MÁSOLAT. KÖHE Rendszer

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MÁSOLAT. KÖHE Rendszer"

Átírás

1 2000 Szentendre, Dózsa Gy. út 26. Tel.: (36-1) Fax: (36-1) Honlap: I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A műszaki értékelést végző azon szerv, amely az európai műszaki értékelést kiállította: Az építési termék kereskedelmi neve: Az a termékcsalád, amelybe az építési termék tartozik: Gyártó: Gyártó üzem(ek): Ez az európai műszaki értékelés Ezen európai műszaki értékelés a 305/2011/EU rendeletnek megfelelően történt, a következő alapján: Az építési termékekre vonatkozó, az építési termékek forgalmazásának harmonizált feltételeit megállapító március 9-i 305/2011/EU rendelet 29. cikke értelmében kijelölt szerv AZ EOTA TAGJA ETA 13/ ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. KÖHE Rendszer Favázas és rönkházas építési készlet KÖHE Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülése 6800 Hódmezővásárhely, Fári u. 28. Magyarország 1. sz. gyártóhely (az Ellenőrzési Tervben megadottak szerint) 27 oldalból áll beleértve az A1-A.5 mellékleteket és a különálló B. mellékletből, ami szerves részét képezi az értékelésnek A B. melléklet bizalmas információkat tartalmaz, melyek nem szerepelnek a nyilvánosan elérhető Európai Műszaki Értékelésben Európai Értékelési Dokumentumként (EAD) alkalmazott (2012. november) Ez az értékelés felváltja ETA 13/0433, kiadva Ennek az európai műszaki értékelésnek az eredeti hivatalos nyelve magyar. Amennyiben az európai műszaki értékelés bármely más nyelvre lefordításra kerül, akkor a lefordított változat teljes mértékben meg kell, hogy egyezzen az eredeti változattal. Az európai műszaki értékelést - beleértve az elektronikus továbbítást is - teljes egészében kell közölni (kivéve a bizalmas információkat tartalmazó melléklet(ek)et). 1/27

2 II. KÜLÖNÖS RÉSZEK 1. A TERMÉK MŰSZAKI LEÍRÁSA 1.1. Általános Oldal 2/27 A KÖHE Rendszer egy favázas és egy rönkházas építési készlet kombinációjából álló favázas építési készlet, amely előretervezett és előregyárott szerkezeti elemekből áll, beleértve külső és belső fal-, födém-, és tetőszerkezeteket. A favázas építési készletetetben lévő anyagok és alkotóelemek az A.1. mellékletben találhatók. Részletes anyagspecifikációk az A.2. mellékletben szerepelnek. Az alapvető épületszerkezeti csomópontokat beleértve a helyszíni összeállításra vonatkozó részleteket és beépítési feltételeket a B. melléklet tartalmazza. A B. melléklet egy kiegészítő dokumentum, amely jelen ETA részét képezi. Lépcsők, belső felületképzések, beleértve a nedves helyiségek felületképzéseit, épületgépészeti rendszerek és kiegészítő tartószerkezetek, beleértve az alapozást vagy egyéb fogadószerkezetet, nem részei a készletnek. Ablakok és ajtók a készlet részeit képezhetik. Az ablakokra és külső ajtókra vonatkozó követelményeket az A.4-es melléklet tartalmazza. Az ablakok külső falszerkezethez történő beépítési csomópontjait a B. melléklet tartalmazza. Jelen Európai Műszaki Értékelés nem fedi le az épület fogadószerkezetét. A fogadószerkezet maximális megengedett mérettűrése + 5 mm. A fogadószerkezet maximális megengedett szintbeli eltérésének tűrése + 5 mm. Vízszintes vízszigetelő lemezek elhelyezése szükséges a fogadószerkezetből származó nedvesség elleni védelem érdekében. A készletet szakképzett és megfelelően betanított saját személyzet állítja össze a B. mellékletben szereplő csomópontok és a gyártói műszaki dokumentációban megadott előírások alapján. További információk a csomagolásról, szállításról és tárolásról a gyártói műszaki dokumentációban találhatók. A készletben lévő anyagok és alkotóelemek azonosításhoz szükséges azonosítási paraméterek és termékspecifikációk az A.1. és az A.2. mellékletben találhatók.

3 1.2. Külső falak Oldal 3/27 A külső teherhordó falak egymástól maximum 600 mm-re elhelyezkedő, 50/150 mmes függőleges fa oszlopokból állnak. 50/150 mm-es vízszintes fa elemek helyezkednek el a falkeret, valamint a nyílások alsó és felső részén maximum 1050 mm távolságra. A faváz ásványgyapottal van kitöltve. A maximális falmagasság 2,75 m. A vízszintes és függőleges tartószerkezeti fa elemek egymáshoz rögzítése szegezéssel történik. A borítás és a lécezés rögzítése az A.1. melléklet szerint történik. A külső teherhordó rönkfalak 220 mm vastag rönkfából állnak. A távolság a rönkfák vízszintes tengelyei között 195 mm. A maximum falmagasság 2,75 m. A külső teherhordó fal típusai az alábbiak: (favázas falszerkezet) (favázas falszerkezet) (favázas falszerkezet) (rönkfal szerkezet) Az egyes faltípusok részletes rétegrendjét az A.1. melléklet tartalmazza Belső teherhordó falak A belső teherhordó falak egymástól maximum 600 mm-re elhelyezkedő, 50/150 mmes függőleges fa oszlopokból állnak. 50/150 mm-es vízszintes fa elemek helyezkednek el a falkeret, valamint a nyílások alsó és felső részén maximum 1050 mm távolságra. A faváz ásványgyapottal van kitöltve. A maximális falmagasság 2,75 m. A vízszintes és függőleges tartószerkezeti fa elemek egymáshoz rögzítése szegezéssel történik. A borítás és a lécváz rögzítése az A.1. melléklet szerint történik. A belső teherhordó fal típusai az alábbiak: Az egyes faltípusok részletes rétegrendjét az A.1. melléklet tartalmazza Belső nem teherhordó falak A belső nem teherhordó falak egymástól maximum 600 mm-re elhelyezkedő, 50/100 mm-es függőleges fa oszlopokból állnak. 50/100 mm-es vízszintes fa elemek helyezkednek el a falkeret, valamint a nyílások alsó és felső részén maximum 1050 mm távolságra. A faváz ásványgyapottal van kitöltve. A maximális falmagasság 2,75 m. A vízszintes és függőleges tartószerkezeti fa elemek egymáshoz rögzítése szegezéssel történik. A borítás és a lécváz rögzítése az A.1. melléklet szerint történik. A belső nem teherhordó fal típusai az alábbiak: Az egyes faltípusok részletes rétegrendjét az A.1. melléklet tartalmazza.

4 1.5. Emeletközi födémek Oldal 4/27 A födémek egymástól maximum 800 mm-re elhelyezkedő látszó, 100/150 mm-es fa födémgerendákból állnak. A látszó födémgerendák tetején fa deszkázat és gipszkarton (DF típus) borítás készül. A fa deszkázatra egy ásványgyapottal kitöltött fa lécváz kerül rögzítésre a födémgerendákra merőlegesen. A fa lécvázat fa borítás takarja. A rögzítés az A.1. melléklet szerint történik. A faburkolat feletti padlórétegek nem részei a készletnek. Az emeletközi födém típusa az alábbi: A födémtípus részletes rétegrendjét az A.1. melléklet tartalmazza. 1.6 Zárófödémek fűtetlen padlástér alatt 1.7 Tetők A födémek egymástól maximum 450 mm-re elhelyezkedő 50/200 mm-es fa födémgerendákból, vagy egymástól maximum 800 mm-re elhelyezkedő 100/150 mmes (látszó) fa födémgerendákból állnak. A légrés teljesen vagy részlegesen ásványgyapottal van kitöltve. A rögzítés az A.1. melléklet szerint történik. A zárófödémek típusai az alábbiak: Az egyes födémtípusok részletes rétegrendjét az A.1. melléklet tartalmazza. Hőszigetelés nélküli tetőszerkezetek üres padlások esetén A tetőszerkezetek egymástól maximum 900 mm-re elhelyezkedő 70/150 mm-es fa szarufákból állnak. A külső oldalon a szarufák tetején páraáteresztő alátétfólia kerül elhelyezésre, amelyet ellenlécezés rögzít. A szarufákra merőleges tetőlécezés az ellenlécezésre kerül rögzítésre, maximum 330 mm-es tengelytávval. Az ellenlécezés és a tetőlécezés rögzítése csavarozással történik. A fedélhéjazat anyaga beton vagy agyagcserép.

