Swedish Chamber of Commerce in Hungary Gran Prize coverage 20th May rd June 2015

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Swedish Chamber of Commerce in Hungary Gran Prize coverage 20th May 2015 3rd June 2015"

Átírás

1 Swedish Chamber of Commerce in Hungary Gran Prize coverage 20th May rd June 2015

2 Medium: proaktivdirekt.com Article's title: Egy új magyar fertőtlenítőszer kapta a Gran Prize díjat. Issue date: 22 Május 2015 Size: Periodicity: Web Site: online Side: 1 / 1 Page: Egy új magyar fertőtlenítőszer kapta a Gran Prize díjat Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját - közölte a testület az MTI-vel A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is. A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. A Solumium Kft ban kezdte meg a nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak. A közleményben a feltaláló kiemelte, hogy a Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Az innovatív újítás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója, és Semmelweis szintén felismerte a klór fertőtlenítőszerként való felhasználásának fontosságát.

3 Medium: bevezetem.eu Article's title: Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Gran Prize díjat Periodicity: Web Site: online Side: 1 / 1 Page: Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Gran Prize díjat Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját közölte a testület szerdán az MTIvel. A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is. A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a hipertiszta klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. A Solumium Kft ban kezdte meg a nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak.

4 Medium: nol.hu Article's title: Brilíroztak a magyar vegyészek! Periodicity: online Web Site: Side: 1 / 1 Page: Brillíroztak a magyar vegyészek! Az egyik legsúlyosabb egészségi probléma az antibiotikumoknak ellenálló, úgynevezett rezisztens mikrobák gyors terjedése. Az idei Bolyai-díjas szegedi Pál Csaba e jelenség titkait kutatja, míg a tegnap Gran Prize díjjal elismert Noszticzius Zoltán kémikus már hatóanyagot is előállított. Harmadik alkalommal adta át a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Kamara (SCCH) az emberi életminőséget javító szellemi teljesítményeket elismerő Gran Prize díját. Az idei díjazott, a Műegyetemen dolgozó Noszticzius Zoltán egy kétszáz éve ismert molekula, a klórdioxid különleges tulajdonságát fedezte fel. A különlegesség: a molekula szelektíven hat aszerint, hogy milyen méretű a vele kapcsolatba kerülő élő szervezet. A klór-dioxid zöldessárga, vízben és vizes oldatokban jól oldódó gáz. Noszticzius Zoltán és munkatársai arra jöttek rá, hogy a klór-dioxid-oldatok a másodperc ezred része alatt elpusztítják a baktériumokat, gombákat és vírusokat, de ugyanezen oldatok az emberre nem veszélyesek. A megoldás a méret: a baktériumok jellemző mérete az ezred milliméter, míg a többsejtű élőlények, mint az ember is, ennél sok nagyságrenddel nagyobbak. Egy viszonylag híg klór-dioxid-oldatnak az egy baktérium elpusztításához mindössze néhány ezred másodpercre van szüksége, az emberi bőrszövet vagy a nyálkahártya százszor nagyobb sejtjeiben azonban lényegesen hosszabb idő, percek alatt tud csak kárt tenni. Ha klórdioxidoldatot egy fertőzött seb felületére juttatunk, az anyag a felszíni baktériumok elpusztítása után elvileg behatolhat az emberi szövetekbe is (a klór-dioxid ugyanis nemcsak vízben, hanem

5 Medium: nol.hu Article's title: Brilíroztak a magyar vegyészek! Periodicity: online Web Site: Side: 1 / 1 Page: zsírban is rendkívül jól oldódik, ezért a sejtfal és a sejtmembránok nem jelentenek a számára akadályt). De mégsem károsítja azt, mert az illékony klór-dioxid (tulajdonképpen egy vízben jól oldódó gázról van szó) néhány perc alatt távozik a sebfelületről. A klór-dioxid tehát elpusztítja az apró mikroorganizmusokat, miközben a nagyobb élőlényeknek nem okoz jelentősebb kárt, amennyiben megfelelő klór-dioxid-koncentrációt választunk. Noszticzius professzor elképzelhetőnek tartja, hogy a klór-dioxid sok területen kiválthatja majd az antibiotikumokat. Illetve az ebolavírussal fertőzött területeken is hatékonyan alkalmazhatják az oldatot, amely már kapható a hazai patikákban is.

6 Medium: ma.hu Article's title: Itt a magyar fejlesztésű hiper-szuper fetőtlenítőszer mindenek felett. Periodicity: Web Site: online toszer mindenek_felett?place=srss Side: 1 / 1 Page: Itt a magyar fejlesztésű hiper-szuper fertőtlenítőszer - mindenek felett Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját.

7 Medium: femcafe.hu Article's title: Magyar találmány forradalmasíthatja a fertőzsek kezelését Periodicity: Web Site: online Side: 2 / 1 Page: Magyar találmány forradalmasíthatja a fertőzések kezelését Az idei évben egy fertőtlenítőszer kapta a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját. A magyar fejlesztésű Solumium környezetbarát módon alkalmazható és megoldást kínál antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is írja az MTI. A test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani A szert kifejlesztő Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem Széchenyi díjas Professor Emeritusa elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. Ennek segítségével (a klór kémiai jellemzői miatt) a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, tehát az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem

8 Medium: femcafe.hu Article's title: Magyar találmány forradalmasíthatja a fertőzsek kezelését Periodicity: Web Site: online Side: 2 / 1 Page: alkalmas. Hatóanyagával képes gyógyítani az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek okozta sebfertőzéseket, ráadásul más fertőtlenítőszerekhez képest használat után nyom nélkül elpárolog, ezért nem károsítja a környezetet. A nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékeket elsősorban a fogászatban hasznosítják. Környezetvédelem és fenntartható fejlődés A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés - és -fejlesztés területén, és az oktatásban. A díjat évente egyszer adják át egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.

9 Medium: havasok.hu Article's title: Magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer kapta a Gran Prize díjat. Periodicity: Web Site: online Magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer kapta a Gran Prize díjat A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is. A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. A Solumium Kft ban kezdte meg a nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak. A közleményben a feltaláló kiemelte, hogy a Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Az innovatív újítás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója, és Semmelweis szintén felismerte a klór fertőtlenítőszerként való felhasználásának fontosságát. A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés - és -fejlesztés területén, és az oktatásban. A díjat évente egyszer adják át egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.

