Formázott: Bal: 2,5 cm, Jobb: 2,5 cm, Fenti: 2,5 cm, Lenti: 2,5 cm, Szélesség: 21 cm, Magasság: 29,7 cm

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Formázott: Bal: 2,5 cm, Jobb: 2,5 cm, Fenti: 2,5 cm, Lenti: 2,5 cm, Szélesség: 21 cm, Magasság: 29,7 cm"

Átírás

1 Formázott: Bal: 2,5 cm, Jobb: 2,5 cm, Fenti: 2,5 cm, Lenti: 2,5 cm, Szélesség: 21 cm, Magasság: 29,7 cm

2 Melléklet az NFM/ / számú munkaanyaghoz A nemzeti fejlesztési miniszter /2011. (......) NFM rendelete a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) A és B Mellékletének belföldi alkalmazásáról szóló 38/2009. (VIII. 7.) KHEM rendelet módosításáról A közúti közlekedésről szóló évi I. törvény 48. (3) bekezdés b) pont 20. alpontjában, valamint az atomenergiáról szóló évi CXVI. törvény ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. k) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró vidékfejlesztési miniszterrel, valamint az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 41. d) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzeti erőforrás miniszterrel egyetértésben, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 84. e) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el: 1. A Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) A és B Mellékletének belföldi alkalmazásáról szóló 38/2009. (VIII. 7.) KHEM rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 2/A. -al egészül ki: 2/A. Az e rendelet 1. melléklete szakaszában, valamint a 8.2 és a 8.6 fejezetében szereplő illetékes hatóság a közlekedési hatóság. Formázott: Betűszín: Vörös 2. Az R. 3. -a helyébe a következő rendelkezés lép: 3. Ez a rendelet a) a veszélyes áruk szárazföldi szállításáról szóló szeptember 24-i 2008/68/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek,valamint b) a veszélyes áruk szárazföldi szállításáról szóló 2008/68/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv mellékleteinek a tudományos és műszaki fejlődéshez való első hozzáigazításáról szóló szeptember 2-i 2010/61/EU bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja. 3. Az R. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép. 4.

3 Az R. 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép. Hatályát veszti 5. a) a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás A) és B) Melléklete módosításának és kiegészítésének kihirdetéséről szóló 7/1990.(XI. 28.) KHVM rendelet, b) a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás A) és B) Melléklete módosításának és kiegészítésének kihirdetéséről szóló 22/1993. (VIII. 31.) KHVM rendelet, valamint c) a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás A) és B) Melléklete módosításának és kiegészítésének kihirdetéséről szóló 13/1995.(IX. 5.) KHVM rendelet. 6. (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba. (2) A 2. melléklet 9.1 pontjában foglalt, a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) A és B Mellékletét a belföldi szállításokra vonatkozóan ponttal kiegészítő rendelkezés c), és d) és e) pontjai nem vonatkoznak azokra az ADR oktatókra, akiket jelen rendelet hatályba lépésekor az illetékes hatóság már elismert. 7. Ez a rendelet a veszélyes áruk szárazföldi szállításáról szóló 2008/68/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv mellékleteinek a tudományos és műszaki fejlődéshez való első hozzáigazításáról szóló szeptember 2-i 2010/61/EU bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.

4 1. melléklet a /2011. (......) NFM rendelethez 1. melléklet a 38/2009. (VIII. 7.) KHEM rendelethez A VESZÉLYES ÁRUK NEMZETKÖZI KÖZÚTI SZÁLLÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ EURÓPAI MEGÁLLAPODÁS (ADR) A ÉS B MELLÉKLETE (Megjegyzés: A melléklet szövege megegyezik az ADR A és B Mellékletének a évi LXXIX. törvénnyel kihirdetett szövegével. Tekintettel a melléklet terjedelmére, a szöveg kihirdetése elektronikus úton történik.) Megjegyzés [BA1]: kérdés: miért nem hivatkozás történik a tv. mellékletére, miért kell megismételni?

5 2. melléklet a /2011. (......) NFM rendelethez 2. melléklet a 38/2009. (VIII. 7.) KHEM rendelethez Az 1. melléklet előírásait a belföldi szállításokra a következő eltérésekkel és kiegészítésekkel kell alkalmazni. 1. A jelöléseknél és az okmányok kitöltésénél elegendő a magyar nyelv használata. Ez az eltérés nem alkalmazható a radioaktív anyagok szállításánál használt bárcák és nagybárcák felirataira. 2. Az 1. melléklet szakasza szerinti, oktatásra vonatkozó iratokat a munkáltatónak 5 évig, de legalább a munkakör betöltéséig kell megőriznie. Az oktatásra vonatkozó íratok formai és tartalmi követelményeit a közlekedési hatóság határozza meg. 3. Az 1. melléklet szakasza szerinti Magyarország által is elfogadott ideiglenes eltérésekről kötött megállapodások a belföldi szállításokra is alkalmazhatók. 4. Az 1. melléklet bekezdését a következő kiegészítéssel kell alkalmazni: Megjegyzés: az október 1-je előtt gyártott tartányok és battériás járművek szeptember 1-je után időszakos vizsgálatnak nem vethetők alá, kivéve, ha a tartány kielégíti az bekezdés feltételeit. 5. Az 1. melléklet pontját a következő kiegészítéssel kell alkalmazni: Megjegyzés 3): azon anyagok belföldi szállításánál, amelyek az december 31-ig érvényes ADR szerint a 6.2 osztály fogalomkörébe tartoztak, de az január 1-jétől hatályos előírások szerint már nem esnek az ADR hatálya alá, az december 31-ig hatályos ADR 6.2 osztályára vonatkozó (szállítási, csomagolási) előírásokat kell alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy a fuvarokmányba az undort keltő anyag bejegyzést kell tenni. Az undort keltő anyagok belföldi szállítását végző gépkocsivezetőknek a szállításra előírt szabályokból vizsgát kell tenni, amelyről a Nemzeti Közlközlekedési hhatóság igazolást ad ki. A vizsga követelményeit a Nemzeti kközlekedési hhatóság elnöke határozza meg. 6 Az 1. melléklet pont b) alpontját a következő módosítással kell alkalmazni: b) a feladó vagy a címzett, vagy mindkettő azonosító adatait. Ha szállítás a gyártóhely és a központi elosztó raktár között egyesítőcsomagolásban történik a feladó vagy címzett azonosító adatait az egyesítő-csomagoláson kell feltüntetni; 7. Az 1. melléklet pont h) alpontját a következő módosítással kell alkalmazni: h) a címzett(ek) nevét és címét. Ehelyett, ha az UN 1011 butánt, az UN 1965 szénhidrogén-gáz keveréket, cseppfolyósított, m.n.n. vagy az UN 1978 propánt több, olyan címzetthez szállítják, akik a szállítás megkezdésekor még nem ismertek, a járműről történő értékesítés kifejezést lehet beírni 8. Az 1. melléklet és bekezdéseszakasza alkalmazásában: a) az EN 141 szabvány az MSZ EN 141:2001 Légzésvédők. Gázszűrők és kombinált szűrők. Követelmények, vizsgálat, megjelölés című Megjegyzés [s2]: Ez a szűkítés nem indokolt, ráadásul sok olyan egyéb veszélyes áru van ahol ezt a módszert alkalmazni kell. Például, festékipar, ajándék értékestés - öngyújtók, stb. Javaslat: vagy törölni vagy szélesebb körben meghatározni.

