Győr Sopron Zalaegerszeg

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Győr Sopron Zalaegerszeg"

Átírás

1 Beküldendő Vezeteknev-keresztnev.doc nevű fileban a feladat matematikai modellje és szöveges (!)megoldása, és Vezeteknev-keresztnev.gms fileban a gams file. A doc file elejének tartalmaznia kell a beküldő nevét, Neptun-kódját, a feladat sorszámát és a feladat szövegét is. A gms fileban a halmazok, paraméterek, egyenlőtlenségek stb. nevei mindig(!) utaljanak arra, amire vonatkoznak; például ha egy paraméter bevételt jelöl, akkor a neve legyen bevétel/bev/income stb.! Beküldési cím a levelezősöknek: donteshazitav18@gmail.com Beküldési határidő levelezősöknek: május óra. Aki a megadott címre a határidőig nem küld megoldást, az a beadandójára 0 pontot kap. F1. Egy cég le akarja cserélni az autóparkját, ezért el akarja adni a használt autóit. A cégnek három telephelye van; Győrben 10, Sopronban 15, Zalaegerszegen 20 eladásra váró autó van. Szombathelyre és Kapuvárra rendelnek 8 autót, Pápára és Sárvárra pedig 11-et. Az egyes városok közt egy autó elszállításának a költségét az alábbi táblázat Sombathely Kapuvár Pápa Sárvár Győr Sopron Zalaegerszeg Elő van írva, hogy Zalaegerszegről az összes autót el kell vinni, míg Győrből legalább annyit el kell vinni, mint Sopronból. Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F2. Egy buszokat gyártó cégnek 4 városban (A, B, C, D) van összeszerelő üzeme. Az egyes üzemekben 30, 25, 28, 33 busz van raktáron. 5 különböző helyről (M, N, P, R, S) érkezik (10, 13, 14, 12, 15) buszra megrendelés. Az egyes üzemekből a megrendelőkhöz 1 busz eljuttatásának a költségét a következő táblázat M N P R S A B C D Elő van írva, hogy a B üzemből legfeljebb annyi buszt lehet elvinni, mint az A üzemből, továbbá a C üzemből nem szállíthatunk R-nek. Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F3. Egy vállalatnak négy városban (B1, B2, B3, B4) van kavicsbányája. (A városokat a programban is jelöljük B1,B2,B3,B4-gyel!) Az egyes bányákban rendre (100; 120; 110; 130) tonna kavics áll rendelkezésre. 4 különböző útépítéshez (R1, R2, R3,R4) (a programban is hívjuk őket így!) kell kavicsot szállítani, rendre (80; 70; 65; 70) tonnát. Egy tonna kavics elszállításának a költségét (ezer Forintban) a következő táblázat B1 B2 B3 B4 R R R R Elő van írva, hogy a B4-es városból az összes kavicsot el kell szállítani, míg B2-ből legfeljebb annyit vihetünk el, mint B1-ből. Hogyan oldjuk meg a megrendelések teljesítését, hogy összes szállítási költség a lehető legkisebb legyen? (az elszállított kavics mennyisége nem kell, hogy egész szám legyen!) F4. Egy mezőgazdasági vállalat 5 helyen (M1, M2, M3, M4, M5) termel almát. (A programban is jelöljük őket M1, M2, M3, M4, M5-tel!) Az egyes helyszíneken (120; 120; 110; 130; 100) tonna volt az éves termés. 4 különböző konzervgyár (k1, k2, k3, k4) (a programban is hívjuk őket így!) rendel a vállalattól almát, rendre (100; 90; 95; 90) tonnát. Egy tonna alma elszállításának a költségét (ezer Forintban) a következő táblázat

2 k1 k2 k3 k4 M M M M M Elő van írva, hogy M4-ből nem szállíthatunk k3-ba, míg M2-ből nem szállíthatunk k4-be. Hogyan oldjuk meg a megrendelések teljesítését, hogy összes szállítási költség a lehető legkisebb legyen? F5. Egy cég Tatán 20, Kisbéren 40, Táton 70 konténer árut tárol. Rendelést kap Tatabányáról 25, Oroszlányból 40, Szárligetből 35 konténer áru leszállítására. Tátról legfeljebb 1,6-szor annyi konténert szállíthatunk el, mint Tatáról és Kisbérről összesen. 1 konténer elszállításának a költségét az alábbi táblázat tartalmazza. Tatabánya Oroszlány Szárliget Tata Kisbér Tát Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F6. Egy cég Sopronban 30, Győrben 40, Pécsen 60, Szegeden 50 konténer árut tárol. Rendelést kap Miskolcról 25, Debrecenből 40, Érdről 35 konténer áru leszállítására. Győrből legalább 1,2- szer annyi konténert kell elszállíthatunk, mint Sopronból. 1 konténer elszállításának a költségét az alábbi táblázat tartalmazza. Debrecen Érd Miskolc Győr Pécs Sopron Szeged Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F7. 10 fajta tárgyat kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 5 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 50 tárgyunk van. (A tárgyak fajtáit jelöljük a programban t1,t2,...t10-zel.) Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak t1 t2 t3 t4 t5 t6 t7 t8 t9 t10 tömeg térfogat ár A teherautó maximum 1000 kg tömegű, és 40m 3 térfogatú árut tud szállítani. A t1 tárgyból legalább 2-t el kell vinnünk, míg ha t4 legalább kettőt elviszünk, akkor a t5-ből is el kell vinnünk legalább egyet. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk? F8. 11 fajta tárgyat (A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K, (a programban is hívjuk őket így)) kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 3 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 33 tárgyunk van. Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak A B C D E F G H I J K tömeg térfogat ár A teherautó maximum 1100 kg tömegű, és 50m 3 térfogatú árut tud szállítani. Az első és második fajta tárgyból összesen legalább négyet el kell vinni. Ha a hatodik fajtából mind a 3 darabot elvisszük, akkor a nyolcadik fajtából egyet sem vihetünk el. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk?

3 F9. Két barát kirándulni indul. 9 tárgy elvitelén gondolkodnak. A tárgyakat jelölje a1,a2,... a9 a programban. A tárgyak tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és a hasznosságukat az alábbi táblázat tárgyak a1 a2 a3 a4 a5 a6 a7 a8 a9 tömeg térfogat hasznosság Péter hátizsákjába összesen maximum 14 kg tömegű, és 10m 3 térfogatú, míg Pál hátizsákjába összesen maximum 12 kg tömegű, és 11m 3 térfogatú tárgy fér el. Az a1-es tárgyat mindenképpen el kell vinniük. Péter ragaszkodik hozzá, hogy ha a4-et elviszik, akkor a6-ot is vigyék. Melyik tárgyat ki vigye, hogy maximális legyen az összhasznosság? F10. Két barát kirándulni indul. 12 tárgy elvitelén gondolkodnak. A tárgyakat jelölje A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L a programban. A tárgyak tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és a hasznosságukat az alábbi táblázat tárgyak A B C D E F G H I J K L tömeg térfogat hasznosság Péter hátizsákjába összesen maximum 17 kg tömegű, és 12m 3 térfogatú, míg Pál hátizsákjába összesen maximum 14 kg tömegű, és 11m 3 térfogatú tárgy fér el. Az E és F tárgyakból legalább az egyiket mindenképpen el kell vinniük. Péter ragaszkodik hozzá, hogy ha G-t-et elviszik, akkor H-t hagyják otthon. Melyik tárgyat ki vigye, hogy maximális legyen az összhasznosság? F11. 8 fajta tárgyat kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 6 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 48 tárgyunk van. (A tárgyak fajtáit jelöljük a programban d1,d2,...d8-cal.) Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak d1 d2 d3 d4 d5 d6 d7 d8 tömeg térfogat ár A teherautó maximum 150 kg tömegű, és 55m 3 térfogatú árut tud szállítani. Az első három fajtából összesen legalább annyi darabot kell elvinnünk, mint az ötödik és hatodik fajtából összesen. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk? F12. 9 fajta tárgyat kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 7 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 63 tárgyunk van. (A tárgyak fajtáit jelöljük a programban jelöljük M,N,P,R,S,T,V,X,Z-vel.) Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak M N P R S T V X Z tömeg térfogat ár A teherautó maximum 1150 kg tömegű, és 62m 3 térfogatú árut tud szállítani. Összesen legalább 14 tárgyat el kell vinnünk. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk?

4 F13. Egy építőipari cégnél 65 munkás dolgozik, továbbá a cégnek van 11 kamionja. A következő hónapra a cégnek 10 munka ajánlata van. (Egy ember, illetve kamion csak egy helyen dolgozhat.) Az egyes munkákhoz szükséges emberek és kamionok számát, illetve a munkaáért kapott pénzt(millió Ft-ban) az alábbi táblázat munkák emberek kamionok bevétel Ha egy munkás nem dolgozik, akkor az a cégnek 1 milliós veszteséget jelent. Melyik munkákat vállaljuk el, hogy a hasznunk (azaz bevétel-veszteség) maximális legyen? Mennyi ekkor a haszon? F14. Egy építőipari cégnél 70 munkás dolgozik, továbbá a cégnek van 8 kamionja. A következő hónapra a cégnek 9 munka ajánlata van. A munkákat a programban jelöljük m1,m2,... m9-cel! (Egy ember, illetve kamion csak egy helyen dolgozhat) Az egyes munkákhoz szükséges emberek és kamionok számát, illetve a munkaáért kapott pénzt(millió Ft-ban) az alábbi táblázat munkák m1 m2 m3 m4 m5 m6 m7 m8 m9 emberek kamionok bevétel Ha az egyes munkát elvállaljuk, akkor a hármasat is el kell vállalnunk. Melyik munkákat vállaljuk el, hogy a bevétel maximális legyen? Mennyi ekkor a haszon? F15. Egy építőipari cégnél 100 munkás dolgozik, továbbá a cégnek van 10 kamionja. A következő hónapra a cégnek 8 munka ajánlata van. A munkákat a programban jelöljük j1, j2,... j8-cal.(egy ember, illetve kamion csak egy helyen dolgozhat) Az egyes munkákhoz szükséges emberek és kamionok számát, illetve a munkaáért kapott pénzt(millió Ft-ban) az alábbi táblázat munkák j1 j2 j3 j4 j5 j6 j7 j8 emberek kamionok bevétel Az első három munkából legfeljebb kettőt vállalhatunk el, míg a 4-est és 5-öst egyszerre nem vállalhatjuk el. Melyik munkákat vállaljuk el, hogy a bevétel maximális legyen? Mennyi ekkor a haszon?