5 Oldal 5/27 2. A RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLATI MÓD(OK) LEÍRÁSA A VONATKOZÓ EURÓPAI ÉRTÉKELÉSI DOKUMENTUM ALAPJÁN A favázas építési készlet elsősorban lakóépületeknél kerül alkalmazásra. Felhasználható azonban más funkciójú épületeknél is, mint például irodák, üzletek, éttermek, iskolák, feltéve, hogy minden vonatkozó teljesítménykövetelmény teljesítésre kerül. A külső falszerkezetek a vízzárási tulajdonságai miatt a favázas építési készlet használata korlátozva van olyan területekre, ahol nincs gyakran kitéve az intenzív esőzés és erős szél kombinációjának, mint például magas hegyvidéki területek vagy tengerparti területek. A készlet használata vegyszeres felületkezelés nélkül nem engedélyezhető olyan régiókban, ahol termesz támadás veszélye fennáll. A jelen Európai Műszaki Értékelésben szereplő előírások az alábbi feltételezett élettartamokon alapulnak a favázas építési készletre és annak felhasználási területére vonatkozóan: 50 év a teherhordó szerkezet és a nem hozzáférhető alkotóelemek és anyagok esetében, 25 év a felújítható vagy kicserélhető alkotóelemek és anyagok esetében, feltéve, hogy a készletet megfelelően használják és karbantartják. Az élettartamra megadott információk nem értelmezhetők a gyártó, vagy az értékelő szerv által adott garanciának, csak iránymutatást adnak a megfelelő termékkiválasztás tekintetében, az építmények várható, gazdaságilag ésszerű élettartama vonatkozásában. Megjegyzés: Az elkészült épületek (építmények) meg kell, hogy feleljenek azon tagállamok építési előírásainak (építményekre vonatkozó szabályok), amelyikben az épület építésre került. A tagállamokban hatályos előrelátható folyamatokat az építési előírásoknak való megfelelésre vonatkozóan szintén be kell tartani azoknak a személyeknek, akik felelősek ezért. Az Európai Műszaki Értékelés nem módosítja ezt az eljárást semmilyen formában.

6 3. A TERMÉK TELJESÍTMÉNYE ÉS AZ ANNAK ÉRTÉKELÉSÉHEZ HASZNÁLT MÓDSZEREK REFERENCIÁI 1. táblázat Építményekre vonatkozó alapvető követelmény (AK) AK 1 AK 2 AK 3 AK 4 AK 5 AK 6 Alapvető jellemző Értékelési módszer Teljesítmény Fal-, födém-, és tetőszerkezetek ellenállása függőleges és vízszintes terhekre Anyagok és összetevők tűzvédelmi osztálya Tűzállósági jellemzők Tetőfedés külső tűzzel kapcsolatos teljesítménye Páraáteresztő képesség és nedvességgel szembeni ellenállás Vízzáróság - külső térelhatároló szerkezetek Vízzáróság - belső felületek Veszélyes anyagok tartalma és/vagy kibocsátása Padlóburkolatok csúszóssága Ütésállóság Fal-, födém- és tetőszerkezetek léghanggátlása Födémszerkezetek lépéshanggátlása Hangelnyelés Hővezetési ellenállás Légzárás Hőtehetetlenség A természetes erőforrások AK 7 fenntartható használata Oldal 6/ szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz szakasz Jelen ETA pontja szerint Jelen ETA pontja szerint Jelen ETA pontja szerint Jelen ETA pontja szerint Jelen ETA pontja szerint Jelen ETA pontja szerint Teljesítmény nem került értékelésre Jelen ETA pontja szerint Teljesítmény nem került értékelésre Teljesítmény nem került értékelésre Jelen ETA pontja szerint Jelen ETA pontja szerint Teljesítmény nem került értékelésre Jelen ETA pontja szerint Jelen ETA pontja szerint Jelen ETA pontja szerint Teljesítmény nem került értékelésre

7 Oldal 7/ Mechanikai szilárdság és állékonyság (AK 1) Fal-, födém-, és tetőszerkezetek ellenállása függőleges és vízszintes terhekre A mechanikai ellenállásban és stabilitásban szerepet játszó készlet komponensek anyagaik és szerkezeteik tekintetében történő leírásai az A.1. mellékletben találhatók. Részletes anyagjellemzők az A.2. mellékletben találhatók. Minden egyes teherhordó szerkezeti elem, illetve azok kapcsolatainak mechanikai ellenállását és stabilitását azok részletes leírásai alapján kell meghatározni. A számítások során az adott tagállam vonatkozó követelményeit kell figyelembe venni. A szerkezetek egymáshoz történő kapcsolatait, valamint a szerkezetek fogadószerkezethez történő lerögzítését mechanikai ellenállás és stabilitás szempontjából esetileg ellenőrizni kell az EN 1990 és EN alapján az A.2 mellékletben és a B. mellékletben szereplő adatok figyelembevételével. A külső ajtók és ablakok EN szabvány szerinti szélállósságát az A.4. melléklet tartalmazza. A szerkezetek földrengésállósági vizsgálata nem került elvégzésre Tűzbiztonság (AK 2) Anyagok és alkotóelemek tűzvédelmi osztálya A készletben szereplő alkotóelemek EN A1 szabvány szerinti tűzvédelmi osztályozása az A.2-es mellékletben található. Azon anyagok, amelyek úgy tekinthetők, hogy kielégítenek minden, a teljesítményjellemzőre vonatkozó követelményt, illetve azon anyagok, ahol az osztályozás további vizsgálatok nélkül elvégezhető a vonatkozó Bizottsági Határozat szerint, a vonatkozó határozat feltüntetésével vannak felsorolva az A.2-es mellékletben Tűzállósági jellemzők A szerkezetek EN A1 szabvány szerinti tűzállósági határérték jellemzői a kapcsolódó teherértékekkel együtt az A.3-as mellékletben találhatók Tetőfedés külső tűzzel kapcsolatos teljesítménye A beton és agyagcserepek EN szabvány szerinti külső tűzzel szembeni ellenállási jellemzői az A.2 mellékletben találhatók. A beton és agyagcserepek úgy tekinthetők, hogy kielégítenek minden, a külső tűzzel szembeni ellenállással kapcsolatos követelményt a 2000/553/EK Bizottsági Határozat (5) szerint.

8 Oldal 8/ Higiénia, egészség és környezetvédelem (AK 3) Páraáteresztő képesség és nedvességgel szembeni ellenállás A külső térelhatároló szerkezetek páraáteresztő képességének és nedvességgel szembeni ellenállásának értékelése az EN ISO szabvány szerinti számítások alapján történt. Mind a felületi, és mind a szerkezeten belüli páralecsapódás tekintetében a külső térelhatároló szerkezetek a számítások szerint megfelelőek a tervezett felhasználási területre az EN ISO szerinti 4-es beltéri páraterhelési osztály és közép-európai kültéri feltételek figyelembevételével, amennyiben a páradiffúzió belülről kifelé zajlik. Amennyiben a készletet ettől eltérő feltételek mellett kívánják használni, akkor a tervezési folyamat részeként egyedi értékelést kell elvégezni az EN ISO szabvány szerint az A.2 mellékletben megadott anyagjellemzők használatával Vízzáróság Külső térelhatároló szerkezetek A külső térelhatároló szerkezetek és azok kapcsolatainak vízzárása - beleértve a csapóesővel és porhóval szembeni ellenállást - megfelelő az adott felhasználási területre az 2. pontban említett korlátozások mellett. Az értékelés meglevő műszaki ismeretek és tapasztalatok alapján, az A.1. és B. mellékletekben szereplő szerkezeti részletek felülvizsgálatával történt. Az ablakok és külső ajtók EN szabvány szerinti vízzárósági osztálya az A.4-es mellékletben található Belső felületek A teljesítmény nem került értékelésre. A nedves helyiségekben lévő belső felületek kialakítása nem része a készletnek Veszélyes anyagok tartalma és/vagy kibocsátása A készlet megfelel a 1272/2008/EK és az 1907/2006/EK számú Európai Parlament és Tanácsi rendeletek előírásainak. Ebben a tekintetben a gyártó egy nyilatkozatot tett. Vegyszeresen kezelt faanyag csak akkor kerül használatra, ha azt nemzeti előírások megkövetelik. Mindenféle vegyszeres faanyag kezelésnek követnie kell a nemzeti előírásokat illetve a Védőszer Irányelv (Biocide Directive) előírásait. A jelen Európai Műszaki Értékelésben szereplő, veszélyes anyagokra vonatkozó egyedi követelményeken túlmenően elképzelhető, hogy léteznek olyan egyéb követelmények, amelyek hatálya alá esik termék, és amelyeket alkalmazni kell (pl. átvett európai szabályozások, nemzeti törvények, szabályzatok és adminisztratív előírások). Az európai Építési Termék Rendelet előírásainak való megfelelés érdekében ezeket a követelményeket szintén be kell tartani, amikor és ahol azok jelentkeznek.