6 szabványt jelenti; b) az EN 471 szabvány az MSZ EN 471:2003+A1:2008, Jó láthatóságot biztosító védőruházat szakmai használathoz. Vizsgálati módszerek és követelmények című szabványt jelenti. nem szükséges a szem védelmére alkalmas eszköz (pl. védőszemüveg) biztosítása 2.1 és 2.2 veszélyességi bárca illetve nagybárca alkalmazása esetén. valamint a 7 osztályba tartozó, nem tartányos szállítások, továbbá a szilárd halmazállapotú LSA-I, LSA-II, LSA-III anyagok szállítása esetén. c) az egy pár védőkesztyű használata Nem szükséges a 7 osztályba tartozó, nem tartányos szállítások, továbbá a szilárd halmazállapotú LSA-I, LSA-II, LSA-III anyagok szállítása esetén. b)d) megjegyzés a) t a következő módosításokkal kell alkalmazni: 9. Az 1. melléklet 8.2 fejezetének előírásait a következő kiegészítésekkel kell alkalmazni. 9.1 A bekezdést a következő kiegészítéssel kell alkalmazni: Az UN 1202, 1203, 1223, 3475, 1268 és 1863 szám alá tartozó anyagokra a közlekedési hatóság korlátozott tartányos szakosító tanfolyamot engedélyezhet A szakasz alkalmazásában az oktató alatt a foglalkozásvezető értendő. A bekezdést a következő kiegészítésekkel kell alkalmazni: A foglalkozásvezetőt az illetékes hatóság elismeri, ha: a) az oktatni kívánt áruosztályokra érvényes közúti veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadói képesítéssel rendelkezik; b) az illetékes hatóság által meghatározott továbbképzéseken részt vett és az azt követő vizsgát sikeresen teljesítette; c) legalább öt éves, a veszélyes áruk szállítása terén (ide értve az oktatást is) szerzett szakmai gyakorlata vagy járművezető-képző szakoktatói képesítése van; d) legalább 20 órában az illetékes hatóságnak előzetesen írásban bejelentett hospitáláson vett részt egy legalább három éve működő, ADR oktatási engedéllyel rendelkező képzőszervnél.; e) legalább egy felsőfokú állami végzettséggel rendelkezik Az illetékes hatóság az ADR foglalkozásvezető elismerését felfüggeszti, ha: a) a szakmai tevékenységének színvonala a visszatérő szakfelügyeletek tanúsága szerint nem kielégítő és emiatt korábban figyelmeztette az illetékes hatóság; vagy b) pont a) és b) alpont valamelyikében foglaltakat nem teljesíti A pontban foglaltakat a következő kiegészítéssel kell alkalmazni: Vizsgára az a hallgató jelentkezhet, aki a tanfolyamot elvégezte, a 20. életévét betöltötte és legalább két éve, B kategóriára érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik. Megjegyzés [NZs3]: Ebben a listában a mindig a szállítóegységen tartandó felszerelések között szerepel a szemöblító-folyadék. Lábjegyzetben kiegészítés található, amely szerint a szemöblító-folyadék nem szükséges az 1, 1.4, 1.5, 1.6, 2.1, 2.2 vagy 2.3 számú veszélyességi bárca, ill. nagybárca esetén. Megítélésünk szerint a felsorolást az alábbi szöveges résszel is ki kellene egészíteni.valamint a 7.. Megjegyzés [NZs4]: Hasonló a helyzet a szem védelmére alkalmas eszköz (pl. védőszemüveg) esetében, amely sugárvédelmi szempontból hatástalan. Szerepe nagy a mennyiségű, folyékony halmazállapotú szállítások esetében lenne, ezért ide is javasolható, hogy:..nem szükséges Formázott: Behúzás: Bal: 1,27 cm, Nincs felsorolás vagy számozás Megjegyzés [s5]: Zárt sugárforrásokhoz UN szám felsorolással kiegészíteni, mert szemmosó folyadék a zárt sugárforrásoknál is értelmetlen. Formázott: Kiemelt Formázott: Kiemelt Formázott: bekszamos, Balra zárt, Az ázsiai és latin betűs szöveg közötti térköz beállítása, Az ázsiai szöveg és a számok közötti térköz beállítása A pontban foglaltakat a következő kiegészítéssel kell alkalmazni: Az közlekedésiilletékes hatóságnak gondoskodnia kell a pontban

7 összefoglalt témákra vonatkozó kérdés gyűjteményt közzétételéről kell tennie. A pontban foglaltakat a következő kiegészítésekkel kell alkalmazni: Az 1 osztály anyagai és tárgyai szállításának szakosító vizsgájára az a hallgató bocsátható, aki a nem tartányos szállításra érvényes ADR oktatási bizonyítványát öt évnél nem régebben szerezte A 7 osztály radioaktív anyagai szállításának szakosító vizsgájára az a hallgató bocsátható, aki a nem tartányos szállításra érvényes ADR oktatási bizonyítványát öt évnél nem régebben szerezte és az atomenergiáról szóló évi CXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló16/2000. (VI. 8.) EüM rendeletnek megfelelően érvényes legalább alapfokozatúkú sugárvédelmi vagy radiológusi képzettséggel rendelkezik Tartányos szakosító vizsgára az a hallgató bocsátható, aki a nem tartányos szállításra érvényes ADR oktatási bizonyítványát öt évnél nem régebben szerezte és C kategóriára, legalább 2 éve érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik, a vezetési gyakorlatra vonatkozó kötelezettségének igazoltan eleget tett. Megjegyzés [s6]: 16/2000 EüM rendelet szerinti meghatározás Formázott Formázott: Kiemelt Ismeretfelújító vizsgára az a hallgató bocsátható, aki az adott osztályra és szállítási módra a vizsga időpontjában érvényes ADR oktatási bizonyítvánnyal rendelkezik A 8.2 pontban foglaltakat a következő kiegészítésekkel kell alkalmazni: A járművezetők képzésére és vizsgájára vonatkozó tárgyi feltételek A képző szerv az engedélyezett tanfolyam megtartásához az e rendelet által előírt tárgyi eszközöket (felszereléseket, küldeménydarab imitációkat, okmánycsomagot stb.) köteles biztosítani Az alaptanfolyam és a vizsga megtartásának tárgyi feltételei Tanterem: a) olyan helyiség, amely megfelel a vonatkozó építésügyi előírásoknak, b) amelyben iskolatábla vagy más demonstrációs tábla (pl. flip chart) van, c) amelyben korszerű oktatástechnikai eszköz és vetítésre alkalmas felület (pl. vetítővászon), valamint valamennyi hallgató számára megfelelő ülőhely és pad (asztal) van, d) padjai (, asztalai) szükség szerint átrendezhetők,. e) mellette a gyakorlati vizsgák megtartásához egy, a vizsgázók számának megfelelő helyiség biztosított legalább két asztallal és két székkel, ahol a gyakorlati vizsgafeladatok végrehajthatók Segédletek, okmányok és nyomtatványok:

8 a) a hatályos ADR rendelet mellékleteivel együtt, b) a közúti közlekedésről szóló hatályos rendelet, c) tablók (jármű jelölésről, veszélyességi bárcákról), d) a jelölések bemutatására szolgáló eszköz (pl. ponyvás, vagy zárt felépítményű jármű-makett, melynek méretarány M=1:13-tól M=1:32- ig terjedhet, vagy a jelölési lehetőségeket bemutató tabló, digitális kivetített fénykép, stb.), e) a felkészülést segítő, az oktatáshoz és vizsgáztatáshoz szükséges okmánycsomag(ok) Hallgatónként 1-1 db a) CMR fuvarlevél (kitöltött minta), b) belföldi szállítólevél, menetlevél és fuvarlevél és fuvarokmány (kitöltött minta), c) írásbeli utasítás a járművezető számára, d) jóváhagyási igazolás (kitöltött minta), e) hulladékszállítási bizonylatok: K-jegy, SZ-jegy, az 1013/2006/EK rendelet szerinti nemzetközi kísérőjegy (kitöltött minta), f) nagykonténer ill. járműmegrakási konténer megrakási bizonyítvány (kitöltött minta), g) multilaterális megállapodás (minta). Formázott: Kiemelt Eszközök, járműfelszerelések, személyi védőfelszerelések az előírt feladatok végrehajtásához: A képző szervnek a következő járműfelszereléseket kell biztosítania: a) legalább 2 db szabványos kerékkitámasztó ék, b) 1 db legalább 2 kg töltetű az ADR előírásainak megfelelő porral oltó készülék, c) 1 db 6 kg töltetű az ADR előírásainak megfelelő porral oltó tűzoltó készülék, és 1 db más oltóanyagú, de azonos oltási képesség) hordozható tűzoltó készülék. d) legalább 1 db szabványos figyelemfelkeltő mellény, e) elakadásjelző háromszög, f) a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletben tételesen meghatározott összetételű elsősegélynyújtó felszerelés, vagy január 1-ig "B" típusú elsősegély felszerelés, g) kézilámpa 1db, mely megfelel az ADR S2-es különleges előírásainak, h) legalább 2 sorozat, küldeménydarabok megjelölésére szolgáló veszélyességi bárca és jelölés, i) legalább 32 sorozat, a járművek, a tartányok és a konténerek megjelölésére szolgáló nagybárca és jelölés, j) legalább 42 db nagyméretű, számnélküli veszélyt jelző tábla, k) legalább 42 db kisméretű, számnélküli veszélyt jelző tábla, l) legalább 22 db nagyméretű, számmal ellátható veszélyt jelző tábla (darabonként 2 cserélhető számgarnitúrával), m) rakományrögzítő eszközök: pl. hevederek, élvédők, csúszásgátló, légzsák, illetve az eszközök használatát bemutató ábrák, fényképek, videók, stb A képző szervnek a következő, az alábbi egyéba kárelhárításhoz szükséges eszközöket kell biztosítaniakell biztosítania: Megjegyzés [s7]: A gyakorlatban sokszor előfordul, hogy más típusú készüléket használnak, CO2, tehát meg kell tanítani Formázott: Kiemelt

