A tanyán lenni jó. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési. Főigazgatóság

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A tanyán lenni jó. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési. Főigazgatóság"

Átírás

1 A tanyán lenni jó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság

2 A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni. Ingyenesen hívható telefonszám (*) : (*) A legtöbb hívás és a megadott információk ingyenesek (noha egyes mobiltelefon-szolgáltatókon keresztül, telefonfülkékből és hotelekből a számot csak díjfizetés ellenében lehet hívni). Bővebb tájékoztatást az Európai Unióról az interneten talál ( Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala, 2014 ISBN doi: /27092 Európai Unió, 2014 A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett. Illusztrációk : Véronique Hariga Printed in Belgium ÚJRAHASZNOSÍTOTT PAPÍRRA NYOMTATVA

3 A tanyán lenni jó

4 4 Gyuri a vonatban üldögél és nézi az ablak előtt elfutó mezőket és fákat. Kora tavasz van és a kopasz fák mögül áttetszik néha a folyópart. Gyuri és a szülei látogatóba mennek a nagybátyjához, nagynénjéhez és Emma unokatestvéréhez a tanyára. Gyerekkora óta nem volt náluk, utolsó látogatására már alig emlékszik. Ennek ellenére azonnal felismeri Emmát és szüleit a falusi vasút állomáson. A két család üdvözli egymást. - Olyan jó benneteket újra látni! - Nagyon örülünk, hogy mindannyian el tudtatok jönni, - köszöntik egymást a felnőttek, miközben Gyuri és Emma szégyenlősen egymásra néznek.

5 5 De szégyenlősségük nem tart sokáig. Mire a tanyára érnek már javában folyik a beszélgetés: játékokról, az iskoláról, barátokról és a házi kedvencekről. - Nekem nincs házi kedvencem, - mondja Emma, miközben kiszáll az autóból. - Nekünk kutyánk van, Gubanc, de ő nem házi kedvenc, ő munkakutya, ő vigyáz a bárányokra és ha egy elcsavarog, megkeresi és visszatereli. Rajta kívül még rengeteg állat van a farmon. Gubanc, aki az udvaron üldögél, közelebb jön, hogy megvizsgálhassa őket. Megszimatolja az újonnan érkezőket és megcsóválja a farkát. Gyurinak még azt is megengedi, hogy megsimogassa.

6 6 - Biztosan megéheztél a hosszú út után. mondja Joli néni Gyurinak. - Egyél most egy almát. Nemsokára eszünk tojást, tejet, sajtot és kenyeret. Mind itt készült a tanyán. Evés közben Gyuri hallja, hogy a szél egyre jobban erősödik odakint. Közben besötétedett. - Ma este vihar lesz, - mondja Feri bácsi - és lehet, hogy havazni is fog. Még vannak várandós juhaink. Ha ma este fognak a bárányok megszületni, lehet, hogy segítségre lesz szükségük.

7 Egy órával később a szél viharrá fokozódik. Feri bácsi és Gyuri apukája csizmát és vastag kabátot húznak és elindulnak egy traktorral és pótkocsival, hogy megnézzék a juhokat. Gubanc is csatlakozik hozzájuk, felugrik a pótkocsira. Gyuri és Emma addig maradhatnak fenn, amíg apukáik vissza nem érnek. Látják a traktorlámpa fényét beszűrődni, amint a traktor megáll a juhakol előtt. Csizmát és kesztyűt húznak és kifutnak. Eddigre a két férfi már berakott egy anyajuhot és két kis bárányt egy szalmával teli karámba. Gubanc találta meg őket a mező szélén, - mondja Feri bácsi. A bárányok olyan kicsik és gyengék voltak, biztos elpusztultak volna, ha Gubanc nem talál rájuk. Meg kell erősödniük a meleg és száraz akolban, mielőtt kiengedhetjük őket. 7

8 8 Másnap reggel szépen sütött a nap. A vihar elvonult. Amikor Gyuri kiment az udvarra tyúkokat látott a közeli mezőn. Emma és anyukája éppen egy vödörben magokat vittek nekik. A mi tyúkjaik kint élnek, mondta Emma, nem ólban tartjuk őket. Szeretnek kint lenni, csak éjszakára és tojni mennek be.

9 9 Feri bácsi a zöldséges kertben volt. Sárgarépát, babot, salátát, uborkát, karfiolt, zellert, paprikát, spenótot, retket, póréhagymát és hagymát vetett sorokba. Segíthetünk? kérdezték a gyerekek. Nemsokára már ők is ott szorgoskodnak Feri bácsi mellet. Feri bácsi lyukat ás a puha fekete földbe, Emma beledob egy magot, majd Gyuri friss földdel betemeti, és kicsit megnyomkodja. - Ha a következő szünidőben vissza jössz, ehetsz is abból, amit ma vetettél. mondja Feri bácsi. Hú, az nagyon jó lenne, - mondja Gyuri. Majd megkérdezem anyut és aput, hogy mikor jövünk újra.

