RADÓ kúria Répcelak, Bartók Béla u. 51. a falak nedvesség- és só-állapotának vizsgálata, felszívódó nedvesség elleni védelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RADÓ kúria Répcelak, Bartók Béla u. 51. a falak nedvesség- és só-állapotának vizsgálata, felszívódó nedvesség elleni védelme"

Átírás

1 RADÓ kúria 9653 Répcelak, Bartók Béla u. 51. a falak nedvesség- és só-állapotának vizsgálata, felszívódó nedvesség elleni védelme ISO-MÉDIA Mérnökiroda Tervező Kft. ISO-MÉDIA Kft Győr, Kertész utca 21/B. Zádor Oszkár okl. építészmérnök, vezető építész tervező É okl. épületszigetelő szakmérnök, ÉMSZ tag MÉK Szés-2 Épületszerkezeti Szakértő Szigetelések Műemlékvédelmi épületdiagnosztika szakértő A szakértői vélemény érvényessége: június 22. A dokumentáció 16 számozott oldalt, 14 fényképfelvételt, és befűzött mellékleteket (sóelemzés jegyzőkönyve, mintavételi alaprajz) tartalmaz. Győr, június 22.

2 1. ELŐZMÉNYEK A Radó család az 1710-es években települt Répcelakra. Répcelak egyetlen műemlék jellegű épülete a második világháború alatt teljesen lepusztult Radó kastély megmaradt lakrésze az ún. kertészlak. A XVIII. századi kastély egy Mátyás-kori építmény felhasználásával épült, végső formáját 1867-ben nyerte el. Az egyik szoba mennyezeti stukkódíszén a Habsburg- és Stahremberg-címer az osztrákok és a kőszegiek küldöttségének 1707-es találkozását idézi. Az épület nagyon rossz állapotban van. A nedvességtartalom és a sók hatására jelentős vakolatkárok keletkeztek. 2. SZERKEZETVIZSGÁLAT 2.1. A rendelkezésre bocsátott adatok Az épület egykori alaprajzát megkaptuk. Tudomásunk szerint az épület semmiféle rekonstrukción eddig nem esett át. Tapasztaltuk az egyre jelentősebb károkat, ezért úgy gondoljuk, mindenképpen foglalkozni kell az épület szigetelésével! Ennek elmulasztása komoly és helyrehozhatatlan károkkal fenyeget! Jelenleg csak az utcai homlokzat vizsgálatát kérték, de az egész épület vizsgálata és szigetelése ajánlott! 2.2. A helyszíni szemle tapasztalatai, furatos mintavétel A helyszíni szemlére, a falak vizsgálatára június 16.-án került sor, szép időben (+21 C hőmérséklet és 57% páratartalom mellett). A vizsgálat során elsőként több helyen digitális nedvességmérést végeztünk és az ennek alapján kijelölt helyeken furatos mintavétel is történt. A homlokzaton készült fotón látható, hogy a vakolat a nedvesség és sók hatására 2,5-2,6 m magasságig károsodott, levált, tönkrement. A falak nedvességtartalma jelentős mértékű, sajnos a sótartalom is magas. A mérések szerint a falakban magas a nedvességtartalom (itt a téglafal vízzel v%-ban telített), illetve jelentős a sótartalom is. Ez már a vakolat alatti téglákat is veszélyezteti, ahogy az egyes képeken látható A vizsgálatok eredménye A kúria épületének összes homlokzatán a nedvesség és sók okozta festési és vakolathibák láthatóak. A sók hatására nem csupán a vakolat károsodott, hanem már a vakolat alatti tégla is korrodált (roncsolódott). A legtöbb mintavételi helyeken magas a sótartalom, amely a talajból felszívódással, a járdasózásból és a régi elhanyagolt szennyvízcsatornából is származhat. 2 ISO-MÉDIA Mérnökiroda Tervező Kft.

3 A cementrabic lábazat feletti szakaszon jelentős a nedvesség okozta vakolatkár, amelyet a nedvesség és a sók korrozív hatása együttesen okozott. Alul a lábazat takarja a falszerkezetet, más épületeken nyert tapasztalatok szerint mögötte is hasonló helyezet várható. Amint a további képeken is látszik teljes rekonstrukcióra lesz szükség legalább 2,6-2,8 méter magasságig. A vakolat helyenként levált a falról a külső oldali cementes lábazat nedvességtorló hatása miatt, a párolgási zóna felfelé és befelé terelődött. A lábazati nedvességnek, a szellőzetlenségnek van jelentős hatása a belső térre, a padló és feltöltés évtizedek alatt telítődött vízzel és ez visszahat a csatlakozó falak állapotára. A problémát főként a nedvességgel felszívódott agresszív sók kristályosodása, azok roncsoló hatása okozza. A nedvszívó sók roncsoló hatása az alsó sávban kikezdte a vakolat szerkezetét! A vakolat eltávolítása és elektrolitikus sótalanítás, illetve hatékony szigetelés nélkül ez a folyamat nem állítható meg! Az épület állapota tragikus, mielőbbi felújítása sürgető feladat, mert az épület állagromlása rohamosan erősödik! 3 ISO-MÉDIA Mérnökiroda Tervező Kft.

4 A képeken láthatóan a belső tér is nedves, a falak alul sótól károsodottak, mállik a tégla. A nedvesség és a sók kikezdték a vakolatot. Sajnos a falak telítettek mind a kettővel. Várhatóan nagyon jelentős költség lesz az épület rendbehozatala, mert a sótalanítás és szigetelés önmagában nem elegendő, a belső padló rekonstrukciója, fűtés és szellőzés is szükséges a további állagromlás megakadályozására. 4 ISO-MÉDIA Mérnökiroda Tervező Kft.

5 ELŐÍRÁSOK Nedvességtartalom: Az MI Irányelv szerint: száraz a minta, ha telítettsége : < 20 % nedves : 20-40% erősen nedves : 40-80% vizes : > 80% Sótartalom: Az MI Irányelv szerint: sómentes : < 0,1 tömeg% kissé sószennyezett : 0,1-0,5 tömeg% sószennyezett : 0,5-1,5 tömeg% erősen sószennyezett : > 1,5 tömeg% Mintavételi helyek, nedvességtartalom (m% = tömeg%, v% = térfogat%) Nedves Tömeg Száraz tömeg Nedvesség tartalom Tömeg % Térfogat % Minta anyaga M1a Északnyugati oldal 50,00 g 43,95 g 6,05 g 13,7 m % 65 v % tégla M1f Északnyugati oldal 50,00 g 45,90 g 4,10 g 8,9 m % 42 v % tégla M2a Északnyugati oldal 50,00 g g 5,10 g 11,4 m % 54 v % tégla M2f Északnyugati oldal 50,00 g 46,20 g 3,80 g 8,2 m % 39 v % tégla M3a Délnyugati oldal 50,00 g 45,65 g 4,35 g 9,5 m % 45 v % tégla M3f Délnyugati oldal 50,00 g 47,35 g 2,65 g 5,6 m % 27 v % tégla M4a Délkeleti oldal 50,00 g 44,95 g 5,05 g 11,2 m % 53 v % tégla M4f Délkeleti oldal 50,00 g 46,15 g 3,85 g 8,3 m % 39 v % tégla M5a Délkeleti oldal 50,00 g 46,80 g 3,20 g 6,8 m % 32 v % tégla M5f Délkeleti oldal 50,00 g 47,70 g 2,30 g 4,8 m % 23 v % tégla M6a Északkeleti oldal 50,00 g 45,80 g 4,20 g 9,2 m % 44 v % tégla M6f Északkeleti oldal 50,00 g 46,70 g 3,30 g 7,1 m % 34 v % tégla A telítettségi nedvességtartalom kivésett tégla mintán mérve 21,00 m% A mintavétel sótartalma Minta Összes Vízoldható mg/kg jele ph sótartalom Cl - 2- SO 4 - NO 3 mg/kg Só - 1 7, Só - 2 8, Só - 3 7, Só - 4 6, Só - 5 8, Só - 6 7, A nedvesség- és sótartalom értékelése: A nedvességtartalom a homlokzati lábazati részen jelentős mértékű, de másutt is megvizsgáltuk. A belső falakon digitálisan is megmértük. Az összehasonlításból következtettünk, hogy mindenütt magas lehet. A sótartalom is magas értéket mutat, nem csak a homlokzatokon, a külső oldalon okozott már jelentős vakolati károkat, hanem sajnos már belül is! Szinte az összes szobában hasonló károkat lehet látni. Gyakorlatilag a téglák is károsodtak! A homlokzaton a kristályos sótartalom 1,3-3,6 m% közötti mértéket ért el, meghaladja a védekezéshez szükséges mértéket. A falakban jelentős a nitrát és clorid sók aránya, főként ez okozta a vakolati károkat. Ez a magas sótartalom káros a vakolatra és téglafalakra, feltétlenül elektrokinetikus sótalanítás szükséges! Sótalanítás nélkül nagyon hamar telítődne egy új vakolat is és előjönnek a hibák! Szigetelés sótalanítás nélkül az épület károsodása csak fokozódik, pár év és menthetetlen lesz! 5 ISO-MÉDIA Mérnökiroda Tervező Kft.

