TERVEZET MONOR ÉS TÉRSÉGE KISTÉRSÉGI TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI TÁRSASÁGA MEGALAKÍTÁSÁRA KIVONAT BUDAPEST, OKTÓBER 25.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TERVEZET MONOR ÉS TÉRSÉGE KISTÉRSÉGI TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI TÁRSASÁGA MEGALAKÍTÁSÁRA KIVONAT BUDAPEST, 2001. OKTÓBER 25."

Átírás

1 TERVEZET MONOR ÉS TÉRSÉGE KISTÉRSÉGI TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI TÁRSASÁGA MEGALAKÍTÁSÁRA KIVONAT BUDAPEST, OKTÓBER 25.

2 TERVEZET MONOR ÉS TÉRSÉGE KISTÉRSÉGI TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI TÁRSASÁGA MEGALAKÍTÁSÁRA KIVONAT Megrendelő: Projekt menedzserek: Pro Régió Ügynökség Kht. ügyvezető igazgató: dr. Lukovich Tamás Huszár Richárd Szabó Imola Éva Rácz Dóra Kistérségi koordináció: Csáki Miklós térségfejlesztési menedzser Monor és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás Készítette a SCET Magyarország Városfejlesztő Rt: Bajnai László igazgató Gutai Berta településmérnök Infrastruktúra-építési program és költségbecslés: Macsinka Klára Pro Urbe Kft. dr. Winter Jánosné Pro Urbe Kft. BUDAPEST, OKTÓBER 25.

3 ÖSSZEFOGLALÓ

4 ÖSSZEFOGLALÓ ELŐZMÉNYEK A jelen dokumentációban kivonatosan található -Monor és Térsége Kistérségi Településfejlesztési Társasága megalakítására vonatkozó- tervezet (a továbbiakban: Tervezet) elkészítésével a Központi Régió Területfejlesztési Tanácsának területfejlesztési ügynöksége, a Pro Régió Kht bízta meg a SCET Magyarország Városfejlesztő Rt-t a közöttük május 21-én létrejött szerződés megkötésével. A SCET Magyarország Városfejlesztő Rt feladata az volt, hogy a Monor és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társuláshoz tartozó települési önkormányzatok által június végéig a Társuláshoz eljuttatott településfejlesztési elképzeléseket megvizsgálva, az önkormányzatok által biztosított műszaki, településrendezési és piaci információknak megfelelő mélységben dolgozza ki az egyes településfejlesztési elképzelések megvalósításának előzetes operatív településfejlesztési koncepcióját és előzetes pénzügyi koncepcióját, továbbá ezek alapján fogalmazzon meg javaslatot a településfejlesztési elképzeléseket megvalósító szervezet -egy vegyes tulajdonú kistérségi településfejlesztő társaság- létrehozására. A SCET Magyarország Városfejlesztő Rt azzal a szándékkal alakult, hogy országszerte ismertté tegye és alkalmazza azt az operatív településfejlesztési tervezési és megvalósítási modellt, melyet anyacége a francia állami fejlesztési pénzintézet, a Caisse des Dépots et Consignations (CDC) állami tulajdonú Központi Területfejlesztő Társasága (SCET) több mint négy évtizede alkalmaz az EU határain belül és amely egy évtizede bizonyítja életképességét hazai körülmények között is a budapesti Középső-Ferencváros fejlesztése és rehabilitációja során. Egyik legfőbb referenciája a Ferencvárosban folyó településfejlesztési és rehabilitációs akció, melyben jelenleg is folyamatos szakmai tanácsadással vesz részt. Ezen kívül hat vidéki város számára 30 településfejlesztési akció előzetes akciótervét dolgozta ki, amelynek alapján számos projekt megvalósítása elindult, illetve előkészítés alatt van. A komplex településfejlesztési akciótervek készítése mellett a SCET Magyarország Városfejlesztő Rt többtucat Ipari Park megvalósításában működött, illetve működik közre eredményes Ipari Park cím és infrastruktúra pályázatok készítésével, illetve a Gazdasági Minisztérium által felkért szakértőként.

5 A FEJLESZTÉS FOLYAMATA A Tervezet az adott munkafolyamat természetének megfelelően azoknak az önkormányzati településfejlesztési elképzeléseknek a megvalósítását célzó előzetes településfejlesztési akcióterveket tartalmazza, amelyekre vonatkozóan az illetékes önkormányzat a Társulás felhívása nyomán a Társulás által kért határidőn belül javaslatot tett és a feldolgozást lehetővé tevő adatokat adott. Ez a körülmény azonban a legkevésbé sem jelenti azt, hogy a leendő Kistérségi Településfejlesztő Társaság (a továbbiakban: Társaság) tevékenysége kizárólag ezeknek a fejlesztéseknek a megvalósítására korlátozódna. A Társaság tevékenysége az önkormányzatok terveinek és igényeinek függvényében folyamatosan egészülhet ki további településfejlesztési akciók akcióterveinek kidolgozásával és megvalósításával. A Tervezetben kidolgozott előzetes településfejlesztési akciótervek jelentőségét többek között az adja, hogy egy gazdasági társasági formában, piaci alapon, önkormányzati irányítással működő megvalósító szervezet külső partnerekkel történő létrehozása mindenekelőtt annak a kérdésnek a tisztázását feltételezi az adott pillanatban rendelkezésre álló ismeretek szintjén, hogy MIT fog megvalósítani az adott szervezet. Ezt a kérdést tisztázzák a Tervezet I. részében foglalt előzetes településfejlesztési akciótervek. A megvalósító szervezet megalakítása szempontjából a jelenlegi munkafázisban a Tervezet feladata annak tisztázása, hogy egyáltalán léteznek-e olyan településfejlesztési elképzelések, amelyeket az önkormányzatok és a Társulás rövid távon meg akarnak valósítani, amelyek akció-szerű megvalósítása az ismert, illetve prognosztizálható piaci körülmények és támogatási feltételek között rentábilisan és reálisan elképzelhető, és amelyek megvalósításának előzetes pénzügyi tervei a kiadási és bevételi oldalon olyan nagyságrendű számokat mutatnak, hogy a gazdasági társasági formában piaci alapon működő professzionális megvalósítható szervezet üzleti terve rájuk alapozható. A Tervezet ezekre a kérdésekre egyértelműen igenlő választ ad, ezért II. részében a jelenlegi előkészítési fázis természetének megfelelő mélységben és részletességgel meghatározásra kerültek azok a paraméterek, amelyek szerint a

6 megvalósító Társaság megalakítása elképzelhető. Ennél részletesebben és pontosabban a Tervezet elfogadását követő önkormányzati egyeztetések alapján, a következő munkafázisban válaszolható meg az a kérdés, hogy KI -milyen paraméterekkel felépülő szervezet- és HOGYAN milyen összesített pénzügyi forgatókönyv szerint - fogja megvalósítani a településfejlesztési akciókat: ekkor lehet kidolgozni a megvalósítást végző Társaság részletes üzleti tervét eredménykimutatásának és mérlegének a működés első öt éves időszakára vonatkozó szimulációjával, a településfejlesztési akciók pénzügyi forgatókönyve alapján. A részletes üzleti terv szükségessége abból adódik, hogy a megvalósító Társaság szakmai és üzleti tevékenységének a piacgazdaság törvényei szerint kell történnie: bevételei az egyes településfejlesztési akciók megvalósításából származnak, míg ráfordításai az indulás átmeneti időszakát leszámítva nem haladhatják meg azt a mértéket, amire az operatív településfejlesztési tevékenységből származó bevételek fedezetet nyújtanak. Így az erre épülő társasági üzleti terv az önkormányzatokkal a jelen Tervezet alapján lebonyolításra kerülő egyeztetéseknek megfelelően kidolgozható összehangolt pénzügyi forgatókönyv alapján készíthető el. Az említett további feladatok elvégzését szolgáló következő előkészítési fázis munkálatainak elvégzéséhez szükséges finanszírozás biztosítása érdekében a Társulás a közelmúltban pályázatot nyújtott be a Megyei Területfejlesztési Tanácshoz támogatásért. Megalakulása után a Társaság első feladata a jóváhagyásra kerülő végleges településfejlesztési akciótervek azon belül különösen a végleges pénzügyi tervek kidolgozása és önkormányzati jóváhagyásának megszerzése lesz. Ezek éves bontásban fogják tartalmazni az adott településfejlesztési akciók megvalósításának pénzügyi ütemezését és teljes mértékben biztosítják az érintett Önkormányzat, valamint a Társulás számára az irányítás és az átláthatóság lehetőségét. Az egyes akciókra vonatkozó, jóváhagyott településfejlesztési akciótervek alapján indul azok megvalósítása. Ennek során minden év elején aktualizálásra és újabb jóváhagyásra kerül a több évre tervezett fejlesztési folyamat adott évre eső üteme, valamint előterjesztésre és jóváhagyásra kerül az előző éves ütem végrehajtásának pénzügyi és naturális adatait mutató komplex beszámolója. Így egy-egy konkrét településfejlesztési akció gazdája a területtulajdonos és egyben a végrehajtásra megbízást adó önkormányzat a megvalósítás teljes időszaka alatt kézben tartja a fejlesztési folyamat minden pénzügyi és operatív településrendezési mozzanatát.

7 Az itt felvázolt fejlesztési munkafolyamat során a Társaság tevékenysége bármikor kiegészíthető a Tervezetben foglaltakhoz képest újabb akciók előkészítésével, illetve végrehajtásával. Ugyanakkor annak érdekében, hogy a Tervezetben foglalt településfejlesztési akciók végleges akciótervei elkészülhessenek, és a szükséges önkormányzati jóváhagyást elnyerhessék, elengedhetetlenül szükséges, hogy a Társaság megalakítását célzó további előkészítő munkával, illetve a Társaság megalakításával és működésének elindításával párhuzamosan a Tervezetben foglalt minden egyes akcióterületre vonatkozóan elkészüljenek azok a szabályozási, illetve egyes esetekben beépítési tervek, út-és közműépítési engedélyezési tervek, illetve szükség esetén zöldfelület-kialakítási tervek, amelyek jelenleg minden egyes, a Tervezetben szereplő akcióterület esetében hiányoznak, és amelyekre a Tervezetben foglalt előzetes akciótervek konkrétan utalnak. Az említett jelenleg hiányzó településrendezési és műszaki tervek elkészítése nem csak annak az előfeltétele, hogy az érintett települési önkormányzatok által jóváhagyható pénzügyi tervek elkészülhessenek az egyes akciók megvalósítására, hanem hogy az elvileg megszerezhető támogatások elnyeréséhez szükséges pályázatok is az előírásoknak megfelelően elkészíthetőek és beadhatóak legyenek. Az, hogy a fejlesztési akcióterületekre vonatkozóan jelenleg nem léteznek hatályos szabályozási tervek, inkább előnyös, mint hátrányos a megvalósítás szempontjából, mivel: a szabályozási tervek készíttetésekor figyelembe lehet venni azokat a megvalósítási összefüggéseket, amelyeket a Tervezet kidolgozása hozott a felszínre, ami például a Monor, Kenderesalja lakóterület esetében mintegy 3500 m 2 nettó épület szintterület többlet lehetőséget jelent a lakásépítésben és óvatos számítás szerint is, 89 millió forinttal javítja a megvalósítás pénzügyi mérlegét, hatályos szabályozási terv és építési szabályok hiányában az akcióterületekre jelenlegi állapotukban nem adhatóak ki építési engedélyek, így az esetleg szükséges önkormányzati területszerzés alacsonyabb ingatlanárak mellett nem építési telek árakon -történhet meg.