9 a) legalább 2 db, önmagában megálló figyelmeztető jelző: borostyán színű villogó fényű figyelmeztető lámpa, b) legalább 2 db fényvisszaverő terelőkúp, c) legalább 3 db, egyenként legalább 9070 cm x 980 cm nagyságú csatornatakaró fólia, d) különféle szorbensek (legalább 3 féle, egyenként legalább 1 liter folyadék felszívására alkalmas), e) legalább 10 kg homok vagy vegyszerfelitató granulátum (tetszőleges kiszerelésben), f) 1-1 db söprű, lapát (ásó), g) lezárható tároló edény kis mennyiségű anyag gyűjtéséhez (pl. fedeles vödör,) A képző szervnek a következő személyi védőfelszereléseket kell biztosítania [20 tanulóként legalább 1-1 darab (pár)]: a) félálarc, b) porálarc, c) menekülő kámzsa, c)d) panoráma (teljes) álarc d)e) szűrőbetét sorozat (A, B, E, K, P és legalább kétféle kombinált szűrőbetét, melyből az egyik A1B1E1K1-P1 vagy A2B2E2K2-P2), e)f) szemöblítő palack, f)g) védőszemüveg, g)h) védőkesztyű,(legalább kétféle, pl. saválló, antisztatikus) i) védőkötény és védőruha, h)j) védőcsizma, i)k)szennyezett ruhatartó (pl. nylon zsák) A képző szervnek küldeménydarabokat vagy azokat helyettesítő imitációt (UN szám, jóváhagyási jel, bárcázás és jelölés), valamint kapcsolási vázlatokat kell biztosítania a tanfolyam, valamint a vizsga tárgya szerint A tartányos szakosító képzéshez és vizsgához kapcsolási vázlatokkal és kiegészítésként további 2 db számmal ellátható veszélyt jelző táblával (darabonként 2 cserélhető számgarnitúrával) kell a képzőszervnek rendelkeznie. Formázott Formázott: Kiemelt Az 1 osztály esetében kiegészítésként legalább egy, IP 54 vagy IP 65 védettségi fokozatú, vagy robbanás biztos EExd nyomásálló tokozású, minősített kézi lámpával kell a képző szervnek rendelkeznie., A 4.1, a 4.2 és a 4.3 osztály vizsgájához kiegészítésként érvényes ADR jóváhagyási igazolással ellátott, az adott osztály anyagainak szállítására alkalmas tartányjárművel vagy tankkonténerrel kell a képző szervnek rendelkeznie. 10. Az 1. melléklet 8.5 fejezetében lévő S12 utasítás a következő kiegészítéssel alkalmazható:

10 A megfelelő szintű képzettség az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által jóváhagyott, legalább alapfokú sugárvédelmi tanfolyam elvégzését követő sikeres vizsga letétele után a bekezdés szerinti oktatás során is megszerezhető, ha az oktatást az ADR 7 osztályára érvényes veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadói végzettséggel rendelkező személy végzi. 11 Az 1. melléklet pontot a következő módosítással kell alkalmazni: Az olyan tartányjárműveknél és szállítóegységeknél, amelyek egy vagy több tartányukban az UN 1202, 1203, vagy 1223 szám alá tartozó anyagokat, ill. az UN 1268 vagy 1863 alá tartozó repülőgép turbinamotorokhoz való tüzelőanyagot vagy UN 3475 szám alá tartozó anyagot szállítanak, de más veszélyes anyagot nem, az pontban előírt narancssárga táblákat nem szükséges elhelyezni, ha az pont szerint elől és hátul elhelyezett táblákon a szállított legveszélyesebb anyagra, azaz a legalacsonyabb lobbanáspontú anyagra vonatkozó veszélyt jelölő szám és UN szám fel van tüntetve. 12. Az 1. melléklet bekezdését a következő módosítással kell alkalmazni: Az üres, tisztítatlan csomagolóeszközök azonban szállíthatók ömlesztve, kivéve, ha ezt a szállítási módot az ADR más előírásai kifejezetten tiltják. Az üres, tisztítatlan csomagolóeszközökből álló hulladék ömlesztve is szállítható (kivéve, ha szivárog, illetve ha a korábban benne lévő anyag a 0 vagy az 1 -es szállítási kategóriába tartozott) az alábbi feltételekkel: a) fedett vagy ponyvás járműben, teljes falú, zárt konténerben vagy teljes falú, ponyvás nagykonténerben is; b) a jármű felépítményének, ill. a konténernek szivárgásmentesnek kell lennie, vagy pl. alkalmas és elég erős béléssel szivárgásmentessé kell tenni; c) az árut az pont értelmében kell a fuvarokmányba bejegyezni; d) az üres, tisztítatlan csomagolóeszközök feladójának nyilatkoznia kell a hulladék biztonságos előkészítésről és szállíthatóságáról. 13. Az 1. sz melléklet bekezdés utolsó mondatát a következő módosítással kell alkalmazni: Az 1.2.1, az és az szakasznak a résztvevők és kötelezettségeik meghatározására vonatkozó előírásai nem érintik a belföldi jog jogkövetkezményekre ( büntetőjogi, kártérítési felelősség stb.) vonatkozó azon előírásait, amelyek abból fakadnak, hogy a kérdésese résztvevő pl. természetes vagy jogi személy, önálló vállalkozó, munkaadó vagy alkalmazott. Ilyen vonatkozásban kell érteni a szállító (fuvarozó) és gépkocsivezető, vagy a berakó és rakodást végző személy viszonyát. 14. Az egészségügyi intézményekből származó, az UN 3291 nem specifikált kórházi hulladék, m.n.n. tétel alá tartozó hulladékok (kivéve a mélyhűtött, cseppfolyósított nitrogénben szállított hulladékokat) szállítása esetén az Formázott: bekszamos, Balra zárt, Az ázsiai és latin betűs szöveg közötti térköz beállítása, Az ázsiai szöveg és a számok közötti térköz beállítása Arial, Dőlt Arial Formázott: Sorkizárt Formázott táblázat Arial, Betűszín: Automatikus Arial, 12 pt, Betűszín: Automatikus Arial, Betűszín: Automatikus Arial, 12 pt, Betűszín: Automatikus Arial, Betűszín: Automatikus Arial, 12 pt, Betűszín: Automatikus Arial, Betűszín: Automatikus Arial, 12 pt, Betűszín: Automatikus Formázott: Sorkizárt Formázott: Betűtípus: Dőlt Megjegyzés [NZs8]: ANEMZETI FEJLEZTÉSI MINISZTÉRIUM GÉPJÁRMŰ-KÖZLEKEDÉSI ÉS VASÚTI SZABÁLYOZÁSI FŐOSZTÁLYA SZAKMAI ÁLLÁSPONTJA A KÓRHÁZI HULLADÉKOK KÖZÚTI SZÁLLÍTÁSÁRÓL az anyagból hiányzik, fontossága miatt bedolgozásra javasoljuk! Formázott: Balra zárt, Behúzás: Bal: 0 cm, Az ázsiai és latin betűs szöveg közötti térköz beállítása, Az ázsiai szöveg és a számok közötti térköz beállítása

