Míg a kabar ifjúság távol volt hazulról, a szomszédos tatárok gyakran rajtaütöttek az öreg kabar parasztokon és földjeiket feldúlták.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Míg a kabar ifjúság távol volt hazulról, a szomszédos tatárok gyakran rajtaütöttek az öreg kabar parasztokon és földjeiket feldúlták."

Átírás

1 253. Arvisura - A magyarok eredete medvetoros évben (Kr.u. 180) az úz származású Varga Győző lett, a hun törzsszövetség fősámánja. Kora ifjúságában a kinajok országában cserepes mesterséget, majd selyemkészítést és varga mesterséget tanult. Lovas parancsnoka lett a Selyem-úton folyó kereskedelemnek. Egy selyemkészítő bölcs leányát vette feleségül, majd Ordoszban meghonosította a selyemszövést. Amikor nagyapja, az Öreg Bozók a sámánképzést meghirdette, unokái közül őt jelölte ki sámántanulónak. Eredeti neve Ragály volt, de a kinajok nyelvének elsajátítása után a Varga nevet, majd a sámánképzés győzteseként a Győző nevet vette fel. Hatalmas szervezőképességével újra egybefogta a szétforgácsolódott hun törzsszövetséget és Ordoszban (mai Paoto, (Kína) Ordosz-vidék a Sárga-folyó hatalmas kanyarulatában, ma Kína Északi részén elhelyezkedő Belső-Mongóliában található) a kinajokkal is felújította a Béke és rokonság néven ismert örök barátságot. Ellenfele, Rakaca -aki a sámánképzésen a második lett- másként vélekedett. Szerinte fejlődést csak győztes kalandozás hozhat. Ezért az altáji kabarok egy évig csak fegyvert készítettek és a medvetoros év (Kr.u. 181) tavaszán a fiatalok új kalandra indultak. Míg a kabar ifjúság távol volt hazulról, a szomszédos tatárok gyakran rajtaütöttek az öreg kabar parasztokon és földjeiket feldúlták. Ókori Tatár íjász Mai Tatár íjász Tatár lovas katona páncélja

2 Tatárok Mikor a kalandozásból Rakaca hazatért, a Bajkál-tó környéki kabar szállásokat megsemmisítve találta. A tatárok még az Altáj vidék kabarjainak asszonyait, gyermekeit, öregeit is megölték. Az életben maradt kabarok a Bajkál-tó környékéről az Altájba, majd annak síkságaira vonultak. Akinek a kalandozások eredményeként Sumer-földi rabszolganője volt, az Altáj-Buda környékén telepedett le, az asszony nélkül maradt kabarok pedig a déli manysiknál szálltak meg. Altáj, Altáj-Buda, Marina birodalma Az Etil folyótól (Volga folyó) keletre, a Béla-tó környékén marami törzsek éltek. A Káma vidékén merija törzsek. Ezek barátságos asszonyuralom alatt éltek és minden rokon törzs ifjúságát szívesen látták. A kabarok először a suomákkal (finnek), majd a mordvinokkal, végül azok nyugatra vonulása után a Kövezsd csatájában megfogyatkozott manysikkal léptek marami-por és merija-mos asszonyuralmi házasságra. Később teljesen átvették a Tórem-hitet. Rakaca a sámánképzés eredményeként minden tekintetben ismerte a manysik helyzetét, tehát tudta, hogy a kabar vész után a kabarok életben maradásának egyedüli útja a manysikkal való egyesülés. Az asszonyuralom alatt lévő manysik szívesen látták a sok zsákmánnyal érkező kabarokat, sőt Káma fejedelem a leányát is a kabarok ifjú vezérének, Berénynek adta feleségül. A kabarok ugyanis megszüntették Rakaca vezérségét és sámáni beosztásában a manysikhoz vezényelték, öccsét pedig -aki ellenezte a kalandozásokat- a szabad kabarok Berény fejedelem néven vezérükké választották.

3 Az etil-kabarok tehát egyesültek a marami-manysikkal, az altáji kabarok pedig megmaradtak férfiuralom alatt. De Berény kabarjainak nem tetszett sem az etil-féle asszonyuralom, sem az altáji férfiuralom, ezért ez a Berény-féle harmadik kabar törzs új utakra lépett. Kabar lovas Árpád-kori Kabar sírok Berény törzse a Tura folyótól (Ural-hegység területei) a Turga-i kapuig (Ez lett a fővezéri szállás központja, az új előzködések színhelye, az új Pusztaszer, Altáj és Ural hegység közötti síkság közepén A mai Kazahsztán területén) helyezkedett el. De az egymással érintkező legelőterületek szélein közöttük is kezdett tért hódítani a feleség-elmélet. Eszerint ugyanis a nők egyenjogúak a férjükkel és még a törzsi tanácsban is részt vehetnek. Ennek persze a délvidékről, Sumér-földről hozott rabszolganők örültek legjobban, mert gyermekeikkel együtt felszabadultak megalázó sorsukból. A beolvadt kabarok és Berény közép kabarjai szerződést kötöttek a déli manysikkal. E szerint, amikor Káma fejedelem ivadékai lesznek a vezérek, akkor Berény leszármazottainak jut a sámánság, ha viszont Berény fiai közül kerül ki a vezér, akkor Káma-törzsből választanak új fősámánt. Vérkeveredésnek pedig nem szabad történnie, mert akkor egyikük kezébe kerülne a hatalom és elsorvadna az új törzsszövetség. Káma fejedelem halála után Berény fia, Magyar lett az új törzsszövetség vezére. Káma fiát, az okos Zsolcát pedig a medvetoros évben (Kr.u. 200) fősámánná választották, és Ordoszban (mai Paoto, (Kína) Ordosz-vidék a Sárga-folyó hatalmas kanyarulatában, ma Kína Északi részén elhelyezkedő Belső-Mongóliában található) Varga Győző fősámán kezébe letette az esküt. Zsolca az ordoszi sámánképzésen is első lett és Varga Győző leányát vette feleségül. Zsolca legfontosabb intézkedése az volt, hogy Ordoszt, tekintettel a hely védettségére, meghagyta a sámánközpont székhelyének, a kereskedelem központjául azonban Altáj-Budát tette, az egykori Almák-Atyja (most Alma-Ata, Kazahsztán) közelében.

4 Alma-Ata Kazahsztán Almák Atyja, a mai nevén Almati Altáj-Buda, Kazahsztán A fővezéri tanácskozásokat mindig itt tartották. Mivel a fővezér székvárosa azonos volt a kereskedelem központjával, Altáj-Budát kezdték a hun törzsszövetség fővárosának nevezni. Mivel Varga Győzőt egyhangúlag fővezérré választották, az új törzsszövetség már kezdettől fogva beleszólt a hun törzsek szövetségének életébe. Magyar, aki mint vezér, a hun törzseken belül újszövetséget alapított, mohón vetette bele magát népének egyé kovácsolásába. Ebben segítségére volt, hogy a délről hozott asszonyok gyermekei ekkor már 20 évesek voltak. A kabar nép tehát háromfelé vált. Az első, Altáj-Buda mellett éltek a kabar-sumér keveredésű kabarok A második Turgai kaputól északra a Tura alatti kabarföldön a férfi-asszony egyenjogúságot valló kabarok Altáj és Ural hegység közötti síkság közepén a mai Kazahsztán területén A harmadik a Kámától délre az asszony-uralmat elismerő manysi-kabarok éltek, Grúzia.

