Répceszemere TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Répceszemere TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV"

Átírás

1 1 Répceszemere TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 2 2. Répceszemere bemutatása 3. Örökségünk 4. Eltérő karakterű településrészek Répceszemerén 1. Utcára merőleges tömegű falusias házak 2. Beforduló tömegű, polgáriasodó házak 3. Kúriák 4. Kockaházak Történeti településmag, északi rész Történeti településmag, déli rész Északi településrészek Középületek Egykori vasúti terület Kisemlékek 5. Építészeti útmutató Telepítés Magasság Tetőhajlásszög Tetőforma Színek Kerítések Kertek Erkélyek, tornácok Ajtók, ablakok Homlokzatképzés Részletek 7. Utcák, terek 8. Hirdetések, reklámtáblák

3 3

4 BEVEZETÉS 1 4 A Településképi Arculati Kézikönyvünk Répceszemere múltjából megőrzésre méltó értékeit, jelenlegi önarcképét és a falu lakói által vágyott arculatát hivatott bemutatni. A kézikönyv az épített és természeti értékeinket, valamint lakókörnyezetünkkel kapcsolatos elvárásokat, javaslatokat tartalmazza. Jó példák ajánlásával segítséget nyújt az építtetők és építészek számára. A szakemberek kikérték az itt élő emberek véleményét. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy hagyományos értékeinket megőrizzük, és új épületeink illeszkedjenek településünk arculatának harmonikus alakulásához. Halasy György plébános 1867-ben, a kiegyezés évében vetette papírra a következő sorokat: Répceszemerérül ellehet mondani, hogy szép község, csinos és művelt nép lakja, melly közbirtokosokbul és iparosokbul áll. Az ipart emeli a tavasszal és ősszel tartatni szokott híres országos vásár. 1 A kézikönyv alkotóinak jelenlegi hasonló megállapításai örömmel töltenek el bennünket, melyek szerint: Egy átlagos magyar településhez képest a házak sokkal rendezettebb képet mutatnak, és az utak is viszonylag jó állapotban vannak. Építészeti emlékeit tekintve nagyon gazdag település.

5 5 Hogy a jövőben is így maradjon, rajtunk múlik. Mi döntjük el, hogy meghagyjuk, visszaállítjuk a régi szép épület homlokzatát. Új építésű házaink harmonikusan illeszkedjenek a falu meglévő épületeihez. Ha megtartjuk a szép településarculatot, akkor jól érezzük magunkat, és a házaink is többet érnek. Forgassák, tanulmányozzák érdeklődéssel e kézikönyvet. Radics László polgármester

6 2 RÉPCESZEMERE BEMUTATÁSA A település bemutatása 6 Répceszemere, az egykori mezőváros, vásáros hely mára egy titkos kinccsé vált. Ma a település a zsákutcák községe, mert a Fő utcáról és Vasúti sorról leágazó kis utcácskák majdnem mind zsákutcák. Ugyanakkor inkább olyanok ezek az utcák, amelyek arra csábítják az embert, hogy az autójából kiszállva gyalogosan kezdje meg a település rendkívül érdekes természeti környezetének felfedezését. A falu közepén egy helyi természeti védettséget élvező nádas (vizes élőhely) a Vásártér utca és a Lécsi sor között. A fás legelő (védelmet érdemelne) a Lécsi sor folytatásában. A fiatal tölgyes a temető utcánál, az erdőterület a Vasút sor és Szent Imre utca végénél, és természetesen a Répce hullámtere. Szép, koros ezüst juharokkal, illetve Csáfordjánosfa felé gyönyörű kőrisekkel szegélyezett út! Mind-mind felfedezésre váró területek. A település együtt él a természeti környezetével. A falu épített környezete szintén különleges izgalmakkal teli! A településen minden közintézmény fel van újítva, ezzel mintegy jó gazda példát mutat az önkormányzat a helyi lakosoknak. Egy átlagos magyar településhez képest a házak sokkal rendezettebb képet mutatnak, és az utak is viszonylag jó állapotban vannak. Az Önkormányzat által évről évre meghirdetett legszebb ház, legszebb kerítés, legszebb kert pályázat hosszú évekre kedvezően befolyásolja a település képét. Répceszemere a Répce-sík kistáj területén, a Kapuvári járásban található, mintegy 300 lakosú kistelepülés. A község határa egyúttal a történeti Sopron és Vas megyék határa is. A járási központ, Kapuvár, 28 km-re található, míg a legközelebbi városi jogállású település Répcelak központja, mindössze 6 km-re helyezkedik el. Itt található ma a legközelebbi vasútállomás is. A község, amelyet már a Római korban is laktak, nevét a határában folyó Répce folyóról és egy ősi, honfoglaláskori családról kapta.

7 A település bemutatása 7 Fényes Elek 1851-es Magyarország Geográfiai Szótárában az alábbiakkal jellemezte a települést: Répcze-Szemere, magyar mezőváros Sopron vármegyében, a Répcze mellett, Sopronhoz 6 mérföldnyire (1 magyar mérföld = 8353,6 m (régebben 8937,4 m és 8379,0 m), 800 római katholikus, 300 evangélikus 30 zsidó lakos, katholikus parochia templommal, több uj lakházzal. Róna határa 2183 hold, mellyből szántóföld 1101 h., rét 430 h., legelő 605 h., belsőség 47 h.; erdő nincs. Fekete földe termékeny; rétjei különösen jók. Birják: Ajkay, Csontos, Dongó, Jugovics, Marton, Molnár, Simon, saját major tulajdonosok. A II. katonai fölmérésen két szelvényre esik Szemere. A kettő között 10 esztendő telt el: 1847 és 57. Minden szónál pontosabban mutatja a mappáció, hogy mikor alakult ki a meghatározó szalagtelkes beépítés. Ez a folyamat folytatódik majd az északon terjeszkedéssel. valóban a település virágkora a XIX. század közepétől a XX. század első feléig tart. A mezőgazdasági művelés elterjedtségét jól mutatja, hogy ebben az időben erdőművelés nem folyt a település területén. Már az úrbérrendezést megelőzően is fejlett majorgazdálkodás folyt a területen. Ez az állapot mára megváltozott a Köles-értől északra elhelyezkedő külterületi részen ma erdő található. A település természeti környezetét alapvetően meghatározza annak tájföldrajzi elhelyezkedése. A Dövényi Zoltán szerkesztésében megjelent Magyarország Kistájainak Katasztere alapján a kistáj a Nyugat-Magyarországi-peremvidék nagytájon belül elhelyezkedő Sopron-Vasi-síkság középtáj része. A kistáj átlagos tengerszintfeletti magassága 167 m, a relatív relief 8,5 m/km2, igazi alföldies jellegű, a Répce félköríves, aszimmetrikus völgyétől észak, északkeletre elterülő tágas síkság.

8 A település bemutatása 8 A község területe teljes egészében a Répce vízgyűjtő területe Mellékpatakjai északról a Rajna-patak, a Pós-patak és a Kocsód-patak; délről csak a határon kívül kezdődő ún. Ásás számítható tájon belüli mellékvíznek. Egészében kiegyenlített vízellátású terület. Az árvizek időszaka főleg a tavasz, de ősszel is kialakulhatnak. A kisvizek is bármely időszakban előfordulhatnak, de azért a nyár végén a leggyakoribbak. A talajvíz" mélysége a vízfolyások mentén 2-4 m között, azoktól távolodva 4 m alatt van. A Répce völgyét ligeterdők borították, ezek közül kevés maradt fenn (ilyen a híres csáfordi Tőzikés-erdő is), inváziós terhelése magas. A határmenti sáv savanyú talajain gyertyános-tölgyesek alakultak ki, itt ma is magas az erdőborítás, bár sok a telepített fenyves és akácos. A Csepreg és Újkér közötti rész egykori zárt erdei szinte teljesen eltűntek, ma alföldi jellegű agrártáj. Iván, Csapod és Vitnyéd térségére az ún. cseri tölgyesek" jellemzők, ahol az egykori erdei legeltetés szerkezet- és fajkészlet-alakító hatása ma is megfigyelhető. A táj amúgy sem sok gyepje az utóbbi 50 évben nagyon megfogyatkozott. Nedves rétek ma csak a Répce mellett vannak, míg a szárazabb kavicsteraszok egykori legelőinek többsége beerdősült vagy beerdősítették általában erdeifenyővel és akáccal. A Kardos-ér és a Répce fiatal alluviumán réti öntések (8%) és réti talajok (2%) találhatók. Mechanikai összetételük vályog, vízgazdálkodásuk kedvező. Mészmentesek; termékenységük kedvező, emiatt mintegy négyötödük szántóként hasznosulhat, a maradék pedig rétlegelőként. Természetvédelmi szempontból jelentős érintettsége van a településnek (lásd bal felső kép). A Répce mentén közvetlenül található itt a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó ligeterdős terület. Az országos védettségű területen kívül a nemzeti ökológiai hálózat elemei is megtalálhatóak a település külterületein, amellyel hozzájárul az országos zöld infrastruktúra jövőbeni kialakításához.