11 1/2002. (I. 11.) EüM (a továbbiakban: EüM rendelet) és a 38/2009. (VIII. 7.) KHEM rendelet (a továbbiakban: ADR) előírásainak egyaránt megfelelő szállítási módjai a következők: Az ADR szerinti küldeménydarabos szállítás Az EüM rendelet előírásainak megfelelő, az egészségügyi intézményekben keletkező hulladékok gyűjtésére orvostechnikai eszközként minősített, engedélyezett papírlemez és műanyag csomagolóeszközben (láda, badella, stb..), amennyiben az ADR előírásainak (P621 csomagolási utasítás) megfelelően jóvá van hagyva és a jóváhagyásnak megfelelően a gyártás során el van látva UN kóddal. (Erre a célra az EüM rendelet szerinti műanyag zsák nem lehet megfelelő.) A küldeménydarabon az ADR szerinti minden jelölésnek szerepelnie kell, és a küldeménydarabok szállítására vonatkozó előírásokat be kell tartani. A küldeménydarabok az ADR értelmében vett egyesítő csomagolásban is szállíthatók, az egyesítő csomagolásra vonatkozó szabályok (pl. jelölés) betartásával. Adott esetben az EüM rendelet előírásainak megfelelő műanyag zsák, vagy a gyakorlatban széles körben használt műanyag tartóeszköz ( kuka ) is lehet egyesítő csomagolás. Ebben az esetben csak az ADR-nek mindenben megfelelő küldeménydarabok lehetnek az egyesítőcsomagolásban Az ADR szakasz szerinti ömlesztettáru-konténerben történő szállítás Ez a fajta ömlesztett szállítás csak BK2 jelű, zárt ömlesztettáru-konténerben engedélyezett, és az alkalmazott ömlesztettáru-konténernek (amely a jármű rakodótere is lehet) meg kell felelnie az ADR 6.11 fejezete előírásainak, ami azt is jelenti, hogy vagy a CSC Egyezmény szerinti vagy az ADR szerinti jóváhagyással rendelkezik. Az ömlesztettáru-konténeren belül használhatók az EüM rendelet előírásainak megfelelő műanyag zsákok is, de csak akkor, ha az ADR előírásainak megfelelően jóvá vannak hagyva és a jóváhagyásnak megfelelően a gyártás során el vannak látva UN kóddal. A BK2 konténeren belül, a berakáshoz használt műanyag zsákok biztonságosabb és könnyebb kezelhetősége érdekében műanyag tartóeszköz ( kuka ) is elhelyezhető Az ADR szakasz VV11 különleges előírása szerinti ömlesztett szállítás Az ömlesztett szállításra a VV11 különleges előírás egyik feltétele az, hogy különlegesen felszerelt járműben vagy konténerben történik a szállítás; míg a másik, hogy oly módon történik, ami nem veszélyezteti az embereket, az állatokat és a környezetet, pl. a berakás zsákokban, vagy légtömör csatlakozásokon keresztül történik. Tekintettel az előírás általános megfogalmazására, illetve a különleges felszerelés definíciójának hiányára, ezen különleges előírás a következőképpen értelmezhető: Az első feltétel teljesítettnek tekinthető, ha a jármű az ADR értelmében fedett járműnek minősül, és kialakítása, valamint állapota olyan, hogy normális szállítási körülmények között megakadályozza mind a szilárd, mind a folyékony rakomány szabadba jutását. A járművön belül, a berakáshoz használt csomagolóeszközök biztonságosabb és könnyebb kezelhetősége

12 érdekében műanyag tartóeszköz ( kuka ) is elhelyezhető. A másik feltétel teljesítettnek tekinthető, ha a) a hulladékot olyan műanyag zsákokban rakják a járműbe, amelyek megfelelnek az EüM rendelet követelményeinek, valamint a hulladék zsákba helyezése és lezárása szintén megfelel az EüM rendelet előírásainak; vagy b) a hulladékot olyan merevfalú csomagolóeszközökben rakják a járműbe, amelyek megfelelnek az EüM rendelet követelményeinek, valamint a hulladék csomagolóeszközbe helyezése és lezárása szintén megfelel az EüM rendelet előírásainak. Ez esetben a csomagolóeszköznek nem kell megfelelnie az ADR előírásainak. További követelmények a VV11 különleges előírás szerinti ömlesztett szállítás esetén: A csomagolóeszközöket megfelelően rögzíteni kell, hogy normál szállítási körülmények között ne rongálódhassanak meg. A műanyag zsákokat sem a járműben, sem a műanyag tartóeszközben ( kukában ) nem szabad annyira összenyomni, hogy elveszítsék szivárgásmentességüket. Ha egyazon járműben merev falú csomagolóeszközben és műanyag zsákban is szállítanak hulladékot, megfelelően el kell választani őket egymástól, pl. merev válaszfallal, osztófallal, hálóval vagy műanyag tartóeszközzel ( kukával ) úgy, hogy normális szállítási körülmények között ne rongálódhassanak meg. A műanyag tartóeszközök ( kukák ) fedelét a szállítás során csukott állapotban kell tartani. A műanyag tartóeszközöket ( kukákat ) a járműben úgy kell rögzíteni, hogy normális szállítási körülmények között ne következhessen be olyan elmozdulás, amely a rakomány sérülését okozná. Az ADR VV11 különleges előírásának megfelelő ömlesztett szállítás a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet 2. melléklete (Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról) értelmében is ömlesztett szállításnak minősül, tehát az SZ, ill. K kísérőjegyek kitöltésénél a csomagolás módja mezőbe az ömlesztve módnak megfelelő kódszámot (8) kell beírni. Formázott: Sorkizárt Formázott: bekszamos, Balra zárt, Az ázsiai és latin betűs szöveg közötti térköz beállítása, Az ázsiai szöveg és a számok közötti térköz beállítása

Kiegészítések az ADR Szabályzat belföldi alkalmazásához

Kiegészítések az ADR Szabályzat belföldi alkalmazásához 61/2013. (X. 17.) NFM rendelet a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) A és B Mellékletének belföldi alkalmazásáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény

Részletesebben

Magyar joganyagok - 61/2013. (X. 17.) NFM rendelet - a Veszélyes Áruk Nemzetközi K 2. oldal (3)1 A január 1. és a Módr. hatálybalépése közötti i

Magyar joganyagok - 61/2013. (X. 17.) NFM rendelet - a Veszélyes Áruk Nemzetközi K 2. oldal (3)1 A január 1. és a Módr. hatálybalépése közötti i Magyar joganyagok - 61/2013. (X. 17.) NFM rendelet - a Veszélyes Áruk Nemzetközi K 1. oldal 61/2013. (X. 17.) NFM rendelet a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR)

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BUDAPEST 2017. Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter

A nemzeti fejlesztési miniszter 1 A nemzeti fejlesztési miniszter../2017. (.....) NFM rendelete a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) A és B Mellékletének belföldi alkalmazásáról szóló 61/2013.

Részletesebben

38/2009. (VIII. 7.) KHEM rendelet

38/2009. (VIII. 7.) KHEM rendelet 38/2009. (VIII. 7.) KHEM rendelet a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) A és B Mellékletének belföldi alkalmazásáról A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I.

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS. 3-6.2, 8, 9. osztály ISMERETEK GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS. 3-6.2, 8, 9. osztály ISMERETEK GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS 3-6.2, 8, 9. osztály ISMERETEK GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT BUDAPEST 2013. Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK és VESZÉLYES HULLADÉKOK SZÁLLÍTÁSA - Képzés a 2013-as ADR 1.3 fejezete szerint - Bertli Dávid veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó ADR Profess Tel.: +36 (20) 9830-388

Részletesebben

Kórházi hulladékok szállításának anomáliái

Kórházi hulladékok szállításának anomáliái Kórházi hulladékok szállításának anomáliái 2,5 millió tonna veszélyes hulladékot termel ~ 750 ezer gazdasági szervezet 175 kórházban Kb. 71.800 kórházi ágyon, és egyéb gyógyító tevékenységeket folytató

Részletesebben

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes.

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes. Felhívás! A hatóság felhívja a mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatott pótkocsival történő közúti szállítását végzők figyelmét a rájuk vonatkozó veszélyes

Részletesebben

Munkautasítás veszélyes anyagok közúti szállításra való kiadásához. Munkautasítás. Veszélyes anyagok közúti szállításra való kiadásához

Munkautasítás veszélyes anyagok közúti szállításra való kiadásához. Munkautasítás. Veszélyes anyagok közúti szállításra való kiadásához Munkautasítás Veszélyes anyagok közúti Dátum: 2016.07.01 Érvényes: visszavonásig 1/9 oldal T a r t a l o m j e g y z é k 1. Munkautasítás célja... 3 2. Területi érvényesség... 3 3. Fogalom meghatározások...