6 2.4 A NEDVESSÉG ELLENI KOMPLEX VÉDEKEZÉSI JAVASLATOK A legfontosabb teendők sorendben: a vakolat leverése, a tégla felületek elektrolitikus sótalanítása (kívül és belül) a lábazati falak nedvességfelszívódásának megakadályozása (falszigetelés) ha lehetséges a padló elbontásával a padló leszigetelése is szükséges speciális légpórusos vakolat a károsodott felületeken legalább 2,8 m magasságig FELSZÍVÓDÓ NEDVESSÉG ELLENI VÉDELEM LEHETŐSÉGEI A jelenlegi nedvességpotenciál a falaknál, ha nem működik, vagy nincs falszigetelés, a balra látható módon alakul. A nedvesség-felszívódás a falba magas szintű, a párolgási zóna a lábazat felett kezdődik, a higroszkópos sók felhalmozódtak és belül ma is károsítanak. Feltétlenül el kell távolítani az agresszív sókat a falból! Meglazult károsodott vakolat Nedves faltest +0,14 m Cementrabic lábazat ±0,00m A falak és a padló is átnedvesedett, ez kihat az összes érintett falra, hiszen abból a nedvesség azokba felhúzódik. Mindenképpen javasolható a padlószerkezet és a feltöltés elbontása, a padló alatti vízszigetelés, illetve annak felvezetése a falakra. A szakvéleményben lévő vázlatok csak jellegrajzok, kivitelezésre nem alkalmasak. Nedvességvédelmi lehetőségek: Homlokzaton és belül is aktív elektrolitikus sótalanítás szükséges Kétoldali injektálással készülő vízzár, belső falaknál Reversion aktív falszárító rendszer a homlokzati falknál A homlokzati falszerkezeteknél a REVERSION plusz sótalanító és a falszárító rendszer, a belső függőleges teherhordó falak szigetelésére a szilikon- vagy sziloxán mikroemulziós injektálásos módszer lenne alkalmas. Itt a gravitációs módszerek nem alkalmazhatóak, mivel külső nyomás nélkül nem képes az injektáló anyag a vizet kiszorítani, átvenni annak helyét a pórusokban. Az injektálószert közepes (min bar) nyomással kell a falazatba bejuttatni. A semleges és lúgos ph tartományban a szilikát felületek reaktívak. Így a szilikonok, sziloxánok és szilánok (különböző méretű és típusú és térbeli helyzetű szubsztitúciós csoporttal) rendelkező Si bázisú anyagok már a semleges kémhatású tartományban képesek ezekkel reakció lépni víz keletkezése mellett. A kialakult térháló a szilikát szerkezetet megvédi a folyékony víztől, de a párát átereszti, mivel a gőz fázisú víz molekulák szabadon átjutnak az alkil-láncok között is. Az injektáló szerrel szemben az alábbi követelményeket támasztjuk: A falazat min. 95% relatív nedvességtartalmáig alkalmazható legyen. Kis molekula méretű legyen, ezzel is biztosítsa a jobb penetrációt. UV és kémiai rezisztancia. 6

7 Önkatalizáló legyen a kötése (térhálósodása), azaz a koncentrátum tartalmazzon kötésgyorsító anyagot és ne kelljen alkalikus katalizátorokat alkalmazni utóinjektáló szerként. Ne csak lúgos kémhatású anyagok hidrofóbizálását biztosítsa, hanem a semleges ph tartományban is alkalmazható legyen. A koncentrátum vízzel hígítható legyen. (Az alkoholos oldatok szennyezik a környezetet, korlátozzák az épület használhatóságát az oldószer elpárolgásáig, annak ellenére, hogy a vízzel létesített H-híd kötések miatt a az oldószer párolgása során csekély mértékben növelik a falazat száradásának hatékonyságát. Magas hatóanyagtartalom (azonos hígítás mellett jobb víztaszító hatás legyen elérhető) Ne csökkentse a kapillárisok pára általi átjárhatóságát. A fentiek alapján látható, hogy a magas (>98%) hatóanyagtartalmú amino-alkyl sziloxánok (Schomburg Aquafin IB-2, MC OXAL HSL, Dow Corning ,, ) a legalkalmasabbak erre a feladatra. Ezen injektálószerek a WTA /D Merkblatt szerinti minősítéssel rendelkeznek. A korábban alkalmazott szilikon mikroemulzió koncentrátumok SMK (poli-dimetil sziloxánok) (Wacker Silres BS 550, Schomburg Aquafin SMK, MC OXAL HSP-ME, Maxit Adexin HS-2, ) nem amino- hanem alkoxy csoporttal rendelkeznek, azaz nem autokatalizált a kötés kialakulása és a koncentrátumok hatóanyag tartalma is kisebb. Ha nagyon hézagos, nem tömör a falazat, akkor szükség esetén réskitöltő speciális habarccsal - közepes nyomáson - végzett üregkitöltés is szükséges lehet, hogy az értékes és drága injektálószer ne folyhasson el. Utólagos vízszintes falszigetelés készítése injektálással Kiszáradó faltest +0,14 m 89 cm 100 cm Új légpórusos vakolat Légpórusos lábazat INJEKTÁLÁS Kettős injektáló furatsor készítése, fél furattávolsággal eltolva, egymástól 8-10 cm távolságra a falazat állapotának és a kiválasztott injektáló anyag függvényében. A javasolt furatátmérő 18 mm, a javasolt furattávolság 25 cm. A furatokat úgy kell elkészíteni, hogy azok legalább 1-2 fugasor keresztezzenek ±0,00 m Injektáló furatok tisztítása, portalanítása magas nyomású levegővel Szükség esetén, réskitöltő habarccsal végzett közepes nyomáson történő üregkitöltés. Közepes nyomású injektálás (pl. MC OXAL HSL,) sziloxán mikroemulzió felhasználásával magasnyomású packer -eken keresztül. Anyagfelhasználás min. 26 l/m 2, hígítási arány 1:9. A nyomás lecsökkenése után a többször használható packerek eltávolítása. A furatok feltöltése, közepes nyomáson, réskitöltő habarccsal. Aktív elektrokinetikus védelmi lehetőség A másik megoldás legfontosabb eleme a kapilláris felszívódást megakadályozó, a nedvesség utánpótlást megszüntetni alkalmas REVERSION plusz falszárító eljárás, amely előzetesen a sótartalom problémáját is képes kezelni, megoldani. A készülék (és elektróda hálózata) képes a falakba felszívódott nedvesedési folyamat megfordításával reális időn belül száradást előidézni, emellett az első fázisban javasolt elektrolízis csökkenti a falazat oldott sótartalmát is. 7

8 A REVERSION plusz rendszer telepítése a homlokzatokon javasolható. A belső falak inkább injektálással védhetőek meg. Ismereteink szerint a száradási folyamat, a fal nedvesedésének, nedvesség-utánpótlásának mértékétől függően, egyes esetekben néhány hónapot, magasabb nedvességtartalom esetén többnyire egy évet is igényelhet. Hosszú időn át (évtizedekig) képes a száraz állapot fenntartására. A REVERSION plusz rendszert a homlokzati határoló falak mentén célszerű valósítani. Kiszáradó faltest +0,14 m 89 cm Új légpórusos vakolat Légpórusos lábazat Reversion szondák ±0,00 m Nagy előnye, hogy magassági értelemben a telepítési sík alatt cm-es sávban is történik a száradás. Tehát a nedves zóna akár a talajsík alatt marad. Ez a szigetelt zóna alatti kifagyások lehetőségét csökkenti. Így a falátvágásos és injektálásos módszerekkel szemben nincs szerkezeti károsodás a védett sáv alatti lábazaton sem. 100 cm A REVERSION plusz rendszert meg kell megtervezni! A tervezésnél együtt kell gondolkodni az építész tervezővel, az építészeti megoldások kialakításában, hogy a vakolat-rehabilitáció választott megoldásai összhangban legyenek az alkalmazott megoldással. A védekezés elveihez tartozik még a kétoldali vakolat-rehabilitáció, a károsodott helyeken légpórusos szellőzővakolatok alkalmazása, a lábazaton légpórusos vakolattal. Az épület padlózatát is fel kell újítani, szigeteléssel, fűteni és szellőztetni kell a helyiségeket. A sókról a sók hatásáról, a vakolásról Az épület szerkezetében a talajból felszívódott víz más ásványi anyagok mellett sókat is tartalmaz, amelyek a víz áramlása és falfelületi párolgása folyamán a falazat külső 4-5 cm kérgében halmozódnak fel. A probléma jelentősége abból áll, hogy a sók kristályosodásuk folyamán kialakuló térfogat- növekedése az anyag pórus-szerkezetében a sóoldat telítettsége után a vakolat roncsolódásához vezet. Mivel a sók egy része higroszkopikus tulajdonságú, a térfogat-változással járó reakció a levegő relatív páratartalmának változására is bekövetkezik, évente sokszor, főleg tavasszal és ősszel a nyirkos időben. Tehát az épület falszerkezetének kiszáradását követően is, ha sók nem kerülnek eltávolításra, a károsító mechanizmusok folytatódhatnak. Bár a falszerkezet felújítása során a sókkal szennyezett vakolat cseréjével a káros sók mintegy 70%-ától megszabadulunk, sajnos, a teherhordó falszerkezet szélső 3-4 cm kérgében maradó sótartalom a problémát ismételten előhozhatja. Az újravakoláskor a habarcs falszerkezetre történő feldolgozásakor technológiai víz kerül a szerkezetbe, ez visszaoldja a sók egy részét. A száradás folyamán a szerkezetből kipárolgó víz ezeket a visszaoldott sókat a külső tér (a vakolat) felé szállítja. Tehát az új vakolat is szennyeződik, különösen, ha a fal még nem száradt ki, illetve elmaradt annak szigetelése. Egy normál vakolat normál pórusszerkezettel ennek a terhelésnek (kristályosodás) nem tud ellenállni, ezért a felújításkor légpórusos vakolatot kell használni. Ennek előnye: a falazat kapillárisait nem zárja le, illetve a nagyobb méret; pórusszerkezete miatt a száradással történő sószennyeződésnél nem roncsolódik, mivel a benne található levegő-pórusokat" a só kristályosodása folyamán sem tudja teljes mértékben kitölteni (így az anyagban belső feszültség nem keletkezik). A sók mechanikus eltávolítása A láthatóan erősen károsodott vakolatok esetén lehet szükséges a falazatok só-mentesítése, a sók eltávolítása. Az épület falazata a kapillárison keresztül a nedvességet felszívta. 8