10 10 Másnap Gyuri és Emma nagyon elfoglalt volt. Ezen a napon indulnak vissza Gyuri és a szülei a városba, de előtte még rengeteg a tennivaló. Korán reggel felkelnek, hogy a fejéshez behozzák a teheneket a mezőről. A tejet egy teherautó viszi el a tejüzembe. A tejüzemben meséli Feri bácsi, - a tejet üvegekbe és dobozokba rakják, majd elküldik a boltokba, hogy az emberek megvásárolhassák. A tej egy részét az iskolákba küldjük, hogy a gyerekek friss tejet ihassanak. mondja. És Joli néni is megtart valamennyit, amiből fagylaltot, sajtot és joghurtot készít.

11 11 Aztán a gyerekek a birka akolba mennek. A bárányokat megszoptatta anyukájuk és most már sokkal erősebbek voltak. Emma és Gyuri megsimogatta őket. Most már visszamehetnek az anyukájukkal a mezőre, hogy együtt legyenek a többi juhval. mondja Feri bácsi. - Jöhetek én is? kérdezte Gyuri. Már nincs rá idő, - mondja az apukája, - el kell indulnunk az állomásra, hogy elérjük a vonatot. - Tudod mit? mondta Feri Bácsi. - Majd lefényképezem, amikor Emma kiviszi a bárányokat a mezőre és átküldöm neked interneten. Mire hazaérsz már meg is nézheted őket. Igaz, hogy vidéken élünk, de most már nálunk is van internet, csak úgy, mint azoknál a családoknál, akik a városban élnek. - És az iskolában is vannak számítógépek és internet, - mondja Emma, - sok-sok oktató játékkal.

12 12 Közben elérkezett a nyár és a nyári szünet. Gyuri nagyon izgatott. Újból eljött az ideje, hogy meglátogassák Emmát és szüleit. Amikor leszállnak a vonatról, maguk előtt találják a piacot. Feri bácsi elmagyarázza Gyurinak, hogy azon kívül, hogy éttermekbe és boltokba szállítanak a városba, van egy saját piacuk is, ahová sokan járnak vásárolni.

13 A piacon színek, illatok és hangok kavalkádja fogadta Gyurit. Volt ott mindenféle zöldség; piros, sárga, barna, fekete, zöld, rózsaszín és fehér. Na, hánynak ismered a nevét? kérdezte Feri bácsi. A tojások felhalmozva, mint valami piramis, a standokon sajt, joghurt, vaj és tejszín. A napraforgó olajat és az olíva olajat üvegekben árulják. Édes illatú levendula és más fűszernövények lógnak az árusító bódékról. Néhány termelő, akinek méhei is vannak, üvegekben mézet is árul. 13

14 14 A tanyára érve Emma megmutatja Gyurinak a zöldségeket, amiket segített elvetni, amikor utoljára itt járt. A növények tele vannak érett termésekkel. A karfiol majdnem Gyuri derekáig ér. Mi sok zöldséget eszünk, - mondja Emma, - mindenkinek sokat kellene ennie, mert a zöldség nagyon egészséges. Emma leszakít két paradicsomot és Gyurinak adja. Nagyobbak, mint egy teniszlabda. - Hmm, nagyon finom. - állapítja meg Gyuri.

15 A gyerekek meglátogatják a juhokat. Emma elmeséli Gyurinak, hogy az összes bárányt eladták egy másik gazdának. Gubanc közben keményen dolgozik, egyenként betereli a juhokat a kapuhoz, ahol megnyírják őket A gyapjújukból ruhanemű és szőnyeg készül. mondja Feri bácsi. A juhok kopasznak tűnnek a bundájuk nélkül. - Így kevésbé lesz melegük és a rovarok is kevésbé fogják őket bántani, aztán majd újból kinő a bundájuk időben, hogy melegen tartsa őket télen.

16 16 A tanyán feketés-kék fecskék röpködnek ki-be az istálló ablakon. - A folyópartról hozott sárból készítik a fészküket. Rovarokat fognak és azzal etetik a fiókáikat. meséli Gyuri apukája. Az istálló tetején van egy másik fészek is, de az sokkal nagyobb. Ez egy gallyakból készült fészek, amiben egy gólya család él. - Azt mondják, ha gólya fészkel a háztetőn, az szerencsét hoz. mondja Emma. - Látod, - mondja Gyuri apukája, - a vidék mindenkit szívesen lát. A mezőgazdászok és családjuk gondozzák az állatokat, és bennünket élelemmel látnak el. De itt élnek a madarak is, mint a gólyák és a fecskék. És a városiak, mint mi is, eljönnek vidékre, ahol a szabadságukat töltik, vagy csak sétálgatnak és piknikeznek.

17 A következő reggel Feri bácsi már korán elindul otthonról egy kombájnnal és néhány munkással, akik traktorokkal és pótkocsikkal követik. Ez az év legfontosabb időszaka, amikor learatják a gabonát. Minden nap késő estig fognak dolgozni, hogy mindet le tudják aratni.