Részletesebben

23 BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Módszertani Útmutató veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez

23 BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Módszertani Útmutató veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez 23 2. SZÁLLÍTÓLEVÉL 3. FUVARLEVÉL 24 4, HIBÁS MENETLEVÉL 25 4, SZ KÍSÉRŐJEGY (VESZÉLYES HULLADÉKOKHOZ) 26 Ellenőrzési jegyzék - 14. pont 14. Írásbeli utasítás(ok) megvizsgálva szabálytalan tárgytalan ADR

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÜGYINTÉZŐ KÉPZÉS GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT

VESZÉLYES ÁRU ÜGYINTÉZŐ KÉPZÉS GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT VESZÉLYES ÁRU ÜGYINTÉZŐ KÉPZÉS GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT B BUDAPEST Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó aláírása: Beosztása: Az értékelés

Részletesebben

3.2 FEJEZET A VESZÉLYES ÁRUK FELSOROLÁSA

3.2 FEJEZET A VESZÉLYES ÁRUK FELSOROLÁSA 3.2 FEJEZET A VESZÉLYES ÁRUK FELSOROLÁSA 3.2.1 Az A táblázat (A veszélyes áruk UN szám szerinti felsorolása) magyarázata Az A táblázat egy-egy sora általában valamely konkrét UN szám alá tartozó összes

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS. SPECIÁLIS ISMERETEK 2. osztály VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS. SPECIÁLIS ISMERETEK 2. osztály VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK 2. osztály VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BUDAPEST 2017. Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó

Részletesebben

Nagy Zsolt a Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete elnöke

Nagy Zsolt a Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete elnöke NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM JOGI FŐOSZTÁLY E/2013/0712 dr. Kis Norbert Főosztályvezető úr címére dr Koncz Pál helyettes államtitkár úr részére Tárgy: a Veszélyes Áruk Nemzetközi Vasúti Fuvarozásáról

Részletesebben

A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a hatósági tapasztalatok

A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a hatósági tapasztalatok BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség Veszélyes Szállítmányok Főosztály A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a

Részletesebben

2. oldal Az utasításnak a következő, négyoldalas mintának kell tartalmilag és formailag teljes mértékben megfelelnie. Írásbeli utasítás Teendő

2. oldal Az utasításnak a következő, négyoldalas mintának kell tartalmilag és formailag teljes mértékben megfelelnie. Írásbeli utasítás Teendő . oldal KHEM közlemény a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) A és B Mellékletének alkalmazásáról Az ENSZ főtitkárának értesítése szerint a Veszélyes Áruk Nemzetközi

Részletesebben

A NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTER 25/2014. (IV. 30.) NFM RENDELETE A VESZÉLYES

A NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTER 25/2014. (IV. 30.) NFM RENDELETE A VESZÉLYES 1 A NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTER 25/2014. (IV. 30.) NFM RENDELETE A VESZÉLYES ÁRU SZÁLLÍTÁSI BIZTONSÁGI TANÁCSADÓRÓL (MAGYAR KÖZLÖNY, 2014. évi 61. szám, 9218 9224 oldal) A Genfben, 2000. május 26. napján

Részletesebben

Ellenőrzési jegyzék 26. pont

Ellenőrzési jegyzék 26. pont Ellenőrzési jegyzék 26. pont 26. Nagybárcák a tartányon, konténeren, járművön megvizsgálva szabálytalan tárgytalan Általános előírások a nagybárcákra: A veszélyes árut szállító járműveket (ha szükséges)

Részletesebben

ADR 1.3 alap- és ismeretfelújító képzés

ADR 1.3 alap- és ismeretfelújító képzés 2 0 1 7. 0 2. 0 3. ÁLTALÁNOS VESZÉLYES ÁRU ELŐÍRÁSOK (ADR) MEGJELENÉSE A GAZDABOLTOK MŰKÖDÉSI ELŐÍRÁSAIBAN ADR 1.3 alap- és ismeretfelújító képzés 2 0 1 7. 0 2. 0 3. ADR 2017 Veszélyes Áruk Nemzetközi

Részletesebben

RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI

RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI RADIOKATÍV SUGÁRFORRÁSOK SZÁLLÍTÁSÁNAK BIZTONSÁGI FELTÉTELEI Povázsai Sándor r. alezredes Országos Rendőr-főkapitányság Budapest, 2010. 09. 21-22. Rövid áttekintés Jogi szabályozás helyzete Engedélyezési

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV 2011 MAGYARORSZÁG Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete szakértői szerkesztésében 2012. TARTALOMJEGYZÉK oldal Bevezető, Tartalomjegyzék 5-16 I. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 94. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 94. szám MAGYAR KÖZLÖNY 94. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2015. június 30., kedd Tartalomjegyzék 2015. évi LXXXIX. törvény A Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás A és B

Részletesebben

2007 Kiadja: a Nemzeti Közlekedési Hatóság A kiadásért felelős: Horváth Zsolt Csaba elnök

2007 Kiadja: a Nemzeti Közlekedési Hatóság A kiadásért felelős: Horváth Zsolt Csaba elnök NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Megjelent a 70/ 2005. (IV. 21.) Kormány rendelet, valamint a többször módosított és kiegészített 20/ 1979. (IX. 18.) KPM rendelet alapján. Összeállították: Nagy Zsolt Nádasi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 7/2011. (III. 8.) NFM rendelet - a mezőgazdasági vegyszerek és 2. oldal (2) A tartányos pótkocsira a közúti járművek műszaki megvi

Magyar joganyagok - 7/2011. (III. 8.) NFM rendelet - a mezőgazdasági vegyszerek és 2. oldal (2) A tartányos pótkocsira a közúti járművek műszaki megvi Magyar joganyagok - 7/2011. (III. 8.) NFM rendelet - a mezőgazdasági vegyszerek és 1. oldal 7/2011. (III. 8.) NFM rendelet a mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval vagy lassú

Részletesebben

Jelölések JELÖLÉSEK.

Jelölések JELÖLÉSEK. JELÖLÉSEK 1 3.4. Küldeménydarabra Egyesítő csomagolásra álló helyzetet jelölő nyilak A feladó a szállítónak a korlátozott mennyiség összegzett bruttó tömegét /kivéve kombinált, tengeri szállítás/ meg kell

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS ÁLTALÁNOS ISMERETEK VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS ÁLTALÁNOS ISMERETEK VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS ÁLTALÁNOS ISMERETEK VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BUDAPEST 2017. október Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó aláírása:

Részletesebben

1/2002. (I. 11.) Korm. rendelet a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzésére vonatkozó egységes eljárásról

1/2002. (I. 11.) Korm. rendelet a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzésére vonatkozó egységes eljárásról Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1/2002. (I. 11.) Korm. rendelet 1/2002. (I. 11.) Korm. rendelet a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzésére vonatkozó egységes eljárásról A 2011.01.01. óta hatályos

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatott pótkocsival történő közúti szállítására jogosító

Részletesebben

Veszélyes áru szállítás

Veszélyes áru szállítás Veszélyes áru szállítás ADR A veszélyes áruk közúti szállításával kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozásoknak az általános, áruszállításra, fuvarozásra vonatkozó jogszabályokon túl kiemelten szem

Részletesebben

Magyar joganyagok - 1/2002. (I. 11.) Korm. rendelet - a veszélyes áruk közúti szállítás 2. oldal (3) Amennyiben szükséges és a biztonságot nem veszély

Magyar joganyagok - 1/2002. (I. 11.) Korm. rendelet - a veszélyes áruk közúti szállítás 2. oldal (3) Amennyiben szükséges és a biztonságot nem veszély Magyar joganyagok - 1/2002. (I. 11.) Korm. rendelet - a veszélyes áruk közúti szállítás 1. oldal 1/2002. (I. 11.) Korm. rendelet a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzésére vonatkozó egységes eljárásról

Részletesebben

Veszélyt jelző táblák

Veszélyt jelző táblák Veszélyt jelző táblák Szállítóegység: - Gépkocsi pótkocsival - Gépjármű 1 Veszélyt jelző táblák Szállítóegység? 2 Veszélyt jelző táblák Mérete: 15 mm fényvisszaverő 30 x 40 cm +/- 10% A szám nélküli tábla

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 108. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 108. szám MAGYAR KÖZLÖNY 108. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2017. július 5., szerda Tartalomjegyzék 177/2017. (VII. 5.) Korm. rendelet A Veszélyes Áruk Nemzetközi Belvízi Szállításáról szóló Európai Megállapodáshoz

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS ÁLTALÁNOS ISMERETEK GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS ÁLTALÁNOS ISMERETEK GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS ÁLTALÁNOS ISMERETEK GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT BUDAPEST Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó aláírása:

Részletesebben

A mezıgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezıgazdasági vontatóval vagy lassú jármővel vontatott pótkocsival történı közúti szállításáról

A mezıgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezıgazdasági vontatóval vagy lassú jármővel vontatott pótkocsival történı közúti szállításáról A mezıgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezıgazdasági vontatóval vagy lassú jármővel vontatott pótkocsival történı közúti szállításáról Lechs Tamás tő. zls. Katasztrófavédelmi ırsparancsnok Gara, 2015.

Részletesebben

ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM

ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM KÉPZÉS cseppfolyósított NITROGÉN szállítását végzı munkatársak részére az ADR 1.3 fejezete szerint Bertli Dávid veszélyes áru szállítási biztonsági

Részletesebben

Módszertani Útmutató. veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez

Módszertani Útmutató. veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez 1.1.1.1.1.1.1 veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez 2013 Veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez Készült az ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG megbízásából A Biztonsági Tanácsadók

Részletesebben

Módszertani Útmutató. veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez 2013.