8 A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓK ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZTATA 2001 ÉVI ÁRON A TELEPÜLÉSFEJLESZ TÉSI AKCIÓK NEVE A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK NATURÁLIS MUTATÓI (ÉPÍTHETŐ NETTÓ SZINTTERÜLET M 2 ) A kialakításra kerülő építési telken PÉNZÜGYI MUTATÓI /EFT Az akciók megvalósításának Épülő közintézmé nyek Vállalkozók által építhető Lakások Ipari üzemek Ker. szolg. stb. Bevételei Támogatási forrásai Egyéb forrásai Kiadásai Egyenlege 1. MONOR, PINCEFALU FEJLESZTÉSE MONOR, KENDERESALJA LAKÓTERÜLET FEJLESZTÉSE B VÁLTOZAT 3. VECSÉS VÁLLALKOZÓI ÖVEZET FEJLESZTÉSE 4. GYÖMRŐ MENDEI ÚT MELLETTI IPARI TERÜLET FEJLESZTÉSE 5. NYÁREGYHÁZA, IPARI TERÜLET FEJLESZTÉSE KÁVA, TELEPÜLÉSKÖZ PONT FEJLESZTÉSE 7. ECSER TELEPÜLÉSKÖZ PONT FEJLESZTÉSE ÖSSZESEN:

9 AZ ELŐZETES TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓTERVEK A Kistérségi Településfejlesztő Társaság megalakításának feltételei szempontjából a Tervezet I. részében foglalt előzetes településfejlesztési akciótervekből az alábbi következtetések vonhatók le. A Társuláshoz tartozó Önkormányzatok részéről a Társulás felé júniusában megtett javaslatok fényében megállapítható, hogy az önkormányzatok rendelkeznek olyan településfejlesztési elképzelésekkel, amelyeket rövid távon meg akarnak valósítani. Ezeknek az önkormányzati településfejlesztési elképzeléseknek a megvalósítása a ma ismert, illetve prognosztizálható piaci és támogatási feltételek között reálisan elképzelhető. A tervezetben foglalt településfejlesztési akciók megvalósítása pénzügyi szempontból olyan volument képvisel, amire építve egy gazdasági társasági formában, piaci alapon működő professzionális megvalósító szervezet működtetése reálisan elképzelhető, és az előkészítés soron következő fázisában a részletes üzleti terv szintjén megtervezhető. Az egyes településfejlesztési akciók megvalósításának legfontosabb naturális és pénzügyi mutatóit a jelen fejezethez mellékelt táblázat összesítve mutatja. Ebből világosan látható, hogy egy olyan ambiciózus fejlesztési folyamat elindítása és 5-10 éves távlatban történő megvalósítása a tét, amelynek fejlesztési beruházási kiadásainak összege várhatóan mintegy 2 milliárd Ft, a fejlesztések eredményeként előállításra és a helyi ingatlanpiacon értékesítésre kerülő ingatlanpiaci termékek- építési telkek- értékesítési bevételeinek összege várhatóan szintén mintegy 2 milliárd Ft évi áron. Ez azt jelenti, hogy az értékesítési bevételek a folyamat egészét tekintve összességükben szinte teljes mértékben fedezni tudják a kiadásokat annak ellenére, hogy a számításba vett hét akció közül három az adott akciók természete miatt összesen mintegy 415 millió Ft veszteséget eredményez tisztán pénzügyi szempontból. Ezeknél a számoknál azonban sokkal lényegesebb az a számszerű összefüggés, hogy az operatív településfejlesztési tevékenység lényegéből következően a fejlesztési kiadások 2 milliárd nagyságú volumenének legalább a 6-7 szerese vagyis milliárd Ft azoknak az építési beruházásoknak a várható értéke, amelyeket a kialakításra és értékelésre kerülő építési telkeken különböző építési vállalkozások, illetve beruházók fognak megvalósítani, amihez még hozzáadódnak az ipari park üzemeiben megvalósuló több milliárd Ft értékű technológiai beruházások.

10 SZÜKSÉGES EGY SZERVEZETI ESZKÖZ A MEGVALÓSÍTÁSHOZ A fentiek és a Tervezetben foglaltak azt mutatják, hogy van lehetőség egy professzionális megvalósító szervezet létrehozására. A településfejlesztési akciók megvalósításának elvégzésére alkalmas Társaság létrehozása azonban nem csak lehetséges, hanem szükséges is. A megvalósítás pénzügyi folyamatainak összehangolását is elvégző és hitelképes Kistérségi Településfejlesztő Társaság létrehozása és közreműködése nélkül nehezen képzelhető el egy pénzügyi szempontból 60 millió Ft veszteséget mutató településfejlesztési akció megvalósítása (Káva) és szinte egyáltalán nem képzelhető el egy várhatóan 326 millió Ft nagyságú kiadással járó Nyáregyházi Ipari Park megvalósítása. A Társaság révén válhat biztosíthatóvá az az önerő, ami a nyáregyházi fejlesztés esetében is szükséges lesz ahhoz, hogy a Tervezetben pesszimista megközelítéssel becsült 61 millió forintnyi állami támogatás megszerezhető legyen az Ipari Park megvalósításához. A harmadik pénzügyi szempontból veszteséges akció, a monori pincefalu fejlesztése első üteme megvalósítását is jelentős mértékben megkönnyítheti, ha a veszteség nem az önkormányzati költségvetést terheli, hanem a másik monori településfejlesztési akció a Kenderesalja lakóterület kialakítása 152 millió forintnyi nyereségből finanszírozható. Az említett pénzügyi szempontoktól szinte függetlenül megállapítható, hogy az önkormányzati érdekeltségű operatív településrendezési településfejlesztési tevékenység széles körű nyugat- európai és már létező magyarországi tapasztalatai egyértelműen igazolják, hogy a Tervezetben foglaltakhoz hasonló jellegű településfejlesztési akciók piaci alapon, és az önkormányzatok szempontjából pénzügyileg kedvezően történő megvalósítására az önkormányzatok hivatalai nem alkalmasak. Amennyiben az adott fejlesztések természete és pénzügyi mutatói alapján lehetséges, célszerű erre a feladatra gazdasági társasági formában, a fejlesztések megvalósításában érdekelt külső partnerek bevonásával piaci alapon működő professzionális megvalósító szervezetet létrehozni. Az adott esetben különösen indokolttá teszi ezt a fenti pénzügyi összefüggéseken túl az a körülmény, hogy erre a szervezetre egy olyan 5-10 éves fejlesztési folyamat megvalósítása vár, amely a bevételi és a kiadási oldal figyelembevételével összesen 4 milliárd Ft hatékony megmozgatását jelenti az elvárt eredménnyel a pénzügyi és az önkormányzati szempontból hasonlóan lényeges - naturális mutatók szempontjából.

11 A kistérség önkormányzatai és térségfejlesztési társulásuk szempontjából talán még a felsoroltaknál is fontosabb, hogy a Társaság létrehozása és hatékony működtetése révén érhető el, hogy a tudatos önkormányzati településfejlesztő tevékenység eredményeként a kistérségben vállalkozói alapon megvalósulhasson milliárd forintnyi új építési szerelési beruházás, és létrejöjjön legalább ezer új munkahely az Ipari Parkban, jelentős mértékben fellendítve ezzel a helyi gazdaság fejlődését.

12 A TERVEZETT KISTÉRSÉGI TELEPÜLÉSFEJLESZTŐ TÁRSASÁG A Tervezet I. részében részletesen bemutatott és a fentiekben összefoglalóan ismertetett kistérségi településfejlesztési akciók megvalósításához szükséges szervezeti eszköz egy vegyes tulajdonosi összetétellel, gazdasági társasági formában megalakításra kerülő, piaci alapon működő professzionális szervezet. A további előkészítő munka eredményeként létrehozásra kerülő Társaság megtervezésének jelenlegi kezdeti stádiumában a Társaság legfontosabb jellemzői tekintetében a mai ismereteink szintjén célszerűnek tartott paramétereket és azok összefüggéseit a Tervezet II. része részletesen bemutatja. Ezek lényege a következő: A Társaságot vegyes tulajdonosi összetétellel célszerű létrehozni. Ez azt jelenti, hogy a legalább 50%+1 szavazat arányú de 75 %-nál kisebb önkormányzati tulajdonrész mellett a fejlesztések megvalósításában érdekelt állami és magán tulajdonú pénzintézeteket, kereskedelmi bankokat, illetve fejlesztő szervezeteket, célszerű bevonni a Társaság megalakításába. Ez a megoldás az alábbi előnyöket eredményezi: Az önkormányzati irányítás és piacorientált magatartás. Az önkormányzati többség, vagyis a legalább 50%+1 szavazati arány biztosítja az önkormányzat részére az irányítás lehetőségét. Fontos azonban megjegyezni, -hiszen ez a hatékony működés alapja, hogy az önkormányzat közvetlen utasítást a társaságnak nem adhat, csupán a társaság irányító szerveiben folytatott vita alapján a többi részvényes partner véleményének figyelembevételéve érvényesítheti akaratát. Ezekben a vitákban a társaság privát szférát képviselő részvényesei (bankok) általában a piaci viszonyok erőteljesebb figyelembevételét szorgalmazzák, ez pedig a hatékonyabb, piacorientált működés irányába fordítja a társaságot. Szorosabb banki együttműködés az önkormányzati projektek megvalósításában A bank részvényese, társa az önkormányzatnak. Részvényesként jobban ismeri a projekt hátterét, így alacsonyabb kamattal tudja finanszírozni a városfejlesztési akciókat. Márpedig előbb-utóbb -a banki kamatok csökkenésének következtében- a hazai bankok egyre nagyobb jelentőséget fognak tulajdonítani a biztonságos pénzkihelyezésnek, például településfejlesztési akciók finanszírozásának. Ebből a szempontból az a bank,

13 amely részvényes a fejlesztő társaságban, rendkívül kedvező helyzetben van a konkurenseihez képest, hiszen gyakorlatilag a projekt gondolatának felmerülésétől kezdve folyamatosan jut információhoz. Átláthatóság A vegyes tulajdonú gazdasági társaság mint forma a tapasztalatok szerint az önkormányzati fejlesztések hatékony eszközének bizonyult. A rendszer működésének lényege, hogy egyrészt a társaság piaci viszonyok között a magánvállalkozásokra jellemző rugalmassággal dolgozik, másrészt ugyanakkor tevékenysége az önkormányzat számára teljes mértékben átlátszó. Ennek biztosítéka egyrészt az önkormányzati részvénytöbbség, vagyis az önkormányzat tulajdonosi pozíciója. A másik nagyon fontos elem, hogy bár a társaság piaci viszonyok között működik, tevékenysége mégsem tekinthető kimondottan profit orientáltak. Az önkormányzattól kapott megbízásokat ugyanis a társaság az önkormányzat számlájára hajtja végre, így az akció nyeresége -adott esetben természetesen a veszteség is- az önkormányzatot illeti. A fejlesztő társaság az egyes akciók végrehajtására külön szerződést köt az önkormányzattal, amelynek ilymódon -megbízói helyzetéből adódóanrálátása van a társaság tevékenységére. Az önkormányzati költségvetés tehermentesítése, pénzügyi egyensúly A tehermentesített költségvetés nem azt jelenti, hogy a fejlesztő társaság gazdasági csodát csinál (pl. egy alapvetően támogatásra szoruló projektet nem képes önkormányzati hozzájárulás nélkül elvégezni). Mivel azonban a társaság az akcióterületen belül képződő bevételeket (pl. ingatlanértékesítések) visszaforgatja az akcióba, így csökkenti -vagy akár nélkülözhetővé is teheti- a költségvetésbe erre a célra egyébként beállítandó összeget. A fejlesztő társaság tevékenysége is akkor a legzökkenőmentesebb, ha sikerül pénzügyi egyensúlyt teremteni az akció kiadásai és bevételei között, vagyis ha egyáltalán nem szorul rá az önkormányzati költségvetés támogatására. Ha a pénzügyi egyensúly egy akción belül nem is valósítható meg, több - párhuzamosan bonyolított- településfejlesztési akció esetén még létrejöhet, így az önkormányzati költségvetés tehermentesítése is megvalósul. Valójában, minél több, párhuzamos fejlesztési akción dolgozik a társaság, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az egyik akció deficitje a másik akció nyereségével -időlegesen, vagy véglegesen- kompenzálható legyen. A helyi gazdaság élénkítése A településfejlesztés több éven át tartó folyamata során jelentős összegű infrastrukturális beruházások valósulnak meg. Ez önmagában is élénkítőleg hat

