Történelem Versenyfeladatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Történelem Versenyfeladatok"

Átírás

1 Csapat száma: Történelem Versenyfeladatok Szeretném azt hinni, hogy Magyarország van, volt és lesz. (Gróf Széchenyi István) Gyömrő, Készítette: Komjáthy Károly gyógypedagógus

2 1. Feladat. Uralkodók és események Időkeret: 8 perc, elérhető pontszám: 16 pont (8 x 2) - Melyik uralkodónk nevéhez fűződnek az alábbi cselekedetek, rendelkezések, események? Vegyétek ki az 1. Feladat feliratú borítékból a szókártyákat és ragasszátok az esemény mellé az uralkodó nevét! (IV. Béla, II. András, Szent István, III. András, Géza fejedelem, Szent László Könyves Kálmán, Árpád fejedelem) Megtiltotta a kalandozó hadjáratokat. Fiával együtt megkeresztelkedett. Megalapította a magyar államot. Az országot vármegyékre osztotta. Kiadta az Aranybullát, de nem tudta az abban foglalt ígéreteit betartani. Szigorú törvényekkel rendet teremtett az országban. Megvédte az országot a kunok támadásaitól. A tatárjárás után újraindította az ország életét. A földesurakat kővárak építésére kötelezte. Betiltotta a boszorkányüldözést. Művelt ember volt, sokat olvasott még a csaták szünetében is.. Vezetésével kelt át a magyarság a Vereckei-hágón, és foglalta el mai hazánk területét.. Utód nélkül halt meg, vele kihalt az Árpádház.. Pontszám:

3 2. Feladat. Mondat kiegészítés Időkeret: 7 perc, elérhető pontszám: 14 pont (7x2). - Egészítsétek ki a hiányos mondatokat a megadott szavak közül kiválasztottakkal! Nem mindegyik szó illik a mondatokba! Volga, Tisza, Káma, Mátra, Ural, Mecsek, nomád, Árpádot, matrózcsomót, vérszerződést, honfoglalásnak, tatárjárásnak - A magyarok őshazája az. hegység, a.. folyó és a... folyó között terült el. - Az őshaza elhagyása után hosszú ideig vándoroltak a pusztákon. Főként..... állattenyésztéssel foglalkoztak. - Etelközben megkötötték a..... Ezután. a magyarok fejedelmévé választották. - A Kárpátokon átkelve Kr.u. 895 től 900 ig elfoglalták mai hazánk területét. Ezt az eseményt nevezzük... Pontszám:

4 3. Feladat. Jurta építés (rétegpuzzle) Időkeret: 8 perc, elérhető pontszám: 10 pont (5+5) - Építsetek jurtát! A 3. számú borítékból vegyétek ki a képeket és válogassátok ki az építéshez felhasználható elemeket! - Az építés sorrendjének megfelelően ragasszátok fel az alábbi két képre a kiválasztott elemeket! Az 1. képre azokat az elemeket helyezzétek, amelyeket a valódi jurta építés közben is előbb kell felhasználni! A 2. képre a később felhasználható elemek kerüljenek! 1.Réteg: 2.Réteg: Pontszám:

5 4. Feladat. Felszerelés Időkeret: 7 perc, elérhető pontszám: 10 pont (3+7) - Fegyverezzétek fel a honfoglaló magyar harcost! Rajzoljátok a feje fölött látható jelet a hozzá illő fegyverek melletti négyszögekbe! - A fegyverek mellé írjátok oda a nevüket! Pontszám:

6 Pótfeladat. Névválogatás Időkeret: 5 perc, elérhető pontszám: 5 pont - Karikázzátok be az alábbi nevek közül azokat, amelyek nem egy-egy magyar törzset jelölnek? Csak öt nevet karikázhattok! Ötnél több karikázás esetén a megoldás érvénytelen és nem kaptok a feladatra pontot! Nyék Magyar Kér Megyer Benő Keszi Tarján Séd Jenő Rezi Kürtgyarmat Hartyán Pontszám: A csapat Történelem állomáson megszerzett pontjainak száma:

7 Géza fejedelem Szent István II.András Szent László IV.Béla Könyves Kálmán Árpád fejedelem III.András

8

9

10

11 Történelem 2017 Javítókulcs 1. Feladat. Uralkodók és események Időkeret: 8 perc, elérhető pontszám: 16 pont (8 x 2) - Melyik uralkodónk nevéhez fűződnek az alábbi cselekedetek, rendelkezések, események? Vegyétek ki az 1. Feladat feliratú borítékból a szókártyákat és ragasszátok az esemény mellé az uralkodó nevét! Megtiltotta a kalandozó hadjáratokat. Fiával együtt megkeresztelkedett. Géza fejedelem Megalapította a magyar államot. Az országot vármegyékre osztotta. Szent István Kiadta az Aranybullát, de nem tudta az abban foglalt ígéreteit betartani. II.András Szigorú törvényekkel rendet teremtett az országban. Megvédte az országot a kunok támadásaitól. Szent László A tatárjárás után újraindította az ország életét. A földesurakat kővárak építésére kötelezte. IV.Béla Betiltotta a boszorkányüldözést. Művelt ember volt, sokat olvasott még a csaták szünetében is. Könyves Kálmán Vezetésével kelt át a magyarság a Vereckei-hágón, és foglalta el mai hazánk területét. Árpád fejedelem Utód nélkül halt meg, vele kihalt az Árpádház. III.András Minden, jó helyre ragasztott szókártya 2 pont. (8x2=16 pont)

