockával dobsz egyszerre. Szerinted melyik esemény bekövetkezésének van nagyobb esélye: a dobott pontok összege páros; a dobott pontok összege páratlan? Mit gondolsz van-e különbség a fenti események bekövetkezési esélyében aszerint hogy egy kockával dobsz kétszer egymás után és a dobott pontokat összeadod vagy két kockával dobsz egyszerre és vizsgálod az összes pontot? A sejtésed szerint tippeld meg 00 kísérletből melyik esemény hányszor fog bekövetkezni! Tipp: 00 kísérletből Egy kockával -szer Páros összeg Páratlan összeg Két kockával egyszerre

57 0. POZITÍV TÖRTEK 08. ESÉLYLATOLGATÁS KÍSÉRLETEK JÁTÉKOK Kísérlet: 00 kísérletből Egy kockával -szer Páros összeg Páratlan összeg Két kockával egyszerre b) Hányféleképpen érhető el hogy az számok közül kiválasztott két szám összege páros illetve páratlan legyen? Színezd a táblázat megfelelő mezőjét kékkel ha az összeg páratlan pirossal ha az összeg páros! 7. Ehhez a játékhoz szükség lesz egy dominókészletre. Rajzoljatok a füzetetekbe egy 0 lépéses játéktáblát: START CÉL Válasszatok egyet az alábbi állítások közül:. A dominó mindkét felén páros számú pötty van.. A dominón összesen páros számú pötty van.. A dominó két felén ugyanannyi pötty van.. A dominón összesen 0-nél több pötty van.. A dominó két felén található számok szorzata páros.. A dominó két felén található számok szorzata páratlan. Keverjétek össze a lefordított dominókat! A játék során egy dominót húz a sorra kerülő játékos. Azok a játékosok léphetnek a saját játéktáblájukon akiknél lévő állítás igaz a kiválasztott dominóra. Az a játékos nyer aki leghamarabb ér a célba. Beszéljétek meg igazságos volt-e a játék! 8. Készítsen magának minden játékos egy zacskóba néhány golyót a Babylon-készletből!. játékos: kék piros. játékos: kék piros. játékos: kék piros. játékos: kék piros. játékos: kék piros

58 MATEMATIKA A. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET. játékos: kék piros Mindenki a saját zacskójából húz egy golyót becsukott szemmel. Aki pirosat húz az kap egy pontot. a) Sejtitek-e hogy 0 játék után ki fog nyerni? b) Azt is tippeljétek meg kinek hány pontja lesz! c) Játsszatok! d) Magyarázzátok meg miért nem igazságos a játék! 9. Két dobókockával dobva a legkisebb összeg a legnagyobb lehet. a) Tervezzetek igazságos játékszabályt melyik játékos milyen dobásoknál kap pontot! b) Játsszatok! A játék során is úgy tapasztaltátok hogy igazságos volt a kitalált játékszabály? Ha nem akkor módosítsatok a szabályon!

TÖRTEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA, EGYSZERŰSÍTÉSE, BŐVÍTÉSE

TÖRTEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA, EGYSZERŰSÍTÉSE, BŐVÍTÉSE TÖRTEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA, EGYSZERŰSÍTÉSE, BŐVÍTÉSE . Az alábbi ábrákon a beszínezett rész -et ér. Mennyit ér a rajz be nem színezett része? Mennyit ér a teljes rajz? a) b) c) d) e) f). Állítsd növekvő sorrendbe

Részletesebben

MATEMATIKA KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKA KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKA KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 5. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET 2. félév A kiadvány KHF/4355-4/2008. engedélyszámon 2008..25. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio Kht. Kompetenciafejlesztő

Részletesebben

I. Egységtörtek. Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér.

I. Egységtörtek. Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér. Tudnivaló I. Egységtörtek Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér. Ezt röviden így írhatjuk: A nevező megmutatja, hogy az egységet hány egyenlő részre vágjuk. A

Részletesebben

0563. MODUL TÖRTEK. Törtek összehasonlítása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0563. MODUL TÖRTEK. Törtek összehasonlítása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 0. MODUL TÖRTEK Törtek összehasonlítása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA MALMOS KATALIN 0. Törtek Törtek összehasonlítása Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

0566. MODUL TÖRTEK. Törtek szorzása és osztása természetes számmal KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0566. MODUL TÖRTEK. Törtek szorzása és osztása természetes számmal KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 0. MODUL TÖRTEK Törtek szorzása és osztása természetes számmal KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 0. Törtek Törtek szorzása és osztása természetes számmal Tanári útmutató MODULLEÍRÁS

Részletesebben

0567. MODUL TÖRTEK. Törtekről tanultak összefoglalása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0567. MODUL TÖRTEK. Törtekről tanultak összefoglalása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 07. MODUL TÖRTEK Törtekről tanultak összefoglalása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 07. Törtek Törtekről tanultak összefoglalása Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret

Részletesebben

0561. MODUL TÖRTEK. Egységtörtek KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0561. MODUL TÖRTEK. Egységtörtek KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 056. MODUL TÖRTEK Egységtörtek KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 056. Törtek Egységtörtek Tanári útmutató 3 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A

Részletesebben

Amit a törtekről tudni kell Minimum követelményszint

Amit a törtekről tudni kell Minimum követelményszint Amit a törtekről tudni kell Minimum követelményszint Fontos megjegyzés: A szabályoknak nem a pontos matematikai meghatározását adtuk. Helyettük a gyakorlatban használható, egyszerű megfogalmazásokat írtunk.