14 a helyi építési vállalkozók tevékenységére, hiszen ezeket a munkákat a fejlesztő társaság megbízása alapján ők végzik el. Az igazi gazdaságélénkítő hatás azonban azáltal jelentkezik, hogy a településfejlesztési akciók nyomán ingatlanfejlesztési projektek megvalósítására (építési beruházásokra) nyílik lehetőség, amelyek összességükben az infrastrukturális beruházások sokszorosát érhetik el, megrendelést biztosítva a helyi építőipari vállalkozásoknak, egyben sok új munkahelyet teremtve. A tapasztalatok szerint a privát vállalkozások szívesen kapcsolódnak be az önkormányzati irányítású településfejlesztési akcióba. Ebben az esetben ugyanis az egyes építési vállalkozások előkészítése nem elszigetelten, egy-egy objektumra (pl. egy társasházra, vagy szállodára) koncentráltan történik, hanem egy nagyobb összefüggő terület összehangolt fejlesztése keretében. A Társaságot legalább millió Ft készpénzzel célszerű létrehozni a biztonságos indulás érdekében. Az önkormányzatok szempontjából kedvező megoldás az, ha az említett készpénzt a külső partnerek teszik be a Társaságba az alapításkor. Ez a megoldás azt feltételezi, hogy az alapító önkormányzatok legalább ugyanakkora összegben ingatlanokat apportálnak a megalakuló Társaságba. A célszerű megoldás az adott esetben az, ha az alapító önkormányzatok mindegyike Kávát leszámítva, ahol ez nem értelmezhető a településfejlesztési akcióterülete vagy területe egy megfelelő nagyságú, forgalomképes részét apportálja a Társaságba. Ezzel a megoldással az önkormányzatok részéről a Társaság létrehozásához szükséges készpénz a minimumra csökkenthető. A vegyes tulajdonosi összetételből fakadóan a Társaság tevékenységével szemben megjelenő részben eltérő jellegű tulajdonosi érdekek és motivációk miatt a Társaság célszerű formája a részvénytársaság. A SCET idevágó több, mint 40 éves nyugat-európai és egy évtizedes magyarországi gyakorlati tapasztalatai egyértelműen azt igazolják, hogy a különböző jellegű és motivációjú tulajdonosok számára csak a részvénytársasági forma tudja biztosítani azt a beleszólási lehetőséget a Társaság operatív irányításába az Igazgatóságon keresztül, amit a külső partnerek joggal várnak el társasági tőkebefektetésükért cserébe. A hasonló jellegű fejlesztések gyakorlati tapasztalatai által egyáltalán nem igazolt, de ötlet szinten időnként felbukkanó elképzelés, miszerint hasonló kontextusban egy kft létrehozása ugyanolyan megfelelő, de sokkal olcsóbb lenne, azért teljesen megalapozatlan a fentieken túlmenően, mert a társasági formából adódó többletköltségek az alaptőke nagyságából, a Társaság

15 összetételének és tevékenységének jellegéből következően túlnyomó részben ugyanúgy jelentkeznének (könyvvizsgáló, felügyelő bizottság). Ugyanakkor a kft mint társasági forma sokkal kevésbé jelentene biztonságos és ezáltal vállalható társasági tőkebefektetési lehetőséget a külső partnerek számára.

16 DÖNTÉSEK AZ ELŐKÉSZÍTÉS FOLYTATÁSA ÉRDEKÉBEN Annak érdekében, hogy a potenciális társasági tőkebefektető partnerekkel a vegyes tulajdonú Társaság létrehozása érdekében tárgyalásokat lehessen kezdeni és a következő előkészítési fázisban a Társaság részletes üzleti tervét el lehessen készíteni, a Társulásnak a következő elvi jellegű döntéseket célszerű meghoznia: 1. A Társulás a Tervezet alapján szükségesnek és célszerűnek látja egy vegyes tulajdonú gazdasági társasági formában, piaci alapon működő professzionális megvalósító szervezet létrehozását a Tervezetben bemutatott településfejlesztési akciók megvalósítására. 2. A Társulás a Tervezetben foglaltakat a társaságalakítás további előkészítő munkálatainak alapjául elfogadja, és felkéri a Társulás vezetését és munkaszervezetét az előkészítés következő szakaszának elvégzésére, a Társaság üzleti tervének kidolgoztatására, valamint a potencionális társasági tőkebefektető partnerekkel folytatható előzetes társaságalakítási tárgyalások lebonyolítására.

17 I. RÉSZ ELŐZETES TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓTERVEK

18 TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓK 1. MONOR, PINCEFALU FEJLESZTÉSE I. ÜTEM 2. MONOR, KENDERESALJA LAKÓTERÜLET FEJLESZTÉSE 3. VECSÉS, VÁLLALKOZÓI ÖVEZET FEJLESZTÉSE 4. GYÖMRŐ, MENDEI ÚT MELLETTI IPARI TERÜLET FEJLESZTÉSE 5. NYÁREGYHÁZA, IPARI TERÜLET FEJLESZTÉSE 6. KÁVA, TELEPÜLÉSKÖZPONT FEJLESZTÉSE 7. ECSER, TELEPÜLÉSKÖZPONT FEJLESZTÉSE

19 1. SZÁMÚ TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓ MONOR, PINCEFALU FEJLESZTÉSE I. ÜTEM

20 1. ELŐZETES OPERATÍV TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

21 (pincesorok megújítása fejlesztési terv részlet) M=1:2000

22 1.1. AZ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS RÉSZÉRŐL A TERVEZÉSHEZ RENDELKEZÉSRE BOCSÁTOTT ALAPADATOK: Monor - Pincesorok Megújítás és rendezés A.D.U. Építész Iroda Kft (1995) a terv tartalma: Söveges munkarészek: Előzmények Jelenlegi állapot Javaslatok Rajzi munkarészek: Vizsgálatok: Településszerkezet és Adottságok, M=1:10000 Településszerkezet Jelenlegi Állapot, M=1:2000 Építészeti Értékvizsgálat és Pincetípusok, M=1:1000 Állapotvizsgálat, M=1:1000 Utcaképek, M=1:200 Tervek: Településszerkezeti Koncepció, M=1:2000 Jelenlegi Állapot SZT. Orbán Szobor és Környéke, M=1:500 Beépítési javaslat I. SZT. Orbán tér és környéke, M=1:500 Jelenlegi Állapot II. Területegység, M=1:500 Beépítési Javaslat II. Vendéglátó - Pihenőhely, II. Területegység, M=1:500 A fent említett terv tartalmazott egy kivonatot az akkor érvényes ÁRT-ből, M=1:25000 A rendelkezésre bocsátott terv körültekintően vizsgálja meg az adott terület problémáit, a megoldási lehetőségeket. Részletesen bemutatja, értékeli állapota, építészeti értéke szerint az itt található pincéket, majd javaslatot ad a kiválasztott területek beépítésére. A jelen előzetes fejlesztési akcióterv tárgya ebből az 1. pont szerinti terület komplex területelőkészítési munkálatainak elvégzése Monor és Monorierdő területét ábrázoló településtérkép, M=1:10000, (1994. jan. 1.-i állapot szerint) Az akcióterületre vonatkozó hiányzó tulajdoni lapok, adatok szeptember 12.-én kerültek egyeztetésre.

23 1.2. A TULAJDONVISZONYOK ÉRTÉKELÉSE AZ ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL NYÚJTOTT INFORMÁCIÓK ALAPJÁN Az akcióterületen a rendezési terv szerinti közterület önkormányzati tulajdonban van. A rendezési terv szerinti rendezett közterületek kialakítása és az akcióterületet feltáró infrastruktúrák megépítése, az adatszolgáltatás szerint nem igényli magántulajdonú területek megszerzését. Magántulajdon megszerzése a hrsz-ú, -tervezett panzió- telken indokolt ÉPÍTÉSI LEHETŐSÉGEK (SZINTTERÜLET) FUNKCIÓK SZERINT A Szent Orbán tér a Pincefalu első kiépített fogadóterülete lesz. Ennek megfelelően a rendezési terv és az ahhoz mellékelt beépítési javaslat szerinti beépítés valósulhat meg, az infrastrukturális feltételeknek megteremtésétét követően. Építési program a fogadóterület létesítményeire: Panzió: Összesen: 1200 m 2 földszinten: 800m 2 vendéglátó ter. 80 fő tetőtérben: 10 szoba 400m 2 20 fő Pincék száma: 333 db jó állagú 104 db közepes 162 db Látogatásra alkalmas pince: 270 db Buszok száma: 1 db a panzióhoz 2 db a pincékhez öszzesen: 3 db Személygépkocsik száma: 20db 1.4. A SZÜKSÉGES TERÜLETEK MEGSZERZÉSÉVEL KAPCSOLATOS FELADATOK Az akcióterületen a rendezési terv szerinti közterület önkormányzati tulajdonban van, területszerzés a hrsz-ú területen indokolt. A telek magántulajdonban van.

24 2. ELŐZETES PÉNZÜGYI KONCEPCIÓ

25 2.1. ELŐZETES PÉNZÜGYI TERV A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓ ÉRTÉKESÍTÉSI BEVÉTELEINEK ÉS KIADÁSAINAK ELEMZÉSÉVEL ÉVI ÁRON, EFT-BAN (excel táblázati melléklet)

26 2.2. A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓ VÁRHATÓ RÁFORDÍTÁSAINAK MEGHATÁROZÁSA Az infrastruktúra-építés becsült költségei Külső úthálózat: Munka fajtája Mennyiség Költség kitérők építése aszfaltból 2x20x10 = 400m eft (10 db) Tartalék 10% 520 eft Mindösszesen: Bruttó eft eft Belső úthálózat: Munka fajtája Mennyiség Költség buszforduló építése aszfaltból 20x6 = 120 m eft sárrázó építése aszfaltból 10x4 = 40 m eft buszparkoló (3) aszfaltból 3x3,5x12= 126 m eft gépkocsiparkolók 20x2,5x4,5= 225 m eft gyephézagos betonból (20) vendéglő belső út- és parkoló 13x18+4x10= 274 m eft felületei térkőből vegyes használatú felület 40x3= 120 m eft térkőből gyalogosfelületek térkőből 80x2,5+1,5x23+10x10= eft 334,5 m 2 ingatlanok behajtói eft Összesen: eft Tartalék 10% eft Mindösszesen: Bruttó: eft eft

27 Akcióterületen kívüli közműépítés: NA 100 KM vízvezeték 1000 fm eft D20 KG szennyvízcsatorna 1000 fm eft 120mm 2 villamos légvezeték 1000 fm eft Összesen eft 10% tartalék eft Mindösszesen eft Akcióterületen belüli közműépítés: NA100KM vízvezeték 130 fm eft D20KG szennyvízcsatorna 130 fm eft 40/60 földárok 130 fm 390 eft Villamos légvez. Közvilágítással 130 fm 910 eft közműbekötés 2 db 280 eft Összesen eft 10% tartalék 550 eft Mindösszesen eft Ingatlanszerzés költségei Előzetes pénzügyi terv 2.1-es pontja: Területszerzés összesen: megszerzendő terület: 2400 m 2 fajlagos területszerzési költség: 2500 Ft/m 2 terület szerzés összesen: 2400 m 2 x 2500 Ft/m 2 = eft Egyéb területelőkészítési költségek Előzetes pénzügyi terv 1.2-es pontja: Út-és közműépítés engedélyezési és kiviteli tervei: ( ) x 4% e FT Előzetes pénzügyi terv 1.4-es pontja: Geodézia, telekalakítás: ( ) x 0,5% e FT