12 2. Feladat. Mondat kiegészítés Időkeret: 7 perc, elérhető pontszám: 14 pont (7x2) - Egészítsétek ki a hiányos mondatokat a megadott szavak közül kiválasztottakkal! Nem mindegyik szó illik a mondatokba! Volga, Tisza, Káma, Mátra, Ural, Mecsek, nomád, Árpádot, matrózcsomót, vérszerződést, honfoglalásnak, tatárjárásnak - A magyarok őshazája az..ural... hegység, a Volga.. folyó és a... Káma folyó között terült el. - Az őshaza elhagyása után hosszú ideig vándoroltak a pusztákon. Főként....nomád.... állattenyésztéssel foglalkoztak. - Etelközben megkötötték a..vérszerződést.... Ezután. Árpádot. a magyarok fejedelmévé választották. - A Kárpátokon átkelve Kr.u. 895 től 900 ig elfoglalták mai hazánk területét. Ezt az eseményt nevezzük. honfoglalásnak.. Minden jó helyre írt, adekvát szó, 2 pont. (7x2=14) A rosszul kiválasztott, vagy rossz helyre írt szavakért nem jár pont!

13 3. Feladat. Jurtaépítés (rétegpuzzle). Időkeret: 8 perc, elérhető pontszám: 10 pont (5+5) - Építsetek jurtát! A 3. számú borítékból vegyétek ki a képeket és válogassátok ki az építéshez felhasználható elemeket! - Az építés sorrendjének megfelelően ragasszátok fel az alábbi két képre a kiválasztott elemeket! Az 1. képre azokat az elemeket helyezzétek, amelyeket a valódi jurta építés közben is előbb kell felhasználni! A 2. képre a később felhasználható elemek kerüljenek! A következő öt elemet kell kiválasztaniuk: Az helyes építés fázisai: - 1. réteg (a váz): - 2. réteg (a nemezlapok és az ajtó): Az elemek kiválasztása darabonként 1 pont. 5 elem = 5 pont A két képen való megfelelő elhelyezés darabonként 1pont = 5 pont. Csak a helyesen kiválasztott elemekért jár pont! A rosszul kiválasztott elemekért (pl. cirkusztető) akkor sem jár pont, ha a jurta tetejére, tehát jó helyre ragasztják! Az első képen (rétegen) nem lehet nemez, csak faváz, pont csak a favázért jár! Az ajtónak a második képen, a kész jurtán kell lennie, az első képen az ajtóért nem jár pont! Tehát az első képen csak a két faváz-elemért, a másodikon pedig csak a két nemez-elemért és az ajtóért jár pont.

14 4. Feladat. Felszerelés Időkeret: 7 perc, elérhető pontszám: 10 pont (3+7) - Fegyverezzétek fel a honfoglaló magyar harcost! Rajzoljátok a feje fölött látható jelet a hozzá illő fegyverek melletti négyszögekbe! - A fegyverek mellé írjátok oda a nevüket! Pisztoly Kelevéz Reflexíj Számszeríj Ágyú Géppisztoly Szablya

15 Mindhárom, helyesen kiválasztott fegyver (megfelelő helyre rajzolt jel) 1-1 pont = 3 pont. A helyes megnevezés fegyverenként szintén 1-1 pont = 7 pont. A szablya helyett elfogadható a kard, a kelevéz helyett a dárda vagy a lándzsa, a reflexíj helyett az íj megnevezés is. Ha minden fegyver mellé odarajzolják a harcos jelét, 4 pont levonásra kerül az ennél a feladatnál megszerzett pontokból! Pótfeladat Időkeret: 5 perc, elérhető pontszám: 5 pont - Karikázzátok be az alábbi nevek közül azokat, amelyek nem egy-egy magyar törzset jelölnek? Csak öt nevet karikázhattok! Ötnél több karikázás esetén a megoldás érvénytelen és nem kaptok a feladatra pontot! Minden, helyesen bekarikázott név 1 pont. Nyék Magyar Kér Megyer Benő Keszi Tarján Séd Jenő Rezi Kürtgyarmat Hartyán

16 Források, hivatkozások: Borító: - Vajk megkeresztelése 3.Feladat: - rézkupola - jurta ajtó - fa ajtó ek/jurta/6m_1_k.jpg&w=897&h=730 jurtaváz /01_jurta_sm.jpg - jurta rajz r%c3%a9szletes-illusztr%c3%a1ci%c3%b3ja-egy-piros-feh%c3%a9r-cirkuszi-s%c3%a1tor.jpg?ver=6 -cirkuszi sátor 4.feladat: -harcos - pisztoly - kalasnyikov - számszeríj h_214,al_c,lg_1,q_80/1d92f6_31d49ca7c896ebd7cf103eed2623eaff.webp - ágyú

17 Eszközigény a évi komplex vetélkedő országos fordulójához a Történelem állomáson Valamennyi feladatnál - Kinyomtatott feladatlapok a résztvevő csapatok és a zsűritagok számának megfelelően. - Javítókulcs a zsűritagok számának megfelelően. - Értékelőlap a résztvevő csapatok számának megfelelően. - 1 csomag írólap a zsűritagok számára. - Golyóstoll az állomáson várhatóan egyidejűleg dolgozó csapatok és a zsűritagok számának megfelelően. - Papírragasztó stift az állomáson várhatóan egyidejűleg dolgozó csapatok számának megfelelően. 1.Feladat - Kinyomtatott feladatlapok a résztvevő csapatok számának megfelelően. - 1.Feladat feliratú boríték, benne a Szókártyák az 1.Feladathoz című PDF fájl alapján kinyomtatott és kivágott szókártyákkal. (A csapatok számának megfelelő mennyiségű boríték, minden borítékban 2-2 db. valamennyi szókártyából.) - Papírragasztó stift az állomáson várhatóan egyidejűleg dolgozó csapatok számának megfelelően. 3. Feladat - Kinyomtatott feladatlapok a résztvevő csapatok számának megfelelően feladat feliratú boríték, benne a Képanyag a 3. feladathoz, a rétegpuzzle-höz című PDF fájl alapján kinyomtatott és kivágott képekkel. (A csapatok számának megfelelő mennyiségű boríték, minden borítékban 1-1 db. valamennyi képből.) - Papírragasztó stift az állomáson várhatóan egyidejűleg dolgozó csapatok számának megfelelően.

18 Értékelőlap / Történelem Csapat száma: A feladat sorszáma, megnevezése Idő Elérhető pontszám Elért pontszám 1. Uralkodók és események 2. Mondat kiegészítés 8 perc 16 pont 7 perc 14 pont 3. Jurta építés Rétegpuzzle 8 perc 10 pont 4. Felszerelés Összesen: 7 perc 10 pont 30 perc 50 pont % Pótfeladat Névválogatás 5 perc 5 pont % Zsűritagok aláírása:

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK 2015/2016 Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem hogy munkáljon, alkosson, teremtsen (gróf Széchenyi

Részletesebben

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016.

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016. FÖLDRAJZ 2015/2016. minden földrajzi tudománynak természetszerűleg a szülőföldés honismeret a kiindulása és kezdete. Egyént és népet egyaránt saját környezete érdekel legelőször /Fodor Ferenc / A csapat

Részletesebben

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016.

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016. FÖLDRAJZ 2015/2016. minden földrajzi tudománynak természetszerűleg a szülőföldés honismeret a kiindulása és kezdete. Egyént és népet egyaránt saját környezete érdekel legelőször /Fodor Ferenc / Dunaújváros,

Részletesebben

2009. Fejlıdött a mezıgazdasági technika:.

2009. Fejlıdött a mezıgazdasági technika:. 1. Egészítsétek ki a hiányos szöveget! Az uradalom gazdája a. A munkát a rabszolgákból és a harcosokból kialakult végzik. Az uradalom részei: A földesúr saját használatára fenntartott ; a házhelybıl, szántóból,

Részletesebben

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák.

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák. Levédia és Etelköz Levédia Kr.u.8.században magyarok többsége Magna Hungáriából délnyugati irányba vándorolt tovább. Szállásterület: Don folyótól az Azovi-tenger mellékéig - meótiszi terület Elnevezése:Levédiről

Részletesebben

Érd 775 Helytörténeti verseny. I. forduló

Érd 775 Helytörténeti verseny. I. forduló Érd 775 Helytörténeti verseny I forduló 1 Melyik a kakukktojás, és miért? (Több válasz is lehetséges, a helyes válaszok plusz pontot érnek! Nem fogadjuk el azonban azt a választ, hogy Margit vagy Hedvig

Részletesebben

Matematika. Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult.

Matematika. Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. 7. Matematika Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. (Neumann János) Gyömrő, 2017. június 2. Készítette: Szafiánné Csécsei

Részletesebben

Javítókulcs Savaria országos történelem tanulmányi verseny 9. évfolyam Javítókulcs

Javítókulcs Savaria országos történelem tanulmányi verseny 9. évfolyam Javítókulcs Javítókulcs 1. a) Hamis b) Igaz c) Hamis 1 d) Hamis e) Hamis f) Igaz g)igaz h)hamis i)igaz j)igaz 10 pont 2. a) a horvátok aláhúzása, ők déli szlávok /a másik kettő nyugati szláv b) a consul aláhúzása,

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika 6. Matematika Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. (Neumann János) 2017. április 04. Készítette: Szafiánné Csécsei Tímea,

Részletesebben

1. ÁLLOMÁS ÁLTALÁNOS ISMERETEK ÜNNEPRE HANGOLVA

1. ÁLLOMÁS ÁLTALÁNOS ISMERETEK ÜNNEPRE HANGOLVA 1. ÁLLOMÁS ÁLTALÁNOS ISMERETEK ÜNNEPRE HANGOLVA Mottó Az ünnep a szív legfőbb gazdagsága. (Csorba Győző) Indító szöveg: Az ünnep - legyen szó személy, család, egy kis közösség vagy egy nemzet ünnepéről

Részletesebben

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését.

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. Arisztotelész Dunaújváros, 2016. április 5. Törökné Nagy Zsuzsanna gyógypedagógus 1. sz. feladatlap A Római Birodalom

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Földrajz. Szép vagy Magyarország! április 4. Giriczné Kulcsár Anita

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Földrajz. Szép vagy Magyarország! április 4. Giriczné Kulcsár Anita Földrajz Szép vagy Magyarország! A verseny ideje: Készítette: 2017. április 4. Giriczné Kulcsár Anita 1. Hazánkkal szomszédos országok (4 perc) a) Tegyétek helyes sorrendbe az összekeveredett betűket úgy,

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny. Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését.

TÖRTÉNELEM. XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny. Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. A csapat száma, neve: Arisztotelész Dunaújváros, 2016. június 3.-4. Törökné

Részletesebben

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Az álom: A természetnek legszebb adománya. Megnyílik ekkor vágyaink tartománya. (Petőfi Sándor) Dunaújváros, 2016. június 3-4. Készítette: Garbacz Hajnalka gyógypedagógus

Részletesebben

1.2. j) A földesúr földbirtoka. j) item: Minden tartalmilag helyes válasz elfogadható. összesen 10 pont

1.2. j) A földesúr földbirtoka. j) item: Minden tartalmilag helyes válasz elfogadható. összesen 10 pont ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 7-8. OSZTÁLYOS TANULÓK SZÁMÁRA 2014/2015 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető elemeit, azaz az itemeket a magyar

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló Természetismeret 2016/2017 Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön. /Paracelsus/ Gyömrő, 2017. április 4. Fürst

Részletesebben

A magyar honfoglalás

A magyar honfoglalás A magyar honfoglalás A magyar név A magyar név legkorábbi előfordulásai a 9. századi arab krónikákban találhatóak ( madzsar ). A finnugristák elmélete szerint a magyar szó embert jelentett, és ennek egy

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika 7. Matematika Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. (Neumann János) 2017. április 04. Készítette: Szafiánné Csécsei Tímea,

Részletesebben

FOGALOM FOGALOM HELY SZEMÉLY Urali kor Települések kiegészülése Ural Bölcs Leó Hal, háló, tűz, főz, evez Magyar helynevek Ob, Irtisz,

FOGALOM FOGALOM HELY SZEMÉLY Urali kor Települések kiegészülése Ural Bölcs Leó Hal, háló, tűz, főz, evez Magyar helynevek Ob, Irtisz, FOGALOM FOGALOM HELY SZEMÉLY Urali kor Települések kiegészülése Ural Bölcs Leó Hal, háló, tűz, főz, evez Magyar helynevek Ob, Irtisz, Bíborbanszületett Finnugor kor Onogur-Hungary, Hongrie Iszim, Tobol

Részletesebben

Életvitel és gyakorlati ismeretek

Életvitel és gyakorlati ismeretek Életvitel és gyakorlati ismeretek A Földet nem nagyszüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. (Indián mondás) Gyömrő, 2017. április. 04 Készítette: Garádiné Koszorúffy Erika gyógypedagógus

Részletesebben

GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. JANUÁR

GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. JANUÁR GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. JANUÁR Letöltöttétek már a GeoGebra legfrissebb verzióját? Ha igen, a Nézet menüpontban nyissátok meg a 3D-s nézetet! Ha nem, töltsétek le a www.geogebra.org oldalon

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. CSEREBERE 8 PONT Ha képeken látható szavakban egy hangot megváltoztattok, új szót kaptok. Írjátok az új szót a kép alá! 2.HOL FÉSZKEL A KISMADÁR?

Részletesebben

POLGÁRMESTERE. Ezen építési területen létrejövő 9 darab, jelenleg névtelen közterületek közül:

POLGÁRMESTERE. Ezen építési területen létrejövő 9 darab, jelenleg névtelen közterületek közül: 3 S / l O BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI POLGÁRMESTERE ÖNKORMÁNYZAT Tárgy: A Budapest XVI. kerület Honfoglalás lakópark" területén nyíló jelenleg névtelen utcák elnevezése Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: TANÍTÓI PÉLDÁNY SZERVEZÉS Szükséges eszközök: színes ceruza, feladatlapok A feladatokat sorrendben kell elvégezni.

Részletesebben

Versenyző iskola neve:. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Versenyző iskola neve:. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny Magyar irodalom Az álom: A természetnek legszebb adománya. Megnyílik ekkor vágyaink tartománya. (Petőfi Sándor) Bicske, 2016. április 5. Készítette: Garbacz Hajnalka

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Történelem Tantárgyi Verseny 6. osztályos tanulók számára Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ 2012/2013

Történelem Tantárgyi Verseny 6. osztályos tanulók számára Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ 2012/2013 Neved:. Iskolád: Elért pontszámod:... / 82 pont 1. Keresd meg és írd ki egymás alá a pontozott vonalakra etőhálóban megtalálható nyolc fogalmat! Magyarázd meg jelentésüket is! (A fogalmak a középkori egyházzal

Részletesebben

szka102_12 É N É S A V I L Á G Készítette: szegediné Gonda Zsófia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_12 É N É S A V I L Á G Készítette: szegediné Gonda Zsófia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_12 É N É S A V I L Á G Mit ettem ma? Mindennap egy alma az egészség oltalma Készítette: szegediné Gonda Zsófia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM TANÁRI ÉN és a világ

Részletesebben

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat 3 osztály - Környezetismeret Mintafeladat Mi minden található meg egy tanyán? a Nézzetek utána a következő szavak jelentésének a könyvtárban! Írjátok le 1-2 mondatban a szó jelentését! Rajzoljátok is le,

Részletesebben

Javítókulcs a Gloria Victis verseny 2015-ös feladatsorához

Javítókulcs a Gloria Victis verseny 2015-ös feladatsorához 1. Keresztrejtvény Vízszintes: Javítókulcs a Gloria Victis verseny 2015-ös feladatsorához 1. A sámánizmus egyik változata, melynek követői az ég urát imádják. Tengrizmus 2. Keletről magunkkal hozott bőrkészítési

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ

Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Nyuat-mayarorszái Eytm Rionális Pdaóiai Szoláltató és Kutató Központ Orszáos Történlm Tantáryi Vrsny 7-8. évfolyamos tanulók számára Iskolai forduló 2014/2015 Szrkszttt: Dobosné Csoknyai Ccília Mérésmtodikai

Részletesebben

Pótvizsga szóbeli témakörök (történelem) 11/b és 11/e

Pótvizsga szóbeli témakörök (történelem) 11/b és 11/e Pótvizsga szóbeli témakörök (történelem) 11/b és 11/e Száray Miklós : Történelem tankönyv II. Történelmi Atlasz (Mozaik) 1. Árpád-kor 1038-1077 2. I.László és Kálmán uralkodása 3. III.Béla 4. Az Aranybulla

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK 2015/2016 Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem hogy munkáljon, alkosson, teremtsen (gróf Széchenyi

Részletesebben

1.2. Értelmezd a megfejtésül kapott fogalmat!.

1.2. Értelmezd a megfejtésül kapott fogalmat!. Orszáos Történlm Tantáryi Vrsny 7-8. osztályos tanulók számára ISKOLAI FORDULÓ Nyuat-mayarorszái Eytm Rionális Pdaóiai Szoláltató és Kutató Központ 2014/2015 Nvd: Iskolád: 1.1. Fjtsd m a középkori Európa

Részletesebben

SZAKMÁRA FEL! III. TÖBBFORDULÓS MESTERSÉG- ÉS SZAKMAISMERETI VETÉLKEDŐ. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara SZAKMÁRA FEL!

SZAKMÁRA FEL! III. TÖBBFORDULÓS MESTERSÉG- ÉS SZAKMAISMERETI VETÉLKEDŐ. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara SZAKMÁRA FEL! III. TÖBBFORDULÓS MESTERSÉG- ÉS SZAKMAISMERETI VETÉLKEDŐ A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara címmel háromfordulós szakmaismereti vetélkedőt hirdet Veszprém megye általános iskoláinak felső tagozatos

Részletesebben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben Digitális taneszközök használata a történelem órán ÓRALEÍRÁS Tantárgy: Történelem Évfolyam: 9. évfolyam Létszám: 20-30 fő Időkeret: 45 perc Tankönyvi kapcsolódás: Száray Miklós: Történelem I., középiskolák,

Részletesebben

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY Járj szerencsével! Csapatnév: Iskola neve: Település (ahol az iskolátok van): Irányítószám, utca, házszám: Felkészítő neve: 3 forduló 1 évfolyam Elérhető pontszám: 87 Elért

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel

Részletesebben

A forduló kérdései megyénk épített örökségeiről és az itt született híres emberekről szólnak.

A forduló kérdései megyénk épített örökségeiről és az itt született híres emberekről szólnak. Ismered? Ismerd meg! Vetélkedősorozat Fejér megyéről I. forduló Csoport neve: Email cím: Postacím: A forduló kérdései megyénk épített örökségeiről és az itt született híres emberekről szólnak. I. Igaz

Részletesebben

Szegő Gábor Matematikaverseny 6. évfolyam

Szegő Gábor Matematikaverseny 6. évfolyam Szegő Gábor Matematikaverseny 6. évfolyam A verseny időpontja: 2017. november 16. Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk versenyünkön! Kérlek, figyelmesen olvasd el a feladatokat, majd kövesd az utasításokat!

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. VÁLASZD AZ IGAZIT! 6 PONT Mit jelentenek a következő szavak? Húzzátok alá a megadott két válasz közül az igazit! 2. FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN? 9+1

Részletesebben

A magyar társadalom a IX-XIII. században III. Egyén, közösség, társadalom / 13.

A magyar társadalom a IX-XIII. században III. Egyén, közösség, társadalom / 13. A magyar társadalom a IX-XIII. században III. Egyén, közösség, társadalom / 13. A magyar társadalom a IX. században, magyar őstörténet A tudomány mai állása szerint valamikor a Kr.e. 500- Kr.u. 550 között

Részletesebben

Kedves Iskola! A vetélkedı menete

Kedves Iskola! A vetélkedı menete Kedves Iskola! A Közép- magyarországi Zöld Kör KLÍMAİRJÁRAT címmel 2 fordulós vetélkedıt hirdet 10-14 éves diákoknak, amely 2010. április 19 -tıl 2010. május 31-ig tart. A 2010. évi KLÍMAİRJÁRAT program

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

TANMENET-IMPLEMENTÁCIÓ Matematika kompetenciaterület 1. évfolyam

TANMENET-IMPLEMENTÁCIÓ Matematika kompetenciaterület 1. évfolyam Beszédjavító Általános Iskola TANMENET-IMPLEMENTÁCIÓ Matematika kompetenciaterület 1. évfolyam Söpteiné Tánczos Ágnes Idő Tevékenységek (tananyag) 35. Az összeadás és kivonás egymás inverz művelete. Készségek,

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 13. Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 1. Tedd időrendi sorrendbe egy ókori görög fiú életének eseményeit! Írj sorszámot a négyzetekbe! írni-olvasni tanulás olajfakoszorú kifüggesztése

Részletesebben

Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: április 6.

Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: április 6. Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: 2018. április 6. A csapat neve:... A csapattagok neve, lakcíme:... Az iskola neve, címe, telefonszáma:... Felkészítő tanár neve, telefonszáma:...

Részletesebben

Érintsd meg a Holdat!

Érintsd meg a Holdat! Gárdonyi-emlékév, 2013 Érintsd meg a Holdat! rejtvényfüzet 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játsszatok velünk! Az első fordulóban Gárdonyi Géza életével, a

Részletesebben

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:...

V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve: Címe: Felkészítő tanár neve:... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu V. TOLLFORGATÓ 2. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY

Részletesebben

A MABOSZ Kertvezetők Tanácsa volt a vendégünk

A MABOSZ Kertvezetők Tanácsa volt a vendégünk [1] [2] 1. oldal (összes: 9) [3] [4] 2. oldal (összes: 9) [5] [6] 3. oldal (összes: 9) [7] 4. oldal (összes: 9) [8] [9] 5. oldal (összes: 9) [10] [11] [12] 6. oldal (összes: 9) [13] [14] [15] [16] 7. oldal

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2016. szeptember 1-től, az 56/2016 (VIII.19.) FM

Részletesebben

I. FORDULÓ. Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején?

I. FORDULÓ. Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején? I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... Felkészítő: 1. A Rákóczi-szabadságharc Ki volt a magyar uralkodó a szabadságharc kirobbanásának idején? Milyen okai voltak a szabadságharc kirobbanásának?

Részletesebben

Varázslók és Boszorkányok

Varázslók és Boszorkányok 0 Varázslók és Boszorkányok Szerepjáték Orosz Mihály Saját ingyenes kiadás Játék weboldala www.fermisjatek.gportal.hu 1 Előszó A Varázslók és Boszorkányok egy egyszerű kis szerepjáték. Első sorban kezdő

Részletesebben

2008. 1. Egy keresztény püspök így írt az egyik hódító néprıl.

2008. 1. Egy keresztény püspök így írt az egyik hódító néprıl. 1. Egy keresztény püspök így írt az egyik hódító néprıl. Hosszú hajú horda, ( ) akik avas vajjal kenik be a hajukat és bőzlenek a hagymától meg a fokhagymától. Kikrıl van szó ebben az idézetben és hogyan

Részletesebben

Nevezési lap. Katolikus iskolák XIII. országos Takáts Sándor történelemversenye 2016/2017. A csapat neve:... A csapattagok névsora (4 fő):

Nevezési lap. Katolikus iskolák XIII. országos Takáts Sándor történelemversenye 2016/2017. A csapat neve:... A csapattagok névsora (4 fő): Nevezési lap Katolikus iskolák XIII. országos Takáts Sándor történelemversenye 2016/2017 A csapat neve:... A csapattagok névsora (4 fő):... A felkészítő tanár neve:... A versenyző iskola neve és címe:...

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel

Részletesebben

I. FOGLALKOZÁS. Emese Álam, Hunor és Magor mondák rövid elmondása A gyerekek önkéntesen választanak csoportokat és megfigyelési szempontokat

I. FOGLALKOZÁS. Emese Álam, Hunor és Magor mondák rövid elmondása A gyerekek önkéntesen választanak csoportokat és megfigyelési szempontokat I. FOGLALKOZÁS Népünk genetikai családfája c. kiállítás megtekintése Alsó tagozaton olvasott mondatok felelevenítése Megfigyelési szempontok kiosztása és csoportalakítás. Szempontsor alapján kiállítás

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN 2016/2017-es tanév 1. forduló A csapat neve: Az iskola neve, címe: A felkészítő tanár neve, e-mail címe: 1. Melyik őszi jeles napra gondoltunk?

Részletesebben

A kétfejű sas árnyékában

A kétfejű sas árnyékában A kétfejű sas árnyékában MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 2. FORDULÓ MÁRIA TERÉZIA ÉS II. JÓZSEF, A FELVILÁGOSULT ABSZOLUTIZMUS II. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail

Részletesebben

1. TOTÓ. 3. Melyik párosítás helyes? 1. Nagy Lajos törvényei MCCCVI 2. Mohácsi csata MDXVI X. Augsburgi csata CMLV

1. TOTÓ. 3. Melyik párosítás helyes? 1. Nagy Lajos törvényei MCCCVI 2. Mohácsi csata MDXVI X. Augsburgi csata CMLV 1. TOTÓ 1. Hol tartották az Árpád-korban a legjelentősebb törvénynapokat? 1. Székesfehérvár 2. Esztergom X. Buda 2. Melyik terület élén állt a vajda? 1. Horvátország 2. Török Birodalom X. Erdély 3. Melyik

Részletesebben

Kedves gyerekek! Kívánunk Nektek jó szórakozást és vidám munkát! Törő Krisztina Tokovics Tamás Nagy Sándor (VacKörTE) (ONTE Kht.

Kedves gyerekek! Kívánunk Nektek jó szórakozást és vidám munkát! Törő Krisztina Tokovics Tamás Nagy Sándor (VacKörTE) (ONTE Kht. Kedves gyerekek! Szeretettel köszöntünk Bennetek immár az ötödik Kerekemese vetélkedősorozat kezdetén! Ha már nem először álltok e képzeletbeli rajtvonalhoz, akkor már tudjátok, hogy sok munka vár Rátok,

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET

BARÁTUNK A TERMÉSZET BARÁTUNK A TERMÉSZET 2016-2017 ORSZÁGJÁRÁS 5-6. osztályosok feladatai 1. JÁTÉK A FÖLDRAJZI NEVEKKEL Első feladatunkban hazai településeket találtok. Nevüket megtudjátok, ha a magánhangzókat megfelelő módon

Részletesebben

1.2. l) frank uralkodó vagy császár ( ) vagy a középkori császári hatalom megteremtője összesen 12 pont

1.2. l) frank uralkodó vagy császár ( ) vagy a középkori császári hatalom megteremtője összesen 12 pont TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 6. OSZTÁLY 2012/2013 TERÜLETI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük.

Részletesebben

Magyar uralkodók listája A Wikipédiából, a szabad lexikonból.

Magyar uralkodók listája A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Magyar uralkodók listája A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Ezen a lapon a magyar uralkodók listája található. Árpád-ház Fejedelmek kora Álmos szül. kb. 820-ban Egyek és Emese fia (?) Árpád kb. 895 907

Részletesebben

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap Történelmi verseny 2. forduló A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap 1. Határozd meg Partium fogalmát, és sorold fel a Partiumot alkotó vármegyéket! (3 pont) 2. Az alábbi képeken Partium híres szülöttei

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelettel kiadott szakmai és

Részletesebben

Tanszerlista 2018/2019. tanév

Tanszerlista 2018/2019. tanév 1. osztály Névvel ellátva kérjü k! Tanszerlista 2018/2019. tanév 4 db kis alakú első osztályos vonalazású füzet / 14-es/ 2 db kis alakú négyzetrácsos füzet 2 db kis alakú sima füzet 1db kis alakú kottafüzet

Részletesebben

TANULMÁNYI VERSENYEK ÉS TEHETSÉGGONDOZÓ PÁLYÁZATOK

TANULMÁNYI VERSENYEK ÉS TEHETSÉGGONDOZÓ PÁLYÁZATOK TANULMÁNYI VERSENYEK ÉS TEHETSÉGGONDOZÓ PÁLYÁZATOK KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT BUDAPEST III. TANKERÜLETÉBEN 2014-2015. tanévben 1 Versenyeink a 2014/2015-ös tanévben Sorszám Rendező Verseny

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok

Részletesebben

ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS. 30. modul

ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS. 30. modul Matematika A 3. évfolyam ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS 30. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 30. modul ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

ANGOL nyelv CÉLNYELVI MÉRÉS. 6. évfolyam. 2014. június 4. Angol A2 feladatlap, megoldókulcsok és az íráskészség feladatok értékelési skálája

ANGOL nyelv CÉLNYELVI MÉRÉS. 6. évfolyam. 2014. június 4. Angol A2 feladatlap, megoldókulcsok és az íráskészség feladatok értékelési skálája CÉLNYELVI MÉRÉS 2014. június 4. 6. évfolyam ANGOL nyelv Angol A2 feladatlap, megoldókulcsok és az íráskészség feladatok értékelési skálája 2014. június 4. Test 1 B A C B B C B A A A C Test 2 J C D I H

Részletesebben

HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban

HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend három

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 1 Tiszták, hősök, szentek Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 2013 Géza fejedelem megkereszteltette fiát, aki a keresztségben

Részletesebben

NÉMET nyelv CÉLNYELVI MÉRÉS. 8. évfolyam. 2014. június 4. Német B1 feladatlap, megoldókulcsok és az íráskészség feladatok értékelési skálája

NÉMET nyelv CÉLNYELVI MÉRÉS. 8. évfolyam. 2014. június 4. Német B1 feladatlap, megoldókulcsok és az íráskészség feladatok értékelési skálája CÉLNYELVI MÉRÉS 2014. június 4. 8. évfolyam NÉMET nyelv Német B1 feladatlap, megoldókulcsok és az íráskészség feladatok értékelési skálája 2014. június 4. Hörverstehen B1 Teil 1 B A C B B C A B A C B Teil

Részletesebben

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal)

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) A REGULY ANTALRÓL ELNEVEZETT MAGYAR NYELVI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS VERSENY 2017. ÉVI FELADATAI A versenyző sorszáma: Elérhető

Részletesebben

FELADATSOR 1. a. 1 pont b. 1 pont c. 1 pont d. 1 pont e. 1 pont 2. 1 pont 2 pont 1 pont 3. 2 pont 4. 1 pont pont 5.