10 Medium: lajk.hu Article's title: Világszenzáció a magyar gyógyászati találmány Periodicity: online Web Site: Világszenzáció a magyar gyógyászati találmány Noszticzius Zoltánt, a BME professzorának Solumium nevű fertőtlenítőszere hatóanyagával olyan fertőzéseket is képes gyógyítani, melyek ellenállnak a hagyományos antibiotikumoknak. Másik nagy előnye, hogy használat után elpárolog, így nem károsítja a környezetet. A Solumium nagy előnye, hogy a nagytisztaságú klór-dioxid hatóanyagával olyan sebfertőzéseket is képes gyógyítani, amelyeket antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek okoznak, ezzel a magyar szabadalom az antibiotikum-rezisztencia globális problémájának megoldásában is úttörő lehet szól a gyártó leírása az anyagról. A Solumium azért is jobb más fertőtlenítőszerekeknél, mert használat után nyom nélkül elpárolog, ezért nem károsítja a környezetet. A fertőtlenítőszert 2008 óta gyártja a magyar professzor cége és tavaly 10 millió forintos bevételt ért el. A jövőben főleg fogorvosok és pácienseik használhatják majd.

11 Medium: mon.hu Article's title: Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Gran Prize díjat. Issue date: 20 Május 2015 Size: Periodicity: Web Site: online A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29 Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Gran Prize díjat A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is. A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a hipertiszta klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. A Solumium Kft ban kezdte meg a nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak. A közleményben a feltaláló kiemelte, hogy a Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Az innovatív újítás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója, és Semmelweis szintén felismerte a klór fertőtlenítőszerként való felhasználásának fontosságát. A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés és -fejlesztés területén, és az oktatásban. A díjat évente egyszer adják át egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.

12 Medium: privatbankar.hu Article's title: Rangos díjat kapott egy magyar találmány Periodicity: online Web Site: Rangos díjat kapott egy magyar találmány A Solumium egy fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés - és -fejlesztés területén, és az oktatásban.

13 Medium: pharmaonline.hu Article's title: Fertőtlenítőszerért adtak idén a Gran Prize díjat Periodicity: online Web Site: Fertőtlenítőszerért adtak idén a Gran Prize díjat A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is. A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert, amelyet napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak. A közleményben a feltaláló kiemelte, hogy a Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Az évente egyszer átadandó Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés - és -fejlesztés területén, és az oktatásban.

14 Medium: profitline.hu Article's title: Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer a Solumium kapta idén a Gran Prize díjat Periodicity: Web Site: online Solumium-kapta-iden-a-Gran-Prize-dijat Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer a Solumium kapta idén a Gran Prize díjat A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is. A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. A Solumium Kft ban kezdte meg a nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak. A közleményben a feltaláló kiemelte, hogy a Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Az innovatív újítás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója, és Semmelweis szintén felismerte a klór fertőtlenítőszerként való felhasználásának fontosságát. A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés - és -fejlesztés területén, és az oktatásban. A díjat évente egyszer adják át egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.

15 Medium: propeller.hu Article's title: Itt a magyar gyógyászati világszenzáció! Issue date: 20 Május 2015 Size: Periodicity: Web Site: online itt-magyar-gyogyaszati-vilagszenzacio Itt a magyar gyógyászati világszenzáció! A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is. A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. A Solumium Kft ban kezdte meg a nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak. A közleményben a feltaláló kiemelte, hogy a Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Az innovatív újítás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója, és Semmelweis szintén felismerte a klór fertőtlenítőszerként való felhasználásának fontosságát. A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés és -fejlesztés területén, és az oktatásban. A díjat évente egyszer adják át egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.

16 Medium: webradio.hu Article's title: Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer a Solumium kapta idén a Gran Prize díjat Issue date: 20 Május 2015 Size: Periodicity: Web Site: online rize_dijat Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer a Solumium kapta idén a Gran Prize díjat Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját - közölte a testület szerán az MTI-vel. A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is. A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. A Solumium Kft ban kezdte meg a nagytisztaságú klórdioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak. A közleményben a feltaláló kiemelte, hogy a Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Az innovatív újítás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója, és Semmelweis szintén felismerte a klór fertőtlenítőszerként való felhasználásának fontosságát. A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés - és -fejlesztés területén, és az oktatásban. A díjat évente egyszer adják át egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.

17 Medium: hvg.hu Article's title: Magyar fertőtlenítőszer kapott rangos nemzetközi díjat Issue date: 20 Május 2015 Size: Periodicity: online Web Site: Magyar fertőtlenítőszer kapott rangos nemzetközi díjat Egy forradalminak számító magyar fejlesztés nyerte el idén a Gran Prize díjat: a Svéd Kereskedelmi Testület Noszticzius Zoltánt, a BME professzorát jutalmazta, aki a Solumium nevű fertőtlenítőszerrel nyerte el a rangos elismerést. A Solumium nagy előnye, hogy a nagytisztaságú klór-dioxid hatóanyagával olyan sebfertőzéseket is képes gyógyítani, amelyeket antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek okoznak, ezzel a magyar szabadalom az antibiotikum-rezisztencia globális problémájának megoldásában is úttörő lehet - olvasható a gyártó leírásában. A Solumium azért is jobb más fertőtlenítőszerekeknél, mert használat után nyom nélkül elpárolog, ezért nem károsítja a környezetet. A fertőtlenítőszert 2008 óta gyártja a magyar professzor cége és tavaly 10 millió forintos bevételt ért el. A Solumiumot főleg fogorvosok és pácienseik használhatják majd. A 2012-ben alapított díjra kutatók, cégek és intézmények pályázhatnak a Kereskedelmi Testületnél, és azokat a projekteket jutalmazzák, amik kiemelkedő eredményt érnek el az emberiség életminőségének javításában. A döntőbizottság az újszerűség, a környezettudatosság és a gazdasági hasznosíthatóság alapján választja ki a beérkezett pályázatok közül a nyertest. A pénznyereményen túl a Gran Prize nyertese Ann Lundin svéd képzőművész és Szász Károly kerámiaművész alkotását is hazavihette az ünnepélyes díjátadó után. A Svéd Kereskedelmi Testület 1995 óta működik Magyarországon, 89 bejegyzett tagvállalata van. A testület 1995 és 2013 között több mint egymilliárd eurónyi (úgy 300 milliárd forintnyi) beruházást valósított meg Magyarországon.