Módszertani Útmutató. veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez 2013. veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez 2013. 2 Veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez Készült a BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG és a Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi

Részletesebben

A radioaktív anyagok csomagolásakor, illetve szállításakor elkövetett mulasztások szankcionálása

A radioaktív anyagok csomagolásakor, illetve szállításakor elkövetett mulasztások szankcionálása A radioaktív anyagok csomagolásakor, illetve szállításakor elkövetett mulasztások szankcionálása Nádasi Iván 2040 Budaörs, Kassai u. 25. Az utóbbi időben a veszélyes áruk közúti szállítása terén egyre

Részletesebben

2. számú melléklet a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelethez. Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról

2. számú melléklet a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelethez. Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról 2 számú melléklet a 98/2001 (VI 15) Korm rendelethez Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról 1 Általános előírások 11 Az ország területén történő hulladékmozgások követésére a veszélyeshulladék-forgalomban

Részletesebben

Ellenőrzési jegyzék 10. pont

Ellenőrzési jegyzék 10. pont Ellenőrzési jegyzék 10. pont 10. A veszélyes áruk összes tömege a szállítóegységen: A veszélyes árunkénti összes mennyiség (azonos UN számhoz, helyes szállítási megnevezéshez, és ha van csomagolási csoporthoz:

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRUK KÜLDEMÉNYDARABOS SZÁLLÍTÁSA A HATÁLYOS ADR JOGSZABÁLY ALAPJÁN OKTATÓ ANYAG HUNGÁRIA VESZÉLYESÁRU MÉRNÖKI IRODA

VESZÉLYES ÁRUK KÜLDEMÉNYDARABOS SZÁLLÍTÁSA A HATÁLYOS ADR JOGSZABÁLY ALAPJÁN OKTATÓ ANYAG HUNGÁRIA VESZÉLYESÁRU MÉRNÖKI IRODA VESZÉLYES ÁRUK KÜLDEMÉNYDARABOS SZÁLLÍTÁSA A HATÁLYOS ADR JOGSZABÁLY ALAPJÁN OKTATÓ ANYAG JELEK JELÖLÉSEK HUNGÁRIA VESZÉLYESÁRU MÉRNÖKI IRODA E mail: hvesz@hvesz.hu www.hvesz.hu 2017.09.07. www.hvesz.hu

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. /2012. (.) NFM rendelete

A nemzeti fejlesztési miniszter. /2012. (.) NFM rendelete A nemzeti fejlesztési miniszter /2012. (.) NFM rendelete a járási (fővárosi kerületi) hivatalok kialakításával, a körzetközponti jegyzői hatáskörök és a többcélú kistérségi társulások megszűnésével összefüggésben

Részletesebben

Szóbeli vizsga közúti közlekedési alágazat VT-SZK

Szóbeli vizsga közúti közlekedési alágazat VT-SZK VT-SZK A vizsga követelményei: A vizsga szóbeli vizsga. A vizsga teljesítéséhez az ADR 1.8.3.11 bekezdés a) és b) pontjára vonatkozó 1-1 kérdést kell helyesen megválaszolni. A vizsga időtartama 30 perc.

Részletesebben

A Nemzeti Közlekedési Hatóság. tevékenysége a veszélyes árut szállító. közúti járművek ellenőrzésének tükrében

A Nemzeti Közlekedési Hatóság. tevékenysége a veszélyes árut szállító. közúti járművek ellenőrzésének tükrében A Nemzeti Közlekedési Hatóság tevékenysége a veszélyes árut szállító közúti járművek ellenőrzésének tükrében Balatonföldvár, 2010. április 8-9. 1 Ellenőrzési tevékenység A Nemzeti Közlekedési Hatóság komplex

Részletesebben

Egészségügyi asszisztens szakképzés Aszepszis-antiszepszis, ADR veszélyes hulladék szállítási előírások, környezetvédelem.

Egészségügyi asszisztens szakképzés Aszepszis-antiszepszis, ADR veszélyes hulladék szállítási előírások, környezetvédelem. Egészségügyi asszisztens szakképzés Aszepszis-antiszepszis, ADR veszélyes hulladék szállítási előírások, környezetvédelem. Kövér Tamás DE GF Munkabiztonsági Önálló Osztály, osztályvezető 2013. Május 24.

Részletesebben

ADR (RID) 2015. évi változásai (részletek) Csuhay Marianna Budapest, 2014. 11. 19.

ADR (RID) 2015. évi változásai (részletek) Csuhay Marianna Budapest, 2014. 11. 19. ADR (RID) 2015. évi változásai (részletek) Csuhay Marianna Budapest, 2014. 11. 19. 1 Új UN tételek 2 osztály 9 adszorbeált gázok (m.n.n., egyedi tételek) UN 3510 3518 adszorbeált gáz, m.n.n UN 3512 adszorbeált

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRUK KÜLDEMÉNYDARABOS SZÁLLÍTÁSA A HATÁLYOS ADR JOGSZABÁLY ALAPJÁN OKTATÓ ANYAG HUNGÁRIA VESZÉLYESÁRU MÉRNÖKI IRODA

VESZÉLYES ÁRUK KÜLDEMÉNYDARABOS SZÁLLÍTÁSA A HATÁLYOS ADR JOGSZABÁLY ALAPJÁN OKTATÓ ANYAG HUNGÁRIA VESZÉLYESÁRU MÉRNÖKI IRODA VESZÉLYES ÁRUK KÜLDEMÉNYDARABOS SZÁLLÍTÁSA A HATÁLYOS ADR JOGSZABÁLY ALAPJÁN OKTATÓ ANYAG SZÁLLÍTÓEGYSÉGEK MEGJELÖLÉSE KEMLER KÓD HUNGÁRIA VESZÉLYESÁRU MÉRNÖKI IRODA E mail: hvesz@hvesz.hu www.hvesz.hu

Részletesebben

2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet

2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet - 1-2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet A Kormány a veszélyes áruk vasúton, közúton vagy belvízen történő szállítása biztonságának növelése céljából és az ilyen szállításokra vonatkozó hazai és nemzetközi

Részletesebben

Szám: 308-3/2014/HAT. H A T Á R O Z A T

Szám: 308-3/2014/HAT. H A T Á R O Z A T Szám: 308-3/2014/HAT. Tárgy: Ügyintéző: Telefon: A KERESE Bt. terhére bírság kiszabása a veszélyes áruk közúti szállításra vonatkozó rendelkezések megsértése miatt H A T Á R O Z A T A KERESE Bt. (székhelye:

Részletesebben

57/2007. (III. 31.) Korm. rendelet

57/2007. (III. 31.) Korm. rendelet 57/2007. (III. 31.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz és személyszállításhoz kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegérıl A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi

Részletesebben

Tárgy: Animal Hygiene Kft. terhére bírság kiszabása a veszélyes áruk közúti szállításra vonatkozó szabályok megsértése miatt H A T Á R O Z A T

Tárgy: Animal Hygiene Kft. terhére bírság kiszabása a veszélyes áruk közúti szállításra vonatkozó szabályok megsértése miatt H A T Á R O Z A T Szám:477-5/2014/IB. Tárgy: Animal Hygiene Kft. terhére bírság kiszabása a veszélyes áruk közúti szállításra vonatkozó szabályok megsértése miatt H A T Á R O Z A T Az Animal Hygiene Kft. (székhely: 2370

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.) 2008.11.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 304/63 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE (2008. október 22.) a tagállamok határain a közúti és belvízi közlekedés terén végzett ellenőrzések

Részletesebben

Szám: 8-7/2014/ADR-RID Tárgy: Bírság kiszabása a veszélyes áru közúti szállításra vonatkozó szabályok megsértése miatt. HATÁROZAT

Szám: 8-7/2014/ADR-RID Tárgy: Bírság kiszabása a veszélyes áru közúti szállításra vonatkozó szabályok megsértése miatt. HATÁROZAT Szám: 8-7/2014/ADR-RID Tárgy: Bírság kiszabása a veszélyes áru közúti szállításra vonatkozó szabályok megsértése miatt. HATÁROZAT A MOBILSPED Szállitási, Szállitmányozó és Jármüjavitó Korlátolt Felelősségü

Részletesebben

RADIOAKTÍV ANYAGOK SZÁLLÍTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE hatósági fórum OAH székház, 2016.szeptember 19.

RADIOAKTÍV ANYAGOK SZÁLLÍTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE hatósági fórum OAH székház, 2016.szeptember 19. RADIOAKTÍV ANYAGOK SZÁLLÍTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE hatósági fórum OAH székház, 2016.szeptember 19. a szállításra vonatkozó sugárvédelmi programmal szemben támasztott elvárások, a sugárvédelmi szempontok egységes

Részletesebben

Módszertani Útmutató. veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez

Módszertani Útmutató. veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzéséhez 2013 Veszélyes áruk közúti Készült az ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG megbízásából HUNGÁRIA VESZÉLYESÁRU MÉRNÖKI IRODA közreműködésével A BTE szakértőinek bevonásával ELŐSZÓ Napjainkban a társadalmi

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség H A T Á R O Z A T

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség H A T Á R O Z A T Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség H-6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 4. Tel: (36-76) 502-810 Fax: (36-76) 502-820 e-mail: kecskemet.hot@katved.gov.hu

Részletesebben

Ellenőrzési jegyzék - 18. pont

Ellenőrzési jegyzék - 18. pont 41 Ellenőrzési jegyzék - 18. pont 18. Az áru szállítása engedélyezett megvizsgálva szabálytalan tárgytalan Az ADR 2.2.X.2 bekezdéseiben felsorolt veszélyes áruk közúton nem szállíthatók. Az X helyére a

Részletesebben

8. RÉSZ A JÁRMŰ SZEMÉLYZETÉRE, FELSZERELÉSÉRE, ÜZEMELTETÉSÉRE ÉS AZ OKMÁNYOKRA VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK

8. RÉSZ A JÁRMŰ SZEMÉLYZETÉRE, FELSZERELÉSÉRE, ÜZEMELTETÉSÉRE ÉS AZ OKMÁNYOKRA VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK 8. RÉSZ A JÁRMŰ SZEMÉLYZETÉRE, FELSZERELÉSÉRE, ÜZEMELTETÉSÉRE ÉS AZ OKMÁNYOKRA VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK 1287 8.1 FEJEZET ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK A SZÁLLÍTÓEGYSÉGEKRE ÉS A JÁRMŰVÖN TARTANDÓ FELSZERELÉSEKRE

Részletesebben

A veszélyes áruk fuvarozása vasúton és az UIC 471-3 sz. döntvény

A veszélyes áruk fuvarozása vasúton és az UIC 471-3 sz. döntvény A veszélyes áruk fuvarozása vasúton és az UIC 471-3 sz. döntvény Hudák Árpádné Szabályozási szakértő Veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó A veszélyes áruk: olyan anyagok és tárgyak, amelyek veszélyes

Részletesebben

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRUK. Vasúton-Közúton -Vízen. Budapest, 2010.05.06. 2011.04.21. www.hvesz.hu. SÁROSI GYÖRGY Veszélyes áru Szakértő

VESZÉLYES ÁRUK. Vasúton-Közúton -Vízen. Budapest, 2010.05.06. 2011.04.21. www.hvesz.hu. SÁROSI GYÖRGY Veszélyes áru Szakértő VESZÉLYES ÁRUK Vasúton-Közúton -Vízen SÁROSI GYÖRGY Veszélyes áru Szakértő HUNGÁRIA VESZÉLYESÁRU MÉRNÖKI IRODA Budapest, 2010.05.06. 1 Tartalom Nemzetközi szabályozás-eu szabályozás változása GHS /CLP-ADR-RID

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség H A T Á R O Z A T

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség H A T Á R O Z A T Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség H-6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 4. Tel: (36-76) 502-810 Fax: (36-76) 502-820 e-mail: kecskemet.hot@katved.gov.hu

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A veszélyes áruk közúti szállítására képesítő szaktanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A veszélyes áruk közúti szállítására képesítő szaktanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A veszélyes áruk közúti szállítására képesítő szaktanfolyamok számára 2015 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról szóló 263/2006. (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség H A T Á R O Z A T

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség H A T Á R O Z A T Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség H-6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 4. Tel: (36-76) 502-810 Fax: (36-76) 502-820 e-mail: kecskemet.hot@katved.gov.hu

Részletesebben

HATÁROZAT. bírságot szabok ki.

HATÁROZAT. bírságot szabok ki. Szám: 164-2/2014/HAT. Tárgy: Ügyintéző: Telefon: A Palotási Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. terhére bírság kiszabása a veszélyes áruk közúti szállításra vonatkozó rendelkezések megsértése miatt

Részletesebben

ADR 2013

ADR 2013 A veszélyes áru szállítás aktuális ADR szabályozási 2013 kérdései aktuális szabályozási feladataink: törvényi kihirdetés (2013-ban 3 törvény) belföldi forgalom 2008/68/EK jogharmonizáció egyéb szabályozás,

Részletesebben

személyiséggel, vagy hogy jogi személyiséggel rendelkező hatóságnak alárendelt-e -, amely veszélyes árut szállít, fuvaroz, be- vagy kirak; b)

személyiséggel, vagy hogy jogi személyiséggel rendelkező hatóságnak alárendelt-e -, amely veszélyes árut szállít, fuvaroz, be- vagy kirak; b) A Tanács 96/35/EK irányelve (1996. június 3.) a veszélyes áruk közúti, vasúti vagy belvízi szállításánál alkalmazandó biztonsági tanácsadók kinevezéséről és szakmai képesítéséről AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA,

Részletesebben

HATÁROZAT. 100.000 forint, azaz egyszázezer forint összegű. bírságot szabok ki.

HATÁROZAT. 100.000 forint, azaz egyszázezer forint összegű. bírságot szabok ki. Ügyiratszám: 371-7/2014/H Tárgy: A Prímagáz Hungária Zrt. (1117 Budapest, Alíz u. 2.) terhére bírság kiszabása, a veszélyes áru közúti szállításra vonatkozó szabályok megsértése miatt HATÁROZAT A Prímagáz

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. bírságot szabok ki.

H A T Á R O Z A T. bírságot szabok ki. Szám: 547-7/2014/IB Tárgy: Sári Metál Kft. terhére bírság kiszabása a veszélyes áruk közúti szállításának telephelyi előkészítésére vonatkozó szabályok megsértése miatt H A T Á R O Z A T A Sári Metál Kft.

Részletesebben

Módszertani Útmutató. veszélyes áruk vasúti szállításának ellenőrzéséhez

Módszertani Útmutató. veszélyes áruk vasúti szállításának ellenőrzéséhez Módszertani Útmutató veszélyes áruk vasúti szállításának ellenőrzéséhez 2013 2 3 Módszertani Útmutató Veszélyes áruk vasúti szállításának ellenőrzéséhez 4 Készült az A BTE szakértőinek bevonásával 5 ELŐSZÓ

Részletesebben

1995. 10. 17 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 249. szám

1995. 10. 17 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 249. szám A TANÁCS 1995. október 6-i 95/50/EK IRÁNYELVE a veszélyes áruk közúti szállítása ellenőrzésének egységes eljárásáról AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre, és

Részletesebben

Szám: 96-2/2014/ADR Tárgy: KERESE Bt. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye I N D O K O L Á S

Szám: 96-2/2014/ADR Tárgy: KERESE Bt. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye I N D O K O L Á S Szám: 96-2/2014/ADR Tárgy: KERESE Bt. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye HATÁROZAT A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint tárgyi ügyben másodfokon eljáró hatóság

Részletesebben

1/2002. (I. 11.) Korm. rendelet

1/2002. (I. 11.) Korm. rendelet A Kormány a veszélyes áruk közúti szállításának ellenırzésére vonatkozó egységes eljárási szabályok megteremtése érdekében a következıket rendeli el: 1. (1) A rendelet hatálya a közúti jármővel végzett

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 112. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 112. szám MAGYAR KÖZLÖNY 112. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2019. június 28., péntek Tartalomjegyzék 156/2019. (VI. 28.) Korm. rendelet A veszélyes áruk szállításáról szóló egyes kormányrendeletek módosításáról

Részletesebben

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság HATÁROZAT

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság HATÁROZAT Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság H-6721 Szeged, Berlini krt. 16-18. : 6701 Szeged, Pf. 414 Tel: 36-62/621-280 Fax: 36-62/621-299 e-mail: csongrad.titkarsag@katved.gov.hu Szám:374-9/2013/IPB

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag E l ő t e r j e s z t é s (közigazgatási egyeztetés anyaga) a Bernben 1980. május 9-én kelt, Nemzetközi Vasúti Fuvarozási

