HOLISZTIKUS INTEGRÁL TÁBOR

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HOLISZTIKUS INTEGRÁL TÁBOR"

Átírás

1 Ebbe a nyárba pont beleillik HOLISZTIKUS INTEGRÁL TÁBOR Az idei nyárvégi tábort augusztus szeptember 2. (csütörtöktõl vasárnapig) között rendezzük meg a Szolnok melletti Holt-Tisza ág csendes természeti szentélyében. Kikapcsolódás és belsõ feltöltõdés Amennyiben eljössz velünk erre a négy napra, garantáltan kiváló lélektani csoportmunkában, erõs és felemelõ élményekben, jó társaságban, hiteles meditációs gyakorlatokban, egészséges életmódban, áldásos pihenésben és humorral teli szórakozásban lesz részed. Garancia erre az integrál személet kiegyensúlyozott holisztikus megközelítése és a táborvezetõ szakértelme. o Csoportozás és együttlét: önkifejezés, kapcsolódás és flow élmény! o Öröm a Teremtõ szabad ege alatt! - strandröpi, evezés, strandolás, zenélés It's fun time! o Hiteles meditációs gyakorlatok a belsõ figyelem szentélyében o Jóga, egészséges táplálkozás és vegetáriánus életmód o A hely békés szellemével: csend, természet, vízpart Csoportozás: önkifejezés, kapcsolódás, flow élmény Az ilyen csoportokon a jógázós, masszázsos, alternatívos, spirituális körökhöz és együttlétekhez képest mélyebb és tisztább együttlét valósul meg. Ennek oka, hogy a csoportozásainkkor emberkapcsolati kultúrát váltunk, amelyhez az út a mûfajba beavatott vezetõn és speciális gyakorlatokon át vezet. Ehhez felhasználjuk a nyugati pszichoterápiás iskolák ügyes módszereit. Itt nem betegeket gyógyítunk, hogy normálissá váljanak, hanem hétköznapi, normális embereket nyitunk meg a magasabb tudatosság, a kinyílás, a gyógyító önismeret és a szeretet felé. Az emberek gyakran holisztikus állapotokat élnek meg nálunk, az egység és teljesség élményeit. Az egyszerû gyakorlatok biztonságosan, szépen és ünnepélyesen visznek el oda, ahol nincs ártás és sebzés, hanem biztonság, megtartottság, transzformáció és kegyelem jelenik meg a csoportban. A modernitásban kiürült és újra a lelkiséget keresõ posztmodern emberek számára a jó csoportozás válik a templommá", ahol át lehet élni önmagunk, egymás és a lét szentségét. A mi oltárunkon a lelkében megszépült ember van, melyet pillanatokra átélünk és újraélünk a csoportjainkon, ha a tagok belsõleg beleegyeznek.