18 Medium: orientpress.hu Article's title: Magyar találmány segíthet az ebola elleni védekezést Issue date: 20 Május 2015 Size: Periodicity: online Web Site: Magyar találmány segíthet az ebola elleni védekezést Bendzsel Miklós, a sajtótájékoztatón ismertette, hogy 2015-ben az Európai Unió tagállamainak innovációs fejlesztési listáját Svédország vezeti, Magyarország a 28-as lista 20. helyét foglalja el. Kijelentette: ahhoz, hogy e téren előre léphessünk a magyarországi vállalkozói kultúrának kockáztatóbbá, áldozatosabbá kell válnia. Ezt a folyamatot segíti a SCCH Gran Prize kezdeményezése is. Takács János, az SCCH elnöke elmondta: decemberében hozták létre a Gran Prize díjalapot. A szervezet célja, hogy a díjjal a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló, kiemelkedően innovatív megoldásokat, projekteket jutalmazzák a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás területén. Hozzátette: szándékuk kettős, egyrészről támogatni és díjazni az életminőség javítására irányuló kimagasló szellemi teljesítményeket, másrészről előmozdítani a kultúrák közötti dialógust. A SCCH elnöke ismertette, hogy a évi Gran Prize díjat a Solumium projekttel Noszticzius Zoltán, Széchenyi- és Polányi-díjas egyetemi tanár, professor emeritus, a kémiai tudomány doktora nyerte el. Noszticzius Zoltán termékét bemutatva közölte, hogy a Solumium nevet viselő fertőtlenítőszer-oldat segíthet az antibiotikum-rezisztencia globális problémájának

19 Medium: orientpress.hu Article's title: Magyar találmány segíthet az ebola elleni védekezést Issue date: 20 Május 2015 Size: Periodicity: online Web Site: megoldásában. A hipertiszta klór-dioxid és desztillált víz magas hígítású oldata pillanatok alatt elpusztítja a baktériumokat, gombákat, vírusokat úgy, hogy közben az emberre nem jelent veszélyt, nem rákkeltő és nem okoz allergiát sem. Emlékeztetett: a klór-dioxid kiváló fertőtlenítő tulajdonsága régóta ismert, széleskörűen alkalmazott, mentes a klór kellemetlen hatásaitól, nem roncsol és nem irritál. Az új magyar találmány segítségével a klór-dioxid minden korábbinál nagyobb tisztaságban állítható elő. Az így létrehozott hipertiszta anyag kockázatmentesen használható, illékony és elpárolgása után semmi sem marad vissza, ugyanakkor hosszan eltartható. A termék a humán orvoslásban bőr-, nyálkahártya- és szájhigiéniás sterilizálószerként, ipari és kórházi területen pedig felületek tisztítására is alkalmas. A Solumium előállításának eljárását már magyar, európai, amerikai, és kínai szabadalom is védi. A professzor elmondta, hogy a klór-dioxid oldat spray formájában az Ebola virus elleni küzdelemben is hatékony szerepet játszhat, mint általános, emberre ártalmatlan fertőtlenítőszer. A Gran Prize díjátadóra minden év májusában kerül sor ünnepélyes Gran Gála keretében. A nyertesnek a pénzbeli elismerésen túl Ann Lundin svéd képzőművész és Szász Károly kerámia- és üvegművész által tervezett és készített Gran Prize-szobrot adják át. A gran svédül lucfenyőt jelent, utalva a díj fenntarthatósági és környezettudatos vonatkozására. Az átadóünnepségre szerda este kerül sor.

20 Medium: somogytv.hu Article's title: Rangos díjat kapott egy magyar találmány Issue date: 25 Május 2015 Size: Periodicity: online Web Site: Rangos díjat kapott egy magyar találmány Új magyar fejlesztésű fertőtlenítőszert díjazott a svéd kereskedelmi kamara. Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora az M1 műsorában közölte, a Solumium hatékony, de szelíd, ugyanis a másodperc milliomod része alat megöli a gombákat, baktériumokat, vírusokat, ugyanakkor az emberre teljesen veszélytelen és demonstrálandó interjú közben a stúdióban nyomban felhajtott egy kortyot a vegyszerből. NoszticziusZoltán elmondta: a Solumium hatóanyaga a klór-dioxid, ami régóta ismert, ám nagy tisztasságú formábn történő gyártása magyar fejlesztés. Már kapható gyógysertárakban, fogfájás, torokfájás esetén látványos ereményeket produkál tette hozzá a professzor.

21 Medium: weborvos.hu Article's title: Magyar fejlesztés: Új, környezetbarát fertőtlenítőszer Periodicity: Web Site: online / Magyar fejlesztés: Új, környezetbarát fertőtlenítőszer Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját - közölte a testület szerdán az MTIvel. A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is. A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben tudatta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. A Solumium Kft ban kezdte meg a nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak. A közleményben a feltaláló kiemelte, hogy a Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Az innovatív újítás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 Semmelweis Ignác

22 Medium: weborvos.hu Article's title: Magyar fejlesztés: Új, környezetbarát fertőtlenítőszer Periodicity: Web Site: online / halálának 150. évfordulója, és Semmelweis szintén felismerte a klór fertőtlenítőszerként való felhasználásának fontosságát. A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés - és -fejlesztés területén, és az oktatásban. A díjat évente egyszer adják át egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.

23 Medium: blikk.hu Article's title: Itt a magyar gyógyászati világszenzáció! Issue date: 20 Május 2015 Size: Periodicity: online Web Site: Itt a magyar gyógyászati világszenzáció! A Solumium fertőtlenítőszer hatóanyagával olyan fertőzéseket is képes gyógyítani, amely a hagyományos antibiotikumoknak is ellenáll, mivel klór-dioxid hatóanyagával olyan sebfertőzéseket képes gyógyítani, amelyeket antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek okoznak. A szabadalom, amellyel megnyerték a Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize díját további előnye, hogy hamar elpárolog, így nem károsítja a környezetet. Főleg fogorvosok használhatják munkájuk során

24 Medium: elitmed.hu Article's title: Solumium kapta a Gran Prize díjat Issue date: 20 Május 2015 Size: Periodicity: online Web Site: Solumium kapta a Gran Prize díjat Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját - közölte a testület szerdán az MTIvel. A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is. A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. A Solumium Kft ban kezdte meg a nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak. A közleményben a feltaláló kiemelte, hogy a Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Az innovatív újítás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója, és Semmelweis szintén felismerte a klór fertőtlenítőszerként való felhasználásának fontosságát. A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés - és -fejlesztés területén, és az oktatásban. A díjat évente egyszer adják át egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.

Swedish Chamber of Commerce in Hungary. Gran Prize coverage *

Swedish Chamber of Commerce in Hungary. Gran Prize coverage * Swedish Chamber of Commerce in Hungary Gran Prize coverage * 24th May 2013 10th June 2013 Prepared by: * The document can t duplicated. Medium: Drilosvay.hu Article's title: Gran Prize innovatív díjat

Részletesebben

Nagytisztaságú ózonos víz felhasználása a szőlőültetvényekben

Nagytisztaságú ózonos víz felhasználása a szőlőültetvényekben kft Nagytisztaságú ózonos víz felhasználása a szőlőültetvényekben Az ieog ( indirekt Elektrolízises Ózon Generátor ) ózonvizes technológia előnyei a hagyományos korona kisüléses ózongenerátor rendszerekkel

Részletesebben

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb.