28 Előzetes pénzügyi terv 2.9-es pontja: Kertépítés, közterület rendezés: Területe: 3246 m 2 Fajlagos költség 5000 Ft/m m 2 x e FT Előzetes pénzügyi terv 3. pontja: Megvalósítás irányításának díja: Marketing+ ügyvédi díj(marketing+ ügyvédi díj+i.+ii/1.+ii/2) x 5%= ( eft eft eft+500 eft+200 eft) x 0, e FT 2.3. A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES FORRÁSOK MEGHATÁROZÁSA Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítéséből várható bevételek Előzetes pénzügyi terv I/1. pontja: Bevételek: A kész épület, (panzió) becsült értékesítési ára 250 eft/m 2 Telekhányad: 12% Fajlagos telekhányad: 250 x 0,12= 30 e Ft/m Önkormányzati és esetleges egyéb külső források Előzetes pénzügyi terv III. pontja: Vissza nem térítendő állami támogatás: Céltámogatás szennyvízcsatornához: Akción belüli+kívüli szennyvízcsat x 80%=20.000eFt+2.600eFt x 0,8= eft Vízügyi célelőirányzat: (Akción belüli+kívüli vízvezeték) x 20%= (10000 eft eft) x 0,2= x 0,2= eft Σ eft eft

29 Előzetes pénzügyi terv IV. pontja: Az elektromos hálózat beruházási költségeiből TITÁSZ által finanszírozásra kerülő rész Külső közmű 120mm 2 V-os légvezeték Belső közmű Villamos légvezeték Σ támogatás=5.910 eft x 20%= eft 910 eft eft eft eft Az akcióterületből kiaknázható források Egy településfejlesztési akció általában a területén található ingatlanok felértékelődését hozza magával. Ezért, ha az adott területen önkormányzati tulajdonú ingatlanok találhatók, azok értékesíthetők, és a befolyó vételár visszaforgatható a fejlesztési akcióba. Az értékesítési bevételek kedvező esetben teljes mértékben ellensúlyozhatják, vagy meghaladhatják a településfejlesztési akció megvalósítása során felmerülő kiadásokat. Jelen esetben a kiadásokhoz képest viszonylag kevés értékesítési bevétel keletkezik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a városfejlesztési akció megvalósítása egészben ráfizetés lenne az Önkormányzat szemszögéből. A nagy kiterjedésű és unikális értéket képviselő pincefalu egyik legfontosabb megközelítési csomópontjának fogadó területté történő tényleges kiépítése ugyanis a terület idegenforgalmának jelentős növekedését eredményezi. Ezáltal az Önkormányzat szemszögéből nem a fejlesztési akció végrehajtása révén közvetlenül realizálható ingatlan értékesítési bevételek jelentik a tényleges hasznot, hanem az a követett hozadék, ami a pincefalu és ezáltal az egész város idegenforgalmának növekedése, a pincefalu ingatlanjainak felértékelődése, mindezek által az idegenforgalomhoz kapcsolódó helyi vállalkozások bevételeinek, valamint az önkormányzati és állami adó és illeték bevételeinek az ebből származó növekedésével jelentkezik.

30 Önkormányzati pénzügyi részvétel A fejlesztési akció megrendelője, gazdája az Önkormányzat, így az akció költségeit is neki kell vállalnia. Ezeket a költségeket csökkentheti az előző pontokban tárgyalt források bevonása. Tekintettel azonban arra, hogy az akcióterületből kiaknázható forrásokkal csak viszonylag kis mértékben számolhatunk, a pályázattal elnyerhető külső források pedig egyenlőre nem számszerűsíthetők, a pénzügyi mérlegben az akció önkormányzati költségvetésből történő finanszírozását feltételezzük, ami kiegészül a táblázat szerinti támogatásokkal és egyéb forrásokkal.

31 2. SZÁMÚ TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓ MONOR, KENDERESALJA LAKÓTERÜLET FEJLESZTÉSE

32 1. ELŐZETES OPERATÍV TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

33 (térképi melléklet)

34 1.1. AZ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS RÉSZÉRŐL A TERVEZÉSHEZ RENDELKEZÉSRE BOCSÁTOTT ALAPADATOK: Monor Kenderesalja akcióterület területét, és közvetlen környeztét ábrázoló digitális alaptérkép (8 szelvény) Az akcióterületen található hrsz.-okhoz tartozó tulajdonlapok A.D.U. Építész Iroda Kft által készített Településrendezési vázlat, M=1:4000 Monor Kenderesalja akcióterület digitális alaptérkép 8 szelvényéhez tartozó közműnyomvonalak, kapacitási adatok nélkül Monor és Monorierdő területét ábrázoló településtérkép, M=1:10000, (1994. jan. 1.-i állapot szerint) Az akcióterületre vonatkozó hiányzó tulajdoni lapok, adatok szeptember 12.-én kerültek átadásra, egyeztetésre A TULAJDONVISZONYOK ÉRTÉKELÉSE AZ ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL NYÚJTOTT INFORMÁCIÓK ALAPJÁN 41 db önkormányzati tulajdon: hrsz:-ok a tulajdonviszonyt ábrázoló tervlapról leolvashatók területe: 7001 m 2 2 db vegyes tulajdon hrsz: 5608, 5584 területük: 347 m 2 magán tulajdon: hrsz:-ok a tulajdonviszonyt ábrázoló tervlapról leolvashatók területük: m 2 2 db gazdasági társaság tulajdon hrsz: 5708, 5706 területe: 258 m 2 3 db egyházi tul. hrsz: 5712, 5710, 5709 területe: 553 m 2

35 1.3. ÉPÍTÉSI LEHETŐSÉGEK (SZINTTERÜLET) FUNKCIÓK SZERINT Az előzetes operatív településfejlesztési és pénzügyi koncepció megalapozása érdekében, a kistérségi társulás felkérése az A.D.U. Építész Iroda Kft készítette el a mellékelt településrendezési vázlatot, a kistérséggel és SCET Magyarország Városfejlesztő Rt.-vel folytatott egyeztetéseknek megfelelően. A településrendezési vázlat alapján az építési program a következő: A városfejlesztési akcióterületen kertvárosias jellegű lakóterület alakítható ki. Az új beépítés jellemző paraméterei telektömbönként: T1 Telektömb területe: m 2 Beépíthetőség 25% Szintszám F+1+T Becsült bruttó építhető szintterület 7580 m 2 Lakások becsült száma ( 160 m 2 br./lakás) 45 lakás Lakók becsült száma (4 lakó/lakás) 180 lakó T2 Telektömb területe: 8168 m 2 Beépíthetőség 35% Szintszám F+1+T Lakások becsült bruttó szintterülete 7433 m 2 Lakások becsült száma ( 147 m 2 br./lakás) 50 lakás Lakók becsült száma (4 lakó/lakás) 200 lakó T3 Telektömb területe: 8613 m 2 Beépíthetőség 35% Szintszám F+1+T Lakások becsült bruttó szintterülete 7838 m 2 Lakások becsült száma 50 lakás Lakók becsült száma 200 lakó

36 T4 Telektömb területe: 4696 m 2 Beépíthetőség 35% Szintszám F+1+T Lakások becsült bruttó szintterülete 4273 m 2 Lakások becsült száma 30 lakás Lakók becsült száma 120 lakó T5 Telektömb területe: 8344 m 2 Beépíthetőség 35% Szintszám F+T Lakások becsült bruttó szintterülete 7593 m 2 Lakások becsült száma 50 lakás Lakók becsült száma 200 lakó Az új beépítés jellemző paraméterei az egész városfejlesztési akcióterületre: Telektömbök területe összesen: m 2 Beépíthetőség: 25-35% Szintszám: F+1+T Lakások becsült száma: 225 lakás Lakók becsült száma: 900 lakó 1.4. A SZÜKSÉGES TERÜLETEK MEGSZERZÉSÉVEL KAPCSOLATOS FELADATOK Az akcióterületen minden olyan nem önkormányzati területet meg kell szerezni, melyen nincs lakóépület. Az hrsz-ú telken egy régi épület található, melyben még jelenleg is laknak. A telek egy részét bevonjuk az akcióba. A költségvetésben ennek a telekterületnek (800 m 2 ) a megszerzési költségével nem számolunk, de költség oldalon E Ft jelentkezik, melyet a tulajdonosnak kell kifizetni. Az értékesítési bevételeknél a T5 -ös telektömbben, a településrendezési vázlat paraméterei szerint számítható nettó szintterületnél 150 m 2 -rel kevesebbet vettünk figyelembe. Az hrsz.-ú ingatlanon levő épület megtartásából eredő következményeket a szabályozási terv készítése során figyelembe kell venni.

37 Területszerzés: Magántulajdon terület:53071 m 2 Egyházi tulajdon területe: 553 m 2 Gazdasági társaság tulajdon területe: 258 m 2 Vegyes tulajdonú területek: 347 m 2 Összes megszerzendő terület: m 2

38 2. ELŐZETES PÉNZÜGYI KONCEPCIÓ

39 2.1. ELŐZETES PÉNZÜGYI TERV A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓ ÉRTÉKESÍTÉSI BEVÉTELEINEK ÉS KIADÁSAINAK ELEMZÉSÉVEL ÉVI ÁRON, EFT-BAN (excel táblázati melléklet)

40 2.2. A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓ VÁRHATÓ RÁFORDÍTÁSAINAK MEGHATÁROZÁSA Az infrastruktúra-építés becsült költségei Külső úthálózat: Munka fajtája Mennyiség Költség lakóút építése aszfaltból, 5.5 m 5.5x100 = 550 m eft szélességben járdaburkolat építése aszfaltból 2x1.5x100 = 300 m eft Összesen: eft Tartalék 10% 925 eft Mindösszesen: Bruttó eft eft Belső úthálózat: Munka fajtája Mennyiség Költség Krúdy utcában egyoldali járda szélesítése aszfaltburkolattal 180 mh határoló utak kiépítése aszfaltburkolattal 980 mh határoló utakon egyoldali járdaburkolat építése aszfaltból 980 mh egyéb belső utak kiépítése aszfaltburkolattal 690mh kétoldali járdaépítés belső utak mentén aszfaltból 690 mh ingatlanok behajtói 225 db Összesen: 0,5x180 = 90 m eft 980x5,5 = 5390 m eft 980x1,5 = 1470 m eft 690x5,5 = 3795 m eft 690x2x1,5 = m eft eft eft Tartalék 10% eft Mindösszesen: Bruttó eft eft

41 Akcióterületen kívüli közműépítés: NA100KM vízvezeték 120 fm eft D20KG szennyvízcsatorna 120 fm eft 40/60 földárok 100 fm 500 eft D90KPE gázvezeték 120 fm eft 20KV-os légvezeték 500 fm eft Összesen eft 10% tartalék eft Mindösszesen eft Akcióterületen belüli közműépítés: NA100KM vízvezeték fm eft D20KG szennyvízcsatorna fm eft D30 KG csap. víz csat fm eft D90KPE gázvezeték 270 fm eft D63KPE gázvezeték 660 fm eft 20KV-os légvezeték 230 fm eft 630KVA traanszformátor 1 db eft Kisfesz. földkábel és közvil fm eft Távközlési alépítmény fm eft közműbekötés 225 db eft Összesen eft 10% tartalék eft Mindösszesen eft Ingatlanszerzés költségei Előzetes pénzügyi terv 2.1-es pontja: Területszerzés összesen: Az hrsz-ú telken egy régi épület található, melyben még jelenleg is laknak. A telek egy részét bevonjuk az akcióba. A költségvetésben ennek a telekterületnek (800 m 2 ) a megszerzési költségével nem számolunk, de költség oldalon E Ft jelentkezik, melyet a tulajdonosnak kell kifizetni. Az értékesítési bevételeknél a T5 -ös telektömben, a településrendezési vázlat paraméterei szerint számítható nettó szintterületnél 150 m 2 -rel kevesebbet vettünk figyelembe, az építési telekből származó bevételeknél. Az hrsz.-

42 ú ingatlanon levő épület megtartásából eredő következményeket a szabályozási terv készítése során figyelembe kell venni. A T1 tömb területén: m 2 (magántulajdon) A T2+T3 tömb területén: 553 m 2 (egyházi tulajdon) 258 m 2 (gazdasági társasági tulajdon) 347 m 2 (vegyes tulajdon) m 2 (magán tulajdon) =17038 m 2 A T4+T5 tömb területén: m 2 (magántulajdon) az hrsz-ú telek területének kivételével. (A fenti magyarázat alapján) Területszerzés összesen: =54229 m 2 fajlagos költség: 1000 Ft/m 2 Költség: m 2 x1000 Ft/m 2 = e Ft hrsz-ú telek miatt jelentkező költség: e Ft Költség összesen: e Ft e Ft e Ft Egyéb területelőkészítési költségek Előzetes pénzügyi terv 1.1-es pontja: Szabályozási terv készítése: ( ) x 18% e FT Előzetes pénzügyi terv 1.2-es pontja: Út-és közműépítés engedélyezési és kiviteli tervei: ( ) x 4% e FT Előzetes pénzügyi terv 1.3-as pontja: Kertészeti tervek 2.9 x 6% 400 e FT Előzetes pénzügyi terv 1.4-es pontja: Geodézia, telekalakítás:

