Néhány óra a csillagok között

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Néhány óra a csillagok között"

Átírás

1 Néhány óra a csillagok között A magyarok csillagai 1.rész

2 Tartalom 1.rész: 2.rész: 3.rész: 4.rész: - Csillagokról - Helyünk a kozmoszban - Csillagképek - Északi égbolt - Őszi csillagképek - Állatövi jegyek-csillagképek - Téli csillagképek - Tavaszi csillagképek - Nyári csillagképek - Déli égbolt - Magyarok csillagai

3 Bibliográfia Magyar nyelven nyomtatott csillagászati vonatkozású irodalom először 1540-ben jelent meg: Székely István: Calendarivm magair nielwen (Krakkó,1540). Ez a legelső nyomtatott magyar nyelvű naptárunk. Közli az év 12 hónapjának magyar neveit, a hó napjainak számát, majd hetenként és naponként a nevezetesebb névünnepeket. Jelzi az évszakok kezdetét, azt hogy a Nap melyik csillagképben jár, mikor kel és nyugszik.hogyan kell kiszámítani a mozgó ünnepeket és az újhold feltűnésének idejét. A mai napig több mint magyar nyelvű cikk, könyv, évkönyv, folyóirat, tanulmány jelent meg. A bibliográfiai ismertető anyagok 1380 oldalon vannak felsorolva. Ebből 21 oldal tartalmazza a XVI.-XVII.- XVIII.században, 54 oldal tartalmazza a XIX.században megjelent munkákat, míg a többi kb oldal az 1900-as évek kezdetétől napjainkig megjelent munkákat.

4 Felhasznált irodalom Toroczkai-Wigand Ede: Öreg csillagok Szécsényi-Nagy Gábor: M45, azaz a Fiastyúk Ponori Thewrewk Aurél: Hajnali szép csillag Joachim Herrmann: SH atlasz, Csillagászat Antonín Rükl: A Világűr képes atlasza Vivian Robson: Állócsillagok Dubravszky László Dr.-Eörssy János Dr.: A tradicionális asztrológia tankönyve Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve Csaba György: Hazánk csillagos égboltja Pap Gábor: Jött éve csodáknak Jankovics Marcell: Csillagok közt fényességes csillag J.I.Perelman: A végtelen csillagvilág Csillagászati kislexikon

5 Érdekességek Az állócsillagokat meg lehet különböztetni a mozgó csillagoktól (bolygóktól) mivel az állócsillagok sziporkáznak (vibrálnak), a bolygók pedig nyugodtan ragyognak (ez a földi légkör fénytörő hatása miatt van- a bolygók nagyobb felületéről jövő fénysugarak sziporkázása kompenzálja egymást) Nappal azok a csillagképek vannak a fejünk felett, amelyek félévvel ezelőtt voltak éjjel láthatók. Ezeket a nappali fény miatt nem láthatjuk, de magasabb helyeken, ahol a légkör ritkább ott az elsőrendű csillagok nappal is láthatók szabad szemmel. A legfényesebb bolygók, a Vénusz, a Mars és a Jupiter, ha szembenállásban vannak, sokkal fényesebben ragyognak, mint a csillagok, ezért kedvező körülmények esetén ezek nappal szabad szemmel is láthatók.

6 Csillagok látszó fényessége A látszó fényesség nem függ a csillagok nagyságától. Valamely, az éjszakai égbolton látható objektumok fényességét látszó magnitudónak vagy fényrendnek nevezzük. Vannak elsőrendű,másodrendű,.tizenhetedrendű stb. csillagok. A legfényesebb csillagokat már az ókorban is különválasztották, amelyek a leghamarabb ragyogtak fel az égen. Ezeket elsőrendű csillagoknak nevezték. Ezután következtek a másodrendű, harmadrendű stb. egészen a hatodrendűekig, amelyek szabad szemmel már csak alig láthatók. Minden következő rendű csillag 2,5- szer halványabban ragyog az előző nagyságrendnél. 1 elsőrendű csillag fényének pótlására 2,5 db másodrendű, 6,3 db harmadrendű, 16 db negyedrendű, 40 db ötödrendű, 100 db hatodrendű csillag szükséges. Az elsőrendű csillagoknál is vannak fényesebb csillagok, amelyeknek a nagyságrendjét 0-val, sőt mínusz előjelű számmal jelölik. Az ég legfényesebb csillaga maga a Nap, amelynek nagyságrendje -26,8. A teli Hold fényessége -12,7, első és utolsó negyedben -9. Ennek megfelelően a Nap szer erősebben világítja meg a Földet,mint a telehold. (2,5ad26.8/2,5ad12.7=2,5ad14.1= )

7 Az ég legfényesebb csillagai Sziriusz (Canis Major) -1,6 Kanopusz (Hajó) 0,9 Centaurus alfája 0,1 Vega (Lyra) 0,1 Kapella (Auriga) 0,2 Arkturusz 0,2 Rigel (Orion) 0,3 Procion (Canis Minor) 0,5 Ahernar (Eridanus) 0,5 Centaurusz bétája 0,9 Bethelgeuza (Orion) 0,9 Altair (Aquila) 0,9 Dél Keresztje alfája 1,1 Pollux (Gemini) 1,2 Spica (Virgo) 1,2 Antaresz (Scorpius) 1,2 Fomalhaut (Déli Hal) 1,2 Deneb (Cygnus) 1,3 Regulus (Leo) 1,3 Nap -26,8 Teli Hold -12,7 (negyedek -9) Vénusz - 4,4 Jupiter -2,5 Mars -2,3 Merkúr -1,5 Szaturnusz -0,5 Uránusz +5,7 Neptunusz +7,6 Plútó +15,0

8 Mit láttak eleink az égbolton? Az eget kémlelő ember három féle égitestet tudott megkülönböztetni: a Napot, a Holdat és a csillagokat. Öt fényes csillag különös módon mozgott az égen, mintha vándorolnának a többi csillag rögzített helyzetéhez képest. Ezek öten: a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. Később ezen bolygócsillagok" - azaz bolygók - bonyolult mozgásának megfejtése szolgáltatta a kulcsot a Föld Univerzumban elfoglalt valódi helyének megállapításához. Nehéz elképzelni, hogy a Nap ugyanolyan közönséges csillag, mint az égbolt megszámlálhatatlanul sok halvány, éppen csak látható csillaga. A Napból röpke 8,5 perc alatt jut el a fény a Földre, a legtávolabbi bolygóhoz, a Plútóhoz 5,5 órát utazik, míg a legközelebbi csillagszomszédhoz, az Alfa Centaurihoz 4,3 év alatt ér oda a Nap fénye.

9 Merkúr Bolygónevek eredete Merkúr a római mitológiában a kereskedelem istene. A rómaiak Hermésszel azonosították, aki a görög mitológiában az istenek követe, az utasok oltalmazója, a holt lelkek vezetője. Vénusz Vénusz a római mitológiában a kertek istennője. Aphroditéval azonosították, aki görög mitológiában a szépség és a szerelem istennője. Mars Mars Itália és Róma egyik legrégebbi istene. A római mitológiában Mars (görögöknél Arész) hadisten, akinek a városfalakon kívül, a Mars-mezőn emeltek templomot, mivel fegyveres hadak nem vonulhattak be a város területére. Neki szentelték a március hónapot, azaz a régi kalendárium első hónapját, amikor a télűző szertartásokat végezték. Jupiter A római mitológiában Jupiter az ég, a nappali világosság, a vihar istene, az istenek királya, akit a görög Zeusszal azonosítottak. Zeusz a görög mitológiában a legfelsőbb istenség, az istenek és emberek ura, az olümposzi isteni család feje; nevének jelentése "fényes égbolt". Szaturnusz Szaturnusz az egyik legősibb római isten. A vetés, a vetőmag istene, a könyörtelen idő jelképének tekintették. A görög mitológiabeli titánnal, Kronosszal azonosították; aki apját Uránoszt megcsonkítva, feleségül véve saját leánytestvérét Rheiát került az égi trónra; és akinek azt jósolták, hogy egyik fia fogja megfosztani a trónjától. Ezért valamennyi gyermekét alighogy megszülettek sorjában lenyelte, így akarván elkerülni a jóslat beteljesülését. Rheia azonban kijátszotta Kronoszt: megszülte legkisebb fiát Zeuszt, de egy bepólyázott követ adott át férjének. Zeuszt egy Kréta szigeti barlangban felnevelték, majd felnőve legyőzte apját, megmentette testvéreit. Uránusz A görög mitológiában az eget megszemélyesítő isten, Gaia-Földanya férje, az első, legősibb istennemzedék képviselője. Kronosz (Szaturnusz), a titánok és a küklopszok apja. Neptunusz Az egyik legősibb római isten. A provinciákban a helyi víz- és tengeristenekkel tartották azonosnak. A görög Poszeidónnal azonosították, aki a görög mitológiában az egyik olümposzi főisten, a tenger királya, Kronosz és Rheia egyik fia, Zeusz fivére. Plútó A görög mitológiában Hadész istennek, az alvilág urának egyik elnevezése.