5 F16. Egy gyárban négy erőforrás (A, B, C és D) felhasználásából 8 féle terméket gyártanak. A temékeket jelölje M 1, M 2, M 8. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat M1 M2 M3 M4 M5 M6 M7 M8 A B C D Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (2000; 190; 180; 190) egység. A termékek ára rendre (30; 20; 40; 40; 50; 35, 40; 43) egység. M 4-ből legalább annyit kell gyártani, mint M 6-ból. Mindegyik termékből legalább kettőt elő kell állítani. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (csak egész számú termék gyártható) F17. Egy gyárban kilenc terméket, T 1, T 2... T 9 gyártanak. Mindegyik gyártásához 3 erőforrás (E1, E2, E3) szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat T 1 T 2 T 3 T 4 T 5 T 6 T 7 T 8 T 9 E E E Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (220; 210; 250) egység. A termékek ára rendre (20; 25; 28; 32; 35; 29; 30; 31; 30) egység. A T 2 termékből legfeljebb 6 egységnyit gyárthatunk, míg az T1-ből legalább kétszer annyit kell gyártani, mint a T3-ból. Egyik termékből sem akarunk 7-nél többet gyártani. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (Csak egész számú termék gyártható) F18. Egy gyárban hét terméket (A, B, C, D, E, F, G) gyártanak. Mindegyik gyártásához 4 erőforrás szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat A B C D E F G erőforrás erőforrás erőforrás efőforrás Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (250; 240; 230; 260) egység. A termékek ára rendre (25; 28; 27; 32; 34; 30; 32) egység. Az E termékből pontosan annyit kell gyártani, mint F-ből. Mindegyik termékből legalább 3-t kell gyártani. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? F19. Egy gyárban kilenc terméket, J1, J2... J9 állítanak elő 4 gépen (G1, G2, G3, G4). Egy termék előállításához szükséges gépidő mennyiségét a következő táblázat J1 J2 J3 J4 J5 J6 J7 J8 J9 G G G G Az egyes gépek kapacitása órában rendre (170; 175; 180; 160). A termékek ára rendre (40; 45; 65; 30; 45; 50; 55; 43; 50) egység. A J2 termékből pontosan annyit kell gyártani, mint J7-ből. Az első gép gépidejét teljesen fel kell használni. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (Csak egész számú termék gyártható) F20. Öt úszóból (jelölje őket A,B,C,D és E) szeretnénk összeállítani a legjobb vegyesváltót Az egyes úszók legjobb egyéni eredményei (másodpercben) a különböző úszásnemekben:

6 A B C D E gyors 51,10 51,35 51,25 51,40 50,90 mell 60,25 60,10 60,45 60,05 61,34 hát 59,80 59,75 60,1 59,75 59,85 pillangó 55,60 55,45 55,30 55,50 56,10 Melyik versenyző melyik úszásnemben induljon, hogy a váltó a leggyorsabb legyen? F21. Egy vállalatnak 4 (jelölje a programban h1,h2,h3 és h4) helyszínre kell egy-egy munkást küldenie. Az 5 szóba jöhető munkásnak az egyes helyszínekre való kijutásának a költségét (ezer Ft-ban) következő táblázat A B C D E h h h h Tudjuk, hogy a D munkás semmiképpen nem akar a h2 helyszínre menni. Melyik munkást hova küldjük, hogy az összköltség minimális legyen? Mennyi a minimális összköltség? F22. Van 1 millió Ft befektetni való pénzünk. 5 festmény megvétele közül választhat: A: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; B: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; C: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; D: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; E: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte. Mivel az A-t és C-t ugyanaz festette, ezért nem akarjuk mindkettőt megvenni. C és D pedig egy sorozat két képe, ezért ha az egyiket megvesszük, akkor a másikat is meg kell. A fetményvásárlásból megmaradt pénzt 1 évre lekötjük a bankban évi 8 százalékos kamatra. Tudjuk, hogy bármit is veszünk, azt 1 év múlva el is adjuk. Melyik képeket vegyük meg, hogy 1 év múlva a legtöbb pénzünk legyen? F23. Egy sportiskola foci-, kosárlabda-, kézilabda-, röplabda- és tollaslabda edzőt szeretne felvenni. Hét jelentkező van, akik a következő edzői képesítésekkel bírnak: A: foci, kosárlabda B: foci, röplabda, kézilabda C: tollaslabda D: kosárlabda, kézilabda E: kézilabda, röplabda, tollaslabda F: röplabda, kézilabda G: foci, tollaslabda A jelentkezők fizetési igényei (ezer Ft-ban): A: 250; B:300; C: 180; D:200; E: 320; F:240; G:230. Úgy akarunk a jelentkezők közül felvenni embereket, hogy mindegyik sportágot tudja valaki oktatni, de fociból legalább két edző kell. Kiket vegyünk fel, hogy a bérköltség minimális legyen? F24. Egy gyárban hét terméket, K, L, M, N, P, R, S gyártanak. Mindegyik gyártásához 3 erőforrás a1, a2, a3 szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat K L M N P R S a a a Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (210; 250; 230) egység. A termékek ára rendre (50; 54; 57; 62; 63; 50; 48) egység. K-ből legalább annyit kell gyártanunk, mint a L-ből és M-ből összesen. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (csak egész számú termék gyártható)

7 F25. Egy gyárban négy terméket, A, B, C és D gyártanak. Mindegyik gyártásához 3 erőforrás szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat A B C D erőforrás erőforrás erőforrás Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (180; 190; 100) egység. A termékek ára: A:20; B:30; C:25, D:50 egység. Az A termékből legalább háromszor annyit kell gyárteni, mint a C-ből. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (csak egész számú termék gyártható)

8 F26. Egy cég el akarja adni a használt kamionjait. A cégnek négy telephelye van az E, F, G, H városokban. E-ben 11, F -ben 15, G-ben 20, H-ban 14 eladásra váró kamion van. Szombathelyre és Kapuvárra rendelnek 8 kamiont, Pápára és Sárvárra pedig 10-t. Az egyes városok közt egy kamion elszállításának a költségét az alábbi táblázat Szombathely Kapuvár Pápa Sárvár E F G H Elő van írva, hogy H-ból az összes kamiont el kell vinni, míg F -ből legalább annyit el kell vinni, mint E-ből. Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F27. Egy cég le akarja cserélni az autóparkját, ezért el akarja adni a használt autóit. A cégnek három telephelye van; Győrben 25, Sopronban 27, Zalaegerszegen 22 eladásra váró autó van. 5 városba (A, B, C, D, E) rendelnek autókat; A-ba rendelnek 8, B-be rendelnek 10 autót, míg C-be, D-be és E-be pedig 7-et. Az egyes városok közt egy autó elszállításának a költségét az alábbi táblázat : A B C D E Győr Sopron Zalaegerszeg Elő van írva, hogy Zalaegerszegről legalább 14 autót el kell vinni, továbbá Győrből nem szállíthatunk D-be. Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F28. Egy vállalkozónak négy városban (E1, E2, E3, E4) van erdője. (A városokat a programban is jelöljük E1,E2,E3,E4-gyel!) Az egyes erdőkből rendre (170; 150; 110; 130) tonna fa termelhető ki. 5 különböző építkezéshez (C1, C2, C3, C4, C5) (a programban is hívjuk őket így!) kell fát szállítani, rendre (140; 150; 130; 50; 30) tonnát. Egy tonna fa elszállításának a költségét (ezer Forintban) a következő táblázat E1 E2 E3 E4 C C C C C Elő van írva, hogy az E4-es városból az összes kavicsot el kell szállítani, míg E2-ből legfeljebb annyit vihetünk el, mint E3-ból. Hogyan oldjuk meg a megrendelések teljesítését, hogy összes szállítási költség a lehető legkisebb legyen? (az elszállított fa mennyisége nem kell, hogy egész szám legyen!) F29. Egy vállalatnak öt városban (B1, B2, B3, B4, B5) van kavicsbányája. (A városokat a programban is jelöljük B1,B2,B3,B4-gyel!) Az egyes bányákban rendre (120; 120; 110; 130; 100) tonna kavics áll rendelkezésre. 3 különböző útépítéshez (R1, R2, R3) (a programban is hívjuk őket így!) kell kavicsot szállítani, rendre (140; 160; 150) tonnát. Egy tonna kavics elszállításának a költségét (ezer Forintban) a következő táblázat B1 B2 B3 B4 B5 R R R Elő van írva, hogy a B3-as városból nem szállíthatunk R2-be, míg B2-ből nem szállíthatunk R1-be. Hogyan oldjuk meg a megrendelések teljesítését, hogy összes szállítási költség a lehető legkisebb legyen? F30. Egy cég B-ben 22, C-ben 40, D-ben 70,E-ben 40 konténer árut tárol. Rendelést kap Tatabányáról 25, Oroszlányból 40, Szárligetből 34, Egerből 10 konténer áru leszállítására. C-ből legfeljebb 1,5-szer annyi konténert szállíthatunk el, mint A-ból és B-ből összesen. 1 konténer elszállításának a költségét az alábbi táblázat tartalmazza.

9 F35. Két barát kirándulni indul. 10 tárgy elvitelén gondolkodnak. A tárgyakat jelölje l1,l2,... l10 a programban. A tárgyak tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és a hasznosságukat az alábbi táblázat Tatabánya Oroszlány Szárliget Eger B C D E Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F31. Egy cég Tatán 30, Kisbéren 40, Táton 60 konténer árut tárol. Rendelést kap X-ből 25, Y-ból 40, Z-ből 35 konténer áru leszállítására. Tátról legalább 1,3-szer annyi konténert kell elszállíthatunk, mint Kisbérről. 1 konténer elszállításának a költségét az alábbi táblázat tartalmazza. X Y Z Tata Kisbér Tát Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F fajta tárgyat kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 7 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 91 tárgyunk van. (A tárgyak fajtáit jelöljük a programban j1,j2,...j13-mal.) Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak j1 j2 j3 j4 j5 j6 j7 j8 j9 j10 j11 j12 j13 tömeg térfogat ár A teherautó maximum 1150 kg tömegű, és 75m 3 térfogatú árut tud szállítani. A j1 tárgyból legalább 2-t el kell vinnünk, míg ha j4-ből legalább kettőt elviszünk, akkor a j5-ből is el kell vinnünk legalább egyet. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk? F33. 9 fajta tárgyat kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 8 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 72 tárgyunk van. (A tárgyak fajtáit jelöljük a programban C,D,E,K,L,M,N,O,P-vel.) Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak C D E K L M N O P tömeg térfogat ár A teherautó maximum 1130 kg tömegű, és 50m 3 térfogatú árut tud szállítani. Az első és második fajta tárgyból összesen legalább négyet el kell vinni. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk? F34. Két barát kirándulni indul. 11 tárgy elvitelén gondolkodnak. A tárgyakat jelölje j1,j2,... j11 a programban. A tárgyak tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és a hasznosságukat az alábbi táblázat tárgyak j1 j2 j3 j4 j5 j6 j7 j8 j9 j10 j11 tömeg térfogat hasznosság András hátizsákjába összesen maximum 14 kg tömegű, és 10m 3 térfogatú, míg Milán hátizsákjába összesen maximum 12 kg tömegű, és 11m 3 térfogatú tárgy fér el. A j8-as tárgyat mindenképpen el kell vinniük. András ragaszkodik hozzá, hogy ha j2-őt elviszik, akkor j7-et is vigyék. Melyik tárgyat ki vigye, hogy maximális legyen az összhasznosság?