9 A vízben lévő ásványi sók az épület falazatában valamint vakolatában a higroszkópos tulajdonságuk révén roncsolást végeznek, ezért szükséges a felázott, felvizesedett vakolatot eltávolítani, legalább a nedvesedési vonal plusz cm (min. egy falvastagság) ráhagyással. A falfelületét meg kell tisztítani, a megtisztított falfelületet belső felületeken 1,0 m magasságig sótalanítani kell (ideiglenes vakolatba ágyazott hálóelektróda, elektrolízis segítségével). A sikeres sóeltávolítás után egy légpórusos vakolati rendszer kerüljön felhordásra, ami a falfelület kipárolgását, száradását és a falban maradt sók elraktározását megoldja. Erre a vakolatrendszerre azért van szükség, mivel a sima normál vakolat nem képes a falban lévő ásványi sóknak ellenállni így száradás után is gyorsan károsodhat. A légpórusos vakolatok előnye, hogy a fal felületére jutott ásványi sókat elraktározza, megkötés, megszilárdulás után hidrofób (nem képes a környezetéből nedvességet magába szívni). Az elkészített, megszilárdult légpórusos vakolatra minden esetben csak páraáteresztő festés vagy felületképzés (szilikát anyagú és nem gipszes glettelés) alkalmazható. A vakolat leverése, a felület előkészítése: Nagyon fontos a megfelelő vakolási magasság megválasztása, mert ezen múlik, hogy véglegesen megszabadulunk-e a sóktól. Célszerű nedvességméréssel megállapítani, hogy meddig vizes a fal, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a szemmel látható károsodás fölött legalább cm ráhagyással kell kijelölni a vakolatleverés határát. A régi vizes falról a nedves, salétromos vagy penészes vakolat eltávolítandó, a fugákat 1-2 cm mélységben ki kell tisztítani, majd a felületet portalanítani kell. Az épületek belső terében a padozati szegélyeket is fel kell bontani, és a vakolatot innen is el kell távolítani. Vakolás sótároló funkciójú, légpórusos, úgynevezett szárító vakolattal A vakolásnál javasolt vezetősín használata a legmegfelelőbb minőség elérése érdekében. A falazatok felületének bizonytalan teherviselő képessége esetén a gúzba beépülő, korrózióálló vakolattartó rabicháló lehet szükséges. Az utólagos falszigetelés megvalósulása után a légpórusos szárító vakolat-rendszerek alkalmazása mindenképpen indokolt, hogy a falszerkezetbe szorult maradék nedvességtől és sóktól véglegesen megszabaduljunk. A légpórusos vakolatot soha ne alkalmazzuk foltszerűen, hanem mindig sávban, legalább egy falazati síkra kiterjedően. Légpórusos vakolatok: Önálló védekezési módszerként való alkalmazása nem lehet tartós megoldás. A felszívódó nedvesség és az erős sóterhelés hatása ellen, nem tud tartós védelmet nyújtani a hagyományos légpórusos vakolás. Egy egyszerű légpórusos vakolat csak néhány évig biztosít megfelelő minőségű felületet, utána a felületen vizesedési nyomok, só-kivirágzás jelennek meg, mert a falban maradt higroszkópos sók jelen esetben a clorid- és szulfát-ionok elkezdik elnedvesíteni a vakolatot. Ez akkor is bekövetkezik, ha a talaj felől a fal nem kap nedvesség-utánpótlást, mert a levegőből is képes kivonni a nedvességet emiatt higroszkópos. Ugyanakkor a jelenleg száraz falfelületek időszakosan újra nedvessé válhatnak. Itt kell megjegyezni, hogy a német WTA előírás 3 fejezetében:..a falazat nedvességmentesítése egyedül a WTA javító vakolatokkal nem lehetséges.. A só és nedvesség károsítása, a lábazati részen, a helyenként jól láthatóan sóval terhelt részeken, feltétlenül teljes vakolat-rekonstrukciót követelnek. Vakolatrehabilitáció A homlokzati vakolatot kizárólag a műemlékvédelmi elveknek megfelelően, az erre kialakított speciális (WTA-előírás szerinti struktúrájú) vakolati rendszerrel lehet kivitelezni, mégpedig az alábbiakban megjelölt vakolat-rendszerrel, kiemelt sótároló képességű vakolatot kell felhordani. 9

10 Az alkalmazható rendszer a következő: (megemlítve itt kettőt, de más, ezzel egyenértékű rendszer, pl. Lasselsberger, CAPAROL, STO, MC-Bauchemie, Sakret, Terranova, stb. is alkalmazható) BAUMIT Sanova sólekötő-gúzoló BAUMIT Sanova Puffer alapvakolat 2 cm BAUMIT Sanova Vakolat W simító-fedővakolat 1-2 cm. BAUMIT Szilikát alapozó BAUMIT Szilikát Vakolat simító-fedővakolat 1 cm. BAUMIT Szilikát alapozó és fedő festék vagy: OXAL VSM tapadóhíd 50-70% felülettel OXAL PGP sótároló alapvakolat 1-2 cm OXAL WP javítóvakolat 2 cm Disamo Feinputz Weiss simító-fedővakolat 3 mm. E szárító jellegű légpórusos vakolatrendszerek előnye, hogy az alapvakolat rendkívül nagy porozitása révén több sót képes tárolni, mint más, nem WTA-vakolatok. További jellemzője, hogy az előfröcskölés után nagy vízszívó képességű 2-3 cm vastag alapvakolat kerül felhordásra, ami a falban maradt kis mennyiségű sókat képes pufferként tárolni. A fedővakolat viszont a hidrofóbizált anyag következtében nem engedi magába a vizet, csak párolgással képes a nedvesség elhagyni e rétegen át a falat. Így e vakolatok élettartama hosszabb a hagyományos adalékszeres, vagy más légpórusos vakolatokhoz képest. A homlokzati festékek anyagát össze kell hangolni a légpórusos vakolattal. Műanyag bázisú (vizes diszperziós) festés, gipszes glettelő anyagok alkalmazása tilos, mert a kipárolgási felületet lezárják, a száradási folyamatot megakadályozza. Amennyiben a fentiekben javasolt védekezési módok komplexen megvalósulnak, csak akkor lehet garantálni a falak teljes kiszáradását és azok tartósan száraz állapotát. A REVERSION pusz aktív sótalanító rendszerről A REVERSION plusz elektrokinetikus sótalanító rendszer kiépítésére a teszünk javaslatot. Első ütemben a hálóelektródás sótalanítás készüljön el, kb.3-4 hetes üzemidővel, speciális hálóelektródával, speciális sótalanító vezérléssel, csepegtetéses nedvesen tartással. A sótalanító rendszer komponensei: o o Reversion intelligens vezérlő-modul az elektromos kapcsolótábla mellett Homlokzaton kiépített Reversion hálóelektródás sótalanítási rendszer, ideiglenes vakolatban, nedvesen tartással, később eltávolítva, 0-1,0 m magasság között A földszinti falak jelentős nedvesség-tartalma és magas sótartalma aktív megoldást tesz szükségessé. A földszinti falakon, azok vakolatának eltávolítása után, a sótároló funkciós légpórusos vakolat elkészítését megelőzően kb. 2-3 hónappal ideiglenes mészvakolatba ágyazott 100 cm magas speciális háló-elektródát kell elhelyezni, nem korrodálódó kötésekkel rögzítve. Ezt a hálót be kell kötni a REVERSION plusz sótalanító rendszer vezérlésébe! A sótalanítást mintavételekkel figyelemmel kell kísérni! A sikeres sótalanítást követően lehet a légpórusos vakolatot és a felületképzést véglegesen elkészíteni. A sótartalom jelentős (kb. 0,5%-ra történő) mérséklődése esetén a vakolat és a hálóelektróda eltávolítandó. Földszinten a fal felületképzésénél szerelő (vezetékrögzítő) gipsz, gipszes glettelés és vizes diszperziós festések használata szigorúan tilos! 10

11 Összefoglalás A Répcelak Radó kúria műemlék épületének falai nedvesek, sóval is jelentős mértékben szennyezettek. Az épület rekonstrukciója előtt mindenképpen meg kell oldani a falak nedvesség és agresszív sók elleni védelmét, tehát a sótartalom elektrolitikus eltávolítását. Javaslatunk szerint épületen belül injektálás, a homlokzatokon a REVERSION plusz sótalanító és utána a falszárító rendszer alkalmazása lehet optimális a tapasztalt problémák megoldására. Új légpórusos vakolat A homlokzat és a lábazat felújítása csak a falak elektrolitikus sótalanítása és sikeres szigetelése után kivitelezhető! Kiszáradó faltest 89 cm Légpórusos lábazat Reversion szondák Az injektálás utáni természetes száradás kéthárom évig is tarthat. A homlokzatok aktív falszárításának hatására a száradás ideje közel egy évre lecsökkenhet. Sajnos a belső téri falak nedvességtartalma sem alacsonyabb és a sótartalmuk is jelentős. Javasoljuk a teljes rekonstrukciót, vagyis a padló alatti szigeteléssel is védeni belső teret és a falakat. Fűteni és szellőztetni kell az épületet a száradás érdekében. +0,14 m 100 cm ±0,00 m Kiviteli szinten kell megtervezni a teljes szigetelési megoldást. Az építész tervek gondoskodjanak a lábazati burkolat, a WTA rendszerű légpórusos (szárító) vakolat megoldásáról, kívül és az épületen belül egyaránt. Költségbecslés A legfontosabb a REVERSION hálóelektródás sótalanító rendszer telepítése. REVERSION sótalanítás a homlokzati fő falak mentén kívül és belül is: kb Ft/fm + ÁFA x 94 fm = Ft+ ÁFA Injektálásos felszívódás elleni védelem a belső (megmaradó) fő falak mentén: (1,2 szorzóval a ferde sík miatt) kb Ft/fkm.m 2 + ÁFA x 1,2 x 19 m 2 = Ft + ÁFA REVERSION falszárítás és felszívódás elleni védelem a homlokzati fő falak mentén: kb Ft/fkm.m 2 + ÁFA x 28 m 2 = Ft + ÁFA Légpórusos vakolási munkák (vakolatleverés és állvány nélkül fajlagos ár) Kb Ft/m 2 + ÁFA Megjegyzés: az fkm.m 2 jelölés === vízszintes falkeresztmetszeti négyzetmétert jelent. A sótalanítást és a szigetelési rendszert feltétlenül meg kell tervezni. A költségbecslés pontossága ±10%. A szakértői vélemény érvényessége június 22. A szakvéleményben lévő vázlatok jellegrajzok, kivitelezésre nem alkalmasak. ISO-MÉDIA Mérnökiroda Tervező Kft. Zádor Oszkár 11

12 A nedvesedés elleni védelem lehetőségei, részletes elemzés Ismertetésünk nem a konkrét megoldásról szól, csupán röviden összefoglaljuk azokat a módszereket, amelyeket a szakma a falazatok védelmére alkalmaz. Ennek a résznek csupán a tájékoztatás szerepét szánjuk, hogy összevethetőek legyenek az eltérő módszerek, előnyeiket és hátrányaikat egyaránt megemlítve. A nedvesedés elleni utólagos védelem olyan eljárások és eszközök összességét jelenti, amely képes az épületszerkezetekbe felszívódott nedvesség (és só) eltávolítására illetve csökkentésére. Ennek hatására a használat számára szükséges légállapot- és szárazsági követelmények teljesülnek. A védelem több, egymás hatását kiegészítő eszköz, vagy módszer alkalmazásával biztosítható megbízhatóan. Mechanikai eljárások A mechanikai eljárások során a falba vízszintes szigetelő réteget juttatnak be, amely megszakítja azokat a kapillárisokat, amelyek a vízfelszívódásban szerepet játszanak. Sok esetben megoldják a nedvesség-felszívódás okozta gondokat, de a falban lévő és visszamaradó sókkal nem, tudnak mit kezdeni. Kiszáradó faltest Fûrészelés-szigetelés Nedvességfeldúsulás Só okozta károsító hatás Esetenként penészedés! Ilyenek lehetnek: - a szakaszos falátvágás - a fal átfűrészeléses védelme - a fémlemez besajtolás - a furatsoros falátvágás A falátvágás készülhet láncfűrésszel, sodronyra erősített gyémántszemcsés gyűrűs megoldással. A vágás szakaszos kb. 2-3 méter hosszan történik. Ezután szigetelő lemezt fűznek a falba, kiékelik és cementhabarcs injektálással zárják le. A hullámosított koracél lemezeket préslevegős berendezéssel sajtolják a fugákba. Jó megoldás, de csak ott alkalmazható ahol teljesen átmenő fugákkal, szabályos falazat készült 12

13 Fúrt és injektált vegyi fal-szigetelések A vegyi falszigetelési eljárással, előzetes furatsor készítésével, olyan anyagot juttatnak be a falba, amely ott szétterjedve - a fal anyagával reakcióba lépve - vízzáró réteget képez és ez megszakítja azokat a kapillárisokat, amelyek a vízfelszívódásban szerepet játszanak. Problémái megegyeznek az előzővel. A furatok készülhetnek egy oldalról, két oldalról, lehetnek egysorosak, vagy kétsorosak. A furatátmérő egyszerű gravitációs injektálás esetén mm, de nyomásos injektálás esetén csak mm. Kiszáradó faltest Vegyi injektálás Esetenként penészedés! Nedvességfeldúsulás Só okozta károsító hatás Téglába mélyített furatsor lejtős, egymáshoz képest pontosan párhuzamos kell, hogy legyen. A pontatlanság a szigetelő sáv megszakadásához vezethet. A habarcshézagban készített furatsorok vízszintesek. Az alkalmazott vegyi anyagok a kapilláris nedvességmozgás megakadályozására irányulnak, a pórusokat szűkítik, eltömik, hidrofobizálják. Elektromos eljárások Az elektromos eljárások aktív, vagy passzív módon a nedves falak elektrofizikai viszonyait befolyásolják, tekintettel arra, hogy a falban lévő felszívódott nedvesség mindig sóoldatnak tekinthető. Az elektrofizikai eleven működő berendezések az elektromos mezőt mesterségesen hozzák létre, olyan hatást keltve, hogy a vízmozgás a felszívódás irányával ellentétesen jöjjön létre, szárítva a falazatot. Az aktív módszerek jól tervezhetőek, az eredmény tartós és a falszerkezet általában hamar kiszárad. A száraz-nedves átmeneti zóna nem egy vékony vonal mentén alakul, hanem kb cm magas sáv. E módszer szerint működő készüléket több kivitelező is 15 év garanciával telepíti (Pl.REVERSION ). Kiszáradó faltest Elektromos szonda Az aktív elektrofizikai módszereket ma már az elektrokémiai sótalanítási eljárásokkal Nedvesség eltávozása kötik össze. A sótalanítás ideje gyors, megfelelő nedvesen tartás mellett sokszor csak 3-4 hét. Egyes eljárások (pl. a továbbfejlesztett REVERSION PLUSZ ) alkalmasak a kombinált védekezésre, jó hatékonyságú sóeltávolítást és szárítást is végeznek, de az elektródák korrózióját megakadályozni csak ezek az eljárások képesek. 13

14 Szellőző épületszerkezetekkel történő védekezés A korábbi évtizedekben több, egymástól eltérő, módszert is alkalmaztak, amelynek alapelve a falazatba került nedvesség szellőztetéssel történő eltávolítása volt. Ezek többnyire sikertelennek bizonyultak, de akad olyan is amelynek alapelveit mai korszerűbb szerkezettel sikerrel lehet alkalmazni. A szárító-szivárgó aknák, a külső pincefali részen, sokszor előnyösnek látszottak, de több esetben karbantartási gondok miatt nem működtek megfelelően. Ma már van lehetőség az elv alkalmazására. A korszerű formasajtolt drénlemezek alkalmasak a nedvesség távoltartására, egyben a szerkezetek szellőztetésére is. A külső alkalmazású felületi védelmet nyújtó drén-lemezek jelentős mértékben csökkenthetik a lábazati falba felszívódó nedvességet. 14 A műkőből, terméskőlapból álló szellőző lábazatok olykor sikeresen oldották meg egyrészt a lábazati szellőztetést, másrészt a csapóeső elleni védelmet, sőt esztétikusan kialakítható lábazatok készültek így. Az átszellőztetett lábazatok egyetlen, de igen nagy hátránya, hogy meglehetősen költségesek. Működőképességük feltétele a tökéletes hátszellőzés biztosítása. Sok esetben a lábazat elkészül, sajnos szellőzés nélkül és így éppen lényegét veszíti, nem tudja a száradást biztosítani. Jó szellőző lábazat kialakítása rendkívül nehéz és helyigényes. Falfelületre nem helyezhető, mert nagy az előreállása, kizárólag visszavésett lábazattal oldható meg. A hátoldali szellőző rés, alsó beszellőző és felső esőtől védett kiszellőző nyílás kialakítása alapfeltétel, ezek nélkül nem működik! Esetünkben a lábazat mentén nincs mód terepszint alatti beavatkozásra, a hátul szellőztetett kő lábazat alkalmazása itt nem javasolható! A szellőző, vagy légpórusos vakolatok, azon az elven alapulnak, hogy a falazatban lévő nedvesség által szállított sótartalom ne a felületen, hanem a vakolat és fal találkozásánál, illetve a vakolatban rakódjék le. Ennek az a jelentősége, hogy a só, a vakolat tárolási képességétől függően, nem jelenik meg a felületen, de a nedvesség akadálytalanul eltávozhat.

15 Önmagában alkalmazni ezeket nem ajánlott, célszerű más szigetelési eljárásokkal kombinálni. Egyes esetekben a szellőző (szárító) vakolat önmagában képes a fal nedvességtartalmát jelentősen csökkenteni, száradást előidézni. Hatására a felület nem lesz foltos és sokáig megtartja esztétikus jellegét. Természetesen a felszívódott nedvességtől, a sótartalomtól függően a vakolat előbb-utóbb telítődik. Ez többnyire 3-5 év, kis nedvesség- és sótartalom esetén esetleg 8-15 év alatt következik be. Ezeket a vakolatokat azonban csak meszelni vagy olyan szilikátfestékekkel festeni lehet, amelyek nem zárják le a szellőzést biztosító pórusokat!! Az épületen, a károsodott falfelületeken, a teljes vakolatleverés és a fugák kitisztítása után, előnyösen alkalmazhatóak, segítik a nedvesség eltávozását, emellett alkalmasak a tartósan esztétikus felületképzésre. 15

16 A padló-szellőztetéses védelem elvei A legtöbb történelmi (műemlék, vagy műemlék jellegű) épület nem rendelkezik talapára talajnedvesség ellen védő szigetelt padlóval. Az ilyen épületekben megépült, többnyire kő anyagú, belső padlószerkezet közismerten páratorló hatású, amely a falak felé tereli a talajból felszálló jelentékeny nedvességet (a talajpárát). A falakba felszívódott (talaj)víz különböző oldott sókat is szállít, ezek a falak felszínére párolgással jutva, ott kikristályosodnak, amely térfogat-növekedése révén a nedvesség (és fagy) által amúgy is jelentős roncsoló hatást csak fokozza. Mindenképpen meg kell ezt a folyamatot akadályozni, de a történelmi épületeknél a padlót sajnos nem minden esetben szabad leszigetelni, mert ez csak növeli a falak nedvesség-terhelését. Megoldást csak az aktív szellőzetett megoldást jelent. Ennek lényege, hogy a padló alatti kavicsrétegben egy szellőztető dréncső-hálózatot alakítanak ki. Ez még nem lenne akkora újdonság. Viszont más hasonló rendszerekkel ellentétben ez a rendszer már aktív, vagyis a párát a padló alatti kavicsrétegből ventillátorral mozgatott levegő viszi el. A pára-érzékelővel vezérelt (megfelelő helyekre) beépített kisteljesítményű ventillátorok a csőrendszerben lévő levegőt csekély sebességgel mozgatják és a homlokzatra kivezetett csövekbe jutó (talaj)nedvességet elszállítják. Ezáltal a talajt, a padló alatti kavicsréteget szárítják, így a falak felé nem jut jelentékeny nedvesség, megakadályozva a falak nedvesedésének növekedését. Párateresztő homlokzati bevonat WTA vakolati rendszer Szellőzetettt kő lábazat Kiszáradó faltest 2-3 % Padló kő lapokból Nedvesség (pára)eltávozása a szellőztetés által a csöveken Padlót szellőztető aktív rendszer 16

Pálffy villa Mosonmagyaróvár

Pálffy villa Mosonmagyaróvár Pálffy villa Mosonmagyaróvár homlokzati falszerkezetének nedvesség- és só-állapotvizsgálata, a szigetelésre javasolt megoldások Megbízó: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 9200 Mosonmagyaróvár Fő utca

Részletesebben

Győr, Kossuth Lajos u. 28.

Győr, Kossuth Lajos u. 28. Győr, Kossuth Lajos u. 28. Műemlék lakóépület homlokzati falszerkezetének nedvesség- és só-állapotvizsgálata, a falak felszívódó nedvesség elleni védelme, AKTUALIZÁLT Kft. 9023 Győr, Ifjúság körút 41.

Részletesebben

ÁRAJÁNLAT UTÓLAGOS SZIGETELÉS-KIVÁLTÁS

ÁRAJÁNLAT UTÓLAGOS SZIGETELÉS-KIVÁLTÁS ÁRAJÁNLAT UTÓLAGOS SZIGETELÉS-KIVÁLTÁS Tárgy: Pusztasomorjai Katolikus Templom kapilláris víz elleni szigetelése Tartalma: Előzmények Az épület leírása Megoldási javaslat 1. Kapilláris vizesedés a falazatban

Részletesebben

UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN. dr. Kakasy László 2014.

UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN. dr. Kakasy László 2014. UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN dr. Kakasy László 2014. ÉPÜLETDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK, MINT A FELÚJÍTÁSI TERVEZÉS ALAPJAI 1. Az épületszerkezetek anyagának,

Részletesebben

Nedves, sóterhelt falak és vakolatok. Dr. Jelinkó Róbert TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEK REHABILITÁCIÓJA, VÁROSMEGÚJÍTÁS ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT.

Nedves, sóterhelt falak és vakolatok. Dr. Jelinkó Róbert TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEK REHABILITÁCIÓJA, VÁROSMEGÚJÍTÁS ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Nedves, sóterhelt falak és vakolatok Dr. Jelinkó Róbert Nedves, sóterhelt falak és vakolatok Alapelvek és a gyakorlat Az állagmegőrzés eredményei Parádsasvár

Részletesebben

Győr, Kossuth Lajos u. 28.

Győr, Kossuth Lajos u. 28. Győr, Kossuth Lajos u. 28. Műemlék lakóépület a földszinti falak felszívódó nedvesség elleni szigetelés kiviteli terve Kft. 9023 Győr, Ifjúság körút 41. Zádor Oszkár 30-9577313 okl. építészmérnök, vezető

Részletesebben

ÉPÜLETEK REKONSTRUKCIÓS TERVEZÉSE

ÉPÜLETEK REKONSTRUKCIÓS TERVEZÉSE Magasépítéstan II. ÉPÜLETEK REKONSTRUKCIÓS TERVEZÉSE 4. 7. Előadás: Fémlemez Nedves pincefalak, táblás és szalagfedések lábazatok fenntartható felújítása MET.BME.HU 2013 / 2014 I. Szemeszter BME MET 2014/2015

Részletesebben

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság SANOVA FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Tökéletes felújítás FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Rendszerek Alkalmazás Elôkészítés Vakolat- ill. höszigetelô réteg Sanova Rendszer K mérsékelten nedves és csekély

Részletesebben

Épületlábazatok. Javítás, felújítás

Épületlábazatok. Javítás, felújítás Épületlábazatok Az épületek lábazata sokkal inkább ki van téve a nedvesség hatásainak, mint a felmenő, hiszen a talajból is folyamatosan nedvesség éri, és a fröccsenő esővízből is oda jut a legtöbb. A

Részletesebben

VIZES FALAK SZIGETELÉSE HÁZILAG

VIZES FALAK SZIGETELÉSE HÁZILAG VIZES FALAK SZIGETELÉSE HÁZILAG Vállalkozásunk az OBEX injektáló krémet elkezdte Magyarországon is forgalmazni. A kereskedelmi mennyiségű importot megelőzően több éve alkalmaztuk az anyagot felszálló nedvesség

Részletesebben

PUSZTASOMORJA KATOLIKUS TEMPLOM LÁBAZATI FALSZERKEZETEINEK FELÚJÍTÁSI JAVASLATÁHOZ

PUSZTASOMORJA KATOLIKUS TEMPLOM LÁBAZATI FALSZERKEZETEINEK FELÚJÍTÁSI JAVASLATÁHOZ KÖLTSÉGVETÉS KIÍRÁS LÁBAZATI FALSZERKEZETEINEK FELÚJÍTÁSI JAVASLATÁHOZ Összeállította: PATAKY ÉS HORVÁTH ÉPÍTÉSZIRODA KFT. 2000 Szentendre, Deli Antal utca 34. A MENNYISÉGEI A MEGBÍZÓ ÁLTAL RENDELKEZÉSÜNKRE

Részletesebben

Épületvizsgálat és javaslat

Épületvizsgálat és javaslat Épületvizsgálat és javaslat A jegyzőkönyv 6 oldalt tartalmaz. Készítette: okleveles építészmérnök 21-0146 Műemléki épületdiagnosztikai szakértő szigetelő szakmérnök építésügyi szakértő BÉK szakértői eng.szám:

Részletesebben

Oxal. Technológiai kézikönyv. Oxal értékmegóvás: van benne rendszer.

Oxal. Technológiai kézikönyv. Oxal értékmegóvás: van benne rendszer. Oxal értékmegóvás: van benne rendszer. szigetelés kapilláris nedvesség ellen utólagos külső oldali szigetelés belső oldali szigetelés nedves és sóterhelt pincefalak belső és külső oldali helyreállítása

Részletesebben

Utólagos vízszigetelés

Utólagos vízszigetelés LOGO Utólagos vízszigetelés irányelvek és gyakorlati megoldások készítette: Bors László üzletágvezető Miért kell szigetelni? Nedvesség csapadék, pára, talaj Miért kell szigetelni? Sóterhelés Nitrátok,

Részletesebben

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Helyszín: Felelős tervező: Szajki Mátyás okleveles építész, eng. szám: É 01-0295 8251 Zánka, Naplemente

Részletesebben

Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május)

Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május) Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május) Az épület megnevezése, címe Szakvélemény A szakvélemény az Ybl Miklós tér l. szám alatti Várkert Bazár épületének

Részletesebben

SZIGETELÉSI SZAKVÉLEMÉNY ÉS FELÚJÍTÁSI JAVASLAT

SZIGETELÉSI SZAKVÉLEMÉNY ÉS FELÚJÍTÁSI JAVASLAT SZIGETELÉSI SZAKVÉLEMÉNY ÉS FELÚJÍTÁSI JAVASLAT Épület címe H-1056 Budapest, Papnövelde utca 2. egykori Ráth-ház munkaszám: 26/2014 projektszám: 2718 2014. november 17. Megbízó: Társasházi lakóközösség

Részletesebben

DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek

DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek Gazdaságos és megbízható DEITERMANN épületvízszigetelõ termékek és rendszerek Talajnedvesség, csurgalékvíz vagy talajvíz a gond? Melyik rendszer a megfelelõ? A

Részletesebben

POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: ; fax: Adóig. azonosító:

POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: ; fax: Adóig. azonosító: POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: 388 1708; fax: 388 1702 Adóig. azonosító: 10442454-2-41 homlokzat felújításának tervezése munkához 1. Előzmények: A Borbás Építész Műterem Kft. nevében

Részletesebben

THE ULTIMATE RISING DAMP TREATMENT. A felszálló nedvesség legkorszerűbb kezelése Tiszta, Könnyű, Hatékony

THE ULTIMATE RISING DAMP TREATMENT. A felszálló nedvesség legkorszerűbb kezelése Tiszta, Könnyű, Hatékony THE ULTIMATE RISING DAMP TREATMENT A felszálló nedvesség legkorszerűbb kezelése Tiszta, Könnyű, Hatékony Gyors, tiszta és hatékony felszálló nedvesség elleni védelem a Dryroddal: A felszálló nedvesség

Részletesebben

Utólagos vízszigetelés a műemlékvédelemben 1

Utólagos vízszigetelés a műemlékvédelemben 1 INJEKTÁLT TECHNOLÓGI GIÁK Utólagos épületszigetelések sek gyakorlati tapasztalatai Dér István épületszigetelő szakmérn rnök DER Építő és Szigetelő Bt. E-mail: mail:info info@derbt.hu WEB: Tevékenys kenységi

Részletesebben

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Xella Magyarország Kft. ásványi hőszigetelő lapok anyagjellemzők Ásványi és tömör Magasfokú hőszigetelőképesség Természetes

Részletesebben

RETINA AMBULANCIA KIALAKÍTÁSA

RETINA AMBULANCIA KIALAKÍTÁSA TARTALOMJEGYZÉK A SZTE ÁOK SZEMÉSZETI KLINIKA RETINA AMBULANCIA KIALAKÍTÁSA ÉPÍTÉSI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ Címlap Tervezői nyilatkozat és aláírólap Tartalomjegyzék Műszaki leírások Mellékletek: Á-01

Részletesebben

Amire a munkához szüksége van:

Amire a munkához szüksége van: Amire a munkához szüksége van: Vastagbevonó Földdel érintkező épületrészeknek a talaj nedvességével, nem nyomó talajvízzel és feltorlódó szivárgóvízzel szembeni védelmére. Alkalmas: függőleges és vízszintes

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

Rétegrendi és felújítási javaslat só- és nedvességterhelt épületekről

Rétegrendi és felújítási javaslat só- és nedvességterhelt épületekről Rétegrendi és felújítási javaslat só- és nedvességterhelt épületekről A megvizsgált objektum neve: Nyíregyháza Bárthory-Deák F. u. saroképület A helyszíni vizsgálatot végezte: Hámori László és Munkácsi

Részletesebben

ÉPÜLETEK UTÓLAGOS SZIGETELÉSE TALAJNEDVESSÉG, ÉS TALAJVÍZ ELLEN. dr. Kakasy László 2016.

ÉPÜLETEK UTÓLAGOS SZIGETELÉSE TALAJNEDVESSÉG, ÉS TALAJVÍZ ELLEN. dr. Kakasy László 2016. ÉPÜLETEK UTÓLAGOS SZIGETELÉSE TALAJNEDVESSÉG, ÉS TALAJVÍZ ELLEN dr. Kakasy László 2016. UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK INDOKOLTSÁGA Régen nem szigeteltek Szigetelés anyaga elöregedett Hibásan elkészített szigetelés

Részletesebben

A KAPILLÁRISAN FELSZÍVÓDÓ NEDVESSÉG: OKOK ÉS A MEGOLDÁS

A KAPILLÁRISAN FELSZÍVÓDÓ NEDVESSÉG: OKOK ÉS A MEGOLDÁS A KAPILLÁRISAN FELSZÍVÓDÓ NEDVESSÉG: OKOK ÉS A MEGOLDÁS PREZENTÁCIÓNK TÉMÁI A kapilláris nedvesség tünetei és az ez által keletkező problémák Mi okozza a kapilláris nedvességet? Szigetelési eljárások A

Részletesebben

ÉPÜLETEK UTÓLAGOS SZIGETELÉSE TALAJNEDVESSÉG, ÉS TALAJVÍZ ELLEN. dr. Kakasy László 2017.

ÉPÜLETEK UTÓLAGOS SZIGETELÉSE TALAJNEDVESSÉG, ÉS TALAJVÍZ ELLEN. dr. Kakasy László 2017. ÉPÜLETEK UTÓLAGOS SZIGETELÉSE TALAJNEDVESSÉG, ÉS TALAJVÍZ ELLEN dr. Kakasy László 2017. UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK INDOKOLTSÁGA Régen nem szigeteltek Szigetelés anyaga elöregedett Hibásan elkészített szigetelés

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés

Város Polgármestere. Előterjesztés Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Szily-kastély alagsorának

Részletesebben

Alkalmazástechnikai Útmutató. Alépítményi szigetelés

Alkalmazástechnikai Útmutató. Alépítményi szigetelés Alkalmazástechnikai Útmutató Alépítményi szigetelés 2006 EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕK TELJES FELÚJÍTÁSA Alépítményi szigetelés RÉTEGRENDEK 1. Talajnedvesség elleni szigetelés általános rétegfelépítés

Részletesebben

ÉPÜLETEK UTÓLAGOS SZIGETELÉSE TALAJNEDVESSÉG, ÉS TALAJVÍZ ELLEN. dr. Kakasy László 2019.

ÉPÜLETEK UTÓLAGOS SZIGETELÉSE TALAJNEDVESSÉG, ÉS TALAJVÍZ ELLEN. dr. Kakasy László 2019. ÉPÜLETEK UTÓLAGOS SZIGETELÉSE TALAJNEDVESSÉG, ÉS TALAJVÍZ ELLEN dr. Kakasy László 2019. UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK INDOKOLTSÁGA A XX. szd. első évtizedeiben nem szigeteltek általánosan Szigetelés anyaga elöregedett

Részletesebben

7/3 Szigetelések hibái

7/3 Szigetelések hibái ÚJ OTÉK 7/3 1 7/3.1 A szigetelés funkciója Az épület szerkezeteit védő szigetelések fő funkciója és célja, hogy a falakat és padlószerkezeteket megóvja és elhatárolja a víznyomástól, talajnedvességtől,

Részletesebben

Mit tartalmaznak a szigetelő krémek? Szilikonok

Mit tartalmaznak a szigetelő krémek? Szilikonok Mit tartalmaznak a szigetelő krémek? Szilikon Emulzióképző Víz Oldószer Stabilizáló Safeguard szigetelőkrém Gyengébb krémek >60% 10-15% (kb. 1%) (70% felett) Szilikonok (Homok)kvarcból származik A szilikon

Részletesebben

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%...

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%... Költségvetés főösszesítő 1/6 oldal Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1. Építmény közvetlen költségei...... 1.2 Akadályoztatási költség...%... 1.3 Építés közvetlen költségei...... 2.1 Árkockázat fedezet

Részletesebben

Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL

Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL 2012. - 1 - 1. Rekonstrukciós munkák A bontási munkák során a falazott szerkezetek felületéről

Részletesebben

Tömény szilikon mikro-emulziós injektálószer a falazatokban a felszivárgó nedvesség elleni vegyi akadály kialakítására

Tömény szilikon mikro-emulziós injektálószer a falazatokban a felszivárgó nedvesség elleni vegyi akadály kialakítására Mapestop Tömény szilikon mikro-emulziós injektálószer a falazatokban a felszivárgó nedvesség elleni vegyi akadály kialakítására ALKALMAZÁSI TERÜLET A nedvességfelszivárgás miatt problémás régi vagy új

Részletesebben

Felújítási, technológiai javaslat só- és nedvességterhelt épületekről

Felújítási, technológiai javaslat só- és nedvességterhelt épületekről Felújítási, technológiai javaslat só- és nedvességterhelt épületekről A megvizsgált objektum neve: Szent József Plébánia és Rendház Az objektum címe: Salgótarján, Acélgyári u. 1-3. A vizsgálat időpontja:

Részletesebben

MAPESTOP KIT DIFFUSION LASSÚ DIFFÚZIÓS RENDSZER KAPILLÁRISAN FELSZIVÁRGÓ NEDVESSÉG ELLENI VEGYI GÁT KIALAKÍTÁSÁRA HASZNÁLATI UTASÍTÁS

MAPESTOP KIT DIFFUSION LASSÚ DIFFÚZIÓS RENDSZER KAPILLÁRISAN FELSZIVÁRGÓ NEDVESSÉG ELLENI VEGYI GÁT KIALAKÍTÁSÁRA HASZNÁLATI UTASÍTÁS MAPESTOP KIT DIFFUSION LASSÚ DIFFÚZIÓS RENDSZER KAPILLÁRISAN FELSZIVÁRGÓ NEDVESSÉG ELLENI VEGYI GÁT KIALAKÍTÁSÁRA HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1 1 1 III ÖSSZETÉTEL (A lenti termékekből egy szett 8db-ot tartalmaz)

Részletesebben

..hogy falaink is fellélegezhessenek! DÉR POR hidrofóbizáló légpórusképző habarcsadalékszer

..hogy falaink is fellélegezhessenek! DÉR POR hidrofóbizáló légpórusképző habarcsadalékszer DÉR POR hidrofóbizáló légpórusképző habarcsadalékszer Alkalmazási területek: DÉR POR nedves falak utólagos kiszárítására, sóvirágzások megszüntetésére külső és belső térben egyaránt, ahol a falazat relatív

Részletesebben

Kiegészítő szolgáltatásaink: Szigetelés Salétrommentesítés Penészölés Párátlanítás

Kiegészítő szolgáltatásaink: Szigetelés Salétrommentesítés Penészölés Párátlanítás Kiegészítő szolgáltatásaink: Szigetelés Salétrommentesítés Penészölés Párátlanítás Már az épület felmérésénél nagy körültekintéssel kell eljárni a javítandó salétromos vakolat megfelelő magasságának meghatározásánál.

Részletesebben

Épületek rekonstrukciós tervezése MSc BMEEOMEMAT3 Vizes falak felújítása - 2

Épületek rekonstrukciós tervezése MSc BMEEOMEMAT3 Vizes falak felújítása - 2 Nedves pincefalak, lábazati falak energia-hatékony, fenntartható felújítása-2 Szerkesztı: dr.tóth Elek DLA, egyetemi docens, BME. Magasépítési Tanszék Tartalom Nedves pincefalak, lábazati falak energia-hatékony,

Részletesebben

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben)

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) (-) (-) (+) (+) (+/-) (+) Épületek hővesztesége Filtrációs hőveszteség: szabályozatlan szellőztetésből, tőmítetlenségekből származó légcsere Transzmissziós

Részletesebben

weber.pas silicate Terméksegédlet Tulajdonságok Problémák és megoldások Hogyan hőszigeteljünk homlokzatot, a fallégzés megtartása mellett?

weber.pas silicate Terméksegédlet Tulajdonságok Problémák és megoldások Hogyan hőszigeteljünk homlokzatot, a fallégzés megtartása mellett? weber.pas silicate Termékelőnyök Feldolgozásra kész pasztaszerű ásványi kötőanyagú színes fedővakolat külső és belső falfelületek és homlokzatokra színes felületképző anyaga, gördülőszemcsés illetve kapart

Részletesebben

Előterjesztés. Biatorbágy Szily kastély területén található tornaterem felújításával összefüggő kérdésekről

Előterjesztés. Biatorbágy Szily kastély területén található tornaterem felújításával összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzatának

Részletesebben

SZERKEZETVIZSGÁLATI SZAKVÉLEMÉNY

SZERKEZETVIZSGÁLATI SZAKVÉLEMÉNY VARGA és VARGA Tervező Iroda B.T. Sopron, Csányi u. 23. tel / fax: 99-338940; 30-6504615; e-mail: vargaterv@yahoo.com SZERKEZETVIZSGÁLATI SZAKVÉLEMÉNY Járdányi Paulovics István Romkert területén átvezető

Részletesebben

ÉPÜLETFELÚJÍTÁS, UTÓLAGOS SZIGETELÉS. előadó: Eperjesi Szabolcs okl.építészmérnök

ÉPÜLETFELÚJÍTÁS, UTÓLAGOS SZIGETELÉS. előadó: Eperjesi Szabolcs okl.építészmérnök ÉPÜLETFELÚJÍTÁS, UTÓLAGOS SZIGETELÉS előadó: Eperjesi Szabolcs okl.építészmérnök ALAPFOGALMAK: Környezet: a világ azon része, amelyben élünk és tevékenykedünk Természetes környezet: ökoszisztéma: föld,

Részletesebben

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer Baumit Sanova Hogyan adhatunk régi értékeinknek új minőséget? Sanova egyrétegű trassz vakolat Géppel is feldolgozható Nedves és sókkal terhelt falazatokra Speciálisan

Részletesebben

Vakolatok (külső és belső): A homlokzati falak vakolata omladozott, teljes mértékben felújításra szorulnak.

Vakolatok (külső és belső): A homlokzati falak vakolata omladozott, teljes mértékben felújításra szorulnak. Irota, Fáy kúria: állapot felmérési műszaki leírás ÁLTALÁNOS LEÍRÁS: Az épület műemléki jellegű. 1900- as évek elején épült. A kúria épülete részben alápincézett, földszintes épület. A földszint felett

Részletesebben

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS Vályog szerkezetek építési hibái és javítási módjai O. Dr. CSICSELY ÁGNES egyetemi adjunktus BME, Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

Injektált vegyi falszigetelések és bevonatszigetelések rendszermegoldásai

Injektált vegyi falszigetelések és bevonatszigetelések rendszermegoldásai Injektált vegyi falszigetelések és bevonatszigetelések rendszermegoldásai Különleges vízszigetelések a környezetvédelem jegyében Szakmai nap Dr. Dudás Annamária PhD., okl. építőmérnök. Utólagos épületszigetelés

Részletesebben

Meggátolja a csapóeső beszívódását. Javítja a fűtés hatásfokát. Árvíz esetén javítja a szerkezet ellenállását

Meggátolja a csapóeső beszívódását. Javítja a fűtés hatásfokát. Árvíz esetén javítja a szerkezet ellenállását Meggátolja a csapóeső beszívódását Javítja a fűtés hatásfokát Árvíz esetén javítja a szerkezet ellenállását Stormdry homlokzatimpregnáló krém Ha a fal vizes, akkor hideg is és a hideg falak hideg épületeket

Részletesebben

Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház vizsgálata.

Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház vizsgálata. NEMES VÁLLALKOZÁS Mérnöki és Szolgáltató Bt. H-4225 Debrecen-Józsa, Erdőhát u. 47. Tel: 06-20/3318944 E-mail: nemes.attila@t-online.hu www.nemesvallalkozas.hu Hőkamerás épületvizsgálati jegyzőkönyv Társasház

Részletesebben

EUROSAN. Felújító vakolat rendszerek. www.lb-knauf.hu www.epitomegoldasok.hu

EUROSAN. Felújító vakolat rendszerek. www.lb-knauf.hu www.epitomegoldasok.hu EUROSAN Felújító vakolat rendszerek www.lb-knauf.hu www.epitomegoldasok.hu 2 Tartalomjegyzék Bevezetô 4 Miért fontos a nedves épületek felújítása? 4 A falszerkezet nedvesedésének okai 4 Az EUROSAN vakolatrendszerek

Részletesebben

Xella szerkezetek a gyakorlatban

Xella szerkezetek a gyakorlatban Az alaptól a belsőépítészetig Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2011 május Külső határoló szerkezetek P2-0,5 NF+GT 600x200x250 U=0.44 W/m2K P2-0,5 NF+GT 600x200x300 U=0.37 W/m2K

Részletesebben

TALAJVÍZNYOMÁS ELLENI SZIGETELÉSEK UTÓLAGOSAN. Dr. Kakasy László Talajvíznyomás elleni szigetelés utólagosan. Tisztázandó kérdések

TALAJVÍZNYOMÁS ELLENI SZIGETELÉSEK UTÓLAGOSAN. Dr. Kakasy László Talajvíznyomás elleni szigetelés utólagosan. Tisztázandó kérdések TALAJVÍZNYOMÁS ELLENI SZIGETELÉSEK UTÓLAGOSAN Dr. Kakasy László 2017. Tisztázandó kérdések Talajvíz szintje Víztelenítés? Mértékadó, építési vízszint Talaj szerkezete Talajvíz utánpótlás sebessége Víztelenítés

Részletesebben

TERC-ETALON programrendszerrel készített elektronikus FELMÉRÉSI NAPLÓ. Kivitelező Kft. Megkezdés időpontja: 2015.08.31. Zárás időpontja: 2015.08.

TERC-ETALON programrendszerrel készített elektronikus FELMÉRÉSI NAPLÓ. Kivitelező Kft. Megkezdés időpontja: 2015.08.31. Zárás időpontja: 2015.08. TERC-ETALON programrendszerrel készített elektronikus FELMÉRÉSI NAPLÓ Cég: Kivitelező Kft Megkezdés időpontja: 2015.08.31 Zárás időpontja: 2015.08.31 FELMÉRÉSI NAPLÓ 2015.08.31/1 Lezárva 2 36-003-1.1.1.1.1-0414710

Részletesebben

Hidász Napok A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Visegrád,

Hidász Napok A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Visegrád, A MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. szeretettel üdvözli a konferencia résztvevőit. Acélszerkezetű hidak korrózióvédelmi tervezése Cégünk 10 éve kapcsolódott be az új, valamint a felújításra kerülő

Részletesebben

Szerződés módosítás - A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium TERMOSZ Laboratóriumának épület-felújítási munkái

Szerződés módosítás - A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium TERMOSZ Laboratóriumának épület-felújítási munkái Szerződés módosítás - A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium TERMOSZ Laboratóriumának épület-felújítási munkái Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/182 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény

Részletesebben

Szilikát bázisú, vízlepergetést biztosító, páraáteresztő, védő és dekoratív festék kül- és beltéri cement és mészvakolatokra

Szilikát bázisú, vízlepergetést biztosító, páraáteresztő, védő és dekoratív festék kül- és beltéri cement és mészvakolatokra Silexcolor Pittura Szilikát bázisú, vízlepergetést biztosító, páraáteresztő, védő és dekoratív festék kül- és beltéri cement és mészvakolatokra ALKALMAZÁSI TERÜLET Olyan kül- vagy beltéri nedvszívó falfelületek

Részletesebben

Vizsgálati jelentés. PB 5.1/08-358/1 (fordítás német nyelvről) 2009.12.15. A jelentés 3 példányban készült.

Vizsgálati jelentés. PB 5.1/08-358/1 (fordítás német nyelvről) 2009.12.15. A jelentés 3 példányban készült. Vizsgálati jelentés PB 5.1/08-358/1 (fordítás német nyelvről) 2009.12.15. A jelentés 3 példányban készült. A vizsgálat tárgya: Dryzone Az injektáló anyag hatékonyságának vizsgálata, mint vízszintes vízzáró

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

FALDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLAT ÉS SZIGETELÉSI SZAKVÉLEMÉNY

FALDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLAT ÉS SZIGETELÉSI SZAKVÉLEMÉNY FALDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLAT ÉS SZIGETELÉSI SZAKVÉLEMÉNY Épület címe H-2000 Szentendre, Bogdányi út 41. lakóépület, utcai homlokzat munkaszám: 5/2018 projektszám: 4190 2018. február 12. Megbízó: Budapesti

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 2) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Construction. Szilán-bázisú, injektálható talajnedvesség elleni szigetelés. Termékleírás. Vizsgálatok

Construction. Szilán-bázisú, injektálható talajnedvesség elleni szigetelés. Termékleírás. Vizsgálatok Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2010/07/20 Termékazonosító szám: 02 07 01 01 003 0 000002 SikaMur -InjectoCream-100 SikaMur -InjectoCream-100 Szilán-bázisú, injektálható talajnedvesség elleni szigetelés

Részletesebben

Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600

Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600 Mûszaki Információ Capatect Nr. 600 Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600 Expandált polisztirol keményhab homlokzati hôszigetelô táblák 600 Termékleírás Alkalmazási területek: Capatect hôszigetelô

Részletesebben

vízszigetelési megoldások Minden részletében minőség

vízszigetelési megoldások Minden részletében minőség vízszigetelési megoldások Minden részletében minőség vízszigetelési megoldások Az épületek nedvesség elleni védelme kulcsfontosságú az építkezések és a felújítások során. A Weber nemzetközi tapasztalatának

Részletesebben

Felújító vakolatok. www.lb-knauf.hu epitomegoldasok.hu

Felújító vakolatok. www.lb-knauf.hu epitomegoldasok.hu Felújító vakolatok www.lb-knauf.hu epitomegoldasok.hu Vakolat felújító rendszerek A falak károsodását leggyakrabban a víz okozza, hiszen a régi épületeink nagy része vízszigetelés nélkül készült. Karbantartásuk

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés TÖRTÉNETI ÉPÜLETFALAK ÉPÜLETDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATA Dr. Józsa Zsuzsanna. Dokumentáció BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék Épületdiagnosztikai dokumentáció Műszaki állapot felmérése, a pusztulás

Részletesebben

Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 1. oldal 1 11-002-1.4.3.1 (25) ÖN X0b(H) Környezeti hatásoknak ki nem tett beton, C16/20 - X0b(H) - D max = 16 mm, CEM 42,5 szilárdsági osztályú portlandcementtel, képlékeny beton, m = 6,5 finomsági modulusú

Részletesebben

Déli homlokzat. Homlokzat színei:

Déli homlokzat. Homlokzat színei: Déli homlokzat Homlokzat színei: - Meglévő kőtáblák: természetes anyagszínű forrásvízi mészkő - Vas felületek: olajfesték RAL 9011 grafit fekete - Falfelületek: Alapszín: Caparol 3d silikon Gingster 115

Részletesebben

Fejezet Tartalom Oldal. 10 Üreges csempeburkolat és esztrichréteg felújítása 187 190

Fejezet Tartalom Oldal. 10 Üreges csempeburkolat és esztrichréteg felújítása 187 190 Fejezet Tartalom Oldal 10 Üreges csempeburkolat és 187 190 Üreges csempeburkolat és 10 A gyakorlatban gyakran előforduló probléma kerámia és természetes kőburkolatoknál az üregképződés. Vita alakul ki

Részletesebben

Veres György Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben II.

Veres György Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben II. Veres György Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben II. Az első részben a tűzterjedés módjaival és a tűzgátlást biztosító épületszerkezetekkel foglalkoztunk, most a tűzszakaszolás

Részletesebben

RÉTEGRENDEK. Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP / / Épület:

RÉTEGRENDEK. Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP / / Épület: RÉTEGRENDEK Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP-7.13.0/15-2015-0028/ Épület: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 1013 Budapest, Krisztina tér 4. (Hrsz.:

Részletesebben

... ... A felszálló nedvesség szakszerű kezelése G Y O R S T I S Z T A H A T É K O N Y

... ... A felszálló nedvesség szakszerű kezelése G Y O R S T I S Z T A H A T É K O N Y . A felszálló nedvesség szakszerű kezelése. 21. századi megoldás a felszálló nedvesség ellen: Gyors felhasználhatóság Koncentrált hatóanyag Veszélytelen Nem ömlik ki, nem koszol Egyenletes minőség Nincs

Részletesebben

faldiagnosztikai szakvélemény az utcai homlokzat felújításához

faldiagnosztikai szakvélemény az utcai homlokzat felújításához 1 1085 BUDAPEST, RÖKK SZILÁRD U. 11. (Hrsz.:36677) LAKÓÉPÜLET UTCAI HOMLOKZATÁNAK FELÚJÍTÁSA faldiagnosztikai szakvélemény az utcai homlokzat felújításához Készítette:...Simonffyné Asztalos Éva okl. építészmérnök

Részletesebben

1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db...

1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db... 1. oldal 1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db............ 2 33-000-21.1.1.2.2.1 (23) ÖN Válaszfal bontása, égetett

Részletesebben

weber.pas 15 Terméksegédlet Tulajdonságok Dokumentáció Színek Termékelőnyök

weber.pas 15 Terméksegédlet Tulajdonságok Dokumentáció Színek Termékelőnyök weber.pas 15 Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban. Értékesítési pontok Tulajdonságok FELHASZNÁLÁSI TERÜLET Terméksegédlet

Részletesebben

Lábazatok szigetelése

Lábazatok szigetelése Lábazatok szigetelése Épületeink lábazati szerkezeteit különösen nagy gondossággal és szakszerűséggel kell hőszigeteléssel és vízszigeteléssel ellátni. Épületfizikailag ez a szerkezeti csomópont nagyon

Részletesebben

Óvodai szolgáltatás minőségi fejlesztése Surdon - 1. sz. szerződésmódosítás

Óvodai szolgáltatás minőségi fejlesztése Surdon - 1. sz. szerződésmódosítás Óvodai szolgáltatás minőségi fejlesztése Surdon - 1. sz. szerződésmódosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/170 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/2015

Részletesebben

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer WTA

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer WTA Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer WTA Baumit Sanova Hogyan adhatunk régi értékeinknek új minőséget? Felújító vakolat rendszer WTA Egészséges, száraz falak Műemlékek értékmegóvása Sókivirágzás megszüntetése

Részletesebben

weber.pas 15 Terméksegédlet Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban.

weber.pas 15 Terméksegédlet Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban. weber.pas 15 Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban. FELHASZNÁLÁSI TERÜLET Termék: Terméksegédlet Több mint 270 színben Kültérben,

Részletesebben

Sk. homlokzat festése

Sk. homlokzat festése Sk. homlokzat festése Az épületek külső falai is a többi szerkezetrészhez hasonlóan állandó karbantartást igényelnek. Ezt sok háztulajdonos nem veszi komolyan, és csak amikor már nagyon lepusztultnak látszik

Részletesebben

Építés és felújítás injektálással és. injektálható mikro cölöp felhasználásával.

Építés és felújítás injektálással és. injektálható mikro cölöp felhasználásával. Építés és felújítás injektálással és injektálható mikro cölöp felhasználásával. Sántha Béla Pécs. 2014. 03. 16. Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom. Budapest Március 15. tér 2. PINCESZINT Falszerkezetének

Részletesebben

Költségvetés 3. sz. melléklet

Költségvetés 3. sz. melléklet 3. sz. melléklet Budapest VIII., Bródy S. u. 36. sz. alatti UCH, Hrsz:36492/0/A/3 (41 m2) felújítás 1. kiállító tér tégla pillér bontás 0,56 m3 10.000 2. összes burkolat bontás 38 m2 90.000 3. összes fal

Részletesebben

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység. Hőszigetelő rendszerek kivitelezési fogásai

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység. Hőszigetelő rendszerek kivitelezési fogásai SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység Hőszigetelő rendszerek kivitelezési fogásai I. MIÉRT SZIGETELÜNK HOMLOKZATOT? 3 Miért szigetelünk homlokzatot? Épületeink hőveszteségei Energiatanúsítvány:

Részletesebben

Alépítményi és felszíni vízelvezetések

Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alkalmazási területek: Talajjal érintkező függőleges épületszerkezetek HDPE dombornyomott és felületszivárgó lemezek Talajon fekvő padlószerkezetek Zöldtetők Mérnöki

Részletesebben

Acél, Fa és falazott szerkezetek tartóssága és élettartama

Acél, Fa és falazott szerkezetek tartóssága és élettartama BUDAPESTI MÜSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Építészmérnöki Kar - Acél, Fa és falazott szerkezetek tartóssága és élettartama Dr. Sipos András Árpád A TARTÓSSÁG TERVEZÉSE Az EC szerint a statikus tervező

Részletesebben

A TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

A TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. ellátási területén lévő Kővágószőlős II. gépház, víztároló- építmény rekonstrukciója tárgyában I. A rekonstrukció okai Az építmény felújítása

Részletesebben

Felújító vakolatok. epitomegoldasok.hu

Felújító vakolatok.   epitomegoldasok.hu Felújító vakolatok www.lb-knauf.hu epitomegoldasok.hu Vakolat felújító rendszerek A falak károsodását leggyakrabban a víz okozza, hiszen a régi épületeink nagy része vízszigetelés nélkül készült. Karbantartásuk

Részletesebben

Szellőzés. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12.

Szellőzés. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. Szellőzés Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 A szellőzés fontossága Az energiatudatos építkezések, beruházások

Részletesebben

Felújító vakolatok. www.lb-knauf.hu epitomegoldasok.hu

Felújító vakolatok. www.lb-knauf.hu epitomegoldasok.hu Felújító vakolatok www.lb-knauf.hu epitomegoldasok.hu Vakolat felújító rendszerek A falak károsodását leggyakrabban a víz okozza, hiszen a régi épületeink nagy része vízszigetelés nélkül készült. Karbantartásuk

Részletesebben

A L Á Í R Ó L A P. A szakvéleményt készítette: Vaszary Miklós... településmérnök, szigetelő szakmérnök KNYSZ.: 01-12351

A L Á Í R Ó L A P. A szakvéleményt készítette: Vaszary Miklós... településmérnök, szigetelő szakmérnök KNYSZ.: 01-12351 A L Á Í R Ó L A P A Budapest, II. ker. Törökvészi út 95-97. szám alatti E-F jelű garázsépületek alépítményi és lapostető ázási problémáinak és azok kijavítási módjának meghatározására vonatkozó szakértői

Részletesebben

Ssz Megnevezés Mérték Összeg [1] mérték [1] összeg 5 A munka ára 1979478 1138385

Ssz Megnevezés Mérték Összeg [1] mérték [1] összeg 5 A munka ára 1979478 1138385 Ssz Megnevezés Mérték Összeg [1] mérték [1] összeg 1 Építmény közvetlen költségei 1355449 788768 1.2 Akadályoztatási költség 0% 0 0% 0 1.3 Építés közvetlen költségei 1355449 788768 2.1 Árkockázati fedezet

Részletesebben

ereszmagasság 39a 109,39 112,76 LAKÓHÁZ F+T 62725/ /5 +6,20 +6,15 +9,18 -0,02 LAKÓHÁZ pv=±0,00=105m Rel +8,31 f.á.lapburkolat 102,00 m2

ereszmagasság 39a 109,39 112,76 LAKÓHÁZ F+T 62725/ /5 +6,20 +6,15 +9,18 -0,02 LAKÓHÁZ pv=±0,00=105m Rel +8,31 f.á.lapburkolat 102,00 m2 gerincmagassá 112,76 ereszmagasság 9,39 39a t LKÓHÁZ F+T P. H. 26,55 62725/2 ereszmagasság: 9,12 gerincmagasság: 113,32 39c LKÓHÁZ F+T 3,08 62725/3 4,27 17,60 14,35, 3,75 7,57 62725/5 1,25 2,20 6,32 4,12

Részletesebben

A HOSSZÚTÁVON MEGBÍZHATÓ ÉPÜLETSZERKEZETEK LÉTESÍTÉSÉNEK FELTÉTELEI ÉPÜLETSZERKEZETEK TERVEZÉSE DR. Gábor László: az első kérdés: mikor és miért van szükség? a második kérdés: hová kerülnek? a harmadik

Részletesebben

MÁV Zrt. hálózatán található közforgalmú felvonó aknák víztelenítése

MÁV Zrt. hálózatán található közforgalmú felvonó aknák víztelenítése MÁV Zrt. Beruházás Lebonyolító Igazgatóság MÁV Zrt. hálózatán található közforgalmú felvonó aknák víztelenítése MŰSZAKI LEÍRÁS 2019. április 1 1. Bevezető MÁV Zrt. hálózatán található közforgalmú felvonók

Részletesebben

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA:

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: lakk Elkészítés időpontja: 2012.02.05. 1 / 4. oldal TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. Termék azonosító: Termékszám: JK 246 221 00 PN 112 474 06 Korrózió

Részletesebben