Részletesebben

Amit a törtekről tudni kell 5. osztály végéig Minimum követelményszint

Amit a törtekről tudni kell 5. osztály végéig Minimum követelményszint Amit a törtekről tudni kell. osztály végéig Minimum követelményszint Fontos megjegyzés: A szabályoknak nem a pontos matematikai meghatározását adtuk. Helyettük a gyakorlatban használható, egyszerű megfogalmazásokat

Részletesebben

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ;

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ; . A racion lis sz mok A tanult sz mok halmaza A) Ábrázold számegyenesen az alábbi számokat! 8 + + 0 + 7 0 7 7 0 0. 0 Válogasd szét a számokat aszerint, hogy pozitív: pozitív is, negatív is: negatív: sem

Részletesebben

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;...

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... Egész számok természetes számok ( ) pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... 0 negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... egész számok ( ) 1. Írd a következõ számokat a halmazábra megfelelõ helyére! 3; 7; +6 ; (

Részletesebben

Írásbeli szorzás. a) b) c)

Írásbeli szorzás. a) b) c) Írásbeli szorzás 96 100 1. Számítsd ki a szorzatokat! a) 321 2 432 2 112 3 222 3 b) 211 2 142 2 113 3 112 4 c) 414 2 222 2 221 4 243 2 2. Becsüld meg a szorzatokat! Számítsd ki a feladatokat! a) 216 2

Részletesebben

0564. MODUL TÖRTEK. Törtek egyszerűsítése, bővítése KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0564. MODUL TÖRTEK. Törtek egyszerűsítése, bővítése KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 0. MODUL TÖRTEK Törtek egyszerűsítése, bővítése KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 0. Törtek Törtek egyszerűsítése, bővítése Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

0562. MODUL TÖRTEK. Egységtörtek többszörösei KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0562. MODUL TÖRTEK. Egységtörtek többszörösei KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 0. MODUL TÖRTEK Egységtörtek többszörösei KÉSZÍTETTE: LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 0. Törtek Egységtörtek többszörösei Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

0568. MODUL TÖRTEK. Esélylatolgatás kísérletek, játékok tapasztalatai alapján KÉSZÍTETTE: GIDÓFALVI ZSUZSA

0568. MODUL TÖRTEK. Esélylatolgatás kísérletek, játékok tapasztalatai alapján KÉSZÍTETTE: GIDÓFALVI ZSUZSA 0568. MODUL TÖRTEK Esélylatolgatás kísérletek, játékok tapasztalatai alapján KÉSZÍTETTE: GIDÓFALVI ZSUZSA 0568. Törtek Esélylatolgatás kísérletek, játékok tapasztalatai alapján Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 2. évfolyam MÉRŐLAPOK 7. modul 6. melléklet 2. évfolyam 1. mérőlap tanuló/1. 1. Írd le a számokat egymás mellé! ; ; ; ; 2. Tedd a kapott számokat csökkenő sorrendbe!

Részletesebben

Sorba rendezés és válogatás

Sorba rendezés és válogatás Sorba rendezés és válogatás Keress olyan betűket és számokat, amelyeknek vízszintes tükörtengelyük van! Írd le! Keress olyan szavakat, amelyeknek minden betűje tükrös (szimmetrikus), amilyen például a

Részletesebben

Dudás Gabriella Hetényiné Kulcsár Mária Machánné Tatár Rita Sós Mária. sokszínû. 5 gyakorló. kompetenciafejlesztõ munkafüzet. 2.

Dudás Gabriella Hetényiné Kulcsár Mária Machánné Tatár Rita Sós Mária. sokszínû. 5 gyakorló. kompetenciafejlesztõ munkafüzet. 2. Dudás Gabriella Hetényiné Kulcsár Mária Machánné Tatár Rita Sós Mária sokszínû gyakorló kompetenciafejlesztõ munkafüzet. kötet Mozaik Kiadó Szeged, Színesrúd-készlet. Törtek bõvítése és egyszerûsítése

Részletesebben

Törtek. Rendelhetőek nagyon jó szemléltethető eszközök könyvesboltokban és internetek is, pl:

Törtek. Rendelhetőek nagyon jó szemléltethető eszközök könyvesboltokban és internetek is, pl: Törtek A törteknek kétféle értelmezése van: - Egy egészet valamennyi részre (nevező) osztunk, és abból kiválasztunk valahány darabot (számláló) - Valamennyi egészet (számláló), valahány részre osztunk

Részletesebben

0565. MODUL TÖRTEK. Törtek összeadása és kivonása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0565. MODUL TÖRTEK. Törtek összeadása és kivonása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 0. MODUL TÖRTEK Törtek összeadása és kivonása KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY-LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 0. Törtek Törtek összeadása és kivonása Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Azonos nevezőjű törtek

Részletesebben

50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia

50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 2. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 3. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 4. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia és csoport

Részletesebben

1. fogalom. Add meg az összeadásban szereplő számok elnevezéseit! Milyen tulajdonságai vannak az összeadásnak? Hogyan ellenőrizzük az összeadást?

1. fogalom. Add meg az összeadásban szereplő számok elnevezéseit! Milyen tulajdonságai vannak az összeadásnak? Hogyan ellenőrizzük az összeadást? 1. fogalom Add meg az összeadásban szereplő számok 73 + 19 = 92 összeadandók (tagok) összeg Összeadandók (tagok): amiket összeadunk. Összeg: az összeadás eredménye. Milyen tulajdonságai vannak az összeadásnak?

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola 2015. 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen, majd oldd meg a feladatokat! A részeredményeket

Részletesebben

Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is!

Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is! Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is! Ha a zöld vonalak mentén lévő pöttyöket adod össze, akkor 5+5+5=, vagy 3 =. Ha a piros

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Eötvös Károly Közös Fenntartású Óvoda, Általános Iskola 2012. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le!

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le! 47. modul 1/A melléklet 2. évfolyam Feladatkártyák tanuló/1. Elrejtettem egy logikai lapot. Ezt kérdezték tőlem: én ezt feleltem:? nem? nem? nem nagy? nem? igen? nem Ha kitaláltad, rajzold le az elrejtett

Részletesebben

1. Írd le számjegyekkel illetve betűkkel az alábbi számokat! Tízezer-hétszáztizenkettő Huszonhétmillió-hétezer-nyolc

1. Írd le számjegyekkel illetve betűkkel az alábbi számokat! Tízezer-hétszáztizenkettő Huszonhétmillió-hétezer-nyolc 1. Írd le számjegyekkel illetve betűkkel az alábbi számokat! Tízezer-hétszáztizenkettő Huszonhétmillió-hétezer-nyolc 10 325 337 30 103 000 002 2. Végezd el az alábbi műveleteket, ahol jelölve van ellenőrizz!

Részletesebben

Műveletek egész számokkal

Műveletek egész számokkal Mit tudunk az egész számokról? 1. Döntsd el, hogy igazak-e a következő állítások az A halmaz elemeire! a) Az A halmaz elemei között 3 pozitív szám van. b) A legkisebb szám abszolút értéke a legnagyobb.

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY ABASÁR, 2018

MATEMATIKA VERSENY ABASÁR, 2018 MATEMATIKA VERSENY ABASÁR, 2018 1. osztály 2018 /55 pont 1. Folytasd a sort! 0 1 1 2 3 5 /4 pont 2. Melyik ábra illik a kérdőjel helyére? Karikázd be a betűjelét! (A) (B) (C) (D) (E) 3. Számold ki a feladatokat,

Részletesebben

A Zöld Matek blogon november augusztus. között megjelent. ingyenes feladatlapok. 1. osztályosoknak.

A Zöld Matek blogon november augusztus. között megjelent. ingyenes feladatlapok. 1. osztályosoknak. A Zöld Matek blogon 2014. november 2017. augusztus között megjelent ingyenes feladatlapok 1. osztályosoknak. 1. Színezz a minta szerint! 2. Milyen sorrendben történt a növény fejlődése? Rajzold be a nyilakat!

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

X. PANGEA Matematika Verseny I. forduló 3. évfolyam. 1. Melyik az az alakzat az alábbiak közül, amelyiknek nincs tükörtengelye?

X. PANGEA Matematika Verseny I. forduló 3. évfolyam. 1. Melyik az az alakzat az alábbiak közül, amelyiknek nincs tükörtengelye? 1. Melyik az az alakzat az alábbiak közül, amelyiknek nincs tükörtengelye? A) B) C) D) 2. A szorzat egyik számjegye hiányzik. Mennyi lehet az a számjegy? 27 33 33 27 = 3 0 A) 0 B) 3 C) 6 D) 9 3. Tapsifüles

Részletesebben

A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla

A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla 1. Játsszátok el, amit a képen láttok! Hány ujj van a magasban, ha 1 kezet 3 kezet 4 kezet 0 kezet 6 kezet 8 kezet látsz? 1 @ 5 = 3 @ 5 = 4 @ 5 = 0 @ 5 = 0 2. Építsd

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 4. évfolyam mérőlapok A kiadvány KHF/2569-5/2009. engedélyszámon 2009.05.13. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio Kht. Kompetenciafejlesztő oktatási

Részletesebben

Előadó: Horváth Judit

Előadó: Horváth Judit Előadó: Horváth Judit Előkészítés Tapasztalatszerzés: tevékenység eszközhasználat játék Az összeadás, kivonás típusai Változtatás Hasonlítás Egyesítés A típusok variánsai Fordított, indirekt szövegű feladatok

Részletesebben

Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak

Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak II. kötet Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Bevezető Kedves Harmadik Osztályos Tanuló! A matematika-munkafüzeted II. kötetét tartod a

Részletesebben

0653. MODUL TÖRTEK. Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0653. MODUL TÖRTEK. Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 06. MODUL TÖRTEK Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 06. Törtek Szorzás törttel, osztás törttel Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Kedves harmadik osztályosok!

Kedves harmadik osztályosok! Kedves harmadik osztályosok! Köszöntünk titeket a matematika birodalmában! 3. osztályban is folytatjuk a barangolást. Ismét új kalandok, új felfedezések és rejtvényes feladatok várnak rátok. tankönyv mellett

Részletesebben

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Második félév. Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Második félév. Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó Második félév Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 0 SZORZÁS ÉS OSZTÁS -VEL Mesélj a képrõl! Hány kerékpár és kerék van a képen?

Részletesebben

4. évfolyam A feladatsor

4. évfolyam A feladatsor Név: 4. évfolyam A feladatsor Osztály: Kedves Vizsgázó! Olvasd el figyelmesen a feladatokat, gondold át a megoldások menetét! Eredményes, sikeres munkát kívánunk!. a) Írd le számjegyekkel! Rendezd a számokat

Részletesebben

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét?

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? 1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? A) 37 m B) 22 m C) 30 m D) 44 m E) 105 m 2. Ádám három barátjával közösen a kis kockákból

Részletesebben

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal Matematika A 2. évfolyam Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal 35. modul Készítette: Szitányi Judit 2 modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés

Részletesebben

Számok és műveletek 10-től 20-ig

Számok és műveletek 10-től 20-ig Számok és műveletek től 20ig. Hány gyerek vesz részt a síversenyen? 2. Hányas számú versenyző áll a 4. helyen, 3. helyen,. helyen? A versenyzők közül hányadik helyen áll a 4es számú, 3as számú, es számú?

Részletesebben

0651. MODUL TÖRTEK. A törtekről tanultak ismétlése KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0651. MODUL TÖRTEK. A törtekről tanultak ismétlése KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 065. MODUL TÖRTEK A törtekről tanultak ismétlése KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 065. Törtek A törtekről tanultak ismétlése Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Sorba rakva majd kijön! (A szerialitás fejlesztése) Válogatott témák válogatott feladatok 6. feladatcsomag

Sorba rakva majd kijön! (A szerialitás fejlesztése) Válogatott témák válogatott feladatok 6. feladatcsomag KOMPLEX ELADATOK Válogatott témák válogatott megoldások 3.6 Sorba rakva majd kijön! (A szerialitás fejlesztése) Válogatott témák válogatott feladatok 6. feladatcsomag Életkor: ogalmak, eljárások: 10 14

Részletesebben

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1 TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN Egy híres sakkozó nevét kapod, ha jó úton jársz. Írd át színessel a név betûit! P O V G P O L G J Á R D U J T U T D I I T 2. Moziba mentek a bábok. Nézz körül a nézôtéren, és válaszolj

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

1. Dóri, Samu és Bianka pénzt számoltak, és beváltották nagyobb egységekre. Rakd ki

1. Dóri, Samu és Bianka pénzt számoltak, és beváltották nagyobb egységekre. Rakd ki Számok ezerig. Dóri, Samu és Bianka pénzt számoltak, és beváltották nagyobb egységekre. Rakd ki játék pénzzel! a) Dóri pénze: Helyiérték-táblázatba írva: Százas Tízes Egyes 5 3 százas + 5 tízes + 3 egyes

Részletesebben

Köszöntünk titeket a negyedik osztályban!

Köszöntünk titeket a negyedik osztályban! Köszöntünk titeket a negyedik osztályban! Ez a számolófüzet a tankönyv és feladatgyûjtemény mellett segítségetekre lesz abban, hogy használatával gyakoroljátok a matematikaórán tanultakat. A következô

Részletesebben

Pótvizsga anyaga 5. osztály (Iskola honlapján is megtalálható!) Pótvizsga: beadandó feladatok 45 perces írásbeli szóbeli a megadott témakörökből

Pótvizsga anyaga 5. osztály (Iskola honlapján is megtalálható!) Pótvizsga: beadandó feladatok 45 perces írásbeli szóbeli a megadott témakörökből Pótvizsga anyaga 5. osztály (Iskola honlapján is megtalálható!) Természetes számok: 0123 (TK 4-49.oldal) - tízes számrendszer helyi értékei alaki érték valódi érték - becslés kerekítés - alapműveletek:

Részletesebben

91 100% kiválóan megfelelt 76 90% jól megfelelt 55 75% közepesen megfelelt 35 54% gyengén megfelelt 0 34% nem felelt meg

91 100% kiválóan megfelelt 76 90% jól megfelelt 55 75% közepesen megfelelt 35 54% gyengén megfelelt 0 34% nem felelt meg Kedves Kollégák! A Negyedik matematikakönyvem tankönyvekhez készítettük el a matematika felmé rőfüzetünket. Az első a tanév eleji tájékozódó felmérés, amelynek célja az előző tanév során megszerzett ismeretek

Részletesebben

4) Hány fecskének van ugyanannyi lába, mint 33 kecskének? 6) A hét törpe életkorának összege 484 év. Mennyi lesz az életkoruk összege 4 év múlva?

4) Hány fecskének van ugyanannyi lába, mint 33 kecskének? 6) A hét törpe életkorának összege 484 év. Mennyi lesz az életkoruk összege 4 év múlva? PANNONHALMA TKT RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS ALAPFOKÚ MŐVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY Akik vonzódnak a matematikához, azokat izgalomba hozza a feladat, akiknek nincs érzékük hozzá, azokat elriasztja.

Részletesebben

Egész számok értelmezése, összehasonlítása

Egész számok értelmezése, összehasonlítása Egész számok értelmezése, összehasonlítása Mindennapi életünkben jelenlevő ellentétes mennyiségek kifejezésére a természetes számok halmazát (0; 1; 2; 3; 4; 5 ) ki kellett egészítenünk. 0 +1, +2, +3 +

Részletesebben

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a Test 1

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a Test 1 CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2014 Test 1 Matematică pentru elevii de la şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară Judeţul/sectorul... Localitatea...

Részletesebben

6 ; 5 6 ; 4 3 ; 4 3 ; 3 2 ; 9 6 ; 1 2 ; 7 5 ; 3 10 ; 8 4 ; 10 8 ; 2

6 ; 5 6 ; 4 3 ; 4 3 ; 3 2 ; 9 6 ; 1 2 ; 7 5 ; 3 10 ; 8 4 ; 10 8 ; 2 T rtek. ttekint s A) Ábrázold a törteket az adott számegyenesen! Rendezd nagyság szerint növekvő sorrendbe őket! a) ; 6 ; ; 6 ; ; 6 ; ; 6 ; 7 6 ; ; 9 6 ; 6. 0 b) ; 0 ; ; 7 0 ; ; ; 0 ; 8 0 ; 8 ; ; 0 ; 0.

Részletesebben

Írásbeli összeadás. Háromjegyű számok összeadása. 1. Végezd el az összeadásokat! 2. a) Számítsd ki, mennyibe kerül a következő 2-2 báb!

Írásbeli összeadás. Háromjegyű számok összeadása. 1. Végezd el az összeadásokat! 2. a) Számítsd ki, mennyibe kerül a következő 2-2 báb! Írásbeli összeadás Háromjegyű számok összeadása 1. Végezd el az összeadásokat! 254 + 200 = 162 + 310 = 235 + 240 = 351 + 124 = 2. a) Számítsd ki, mennyibe kerül a következő 2-2 báb! 213 Ft 164 Ft 222 Ft

Részletesebben

8. OSZTÁLY ; ; ; 1; 3; ; ;.

8. OSZTÁLY ; ; ; 1; 3; ; ;. BEM JÓZSEF Jelszó:... VÁROSI MATEMATIKAVERSENY Teremszám:... 2010. december 7-8. Hely:... 8. OSZTÁLY Tiszta versenyidő: 90 perc. A feladatokat többször is olvasd el figyelmesen! A megoldás menetét, gondolataidat

Részletesebben

Hasonlítsd össze! Melyik nagyobb, mennyivel? Tedd ki a jelet!

Hasonlítsd össze! Melyik nagyobb, mennyivel? Tedd ki a jelet! 49. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia és tanuló Hasonlítsd össze! Melyik nagyobb, mennyivel? Tedd ki a jelet! 26 + 33 25 + 33 12 + 35 12 + 31 62 + 15 63 + 14 43 26 53 26 35 13 35 15 62 18 72

Részletesebben

b) Melyikben szerepel az ezres helyiértéken a 6-os alaki értékű szám? c) Melyik helyiértéken áll az egyes számokban a 6-os alaki értékű szám?

b) Melyikben szerepel az ezres helyiértéken a 6-os alaki értékű szám? c) Melyik helyiértéken áll az egyes számokban a 6-os alaki értékű szám? A term szetes sz mok 1. Helyi rt kes r s, sz mk rb v t s 1 Monddkihangosanakövetkezőszámokat! a = 1 426 517; b = 142 617; c = 1 426 715; d = 1 042 657; e = 1 402 657; f = 241 617. a) Állítsd a számokat

Részletesebben

2 2 = 2 p. = 2 p. 2. Végezd el a kijelölt műveleteket! 3. Végezd el a kijelölt műveleteket! 4. Alakítsad szorzattá az összeget!

2 2 = 2 p. = 2 p. 2. Végezd el a kijelölt műveleteket! 3. Végezd el a kijelölt műveleteket! 4. Alakítsad szorzattá az összeget! Matematika vizsga 014. 9. osztály Név: Az 1-1. feladatok megoldását a feladatlapra írd! A 1-19. feladatokat a négyzetrácsos lapon oldd meg! 1. Számítsd ki az alábbi kifejezések pontos értékét! 0, = = p

Részletesebben

0644. MODUL SZÁMELMÉLET. Közös osztók, közös többszörösök KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA

0644. MODUL SZÁMELMÉLET. Közös osztók, közös többszörösök KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0644. MODUL SZÁMELMÉLET Közös osztók, közös többszörösök KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0644. Számelmélet Közös osztók, közös többszörösök Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

0645. MODUL SZÁMELMÉLET. Gyakorlás, mérés KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA

0645. MODUL SZÁMELMÉLET. Gyakorlás, mérés KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0645. MODUL SZÁMELMÉLET Gyakorlás, mérés KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0645. Számelmélet Gyakorlás, mérés Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A

Részletesebben

Százalékszámítás gyakorlatok

Százalékszámítás gyakorlatok Százalékszámítás gyakorlatok 1. Minden tanuló egy 10cm 10cm-es négyzetlapot kap, egy ollót, vonalzót, színes ceruzákat. Feladatuk, hogy az eszközök segítségével válaszoljanak a füzetbe az alábbi kérdésekre:

Részletesebben

1 = 1x1 1+3 = 2x2 1+3+5 = 3x3 1+3+5+7 = 4x4

1 = 1x1 1+3 = 2x2 1+3+5 = 3x3 1+3+5+7 = 4x4 . Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 0/0 II. forduló = x + = x ++ = x +++ = x Ennek ismeretében mennyivel egyenlő ++++...+9+99=? A ) 0. D ) 0 000 6 C ) 0 D ) A Földközi-tengerben a só-víz aránya :

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 1. évfolyam TANULÓI eszközök 2. félév A kiadvány KHF/3986-15/2008. engedélyszámon 2008.08.22. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio Kht. Kompetenciafejlesztő

Részletesebben

Néhány kockadobással kapcsolatos feladat 1 P 6

Néhány kockadobással kapcsolatos feladat 1 P 6 Néhány kockadobással kapcsolatos feladat Feldobunk egy kockát. Az eseménytér: ; 2; ; ; ; Az összes esetek száma:. Feldobunk egy kockát. Mi a valószínűsége, hogy hatost dobunk? A kedvező esetek száma: (hatost

Részletesebben

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal!

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! A római számok 1. Budapesten a kerületeket római számokkal jelölik. Vizsgáld meg a térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! Hányadik kerületben található a Parlament épülete? Melyik kerületbe

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola 2016. 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen, majd oldd meg a feladatokat! A részeredményeket

Részletesebben

Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak

Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak I. kötet Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Bevezető Kedves Harmadik Osztályos Tanuló! A matematika-munkafüzeted I. kötetét tartod a kezedben,

Részletesebben

Kedves Második Osztályos Tanuló!

Kedves Második Osztályos Tanuló! Kedves Második Osztályos Tanuló! Reméljük, hogy az első osztályban megkedvelted a matematikát. Ebben a feladatgyűjteményben is sok érdekes feladattal találkozhatsz. Akad közöttük tréfás, gondolkodtató,

Részletesebben

Matematika. 1. osztály. 2. osztály

Matematika. 1. osztály. 2. osztály Matematika 1. osztály - képes halmazokat összehasonlítani az elemek száma szerint, halmazt alkotni; - képes állítások igazságtartalmának eldöntésére, állításokat megfogalmazni; - halmazok elemeit összehasonlítja,

Részletesebben

JAVÍTÓKULCS 6. osztályosok számára B-2 feladatlap

JAVÍTÓKULCS 6. osztályosok számára B-2 feladatlap JAVÍTÓKULCS 6. osztályosok számára B-2 feladatlap 2001. február 7. 1. A jéghegyeknek csak 1/9 része van a vízfelszín felett. Hány tonnás az a jéghegy, amelynek víz alatti része 96 tonna tömegű? A válasz:

Részletesebben

1. Színezd az uborkát zöldre, a paradicsomot pirosra, az almát sárgára. Hány rajzot festettél ki? 2. Számold meg a kiscicákat! Színezd ki az ötödiket!

1. Színezd az uborkát zöldre, a paradicsomot pirosra, az almát sárgára. Hány rajzot festettél ki? 2. Számold meg a kiscicákat! Színezd ki az ötödiket! 1. Színezd az uborkát zöldre, a paradicsomot pirosra, az almát sárgára. Hány rajzot festettél ki? 2. Számold meg a kiscicákat! Színezd ki az ötödiket! 3. Rajzold körül a kis kockákat folytonos vonallal.

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez TANMENETJAVASLAT Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA tankönyv ötödikeseknek címû tankönyvéhez A heti 3 óra, évi 111 óra B heti 4 óra, évi 148 óra Javaslat témazáró dolgozatra: Dr. Korányi Erzsébet: Matematika

Részletesebben

A fejlesztés várt eredményei a 1. évfolyam végén

A fejlesztés várt eredményei a 1. évfolyam végén A tanuló legyen képes: A fejlesztés várt eredményei a 1. évfolyam végén - Halmazalkotásra, összehasonlításra az elemek száma szerint; - Állítások igazságtartalmának eldöntésére, állítások megfogalmazására;

Részletesebben

Klasszikus valószínűségszámítás

Klasszikus valószínűségszámítás Klasszikus valószínűségi mező 1) Egy építőanyag raktárba vasúton és teherautón szállítanak árut. Legyen az A esemény az, amikor egy napon vasúti szállítás van, B esemény jelentse azt, hogy teherautón van

Részletesebben

Matematika. 1. évfolyam. I. félév

Matematika. 1. évfolyam. I. félév Matematika 1. évfolyam - Biztos számfogalom a 10-es számkörben - Egyjegyű szám fogalmának ismerete - Páros, páratlan fogalma - Sorszám helyes használata szóban - Növekvő, csökkenő számsorozatok felismerése

Részletesebben

PYTAGORIÁDA. 1. Két szám összege 156. Az első összeadandó a 86 és a 34 különbsége. Mekkora a másik összeadandó?

PYTAGORIÁDA. 1. Két szám összege 156. Az első összeadandó a 86 és a 34 különbsége. Mekkora a másik összeadandó? Az iskolai forduló feladatai 2006/2007-es tanév Kategória P 3 1. Két szám összege 156. Az első összeadandó a 86 és a 34 különbsége. Mekkora a másik összeadandó? 2. Számítsd ki: 19 18 + 17 16 + 15 14 =

Részletesebben

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó Elsõ félév Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 0 ÖSSZEHASONLÍTÁS Húzd át azokat, amelyek nincsenek a fenti képen! Karikázz be annyit,

Részletesebben

Köszöntünk titeket a harmadik osztályban!

Köszöntünk titeket a harmadik osztályban! Köszöntünk titeket a harmadik osztályban! Ez a számolófüzet a tankönyv és feladatgyűjtemény mellett segítségetekre lesz abban, hogy használatával gyakoroljátok a matematika órán tanultakat. A következő

Részletesebben

2005_01/1 Leírtunk egymás mellé hét racionális számot úgy, hogy a két szélső kivételével mindegyik eggyel nagyobb a két szomszédja szorzatánál.

2005_01/1 Leírtunk egymás mellé hét racionális számot úgy, hogy a két szélső kivételével mindegyik eggyel nagyobb a két szomszédja szorzatánál. Számolásos feladatok, műveletek 2004_1/1 Töltsd ki az alábbi bűvös négyzet hiányzó mezőit úgy, hogy a négyzetben szereplő minden szám különböző legyen, és minden sorban, oszlopban és a két átlóban is ugyanannyi

Részletesebben

MATEMATIKA A. feladatlapok. 2. évfolyam. 2. félév

MATEMATIKA A. feladatlapok. 2. évfolyam. 2. félév MATEMATIKA A feladatlapok. évfolyam. félév A kiadvány KHF/3993-18/008. engedélyszámon 008.08.18. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio Kht. Kompetenciafejlesztő oktatási program kerettanterv A

Részletesebben

46. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY NEGYEDIK OSZTÁLY

46. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY NEGYEDIK OSZTÁLY 6. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Megyei forduló Javítási útmutató NEGYEDIK OSZTÁLY 1. Írd be az 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 és 12 számokat a kis körökbe úgy, hogy a szomszédos számok különbsége

Részletesebben

TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK. 34. modul

TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK. 34. modul Matematika A 3. évfolyam TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK 34. modul Készítette: SZITÁNYI JUDIT matematika A 3. ÉVFOLYAM 34. modul TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

1.) Csaba egy 86 oldalas könyv 50 oldalát elolvasta. Hány nap alatt fejezi be a könyvet ha egy nap 9 oldalt olvas belőle? A) 6 B) 4 C) 3 D) 5

1.) Csaba egy 86 oldalas könyv 50 oldalát elolvasta. Hány nap alatt fejezi be a könyvet ha egy nap 9 oldalt olvas belőle? A) 6 B) 4 C) 3 D) 5 WWW.ORCHIDEA.HU 1 1.) Csaba egy 86 oldalas könyv 50 oldalát elolvasta. Hány nap alatt fejezi be a könyvet ha egy nap 9 oldalt olvas belőle? A) 6 B) 4 C) 3 D) 5 2.) Számítsd ki a végeredményt: 1 1 1 1 1

Részletesebben

Számelmélet. 4. Igazolja, hogy ha hat egész szám összege páratlan, akkor e számok szorzata páros!