10 tárgyak l1 l2 l3 l4 l5 l6 l7 l8 l9 l10 tömeg térfogat hasznosság Péter hátizsákjába összesen maximum 16 kg tömegű, és 12m 3 térfogatú, míg Pál hátizsákjába összesen maximum 13 kg tömegű, és 11m 3 térfogatú tárgy fér el. Az l1-es és l2-es tárgyból legalább az egyiket mindenképpen el kell vinniük. Péter ragaszkodik hozzá, hogy l7-et csak akkor vigyék el, ha l8-at is elviszik. Melyik tárgyat ki vigye, hogy maximális legyen az összhasznosság? F36. 8 fajta tárgyat kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 6 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 48 tárgyunk van. (A tárgyak fajtáit jelöljük a programban targy1,targy2,...targy8-cal.) Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak t1 t2 t3 t4 t5 t6 t7 t8 tömeg térfogat ár A teherautó maximum 150 kg tömegű, és 55m 3 térfogatú árut tud szállítani. Az első három fajtából összesen legalább annyi darabot kell elvinnünk, mint az ötödik és hatodik fajtából összesen. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk? F fajta tárgyat kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 4 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 44 tárgyunk van. (A tárgyak fajtáit jelöljük a programban z1,z2,...z11-gyel.) Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak z1 z2 z3 z4 z5 z6 z7 z8 z9 z10 z11 tömeg térfogat ár A teherautó maximum 1150 kg tömegű, és 62m 3 térfogatú árut tud szállítani. Összesen legalább 14 tárgyat el kell vinnünk. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk?

11 F38. Egy építőipari cégnél 62 munkás dolgozik, továbbá a cégnek van 11 kamionja. A következő hónapra a cégnek 7 munka ajánlata van. (Egy ember, illetve kamion csak egy helyen dolgozhat.) Az egyes munkákhoz szükséges emberek és kamionok számát, illetve a munkaáért kapott pénzt(millió Ft-ban) az alábbi táblázat munkák emberek kamionok bevétel Ha egy munkás nem dolgozik, akkor az a cégnek 2 milliós veszteséget jelent. Melyik munkákat vállaljuk el, hogy a hasznunk (azaz bevétel-veszteség) maximális legyen? Mennyi ekkor a haszon? F39. Egy építőipari cégnél 78 munkás dolgozik, továbbá a cégnek van 12 kamionja. A következő hónapra a cégnek 8 munka ajánlata van. (Egy ember, illetve kamion csak egy helyen dolgozhat) Az egyes munkákhoz szükséges emberek és kamionok számát, illetve a munkaáért kapott pénzt(millió Ft-ban) az alábbi táblázat munkák emberek kamionok bevétel Ha az egyes munkát elvállaljuk, akkor a hármasat is el kell vállalnunk. Melyik munkákat vállaljuk el, hogy a bevétel maximális legyen? Mennyi ekkor a haszon? F40. Egy építőipari cégnél 95 munkás dolgozik, továbbá a cégnek van 13 kamionja. A következő hónapra a cégnek 9 munka ajánlata (A1, A2 A9 van. (Egy ember, illetve kamion csak egy helyen dolgozhat) Az egyes munkákhoz szükséges emberek és kamionok számát, illetve a munkaáért kapott pénzt(millió Ft-ban) az alábbi táblázat munkák A1 A2 A3 A4 A5 A6 A7 A8 A9 emberek kamionok bevétel Az első három munkából legfeljebb kettőt vállalhatunk el, míg a 4-est és 5-öst egyszerre nem vállalhatjuk el. Melyik munkákat vállaljuk el, hogy a bevétel maximális legyen? Mennyi ekkor a haszon?

12 F41. Egy gyárban kilenc terméket, A, B, C, D, E, K, L, M, O gyártanak. Mindegyik gyártásához 3 erőforrás r1, r2, r3 szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat A B C D E K L M O r r r Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (330; 350; 340) egység. A termékek ára rendre (55; 51; 47; 65; 63; 66; 48; 59; 60) egység. B-ből D-ből és L-ből összesen legalább 20 darabot kell gyártani. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (csak egész számú termék gyártható) F42. Egy gyárban négy terméket, T, S, V és Z gyártanak. Mindegyik gyártásához 7 erőforrás szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a köbetkező táblázat T S V Z erőforrás erőforrás erőforrás efőforrás erőforrás erőforrás erőforrás Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (180; 172; 200; 220; 250; 230; 200) egység. A termékek ára: T:40; S:30; V:35; Z: 43 egység. A T termékből legfeljebb 15 egységnyit gyárthatunk, míg az S-ből legalább kétszer annyit kell gyártani, mint a V -ből. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (Csak egész számú termék gyártható) F43. Egy gyárban 8 terméket (jelölje őket t1, t2, t8 gyártanak. Mindegyik terméket 3 gép (A, B és C) mindegyikén meg kell munkálni. Egy termék előállításához szükséges gépidőket (órában) a következő táblázat A B C t t t t t t t t Az egyes termékek ára rendre (110; 80; 100; 80; 100; 120; 114; 130) egység. A gépekből rendelkezésre álló idő (órában): A:40; B:30; C:55. Mindegyik termékből legalább 3-t kell gyártani. Az A gép idejét teljesen ki kell használni. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? F44. Egy gyárban négy terméket, P, Q, R és S gyártanak. Mindegyik gyártásához 6 erőforrás (e1, e2, e6 szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat P Q R S e e e e e e

13 Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (270; 280; 300; 280;360;240) egység. A termékek ára: P:44; Q:50; R:55 S: 60 egység. A P termékből pontosan annyit kell gyártani, mint Q-ból-ből. Az e3 erőforrásból legalább 160 egységnyit fel kell használnunk. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (Csak egész számú termék gyártható) F45. Öt úszóból (jelölje őket A,B,C,D és E) szeretnénk összeállítani a legjobb vegyesváltót Az egyes úszók legjobb egyéni eredményei (másodpercben) a különböző úszásnemekben: A B C D E gyors 51,30 51,35 51,25 51,40 51,25 mell 60,25 60,10 60,45 60,05 60,30 hát 59,80 59,85 60,1 59,75 59,75 pillangó 55,70 55,45 55,30 55,50 55,90 Melyik versenyző melyik úszásnemben induljon, hogy a váltó a leggyorsabb legyen? F46. Egy vállalatnak 4 (jelölje a programban h1,h2,h3 és h4) helyszínre kell egy-egy munkást küldenie. A 6 szóba jöhető munkásnak az egyes helyszínekre való kijutásának a költségét (ezer Ft-ban) következő táblázat A B C D E F h h h h Tudjuk, hogy a D munkás semmiképpen nem akar a h1 helyszínre menni. Melyik munkást hova küldjük, hogy az összköltség minimális legyen? Mennyi a minimális összköltség? F47. Van 1 millió Ft befektetni való pénzünk. 5 festmény megvétele közül választhat: A: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; B: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; C: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; D: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; E: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte. Mivel D-t és E-t ugyanaz festette, ezért vagy mindkettőt megvesszük, vagy egyiket sem vesszük meg. C és D pedig egy sorozat két képe, ezért ha az egyiket megvesszük, akkor a másikat is meg kell. A fetményvásárlásból megmaradt pénzt 1 évre lekötjük a bankban évi 7 százalékos kamatra. Tudjuk, hogy bármit is veszünk, azt 1 év múlva el is adjuk. Melyik képeket vegyük meg, hogy 1 év múlva a legtöbb pénzünk legyen? F48. Egy sportiskola foci-, kosárlabda-, kézilabda-, röplabda- és tollaslabda edzőt szeretne felvenni. Hét jelentkező van, akik a következő edzői képesítésekkel bírnak: A: foci, kosárlabda B: foci, röplabda, kézilabda C: tollaslabda D: kosárlabda, kézilabda E: kézilabda, röplabda, tollaslabda F: röplabda, kézilabda G: foci, tollaslabda A jelentkezők fizetési igényei (ezer Ft-ban): A: 280; B:310; C: 180; D:200; E: 320; F:240; G:230. Úgy akarunk a jelentkezők közül felvenni embereket, hogy mindegyik sportágot tudja valaki oktatni, de röplabdából és fociból legalább két-két edző kell. Kiket vegyünk fel, hogy a bérköltség minimális legyen? F49. Egy gyárban öt terméket (m1, m2, m3, m4, m5) gyártanak. Mindegyik gyártásához 4 erőforrás (A, B, C, D) szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat

14 A B C D m m m m m Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (200; 160; 250; 215) egység. A termékek ára: m1:20; m2:30; m3:25, m4:50, m5: 47 egység. Mindegyik termékből legalább 2 egységnyit gyártanunk kell, míg a m2-ből legalább annyit, mint a m3-ből és m4-ből összesen. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (csak egész számú termék gyártható) F50. Egy gyárban négy terméket, A, B, C és D gyártanak. Mindegyik gyártásához 3 erőforrás szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat A B C D erőforrás erőforrás erőforrás Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (150; 175; 180) egység. A termékek ára: A:20; B:30; C:25, D:55 egység. Az A termékből legalább négyszer annyit kell gyárteni, mint a B-ből. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (csak egész számú termék gyártható)

15 F55. Egy cég B-ben 32, C-ben 45, D-ben 75,E-ben 30 konténer árut tárol. Rendelést kap Vácról 23, Sopronból 35, Kaposvárról 34, Egerből 10 konténer áru leszállítására. D-ből legalább 1,5-szer annyi konténert kell elszállítanunk el, mint E-ből-ból és B-ből összesen. 1 konténer elszállításának a költségét az alábbi táblázat tartalmazza. F51. Egy cég el akarja adni a használt kisbuszait. A cégnek négy telephelye van az K, L, M, N városokban. K-ban 13, L-ben 15, M-ben 24, N-ben 13 eladásra váró kamion van. 5 helyre (H1, H2, H3, H4, H5) rendelnek kisbuszokat; H1-be és H2-be 7 darabot, H3-ba 8-at. H4-be és H5-be pedig 6-ot. Az egyes városok közt egy kisbusz elszállításának a költségét az alábbi táblázat K L M N H H H H H Elő van írva, hogy M-ből az összes kamiont el kell vinni, míg L-ből legalább hat kamiont el kell vinni. Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F52. Egy cég le akarja cserélni az autóparkját, ezért el akarja adni a használt autóit. A cégnek három telephelye van; Győrben 35, Sopronban 37, Zalaegerszegen 20 eladásra váró autó van. 5 városba (V 1, V 2, V 3, V 4, V 5) rendelnek autókat; V 1-be rendelnek 8, V 2-be rendelnek 10, V 3-ba 9, míg V 4-be és V 5-be pedig 9-et. Az egyes városok közt egy autó elszállításának a költségét az alábbi táblázat : V 1 V 2 V 3 V 4 V 5 Győr Sopron Zalaegerszeg Elő van írva, hogy Zalaegerszegről legalább 10 autót el kell vinni, továbbá Győrből nem szállíthatunk V 2-be. Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F53. Egy vállalkozónak öt városban (D1, D2, D3, D4, D5) van gyümölcsöse. (A városokat a programban is jelöljük így!) Az egyes városokban rendre (120; 100; 110; 130; 90) tonna szőlő terem. 4 különböző cég (C1, C2, C3, C4) (a programban is hívjuk őket így!) rendel szőlőt, rendre (140; 100; 130; 120) tonnát. Egy tonna szőlő elszállításának a költségét (ezer Forintban) a következő táblázat D1 D2 D3 D4 D5 C C C C Elő van írva, hogy a D4-es városból az összes szőlőt el kell szállítani, míg D1-ből legfeljebb annyit vihetünk el, mint D5-ből. Hogyan oldjuk meg a megrendelések teljesítését, hogy összes szállítási költség a lehető legkisebb legyen? (az elszállított fa mennyisége nem kell, hogy egész szám legyen!) F54. Egy vállalatnak öt városban (B1, B2, B3, B4, B5) van kavicsbányája. (A városokat a programban is jelöljük B1,B2,B3,B4-gyel!) Az egyes bányákban rendre (170; 120; 170; 130; 100) tonna kavics áll rendelkezésre. 4 különböző útépítéshez (U1, U2, U3, U4) (a programban is hívjuk őket így!) kell kavicsot szállítani, rendre (140; 160; 150, 120) tonnát. Egy tonna kavics elszállításának a költségét (ezer Forintban) a következő táblázat B1 B2 B3 B4 B5 U U U U Elő van írva, hogy a B3-as városból nem szállíthatunk U1-be, míg B5-ből nem szállíthatunk U4-be. Hogyan oldjuk meg a megrendelések teljesítését, hogy összes szállítási költség a lehető legkisebb legyen?