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter../2017. ( ) NFM rendelete. az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter../2017. ( ) NFM rendelete. az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A Nemzeti Fejlesztési Miniszter./2017. ( ) NFM rendelete az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés b) pont 12. alpontjában,

Részletesebben

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság HATÁROZAT

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság HATÁROZAT Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság H-6721 Szeged, Berlini krt. 16-18. : 6701 Szeged, Pf. 414 Tel: 36-62/621-280 Fax: 36-62/621-299 e-mail: csongrad.titkarsag@katved.gov.hu Szám:123-4/2014/IPB

Részletesebben

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint I. fokú hatóság VESZÉLYES ÉS NEM VESZÉLYES HULLADÉK SZÁLLÍTÁSI ENGEDÉLY KÉRELEM TARTALMI KÖVETELMÉNYEI Ezúton hívjuk fel

Részletesebben

(1) Járművet megterhelni oly mértékig szabad, hogy össztömege a megengedett legnagyobb össztömeget ne haladja meg. [ ]

(1) Járművet megterhelni oly mértékig szabad, hogy össztömege a megengedett legnagyobb össztömeget ne haladja meg. [ ] Az elmúlt időszakban gyakori téma, hogy ki a felelős a rakomány megfelelő rögzítéséért. Több országban változtak a helyi rakományrögzítési előírások is (májusban Magyarországon is!), ennek köszönhető a

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. rendelete. egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A nemzeti fejlesztési miniszter. rendelete. egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A nemzeti fejlesztési miniszter /2016. ( ) NFM rendelete egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek ásáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés b) pont 12. alpontjában

Részletesebben

K és V Kft. Autósiskola

K és V Kft. Autósiskola K és V Kft. Autósiskola Írásos tájékoztató és vállalkozási feltételek: 1. Képzőszerv: K és V Kft. Autósiskola Ügyvezető: Varga József Engedély szám: KVH/42827-1/2017-NFM Címe: 3200 Gyöngyös, Déli Külhatár

Részletesebben

BERAKÁSRA, KIRAKÁSRA ÁRUKEZELÉSRE VONATKOZÓ

BERAKÁSRA, KIRAKÁSRA ÁRUKEZELÉSRE VONATKOZÓ BERAKÁSRA, KIRAKÁSRA ÁRUKEZELÉSRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK HUNGÁRIA VESZÉLYESÁRU MÉRNÖKI IRODA BERAKÁSRA, KIRAKÁSRA ÁRUKEZELÉSRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK N - Általános előírások - Együvé rakási tilalom - Élelmiszerekre,

Részletesebben

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató. Tárgy: ADR bírság Ügyintéző: HATÁROZAT

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató. Tárgy: ADR bírság Ügyintéző: HATÁROZAT Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató H-9700 Szombathely, Ady E. tér 1. Tel: (94) 513-430 Fax: (94) 513-431 E-mail: vas.mki@katved.gov.hu Szám: Tárgy: ADR bírság Ügyintéző: HATÁROZAT A MEGOLDÁS

Részletesebben

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab)

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab) A nemzetgazdasági miniszter 21/2015. (VIII. 28.) NGM rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról, valamint egyes foglalkoztatási és szakképzési tárgyú

Részletesebben

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság HATÁROZAT

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság HATÁROZAT Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság H-6721 Szeged, Berlini krt. 16-18. : 6701 Szeged, Pf. 414 Tel: 36-62/621-280 Fax: 36-62/621-299 e-mail: csongrad.titkarsag@katved.gov.hu Szám: 127-9/2014/IPB

Részletesebben

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság HATÁROZAT

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság HATÁROZAT Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság H-6721 Szeged, Berlini krt. 16-18. : 6701 Szeged, Pf. 414 Tel: 36-62/621-280 Fax: 36-62/621-299 e-mail: csongrad.titkarsag@katved.gov.hu Szám:117-5/2014/IPB

Részletesebben

Szám: 495-4/2014/HAT. H A T Á R O Z A T

Szám: 495-4/2014/HAT. H A T Á R O Z A T Szám: 495-4/2014/HAT. Tárgy: Ügyintéző: Telefon: A SZUBI-SPED Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. terhére bírság kiszabása a veszélyes áruk közúti szállításra vonatkozó rendelkezések megsértése miatt H A T

Részletesebben

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 21/2008. (VIII. 30.) KvVM rendelete az elemek és akkumulátorok, illetve hulladékaik kezeléséről

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 21/2008. (VIII. 30.) KvVM rendelete az elemek és akkumulátorok, illetve hulladékaik kezeléséről A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 21/2008. (VIII. 30.) KvVM rendelete az elemek és akkumulátorok, illetve hulladékaik kezeléséről A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. (2) bekezdés

Részletesebben

Tárgy: Ü. i.: Tel.: H A T Á R O Z A T

Tárgy: Ü. i.: Tel.:   H A T Á R O Z A T Szám: 36610/2124-1/2015.ált. Tárgy: Ü. i.: Tel.: E-mail: A Vargáné Munkácsi Linda egyéni vállalkozó terhére bírság kiszabása a veszélyes áruk közúti szállításra vonatkozó rendelkezések megsértése miatt

Részletesebben

Radioaktív anyagok szállításáról, fuvarozásáról szóló engedélyezési eljárás. Vigh Gusztáv biztonsági tanácsadó

Radioaktív anyagok szállításáról, fuvarozásáról szóló engedélyezési eljárás. Vigh Gusztáv biztonsági tanácsadó Radioaktív anyagok szállításáról, fuvarozásáról szóló engedélyezési eljárás Vigh Gusztáv biztonsági tanácsadó Jogszabályi háttér Radioaktív anyagok szállításáról, fuvarozásáról és csomagolásáról szóló

Részletesebben

3.rész:IMDG-kódex táblázat - Vezérlő - 1.

3.rész:IMDG-kódex táblázat - Vezérlő - 1. 3.rész:IMDG-kódex táblázat - Vezérlő - 1. UN nr. Név PSN Osztály/ alosztál y Járulékos veszély Csomagol ási csoport Különlege s előírások Korlátozot t mennyisé gek Csomagolások IBC-k Csomagol ási előírások

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :46. Parlex azonosító: 66NJ6OL30003

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :46. Parlex azonosító: 66NJ6OL30003 Iromány száma: T/15642. Benyújtás dátuma: 2017-05-15 13:46 Miniszterelnökség Parlex azonosító: 66NJ6OL30003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A Belügyminiszter./2011. (...) BM rendelete

A Belügyminiszter./2011. (...) BM rendelete 1 1. melléklet a BM/9751/2011. számú munkaanyaghoz A Belügyminiszter./2011. (....) BM rendelete a rendészeti szakvizsgáról és a rendészeti vezetőképzésről szóló 21/2011. (VII. 13.) BM rendelet módosításáról

Részletesebben

ADR 1.3 alapképzés ÁLTALÁNOS VESZÉLYES ÁRU ELŐÍRÁSOK (ADR) MEGJELENÉSE A GAZDABOLTOK MŰKÖDÉSI ELŐÍRÁSAIBAN PAPP LÁSZLÓ BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ BAGI KFT.

ADR 1.3 alapképzés ÁLTALÁNOS VESZÉLYES ÁRU ELŐÍRÁSOK (ADR) MEGJELENÉSE A GAZDABOLTOK MŰKÖDÉSI ELŐÍRÁSAIBAN PAPP LÁSZLÓ BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ BAGI KFT. ÁLTALÁNOS VESZÉLYES ÁRU ELŐÍRÁSOK (ADR) MEGJELENÉSE A GAZDABOLTOK MŰKÖDÉSI ELŐÍRÁSAIBAN ADR 1.3 alapképzés ADR 2015 Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti 16. módosítás Szállításáról szóló Európai Megállapodás

Részletesebben

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tárgy: Ügyintéző: Tel.: H A T Á R O Z A T

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tárgy: Ügyintéző: Tel.: H A T Á R O Z A T Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság H-6721 Szeged, Berlini krt. 16-18. : 6701 Szeged, Pf. 414 Tel: 36-62/621-280 Fax: 36-62/621-299 e-mail: csongrad.titkarsag@katved.gov.hu Szám: 359-10/2013/IPB

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2008. augusztus 8. (OR. en) 2006/0146 (COD) PE-CONS 3627/08 CODIF 54 TRANS 128 CODEC 521 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 2. oldal 3/A.1 A rendelet alkalmazása az Eur. által nem szabályozo

Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 2. oldal 3/A.1 A rendelet alkalmazása az Eur. által nem szabályozo Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 1. oldal 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet az egészségügyért felelős miniszter szabályozási feladatkörébe tartozó forgalmazási

Részletesebben