Aktualitások a klinikai szakpszichológia és a pszichoterápia jogi szabályozásában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Aktualitások a klinikai szakpszichológia és a pszichoterápia jogi szabályozásában"

Átírás

1 Aktualitások a klinikai szakpszichológia és a pszichoterápia jogi szabályozásában Németh Rita klinikai szakpszichológus, jogász április 25. kötelező szinten tartó képzés

2 Az előadás vázlata: I. Bevezető gondolatok II. Az utóbbi idők legfontosabb változásai a klinikai pszichológia jogi szabályozásában II.1. Kamarai tagság II.2. A megszerezhető szakképesítések II.3. A szakmakódok kérdése az egészségügyben III. A (klinikai) szakpszichológia és a pszichoterápia aktuális jogi szabályozása

3 I. Bevezető gondolatok - Érzékelhetően megnövekedett a jogi kérdések iránti érdeklődés a pszichológusok részéről - A kollégák egyre tudatosabbak e vonatkozásban részben a különböző feljelentések nyomán is (kártérítési perek, etikai eljárások már nem csak az igazságügyi szakértőket illetően) - Szakmai jogi szabályozási kérdésekről folyó szakmai közéleti diskurzusok (pl. pszichológus kamara)

4 Szakmai identitásunk új elemévé válik: - egészségügyi szolgáltatóként kell magunkra tekintünk ismernünk kell(ene) az eü.-i szolgáltatókra vonatkozó kötelezettségeket, ill. a betegek jogait /Eütv./ - egészségügyi adatkezelők vagyunk ismernünk kell(ene) az adatkezelésre vonatkozó szabályokat

5 A legfontosabb tételek: egészségügyi szolgáltatás: az egészségügyi államigazgatási szerv által kiadott működési engedély birtokában végezhető egészségügyi tevékenységek összessége. egészségügyi szolgáltató: a tulajdoni formától és fenntartótól függetlenül /ez az un. szektorsemlegesség elve/ minden, egészségügyi szolgáltatás nyújtására és az egészségügyi államigazgatási szerv által kiadott működési engedély alapján jogosult egyéni egészségügyi vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet; (Eütv.3. )

6 Az eü.-i adatkezelés vonatkozásában a legfontosabb tétel: Az egészségügyi dokumentációval az egészségügyi szolgáltató - az abban szereplő adattal a beteg rendelkezik. Ez a fő szabály, az adatok ura a beteg, de van kivétel, amikor hozzájárulása nélkül is közölni kell az adatait: 1. ha törvény elrendeli, 2. mások életének, testi épségének és egészségének védelme szükségessé teszi. /SZEK 5.4. is ezt mondja lényegében: mások védelme /

7 Legfontosabb jogszabályok e vonatkozásban az évi CLIV. tv. az egészségügyről (Eütv.), ill évi XLVII. tv. az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről Ez és a további hatályos jogszabályok fellelhetőek: - jogszabálykereső

8 II. Az utóbbi idők legfontosabb változásai a klinikai pszichológia jogi szabályozásában

9 1. Kötelező kamarai tagság 2. Megszerezhető alap- és ráépített egészségügyi szakképesítések módosítása 3. Szakmai minimumfeltételek változása, szakmakódok

10 1. Kamarai tagság évi XCVII. tv. 14. (1a) július 1-jétől a működési nyilvántartásba való felvételnek, illetve megújításnak a feltétele (klin.) szakpszichológusok esetében is Nem egészségügyi dolgozók esetében is a szakképesítéssel rendelkező személyt felveszi a kamara. /(1b)/ A Magyar Pszichológus Kamaráról szóló tv. előkészületei

11 2. Megszerezhető egészségügyi szakképesítések (22/2012. (IX.14.) EMMI r.) Alap eü-i szakképesítések pszichológusok esetében: 1. felnőtt klinikai és ment. szakpszichológia 2. gyermek- és ifjúsági klin. szakpszich. 3. neuropszichológiai szakpsz. 4. alkalmazott egészségpszichológiai szakpsz. /36 hó/

12 Szakpszichológusi ráépített szakképesítések: 1. Klinikai addiktológiai szakpszichológia 2. Pszichoterápia Ehhez bemeneti szakképesítések: - Felnőtt klin. és ment. szakpsz., v. gyermek- és ifjúsági klin. és ment. szp. 24 hó képz. idő - Neuropsz. szakpsz., alk. egészségpszich. szakpszich. 36 hó

13 3. Szakmai minimumfeltételek, szakmakódok 60/2003. (X.20.) ESZCSM r. Jelentős módosulás. Részletes új szabályokat fogalmaztak meg az egészségügyön belüli pszichológiai tevékenységek tárgyi és személyi feltételeit illetően, valamint szakmai kérdések is rendezésre kerültek.

14 Szakmakódok(2/2004. EüM. r., ill. 60/2003. (X.20.) ESZCSM r. ): Eddig: december 03-tól: 7100 pszichológia 7101 klin. és ment. szakpsz pszichoterápia Csak szakpszichológia! 7101 klinikai és mentálhigiéniai szakpsz pszichoterápia (klinikai szakpsz. végzettséggel) 7106 neuropsz klinikai addiktológiai szakpsz.

15 Figyelem: Az alkalmazott egészségpszichológiának nincsen önálló szakmakódja bár ilyen egészségügyi szakképzettség is szerezhető. Kérdés az ő kompetenciájuk (pl. szakmai felügyelet ellátása).

16 III. A (klinikai) szakpszichológia és a pszichoterápia aktuális jogi szabályozása

17 Klinikai szakpszichológia def. /Eütv (2) bek./ Klinikai szakpszichológus által végzett tev., amely: - a lelki egészség megőrzésére, fejlesztésére és helyreállítására - a lelki zavarok megállapítására, vizsgálatára, okainak feltárására - az egyes betegségek diagnosztizálásához szükséges pszichodiagnosztikai vizsgálatok végzésére - Lelki zavarok pszichológiai módszerekkel történő korrekciójára irányul.