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. BAKTÉRIUMOK A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek. A mikrobiológia egyik ága,

Részletesebben

A vízminőség új dimenziója

A vízminőség új dimenziója VariTab A vízminőség új dimenziója Újdonság Az uszoda felhőtlen élvezete Kétrétegű tabletta a gyors és hosszú távú fertőtlenítésre Eljött az ideje a medencevíz kezelés alapjaiban új módszerének. A BAYROL

Részletesebben

MÉDIAFIGYELÉS 2015. AUGUSZTUS 28. Brand Affairs

MÉDIAFIGYELÉS 2015. AUGUSZTUS 28. Brand Affairs MÉDIAFIGYELÉS 2015. AUGUSZTUS 28. Brand Affairs Brand Affairs 2015. augusztus 28. Állami Egészségügyi Ellátó Központ Magyar Hírlap - 2015. 08. 13. (4. oldal) Hatvanmilliárdos konszolidáció után (...) Az

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

Semmelweis Egyetem április Budapest, Üllői út 26. (Semmelweis University) 25 April Budapest, Üllői str. 26.

Semmelweis Egyetem április Budapest, Üllői út 26. (Semmelweis University) 25 April Budapest, Üllői str. 26. 10. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia 10 th Hungarian National and International Lifelong Learning Conference Semmelweis Egyetem 2014. április 25. 1085 Budapest, Üllői út 26. Semmelweis

Részletesebben

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA?

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? INFORMÁCIÓS ADATLAP 1. AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? Az Európai Parlament előkészítő tevékenységével összhangban az Európai

Részletesebben

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok!

Mindenkinek eredményes V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciát kívánok! Médiatámogatói együttműködés V. Magyarországi Klímacsúcs 2013. szeptember 12. Jövőnk a víz Budapest Meghívom Önöket a Klíma Klub szervezésében az V. Magyarországi Klímacsúcs, Jövőnk a víz konferenciára!

Részletesebben

Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban

Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban A Semmelweis Emlékév megemlékezései között is kiemelkedő esemény zajlott Teheránban vasárnap és hétfőn. A két napos Semmelweis Emlékülésen a nőgyógyászati

Részletesebben

A gyökérkezelés során használatos fertőtlenítő oldatok, gyógyszerek DR. BARTHA KÁROLY 2014

A gyökérkezelés során használatos fertőtlenítő oldatok, gyógyszerek DR. BARTHA KÁROLY 2014 A gyökérkezelés során használatos fertőtlenítő oldatok, gyógyszerek DR. BARTHA KÁROLY 2014 A gyökérkezelés egyes lépései diagnosztika érzéstelenítés izolálás trepanálás munkahossz meghatározása gyökércsatorna

Részletesebben

CSRH Díj pályázati útmutató

CSRH Díj pályázati útmutató CSRH Díj 2016 - pályázati útmutató w ww. cs rhun gary. e u TARTALOM 1. A mérhető felelősség útján... 3 2. Információk, adatok a CSR Hungary Díj 2016-hoz... 4 2.1 Infografika az eddigi pályázók adatai

Részletesebben

PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM

PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM A TUDOMÁNYOS KUTATÁSOK KIBONTAKOZTATÁSA (TÁMOP 4.2.1 B11) Sajtómegjelenések a 2013. november 29-ei sajtótájékoztató kapcsán HIRADO.HU http://www.hirado.hu/hirek/2013/11/30/06/nemzetkozi_kutatasok_a_pazmanyon.aspx?sou

Részletesebben

Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. www.rehau.hu

Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. www.rehau.hu Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. www.rehau.hu Ma még álombeli terasz, holnap élettér az ötlettől a kész teraszig Olyan teraszra vágyom, amely illik hozzám és az életstílusomhoz.

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás BETON A fenntartható építés alapja Hatékony energiagazdálkodás 1 / Hogyan segít a beton a hatékony energiagazdálkodásban? A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében 21.3.2019 A8-0156/153 153 5 preambulumbekezdés (5) Az európai kulturális sokféleség előmozdításához elengedhetetlenek a jól fejlődő és stabil kulturális és kreatív ágazatok, amelyek széles és sokrétű közönségeknek

Részletesebben

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA?

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? INFORMÁCIÓS ADATLAP 1. AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? Az Európai Parlament előkészítő tevékenységével összhangban

Részletesebben

A hétcsillagos fertőtlenítőszer

A hétcsillagos fertőtlenítőszer 1024 Budapest, Rómer Flóris u. 34. Telefon: 336-0884, 336-0885, 315-0844 Fax: 336-0860 e-mail: shop@sanitaria.hu www.sanitaria.hu sanishop.sanitaria.hu A hétcsillagos fertőtlenítőszer * Minden mikrobát

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

1. előadás Alap kérdések: Polimer összefoglaló kérdések

1. előadás Alap kérdések: Polimer összefoglaló kérdések 1. előadás Alap kérdések: Polimer összefoglaló kérdések Ha ügyes vagy, a választ az előző kérdésnél megleled! hőre lágyuló: hevítéskor ömledék állapotba hozható hőre nem lágyuló: nem hozható ömledék állapotba,

Részletesebben

BERUFSBILDUNGSPREIS SZAKKÉPZÉSI DÍJ A Szakképzési Díj Fôvédnöke: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

BERUFSBILDUNGSPREIS SZAKKÉPZÉSI DÍJ A Szakképzési Díj Fôvédnöke: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter A Szakképzési Díj Fôvédnöke: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter A díj célja A DUIHK Szakképzési Díj legfôbb célja, hogy emelje a gyakorlatorientált szakképzés társadalmi megbecsülését Magyarországon.

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Chrome Style technology. 100%-os króm megjelenés.