43 ( ) x 0,5% e FT Előzetes pénzügyi terv 2.4-es pontja: Feltöltés tereprendezés: A terület mély fekvése, és a magas talajvízszint miatt a későbbi részletesebb vizsgálatok eredményei alapján, szükségessé válhat bizonyos mértékű feltöltés. A jelenlegi előkészítő jellegű tervezési fázis természetéből következően, valamint geodéziai és geotechnikai alapadatok, illetve vizsgálati eredmények hiányában, ennek mértéke pontosan nem határozható meg. Az óvatosság elvémek érvényesítése érdekében, az egész területre átlagosan 50 cm feltöltést vettünk figyelembe 900 Ft/m 2 -es költséggel. Területe: m 2 Fajlagos költség: 900 Ft/m m 2 x e FT Előzetes pénzügyi terv 2.9-es pontja: Kertépítés, közterület rendezés: T1 tömb körül: = 360 m (egyoldali) 40m (kétoldali) =(360x1,5)+(40x3,5)= 680 m 2 2 e Ft/m 2 költség: 680 m 2 x2 e Ft/m 2 = e Ft Krúdy Gyula utca: 80+60= 140 m (egyoldali) =(140x1,5)= 210 m 2 2 e Ft/m 2 költség: 210 m 2 x2 e Ft/m 2 = 420 e Ft Zólyom utca: 280 m (egyoldali) =(280x1,5)= 420 m 2 2 e Ft/m 2 költség: 420 m 2 x2 e Ft/m 2 = 840 e Ft Beáta utca: 108 m (egyoldali)

44 =(108x1,5)= 162 m 2 2 e Ft/m 2 költség: 162 m 2 x2 e Ft/m 2 = 324 e Ft Somogyi Béla utca: 140 m (egyoldali) =(140x1,5)= 210 m 2 2 e Ft/m 2 költség: 210 m 2 x2 e Ft/m 2 = 420 e Ft T5 és T4 közötti utca: 152 m (kétoldali) =(152x3,5)= 532 m 2 2 e Ft/m 2 költség: 532 m 2 x2 e Ft/m 2 = e Ft T3 és T2 közötti utca: 124 m (kétoldali) =(124x3,5)= 434 m 2 2 e Ft/m 2 költség: 434 m 2 x2 e Ft/m 2 = 868 e Ft T4,T5 és T3T2 közötti utca: 100 m (kétoldali) 50 m (egyoldali) =(100x3,5)+(50x1,5)= 425 m 2 2 e Ft/m 2 költség: 425 m 2 x2 e Ft/m 2 = 850 e Ft Költség összesen: e Ft

45 Előzetes pénzügyi terv 3. pontja: Megvalósítás irányításának díja: A változat (I.+II/1.+II/2) x 5%+ marketing x 1,05 + ügyvédidíj x 1,05= 0,05 x ( eft eft eft)+5.800x1, x1, e FT Előzetes pénzügyi terv 3. pontja: Megvalósítás irányításának díja: B változat (I.+II/1.+II/2) x 5%+ marketing x 1,05 + ügyvédidíj x 1,05= 0,05 x ( eft eft eft) x 1, x1, e FT 2.3. A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES FORRÁSOK MEGHATÁROZÁSA Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítéséből várható bevételek A változat Előzetes pénzügyi terv I/1. pontja: Bevételek: Az egyes telektömbök területi adatai az ADU Építész Iroda településrendezési vázlata alapján lettek figyelembe véve. T1 tömb: Telektömb területe: 11662,13 m m 2 (5390/9 hrsz miatt)= 10912,13 m 2 Beépítés jellege: F+1+T Maximális beépítés: 25% Összes bruttó szintter.: (10912,13 m 2 x0,25)x(2+0,6)= 7092,8 m 2 Összes nettó szintter.: (7092,8 m 2 x0,75)= 5319,6 m m 2 Fajlagos telekhányad: 170eFT x 0,15= Ft/m 2 Összes telekhányad: 5320m 2 x Ft/m 2 = e Ft

46 eft T2 tömb: Telektömb területe: 8167,7 m 2 Beépítés jellege: F+1+T Maximális beépítés: 35% Összes bruttó szintter.: (8167,7m 2 x0,35)x(2+0,6)= 7432,6 m 2 Összes nettó szintter.: (7432,6 m 2 x0,75)= 5574,45 m m 2 Fajlagos telekhányad: 180 eft x 0,15= Ft/m 2 Összes telekhányad: 5575m 2 x Ft/m 2 = e Ft eft T3 tömb: Telektömb területe: 8613,16 m 2 Beépítés jellege: F+1+T Maximális beépítés: 35% Összes bruttó szintter.: (8.613,16 m 2 x0,35)x(2+0,6)= 7837,97 m 2 Összes nettó szintter.: (7837,97 m 2 x0,75)= 5.878,48 m m 2 Fajlagos telekhányad: 180 eft x 0,15= Ft/m 2 Összes telekhányad: 5878m 2 x Ft/m 2 = eft eft T4 tömb: Telektömb területe: 4695,97 m 2 Beépítés jellege: F+1+T Maximális beépítés: 35% Összes bruttó szintter.: (4695,97 m 2 x0,35)x(2+0,6)= 4273,33 m 2 Összes nettó szintter.: (4273,33 m 2 x0,75)= 3204,9 m m 2 Fajlagos telekhányad: 150 eft x 015= Ft/m 2 Összes telekhányad: 3205 m 2 x Ft/m 2 = e Ft eft T5 tömb: Telektömb területe: 8344,35 m 2 Beépítés jellege: F+T

47 Maximális beépítés: 35% Összes bruttó szintter.: (8344,35 m 2 x0,35)x(1+0,6)= 4672,83 m 2 Összes nettó szintter.: (4672,83 m 2 x0,75)= 3504,62 m ,62 m m 2 = 3354, m 2 Fajlagos telekhányad: 150 e Ft x 0,12= Ft/m 2 Összes telekhányad: 3355 m 2 x Ft/m 2 = e Ft eft I. Bevételek összesen: = e Ft B változat Előzetes pénzügyi terv I/1. pontja: Bevételek: T1 tömb: Telektömb területe: 11662,13 m m 2 (5390/9 hrsz miatt)= 10912,13 m 2 Beépítés jellege: F+2+T Maximális beépítés: 30% Összes bruttó szintter.: (10912,13 m 2 x0,3)x(3+0,6)= m 2 Összes nettó szintter.: (11785 m 2 x0,75)= 8838,8 m m 2 Fajlagos telekhányad: 200eFT x 0,15= Ft/m 2 Összes telekhányad: 8839m 2 x Ft/m 2 = e Ft eft T2 tömb: Telektömb területe: 8167,7 m 2 Beépítés jellege: F+1+T Maximális beépítés: 35% Összes bruttó szintter.: (8167,7m 2 x0,35)x(2+0,6)= 7432,6 m 2 Összes nettó szintter.: (7432,6 m 2 x0,75)= 5574,45 m m 2 Fajlagos telekhányad: 220 eft x 0,15= Ft/m 2 Összes telekhányad: 5575m 2 x Ft/m 2 = e Ft eft

48 T3 tömb: Telektömb területe: 8613,16 m 2 Beépítés jellege: F+1+T Maximális beépítés: 35% Összes bruttó szintter.: (8.613,16 m 2 x0,35)x(2+0,6)= 7837,97 m 2 Összes nettó szintter.: (7837,97 m 2 x0,75)= 5.878,48 m m 2 Fajlagos telekhányad: 220 eft x 0,15= Ft/m 2 Összes telekhányad: 5878m 2 x Ft/m 2 = eft eft T4 tömb: Telektömb területe: 4695,97 m 2 Beépítés jellege: F+1+T Maximális beépítés: 35% Összes bruttó szintter.: (4695,97 m 2 x0,35)x(2+0,6)= 4273,33 m 2 Összes nettó szintter.: (4273,33 m 2 x0,75)= 3204,9 m m 2 Fajlagos telekhányad: 180 eft x 015= Ft/m 2 Összes telekhányad: 3205 m 2 x Ft/m 2 = e Ft eft T5 tömb: Telektömb területe: 8344,35 m 2 Beépítés jellege: F+T Maximális beépítés: 35% Összes bruttó szintter.: (8344,35 m 2 x0,35)x(1+0,6)= 4672,83 m 2 Összes nettó szintter.: (4672,83 m 2 x0,75)= 3504,62 m ,62 m m 2 = 3354, m 2 Fajlagos telekhányad: Ft/m 2 Összes telekhányad: 3355 m 2 x Ft/m 2 = e Ft eft I. Bevételek összesen: = e Ft Önkormányzati és esetleges egyéb külső források Az akcióterületből kiaknázható források Vissza nem térítendő állami támogatás:

49 Céltámogatás szennyvízcsatornához: Akción belüli+kívüli szennyvízcsat x 80%=3.360eFt eFt x 0,8= eft Vízügyi célelőirányzat: (Akción belüli+kívüli vízvezeték) x 20%= (18000 eft eft) x 0,2= x 0,2= eft Σ eft eft Előzetes pénzügyi terv IV. pontja: Az elektromos hálózat beruházási költségeiből TITÁSZ által finanszírozásra kerülő rész Külső közmű 20KV-os légvezeték eft Belső közmű 20KV-os légvezeték 630KVA traanszformátor Kisfesz. földkábel és közvil eft eft eft eft támogatás= eft x 20%= eft eft

50 Az akcióterületből kiaknázható források Az Előzetes pénzügyi tervet két változatban készítettük el. A B változat opimistább értékesítési elképzelést tartalmaz a pontban részletezettek szerint, amit indokol a város ingatlan - és lakásépítési politikája, amivel az akcióterületre fogja terelni a potenciális építési vállalkozókat, illetve lakásépítőket.

51 3. SZÁMÚ TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓ VECSÉS, VÁLLALKOZÓI ÖVEZET FEJLESZTÉSE

52 1. ELŐZETES OPERATÍV TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

53 (térképi melléklet)

54 1.1. AZ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS RÉSZÉRŐL A TERVEZÉSHEZ RENDELKEZÉSRE BOCSÁTOTT ALAPADATOK: Földhivatali alaptérkép az akcióterületről, M=1:4000 Az akcióterületen található hrsz.-okhoz tartozó tulajdonlapok Vecsés Településszerkezeti Terve, Urbanitás Kft A terv tartalma: Szöveges munkarészek Településszerkezeti Tervhez: Határozati javaslat Településszerkezeti terv leírása Alátámasztó munkarészek Szöveges munkarészek Szabályozási Tervhez: Előzmények Építési Szabályok Jogszabályok Tervi munkarészek Településszerkezeti Tervhez: Településszerkezeti és Területfelhasználási Terv M=1:10000 Tájrendezési és Környezetalakítási Vizsgálat M=1:10000 Vizi közművek Fejlesztési Javaslata M=1:10000 Energia közművek Fejlesztési Javaslata M=1:10000 Tervi munkarészek Szabályozási Tervhez: Belterület Szabályozási Terve M=1:4000, 7 szelvény Külterület Szabályozási Terve M=1:10000 Az akcióterületre vonatkozó meglévő közmű terve Az akcióterületre vonatkozó csatornázás terve Ingatlan információk a kistérségi akciótervhez Kivonat a Képviselő-testület jegyzőkönyvéből: 4196/2. Hrsz-ú terület megvételéről az állam részére. Levél a Vesh Inkubátor KFT. részére melyben a Képviselő testület támogatja a kívánt fejlesztést (4196/3 hrsz. terület) Kivonat a Képviselő-testület jegyzőkönyvéből: 4196/1. Hrsz-ú terület állami tulajdonú részének önkormányzati tulajdonba adásáról Kivonat a Képviselő-testület jegyzőkönyvéből: az inkubátorház terület biztosításáról 84/a/2000. Ök. határozat: Inkubátorház létrehozásának feltételeiről az építési program megalapozása érdekében a SCET Magyarország Városfejlesztő Rt. konzultált a rendezési terv tervezőjével Berényi Máriával, (Urbanitás Kft.) akitől számos hasznos információt és anyagot kapott.