18 A pszichoterápia tv-i def. /Eütv (1)/ : többféle módszeren alapuló, tudományosan megalapozott, pszichés és pszichoszomatikus zavarok esetén alkalmazott, egyéni vagy csoportos formában több, meghatározott időtartamú ülésben történő terápiás eljárás.

19 A tv. még két fontos dolgot rögzít: - szigorú önkéntességet (mind a beteg, mind a terapeuta oldaláról) 103. (3) - orvosi vizsgálat szükségességét (4): A pszichoterápia megkezdése előtt orvosi vizsgálat szükséges. A klinikai szakpszichológus munkája során köteles orvosi konzultációt igénybe venni minden esetben, amikor a beteg állapota vagy állapotának védelme indokolja. Mindezt a 60/2003. sz. r. is tartalmazza a szakmai minimumfeltételekről!

20 Végzésre jogosultak körét is meghatározza az Eütv.: pszichoterápiás eljárások végzésére képesítéssel rendelkező szakorvos vagy klinikai szakpszichológus végezheti önállóan.

21 Figyelem! Eltér a tv. szerinti pszichoterápia végzésére önállóan jogosultak köre azokétól, akik számára ráépített szakképzésként pszichoterápiás végzettség szerezhető a neuropszichológusok és alkalmazott egészség szakpszichológusok önállóan NEM végezhetnek tehát pszichoterápiát.

22 A szakmai minimumfeltételek fontos új szakmai elemei: Önálló, ill. felügyelet/szoros szupervízió melletti munkavégzés szabályozása Szakértőjelölt státusza Kompetencia-határok meghúzása A szomatikus betegségek megelőzésében, korszerű ellátásában a klinikai és mentálhigiéniai szakpszich. szerepének kiemelése.

23 Tárgyi és személyi feltételek meghatározása: Az egyes szakmakódok alatt a konkrét feltételek felsorolva (pl. klinikai szakpszichológiánál legalább egy a felsorolt intelligencia-tesztekből, projektív tesztekből, kérdőívek, zárható szekrény az adatok kezeléséhez, stb.) Szakambulancia min. személyi feltételei

24 Önálló vs. felügyelet melletti pszichológiai tevékenység az egészségügyben

25 Egészségügyi tevékenység keretében gyakorló pszichológiai tevékenységet függetlenül az egészségügyi tevékenység végzésének formájától ideértve minden olyan esetet, amelyben a szakmai minimumfeltételekre vonatkozó rendelet pszichológus személyi feltételt ír elő: önállóan csak /eü.-i/ szakpszichológus végezhet.

26 szakpszichológus végzettséggel rendelkező személy felügyelete vagy szoros szupervíziója mellett: - szakpszichológus jelölt végezhet, vagy - az a pszichológus végezhet, aki vállalja, hogy az egészségügyi tevékenység végzésére irányuló jogviszonya létrejöttétől számított legfeljebb 2 éven belül szakpszichológus jelöltté válik.

27 Szakpszichológus jelölt: az a pszichológus, aki pszichológia mester szakon szerzett pszichológus (kizárólag Ma vagy Msc) szakképesítéssel a korábbi osztatlan 5 éves képzésben szerzett okleveles pszichológus képesítéssel rendelkezik és 2 éven belül megkezdi az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzést. (22/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet )

28 A szakpsz. jelölt kompetenciája: Nem jogosult szakpszichológiai vélemény kiadására! Amennyiben a beteg ellátása szakpszichológiai véleményt tesz szükségessé, szakpszichológus ellenjegyzése szükséges.

29 De végezheti az alábbiakat: Vizsgálja (dokumentálja, elméletileg elemzi) a kóros lelki jelenségek - kiváltó okait, - lefolyásuk törvényszerűségeit, - hatásait az emberi cselekvésekre. - Vizsgálja az egyéni lelki megnyilvánulások sajátosságait, fejlődését, - illetve a társas helyzetben, csoportban lezajló történések hatásmechanizmusát

30 - Pszichodiganosztikai tevékenységet nem végezhet (ami pl. a klin. szakpsz. tevékenységében a legfontosabbak közé van sorolva) - Pszichoterápiát /pszichoterápiás szakmai irányelv alapján definiált PTt/ csak pszichoterapeuta szakpszichológusi szupervízió mellett végezhet a pszichológus, ill. a szakpszichológus jelölt.

31 A felügyeletre vagy szoros szupervízióra vonatkozó feltétel teljesítése március 31-étől kötelező. Szakmai felügyeletet csak szakpszichológus láthat el, aki írásban vállalja ezt től.

32 Pszichoterápia szintjei: alap- és szakpszichoterápia. (un. Korszerűsített pszichoterápiás szakmai protokoll, ill. OENO kódok alapján 4/2014. EMMI r.) 1. Alap-pszichoterápiás tev.: pszichiáterek, gyermekpszichiáterek és klin. szakpsz.-ok végezhetik. A képzés un. propedeutikai fázisához kötött. Pszichoterápia végzéséhez ráépített pszichoterápiás szakvizsga szükséges. 2. Szakpszichoterápia (módszerspecifikus pszichoterápia): pszichoterapeuta szakképesítés és módszerspec. jártasság szükséges hozzá.

33 Alap-pszichoterápia a finanszírozási rendszerben (OENO kód Orvosi Eljárások Nemzetközi Osztályozása Név: Alap pszichoterápiás ülés, rövid (min. 30 perc). Leírás: Pszichiáter szakorvos, illetve klinikai szakpszichológus által végzett tünet- állapot- és élménykorrekciós pszichoterápiás eljárások alkalmazása minimum 30 perc időtartamban. Pont: középhosszú hosszú 60

34 Ezen túl létezik az OENO-ban: - pszichoterápia és - szakpszichoterápia is, különböző kódokkal ennek megfelelő végzettséghez kötve: -Pszichoterápiás ülés: pszichoterapeuta szakvizsgával rendelkező szakember végzett tünet-, állapot- és élménykorrekciós 3 hosszúságban ( as kódig) -Szakpszichoterápia: módszerspecifikus vizsgával rendelkező szakember által végzett, spec. szaktudást felhasználó pszichoterápiás tev. 3 hosszúságban

35 Ki milyen szintű terápiát végezhet? 7101-es kód alatt szabályozva: Klinikai szakpszichológus: Pszichoterápiás szakmai irányelvek által definiált PT-t végezheti: - Életvezetési TA - Krízisintervenció - AT - Supportív T. - Pszichoterápiás konzultáció.

36 Egyébként pszichoterápia végzése ráépített pszichoterapeuta szakvégzettséget igényel, szakpszichoterápia pedig módszerspecifikus végzettség megszerzését is szükségessé teszi.

37 Klinikai szakpszichológus végezhet-e módszerspecifikus pszichoterápiát? Amennyiben már képesítést szerzett valamely pszichoterápiás módszerben (ez részképzésnek minősül), de még nem pszichoterapeuta, kiképző pszichoterapeuta szupervíziója mellett az adott módszerrel kezelhet (pl. kognitív viselkedésterápia, hipnózis, stb.).

38 7104-es szakmakód alatt: A pszichoterapeuta klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus kompetenciája: - a pszichés, mentális és viselkedészavarok felismerése, - speciális klinikai és egészségpszichológiai, mentálhigiénés és pszichoterápiás módszerekkel történő prevenciója, - diagnosztikája - és kezelése, pszichoterápiás szakképzettséggel rendelkező szakemberek által.

39 PT. def. a szakmai minimumfeltéteknél: A pszichoterápia olyan segítő, gyógyító beavatkozás a pszichés betegségek kezelésében, amely: - verbális vagy nonverbális kölcsönhatás révén hoz létre változásokat az élményfeldolgozásban és a magatartásban. - Sajátos kapcsolat, amely sűríti és céltudatosan használja az interperszonális kapcsolat hatótényezőit - és meghatározott keretek között működik, zárt lélektani térben. - Alapja az empátia, feltétel nélküli elfogadás és kongruencia.

40 Neuropszichológia szabályozása Neuropszichológus az, aki a korábbi szakképzési rendszerben klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképesítésen felül második szakképesítésként neuropszichológus szakvizsgát tett, vagy aki az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítés megszerzéséről szóló 22/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet szerinti szakképzésben neuropszichológus alap szakképesítést szerzett. A neuropszichológiai mobilellátás fogalmát is használja a speciális betegcsoport kapcsán

41 neuropszichológia def.: határterületi tudományágak közé tartozik, az agyi struktúrák és a pszichés folyamatok közötti összefüggésekkel, elsősorban agykárosodást szenvedett személyekkel foglalkozik. Cél: a károsodott és az épen maradt kognitív funkciók minél pontosabb/részletesebb feltérképezése alapján az érintett személy megsegítése.

42 Klinikai addiktológiai szakpszich. Kompetencia: vizsgálja és kezeli azon magatartászavarban (szenvedélybetegségek valamelyikében) szenvedő betegeket, akik bizonyos kémiai anyagokat (alkohol, drog, nyugtatók, altatók, kávé, stb.) rendszeresen fogyasztanak, vagy egyes magatartásformákról nem tudnak lemondani, és azoktól való függésük alakult ki.

43 A jövő: Jelentős előrelépés történt a jogalkotásban a szakmai minimumfeltételek szabályozásával, mely definiál számos kérdést az egészségügyön belül. További jogalkotási munka szükséges lenne a pszichológia egészére nézve is, elhatárolni az egyes területek kompetenciáit (pl. a tanácsadás pszichológiája és klinikai szakpszichológia).

44 Köszönöm a figyelmet!

45 Legfontosabb jogszabályok: évi CLIV. tv. az egészségügyi ellátásról évi XLVII. tv. Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről évi XCVII. tv. Az egészségügyben működő szakmai kamarákról 22/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítés megszerzéséről 60/2003. (X.20) ESzCsM r. az egészségügyi szolgáltatások nyújtáshoz szükséges szakmai minimumfeltételekről

Pszichoterápiák jogi szabályozási kérdései

Pszichoterápiák jogi szabályozási kérdései Pszichoterápiák jogi szabályozási kérdései Németh Rita Klinikai szakpszichológus, jogász 2018. február 14., SE, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés Az előadás vázlata: I. A pszichoterápia

Részletesebben

Pszichoterápiák jogi. Németh Rita pszichológus, jogász február 13., SE, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés

Pszichoterápiák jogi. Németh Rita pszichológus, jogász február 13., SE, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés Pszichoterápiák jogi szabályozási kérdései Németh Rita pszichológus, jogász 2014. február 13., SE, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés Az előadás vázlata: I. A pszichoterápia definíciója

Részletesebben

Pszichoterápiák jogi szabályozási kérdései

Pszichoterápiák jogi szabályozási kérdései Pszichoterápiák jogi szabályozási kérdései Németh Rita pszichológus, jogász 2013. február 14., SE, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés Az előadás vázlata: I. A pszichoterápia definíciója

Részletesebben

Pszichoterápiák jogi szabályozási kérdései

Pszichoterápiák jogi szabályozási kérdései Pszichoterápiák jogi szabályozási kérdései Németh Rita jogász-pszichológus 2011. ősz, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés Az előadás vázlata: I. Bevezetés a jogi (és etikai) szempontok

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR INDIVIDUÁLPSZICHOLÓGIAI EGYESÜLET KÉPZÉSI RENDSZERÉRŐL ÉRVÉNYES: május 01-től

TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR INDIVIDUÁLPSZICHOLÓGIAI EGYESÜLET KÉPZÉSI RENDSZERÉRŐL ÉRVÉNYES: május 01-től TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR INDIVIDUÁLPSZICHOLÓGIAI EGYESÜLET KÉPZÉSI RENDSZERÉRŐL ÉRVÉNYES: 2019. május 01-től AKKREDITÁLT PEDAGÓGUS- ÉS SZOCIÁLIS SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSEK Képzési forma Képzés megnevezése: Akkreditált

Részletesebben

A pszichológus képzések rendszere; A pszichoterápiás szakvizsga elérésének útja

A pszichológus képzések rendszere; A pszichoterápiás szakvizsga elérésének útja A pszichológus képzések rendszere; A pszichoterápiás szakvizsga elérésének útja Urbán Éva Klinikai szakpszichológia és pszichoterápiás klinikai szakpszichológus szakterület állandó (országos) minőségügyi

Részletesebben

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon Dr. Perczel-Forintos Dóra 2016 Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék A magyar lakosság pszichés egészségi állapota KATASZTROFÁLIS.

Részletesebben

MAGYAR PSZICHOLÓGUS KAMARA

MAGYAR PSZICHOLÓGUS KAMARA Pszichológus Összefogás Napja ELTE PPK 2014 június 17. MAGYAR PSZICHOLÓGUS KAMARA VAGY MOK DIPLOMÁS TAGOZAT? ÉRVEK ÉS ELLENÉRVEK Dr. Perczel - Forintos Dóra, PhD Urbán Éva Szakmai Kollégium Klinikai Szakpszichológia

Részletesebben

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon

A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon A klinikai szakpszichológiai szakképzés helyzete ma Magyarországon Prof. Perczel-Forintos Dóra 2018 Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék A magyar lakosság pszichés egészségi állapota

Részletesebben

Szakfogorvos képzés Dr. Fejérdy Pál dékáni tanácsadó

Szakfogorvos képzés Dr. Fejérdy Pál dékáni tanácsadó Szakfogorvos képzés 2016 Dr. Fejérdy Pál dékáni tanácsadó 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet 11. 6) Fogorvosi tevékenység önállóan csak fog- és szájbetegségek szakorvosi képesítés birtokában végezhető. Érdemes

Részletesebben

A klinikai pszichológia helyzete ma hazánkban

A klinikai pszichológia helyzete ma hazánkban Klinikai szakpszichológiai szintentartó tanfolyam IBS, Budapest, 2014. április 22-25. A klinikai pszichológia helyzete ma hazánkban Perczel Forintos Dóra, perczel@kpt.sote.hu Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai

Részletesebben

FEJLESZTŐ-DIFFERENCIÁLÓ SZAKPEDAGÓGIA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Eng.sz.: FF/808-5/2013.

FEJLESZTŐ-DIFFERENCIÁLÓ SZAKPEDAGÓGIA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Eng.sz.: FF/808-5/2013. FEJLESZTŐ-DIFFERENCIÁLÓ SZAKPEDAGÓGIA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Eng.sz.: FF/808-5/2013. Képzésvezető: Dr. Mező Ferenc főiskolai docens Képzési idő: 3 félév Szakképzettség megnevezése: Fejlesztő-differenciáló

Részletesebben

Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológus

Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológus A nevelési tanácsadás feladatain belül a pszichológusokat érintő feladatkörök teljesítését a nevelési tanácsadást ellátó intézmény szervezeti és működési szabályzatában is rögzítetten lehet megosztani.

Részletesebben

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés 2014/2015. tanév NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási

Részletesebben

Veszprémi Edit és Kalapos Miklós Péter

Veszprémi Edit és Kalapos Miklós Péter Veszprémi Edit és Kalapos Miklós Péter Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat Addiktológiai Gondozó és Szakrendelés Az addiktológiai konzultáns szerepe a szenvedélybetegek járóbeteg ellátásában. Egy család

Részletesebben

KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE

KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE 96/2003. (VII. 15.) KORM. RENDELET AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS GYAKORLÁSÁNAK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEIRŐL, VALAMINT A MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSRÓL Működési

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE Jóváhagyta: A dokumentum kódja: SZ-17/M01 Változat száma: 01 Prof. Dr. Nagy

Részletesebben

64/2011.(XI.29) NEFMI rendelet, utolsó módosítás 14/2014.(III.10.) EMMI hatályos 2014.III.11-től

64/2011.(XI.29) NEFMI rendelet, utolsó módosítás 14/2014.(III.10.) EMMI hatályos 2014.III.11-től 64/2011.(XI.29) NEFMI rendelet, utolsó módosítás 14/2014.(III.10.) EMMI hatályos 2014.III.11-től dr. Szombath Dezső 06-20-8250675 SE Továbbképzési Központ hivatalvezető laboratóriumi szakorvos Változások,

Részletesebben

Iskolapszichológus protokoll vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok

Iskolapszichológus protokoll vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok Iskolapszichológus protokoll vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta 2011. február 1. Iskolapszichológus fogalma Mi igen és mi nem iskolában dolgozó nem kihelyezett

Részletesebben

KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ. I. A szekció adatai

KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ. I. A szekció adatai KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ I. A szekció adatai Beszámolás időszaka Neve 2012. év Pszichológiai Szekció Szekció Postacíme 1528. Budapest, Szanatórium u. 19. tisztség megnevezése szekcióvezető

Részletesebben

A pszichológia mint foglalkozás

A pszichológia mint foglalkozás A pszichológia mint foglalkozás Alkalmazott területek Polonyi Tünde, PhD Klinikai pszichológia Klinikum területe: mentális problémák, mentális egészség hiánya. De mi a mentális egészség? Eltérés a normától?

Részletesebben

Interjú Dr. Császár-Nagy Noémivel

Interjú Dr. Császár-Nagy Noémivel Interjú Dr. Császár-Nagy Noémivel 2015.06.17. Jelen interjú óta nagyon sok kedvező változás történt a pszichológiában. Az EMMI társadalmi vitára bocsátotta a Magyar Pszichológus Kamarai Törvénytervezetet

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről Itt az egészségügyet részletesen szabályozó törvényből két területet emelünk ki, az egészségügyi szolgáltatások szakmai követelményeire

Részletesebben

Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika

Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika Miért dokumentálunk? Törvényi kötelezettség Szakmai követelmény Minőségbiztosítás

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Felnőtt szak (91 tétel)

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Felnőtt szak (91 tétel) SZAKVIZSGA TÉTELEK 2016. Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Felnőtt szak (91 tétel) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

Jogszabályfigyelés január. Jogszabály címe Megjelent Hatály Módosított jogszabály Tárgy MK 1/2013.

Jogszabályfigyelés január. Jogszabály címe Megjelent Hatály Módosított jogszabály Tárgy MK 1/2013. január 1 Egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeleteknek az egészségügyi ágazati képzésekkel, az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanáccsal, valamint a szakorvos jelöltek felügyelet mellett

Részletesebben

Törvények évi a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény évi LXXXIV. az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről

Törvények évi a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény évi LXXXIV. az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről Törvények 2007. évi a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. CLXI. módosításáról 2007. évi CXXVI. egyes adóek módosításáról 2007. évi LXXXIV. a rehabilitációs járadékról 2006. évi XCVII. az egészségügyben

Részletesebben

FEJLESZTŐPEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Eng.sz.: OH-FHF/2325-4/2008.

FEJLESZTŐPEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Eng.sz.: OH-FHF/2325-4/2008. FEJLESZTŐPEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Eng.sz.: OH-FHF/2325-4/2008. Képzésvezető: Dr. Mező Ferenc főiskolai docens Képzési idő: 4 Szakképzettség megnevezése: Fejlesztőpedagógus A bekerülés feltétele:

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELEK KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL)

SZAKVIZSGA TÉTELEK KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL) SZAKVIZSGA TÉTELEK 2017. KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS FELNŐTT SZAK (91 TÉTEL) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

A működési nyilvántartás vezetését érintő jogszabályváltozások július 1-jétől I.

A működési nyilvántartás vezetését érintő jogszabályváltozások július 1-jétől I. A működési nyilvántartás vezetését érintő jogszabályváltozások 2018. július 1-jétől I. A személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló 9/2000. (VIII. 4.) SZCSM

Részletesebben

VIZSGANAPTÁR. rendeletben meghatározott szakmegnevezés használatára lesznek jogosultak.

VIZSGANAPTÁR. rendeletben meghatározott szakmegnevezés használatára lesznek jogosultak. Szakorvosi, szakfogorvosi, szakgyógyszerészi, szakpszichológusi, és egyéb egészségügyi felsőfokú képzésekre irányadó tájékoztatás Azon jelöltek esetében, akik 2012. szeptember 15. napja előtt kezdték meg

Részletesebben

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere dr. Nagy Károly főosztályvezető Munkahigiénés Főosztály OMFI 2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység végzésének

Részletesebben

3. számú melléklet az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelethez 398

3. számú melléklet az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelethez 398 3. számú melléklet az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelethez 398 A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményekben foglalkoztatottaknak az adott munkakör betöltéséhez szükséges képesítési minimum előírásai

Részletesebben

Németh Rita Iü. pszichológus szakértő. 2015. 10. 29. Klinikai szakpszichológus képzés Semmelweis Egyetem, Budapest

Németh Rita Iü. pszichológus szakértő. 2015. 10. 29. Klinikai szakpszichológus képzés Semmelweis Egyetem, Budapest Németh Rita Iü. pszichológus szakértő 2015. 10. 29. Klinikai szakpszichológus képzés Semmelweis Egyetem, Budapest Ki az az igazságügyi pszichológus szakértő? Hogyan válhatunk igazságügyi szakértővé? Mi

Részletesebben

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói Dr. Engelbrecht Imre főosztályvezető-helyettes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztály A minőség egészségügyi

Részletesebben

JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS

JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS - 2016 JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET 1997. évi CLIV törvény az Egészségügyről 40/1997 (III.5.) Kormányrendelet a természetgyógyászati tevékenységről 11/1997. (V.28.) NM rendelet

Részletesebben

Szakorvosi, szakfogorvosi, szakgyógyszerészi, szakpszichológusi, és egyéb egészségügyi felsőfokú képzésekre irányadó tájékoztatás

Szakorvosi, szakfogorvosi, szakgyógyszerészi, szakpszichológusi, és egyéb egészségügyi felsőfokú képzésekre irányadó tájékoztatás Szakorvosi, szakfogorvosi, szakgyógyszerészi, szakpszichológusi, és egyéb egészségügyi felsőfokú képzésekre irányadó tájékoztatás Azon jelöltek esetében, akik 2012. szeptember 15. napja előtt kezdték meg

Részletesebben

EGÉSZSÉGPSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK

EGÉSZSÉGPSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK EGÉSZSÉGPSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK 1. A mesterképzési szak megnevezése: egészségpszichológia (Health Psychology) 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben

Részletesebben

INTERPERSZONÁLIS ÉS INTERKULTURÁLIS PSZICHOLÓGIA specializáció

INTERPERSZONÁLIS ÉS INTERKULTURÁLIS PSZICHOLÓGIA specializáció INTERPERSZONÁLIS ÉS INTERKULTURÁLIS PSZICHOLÓGIA specializáció (120 kredit, min. 1230 kontakt óra + a szabadon választható tárgyak óraszáma) Képzési cél: A képzés célja, hogy a hallgatók gyakorlatorientált

Részletesebben

A pszichoterápiás kapcsolat. A pszichoterápiás helyzet Pszichoterápiás szemlélet és beállítottság

A pszichoterápiás kapcsolat. A pszichoterápiás helyzet Pszichoterápiás szemlélet és beállítottság Alap-pszichoterápiák Bevezetés Dr. Harmatta János OORI Pszichoszomatikus és pszichoterápiásrehabilitációs Osztály (Tündérhegy) 2012.11.15. Dr. Harmatta János: Alap-pszichoterápiák 1 2012.11.15. Dr. Harmatta

Részletesebben

A Magyar Hipnózis Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011

A Magyar Hipnózis Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011 Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011 Hipnoterápiás képzésünk a pszichoterápiás képzés módszerspecifikus fázisa, egyben akkreditált továbbképzés orvosok és pszichológusok számára. Az alábbiakban tájékoztatjuk

Részletesebben

NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG

NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG VIZSGANAPTÁR 2018. ősz Szakorvosi, szakfogorvosi, szakgyógyszerészi, szakpszichológusi, és egyéb egészségügyi felsőfokú képzésekre irányadó tájékoztatás Azon jelöltek esetében,

Részletesebben

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA DEBRECEN 2015.05.28. Dr. Füredi Gyula háziorvos A RENDSZER ALAPJA A RENDSZERSZERŰ MŰKÖDÉS Az egészségügyi ellátórendszer hatékony működésének a sine qua non-ja, hogy az egyes

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Szombathely

Nyugat-magyarországi Egyetem. Szombathely Nyugat-magyarországi Egyetem REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ és KUTATÓ KÖZPONT Szombathely NEVELÉSI TANÁCSADÓ Nevelési tanácsadó logopédus szabadidő TKVSZRB civil szervezet tehetséggondozás Gyermekjóléti

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (96 tétel)

SZAKVIZSGA TÉTELEK Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (96 tétel) SZAKVIZSGA TÉTELEK 2016. Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés Gyermek szak (96 tétel) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban Lukács Péter DEOEC ORFMT A pszichológiában a pszichodiagnosztika alatt a különféle lelki folyamatok egyéni, ill. típusos jellegzetességeinek feltérképezése

Részletesebben

k.) Biztosított: A beteggel közvetlen jogviszonyba kerülő egészségügyi szolgáltató vagy szabadfoglalkozású orvos, illetve a velük jogviszonyba került

k.) Biztosított: A beteggel közvetlen jogviszonyba kerülő egészségügyi szolgáltató vagy szabadfoglalkozású orvos, illetve a velük jogviszonyba került Az egészségügyi szolgáltatók és szabadfoglalkozású orvosok szakmai felelősségbiztosításának minimumfeltételeiről Az egészségügyi szolgáltatók és a szabadfoglalkozású orvosok kártérítési felelősségének

Részletesebben

SZAKVIZSGA TÉTELSOR KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL)

SZAKVIZSGA TÉTELSOR KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL) SZAKVIZSGA TÉTELSOR 2017. KLINIKAI ÉS MENTÁLHIGIÉNIAI SZAKPSZICHOLÓGUS SZAKKÉPZÉS GYERMEK SZAK (96 TÉTEL) A szakvizsga tételek 3 fő témakört ölelnek fel, az elméleti vizsgán a jelölt mindhárom témakörből

Részletesebben

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Dr. Balogh Zoltán XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia XIV. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2017. szeptember 20-22.. Az

Részletesebben

17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT Akupresszőr Alternatív fizioterápia Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4.

17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT Akupresszőr Alternatív fizioterápia Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4. 17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT 17.1. Akupresszőr 17.2. Alternatív fizioterápia 17.3. Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4. Bioenergetikus 17.5. Életmód-tanácsadó és terapeuta 17.6. Fitoterápia

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

bekezdés] vagy a vádemelés elhalasztását [Be. 222. (2) bekezdés] megelőzően kezdte meg.

bekezdés] vagy a vádemelés elhalasztását [Be. 222. (2) bekezdés] megelőzően kezdte meg. 42/2008. (XI. 14.) EüM-SZMM együttes rendelet a kábítószer-függőséget gyógyító kezelés, kábítószer-használatot kezelő más ellátás vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatás szabályairól A büntetőeljárásról

Részletesebben

J o g s z a b á l y v á l t o z á s szeptember 1-jétől módosul

J o g s z a b á l y v á l t o z á s szeptember 1-jétől módosul J o g s z a b á l y v á l t o z á s 2018. szeptember 1-jétől módosul a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről

Részletesebben

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere (II. rész)

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere (II. rész) Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere (II. rész) dr. Nagy Károly főosztályvezető Munkahigiénés Főosztály OMFI 2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR

SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR ÁLTALÁNOS ORVOS OSZTATLAN SZAK A mesterképzési szak megnevezése: általános orvos (Medicine) A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség

Részletesebben

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja 200. Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben

Részletesebben

14. EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSMENT SZAKMACSOPORT

14. EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSMENT SZAKMACSOPORT 14. EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSMENT SZAKMACSOPORT 14.A. Egészségbiztosítás 14.1. Egészségbiztosítási szak 14.4. Egészségügyi operátor () 14.. Egészségügyi operátor (4) 14.8. Egészségügyi ügyvitelszervező 14.9.

Részletesebben

A Kórház működését szabályozó legfontosabb jogszabályok

A Kórház működését szabályozó legfontosabb jogszabályok A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház működésének elvei 1. A Kórház önálló jogi személy, önállóan gazdálkodó költségvetési intézmény. 2. A Kórház szakmai működését, működési területét és ellátási kötelezettségét

Részletesebben

hatályos: 2014.10.20 - A szakvizsgára vonatkozó hatályos rendelkezéseket a 16/2010. (IV. 15.) EüM rendelet tartalmazza.

hatályos: 2014.10.20 - A szakvizsgára vonatkozó hatályos rendelkezéseket a 16/2010. (IV. 15.) EüM rendelet tartalmazza. A Nemzeti Vizsgabizottság tájékoztatója rendkívüli vizsgaidőszakra szakvizsgákra jelentkezésről és vizsganaptáráról a 2014. december 1. 2015. január 31. közötti vizsgaidőszakra I. Általános tudnivalók

Részletesebben

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás Kiemelt figyelmet igénylő gyermek, tanuló: - különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, - a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK TEHERMENTESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK TEHERMENTESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK TEHERMENTESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI BERÉNYI TAMÁS MEDICINA 2000 Balatonfüred, 2017. szeptember 20-22. NOFINANCIALCONFLICT OFINTEREST DISCLOSURE: I AM AN EMERGENCY PHYSICIAN BERÉNYI TAMÁS

Részletesebben

A MOTORSPORT TERÜLETÉN KÉPESÍTÉSHEZ KÖTÖTT TEVÉKENYSÉGEK GYAKORLÁSÁNAK FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZAT

A MOTORSPORT TERÜLETÉN KÉPESÍTÉSHEZ KÖTÖTT TEVÉKENYSÉGEK GYAKORLÁSÁNAK FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZAT A MOTORSPORT TERÜLETÉN KÉPESÍTÉSHEZ KÖTÖTT TEVÉKENYSÉGEK GYAKORLÁSÁNAK FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZAT 2019. A Magyar Motorsport Szövetség Elnöksége az Alapszabály 24. (2) bek. d) pontjában meghatározott

Részletesebben

Egyéni vállalkozó orvosok/egészségügyi dolgozók alkalmassági vizsgálata

Egyéni vállalkozó orvosok/egészségügyi dolgozók alkalmassági vizsgálata Egyéni vállalkozó orvosok/egészségügyi dolgozók alkalmassági vizsgálata dr. Nagy Károly osztályvezető Munkahigiénés Osztály Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység

Részletesebben

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a munkabiztonsági szakértői tevékenységről A Kormány a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (2) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az

Részletesebben

III. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSÉRE IRÁNYULÓ EGYES JOGVISZONYOK

III. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSÉRE IRÁNYULÓ EGYES JOGVISZONYOK III. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSÉRE IRÁNYULÓ EGYES JOGVISZONYOK 7. (1) Az egészségügyi dolgozó egészségügyi tevékenység végzésére - ide nem értve a sürgős szükség esetén ellátási kötelezettség

Részletesebben

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága

Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Fókuszban az építkezés résztvevőinek jogosultsága Takács Zsuzsanna, titkár KEM Mérnöki és Építész Kamara Tatabánya, 2011. október 19. Akiben zűrzavar van, az zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend

Részletesebben

hatályos: 2015.10.19-2015.10.19 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (3) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

hatályos: 2015.10.19-2015.10.19 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (3) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, 42/2015. (I. 18.) EMMI rendelet a hagyományos kínai gyógyászat területén oklevéllel rendelkező személy által végezhető egészségügyi tevékenység engedélyezésére vonatkozó szabályokról hatályos: 2015.10.19-2015.10.19

Részletesebben

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft.

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Újabb nehézségek az egynapos sebészetben Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter 16/2002. (XII. 12.) ESZCSM rendelete az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN 1998. július elsejétõl új egészségügyi törvény szabályozza a betegjogokat. Fõbb rendelkezései meghatározzák, milyen jogok illetnek meg minket a gyógykezelésünk

Részletesebben

Wellness és természetgyógyászat

Wellness és természetgyógyászat Wellness és természetgyógyászat Ha hatékonyan szeretnénk óvni saját és családunk egészségét a wellness segítségével, fontos tudnunk, hol kaphat helyet a természetgyógyászat a gyógyításban, kik gyógyíthatnak,

Részletesebben

Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában

Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában Dr. Balogh Zoltán FESZ XVII. Kongresszus - Cserkeszőlő, 2017. szeptember 15. Ápolók és orvosok száma 1000 lakosra vetítve Ápoló

Részletesebben

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

Szociális feladatok ellátásához kapcsolódó szakértői szolgáltatások nyújtása tárgyú közbeszerzési eljárás. Műszaki leírás

Szociális feladatok ellátásához kapcsolódó szakértői szolgáltatások nyújtása tárgyú közbeszerzési eljárás. Műszaki leírás Szociális feladatok ellátásához kapcsolódó i szolgáltatások nyújtása tárgyú közbeszerzési eljárás Műszaki leírás A Központi Humánfejlesztési Nonprofit Kft. az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból

Részletesebben

Pszichológia mesterképzések. SZTE BTK Pszichológiai Intézet

Pszichológia mesterképzések. SZTE BTK Pszichológiai Intézet Pszichológia mesterképzések SZTE BTK Pszichológiai Intézet Miről szól ez a prezentáció? Röviden bemutatja a szegedi MA képzés szerkezetét, az itteni három szakirányt, a levelező képzés kereteit, és a felvételi

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ZENETERAPEUTA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK 1. A szakirányú továbbképzés megnevezése Zeneterapeuta módszer-specifikus szakirányú továbbképzés 2. A szakképzettség oklevélben

Részletesebben

Klinikai Szakpszichológia és Pszichoterapeuta Klinikai Szakpszichológus Tagozat

Klinikai Szakpszichológia és Pszichoterapeuta Klinikai Szakpszichológus Tagozat Klinikai Szakpszichológia és Pszichoterapeuta Klinikai Szakpszichológus Tagozat Tagok: Dr. Perczel Forintos Dóra, Dr. Bugán Antal, Szabóné Dr. Kállai Klára Semmelweis Egyetem, ÁOK, Klinikai Pszichológia

Részletesebben

Megengedett hiányzás: képzési egységenként az óraszám 10%-a. I. Fókuszolás ön- és módszerismeret (általános és tematikus modul)

Megengedett hiányzás: képzési egységenként az óraszám 10%-a. I. Fókuszolás ön- és módszerismeret (általános és tematikus modul) www.fokuszmodszer.hu A fókuszolás-orientált /i rend/ (A Kántor Árpád, a New York-i TFI által elismert fókusz koordinátor jelölt, valamint Molnár Emese és Szilágyi Veronika fókuszolás-orientált terapeuta

Részletesebben

A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig

A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai

Részletesebben

Klinikai pszichológusnak lenni a szakmai identitás fő kérdései. Szöveg beírásához kattintson ide

Klinikai pszichológusnak lenni a szakmai identitás fő kérdései. Szöveg beírásához kattintson ide Klinikai pszichológusnak lenni a szakmai identitás fő kérdései Szöveg beírásához kattintson ide Források 1. Klinikai pszichológia. T. J. Trull, E. J. Phares, Osiris, 2004 2. A pszichológia története. M.

Részletesebben

A szociális képzési rendszer

A szociális képzési rendszer Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság A szociális képzési rendszer Spiesz Tamás mb. főosztályvezető Budapest, 2018. október 1. Személyes gondoskodást végző személyek továbbképzési rendszerének megújítása

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR INTEGRÁLT SZÜLŐ-CSECSEMŐ KONZULTÁCIÓ (HÉDERVÁRI-HELLER NÉMETH) szakirányú továbbképzés A szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve Szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens A képzési idő félévekben

Részletesebben

ÁROP 2.2.17 Új közszolgálati életpálya. Kérdőíves felmérés. A közszolgálati tisztviselők képesítési keretrendszerének felülvizsgálata

ÁROP 2.2.17 Új közszolgálati életpálya. Kérdőíves felmérés. A közszolgálati tisztviselők képesítési keretrendszerének felülvizsgálata ÁROP 2.2.17 Új közszolgálati életpálya Kérdőíves felmérés A közszolgálati tisztviselők képesítési keretrendszerének felülvizsgálata A felmérés céljai a jelenlegi közszolgálati tisztviselői állomány végzettségével,

Részletesebben

2/2014. (I. 16.) EMMI rendelet. az egységes egészségügyi ágazati humánerőforrás-monitoringrendszer működésének részletes szabályairól

2/2014. (I. 16.) EMMI rendelet. az egységes egészségügyi ágazati humánerőforrás-monitoringrendszer működésének részletes szabályairól 2/2014. (I. 16.) EMMI rendelet az egységes egészségügyi ágazati humánerőforrás-monitoringrendszer működésének részletes szabályairól hatályos: 2014.01.18 - Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény

Részletesebben

Rezidens oktatás. Dr. Horváth György SE Igazságügyi és Biztosítás-Orvostani Intézet

Rezidens oktatás. Dr. Horváth György SE Igazságügyi és Biztosítás-Orvostani Intézet Rezidens oktatás Dr. Horváth György SE Igazságügyi és Biztosítás-Orvostani Intézet 1. Alapfogalmak 2. Az egészségügyi tevékenység végzésére irányuló jogviszonyok a) Munkaviszony b) Közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

MPT Nyári Egyetem (pszichológia szakos hallgatók részére)

MPT Nyári Egyetem (pszichológia szakos hallgatók részére) Oldal: 1 / 5 MPT Nyári Egyetem 2014. (pszichológia szakos hallgatók részére) A pszichológia tudományának legújabb kutatási eredményei az emberi lélek titkainak összetettségére hívják fel a figyelmet és

Részletesebben

A Kjt. értelmében: (2) A magasabb vezető megbízású közalkalmazottat évi tíz munkanap, a vezető megbízásút évi öt munkanap pótszabadság illeti meg.

A Kjt. értelmében: (2) A magasabb vezető megbízású közalkalmazottat évi tíz munkanap, a vezető megbízásút évi öt munkanap pótszabadság illeti meg. I. A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) és a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 2014. július 24. napján hatályba

Részletesebben

IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE. 1. Cím. Működési elvek

IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE. 1. Cím. Működési elvek IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE 1. Cím Működési elvek 75. (1) Az egészségügyi ellátások rendszere az egészségügyi szolgáltatások biztosítását és a népegészségügyi célok megvalósulását összehangoltan

Részletesebben

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva Dr. Antalfai Márta XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva A katasztrófa legtöbbször végzetes következményekkel járó, nem várt fordulat,

Részletesebben

Dohányzásellenes stratégia alapelveinek oktatása háziorvosok számára a Dél-Alföldön

Dohányzásellenes stratégia alapelveinek oktatása háziorvosok számára a Dél-Alföldön Dohányzásellenes stratégia alapelveinek oktatása háziorvosok számára a Dél-Alföldön Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Prof. Dr. Varga Albert Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet

Részletesebben

Pszichológus alapképzés az ELTE-n

Pszichológus alapképzés az ELTE-n Pszichológus alapképzés az ELTE-n Kiss Paszkál ELTE Pszichológiai Intézet www.ppk.elte.hu pszichologia.tanulmanyok@ppk.elte.hu Amiről szó lesz A pszichológia szak kínálata Az alapképzés dióhéjban Mesterszak,

Részletesebben

Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2002.(X.31.)Ök.sz. rendelete a háziorvosi körzet megállapításáról

Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2002.(X.31.)Ök.sz. rendelete a háziorvosi körzet megállapításáról Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2002.(X.31.)Ök.sz. rendelete a háziorvosi körzet megállapításáról (egységes szerkezetben a 23/2004.(IX.15.), a 8/2006. (IV.06.), a 8/2008.(IV.21.),

Részletesebben

A PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉS TANTERVE 2012-től (nappali tagozat) 1

A PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉS TANTERVE 2012-től (nappali tagozat) 1 A PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉS TANTERVE 2012-től (nappali tagozat) 1 ALAPOZÓ ISMERETEK, SZAKMAI TÖRZSANYAG PSZM-101 Fejlődéspszichológia 1. előadás koll 2 2 1 PSZM-102 Fejlődéspszichológia 2. előadás koll

Részletesebben

A közgyűlés határozata értelmében a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének azonos székhelyen működik, mint a Magyar Pszichológiai társaság.

A közgyűlés határozata értelmében a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének azonos székhelyen működik, mint a Magyar Pszichológiai társaság. Kedves Kollégák! A Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete nevében ezúton szeretnénk tájékoztatni a tagságot arról, hogy a 2008. május 30-án tartott tisztújító, s egyben Alapszabályt is módosító

Részletesebben

A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG

A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZATA 2011. A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZATA 1. A sportról szóló 2004. évi I. törvény 77. p) pontjának, valamint a sport területén képesítéshez

Részletesebben

Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve

Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ikt. szám: 547/T-71/2010/6 Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve Elfogadta

Részletesebben

Ügyvédek képzési rendszerei az Európai Unióban

Ügyvédek képzési rendszerei az Európai Unióban Ügyvédek képzési rendszerei az Európai Unióban Litvánia Az információ szolgáltatója: Litván Ügyvédi Kamara (Lietuvos advokatūra) 2014. április AZ ÜGYVÉDEK ZETI KÉPZÉSI RENDSZERÉNEK LEÍRÁSA Litvánia 1.

Részletesebben

Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1

Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1 Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1 Az a körülmény, hogy az egészségügyi szolgáltató és az egészségügyi dolgozó között,

Részletesebben

Magyarország Alaptörvénye. Törvények

Magyarország Alaptörvénye. Törvények A Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet feladatát, hatáskörét és alaptevékenységét meghatározó alapvető jogszabályok, közjogi szervezetszabályozó eszközök Magyarország Alaptörvénye Törvények

Részletesebben

Magyar joganyagok - 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - az egészségügyi tevékenys 2. oldal 3. (1) Egészségügyi tevékenység végzésére csak az olyan eg

Magyar joganyagok - 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - az egészségügyi tevékenys 2. oldal 3. (1) Egészségügyi tevékenység végzésére csak az olyan eg Magyar joganyagok - 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - az egészségügyi tevékenys 1. oldal 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges egészségi alkalmasság vizsgálatáról

Részletesebben