Chrome Style technology. 100%-os króm megjelenés. Chrome Style technology. www.chromestylehungary.com info@chromestylehungary.com Kifejlesztettünk egy Védjegyoltalom alatt álló szabadalmaztatott króm megjelenésű technológiát, mely teljesen egyedülálló

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

BERUFSBILDUNGSPREIS SZAKKÉPZÉSI DÍJ 2018

BERUFSBILDUNGSPREIS SZAKKÉPZÉSI DÍJ 2018 Jelentkezzen most! www.szakkepzesidij.hu SZAKKÉPZÉSI DÍJ 2018 A Szakképzési Díj Fôvédnöke: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter A DÍJ CÉLJA A DUIHK Szakképzési Díj legfôbb célja, hogy emelje a gyakorlatorientált

Részletesebben

avagy az ipari alkalmazhatóság kérdése biotechnológiai tárgyú szabadalmi bejelentéseknél Dr. Győrffy Béla, Egis Nyrt., Budapest

avagy az ipari alkalmazhatóság kérdése biotechnológiai tárgyú szabadalmi bejelentéseknél Dr. Győrffy Béla, Egis Nyrt., Budapest Iparilag alkalmazható szekvenciák, avagy az ipari alkalmazhatóság kérdése biotechnológiai tárgyú szabadalmi bejelentéseknél Dr. Győrffy Béla, Egis Nyrt., Budapest Neutrokin α - jelentős kereskedelmi érdekek

Részletesebben

AZ MTA ÉS AZ EGYETEMEK

AZ MTA ÉS AZ EGYETEMEK AZ MTA ÉS AZ EGYETEMEK NEMZETKÖZI ERC- ÉS BEJCZY-NAP 207 ÓBUDAI EGYETEM SZÁSZ DOMOKOS, AZ MTA ALELNÖKE AZ MTA TÁMOGATOTT KUTATÓCSOPORTOK IRODÁJA ÉS AZ EGYETEMEK Támogatott kutatócsoportok száma (202 206)

Részletesebben

BERUFSBILDUNGSPREIS SZAKKÉPZÉSI DÍJ

BERUFSBILDUNGSPREIS SZAKKÉPZÉSI DÍJ BERUFSBILDUNGSPREIS SZAKKÉPZÉSI DÍJ Jelentkezzen most! www.szakkepzesidij.hu Sokféleképpen válhat az egyénbôl egyéniség. A díj A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) felhívással fordul a vállalatokhoz,

Részletesebben

Megvan az Év Alapkezelője és az Év Portfóliómendzsere - itt a lista

Megvan az Év Alapkezelője és az Év Portfóliómendzsere - itt a lista Megvan az Év Alapkezelője és az Év Portfóliómendzsere - itt a lista 2014. március 28., 06:10 Privátbankár Március 27-én egy ünnepélyes gála keretében adták át a Privátbankár.hu Klasszis 2014 díjakat a

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. REHAU R november

Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ.  REHAU R november Construction Automotive Industry ÉLET A SZABADBAN RELAZZO. A TERASZ. www.rehau.hu REHAU R20715 2009. november MA MÉg álombeli TERASZ, holnap ÉLETTÉR az ötlettől a kész teraszig Olyan teraszra vágyom,

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET 2017.

KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET 2017. KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET 1. Az alapítvány adatainak ismertetése Az alapítvány neve: alapítója: Víz az Élet Alapítvány Magyar Víziközmű Szövetség 1051 Budapest, Sas u. 25. (korábbi nevén: Víz- és Csatornaművek

Részletesebben

A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN

A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN Pitó Enikő, KFI igazgató SZTE KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓBAN REGIONÁLIS SZINTEN -FÓKUSZBAN

Részletesebben

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Ardó László 1, Rónyai András 1, Feledi Tibor 1, Yin Guojun 2, Neill J. Goosen 3, Lourens de Wet 3, Jeney Galina

Részletesebben

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok Előzmények Fogyasztói elvárások a környezetbarát üzletvitel tekintetében A

Részletesebben

Prémium minőség és elegancia az otthoni egészség megóvásban!

Prémium minőség és elegancia az otthoni egészség megóvásban! Prémium minőség és elegancia az otthoni egészség megóvásban! Víztisztító csaptelep Az elegáns víztisztító készülék A SPA Víztisztító Fali-, és Álló Csaptelep egy teljes értékű, kis helyigényű professzionális

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 22. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Az Ericsson magyarországon

Az Ericsson magyarországon Az Ericsson magyarországon Jakab Roland Vezérigazgató-helyettes Az Ericsson csoport A svéd Ericsson 136 éve a távközlés meghatározó szereplője. 175 országban 92,5 ezer alkalmazott. Az Ericsson a világ

Részletesebben

MIKROKOZMOSZ: MIKROBIOLÓGIAI GYAKORLATOK KIDOLGOZÁSA ÉS INTEGRÁLÁSA A KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIATANÍTÁS MÓDSZERTANÁBA

MIKROKOZMOSZ: MIKROBIOLÓGIAI GYAKORLATOK KIDOLGOZÁSA ÉS INTEGRÁLÁSA A KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIATANÍTÁS MÓDSZERTANÁBA MIKROKOZMOSZ: MIKROBIOLÓGIAI GYAKORLATOK KIDOLGOZÁSA ÉS INTEGRÁLÁSA A KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIATANÍTÁS MÓDSZERTANÁBA SZTE-ÁOK, Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet Burián Katalin Az orvosi mikrobiológia

Részletesebben

Hegedüs Éva az év bankára 2015-ben

Hegedüs Éva az év bankára 2015-ben MasterCard Az év bankára 2015 Online sajtófigyelés 2015. november 17-18. Figyelő Online Hegedüs Éva az év bankára 2015-ben 2015.11.18 13:30 http://figyelo.hu/cikkek/426319-hegedus-eva-az-ev-bankara-2015-ben

Részletesebben

Univerzális fegyver a mikrobák ellen? - a hipertiszta klór-dioxid

Univerzális fegyver a mikrobák ellen? - a hipertiszta klór-dioxid dr. Noszticzius Zoltán - dr. Rosivall László - Wittmann Marian Univerzális fegyver a mikrobák ellen? - a hipertiszta klór-dioxid Természet Világa 141. évfolyam, 4. szám, 010. április www.termeszetvilaga.hu

Részletesebben

Több milliárdos fejlesztés a 65 éves HAJDU cégcsoportnál. Szerkesztő: Sőbér Livia -

Több milliárdos fejlesztés a 65 éves HAJDU cégcsoportnál. Szerkesztő: Sőbér Livia - A HAJDU cégcsoport október 13-án ünnepélyes üzemátadó rendezvényén számolt be arról a több milliárdos komplex fejlesztési csomagról, melyet 2015 és 2017 között valósított meg. A vállalatcsoport vezetői

Részletesebben

KÚTFŐ projekt mit is végeztünk?