5 Magyar fővezérségét a Káma és Tura-vidéki törzsszövetség elismerte, az altáji kabarok azonban ettől vonakodtak, mert az okos Zsolca szerint helyesebb a háborúk és kalandozások helyett csak kereskedelemmel foglalkozni. Ilyen előzmények után aztán az ordoszi és az altáj-budai tanácson csak a kabarok és a felső- Káma-vidéki manysi törzs számított a hun szövetségbe tartozó törzsnek. Magyar a medvetoros évtől (Kr.u. 200-tól) kezdve mindent megtett azért, hogy a hun törzsek szövetségének keretén belül egy olyan erős törzset teremtsen, melyet nem seperhet el az idők vihara. Amikor Magyar 206-ban elfoglalta nagyapjának, Káma fejedelmének a székvárosát, az asszony-uralom megszüntetését javasolta. Ez azonban, mint minden új elképzelés, a manysiknál nem talált egyhangú fogadtatásra. Akik a Káma folyótól északra az asszony-uralom hívei voltak, az Ural felé húzódtak, Magyar fejedelem hívei pedig a fejedelem első fiának vezetésével, a róla elnevezett Béla-folyó környékére vándoroltak. De a vezéri tanácskozásokon Magyar a manysi népet is képviselte. Öccsének, Konda vitéznek a szíve azonban felesége miatt az asszony-uralom alatt élő manysikhoz húzott. Az Ural hegye felé húzódott manysik Magyar fejedelem halála után a Káma és Béla-folyó környékén élő rokonaikat magyariaknak kezdték nevezni. Házasságot azonban szívesen kötöttek mind a Tura, mind a Káma és Béla-folyó környékén élő néppel. A Tura-vidékieket magyaroknak nevezték. Magyar halála után Konda lett a manysik fejedelme a magyariaké Zsolca fősámán fia, Kürt ifjúsági fejedelem. Kürt, mint a Selyem-út lovasparancsnoka, gyakran megfordult Magyar fejedelem udvarában, majd Magyarnak a leányát, Piroskát vette feleségül. De Magyar csak úgy egyezett bele a házasságba, ha Kürt elismeri az új törzsszövetség szokásait, és persze a férfiak-nők egyenjogúságát is. Kürt erről jelentést tett, de az ordoszi (mai Paoto, (Kína) Ordosz-vidék a Sárga-folyó hatalmas kanyarulatában, ma Kína Északi részén elhelyezkedő Belső-Mongóliában található) Öregektanácsa nem ismerte el az egyenjogúságot, ezért kalandozások dolgában csak a manysi és a kabar törzset ismerte el a hun törzsszövetség tagjának. Az elaggott Varga Győző és Zsolca mégis megáldotta Kürt házasságát, azzal a reménnyel, hogy a magyari és a magyar törzs egyszer majd új eszmével veszi át a hun törzsek szövetségének vezetését.

6 Beavatott fejedelmi láncolat: KÁMA Mirina (Ataisz elsűllyedésekor élt MARINA, ARMOGUR és ERIDŐ leánya, MAGYA felesége) Berény tárkányfejedelem Isimbáj Zsolca-Megera-Sály Magyar Csekmágus Keszi Béla Kendegács Kürt Piroska-Megyer Gyula BUJA Béla Nyékom Piroska Tass240-- Kündü Temir Kende Vága NURA-Béla Nyék Gyula-Duló EMBA Karabály Bárda Hunyor-Maturi Magyor-Irgiza-Gács Kusztanáj Gyula Kaszli Bagamér Magyor Irgiza Buda Orda Bősárkány-Jákó-Kürt Atilla GYULA Gál-Eszék Deédes-Nekese-Turgaj Váj-Kadosa Daróc- Bolári Aladár I. Csaba Bolárka-Gerenna Ambenik Dunna Zsolt II.Csaba Sziktivár Keve-Kumáj Ogurd Száva Bolári-Balog Balog-Bolári I.Ilona Szanka Bende-Bolári Murony Torda Bizony Kalán Szamos Bolári-Balog Ermi Ilja-Csát Tyumen II.Ilona Baján BajalánAlpár-Telena-Kürt Győr Bat- Baján Bát Szilágy Páka Mónus Bakar Szavárd Kohár Alpár Mácsi Kürt Alpár Tudval Kotrag Kuvrát Bars Orbaszár Szolnok Samó Patacs Vaska az áruló Bat-Baján ben a kazárok megszervezték az 567- ben megalakult Kazár Iszperik Birodalom védelmét és akkor a 10 nyíl törzsei mind más elhelye- III.Csaba zést nyertek, csak a Béla törzs maradt meg a LOVAS- BAKÁT fő- vezéri táborában. Babót Kapornak Alpár Tára Dömös Ragály Kövezsd Haram Kézsmár Bekecser Várkony Zemlén Tarcal Gyürtő Zabarai Maróca ard Sebes Bős Zengő Pataj Mikó Pelsőc Mura Pelsőc Tuza Gyoma Linda Kassa Ragályka Kund Korpona Verecke Őrsur Türje Szala Tuza Eperjes Kurszán Halics Nyék Abacil Jutas 899 Levente 895 Üllő 908 Tarhos Csák (Botond) Bereg Derencsény KoppányVászoly Babocsa Berzence Piroska-Aba Sámuel I.Endre I.Béla Levente Salamon I. Géza I.László Lambert Kálmán Álmos II.István II.Géza II.Vak Béla III.István II.László IV.István III.Béla

255. Arvisurából Vadna, A halál lovasa

255. Arvisurából Vadna, A halál lovasa 255. Arvisurából Vadna, A halál lovasa Sávolyka édesapja, Kostyü úz fejedelem, akit a Nagy Hun síkság vörösszemöldökű kinaj forradalmárai Csiang-Kü néven császárukká választottak, ezzel teljhatalomra jutott.

Részletesebben

A Hangun folyó (Huang Ho, azaz a Sárga-folyó Kína, nevét az Ataiszon lévő folyóról kapta) jobb oldalán ekkor az agabák éltek.