2 2 A szentség a rejtett szándékoktól mentes, feltétel nélküli elfogadásban és csoport-intimitásban aktiválódik, amely egyben az egyén korlátlan önkifejezõdését robbantja ki. A csoporttag olyan csúcsélményeket élhet meg, ahol a teremtett világ keretein belül mélyen önmagára talál. Flow-ba kerül, abba a spontán és kreatív áramlásba, amely mozgatja õt, a teret és a többieket, mely nem más, mint a közös tudatmezõ élõ lelke, a Nagy Közlélek. Ez normál tudatállapotban és emberi kapcsolatokban a karaktefixációk, valamint a kapcsolati sémák és rituálék miatt alig, vagy egyáltalán nem érzékelhetõ, a flow fel van töredezve és be van fagyva. A csoportjainkon kiszabadulunk ezen sémákból, és a korlátlan szabadságba jutunk. Amikor egy csoportnyi ember együtt teszi meg ezt az ugrást, akkor áll be a Flow-csoport. Normál esetben az emberek a szerelmi udvarlás elsõ idõszakában, vagy berúgva, bedrogozva közelítik ezt meg. A gyakorlataink drogok és alkohol nélkül, nemesen és méltón vezetik el a csoporttársakat a felszabadultság Flow állapotaiba, ahol megtapasztalhatják a résztvevõk, hogy a mély és erõs emberszeretetet személyes viszony és kötelék (szerelmi partner, szülõ-gyerek) nélkül is szabadon adhatják és kaphatják. Ami várható: kinyílás, szépség, emberi gyönyörködés. Csúcsélmények, rájövések, transzformáció. Rálátás a mintáinkra, mély sebek begyógyulása, fixációk oldódása. Lelki megnyílások, mély és megérintõ összetalálkozások, korrektív emocionális élmények. Outdoor, játék, sport és strandolás Fun time! Fontos, hogy az együttlétünk része legyen a nem belsõ munka stílusú játék, öröm, kikapcsolódás és lazítás is! Fogjuk a labdát és kivonulunk a homokos röpi pályára. Többünk életében ez az elsõ röpizés, de sebaj, elõképzettség nem kell, hozzáértõ csoporttársainktól gyorsan megtanuljuk. Egymásra hangolódunk és repül a labda! Itt a pont, ott a pont, több menetes meccseket játszunk. Ha kisüt a nap, akkor a stégen találjuk magunkat. A lányok napoznak, a fiúk lopva csodálják szépségüket és a világ rendben van. Van, aki vízbe vetõdik és lubickol, van, aki úszik, vagy vízilabdázik, mások vízibicikliznek. Olykor kibérelünk kenukat, sõt sárkányhajót is, ahol a hajó orrában lévõ dob ritmusára evezünk egy egységként. Aki kapható további fitnessre, és egészséges mozgásra, azzal szisztematikusabban úszunk, illetve reggelente futni megyünk.

3 Hiteles meditációs gyakorlatok 3 Egy integrált életben, helye van a meditációnak. A táborban minden nap meditálunk. Bence hosszú múltú gyakorlatának és képzettségének köszönhetõen az egyik legõsibb, legszebb gyakorlatba, a buddhista meditációba ad beavatást és gyakorlati útmutatót. Kétféle gyakorlatot végzünk. Az egyik az ún. samatha mely az elme nyugalmát valósítja meg az elmélyült összpontosításon keresztül. Ne feledjük, akár mekkora is az öröm odakint, akármilyen extatikus is az önkifejezés és a másokkal való kapcsolódás, valamint a flow csúcsélménye, még ezek is tünékeny, múlandó állapotok. Ezért nem elvetjük, hanem kiegészítjük õket egy mélyebb szint elérésével is. A valódi énünk a múlandó csúcsélmények mögött van, és igaztalanok lennénk, ha nem foglalkoznák ezzel. Ide az út az elcsendesülés és befelé-forduláson át vezet. Megvan az ideje a nyugati csúcsélményeknek és a keleti elmélyülésnek. Ez utóbbi, az egyik legszentebb belsõ munka, amely végül elvezet a teljes és tökéletes felébredéshez: a megvilágosodáshoz, melyen átesett Buddha, Krisztus, Mohamed és számos más szent, valamint ma élõ gyakorló! Bence a buddhista hagyományok õsi gyakorlatait nyugati elvonulásokon és burmai kolostorokban tanulta és tanulja, valamint gyakorolja 12 éve. Ezt a tudását osztja meg a résztvevõkkel a tábor meditációs ülésein. A másik gyakorlási modalitás, a belsõ valóság megfigyelése úgy, ahogyan az van. Ez a vipassana meditáció, melyben feltárul elõttünk elménk minden rejtett zuga. Megtanuljuk a negatív és pozitív mentális tartamainkat és énállapotainkat elutasítás és vágyódás nélkül, semlegesen végigfigyelni. Ekkor ugyanis azok merik mutatni magukat és el is tudnak nyugodni, s megtisztulunk attól, ami gátol az utunkon.. A folyamat során egyszer be fog köszönteni egy maradéktalan mély belsõ elengedés. Ekkor a tudatunk áttör, a személyes én (ego) átmenetileg szertefoszlik, és a tudatunk eggyé válik a végtelen Kozmikus Tudattal, az örök Isteni tudattal. Ezt nirvána élménynek nevezzük. Bence egy párokban végzendõ csoportos vipassana meditációs formát fejlesztett ki a csoportozások alkalmaira. Jóga, egészséges táplálkozás és vegetáriánus életmód A táborban minden reggel jógázunk. India õsi meditatív mozgáskultúráját (ászanáit) gyakorolva testünk és szellemünk egy mélyebb, ellazultabb üzemmódra kapcsol át és olyan testben tárolt feszültségeket is kiold, amirõl esetleg nem is tudtunk. Ezen túl a tábor ideje alatt vegetáriánus étrendet tartunk. A jógikus elveken alapuló nem ölés és nem ártás a spirituális út alapja. Nem állítjuk, hogy csak az világosodhat meg, aki nem eszik húst, de úgy véljük, hogy a vegetáriánusság megsegíti a folyamatot, és számos komoly gyakorló a megtisztultság egy fokán feladja az öléshez való hozzájárulást és kipreparált holt tetemek fogyasztását.

4 Emellett számtalan pozitív egészségre vonatkozó és ökológiai hatása is van ennek a gyakorlatnak. A tábor vezetõje, Gánti Bence 14 éve vegetáriánus. Noha ízlett neki a hús íze, mégis gyermekkora óta küszködött magában azzal, hogy abszurdnak és tisztátlannak érezte elhullott tetemek evését intelligens polgári családi asztalnál. Amikor Bence a jógával találkozott 23 évesen, akkor rájött, hogy a hús mellõzését kultur-legálisan lehet ûzni, így feladta a húsevést. Bence azóta is kiváló egészségnek örvend, csak úgy, mint ötszáz-millió vegetáriánus társa a földön. Aki vegetáriánus, az itt nyugodtan folytathatja ezt a praxisát. Aki pedig még sosem próbálta, az életébõl négy napot rászánhat, hogy kipróbálja, garantáljuk, hogy semmi baja nem lesz. Utána otthon mindenki úgy folytathatja étrendjét, ahogy kívánja. Spirituális zenélés és szent mantrák éneklése 4 Az együttléteinknek gyakran része a spirituális közös zenélés, és éneklés. Ilyenkor a tábortûz mellé gyûlünk, vagy a teremben vagyunk gyertyafények mellett. Elõkerülnek a gitárok, sámándobok, csörgõk és a szent énekek. Az összes hagyományos spirituális kultúrának része az egyszerû szent énekek hangszerekkel kísért ismétlõdõ kántálása, mely a gondolkodást lecsillapítja, a szívet megnyitja, a közösséget összekovácsolja és a tudatállapotot spirituális irányban módosítja. A dalok egyszerûek, több kultúrából valók (sámán, magyar, indián, buddhista) és mind a magasabb tudatállapotokról szólnak. Ott helyben tanuljuk meg õket. Ezek az együttlétek nem elõadások, a csoporttagoknak nem kell kiállniuk és szerepelniük, hanem biztonságosan belesimulhatnak a többiek közegébe, és így megengedhetik maguknak, hogy elõhozzák a hangjukat, amelyet kultúránk sok emberben elnyomott és félrenevelt. A magyarok elfojtottak és gátlásosak, amelyet fel kell oldalni, ha egészséges nép akarunk lenni. Ha kiereszted a hangod, akkor a lelked is ki tud jönni. Ha elfojtod a hangod, a lelked is bent ragad. Még a kolostorokban egyébként csendben ülõ meditáló szerzetesek is naponta kántálnak. A spirituális énekléseinken észrevétlenül feloldódnak az emberek gátlásai a dobok átható ritmusára, valamit a gitár, a vezetõ énekes (Bence) és a csoport egységes hangjának magával ragadó hatására. Aki nem akar énekelni az résztvevõként hallgathatja is az énekeket.

5 Gánti Bence, a tábor vezetõje 5 Bence holisztikus szemléletû pszichológusként tizenkét éve dolgozik az integrál szemlélet hazai elterjesztésén és az elméleti tanítás mellett, a gyakorlati munkát tartja a személyes átalakulás kulcsának. Munkásságának egyik csúcsa az intenzív négy napos együttléti forma, az integrál tábor, ahol átadja mindazt, amit az elõadások alatt, illetve egy-egy nap csoportozása alatt nem lehet: milyen is transzformáló integrál életmódot élni? Hogyan éljünk spirituális életet a 21. században nyugaton? Bence válasza az integrál életmód. A tábor tehát integrál életmód-edzõtábor is egyben. Nem elõadásokat fogunk hallani, hanem élõ gyakorlatokat végzünk és együtt élünk négy napon át. Sokaknak egy életre szóló élményt és min- Minõségi tábor, koncepcióval tát ad egy ilyen elvonulás. Bence egy évben háromszor tart Magyarországon ilyet, emellett külföldi integrál körök meghívására Amerikában, Németországban, Oroszországban és Bulgáriában tart hasonló programokat. E három alkalom hazánkban bárki számára nyitott, mindenki részt vehet rajta. Elõszeretettel vesznek részt új érdeklõdõk, integrál akadémiás hallgatók ( ípések ), valamint leendõ hallgatók ( gólyák ) is. Függetlenül attól, hogy ki honnan érkezik, a táborban hamar egy egységes csoporttá kovácsolódik mindenki össze, és megszületik a mi élmény. Ha szeretnéd megtapasztalni ezt, és mindazt, amit Bence nyújt, és szeretnél tanulni mindebbõl, akkor ez a tábor neked való. A hely békés szelleme: csend, természet, vízpart Helyszín: Nairam Klubhotel és Szabadidõközpont Szolnoktól 15 km-re, Szajolban, a festõi szépségû Holt-Tisza partján fekszik. Az Alföld egyik különleges búvóhelye ez, amely békességet, és felüdülést nyújt, természetességével regenerál. Az arborétum jellegû 7 ha-os terület, a csend, a természet és a vízpart méltón keretezik meg a tábor élményét.

6 Képek a kulturált Nairam Központról és a Holt-Tisza ágról Szálláslehetõségek és részvételi díjak (minden étkezés is beleszámítva): Sátorozás: ,- Ft/fõ Motelszoba (3 ágyas): ,- Ft/fõ Hotelszoba (2 ágyas): ,- Ft/fõ Jelentkezési határidõ: augusztus 24. Ezt követõen is fogadunk jelentkezéseket, azonban csak annak tudjuk garantálni a helyét, aki eddig az idõpontig jelentkezik. Létszámhatár: 45 fõ 6 Jelentkezés: Bobák Szilvinél, , További információk:

7 Az elvonulás célja és szellemisége Az Integrál Szellemiség szerint az elvonulás célozza és megszólítja az ember különbözõ oldalait, a "négy kvadránsát": LÉLEK - a lelki és szellem megtisztulását és az egyéni csúcsélményeket (BF) o a meditatívan végzett jóga (W6-7) o az ülõmeditációk (W7-10) o és a terápiás munkák által (W0-6) EGÉSZSÉG - a test egészségét és jólétét (JF) o a relaxáló és nyújtó jóga o az endorfintermelõ sport o és a vegetáriánus bio étrend által KÖZÖSSÉG - az együttlét, kapcsolatok és közösség harmóniáját (BA) o Flow csoportok o emberközpontúságra (W6) és a spirituális mezõre (W7) építõ, összehangolt gyakorlatokkal o közös játék, vízi kirándulással kenutúra, o közösség-harmonizáló rítusokkal: tábortûz, dobolás, spirituális éneklés, együttáramlás (W6-8) o az együttlét speciális minõségével 7 KÖRNYEZET ÉS RENDSZER - a környezeti és rendszerszemléletû részvételünket jelenti ez és az elvonulás alatti együttélési módunkat (JA) o természeti környezetben táborozunk o az együttlét szerkezetét a rendszer-áramlás és a spirituális mezõre való tudatossággal szabályozzuk (W4-7) TUDAT TEST A Négy Kvadráns egyszerre hat CSOPORT- KULTÚRA TÁRSADALOM

8 Az elvonulás egy Integrál Élet Edzõtábor, amely felnõtteknek szól, a saját lelki és szellemi fejlõdésükre, transzformációjára. Funkciójában a lelki elvonulásnak és az élet ünneplésének az ötvözése. Célja az, hogy az integrál szemlélet iránt érdeklõdõk együtt lehessenek négy napig, s legyen idejük mélyebben összebarátkozni, megismerkedni, együtt mélyülni, s emelkedni - életünk szép csúcsélményeit együtt átélni. A tábor napirendje aug szept. 2. csütörtök péntek szombat vasárnap 8:00 Reggeli Reggeli Reggeli 9:00 Meditáció és jóga Meditáció és jóga Meditáció és jóga 10:30 11:00 12:00 Érkezés, regisztráció, szállásfoglalás, orientáció: 10-13h-ig Délelõtti blokk Délelõtti blokk Délelõtti blokk 13:00 Ebéd Ebéd Ebéd 14:00 Pihenõ Pihenõ Pihenõ Check out és ebéd (13-15h) 15:00 16:00 Nyitókör és Nyitócsoport Délutáni blokk Délutáni blokk Csoportzáró ceremónia és a szenttér közös felbontása és hazavivése ( ) 17:00 18:00 Vacsora Vacsora Vacsora 16.30h: hazamenetel 19:30 20:00 Esti csoport: a szent tér megalkotása Esti blokk Esti blokk 8 21:00 Szabad idõ, alvás Szabad idõ, alvás Szabad idõ, alvás Szeretettel várunk! Gánti Bence és a szervezõ team

Május 8-11., Budapest, Millenáris Park

Május 8-11., Budapest, Millenáris Park The Emergence of Integral Consciousness in Europe Május 8-11., Budapest, Millenáris Park A KONFERENCIA SZERVEZŐJE A KONFERENCIA HÁZIGAZDÁJA A KONFERENCIA PARTNERE A KONFERENCIA PARTNERE Integral Europe

Részletesebben

KISOKOS Hasznos tudnivalók az Integrál Akadémia Résztvevõi számára

KISOKOS Hasznos tudnivalók az Integrál Akadémia Résztvevõi számára KISOKOS Hasznos tudnivalók az Integrál Akadémia Résztvevõi számára 2014 2015-ös oktatási idõszak 2 Tartalom I. Az Integrál Akadémia bemutatása......3. old. a. Az integrál szemlélet rövid leírása.....3.

Részletesebben

INTEGRÁL AKADÉMIA INTEGRÁL PSZICHOLÓGIA SZAK

INTEGRÁL AKADÉMIA INTEGRÁL PSZICHOLÓGIA SZAK 1 INTEGRÁL AKADÉMIA INTEGRÁL PSZICHOLÓGIA SZAK SZAKDOLGOZAT Integrál tanácsadói hálózat mûködési modellje Név: Bedõ Eleonóra Telefon: 06 30 2013333 E-mail: bedo.nora@sciamus.hu Konzulens: Franczia Ágnes

Részletesebben

LÉLEKMORZSÁK. Békés, boldog Karácsonyi ünnepeket és Boldog újévet kívánunk!

LÉLEKMORZSÁK. Békés, boldog Karácsonyi ünnepeket és Boldog újévet kívánunk! LÉLEKMORZSÁK Békés, boldog Karácsonyi ünnepeket és Boldog újévet kívánunk! web: www.lelekmorzsak.honlapom.com e-mail: lelekmorzsa@gmail.com Facebook: Lélekmorzsák https://www.facebook.com/groups/459063764152317/

Részletesebben

Tájékoztató 55. 2013. tavasz

Tájékoztató 55. 2013. tavasz A Tan Kapuja Buddhista Egyház Tájékoztató 55 2013. tavasz Tartalom A Tan Kapuja Buddhista Egyház...2 Buddhista Nyári Egyetem... 3 Egyházi események... 3 Buddhista Jövő Műhely...5 A Tan Kapuja Zen Közösség...7

Részletesebben

Krisna.hu. Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

Krisna.hu. Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége Krisna.hu Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége 2014 TARTALOM Kedves Olvasó! 3 Szeretettel várjuk Krisna-völgyben 4 Krisna-völgyi Búcsú 5 Élményhétvége Krisna-völgyben 6 Öko-völgy Alapítvány a fenntarthatóságért

Részletesebben

20 éves az uszói sztúpa... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3

20 éves az uszói sztúpa... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 Tartalomjegyzék 20 éves az uszói sztúpa... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 Munkálkodás mindenki felébredésén (Mireisz László)...3 Öndör Gegen Buddhista Közösség Mongóliai buddhista zarándoklat...

Részletesebben

NNCL2079-62Dv1.0. Tanmaya Honervogt REIKI A KÉZ ÁLTAL KÖZVETÍTETT GYÓGYÍTÁS ÉS HARMÓNIA

NNCL2079-62Dv1.0. Tanmaya Honervogt REIKI A KÉZ ÁLTAL KÖZVETÍTETT GYÓGYÍTÁS ÉS HARMÓNIA NNCL2079-62Dv1.0 Tanmaya Honervogt REIKI A KÉZ ÁLTAL KÖZVETÍTETT GYÓGYÍTÁS ÉS HARMÓNIA A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Tanmaya Honervogt: Reiki. Healing and karmony through the hands Gaia

Részletesebben

Satyananda Yoga Hírlevél

Satyananda Yoga Hírlevél Satyananda Yoga Hírlevél 2006. május 23. IV. évfolyam, 5. szám Hírek, felhívások Megjelent a nagy jógakönyv, a világ elsõ jógagyetemének gyakorlati tankönyve magyarul! SZVÁMI SZATJÁNANDA SZARASZVATÍ: ÁSZANA

Részletesebben

hírlevél 2008. Bevezetés a Magyar Jóga Társaság első hírleveléhez > HARI OM

hírlevél 2008. Bevezetés a Magyar Jóga Társaság első hírleveléhez > HARI OM Bevezetés a Magyar Jóga Társaság első hírleveléhez > Nagy örömömre szolgál, hogy útjára indíthatom a Magyar Jóga Társaság közismert nevén MJT első internetes hírlevelét. A célunk ezzel a lel, hogy a jógaoktatók

Részletesebben

Programfüzet. Kultúrák Közötti Kommunikáció Találkozó 2013. Kultúrák közötti kommunikáció

Programfüzet. Kultúrák Közötti Kommunikáció Találkozó 2013. Kultúrák közötti kommunikáció Kultúrák Közötti Kommunikáció Találkozó 2013 Programfüzet Kultúrák közötti kommunikáció A világ tele van ellentétekkel: szegények és gazdagok, jobboldaliak és baloldaliak, magyarok és pirézek, mi és ti

Részletesebben

A FELTÉTELNÉLKÜLISÉG A BUDDHIZMUSBAN, A ZENBEN ÉS SAJÁT ÉLETÜNKEN BEVEZETÉS

A FELTÉTELNÉLKÜLISÉG A BUDDHIZMUSBAN, A ZENBEN ÉS SAJÁT ÉLETÜNKEN BEVEZETÉS A FELTÉTELNÉLKÜLISÉG A BUDDHIZMUSBAN, A ZENBEN ÉS SAJÁT ÉLETÜNKEN BEVEZETÉS Ezt az elvonulást mindannyian együtt csináljuk. Megköszönöm mindenkinek, aki segített. Együtt valósítjuk meg. Nagyon hálás vagyok,

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés...4 Ching Hai Legfelsõbb Mester rövid életrajza...8

TARTALOM. Bevezetés...4 Ching Hai Legfelsõbb Mester rövid életrajza...8 TARTALOM 1 TARTALOM Bevezetés...4 rövid életrajza.....8 A túlvilág rejtélye.........16 elõadása 1992. június 26. ENSZ New York Beavatás: a Quan Yin módszer...61 Az öt szabály...64 Miért legyünk vegetáriánusok?...66

Részletesebben

A WALDORF-ÓVODAPEDAGÓGIAI PROGRAM

A WALDORF-ÓVODAPEDAGÓGIAI PROGRAM MINŐSÍTETT ÓVODAI PROGRAM ok Országos Közoktatási Intézet A WALDORF-ÓVODAPEDAGÓGIAI PROGRAM A program szerzői: Ilona Strazicky Ágnes Annette Stroteich dr. Takácsné Ivaskó Solymári Waldorf-Óvoda óvónői

Részletesebben

Kedves Barátunk! Mireisz László az Egyházi Tanács vezetője

Kedves Barátunk! Mireisz László az Egyházi Tanács vezetője Tartalomjegyzék Kedves Barátunk!...2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 Buddhista Vipasszaná Társaság...5 Mokusho Zen Ház... 8 A Tan Kapuja Zen Közösség... 10 A kóan és a zen buddhista példázatok... 10

Részletesebben

Küzdősport és pszichológia

Küzdősport és pszichológia Integrál Pszichológia szak Szakdolgozat Küzdősport és pszichológia Név: Nyilasy Péter E-mail: nyilasypeter@gmail.com Konzulens: Pecsenka Nóra Budapest, 2013 Tartalomjegyzék I Bevezetés...3 II Bevezetés

Részletesebben

Útravaló fiatal házasoknak

Útravaló fiatal házasoknak A házasság: ÖRÖM és FELADAT A házasság: ÖRÖM és FELADAT Útravaló fiatal házasoknak P. Tilmann Beller elõadásaiból összeállította dr. Csermák Kálmán és Alice Családakadémia-Óbudavár Egyesület Óbudavár,

Részletesebben

TAR-PA. Buddhista Meditáció Központ 2006. MÁRCIUS M E G S Z A B A D U L Á S TANÍTÁS KÖSZÖNJÜK, KATA! KÉRDEZTÜK MEGHÍVÓ PROGRAMOK. 1% + 1% 10.

TAR-PA. Buddhista Meditáció Központ 2006. MÁRCIUS M E G S Z A B A D U L Á S TANÍTÁS KÖSZÖNJÜK, KATA! KÉRDEZTÜK MEGHÍVÓ PROGRAMOK. 1% + 1% 10. M E G S Z A B A D U L Á S KARMA RATNA DARGYE LING TIBETI KARMA KAGYÜ HAGYOMÁNY BUDAPEST TAR VII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2006. MÁRCIUS TANÍTÁS Tiszteletreméltó Láma Ngawang Rinpocse jótanácsai gyakorlóknak Nyilvános

Részletesebben

PAULA HORAN GYÓGYÍTÓ KEZEK REIKI HUNGA-PRINT NYOMDA ÉS KIADÓ

PAULA HORAN GYÓGYÍTÓ KEZEK REIKI HUNGA-PRINT NYOMDA ÉS KIADÓ PAULA HORAN GYÓGYÍTÓ KEZEK Il REIKI HUNGA-PRINT NYOMDA ÉS KIADÓ Tartalom; egy zék Bevezetés 13 A Reiki általános leírása 17 A Reiki története 19 Miben különbözik a Reiki más gyógyító eljárásoktól? 25 A

Részletesebben

A holisztikus szemlélet gyökerei, hatása a nevelésre, s gyakorlati megvalósítása a lovasterápiában

A holisztikus szemlélet gyökerei, hatása a nevelésre, s gyakorlati megvalósítása a lovasterápiában Hevesi Tímea Mária A holisztikus szemlélet gyökerei, hatása a nevelésre, s gyakorlati megvalósítása a lovasterápiában A holisztikus gondolkodást az indián, az ausztrál, a tibeti és az ősmagyar népek mítoszain,

Részletesebben

A Waldorf pedagógia a kéz pedagógiája Ivaskó Ilona, a posztgraduális Waldorf-óvónőképzés pedagógiai vezetője. valóság 871

A Waldorf pedagógia a kéz pedagógiája Ivaskó Ilona, a posztgraduális Waldorf-óvónőképzés pedagógiai vezetője. valóság 871 valóság 871 az alternatív pedagógia, a játékpedagógia. A pszichológiánál, bevezetés a pszichológiába, fejlődéslélektan, differenciált nevelés pszichológiája, pedagógiája. Ezek a szakmai alapozó tárgyak.

Részletesebben

A KERESZTÉNY KÖZÖSSÉG KÖRLEVELE

A KERESZTÉNY KÖZÖSSÉG KÖRLEVELE A KERESZTÉNY KÖZÖSSÉG Mozgalom a vallási megújulásért A KERESZTÉNY KÖZÖSSÉG KÖRLEVELE Címlapunkon: Treboni Mester: Krisztus feltámadása A címlapon a Treboni Mester Krisztus feltámadása című alkotása látható.

Részletesebben

fókuszban Óvoda és iskola közötti átmenet Válogatás a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilonjának (2010/I) cikkeiből

fókuszban Óvoda és iskola közötti átmenet Válogatás a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilonjának (2010/I) cikkeiből Válogatás a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilonjának (2010/I) cikkeiből fókuszban a z Ó v o d a i n e v e l é s Minden család életében nagy változás, amikor a gyermek elballag az óvodából és átlépi

Részletesebben

Oktatási azonosító: 029505 6722 Szeged, Szentháromság u. 47. Tel, Fax.: +36-62/420-365; +36-70/340-6530 E-mail: mavoviszeged@vnet.

Oktatási azonosító: 029505 6722 Szeged, Szentháromság u. 47. Tel, Fax.: +36-62/420-365; +36-70/340-6530 E-mail: mavoviszeged@vnet. Oktatási azonosító: 029505 6722 Szeged, Szentháromság u. 47. Tel, Fax.: +36-62/420-365; +36-70/340-6530 E-mail: mavoviszeged@vnet.hu; Web: www.mavovoda.hu Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 3 2 Az óvoda bemutatása...

Részletesebben

Erényi Optika INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN. díjmentes kipróbálással! Jöjjön el megéri = Erényi. egészségügyi szolgáltatásokat

Erényi Optika INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN. díjmentes kipróbálással! Jöjjön el megéri = Erényi. egészségügyi szolgáltatásokat 2010/III. ÉVFOLYAM/5. SZÁM www.egeszsegbar.hu Csak a gyenge szereti önmagát, az erős egész nemzeteket hordoz szívében" (Széchenyi István) INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN Mo s t v a n itt a z i d e j e a s z

Részletesebben

A Tan Kapuja Buddhista Egyház

A Tan Kapuja Buddhista Egyház A Tan Kapuja Buddhista Egyház Tájékoztató 46 2010 tél Tartalomjegyzék Kedves Barátunk!... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 A Tejút Iskola és Ifjúságnevelő Alapítvány (Csörgő Zoltán)... 5 Japán és zen

Részletesebben

Hátrányos helyzetű családok esélyegyenlőségének megteremtése Szolnokon. 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29.

Hátrányos helyzetű családok esélyegyenlőségének megteremtése Szolnokon. 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29. Lépésről-lépésre Hátrányos helyzetű családok esélyegyenlőségének megteremtése Szolnokon TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0007 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29. Tartalom 1. Bevezetés Hatalmas utat tett meg

Részletesebben

CSILLAGBEREK WALDORF ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA

CSILLAGBEREK WALDORF ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA CSILLAGBEREK WALDORF ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA (A Waldorf óvodapedagógiai program (1997) adaptációja) Készült: 2010. május Törvényességi rendelkezés miatt módosítva 2013.augusztus 31. OM azonosító: 201646

Részletesebben

Köszönet egy hiteles életért

Köszönet egy hiteles életért ALBERT-LÕRINCZ ENIKÕ Köszönet egy hiteles életért Tomcsányi Teodóra az erdélyi pszichológiai kultúra szolgálatában Dóra szellemisége másodszor hoz össze bennünket, erdélyi segítõfoglalkozású szakembereket:

Részletesebben

BEMUTATKOZÓ jövendőbeli önkénteseknek 2012

BEMUTATKOZÓ jövendőbeli önkénteseknek 2012 BEMUTATKOZÓ jövendőbeli önkénteseknek 2012 Kedves Olvasó! Nagy örömmel köszöntünk Téged. Mivel kezedbe került ez az információs anyag, tudtunkra adja, hogy beléptél világunkba. Ez már nagy dolog, hisz

Részletesebben