18 18 Nekiered az eső, de csak egy kis könnyű nyári zápor. Hamarosan eláll és az égen megjelenik egy színes szivárvány. Azt mesélték az iskolában a barátaim, hogy a szivárvány végén aranyat lehet találni, - mondja Gyuri, - de nagyon nehéz megtalálni. - Próbáljuk meg megkeresni, - mondja Emma. Mehetünk biciklivel. Kihozza a bicikliket a garázsból és elindulnak a szivárvány irányába. Gubanc futva követi őket. Izgatottan ugat. Mihez kezdjünk az arannyal, ha megtaláljuk? kérdezi Gyuri. Bicikliznek egy jó ideig, de a szivárvány egyre csak távolodik. Közben elérik a mezőt, ahol Feri bácsi dolgozik az embereivel. Hová mentek? kérdezi tőlük. Megpróbáljuk megkeresni a szivárvány végét, hogy megtaláljuk az aranyat. mondja Gyuri.

19 19 Feri bácsi mosolyogva magyarázza: - A szivárvány, úgy keletkezik, hogy a napfény megvilágítja az esőcseppeket. Ha közelebb érsz hozzá, eltűnik. Ha a szivárvány eltűnik, akkor az arany sincs ott. De nézzétek ott a szivárványt, ahogy véget ér az arany búzamezőben, ott van a ti aranyatok. mondja nevetve Feri bácsi.

20 20 A kombájnból kihajolva magyarázza: - Bár a búza nem olyan drága, mint az arany, azért nagyon értékes, - mondja Kenyér készül belőle, állapítja meg Gyuri És tészta is. teszi hozzá Emma.

21 21 Közben véget ért a szünidő Ideje hazaindulni. Gyuri egy nagy dobozban cipeli a zöldséget és gyümölcsöt, amit haza visz. Alig látja, hogy merre megy. - Vigyázz, - mondja Emma, de már késő. Gyuri rálép egy tojásra, amit egy tyúk tojt az autó mellé. Elcsúszik és beleül. - A tyúkok általában bent tojnak, de néha megfeledkeznek magukról meséli Emma. Mindenki nevet. Gyuri tiszta nadrágot vesz fel és elindulnak az állomásra. Gyuri megkéri Emmát, hogy számoljon majd be neki a tanyán történtekről.

22 22 Néhány héttel később Gyuri t kap Emmától és szüleitől. Az ben képeket is küldtek. Emmának nagyon sok mesélni valója van. Apu learatta az összes gabonánkat. A föld egy részét már fel is szántotta, hogy el tudja vetni a jövő évi gabonát. Most azokat a dolgokat végzi, amire máskor nincs ideje. Ma megjavítja a kőfalat, ami leomlott. Holnap kimélyíti az út menti árkot. Ha megjön a tél, majd etetni fogja az állatokat és megtervezi a jövő évet. Azt tervezi, hogy az egyik gazdasági épületet átalakítja turistaházzá. Te lehetsz az első lakója, mire elészül jövő nyárra.

23 A kiadvány tájékoztatásul szolgál, szövege jogerővel nem bír. HOGYAN JUTHAT HOZZÁ AZ EURÓPAI UNIÓ KIADVÁNYAIHOZ? Ingyenes kiadványok: egy példány: az EU Bookshopból ( több példány, valamint plakátok, térképek rendelése: az Európai Unió képviseletein keresztül ( nem uniós országokban a küldöttségektől ( a Europe Direct szolgáltatáson keresztül ( vagy a telefonszám tárcsázásával (ingyenesen hívható az EU egész területéről) (*). (*) A legtöbb hívás és a megadott információk ingyenesek (noha egyes mobiltelefon-szolgáltatókon keresztül, telefonfülkékből és hotelekből a számot csak díjfizetés ellenében lehet hívni). Megvásárolható kiadványok: az EU Bookshopból ( Előfizetéses kiadványok: az Európai Unió Kiadóhivatalának forgalmazó partnereitől (

24 KF HU-C Gyuri a vonatban üldögél és nézi az ablak előtt elfutó mezőket és fákat. Kora tavasz van és a kopasz fák mögül áttetszik néha a folyópart. Gyuri és a szülei látogatóba mennek a nagybátyjához, nagynénjéhez és Emma unokatestvéréhez a tanyára... Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság doi: /27092

EURÓPA ÉS TE. Az Európai Unió Tanácsa

EURÓPA ÉS TE. Az Európai Unió Tanácsa EURÓPA ÉS TE Az Európai Unió Tanácsa Megjegyzés Ezt a kiadványt a Tanács Főtitkársága készítette, és kizárólag tájékoztatási célokat szolgál. Ezért a kiadvány nem alapozza meg sem az EU intézményei sem

Részletesebben

KI-78-09-820-HU-C. A rejtélyes Nap

KI-78-09-820-HU-C. A rejtélyes Nap KI-78-09-820-HU-C A rejtélyes Nap A rejtélyes Nap Kiadóhivatal ISBN 978-92-79-12500-3 HU Víz- és szélenergia Az erőművekben a gőz forgatja körbe-körbe a turbinát. Mi más lehetne még olyan erős, hogy forgassa

Részletesebben

S Z Í N E S JÁ T É K

S Z Í N E S JÁ T É K S Z Í N E S JÁ T É K 3 10 éves gyermekeknek Láttál már SZIVÁRVÁNYT? Ugye milyen szép? Hogyan keletkezik a szivárvány? Süt a nap és esik az eső, vagy eláll az eső és kisüt a nap. A levegőben sok a vízcsepp.

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Levelezési cím: Felkészítő tanár neve: BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2009. DECEMBER 7. CÍM: FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu

Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu Szöveg típusa: elbeszélő Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepes, nehéz Javasolt felhasználás: 3 6. évfolyam.

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

Menüjavaslatok. Vacsorára

Menüjavaslatok. Vacsorára Menüjavaslatok Vacsorára Főtt tojás Főtt tojás 4 db tojás 1000 g friss spenót 300 ml 10%-os tejszín 60 g liszt 30 ml napraforgó olaj 4 gerezd fokhagyma 5 g petrezselyemzöld 2 g őrölt bors 1 l víz 1 db

Részletesebben

Esettanulmányok és modellek 2

Esettanulmányok és modellek 2 Esettanulmányok és modellek Kereskedelem Mezőgazdaság Készítette: Dr. Ábrahám István Kereskedelem. Kocsis Péter: Opt. döntések lin.pr. (. oldal) nyomán: Kiskereskedelmi cég négyféle üdítőt rendel, melyek

Részletesebben

Kedves Gyerekek! Paks gyerekeknek című könyve. a Kincskereső Gyermekkönyvtárban,

Kedves Gyerekek! Paks gyerekeknek című könyve. a Kincskereső Gyermekkönyvtárban, Kedves Gyerekek! Közös városismereti barangolásra hívunk benneteket Fürgével és Görgivel. háromfős, 3., 4., és 5. osztályos csapatokat várunk játékunkra. Háromhetente új feladatlapot juttatunk el hozzátok,

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 2. Hét

Menü - 1800 kcal. 2. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához. 17 recept + részletes kalóriatáblázat

Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához. 17 recept + részletes kalóriatáblázat Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához 17 recept + részletes kalóriatáblázat Hepashake, zöldség és egyebek a májböjt alatt Kedves Páciensek! A máj zsírtalanításának fázisa alatt egy, illetve

Részletesebben

Munkaforma. plénum, csoportmunka. /4 fő/ munka. /4 fő/ egyéni. pármunka

Munkaforma. plénum, csoportmunka. /4 fő/ munka. /4 fő/ egyéni. pármunka Készült: Baranyi Hajnalka pályamunkája alapján Kerettantervi modul / témakör: Egészséges táplálkozás Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, A tanóra témája: Az egészséges táplálkozás

Részletesebben

MAROS MEGYEI TANÁCS JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/ sz.

MAROS MEGYEI TANÁCS JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/ sz. JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/18.10.2017. sz. VI D/1 akta HIRDETMÉNY A Maros Megyei Tanács, az 52/2003. sz. Törvény rendelkezéseinek értelmében, kinyilvánítja

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

Úton a győzelem felé Az uniós költségvetés ihletére egy pozsonyi iskola nemzetközi osztálya kalandtúrát szervez Európán át

Úton a győzelem felé Az uniós költségvetés ihletére egy pozsonyi iskola nemzetközi osztálya kalandtúrát szervez Európán át Úton a győzelem felé Az uniós költségvetés ihletére egy pozsonyi iskola nemzetközi osztálya kalandtúrát szervez Európán át Európai Bizottság, Költségvetési Főigazgatóság A kézirat lezárva: 2013. augusztus

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2015.10.05. HÉTFÕ Vaniliás tej Grill sajt Sárgarépa Zsemle Csurgatott tojásleves árpával Zöldborsós tarhonyáshús, sertéshúsból Cékla Zalai felvágott

Részletesebben

Étlap. Szerda 2018/06/06. Friss saláta öntettel. A:Glutén, Tojás, Diófélék, Grillcsirkemell. Fott burgonya. Kenyér teljes kiorlésu

Étlap. Szerda 2018/06/06. Friss saláta öntettel. A:Glutén, Tojás, Diófélék, Grillcsirkemell. Fott burgonya. Kenyér teljes kiorlésu 2018.05.31 14:00 változtatás jogát fenntartjuk Menü: INTERNÁTUS/GIMNÁZIUM "EBÉD" Tárkonyos raguleves Brokkoli krémleves Friss saláta öntettel Paradicsom leves Lencse leves 215 kcal Diófélék, 900 kj 172

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 4. Hét

Menü - 1800 kcal. 4. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

Kalóriaszegény mintaétrend

Kalóriaszegény mintaétrend Kalóriaszegény mintaétrend Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/9 1. nap 2 dl 1,5%-os tej 94 5 dkg párizsi 106 2 db abonett 60 10 dkg zöldpaprika 20 1 db kockasajt (3,3 dkg) 75 15 dkg alma 45 3 dl Garden rostos

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

Rajzolj te is ÁBÉCÉ-t! rajzpályázat felhívás

Rajzolj te is ÁBÉCÉ-t! rajzpályázat felhívás Rajzolj te is ÁBÉCÉ-t! rajzpályázat felhívás A Svájci-Magyar Együttműködési program keretében megvalósuló Alapellátás-fejlesztési Modellprogram Rajzolj te is ÁBÉCÉ-t! címmel rajzpályázatot hirdet Jászapáti

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 1. Hét

Menü - 1800 kcal. 1. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

FRISSEN KÉSZÜLT ÉTELEK

FRISSEN KÉSZÜLT ÉTELEK FRISSEN KÉSZÜLT ÉTELEK LEVESEK Három finomság leves Savanyú-csípős leves Húsmetélt üvegtésztás leves Húsmetélt szecsuáni leves Hung Dun leves Kukorica leves Húsgombóc leves 250 Ft 260 Ft ELŐÉTELEK Hagyományos

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd az állatokat élőhelyük szerint! 1. 3:10 Normál tyúk vaddisznó szarvas szarvasmarha róka kecske Vadon élő állatok Ház körül élő állatok 2. kérdés nagyobb mint egy önálló oldal, ezért nem tud

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd a világtájakat! 1. 4:04 Normál Jelöld! G H északkelet észak kelet délkelet délnyugat nyugat dél északnyugat minden sorban pontosan egy helyes válasz van ŐVILÁGTÁJK MLLÉKVILÁGTÁJK Jelöld! Melyik

Részletesebben

Babareceptek 6 hónapos kortól

Babareceptek 6 hónapos kortól Anyatejes spenót 2 marék spenótlevél (vagy 5-6 kis adag fagyasztott leveles spenót) 2 ek olívaolaj 2 ek kukoricaliszt 150 ml anyatej Jó- ha friss spenótból dolgozunk: a spenótot megmossuk, a levelek ereit

Részletesebben

1. 2016.08.29.-2016.09.02. Tízórai Ebéd Uzsonna Diák csemege Maci kávé Karfiolleves Ráma margarin Kuglóf Bolognai spagetti Uborka Teljes kiőrlésű kenyér Magyaros burgonyaleves Gyümölcs joghurt Zöldbabfőzelék

Részletesebben

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek TERMÉSZET ÉS BIODIVERZITÁS Miért fontos Önnek is? A biodiverzitás az élet biológiai sokféleségét jelenti. Ez jólétünk és gazdaságunk alapja Az élelem, a víz, a levegő, az egészség, a talaj termőképessége

Részletesebben

Menü - 1500 kcal. 3. Hét

Menü - 1500 kcal. 3. Hét Menü - 1500 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1500 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-25%-a, ami 75-93 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 50 grammnak

Részletesebben

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2016.01.04. HÉTFÕ Gyümölcs tea Tojás rántotta Korpás zsemle Lilahagyma Lestyános karalábé leves Sertés pörkölt Hántolt árpa Csemege uborka Nutella 2016.01.05. KEDD Kakaó Gomba leves Baromfihúsos rakott

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2017.10.02. HÉTFÕ Zalai felvágott Tv paprika Zeller leves Gyõri aprópecsenye Petrezselymes burgonya Vegyes savanyúság Fõtt csirkemell Gyümölcs mártás Dara 2017.10.03. KEDD Kakaó Margarin Jam Korpás kifli

Részletesebben

NAP TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA

NAP TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA ÉTLAP 2016. junius 6-10 Eredeti NAP TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA Hétfő Gyümölcs tea Zeller leves Nutella Tojás rántotta Csirkemell gyümölcs mártással Félbarna kenyér Korpás zsemle Rizs Lilahagyma Bölcsi: Tej Csirkemell

Részletesebben

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal!

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! A megfelelő táplálkozás az alapja minden sikeres fogyásnak. Azonban az egészséges lehet finom is! 1 1. nap (1320Kcal) Házi müzli (40g zabpehely, 10g mazsola, 10g mandula),

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2018.01.02. KEDD Karfiol leves Paprikás csirkemell csíkok Zöldséges barna rizs Finomfõzelék Virsli 2018.01.03. SZERDA Jókai bableves Sajtos pogácsa Narancs Illatos sült csirkecomb Köles 2018.01.04. CSÜTÖRTÖK

Részletesebben

Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest. Rókavár a Guggerhegy oldalában

Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest. Rókavár a Guggerhegy oldalában Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest Rókavár a Guggerhegy oldalában Igazán hosszú volt a tél és sok öröme volt Bencének és Somának a szánkózásban, hógolyózásban, hóember építésben. Nagymama

Részletesebben

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med.

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. 2 BIZTŐSÍTSUNK MAGUNKNAK ELEGENDO MENNYISÉGŰ VITAMINT! HOGYAN? VÁLTOZATOS ÉTREND SEGÍTSÉGÉVEL! A TÁPLÁLKOZÁS PIRAMIS MINDEN EGYES

Részletesebben

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés GfK Custom Research A friss zöldség, gyümölcs vásárlások GfK Hungária / Sánta Zoltán OMÉK 2011 A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés kedvező adottságok, de csökkenő termelés 2 kemény korlátok között:

Részletesebben

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére Készült az Európai Unió INTERREG IIIC ALICERA projekt támogatásával Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi

Részletesebben

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások:

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások: Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2019.01.02. SZERDA Kakaó Kifli Jókai bableves Sajtos pogácsa Narancs Pulykasonka Retek 2019.01.03. CSÜTÖRTÖK Gyümölcs tea Sajtmester sajtkrém Grízgaluska leves Zöldbab fõzelék Vagdalthús : 360,160 kcal

Részletesebben

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR Centre Number Vizsgaközpont száma.... Candidate No. Vizsgázó száma EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL For Examiners'

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2016.10.03. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Paradicsom Zöldborsó leves Tarhonyáshús sertés hússból Cékla Nutella Félbarna kenyér 2016.10.04. KEDD Kakaó Gomba leves Csirkepaprikás Fél adag barna rizs

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2019.01.02. SZERDA Kakaó Kifli Jókai bableves Sajtos pogácsa Narancs Pulykasonka Retek 2019.01.03. CSÜTÖRTÖK Gyümölcs tea Sajtmester sajtkrém Grízgaluska leves Zöldbab fõzelék Vagdalthús : 302,120 kcal

Részletesebben

Kedves Olvasóink! Joghurt készítése otthon ZKTPF

Kedves Olvasóink! Joghurt készítése otthon ZKTPF edves Olvasóink! tt az őszi kosár, ami valójában nyári - minden tekintetben. egnap újabb melegrekord dőlt meg, ma, augusztus 25-én is tikkasztó a hőség. És idén nem utoljára! Ezért most a receptajánló

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét?

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? 1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? A) 37 m B) 22 m C) 30 m D) 44 m E) 105 m 2. Ádám három barátjával közösen a kis kockákból

Részletesebben

Cinege mesék Ez történt a 8. héten. Középpontban az eső (esernyő és gumicsizma)

Cinege mesék Ez történt a 8. héten. Középpontban az eső (esernyő és gumicsizma) Cinege mesék Ez történt a 8. héten Középpontban az eső (esernyő és gumicsizma) 1. Ezen a héten a tornateremben "kiemelt tornaeszközzé" váltak az esernyők és a gumicsizmák: esernyővel egyensúlyoztunk a

Részletesebben

Heti étlap kedd szerda csütörtök péntek

Heti étlap kedd szerda csütörtök péntek Gyümölcstea *, Virsli saláta* Tej 1,5% l *, Pogácsa leveles* Cornflakes* Gyümölcstea *, Sajtos stangli*, Sonkakrém*, Uborka(kígyó)* Energia: 378.32 Kcal / 1,581.38 Kj 15.69 g 24.07 g 9.19 g 24.06 g 18.98

Részletesebben

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap 2015. 06.29. 2015. 07.05. Ca-dús étrend.tej máj Kakaó fonott kalács.tej főtt kolbász.tej tömlős sajt Tej Tej vaj tepertő zöldpaprika Tejeskávé Karfiol túrós csusza Meggy új uborka saláta debreceni tokány

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

Arányossággal kapcsolatos feladatok

Arányossággal kapcsolatos feladatok Arányossággal kapcsolatos feladatok 1. Egy régi óra 4 óra alatt 8 percet késik. Mennyivel kell elrevidd az órát este 10 órakor, ha reggel pontosan 7-kor akarsz ébredni?. 6 munkás egy munkát 1 nap alatt

Részletesebben

Beni vendégségbe érkezik Aniékhoz...

Beni vendégségbe érkezik Aniékhoz... Beni vendégségbe érkezik Aniékhoz... Szia Beni! Már nagyon vártalak! Tudod olyan sok mindent szeretnék megbeszélni veled! Meg szeretném mutatni Neked a legújabb divatrajzaimat! Helló Ani! Itt vagyok, ahogy

Részletesebben

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Cél egészséges, kis energiaigényű, változatos Téli élelmiszer biztosítása Amit szeretnénk

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2011. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2012. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK SERTÉS COMB SZALONNÁVAL TŰZDELVE, HÉJÁBAN SÜLT BURGONYÁVAL ÉS ALMÁS MAZSOLÁS SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL Elkészítéshez szükséges idő: 2 óra 1-1,5kg sertés lapocka 0,50kg

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

É T L A P T E R V-Sz.Otthon 1. Diabetes diéta 180Ch

É T L A P T E R V-Sz.Otthon 1. Diabetes diéta 180Ch É T L A P T E R VSz.Otthon 1. Diabetes diéta 180Ch 2014.év 26.hét Gyümölcs tea Poh. Tej Gyümölcs tea Gyümölcs joghurt Gyümölcs tea Gyümölcs tea Poh. Tej Körös pu.mell Főtt csécsi szalonna Tr.sajt Ráma

Részletesebben

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet Erdő Anyó meséi Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet- Erdő anyó meséi Víz, víz tiszta víz 2018. március CÉL: Óvodánk természeti környezetének felfedezése, megismerése- Természetünk

Részletesebben

Barangolás a szakmák tengerében. Orsi a szépségiparban. (Könyv, rejtvényfüzet, színező és napló egyben.)

Barangolás a szakmák tengerében. Orsi a szépségiparban. (Könyv, rejtvényfüzet, színező és napló egyben.) Barangolás a szakmák tengerében Orsi a szépségiparban (Könyv, rejtvényfüzet, színező és napló egyben.) 1. rész Orsi bizonyítványa A történetünk főszereplője Kovács Orsi, aki még csak 9 éves, de már azon

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta Boróka konyhája Saláták... 1 Citromfüves aromás vitaminos saláta... 1 Kapros cukkíni saláta... 1 Joghurtos, zelleres, kapros káposzta saláta... 2 Bazsalikomos tofu saláta... 2 Áfonyasaláta... 3 Tárkonyos

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

2015. szeptember 1-4. PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola

2015. szeptember 1-4. PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2015. szeptember 1-4. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Szünet Tej, fehér kenyér, halkrém Tea, túróstáska Tej, teljes, margarin, sajtos párizsi, Tej, fehér kenyér, margarin, csirkejava, Csontleves cérnametélttel

Részletesebben

MAROS MEGYEI TANÁCS JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 20686/ sz.

MAROS MEGYEI TANÁCS JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 20686/ sz. JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 20686/28.09.2018. sz. VI D/1 akta HIRDETMÉNY A Maros Megyei Tanács, az 52/2003. sz. Törvény rendelkezéseinek értelmében, kinyilvánítja

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 5

MagyarOK 1.: munkalapok 5 1. Képes szótár munkalap 1. Egészítse ki a hiányzó magánhangzókat vagy mássalhangzókat! Húsok m_ rh_ h_ s s_ rt_ sh_ cs_ rk_ h_ s sz_ l_ nn_ k_ lb_ sz sz_ l_ m_ s_ nk_ h_ l Tejtermékek t_ j v_ j s_ jt

Részletesebben

MOZAIK ÉTREND. 1200 kcal/nap. Reggelik: 200-240 kcal

MOZAIK ÉTREND. 1200 kcal/nap. Reggelik: 200-240 kcal MOZAIK ÉTREND A megadott étrendi minták közül válasszon kedve szerint az Ön számára javasolt energiatartalmat tartsa szem előtt! 1200 kcal/nap Reggelik: 200-240 kcal 1 Reggeli natúr joghurt 125 g friss

Részletesebben

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás cím: ZÖLD ÉTKEZÉS 1. korosztály: 12+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 45 perc kulcsszavak: fenntarthatóság, zöld étterem, tudatos fogyasztás ideális létszám: 5 30 fő fejlesztendő kompetenciák: szociális

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2017.04.03. HÉTFÕ Lestyános karalábé leves Kukoricás sertésragu Fõtt tészta Gyümölcslé Gépsonka Rozskenyér Fejes saláta 2017.04.04. KEDD Magyaros karfiol leves Grillezett csirkemellfilé Petrezselymes burgonya

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2018.12.03. HÉTFÕ Citromos tea Kockasajt Zsemle Lilahagyma Gomba leves Sertésrizottó sajttal Cékla Zöldséges felvágott 2018.12.04. KEDD Tejes kávé Teljes kiõrlésû kifli Zöldség leves Rakott savanyúkáposzta

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

Diétás étlap Sertésmentes étlap

Diétás étlap Sertésmentes étlap 2015. szeptember 28.- október 2. Mini jam Natúr vajkrém Zöld tea Sajtos pogácsa Kakaó Kalács fölös karfiolleves Zöldséges rakott tarhonya sajttal Cékla savanyúság Vajas galuskaleves Szójavagdalt Burgonyafőzelék

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a C(2015) 5533 final számú dokumentum I. és II. MELLÉKLETÉT.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a C(2015) 5533 final számú dokumentum I. és II. MELLÉKLETÉT. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. augusztus 12. (OR. en) 11444/15 ADD 1 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató Az átvétel dátuma: 2015. augusztus 7.

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2018.09.03. HÉTFÕ Citromos tea Kockasajt Zsemle Lestyános karalábé leves Tarhonyáshús Kovászos uborka Párizsi Retek 2018.09.04. KEDD Gyümölcslé Sajtmester sajtkrém Fehér kenyér Uborka Vágottborsó leves

Részletesebben

Ha hétköznapokon 12.30-ig, szombaton 10.30-ig nem érkezett meg az ebédje, akkor azt a fenti telefonszámon kérjük jelezzék!

Ha hétköznapokon 12.30-ig, szombaton 10.30-ig nem érkezett meg az ebédje, akkor azt a fenti telefonszámon kérjük jelezzék! CSABAKONYHA Kft. AZ ÉTLAPOKAT KÉRJÜK CSÜTÖRTÖKIG VISSZAJUTTATNI! SZOCIÁLIS ÉTKEZTETÉSBEN RÉSZTVEVŐKNEK IS! 2015. 10. 05.- 10. 10. HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT Zöldborsó Körtés-egres Tyúkhús

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Fogyókúra napok ebéd mintái

Fogyókúra napok ebéd mintái Fogyókúra napok ebéd mintái Vegetáriánus receptek Töltött cukkíni 15dkg cukkíni 45 1,5-7,5 10 dkg gomba 40 5,9 0,2 3,3 1 db tojás 70 5 5-2 dkg barna rizs 60 2,8 0,2 10,6 5 dkg gomolya 140 9 10,5 1,5 5

Részletesebben

D1 Befőttesüveg-játék és az egészség fogalma

D1 Befőttesüveg-játék és az egészség fogalma diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 5 D1 Befőttesüveg-játék és az egészség fogalma Egy filozófiaprofesszor azzal kezdte az egyetemi előadását, hogy fogott egy befőttesüveget, és megtöltötte 5-6 cm

Részletesebben

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít?

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít? 1. t e j e s k u k o r i c a ( S ) g y e n g e t e n g e r i ( D ) g y e n g e m á l é ( D ) Mi a neve annak a még nem érett kukoricának, amit nyáron le szoktak szedni, hogy csövestől megfőzzék vízben?

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2010. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Budapest, 2011. május 31. Szerzőtársak: Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár

Részletesebben

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul!

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul! Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban Tizenkettedik lecke Az ajtóban Gulyás Szia, édes! Szia, kicsim! Egy picit korán jössz... Hát... én el is mehetek... Jaj, nem úgy értem! Bocsánat! Csak még nincs kész a vacsora. A vacsora a mai meglepetés.

Részletesebben

HIDEG ELÖÉTELEK LEVESEK

HIDEG ELÖÉTELEK LEVESEK A megterített asytal nyújtotta örömöt mindannyian élvezhetjük kortól és társadalmi helyzettől függetlenül, minden nap, a Föld bármelyik résyén az élet többi szépségével együtt. HIDEG ELÖÉTELEK 100 g Sajttál

Részletesebben

LVASNI JÓ Holly Webb

LVASNI JÓ Holly Webb OLVASNI JÓ! 6 Holly Webb HOLLY WEBB Elli hazavágyik Sophy Williams rajzaival Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2011 3 Tomnak, Robinnak és Williamnek 5 Elsô fejezet Megan, arról volt szó, hogy bepakolod azokat

Részletesebben

Elhízott betegek étrendje

Elhízott betegek étrendje : Az energiaszegénység azt jelenti, hogy a napi energiabevitel 6300 kj (1500 kcal) alatt kell, hogy legyen. E felett az energiamennyiség felett már csak relatív energiaszegénységr l beszélünk. Általában

Részletesebben

Bútor. Paravánok. Kétoldalas paravánok. Egyedi, kidolgozott részletek. Állatkás paravánok

Bútor. Paravánok. Kétoldalas paravánok. Egyedi, kidolgozott részletek. Állatkás paravánok Állatkás paravánok A vidám ábrákkal ellátott kétoldalas paraván segítségével a gyerekek különböző állatkákról szóló történetek megalkotói lehetnek. Használható játékhoz és tanuláshoz is. Anyaga: fa és

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2017.10.02. HÉTFÕ Zeller leves Gyõri aprópecsenye Petrezselymes burgonya Vegyes savanyúság Ásványvíz Zalai felvágott Korpás zsemle Paprika Nápolyi 2017.10.03. KEDD Tavaszi leves Mustáros csirkemell Házi

Részletesebben

Újratervezés. Bemutatkozás:

Újratervezés. Bemutatkozás: Újratervezés Bemutatkozás: Jász-Nagykun-Szolnok Megye települése Kengyel község. Szolnoktól 30 kmre található. Lakosainak száma 3700 fő, főleg idősek lakta település, sajnos a fiatalok máshol keresik a

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

ÉTLAP JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK! V : < 45. hét 2015.11.02-2015.11.06. "B^-MENÜ

ÉTLAP JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK! V : < 45. hét 2015.11.02-2015.11.06. B^-MENÜ 45. hét 2015.11.02-2015.11.06. Tízórai: Gyümölcstea, Margarin, Csirkemell sonka, Teljes kiőrlésű, Zöldpaprika Ebéd: Gulyásleves, Tejbedara, Kakaószórás, Uzsonna:, Margarin, 1/2 főtt tojás Tízórai: Gyümölcstea,

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2018.04.03. KEDD Magyaros karfiol leves Grillezett csirkemellfilé Petrezselymes burgonya Cékla Fõtt virsli Mustár Teljes kiõrlésû kenyér 2018.04.04. SZERDA Palóc leves Rizsfelfújt Alma kompót Bakonyi csirkemell

Részletesebben

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet 24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer - maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22. ) EüM - FVM együttes rendelet

Részletesebben

A-Z-IG ZÖLDSÉG GYÜMÖLCS KFT. TELEFON FAX E-MAIL LÁZÁR KFT. 2014.08.05-11. IG 06303774834 06-1-283-8376 azigkft@gmail.com 32 HÉT

A-Z-IG ZÖLDSÉG GYÜMÖLCS KFT. TELEFON FAX E-MAIL LÁZÁR KFT. 2014.08.05-11. IG 06303774834 06-1-283-8376 azigkft@gmail.com 32 HÉT A-Z-IG ZÖLDSÉG GYÜMÖLCS KFT. TELEFON FAX E-MAIL LÁZÁR KFT. 2014.08.05-11. IG 06303774834 06-1-283-8376 azigkft@gmail.com 32 HÉT ÁRU MEGNEVEZÉSE SZÁRMAZÁS MÉRET NETTÓ ÁR KISZ. ZÖLDSÉGEK: Kaliforniai paprika

Részletesebben