GYI TERV A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓ ÉRTÉKESÍTÉSI BEVÉTELEINEK ÉS KIADÁSAINAK ELEMZÉSÉVEL 2001. ÉVI ÁRON, EFT-BAN "A" VÁLTOZAT

GYI TERV A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓ ÉRTÉKESÍTÉSI BEVÉTELEINEK ÉS KIADÁSAINAK ELEMZÉSÉVEL 2001. ÉVI ÁRON, EFT-BAN A VÁLTOZAT "A" VÁLTOZAT 1. "T1" tömb lakás 532 25, 5 135 7 2. "T2" tömb lakás 5575 27 15 5 3. "T3" tömb lakás 5878 27 158 7 4. "T4" tömb lakás 325 22,5 72 1 5. "T5" tömb lakás 3355 18 6 4 I. Bevételek összesen: 577

Részletesebben

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 207/2018. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2018. november 22-i ülésére Tárgy: Dél-pesti Centrum Kórház beruházásával összefüggésben

Részletesebben

39/ (VIII.11.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete a városfejlesztési és városrehabilitációhoz kapcsolódó feladatokról

39/ (VIII.11.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete a városfejlesztési és városrehabilitációhoz kapcsolódó feladatokról 39/ 2009. (VIII.11.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete a városfejlesztési és városrehabilitációhoz kapcsolódó feladatokról Dabas Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Testület) a komplex

Részletesebben

A MONORI KISTÉRSÉG VEGYES TULAJDONÚ KISTÉRSÉGI TELEPÜLÉSFEJLESZTŐ TÁRSASÁGÁNAK ÜZLETI TERVE

A MONORI KISTÉRSÉG VEGYES TULAJDONÚ KISTÉRSÉGI TELEPÜLÉSFEJLESZTŐ TÁRSASÁGÁNAK ÜZLETI TERVE A MONORI KISTÉRSÉG VEGYES TULAJDONÚ KISTÉRSÉGI TELEPÜLÉSFEJLESZTŐ TÁRSASÁGÁNAK ÜZLETI TERVE BUDAPEST, 2002. SZEPTEMBER 27. I. AZ ÜZLETI TERV ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI MODELL 1. A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI

Részletesebben

Városfejlesztő társaság létrehozása:

Városfejlesztő társaság létrehozása: VÁROSFEJLESZTŐ TÁRSASÁG LÉTREHOZÁSÁVAL SZEMBEN TÁMASZTOTT INTÉZMÉNYI ELVÁRÁSOK A városfejlesztő társaság létrehozásának indokoltsága: Hatékonyabb, rugalmasabb, átláthatóbb, piaci szemléletű menedzsmentet

Részletesebben

RÁBAPATONA. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2015. augusztus TH-15-02-14

RÁBAPATONA. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2015. augusztus TH-15-02-14 RÁBAPATONA Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2015. augusztus TH-15-02-14 2 Rábapatona Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció Aláírólap

Részletesebben

Várpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 50/2009. (IX.11.) rendelete

Várpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 50/2009. (IX.11.) rendelete Várpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 50/2009. (IX.11.) rendelete a városfejlesztéshez és városrehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátásáról Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete

Részletesebben

Előterjesztés I. Előzmények támogatásra alkalmasnak

Előterjesztés I. Előzmények támogatásra alkalmasnak Előterjesztés "Funkcióbővítő rehabilitáció KMOP-2009-5.2.2/B kódszámú Pest megyei településközpontok fejlesztése integrált településfejlesztés Pest Megyében című pályázattal összefüggő kérdésekről I. Előzmények

Részletesebben

DUNAHARASZTI HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ESETI MÓDOSÍTÁSA HIBAJAVÍTÁSRA

DUNAHARASZTI HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ESETI MÓDOSÍTÁSA HIBAJAVÍTÁSRA DUNAHARASZTI HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ESETI MÓDOSÍTÁSA HIBAJAVÍTÁSRA Záró szakmai véleményezési anyag 2019. március MEGBÍZÓ: Dunaharaszti Város Önkormányzata Cím: 2330 Dunaharaszti, Fő út 152. Tel.:

Részletesebben

BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK

BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK JÁSZBERÉNY KÖZPONT 2014-2015-2 MSC ÉPÍTÉSZ BEADANDÓ FELADATOK ÉS HATÁRIDŐK BEADANDÓ TARTALOM 2.KONZULTÁCIÓ/2015.02.25. 1. LAP / BORÍTÓ FELIRAT hallgató neve / neptun-kód tantárgy megnevezése terv címe

Részletesebben

Értékesítési Tájékoztató Siófok, Szent László u. 208. (2633/3 hrsz) és Baross u 18/A, 18/B (2633/1, 2633/2 hrsz)

Értékesítési Tájékoztató Siófok, Szent László u. 208. (2633/3 hrsz) és Baross u 18/A, 18/B (2633/1, 2633/2 hrsz) Értékesítési Tájékoztató Siófok, Szent László u. 208. (2633/3 hrsz) és Baross u 18/A, 18/B (2633/1, 2633/2 hrsz) Készült: Budapest, 2010-04 Értékesítő: Budaestate Kft, Tel: +36 1 4748787, info@budaestate.hu

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Mária Előterjesztő: Hegedűs

Részletesebben

KAJÁRPÉC. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció május TH

KAJÁRPÉC. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció május TH KAJÁRPÉC Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2017. május TH-17-02-07 2 Kajárpéc Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció Aláírólap Felelős

Részletesebben

Törzsszám: P1/2014. Felelős tervező

Törzsszám: P1/2014. Felelős tervező PALOTÁS Számítástechnikai és Területrendezési Betéti Társaság 4026. Debrecen Bethlen u. 36-38 Telefon: (52) 427-329, Mobil: (30) 9833-022 E-mail: cpalotas@mail.datanet.hu TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV ÉS BEÉPÍTÉSI

Részletesebben

6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 20/9769-391 fax.:63/510-388

6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 20/9769-391 fax.:63/510-388 SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT FŐ ÉPÍTÉSZ 6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 20/9769-391 fax.:63/510-388 Témafelelős: Wittek Krisztina főépítész Iktatószám: E 20543 11

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET szeptember 28-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET szeptember 28-i rendkívüli ülésére Budapest Főváros I. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám:213/2017. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2017. szeptember 28-i rendkívüli ülésére Tárgy: Döntés a Munkásszállások kialakítása központi

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 18/2009. (XI.2.) R E N D E L E T E. A város-rehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátásáról

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 18/2009. (XI.2.) R E N D E L E T E. A város-rehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátásáról MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 18/2009. (XI.2.) R E N D E L E T E A város-rehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátásáról Mátészalka Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

FEKETEERDŐ. Településrendezési tervmódosítás Egyszerűsített eljárás Jóváhagyott dokumentáció 2014. szeptember TH-13-02-21

FEKETEERDŐ. Településrendezési tervmódosítás Egyszerűsített eljárás Jóváhagyott dokumentáció 2014. szeptember TH-13-02-21 FEKETEERDŐ Településrendezési tervmódosítás Egyszerűsített eljárás Jóváhagyott dokumentáció 2014. szeptember TH-13-02-21 2 Feketeerdő településrendezési terv módosítás Jóváhagyott dokumentáció Aláírólap

Részletesebben

ADJUNKTUS NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM, A VÁROSFEJLESZTÉS ZRT VEZÉRIGAZGATÓJA

ADJUNKTUS NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM, A VÁROSFEJLESZTÉS ZRT VEZÉRIGAZGATÓJA AZ OPERATÍV VÁROSFEJLESZTÉS AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG INTEGRÁLT VÉDELMÉNEK SZOLGÁLATÁBAN BAJNAI LÁSZLÓ PhD EGYETEMI ADJUNKTUS NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM, A VÁROSFEJLESZTÉS ZRT VEZÉRIGAZGATÓJA AZ OPERATÍV

Részletesebben

J a v a s l a t. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ó z d, 2014. augusztus 25.

J a v a s l a t. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ó z d, 2014. augusztus 25. J a v a s l a t Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban című ÁROP-1.A.3.- 2014. pályázat benyújtására Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH.

Részletesebben

Nagyecsed Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 17/1995.(XI.10.) KT. számú. r e n d e l e t e

Nagyecsed Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 17/1995.(XI.10.) KT. számú. r e n d e l e t e Nagyecsed Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/1995.(XI.10.) KT. számú r e n d e l e t e az önkormányzati lakások elidegenítésének szabályairól (egységes szerkezetben a módosító 6/2006. (III.23)

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA Debrecen, Mikepércsi út (47.sz. főút) Repülőtéri déli bekötő út (481.sz.főút) Debrecen Nagykereki vasúti mellékvonal

Részletesebben

VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA 312/2012.(XI.8) KORM. R.32. TELEPÍTÉSI HATÁSVIZSGÁLATI SZAKASZ ÁPRILIS HÓ

VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA 312/2012.(XI.8) KORM. R.32. TELEPÍTÉSI HATÁSVIZSGÁLATI SZAKASZ ÁPRILIS HÓ VA S V Á R VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA 312/2012.(XI.8) KORM. R.32. TELEPÍTÉSI HATÁSVIZSGÁLATI SZAKASZ 2013. ÁPRILIS HÓ I. TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS TERVEZÉSI PROGRAM 1. ELŐZMÉNYEK

Részletesebben

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Budapest Főváros I. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 61/2016. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. március 24-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Budapest, I. ker. KÖZÉPSŐ-FERENCVÁROS

Részletesebben

PROJEKTAUDIT JELENTÉS - - -

PROJEKTAUDIT JELENTÉS - - - Projektaudit jelentés Hajdúszoboszló Város Önkormányzata 2007-2013 közötti időszak projektterveire vonatkozóan megacity - projektalapú városfejlesztési program wwwazentelepulesemhu PROJEKTAUDIT JELENTÉS

Részletesebben

LENTI VÁROS EGYEZTETÉSI ANYAG TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁS - PARTNERSÉGI TÁJÉKOZOTATÓ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK MÓDOSÍTÁSA KÉZILABDA CSARNOK ÉPÍTÉSE KAPCSÁN

LENTI VÁROS EGYEZTETÉSI ANYAG TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁS - PARTNERSÉGI TÁJÉKOZOTATÓ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK MÓDOSÍTÁSA KÉZILABDA CSARNOK ÉPÍTÉSE KAPCSÁN LENTI VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK MÓDOSÍTÁSA KÉZILABDA CSARNOK ÉPÍTÉSE KAPCSÁN EGYEZTETÉSI ANYAG TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁS - PARTNERSÉGI TÁJÉKOZOTATÓ a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 42. (1) bekezdése

Részletesebben

Kerekegyháza Város Képviselő-testületének szeptember 24-i ülésére. Vállalkozási, Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság

Kerekegyháza Város Képviselő-testületének szeptember 24-i ülésére. Vállalkozási, Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2008. szeptember 24-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza 1658 hrsz-ú zsákutca értékesítése Az előterjesztést készítette: Papp Gézáné műszaki ügyintéző Előterjesztő:

Részletesebben

előadó osztályvezetője Gazdasági vezető Jegyző Polgármester

előadó osztályvezetője Gazdasági vezető Jegyző Polgármester ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐ LAP E-szám:25 /2014. Tárgy: Döntés Nagykovácsi Rozmaring utca 4-6. telek megosztása során létrejött Hrsz:930/1;2;3;4 ingatlanok értékesítéséről.partnerségi egyeztetés szabályainak

Részletesebben

GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4 csoportos bölcsőde elhelyezése érdekében

GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4 csoportos bölcsőde elhelyezése érdekében GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4 csoportos bölcsőde elhelyezése érdekében 2019. február GÖD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA Göd, Jávorka utcai 4

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s. Püspökladány Város Szerkezeti és Szabályozási Tervének részbeni módosításáról

E l ő t e r j e s z t é s. Püspökladány Város Szerkezeti és Szabályozási Tervének részbeni módosításáról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Oláh Károly E l ő t e r j e s z t é s Püspökladány Város Szerkezeti és Szabályozási Tervének részbeni módosításáról

Részletesebben

Törzsszám: FI-7/2016. A HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYANDÓ MUNKARÉSZEK 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 38. szerinti VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ

Törzsszám: FI-7/2016. A HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYANDÓ MUNKARÉSZEK 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 38. szerinti VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉNEK Debrecen, Pallag településrészt érintően a 72.sz. vrk. Mezőgazdász utca - Manninger Gusztáv utca Hanga utca - tervezett belterület határ 4.sz. főút

Részletesebben

PÁZMÁNDFALU. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció március TH

PÁZMÁNDFALU. Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció március TH PÁZMÁNDFALU Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2016. március TH-16-02-03 2 Pázmándfalu Településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció Aláírólap

Részletesebben

Javaslat parkoló céljára tett felajánlás elfogadására

Javaslat parkoló céljára tett felajánlás elfogadására Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának P O L G Á R M E S T E R E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat parkoló céljára tett felajánlás elfogadására

Részletesebben

TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV

TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV melléklet a../2014.( ) számú önkormányzati határozathoz DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROSPOLGÁRMESTERI HIVATAL VÁROSTERVEZÉSI OSZTÁLY Debrecen, Piac utca 20.sz. (52) 511-513, (52) 511-400, fax.: 511-575 e-mail:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület részére. Javaslat az ÉPIT Zrt. részvényeinek megvásárlására

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület részére. Javaslat az ÉPIT Zrt. részvényeinek megvásárlására Budapest Főváros IV. kerület, Újpest Önkormányzat POLGÁRMESTERE :1041 Budapest, István út. 14. :231-3131 Fax:231-3133 e-mail: wintermantel.zsolt@ujpest.hu ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület részére Tárgy:

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Főépítészétől. Szám:1757-5/ 2012 Javaslat a településrendezési terv módosítás előkészítésére

Salgótarján Megyei Jogú Város Főépítészétől. Szám:1757-5/ 2012 Javaslat a településrendezési terv módosítás előkészítésére Salgótarján Megyei Jogú Város Főépítészétől Szám:1757-5/ 2012 Javaslat a településrendezési terv módosítás előkészítésére Tisztelt Közgyűlés! Salgótarján Megyei Jogú Város közigazgatási területén két területegység

Részletesebben

7. Üzleti infrastruktúra pályázat (VEKOP ) szeptember 22. ELŐTERJESZTÉS

7. Üzleti infrastruktúra pályázat (VEKOP ) szeptember 22. ELŐTERJESZTÉS ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. szeptember 22-ei ülésére 7. napirend Tárgya: Előadó: Üzleti infrastruktúra pályázat (VEKOP-1.2.2-2015) Tabányi Pál polgármester Melléklet:

Részletesebben

ABONY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK TÖBB TERÜLETEN TÖRTÉNŐ MÓDOSÍTÁSA ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI DOKUMENTÁCIÓ

ABONY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK TÖBB TERÜLETEN TÖRTÉNŐ MÓDOSÍTÁSA ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI DOKUMENTÁCIÓ 1 Sz: 5/2015. ABONY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK TÖBB TERÜLETEN TÖRTÉNŐ MÓDOSÍTÁSA ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI DOKUMENTÁCIÓ (314/2012. (XI.08.) Korm. rendelet 37. szerinti dokumentáció) Tervező: Kiszelovics

Részletesebben

DOMBEGYHÁZ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ LEÍRÁS

DOMBEGYHÁZ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ LEÍRÁS DOMBEGYHÁZ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ LEÍRÁS Alátámasztó munkarész 2 KÉSZÍTETTE: Tér és Terület Kft. Gyula, Hajnal utca 25/2. Alátámasztó munkarész: Torma Gyöngyi, vezető

Részletesebben

NYILVÁNOS ÜLÉS napirendje

NYILVÁNOS ÜLÉS napirendje BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: IV. 232 - '.U2010. Előadó: Vass Csaba Mell.: Hiv. sz.: Postacím: 5601 Pf 112. Telefon: (66) 523-SOl Telefax: (66)

Részletesebben

Tervezõk névsora. Tóalmás Településszerkezeti-, Övezeti Tervének (külterület), valamint a Helyi Építési Szabályzatának módosítása

Tervezõk névsora. Tóalmás Településszerkezeti-, Övezeti Tervének (külterület), valamint a Helyi Építési Szabályzatának módosítása BAU-URB Tsz.: 56/2012. Tervező és Tanácsadó Kft. 1112.Budapest, Dayka Gábor utca 94. Tel/Fax.: 319-36-44 Tervezõk névsora Tóalmás Településszerkezeti-, Övezeti Tervének (külterület), valamint a Helyi Építési

Részletesebben

Tanulmányterv - Derecske TRT 2014. 1.sz. módosítás Szilágyi Lajos vállalkozó érdekében történő Településrendezési tervezési feladatok

Tanulmányterv - Derecske TRT 2014. 1.sz. módosítás Szilágyi Lajos vállalkozó érdekében történő Településrendezési tervezési feladatok C Í V I S T E R V VÁROSTERVEZŐ ÉS ÉPÍTÉSZ IRODA BETÉTI TÁRSASÁG Levelezési cím: 4031 Debrecen, Derék utca 245 Iroda: 4025 Debrecen, Széchenyi utca 8 sz. Tel:(30) 9818-172, Tel/fax: (52) 531-732 Email:

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének november 26-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének november 26-i rendes ülésére 14. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. november 26-i rendes ülésére Tárgy: Közvilágítás korszerűsítése Előterjesztő: Szabó Loránd

Részletesebben

Törzsszám: P6/2015. Felelős tervező

Törzsszám: P6/2015. Felelős tervező PALOTÁS Számítástechnikai és Területrendezési Betéti Társaság 4026. Debrecen Bethlen u. 36-38 Telefon: (52) 427-329, Mobil: (30) 9833-022 E-mail: cpalotas@mail.datanet.hu TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV Debrecen

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Előterjesztő: Hegedűs Ferenc

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának 14/2009. (IV. 22.) sz. rendelete a város-rehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátásáról

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának 14/2009. (IV. 22.) sz. rendelete a város-rehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátásáról Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának 14/2009. (IV. 22.) sz. rendelete a város-rehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátásáról Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése (a továbbiakban: Közgyűlés) a

Részletesebben

J a v a s l a t az Ózd, Hétes telep 5/1 szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanrész értékesítésére

J a v a s l a t az Ózd, Hétes telep 5/1 szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanrész értékesítésére J a v a s l a t az Ózd, Hétes telep 5/1 szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanrész értékesítésére Előterjesztő: Fazekas Zoltán alpolgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási

Részletesebben

REGIOPLAN FERTŐD VÁROS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA PARTNERSÉGI EGYEZTETÉSI DOKUMENTÁCIÓ

REGIOPLAN FERTŐD VÁROS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA PARTNERSÉGI EGYEZTETÉSI DOKUMENTÁCIÓ REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu FERTŐD VÁROS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Középületeink energia felhasználásának optimalizálásáról

ELŐTERJESZTÉS Középületeink energia felhasználásának optimalizálásáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Középületeink energia

Részletesebben

14. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének március 31-i rendes ülésére

14. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének március 31-i rendes ülésére 14. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. március 31-i rendes ülésére Tárgy: Ingatlanvásárlási igények Előterjesztő: Szabó Loránd

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. május 26-án tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: TOP-3.2.2-15 Napelemes kiserőmű létesítése Komlón című pályázat támogatása

Részletesebben

Tárgy: Javaslat önkormányzati tulajdonú lakótelkek értékesítésre történő kijelölésére

Tárgy: Javaslat önkormányzati tulajdonú lakótelkek értékesítésre történő kijelölésére Előterjesztő: Készítette: Szitka Péter polgármester Szopkó Tibor ingatlangazdálkodási igazgatóhelyettes dr. Augusztin Eszter jogi előadó Tárgy: Javaslat önkormányzati tulajdonú lakótelkek értékesítésre

Részletesebben

Iktató szám: 165/2011. ELŐTERJESZTÉS. Vörös Attila, SEM IX. Zrt. elnök-vezérigazgató. Jordán Péter, SEM IX. Zrt. főmérnök

Iktató szám: 165/2011. ELŐTERJESZTÉS. Vörös Attila, SEM IX. Zrt. elnök-vezérigazgató. Jordán Péter, SEM IX. Zrt. főmérnök Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 165/2011. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2011. július 15-i ülésére Tárgy: Belső Ferencváros kulturális negyed fejlesztése KMOP-5.2.2/B-09-2f-2010-0003

Részletesebben

Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2014. november 26-i ülésére. Tárgy: Településrendezési terv módosításával kapcsolatos döntések meghozatala

Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2014. november 26-i ülésére. Tárgy: Településrendezési terv módosításával kapcsolatos döntések meghozatala 1686-2/2014 E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2014. november 26-i ülésére Tárgy: Településrendezési terv módosításával kapcsolatos döntések meghozatala Előterjesztő: Dr.

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2009. február 23-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2009. február 23-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. február 23-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat településfejlesztési koncepciója, mint a településrendezési terv módosítás folyamatában

Részletesebben

Törzsszám: FI-4/2016. A HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYANDÓ MUNKARÉSZEK 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 41. szerinti VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ

Törzsszám: FI-4/2016. A HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYANDÓ MUNKARÉSZEK 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 41. szerinti VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉNEK a Debrecen 46. sz. vrk., Sámsoni út 100-as vasúti fővonal Lőtér utcai városi gyűjtőút által határolt területrészét érintő MÓDOSÍTÁSA Törzsszám: FI-4/2016

Részletesebben

K i v o n a t a Hajdúhadház Városi Önkormányzat képviselő-testületének 2008. október 31-én megtartott rendkívüli - ülésének jegyzőkönyvéből:

K i v o n a t a Hajdúhadház Városi Önkormányzat képviselő-testületének 2008. október 31-én megtartott rendkívüli - ülésének jegyzőkönyvéből: 205/2008.(X.31.)HÖ sz. határozat Hajdúhadház Városi Önkormányzat képviselő-testülete megtárgyalta a A Hajdúhadházi Bocskai István Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tetőtér beépítésének befejezési üteme

Részletesebben

DEBRECEN, Határ úti Ipari Park HÉSZ módosítás Állami Főépítészi eljárás

DEBRECEN, Határ úti Ipari Park HÉSZ módosítás Állami Főépítészi eljárás DEBECEN, Határ úti Ipari Park HÉSZ módosítás Állami Főépítészi eljárás - 2017 DEBECEN MEGYEI JOGÚ VÁOS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉS SZABÁLYOZÁSI TEVÉNEK a 39.1 vrk. Kishegyesi út Kígyóhagyma utca Varjútövis

Részletesebben

ÁBRAHÁMHEGY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK RÉSZLEGES MÓDOSÍTÁSA

ÁBRAHÁMHEGY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK RÉSZLEGES MÓDOSÍTÁSA ÁBRAHÁMHEGY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK RÉSZLEGES MÓDOSÍTÁSA 162/2013.(XI.07.), 145/2014.(XI.20.), 146/2014.(XI.20.), 147/2014.(XI.20.) SZ. ÖNK. HATÁROZATTAL ELFOGADOTT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI DÖNTÉSEK

Részletesebben

Előzetes tájékoztató. Nagymaros Város Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosításához

Előzetes tájékoztató. Nagymaros Város Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosításához Előzetes tájékoztató Nagymaros Város Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosításához (készült: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. július 19-én tartandó rendkívüli ülésére Az előterjesztés tárgya: Krisztina utcában lakótelek kialakítása Iktatószám: 2178-5