A Hangun folyó (Huang Ho, azaz a Sárga-folyó Kína, nevét az Ataiszon lévő folyóról kapta) jobb oldalán ekkor az agabák éltek. 290. Arvisura - ÁLMOS Bodor kaszu sámán rovása Amikor Edemen fősámán átadta fiának, Ügyek kagánnak a fővezéri tisztséget, meghirdette a Káspivári 5-éves sámánképzést. Embavér aranyasszony, a rimalányok

Részletesebben

260. Arvisura - Bogács tanfejedelem Bogács rovása

260. Arvisura - Bogács tanfejedelem Bogács rovása 260. Arvisura - Bogács tanfejedelem Bogács rovása A 4401. medvetoros évben (Kr.u.361) élt Ordoszban egy úz legényből lett Tanfejedelem, aki Hangun fősámán helyett rovásba vette a 260. Arvisurát. Hangunt

Részletesebben

Dzsingisz Kán és a Mongol harcosok. A Mongol birodalom és lakói

Dzsingisz Kán és a Mongol harcosok. A Mongol birodalom és lakói 140. Arvisurából - A Góbi sivatag keletkezése A 2280. medvetoros évben (Kr.e. 1760) a fősámáni méltóságra jelöltek közül Tola lett az első. Az új fősámán úgy vélekedet, hogy a 24 hun törzs szövetségének

Részletesebben

Kovácsolás - vasforralás

Kovácsolás - vasforralás 103. Arvisurából - Altáji vasforraló Arnót-Visnyó rovása Az 1575. évi sámánképzésen (Kr.e. 2465) Arnót, a kabarok ifjú sámánja lett az első. Előzőleg öt évig járta a kinajok vas- és bronzkészítő szálláshelyeit,

Részletesebben

A magyar törzsszövetség honfoglalását négy Arvisura-a 290, 291, 292, 298-alapján szeretném ismertetni. A helyenkénti átfedések ezzel magyarázhatók.

A magyar törzsszövetség honfoglalását négy Arvisura-a 290, 291, 292, 298-alapján szeretném ismertetni. A helyenkénti átfedések ezzel magyarázhatók. 290. Arvisura - Barkók honfoglalása Bodor kaszu rovása Kr.u. 810-895-ig A magyar törzsszövetség honfoglalását négy Arvisura-a 290, 291, 292, 298-alapján szeretném ismertetni. A helyenkénti átfedések ezzel

Részletesebben

288. Arvisura - Az Avarok kettős birodalma Mikó-Halics rovása 769-805 között

288. Arvisura - Az Avarok kettős birodalma Mikó-Halics rovása 769-805 között 288. Arvisura - Az Avarok kettős birodalma Mikó-Halics rovása 769-805 között Amikor (Kr.u.453-ban) Atilla meghalt és a hunok a Jász síkságról visszavonultak, a hun birodalom keleti részébe, csak Deédes

Részletesebben

A kinajok sárkányos serege

A kinajok sárkányos serege 177. Arvisura - Kalandozások Tárkány-Emőd rovása Kr.e. 1112-1085 Amíg Emőd úz ifjúsági vezér vezetésével a hun törzsszövetség ifjúsága nyugaton kalandozott, a kinajok erős csapatokkal törtek Ordoszra (mai

Részletesebben

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák.

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák. Levédia és Etelköz Levédia Kr.u.8.században magyarok többsége Magna Hungáriából délnyugati irányba vándorolt tovább. Szállásterület: Don folyótól az Azovi-tenger mellékéig - meótiszi terület Elnevezése:Levédiről

Részletesebben

A melegvizek birodalma (kb a mai Erdély és a Kárpát-medence környéke)

A melegvizek birodalma (kb a mai Erdély és a Kárpát-medence környéke) Kerka rovósámán 38-43. medvetoros év Kr.e.4002 - Kr.e.3997 Három medvetoros év után már csak akkor kellett vadászatra menni, ha a háziállatok nem látták el friss hússal a kis közösséget. Vajács vajda összeköttetést

Részletesebben

A magyarok uralkodóházairól és fejedelmi listáiról

A magyarok uralkodóházairól és fejedelmi listáiról A magyarok uralkodóházairól és fejedelmi listáiról Krónikáink, Kálti Márk Képes Krónikája, vagy a Thuróczy-féle Magyar Krónika is majdnem teljesen egybehangzó listát adnak Álmos és Árpád származásáról

Részletesebben

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet.

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet. Kutatási tárgykörök ROVATREND a történelemtanár-továbbképzésünk tanrendje alapján I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. a. Ásatási tudnivalók, az ásatásig vezető út, ásatás. b. Temetőfeltárás,

Részletesebben

292. Arvisura - A kabarok honfoglalása Honfoglalási nagyszala (100 évenként tartott birodalmi nagygyűlés) Nagybodor-Galga rovása Kr.u

292. Arvisura - A kabarok honfoglalása Honfoglalási nagyszala (100 évenként tartott birodalmi nagygyűlés) Nagybodor-Galga rovása Kr.u 292. Arvisura - A kabarok honfoglalása Honfoglalási nagyszala (100 évenként tartott birodalmi nagygyűlés) Nagybodor-Galga rovása Kr.u. 892-902. Nagy tettek előtt mindig össze kellett hívni a Nagyszalát

Részletesebben

294. Arvisura - Derecsény védőszárnyai Szabolcs rovása

294. Arvisura - Derecsény védőszárnyai Szabolcs rovása 294. Arvisura - Derecsény védőszárnyai Szabolcs rovása Zsolt-Zolta-Zoltán fejedelmet bénulás érte, ezért a budavári beavatott központban Derencsény főtáltos vette át a magyar törzsszövetség irányítását.

Részletesebben

Szavak, kifejezések, magyarázatok, szóértelmezők

Szavak, kifejezések, magyarázatok, szóértelmezők Szavak, kifejezések, magyarázatok, szóértelmezők Abvaújvár 1 Abvaújvár 2 Adiglat Agadi Alánok Almák-Atyja Altáj-Buda Arkadiopolisz Aranyrögös Birodalom Arpach Arvisura As folyó Asztrahán Árpádvár 1 Árpádvár

Részletesebben

Kr.e Kr.e Kr.e

Kr.e Kr.e Kr.e Előtörténet Összefoglaló a kezdetektől a meleg vizek birodalmáig (i.e. 4040) Sokezer évvel ezelőtt egy hatalmas sziget létezett valahol a Csendes óceánban, -mesélik az ősi regék. Ataisznak, Ata-Isisnek

Részletesebben

269. Arvisura - Népek csatája (Atilla története 2. rész)

269. Arvisura - Népek csatája (Atilla története 2. rész) 269. Arvisura - Népek csatája (Atilla története 2. rész) Budavára 24 öl széles és ugyanolyan hosszú négyszögletes vár volt. Elöl 24 oszlopon nyugvó, 5 öl széles és 5 öl hosszú védett bejárattal. Alatta

Részletesebben

A magyar honfoglalás

A magyar honfoglalás A magyar honfoglalás A magyar név A magyar név legkorábbi előfordulásai a 9. századi arab krónikákban találhatóak ( madzsar ). A finnugristák elmélete szerint a magyar szó embert jelentett, és ennek egy

Részletesebben

Atilla és Buda, a szkíta-hunok hagyatéka

Atilla és Buda, a szkíta-hunok hagyatéka Atilla és Buda, a szkíta-hunok hagyatéka Annyira nem illik a szkíták világába a testvérgyilkosság, annyira tudható, hogy nem ez volt a leglényegesebb eseménye a hunok európai nagyjelenetének, hogy leginkább

Részletesebben

2. Arvisura - A Melegforrások Nyomában. Kerka rovósámán Kr.e medvetoros év.

2. Arvisura - A Melegforrások Nyomában. Kerka rovósámán Kr.e medvetoros év. 2. Arvisura - A Melegforrások Nyomában Kerka rovósámán Kr.e. 4020-4002 20-38. medvetoros év. Az ordoszi (Ordosz = mai Paoto, (Kína), Ordosz-vidék a Sárga-folyó hatalmas kanyarulatában, ma Kína Északi részén

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t tar é vít!és Hi u. :k' t Baráth Zsolt Országgyűlési képviselő Iro iac', S g2ám : 1 dc ' Érkezzit : "013 0KT 3 Módosító javaslat! Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

144. Arvisura - kiegészítés (levélkivonat) Paál Zoltán, Ózd, 1973. X. 18.

144. Arvisura - kiegészítés (levélkivonat) Paál Zoltán, Ózd, 1973. X. 18. 144. Arvisura - kiegészítés (levélkivonat) Paál Zoltán, Ózd, 1973. X. 18. Tuliás fősámán 144. Arvisurája szerint Ordosz beavatottjai, (mai Paoto, (Kína) Ordosz-vidék a Sárga-folyó hatalmas kanyarulatában,

Részletesebben

Történelem Versenyfeladatok

Történelem Versenyfeladatok Csapat száma: Történelem Versenyfeladatok Szeretném azt hinni, hogy Magyarország van, volt és lesz. (Gróf Széchenyi István) Gyömrő, 2017. 06. 1-2. Készítette: Komjáthy Károly gyógypedagógus 1. Feladat.

Részletesebben

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése.

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése. Erdély Erdély neve erdőn túli területre utal, a XII. századtól így emlegetik ezt a vidéket, mert hatalmas erdők választották el az Alföldtől. Területe már csak ezért is elkülönült, de meg a XVI. századtól

Részletesebben

85. Arvisura - Dernő oszlopai Kr.e (A nem rozsdásodó vasoszlop története)

85. Arvisura - Dernő oszlopai Kr.e (A nem rozsdásodó vasoszlop története) 85. Arvisura - Dernő oszlopai Kr.e. 2806 (A nem rozsdásodó vasoszlop története) Dernő ifjúsági fősámán az úz nép fia volt. Az 1234. medvetoros évben, időszámításunk előtt 2806-ban az alábbiakat rótta le

Részletesebben

ARVISURÁK időrendi táblázata (Kozsdi Tamás munkáját felhasználva)

ARVISURÁK időrendi táblázata (Kozsdi Tamás munkáját felhasználva) ARVISURÁK időrendi táblázata (Kozsdi Tamás munkáját felhasználva) A dátumokat a többféle nem egyeztetett időszámítási módok, az időtörések hiányos ismerete és a földi forgásidő változásai miatt CSAK tájékoztató

Részletesebben

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 1 Tiszták, hősök, szentek Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 2013 Géza fejedelem megkereszteltette fiát, aki a keresztségben

Részletesebben

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG.

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. HÁLÓ KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT S4 1052 BUDAPEST, SEMMELWEIS UTCA 4. 1/16. RÉSZ 2017. ÁPRILIS 24. HÉTFŐ 18.00

Részletesebben

Tanítványok kiemelkedő versenyeredményei

Tanítványok kiemelkedő versenyeredményei Tanítványok kiemelkedő versenyeredményei Európai Uniós Természettudományos Diákolimpia (EUSO) Megszerveztem a magyar csapat részvételét, 2008-ban megfigyelő voltam a versenyen. 2009-től a fizikus csapattagok

Részletesebben

MVK 2012 I. Kategória # Név MRSZ Klub Szám Össz. Sz1. Sz2. Sz3. Sz4. Négy % Minősítés

MVK 2012 I. Kategória # Név MRSZ Klub Szám Össz. Sz1. Sz2. Sz3. Sz4. Négy % Minősítés MVK 2012 I. Kategória # 1 SZABÓ József 779 ARK 17 19453 1393 1382 1325 1308 5408 100.00 1.osztály 2 FÖLDI Zoltán 3235 ARK 19 18232 1445 1323 1321 1125 5214 96.41 1.osztály 3 VEREBÉLYI Zoltán 29 MÁV 6 7064

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

243. Arvisura - vörösszemöldökűek küldetése Izsboldó rovása Kr.u

243. Arvisura - vörösszemöldökűek küldetése Izsboldó rovása Kr.u 243. Arvisura - vörösszemöldökűek küldetése Izsboldó rovása Kr.u. 5-41. A 24 törzs szövetségét, megalakulásuk 3990. medvetoros évében (Kr.e. 50) nagy veszély fenyegette. A kínaiak fondorlatos politikájukkal

Részletesebben

TestLine - Ókori görögök öszefoglalás Minta feladatsor

TestLine - Ókori görögök öszefoglalás Minta feladatsor soport: 5/b átum: 2016.12.8 Típus: Témazáró dolgozat Intézmény: Kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola Oktató: Nagy György gészitsd ki a mondatokat! 1. 3:33 Normál görögök városállamokban éltek amiket

Részletesebben

Érd 775 Helytörténeti verseny. I. forduló

Érd 775 Helytörténeti verseny. I. forduló Érd 775 Helytörténeti verseny I forduló 1 Melyik a kakukktojás, és miért? (Több válasz is lehetséges, a helyes válaszok plusz pontot érnek! Nem fogadjuk el azonban azt a választ, hogy Margit vagy Hedvig

Részletesebben

KÖZÉPKORI MAGYAR ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK

KÖZÉPKORI MAGYAR ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK KÖZÉPKORI MAGYAR ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET 2007 ŐSZ RABB PÉTER BME ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI ÉS MŰEMLÉKI TANSZÉK FÉLÉVI MENETREND 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 09. 14. BEVEZETÉS, KUTATÁSTÖRTÉNET 09. 21.

Részletesebben

1. Arvisura Hogyan lett Úzd-ból Ózd?

1. Arvisura Hogyan lett Úzd-ból Ózd? 1. Arvisura Hogyan lett Úzd-ból Ózd? (Az Agaba törzs egyrésze is csatlakozott a Hunokhoz). Agaba, a bölcs fősámán azzal kezdte működését, hogy megszüntette a manysi, az Úz és a Lapp törzs medvetiszteletét.

Részletesebben

Besenyökröl. 1kikerics@gmail.com. 1kikerics@gmail.com

Besenyökröl. 1kikerics@gmail.com. 1kikerics@gmail.com 2 dolog (Hunicillin, 2010.01.07 01:06) 1. Kedves Raszputyin, A vérörökség/génörökség nagyságrendekkel fontosabb annál, mint arról Te most vélekedsz. A magyar mentalitást minden szaron összeveszőnek leírni

Részletesebben

Iskolai történelem verseny 2013. Szulejmán kora. Csapattagok: Elért pontszám:

Iskolai történelem verseny 2013. Szulejmán kora. Csapattagok: Elért pontszám: Iskolai történelem verseny 2013 Szulejmán kora Csapattagok: Elért pontszám: 1. Történelmi totó Karikázzátok be a helyesnek ítélt válasz jelét (1, x vagy 2)! Mit ígért Szulejmán Zrínyi Miklósnak, ha feladja

Részletesebben

A 486. medvetoros évben (Kr.e.3554) egy gazdag Hunor-leszármazott, Buharata lett a fősámán.

A 486. medvetoros évben (Kr.e.3554) egy gazdag Hunor-leszármazott, Buharata lett a fősámán. 29. Arvisura - Magyarka ősvallása Buharata-Cinegés rovása 486-499. Medvetoros év Kr.e. 3554-3542 A 486. medvetoros évben (Kr.e.3554) egy gazdag Hunor-leszármazott, Buharata lett a fősámán. Hunor birodalmából

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

Rajtszám Atléta Rivasz-Tóth Norbert Török Krisztián Trényi Imre 54.77

Rajtszám Atléta Rivasz-Tóth Norbert Török Krisztián Trényi Imre 54.77 i Honvéd Sportegyesület (BHSE) gerelyhajító versenye EREDMÉNYEK Férfi Gerelyhajítás Döntő 14:00 1. nap 1 Rivasz-Tóth Norbert 1996 Törökszentmiklósi DAK 2 78.29 2 Török Krisztián 1987 KARC 3 66.60 3 Trényi

Részletesebben

T ÖRTÉNELEM 9. év f o lyam

T ÖRTÉNELEM 9. év f o lyam Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Az iskola Az osztály A tanuló A tanuló neme: Kompetenciaalapú mérés 2008/2009. T ÖRTÉNELEM 9. év f o lyam A változat

Részletesebben

Dr. CELLER Tibor A japán császárkultusz

Dr. CELLER Tibor A japán császárkultusz Dr. CELLER Tibor A japán császárkultusz Japánnak a történelem során olyan politikai rendszere volt, amelyben mértéktelen politikai ambíció általában nem ütötte fel a fejét. A hatalmi problémák egy lépcsőfokkal

Részletesebben

Salát Gergely: Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország

Salát Gergely: Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország VI. évfolyam 2009/1. KÖNYVISMERTETÉS Salát Gergely: Napvilág Kiadó, Budapest, 2008. 178 oldal A Koreai-félsziget történelméről, jelenlegi viszonyairól meglehetősen keveset tudunk: magyar nyelvű könyvek,

Részletesebben

Keresztes háborúk, lovagrendek

Keresztes háborúk, lovagrendek Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára 2014 Keresztes háborúk, lovagrendek TESZT 60 perc Név: Iskola neve: Javító tanár neve: 1. feladat Mit ábrázolnak a képek? Tömör, minél pontosabb

Részletesebben

Békés megyei Ivóvízminőség-javító Program

Békés megyei Ivóvízminőség-javító Program Békés megyei Ivóvízminőség-javító Program azonosító szám: KEOP-1.3.0/09-11-2012-0009 Békés Megyei Önkormányzatok Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulásainak Konzorciuma MEGÁLLAPODÁS II. SZÁMÚ KIEGÉSZÍTÉSE

Részletesebben

Simon Böske, az első európai szépségkirálynő

Simon Böske, az első európai szépségkirálynő 2010 október 21. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Simon értékelve Böske, az első Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Ma már csak kevesen tudják, hogy Magyarország és egyben Európa első je Simon Böske

Részletesebben

Árpád nagyfejedelem hagyatéka

Árpád nagyfejedelem hagyatéka Árpád nagyfejedelem hagyatéka Mit is hagyott maga után Álmos Enéhtől született fia, a Kr.u. 899-ben pajzsra emelt nagyfejedelem? Mely országok, fejedelemségek fogadták el legfőbb fejedelmüknek a magyar

Részletesebben

B) Mintafeladatok. Középszint szöveges, kifejtendő, elemző feladat

B) Mintafeladatok. Középszint szöveges, kifejtendő, elemző feladat B) Mintafeladatok Középszint szöveges, kifejtendő, elemző feladat 1. FELADAT Az alábbi források az Oszmán Birodalom hadseregéről és kormányzatáról szólnak. A források és saját ismeretei alapján mutassa

Részletesebben

ARVISURA: IGAZSZÓLÁS HUN TÖRZSSZÖVETSÉG ÉS SPIRITUALITÁS 6000 ÉVES ÁTTEKINTÕ JEGYZET A MÛ TÖRTÉNETÉRÕL ÉS KOZ- KOZSDI Tamás KRÓNIKÁJA A PALÓCOK NYOMÁN

ARVISURA: IGAZSZÓLÁS HUN TÖRZSSZÖVETSÉG ÉS SPIRITUALITÁS 6000 ÉVES ÁTTEKINTÕ JEGYZET A MÛ TÖRTÉNETÉRÕL ÉS KOZ- KOZSDI Tamás KRÓNIKÁJA A PALÓCOK NYOMÁN Integrál Pszichológia szak - jegyzet KOZSDI Tamás ARVISURA: IGAZSZÓLÁS HUN TÖRZSSZÖVETSÉG ÉS SPIRITUALITÁS 6000 ÉVES KRÓNIKÁJA A PALÓCOK NYOMÁN ÁTTEKINTÕ JEGYZET A MÛ TÖRTÉNETÉRÕL ÉS KOZ- MOLÓGIÁJÁRÓL

Részletesebben

Steel Férfi Egyéni OB III. forduló - Budapest

Steel Férfi Egyéni OB III. forduló - Budapest GROUP Bányász Tibor Dzsunyák János Dzsunyák János Tóti Péter Tóti Péter Kubesch Péter Last - Best of legs Tóth Péter Tóth Péter Bognár István Tóth Péter Abonyi Ádám Abonyi Ádám Pap Zoltán Tóth Tamás Abonyi

Részletesebben

296. Arvisura - Fejedelem vagy király (Szent István azaz Vajk megkoronázásának története) Kuslód-Gyűrűfű rovása Vászoly főtáltos

296. Arvisura - Fejedelem vagy király (Szent István azaz Vajk megkoronázásának története) Kuslód-Gyűrűfű rovása Vászoly főtáltos 296. Arvisura - Fejedelem vagy király (Szent István azaz Vajk megkoronázásának története) Kuslód-Gyűrűfű rovása Vászoly főtáltos A mainzi érsekség által összehívott 973. évi értekezlet után a magyar és

Részletesebben

1.2. l) frank uralkodó vagy császár ( ) vagy a középkori császári hatalom megteremtője összesen 12 pont

1.2. l) frank uralkodó vagy császár ( ) vagy a középkori császári hatalom megteremtője összesen 12 pont TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 6. OSZTÁLY 2012/2013 TERÜLETI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük.

Részletesebben

Eszterlánc Óvoda (Budai Nagy Antal u. 6-8.)

Eszterlánc Óvoda (Budai Nagy Antal u. 6-8.) DUNAKESZI ÓVODÁK ÉS KÖRZETHATÁROK Eszterlánc Óvoda (Budai Nagy Antal u. 6-8.) 1. 2120, ÁGNES UTCA (teljes közterület) 2. 2120, ALSÓTABÁN (teljes közterület) 3. 2120, ANNA UTCA (teljes közterület) 4. 2120,

Részletesebben

MVK 2014 I. Kategória # Név MRSZ Klub Szám Össz. Sz1. Sz2. Sz3. Sz4. Négy % Minősítés

MVK 2014 I. Kategória # Név MRSZ Klub Szám Össz. Sz1. Sz2. Sz3. Sz4. Négy % Minősítés MVK 2014 I. Kategória 1 HEGEDŰS László 1309 ARK 26 27618 1518 1510 1482 1452 5962 100.00 1. osztály 2 BARTOLF Richárd 1393 ARK 5 7149 1513 1487 1448 1397 5845 98.04 1. osztály 3 VEREBÉLYI Zoltán 29 ARK

Részletesebben

75. Arvisura - Az Ataiszi tudás elterjedése a Nagyföldön

75. Arvisura - Az Ataiszi tudás elterjedése a Nagyföldön 75. Arvisura - Az Ataiszi tudás elterjedése a Nagyföldön 75. medvetoros évtől a 93. medvetoros évig. Erek tanfejedelem tanítása. Tatranig rovása Kr.e. 3965-3947 között. A 75. medvetoros évben (Kr.e.3965)

Részletesebben

Egy fejezet az ősmagyarok titokzatos történetéből

Egy fejezet az ősmagyarok titokzatos történetéből A tigrisfog-talizmán Egy fejezet az ősmagyarok titokzatos történetéből Kopál József 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! 2006-ban a Múlt kor folyóirat kérdésére: Hová indulna ma útnak Stein Aurél?

Részletesebben

SZKA208_13. A kurdok

SZKA208_13. A kurdok A VILÁG LEG- SZKA208_13 NAGYOBB ÁLLAM NÉLKÜLI NEMZETE: A kurdok tanulói A VILÁG LEGNAGYOBB ÁLLAM NÉLKÜLI NEMZETE 8. évfolyam 125 13/1 A KURDOK Szemelvények Kurdisztán A huszonkétmillió kurd a világ egyik

Részletesebben

Magyar Irodalmi Hírlevél

Magyar Irodalmi Hírlevél Magyar Irodalmi Hírlevél Mary E. Frye - Ne jöjj el sírva síromig. Arvisúrák Byrd admirális expedíciója Titokzatos eltűnések (1.) Kovai Lőrinc (1912 1986) Aranykönyv 2011 - A legnépszerűbb könyvet keresi

Részletesebben

Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-611-5. Mercator Stúdió, 2009

Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-611-5. Mercator Stúdió, 2009 A magyar irodalom és kultúra örökbecsű értékeinek ápolása, terjesztése érdekében az Országos Széchenyi Könyvtárral együttműködve kiadja a Mercator Stúdió. Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Műszaki

Részletesebben

CÉGTÖRTÉNET. Rosa és Paul Graf, 1950 körül

CÉGTÖRTÉNET. Rosa és Paul Graf, 1950 körül A német ROSA GRAF kozmetikumok 1926-ban indultak világhódító útjukra és, azóta is változatlanul kiemelkedő helyet foglalnak el a professzionális szépségiparban. A termékek Paul Graf laboratóriumában születtek

Részletesebben

nagyobb szerepet kap s lassanként egészen átveszi a nyers erő szerepét. A küzdelem végcélja közben állandóan ugyanaz marad: az t. i.

nagyobb szerepet kap s lassanként egészen átveszi a nyers erő szerepét. A küzdelem végcélja közben állandóan ugyanaz marad: az t. i. Zsebre raktam kezeim és lassú léptekkel mentem hazafelé. Helyenként lámpák fénye világított. Macskák futottak át az utcán. Kövér patkányok szaladgáltak a csatornák mellett. Egy helyen öt volt egymás mellett

Részletesebben

Egyéni futók Férfi korosztály éves korosztály

Egyéni futók Férfi korosztály éves korosztály 2013. évi Balaton Szupermaraton futóverseny katonai eredmények Helyezés Egyéni futó (k) Férfi korosztály -25 évig korosztály Rajtszám Név/csapat név Összesen idő 1 IV. 301 Bódis Tamás 17:56:57 Egyéni futók

Részletesebben

309. Arvisura - Nyugat védelmében (A tatárjárás valódi története) 5280-5298. medvetoros évek Fonyód sámán rovása 1240-1258

309. Arvisura - Nyugat védelmében (A tatárjárás valódi története) 5280-5298. medvetoros évek Fonyód sámán rovása 1240-1258 309. Arvisura - Nyugat védelmében (A tatárjárás valódi története) 5280-5298. medvetoros évek Fonyód sámán rovása 1240-1258 Lam (Lambert-Lampért) herceg utódai Pestet felvirágoztatták. Dernő tárkány fejedelem

Részletesebben

Történelem érettségi adattár

Történelem érettségi adattár Történelem érettségi adattár www.diakkapu.hu 2008. augusztus 26. A középkori magyar állam megteremtése és virágkora Tartalom Bevezetı...2 Érettségi témakörök...2 Fogalmak...2 Személyek...5 Kronológia...6

Részletesebben

Tovább tart Bezzeg és Ihász sikersorozata! november 27. vasárnap 22:19

Tovább tart Bezzeg és Ihász sikersorozata! november 27. vasárnap 22:19 Tovább tart Bezzeg és Ihász sikersorozata!. november 7. vasárnap :9 Magyar Darts Szövetség hivatalos oldala Szombaton új helyszínnel, de régi gyõztesekkel folytatódott a Steel Nemzeti Bajnokság egyéni

Részletesebben

Az előkészítő óra: Tanulmányi kirándulás - Beszámoló képekkel

Az előkészítő óra: Tanulmányi kirándulás - Beszámoló képekkel Az Istvánffy Miklós Általános Iskola 44 diákja és 5 pedagógusa a Határtalanul! Árpád vezér nyomdokain című program keretében négynapos Kárpátaljai kiránduláson vett részt 2018. augusztus 28-31. között.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2018. január 23-án, Nagyecsed Város Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében Nagyecsed Város Önkormányzati Képviselő-testület Szociális Bizottságának üléséről (Zárt ülés)

Részletesebben

Dr. Bedécs Gyulának a Győr-Moson-Sopron megyei Idegenforgalmi Hivatal nyugállományú igazgatójának

Dr. Bedécs Gyulának a Győr-Moson-Sopron megyei Idegenforgalmi Hivatal nyugállományú igazgatójának Magyarország Köztársasági Elnöke - a honvédelmi miniszter előterjesztésére -, huzamos időn át végzett kiemelkedő munkássága, valamint a honvédelem ügye érdekében végzett áldozatos tevékenysége elismeréseként,

Részletesebben

Az Oszmán Birodalom a XIV-XVI. században 13. sz. vége Turkisztánból, határőrök Kisázsiában szeldzsuk din. kihalása 13o1. I. Oszmán - szultán -

Az Oszmán Birodalom a XIV-XVI. században 13. sz. vége Turkisztánból, határőrök Kisázsiában szeldzsuk din. kihalása 13o1. I. Oszmán - szultán - Az Oszmán Birodalom a XIV-XVI. században 13. sz. vége Turkisztánból, határőrök Kisázsiában szeldzsuk din. kihalása 13o1. I. Oszmán - szultán - önállósodik a szeldzsuk törököktől 1389. Rigómező - balkáni

Részletesebben

DUATLON DIÁKOLIMPIA Baranya megyei döntő Görcsöny, szeptember 22. I. korcsoport fiú Rajtszám Név Születési év Iskola Helyezés

DUATLON DIÁKOLIMPIA Baranya megyei döntő Görcsöny, szeptember 22. I. korcsoport fiú Rajtszám Név Születési év Iskola Helyezés I. korcsoport fiú 102 Keresztes Noel 2004 Kozármisleny 1 103 Rácz Balázs 2004 Kozármisleny 2 104 Tóth Martin Erik 2004 Kozármisleny 3 107 Bojcsev Sztoján 2004 I.Gyakorló 4 105 Varga Bálint 2004 Kozármisleny

Részletesebben

Helyreállítják a hunok fővárosát

Helyreállítják a hunok fővárosát Helyreállítják a hunok fővárosát 2004. április 20. (Múlt-Kor történelmi portál) Tongwan az egyetlen hun főváros, amely épségben maradt ránk. Kínai régészek elhatározták: nemcsak a teljes várost, hanem

Részletesebben

TRIANONI MOZAIK. Dr.Váry Albert könyve

TRIANONI MOZAIK. Dr.Váry Albert könyve 1 TRIANONI MOZAIK Dr.Váry Albert könyve 2 3 Szűcs László /1934-2008/: T A V A S Z Édesanyám: született Szatmári Teréz még a XIX. Század utolsó éveiben nyitotta sírós szemét a szép, de borzasztóan terhes

Részletesebben

299. Arvisura - Az Avar kincsek visszaszerzése Gádor beavatott tanfejedelem rovása

299. Arvisura - Az Avar kincsek visszaszerzése Gádor beavatott tanfejedelem rovása 299. Arvisura - Az Avar kincsek visszaszerzése Gádor beavatott tanfejedelem rovása Az 5075. medvetoros évben Kr.u. 1035 Füzesgyarmaton tartottak sámánképzést. Levente végezte a táltosok, Báj pedig a kun-úz-besenyő

Részletesebben

Magyar Erőemelő Szövetség XVII. Balaton Kupa Balatonszárszó, 2011. június 25-26. NEVEZÉSEK - FÉRFIAK IFJÚSÁGI

Magyar Erőemelő Szövetség XVII. Balaton Kupa Balatonszárszó, 2011. június 25-26. NEVEZÉSEK - FÉRFIAK IFJÚSÁGI N - 53 kg 1. Lőrincz Dávid 1996 Tabi Fitness Klub SE 55,0-59 kg 1. Bácsi Dávid 1993 Bihari Szabadidő és 120,0 2. Fazekas Tibor 1996 Marvel Team, Vésztő 80,0 1. Gombos Attila 1993 Bihari Szabadidő és 120,0

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium (Eger, 3300 Rákóczi út 2) tel./fax: tel:36/515-115, fax:36/515-116

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium (Eger, 3300 Rákóczi út 2) tel./fax: tel:36/515-115, fax:36/515-116 Vizsgaszervező intézmény: Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium (Eger, 3300 Rákóczi út 2) tel./fax: tel:36/515-115, fax:36/515-116 Tisztelt Vizsgázó! Ezúton tájékoztatjuk, hogy a(z)

Részletesebben

Javaslat az. Útmenti keresztek Apátfalván. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az. Útmenti keresztek Apátfalván. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat az Útmenti keresztek Apátfalván települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Veréb Anett

Részletesebben

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1 1. ábra: A Partium területe Bethlen Gábor halálakor. Rajzolja be a Partiumot alkotó területrészeket piros határvonalakkal, és írja be a területek neveit! 2.

Részletesebben

Jurandori ( egyéni bemutató, 7 kategória, 78 nevezés )

Jurandori ( egyéni bemutató, 7 kategória, 78 nevezés ) Jurandori ( egyéni bemutató, 7 kategória, 78 nevezés ) Leány gyermek kategória ( 7 nevezés ): I. Hol Anett ( Ju-Jitsu Klub Hetényegyháza ) II. Munkácsi Kitti ( Darányi Dojo Ju-Jitsu Klub Kiskunhalas )

Részletesebben

I. Debrecen Grappling Bajnokság

I. Debrecen Grappling Bajnokság I. Debrecen Grappling Bajnokság G4 Grappling Liga 2013-2014 4. forduló 2014.03.08 Végeredmény Gi Grappling leányok, nők Ifjúsági1 korosztály 48+ kg. 2 versenyző I. Tóth Anett Gracie Barra Orgovány II.

Részletesebben

MS-4115 borito_2011.qxd 2011.11.10. 17:14 Page 1 9 7 8 9 6 3 6 9 7 5 3 2 6 MS-4115U

MS-4115 borito_2011.qxd 2011.11.10. 17:14 Page 1 9 7 8 9 6 3 6 9 7 5 3 2 6 MS-4115U 9 7896 36 975326 MS-4115U Tartalomjegyzék Az emberiség szétrajzása és a legfontosabb õsemberlelõhelyek... 2 A földmûvelés és az állattartás kezdetei... 3 Európa az õskorban... 3 A Kárpát-medence

Részletesebben

Belügyminisztérium NYHÁT Lekérdezõ: FFALP Móri Polgármesteri Hivatal Dátum: :01:20 Szehofnerné Széber Zsuzsanna Lapszám: 1

Belügyminisztérium NYHÁT Lekérdezõ: FFALP Móri Polgármesteri Hivatal Dátum: :01:20 Szehofnerné Széber Zsuzsanna Lapszám: 1 Szehofnerné Széber Zsuzsanna Lapszám: 1 Ady Endre utca teljes közterület 011 Agyag utca teljes közterület 014 Akácfa utca teljes közterület 009 Akai út teljes közterület 003 Alkotmány utca teljes közterület

Részletesebben

Minap kurtán-furcsán váratlanul elment

Minap kurtán-furcsán váratlanul elment I A Remény illata Minap kurtán-furcsán váratlanul elment közülünk Eszes Tamás (Isten nyugosztalja) a Véderő egykori főparancsnoka, ma-holnap én, azután Te következel. Vagy fordítva. A lényegen nem változtat.

Részletesebben

BALLAG MÁR A VÉN DIÁK

BALLAG MÁR A VÉN DIÁK 1 Megjelenik havonta Szent József sztjozsef-rita@freemail.hu Iskolaközpont Újságja BALLAG MÁR A VÉN DIÁK Azért vagy itt, hogy mindent láss, Hogy értsd a szót, olvasd az Írást. Azért vagy itt, hogy mindent

Részletesebben

Vívó Diákolimpia Országos Döntő Leány Párbajtőr Egyéni III. Korcsoport ( ) Szolnok, március 20.