Számelmélet. 4. Igazolja, hogy ha hat egész szám összege páratlan, akkor e számok szorzata páros! Számelmélet - oszthatóság definíciója - oszthatósági szabályok - maradékos osztás - prímek definíciója - összetett szám definíciója - legnagyobb közös osztó definíciója - legnagyobb közös osztó meghatározása

Részletesebben

Bevezető Kedves Negyedik Osztályos Tanuló!

Bevezető Kedves Negyedik Osztályos Tanuló! Bevezető Kedves Negyedik Osztályos Tanuló! A matematika-munkafüzeted II. kötetét tartod a kezedben, amely hasonlóan az I. kötethez segítségedre lesz a tankönyvben tanultak gyakorlásához. Reméljük, örömödet

Részletesebben

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez Feladatok a MATEMATIKA standardleírás 2. szintjéhez A feladat sorszáma: 1. Standardszint: 2. Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok Képes különböző elemek közös tulajdonságainak felismerésére.

Részletesebben

Számelmélet Megoldások

Számelmélet Megoldások Számelmélet Megoldások 1) Egy számtani sorozat második tagja 17, harmadik tagja 1. a) Mekkora az első 150 tag összege? (5 pont) Kiszámoltuk ebben a sorozatban az első 111 tag összegét: 5 863. b) Igaz-e,

Részletesebben

FOLYTATÁS A TÚLOLDALON!

FOLYTATÁS A TÚLOLDALON! ÖTÖDIK OSZTÁLY 1. Egy négyjegyű számról ezeket tudjuk: (1) van 3 egymást követő számjegye; (2) ezek közül az egyik duplája egy másiknak; (3) a 4 db számjegy összege 10; (4) a 4 db számjegy szorzata 0;

Részletesebben

KÉSZÍTSÜNK ÁBRÁT évfolyam

KÉSZÍTSÜNK ÁBRÁT évfolyam Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 2600 Vác, Németh László u. 4-6. : 27-317 - 077 /fax: 27-315 - 093 WEB: http://boronkay.vac.hu e-mail: boronkay@vac.hu Levelező Matematika Szakkör 2018/2019.

Részletesebben

MEGOLDÓKULCSOK. 1. feladatsor (1. osztály)

MEGOLDÓKULCSOK. 1. feladatsor (1. osztály) MEGOLDÓKULCSOK 1. feladatsor (1. osztály) 1. feladat 8 9 10 14 15 16 10 11 12 18 19 20 1. pontdoboz: Hibátlan számszomszédok írása 1 pont, hiba 0 pont. 2. feladat 20 17 14 11 8 5 2 2. pontdoboz: Szabályfelismerésért

Részletesebben

A HARMADIK MATEMATIKAKÖNYVEM tankönyvekhez készítettük el a matematika felmérőfüzetünket.

A HARMADIK MATEMATIKAKÖNYVEM tankönyvekhez készítettük el a matematika felmérőfüzetünket. Kedves Kollégák! A HARMADIK MATEMATIKAKÖNYVEM tankönyvekhez készítettük el a matematika felmérőfüzetünket. Az új tanítói kézikönyvek már tartalmazzák a 11 felmérés javítókulcsait és az értékelési javaslatokat

Részletesebben

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó Elsõ félév Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 03 ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Figyeld meg a fenti képet! Döntsd el, hogy igaz vagy hamis az

Részletesebben

Tükrözés, eltolás, elforgatás. Egybevágó alakzatok

Tükrözés, eltolás, elforgatás. Egybevágó alakzatok Tükrözés, eltolás, elforgatás. Egyevágó alakzatok Tükrözz a megadott tengelyekre! Mindig a tükörképet tükrözd tová! Tükrös vagy trükkös? Jelöld e a tükörtengelyt, ha tükrös a minta! a) ) c) 3. Told el

Részletesebben

2. Adott a valós számok halmazán értelmezett f ( x) 3. Oldja meg a [ π; π] zárt intervallumon a. A \ B = { } 2 pont. függvény.

2. Adott a valós számok halmazán értelmezett f ( x) 3. Oldja meg a [ π; π] zárt intervallumon a. A \ B = { } 2 pont. függvény. 1. Az A halmaz elemei a ( 5)-nél nagyobb, de 2-nél kisebb egész számok. B a pozitív egész számok halmaza. Elemeinek felsorolásával adja meg az A \ B halmazt! A \ B = { } 2. Adott a valós számok halmazán

Részletesebben

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok.

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok. Idôpontok és idôtartamok étfő Ismerkedés a naptárral 1 edd 2 rda 3 ütörtök 4 éntek 5 6 Szombat Vasárnap ÁRILIS étfô edd rda ütörtök éntek Szombat Vasárnap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Részletesebben