10 Csillagok születése 1. Csillag : hatalmas méretű izzó gázgömb,amely a magjában zajló nukleáris reakciók által nyeri az energiáját. A csillagok a térben lévő hatalmas kiterjedésű,ködöknek is nevezett csillagközi gázfelhőkből születnek(a napjainkban is tartó folyamat során). A ködök a tömegüktől függő nagyságú belső nyomás alatt összehúzódnak,és idővel ún. protocsillag vagy embrionális csillag keletkezik belőlük. Amikor ennek belsejében a gáz sűrűsége és hőmérséklete eléri a nukleáris reakciók beindulásához szükséges mértéket,akkor "bekapcsol" és valódi csillagá válik, vagyis saját hőt és fényt sugároz.az ilyen csillagot fősorozatbeli csillagnak nevezzük. Nagy tömegű csillagok: A Nap-tömeg kb. tízszeresét kitevő fősorozatbeli csillag látványos véget ér. Külső rétegeinek tágulása és lehűlése mellett vörös szuperóriássá fújódik fel,míg összeomló magja egy óriási robbanást, a szupernóvát hozza létre. Külső rétegei ezután szétrepülnek a térben,míg a magmaradvány sorsa annak tömegétől függ. A viszonylag kis tömegű mag kicsi, szupersűrű neutroncsillaggá válik. A Nap-tömeg kétszeresét meghaladó mag saját gravitációjának hatása alatt tovább roskad,és fekete lyukká válik. Kis tömegű csillagok: A Naphoz hasonló,kis tömegű csillagok sokkal csendesebb véget érnek nagy tömegű társaiknál. Először vörös óriás csillaggá fújódnak fel,közben elvesztik legkülső rétegeiket,amelyek a planetáris ködökéhez hasonló gázburkot képeznek körülöttük(a planetáris ködök távoli bolygó korongjához hasonlítanak). A visszamaradt mag több milliárd évig hűlő és halványodó forró, fehér törpecsillaggá válik. A fénysugárzás megszűnik,és ebből fekete törpecsillag lesz. Az egytized Nap-tömegű vörös törpecsillagok elméletileg 100 milliárd évig is elélhetnek,míg a legnagyobb tömegűek már egymillió év alatt kiéghetnek. Napunk,amely mintegy 5 milliárd éves,élete felét már leélte.

11 Csillagok születése 2. A csillagok különböző fényességűeknek tűnnek. Ez nemcsak a luminozitásuk (egy meghatározott periódus alatt kibocsátott összsugárzás, LA=1) közötti eltérésnek tudható be, hanem annak is, hogy a csillagok egészen különböző távolságra lehetnek tőlünk. A csillagok színe a hőmérséklet függvénye: a legforróbbak a kékek, a leghidegebbek pedig a vörös színűek. Méret Nap Felszíni hőmérséklet A csillagok méret és felszíni hőmérséklet szerinti osztályozása. A csillagok túlnyomó többsége, a Nappal egyetemben az úgy nevezett fősorozat (1) mentén helyezkedik el, amely folytonos sávot alkotva húzódik átlós irányban a bal felső saroktól a jobb alsóig. A csillagok további fontos csoportjai az óriások és a szuperóriások (2), valamint a fehér törpék(3). Az óriáscsillag luminozitása milliószorta nagyobb lehet, mint az ugyanolyan hőmérsékletű törpéé. A csillagok megoszlása

12 Csillagok születése 3. A csillagok a csillagközi por- és gázfelhők gravitációs összehúzódása révén keletkeznek. A csillag akkor kezd el fényesen világítani, amikor a magjában levő hidrogén begyullad" (beindul a magreakció). A csillag sorsa már keletkezésé nek pillanatában el van döntve kezdeti tömege által. Minél nagyobb a csillag tömege, annál gyorsabban fogyasztja hidrogénkészletét, nagyobb hőmérséklete és luminozitása miatt a hidrogén üzemanyag is hamarabb elfogy. Akkor pedig a csillag elhagyja a fősorozatot és egy ideig óriássá vagy szuperóriássá válik. Abban az állapotban sokkal bonyolultabb magreakciók zajlanak le a csillag belsejében. A csillag végső fejlődési állapota pedig akkor következik el, amikor nukleáris fűtőanyaga elfogyott. A csillag sugárzása ekkor már nem jelent ellenállást a gravitációs összehúzódással szemben, a csillag gyorsan összeroskad, ami gyakran a külső rétegeinek robbanásszerű szétszóródásával jár együtt. A folytatódó zsugorodás az összeroskadó csillagot annak tömegétől függően fehér törpe vagy neutroncsillag állapotba juttatja, egészen nagy tömeg esetén pedig fekete lyukká válik.

13 Csillagok születése 4. A Spitzer-űrteleszkóp infravörös kamerájával a Cassiopeia csillagképben látható W5 jelű, nagytömegű csillagkeletkezési régiót örökítették meg. A ködösség mintegy 7000 fényévre van tőlünk, és sok fiatal csillagának tömege a 10 naptömeget is meghaladja. Csillagközi felhőt láthatunk, amelyben egy újszülött égitest sugárzása nyomja össze a környezetében lévő gáz- és poranyagot, hegyekre emlékeztető képződményeket formálva.

14 Csillagfajták Kettős és többes csillagok : Látcsővel vagy távcsővel nézve számos csillagról kiderül,hogy egy vagy több társa van. Bizonyos esetekben a társ a főcsillag elő-vagy hátterében lévő független csillagnak bizonyul. Az ilyen párokat optikai kettősöknek nevezzük. Az esetek többségében azonban a csillagok szorosan összetartozó párokat,kettősöket alkotnak,amelyek a gravitáció hatására közös tömegközéppont és egymás körül keringenek. Változócsillagok : A változócsillagok az idővel változtatják fényességüket. Közel 20%-uk ún.fedési változó, vagyis olyan szoros csillagpár,amelyben az egyik csillag a Földről nézve időről időre elhalad a másik előtt,ami a rendszer összfényességének ugrásszerű csökkenésével jár. A leghíresebb fedési változó a Perseus csillagképben lévő Algol. A változók többsége azonban azért változtatja a fényét,mert változik a mérete,azaz pulzál. A legközismertebbek a vörös-és szuperóriások, a Miratípusú változók. Prototípusuk, a Cet csillagképben lévő Mira változócsillag után kapták a nevüket. Az ilyen csillagok 3 hónaptól 3 évig terjedő ciklussal szeresre változtatják a fényüket. A csillagok végső fejlődési fázisa során bekövetkező robbanásszerű folyamatok különösen erős fényességváltozásokhoz vezetnek. A kitörés természetétől függően ezeket a csillagokat nóváknak vagy szupernóváknak nevezzük.

15 Csillaghalmazok A CSILLAGHALMAZOK közös eredetű és együttesen fejlődő csillagokból álló, a gravitációs erő által egymáshoz kötött rendszerek. A néhányszor tíz, száz vagy ezer csillagból álló nyílthalmazok általában 5-50 fényév átmérőjűek. A Tejútrendszer fősíkja közelében több mint 1000 ilyen halmazt ismerünk. A nyílthalmazok viszonylag fiatal objektumok. A gömbhalmazokban több százezer, sőt milliónyi csillag zsúfolódik össze egy majdnem pontosan gömb alakú térrészben. A halmaz közepe felé a csillagok koncentrációja erősebb, kifelé pedig csökken a zsúfoltság.

16 Galaxisunk és környezete A gömbhalmazok átmérője 50 és 300 fényév közé esik. Több mint 120 ilyen halmazt ismerünk. Ezek a mi galaxisunk legidősebb képződményei. A Tejútrendszert ábrázoló vázlaton narancsszínű pontok mutatják elhelyezkedésüket.

17 A csillagos ég látszó mozgása A Föld forgása következtében a csillagok mozogni látszanak az égbolton, ezért a csillagos ég látványa az éjszaka előrehaladtával folyamatosan változik. A Földnek a csillagokhoz viszonyított egy fordulata, vagyis 23 óra 56 perc alatt a csillagos égbolt is tesz egy fordulatot. Mivel a Föld keringő mozgást is végez, az egymást követő delelések (középnap) között több idő, 24 óra telik el, emiatt a csillagok középidőben mérve naponta 4 perccel korábban kelnek fel. A Föld keringéséből következik tehát, hogy egy, az égi egyenlítő közelében levő és éjszaka látható csillag, fél évvel később a nappali égbolton tartózkodik, ezért nem látható. Az égbolt 88 egymáshoz kapcsolódó csillagképre van ma felosztva, melyeknek határait a Nemzetközi Csillagászati Unió 1930-ban döntötte el. Ezeken a csillagképeken belül a csillagászok az égitestek azonosítására nevekből, betűkből és számokból álló rendszert használnak. (Ptolemaiosz görög csillagász az Almagest c. könyvében (kb. Kr. u. 150) 48 csillagképet sorolt fel, amelyek többsége a görög mitológia szereplőit, illetve élőlényeit jelenítette meg. ) A csillagtérképeken vonalakkal kötik össze az egyes csillagképekhez tartozó csillagokat, hogy a csillagkép nevét szimbolizáló rajzot kapjanak. Azonban a csillagképeknek a valódi objektumokhoz való hasonlósága csak hozzávetőleges, és az összekötő vonalak a különböző térképeken nem azonosak. A csillagképeket gyakran neveik hárombetűs rövidítésével jelölik, pl. Sagittarius, rövidítve: Sgr, az Ursa Major pedig UMa.

18 A Tejútrendszer A GALAXIS - ismertebb nevén a TEJÚTRENDSZER - olyan csillagrendszer, amelynek Napunk csupán egyetlen szerény tagja. Hatalmas csillagszigetként próbáljuk meg elképzelni. Gömbszerű térrészt foglal el, ám csillagainak többsége egy lapos, a közepénél kissé kiszélesedő korong mentén koncentrálódik. A korong központi, kidudorodó részének átmérője mintegy fényév, az egész korongé pedig fényév körül van. Maga a korong spirális szerkezetű. A csillagközi por- és gázfelhők a korong síkja (a galaktikus sík) mentén koncentrálódnak. A Nap (n) nagyjából fényévnyire van a Tejútrendszer Sagittarius - magyarul Nyilas -csillagképbe eső centrumától.