16 Vác Sopron Kaposvár Eger B C D E Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F56. Egy cég Tatán 30, Kisbéren 40, Táton 60 konténer árut tárol. Rendelést kap Tatabányáról 25, Oroszlányból 40, Szárligetből 35 konténer áru leszállítására. Tátról legalább 1,3-szer annyi konténert kell elszállíthatunk, mint Kisbérről. 1 konténer elszállításának a költségét az alábbi táblázat tartalmazza. Tatabánya Oroszlány Szárliget Tata Kisbér Tát Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F fajta tárgyat kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 3 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 33 tárgyunk van. (A tárgyak fajtáit jelöljük a programban l1,l2,...l11-gyel.) Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak l1 l2 l3 l4 l5 l6 l7 l8 l9 l10 l11 tömeg térfogat ár A teherautó maximum 1080 kg tömegű, és 44m 3 térfogatú árut tud szállítani. Az l1 tárgyból legalább 2-t el kell vinnünk, míg ha l7-ből legalább kettőt elviszünk, akkor a l5-ből is el kell vinnünk legalább egyet. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk? F58. 9 fajta tárgyat kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 6 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 54 tárgyunk van. (A tárgyak fajtáit jelöljük a programban A,B,C,D,E,F,G,H,L-lel-zel.) Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak A B C D E F F H L tömeg térfogat ár A teherautó maximum 1130 kg tömegű, és 52m 3 térfogatú árut tud szállítani. Az első és második fajta tárgyból összesen legalább négyet el kell vinni. Ha a hatodik fajtából mind a 6 darabot elvisszük, akkor a nyolcadik fajtából egyet sem vihetünk el. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk? F59. Két barát kirándulni indul. 10 tárgy elvitelén gondolkodnak. A tárgyakat jelölje m1,m2,... m10 a programban. A tárgyak tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és a hasznosságukat az alábbi táblázat tárgyak m1 m2 m3 m4 m5 m6 m7 m8 m9 m10 tömeg térfogat hasznosság András hátizsákjába összesen maximum 14 kg tömegű, és 10m 3 térfogatú, míg Béla hátizsákjába összesen maximum 13 kg tömegű, és 14m 3 térfogatú tárgy fér el. Az m1-es tárgyat mindenképpen el kell vinniük. Béla ragaszkodik hozzá, hogy ha m6-ot elviszik, akkor m7-et is vigyék. Melyik tárgyat ki vigye, hogy maximális legyen az összhasznosság?

17 F60. Két barát kirándulni indul. 8 tárgy elvitelén gondolkodnak. A tárgyakat jelölje t1,t2,... t8 a programban. A tárgyak tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és a hasznosságukat az alábbi táblázat tárgyak t1 t2 t3 t4 t5 t6 t7 t8 tömeg térfogat hasznosság Gábor hátizsákjába összesen maximum 16 kg tömegű, és 12m 3 térfogatú, míg Endre hátizsákjába összesen maximum 13 kg tömegű, és 11m 3 térfogatú tárgy fér el. A t1-es és t2-es tárgyból legalább az egyiket mindenképpen el kell vinniük. Endre ragaszkodik hozzá, hogy ha t4-et elviszik, akkor t6-ot hagyják otthon. Melyik tárgyat ki vigye, hogy maximális legyen az összhasznosság? F fajta tárgyat kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 4 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 48 tárgyunk van. (A tárgyak fajtáit jelöljük a programban S1,S2,...S12-vel.) Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 S10 S11 S12 tömeg térfogat ár A teherautó maximum 150 kg tömegű, és 55m 3 térfogatú árut tud szállítani. Az utolsó három fajtából összesen legalább annyi darabot kell elvinnünk, mint az ötödik és hatodik fajtából összesen. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk? F fajta tárgyat kell egy kisteherautóba berakodnunk. Mindegyik fajta tárgyból 5 darab áll rendelkezésre, azaz összesen 55 tárgyunk van. (A tárgyak fajtáit jelöljük a programban R1,R2,...R11-gyel.) Az egyes fajták tömegét(kg), térfogatát(m 3 ), és az elszállítás esetén az értük kapott pénzt(10 ezer FT) az alábbi táblázat tárgyak R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 R11 tömeg térfogat ár A teherautó maximum 1175 kg tömegű, és 62m 3 térfogatú árut tud szállítani. Összesen legalább 14 tárgyat el kell vinnünk. Hány darabot szállítsunk el az egyes fajtákból, hogy maximális legyen a bevételünk?

18 F63. Egy cégnél 70 munkás dolgozik. A következő hónapra a cégnek 7 munka ajánlata van. (Egy ember csak egy helyen dolgozhat.) Az egyes munkákhoz elvégzéséhez egy bizonyos gép használata szükséges. A gép legfeljebb 14 órát használható egy hónapban. Az egyes munkákhoz szükséges emberek számát illetve gépidőt (órában), illetve a munkaáért kapott pénzt(millió Ft-ban) az alábbi táblázat munkák emberek gépidő bevétel Ha egy munkás nem dolgozik, akkor az a cégnek 1 milliós veszteséget jelent. Melyik munkákat vállaljuk el, hogy a hasznunk (azaz bevétel-veszteség) maximális legyen? Mennyi ekkor a haszon? F64. Egy építőipari cégnél 85 munkás dolgozik, továbbá a cégnek van 13 kamionja. A következő hónapra a cégnek 7 munka ajánlata (m1, m2,... m7) van. (Egy ember, illetve kamion csak egy helyen dolgozhat) Az egyes munkákhoz szükséges emberek és kamionok számát, illetve a munkaáért kapott pénzt(millió Ft-ban) az alábbi táblázat munkák m1 m2 m3 m4 m5 m6 m7 emberek kamionok bevétel Ha az egyes munkát elvállaljuk, akkor a hármasat is el kell vállalnunk. Melyik munkákat vállaljuk el, hogy a bevétel maximális legyen? Mennyi ekkor a haszon? F65. Egy építőipari cégnél 95 munkás dolgozik, továbbá a cégnek van 10 kamionja. A következő hónapra a cégnek 6 munka ajánlata van. (Egy ember, illetve kamion csak egy helyen dolgozhat) Az egyes munkákhoz szükséges emberek és kamionok számát, illetve a munkaáért kapott pénzt(millió Ft-ban) az alábbi táblázat munkák j1 j2 j3 j4 j5 j6 emberek kamionok bevétel Az első három munkából legfeljebb kettőt vállalhatunk el, míg a 4-est és 6-ost egyszerre nem vállalhatjuk el. Melyik munkákat vállaljuk el, hogy a bevétel maximális legyen? Mennyi ekkor a haszon?

19 F70. Négy úszóból (jelölje őket A,B,C és D) szeretnénk összeállítani a legjobb vegyesváltót Az egyes úszók legjobb egyéni eredményei (másodpercben) a különböző úszásnemekben: F66. Egy gyárban nyolc terméket (a1, a2, a8) gyártanak 4 erőforrásból A, B, C és D. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat A B C D a a a a a a a a Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (170; 160; 200; 190) egység. A termékek ára rendre (33;35;42;46;39;41;35;37) egység. Mindegyik termékből legalább 1 egységnyit gyártanunk kell, míg a1-ből legalább annyit, mint a a3-ból. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (csak egész számú termék gyártható) F67. Egy gyárban három terméket, A, B és C gyártanak. Mindegyik gyártásához 4 erőforrás szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a köbetkező táblázat A B C erőforrás erőforrás erőforrás efőforrás Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (80; 70; 100; 80) egység. A termékek ára: A:40; B:30; C:25 egység. A B termékből legfeljebb 5 egységnyit gyárthatunk, míg az A-ből legalább kétszer annyit kell gyártani, mint a C-ből. Egyik termékből sem akarunk 7-nél többet gyaártani. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (Csak egész számú termék gyártható) F68. Egy gyárban öt terméket, T, X,Y, V és Z gyártanak. Mindegyik gyártásához 4 erőforrás szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat T X Y V Z erőforrás erőforrás erőforrás efőforrás Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (110; 130; 100; 1350) egység. A termékek ára: T:40; X:30; Y:55; V:47; Z:39; egység. Az X termékből pontosan annyit kell gyártani, mint Z-ből. Mindegyik termékből legalább 3-t kell gyártani. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? F69. Egy gyárban három terméket, A, B és C gyártanak. Mindegyik gyártásához 4 erőforrás (r1, r2, r3, r4) szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat A B C r r r r Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (110; 80; 100; 80) egység. A termékek ára: A:40; B:30; C:55 egység. A B termékből legfeljebb kétszer annyit gyárthatunk, mint C-ből. Az r3 erőforrásból legalább 60 egységnyit fel kell használnunk. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (Csak egész számú termék gyártható)

20 A B C D gyors 51,10 51,35 51,25 51,40 mell 60,25 60,10 60,45 60,05 hát 59,80 59,75 60,1 59,75 pillangó 55,60 55,45 55,30 55,50 Melyik versenyző melyik úszásnemben induljon, hogy a váltó a leggyorsabb legyen? F71. Egy vállalatnak 5 (jelölje a programban b1,b2,b3,b4 és b5) helyszínre kell egy-egy munkást küldenie. Az 5 szóba jöhető munkásnak az egyes helyszínekre való kijutásának a költségét (ezer Ft-ban) következő táblázat A B C D E b b b b b Tudjuk, hogy a C munkás csak a b1 és b2 helyszínek valamelyikére mehet. Melyik munkást hova küldjük, hogy az összköltség minimális legyen? Mennyi a minimális összköltség? F72. Van 1,1 millió Ft befektetni való pénzünk. 5 festmény megvétele közül választhat: A: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; B: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; C: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; D: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte; E: Ft-ba kerül; 1 év múlva azonban várhatóan Ft-ot kapunk érte. A B és D képek közül legalább egyet meg szeretnénk venni. A és D pedig egy sorozat két képe, ezért ha az egyiket megvesszük, akkor a másikat is meg kell. A fetményvásárlásból megmaradt pénzt 1 évre lekötjük a bankban évi 6 százalékos kamatra. Tudjuk, hogy bármit is veszünk, azt 1 év múlva el is adjuk. Melyik képeket vegyük meg, hogy 1 év múlva a legtöbb pénzünk legyen? F73. Egy sportiskola foci-, kosárlabda-, kézilabda-, röplabda- és tollaslabda edzőt szeretne felvenni. Hét jelentkező van, akik a következő edzői képesítésekkel bírnak: A: foci, kosárlabda B: foci, röplabda, kézilabda C: tollaslabda D: kosárlabda, kézilabda E: kézilabda, röplabda, tollaslabda F: röplabda, kézilabda G: foci, tollaslabda A jelentkezők fizetési igényei (ezer Ft-ban): A: 250; B:300; C: 180; D:200; E: 320; F:240; G:230. Úgy akarunk a jelentkezők közül felvenni embereket, hogy mindegyik sportágot tudja valaki oktatni. Továbbá A és D közül legfeljebb az egyiküket szeretnénk felvenni. Kiket vegyünk fel, hogy a bérköltség minimális legyen? F74. Egy gyárban hat terméket, A, B, C, D, M és N gyártanak. Mindegyik gyártásához 4 erőforrás (s1, s2, s3, s4) szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat s1 s2 s3 s4 A B C D E Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (70; 60; 100; 130) egység. A termékek ára: A:24; B:33; C:25, D:51; M:49 N: 30 egység. Mindegyik termékből legalább 2 egységnyit gyártanunk kell, míg a B-ből legfeljebb annyit, mint a C-ből és N-ből összesen. Miből

21 mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (csak egész számú termék gyártható) F75. Egy gyárban négy terméket, A, B, C és D gyártanak. Mindegyik gyártásához 3 erőforrás szükséges. Egy termék előállításához szükséges erőforrások mennyiségét a következő táblázat A B C D erőforrás erőforrás erőforrás Az egyes erőforrásokból a rendelkezésre álló mennyiség rendre (80; 90; 100) egység. A termékek ára: A:20; B:30; C:25, D:50 egység. Az A termékből legalább háromszor annyit kell gyárteni, mint a C-ből. Miből mennyit termeljünk, hogy az árbevétel maximális legyen? (csak egész számú termék gyártható)

22 F76. Egy cég le akarja cserélni az autóparkját, ezért el akarja adni a használt autóit. A cégnek három telephelye van; Győrben 10, Sopronban 15, Zalaegerszegen 20 eladásra váró autó van. Szombathelyre és Kapuvárra rendelnek 8 autót, Pápára és Sárvárra pedig 11-et. Az egyes városok közt egy autó elszállításának a költségét az alábbi táblázat Sombathely Kapuvár Pápa Sárvár Győr Sopron Zalaegerszeg Elő van írva, hogy Zalaegerszegről az összes autót el kell vinni, míg Győrből legalább annyit el kell vinni, mint Sopronból. Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F77. Egy buszokat gyártó cégnek 4 városban (A, B, C, D) van összeszerelő üzeme. Az egyes üzemekben 30, 25, 28, 33 busz van raktáron. 5 különböző helyről (M, N, P, R, S) érkezik (10, 13, 14, 12, 15) buszra megrendelés. Az egyes üzemekből a megrendelőkhöz 1 busz eljuttatásának a költségét a következő táblázat M N P R S A B C D Elő van írva, hogy a B üzemből legfeljebb annyi buszt lehet elvinni, mint az A üzemből, továbbá a C üzemből nem szállíthatunk R-nek. Hogyan oldják meg a szállítást, hogy az összköltség a lehető legkisebb legyen? F78. Egy vállalatnak négy városban (B1, B2, B3, B4) van kavicsbányája. (A városokat a programban is jelöljük B1,B2,B3,B4-gyel!) Az egyes bányákban rendre (100; 120; 110; 130) tonna kavics áll rendelkezésre. 4 különböző útépítéshez (R1, R2, R3,R4) (a programban is hívjuk őket így!) kell kavicsot szállítani, rendre (80; 70; 65; 70) tonnát. Egy tonna kavics elszállításának a költségét (ezer Forintban) a következő táblázat B1 B2 B3 B4 R R R R Elő van írva, hogy a B4-es városból az összes kavicsot el kell szállítani, míg B2-ből legfeljebb annyit vihetünk el, mint B1-ből. Hogyan oldjuk meg a megrendelések teljesítését, hogy összes szállítási költség a lehető legkisebb legyen? (az elszállított kavics mennyisége nem kell, hogy egész szám legyen!) F79. Egy mezőgazdasági vállalat 5 helyen (M1, M2, M3, M4, M5) termel almát. (A programban is jelöljük őket M1, M2, M3, M4, M5-tel!) Az egyes helyszíneken (120; 120; 110; 130; 100) tonna volt az éves termés. 4 különböző konzervgyár (k1, k2, k3, k4) (a programban is hívjuk őket így!) rendel a vállalattól almát, rendre (100; 90; 95; 90) tonnát. Egy tonna alma elszállításának a költségét (ezer Forintban) a következő táblázat k1 k2 k3 k4 M M M M M Elő van írva, hogy M4-ből nem szállíthatunk k3-ba, míg M2-ből nem szállíthatunk k4-be. Hogyan oldjuk meg a megrendelések teljesítését, hogy összes szállítási költség a lehető legkisebb legyen? F80. Egy cég Tatán 20, Kisbéren 40, Táton 70 konténer árut tárol. Rendelést kap Tatabányáról 25, Oroszlányból 40, Szárligetből 35 konténer áru leszállítására. Tátról legfeljebb 1,6-szor annyi konténert szállíthatunk el, mint Tatáról és Kisbérről összesen. 1 konténer elszállításának a költségét az alábbi táblázat tartalmazza.

Szombathelyre és Kapuvárra rendelnek 8 autót, Pápára és Sárvárra pedig 10-t. Az egyes városok

Szombathelyre és Kapuvárra rendelnek 8 autót, Pápára és Sárvárra pedig 10-t. Az egyes városok Beküldendő Vezeteknev-keresztnev.doc nevű fileban a feladat matematikai modellje és megoldása, és Vezeteknev-keresztnev.gms fileban a gams file. Határidő dec. 5. 20 óra F1. Egy cég le akarja cserélni az

Részletesebben

Gyakorló feladatok Alkalmazott Operációkutatás vizsgára. További. 1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat mindhárom célfüggvény esetén!

Gyakorló feladatok Alkalmazott Operációkutatás vizsgára. További. 1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat mindhárom célfüggvény esetén! Gyakorló feladatok Alkalmazott Operációkutatás vizsgára. További példák találhatók az fk.sze.hu oldalon a letöltések részben a közlekedési operációkutatásban 1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat

Részletesebben

Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest

Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest 1024 Budapest 1025 Budapest 1026 Budapest 1027 Budapest

Részletesebben

IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest

IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest 1024 Budapest 1025 Budapest 1026 Budapest 1027 Budapest

Részletesebben

Operációkutatás példatár

Operációkutatás példatár 1 Operációkutatás példatár 2 1. Lineáris programozási feladatok felírása és megoldása 1.1. Feladat Egy gazdálkodónak azt kell eldöntenie, hogy mennyi kukoricát és búzát vessen. Ha egységnyi földterületen

Részletesebben

VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15.

VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15. VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15. Budapest, Balassagyarmat, Cegléd, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza,

Részletesebben

1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat mindhárom célfüggvény esetén! a, x 1 + x 2 2 2x 1 + x 2 6 x 1 + x 2 1. x 1 0, x 2 0

1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat mindhárom célfüggvény esetén! a, x 1 + x 2 2 2x 1 + x 2 6 x 1 + x 2 1. x 1 0, x 2 0 Gyakorló feladatok Operációkutatás vizsgára 1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat mindhárom célfüggvény esetén! a, b, c, d, x 1 + x 2 2 2x 1 + x 2 6 x 1 + x 2 1 x 1 2, 5 z 1 = 4x 1 3x 2 max; z

Részletesebben

b) Írja fel a feladat duálisát és adja meg ennek optimális megoldását!

b) Írja fel a feladat duálisát és adja meg ennek optimális megoldását! 1. Három nemnegatív számot kell meghatározni úgy, hogy az elsőt héttel, a másodikat tizennéggyel, a harmadikat hattal szorozva és ezeket a szorzatokat összeadva az így keletkezett szám minél nagyobb legyen.

Részletesebben

Esettanulmányok és modellek 2

Esettanulmányok és modellek 2 Esettanulmányok és modellek Kereskedelem Mezőgazdaság Készítette: Dr. Ábrahám István Kereskedelem. Kocsis Péter: Opt. döntések lin.pr. (. oldal) nyomán: Kiskereskedelmi cég négyféle üdítőt rendel, melyek

Részletesebben

G Y A K O R L Ó F E L A D A T O K

G Y A K O R L Ó F E L A D A T O K Döntéselmélet G Y A K O R L Ó F E L A D A T O K Lineáris programozás I Egy vállalat kétféle terméket gyárt, az A és B termékeket. A következő adatok ismertek: A vállalat éves munkaóra-kapacitása 1440 óra,

Részletesebben

Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével. - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma

Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével. - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma Egy bútorgyár polcot, asztalt és szekrényt gyárt faforgácslapból. A kereskedelemben

Részletesebben

a = 2 + [ i] b = ahol 1 i 162 a hallgató sorszáma a csatolt névsorban, [x] az x szám

a = 2 + [ i] b = ahol 1 i 162 a hallgató sorszáma a csatolt névsorban, [x] az x szám Döntéselmélet házi feladat, 2011-12 tanév II. félév A házi feladat beadása az aláírás feltétele. A házi feladatra adott minősítés az (anyag első felére vonatkozó) jegyben 40% súllyal szerepel, ennek megfelelően

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖZTERÜLETI PARKOLÁSI ZÓNAADATBÁZIS

ORSZÁGOS KÖZTERÜLETI PARKOLÁSI ZÓNAADATBÁZIS Város Zóna Szezon Üzemidő Üzemidő Üzemidő Hétfő - Péntek Szombat Vasárnap Max. parkolási idő Személygépkocsi díj Megjegyzés Budapest I. KERÜLET 3016 01.02-12.23 180 perc 440 Ft/óra Budapest I. KERÜLET

Részletesebben

Madách Imre Gimnázium Somorja Šamorín, Slnečná 2, Szlovákia Telefon: Feladatok

Madách Imre Gimnázium Somorja Šamorín, Slnečná 2, Szlovákia Telefon: Feladatok G MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM SOMORJA G M Madách Imre Gimnázium 931 01 Somorja Šamorín, Slnečná 2, Szlovákia Telefon: 00421-31-5622257 e-mail: mtg@gmadsam.edu.sk Feladatok gyakorlásra a 8 osztályos gimnáziumba

Részletesebben

Geometriai feladatok

Geometriai feladatok Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 2600 Vác, Németh László u. 4-6. (: 27-317 - 077 (/fax: 27-315 - 093 WEB: http://boronkay.vac.hu e-mail: boronkay@vac.hu Levelező Matematika Szakkör Geometriai

Részletesebben

Gyakorló feladatok (szállítási feladat)

Gyakorló feladatok (szállítási feladat) Gyakorló feladatok (szállítási feladat) 1. feladat Egy élelmiszeripari vállalat 3 konzervgyárából lát el 4 nagy bevásárlóközpontot áruval. Az egyes gyárak által szállítható mennyiségek és az áruházak igényei,

Részletesebben

Hogyan folytatnád? Gellért-hegy, Kékes. /Kilimandzsáró,, Mount Everest,Mount Blanc/ Háromszögszámok

Hogyan folytatnád? Gellért-hegy, Kékes. /Kilimandzsáró,, Mount Everest,Mount Blanc/ Háromszögszámok SOROZATOK Alapok Hogyan folytatnád? Gellért-hegy, Kékes. /Kilimandzsáró,, Mount Everest,Mount Blanc/ Háromszögszámok. 1, 1, 2, 3, 5,. 1,4,7,10,.. 1, 2,4,8,16,32,.(Sakktábla és búza története) 1, ½,1/3,

Részletesebben

Max. parkolási idő Személygépkoc Motor Kistehergépjármű Tehergépjármű Busz

Max. parkolási idő Személygépkoc Motor Kistehergépjármű Tehergépjármű Busz Város Zónakód Aktuális szezon munkanapon szabadnapon munkaszüneti napon Max. parkolási idő Személygépkoc Motor Kistehergépjármű Tehergépjármű Busz Ajka 8401 Jan 02 - Dec 24 07:00-17:00 07:00-12:00 - -

Részletesebben

SZÁMTANI SOROZATOK. Egyszerű feladatok

SZÁMTANI SOROZATOK. Egyszerű feladatok SZÁMTANI SOROZATOK Egyszerű feladatok. Add meg az alábbi sorozatok következő három tagját! a) ; 7; ; b) 2; 5; 2; c) 25; 2; ; 2. Egészítsd ki a következő sorozatokat! a) 7; ; 9; ; b) 8; ; ; 9; c) ; ; ;

Részletesebben

III. RENDSZERSZERVEZÉSI FELADAT

III. RENDSZERSZERVEZÉSI FELADAT értékadatok milliós nagyságrendűek, ennek nem megfelelő figyelembevétele a teljes feladat 0 pontra értékelését vonja maga után 4) Egyed kapcsolati diagram készítés: Minden helyesen megállapított egyedkapcsolat

Részletesebben

Címkereső / Utcakereső - Házszámszintű térkép és címkereső magyar város részletes térképe itt! [Térképnet.hu]

Címkereső / Utcakereső - Házszámszintű térkép és címkereső magyar város részletes térképe itt! [Térképnet.hu] Címkereső / Utcakereső - Házszámszintű térkép és címkereső - 150 magyar város részletes térképe itt! [Térképnet.hu] Az utcakereső szolgáltatás segítségével könnyen megtalálhatja a keresett címet! Csak

Részletesebben

Curie Matematika Emlékverseny 6. évfolyam Országos döntő Megoldása 2017/2018.

Curie Matematika Emlékverseny 6. évfolyam Országos döntő Megoldása 2017/2018. Feladatokat írta: Tóth Jánosné Szolnok Kódszám: Lektorálta: Kis Olga Szolnok 018.04.07. Curie Matematika Emlékverseny 6. évfolyam Országos döntő Megoldása 017/018. Feladat 1... 4.. 6. Összesen Elérhető

Részletesebben

Érettségi feladatok: Szöveges feladatok

Érettségi feladatok: Szöveges feladatok Érettségi feladatok: Szöveges feladatok 2005. május 10. 17. Anna és Zsuzsi is szeretné megvenni az újságosnál az egyik magazint, de egyik lánynak sincs elegendő pénze. Anna pénzéből hiányzik a magazin

Részletesebben

Megyei jogú városok. 2011. évben alkalmazott épületek. adóztatással kapcsolatos adatai. Forrás: MJV önkormányzati adóhatóságai

Megyei jogú városok. 2011. évben alkalmazott épületek. adóztatással kapcsolatos adatai. Forrás: MJV önkormányzati adóhatóságai Megyei jogú városok 2011. évben alkalmazott épületek (egyéb építmények, lakások) adóztatással kapcsolatos adatai Forrás: MJV önkormányzati adóhatóságai Megyei jogú városok 2011. évi építményadó előírásai

Részletesebben

FÖLDGÁZ ÜGYINTÉZÉSI PONTOK ÜNNEPI NYITVATARTÁSA

FÖLDGÁZ ÜGYINTÉZÉSI PONTOK ÜNNEPI NYITVATARTÁSA FÖLDGÁZ ÜGYINTÉZÉSI PONTOK ÜNNEPI NYITVATARTÁSA Abaújszántó posta zárva zárva zárva 14:00-18:00 08:00-12:00 zárva 08:00-12:00 14:00-18:00 zárva zárva Ajka 1 posta zárva 14:00-18:00 zárva zárva 12:00-16:00

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2014/S (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, , 2014/S )

Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2014/S (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, , 2014/S ) 1/6 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:256368-2014:text:hu:html Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2014/S 143-256368 Magyar Közút Nonprofit Zrt., AK15427, Fényes

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS a TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú Projekt keretében megvalósuló képzések indításáról - a 2012.07.05.

TÁJÉKOZTATÁS a TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú Projekt keretében megvalósuló képzések indításáról - a 2012.07.05. TÁJÉKOZTATÁS a TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú Projekt keretében megvalósuló képzések indításáról - a 2012.07.05.-i állapot szerint Kommunikációs angol (120 óra) Képzési keretszám: 150 fő A-120-1 Kiskunfélegyháza

Részletesebben

Gyorsjelentés a hajléktalan emberek február 3-i kérdőíves adatfelvételéről

Gyorsjelentés a hajléktalan emberek február 3-i kérdőíves adatfelvételéről Gyorsjelentés a hajléktalan emberek 2009. február 3-i kérdőíves adatfelvételéről Összefoglaló: Győri Péter Válaszadó hajléktalanok száma 2009. február 3-án Település Szállón Utcán Együtt Budapest 2326

Részletesebben

III. RENDSZERSZERVEZÉSI FELADAT

III. RENDSZERSZERVEZÉSI FELADAT III RENDSZERSZERVEZÉSI FELADAT A KISBÚTOR Kft bútoripari termékeket gyárt és forgalmaz A termelést négy telephely 12 üzemében végzi A vállalkozásnak a Fővárosban két telephelye van, Miskolcon és Szegeden

Részletesebben

Cégbemutató DIMEL BÚTOR KFT.

Cégbemutató DIMEL BÚTOR KFT. Cégbemutató Egyedi bútorgyártással 1997-ben kezdtem el foglalkozni. Ügyfélkörünk lakossági és közületi megrendelőkből áll. Referenciánkban kisbútoroktól kezdve, családi házak teljes bebútorozásán át, irodaházak

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ NORDTELEKOM Távközlési Szolgáltató NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

PANASZKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ NORDTELEKOM Távközlési Szolgáltató NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG PANASZKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ NORDTELEKOM Távközlési Szolgáltató NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Székhely: Cím: 1052 Budapest, Vármegye u. 3-5. Telefon: 06-1-492-0000 1238 Fax: 06-1-267-61-14 Ügyfélszolgálat

Részletesebben

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk!

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Lakossági Általános Szerződési Feltételek 1. Melléklet Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Tartalomjegyzék 1.... 3 2. Média- és Hírközlési Biztos... 3 3. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság... 4

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 3. évfolyam FÓLIÁk tánítók részére 2. félév 29. modul 2. melléklet 3. évfolyam tanítói fólia 3 2 1 1 30. modul 1. melléklet 3. évfolyam tanítói fólia 365 Ft

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖZTERÜLETI PARKOLÁSI ZÓNAADATBÁZIS

ORSZÁGOS KÖZTERÜLETI PARKOLÁSI ZÓNAADATBÁZIS Budapest I.KERÜLET 3011 01.02-12.23 180 perc 440 Ft/óra Budapest I.KERÜLET 3012 01.02-12.23 180 perc 350 Ft/óra Budapest I.KERÜLET 3013 01.01-12.31 00:00-23:59 00:00-23:59 00:00-23:59 525 Ft/óra Budapest

Részletesebben

Mezőgazdasági járművek közútkezelői hozzájárulás iránti igénye

Mezőgazdasági járművek közútkezelői hozzájárulás iránti igénye Mezőgazdasági járművek közútkezelői hozzájárulás iránti igénye A Magyarországon érvényben lévő szabályozások szerint - ezekről bővebben a Jogszabályok címszó alatt tájékozódhat - a 2,55 m szélességet meghaladó

Részletesebben

S Z Á L L Í T Á S I F E L A D A T

S Z Á L L Í T Á S I F E L A D A T Döntéselmélet S Z Á L L Í T Á S I F E L A D A T Szállítási feladat meghatározása Speciális lineáris programozási feladat. Legyen adott m telephely, amelyeken bizonyos fajta, tetszés szerint osztható termékből

Részletesebben

Próbaérettségi feladatsor_b NÉV: osztály Elért pont:

Próbaérettségi feladatsor_b NÉV: osztály Elért pont: Próbaérettségi feladatsor_b NÉV: osztály Elért pont: I. rész A feladatsor 12 példából áll, a megoldásokkal maimum 30 pont szerezhető. A kidolgozásra 45 perc fordítható. 1. feladat Egy derékszögű háromszög

Részletesebben

Veled vagyunk Akeem! - Országos véradás

Veled vagyunk Akeem! - Országos véradás 2013 szeptember 27. Flag 0 Értékelés kiválasztása Givenincs Veledértékelve vagyunk Akeem! Még Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Budapesten és vidéken is több ponton van lehetőség vért adni Akeem Adams számára.

Részletesebben

Fót vevőszám vásárlás időpont nyugtaszám 35 14/04/2014 5:54:00 PM 7117

Fót vevőszám vásárlás időpont nyugtaszám 35 14/04/2014 5:54:00 PM 7117 "Minden 35. vásárló visszanyeri vásárlása teljes összegét" játék nyertes nyugtaszámok Levásárlási határidő meghosszabbítva plusz 1 nappal! A nyertes sorszámú nyugta tulajdonosa legkésőbb 2014. április

Részletesebben

A Magyarországon telepített traffipaxok országos listája

A Magyarországon telepített traffipaxok országos listája A Magyarországon telepített traffipaxok országos listája 2019.02.15 BÁCS-KISKUN MEGYE Kecskemét, 5. sz. főút, 82+592 km-szelvény Apostag, 51. sz. főút, 74+494 km-szelvény Baja, 51. sz. főút, 159+319 km-szelvény

Részletesebben

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 2600 Vác, Németh László u. 4-6. (: 27-317 - 077 (/fa: 27-315 - 093 WEB: http://boronkay.vac.hu e-mail: boronkay@vac.hu Levelező Matematika Szakkör Mértékegységek

Részletesebben

ÁSZF BELFÖLDI CSOMAGSZÁLLÍTÁS

ÁSZF BELFÖLDI CSOMAGSZÁLLÍTÁS ÁRAJÁNLAT BELFÖLDI CSOMAGSZÁLLÍTÁSRA Tisztelt Hölgyem/Uram! A továbbiakban a Sprinter Futárszolgálat árajánlatát tekintheti meg, minimum elvárt csomagszám nélkül. Internetes csomagfeladás Kérjük, az ajánlatban

Részletesebben

Esettanulmányok és modellek 3

Esettanulmányok és modellek 3 Esettanulmányok és modellek 3 Pénzügyek Idegenforgalom Készítette: Dr. Ábrahám István 1 Pénzügyi feladatok 1. (Kocsis Péter: Opt. döntések lin.pr. (3. oldal) nyomán): Adott négy részvény jelenlegi árfolyama

Részletesebben

MODERN VÁROSOK PROGRAM

MODERN VÁROSOK PROGRAM MODERN VÁROSOK PROGRAM Miről szól a Modern Városok Program? 23 megyei jogú város 23 megállapodás 3 ütem Megállapodások Első ütem: 13 város Második ütem: 6 város 2015-13 város 2016-6 város 2017-4 város

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek IX.

Egyenletek, egyenlőtlenségek IX. Egyenletek, egyenlőtlenségek IX. Szöveges feladatok megoldása: A szöveges feladatok esetén írjunk fel egyenletet a korábban tanultak alapján, majd a kapott másodfokú egyenletet oldjuk meg a megoldóképlet

Részletesebben

Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zártkörűen Működő Részvénytársaság beiskolázási és ajándék utalványok 2016

Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zártkörűen Működő Részvénytársaság beiskolázási és ajándék utalványok 2016 ÖSSZEFOGLALÓ TÁJÉKOZTATÓ A KÖZBESZERZÉSEKRŐL SZÓLÓ 2015. ÉVI CXLIII. TÖRVÉNY (TOVÁBBIAKBAN: KBT.) 113. (1) BEKEZDÉSE SZERINTI NYÍLT KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI

Részletesebben

Tájékoztató. A képzés célja:

Tájékoztató. A képzés célja: Tájékoztató A gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok együttműködésének elősegítése. A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem okozta ártalmak azonosítása és kezelése c. képzésről A képzést szervezi:, EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS a TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú Projekt keretében a képzésekbe 2012.09.28.-ával lezárult beiskolázásokról és a képzések indításáról

TÁJÉKOZTATÁS a TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú Projekt keretében a képzésekbe 2012.09.28.-ával lezárult beiskolázásokról és a képzések indításáról TÁJÉKOZTATÁS a TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú Projekt keretében a képzésekbe 2012.09.28.-ával lezárult beiskolázásokról és a képzések indításáról Kommunikációs angol (120 óra) Képzési keretszám: 150

Részletesebben

Válasz: A 2. sorban szereplő rendezvény során két alkalom előre láthatóan egy hónapban kerül megrendezésre.

Válasz: A 2. sorban szereplő rendezvény során két alkalom előre láthatóan egy hónapban kerül megrendezésre. Tisztelt Ajánlattevők! A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, mint Ajánlatkérő Vállalkozási keretszerződés az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP)

Részletesebben

Nyugat-Balkán, logisztikai megoldások a Schenker Kft. szemszögéből

Nyugat-Balkán, logisztikai megoldások a Schenker Kft. szemszögéből Fotos: Rüdiger Nehmzow Nyugat-Balkán, logisztikai megoldások a Schenker Kft. szemszögéből Dr. Kopp Kristóf 2016. március 2. Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-Balkáni Tagozata Schenker Kft. Az első budapesti

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Eötvös Károly Közös Fenntartású Óvoda, Általános Iskola 2012. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

TÁRSVÁLLALATOK ZALA MEGYÉT ÉRINTŐ MENETREND MÓDOSÍTÁSAI 2012. DECEMBER 9-TŐL

TÁRSVÁLLALATOK ZALA MEGYÉT ÉRINTŐ MENETREND MÓDOSÍTÁSAI 2012. DECEMBER 9-TŐL TÁRSVÁLLALATOK ZALA MEGYÉT ÉRINTŐ MENETREND MÓDOSÍTÁSAI 2012. DECEMBER 9-TŐL Székhely, levélcím: 8500 Pápa, Celli u. 69. MENETRENDI ÉRTESÍTÉS 1626 Hévíz Balatonfüred Várpalota autóbuszvonalon - 223 sz.

Részletesebben

SOROZATOK. A sorozat tagjai: az első tag a 1, a második tag a 2, a harmadik tag a 3,...

SOROZATOK. A sorozat tagjai: az első tag a 1, a második tag a 2, a harmadik tag a 3,... SOROZATOK Definíció: A számsorozat olyan függvény, amelynek értelmezési tartománya a pozitív egész számok halmaza, értékkészlete számhalmaz. Jelölése: (a n ) A sorozat tagjai: az első tag a 1, a második

Részletesebben

ISKOLÁD NEVE:... Az első három feladat feleletválasztós. Egyenként 5-5 pontot érnek. Egy feladatnak több jó megoldása is lehet. A) 6 B) 8 C) 10 D) 12

ISKOLÁD NEVE:... Az első három feladat feleletválasztós. Egyenként 5-5 pontot érnek. Egy feladatnak több jó megoldása is lehet. A) 6 B) 8 C) 10 D) 12 2. OSZTÁLY 1. Mennyi az alábbi kifejezés értéke: 0 2 + 4 6 + 8 10 + 12 14 + 16 18 + 20 A) 6 B) 8 C) 10 D) 12 2. Egy szabályos dobókockával kétszer dobok. Mennyi nem lehet a dobott számok összege? A) 1

Részletesebben

Nyitva tartás ÁRUHÁZ Cím TPP pult H-Sz Szo

Nyitva tartás ÁRUHÁZ Cím TPP pult H-Sz Szo ÁRUHÁZ Cím TPP pult Nyitva tartás H-Sz CS P Szo V Ajka 8400 Ajka, Fő út 66. Aréna Plaza 1087 Budapest, Kerepesi út 9. Aréna Pláza 1087 Budapest, Kerepesi út 9. Baja 6500 Baja, Gránátos u. 11. Baja 6500

Részletesebben

2. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2014/2015 tanév. 1. Számkeresztrejtvény:

2. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2014/2015 tanév. 1. Számkeresztrejtvény: 1. Számkeresztrejtvény: MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2014/2015 tanév 2. forduló Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy a négyzet alakú mezőkbe

Részletesebben

Országosan egységes közterületi parkolási zóna adatbázis

Országosan egységes közterületi parkolási zóna adatbázis Országosan egységes közterületi parkolási zóna adatbázis Az adatok tájékoztató jellegűek! Város Zónakód Üzemidő: H-P Üzemidő: Szombat Üzemidő: Vasárnap Üzemidő: Pihenőnap Személygépkocsi díj Ajka 8401

Részletesebben

HÖT-ök napi készenléti szolgálati létszáma 54%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontásban)

HÖT-ök napi készenléti szolgálati létszáma 54%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontásban) -ök napi készenléti szolgálati létszáma 5%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontás) Létszám Módosított javaslat OSZ jav. tartalék % nettó OSZ jav. Tartalék % Mohács 5 5, 5,, - -,,, 5,, -, 5,, 5, 5,

Részletesebben

A-1 A-2 A-3 A

A-1 A-2 A-3 A A-1 Egy kabát árát elıször 12%-kal felemelték, majd kereslet hiányában 35%-kal csökkentették. a. Mennyibe került eredetileg, ha a kétszeri árváltozás után 12000 Ft volt az ára? b. Hány százalékos volt

Részletesebben

10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés

10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Értékteremtés szelektív hulladékgyűjtéssel 10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Baka Éva Ügyvezető igazgató Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Az előadás tartalma Honnan indultunk?

Részletesebben

7621 Pécs, Apáca u. 6. Baranya Megyei Igazgatóság Állampénztári Iroda. (+36-72) 421-400 api.bar@allamkincstar.gov.hu

7621 Pécs, Apáca u. 6. Baranya Megyei Igazgatóság Állampénztári Iroda. (+36-72) 421-400 api.bar@allamkincstar.gov.hu A állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatainak elérhetősége és nyitva tartása Baranya Megyei Baranya Megyei Baranya Megyei Bács-Kiskun Megyei Bács-Kiskun Megyei Békés Megyei Békés Megyei Békés Megyei Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

1992. évi verseny, 2. nap. legkisebb d szám, amelyre igaz, hogy bárhogyan veszünk fel öt pontot

1992. évi verseny, 2. nap. legkisebb d szám, amelyre igaz, hogy bárhogyan veszünk fel öt pontot 1991. évi verseny, 1. nap 1. Bizonyítsd be, hogy 1 101 + 1 102 + 1 103 +... + 1 200 < 1 2. 2. Egy bálon 42-en vettek részt. Az első lány elmondta, hogy 7 fiúval táncolt, a második lány 8-cal, a harmadik

Részletesebben

Számvitel III 12 gyakorlat Önköltség számviteli elszámolása 14. szeminárium

Számvitel III 12 gyakorlat Önköltség számviteli elszámolása 14. szeminárium 1. Feladat Egy mezőgazdasági vállalkozás 201X. évben 5 000 tonna étkezési búzát termelt az alábbi költségekkel: 1. Vetőmag (előző évben beszerzett) 19 000 000 Ft 2. Növényvédőszer (előző évben beszerzett)

Részletesebben

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián Mikroökonómia előadás Dr. Kertész Krisztián k.krisztian@efp.hu A TERMELÉS KÖLTSÉGEI ÁRBEVÉTEL A termelés gazdasági költsége Gazdasági Explicit költség profit Gazdasági profit Számviteli költség Implicit

Részletesebben

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny 9. osztály 1. feladat: Oldjuk meg a természetes számok halmazán az 1 1 1 egyenletet? x y 009 Kántor Sándor (Debrecen). feladat: B Az ABCD deltoidban az A és C csúcsnál derékszög van, és a BD átló 1 cm.

Részletesebben

Támogatás mértéke Ft 70% GINOP felhordó hálózatok fejlesztése a Balmazújvárosi

Támogatás mértéke Ft 70% GINOP felhordó hálózatok fejlesztése a Balmazújvárosi Járás Projekt címe Támogatás összege Támogatás mértéke Projekt azonosító 127 881 600 Ft 70% GINOP-3.4.1-15-2016-00248 fejlesztése a Balmazújvárosi Balmazújvárosi Berettyóújfalui Cigándi Debreceni Derecskei

Részletesebben

Együttműködés az IPOSZ és az Ipartestületek között - a Projekt a számok tükrében

Együttműködés az IPOSZ és az Ipartestületek között - a Projekt a számok tükrében TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 Munkahelyi képzések támogatása ernyőszervezeteken keresztül Együttműködés az IPOSZ és az Ipartestületek között - a Projekt a számok tükrében TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0007 számú

Részletesebben

Tájékoztató. A képzés célja:

Tájékoztató. A képzés célja: Tájékoztató A gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok együttműködésének elősegítése. A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem okozta ártalmak azonosítása és kezelése c. képzésről A képzést szervezi:, EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-

Részletesebben

A MEE taglétszám helyzete

A MEE taglétszám helyzete Magyar Elektrotechnikai Egyesület A MEE taglétszám helyzete Güntner Attila 2009.November 21. OET Paks Előzmények Szeptemberben a fizető tagok száma 3300 Fő volt EE döntése alapján a Régió képviselők felmérték

Részletesebben

Létesítményfejlesztés

Létesítményfejlesztés Létesítményfejlesztés 2010-2015 Dr. habil Géczi Gábor Nyerges Mihály emlékkonferencia Eredményjelző: Magyar sport 2015 TF 2016. 01. 26. Tüskecsarnok AUDI Aréna Groupama Aréna Forrás: www.jegkorongblog.hu

Részletesebben

Sorozatok begyakorló feladatok

Sorozatok begyakorló feladatok Sorozatok begyakorló feladatok I. Sorozatok elemeinek meghatározása 1. Írjuk fel a következő sorozatok első öt elemét és ábrázoljuk az elemeket n függvényében! a n = 4n 5 b n = 5 n 2 c n = 0,5 n 2 d n

Részletesebben

2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 8. Előadás Bevezetés Egy olyan LP-t, amelyben mindegyik változó egészértékű, tiszta egészértékű

Részletesebben

Aktuális évi tervezett értékesítések

Aktuális évi tervezett értékesítések Aktuális évi tervezett értékesítések A MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft. 2015. december 31-én a MÁV Zrt.-be történő beolvadással megszűnt. Tisztelt Érdeklődő! A MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr

Részletesebben

Magyarországon élő ember (a teljes felnőtt lakosság hét ezreléke) kényszerül majd valamennyi időt utcán vagy hajléktalan szállón éjszakázni.

Magyarországon élő ember (a teljes felnőtt lakosság hét ezreléke) kényszerül majd valamennyi időt utcán vagy hajléktalan szállón éjszakázni. Előrejelzések a Február Harmadika kutatás sorozat adatainak a felhasználásával PROGNÓZIS Nr. 1. 2012-2018 tartó időszakban előreláthatóan 58.500 Magyarországon élő ember (a teljes felnőtt lakosság hét

Részletesebben

Frissítve: augusztus :28 Netjogtár Hatály: 2008.XII Magyar joganyagok - 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet - a hivatásos önkormányz

Frissítve: augusztus :28 Netjogtár Hatály: 2008.XII Magyar joganyagok - 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet - a hivatásos önkormányz Magyar joganyagok - 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet - a hivatásos önkormányzat 1. oldal 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságot fenntartó helyi önkormányzatok egyszeri

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Költség volumen - eredmény elemzés

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Költség volumen - eredmény elemzés 1. feladat Egy világító kertitörpéket gyártó vállalkozás 12 000 darab kertitörpe gyártását és értékesítését tervezi. Költségei és árbevétele várhatóan az alábbiak szerint alakulnak: Megnevezés eft Változó

Részletesebben

RECHNITZER JÁNOS mint fentebb jeleztük újabb szervezetek jöttek létre. Vidéken csökkent az intézmények száma, míg a fővárosban kisebb mértékben emelkedett, ugyanakkor megnőtt az intézményi méret, nagyobb

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 3. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika középszint

Részletesebben

A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 E) 3

A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 E) 3 1. Végezd el a következő műveleteket: 246 27 5 12 11 2 150 70 2 A) 520 B) 1370 C) 1810 D) 1910 E) 3010 2. Egy tavacskában két csónak van a mólóhoz kikötve, mindkettő ponyvával lefedve. A nagyobb csónak

Részletesebben

Diákhitel Központ Zrt.

Diákhitel Központ Zrt. Diákhitel Központ Zrt. Éves kiadvány Statisztikai melléklet 2005/2006. tanév Országos statisztikai adatok a Diákhitelben részesülő ügyfelekről Budapest, 2006. augusztus 31. TARTALOM: 1.1. Országos statisztikai

Részletesebben

Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO

Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO 1 Tesco Veszprém Ajka 8400 Ajka, Fő út 66. 2 Tesco Bács-Kiskun Baja 6500 Baja, Gránátos u. 11. 3 Tesco Nógrád Balassagyarmat 2660 Balassagyarmat, Mikszáth Kálmán u.

Részletesebben

OSZTHATÓSÁG. Osztók és többszörösök : a 3 többszörösei : a 4 többszörösei Ahol mindkét jel megtalálható a 12 többszöröseit találjuk.

OSZTHATÓSÁG. Osztók és többszörösök : a 3 többszörösei : a 4 többszörösei Ahol mindkét jel megtalálható a 12 többszöröseit találjuk. Osztók és többszörösök 1783. A megadott számok elsõ tíz többszöröse: 3: 3 6 9 12 15 18 21 24 27 30 4: 4 8 12 16 20 24 28 32 36 40 5: 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 6: 6 12 18 24 30 36 42 48 54 60 1784. :

Részletesebben

Változások a 2011/2012. évi menetrendben 1. sz. menetrendi módosítástól

Változások a 2011/2012. évi menetrendben 1. sz. menetrendi módosítástól Változások a 2011/2012. évi menetrendben 1. sz. menetrendi módosítástól 4. sz. Esztergom - Almásfüzitő (Komárom) vonal: Lemondva: 32910, 32914, 32924, 32946, 32918, 32928, 32919, 32939, 32929, 32917, 32915,

Részletesebben

Másodfokú egyenletek. 2. Ábrázoljuk és jellemezzük a következő,a valós számok halmazán értelmezett függvényeket!

Másodfokú egyenletek. 2. Ábrázoljuk és jellemezzük a következő,a valós számok halmazán értelmezett függvényeket! Másodfokú egyenletek 1. Alakítsuk teljes négyzetté a következő kifejezéseket! a.) - 4 + 4 b.) - 6 + 8 c.) + 8 - d.) - 4 + 9 e.) - + 8 - f.) - - 4 + 3 g.) + 8-5 h.) - 4 + 3 i.) -3 + 6 + 1. Ábrázoljuk és

Részletesebben

felhasználói kézikönyv

felhasználói kézikönyv felhasználói kézikönyv WWW.GIENGER.HU Tisztelt PArtnerünk! Köszönjük, hogy regisztrált új, online rendelési szolgáltatásunkra! Az alkalmazással rendelései, ajánlatkérései, valamint raktárkészletünk elérése

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A Programban résztvevők egészségi állapotára irányuló statisztikai jelentés Projekt:

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

A JÁNLÁS A betegszállítási Szakértői Bizottsághoz benyújtandó kérelmek elkészítéséhez

A JÁNLÁS A betegszállítási Szakértői Bizottsághoz benyújtandó kérelmek elkészítéséhez A JÁNLÁS A betegszállítási Szakértői Bizottsághoz benyújtandó kérelmek elkészítéséhez A hatályos 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet (továbbiakban Korm. rendelet) 33. (6) bekezdésében meghatározott Szakértői

Részletesebben

AXING-20 éves energetikai szakeferens jelentés

AXING-20 éves energetikai szakeferens jelentés AXING-20 éves energetikai szakeferens jelentés Általános tudnivalók az AXING-20 éves energetikai szakreferens jelentésről: A jelentés a Láng Kereskedelmi Kft 2018 évi felhasználási adatainak összefoglalása,

Részletesebben

a) Megnevezés S1 S2 T1 T2 T3 S1 1 600 mó 2 400 mó S2 40 gó 240 gó 120 gó

a) Megnevezés S1 S2 T1 T2 T3 S1 1 600 mó 2 400 mó S2 40 gó 240 gó 120 gó 1. feladat Egy vállalkozás három termelőrészleggel (T1, T2, T3) és két szolgáltatórészleggel (S1, S2) S1 21 000 eft S2 18 000 eft T1 30 000 eft T2 22 000 eft T3 50 000 eft összesen 141 000 eft Határozza

Részletesebben

Magyar Telekom Nyrt. T-Mobile Jogorvoslati fórumok elérhetősége

Magyar Telekom Nyrt. T-Mobile Jogorvoslati fórumok elérhetősége 1 Magyar Telekom Nyrt. T-Mobile Jogorvoslati fórumok elérhetősége T-Mobile dedikált üzleti hálózati szolgáltatás 6. sz. melléklet Hatályos: 2011. január 1-jétől 1. Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 2006. május 9. EMELT SZINT

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 2006. május 9. EMELT SZINT ) A PQRS négyszög csúcsai: MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 006. május 9. EMELT SZINT P 3; I., Q ;3, R 6; és S 5; 5 Döntse el, hogy az alábbi három állítás közül melyik igaz és melyik hamis! Tegyen * jelet a táblázat

Részletesebben

Átlag napi elérés a 15 évesek és idősebbek körében országos

Átlag napi elérés a 15 évesek és idősebbek körében országos MR2-Petőfi MR3-Bartók 1 network 16 14 Átlag napi elérés a 15 évesek és idősebbek körében országos 1517 139 12 1173 1 8 6 513 456 633 4 2 13 Forrás: Ipsos-GfK s Közönségmérés, 211.május, ReachN Mintaelemszám:

Részletesebben

Növényvédő szerek A B C D

Növényvédő szerek A B C D A feladat megoldása során az Excel 2010 használata a javasolt. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Termelési és optimalizálási feladatok megoldása. Mátrixműveletek alkalmazása.

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mucsi Balázs Sándor főigazgató Pelyhéné Bartha Irén főigazgató 2015.06.15 Dr. Varga Zoltán Balázs 2015.06.15

Mucsi Balázs Sándor főigazgató Pelyhéné Bartha Irén főigazgató 2015.06.15 Dr. Varga Zoltán Balázs 2015.06.15 BAJAI SZAKKÉPZÉSI 6500 Baja, Petőfi Sándor utca 1 12.) 2015.06.15 Korm. rendelet Virág Tibor főigazgató BÉKÉSCSABAI SZAKKÉPZÉSI 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1 BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI BUDAPESTI GAZDASÁGI

Részletesebben

4b 9a + + = + 9. a a. + 6a = 2. k l = 12 évfolyam javítóvizsgára. 1) Alakítsd szorzattá a következő kifejezéseket!

4b 9a + + = + 9. a a. + 6a = 2. k l = 12 évfolyam javítóvizsgára. 1) Alakítsd szorzattá a következő kifejezéseket! ) Alakítsd szorzattá a következő kifejezéseket! 4 c) d) e) f) 9k + 6k l + l = ay + 7ay + 54a = 4 k l = b 6bc + 9c 4 + 4y + y 4 4b 9a évfolyam javítóvizsgára ) Végezd el az alábbi műveleteket és hozd a

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című pályázat összefoglalója

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című pályázat összefoglalója Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című pályázat összefoglalója PÁLYÁZAT FŐ PARAMÉTEREI Pályázat neve Pályázat típusa Státusz Pályázat célja Keretösszeg Mikro-, kis- és

Részletesebben

Energetikailag hasznosuló hulladékok évi alakulása, várható évi tendenciák. Kalocsai Gergely NHKV Zrt

Energetikailag hasznosuló hulladékok évi alakulása, várható évi tendenciák. Kalocsai Gergely NHKV Zrt Energetikailag hasznosuló hulladékok 2017. évi alakulása, várható 2018. évi tendenciák Kalocsai Gergely NHKV Zrt. 2017. október 19 SRF/RDF keretszerződés 2017. május-június folyamán lezajlott az SRF/RDF

Részletesebben