Részletesebben

KIVONAT. Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének július 25-i nyílt ülése jegyzőkönyvéből

KIVONAT. Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének július 25-i nyílt ülése jegyzőkönyvéből KIVONAT Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. július 25-i nyílt ülése jegyzőkönyvéből 239/2013. (VII.25.) számú h a t á r o z a t: Balatonfüred Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

A Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének május 29 - i ülésére

A Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének május 29 - i ülésére 1941-1/2013. E L Ő T E R J E S Z T É S A Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 29 - i ülésére Tárgy: Kerekegyházi Városgazdasági Nonprofit Kft 2012.évi beszámolója Az előterjesztést

Részletesebben

Javaslat a Derecske- Létavértesi Kistérség Többcélú Kistérségi Társulása évi szakmai tevékenységéről szóló beszámoló elfogadására

Javaslat a Derecske- Létavértesi Kistérség Többcélú Kistérségi Társulása évi szakmai tevékenységéről szóló beszámoló elfogadására Javaslat a Derecske- Létavértesi Kistérség Többcélú Kistérségi Társulása 2016. évi szakmai tevékenységéről szóló beszámoló elfogadására Tisztelt Társulási Tanács! Tisztelt Képviselő Testület! A Derecske-

Részletesebben

Településrendezési terv módosítása

Településrendezési terv módosítása 255/2013. (XII. 30.) számú Kt. határozattal és 26/2013.(XII.30) Önk. rendelettel Jóváhagyott anyag 2013. Megbízó: Tervező Nagymaros város Önkormányzat 2626 Nagymaros Fő tér 5. Pro Arch. Építész Stúdió

Részletesebben

11. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére

11. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére 11. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére Tárgy: Állami földek hasznosításba adása közfoglalkoztatási célra

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA 2016. U D Urban Dimensio Tervező és Szolgáltató Betéti Társaság ÚJFEHÉRTÓ VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA Módosítások 2016. I. KÜLZETLAP Újfehértó Város Településrendezési Tervének - módosításához

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Szám: 13935-1/2014. Javaslat a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezető igazgatója 2013. évi prémiumfeladatainak értékelésére

Részletesebben

REGIOPLAN KÓPHÁZA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEK MÓDOSÍTÁSA. VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ (314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 41. ) Győr, 2016.

REGIOPLAN KÓPHÁZA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEK MÓDOSÍTÁSA. VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ (314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 41. ) Győr, 2016. REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu KÓPHÁZA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEK MÓDOSÍTÁSA (314/2012.(XI.8.) Korm.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. április 25-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. április 25-i ülésére 3324-1/2012. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. április 25-i ülésére Tárgy: A 2412 hrsz-ú ingatlan értékesítése az ipari területből Az előterjesztést

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. A Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 28 - i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. A Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 28 - i ülésére 2067-2/2014 E L Ő T E R J E S Z T É S A Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 28 - i ülésére Az előterjesztést készítette: Ferencz Péter ügyvezető Előterjesztő: Dr. Kelemen

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP kódszámú pályázaton való pályázati részvételről

ELŐTERJESZTÉS. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP kódszámú pályázaton való pályázati részvételről Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Oláh Károly ELŐTERJESZTÉS A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.1.1-15 kódszámú pályázaton való pályázati

Részletesebben

UNIX TELEPHELY ÉS KÖRNYÉKE KERÜLETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA

UNIX TELEPHELY ÉS KÖRNYÉKE KERÜLETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA UNIX TELEPHELY ÉS KÖRNYÉKE BUDAPEST IX. KERÜLET, HATÁR ÚT GUBACSI ÚT ILLATOS ÚT - VASÚT (A NYÁRY PÁL U. VONALÁBAN) HATÁR ÚT ÁLTAL HATÁROLT TERÜLET KERÜLETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA - Trk. 38. szerinti véleményezési

Részletesebben

11/2002. (VI. 3.) rendelete

11/2002. (VI. 3.) rendelete BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT 11/2002. (VI. 3.) rendelete a Budapest XVI. kerület Bökényföldi út Zsemlékes út Íjász utca E-TG keretövezet által határolt terület szabályozási tervéről (Egységes

Részletesebben

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a - 2019 - A 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 41. -a szerinti egyszerűsített

Részletesebben

Javaslat a Budapest XXIII. kerület hrsz.-ú ingatlannal kapcsolatos döntések meghozatalára

Javaslat a Budapest XXIII. kerület hrsz.-ú ingatlannal kapcsolatos döntések meghozatalára Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzat POLGÁRMESTERE 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ - TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a Budapest XXIII. kerület 185620 hrsz.-ú ingatlannal

Részletesebben

TERVEZÉSI AJÁNLAT BALATONBOGLÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁRA

TERVEZÉSI AJÁNLAT BALATONBOGLÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁRA TERVEZÉSI AJÁNLAT BALATONBOGLÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV SZERKEZETI TERV, SZABÁLYOZÁSI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT FELÜLVIZSGÁLATÁRA Balatonboglár Külterület Belterület Zártkert 2576ha 547ha

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. december 16-i ülésére Tárgy: Zirc, Alkotmány u. 2. szám alatti COOP Áruház mögött lévő 1907 hrsz-ú önkormányzati területet rendezésére

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság augusztus 17-i rendes/rendkívüli ÜLÉSÉRE

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság augusztus 17-i rendes/rendkívüli ÜLÉSÉRE SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 137. MELLÉKLET: - db TÁRGY: Tervezési szerződés Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Melléklet: (2 db) - térképmásolat - közgyűlési határozat

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Melléklet: (2 db) - térképmásolat - közgyűlési határozat MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE MIK: 1018-33/100/2006. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Melléklet: (2 db) - térképmásolat - közgyűlési határozat Zárt ülés Javaslat a Miskolc, Aulich utcai beépítetlen

Részletesebben

A Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. a következő állásokat hirdeti meg:

A Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. a következő állásokat hirdeti meg: A Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. a következő állásokat hirdeti meg: Marketing menedzser Projekt munkatárs Műszaki munkatárs Pozíciókat érintő háttérinformációk 1 oldal 2 oldal 3 oldal 4-5 oldal Marketing

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének augusztus 24-én tartandó rendkívüli ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének augusztus 24-én tartandó rendkívüli ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. augusztus 24-én tartandó rendkívüli ülésére Az előterjesztés tárgya: A 0289 hrsz.-ú önkormányzati ingatlan övezeti besorolás

Részletesebben

KÖKÉNY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK ÉVI 2. MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN

KÖKÉNY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK ÉVI 2. MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN KÖKÉNY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 2016. ÉVI 2. MÓDOSÍTÁSA TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁSBAN V É L E M É N Y E Z É S I D O K U M E N T Á C I Ó KÖKÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA MEGBÍZÁSÁBÓL KÉSZÍTETTE: KÖKÉNY

Részletesebben

Előterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. november 26-i ülésére

Előterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. november 26-i ülésére Előterjesztés 7. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. november 26-i ülésére Tárgy: OTP helyiséggel kapcsolatos döntés Az előterjesztést készítette: Dodonka Csaba vezető tanácsos

Részletesebben

TISZATENYŐ KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK

TISZATENYŐ KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK Szikra Zoltán Egyéni Vállalkozó 5300 Karcag, Jókai utca 22. T.sz.:2/2017 TISZATENYŐ KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV MÓDOSÍTÁS ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK Elfogadva: Tiszatenyő Község Önkormányzata.../2017 (...)

Részletesebben

JOBAHÁZA. Településrendezési tervmódosítás Egyszerűsített eljárás Véleményezési dokumentáció január TH

JOBAHÁZA. Településrendezési tervmódosítás Egyszerűsített eljárás Véleményezési dokumentáció január TH JOBAHÁZA Településrendezési tervmódosítás Egyszerűsített eljárás Véleményezési dokumentáció 2014. január TH-14-02-02 2 Jobaháza településrendezési terv módosítás Véleményezési dokumentáció Aláírólap Felelős

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Képviselő-testület Szigliget J e g y z ő k ö n y v Készült Szigliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. június 22-én 8.00 órakor tartott rendkívüli nyilvános üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri

Részletesebben

Előterjesztés Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 21-i ülésére

Előterjesztés Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 21-i ülésére Előterjesztés Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. november 21-i ülésére 2. Tárgy: Hozzájárulás adása a Külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázati kiírás vonatkozásában

Részletesebben

~;t; (2;1,~~~s- . szám ú ;~~i;:~

~;t; (2;1,~~~s- . szám ú ;~~i;:~ HudazJt'l;!! ~~:.~:r:~~~~;~~~;;:;i t ü.,";,~~ ; 15 ~;t; (2;1,~~~s-. szám ú ;~~i;:~ Előterjesztés a Képviselő-testület részére a KMOP-5.1.1/A-9-2f-211-1 azonosító számú "Kőbányai 'Kis-Pongrác' lakótelep

Részletesebben

DARNÓZSELI. Településrendezési terv módosítás Egyszerűsített eljárás Jóváhagyott dokumentáció 2015. május TH-14-02-11

DARNÓZSELI. Településrendezési terv módosítás Egyszerűsített eljárás Jóváhagyott dokumentáció 2015. május TH-14-02-11 DARNÓZSELI Településrendezési terv módosítás Egyszerűsített eljárás Jóváhagyott dokumentáció 2015. május TH-14-02-11 2 Darnózseli Településrendezési terv módosítás Jóváhagyott dokumentáció Aláírólap Felelős

Részletesebben

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére Tisztelt Közgyűlés! Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési, Jogi és Pénzügyi Osztály JAVASLAT a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

Javaslat a 2013. évi belső ellenőrzési feladatok elvégzésére

Javaslat a 2013. évi belső ellenőrzési feladatok elvégzésére Az előterjesztés száma: 46/2013. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! Decs Nagyközség képviselő-testületének 2013. március 27-én, 18-órakor megtartandó ülésére Előterjesztő:

Részletesebben

NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 7. sz. napirendi pont. 2-31/2016.ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr.

NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 7. sz. napirendi pont. 2-31/2016.ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr. NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 7. sz. napirendi pont 2-31/2016.ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Szabó József JAVASLAT Nógrád Megye Integrált Területi Programja módosításának igénybejelentésére

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. december 14-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. december 14-i ülésére 6543-3/2011. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. december 14-i ülésére Tárgy: Többletönerő biztosítása a Térségi tejfeldolgozó kisüzem létesítése Kerekegyházán TP-1-2011/627

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. július 16-i rendkívüli ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. július 16-i rendkívüli ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. július 16-i rendkívüli ülésére Tárgy: Zirc, Köztársaság utca 3. szám alatti és 1910 hrsz-ú ingatlanon iskolaközpont kialakítása tervezési

Részletesebben

BUDAPEST DECEMBER

BUDAPEST DECEMBER Budapest-Zugló Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról elfogadásáról szóló 19/2003. (VII. 08.) sz. önkormányzati rendelet (ZKVSZ) Thököly út Nagy Lajos király útja Bácskai utca Nagybecskerek

Részletesebben

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének július 15-i rendkívüli ülésére

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének július 15-i rendkívüli ülésére Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu Előterjesztés Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének

Részletesebben

REGIOPLAN CSORNA VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA. VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ (314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 42. )

REGIOPLAN CSORNA VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA. VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ (314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 42. ) REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu CSORNA VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA (314/2012.(XI.8.) Korm.

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS IV. KERÜLET ÚJPEST ŐNKORMÁNYZAT Budapest, István út , Fax.:

BUDAPEST FŐVÁROS IV. KERÜLET ÚJPEST ŐNKORMÁNYZAT Budapest, István út , Fax.: BUDAPEST FŐVÁROS IV. KERÜLET ÚJPEST ŐNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTER 1042 Budapest, István út 14. 231-3163, Fax.: 231-3152 E-mail: trippon.n@ujpest.hu ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület számára a településszerkezeti

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének április 22-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének április 22-i ülésére Szám:02/86-26/20 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 VESZPRÉM, MEGYEHÁZ TÉR 1. TEL.: (88)4-011, FAX: (88)4-012 E-MAIL: MOKELNOK@VPMEGYE.HU ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben