Szavak, kifejezések, magyarázatok, szóértelmezők

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szavak, kifejezések, magyarázatok, szóértelmezők"

Átírás

1 Szavak, kifejezések, magyarázatok, szóértelmezők Abvaújvár 1 Abvaújvár 2 Adiglat Agadi Alánok Almák-Atyja Altáj-Buda Arkadiopolisz Aranyrögös Birodalom Arpach Arvisura As folyó Asztrahán Árpádvár 1 Árpádvár 2 Avarbástya Baksa Becsevár Beri-beri népek Béla-folyó (kabarföld nyugati szélén Kassa 1 fölött a lovasberényi síkság terült el (ma ez a Kelet-Góbi területén lehet) (Melegvizek birodalma, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolctól 72 kilométerre északkeletre) (Tigris folyó) (az ókori Agade vagyis Akkád városának a helyét nem ismerik. Valószínű ez volt az Akkád Birodalom fővárosa. Az Arabfélszigeten volt.) (jász törzs) (most Alma-Ata, Kazahsztán) (mai Tyumen (Oroszország) (ma Lülebugaz település Törökországban a Márvány-tenger és a Fekete-tenger közt) (mai Erdély) (Árpádvára (Zab folyónál) (igazszólás) (Ob) (nagyváros Oroszország dél-európai részén, közel a Kaszpitengerhez az Asztraháni terület székhelye) (Mari első birodalomban) (Melegvizek birodalma, ma a Pilisben Dömös és Dobogókő között volt) (Melegvizek birodalma, ma a Budai hegyekben az ős Budavára közelében) (A baksák a legelső időkben fontos ügyekben ítélkeztek. A törzs ilyenkor a legkiválóbb látóemberét és gyógyítóját küldte a 24-es tanácsba, amelynek a 25. embere csak beavatott lehetett, aki egyenlő szavazat arány esetében döntött. Vagyis a Szalaítélethozatalában a szavazatok száma egyenlő volt egy beavatottat döntött.) (Betseán, a Babilon birodalomban volt a legnyugatibb erődítménye a 24 Hun Törzsszövetség láncolatának) (a süllyedő Atlantiszról menekülő népcsoport) (A Belaja folyó Oroszország európai részén, a Déli-Urálban; a Káma bal oldali mellékfolyója)

2 Bihar tartomány Boleszló Bolhádok Bolhás tó Bolhás tó Bothon városa Bujkál tó Buda fejedelem Buda fősámán Budavár 1 Budavár 2 Bugát Dara folyó Dengisur Derbent Dobósa városa Élet-temploma 1 Élet-temploma 2 Előzködés Encs = Enns Esthon városa Etil folyó Etruszkok Fehér-hunok (India Észak-Nyugati részén, a Gangesz mentén, Nepáltól délre található.) (vagy Bogiszló, váci püspök volt aki között élt) (Anonymus: a Rima hajlásában lévő Bulhadu (Bolhád) hegy ) (mai nevén Balkas-tó, Kazahsztánban) (Melegvizek birodalma, Somogy megyében, a Nagyatádi járásban. Az ott élő széki-hunok úgy neveztek, mint ahonnét jöttek, Bolhás-tónak.) (Észak-Egyiptom (Alsó-Egyiptom) (Ma Bajkál-tó) (Armogur, Ataiszi sziget és Kosztroma város fejedelmének fia. Buda birodalma volt mezopotámia a mai arab félsziget. Ott megalapította Úr városát) (Atilla testvére. Melegvizek birodalma Atilla városa a Pilisben a mai Óbuda és területei) (Ordoszban, Kína) (Melegvizek birodalma Atilla városa a Pilisben a mai Óbuda) ( Ordosz (Baotou) város később (a visszamaradt besenyők után) a Pató nevet kapta. Ez a mai Baotou, amely mongol neve: Bugat) (Dráva folyó) (Dnyeszter) (Sámánközpont a Kaukázus kapuja) (ma Arab-félsziget) (Karnaki templomkomplexumban, Ámon-Ré temploma, Dél- Egyiptom (Felső-Egyiptom), a Nílus jobb partján) (Ordoszban a mai Paoto, (Kína) a Sárga-folyó hatalmas kanyarulatában, ma Kína Északi részén elhelyezkedő Belső- Mongóliában található) (Verseny, vetélkedő) (Az Enns folyó a Duna egyik mellékfolyója, Alsó-Ausztriában találhatjuk meg és a mai neve Enns. Linz-től dél-keletre) (Dél-Egyiptom (Felső-Egyiptom) (Volga folyó) (Etur által alapított birodalmi lakosok, főként gara-úzok) ( Eredetileg fehér-hunok voltak: mordvinok, manysi-hantik, marik, suomák, észtek, lettek, komik, vepszék, vótok, kaza- és székihunok, avarok, kabarok. )

3 Fekete-hunok Füzesgyarmat 1 Füzesgyarmat 2 Gara-úzok Geri-beri népek Gyepü Gyeszna folyó Győr1 Győr2 Győr3 Gömörvára ( Fekete-hunok : úzok, kunok, jászok, törökök, mongolok, tatárok, zsuánok, csuvaszok, bolgárok, baskírok, ujgúrok és manzsuk. ) (Baskíriában a Béla-folyó partján a magyariak fejedelemségének székhelye Kara-Szakál korában Füzesgyarmat volt) (melegvizek birodalma, egy város Békés megye északi részén, a Szeghalmi járásban) (grúzok) (görögök vagy éhséghellének (a süllyedő Atlantiszról menekülő népcsoport) (jelzéssel ellátott, de nem használt legelő területek voltak, ezek megakadályozták a betegségek terjedését és megszüntették a legeltetésből, jószágok elkötéséből eredő vitákat) (A Gyeszna folyó Oroszország nyugati vidékén és Ukrajnában, a Dnyeper leghosszabb, bal oldali mellékfolyója) (Huang Ho, azaz a Sárga-folyó mellett fekszik. Kína) (Kievtől északra, a Gyeszna partján fekszik majdnem a Dnyeper torkolatnál) (melegvizek birodalma, egy kisváros a mai Osztrák határ mentén a Duna mellett) (ma Sajógömör (szlovákul Gemer) község Szlovákiában a Besztercebányai kerület Nagyrőcei járásában északra a Sajó folyó jobb partján) 1 Gönc (1 gönc = kb. 1,2 mázsa) Hagony Hangun folyó Hangun fősámán Hétváros (Hetevaret) (Hangun folyó = Huang Ho, azaz a Sárga-folyó Kína, nevét az Ataiszon volt folyóról kapta) (Huang Ho = Hangun folyó, azaz a Sárga-folyó Kína, nevét az Ataiszon volt folyóról kapta) (Huó néven Kínai császár lett) (azaz egyiptomi nyelven Hetevaret a hikszoszok szerint Bothonban volt a Nílus deltája és a mai Kairó között) Hikszosz (Hikszosz szavárd-úz ifjú, és a 7 hiszkszosz nép: 1. Sumér, 2. Babilon, 3. Kurdfia, 4. Asszír, 5. Hettita, 6. Kasszu, 7. Szavárd) Híres-kapu Hokjenfőld Hombár Hun birodalom 1 (Átjáró a Vörös-tenger és a földközi-tenger között, ma ott van a Szuezi-csatorna) (a mai Japán és Dél-Korea között lévő sziget volt, de hamarosan elsüllyedt) (élelem tároló, egyfajta kamra) (Ordosz: besenyő-mongol)

4 Hun birodalom 2 Hun birodalom 3 Hun folyó Huni folyó Ibos = Ybba Inn folyó Inek Jajva folyó Jászvásár Jeretán országa Joli-Tórem birodalma Kalágé Karakórum Káldorok Káspivár Kaltes asszony Birodalma Karnak Kassa 1 Kassa 2 Kasszu (Káspivár: kazahun-kazár Hun birodalom, páran Kazáriának nevezik) (Budavár-Győr: letűnő avar birodalom) (Észak kelet Kína régebben Mongólia területei) (Észak-kelet Kína, régebben Mongólia) (a Duna egyik mellékfolyója, Alsó-Ausztriában találhatjuk meg és a mai neve Ybbs. Encs-től dél-keletre) (a Duna mellékfolyója Svájcban, Ausztriában, és Németországban folyik, de Svájcban ered) (Jobbágyok, szolgák, rabszolgák) (valószínű az Ural folyó, Oroszországban és Kazahsztánban ig oroszul Яик (átírva Jaik, kiejtve inkább jajik), kazak nyelven pedig Zsajik a neve. A folyó nevét II. Katalin orosz cárnő változtatta Urálra. A folyó Európa és Ázsia közti határ egyik szakaszát alkotja) (ma Románia és Moldávia határán) (A leletek három Magyarország létezését támasztják alá. 1.Kárpát-medence, 2. amelyet Julianus megtalált, a Magna Hungária, 3. a Kaukázusban. Jeretyán országa talán a legkevésbé ismert, pedig a pápai levéltárakban nyoma van, hogy ide keresztény térítőket kértek és kaptak) (a Föld) (Klágenfurt, Ausztria) (Dzsingisz kán egykori fővárosa, Mongólia közepén. Egy kiterjedt hegylánc, mely Pakisztán, India és Kína határvidékén terül el, Gilgit, Ladak és Baltisztán területén. Ázsia nagyobb hegyláncainak egyike, s gyakran veszik a Himalájával egybetartozónak, noha annak tulajdonképpen nem része) (Kelták) (A kunmagyari Ogúz (földművelő) törzsnek Oguz fővárosa) (bár több naprendszer is ebbe tartozik, itt leginkább a Szíriuszrendszerről van szó.) (A Karnaki templomkomplexum az ókori Egyiptom egyik leghíresebb épületegyüttese, a világ egyik legnagyobb ókori vallási helyszíne.) (Ordosz fölött 6 napi lovaglásra kabarok városa, vezéri székhelye volt ma ez a Kelet-Góbi területén lehetet) (Melegvizek birodalma, felvidék ma Szlovákia) (kun)

5 Kék tó Kerka folyó Kerka fősámán Kevevára Khorezm kettészakadt az északi Föld Körmöc Kuszkó birodalma Kuma folyó Kurgán Kurszán és vára Limes Lovasberény 1 Lovasberény 2 Magyarka Manichizmus Mari első birodalma, Mari föld, Mari városa Mari Második birodalma, Mari föld, Mari városa (Kukunor) (egy folyónév az őrségben) (Kr.e ben elindult a melegvizek birodalmát megszemlélni) (Kiev, ma Ukrajna) (Káspivári birodalom) (átszakadt a Bering-szoros) (Ma Körmöcbánya város Szlovákiában, a Besztercebányai kerület Garamszentkereszti járásában. Selmecbányától 40 km-re északra a Bisztrica és a Körmöc-patakok völgyében fekszik. Az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb, anybányászatáról nevezetes bányavárosa és pénzverőhelye.) (Inka birodalom, ma Cuzco, Peru délkeleti részén fekvő város, az Inka Birodalom vallási és politikai központja volt) (Magyarka a Kuma folyó mellett volt a Kaukázusi hegységben a Kaszpi-tengerbe torkollik) (Halomsír, síremlék, sírdomb) (Kündü, Árpád mellett a honfoglaló magyarok egyik vezetője volt, jelentős szerepet játszott Pannónia területének meghódításában. Árpád, Kündünek, Kurszán apjának földet adományozott, ami Attila király városától a százhalomig tartott ott egy várat építetett, és a várat Kurszánról neveztette el) (a Római Birodalom védelmét szolgáló, a császárkorban létesített szárazföldi határvonal,. Mindkettő egy útszakaszhoz kapcsolódó sáncok, árkok, őrtornyok, erődök alkottak) (Kassa fölött a lovasberényi síkság terült el (ma ez a Kelet-Góbi területén lehet) és Abaújvár is erre létesült.) (Melegvizek birodalma) (ma Tbiliszi, Grúzia) (Mani (Kr.u ), a harmadik század egyik legnagyobb hatású gondolkodója, filozófus, államférfi és vallásalapító. Ő az, aki a Zarathuszra-, Mithrász-vallás, valamint a platonikus és a gnosztikus filozófia pozitív elemeit egyesítve egy vallást formált, amit róla manicheizmusnak neveztek) (Marina első birodalma Árpádvárral az Eufrátesz partján, ma Arab-félsziget) (az Etil azaz ma Volga folyó mellett fekszik)

6 Medvés hegyek Meleg Vizek Birodalma Ménes Munkács 1 Munkács 2 Müjáki síkság (csata) Nagyhegy Nagypályi Nagyvíz 1 Nagyvíz 2 Nagyvíz 3 Nagyvíz 4 Nagyvíz 5 Feketevíz Füvönosztás Nagy-Süán Nagyszala Ninive Nippur Ordosz Ordosz (Baotou) Ordosz-vidék Orsova (Zagrosz hegység (mai Irán) (mai Kárpát-medence térsége) (görögül Ménész az egyiptomi birodalom megalapítója, mint első Pateszi első fáraó) (Ordosz fölött 4 napi lovaglásra két völgy találkozásánál volt, Munkács) (Melegvizek birodalma, ma Ukrajna) (a 24 Hun Törzsszövetség tyumenjei döntő győzelmet arattak a kinajok felett. Erről a győzelmes csatáról a kinajok történelme is megemlékszik, hogy római évszámítás szerint az időszámítás előtti 1112-ben a hunok legyőzték a kínai sereget. ) (Kaukázus) (Neopolisz, Görög kereskedelmi központ) (Kaszpi-tenger) (Fehér-tenger) (Atlanti-óceán) (Arab-tenger) (Csendes-óceán) (Fekete-tenger) (az újraosztásos földközösségben a földek sorshúzással történő szétosztása a jogosultak között.) (ünnepséggel egybekötött, többnapos, lovas ügyességi verseny és szellemi vetélkedő) (100 évenként tartott birodalmi nagygyűlés) (Arab-félsziget, Irak Északi része Asszíriai város és vallásközpont) (Egy város a Mezopotámiai Uruk birodalomban az Arabfélszigeten) (mai Paoto, (Kína) Ordosz-vidék a Sárga-folyó hatalmas kanyarulatában, ma Kína Északi részén elhelyezkedő Belső- Mongóliában található) ( Ordosz város később (a visszamaradt besenyők után) a Pató nevet kapta. Ez a mai Baotou, amely mongol neve: Bugat) (a Sárga-folyó hatalmas kanyarulatában, ma Kína Északi részén elhelyezkedő Belső-Mongóliában található) (megyei jogú város Dél-Romániában, Mehedinți megyében. Nem messze Szörényvárától)

7 Ózd 1 Ózd 2 Ózd 3 (Az első Ózd Kínában lévő Ordosztól Észak-Keletre eső terület volt az Úzok területén. A Hangony (Sárga-folyó) egy oldalfolyója mellett feküdt Uzd városa. Uzd azért lett Ózd, mert a környező törzsek így ejtették) (A mai Romániában. Erdélyben, Maros megyében, Magyarbükkös nevű falucskától nem messze van Magyarózd nevű település). (A harmadik Ózd a Kárpát medencében a melegvizek birodalmában, Miskolc mellett) Öl (A ma leggyakrabban használt a "nemzetközi öl" 1 öl = 1,8288 méter) Őrsúr Pajca-jel Parajd 1 Parajd 2 Pal-úzok Paripa Városa Póla Pósa Pál Pósa András Pusztaszer 1 Pusztaszer 2 Pusztaszer 3 Pusztaszer 4 (Osiris) (A Hun törzsszövetség jelvénye volt.) (Peking, Kína) (Melegvizek birodalma ma Románia Hargita megye) (palócok) (ma Arab-félsziget) Rajcsur (Írnok iskola ) Roxolánok Ruma-tenger Sajo-Ordosz Sakák Sirmium (Póla város és község Horvátországban, Isztria megyében) (Tomaj fősámán, Anonymus azaz Pósa András bátyja és Pósa Gyula öccse) (Anonymus, és Pósa Pál öccse) (az első Pusztaszer Ordosz fölött 1 napi lovaglásra volt) (A turgai kapuban lévő második Pusztaszer volt a marami-merija féle törzsek részére. A melegvizek birodalmába vezető út pihenő és gyülekező helye. Ez lett a fővezéri szállás központja, az új előzködések színhelye, az új Pusztaszer, Altáj és Ural hegység közötti síkság közepén a mai Kazahsztán területén) (A harmadik Pusztaszer szkíta-szabír törzsek gyülekező helyén, Paripa és Dabosa között a Kuma folyó partján a Kaukázusban, Grúzia.) (A negyedik Pusztaszer a melegvizek birodalma a Kárpátmedencében Szegedtől 20 Km-re) (fejedelmi vagy királyi szkíták) (Fekete-tenger) (Melegvizek birodalma, Ózd és térsége) (pamír-szkíták) (Szávaszentdemeter, az ókori Sirmium, város Szerbiában, a Vajdaságban)

8 Sirokivár Sóvár Szakszin Szarmaták Szabolcsvár Széki-hunok Szittyák Szokolatók Szörénytornya Szörényvár Szuzdal Ten folyó Tenis folyó (Melegvizek birodalma, a Mátra keleti részén van) (Salzburg) (Szakszin város és vidéke a volgai Bolgárországtól délre, a Volga folyó mellett ma Oroszországban a Kaszpi-tengerbe ömlik) (jász törzs) (Melegvizek birodalma, a Tisza folyó bal partján a mai Szabolcs település közvetlen közelében található erődítmény) (székelyek) (saka-szkíták) (parszi-szkíták) (Szörényvár régi magyar nevén Szörénytornya, egy kisváros ma Dél-Románia Olténia régiója) (régi magyar nevén Szörénytornya, egy kisváros Szerbia határ, Dél-Románia Olténia régiójába) (ma is meglévő oroszországi város, a Szuzdali jár ás központja. A Kamenka folyó partján, Vlagyimirtól 26 km-re északra fekszik. Nagy történelmi múltú, műemlékekben gazdag város) (Don (Ten, mint személy: Ménes apja) (Donyec) Tenis mint személy (kaltesi beavatott, aki részt vett a Havaruti Nagyszalán) Tenisur folyó Tengeliz Téba = Théba Tórem Trau vára Tudó Tuspa Tura folyó (Dnyeper Európa 3. leghosszabb folyója érinti Fehéroroszország Oroszország, Ukrajna egész a Fekete-tengerig) (Hokjenfóld közelében egy kikötőváros, Szőreg felesége nevéről Tengeliznek nevezték el, az indijó törzsek birodalmában van) (Théba (ókori egyiptomi nevén Uaszet) az azonos nevű felsőegyiptomi nomosz fővárosa volt. Az ókori város templomai és sírjai Théba és a thébai nekropolisz összefoglaló néven találhatóak Ma Egyiptom Quena tartományában, Luxorban található) (Tórem mitológia a világ teremtésének egyik története Istene) (Trogir (németül Trau, latinul Traqurium) város Horvátországban. A városközpont Trogir történelmi városközpontja néven az UNESCO kulturális világörökség-jegyzékében szerepel.) (Toth) (a Van-tó (Ataisz szigete) legnagyobb városának Tuspa, ill Turuspa volt a neve) (az Ural-hegyek alján)

9 Tura mint személy Turgai kapu (a Manysi nép vezére Tura a Szalaváré nagycsalád tagja volt) (Ez lett a fővezéri szállás központja, az új előzködések színhelye, az új Pusztaszer, Altáj és Ural hegység közötti síkság közepén A mai Kazahsztán területén) Tyumen (Tízezer, ) Új Ataisz Ugrin Ungár Uruk birodalma Úzd Úzd városa Uzd-Vasvár Vandálok Vasvár 1 Vasvár 2 Veglia Viesaka Vizkaja1 Vizkaja2 Zuhosi területek Zsúptető (népének másik fele megkerülte azt és a Kerecs szoroson át Nagypályi vezetésével az új Ataisz szigetén gyarmatot alapított, ma Krím félsziget). Csák Ugrin (kalocsai érsek magyar katolikus főpap, királyi kancellár.) (Uzsgorod, Ungvár mai Ukrajna Kárpát-alja) (Mezopotámia, ma Arab-félsziget) (Ordosztól 1 napi járófőldre, Ordosztól Észak-Keletre eső terület volt az Úzok területe) (A Hangony egy oldalfolyója mellett feküdt. A térképek szerint ez a folyó a Dahei, Uzd pedig a mai Hohhot ( Kék-város ) környékén feküdhetett) (kb. Zhuozi helyén lehetett Ordosztól 2 napi járóföldre Keletre) (egy keleti germán nép tagjai voltak, akik körül valószínűleg a hunok elől menekülve nyugat felé vándoroltak) (Az első Vasvár, Kb. a mai Kínai Zhuozi helyén lehetett, Ordosztól 2 napi járóföldre) (A második Vasvár, a Melegvizek birodalma, ma Vas megye Vasvári járásában) (Horvátország, Dalmácia régiójában Krk szigete (olaszul Veglia) Horvátország és az Adriai-tenger második legnagyobb szigete) (viadal) (Sámán) (spanyolul Vizcaya, spanyol tartomány Baszkföld északnyugati részén, tőle Északra fekszik a Vizcayai-öböl) (Uzd-Vasvár, Ordosztól 2 napi járóföldre Keletre) (a lakó- és gazdasági épületek rozsszalma héjazata. Készítéséhez kézzel csépelt rozsszalmát használtak fel, amelyet a fedés megkezdése előtt kisebb csomókba kötöttek)

A Hangun folyó (Huang Ho, azaz a Sárga-folyó Kína, nevét az Ataiszon lévő folyóról kapta) jobb oldalán ekkor az agabák éltek.

A Hangun folyó (Huang Ho, azaz a Sárga-folyó Kína, nevét az Ataiszon lévő folyóról kapta) jobb oldalán ekkor az agabák éltek. 290. Arvisura - ÁLMOS Bodor kaszu sámán rovása Amikor Edemen fősámán átadta fiának, Ügyek kagánnak a fővezéri tisztséget, meghirdette a Káspivári 5-éves sámánképzést. Embavér aranyasszony, a rimalányok

Részletesebben

A kinajok sárkányos serege

A kinajok sárkányos serege 177. Arvisura - Kalandozások Tárkány-Emőd rovása Kr.e. 1112-1085 Amíg Emőd úz ifjúsági vezér vezetésével a hun törzsszövetség ifjúsága nyugaton kalandozott, a kinajok erős csapatokkal törtek Ordoszra (mai

Részletesebben

144. Arvisura - kiegészítés (levélkivonat) Paál Zoltán, Ózd, 1973. X. 18.

144. Arvisura - kiegészítés (levélkivonat) Paál Zoltán, Ózd, 1973. X. 18. 144. Arvisura - kiegészítés (levélkivonat) Paál Zoltán, Ózd, 1973. X. 18. Tuliás fősámán 144. Arvisurája szerint Ordosz beavatottjai, (mai Paoto, (Kína) Ordosz-vidék a Sárga-folyó hatalmas kanyarulatában,

Részletesebben

260. Arvisura - Bogács tanfejedelem Bogács rovása

260. Arvisura - Bogács tanfejedelem Bogács rovása 260. Arvisura - Bogács tanfejedelem Bogács rovása A 4401. medvetoros évben (Kr.u.361) élt Ordoszban egy úz legényből lett Tanfejedelem, aki Hangun fősámán helyett rovásba vette a 260. Arvisurát. Hangunt

Részletesebben

255. Arvisurából Vadna, A halál lovasa

255. Arvisurából Vadna, A halál lovasa 255. Arvisurából Vadna, A halál lovasa Sávolyka édesapja, Kostyü úz fejedelem, akit a Nagy Hun síkság vörösszemöldökű kinaj forradalmárai Csiang-Kü néven császárukká választottak, ezzel teljhatalomra jutott.

Részletesebben

292. Arvisura - A kabarok honfoglalása Honfoglalási nagyszala (100 évenként tartott birodalmi nagygyűlés) Nagybodor-Galga rovása Kr.u

292. Arvisura - A kabarok honfoglalása Honfoglalási nagyszala (100 évenként tartott birodalmi nagygyűlés) Nagybodor-Galga rovása Kr.u 292. Arvisura - A kabarok honfoglalása Honfoglalási nagyszala (100 évenként tartott birodalmi nagygyűlés) Nagybodor-Galga rovása Kr.u. 892-902. Nagy tettek előtt mindig össze kellett hívni a Nagyszalát

Részletesebben

309. Arvisura - Nyugat védelmében (A tatárjárás valódi története) 5280-5298. medvetoros évek Fonyód sámán rovása 1240-1258

309. Arvisura - Nyugat védelmében (A tatárjárás valódi története) 5280-5298. medvetoros évek Fonyód sámán rovása 1240-1258 309. Arvisura - Nyugat védelmében (A tatárjárás valódi története) 5280-5298. medvetoros évek Fonyód sámán rovása 1240-1258 Lam (Lambert-Lampért) herceg utódai Pestet felvirágoztatták. Dernő tárkány fejedelem

Részletesebben

Dzsingisz Kán és a Mongol harcosok. A Mongol birodalom és lakói

Dzsingisz Kán és a Mongol harcosok. A Mongol birodalom és lakói 140. Arvisurából - A Góbi sivatag keletkezése A 2280. medvetoros évben (Kr.e. 1760) a fősámáni méltóságra jelöltek közül Tola lett az első. Az új fősámán úgy vélekedet, hogy a 24 hun törzs szövetségének

Részletesebben

Míg a kabar ifjúság távol volt hazulról, a szomszédos tatárok gyakran rajtaütöttek az öreg kabar parasztokon és földjeiket feldúlták.

Míg a kabar ifjúság távol volt hazulról, a szomszédos tatárok gyakran rajtaütöttek az öreg kabar parasztokon és földjeiket feldúlták. 253. Arvisura - A magyarok eredete 4220. medvetoros évben (Kr.u. 180) az úz származású Varga Győző lett, a hun törzsszövetség fősámánja. Kora ifjúságában a kinajok országában cserepes mesterséget, majd

Részletesebben

288. Arvisura - Az Avarok kettős birodalma Mikó-Halics rovása 769-805 között

288. Arvisura - Az Avarok kettős birodalma Mikó-Halics rovása 769-805 között 288. Arvisura - Az Avarok kettős birodalma Mikó-Halics rovása 769-805 között Amikor (Kr.u.453-ban) Atilla meghalt és a hunok a Jász síkságról visszavonultak, a hun birodalom keleti részébe, csak Deédes

Részletesebben

A magyar törzsszövetség honfoglalását négy Arvisura-a 290, 291, 292, 298-alapján szeretném ismertetni. A helyenkénti átfedések ezzel magyarázhatók.

A magyar törzsszövetség honfoglalását négy Arvisura-a 290, 291, 292, 298-alapján szeretném ismertetni. A helyenkénti átfedések ezzel magyarázhatók. 290. Arvisura - Barkók honfoglalása Bodor kaszu rovása Kr.u. 810-895-ig A magyar törzsszövetség honfoglalását négy Arvisura-a 290, 291, 292, 298-alapján szeretném ismertetni. A helyenkénti átfedések ezzel

Részletesebben

243. Arvisura - vörösszemöldökűek küldetése Izsboldó rovása Kr.u

243. Arvisura - vörösszemöldökűek küldetése Izsboldó rovása Kr.u 243. Arvisura - vörösszemöldökűek küldetése Izsboldó rovása Kr.u. 5-41. A 24 törzs szövetségét, megalakulásuk 3990. medvetoros évében (Kr.e. 50) nagy veszély fenyegette. A kínaiak fondorlatos politikájukkal

Részletesebben

269. Arvisura - Népek csatája (Atilla története 2. rész)

269. Arvisura - Népek csatája (Atilla története 2. rész) 269. Arvisura - Népek csatája (Atilla története 2. rész) Budavára 24 öl széles és ugyanolyan hosszú négyszögletes vár volt. Elöl 24 oszlopon nyugvó, 5 öl széles és 5 öl hosszú védett bejárattal. Alatta

Részletesebben

A melegvizek birodalma (kb a mai Erdély és a Kárpát-medence környéke)

A melegvizek birodalma (kb a mai Erdély és a Kárpát-medence környéke) Kerka rovósámán 38-43. medvetoros év Kr.e.4002 - Kr.e.3997 Három medvetoros év után már csak akkor kellett vadászatra menni, ha a háziállatok nem látták el friss hússal a kis közösséget. Vajács vajda összeköttetést

Részletesebben

294. Arvisura - Derecsény védőszárnyai Szabolcs rovása

294. Arvisura - Derecsény védőszárnyai Szabolcs rovása 294. Arvisura - Derecsény védőszárnyai Szabolcs rovása Zsolt-Zolta-Zoltán fejedelmet bénulás érte, ezért a budavári beavatott központban Derencsény főtáltos vette át a magyar törzsszövetség irányítását.

Részletesebben

1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT

1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT Tartalom 1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT 2. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK MEGOSZLÁSA ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT 3. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT

Részletesebben

Kovácsolás - vasforralás

Kovácsolás - vasforralás 103. Arvisurából - Altáji vasforraló Arnót-Visnyó rovása Az 1575. évi sámánképzésen (Kr.e. 2465) Arnót, a kabarok ifjú sámánja lett az első. Előzőleg öt évig járta a kinajok vas- és bronzkészítő szálláshelyeit,

Részletesebben

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák.

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák. Levédia és Etelköz Levédia Kr.u.8.században magyarok többsége Magna Hungáriából délnyugati irányba vándorolt tovább. Szállásterület: Don folyótól az Azovi-tenger mellékéig - meótiszi terület Elnevezése:Levédiről

Részletesebben

144. Arvisura - Atlantic titka Vizkaja rovósámán Tuliás fősámán Dobsa Habos beavatott Abisu Dengolka aranyasszony Tanjó

144. Arvisura - Atlantic titka Vizkaja rovósámán Tuliás fősámán Dobsa Habos beavatott Abisu Dengolka aranyasszony Tanjó 144. Arvisura - Atlantic titka Vizkaja rovósámán Tuliás fősámán Dobsa Habos beavatott Abisu Dengolka aranyasszony Tanjó A 2355. medvetoros évben (Kr.e. 1685) a sámánképzésen Tuliás lett az első, Riga és

Részletesebben

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG.

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. HÁLÓ KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT S4 1052 BUDAPEST, SEMMELWEIS UTCA 4. 1/16. RÉSZ 2017. ÁPRILIS 24. HÉTFŐ 18.00

Részletesebben

Kr.e Kr.e Kr.e

Kr.e Kr.e Kr.e Előtörténet Összefoglaló a kezdetektől a meleg vizek birodalmáig (i.e. 4040) Sokezer évvel ezelőtt egy hatalmas sziget létezett valahol a Csendes óceánban, -mesélik az ősi regék. Ataisznak, Ata-Isisnek

Részletesebben

85. Arvisura - Dernő oszlopai Kr.e (A nem rozsdásodó vasoszlop története)

85. Arvisura - Dernő oszlopai Kr.e (A nem rozsdásodó vasoszlop története) 85. Arvisura - Dernő oszlopai Kr.e. 2806 (A nem rozsdásodó vasoszlop története) Dernő ifjúsági fősámán az úz nép fia volt. Az 1234. medvetoros évben, időszámításunk előtt 2806-ban az alábbiakat rótta le

Részletesebben

75. Arvisura - Az Ataiszi tudás elterjedése a Nagyföldön

75. Arvisura - Az Ataiszi tudás elterjedése a Nagyföldön 75. Arvisura - Az Ataiszi tudás elterjedése a Nagyföldön 75. medvetoros évtől a 93. medvetoros évig. Erek tanfejedelem tanítása. Tatranig rovása Kr.e. 3965-3947 között. A 75. medvetoros évben (Kr.e.3965)

Részletesebben

ARVISURÁK időrendi táblázata (Kozsdi Tamás munkáját felhasználva)

ARVISURÁK időrendi táblázata (Kozsdi Tamás munkáját felhasználva) ARVISURÁK időrendi táblázata (Kozsdi Tamás munkáját felhasználva) A dátumokat a többféle nem egyeztetett időszámítási módok, az időtörések hiányos ismerete és a földi forgásidő változásai miatt CSAK tájékoztató

Részletesebben

A 486. medvetoros évben (Kr.e.3554) egy gazdag Hunor-leszármazott, Buharata lett a fősámán.

A 486. medvetoros évben (Kr.e.3554) egy gazdag Hunor-leszármazott, Buharata lett a fősámán. 29. Arvisura - Magyarka ősvallása Buharata-Cinegés rovása 486-499. Medvetoros év Kr.e. 3554-3542 A 486. medvetoros évben (Kr.e.3554) egy gazdag Hunor-leszármazott, Buharata lett a fősámán. Hunor birodalmából

Részletesebben

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály Osztá lyozóvizsga te ma ti ka 7. osztály Tankönyv: Földrajz 7. Mozaik Kiadó 1. A földtörténet eseményei 2. Afrika természet- és társadalomföldrajza 3. Ausztrália természet- és társadalomföldrajza 4. Óceánia

Részletesebben

A magyar honfoglalás

A magyar honfoglalás A magyar honfoglalás A magyar név A magyar név legkorábbi előfordulásai a 9. századi arab krónikákban találhatóak ( madzsar ). A finnugristák elmélete szerint a magyar szó embert jelentett, és ennek egy

Részletesebben

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei Valki László 2011. szeptember A nemzetközi jog létrejöttének előfeltételei 1. Tartósan elkülönült politikai entitások 2. Tényleges, intenzív kapcsolatok

Részletesebben

Az én Európám. Szabó Nikolett Török Pál Református általános iskola 5.o. Készítette: Európa föld és vízrajza

Az én Európám. Szabó Nikolett Török Pál Református általános iskola 5.o. Készítette: Európa föld és vízrajza Az én Európám Európa föld és vízrajza -Európa - A név eredete, Európa történelme - Európa fekvése - Európa vallási térképe - Európai unió története - Európai unió mai földrajza - Európai unió tagállamai

Részletesebben

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet.

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet. Kutatási tárgykörök ROVATREND a történelemtanár-továbbképzésünk tanrendje alapján I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. a. Ásatási tudnivalók, az ásatásig vezető út, ásatás. b. Temetőfeltárás,

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

ARVISURA: IGAZSZÓLÁS HUN TÖRZSSZÖVETSÉG ÉS SPIRITUALITÁS 6000 ÉVES ÁTTEKINTÕ JEGYZET A MÛ TÖRTÉNETÉRÕL ÉS KOZ- KOZSDI Tamás KRÓNIKÁJA A PALÓCOK NYOMÁN

ARVISURA: IGAZSZÓLÁS HUN TÖRZSSZÖVETSÉG ÉS SPIRITUALITÁS 6000 ÉVES ÁTTEKINTÕ JEGYZET A MÛ TÖRTÉNETÉRÕL ÉS KOZ- KOZSDI Tamás KRÓNIKÁJA A PALÓCOK NYOMÁN Integrál Pszichológia szak - jegyzet KOZSDI Tamás ARVISURA: IGAZSZÓLÁS HUN TÖRZSSZÖVETSÉG ÉS SPIRITUALITÁS 6000 ÉVES KRÓNIKÁJA A PALÓCOK NYOMÁN ÁTTEKINTÕ JEGYZET A MÛ TÖRTÉNETÉRÕL ÉS KOZ- MOLÓGIÁJÁRÓL

Részletesebben

2. Arvisura - A Melegforrások Nyomában. Kerka rovósámán Kr.e medvetoros év.

2. Arvisura - A Melegforrások Nyomában. Kerka rovósámán Kr.e medvetoros év. 2. Arvisura - A Melegforrások Nyomában Kerka rovósámán Kr.e. 4020-4002 20-38. medvetoros év. Az ordoszi (Ordosz = mai Paoto, (Kína), Ordosz-vidék a Sárga-folyó hatalmas kanyarulatában, ma Kína Északi részén

Részletesebben

Elsüllyedt földrészek - Ataisz őshazánk

Elsüllyedt földrészek - Ataisz őshazánk Elsüllyedt földrészek - Ataisz őshazánk A történelem előtti időkben több kontinens is létezett a ma ismerteken kívül, a Földet időnként megrázó kataklizmák bizony többször átrajzolták a bolygó felszínét.

Részletesebben

303. Arvisura - Palóc-Vasvár fénykora

303. Arvisura - Palóc-Vasvár fénykora 303. Arvisura - Palóc-Vasvár fénykora Gát-Kolaj rovása 1077-1133 1077 május elsején Lam herceg az újjáépített Vasvár hegyére (A második Vasvár, a Melegvizek birodalma, ma Vas megye Vasvári járásában) összehívta

Részletesebben

LEADER HACS-ok illetékességi területei

LEADER HACS-ok illetékességi területei A Z E M V A T Á R S F I N A N S Z Í R O Z Á S Ú I N T É Z K E D É S E K I R Á N Y Í T Ó H A T Ó S Á G Á N A K 33/2013 S Z Á M Ú ( I V. 11.)K Ö Z L E M É N Y E A 30/2012. ( I I I. 24.) VM R E N D E L E

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

296. Arvisura - Fejedelem vagy király (Szent István azaz Vajk megkoronázásának története) Kuslód-Gyűrűfű rovása Vászoly főtáltos

296. Arvisura - Fejedelem vagy király (Szent István azaz Vajk megkoronázásának története) Kuslód-Gyűrűfű rovása Vászoly főtáltos 296. Arvisura - Fejedelem vagy király (Szent István azaz Vajk megkoronázásának története) Kuslód-Gyűrűfű rovása Vászoly főtáltos A mainzi érsekség által összehívott 973. évi értekezlet után a magyar és

Részletesebben

Az élet temploma az Egyiptomban és talán Ordoszban is.

Az élet temploma az Egyiptomban és talán Ordoszban is. 113. Arvisura - Kaltes asszony szekerén Barcika titkos Arvisurája Dabsa rovása Batoúr Arvisurája szerint az Élet templomának (Karnaki templomkomplexumban, Ámon-Ré temploma, Dél-Egyiptom (Felső-Egyiptom),

Részletesebben

Nagykövetségek March 13.

Nagykövetségek March 13. Nagykövetségek 2007. March 13. Albánia Albán Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron u. 55. Telefon: +31 1 326 8905 Algéria Algériai Demokratikus Népi Köztársaság Magyarországi

Részletesebben

299. Arvisura - Az Avar kincsek visszaszerzése Gádor beavatott tanfejedelem rovása

299. Arvisura - Az Avar kincsek visszaszerzése Gádor beavatott tanfejedelem rovása 299. Arvisura - Az Avar kincsek visszaszerzése Gádor beavatott tanfejedelem rovása Az 5075. medvetoros évben Kr.u. 1035 Füzesgyarmaton tartottak sámánképzést. Levente végezte a táltosok, Báj pedig a kun-úz-besenyő

Részletesebben

HVK fejlesztési forrás. Összes HVK forrás. 8Palóc A Bakonyért Helyi Közösség

HVK fejlesztési forrás. Összes HVK forrás. 8Palóc A Bakonyért Helyi Közösség 1. Melléklet: A helyi közösségek számára rendelkezésre álló ok (összes ) Megjegyzés: 1. Az alábbi táblázatban szereplő összegek Euro-ban értendők. 2. A táblázatban szereplő összegek tartalmazzák a helyi

Részletesebben

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( )

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( ) 1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országok (1993-2007) Év Országok Összes lakosság /milliárd fő/ Tűzesetek /millió db/ Tűzesetben elhunytak /ezer fő/ 1000 lakosra jutó tűzesetek

Részletesebben

MS-4115 borito_2011.qxd 2011.11.10. 17:14 Page 1 9 7 8 9 6 3 6 9 7 5 3 2 6 MS-4115U

MS-4115 borito_2011.qxd 2011.11.10. 17:14 Page 1 9 7 8 9 6 3 6 9 7 5 3 2 6 MS-4115U 9 7896 36 975326 MS-4115U Tartalomjegyzék Az emberiség szétrajzása és a legfontosabb õsemberlelõhelyek... 2 A földmûvelés és az állattartás kezdetei... 3 Európa az õskorban... 3 A Kárpát-medence

Részletesebben

Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E

Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E Amerika dióhéjban Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E Az Újvilág felfedezése Vikingek 10. és a 11. században (Golf áramlás, Feröer-szigetek, Grönland, Labrador áramlás a mai Boston területéig)

Részletesebben

306. Arvisura/2 - Az égi birodalom hírnökei Turcsi aranyasszony róvása

306. Arvisura/2 - Az égi birodalom hírnökei Turcsi aranyasszony róvása 306. Arvisura/2 - Az égi birodalom hírnökei Turcsi aranyasszony róvása 1195-1204-1235 Így szaporodtak meg az egyházi birtokok. Viszont a tárkányok elhelyezésére később megszervezték az erdő-ispánságokat,

Részletesebben

Nemzetgazdasági Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai június május 20-ig

Nemzetgazdasági Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai június május 20-ig Nemzetgazdasági Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai 2014. június 06-2015. május 20-ig A táblázatban szereplő tételek csak az elszámolt és lezárt utakat tartalmazzák. díj Összesen KK14-00527

Részletesebben

Magnitudó (átlag) <=2.0;?

Magnitudó (átlag) <=2.0;? 2. Epicentrum Egy földrengés keletkezési helyének földfelszíni vetületét nevezzük a rengés epicentrumának, melynek meghatározása történhet műszeres észlelés ill. makroszeizmikus adatok alapján. Utóbbi

Részletesebben

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8.

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8. A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, 2019. május 8. KTE - BMGE Tartalom 1. Előzmények (1914-1916) 2. A Bruszilov offenzíva

Részletesebben

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA Általános adatok Területe: 10,5 millió km2 Lakosság: kb. 725 millió (2003) Legmagasabb pont: 5633 m, M. Elbrusz (Kaukázus), Mont Blanc (4807) Legalacsonyabb pont: Volga delta,

Részletesebben

Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl. Általam készített mellékletek a társashoz

Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl. Általam készített mellékletek a társashoz Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl Általam készített mellékletek a társashoz 1. Fordulatkártyához fogalomkereső és meghatározó (5 ezüstpénzért) 2. Fordulatkártyákhoz

Részletesebben

Forrás:

Forrás: Afrika helyzete, felszíne, tájai Igaz vagy hamis? A feladatot az atlasz segítségével oldják meg a tanulók. 1. Afrika a Föld 3. legnagyobb területű kontinense. 2. Afrika kisebb része a keleti, nagyobb része

Részletesebben

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 Előszó 9 TÉRKÉPI ISMERETEK A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK A Világegyetem 14 A Nap 15 A Nap körül keringő égitestek 16 A Hold 17 A Föld és mozgásai

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A preromanika építészete (V - X. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A preromanika építészete (V - X. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A preromanika építészete (V - X. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ravenna építészete (V-VI. sz.) Ism. I.) A Nyugat-Római Birodalom építészete (395-476) 1.)

Részletesebben

Régészet Napja május 26. péntek,

Régészet Napja május 26. péntek, Nomádok a Kárpát-medencében Damjanich János Múzeum I. emelet, konferenciaterem Régészet Napja 2017. péntek, 10.30-13.30. DAMJANICH JÁNOS MÚZEUM SZOLNOK RÉGÉSZET 2017 NAPJA Mali Péter Hoppál Krisztina Felföldi

Részletesebben

Víztest kód. Duna-Tisza közi hátság - Duna-vízgyőjtı déli rész. Duna-Tisza közi hátság - Tisza-vízgyőjtı déli rész

Víztest kód. Duna-Tisza közi hátság - Duna-vízgyőjtı déli rész. Duna-Tisza közi hátság - Tisza-vízgyőjtı déli rész Víztest Duna-Tisza köze Nyírség Alföldi hordalékkúpok Dunántúli dombvidék és Dunántúli Középhegység peremvidék Dunántúl Ny-i rész p.1.14.1 p.1.15.1 p.2.10.1 p.2.11.1 p.2.16.1 p.2.3.1 p.2.4.1 p.2.6.1 p.2.8.1

Részletesebben

Külképviseleti választás 2. forduló. (Végleges adatok alapján) 1. A külképviseleteken 2. fordulóban szavazó választópolgárok száma

Külképviseleti választás 2. forduló. (Végleges adatok alapján) 1. A külképviseleteken 2. fordulóban szavazó választópolgárok száma Külképviseleti választás 2. (Végleges adatok alapján) 1. A külképviseleteken 2. ban szavazó választópolgárok száma 2. külképviseleti Település Ország névjegyzéki létszám (fő) 1 Abu Dhabi Egyesült Arab

Részletesebben

Segítségével a nyári meleg hónapokban is vizet vezettek csatornákon keresztül a földekre, így azok nem pusztultak el.

Segítségével a nyári meleg hónapokban is vizet vezettek csatornákon keresztül a földekre, így azok nem pusztultak el. Segítségével a nyári meleg hónapokban is vizet vezettek csatornákon keresztül a földekre, így azok nem pusztultak el. Nílus áradásának szakaszai Áradás Sarjadás Forróság Egyiptom 1. Nílus Mezopotámia 2.

Részletesebben

A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye

A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye A LEADER Helyi Akciócsoportok 2007-ben allokált forrásairól, illetve a III. és a IV. tengely

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

A GOODWILL CONSULTING KFT. ÜGYFÉLKÖRÉBE TARTOZÓ TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT KIALAKÍTÁSÁRA NYITOTT BOLGÁR TELEPÜLÉSEK

A GOODWILL CONSULTING KFT. ÜGYFÉLKÖRÉBE TARTOZÓ TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT KIALAKÍTÁSÁRA NYITOTT BOLGÁR TELEPÜLÉSEK A GOODWILL CONSULTING KFT. ÜGYFÉLKÖRÉBE TARTOZÓ TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT KIALAKÍTÁSÁRA NYITOTT BOLGÁR TELEPÜLÉSEK HISARYA Hisarya Bulgária közepén helyezkedik el, a fővárostól kb. 180 km távolságra. Lakossága

Részletesebben

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor TestLine - z őskor és az ókori Kelet soport: 5/a 5/b átum: 2016.10.21 Típus: Témazáró dolgozat Intézmény: Kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola Oktató: Nagy yörgy Válaszd ki az IZ állításokat! helyes

Részletesebben

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor

TestLine - Az őskor és az ókori Kelet Minta feladatsor TestLine - z őskor és az ókori Kelet soport: 5/a 5/b átum: 2016.10.21 Típus: Témazáró dolgozat Intézmény: Kerecsendi Magyary Károly Általános Iskola Oktató: Nagy yörgy z ember termelésre történő áttérése

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 24/2011. (III.18.) közleménye

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 24/2011. (III.18.) közleménye Az ÚMVP Irányító Hatóságának 24/2011. (III.18.) közleménye A LEADER Helyi Akciócsoportok Helyi Vidékfejlesztési Stratégiáinak 2011. évi felülvizsgálatával összefüggő ÚMVP Irányító Hatósága általi LEADER

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 18. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály 2018.01.27. Kedves Versenyző! Mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését, figyelmesen olvasd át az alábbi útmutatót! Ú T M U T

Részletesebben

Sokáig voltam távol?

Sokáig voltam távol? Sokáig voltam távol? Az olasz lakosság utazási szokásai Kiss Kornélia kutatási igazgató Magyar Turizmus Zrt. Európa hatodik legnépesebb országa Olaszország területe: 301 230 km 2 Lakosainak száma: 58,1

Részletesebben

Földünk és környezetünk Emelt szintű írásbeli érettségi feladatlap megoldása 3. minta

Földünk és környezetünk Emelt szintű írásbeli érettségi feladatlap megoldása 3. minta Földünk és környezetünk Emelt szintű írásbeli érettségi feladatlap megoldása 3. minta 1. FELADAT a) 1. Belső vándorlás, 2. Bolygóváros, 3. Agyelszívás (brain drain), 4. Ingázás (inga-vándorforgalom), 5.

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0067 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Pratovecchio di Romena Történelmi birtok eladó Toszkánában

Részletesebben

Indiai titkaim 32 Két világ határán

Indiai titkaim 32 Két világ határán 2011 május 12. Flag 0 Értékelés kiválasztása nincs Give Indiai értékelve titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Mérték Give Indiai titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Még 1/5 2/5 3/5 4/5

Részletesebben

Határon átnyúló együttműködési lehetőségek a Bukovina régióban Ádám János Imre SZIE

Határon átnyúló együttműködési lehetőségek a Bukovina régióban Ádám János Imre SZIE Határon átnyúló együttműködési lehetőségek a Bukovina régióban Ádám János Imre SZIE Magyar Regionális Tudományi Társaság XV. Vándorgyűlése 11. szekció: Határkutatás, politikai földrajz és geopolitika Mosonmagyaróvár

Részletesebben

arculatának (1989 2002)

arculatának (1989 2002) A Kárpát-medence rpát-medence etnikai arculatának átalakulásatalakulása (1989 2002) Kocsis Károly MTA FKI ME MFTK A Magyar Regionális Tudományi Társaság III. Vándorgyűlése (2005.11.24 26.) Sopron Kárpát

Részletesebben

Cikkszám Cikk Fogy ár Turista térképek Turista útikalauzok Belföldi várostérképek + megye tkp.

Cikkszám Cikk Fogy ár Turista térképek Turista útikalauzok Belföldi várostérképek + megye tkp. Cikkszám Cikk Fogy ár Zöldzónaár Turista térképek 353127110 Aggtelek-Gömör-Tornai-karszt turistatkp "SC" 1 290 Ft 1 000 Ft 353126110 Bakony-Dél turistatkp.- Somló "SC" 1 290 Ft 1 000 Ft 353121110 Bakony-Észak

Részletesebben

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap Történelmi verseny 2. forduló A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap 1. Határozd meg Partium fogalmát, és sorold fel a Partiumot alkotó vármegyéket! (3 pont) 2. Az alábbi képeken Partium híres szülöttei

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 1993. december 2. 1994. március 6.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 1993. december 2. 1994. március 6. WIPO Szerzői Jogi Szerződés (2004. évi XLIX. törvény a Szellemi Tulajdon Világszervezete 1996. december 20-án, Genfben aláírt Szerzői Jogi Szerződésének, valamint Előadásokról és a Hangfelvételekről szóló

Részletesebben

Az ókori világ hét csodája

Az ókori világ hét csodája Az ókori világ hét csodája 1. A gízai Nagy Piramis Kheopsz piramisa már az ókorban is a világ egyik nagy talányának számított, és ez az egyedüli fennmaradt épület az ókori világ hét csodája közül. Az egyiptológusok

Részletesebben

DENTUMOGER I. TANULMÁNYOK A KORAI MAGYAR TÖRTÉNELEMRŐL

DENTUMOGER I. TANULMÁNYOK A KORAI MAGYAR TÖRTÉNELEMRŐL DENTUMOGER I. TANULMÁNYOK A KORAI MAGYAR TÖRTÉNELEMRŐL MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoport Források és tanulmányok 2. Sorozatszerkesztő Sudár Balázs BUDAPEST 2017 MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoport

Részletesebben

A felszín ábrázolása a térképen

A felszín ábrázolása a térképen A felszín ábrázolása a térképen Rajzold le annak a három tájnak a felszínét, amelyről a tankönyvben olvastál! Írd a képek alá a felszínformák nevét! Színezd a téglalapokat a magassági számoknak megfelelően!

Részletesebben

Történelem Tantárgyi Verseny 6. osztályos tanulók számára Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ 2012/2013

Történelem Tantárgyi Verseny 6. osztályos tanulók számára Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ 2012/2013 Neved:. Iskolád: Elért pontszámod:... / 82 pont 1. Keresd meg és írd ki egymás alá a pontozott vonalakra etőhálóban megtalálható nyolc fogalmat! Magyarázd meg jelentésüket is! (A fogalmak a középkori egyházzal

Részletesebben

TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 6. OSZTÁLY 2012/2013 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 6. OSZTÁLY 2012/2013 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS TÖRTÉNELEM TNTÁRGYI VERSENY 6. OSZTÁLY 2012/2013 ISKOLI FORDULÓ JVÍTÁSI ÚTMUTTÓ ÉS JVÍTÓKULS feladatok legkisebb, önállóan értékelhetı elemeit, azaz az itemeket a magyar kisbetőivel jelöltük. z itemek

Részletesebben

Egy fejezet az ősmagyarok titokzatos történetéből

Egy fejezet az ősmagyarok titokzatos történetéből A tigrisfog-talizmán Egy fejezet az ősmagyarok titokzatos történetéből Kopál József 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! 2006-ban a Múlt kor folyóirat kérdésére: Hová indulna ma útnak Stein Aurél?

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2017/2018. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2017/2018. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése.

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése. Erdély Erdély neve erdőn túli területre utal, a XII. századtól így emlegetik ezt a vidéket, mert hatalmas erdők választották el az Alföldtől. Területe már csak ezért is elkülönült, de meg a XVI. századtól

Részletesebben

EMBEREK ÉS S Z Á Z A D O K

EMBEREK ÉS S Z Á Z A D O K Barta Gábor Hegyi Klára Kertész István EMBEREK ÉS S Z Á Z A D O K Források a történelem kezdeteitől 17 M-ig A szakmunkásképző iskolák I. osztálya számára Tankönyvkiadó, Budapest, 1984 Tartalom Élet az

Részletesebben

A CJ egyetemes küldetése - Küldetés minden néphez

A CJ egyetemes küldetése - Küldetés minden néphez A CJ egyetemes küldetése - Küldetés minden néphez A Congregatio Jesu egyetemes küldetése: Latin-Amerika - Argentína - Brazília - Chile - Kuba Küldetés az egész világra, minden néphez Európa - Ausztria

Részletesebben

Indiai titkaim 14.- Két falu Krassó-Szörényben

Indiai titkaim 14.- Két falu Krassó-Szörényben 2010 november 13. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Indiaiértékelve titkaim 14.Give Indiai titkaim 14.Give Indiai titkaim 14.Mérték Give Indiai titkaim 14.Give Indiai titkaim 14.- 1/5 2/5 3/5

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20.

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20. A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. június 20. Adatforrásaink UN WORLD TOURISM ORGANIZATION IMF, CIA World FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL COMMISSON

Részletesebben

Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel. Education and Culture Erasmus+

Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel. Education and Culture Erasmus+ Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel Education and Culture Erasmus+ Miről szól a nemzetközi kreditmobilitás? Erasmus nemzetközi kinyitása Rövid-időtartamú mobilitás

Részletesebben

Kedves Útitársaink! Gyönyörű és tartalmas kirándulásra hívjuk meg Önöket a Duna magyarországi szakaszának Budapestig tartó hajóútjára.

Kedves Útitársaink! Gyönyörű és tartalmas kirándulásra hívjuk meg Önöket a Duna magyarországi szakaszának Budapestig tartó hajóútjára. 1 Kedves Útitársaink! Gyönyörű és tartalmas kirándulásra hívjuk meg Önöket a Duna magyarországi szakaszának Budapestig tartó hajóútjára. Európa kék szalagja a Duna A Duna a németországi Fekete-erdőben

Részletesebben

A Székelyföld geográfiája dióhéjban

A Székelyföld geográfiája dióhéjban Hankó Vilmos Dr. A Székelyföld geográfiája dióhéjban Az erdélyi felföld keleti részén nagy kiterjedésű, hegyekkel sűrűn behálózott hegyes vidék emelkedik. A hegyek hatalmas tömegéből különösen két hegylánc

Részletesebben

BENKŐ PÉTER A HAZAI RÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK TÖRTÉNETI FORDULÓPONTJAI

BENKŐ PÉTER A HAZAI RÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK TÖRTÉNETI FORDULÓPONTJAI MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VÁNDORGYŰLÉSE GÖDÖLLŐ, 2008. DECEMBER 11-12. BENKŐ PÉTER A HAZAI RÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK TÖRTÉNETI FORDULÓPONTJAI A HAZAI RÉGIÓK KOMPLEX FEJLETTSÉGI SZINTJE 1990 ÉS 2007

Részletesebben

Kelták Magyarországon

Kelták Magyarországon Kelták Magyarországon Ha a keltákról hallunk, manapság azonnal, az ír népzene, vagy az ír kocsmák, a pubok jutnak eszünkbe. Kelták azonban, nem csak a Brit-szigeteken éltek a bronz és vaskorban, hanem

Részletesebben

Nagy- Britannia Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága

Nagy- Britannia Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága Nagy- Britannia Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága Államforma: alkotmányos monarchia Főváros: London Terület: 244 820 km² Népesség: 61,7 millió Nemzeti valuta: font sterling Csatlakozás

Részletesebben

Iskolai történelem verseny 2013. Szulejmán kora. Csapattagok: Elért pontszám:

Iskolai történelem verseny 2013. Szulejmán kora. Csapattagok: Elért pontszám: Iskolai történelem verseny 2013 Szulejmán kora Csapattagok: Elért pontszám: 1. Történelmi totó Karikázzátok be a helyesnek ítélt válasz jelét (1, x vagy 2)! Mit ígért Szulejmán Zrínyi Miklósnak, ha feladja

Részletesebben

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. MEE Szakmai nap 2008. Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Hatvani György az Igazgatóság elnöke A hazai erőművek beépített teljesítőképessége

Részletesebben

A hidak és hidászat népszerűsítése a közösségi hálón TÓTH TIBOR

A hidak és hidászat népszerűsítése a közösségi hálón TÓTH TIBOR A hidak és hidászat népszerűsítése a közösségi hálón TÓTH TIBOR 1 Cél: Egy olyan közösségi felület létrehozása, amelyen megtalálhatók a hidak paraméterei folyamatosan követhető az építési folyamat, és

Részletesebben

Az Oszmán Birodalom a XIV-XVI. században 13. sz. vége Turkisztánból, határőrök Kisázsiában szeldzsuk din. kihalása 13o1. I. Oszmán - szultán -

Az Oszmán Birodalom a XIV-XVI. században 13. sz. vége Turkisztánból, határőrök Kisázsiában szeldzsuk din. kihalása 13o1. I. Oszmán - szultán - Az Oszmán Birodalom a XIV-XVI. században 13. sz. vége Turkisztánból, határőrök Kisázsiában szeldzsuk din. kihalása 13o1. I. Oszmán - szultán - önállósodik a szeldzsuk törököktől 1389. Rigómező - balkáni

Részletesebben

PAX BRITANNICA. Brit külügyi iratok a második világháború utáni Kelet-Közép-Európáról

PAX BRITANNICA. Brit külügyi iratok a második világháború utáni Kelet-Közép-Európáról PAX BRITANNICA Brit külügyi iratok a második világháború utáni Kelet-Közép-Európáról 1942-1943 OSIRIS KIADÓ BUDAPEST, 1996 TARTALOM ELŐSZÓ 11 BEVEZETÉS 15 I. KELET-EURÓPAI KONFÖDERÁCIÓK 43 BEVEZETÉS 43

Részletesebben

Ravenna építészete V-VI. sz.

Ravenna építészete V-VI. sz. Ravenna építészete V-VI. sz. Ravenna építészete I. A Nyugat-Római Császárság építészete (395-476) Ravenna és Classis ikervárosa (402-körül ) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ravenna építészete (V-VI.

Részletesebben