19 A Tejútrendszer önarcképe A Tejútrendszert soha nem láthatjuk teljes egészében. Amikor felpillantunk az égboltra, Galaxisunk korongalakú fősíkjának a metszetét a Tejút sávjaként látjuk átívelni az égen. Számos mérésből összeállított modell számítógépes képe.

20 Csillagrendszerek, galaxisok A CSILLAGRENDSZEREK, más néven galaxisok, az Univerzum alapvető építőkövei. (A mi nagy kezdőbetűs Galaxisunktól, azaz a Tejútrendszertől való megkülönböztetés érdekében a többi galaxisra az extragalaxis elnevezés is használatos). Megjelenésük alapján a galaxisok a következő típusokba sorolhatók: elliptikus galaxisok (E), spirális galaxisok (S) és horgas spirálisok (SB). A galaxisok különböző méretű további rendszereket képeznek: néhányszor tíz tagból álló csoportokat, vagy több száz, esetleg ezer galaxisból álló halmazokat. A hierarchiának még ennél is magasabb szintjét képviselik a szuperhalmazok. A Tejútrendszer két tucat társával együtt az ún. Lokális Csoport tagja. A táguló világegyetem részei vagyunk. A galaxisok egymás közötti távolsága folyamatosan nő, és minél nagyobb a távolság, annál fokozottabb a tágulás.

21 NGC520 jelű Galaxis a Lokális csoport egyik galaxisa

22 Ekliptika-Egyenlítő:Tavaszi égbolt

23 Ekliptika-Egyenlítő:Nyári égbolt

24 Ekliptika-Egyenlítő:Őszi égbolt

25 Ekliptika-Egyenlítő:Téli égbolt

26 Égabroszunk csillagai

27 Az égbolt rajzolt csillagképei

28 Az égbolt csillagképei Kis Medve Zsiráf Kassziopeia Hattyú Sas Lant Herkules Sárkány Északi Korona Kígyó Kígyótartó Nagy Medve Ökörhajcsár Oroszlán Szűz Mérleg Vízikígyó Rák KisKutya Perzeusz Szekeres Ikrek Bika Orion Cefeusz Kos Pegazus Halak Cet Vízöntő Bak Nyilas Skorpió Holló Kentaur Nagy Eridanusz Kutya Déli Hal Dél Keresztje Hajógerinc

29 Az északi égi pólus környékének csillagképei Az északi égi pólus környezetének legjellegzetesebb csillagképe a Nagy Medve (Ursa Maior), amelynek egy részét a Nagy Göncöl néven jól ismert hét fényes csillag alkotja. A Dubhe es a Merak nevű csillagokat összekötő vonal a Kis Göncölnek is nevezett Kis Medvében (Ursa Minor) található Sarkcsillagra (Polaris) mutat. A Sarkcsillag nem egészen egy fok távolságban található a térképünk közepén lévő északi égi pólustól. A két Medve között hosszan húzódik végig az égbolton a négyszögletes fejű" Sárkány (Draco). A Nagy Göncölt a Sarkcsillaggal összekötve, majd a vonalat a Sarkcsillagon túl azonos távolságig meghosszabbítva, öt fényes csillagból álló, jellegzetes, M- vagy W-alakú csillagképet találunk, a Cassiopeiát (Kassziopeia). Ez az északi égbolt egy újabb, nagyon jól ismert csillagképe. Zsiráf A Cassiopeia és a Sárkány között helyezkedik el a halvány Cepheus (Cefeusz) csillagkép.

30 Ursa Minor- Kis Medve- Kis Göncöl Ursae Minoris - Polaris - Sarkcsillag: 2,0 magnitúdó, F8 színképtípus, távolsága több mint 300 fényév, a Napnál 1600-szor fényesebb szuperóriás. Cefeida típusú változócsillag, a fényváltozás nagysága 0,1 magnitúdó, periódusa 3,9696 nap. Szoros kettőscsillag, láthatatlan kísérőcsillaga 30,5 évenként kerüli meg. A Sarkcsillag távolsága az északi égi pólustól kevesebb mint 1, ezért a tájékozódás és a navigáció fontos segédeszköze. Az északi égi pólus csillagokhoz képest elfoglalt helye a Föld precessziós mozgása következtében változik. A Sark csillag (Polaris) 2102-ben lesz legközelebb a pólushoz (27' 31" távolságra attól). A Kis Medvét, mint csillagképet minden bizonnyal Thalész vette át az egyiptomi csillagászatból a görög csillagképek közé.

31 Kis- és Nagy Göncöl a mondákban A Nagy és a Kis Medve elnevezése egy görögg mondából származik. Eszerint Artemisz istennő egyik tarsnője, Kallisztó nimfa szűzesseget fogadott, de Zeusz mégis elcsábitotta. Kallisztó egy fiat szült Zeusztól, Arkaszt (kinek neve a görög arktosz", azaz medve szóval függ össze). Artemisz a bűnös nimfát haragjában megölte, de Zeusz mégis halhatatlanná tette Kallisztót: az égre helyezte a Nagy Medve alakjában. Fia, Arkasz a Kis Medve. A magyar monda szerint Göncöl egy csodatevő táltos, varázsió volt, aki titkos és rejtett dolgokat ismert, pl. értette az állatok nyelvét. Egyszer eltört a szekere rúdja, és senki sem akadt, aki segített volna megjavítani. Ezért haragosan a lovak köze csapott, és szekerén fölrepült az égbe. Azóta jár körbe a Sarkcsillag körül elgörbült rúdú szekerén. Göncölt a magyarok Öregistenével is azonositják. Más mese szerint inkább a keresztények Szent Péteréhez hasonló szerepe volt: ő őrizte az egek kapuját, és válla fölött lehetett az öregisten színe elé jutni. Az ég kapuja Népünk a Göncölt más neveken is nevezi: Kincső, Tünderkirálynő szekere, Döncöl stb. A Döncöl szekér Illés prófétáé, azon hordja a villámokat". Illés húzza a tüzes szekeret Jónás meg tolja, úgy dörögnek." Ezt a szekeret nagyon nehéznek tartják: Olyan nehéz, mint a Döncöl szekere."

32 Ursa Maior-Nagy Medve-Nagy Göncöl Az égbolt valamennyi csillagképe közül kétségtelenül a Nagy Medve a legnépszerűbb. Csillagai megbízható segítséget nyújtanak, ha meg akarjuk keresni az északi égi pólust. A csillagkép Nagy Göncölként ismert része hét fényes csillagával szinte magához vonzza a tekintetünket. Mindez azonban csupán egy részlete a sok halvány csillagot is tartalmazó, teljes Nagy Medvének.

33 Északi égbolt csillagai az asztrológiában Benetnash: (Siratóasszony) UMa h 26 o 55 f(2000) m 1.91, b=+54 o 23, d=+49 o 40 Típ.: EGH Hatás: veszedelmes, romboló, veszteséget, torzulásokat, megnyomorodást, vagy hirtelen halált okozhat. Az Algol után a legártalmasabb állócsillag. Nagy ekliptikai szélessége miatt hatása mérsékelt.

34 Őszi csillagképek 1. A csillagképeket általában négy csoportba szoktuk sorolni aszerint, hogy melyik az az évszak, amikor az illető csillagkép az éjszaka legnagyobb részében megfigyelhető. A felosztás természetesen az északi félgömb évszakainak megfelelően történik. Az őszi égboltot a Pegazus Négyszöge uralja, melynek csúcsait az, b és g Pegasi jelű csillagok, valamint a szomszédos Andromeda csillagképhez tartozó Sirrah ( And) jelölik ki. Ha ehhez a négy csillaghoz gondolatban hozzákapcsoljuk az Andromeda másik két fényes csillagát, a Mirachot és az Alamakot, valamint a Perzeuszban látható Algolt, akkor egy a Göncölszekér felnagyított változatára emlékeztető alakzatot kapunk. A továbbiakban ez szolgál kiindulásul az őszi égbolt alaposabb megismeréséhez. Az alakzat fölött ragyog a Cassiopeia jellegzetes W alakja, míg az Andromedától délre két kicsiny csillagképet találunk, a Háromszöget (Triangulum) és a Kost (Aries).

35 Őszi csillagképek 2. A Pegazus Négyszögének délkeleti sarka a Halak (Pisces) széles V betűjének szárai között fekszik. A Halak V betűjének csúcsa ezzel szemben a Nagy kiterjedésű Cet (Cetus) csillagképre mutat. A Cettől nyugatra egy nehezen észrevehető csillagkép helyezkedik el, a Vízöntő (Aquarius), amely legkönnyebben egy az égi egyenlítőn fekvő, háromszög alakú csillagcsoportról ismerhető fel. Ez felel meg a korsó csőrének, amelyből a Vízöntő a vizet önti. A deli félgömbön először a fényes csillagokat próbáljuk meg azonosítani, a Fomalhautot a Déli Halban (Piscis Austrinus) és az Achernart az Eridánuszban (Eridanus). Ez a két csillag a Hajógerinchez (Carina) tartozó Canopusszal (téli csillagképek között)együtt látványos triót alkot. A Fomalhauttól délre találjuk a kedves kis Daru (Grus) csillagképet. Az őszi déli égbolt két további, felettébb halvány csillagképet, a Kemencét (Fornax) és a Szobrászt (Sculptor) csak nagyon kitűnő látási viszonyok esetén pillanthatjuk meg.

36 Androméda csillagkép Androméda Kepheus etióp király és Kassiopea lánya volt. Kassiopea dicsekvése miatt Andromeda szépsége felülmúlja a Nereidákét Neptun egy tengeri szörnyet (Cetus) küldött, hogy elpusztítsa az országot. A pusztulás elöl csak azzal a feltétellel ígért menekülést, ha Andromédát feláldozzák a szörnynek. Hozzá láncolták egy sziklához, de Perseus rátalált és megszabadította, Pegazus hátán a levegőben lovagolva a szörnyet leütötte, Medúza levágott fejének a segítségével kővé változtatta, és Andromédát mint mennyasszonyt vette magához. (Perseust lásd a téli csillagképek között). g Andromeda (Alamak). Színes Kettőscsillag. Valójában 4 csillagból álló csoport, mert mindkét komponense kettős csilag.

37 Az Androméda csillagkép csillagai az asztrológiában Sirrah (Alpheratz): (Köldök, ill. a ló válla) And 14 o 18 a(2000) m 2.1, b=+25 o 41, d=+28 o 39 Típ.: FD Hatás: értelmi-szellemi tekintetben jótékony, kiváló képességeket ad. Függetlenséget, gazdaságot, becsületet és erős értelmet hoz. Mirah: (Kötény) And b 0 o 24 b(2000) m 2.1, b=+25 o 56, d=+35 o 12 Típ.: D Hatás: előnyös, szépséget, csillogó értelmet, jótékonyságot, szeretetet hoz. Szellemi tisztánlátást, okkult képességeket ad. Alamak (Almach): (Sivatagi hiúz) And g 14 o 14 b(2000) m 2.1, b=+27 o 48, d=+41 o 57 Típ.: D Hatás: előnyös, segítő, főleg anyagi téren.

38 Az Androméda köd, galaxis M31 NGC224 A legismertebb galaxis, az egyetlen, amelyet az északi félgömb lakói minden nehézség nélkül szabad szemmel is észlelhetnek. Ez a hozzánk legközelebbi (2,2 millió fényév) spirálgalaxis, a Lokális csoport legnagyobb galaxisa. Hasonló a mi Tejútrendszerünkhöz, csak valamivel nagyobb.

39 A Pegazus csillagkép 1. Az Androméda és a Pegazus 4 fényes, egy ívet alkotó csillaga együtt a Halászcsillag. Ha a kecés (a fenékhálóval dolgozó halász) addig nem fogja a halat, amíg a Halász fönn van az égen, azután halászhat. (Pegazus b=scheat) Részegasszony, vagy Pálinkás asszony a Pegazus g csillaga, az Algenib. Ő tartja jól pálinkával a halászokat. Figyelem! Algenib nevű csillag található a Perseus csillagképben is.

40 A Pegazus csillagkép 2. Mérete és szerkezete a Tejútrendszeréhez hasonló

41 A Pegazus csillagkép csillagai az asztrológiában A monda szerint Pegazus volt az a szárnyas ló, aki Poszeidon és a Medúza fiaként született. Markab: (tévesen: Nyereg) Peg 23 o 29 l(2000) m 2.5, b=+19 o 24, d=+14 o 469 Típ.: EC Hatás: ártó hatás, főleg az elmére vonatkozóan. Harmonikusan sikeres élrtelmi tevékenység, de másokra ártó hatással. Scheat: (tévesen Váll) Peg b 29 o 22 l(2000) m (vált.cs.), b=+31 o 8, d=+27 o 39 Típ.: EC Hatás: balszerencsét, gyilkosságot, öngyilkosságot, vízbefulladást okozhat. Jól álló jótevőkkel fokozott értelmi képességeket ad. Disharmonikus bolygókkal felerősíti a rossz hatásokat. Algenib: (a ló szárnyai)) Peg g 9 o 9 b(2000) m 2.8, b=+12 o 36, d=+14 o 44 Típ.: EC Hatás: siker, emelkedés, nagy eredmények jótékony planétákkal, de küzdelmek árán. Rossz hírnevet, szégyent hoz. Szegény és hivatásos koldus csillaga. Algenib nevű csillag a Perseus csillagképben is található.

42 Aries-Kos Nephele-nek, a felhők istenasszonyának és Orchomenos uralkodójának két gyermekét, Phrixost és Hellét, az apa szeretőjének, Inonak a kívánságára fel kellett áldozni. Ezért a két gyermeket egy aranygyapjas kos a levegőbe szöktette. A repülés alatt Helle a tengerbe zuhant (innen ered a Hellespontos elnevezés), Phrixos pedig megmenekült. A KJos a csillagok közé került.

43 A Kos csillagkép csillagai az asztrológiában Hamal (Kos) vagy Elnath: (a szarvnak ütköző) Ari 7 o 40 b(2000) m 2.0, b=+9 o 58, d=+23 o 5 Típ.: EG Hatás: erőszak, brutalitás, kegyetlenség. Erősen ártó, még jó planétaállás mellett is. (Különösen B-al együttállásban). Az életerőt támadja. Scheratan: (a két jel) Ari b m 2.7 b=+8 o 29, d=+20 o 25 Típ.: EG 3 o 58 b(2000) Hatás: a test sérüléseit okozza, gátlástalanságot, pusztulást, háborút vagy földrengést hoz.

44 Aquarius-Vízöntő A görög mondavilág szerint Deukalion, Prométheusz fia volt a vízöntő. A csillagkép ilyen formájú ábrázolása közel-keleti eredetű és az esős évszakra utal. Az állatövi csillagképen végigvándorló Nap akkor tartózkodik a Vízöntőben, amikor az esős időszak közepén tartunk. A csillagkép elsősorban őszi estéken figyelhető meg. R Aquarii Változócsillag NGC7293 Csigaköd (Helix-köd). A legnagyobb és valószinüleg a legközelebbi planetáris köd.

45 A Vízöntő csillagkép csillagai az asztrológiában Sadalmelik: (király) Aqr 3 o 21 l(2000) m 3.0, b=+10 o 39, d=-0 o 43 Típ.: G C Hatás: erős szellemi-értelmi hatás, a gondolkozásnak határozottságot ad. Üldözést, bírósági eljárást, pusztulást, halálbüntetést hoz. Sadalsuud: (az egész világ szerencsés csillaga) Aqr b 23 o 24 k(2000) m 2.9 b=+8 o 37, d=-5 o 55 Típ.: GC Hatás: bajt, kíméletlenséget hoz.

46 Capricornus-Bak Pán, az erdők istene bakká változott, hogy az óriási Typhon elől elrejtőzzön.

47 A Bak csillagkép csillagai az asztrológiában Algedi (Algiedi, Giedi) vagy Dabih: (a mészárosok szerencsecsillaga) Cap Optikai kettős 3 o 49 k(2000) m 4.2 és 3.6, b=+6 o 58, d=-12 o 47 Típ.: D E Hatás: előnyt, áldozatot, feláldozást jelent. Sadalzabih (Dabih): (a mészárosok szerencsecsillaga) Cap b 4 o 3 k(2000) m 3.1 b=+4 o 36, d=-15 o 2 Típ.: GD Hatás: bizalmatlanság, gyanakvás, veszteségek Deneb Algedi (vagy Nashira): (a bak farka) Cap g és d 23 o 32 k(2000) m 2.9 b=-2 o 356, d=-16 o 29 Típ.: GF Hatás: jótett, pusztító lény, baj és szerencse, élet és halál. Ha kulminál: hírnév, tekintély.

48 Cetus-Cet és Sculptor-Szobrász Cet részlet A görög monda szerint létezett egy óriási tengeri szörny (a Cet), amely Etiópiában vihardagályt keltett; neki vetették oda martalékul Andromédát. A csillagkép a mitológia szerint a Cefeusz, a Kassziopeia és a Perszeusz alakzatokhoz kapcsolódik. A Szobrász csillagképet elsőként 1752-ben Szobrászműhelynek nevezték, s csak később lett Szobrász. Spirálgalaxis

49 A Cet csillagkép csillagai az asztrológiában Menkar vagy Menkab: (orr) Cet 14 o 19 b(2000) m 2.5, b=-12 o 35, d=+3 o 47 Típ.: G Hatás: betegséget, szégyent, romlást, állat okozta sebesülést, vagyon elvesztését hozza. Deneb Kaitos: (a cet farka), ill. Diphda (béka) Cet b 2 o 35 a(2000) m 2.1 b=-20 o 46, d=-18 o 25 Típ.: G Hatás: önpusztítás, betegség, szégyen, balszerencse, kikényszerített változások. Baten Kaitos: (a cet hasa) Cet z 21 o 57 a(2000) m 3.7 b=-20 o 20, d=+10 o 44 Típ.: G Hatás: kényszerű változást, balesetet okoz. Hajótörés, zuhanás, lelökés.

50 Állatövi jegyek-csillagképek viszonya: Ősz-Tél 2000-ben 21 o 51 c 29 o 55 c 26 o 10 b o 14 b o 14 b o 32 e 20 o 15 d 23 o 14 d 22 o 34 c o 45 e 9 o 6 d 9 o 47 c 13 o 38 e 25 o 48 d 28 o 45 c 20 o 57 c 22 o 23 c 16 o 50 c 14 o 6 d 29 o 59 b 5 o 48 c 0 o 24 b 0 o 24 b o o 18 a 7 o 39 b o o 22 l 7 o 39 b 33 o 59 b o 58 b 99 o o 9 a o o 29 l 14 o 19 b 3 o 21 l 23 o 24 k 21 o 57 a 8 o 52 l 23 o 32 k 2 o 35 a 3o 49 k 15 o 17 l

51 Felhasznált irodalom Toroczkai-Wigand Ede: Öreg csillagok Szécsényi-Nagy Gábor: M45, azaz a Fiastyúk Ponori Thewrewk Aurél: Hajnali szép csillag Joachim Herrmann: SH atlasz, Csillagászat Antonín Rükl: A Világűr képes atlasza Vivian Robson: Állócsillagok Dubravszky László Dr.-Eörssy János Dr.: A tradicionális asztrológia tankönyve Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve Csaba György: Hatánk csillagos égboltja Pap Gábor: Jött éve csodáknak Jankovics Marcell: Csillagok közt fényességes csillag J.I.Perelman: A végtelen csillagvilág Csillagászati kislexikon

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó CSILLAGÁSZATI TESZT Név: Iskola: Osztály: 1. Csillagászati totó 1. Melyik bolygót nevezzük a vörös bolygónak? 1 Jupiter 2 Mars x Merkúr 2. Melyik bolygónak nincs holdja? 1 Vénusz 2 Merkúr x Szaturnusz

Részletesebben

Néhány óra a csillagok között

Néhány óra a csillagok között Néhány óra a csillagok között A magyarok csillagai 2.rész Az égbolt csillagképei Kis Medve Zsiráf Kassziopeia Hattyú Sas Lant Herkules Sárkány Északi Korona Kígyó Kígyótartó Nagy Medve Ökörhajcsár Oroszlán

Részletesebben

A változócsillagok. A pulzáló változók.

A változócsillagok. A pulzáló változók. A változócsillagok. Tulajdonképpen minden csillag változik az élete során. Például a kémiai összetétele, a luminozitása, a sugara, az átlagsűrűsége, stb. Ezek a változások a mi emberi élethosszunkhoz képest

Részletesebben

Csillagok a Pegasus körzetében (IX-3. ábra). Ősszel az esti égbolton kevés első nagyságrendű csillag látható. Ezek legtöbbje a déli horizont

Csillagok a Pegasus körzetében (IX-3. ábra). Ősszel az esti égbolton kevés első nagyságrendű csillag látható. Ezek legtöbbje a déli horizont Csillagok a Pegasus körzetében (IX-3. ábra). Ősszel az esti égbolton kevés első nagyságrendű csillag látható. Ezek legtöbbje a déli horizont közelében van az ésxaki félgömb közepes szélességein levő észlelő

Részletesebben

Az Univerzum szerkezete

Az Univerzum szerkezete Az Univerzum szerkezete Készítette: Szalai Tamás (csillagász, PhD-hallgató, SZTE) Lektorálta: Dr. Szatmáry Károly (egy. docens, SZTE Kísérleti Fizikai Tsz.) 2011. március Kifelé a Naprendszerből: A Kuiper(-Edgeworth)-öv

Részletesebben

Amit megnéztünk a nyári égbolton

Amit megnéztünk a nyári égbolton Amit megnéztünk a nyári égbolton Szabadszemes észlelés Tejút Csillagszőnyeg és az abban látható porfelhők Küllős spirálgalaxis. Mai becslések alapján 100-400 milliárd csillag található benne, átmérője

Részletesebben

A galaxisok csoportjai.

A galaxisok csoportjai. A galaxisok csoportjai. Hubble ismerte fel és bizonyította, hogy a megfigyelhető ködök jelentős része a Tejútrendszeren kívül található. Mivel több galaxis távolságát határozta meg, ezért úgy gondolta,

Részletesebben

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer A Föld helye a Világegyetemben A Naprendszer Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. (A fény terjedési sebessége: 300.000 km.s -1.) Egy év alatt: 60.60.24.365.300 000

Részletesebben

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna február. 22.

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna február. 22. Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna 2018. február. 22. Csillagképek születése Évszakok periodikus ismétlődése adott csillagképek az égen Szíriusz (Egyiptom): heliákus kelése a Nílus áradását

Részletesebben

Földünk a világegyetemben

Földünk a világegyetemben Földünk a világegyetemben A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője

Részletesebben

Az északi pólus környéke 2. A csillagképek története és látnivalói, március 14.

Az északi pólus környéke 2. A csillagképek története és látnivalói, március 14. Az északi pólus környéke 2. A csillagképek története és látnivalói, 2018. március 14. Sárkány 2 m 3 m 4 m 5 m 6 m 1 5 10 57 144 Latin: Draco, birtokos: Draconis, rövidítés: Dra Méretbeli rangsor: 8. (1083

Részletesebben

A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER

A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER 1. Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. A fény terjedési sebessége: 300.000 km/s, így egy év alatt 60*60*24*365*300 000 km-t,

Részletesebben

A csillagképek története és látnivalói február 14. Bevezetés: Az alapvető égi mozgások

A csillagképek története és látnivalói február 14. Bevezetés: Az alapvető égi mozgások A csillagképek története és látnivalói 2018. február 14. Bevezetés: Az alapvető égi mozgások A csillagok látszólagos mozgása A Föld kb. 24 óra alatt megfordul a tengelye körül a földi megfigyelő számára

Részletesebben

1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük;

1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük; 1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük; Tudod-e, kik ők, es melyik találmány fűződik a nevükhöz az alább felsoroltak közül? MÁJUS NE ONNAN... találmánya:... SOK DELI NYÁJ... találmánya:...

Részletesebben

A csillagképek. Kos március-április. Vízöntő januárfebruár Bak decemberjanuár. Bika áprilismájus. Halak február-március.

A csillagképek. Kos március-április. Vízöntő januárfebruár Bak decemberjanuár. Bika áprilismájus. Halak február-március. A csillagképek Már említe ük, hogy az éggömbön szabad szemmel látható több ezernyi csillagot különböző alakzatokba csillagképekbe rendezte az ókor embere. A Nemzetközi Csillagásza Unio (IAU) döntése alapján

Részletesebben

Tavaszi és nyári csillagképek, gyakorlás

Tavaszi és nyári csillagképek, gyakorlás Csillagászati észlelési gyakorlatok I. 5. óra Hajdu Tamás & Skobrák Tibor & Perger Krisztina & B gner Rebeka 2017. október 26. Tavaszi és nyári csillagképek, gyakorlás 1. Tavaszi égbolt A cirkumpoláris

Részletesebben

Csillagászati földrajz december 13. Kitekintés a Naprendszerből

Csillagászati földrajz december 13. Kitekintés a Naprendszerből Csillagászati földrajz 2018. december 13. Kitekintés a Naprendszerből Csillag: saját fénnyel világító égitest A csillagok tehát nem más fényét veri vissza (mint a bolygók, holdak, stb.) a gravitációs összehúzó

Részletesebben

A csillag- és bolygórendszerek.

A csillag- és bolygórendszerek. A csillag- és bolygórendszerek. A csillagok tömegének meghatározásánál már szó esett a kettőscsillagoknál. Most részletesebben foglalkozunk velük. Régóta tudjuk, hogy a csillagok jelentős részének van

Részletesebben

A világegyetem szerkezete és fejlődése. Összeállította: Kiss László

A világegyetem szerkezete és fejlődése. Összeállította: Kiss László A világegyetem szerkezete és fejlődése Összeállította: Kiss László Szerkezeti felépítés A világegyetem galaxisokból és galaxis halmazokból áll. A galaxis halmaz, gravitációsan kötött objektumok halmaza.

Részletesebben

A csillagképek kialakulásának és ábrázolásának. A csillagképek története és látnivalói február 21.

A csillagképek kialakulásának és ábrázolásának. A csillagképek története és látnivalói február 21. A csillagképek kialakulásának és ábrázolásának t ö r t é n e t e 1. A csillagképek története és látnivalói 2018. február 21. Mik a csillagképek? Olyan, hogy csillagkép, fizikai objektumként nem létezik

Részletesebben

FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete

FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete csillag: csillagrendszer: Nap: Naprendszer: a Naprendszer égitestei: plazmaállapot: forgás: keringés: ellipszis alakú pálya: termonukleáris

Részletesebben

A déli pólus környéke május 16 A csillagképek története és látnivalói

A déli pólus környéke május 16 A csillagképek története és látnivalói A déli pólus környéke 2018 május 16 A csillagképek története és látnivalói Déli cirkumpoláris* csillagképek Teljesen cirkumpolárisak Oktáns Indián Tukán D. Vízikígyó Háló Táblahegy Aranyhal Festő D. Háromszög

Részletesebben

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna szeptember. 11.

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna szeptember. 11. Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna 2018. szeptember. 11. Csillagképek születése Évszakok periodikus ismétlődése adott csillagképek az égen Szíriusz (Egyiptom): heliákus kelése a Nílus áradását

Részletesebben

M57 - Gyűrűs köd - planetary nebula

M57 - Gyűrűs köd - planetary nebula Planetary nebula: A planetáris ködök viszonylag rövid életűek, nagyjából 10 ezer évig marad fent, míg a többi égi objektum álltalában évmilliókig. Az 1.43 naptömegnél könnyebb csillagok evlóciójának utolsó

Részletesebben

Észlelési ajánlat 2009 december havára

Észlelési ajánlat 2009 december havára Észlelési ajánlat 2009 december havára Bolygók Merkúr: A hónap első felében helyzetének köszönhetően észlelésre nem alkalmas. Dec. 18- án kerül legnagyobb keleti elongációjába azaz 20 fokra a Naptól. Ekkor

Részletesebben

Kedves Látogató! Reméljük, jól érezted magad a Zselici Csillagparkban, és amellett, hogy

Kedves Látogató! Reméljük, jól érezted magad a Zselici Csillagparkban, és amellett, hogy Kedves Látogató! Reméljük, jól érezted magad a Zselici Csillagparkban, és amellett, hogy kellemes kikapcsolódásban volt részed, bizonyára sok számodra új, érdekes információval, látvánnyal, élménnyel gazdagodva

Részletesebben

BevCsil1 (Petrovay) A Föld alakja. Égbolt elfordul világtengely.

BevCsil1 (Petrovay) A Föld alakja. Égbolt elfordul világtengely. A FÖLD GÖMB ALAKJA, MÉRETE, FORGÁSA A Föld alakja Égbolt elfordul világtengely. Vízszintessel bezárt szöge helyfüggő földfelszín görbült. Dupla távolság - dupla szögváltozás A Föld gömb alakú További bizonyítékok:

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

Csillagászat. A csillagok születése, fejlődése. A világegyetem kialakulása 12/C. -Mészáros Erik -Polányi Kristóf

Csillagászat. A csillagok születése, fejlődése. A világegyetem kialakulása 12/C. -Mészáros Erik -Polányi Kristóf Csillagászat. A csillagok születése, fejlődése. A világegyetem kialakulása 12/C -Mészáros Erik -Polányi Kristóf - Vöröseltolódás - Hubble-törvény: Edwin P. Hubble (1889-1953) - Ősrobbanás-elmélete (Big

Részletesebben

Csillagászati földrajz I-II.

Csillagászati földrajz I-II. Tantárgy neve Csillagászati földrajz I-II. Tantárgy kódja FDB1305; FDB1306 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2+1 Összóraszám (elm.+gyak.) 1+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati jegy Előfeltétel

Részletesebben

Milyen színűek a csillagok?

Milyen színűek a csillagok? Milyen színűek a csillagok? A fényesebb csillagok színét szabad szemmel is jól láthatjuk. Az egyik vörös, a másik kék, de vannak fehéren villódzók, sárga, narancssárga színűek is. Vajon mi lehet az eltérő

Részletesebben

Csillagászati megfigyelések

Csillagászati megfigyelések Csillagászati megfigyelések Napszűrő Föld Alkalmas szűrő nélkül szigorúan tilos a Napba nézni (még távcső nélkül sem szabad)!!! Solar Screen (műanyag fólia + alumínium) Olcsó, szürkés színezet. Óvatosan

Részletesebben

Földünk a világegyetemben

Földünk a világegyetemben Földünk a világegyetemben A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője

Részletesebben

Rudolf Steiner. Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban

Rudolf Steiner. Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Rudolf Steiner Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Rudolf Steiner Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Állatöv, planéták és kozmosz 10 előadás Düsseldorf, 1909.

Részletesebben

Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát?

Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát? Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát? Először egy régóta használt, praktikus módszerről lesz szó, amelyet a térképészetben is alkalmaznak. Ez a geometriai háromszögelésen alapul, trigonometriai

Részletesebben

Az éggömb. Csillagászat

Az éggömb. Csillagászat Az éggömb A csillagászati koordináta-rendszerek típusai topocentrikus geocentrikus heliocentrikus baricentrikus galaktocentrikus alapsík, kiindulási pont, körüljárási irány (ábra forrása: Marik Miklós:

Részletesebben

JÖVŐKÉP az ELKÖVETKEZENDŐ SZÁZADOKRA

JÖVŐKÉP az ELKÖVETKEZENDŐ SZÁZADOKRA JÖVŐKÉP az ELKÖVETKEZENDŐ SZÁZADOKRA A XXI. században a világbéke megvalósul, 300 évig fog tartani. A Földön hatalmas földrajzi változások mennek végbe, a tudományos fejlődés lesz a legszembetűnőbb. Majdnem

Részletesebben

TRIGONOMETRIKUS PARALLAXIS. Közeli objektum, hosszú bázisvonal nagyobb elmozdulás.

TRIGONOMETRIKUS PARALLAXIS. Közeli objektum, hosszú bázisvonal nagyobb elmozdulás. TRIGONOMETRIKUS PARALLAXIS Közeli objektum, hosszú bázisvonal nagyobb elmozdulás. Napi parallaxis: a bázisvonal a földfelszín két pontja Évi parallaxis: a bázisvonal a földpálya két átellenes pontja. A

Részletesebben

Az Univerzum kezdeti állapotáról biztosat nem tudunk, elméletekben azonban nincs hiány. A ma leginkább elfogadott modell, amelyet G.

Az Univerzum kezdeti állapotáról biztosat nem tudunk, elméletekben azonban nincs hiány. A ma leginkább elfogadott modell, amelyet G. A világ keletkezése Az Univerzum kezdeti állapotáról biztosat nem tudunk, elméletekben azonban nincs hiány. A ma leginkább elfogadott modell, amelyet G.Gamov elméleti fizikus dolgozott ki az, ún. "Big-bang",

Részletesebben

1700-as évekbeli Valk-éggömb a Virtuális Glóbuszok Múzeumában. Szabó Renáta MFTTT Kartográfiai Szakosztály Budapest 2014. 12. 11.

1700-as évekbeli Valk-éggömb a Virtuális Glóbuszok Múzeumában. Szabó Renáta MFTTT Kartográfiai Szakosztály Budapest 2014. 12. 11. 1700-as évekbeli Valk-éggömb a Virtuális Glóbuszok Múzeumában Szabó Renáta MFTTT Kartográfiai Szakosztály Budapest 2014. 12. 11. Az éggömb fotózása Debrecenben Glóbuszok története Mercator éggömbje Farnese

Részletesebben

Az őszi égbolt csillagképei. A csillagképek története és látnivalói, április 21.

Az őszi égbolt csillagképei. A csillagképek története és látnivalói, április 21. Az őszi égbolt csillagképei A csillagképek története és látnivalói, 2017. április 21. Horizontok az égen óra: 12 15 18 21 00 03 06 09 feb. 3 már. 20 máj. 5 jún. 20 aug. 5 szep. 20 nov. 5 dec. 20 Az őszi

Részletesebben

Szakmai beszámoló. NEMZETI KULTURÁLIS ALAP IGAZGATÓSÁGA KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA Pályázati azonosító: 3506/2055

Szakmai beszámoló. NEMZETI KULTURÁLIS ALAP IGAZGATÓSÁGA KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA Pályázati azonosító: 3506/2055 Szakmai beszámoló NEMZETI KULTURÁLIS ALAP IGAZGATÓSÁGA KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA Pályázati azonosító: 3506/2055 Pályázatunkban két kiállítás megvalósítását vállaltuk a teljesítési idő alatt. I. Az első

Részletesebben

A csillagok kialakulása és fejlődése; a csillagok felépítése

A csillagok kialakulása és fejlődése; a csillagok felépítése A csillagok kialakulása és fejlődése; a csillagok felépítése Készítette: Szalai Tamás (csillagász, PhD-hallgató, SZTE) Lektorálta: Dr. Szatmáry Károly (egy. docens, SZTE Kísérleti Fizikai Tsz.) 2011. március

Részletesebben

Csillagok parallaxisa

Csillagok parallaxisa Csillagok parallaxisa Csillagok megfigyelése elég fényesek, így nem túl nehéz, de por = erős extinkció, ami irányfüggő Parallaxis mérése spektroszkópiailag a mért spektrumra modellt illesztünk (kettőscsillagokra

Részletesebben

XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA

XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA 1. 2. feladat: havi benzinköltség mc01901 Gábor szeretné megbecsülni, hogy autójának mennyi a havi benzinköltsége. Gábor autóval jár dolgozni, és így átlagosan

Részletesebben

Pulzáló változócsillagok és megfigyelésük I.

Pulzáló változócsillagok és megfigyelésük I. Pulzáló változócsillagok és megfigyelésük I. 3. Vörös óriás (és szuperóriás) változócsillagok Bognár Zsófia Sódor Ádám ELTE MTA CSFK CSI 2015.11.03. 2 Bognár Zsófia, Sódor Ádám Pulzáló váltcsill. és megfigy.

Részletesebben

Szövegértés 4. osztály. A Plútó

Szövegértés 4. osztály. A Plútó OM 03777 NÉV: VIII. Tollforgató 206.04.02. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 223 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 49-3 : titkarsag@fekete-merdo.sulinet.hu : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

Az északi pólus környéke A csillagképek története és látnivalói március 7.

Az északi pólus környéke A csillagképek története és látnivalói március 7. Az északi pólus környéke A csillagképek története és látnivalói 2018. március 7. Északi cirkumpoláris* csillagképek Teljesen cirkumpolárisak Kis Medve Sárkány Cefeusz Kassziopeia Zsiráf Részben cirkumpolárisak

Részletesebben

Az alább felsorolt állócsillagok közül a dőlt betűvel íródottak kevésbé fontosak. A pozíciók 2000. évre vonatkoznak.

Az alább felsorolt állócsillagok közül a dőlt betűvel íródottak kevésbé fontosak. A pozíciók 2000. évre vonatkoznak. AZ ÁLLÓCSILLAGOK HATÁSAI. Tisztában vagyok azzal, hogy az állócsillagok vizsgálata nem a mai asztrológia sarkalatos témája. Ennek ellenére csokorba gyűjtöttem néhány jelentős és kevésbé jelentős állócsillagot

Részletesebben

Pulzáló változócsillagok és megfigyelésük I.

Pulzáló változócsillagok és megfigyelésük I. Pulzáló változócsillagok és megfigyelésük I. 6. Vörös óriás (és szuperóriás) változócsillagok Bognár Zsófia Sódor Ádám ELTE MTA CSFK CSI 2017.11.21. 2 Bognár Zsófia, Sódor Ádám Pulzáló váltcsill. és megfigy.

Részletesebben

Milyen messzire lehet látni szabad szemmel?

Milyen messzire lehet látni szabad szemmel? Milyen messzire lehet látni szabad szemmel? Amikor valaki megtudja, hogy van távcsövem, szinte mindig megkérdezi: milyen messzire lehet vele látni? Az attól függ felelem tréfásan. Ha például egy fal elé

Részletesebben

Néhány óra a csillagok között

Néhány óra a csillagok között Néhány óra a csillagok között A magyarok csillagai 4.rész Felhasznált irodalom Toroczkai-Wigand Ede: Öreg csillagok Szécsényi-Nagy Gábor: M45, azaz a Fiastyúk Ponori Thewrewk Aurél: Hajnali szép csillag

Részletesebben

Csillagászati észlelési gyakorlatok I. 4. óra Az éggömb látszólagos mozgása, csillagászati koordináta-rendszerek, a téli égbolt csillagképei

Csillagászati észlelési gyakorlatok I. 4. óra Az éggömb látszólagos mozgása, csillagászati koordináta-rendszerek, a téli égbolt csillagképei Csillagászati észlelési gyakorlatok I. 4. óra Az éggömb látszólagos mozgása, csillagászati koordináta-rendszerek, a téli égbolt csillagképei Hajdu Tamás & Perger Krisztina & B gner Rebeka & Skobrák Tibor

Részletesebben

Kálmán Eszter SZINASZTRIA. Kapcsolatok az asztrológia tükrében

Kálmán Eszter SZINASZTRIA. Kapcsolatok az asztrológia tükrében Kálmán Eszter SZINASZTRIA Kapcsolatok az asztrológia tükrében Előszó Önmagunkra a kapcsolataink tükrében látunk rá a legjobban: kik vagyunk valójában, mi a Sorsunk, mikor, kivel mi a feladatunk. Mind olyan

Részletesebben

KEDVENC BOLYGÓM A MARS

KEDVENC BOLYGÓM A MARS II. Rákóczi Ferenc Alapiskola Kolárovo KEDVENC BOLYGÓM A MARS Kidolgozta: Tóth Nikol 5. a Felkészítő tanár: PaedDr. Bagit Judit - 1 - A Mars a Naptól a negyedik, méret szerint a hetedik legnagyobb bolygó.

Részletesebben

A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe

A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe Hungarian narration: Hungarian translation: Consultant: Recording: Editing and post production: Klári Varga András Szepesi, Borbála Kulin György Zajácz,

Részletesebben

Meteor csillagászati évkönyv 2007

Meteor csillagászati évkönyv 2007 Meteor csillagászati évkönyv 2007 csillagászati évkönyv 2007 szerkesztette: Mizser Attila Taracsák Gábor Magyar Csillagászati Egyesület Budapest, 2006 Az évkönyv összeállításában közrem ködött: Jean Meeus

Részletesebben

Melyik földrészen található hazánk?

Melyik földrészen található hazánk? Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 1. Nevezzétek

Részletesebben

A Tejútrendszer, a Galaxis.

A Tejútrendszer, a Galaxis. A Tejútrendszer, a Galaxis. A galaxis szó görög eredetű, a tejútra utal. Sokszor gondolkodtam már azon, hogy milyen lehetett az égbolt látványa akkor, amikor még nem voltak mesterséges fényforrások. A

Részletesebben

Fekete lyukak, gravitációs hullámok és az Einstein-teleszkóp

Fekete lyukak, gravitációs hullámok és az Einstein-teleszkóp Fekete lyukak, gravitációs hullámok és az Einstein-teleszkóp GERGELY Árpád László Fizikai Intézet, Szegedi Tudományegyetem 10. Bolyai-Gauss-Lobachevsky Konferencia, 2017, Eszterházy Károly Egyetem, Gyöngyös

Részletesebben

ASZTROLÓGIAI LEXIKON N - Z

ASZTROLÓGIAI LEXIKON N - Z ASZTROLÓGIAI LEXIKON N - Z Nadír _az éggömb közepén áthaladó tengely és éggömb látóhatár alatti metszéspontja Nagy Év _a Tavaszpont (Kos 0 foka) retrográd irányban mozog a Zodiákuson. Kb. 2500 évenként

Részletesebben

UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN

UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN KUPOLA (1) A csillagos ég Magyarországról Planetárium É-i félgömb. Horizont a Meridián északi 47. fokán Egyenlítő, Meridián látszik (halvány!) Hazánk egén a csillagok egy része

Részletesebben

KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK

KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK 1. Hogyan épül fel a ma ismert világegyetem? Helyezze el a fogalmakat a megfelelő csoportokba! Nevezze meg a hiányzó csoportokat! 2.Egészítse ki, és lássa el magyarázattal (számok

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Horváth András: Az Univerzum keletkezése Amit tudunk a kezdetekről és amit nem c. előadását hallhatják! 2010. február 10. Az Univerzum keletkezése Amit tudunk a kezdetekről,

Részletesebben

2007. április (JD )

2007. április (JD ) A bolygók láthatósága 2007. április (JD 2 454192-221) Merkúr. Helyzete megfigyelésre nem kedvező. A hónap elején fél órával, a közepén már csak negyed órával kel a Nap előtt. Vénusz. Az esti égbolt feltűnő

Részletesebben

Pósfay Péter. ELTE, Wigner FK Témavezetők: Jakovác Antal, Barnaföldi Gergely G.

Pósfay Péter. ELTE, Wigner FK Témavezetők: Jakovác Antal, Barnaföldi Gergely G. Pósfay Péter ELTE, Wigner FK Témavezetők: Jakovác Antal, Barnaföldi Gergely G. A Naphoz hasonló tömegű csillagok A Napnál 4-8-szor nagyobb tömegű csillagok 8 naptömegnél nagyobb csillagok Vörös óriás Szupernóva

Részletesebben

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek Látnak-e még csillagot utódaink? Kolláth Zoltán Száz évvel ezelőtt a címben feltett kérdés értelmét nem igazán értették volna eleink. Pedig akkor már elindult az a folyamat, amely az éjszakai égbolt folytonos

Részletesebben

Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak

Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak Szerkesztették: Kereszturi Ákos és Tepliczky István (elektronikus változat) Magyar Csillagászati Egyesület Tartalom Égi mozgások A nappali égbolt Az éjszakai

Részletesebben

INTERGALAKTIKUS ÚTIKALAUZA

INTERGALAKTIKUS ÚTIKALAUZA HOLD- RALI Az agymanók bemutatják A VILÁGŰR LEGSZUPEREBB INTERGALAKTIKUS ÚTIKALAUZA Illusztrálta: Lisa Swerling és Ralph Lazar Írta: Carole Stott CÉL London, New York, Melbourne, Munich, and Delhi A Dorling

Részletesebben

A Kosban Majdnem állandó szexuális izgalom. Korai erotikus tapasztalatok. Erőszakos cselekedetek a fizikai szerelmi aktusban.

A Kosban Majdnem állandó szexuális izgalom. Korai erotikus tapasztalatok. Erőszakos cselekedetek a fizikai szerelmi aktusban. LILITH A sumér hitvilágban Lilith a nagy magasságok szelének istennője, akit gonoszsága miatt száműztek az édenkertből. A világ teremtésében játszott szerepe azonban nem tisztázott. Az ókori Keleten keveréklényként

Részletesebben

Asztrometria egy klasszikus tudományág újjászületése. ELFT Fizikus Vándorgyűlés, Szeged, augusztus 25.

Asztrometria egy klasszikus tudományág újjászületése. ELFT Fizikus Vándorgyűlés, Szeged, augusztus 25. Asztrometria egy klasszikus tudományág újjászületése ELFT Fizikus Vándorgyűlés, Szeged, 2016. augusztus 25. Történeti visszapillantás Asztrometria: az égitestek helyzetének és mozgásának meghatározásával

Részletesebben

Tavaszi csillagképek. (10h 16h RA, cirkumpoláris körök között)

Tavaszi csillagképek. (10h 16h RA, cirkumpoláris körök között) Tavaszi csillagképek (10h 16h RA, cirkumpoláris körök között) Oroszlán Szűz Mérleg Kis Oroszlán Vadászebek Bereniké Haja Ökörhajcsár Északi Korona Szextáns Északi Vízikígyó Kehely Holló Légszivattyú Bereniké

Részletesebben

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik 30 március 2018 A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik.media Egy lépés a fejlődésünkben Text: Michel Cohen Image: Pixabay CC0 Egyre több és több újságcikk jelenik meg a tudományról és a spiritualitásról. Olyan

Részletesebben

UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN VETÉLKEDŐ (Forgatókönyv élőszavas előadáshoz)

UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN VETÉLKEDŐ (Forgatókönyv élőszavas előadáshoz) UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN VETÉLKEDŐ 2015-16 (Forgatókönyv élőszavas előadáshoz) KUPOLA A csillagos ég Magyarországról Planetárium É-i félgömb. Horizont a Meridián északi 47. fokán Egyenlítő, Meridián látszik

Részletesebben

AZ ÁLLÓCSILLAGOK HATÁSAI

AZ ÁLLÓCSILLAGOK HATÁSAI AZ ÁLLÓCSILLAGOK HATÁSAI A közelmúltban részletesen foglalkoztam az állócsillagok helyzetével és tulajdonságaival, nevezetesen, hogy honnan származnak azok és úgy gondoltam, hogy e régi írásom felújításra

Részletesebben

BESZÁMOLÓ TÁMOP 4.1.2 08/1/C-2009-0009 KÉPZİK KÉPZÉSE PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL Készítette: Dr. habil. Péntek Kálmán

BESZÁMOLÓ TÁMOP 4.1.2 08/1/C-2009-0009 KÉPZİK KÉPZÉSE PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL Készítette: Dr. habil. Péntek Kálmán BESZÁMOLÓ TÁMOP 4.1.2 08/1/C-2009-0009 KÉPZİK KÉPZÉSE PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL Készítette: Dr. habil. Péntek Kálmán 1. Bevezetés Az általam oktatott tantárgyak közül a Földrajz BSc Matematikai földrajz

Részletesebben

CSILLAGKÉPEK ISMERETE. A csillagképek története, láthatósága, érdekesebb objektumai.

CSILLAGKÉPEK ISMERETE. A csillagképek története, láthatósága, érdekesebb objektumai. CSILLAGKÉPEK ISMERETE A csillagképek története, láthatósága, érdekesebb objektumai. Csillagkép ismeret, 1. Bevezető alapfogalmak, 1. a. Az éggömbön minden látszó távolságot ívekkel (szögekkel) mérünk.

Részletesebben

A világűr nem üres! A csillagközi anyag ezerarcú. Pompás képek sokasága bizonyítja ezt.

A világűr nem üres! A csillagközi anyag ezerarcú. Pompás képek sokasága bizonyítja ezt. A világűr nem üres! A kozmoszban (görög eredetű szó) a csillagok közötti teret is anyag tölti ki. Tehát a fejezet címében olvasható megállapítás helyes. Egy példa arra, hogy a világegyetem mennyire üres

Részletesebben

Egyiptom és Mezopotámia. A csillagászat története 1., 2015. szeptember 17.

Egyiptom és Mezopotámia. A csillagászat története 1., 2015. szeptember 17. Egyiptom és Mezopotámia A csillagászat története 1., 2015. szeptember 17. Egyiptom és fővárosai Egy kis kronológia Égi objektumok és istenek Nut: Az égbolt egésze Su: a lég istene Geb: a Föld istene (Nut

Részletesebben

Múltunk és jövőnk a Naprendszerben

Múltunk és jövőnk a Naprendszerben Múltunk és jövőnk a Naprendszerben Holl András MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete Szöveges változat: http://www.konkoly.hu/staff/holl/petofi/nemesis_text.pdf 1 2 Az emberiség a Naprendszerben

Részletesebben

Elektromágneses sugárözönben élünk

Elektromágneses sugárözönben élünk Elektromágneses sugárözönben élünk Az Életet a Nap, a civilizációnkat a Tűz sugarainak köszönhetjük. - Ha anya helyett egy isten nyitotta föl szemed, akkor a halálos éjben mindenütt tűz, tűz lobog fel,

Részletesebben

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján?

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? VÍZ-KVÍZ 1. 1. Mikor van a víz világnapja? 1. március 23. 2. április 22. x. március 22. 2. Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? 1. a folyók és tavak szennyezettségére 2. a Föld vizeinek

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

HD ,06 M 5911 K

HD ,06 M 5911 K Bolygó Távolság(AU) Excentricitás Tömeg(Jup.) Tömeg(Nep.) Tömeg(Föld) Sugár(Jup.) Sugár(Nep.) Sugár(Föld) Inklináció( ) Merkúr 0,387 0,206 0,00017 0,0032 0,055 0,0341 0,099 0,382 3,38 Vénusz 0,723 0,007

Részletesebben

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2013/ ŐSZ - ÓRAREND TANÉVNYITÓ SZOMBAT SZERDA CSÜTÖRTÖK KEDD SZOMBAT 09.26. 09.21. 09.25. 09.28. 09.24.

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2013/ ŐSZ - ÓRAREND TANÉVNYITÓ SZOMBAT SZERDA CSÜTÖRTÖK KEDD SZOMBAT 09.26. 09.21. 09.25. 09.28. 09.24. 09.21. 09.24. 09.25. 09.26. 09.28. 13.00 14.00-15.30 TANÉVNYITÓ A hermetikus asztrológia -II.-III.. Az asztrológia elvi alapjai Megnyitó JÓGA -HALADÓ Megnyitó GYÓGYÁSZAT - ÉLETTAN Az ősi világkép élettana

Részletesebben

Kettőscsillagok vizuális észlelése. Hannák Judit

Kettőscsillagok vizuális észlelése. Hannák Judit Kettőscsillagok vizuális észlelése Hannák Judit Miért észleljünk kettősöket? A kettőscsillagok szépek: Rengeteg féle szín, fényesség, szinte nincs is két egyforma. Többes rendszerek különösen érdekesek.

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 8. év f olyam. Az iskola Név:... Osztály: bélyegzője:

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 8. év f olyam. Az iskola Név:... Osztály: bélyegzője: Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 8. év f olyam Az iskola Név:...

Részletesebben

Bevezetés a kozmológiába 1: a Világegyetem tágulása

Bevezetés a kozmológiába 1: a Világegyetem tágulása Horváth Dezső: Kozmológia-1 HTP-2011, CERN, 2011.08.17. p. 1/24 Bevezetés a kozmológiába 1: a Világegyetem tágulása HTP-2011, CERN, 2011 augusztus 17. Horváth Dezső horvath@rmki.kfki.hu MTA KFKI Részecske

Részletesebben

Hozzad be a csillagokat a szobádba

Hozzad be a csillagokat a szobádba Hozzad be a csillagokat a szobádba P >>> BIZTONSÁGI INFORMÁCIÓK VIGYÁZAT! VIGYÁZAT! Kizárólag 8 éves kortól! A felnőttek és felelős személyek számára szolgáló utasítások mellékelve vannak, amelyeket be

Részletesebben

Földön kívüli területek térképezése. Burián Gábor

Földön kívüli területek térképezése. Burián Gábor Földön kívüli területek térképezése Burián Gábor 1 2 Földön kívüli területek térképezése Diplomamunka Burián Gábor Belső konzulens: Dr. Márton Mátyás Külső konzulens: Hargitai Henrik ELTE Térképtudományi

Részletesebben

Milyen fényes egy csillag?

Milyen fényes egy csillag? Milyen fényes egy csillag? Az éjjeli égen néhány ezer villódzó fénypontot látunk. Ezek a csillagok. Szinte mindegyik fényessége eltér egymástól. De valójában milyen fényerővel világítanak? A kérdés felvetése

Részletesebben

Varázstorony Vetélkedő 2016/17 Planetárium

Varázstorony Vetélkedő 2016/17 Planetárium Varázstorony Vetélkedő 2016/17 Planetárium 1. A vetélkedő második fordulójára az alábbi ismeretanyagot tanulmányozzátok át: UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN VETÉLKEDŐ 2016-17 (Forgatókönyv élőszavas előadáshoz)

Részletesebben

ÉGI MECHANIKA HOROSZKÓP KISZÁMOLÁSHOZ

ÉGI MECHANIKA HOROSZKÓP KISZÁMOLÁSHOZ ÉGI MECHANIKA HOROSZKÓP KISZÁMOLÁSHOZ ÉGI EGYENLÍTŐ ÉS EKLIPTIKA KAPCSOLATA Nyári napforduló pontja (Rák) Tavaszi nap-éj egyenlőség pontja (Kos) Tavaszi nap-éj egyenlőség pontja (Kos) Téli napforduló pontja

Részletesebben

Aktív magvú galaxisok és kvazárok

Aktív magvú galaxisok és kvazárok Aktív magvú galaxisok és kvazárok Dobos László Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék dobos@complex.elte.hu É 5.60 2015. március 3. Tipikus vörös galaxis spektruma F λ 1.4 1.2 1.0 0.8 0.6 0.4 0.2 0.0 4000

Részletesebben

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2012/ TAVASZ - ÓRAREND

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2012/ TAVASZ - ÓRAREND 02.06. 02.07. 02.08. 02.09. 02.11. -II.-III. A hermetikus asztrológia 2. Az energiák funkciójuk szerinti elhelyezkedése - légzőgyakorlatok A test csatornái - légzőgyakorlatok - a 7 világhoz tartozó 02.13.

Részletesebben

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2014/ ŐSZ - ÓRAREND

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2014/ ŐSZ - ÓRAREND 09.20. 09.22. 09.23. 09.24. 09.27. 14.00 TANÉVNYITÓ A hermetikus asztrológia -II.-III.. Az asztrológia elvi alapjai Elemek, energiák - bemelegítő testhelyzetek BEIRATKOZÁS A zodiákus által jelzett betegségek

Részletesebben

A Naprendszer középpontjában a Nap helyezkedik el.

A Naprendszer középpontjában a Nap helyezkedik el. A Naprendszer középpontjában a Nap helyezkedik el. A NAPRENDSZER ÉS BOLYGÓI A Nap: csillag (Csillag = nagyméretű, magas hőmérsékletű, saját fénnyel rendelkező izzó gázgömb.) 110 földátmérőjű összetétele

Részletesebben

Csillagászati észlelési gyakorlatok I. 4. óra Az éggömb látszólagos mozgása, csillagászati koordináta-rendszerek, a téli égbolt csillagképei

Csillagászati észlelési gyakorlatok I. 4. óra Az éggömb látszólagos mozgása, csillagászati koordináta-rendszerek, a téli égbolt csillagképei Csillagászati észlelési gyakorlatok I. 4. óra Az éggömb látszólagos mozgása, csillagászati koordináta-rendszerek, a téli égbolt csillagképei Hajdu Tamás & Perger Krisztina & B gner Rebeka & Császár Anna

Részletesebben

Az ókori világ hét csodája

Az ókori világ hét csodája Az ókori világ hét csodája 1. A gízai Nagy Piramis Kheopsz piramisa már az ókorban is a világ egyik nagy talányának számított, és ez az egyedüli fennmaradt épület az ókori világ hét csodája közül. Az egyiptológusok

Részletesebben

Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia Szakkör Asztrofizika II. és Műszerismeret Megoldások

Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia Szakkör Asztrofizika II. és Műszerismeret Megoldások Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia Szakkör 2015-16 4. Asztrofizika II. és Műszerismeret Megoldások Dálya Gergely, Bécsy Bence 1. Bemelegítő feladatok B.1. feladat Írjuk fel a Pogson-képletet:

Részletesebben