KÚTFŐ projekt mit is végeztünk? KÚTFŐ projekt mit is végeztünk? rövid összegzés a számok tükrében Madarász Tamás projektfelelős FAVA Konferencia, 2015. április 8-9. Siófok Tartalom KUTATÁS-FEJLESZTÉS FINANSZÍROZÁSA A FELSŐOKTATÁSBAN

Részletesebben

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára Retextil termékfejlesztői pályázat Kreatív termékötlet-pályázat textil újrahasznosítás témában Pályázni olyan termékötletekkel

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK MIT JELENT A FERTŐZÉS? A fertőzés egy olyan folyamat, aminek során a szervezetünkben egy idegen mikroba - baktérium, vírus, parazita, kórokozó gomba - megtelepszik,

Részletesebben

Innovációfinanszírozás: az egészségügyi szektor befektetési helyzete Magyarországon

Innovációfinanszírozás: az egészségügyi szektor befektetési helyzete Magyarországon Innovációfinanszírozás: az egészségügyi szektor befektetési helyzete Magyarországon Semmelweis Egyetem Innovációs Nap 2018 Levente Zsembery CEO, X-Ventures Budapest, 2018. október 17. A korai fázisú (innováció)

Részletesebben

Kérdések. M5M0001 Mikor jöttek létre Magyarországon az elsı egyetemek? Jelölje meg a helyes választ!

Kérdések. M5M0001 Mikor jöttek létre Magyarországon az elsı egyetemek? Jelölje meg a helyes választ! Kérdések M5M0001 Mikor jöttek létre Magyarországon az elsı egyetemek? Jelölje meg a helyes választ! A 12. és 13. század fordulóján A 13. és 14. század fordulóján A 14. és 15. század fordulóján M5M0002

Részletesebben

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM 2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM AZ ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVÉNEK CÉLKITŰZÉSEI az Unio Tanácsa 2010/37/EK döntése alapján Az Európai Unión belüli önkéntes tevékenység

Részletesebben

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás?

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Prof. Dr. habil Holló Péter Az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzora Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára Új módszerek,

Részletesebben

TIENS DiCHO Gyümölcs- és zöldségtisztító készülék 2. generáció. Tiens Zalaegerszeg, Bíró Márton út 24

TIENS DiCHO Gyümölcs- és zöldségtisztító készülék 2. generáció. Tiens Zalaegerszeg, Bíró Márton út 24 TIENS DiCHO Gyümölcs- és zöldségtisztító készülék 2. generáció Tiens Zalaegerszeg, Bíró Márton út 24 KÖRNYEZETSZENNYEZÉS OKOZTA PROBLÉMÁK PARAZITÁK MIKOROORGANIZMUSOK BAKTÉRIUM Mindannyian szeretjük a

Részletesebben

Zöld Iroda programok a Szegedi Tudományegyetemen József Attila Tanulmányi és Információs Központban

Zöld Iroda programok a Szegedi Tudományegyetemen József Attila Tanulmányi és Információs Központban Zöld Iroda programok a Szegedi Tudományegyetemen József Attila Tanulmányi és Információs Központban Erdélyi Evelyn intézmény igazgató SZTE TIK Szeged, 2013. március 13. A TIK, mint befogadó intézmény Közös

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

A HORIZONT 2020 dióhéjban

A HORIZONT 2020 dióhéjban Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 A HORIZONT 2020 dióhéjban Hálózatépítő stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferencia

Részletesebben

A 2K fertőtlenítő rendszer

A 2K fertőtlenítő rendszer A 2K fertőtlenítő rendszer A Kärcher kidolgozott praktikus rendszermegoldást kínál istállók, fejőállások, tejkamrák, mezőgazdasági épületek és gépek tisztítására és fertőtlenítésére Célcsoportok Sertéshízlaldák

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket

KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket Megjelent: www.veszpremkukac.hu Korszerű és környezetbarát villamosenergia napelem rendszer kerül a megyei Csolnoky Ferenc Kórház A, D és E épületének

Részletesebben

EuroFinance Konferencia, Budapest, 2014. október 15-17. SAJTÓ- ÉS MÉDIATÜKÖR

EuroFinance Konferencia, Budapest, 2014. október 15-17. SAJTÓ- ÉS MÉDIATÜKÖR EuroFinance Konferencia, Budapest, 2014. október 15-17. SAJTÓ- ÉS MÉDIATÜKÖR Szept. 3 Budapestre jön Európa pénzügyeseinek krémje Privátbankár 2014. szeptember 3. 12:02:00 A EuroFinance konferenciát először

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem. A tudományos kutatások kibontakoztatása a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Pázmány Péter Katolikus Egyetem. A tudományos kutatások kibontakoztatása a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Pázmány Péter Katolikus Egyetem A tudományos kutatások kibontakoztatása a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2014. június 11. sajtómegjelenések gazdasagiradio.hu: Uniós pénzből kutathatott a magyar egyetem...

Részletesebben

A Műegyetem a horizonton Partnerség európai dimenzióban 2014

A Műegyetem a horizonton Partnerség európai dimenzióban 2014 A Műegyetem a horizonton Partnerség európai dimenzióban 2014 Biotechnológia, egészség és környezetvédelem kiemelt kutatási terület Szarka András 1 Egy mindenkiért, mindenki a műegyetemi biotechnológiáért!

Részletesebben

A HALÁSZATI K+F+I SZEKTOR HAZAI ÉS NEMZETKÖZI HELYZETE, LEHETŐSÉGEI ÉS KIHÍVÁSAI, AVAGY MIÉRT VAN SZÜKSÉGE A GYAKORLATNAK A KUTATÁSRA?

A HALÁSZATI K+F+I SZEKTOR HAZAI ÉS NEMZETKÖZI HELYZETE, LEHETŐSÉGEI ÉS KIHÍVÁSAI, AVAGY MIÉRT VAN SZÜKSÉGE A GYAKORLATNAK A KUTATÁSRA? A HALÁSZATI K+F+I SZEKTOR HAZAI ÉS NEMZETKÖZI HELYZETE, LEHETŐSÉGEI ÉS KIHÍVÁSAI, AVAGY MIÉRT VAN SZÜKSÉGE A GYAKORLATNAK A KUTATÁSRA? Urbányi Béla, Horváth Ákos, Müllerné Trenovszki Magdolna, Hegyi Árpád,

Részletesebben

CURRICULUM VITAE. Dr. BLASKÓ Gábor

CURRICULUM VITAE. Dr. BLASKÓ Gábor CURRICULUM VITAE Dr. BLASKÓ Gábor SZEMÉLYES ADATOK: Név: Blaskó Gábor Születési idő: 1950. március 8. Születési hely: Szombathely Állampolgárság: magyar Családi állapot: Nős, két gyermekkel Lakcím: 1149