9 A település bemutatása 9 Répceszemere területén elhelyezkedő országos jelentőségű védett területek és a Nemzeti Ökológiai Hálózat részei (forrás Természetvédelmi Információs Rendszer) Jelentős átfedéssel a fenti ingatlanokkal Répceszemere külterületein két közösségi jelentőségű, Natura 2000-es terület is található. Mindkét területet az élőhelyvédelmi irányelv keretében jelölték ki, kezelőjük a Fertő-Hanság nemzeti Park Igazgatóság. Mindkét terület érinti a belterületet, a vásártér és az egykori tó amely talán revitalizálható jelentős településképi elem. Rábaköz HUFH20001 (a térképen lila színnel jelölve Répce mente HUFH20010 Répceszemere területén elhelyezkedő Natura 2000-es területek (forrás Természetvédelmi Információs Rendszer)

10 A templom falába befalazott sírkő tanúsága szerint a környék már a római korban is lakott volt. A település bemutatása 10 A XVIII. század elejére mezővárosi rangra emelkedett a település, évente két országos vására volt. Szerkezete, tér és utcahálózata a XIX. század közepére gyakorlatilag kialakult. A fejlődés későbbi ütemére a falu északnyugati részén, a vasút 1897-es megnyitását követően került sor, de a Vasúti sor, a Szent Imre utca és a Vásártér telkei is kialakultak a második világháborúig, utolsóként a Kossuth utcát nyitották meg. Azóta csupán egy-egy épület újult meg, néhány régi épületet elbontottak és az üres telkeken új házak épültek a település egyedülálló módon a mai napig őrzi történeti arculatát.

11 A település bemutatása 11 A folyó partján valószínűleg már az első település kialakulásától kezdve volt átkelőhely, és minden bizonnyal már a középkortól malom is állott itt ban műmalom létesült, mely a település legnagyobb ipari épületeként az államosításig működött. A folyót 1980-ban szabályozták. A vasút 1979-ban szűnt meg, de nyomvonala és egykori kapcsolódó építményei a mai napig a táj meghatározó elemei, melyek a településképet formálják. Az egykori mezőváros, a nemes vármegye nemes községe, az iparosok és földművesek virágzó településének emlékét hordozza épített örökségében ma is.

12 3 ÖRÖKSÉGÜNK Örökségünk 12 A faluban két műemléki védettség alatt álló épület található: Mindkét egyházi épület a településkép rendkívül hangsúlyos eleme. A katolikus templom a falu Fő utcájának északi végén, egy Y alakú elágazás csúcspontjában, az utca tengelyében áll, a harangtorony pedig a kiszélesedő utca keleti oldalán, a házak homlokzata előtt. A római katolikus templom a történeti leírások alapján egy 1733-ban épített templom helyén, valószínűleg annak felhasználásával a XIX. század első évtizedében épült, szentelésére 1828-ban került sor. Az evangélikusok Fő utcán álló haranglába 1803-ban épült. Mára jelentős számban nőtt a jó minőségben helyreállított építészeti értékek száma, melyek közül több méltó lenne az országos védettségre. Ezek egyike a szépen helyreállított evangélikus imaház, amely az egykori iskola udvarán áll.

13 Örökségünk 13 l Az országos vagy helyi védelmet élvező épületeken kívül számos, a hagyományos beépítési formát őrző, helyi védettséget érdemlő történeti értékű lakó- és gazdasági épület található a településen. Az emlékeket fő csoportjaik szerint áttekintjük a kiadványban, feldolgozásuk, védelmük önálló rendelettel oldható meg. Szerepük a település arculatában jelentős, egyrészt az épített örökséget kötik össze a természeti és mezőgazdasági tájjal, a közlekedés építményeivel, másrészt a hely történetével, azaz az idővel. Az első a szakrális és történeti kisemlékek csoportja a temetővel. A jelenleg elhanyagolt régi temető rehabilitációja is nagyon fontos lenne.

14 A helyi védelem javaslati listáját, amely alapvetően Reischl Gábor 2004-ben végzett kutatásán alapul, felül kell vizsgálni. Középületek, lakóházak, valamint gazdasági épületek nagyon nagy számban maradtak meg a településen. A mezővárosi hagyományok és a XX. század második felének elhagyatottsága együttesen eredményezte, hogy a rendszerváltás idejére egy fogyó lélekszámú, de építészeti emlékeit tekintve nagyon gazdag település vált újra önállóvá. Ezt mutatja a lakóházak sora is, a második örökségi csoport, melyek között falusi hosszúház és kúria, villa egyaránt található. Örökségünk 14

15 Örökségünk 15 Példa értékű helyreállítások sora mutatja a település szándékát és életerejét. Az egykori lakóházak ugyan pihenőházzá válnak, de létrejön egy új településminőség. Magánemberek és közösségek együttes munkájának eredményeit láthatjuk. A felújítások és a helyi pályázatok teszik láthatóvá az egykori gazdagságot: a felújítások során mindenki számára láthatóvá válnak az egykori értékek.

16 Örökségünk 16 Harmadik meghatározó örökségi csoport a középületek, amelyek a műemléki védettségű egyházi épületekkel kezdődnek, és amelyek sora az 1959-ben bővített művelődési házzal zárult, bár még a 62-ben épített ravatalozót is ide számíthatjuk. amelyet szintén felújított, bővíttetett a község. Csak az egykori nevelési intézmények épületeit tekintve a település nagyhatalom. Fontos, hogy az épületek új hivatást is kapnak, művészetek háza, civil ház, és van amelyik lakóházzá vált. Fontos és szerencsés, hogy nem csak a templom, hanem például a bolt eredeti tömegformája is megmaradt bár homlokzata átalakult de tömegével fontos része a megőrzendő településképnek.

17 ELTÉRŐ KARAKTERŰ TELEPÜLÉSRÉSZEK 4 Eltérő karakterű településrészek 17 Tekintettel arra, hogy Répceszemere esetében rendkívül magas a hagyományos, régi épületek számának az aránya az épületállományon belül, és az egyes épülettípusok nem válogathatók szét tisztán a településrészek szerint, célszerűnek látszik a településrészektől függetlenül bemutatni az egyes háztípusokat. Az utcai térfalakat alkotó lakóépületek alapvetően öt csoportba sorolhatók: 1. Utcára merőleges tömegű falusias házak A csoportba több altípus tartozik. A legarchaikusabb forma az oromfalas, nyeregtetős típus. Az alaprajzaik alapján megkülönböztethetünk tornácos vagy tornác nélküli változatokat. Az utcai homlokzaton többnyire két álló téglalap alakú ablak nyílik, a homlokzat kialakítása többnyire aszimmetrikus. A tornác ritkán fut ki az utcáig. Az újabb házak többsége kontyolt nyeregtetővel épült. A házak elhelyezése két féle lehet: a településközpontban jobbára az utcavonalra, az északi falurészben pedig előkerttel épültek.

18 Eltérő karakterű településrészek Beforduló tömegű, polgáriasodó házak Vagy korábbi, utcára merőleges tömegű házak bővítésével, vagy a városi polgári házak megjelenését utánozva terjedtek el a XIX. században az utcával párhuzamos tömegű három-négy (esetenként öt) ablakos épületek. A nyeregtető lehet oromzatos, de lehet kontyolt is, sokszor az L alakú beépítés, a hátra nyúló épületszárny miatt az egyik oldal kontyolt, a másik oromfalas. Az ablakok körül gyakran jelenik meg a ház építési idejének és stílusának függvényében klasszicizáló, romantikus vagy leggyakrabban historizáló stílusú vakolatdíszítés és a homlokzatot sokszor tagolják pilaszterek vagy armírozás, illetve párkányok. Bejárati ajtó soha nem nyílik az utcára. A házak általában előkert nélkül, az utcavonalon állnak.

19 Eltérő karakterű településrészek Kúriák A répceszemerei településkép legnagyobb kincsei! A településen egyedülállóan sok kisnemesi kúria maradt fenn. Bár az épületek homlokzatait sok esetben átalakították, lecsupaszították, ezek a házak egyrészt nagy számuknál fogva, másrészt a többi közül kiemelkedő tömegükkel, nemes arányaikkal, homlokzatdíszeikkel vagy legalább azok lenyomataival, eleganciájukkal a mai napig egyedülálló rangot adnak a faluképnek. A házak kontyolt tömegformája a nagyobb traktusmélység és tetőfesztávolság miatt kiemelkedik a szomszédok közül. A homlokzat a rangos kastélyépítészetből átvett formákat követve rizalitokra tagolódik: vagy a középső, vagy a két szélső tengelyt emelik ki, a homlokzat lehet négy-öt-hattengelyes. A falfelületeket vakolatdíszek ékesítik a sarkokon és az ablakok körül, a homlokzatot tagozott párkány zárja le. A tömeg hangsúlyos eleme a kívülről is vaskos megjelenésű szabadkémény. Találkozunk utcavonalon álló, de kastélyszerűen a kert mélyére húzott épülettel is. Az elpusztult homlokzatok eredeti formában történő helyreállítása egy jelentős ráfordítást igénylő, ugyanakkor nagy lehetőség is a település számára ahhoz, hogy ezt a valóban a különleges értékű településképet megőrizze.

20 Eltérő karakterű településrészek Kockaházak Az ország minden településére jellemző, ötvenes-hatvanas évekbeli, háromosztatú tüzépablakos, sátortetős kockaházakat nagy számban találunk Répceszemerén is, a település szerkezetéből adódóan azonban ezek itt többnyire nem egységes utcasorokba rendeződve, hanem a régebbi épületek helyére beépítve, azok sorát megszakítva, egyenként állnak. A házakhoz sokszor fémvázas, üvegezett veranda csatlakozik, magas lábazatuk terméskőből épült, homlokzatukat a fekvő téglalap arányú ablakok magasságában sgrafitto- vagy vakolatdíszítés ékesíti. A házak többnyire előkerttel néznek az utcára. 5. Újabb épületek A faluban megtaláljuk a hetvenesnyolcvanas-kilencvenes évek jellegzetes épületeit is. Mivel azonban ebben az időszakban sem került sor új utcák megnyitására, ezek a házak is a településen elszórva, a hagyományos épületek sorába belesimulva állnak. A házak stílusa a korábbiaktól eltérően vegyesebb képet mutat: az egyik típusnál jellemző a kontyolt nyeregtető alkalmazása, de akad az utcával párhuzamos tömegű, emeletes, széles erkéllyel kialakított típus is. Az ablakok formája és alakja a modern építészet elveinek megfelelően a mögöttes helyiség funkciója szerint változik. A házak általában hátra húzva, előkertes beépítéssel létesültek.

21 Eltérő karakterű településrészek 21 Az öt típus közül az első három mindenképpen történetinek tekinthető, ezen épületek többsége 1945 előtt megépült. A negyedik csoport az as években, az ötödik pedig a század utolsó negyedében épült. Az ennél újabb házak száma elenyésző, ezek önálló csoportot nem képviselnek. Az épületek ilyetén megoszlásának köszönhető, hogy Répceszemere a régióban egyedülálló történeti településképi arculattal rendelkezik. Az épületek előző fejezetben említett vegyes eloszlása miatt Répceszemerén három eltérő karakterű területet tudunk megkülönböztetni, ezek is jobbára csak az egyes típusba tartozó épületek arányában különböznek egymástól.

22 Eltérő karakterű településrészek 22 TÖRTÉNETI TELEPÜLÉSMAG, ÉSZAKI RÉSZ Ide tartozik a Fő utca a katolikus templomtól az utca középső szakaszáig a kiágazó mellékutcákkal. A Kúriák szinte kivétel nélkül itt állnak, de találunk példát az első és második csoportba sorolt falusias és polgárias épülettípusra is. A kúriák jellemzően előkerttel vagy anélkül, a többi épület többnyire előkert nélkül, az utcavonalon áll. A házak közötti keskeny sávokat sokszor tömör kerítések töltik ki. A kúriák előtt tömör téglakerítés vagy áttört léckerítés található. Ennek ellenére a széles utcának és a gazdag növényzetnek köszönhetően a térfal nem tűnik zárt hatásúnak. A területen áll a falu legfontosabb középületei közül jó néhány: a templom, az iskola, a művelődési ház.

23 Eltérő karakterű településrészek 23 TÖRTÉNETI TELEPÜLÉSMAG, DÉLI RÉSZ A Fő utca déli szakaszán keskenyebb telkeken fésűs beépítés jellemző, többnyire utcafrontra épült nyeregetetős vagy kontyolt nyeregtetős hosszúházakkal, illetve L alakú, utcára merőlegesen beforduló épületekkel. A fő utca déli szakaszán szép számmal állnak a sátortetős kockaházak és a későbbi évtizedek épületeire is találunk példákat. Ezek a típusok már többnyire előkertes beépítéssel létesültek. A terület leghangsúlyosabb építészeti eleme az utca közepe táján magasodó evangélikus harangtorony.

24 Eltérő karakterű településrészek 24 ÉSZAKI TELEPÜLÉSRÉSZ A Vásártér, a Szent Imre utca és a Vasúti sor, valamint a Kossuth utca épületei tartoznak ide. Az uralkodó épülettípus az utcára merőlegesen elhelyezett nyeregtetős, többnyire kontyolt tömegű ház előkertes beépítéssel, de több kockaház is áll ezekben az utcákban. Érdekes megfigyelni a fejlődést, ahogy a lopott tornácos házak helyett megjelennek a kiugratott tornácos, kódisállásos házak a negyvenes években. Kiemelt figyelmet érdemel a Lécsi sor és a Temető utca a vásártér keleti oldalával együtt. Nagyon fontos tervezetten kialakítani az egykori vásártér és Nagy tó területét, amely a történeti településmag és az északi rész közös egységes felülete. Talán itt lehetne egy nagyléptékű közösségei teret létrehozni, amely visszaidézheti az egykori vásárok hangulatát is.

25 Eltérő karakterű településrészek 25 KÖZÉPÜLETEK, KÖZTERÜLETEK A falu legfontosabb középülete a templom, mely a Fő utca északi végén áll, tornyával egyértelműen kijelölve a település tengelyét. A többi középület többnyire korábbi kúriákban, vagy azokhoz nagyon hasonló arányú épületben alakították ki, így tömegükkel, méreteikkel, homlokzatukkal szervesen illeszkednek a településképbe, tulajdonképpen csak a környezetük kialakítása hívja fel rájuk a figyelmet. Ezek a középületek a községháza, a bolt, a kultúrház, a Dioniziánum (óvoda és általános iskola alsó tagozata). Közülük többnek a homlokzati helyreállítása mintaszerűen valósult meg az elmúlt évtizedben.

26 Eltérő karakterű településrészek 26 Falvaink jellegzetes épülete az általában egyszerű nyeregtetős tömegű tűzoltószertár, mely Répceszemerén a templom mögötti szabad térségen áll. A Fő utcán található, egykor jobb napokat látott buszváró pillanatnyi állapotában sajnos nem tud a településkép méltó elemévé válni. A faluképhez illeszkedő áttervezése és felújítása javasolható. Az előbbi fölvetést folytatva, az egykori vásártérre kerülő buszforduló és váró új épülete, a tűzoltószertár környezetének kiépítése, parkosítása és a keleti térfal épületeinek megmentése újabb nagy lépés lehetne a minőségi és egyedi településkép kialakításában. A falun kívül álló temetőben található a ravatalozó, melynek bővítése a kétezres évek elején készült el. A belső teret és előterét finoman emelkedő gerincű tető fogja össze, az épületet huszártorony koronázza. Az átépítésnek köszönhetően a ravatalozó építészeti szempontból a környék egyik legszínvonalasabb középületévé lépett elő. A következő lépés a mostani temetőtől keletre található régi temető kegyeleti parkká alakítása. A két közterület együttesen (síremlékek és vásártér) és tervezetten idézheti a település társadalmi rangját, és történeti szerepét.

27 Eltérő karakterű településrészek 27 Egykori vasútvonal környéke A Fertőszentmiklós-Répcelak közötti vasútvonalon 1979-ben szűnt meg a forgalom, hamarosan a vágányokat is felszedték. Ennek ellenére a vasút nyomvonala jól kivehető a tájban, a töltés mindenütt megvan, az útátjárók felismerhetők, az átereszek, hidak sok helyütt megvannak. Érdemes lenne a tájértéket képviselő nyomvonal hasznosítása például kerékpárút céljára. A répceszemerei állomás, MÁV III. osztályú szabványépületként épült meg, jelenleg is lakott épület. Az állomás további épületei elpusztultak vagy romosak. A Vasúti sor tengelyében álló felvételi épület a városi állomások térbeli helyzetét idézi fel, településképi szempontból is jelentős. A vasút emlékét az utca neve őrzi.

28 Eltérő karakterű településrészek 28 Kisemlékek A településképet több szakrális vagy világi kisemlék, illetve utcabútor is gazdagítja. Közülük a legértékesebb az Iván felé vezető út menti, 1903-ban állított, közelmúltban felújított Pieta. A falu világháborús áldozatainak turulmadárral koronázott emlékműve a templom előtt áll. Ugyancsak a templomkert dísze egy feszület. A polgármesteri hivatal előtti utcaszakasz fontos eleme a kút. A templom mellett is áll egy köztéri kút.

29 5 Építészeti útmutató 29 ÉPÍTÉSZETI ÚTMUTATÓ kezdőlap képekkel

30 Építészeti útmutató 30 TÖRTÉNETI TELEPÜLÉSMAG ÉSZAKI ÉS DÉLI RÉSZ TELEPÍTÉS A házakat mind előkert nélküli, mind előkertes vagy fűrészfogas beépítés esetén érdemes a szomszédos házakat összekötő vonalra illeszteni. A meglevő beépítési vonal elé vagy mögé épített ház megbontja a faluképet. MAGASSÁG A területen a földszintes épületek építése jellemző. Emeletes épület építése esetén a ház zavaró módon kilóg a házak sorából.

31 Építészeti útmutató 31 TETŐHAJLÁSSZÖG, TETŐFORMA, TÖMEG A répceszemerei házak fok közötti tetőhajlásszöggel épültek, javasolt az újakat is ehhez illeszkedő módon megtervezni. A tető formája a hosszú házaknál lehet oromfalas vagy kontyolt egyaránt. Az épület utcával párhuzamos befordulása szerves fejlődési forma, nem zavarja az utcaképet. A sátortetős vagy a kúriák nagyobb tömegét felidéző tömegforma szintén illik a településképbe. A hagyományostól eltérő tömeg: félnyereg tető, alacsony hajlású vagy lapos tető, elaprózott tetősíkok, összetett tömeg alkalmazása esetén az utcaképbe nem illeszkedő ház alakul ki.

32 Építészeti útmutató 32 BŐVÍTÉS A hosszú házak bővítése a tömeg megnyújtásával vagy befordításával a legcélszerűbb. Az emeletráépítés, vagy a tömegforma jelentős megváltoztatása az utcaképtől idegen épületeket eredményez.

33 Építészeti útmutató 33 SZÍNEK, ANYAGHASZNÁLAT, DÍSZÍTÉS A pasztellszínűre festett ház és a vörös vagy barna színű tető nem hivalkodik a faluképben. Harsogó színek vagy élénk színű tető alkalmazása esetén a ház túlzottan harsányan, zavaróan jelenik meg az utcában. A homlokzaton bátran alkalmazhatóak tagozatok és keretek, hagyományos módon, visszafogott színezéssel.

34 Építészeti útmutató 34 ÉSZAKI TELEPÜLÉSRÉSZ TELEPÍTÉS A házak telepítésének tervezése során a szomszédokat összekötő vonalat érdemes figyelembe venni. A meglevő telepítéshez nem illeszkedő házak az utcaképet is zavarják. MAGASSÁG Meglevő házak bővítése vagy új épület építése esetén javasolt a falura jellemző földszintes beépítést követni. Az emeletes házak idegen tömegként jelennek meg Répceszemerén.

35 Építészeti útmutató 35 BŐVÍTÉS Meglevő épület bővítése esetén célszerű a hagyományos, jól bevált formákat követni: hátrafelé keskenyebb vagy beforduló épületszárnnyal, tetőtér-beépítéssel megvalósított bővítés esetén a ház belesimul a környezetébe. Az emeletráépítés vagy a tömegforma jelentős megváltoztatása a faluban nem jellemző épülettömeget eredményez. TETŐHAJLÁSSZÖG, TETŐFORMA, TÖMEG A faluközponton kívül is jellemző a fok közötti hajlásszöggel épített tető. A tömegforma lehet nyeregtető, kontyolt tető vagy L alakban beforduló egyaránt. Az összetett tömegek, a félnyereg- vagy a lapos tető faluképi szempontból zavaró épületeket eredményez.

36 Építészeti útmutató 36 SZÍNEK, ANYAGHASZNÁLAT, DÍSZÍTÉS A kedvező falukép megőrzése érdekében érdemes halvány, nem rikító pasztellszíneket és sötét barna vagy vörös, esetleg szürke színű tetőfedést választani. Az élénk, természetellenes színek a homlokzaton vagy a tetőn idegenek a háztól és zavarják a településképet is. KERÍTÉS Az utcafrontra épített házak kerítése hagyományosan tömör fal, tömör kapuval. Felújítás, új építés esetén érdemes ezt a formát követni. Az utcafronton álló hosszúházaktól idegen az áttört kerítés használata. Előkertes beépítés esetén Az előkerttel telepített sátortetős házak előtt tömör lábazattal és áttört felső résszel épített kerítés jellemző. Az előkert nélküli beépítés esetén a házak közötti rövid szakaszon általában tömör fémkapukat építettek. Manapság is ezt érdemes követni, ha a házunkat a faluképhez akarjuk illeszteni. Répceszemerén jellemzőek az áttört lécvázas kapuk is, ezek használatai is javasolható.

37 KERÍTÉSEK Építészeti útmutató 37 Répceszemere utcáin végigsétálva megállapíthatjuk, hogy a különböző típusú házakhoz különböző típusú kerítések és kapuk tartoznak. Az utcafronton álló hagyományos hosszúházak és L alakú lakóépületek mellett csak keskeny telekszakasz nyílik az utcára, ezt szinte teljes egészében elfoglalja a nagykapu, mely hagyományosan fából készült, gyakori az áttört léckapu. A fa kapukat helyenként már fémszerkezetekre cserélték. A kapuk melletti kerítések tömör, általában vakolt falként épültek meg, de elterjedtek a különböző díszítéssel készült előregyártott beton kerítések is. Az előkert mögött elhelyezett sátortetős házak kerítései többnyire tömör lábazattal, falazott pillérekkel és a pillérek között hegesztett fémszerkezettel készültek, forma- és színviláguk változatos.

38 Építészeti útmutató 38 A beton kerítéslábak és kapuoszlopok mintázata a fafaragást idézi. Érdemes összevetni a történeti néprajzi anyagot, mind szerkezetében, mind mintakincsében az itt előfordulóakkal. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy újra kell gyártani a bemutatott betonelemeket, csak fölhívjuk a figyelmet egy helyi jellegzetességre, amelyet érdemes megőrizni.

39 KERTEK A lakóépületünket körülölelő kert teremti meg a természeti környezettel való kapcsolódást; biztosítja a teret a kikapcsolódáshoz, pihenéshez, amelyre a 21. század emberének oly nagy szüksége van a megfelelő életminőség eléréséhez. A kertünk ugyanakkor haszonkertként is funkcionálhat, amely a fizikai állapotunk javításához járulhat hozzá. A kerttervezés, kertépítészet során hasonló alapelvek jelennek meg, mint az építészetben: arányok, tömegformálás, színek, architektonikus vagy tájképi stílusok formájában. A kert természetesen elsősorban nem egy művi alkotás, hanem a kikapcsolódás helyszíne, amelynek szépségét - rendszeres gondozással, megfelelő növényalkalmazással akár egész évben élvezhetjük. Ugyanakkor a kert egy élő, állandóan változó, minden évben új arcát mutató terület! Érdemes időt, fáradságot szánni rá, mert kertünk nem csak szépségével hálálja meg a törődést: a fák nyáron árnyékot biztosítanak, télen pedig beengedik a napfényt otthonunkba. A lakóépületek kertje a biodiverzitás színtere is, és így fontos eleme a települési zöld infrastruktúrának is. A környezeti adottságoknak megfelelő fajok megválasztásához, kertünk tervezéséhez, fenntartásához is kérhetjük szakember segítéségét. Répceszemerén érdekes módon a magánkertek nagyrésze elsősorban, mint díszkert funkciónál Jellemzően a felújított, jó karban tartott épületek kertjeinek fenntartásáról is jól gondoskodnak. A lakosok hajdani mezőgazdasági kötöttségére utal, hogy több kertben még haszonkertet tartanak fenn, ahol a zöldségtermesztés mellett, állattartással is foglalkoznak. Nem jellemző a teljesen zárt kerítés használata a községben az előkertes épületeknél, ez egy fajta nyitottságot közvetít a látogatók felé. Építészeti útmutató 39

40 Építészeti útmutató 40 Répceszemerén célszerű a növényföldrajzi kistáj élőhelyének megfelelő növényfajokat, illetve ezek kertészeti változatait választani és ültetni a kertekben. Ilyenek egyrészt a vízpartokat közvetlenül kísérő galéria, vagy puhafa ligeterdők fajai (a különféle fűz, nyár, juhar fajok), másrészt a keményfa gyertyános-tölgyesek, cseres-kocsányos tölgyesek fajai. Javasolt fajok listája: Fatermetűek Kocsányos tölgy (Quercus robur) Magyar kőris (Fraxinus angustifolia ssp pannonica) Magas kőris (Fraxinus excelsior) Mezei szil (Ulmus minor) Vénic szil (Ulmus leavis) Mezei juhar (Acer campestre) Fehér nyár (Populus alba) Kislevelű hárs (Tilia cordata) Mézgás éger (Alnus glutinosa) Rezgő nyár (Populus tremula) Csertölgy (Quercus cerris) Gyertyán (Carpinus betulus) Cserjetermetűek Közönséges mogyoró (Coryllus avellana) Veresgyűrű som (Cornus sanguinea) Csíkos kecskerágó (Euonymus earopaeus) Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) Kökény (Prunus spinosa) Húsos som (Cornus mas) Cseregalagonya (Crataegus laeigata) Kányabangita (Viburnum opulus) Kutyabenge (Frangula alnus) Fagyal (Ligustrum vulgare) Jerikói lonc (Lonicera caprifolium) A haszonkertben és meghatározott helyen a közterületen is természetesen megjelenhetnek a különféle gyümölcsfák, amelyek hangulatukban a korábbi gyümölcstermesztésre emlékeztetnek. Átgondolásra érdemes az egykori vásártéren honos gyümölcsfák ligetes ültetése. Vadalma (Malus sylvestris) Vadkörte (Pyrus yraster) Zselnicemeggy (Padus avium) Ugyanakkor kerülni kell azon fajok - például selyemkóró, fehér akác telepítését, amelyek a településen áthaladó vízfolyások mentén a víz útján is könnyen a természetes élőhelyeken is gyomként elterjedhetnek.

41 ERKÉLYEK, TORNÁCOK Építészeti útmutató 41 A régebbi típusú, utcára merőleges tömegű házak védett általában déli oldalán a Kárpát-medencei hagyományoknak megfelelően tornác fut végig, melynek kialakítása Répceszemerén rendkívül változatos. Találkozunk kőpilléres, boltíves típusa ugyanúgy, mint oszlopos gerendás változattal. Gyakori a lopott tornác, amikor a tornác csak a keskenyebb konyha vagy hátsó traktus előtt fut végig, az utcai homlokzatot pedig teljes szélességében a szoba foglalja el. Az utcáig kifutó tornác ekkor is csak ritkán nyílik ajtóval vagy nyílással az utcára. A polgárias házak és a kúriák utcai homlokzatán bejárat, előtető vagy tornác sosem jelenik meg. A sátortetős házak bejárata többnyire könnyűszerkezetes, nyitott vagy üvegezett verandáról nyílik.

42 AJTÓK, ABLAKOK Építészeti útmutató 42 A ház szeme az ablak. Ahogy a különböző karakterű településrészek bemutatásánál is utaltunk rá, a különböző házakhoz különböző alakú, arányú, típusú ablakok tartoznak. A hagyományos hosszúházak kettő, az L alakban beforduló polgári házak és a régebbi típusú kúriák jellemző módon három-öt álló téglalap alakú ablakkal néznek az utcára. A gazdagabb homlokzatokon az ablakokat díszes vakolatkeretek egészítik ki. Az újabb, XX. század elején épült kúriák homlokzatán már megjelenik a szélesebb, négyzet arányú, hármas osztású ablaktípus is. Az ablakokhoz hozzá tartoznak a kívülről nem látható vasalatok, kilincsek, spaletták. A házak felújítása során sok esetben egy fekvő ablakot építettek be a két kis ablak helyett, vagy a meglevőket nagyobbították, esetleg redőnnyel egészítették ki. Répceszemerén sok olyan lakóház van, melynek az utcára néző ablakai eredeti formájukban maradtak fenn, ezért a jövőbeli átalakítások során javasolható az eredeti állapot visszaállítása. A településen a legrégebbi típusú ablak a kifelé-befelé nyíló pallótokos ablak. Ez a homlokzat külső síkján helyezkedik el. A kapcsolt gerébtokos ablakok már a homlokzati síktól visszahúzva, kávába építve készültek.

43 Építészeti útmutató 43 A sátortetős házak legfőbb jellegzetessége a háromosztatú tüzépablak -pár. Ezek jellegzetes arculatot adnak az épületnek, sőt nagy számuk révén az egész településnek. Az ablakok árnyékolását a leggyakrabban beépített redőnnyel oldották meg. Az ablakok képéhez hozzá tartozik a hangsúlyos, többnyire műkőből készült ablakpárkány. A felújítások, ablakcserék során sokszor más osztású ablakok kerülnek a helyükre. Az újabb épületeket az ablakok sokfélesége jellemzi. Arányaikban, osztásukban, anyagukban, nyitási módjukban egyaránt változatos kialakításúak.

44 PÉLDÁK HOMLOKZATKÉPZÉSRE Építészeti útmutató 44 A házak homlokzatképzése alapvetően szintén az épület típusától függ. Répceszemere történeti építészetére jellemző, hogy a második világháború előtti épületek jelentős részén találkozunk a késői historizáló építészet díszítményével. Egy-egy oszlopfő, párkány, illetve ablak körüli vakolatdísz őrzi a korszak jellegzetes vidéki architektúráját. A hatvanas-hetvenes évek házainak jellegzetes és településképi szempontból is rendkívül fontos motívuma a homlokzati díszítés, mely többnyire az ablakok vízszintes sávjában, illetve az ablakok környékén jelenik meg. Ha nem is tömegesen, de Répceszemerén is előfordulnak a vakolatba nyomott csempék, összetört üvegcserépből készített csillogó díszek vagy ügyes kezű, mesterségüket művészi színvonalon végző kőművesek keze munkáját dicsérő, geometrikus mintázatú sgrafittok. Napjainkban, a házak homlokzati hőszigetelése során sajnos ezek a díszítőelemek eltűnnek a homlokzatokról, az egyes épületek elveszítik egyedi karakterüket.

45 RÉSZLETEK Építészeti útmutató 45 Bár Répceszemerén a lakóházak többsége besorolható néhány alaptípusba, mégis minden épület egyedi, sok házon találunk jellegzetes részleteket. Az utcára merőleges, kontyolt nyeregtetős házak jellegzetessége a füles kialakítás, amit néhány régi házon ezen a településen is megfigyelhetünk. A tetőfedések a történeti épületeken táska cserépfedéssel készültek, az újabb épületeken ezt felváltotta a hornyolt cserép, illetve a rombuszpala-fedés. Az újabb épületek kevésbé hagyományos tetőfedéssel készülnek. A régi tetőket finoman megmunkált bádogosszerkezetű szellőzők díszítik. A régi épületek megjelenéséhez hozzá tartozik a hangsúlyos kémények látványa.

46 Építészeti útmutató 46

47 UTCÁK, TEREK Az utcák, terek talán a legfontosabb elemei a települési zöldfelületnek. Répceszemerén fontos kiemelni a település külterületén a külterületi közutak fásítását! Szép, koros ezüst juharok kísérik az utat, illetve Csáfordjánosfa felé gyönyörű a kőrisekkel szegélyezett út! Nagyon jó lenne, ha a néhány helyen már kivágott ezüst juharok pótlásáról (a faj megtartásával) gondoskodnának! Hasonlóan jó lenne, ha a belterületen is gondoskodnának lehetőleg egységes utcakép kialakítására fa, illetve cserje ültetéssel. Zöldfelületi fejlesztésre, felújításra szorul a templom mögötti terület. Ennek a beültetéséről a könyv korábbi fejezeteiben már írtunk, itt megerősítjük, hogy tervezett keretek között kellene gondoskodni ennek a jelentős és meghatározó területnek a kialakításáról. Hasonlóan tervezési feladat a két temető fásítása és gondozása, illetve fejlesztése a hamvasztásos temetkezés, hamubemosó kialakítása kapcsán. 6 Mai példák 47

48 7 Mai példák 48 Végül fontos kiemelni, hogy a településen több helyen is élő a kapcsolat a természeti környezettel. Az egyes zsákutcák mind-mind arra csábítanak, hogy az ember a gépkocsiját hátrahagyva, gyalogosan fedezze fel a község külterületeit. A helyi védettséget élvező nádas (vizes élőhely) a Vásártér utca és a Lécsi sor között. A fás legelő (védelmet érdemelne) a Lécsi sor folytatásában. A fiatal tölgyes a temető utcánál, az erdő terület a Vasút sor és Szent Imre utca végénél, és természetesen a Répce hullámtere. Mind-mind felfedezésre váró területek. A település együtt él a természeti környezetével. Az utcák mint a települési zöld infrastruktúra részeinek - fásítása két szempontból mindenképpen fontos. Egyrészt árnyékolják a mesterséges burkolatot így védenek a klímaváltozás kapcsán egyre gyakoribbá váló hőségnapok hatásától. Másrészt segíthetik a természetes víz visszatartást, amivel hozzájárulnak mind a felszíni, mind a felszín alatti vizek védelméhez. Ezt a szerepet ugyanakkor csak a települési csapadékvíz elvezető nyílt csatornarendszerrel közösen láthatják el. A kialakult helyzethez például járdazöldsáv- árok-úttest arányaihoz - való alkalmazkodással egységes látványt teremthetünk. A szép utcaképért a helyi lakosok is sokat tehetnek. Környezetünkhöz alkalmazkodni nem csak épületeinkkel tudunk, hanem az utcakertjeinkben, utak mentén alkalmazott fajokkal is. Egy-egy díszesebb utcakert, egy nyírott sövény vagy a felsővezetéket el nem érő fák például csörgőfa, gömb juhar, vérszilva kellemes, rendezett látványt nyújtanak. Az ingatlanunk előtti terület ápolásával, dísznövények vagy jellemző gyümölcsfák telepítésével, díszes kiültetésekkel harmonikus utcaképet teremthetünk.

49 HIRDETÉSEK, REKLÁMTÁBLÁK Répceszemere azon szerencsés települések közé tartozik, ahol a mindennapi élethez szükséges reklámok néhány túlhangsúlyozott felirat kivételével nem váltak a hagyományos településképben túl harsogó látványelemekké. A meglevő feliratok kifejezetten illeszkednek a település léptékéhez, teljes mértékben megfelelnek az általuk reklámozott üzletek, vendéglátóhelyek jellegének. 8 Mai példák 49

50 IMPRESSZUM Mai példák 50 RÉPCESZEMERE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA RÉPCESZEMERE honlapcíme: Répceszemere címe: Répceszemere postai címe: 9375 Répceszemere, Fő utca 60. Telefon: Polgármester: Radics László polgármester címe: Főépítész: Körmendy János Főépítész címe: KÉSZÍTETTE: Széchenyi István Egyetem Építészettörténeti és Városépítési Tanszék, Győr, Egyetem tér 1., 9026 SZERKESZTETTE: Kottmayer Tibor SZÖVEG: Hencz Helga, Kottmayer Tibor, Veöreös András ÉPÍTÉSZETI ÚTMUTATÓ ÁBRÁI: Veöreös András FOTÓ: Hencz Helga, Kottmayer Tibor, Veöreös András A Könyv a Lechner Tudásközpont sablonja felhasználásával készült. isbn isbn Répceszemere, december

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu.

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. 21 Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. Előfordul a homlokzat tengelyére illesztett három ablakos változat is, itt vélhetően két helyiség néz az utcára. Mint korábban

Részletesebben

Hajóállomás Veránka 0168, 0155/5, 0155/8

Hajóállomás Veránka 0168, 0155/5, 0155/8 lelőhely azonosító szám név HRSZ 1. függelék /2016.( ) önkormányzati rendelethez 0149/7, 0149/6, 0149/8, 0155/2, 0148/3, 0148/4, 0146, 0145, 0149/2, 0148/2, 0155/8 27454 1 Hajóállomás 27455 2 Veránka 0168,

Részletesebben

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER HELYI VÉDELEMRE ÉPÍTMÉNYEK ÉS RÉSZLETEK Görcsönydoboka, Csele u. 032/15 hrsz. M kálvária A templom mögötti dombon álló kálvária épített

Részletesebben

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna 5609 sz. út mellett 09 hrsz. H1 Szent Vendel kápolna Az állatvész elmúltávalhálából, a falu Állagmegóvás. egykori legelője szélén 1866-ban épített kápolna és az előtte álló kereszt jelentős építészeti

Részletesebben

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára 0 1 Csákányhegyi u. 18. 1476 RENDELTETÉS: pince, présház érték jellege: védett további védelemre nem javasolt építés és a rendeltetés története: Az 1983-ban épült pince a helyi formát követi. A bejárat

Részletesebben

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. HV.01 1/1. sz. melléklet Hrsz 1001/2 Utca, házszám Gyár út 9., leromlott állapotban Leírás,

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek:

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek: HRSZ.: 2270 CÍM: Ady Endre utca 1. Katolikus templom szabadonálló 15% A templom és parókia minden eleme, az I. világháborús emlékmű, az udvari kegyeleti kereszt HRSZ.: 1207 CÍM: Arany János u. 10. lakóház

Részletesebben

1. A RENDELET MEGALKOTÁSAKOR HATÁLYOS VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE

1. A RENDELET MEGALKOTÁSAKOR HATÁLYOS VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE 15/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. függeléke 1. A RENDELET MEGALKOTÁSAKOR HATÁLYOS VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE 5. (20) Veszélyességi zónák övezetére vonatkozó hatályos jogszabály: a veszélyes

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 63 A felújításnál az épület minden fontos elemét megőrizték. Megmaradt a füles homlokzat, a három ablakot összefogó két párkány. Jók a színek, a tetőfedés egyszerű cserépfedése korhű. Az épületek esetében

Részletesebben

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Újfehértó Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Előadók: Gonda-Magyar Andrea és Labbancz András Újfehértó, 2017. június 6. Bevezető Lakókörnyezetünk színvonala

Részletesebben

A köztemetőben áll az 1900-ban épült 1900-ban épült a Kovács család kápolnája. Az eredeti fa bajárati ajtó és a kovácsoltvas kereszt értékes részei az építménynek. Ugyancsak a köztemetőben áll egy téglaarchitektúrájú

Részletesebben

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2018. februári adatok alapján frissítve Németkér, Ady Endre u. 19. 254, 255, 256 H1 lakóépület (tájház) és utcai kerítés A zsúpfedeles kis lakóház a zsellérházak

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere H 89 Öreghegyi u.5 1227/3 védelem jellege: helyi védelem nem javasolt! érték jellege : Megsemmisült, a telken épület nem található tömegstruktúra: homlokzat nyílászárók melléképület az adatfelvétel időponja:

Részletesebben

Örökségvédelmi hatástanulmány. Művi értékvédelem

Örökségvédelmi hatástanulmány. Művi értékvédelem Örökségvédelmi hatástanulmány Művi értékvédelem A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény (továbbiakban Tv.) 66. (2) bekezdése alapján kötelező az örökségvédelmi hatástanulmány elkészítése

Részletesebben

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS 7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet Értékleltár - A helyi védelem alatt álló építészeti elemeinek részletes bemutatása 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS - az épület tömege

Részletesebben

ISK 1/ tavasz 80 Ft 60 Ft 38 Ft 32 Ft ISK 1/ tavasz 90 Ft 70 Ft 50 Ft ISK 1/ tavasz 100 Ft 100 Ft 60 Ft

ISK 1/ tavasz 80 Ft 60 Ft 38 Ft 32 Ft ISK 1/ tavasz 90 Ft 70 Ft 50 Ft ISK 1/ tavasz 100 Ft 100 Ft 60 Ft Frondeus Prima Kft. Székhely : 2112 Veresegyház Fácán u. 12. Telephely : 3000 Hatvan Görbeér hrsz. 0137/2 Telefon: +36 20 9 289 551 Email: attila.dobrovitz@frondeus.hu weboldal: www.hatvanicsemetekert.hu

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez

ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez Alulírott Körmendy János okl. építészmérnök, Hegykő megbízott főépítésze nyilatkozom,

Részletesebben

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1854-ben állított kőkereszt. A keresztre feszített Jézust, a talapzaton pedig Máriát ábrázolja. A kőszerkezet állagának óvása, illetve téli takarása indokolt. A kereszt környezetének

Részletesebben

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu közigazgatási területén a Győrújfalui csatorna Győr felőli oldalán a falusias beépítéstől eltérő, többszintes lakópark épül. A településképi

Részletesebben

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal A főépítészi tevékenységem bő egy éve alatt közel 50 településképi bejelentési eljárást folytattunk le, ami azt mutatja, hogy a település lakossága aktív a lakókörnyezetük felújításában. Ez nagyon örömteli,

Részletesebben

Nagygyimót TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Nagygyimót TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 1 Nagygyimót TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 2. Nagygyimót bemutatása 3. Örökségünk 4. Eltérő karakterű településrészek Nagygyimóton Történeti településmag Később beépült

Részletesebben

Témafelelős: Wittek Krisztina főépítész, Iktatószám: 86-25/2012. Tárgy: Szentes Város rendezési terveinek módosítása 2011.

Témafelelős: Wittek Krisztina főépítész, Iktatószám: 86-25/2012. Tárgy: Szentes Város rendezési terveinek módosítása 2011. SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA FŐÉPÍTÉSZ 6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 20/9769-391 fax.:63/510-388 Témafelelős: Wittek Krisztina főépítész, Iktatószám: 86-25/2012.

Részletesebben

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT BÁTAAPÁTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága BALMAZÚJVÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI NYILVÁNTARTÁS 2017.. Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága A jelenleg is érvényes településrendezési eszközhöz készült örökségvédelmi hatástanulmány. Ennek

Részletesebben

1. sz. melléklet Sajóbábony város Képviselőtestületének 22/2005.(XI.30.) rendeletéhez. A) Belterület Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_BT

1. sz. melléklet Sajóbábony város Képviselőtestületének 22/2005.(XI.30.) rendeletéhez. A) Belterület Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_BT 1. sz. melléklet Sajóbábony város Képviselőtestületének 22/2005.(XI.30.) rendeletéhez A) Belterület Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_BT 1 B) Ipari Park Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_GIP

Részletesebben

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK'

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' 1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' KATEGÓRIA I. Postai cím Hsz. Hrsz. Rendeltetés 1. Ady Endre u. 1. 2270 Katolikus templom, parókia,

Részletesebben

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER Somberek, Kossuth Lajos u. 68. 658 H1 lakó- és gazdasági épület, utcai kerítés A fésűs beépítési mód szerint épült falazott tornácos hagyományos

Részletesebben

SZAKÉRTİI JELENTÉS a február 06. napján létrejött Vállalkozói szerzıdés alapján készített Fakataszter, favizsgálat és faápolási javaslatra

SZAKÉRTİI JELENTÉS a február 06. napján létrejött Vállalkozói szerzıdés alapján készített Fakataszter, favizsgálat és faápolási javaslatra SZAKÉRTİI JELENTÉS a 2018. február 06. napján létrejött Vállalkozói szerzıdés alapján készített Fakataszter, favizsgálat és faápolási javaslatra Balatonalmádi, 2018.február 20. Megbízó: Magyar Kikötő Zrt.

Részletesebben

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT FELSŐNYÉK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

Gksz Ipari terület Általános Gip-1 Településgazdálkodási Gip-2 K ü l ö n l e g e s t e r ü l e t Sportterület Ksp-1. Ksp-2 Temető

Gksz Ipari terület Általános Gip-1 Településgazdálkodási Gip-2 K ü l ö n l e g e s t e r ü l e t Sportterület Ksp-1. Ksp-2 Temető BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETEI övezet alövezet Falusias lakóterület Nagytelkes beépítés Lf-1 Lf-1* Kistelkes beépítés Lf-2 Külső övezet Lf-3 Többlakásos beépítés Lf-4 Kervárosias lakóterület

Részletesebben

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 1 SOR 1. 0196 Külterületen M M 339 50041/1958 Mecsek északkeleti részén, a hegyvonulat kiugró nyúlványán áll. Római és középkori előzmény

Részletesebben

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke Előszállás 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke 1. fejezet Helyi területi védelem alatt álló területek elnevezése és lehatárolása

Részletesebben

SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE Véleményeztetési dokumentáció ALÁÍRÓLAP Sióagárd településképi rendeletéhez vezető településtervező: Csaba Gyula építőmérnök, vezető településtervező TT1, É1

Részletesebben

VERESEGYHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATANÁK KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPJA. Pályázati felhívás március

VERESEGYHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATANÁK KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPJA. Pályázati felhívás március VERESEGYHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATANÁK KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPJA Pályázati felhívás Környezetvédelmi és természetvédelmi közcélú feladatok végrehajtására 2009. március Veresegyház Város Önkormányzatának Környezetvédelmi

Részletesebben

Kérdőív Somogyszentpál Települési Arculati Kézikönyvének elkészítéséhez október 25.

Kérdőív Somogyszentpál Települési Arculati Kézikönyvének elkészítéséhez október 25. Tisztelt Lakosok! Kérjük, az alábbi kérdőív kitöltésével segítsék Somogyszentpál Község Önkormányzatának munkáját a Településképi Arculati Kézikönyv elkészítésében. Lakókörnyezetünk értékeinek megőrzése

Részletesebben

Gyertyános - kocsánytalan tölgyesek

Gyertyános - kocsánytalan tölgyesek Előfordulás: Hegy és dombvidékeken kb. 400 600 m tszf. magasságban zonális, alacsonyabb térszineken is előfordul zárt völgyaljakban, északi lejtőkön Termőhely: Hűvös, párás mikroklíma, üde talajok, optimálisan

Részletesebben

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%)

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) A vidék helyzete a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) Lakónépességük 3,3 millió(39,7%) Falvaink arculata Hazánk településeinek

Részletesebben

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület.

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület. Egyedi tájértékek A településen összesen 72 darab egyedi tájérték található mely közül a helyi védett és műemléki védettségű épületeket már említettük. Az egyedi tájértékek típusoktól függetlenül az adott

Részletesebben

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Bakonypölöske bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Bakonypölöskén... 7 Történeti településrész...

Részletesebben

HATÁSVIZSGÁLATI LAP. 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás a vonatkozó szabályok pontosítását, jogszabályi viszonyokhoz igazítását tartalmazza.

HATÁSVIZSGÁLATI LAP. 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás a vonatkozó szabályok pontosítását, jogszabályi viszonyokhoz igazítását tartalmazza. HATÁSVIZSGÁLATI LAP Gyöngyösfalu község Önkormányzatának a Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási tervéről szóló 10/2015 (IX. 29.) önkormányzati rendelete módosításához 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás

Részletesebben

FADD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

FADD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE FADD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE Véleményeztetési dokumentáció Készítette a Pécsépterv Stúdió Kft., 7621 Pécs, Rákóczi út 1. 2016 októberében. 2 ALÁÍRÓ LAP Fadd településképi arculati kézikönyvéhez

Részletesebben

Balástya Község Helyi Építési Szabályzatának TARTALOMJEGYZÉKE

Balástya Község Helyi Építési Szabályzatának TARTALOMJEGYZÉKE Balástya Község Helyi Építési Szabályzatának TARTALOMJEGYZÉKE ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Oldalszám 1. A rendelet hatálya és alkalmazása 1. old. 2. Szabályozási elemek 1. old. RÉSZLETES ELŐÍRÁSOK 3. Közigazgatási

Részletesebben

egységes szerkezetben a 10/2009. (IX.17.) és a 17/2015. (XII.17.) önkormányzati rendeletekkel

egységes szerkezetben a 10/2009. (IX.17.) és a 17/2015. (XII.17.) önkormányzati rendeletekkel Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2005. (XI. 3.) rendelete Veszprémfajsz község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről egységes szerkezetben a 10/2009. (IX.17.)

Részletesebben

Tájépítész Korlátolt Felelősségű Társaság B B-006 B-011 Populus nigra Italica Ulmus laevis Jegenyenyár Vénic szil B-013 B-014

Tájépítész Korlátolt Felelősségű Társaság B B-006 B-011 Populus nigra Italica Ulmus laevis Jegenyenyár Vénic szil B-013 B-014 B-006 110/20/7/4 B-011 Ulmus laevis Vénic szil 50/12/12/4 B-013 60/12/10/4 B-014 150/258/4 B-018 Carpinus betulus Közönséges gyertyán 40/8/10/4 B-030 45/10/13/4 B-035 Salix alba Tristis Fehér fűz 80/10/12/4

Részletesebben

3. HÉSZ függelékei 1. számú: Övezeti összesítő 2. számú: Lakóövezetek beépítési mintalapjai 3. számú: Helyi védettségű épületek 4.

3. HÉSZ függelékei 1. számú: Övezeti összesítő 2. számú: Lakóövezetek beépítési mintalapjai 3. számú: Helyi védettségű épületek 4. 3. HÉSZ függelékei 1. számú: Övezeti összesítő 2. számú: Lakóövezetek beépítési mintalapjai 3. számú: Helyi védettségű épületek 4. számú Homlokzatszámítási minták 5. számú Őshonos növények 6. számú Régészeti

Részletesebben

Kérdőív. Tisztelt Lakosunk!

Kérdőív. Tisztelt Lakosunk! Kérdőív Tisztelt Lakosunk! Szeretnénk minél pontosabb képet kapni a településen élők véleményéről a Településképi Arculati Kézikönyv készítéséhez. A kitöltés természetesen névtelen, az adatokat titkosan

Részletesebben

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1 246 Hősök tere 2. Római katolikus plébánia Az udvari szárny 1746-ban, az utcai beforduló szárny

Részletesebben

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület Dokumentáció helyi védelem törléséhez Az épület a Széchenyi hegy északi, meredek lejtőjén helyezkedik el, a Svábhegyről a Széchenyi hegyi

Részletesebben

Településképi Arculati Kézikönyv

Településképi Arculati Kézikönyv A településkép védelmének, alakításának új lehetőségei Településképi Arculati Kézikönyv Településképi rendelet Az építészet, az építés közügy A Településképi Arculati Kézikönyv a közösségek saját döntése

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ Értékvizsgálat 2 KÉSZÍTETTE: Tér és Terület Kft. Gyula, Hajnal utca 25/2. Szöveg: Torma Gyöngyi, vezető tervező É1, SZÉS5, TT-1/04-0135/2006 okl.

Részletesebben

HELYZETFELTÁRÁS. 1. Táji és természeti adottságok vizsgálata. 1.1. Természetföldrajzi tájbesorolás

HELYZETFELTÁRÁS. 1. Táji és természeti adottságok vizsgálata. 1.1. Természetföldrajzi tájbesorolás II.4.1. TÁJRENDEZÉS HELYZETFELTÁRÁS 1. Táji és természeti adottságok vizsgálata 1.1. Természetföldrajzi tájbesorolás A földrajzi tájbeosztás szerint Bácsalmás az Alföld Bácskai síkvidék középtájának Bácskai

Részletesebben

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára 4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára További egyedi értékek, javaslat védési és vizsgálati eljárásokra az értékvédelmi rendelet kereteihez igazodva, új típusú értékvizsgálattal

Részletesebben

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a település

Részletesebben

HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA

HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA 2018 Hrsz.: 162 Cím: Rákóczi út 14. Eredeti épület megnevezése: Magyar Nemzeti Bank ceglédi fiók 60. Cegléd Tulajdonviszonyok: Állami Jelenlegi funkció:

Részletesebben

Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről

Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Nóráp bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Nórápon... 11 Történeti településrész... 13 Gazdasági

Részletesebben

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR 5. JÓKAI UTCA /2

RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Utca, házszám: BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR 5. JÓKAI UTCA /2 RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI BÁCSKA UTCA 1. SZÉCHENYI TÉR. JÓKAI UTCA.. Hrsz.: 879 10 8 (877) 878 Bá c sk a ut ca 878 a 1 b a Tulajdonviszony: állami tulajdon Jelenlegi funkció: XV. kerületi

Részletesebben

A KIS-KÜKÜLLŐ BALAVÁSÁR-SÓVÁRAD EGYESÜLET HELYI AKCIÓ CSOPORTJÁNAK NYÚJTOTT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ PÉNZÜGYI TÁMOGATÁS

A KIS-KÜKÜLLŐ BALAVÁSÁR-SÓVÁRAD EGYESÜLET HELYI AKCIÓ CSOPORTJÁNAK NYÚJTOTT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ PÉNZÜGYI TÁMOGATÁS ROMÁNIA KORMÁNYA NEMZETI VIDÉKFEJLESZTÉSI TERV 2007-2013 Európai Unió és Románia Kormánya által támogatott projekt/ FEADR A KIS-KÜKÜLLŐ BALAVÁSÁR-SÓVÁRAD EGYESÜLET HELYI AKCIÓ CSOPORTJÁNAK NYÚJTOTT VISSZA

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE Mátészalka-Lakossági fórum Előadó: Végh József okl. építészmérnök, városépítési szakmérnök Art Vital Kft. 2017.június.08.

Részletesebben

Étv. 57. (4) 314/2012. Kr. 23/C (7)

Étv. 57. (4) 314/2012. Kr. 23/C (7) Dunaszeg község képviselő-testületének xxxx/2017. (hó.nap.) számú önkormányzati rendelete A településkép védelméről Dunaszeg község képviselő-testület a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény

Részletesebben

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Helyszín: Felelős tervező: Szajki Mátyás okleveles építész, eng. szám: É 01-0295 8251 Zánka, Naplemente

Részletesebben

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz

Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Mátyás király út 8. (hrsz. 9507), Reimann-villa és melléképülete Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata 2011

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 33/2008. (III. 27.) FVM rendelete. 2008/51. szám MAGYAR KÖZLÖNY 2501.

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 33/2008. (III. 27.) FVM rendelete. 2008/51. szám MAGYAR KÖZLÖNY 2501. 2008/51. szám MAGYAR KÖZLÖNY 2501 A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 33/2008. (III. 27.) FVM rendelete az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nem termelõ mezõgazdasági beruházásokhoz

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 11 A betelepülő kisnemesek révén az átlagos településekhez képest jóval nagyobb számban épültek kis kúriák, utcával párhuzamos gerincű polgárházak. Ezek zöme szintén utcafronton áll. A következő jellegzetes

Részletesebben

1. Műemléki védettség alatt álló épületek. Bécsi utca 23. hrsz.: 4090 Ferencesek egykori kertjének kapuja, barokk,1750 körül

1. Műemléki védettség alatt álló épületek. Bécsi utca 23. hrsz.: 4090 Ferencesek egykori kertjének kapuja, barokk,1750 körül 2. melléklet a.../2011. (...) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség alatt álló épületek, Helyi védelemmel rendelkező, helyi védelem alá vont épületek 1. Műemléki védettség alatt álló épületek Bécsi

Részletesebben

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA 1. ÉS 2. SZ.LAKÁSHOZ ELŐ TETŐ FELÚJÍTÁSA ÉS BŐ VÍTÉSE TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. ÉPÍTÉSZETI

Részletesebben

BEVEZETÉS. erdő. működésében összetételében a prognosztizált folyamatok.

BEVEZETÉS. erdő. működésében összetételében a prognosztizált folyamatok. SZIKI KOCSÁNYOS TÖLGY ÁLLOMÁNYOK TERMÉSZETKÖZELI FELÚJÍTÁSI KÍSÉRLETEI A KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSAI MELLETT Kamandiné Végh Á. Csiha I. Keserű Zs. Erdészeti Tudományos Intézet E-mail: erti@erti.hu Debrecen;

Részletesebben

Orosháza jelentősebb zöldterületei

Orosháza jelentősebb zöldterületei Orosháza jelentősebb zöldterületei Helyszín Szabadság Modern fa-fém padok, hulladékgyűjtők találhatóak a teljes területén és környezetében. Központi elemként egy üveg plasztika díszíti a teret. A A kertészeti

Részletesebben

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK 1 1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK Draskovich-kastély, ma diákotthon Köztársaság tér 7. 976 hrsz. M 378 M ll. Kastélykert,

Részletesebben

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Ganna bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Gannán... 14 Történeti településrész... 16 Intézményi

Részletesebben

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS HOMLOKZATFELÚJÍTÁS Budapest, VIII. Rákóczi tér 2. HRSZ.: 34898 MŰSZAKI LEÍRÁS településképi bejelentéshez Megrendelő: Red Loft Invest Kft. 1212 Budapest, Tiborc utca 22. Tervező: Invenio Studio 1114 Bp.,

Részletesebben

1. (1) A HÉSZ 11. (2) bekezdése helyére a következő rendelkezés kerül

1. (1) A HÉSZ 11. (2) bekezdése helyére a következő rendelkezés kerül Heves Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2016. (XII.01.) önkormányzati rendelete Heves város építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2006. (II. 24.) rendeletének módosítására

Részletesebben

BÁTMONOSTOR MUNKAKÖZI ANYAG! TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

BÁTMONOSTOR MUNKAKÖZI ANYAG! TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV BÁTMONOSTOR MUNKKÖZI NYG! TELEPÜLÉSKÉPI RCULTI KÉZIKÖNYV 2017 ELŐSZÓ Jelen Kézikönyv fő célja Bátmonostor építészeti és természeti értékeinek, jellgzetességeinek bemutatásán keresztül az itt élő vagy a

Részletesebben

1. A RENDELET HATÁLYA ÉS ÉRTELMEZÉSE

1. A RENDELET HATÁLYA ÉS ÉRTELMEZÉSE GARA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ -TESTÜLETÉNEK 12/2011. (VII.18.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE GARA KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL (egységes szerkezetben) Gara Község Önkormányzat képviselő testülete

Részletesebben

Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testülete.. határozatának 4. számú melléklete

Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testülete.. határozatának 4. számú melléklete Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testülete.. határozatának 4. számú melléklete TELEPÜLÉSSZERKEZETI LEÍRÁS A TELEPÜLÉSSZERKEZETET MEGHATÁROZÓ KÖZLEKEDÉSI KAPCSOLATI ELEMEK A TELEPÜLÉSSZERKEZETET

Részletesebben

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1. melléklet A helyi településképi védelemről szóló Szomód Község /2017. (.) ök. rendeletéhez 1. TERÜLETI VÉDELEM A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1.1 A településszerkezetileg védett történelmi településmag

Részletesebben

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes HÉ-1 RENDELTETÉS, HSZNÁLT VÉDETTSÉGI KTEGÓRI VÉDETTSÉG INDOKLÁS ÍM Nemesdömölk, Nemesdömölki u. 15. HRSZ. 2 malomépület jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

Részletesebben

125. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19.

125. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19. SZŐDLIGET UTCA 19. 125. Morzsa utca 1-3 5 87988/2 87997 6a 6b 87991 87992 87990 87989 87984 7 87996 87993 24-26 22 27 6c 9 87995 20 18 16 14 Sz ő dl iget utca 25b 25a 23 21 19 17 15 87888 87889 87890 87893

Részletesebben

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti.

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti. Kétegyháza Nagyközség Képviselő-testületének 2/2016. (III.25.) számú rendelete az építészeti örökség helyi védelméről szóló 5/2009. (IV.3.) számú rendelet módosításáról 1 Kétegyháza Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

BŐSZÉNFA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

BŐSZÉNFA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY 1 BŐSZÉNFA ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY VIRÁNYI ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ KFT DR.KÖLTŐ LÁSZLÓ RÉGÉSZ 2013. MÁJUS 2 ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG MUNKARÉSZ készült az örökségvédelmi hatástanulmányról szóló 395/2012. (XII. 20.)

Részletesebben

Verőce Község Polgármestere. Verőce Község Önkormányzat Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE. a Képviselő-testület 2012. október 16-i rendes ülésére

Verőce Község Polgármestere. Verőce Község Önkormányzat Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE. a Képviselő-testület 2012. október 16-i rendes ülésére Verőce Község Polgármestere 2621 Verőce, Árpád út 40. - Tel: 27 / 350-033 - Fax: 27 / 380-381 - www.veroce.hu - Email: polghiv@veroce.hu Verőce Község Önkormányzat Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE a Képviselő-testület

Részletesebben

MELLÉKLETEK Magyargencs.

MELLÉKLETEK Magyargencs. MELLÉKLETEK Magyargencs. 1. Bibliográfia és források. 69. old. 2. Összefoglaló táblázatok. 70-71 old. 3. Térképek. 72-73. old. 68 Irodalom. (Válogatás). Magyargencs. * BONA Gábor: Tábornokok és törzstisztek

Részletesebben

A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal

A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal Kód Magyar név Tudományos név A Akác Robinia pseudo-acacia AL Vadalma Malus silvestris BL Bálványfa Amorpha fruticosa CSNY Madárcseresznye

Részletesebben

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet 1 144/00. (XI. 7.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A

Részletesebben

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete 1. oldal Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete az épített környezet alakításáról és az építészeti örökség helyi védelméről Sárbogárd Város Önkormányzat

Részletesebben

Kaba Város Településrendezési Tervének készítéséhez

Kaba Város Településrendezési Tervének készítéséhez Kaba Város Településrendezési Tervének készítéséhez Alátámasztó munkarész 2015. július Tervező: Art Vit al Tervező, Ép ít ő és Kereskedelmi Kf t. 2014. Külzetlap Település tervező/ Építész vezető tervező

Részletesebben

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Ganna bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Gannán... 11 Történelmi beépítés... 14 Új beépítés...

Részletesebben

ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰEMLÉKVÉDELEM. Erdősmecske. Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök

ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰEMLÉKVÉDELEM. Erdősmecske. Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök MŰEMLÉKVÉDELEM Erdősmecske Készítette: dr. Tihanyi Csaba Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök 12 11 93/2 93/3 9 8 7 16 15 1 2 27 31 31/2 6 30 3 39 40 4 89 90 91 98 51 50 49 48 47 95 81 182 46 99 45 96 97

Részletesebben

Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve - ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ. 2008. május

Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve - ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ. 2008. május Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve - ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ JÓVÁHAGYVA Döröske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének.../2015 (...) önkormányzati rendelete Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének.../2015 (...) önkormányzati rendelete Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének.../2015 (......) önkormányzati rendelete Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az

Részletesebben

DABAS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

DABAS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA DABAS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA DABAS VÁROSKÖZPONT AKCIÓTERÜLETI TERVÉNEK KIVONATA A 2008/09 FOLYAMÁN MEGVALÓSÍTANI TERVEZETT PROJEKTEK 2008. ÁPRILIS A városközpont főterének tájépítészeti rendezése A városközpont

Részletesebben

Domborzati és talajviszonyok

Domborzati és talajviszonyok Domborzati és talajviszonyok Domborzat VIZSGÁLAT TERMÉSZETI ADOTTSÁGOK Sárpilis az Alföld, mint nagytájhoz, a Dunamenti - Síkság, mint középtájhoz és a Tolna - Sárköz nevezetű kistájhoz tartozik. A Sárköz

Részletesebben

3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei

3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei 3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei A B C D E 1. törzsszám helyrajzi szám cím védelem megnevezés

Részletesebben

Balaton-felvidéki építészeti útmutató

Balaton-felvidéki építészeti útmutató Megérteni az embereket, a tájat, a fákat, és a megértésből folytatni azt a mit a teremtő éltet és virágoztat. (Makovecz Imre) Balaton-felvidéki építészeti útmutató Krizsán András DLA építész 2014 április

Részletesebben

K é r d ő í v. Kérjük, hogy a kitöltés során jelölje meg az Önnek megfelelő választ!

K é r d ő í v. Kérjük, hogy a kitöltés során jelölje meg az Önnek megfelelő választ! K é r d ő í v Kedves Lakók! Szeretnénk minél pontosabb képet kapni a településen élők véleményéről a Településarculati Kézikönyv készítéséhez. A kitöltés természetesen névtelen, az adatokat titkosan kezeljük,

Részletesebben

123. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19.

123. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI SZŐDLIGET UTCA 19. 123. Morzsa utca 1-3 5 87988/2 87997 6a 6b 87991 87992 87990 87989 87984 7 87996 87993 24-26 22 27 6c 9 87995 20 18 16 14 Sződliget utca

Részletesebben

2009.03.12. du. 3:13 C:\hivatal\kozlony\download\2009_14.doc Horváth János 1. oldal, összesen: 5

2009.03.12. du. 3:13 C:\hivatal\kozlony\download\2009_14.doc Horváth János 1. oldal, összesen: 5 Kaposvár megyei Jogú Város Önkormányzatának 14/2009. (II.27) önkormányzati rendelete Kaposvár Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló, többször módosított 70/2005.(XII.15.)

Részletesebben

1.1. Készítésben együttműködő partnerek

1.1. Készítésben együttműködő partnerek TAK előzetes tájékoztató Penc, 2017. június 7 NEMZETI ÉPÍTÉSZETPOLITIKA (2015. október) feladata, hogy bemutassa a minőségi épített környezet megteremtése mellett, hogyan lehet hatékonyabb a lakosság szolgálata,

Részletesebben

M Ó R Á G Y K Ö Z S É G

M Ó R Á G Y K Ö Z S É G M Ó R Á G Y K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT MÓRÁGY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.)

Részletesebben