Vívó Diákolimpia Országos Döntő Leány Párbajtőr Egyéni III. Korcsoport ( ) Szolnok, március 20. Vívó Diákolimpia Országos Döntő Leány Párbajtőr Egyéni Főbíró: Galli Zsolt AVA Számítógépes főbíró: Szigetvári Andrea Budakalász Orvos: Dr. Nagy Imre Versenybírók: Balogh Vivien AVA Bíber Veronika Szolnok

Részletesebben

Felnőtt Abszolút Kategória:

Felnőtt Abszolút Kategória: Eredménylista 2001 - Budapesti Világkupa: - Magyar Bajnokság: Ifi férfi kategória 75 kg: - Ifi Meghívásos Verseny: Junior női kategória 60 kg: - Felnőtt Meghívásos Verseny: Legjobb 16 között Eredménylista

Részletesebben

Hely. Atléta Sz. év Egyesület Sorrend Eredmény Rekord

Hely. Atléta Sz. év Egyesület Sorrend Eredmény Rekord EREDMÉNYEK Férfi Gerelyhajítás Döntő 15:30 1. nap 1 Magyari Zoltán 1985 MTK Budapest 3 65.81 SB 2 Adame Máté 1994 Reménység 1 65.80 SB 3 Rab Attila 1994 Ikarus BSE 4 62.87 SB 4 Bóta Ármin 1998 Egri Sportiskola

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) D. Sámuel

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) D. Sámuel Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Apa D. Sámuel 1870 1945 Anya D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) 1875 1949 Testvérek D. Piroska 1898? D. Imre 1900 1924 F. M.-né (szül. D. Ilona)

Részletesebben

XVIII. Nyírerdő Futás és Hajdú Bihar megyei Mezei Bajnokság Aradi János Emlékverseny

XVIII. Nyírerdő Futás és Hajdú Bihar megyei Mezei Bajnokság Aradi János Emlékverseny Nyírerdő-Futás 2500m leány U11 (2005-2006) 11:00 1 Hajdú Barbara 2006 Hajdúböszörmény HTE 2 Vágó Erika 2005 Hajdúsámson 3 Kovács Panna Borbála 2007 Boyai Ált. Isk Nyírerdő-Futás 2500m leány U13 (2003-2004)

Részletesebben

III. PEST MEGYEI RÉZFÚVÓS VERSENY - DÍJAZOTTAK

III. PEST MEGYEI RÉZFÚVÓS VERSENY - DÍJAZOTTAK I PEST MEGYEI RÉZFÚVÓS VERSENY - DÍJAZOTTAK Korcsoport Helyezés Díjazott neve Pontszám Település Intézmény Tanár Trombita Varga Blanka 54 Abony Bihari János AMI Trombita Nagy Domonkos Trombita Nagy Ágoston

Részletesebben

Forg-Tech Cross Kupa Mezeifutó Magyar Liga 1. állomás Sport XXI. Alapprogram Mezei Verseny Sport XXI. Mezei őszi verseny U fiúk

Forg-Tech Cross Kupa Mezeifutó Magyar Liga 1. állomás Sport XXI. Alapprogram Mezei Verseny Sport XXI. Mezei őszi verseny U fiúk Sport XXI. Mezei őszi verseny U9 2007-2008 fiúk 1. Vaszkán Milán 2008 Békéscsabai Atlétikai Club 3:23 2. Karsai Patrik 2007 Békéscsabai Atlétikai Club 3:37 3. Molnár Roland 2007 KARC 3:39 4. Tóth Bence

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2018/2019. TANÉVBEN SZÁZHALOMBATTA Köznevelési intézmény: Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola 2440 Százhalombatta, Damjanich utca 24. Ady Endre utca Álmos

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye a felszámolók névjegyzékére vonatkozó változásokról

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye a felszámolók névjegyzékére vonatkozó változásokról A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye a felszámolók névjegyzékére vonatkozó változásokról A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a felszámolók névjegyzékéről szóló 114/2006. (V. 12.) Korm. rendelet

Részletesebben

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka AZ ÓKORI KELET 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka A Nílus, mint közlekedési útvonal Az afrikai Nílus a Föld leghosszabb folyója. Hossza 6685 km. Neve az ókori Egyiptomban Hápi volt. A kőkor óta alapvető

Részletesebben

Jerome Murphy O Connor PÁL TÖRTÉNETE. A jó harcot. megharcoltam, a pályát. végigfutottam, hitemet. megtartottam.

Jerome Murphy O Connor PÁL TÖRTÉNETE. A jó harcot. megharcoltam, a pályát. végigfutottam, hitemet. megtartottam. Jerome Murphy O Connor PÁL TÖRTÉNETE A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam. 1 A KORAI ÉVEK A tarzuszi Pál büszke volt származására. Kétszer is di - csekszik vele. A Filippi

Részletesebben

Ugyanez a villa ma: a tetőn lévő egykori kis háromszögtől eltekintve változatlan a homlokzat.

Ugyanez a villa ma: a tetőn lévő egykori kis háromszögtől eltekintve változatlan a homlokzat. Törökbálint egykor. És ma? - (régi képeslap reprodukció: Scheiblinger Péter) A levelezőlap Róth Miksáné, született Walla Jozefának szól, Walla József lányának. A szöveg német nyelven íródott, de sajnos

Részletesebben

FŐZDE 41 14146/5 CSATLÓSNÉ PUSZTAI FŐZDE 58 14023/2 CSENGERI ISTVÁN FŐZDE 60 14022/3 CZETŐ CSABA FŐZDE 23 14137/6

FŐZDE 41 14146/5 CSATLÓSNÉ PUSZTAI FŐZDE 58 14023/2 CSENGERI ISTVÁN FŐZDE 60 14022/3 CZETŐ CSABA FŐZDE 23 14137/6 Név Utca Hrsz ANTAL FENYŐ 51 14252/3 ANTAL PÁLNÉ FENYŐ 49 14252/4 BAKSA TIBOR ERZSÉBET FENYŐ 65 14249/2 BALOGH ZSIGMONDNÉ FENYŐ 31 14257 BARABÁS ANDRÁS FENYŐ 19 14262 BRÉDA MÁRIA FENYŐ 64 14067/1 CSENGERI

Részletesebben

Vívó Diákolimpia Országos Döntő Leány Párbajtőr Egyéni VI. Korcsoport ( ) Szolnok, március 20.

Vívó Diákolimpia Országos Döntő Leány Párbajtőr Egyéni VI. Korcsoport ( ) Szolnok, március 20. Vívó Diákolimpia Országos Döntő Leány Párbajtőr Egyéni Főbíró: Galli Zsolt AVA Számítógépes főbíró: Szigetvári Andrea Budakalász Orvos: Dr. Nagy Imre Versenybírók: Balogh Vivien AVA Bíber Veronika Szolnok

Részletesebben

144. Arvisura - Atlantic titka Vizkaja rovósámán Tuliás fősámán Dobsa Habos beavatott Abisu Dengolka aranyasszony Tanjó

144. Arvisura - Atlantic titka Vizkaja rovósámán Tuliás fősámán Dobsa Habos beavatott Abisu Dengolka aranyasszony Tanjó 144. Arvisura - Atlantic titka Vizkaja rovósámán Tuliás fősámán Dobsa Habos beavatott Abisu Dengolka aranyasszony Tanjó A 2355. medvetoros évben (Kr.e. 1685) a sámánképzésen Tuliás lett az első, Riga és

Részletesebben