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

e-health Task Force jelentés Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma

e-health Task Force jelentés Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma e-health Task Force jelentés Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma Legkritikusabb rendszer szintű ügyeket uniós szintre emeltük Magyarország 2011 második

Részletesebben

Négy művésznő pólót árult

Négy művésznő pólót árult Póló 2010 Médium: Életforma Dátum: 2010.03.14. Négy művésznő pólót árult Március 8-án, 15.00 órától 18.00 óráig az Összefogás támogató művészei és arcai, Sebestyén Márta, énekesnő, Oroszlán Szonja, Tallós

Részletesebben

TA R T SU K M E G A V I L ÁG OT JÓ I L L ATÁ B A N! B E M U TAT K O Z Á S Az amerikai LLC cég FRESH PRODUCTS innovatív szagtalanító és légfrissítő termékcsaládot Európában FRE PRO néven forgalmazzuk. A

Részletesebben

2010. NOVEMBER III. ÉVF., 2. SZÁM TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL. Szerkesztőbizottság: Elnök: Tagok: Szerkesztő:

2010. NOVEMBER III. ÉVF., 2. SZÁM TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL. Szerkesztőbizottság: Elnök: Tagok: Szerkesztő: PERIODICA OECONOMICA 2010. NOVEMBER III. ÉVF., 2. SZÁM TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL Szerkesztőbizottság: Elnök: SZLÁVIK JÁNOS Tagok: COLLINS, J. MARKHAM HOLLÓNÉ KACSÓ ERZSÉBET KÁDEK ISTVÁN KOVÁCS

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Energiahatékonyság finanszírozása műhelyfoglalkozás I. Miskolc, 2019. április 16. Tisza Orsolya vezető projektmenedzser BEVEZETÉS Uniós finanszírozás

Részletesebben

Dorogi Ipartestület XXII. sz. hírlevele

Dorogi Ipartestület XXII. sz. hírlevele Dorogi Ipartestület XXII. sz. hírlevele Tisztelt Vállalkozó! A csatolt sajtószemle a kkv-k napi működését érintő fontos változásokat, gyakorlati tudnivalókat tartalmaz. Dorog, 2015. július 20. Üdvözlettel:

Részletesebben

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja A Magyar Műszaki Értelmiség Napja Ünnepségsorozat 2012. június 4-7. 1 Budapest 2006. január 5. 2 3 A nyilatkozat aláírói Magyar Tudományos Akadémia Magyar Mérnökakadémia Magyar Mérnök Kamara Budapesti

Részletesebben

MARIVMICCOLL. Kiemelten veszélyes anyagok a Maros folyóban. Vidács Lívia, Hatvani Lóránt, Manczinger László, Vágvölgyi Csaba, Isidora Radulov

MARIVMICCOLL. Kiemelten veszélyes anyagok a Maros folyóban. Vidács Lívia, Hatvani Lóránt, Manczinger László, Vágvölgyi Csaba, Isidora Radulov MARIVMICCOLL Kiemelten veszélyes anyagok a Maros folyóban Vidács Lívia, Hatvani Lóránt, Manczinger László, Vágvölgyi Csaba, Isidora Radulov XXXI. Országos Vándorgyűlés - Gödöllő 2013. július 3-5. Vízkeretirányelv

Részletesebben

Elõmosók / Fõmosók ... D-Color színes ruhák mosószere. ... D-Eco fõmosószer. ... D-Uni fõmosószer ... D-Plus munkaruhák mosószere

Elõmosók / Fõmosók ... D-Color színes ruhák mosószere. ... D-Eco fõmosószer. ... D-Uni fõmosószer ... D-Plus munkaruhák mosószere FÕMOSÓK D-Color színes ruhák mosószere Különbözõ mosási célokra, színes és fehér, szintetikus, pamut és kevertszálas textíliák kézi és gépi mosására egyarát alkalmas mosópor. Alkalmazás: 10-20 g/kg, 10-20

Részletesebben

UV LEVEGŐFERTŐTLENÍTŐ RENDSZER

UV LEVEGŐFERTŐTLENÍTŐ RENDSZER UV LEVEGŐFERTŐTLENÍTŐ RENDSZER A lakástól, a munkahelyen és életünk minden területén át a központi légellátó rendszerekig mindenhová ahol tiszta, fertőzésmentes levegőre van szükség. Kizárólagos magyarországi

Részletesebben

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK NAPI HÍREK KÖZLEMÉNYEK MÉDIASZEREPLÉSEK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Hiller István: demokráciában elfogadhatatlan az a kormányzati

Részletesebben

Dr. prof.öllős Géza munkássága 1928-2014

Dr. prof.öllős Géza munkássága 1928-2014 Dr. prof.öllős Géza munkássága 1928-2014 Dr.Papp Mária c. Egyetemi docens 2014.Július 3.-Szeged Én az oktatást akartam szolgálni Életútja 1928. február 2-án Apácaszakállason születettföldművelő szülők

Részletesebben

Lakossági ózongenerátorok

Lakossági ózongenerátorok Lakossági ózongenerátorok AQUTOS ózonos-víz előállító mikrogenerátor. A legkompaktabb ózongenerátor. A generátort könnyen, szerszám nélkül lehet a vízhálózathoz csatlakoztatni, használata, működtetése

Részletesebben

Emberség, megértés, alázat

Emberség, megértés, alázat Emberség, megértés, alázat Az egészségügyben dolgozókat ünnepelte a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet és Zirc Városi Önkormányzat a jubileumi Semmelweis nap alkalmából. Az ünnepségre a Zirci Erzsébet

Részletesebben

Magyar Nemzet: Eladták a Gardeniát 2011. augusztus 25.

Magyar Nemzet: Eladták a Gardeniát 2011. augusztus 25. Nyomtatott sajtó: Magyar Nemzet: Eladták a Gardeniát 11. oldal Megvásárolta a győri Gardenia Csipkefüggönygyár Nyrt. felszámolójától a márkanevet és a hozzá kapcsolódó jogokat a Rovitex Homedeco Group,

Részletesebben

H 2020 munkacsoport alakuló értekezlet

H 2020 munkacsoport alakuló értekezlet Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0017 H 2020 munkacsoport

Részletesebben

Javaslat a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez történő csatlakozási szándék jóváhagyására

Javaslat a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez történő csatlakozási szándék jóváhagyására Javaslat a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez történő csatlakozási szándék jóváhagyására Ózd, 2017. szeptember 28. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Településfejlesztési Osztály Tisztelt

Részletesebben

BÁRÁND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 4161 Báránd Kossuth tér 1. Telefon: 06/ Fax: 06/

BÁRÁND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 4161 Báránd Kossuth tér 1. Telefon: 06/ Fax: 06/ BÁRÁND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 4161 Báránd Kossuth tér 1. Telefon: 06/54-466-030 Fax: 06/54-466-291 E-mail: barandhivatal@gmail.com Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. március 18-án megtartott

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A FENNTARTHATÓ DIVATBAN

HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A FENNTARTHATÓ DIVATBAN HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A FENNTARTHATÓ DIVATBAN Április 9. Konferencia és divatbemutató Helyszín: OLASZ KULTURÁLIS INTÉZET A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület (NDL) szeretné a kreatív

Részletesebben

Takarítási megoldások a nem takarító személyzet részére Ápolók, egészségügyi asszisztensek, műtősegédek, műtőasszisztensek

Takarítási megoldások a nem takarító személyzet részére Ápolók, egészségügyi asszisztensek, műtősegédek, műtőasszisztensek Takarítási megoldások a nem takarító személyzet részére Ápolók, egészségügyi asszisztensek, műtősegédek, műtőasszisztensek Ki takarítja a kezelő asztalt? Ki takarítja a kezelő asztalt? o Ápolók o Egészségügyi

Részletesebben

A MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG ÁLTAL ALAPÍTOTT ÉS ADOMÁNYOZOTT DÍJAK, ELISMERÉSEK RENDSZERE

A MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG ÁLTAL ALAPÍTOTT ÉS ADOMÁNYOZOTT DÍJAK, ELISMERÉSEK RENDSZERE A MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG ÁLTAL ALAPÍTOTT ÉS ADOMÁNYOZOTT DÍJAK, ELISMERÉSEK RENDSZERE A Magyar Hadtudományi Társaság (továbbiakban Társaság, illetve MHTT) tagságát képviselő küldöttértekezlet felhatalmazása

Részletesebben

Zöldebbé és élhetőbbé tehetik a magyar városokat

Zöldebbé és élhetőbbé tehetik a magyar városokat 1. oldal (összes: 7) A technikai fejlődés üteme elképesztő méreteket ölt, a városokat pedig minden eddiginél többen és sűrűbben lakják ismeretesek a tények, amelyek egyúttal azt is jelentik: sosem volt

Részletesebben

> A beltéri levegő minőségének fontossága

> A beltéri levegő minőségének fontossága Tisztelt Partnerünk! Örömmel tájékoztatjuk, hogy az Eurocucina kiállításon bemutatott, beépített lámpával ellátott Bellaria légtisztító a mai naptól elérhető. Ezzel a fontos fejlesztéssel a Falmec folytatja

Részletesebben

a találmányokhoz fűződő szellemi tulajdon kezeléséről

a találmányokhoz fűződő szellemi tulajdon kezeléséről Az ELTE szabályzata a találmányokhoz fűződő szellemi tulajdon kezeléséről Varga Attila Pályázati és Innovációs Központ Tudás- és Technológiatranszfer Iroda varga.attila@rekthiv.elte.hu A szellemi tulajdon

Részletesebben

Havi Sajtófigyelés. Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara. 2011. november 1. - 30. Tartalom 2011. november 02... 6. Pécsinapilap.hu...

Havi Sajtófigyelés. Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara. 2011. november 1. - 30. Tartalom 2011. november 02... 6. Pécsinapilap.hu... Havi Sajtófigyelés Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara 2011. november 1. - 30. Tartalom 2011. november 02.... 6 Pécsinapilap.hu... 6 Szakmai nap a betörések megelőzésére... 6 2011. november

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2014/2204(INI) 5.1.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

Részletesebben

A közeljövő feladatai az ivóvíztisztítás területén

A közeljövő feladatai az ivóvíztisztítás területén A közeljövő feladatai az ivóvíztisztítás területén Licskó István (BME VKKT) Laky Dóra Sonia AL Heboos (BME VKKT) Czégény Ildikó (TRV ZRt.) Mivel foglalkoznak külföldön? On-line monitoring (adat kezelés,

Részletesebben

Katasztrófához vezethet a természeti sokféleség ilyen mértékű csökkenése

Katasztrófához vezethet a természeti sokféleség ilyen mértékű csökkenése Katasztrófához vezethet a természeti sokféleség ilyen mértékű csökkenése Az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és nemzetközi szervezete,

Részletesebben

Hírlevél 2007. november 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2008. augusztus

Hírlevél 2007. november 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2008. augusztus Hírlevél 2007. november 1 Hírlevél 2008. augusztus Hírlevél 2008. augusztus 2 ÚJ, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉST TÁMOGATÓ PÁLYÁZATI KIÍRÁS JELENT MEG A hazai vállalkozások körében népszerű,

Részletesebben

EU támogatásból kerékpártároló épül az ALISCA Terra Kft. telephelyén.

EU támogatásból kerékpártároló épül az ALISCA Terra Kft. telephelyén. EU támogatásból kerékpártároló épül az ALISCA Terra Kft. telephelyén. A 2009. évben az akkori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság, mint a Környezet és Energia Operatív Program

Részletesebben

Fizika - Kémia 7-8. osztály. A város neve: A tó neve: A város neve: A gépészmérnök neve: I. Kirándulás a Kémia vizein (kb.

Fizika - Kémia 7-8. osztály. A város neve: A tó neve: A város neve: A gépészmérnök neve: I. Kirándulás a Kémia vizein (kb. NÉV: OM 037757 X. Tollforgató 20. 04. 2. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 223 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 49-3 : feketeiskola.monorierdo@gmail.com : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT

AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT Dr. Szabó István a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese Tehetséghíd a jövőbe V. Országos TDK-fórum 2018. október 18. A

Részletesebben

A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor

A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor A ferrát-technológia klórozással szembeni előnyei a kommunális szennyvizek utókezelésekor Gombos Erzsébet PhD hallgató ELTE TTK Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ Környezettudományi Doktori

Részletesebben

Társaságunk. Betonszerkezetek vízszigetelése kristályos technológiával

Társaságunk. Betonszerkezetek vízszigetelése kristályos technológiával Társaságunk Betonszerkezetek vízszigetelése kristályos technológiával A Xypex Chemical Corporation egyike a világ vezető vízszigetelő anyag gyártóinak. A társaság a Xypex kristályos technológia bevezetésével

Részletesebben

Vállalati felelősségvállalás TÜV Rheinland InterCert Kft.

Vállalati felelősségvállalás TÜV Rheinland InterCert Kft. Vállalati felelősségvállalás TÜV Rheinland InterCert Kft. Küldetés Víziónk Elkötelezettek vagyunk egy olyan jövő iránt, melyben az emberiség és a környezet érdekei hosszú távon is egyaránt érvényesülnek.

Részletesebben