9 3.4. Biztonságos használat és akadálymentesség (AK 4) Padlóburkolatok csúszásállósága A teljesítmény nem került értékelésre. A padlóburkolatok nem képezik a készlet részét Ütésállóság Nincs teljesítőképesség meghatározva a készletből készülő falakra, födémekre és tetőszerkezetekre. A készletben alkalmazott külső homlokzati hőszigetelőrendszer (ETICS) ütésállósági jellemzői az A.2. mellékletben találhatók Zajvédelem (AK 5) Fal-, födém-, és tetőszerkezetek léghanggátlása Oldal 9/27 A fal- és födémszerkezetek EN ISO 140-4, EN ISO és EN ISO szabványok szerinti helyszíni súlyozott léghanggátlási száma (R W ) az alábbi táblázatban vannak megadva. Szerkezet típus Léghanggátlási szám 1.2. Külső fal (EN ISO 140-5) R 45,w (C; C tr ) = 40 (-2; -6) db Belső fal (EN ISO 140-4) R w (C; C tr ) = 43 (-1; -3) db 3.3. Közbenső födém (EN ISO 140-4)* R w (C; C tr ) = 48 (-2; -7) db * Kiegészítve 20 mm-es deszkázattal, 60 mm-es aljzatbetonnal és laminált fa padlóburkolattal Nincs teljesítőképesség meghatározva a többi típusú fal-, illetve födémszerkezetekre Födémszerkezetek lépéshanggátlása A födémszerkezetek EN ISO és EN ISO szabványok szerinti helyszíni súlyozott lépéshanggátlási száma (L n,w ) az alábbi táblázatban van megadva. Lépeshanggátlási szám Szerkezet típus L n,w (C I ) 3.3. Közbenső födém (EN ISO 140-7)* 58 (1) db 3.3. Közbenső födém (EN ISO 140-7)** 65 (-6) db * Kiegészítve 20 mm-es deszkázattal, 60 mm-es aljzatbetonnal és laminált fa padlóburkolattal ** Kiegészítve 20 mm-es deszkázattal, 60 mm-es aljzatbetonnal és ragasztott kerámialap burkolattal Nincs teljesítőképesség meghatározva a többi típusú födémszerkezetekre.

10 Hangelnyelés Oldal 10/27 A teljesítmény nem került értékelésre Energiatakarékosság és hővédelem (AK 6) Hővezetési ellenállás A különböző külső térelhatároló szerkezetek teljes hővezetési ellenállása (R T ) nem került értékelésre. Az egyes szerkezetek teljes hővezetési ellenállása az EN ISO 6946 szabvány szerint számítható az A.1. mellékletben szereplő geometriai jellemzők, valamint az A.2. mellékletben szereplő hővezetési tényező értékek alapján. Az ablakok és külső ajtók EN szabvány szerinti hőátbocsátási tényező értékei az A.4-es mellékletben találhatók Légzárás A külső térelhatároló szerkezetek és azok kapcsolatainak légzárása megfelelő az adott felhasználási területre (lasd 2. pont). Az értékelés meglevő műszaki ismeretek és tapasztalatok alapján, az A.1. és B. mellékletekben szereplő szerkezeti részletek felülvizsgálatával történt. Az ablakok és külső ajtók EN szabvány szerinti légzárási jellemzői az A.4-es mellékletben találhatók Hőtehetetlenség Az egyes anyagok sűrűségi és fajhő, valamint hővezetési tényező értékei az A.2-es mellékletben találhatók, amely adatok alapján a tervezés során az épület hőtehetetlensége számítható A természeti erőforrások fenntartható használata (AK 7) Ebben az alapvető követelmény tekintetében alapvető jellemző nem került értékelésre Tartóssági szempontok A készletben használt fafajták a 4-es természetes tartóssági osztályba tartoznak gombakártevőkkel szembeni ellenállás, továbbá az S osztályba tartoznak rovarkártevőkkel szembeni ellenállás szempontjából az EN szabvány szerint. A készletben lévő fa, illetve fa alapú termékek EN 335-1, -2 és -3 szabványokban szereplő veszélyességi / használati osztályok szerinti megfelelőségét az A.5-ös melléklet tartalmazza. A készletben lévő rögzítőelemek EN szabványban szereplő felhasználási osztályok szerinti megfelelőségét az A.5-ös melléklet tartalmazza. A készlet használata vegyszeres felületkezelés nélkül nem engedélyezhető olyan régiókban, ahol termesz támadás veszélye fennáll.

11 Oldal 11/27 Az alkotóelemek alapvetően vegyszeres kezelés nélkül kerülnek beépítésre. A tetőlécek, illetve az időjárásnak fokozottan kitett teherhordó elemek (pl. üres padlásterek szarufái) kaphatnak vegyszeres kezelést. Mindenféle vegyszeres faanyag kezelésnek követnie kell a nemzeti előírásokat illetve a Védőszer Irányelv (Biocide Directive) előírásait. 4. A TELJESÍTMÉNYÁLLANDÓSÁG ÉRTÉKELÉSÉRE ÉS ELLENŐRZÉSÉRE ALKALMAZOTT RENDSZER (A TOVÁBBIAKBAN AVCP), A JOGALAPRA VALÓ HIVATKOZÁSSAL Az Európai Bizottság 99/455/EK határozata alapján (EC OJ N L178, oldal), az alkalmazandó AVCP rendszer (lásd a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet V. mellékletét): 1 5. AZ AVCP RENDSZER VÉGREHAJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES MŰSZAKI RÉSZLETEK, A VONATKOZÓ EAD-BAN ELŐÍRTAK SZERINT 5.1. A gyártó feladatai Üzemi gyártásellenőrzés A gyártónak folyamatos üzemi gyártásellenőrző rendszert kell működtetnie. A gyártó által bevezetett minden eszközt, követelményt és előírást rendszerszerűen dokumentálni kell írásban rögzített eljárásmódokban és folyamatokban. A gyártásellenőrző rendszernek biztosítania kell, hogy a termék megfeleljen jelen Európai Műszaki Értékelésnek. A gyártó csak olyan alapanyagokat használhat, amely jelen Európai Műszaki Értékeléshez tartozó műszaki dokumentációban 1 szerepel. Az üzemi gyártásellenőrzés keretében a gyártó ellenőrzéseket végez egy ellenőrzési terv 2 szerint, amely jelen Európai Műszaki Értékeléshez tartozik. Az üzemi gyártásellenőrzés keretében a gyártó által végzendő ellenőrzések tartalmát, típusát és gyakoriságát az ellenőrzési terv tartalmazza, amely jelen Európai Műszaki Értékeléshez kapcsolódó műszaki dokumentáció részét képezi. Az üzemi gyártásellenőrzés eredményeit ellenőrző bizonylatmintákon rögzítik és értékelik, amelyeket az azért felelős személyek aláírnak. A bizonylatokat át kell adni a folyamatos felügyeletben résztvevő kijelölt tanúsító szervnek A gyártóhelyen vett minták vizsgálata Az ellenőrzési tervben leírtakon kívül további vizsgálatok elvégzése nem szükséges. 1 Jelen Európai Műszaki Értékelés műszaki dokumentációja az ÉMI Nonprofit Kft-nél el van helyezve, és az átadásra kerül a termék teljesítmény állandóságának értékelési és ellenőrzési folyamatában résztvevő kijelölt tanúsító szerv részére. 2 Az ellenőrzési terv az ÉMI Nonprofit Kft-nél el van helyezve, és az átadásra kerül a termék teljesítmény állandóságának értékelési és ellenőrzési folyamatában résztvevő kijelölt tanúsító szerv részére.

12 5.2. A kijelölt tanúsító szerv feladatai Az építési termék teljesítményének értékelése Oldal 12/27 A szóban forgó építési termék vonatkozásában az 1-es rendszerhez kötődő feladatokat végző tanúsító szervek jelen Európai Műszaki Értékelést tekinthetik a termék teljesítmény értékelésének, ezért a tanúsító szerveknek nem kell elvégezniük a 305/2011/EU rendelet V. mellékletének 1.2.(b)(i) pontjában szereplő feladatot A gyártó üzem és az üzemi gyártásellenőrzés alapvizsgálata A kijelölt tanúsító szerv meg kell, hogy bizonyosodjon arról, hogy a gyártó üzem és az ellenőrzési terv szerinti üzemi gyártásellenőrzés különösen a személyzet és az eszközök tekintetében alkalmas a termék folyamatos és szabályos gyártására az Európai Műszaki Értékelés 2. fejezetében és a mellékletekben foglalt előírásoknak megfelelően Az üzemi gyártásellenőrzés folyamatos felügyelete, értékelése és jóváhagyása Kiadta: A kijelölt tanúsító szerv a gyártó felügyelete céljából évente legalább kétszer ellenőrzést kell tartson, amely évente egyre csökkenthető, amennyiben a gyártó képes jó termékminőséget biztosítani hosszú időszakon keresztül. Az ellenőrzési terv figyelembevételével igazolni kell, hogy az üzemi gyártásellenőrző rendszer és az előírt gyártási folyamat fennáll. Az üzemi gyártásellenőrzés folyamatos felügyeletét és értékelését az ellenőrzési terv szerint kell végezni. Szentendre, ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft Budavári Zoltán műszaki értékelő iroda vezető MELLÉKLETEK A.1. melléklet Fal-, födém- és tetőszerkezetek és rétegeik A.2. melléklet Az alkotóelemek jellemzői A.3. melléklet Tűzállósági teljesítmény A.4. melléklet Az ablakokra és külső ajtókra vonatkozó specifikációk A.5. melléklet Veszélyességi osztály / használati osztály a fa és fém elemekre

13 1.1. Külső falszerkezet A szerkezet alkotóelemei: KÖHE Rendszer Oldal 13/27 függőleges metszet Szám Vastagság, méret (mm) Anyag (1) Tengelytáv (mm) 1 90/130 csaphornyos külső faburkolat ásványgyapot hőszigetelés /150 fa oszlop vízszintes merevítésekkel max ,2 párazáró fólia ,5 gipszkarton lap, DF típus légrés és 30/50 mm lécváz belső csaphornyos faburkolat - Rögzítőelemek: Szám Anyag Rögzítőelem Kiosztás (mm) 1 külső homlokzatburkolat (minden 4. rönk belülről 8/200 mm csavarok oszloponként rögzítve) 5 gipszkarton lap 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm 6 30/50 lécváz 5/60 mm csavarok 500 mm 7 belső faburkolat 1,53/45 mm tűzőkapcsok lécenként (1) Részletes anyagjellemzők az A.2-es mellékletben találhatók. A.1. Melléklet

14 1.2. Külső falszerkezet A szerkezet alkotóelemei: KÖHE Rendszer Oldal 14/27 függőleges metszet Szám Vastagság, méret (mm) Anyag (1) Tengelytáv (mm) 1 5,0 vékonyvakolat rendszer expandált polisztirolhab (EPS 80) OSB/3 NF építőlemez ásványgyapot hőszigetelés /150 fa oszlop vízszintes merevítésekkel max ,2 párazáró fólia légrés és 30/50 mm lécváz 8 12,5 gipszkarton lap, DF típus - Rögzítőelemek: Szám Anyag Rögzítőelem Kiosztás (mm) 3 OSB/3 építőlemez 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm 7 fa lécváz 5/60 mm csavarok 600 mm 8 gipszkarton lap 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm (1) Részletes anyagjellemzők az A.2-es mellékletben találhatók. A.1. Melléklet

15 1.3. Külső falszerkezet A szerkezet alkotóelemei: KÖHE Rendszer Oldal 15/27 függőleges metszet Szám Vastagság, méret (mm) Anyag (1) Tengelytáv (mm) 1 40 csaphornyos külső faburkolat ásványgyapot hőszigetelés /150 fa oszlop vízszintes merevítésekkel max ,2 párazáró fólia ,5 gipszkarton, DF típus légrés és 30/50 mm lécváz belső csaphornyos faburkolat - Rögzítőelemek: Szám Anyag Rögzítőelem Kiosztás (mm) 1 fa homlokzatburkolat 2,2/50 mm szögek oszloponként 5 gipszkarton 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm 6 fa lécváz 5/60 mm csavarok 500 mm 7 belső faburkolat 1,53/45 mm tűzőkapcsok lécenként (1) Részletes anyagjellemzők az A.2-es mellékletben találhatók. A.1. Melléklet

16 1.4 Külső falszerkezet A szerkezet alkotóelemei: KÖHE Rendszer Oldal 16/27 függőleges metszet Szám Vastagság, méret (mm) Anyag (1) Tengelytáv (mm) rönkfa - Rögzítőelemek: tömítőszalag műgyantával impregnált poliuretán hab kör keresztmetszetű rönkfa Szám Anyag Rögzítőelem Kiosztás (mm) 24x1000 mm keményfa csap rönkfa 9x300 mm szögek csaponként (1) Részletes anyagjellemzők az A.2-es mellékletben találhatók. A.1. Melléklet

17 Belső teherhordó falszerkezet A szerkezet alkotóelemei: KÖHE Rendszer Oldal 17/27 vízszintes metszet Szám Vastagság, méret (mm) Anyag (1) Tengelytáv (mm) belső csaphornyos faburkolat légrés és 30/50 mm lécváz 3 12,5 gipszkarton, DF típus - 4 0,2 párazáró fólia (csak vizes helyiségekben) ásványgyapot hőszigetelés /150 fa oszlop vízszintes merevítésekkel max ,2 párazáró fólia (csak vizes helyiségekben) ,5 gipszkarton, DF típus légrés és 30/50 mm lécváz belső csaphornyos faburkolat - Rögzítőelemek: Szám Anyag Rögzítőelem Kiosztás (mm) 1 belső faburkolat 1,53/45 mm tűzőkapcsok lécenként 2 fa lécváz 5/60 mm csavarok 500 mm 3 gipszkarton 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm 8 gipszkarton 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm 9 fa lécváz 5/60 mm csavarok 500 mm 10 belső faburkolat 1,53/45 mm tűzőkapcsok lécenként (1) Részletes anyagjellemzők az A.2-es mellékletben találhatók. A.1. Melléklet

18 Belső teherhordó falszerkezet A szerkezet alkotóelemei: KÖHE Rendszer Oldal 18/27 vízszintes metszet Szám Vastagság, méret (mm) Anyag (1) Tengelytáv (mm) 1 12,5 gipszkarton lap, DF típus légrés és fa lécváz 3 0,2 párazáró fólia (csak vizes helyiségekben) /150 fa oszlop vízszintes merevítésekkel max ásványgyapot hőszigetelés - 6 0,2 párazáró fólia (csak vizes helyiségekben) légrés és fa lécváz 8 12,5 gipszkarton lap, DF típus - Rögzítőelemek: Szám Anyag Rögzítőelem Kiosztás (mm) 1 gipszkarton lap 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm 2 fa lécváz 5/60 mm csavar merevítésenként 7 fa lécváz 5/60 mm csavar merevítésenként 8 gipszkarton lap 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm (1) Részletes anyagjellemzők az A.2-es mellékletben találhatók. A.1. Melléklet

19 KÖHE Rendszer Oldal 19/ Belső nem teherhordó válaszfalszerkezet vízszintes metszet A szerkezet alkotóelemei: Szám Vastagság, méret (mm) Anyag(1) Tengelytáv (mm) belső faburkolat légrés és 30/50 mm lécváz 3 12,5 gipszkarton, DF típus - 4 0,2 párazáró fólia (csak vizes helyiségekben) ásványgyapot hőszigetelés /100 fa oszlop vízszintes merevítésekkel max ,2 párazáró fólia (csak vizes helyiségekben) ,5 gipszkarton DF típus légrés és 30/50 mm lécváz belső faburkolat - Rögzítőelemek: Szám Anyag Rögzítőelem Kiosztás (mm) 1 belső faburkolat 1,53/45 mm tűzőkapcsok lécenként 2 fa lécváz 5/60 mm csavar 500 mm 3 gipszkarton 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm 8 gipszkarton 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm 6 fa lécváz 5/60 mm csavar 500 mm 7 belső faburkolat 1,53/45 mm tűzőkapcsok lécenként (1) Részletes anyagjellemzők az A.2-es mellékletben találhatók. A.1. Melléklet

20 KÖHE Rendszer Oldal 20/ Belső nem teherhordó falszerkezet A szerkezet alkotóelemei: vízszintes metszet Szám Vastagság, méret (mm) Anyag (1) Tengelytáv (mm) 1 12,5 gipszkarton lap, DF típus légrés és fa lécváz 3 0,2 párazáró fólia (csak vizes helyiségekben) ásványgyapot hőszigetelés /100 fa oszlop vízszintes merevítésekkel max ,2 párazáró fólia (csak vizes helyiségekben) légrés és fa lécváz 8 12,5 gipszkarton lap, DF típus - Rögzítőelemek: Szám Anyag Rögzítőelem Kiosztás (mm) 1 gipszkarton lap 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm 2 fa lécváz 5/60 mm csavarok merevítésenként 7 fa lécváz 5/60 mm csavarok merevítésenként 8 gipszkarton lap 1,53/45 mm tűzőkapcsok középen: 150 mm (1) Részletes anyagjellemzők az A.2-es mellékletben találhatók. A.1. Melléklet

21 3.1. Emeletközi födém A szerkezet alkotóelemei: KÖHE Rendszer Oldal 21/27 függőleges metszet Szám Vastagság, méret (mm) Anyag (1) Tengelytáv (mm) 1 20 hajópadló burkolat /100 párnafa max ásványgyapot - 3 0,2 párazáró fólia ,5 gipszkarton, DF típus belső csaphornyos faburkolat /150 látszó fa födémgerendák max. 800 Rögzítőelemek: Szám Anyag Rögzítőelem Kiosztás (mm) 1 hajópadló burkolat 2,8/60 mm szög vagy 3/60 mm csavar 2 db/ párnafa 2 párnafa 6/160 mm szög 2 db / fa gerenda 4 gipszkarton lap TN35 gyorsépítő csavar 1,53/45 mm tűzőkapocs vagy 5 belső faburkolat 2,8/60 mm szög (1) Részletes anyagjellemzők az A.2-es mellékletben találhatók. középen: 170 mm minden gerenda A.1. Melléklet

22 KÖHE Rendszer Oldal 22/ Felső zárófödém üres padlástér alatt A szerkezet alkotóelemei: függőleges metszet Szám Vastagság, méret (mm) Anyag (1) Tengelytáv (mm) 1 20 ritkított deszkázat ásványgyapot hőszigetelés - 50/150 fa párnafa max ,2 párazáró fólia ,5 gipszkarton, DF típus belső csaphornyos faburkolat 6 100/150 látszó fagerenda max. 800 Rögzítőelemek: Szám Anyag Rögzítőelem Kiosztás (mm) 1 ritkított deszkázat 2,8/60 mm szög vagy 3/60 mm csavar 2 db / párnafa 2 párnafa 75/230 mm szög 2 db / fa gerenda 4 gipszkarton lap TN35 gyorsépítő csavar 1,53/45 mm tűzőkapocs vagy 5 belső faburkolat 2,8/60 mm szög (1) Részletes anyagjellemzők az A.2-es mellékletben találhatók. középen: 170 mm minden gerenda A.1. Melléklet

23 KÖHE Rendszer Oldal 23/ Felső zárófödém üres padlástér alatt A szerkezet alkotóelemei: függőleges metszet Szám Vastagság, méret (mm) Anyag (1) Tengelytáv (mm) 1 12 OSB/3 lemez NF légréteg + ásványgyapot hőszigetelés /200 fagerenda max /20 fa lécváz max ,2 párazáró fólia ,5 gipszkarton, DF típus - Rögzítőelemek: Szám Anyag Rögzítőelem Kiosztás (mm) 1 OSB/3 lemez TN35 gyorsépítő csavar középen: 170 mm 4 fa lécváz 5/70 mm csavar 2 db / fa gerenda 6 gipszkarton TN35 gyorsépítő csavar (1) Részletes anyagjellemzők az A.2-es mellékletben találhatók középen: 170 mm A.1. Melléklet

24 Alkotóelem / anyag Szerkezeti fa elemek, tömör fa, ragasztott fa Külső és belső faburkolatok Gipszkarton lap OSB lap KÖHE Rendszer Oldal 24/27 Műszaki specifikáció EN C22 EN 338 (kg/m 3 ) (W/mK) Páradiff. ellenállás (száraz) c (kj/kgk) 410 0,13 = 50 1,60 D-s2,d0 EN ,13 = 50 1,60 D-s2,d0 DF típus EN 520 OSB/3 EN EN ,25 = 10 1,0 A2-s1,d ,13 = 50 1,7 D-s2,d0 Ásványgyapot EN ,039 = 1 1,03 A1 Üveggyapot EN ,039 = 1 1,03 A1 Tűzvédelmi osztály A.2. Melléklet 2003/43/ EK (1) EN /213/ EK EN /43/ EK (1) EN /43/ EK (1) 96/603/ EK (3) 96/603/ EN A1 Expandált EPS 80 polisztirolhab EN ,040 = 30 1,45 E EN S Párazáró fólia d = 8 m EN (stapled) PE S d = 50 m - - NPD (4) Páraáteresztő fólia tetőkhöz EN S d = 0,3 m - - NPD (4) EN a kapocshoz Rögzítő-elemek használt huzal 96/603/ kapcsok és A1 szakítószilárdsága EK (4) csavarok > 800 N/mm 2 Rögzítő elemek ETA az ETAG - horgonyok 001 (2) alapján /603/ Agyag EK (3) EN ,0 = 40 0,8 A1 tetőcserép 2000/553/ EK 96/603/ A1 Beton EK (3) EN ,5 = 100 1,0 tetőcserép 2000/553/ B ROOF EK Alkotóelem / Műszaki anyag specifikáció Ütésállóság Páradiffúziós ellenállás Tűzvédelmi osztály Homlokzati B-s2,d0 hőszigetelő ETA (2) min. II. kategória Sd < 1,0 m (rendszer) rendszer EPS E (EPS) hőszigeteléssel ETA (2) (1) A 2003/593/EK, 2006/673/EK, 2006/673/EC és 2007/348/EC Bizottsági Határozatokkal módosítva (2) Az ETA száma az ellenőrzési tervben van feltüntetve (3) A 2000/605/EK és 2003/424/EK Bizottsági Határozatokkal módosítva (4) Nincs teljesítőképesség meghatározva EK (3)

25 Tűzállóság: KÖHE Rendszer Oldal 25/27 Szerkezet Maximálisan megengedett Tűzállósági terhelés az önsúlyon felül határérték (alapérték) Külső falak 1.1 (1) REI 60 (i o) 20 kn/m 1.2 (2) REI 30 (i o) 20 kn/m 1.3 (1) REI 60 (i o) 20 kn/m 1.4 REI 45 (i o) 20 kn/m Belső teherhordó falak (3) REI kn/m (3) REI kn/m Belső nem teherhordó falak (4) EI (4) EI 45 - Emeletközi födém 3.1. (5) REI 30 7,0 kn/m 2 4,0 m-es fesztáv esetén Felső zárófödém 3.2. (5) REI 30 7,0 kn/m 2 4,0 m-es fesztáv esetén 3.3. (4) REI 30 7,0 kn/m 2 4,0 m-es fesztáv esetén (1) 16 mm belső faburkolattal és 23 kg/m 3 sűrűségű ásványgyapottal (2) 23 kg/m 3 sűrűségű ásványgyapottal (3) 150 mm vastag és 23 kg/m 3 sűrűségű ásványgyapottal (4) 40 kg/m 3 sűrűségű ásványgyapottal (5) 16 mm belső faburkolattal és 40 kg/m 3 sűrűségű ásványgyapottal A.3. Melléklet

26 Az ablakokra és külső ajtókra vonatkozó specifikációk Az ablakoknak meg kell felelniük az alábbi, EN szabvány szerinti előírásoknak: A.4.1. Táblázat KÖHE Rendszer Oldal 26/27 Jellemző Légzárás Vízzárás Szélállóság Hőátbocsátási tényező Osztály/szint/érték 3-as osztály vagy annál jobb 4A osztály vagy annál jobb C2 osztály vagy annál jobb U W <= 1,6 W/m 2 K A külső ajtóknak meg kell felelniük az alábbi, EN szabvány szerinti előírásoknak: A.4.2. Táblázat Jellemző Légzárás Vízzárás Szélállóság Hőátbocsátási tényező Osztály/szint/érték 2-es osztály vagy annál jobb 2A osztály vagy annál jobb C1 osztály vagy annál jobb U D <= 1,8 W/m 2 K A.4. Melléklet

27 KÖHE Rendszer Oldal 27/27 A.5.1 Táblázat Veszélyességi osztály / használati osztály az EN 335-1,3 szerint Alkotóelem típusa Veszélyességi osztály / használati osztály Teherhordó szerkezeti fa falakhoz és födémekhez (oszlopok és gerendák) 1 Belső faburkolat 1 Külső faburkolat 3 Rönkfák 3 Fa és OSB/3 lemez a födémnél 1 (emeletközi födém) 2 (felső zárófödém) Külső tető alkotórészek (szarufák, szelemenek, lécek, ellenlécek) 2 A.5.2 Táblázat Felhasználási osztály az EN szerint a fém rögzítőelemekre vonatkozóan (tartószerkezetek esetén) Alkotóelem típusa Felhasználási osztály Fal és födém rögzítőelemek 1 Tető rögzítőelemek 2 Külső komponensek időjárásnak kitéve 3 A.5. Melléklet

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Országos Könnyűszerkezetes Konferencia 2013. szeptember 27. Pataki Erika Tanúsítási

Részletesebben

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető A 305/2011/EU rendelet hatályba lépésének és a 3/2003 (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet visszavonásának hatása az építési termékek forgalmazására, betervezésére és beépítésére 2013. október 25. Budavári

Részletesebben

Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében

Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében Horváth Sándor igazgató HOSA NOVUS Kft. FAGOSZ Konferencia 2013. március 27.

Részletesebben

2006.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 79/27 BIZOTTSÁG

2006.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 79/27 BIZOTTSÁG 2006.3.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 79/27 BIZOTTSÁG A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2006. március 6.) az egyes építési termékek tűzzel szembeni viselkedésére vonatkozó osztályozás keretében a fa padlóburkolatok

Részletesebben

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I.

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök ROTO oktatások 2014.02. 21. - 2014.02. 28. ben így

Részletesebben

Függönyfalak. Karbantartás és Felülvizsgálat TvMI

Függönyfalak. Karbantartás és Felülvizsgálat TvMI Függönyfalak Karbantartás és Felülvizsgálat TvMI Függönyfalak Függönyfalak OTSZ 5.0 függönyfal: olyan nem teherhordó, térelhatároló falszerkezet, amelyet az épület teherhordó szerkezeteire, általában födémeire

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. TETŐ ÉPÍTŐK EGYESÜLETE Székesfehérvár 2014. 02. 13. Tetőterek, padlásfödémek hőszigetelése Dr. Laczkovits Zoltán okl. épületszigetelő szakmérnök HŐSZIGETELÉS

Részletesebben

A vasbeton gazdaságossági méretezése

A vasbeton gazdaságossági méretezése A vasbeton gazdaságossági méretezése dr. Hajtó Ödön 1 Vegyünk egy 6 métert áthidaló vasbeton lemezt, melyet az önsúly és 2,5 kn/fm hasznos teher terhel 1 fm termék árát a továbbiakban az alábbi alapárakkal

Részletesebben

Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek

Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek Agenda 1. Építési termék 2. Helyszínen szerelt készletek dokumentálása Ki felel a szerkezetek teljesítményjellemzőinek

Részletesebben

Lindab termékek és rétegrendek, rendszerek tűzállósági osztályai

Lindab termékek és rétegrendek, rendszerek tűzállósági osztályai Lindab termékek és rétegrendek, rendszerek tűzállósági osztályai 1) Lindab termékek tűzvédelmi (éghetőségi) osztályai 1.1 Bevonat nélküli horganyzott acéllemezek 1.2 Bevonatos horganyzott acéllemezek 1.3

Részletesebben

ÉPSZERK / félév

ÉPSZERK / félév ÉPSZERK-5 2015/2016. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK KÜLÖNLEGES VÁLASZFALAK Előadó JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens BME ÉPÜLETSZERKEZETTANI TANSZÉK CSARNOK VÁLASZFAL RAKTÁR CSARNOKTÉR FELADAT

Részletesebben

ÉME ÉPÍTÕIPARI MÛSZAKI ENGEDÉLY

ÉME ÉPÍTÕIPARI MÛSZAKI ENGEDÉLY ÉPÍTÉSÜGYI MINÕSÉGELLENÕRZÕ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

Tudnivalók az építési termék rendeletről

Tudnivalók az építési termék rendeletről Tudnivalók az építési termék rendeletről 1 Bevezetés Az Európai Unió egy lényeges célja a szabad áruforgalom biztosítása és a kereskedelem műszaki akadályainak leépítése Európán belül. Az építési termék

Részletesebben

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Brassnyó László Knauf Insulation Kft. Szálas szigetelőanyagok szabványai MSZ EN 13162 Hőszigetelő termékek épületekhez. Gyári készítésű ásványgyapot (MW-)

Részletesebben

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft ÉPÍTŐIPARI TERMÉKEK forgalmazása, tervezése, kivitelezése Az építési

Részletesebben

ÉME, TMI Műszaki adatlap kivonat

ÉME, TMI Műszaki adatlap kivonat ÉME, TMI Műszaki adatlap kivonat 1. Jelen okmány kiadásának alapja: az A-402/1/2005 SZÁMÚ ÉMI ÉME, Kiadásának dátuma: 2008. 11. 04. Érvényes: 2012. 12. 31-ig valamint a TMI-231/2008 dokumentum Kiadásának

Részletesebben

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK Dr. Takács Lajos Gábor ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉGE Követelmény: OTSZ Megfelelőség igazolása: OTSZ 14 - építményszerkezetek

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat R4224LPCPR

Teljesítménynyilatkozat R4224LPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: L, P, PVF, TF, Chimenea S DP 10 Alu, Panneaux Cheminee DP-9 Alu, FKD-N, Smart Roof Base. Smart Wall S, Smart Roof Eco, FKD-S Thermal, VENTI,

Részletesebben

ALKALMAZÁSTECHNIKA. Sansz 2002 E.V. Szimetál E.V.

ALKALMAZÁSTECHNIKA. Sansz 2002 E.V. Szimetál E.V. ALKALMAZÁSTECHNIKA Sansz 2002 E.V. Szimetál E.V. A termék: AMMOR PROFIL poliamid bevonatú, strukturált felületű, színes ötvözött alumínium lemez. Felhasználás: Állókorcos, lécbetétes tetőfedés, homlokzat-burkolat,

Részletesebben

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens ÉPSZERK-5 2013/2014. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens Válaszfalak fogalma: épületen belüli, függőleges térelválasztó szerkezetek Jellemzők: nem hordanak

Részletesebben

Bemutató Jellegű Közösségi Épület Kiviteli Terve

Bemutató Jellegű Közösségi Épület Kiviteli Terve Megjegyzés: Rétegrendek: - A terv a vonatkozó szakági tervfejezetekkel együtt érvényes! Külső falazat tetőtérben Műszárított - A méretek a helyszínen ellenőrizendők! Műszárított, lucfenyő Páraáteresztő

Részletesebben

Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete

Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete Jencs Árpád Minőségügyi Bizottság vezetője Liptovský Ján/Liptószentiván szakmai találkozó 2012. 06. 27-28.

Részletesebben

TMKE TMKE TMKE TMKE TMKE. A szendvicspanelek megfelelőségének igazolása az új szabályozás tükrében A teljesítmény nyilatkozat gyártói szemmel

TMKE TMKE TMKE TMKE TMKE. A szendvicspanelek megfelelőségének igazolása az új szabályozás tükrében A teljesítmény nyilatkozat gyártói szemmel Kiss Attila Regionális Műszaki Vezető 2015. 05.14. A szendvicspanelek megfelelőségének igazolása az új szabályozás tükrében A teljesítmény nyilatkozat gyártói szemmel Melyik irat igazolhatja egy termék

Részletesebben

* függőleges szerkezetek válaszfal / aknafal előtétfal / falburkolat paravánfal lokális burkolat homlokzati tűzterjedés elleni gát

* függőleges szerkezetek válaszfal / aknafal előtétfal / falburkolat paravánfal lokális burkolat homlokzati tűzterjedés elleni gát Tetőtéri beépítések Mire használhatunk építőlemezeket? * vízszintes szerkezetek mennyezetburkolat álmennyezet (kazettás / sávos vagy monolit) membrán lokális burkolat tetőtűz terjedés elleni gát * függőleges

Részletesebben

06. 1:50 léptékű metszetek szabályai

06. 1:50 léptékű metszetek szabályai 06. 1:50 léptékű metszetek szabályai Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 1:50 lépték ÉPÜLETSZERKEZETEK 1. Mi az ábrázolás

Részletesebben

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa 1. Építmények tűzvédelmi követelményei OTÉK Tűzbiztonság c. fejezete összhangban az 89/106

Részletesebben

A lapostetők tűzzel szembeni viselkedését a rendszer vizsgálatok során az alábbi 3 tűzállósági teljesítmény jellemző alapján határozhatjuk meg:

A lapostetők tűzzel szembeni viselkedését a rendszer vizsgálatok során az alábbi 3 tűzállósági teljesítmény jellemző alapján határozhatjuk meg: Lapostetők tűzvédelme - Miért a rendszer követelmény? Az új OTSZ a lapostetőkre vonatkozó követelményeket is rendszerben határozza meg. A tűzesetek ugyanis azt mutatják, hogy jelentős tűzvédelmi kockázatot

Részletesebben

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013.

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Építési termék Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök Építési termék Az épület alkotórészét

Részletesebben

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében Kiss Attila Kingspan-Hoesch Dél-Európai Műszaki vezető 2018.03.08 Új lehetőségek? Hőszigetelt szendvicspanelek 305/2011

Részletesebben

A CPR és az ELKOND HHK, a.s.

A CPR és az ELKOND HHK, a.s. A CPR és az ELKOND HHK, a.s. AZ ELKOND HHK, A.S. ÁLTAL GYÁRTOTT KÁBELEK MÁR JELENLEG IS MEGFELELNEK AZ EN 50575:2014 SZABVÁNY ÁLTAL MEGKÖVETELT TELJESÍTMÉNYJELLEMZŐKNEK. A B2 ca -s1,d0,a1 tűzzel szembeni

Részletesebben

Innovatív tetőfelújítási megoldások PIR keményhab táblákkal

Innovatív tetőfelújítási megoldások PIR keményhab táblákkal Innovatív tetőfelújítási megoldások PIR keményhab táblákkal Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó padlástér hasznosítás Budapest, II.ker. Előd utca Szarufák feletti hőszigetelés Fém tartószerkezet

Részletesebben

Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával

Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával EN 1090-1, -2, -3 Építési acél-és alumíniumszerkezetek Görbe Zoltán, szakértő, Budapest, MESSER szakmai nap, 2013.11.27. 2009/105/EC 97/23/EC

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat

Teljesítménynyilatkozat Teljesítménynyilatkozat DoP-07/0221-1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: A képen látható termék példa, egy adott típusú termékre 2. Felhasználás célja(i): általános típus Dübelek használatra való Műanyag

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer 2014 1. AZ ISOGIPS RENDSZER ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Az ISOGIPS rendszert az épületek külsõ falainak belsõ oldali hõszigetelésére alkalmazzák úgy, hogy a csatlakozó

Részletesebben

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com A RIGIPS és az ISOVER, a Saint-Gobain vállalatcsoport tagjai, a szárazépítési piacon elsôként minôsítette szerkezeteit az új OTSZ szerint: ÉME A-99/2008 A Rigips rendszerekrôl további részletes információt,

Részletesebben

Tartalom. 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés. 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása

Tartalom. 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés. 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása 2 Tartalom 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása 3.1. A súly 3.2. Épületszerkezeti hatás 3.3. Éghetőség 3.4.

Részletesebben

Törvényi háttér/eu szabályozás

Törvényi háttér/eu szabályozás TÜV SÜD Csoport Üzemi Gyártásellenőrzés az Építési Termék Direktíva és az új EN 1090 Acél- és aluminiumszerkezetek kivitelezése szabványsorozat alapján Hegesztési Felelősök Országos Konferenciája 2010.09.16-17

Részletesebben

épületfizikai jellemzői

épületfizikai jellemzői Könnyűbetonok épületfizikai jellemzői és s alkalmazásuk a magastető szigetelésében Sólyomi PéterP ÉMI Nonprofit Kft. Budapest, 2009. november 24. HŐSZIGETELŐ ANYAGOK Az általános gyakorlat szerint hőszigetelő

Részletesebben

tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA

tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA tető CupaClad Átszellőztetett terméspala homlokzatburkolati rendszer TERMÉSPALA CupaClad átszellőztetett homlokzatburkolati rendszer 2 TETŐ HORN TERMÉSPALA FORGALMAZÓ ÉS TÉGLÁNY KIVITELEZŐ FEDÉSEK KFT.

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlóbevonat Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 06 03 004 0 000025 1010 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2:2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921

Részletesebben

NEM HIVATALOS MÁSOLAT

NEM HIVATALOS MÁSOLAT A-4/2017 ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG H-2000 Szentendre, Dózsa György út 26. Levélcím: H-2001 Szentendre, Pf: 180. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax:

Részletesebben

Oldal 1/2 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT. Szám: 36000051. 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50

Oldal 1/2 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT. Szám: 36000051. 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT a 305/2011/EU rendelet valamint a 275/2013(VII.16) korm. rendelet szerint Szám: 36000051 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50 2. Típus, tétel vagy sorozatszám

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft.

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft. 305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása CREATON Hungary Kft. 1. Kerámia tetőcserepek 2. Sík- és hullámpala 3. Szerelt homlokzatburkolatok Kerámia tetőcserepek Legfontosabb változások

Részletesebben

Épületeink és Műemlékeink védelme - konferencia. Papp Imre szakértő mérnök Műszaki Igazgatóság Műszaki Szolgáltató Iroda

Épületeink és Műemlékeink védelme - konferencia. Papp Imre szakértő mérnök Műszaki Igazgatóság Műszaki Szolgáltató Iroda 2017.05.19. Épületeink és Műemlékeink védelme - konferencia 1 Papp Imre szakértő mérnök Műszaki Igazgatóság Műszaki Szolgáltató Iroda ENERGIATUDATOS FELÚJÍTÁS KAPCSOLT GERÉBTOKOS ABLAKOKKAL Avagy mi kerül

Részletesebben

Égéskésleltetett fa és fahelyettesítő építményszerkezetek tűzvédelmi kérdései (A papír nem minden!)

Égéskésleltetett fa és fahelyettesítő építményszerkezetek tűzvédelmi kérdései (A papír nem minden!) 2018. június 7. Égéskésleltetett fa és fahelyettesítő építményszerkezetek tűzvédelmi kérdései (A papír nem minden!) 2018. június 7. Lurdy Ház Parlagi Gáspárné laboratóriumvezető-helyettes ÉMI Nonprofit

Részletesebben

Födémszerkezetek lég- és lépéshanggátlása

Födémszerkezetek lég- és lépéshanggátlása Födémszerkezetek lég- és lépéshanggátlása 1. Födémeket érő gerjesztések 2. Követelmények 3. Födémek felépítése 4. A helyszín hatása 5. Baumix Ökocell Csend felhasználásával készült épületszerkezetek Csott

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 046 0 000002 1008 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR

Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: CLASSIC, CLASSIC -V, ECOBATT, ECOBATT MUR ISOLERING, FCB, IDR,MINERAL PLUS FCB,MINERAL PLUS FCB KD, NATURBOARD,NATUROLL, SCS 135,TI135H,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 05 01 001 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2005 MSZ EN 13813:2003 08 0921

Részletesebben

Rétegrendek HORIZONT. energiatakarékos építési rendszer ISO 9001 ÉPÍTÉSÜGYIMINÕSÉGELLENÕRZÕINNOVÁCIÓSRT.

Rétegrendek HORIZONT. energiatakarékos építési rendszer ISO 9001 ÉPÍTÉSÜGYIMINÕSÉGELLENÕRZÕINNOVÁCIÓSRT. HORIZONT energiatakarékos építési rendszer Rétegrendek CERTOP ISO 9001 ÉPÍTÉSÜGYIMINÕSÉGELLENÕRZÕINNOVÁCIÓSRT. HORIZONT GLOBALKft - Ltd. Hungary 1095 Budapest, Soroksári út 110-112. tel: (36-1) 812-2212

Részletesebben

Csarnoktetők tűzvédelme

Csarnoktetők tűzvédelme Csarnoktetők tűzvédelme Elemezzük a látottakat A vizsgálatok során az érvényben lévő hőtechnikai követelményeknek megfelelően kerültek a hőszigetelési vastagságok kiválasztásra, amelyek az alábbiak voltak.

Részletesebben

Épületszerkezetek tervezése projekt II. 3. feladat Balázs Gyöngyi Magyar Barbara Zámbó Viktória Kolostor, Tautra

Épületszerkezetek tervezése projekt II. 3. feladat Balázs Gyöngyi Magyar Barbara Zámbó Viktória Kolostor, Tautra 8, Helyszínrajz m :500 8, +5,0 +,50 -,0 +,50 Épületszerkezetek tervezése projekt II.. feladat Balázs Gyöngyi Magyar Barbara Zámbó Viktória 00.0.07. Kolostor, Tautra A-A B-B 0,5 0,5 60 5 60 5 5 0,5 5 0,5

Részletesebben

MÁSODLAGOS NYERSANYAGOK ÉPÍTŐIPARI

MÁSODLAGOS NYERSANYAGOK ÉPÍTŐIPARI 1 Pataki Erika Megfelelőségértékelő Központ vezetője Nyiri Szabolcs Műszaki igazgató MÁSODLAGOS NYERSANYAGOK ÉPÍTŐIPARI TELJESÍTMÉNYIGAZOLÁSA ÉPÍTÉSI TERMÉKEK TELJESÍTMÉNYIGAZOLÁSÁNAK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 019 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 381 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat R4308LPCPR

Teljesítménynyilatkozat R4308LPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: MPS, ADN, ADE, FRE, FRE-P, FPS, PTN, MPE, FRK, TP, FRV, FKD N, FKD N C1, FKD N C2, OUT-THERM, OUT-THERM C1, OUT-THERM C2, FB S, FB S C1/C2,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat MSZ EN 15651-1: 2013 MSZ EN 15651-4: 2013 13 1213 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikaflex -11 FC + 1. Termék típus A terméktípus egyedi azonosító kódja: 2. Típusszám Típus-, tétel- vagy sorozatszám vagy egyéb

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat R4308IPCPR

Teljesítménynyilatkozat R4308IPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: MPN, DDP-N, FKD, FKD C1 FKD C2, TW, WP, KP, KP/HB, DP-3, DPF-30, DDP-N, DDP-RT, DDP- RT BIT, DDP-RT BITF, Termotoit RT, Termotoit RT BT,

Részletesebben

R4308JPCPR. Teljesítménynyilatkozat. [CompanyGraphic]

R4308JPCPR. Teljesítménynyilatkozat. [CompanyGraphic] nyilatkozat [CompanyGraphic] 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: SMARTroof Norm, DDP B, FKD B, FKD RS, FKD RS C1, FKD RS C2, FRN, FLP, DDP-K, CLT C1 Thermal, CLT C2 Thermal, Core 37, FKD, FKD C1,

Részletesebben

LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL

LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL Geier Péter ÉMI Nonprofit Kft. III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.04.07. BEVEZETŐ (Idézet az előadás konferencia

Részletesebben

VELUX Standard Plus tetőtéri ablak esetén a VELUX Standard tetőtéri ablak

VELUX Standard Plus tetőtéri ablak esetén a VELUX Standard tetőtéri ablak Bízza otthona melegét VELUX tetőtéri ablakokra! Akár 7%-kal jobb hőszigetelés* VELUX Standard Plus tetőtéri ablak esetén a VELUX Standard tetőtéri ablak hőszigetelő képességéhez viszonyítva. Az ablak beépítéséhez

Részletesebben

NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?!

NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?! NMÉ, teljesítménynyilatkozat a jövő útja?! Tűzvédelem 2013 konferencia 2013. november 6. Dr. Hajpál Mónika kutató mérnök, laborvezető ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratórium A múlt - 2013. június 30.

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról és a 89/106/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről

Részletesebben

a NAT-6-0031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-6-0031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-6-0031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Az Építésügyi Minõségellenõrzõ Innovációs Kht. Tanúsítási és Ellenõrzési Iroda (1113 Budapest, Diószegi út

Részletesebben

TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2014.09. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 050 0 000009 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2005 14 1139 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Vízszigetelés Kiadás dátuma: 2013.09.25. Termékazonosító kódja: 02 07 02 03 001 0 000007 Verziószám: 02 EN 1504 2: 2004 EN13813: 2002 08 11 0921 87/2005 H1 10 MK TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Felújítás Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 07 03 001 0 000002 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2:2004 21/2013 09 13 0921 MK TELJESÍTMÉNY

Részletesebben

KÖNNYŰBETONOK SPECIÁLIS ALKALMAZÁSAI. Magastető szigetelése. Dr. Csott Róbert ÉMI Nonprofit Kft. Budapest, 2009. november 24.

KÖNNYŰBETONOK SPECIÁLIS ALKALMAZÁSAI. Magastető szigetelése. Dr. Csott Róbert ÉMI Nonprofit Kft. Budapest, 2009. november 24. KÖNNYŰBETONOK SPECIÁLIS ALKALMAZÁSAI Magastető szigetelése Dr. Csott Róbert ÉMI Nonprofit Kft. Budapest, 2009. november 24. A TETŐTÉRBEÉPÍTÉS JOGI SZABÁLYOZÁSA 193/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (az építésügyi

Részletesebben

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÉME: A-157/2009 2/5 2009. 08. 31. I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK 1. Ezt az ÉME -t az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. állította ki. az építési termékek műszaki követelményeinek,

Részletesebben

Láthatatlan védelem látható tetőszerkezettel

Láthatatlan védelem látható tetőszerkezettel Láthatatlan védelem látható tetőszerkezettel BACHL hőszigetelési megoldások Bachl kft. Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó Láthatatlan védelem látható tetőszerkezettel BACHL hőszigetelési

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ HATÁROZATA ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ HATÁROZATA ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.2.19. C(2018) 884 final A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ HATÁROZATA (2018.2.19.) a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében a fémfalú

Részletesebben

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok VIII.1 Acéltartó burkolat.................................... 194 VIII.2 Acélpillér burkolat.................................... 195 VIII.3 Kábelcsatorna

Részletesebben

Finnbär árajánlat House Lara 180 m2 lakótér+65m2 terasz

Finnbär árajánlat House Lara 180 m2 lakótér+65m2 terasz Finnbär árajánlat House Lara 180 m2 lakótér+65m2 terasz Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből formázott kerek rönk vagy ragasztott gerenda. Méretre vágva, géppel formázva. Összeszereléshez

Részletesebben

Előremutató tető hőszigetelési megoldások

Előremutató tető hőszigetelési megoldások Előremutató tető hőszigetelési megoldások a hazai és a nemzetközi hőtechnikai követelmények tükrében Szatmári Zoltán - alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó BACHL KFT. TETŐAkadémia 2014 - konferencia 1

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 007 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 156 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 04 006 0 000007 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813:2002 13 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 326 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

Passzívházak speciális hőszigetelési megoldásai. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó

Passzívházak speciális hőszigetelési megoldásai. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó Passzívházak speciális hőszigetelési megoldásai Szatmári Zoltán Bachl Kft. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó BEÉPÍTETT MAGASTETŐK HŐHIDPROBLÉMÁI Minden szarufavég átdöfi a homlokzati hőszigetelést.

Részletesebben

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II.

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II. Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök ROTO oktatások 2014.02. 21. - 2014.02. 28. II. rész

Részletesebben

Ásványgyapotos szendvicspanel

Ásványgyapotos szendvicspanel Ásványgyapotos szendvicspanel Tetőpanel Műszaki paraméterek Szigetelő mag: Teljes szélesség: Fedőszélesség: Hosszúság: Éghetőségi osztály: Tűzállósági határérték: MW Ásványgyapot 1059 mm 1000 mm 3.000

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Hilti HVB ágyazókengyel

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT a 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján Hilti CFS-W tűzvédelmi burkolat Hilti CFS 0843-CPD-0103

Részletesebben

KEMI KFT. Jó terv = Jó ház. Terv elemzése megépíthetőség szempontjából

KEMI KFT. Jó terv = Jó ház. Terv elemzése megépíthetőség szempontjából KEMI KFT Jó terv = Jó ház Terv elemzése megépíthetőség szempontjából Az eredeti elképzelés Főbb műszaki adatok: -Földszintes -Hagyományos alapozás -Vasbeton lemez fogadószint -Könnyűszerkezetes falszerkezet

Részletesebben

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Minősítések és ami mögöttük van Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Nyílászárók teljesítményigazolása 1. Jogi és szabályozási környezet 2. Követelmények 3. Követelmények

Részletesebben

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok

VIII. fejezet Glasroc F (Ridurit) tûzgátló burkolatok VIII. fejezet VIII.1 Acéltartó burkolat.................................... 194 VIII.2 Acélpillér burkolat................................... 195 VIII.3 Kábelcsatorna külsô tûz elleni védelme............

Részletesebben

A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói.

A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói. A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói. 2014 Előadó: Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő Elérhetőség: Tel: 20-261-79-37 e-mail:nyiri@t-online.hu Web:nyirituzvedelem.hu 1

Részletesebben

HŐSZIGETELT ÉPÜLETSZERKEZETEK. 29 féle szerkezet 16 féle hőszigetelő anyag

HŐSZIGETELT ÉPÜLETSZERKEZETEK. 29 féle szerkezet 16 féle hőszigetelő anyag HŐSZIGETELT ÉPÜLETSZERKEZETEK 29 féle szerkezet 16 féle hőszigetelő anyag HŐSZIGETELÉS MIÉRT? Állagvédelem Energiatakarékosság Komfortérzet Környezetvédelem, klímavédelem HOL? Kívül!!! HOGYAN? MIVEL? Egyenletes

Részletesebben

Csarnok jellegű acél építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői

Csarnok jellegű acél építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői Csarnok jellegű acél építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői Kotormán István okl. építőmérnök 2018.06.07. Budapest, Lurdy-ház Swedsteel-Metecno Kft. a TSZVSZ ezüst fokozatú partnere Csarnok jellegű acél

Részletesebben

Ásványgyapotos szendvicspanel

Ásványgyapotos szendvicspanel Oldalpanel normál csatlakozással Ásványgyapotos szendvicspanel MW Ásványgyapot 1175 mm 1150 mm Minden szín esetében 1000 mm RAL9002/9006/7016 3.000 mm 10.000 mm között A2 s1, do EI60 Az ásványgyapotos

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 02 01 001 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 13813:2002 MSZ EN 1504 2:2004 13 1139 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 81 EpoCem MSZ EN

Részletesebben

STATE OF ART REPORT January of

STATE OF ART REPORT January of Vízszigetelő anyagok és szerkezetek megfelelőségigazolása Tóth Péter ÉMI Nonprofit Kft. Épületszerkezeti Tudományos Osztály A lakásokban ÉMI 2010. október 25. Különleges vízszigetelések a környezetvédelem

Részletesebben

Extrém éghajla) hatások elleni HŐvédELEM. Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök- tanácsadó (BACHL) alátéthéjazat

Extrém éghajla) hatások elleni HŐvédELEM. Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök- tanácsadó (BACHL) alátéthéjazat 2013 Extrém éghajla) hatások elleni HŐvédELEM Szélsőséges időjárási körülményeknek ellenálló hőszigetelési rendszer Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök- tanácsadó (BACHL) sz feabad kvő on TARTALOM

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS KONSZIGNÁCIÓ PTE ÁOK 7624, Pécs Szigeti út 12. (FM Kód: SIET) 4. emelet, K-I és NY-I oldal

MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS KONSZIGNÁCIÓ PTE ÁOK 7624, Pécs Szigeti út 12. (FM Kód: SIET) 4. emelet, K-I és NY-I oldal 1 MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS KONSZIGNÁCIÓ PTE ÁOK 7624, Pécs Szigeti út 12. (FM Kód: SIET) 4. emelet, K-I és NY-I oldal Pécs, 2016. November Összeállította: Krisztics István PTE Kancellária MSZI 1, KONSZIGNÁCIÓ:

Részletesebben

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai 04. 1:100 léptékű metszetek szabályai Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 1:100 lépték Mi az ábrázolás célja? Az épület

Részletesebben

Épület lábazat-falazat csomópont, lemezalappal

Épület lábazat-falazat csomópont, lemezalappal 10 21 4 39 20 20 30 20 10 homlokzati hőszigetelés +nemesvakolat 16 30 falazóelem kezdősín aluprofil lábazati zártcellás hőszigetelés +gyöngyvakolat 20 25 padlóburkolat aljzatbeton (padlófűtéssel) 1 rtg.

Részletesebben

Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme

Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme Az új OTSZ életbe lépését követően a lapos tetőkre vonatkozó követelmények is rendszerben lettek meghatározva. A homlokzati hőszigetelő rendszerekből

Részletesebben

POLIÉDER FELÜLETŰ, BELSŐ ÜREGES, TÉRELVÁLASZTÓ ÉPÜLETSZERKEZET

POLIÉDER FELÜLETŰ, BELSŐ ÜREGES, TÉRELVÁLASZTÓ ÉPÜLETSZERKEZET 1 POLIÉDER FELÜLETŰ, BELSŐ ÜREGES, TÉRELVÁLASZTÓ ÉPÜLETSZERKEZET Leírás 2 A találmány egy belső vagy külső tér-elválasztó épületszerkezet. Ez hasonlítható a hagyományos könnyűszerkezetes fal és födémszerkezethez,

Részletesebben

Lindab poliészter bevilágítócsík Műszaki adatlap

Lindab poliészter bevilágítócsík Műszaki adatlap Műszaki adatlap Termék: Funkció: Egyrétegű, üvegszálerősítésű poliészter anyagú bevilágító trapézlemez. Önhordó tetőfedő és falburkoló trapézlemezek bevilágító elemek céljára, külső és belső felhasználásra,

Részletesebben