FELADATSOR 1. a. 1 pont b. 1 pont c. 1 pont d. 1 pont e. 1 pont 2. 1 pont 2 pont 1 pont 3. 2 pont 4. 1 pont pont 5. II. FELADATLAP JAVÍTÓKULCS I. FELADATSOR 1. a. Teleki kísérője, Ludwig von Höhnel - 1 pont b. Zanzibarból - 1 pont c. 1887. február 4 1888. október 26-1 pont d. távetáiak, mászáik, meruiak, dsaggák, kikujuiak,

Részletesebben

1. Igazak vagy hamisak a honfoglaló magyarokról szóló állítások? Jelöld i vagy h betűvel a táblázatban!

1. Igazak vagy hamisak a honfoglaló magyarokról szóló állítások? Jelöld i vagy h betűvel a táblázatban! 1. Igazak vagy hamisak a honfoglaló magyarokról szóló állítások? Jelöld i vagy h betűvel a táblázatban! a) A magyarok félelmetes fegyvere, a visszacsapó íj felajzott állapotban C alakot formázott. b) A

Részletesebben

Fejlesztı neve: VINCZÉNÉ CSETE GABRIELLA. Tanóra / modul címe:

Fejlesztı neve: VINCZÉNÉ CSETE GABRIELLA. Tanóra / modul címe: Fejlesztı neve: VINCZÉNÉ CSETE GABRIELLA Tanóra / modul címe: KERESSÜK A SZIMMETRIÁT! A TENGELYES TÜKRÖSSÉG VIZSGÁLATA, ÉRTELMEZÉSE KÜLÖNFÉLE ALAKZATOKON 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása;

Részletesebben

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll.

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. Tantárgy: Történelem Osztály: Szakközépiskola 9-12 A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. 1.) Írásbeli vizsga Időtartama: 45 perc Elérhető pontszám: 60 pont Az írásbeli feladatok

Részletesebben

A MAGYAR NÉP EREDETE, VÁNDORLÁSA ÉS A HONFOGLALÁS A MAGYAROK VÁNDORLÁSA ÉS A HONFOGLALÁS

A MAGYAR NÉP EREDETE, VÁNDORLÁSA ÉS A HONFOGLALÁS A MAGYAROK VÁNDORLÁSA ÉS A HONFOGLALÁS A MAGYAR NÉP EREDETE, VÁNDORLÁSA ÉS A HONFOGLALÁS A MAGYAROK VÁNDORLÁSA ÉS A HONFOGLALÁS A sztyepp: Kínától - Kárpát-medence térségéig 2. ée-től: nomád népek legeltető területe szkíták (iráni alánok) szarmaták

Részletesebben

Egri csillagok vetélkedő április 7.

Egri csillagok vetélkedő április 7. Egri csillagok vetélkedő 1. Találjatok ki egy nevet a csapatotoknak, ami kapcsolódik az Egri csillagokhoz! 2. Ki mondta? Párosítsd össze a borítékban található mondatokat a regény szereplőivel! Bornemissza

Részletesebben

IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév

IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév IV. Országos Rendészeti Tanulmányi Verseny Szabályzata 2007/2008-as tanév VERSENY KATEGÓRIA: EGYÉNI A verseny célja: a belügyi rendészeti tantárgyat tanulók közül a tehetségek kiválasztása és motiválása

Részletesebben

3. állomás. Kézműves tevékenység. Fonalbaba készítése Madzagfalva módra

3. állomás. Kézműves tevékenység. Fonalbaba készítése Madzagfalva módra 3. állomás Kézműves tevékenység Fonalbaba készítése Madzagfalva módra 1 FONALBABA KÉSZÍTÉSE MADZAGFALVA MÓDRA Ezen az állomáson babát fogunk készíteni, de előtte néhány kérdésre kell válaszolnotok. Mottó:

Részletesebben

2 / :17

2 / :17 2 / 16 2017.03.10. 0:17 ***A 4 évfolyamos gimnáziumok adatai még feltöltés alatt!! *** Iskola ker. OM az. tanulmányi terület évf. Kód Szóbeli ponthatár/pontok Felvételi ponthatár/pontok KIFIR adatok 2017

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2014. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály II. forduló (fizikai és földrajzi alapismeretek)

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály II. forduló (fizikai és földrajzi alapismeretek) 1 Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

színes ceruzák Ének-zene: 1 db A/4-es kottafüzet

színes ceruzák Ének-zene: 1 db A/4-es kottafüzet TANESZKÖZÖK 2019-2020 5. évfolyam Magyar nyelv és irodalom: 2 db A/4-es vonalas füzet (kérjük minden oldalon az utolsó 3 sort javítósornak meghúzni) 2 csomag vonalas (rovatolt papír) A/3-as ív (1 csomag

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhetı elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetőivel jelöltük.

Részletesebben

CSEMETE 1. forduló KEREKEMESE vetélkedő 2011. Kedves gyerekek!

CSEMETE 1. forduló KEREKEMESE vetélkedő 2011. Kedves gyerekek! Kedves gyerekek! Szeretettel köszöntünk Bennetek immár az ötödik Kerekemese vetélkedősorozat kezdetén! Ha már nem először álltok e képzeletbeli rajtvonalhoz, akkor már tudjátok, hogy sok munka vár Rátok,

Részletesebben

MENNYIT MOZOGJUNK EGY NAP?

MENNYIT MOZOGJUNK EGY NAP? MENNYIT MOZOGJUNK EGY NAP? Fizikai aktivitás megtervezése és monitorozása mennyit mozogjak egy nap? ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 3-6. AZ ÓRA TÉMÁJA: Fizikai

Részletesebben

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint ELTE Érettségi és Felvételi Előkészítő Iroda 1088, Bp. Múzeum krt. 4/A Alagsor -159. http.://elteelokeszito.hu 100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint Történelem Tematika Kurzus

Részletesebben