Access Networks (Hozzáférési hálózatok)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Access Networks (Hozzáférési hálózatok)"

Átírás

1 Access Networks (Hozzáférési hálózatok) Szomolányi Tiborné november

2 Hálózat: Minden olyan eszköz, (fixen, időszakosan, vagy virtuálisan- összekapcsolt) összekötött együttese, amely különböző infokommunikációs célú jelek előállítását, továbbítását és vételét lehetővé teszi. Illetve, csomópontok és átviteli utak olyan rendszere, amelyen meghatározott pontok között, összeköttetések létesíthetők információ átvitel céljára. Léteznek komplex hálózatok (pl. elektronikus hírközlési, vagy számítógép hálózat, stb.) és hálózat részek, hálózat egységek, alhálózatok. Alaphálózat: Mindenfajta elektronikus hírközlési jel átvitelére alkalmas, és bármely infokommunikációs szolgáltató hálózat részére a kívánt viszonylatban keskeny és/vagy szélessávú átviteli utakat nyújt. Hálózatok fő jellemzői: szolgáltatás, struktúra (hierarchia), architektúra, (terület) lefedettség, funkciók, topológia és a technológia Hálózat szolgáltatás: hordozó (bearer) :végberendezés nélkül, és alkalmazás nélküli információs jelátvitelre képes (átviteli közeg és vivő) távszolgáltatás: a hálózati végberendezések által megvalósított műszaki alkalmazást is tartalmazza (komplex)

3 Hálózatok egyenrangúan és/vagy hierarchikusan kapcsolhatók össze. A hordozó és rátelepített hálózatokból felépített összetett hálózatot, hálózatarchitektúrának, vagy hálózat építménynek nevezzük, amely hálózat rétegekből áll. A hálózat rétegek területi, technológiai, stb. szempontokból különülnek el. 2. Hálózat struktúra: Az indított jel továbbításához, a cél irányú csomópontok, és útvonalak összessége, a hálózat különböző szintjein belül, és között. fizikai struktúra: Forgalmi utak és csomópontok fizikai megvalósítási formája, síkonként és hálózati szintek közötti együttes építményekkel, 3. Architektúra: fizikai architektúra: fizikai struktúra és az alkalmazott média, technológia függő kialakítások (pl.elosztókábel hálózat,törzs hál.) technológiai architektúra: a műszaki megoldás alapján jellemzett (valós v. látszólagos áramkörrel) felépített hálózatok (pl. SDH, PON,stb.), melyek alkalmasak táv, és hordozó szolgáltatásokra.

4 Távbeszélő alapú hálózati hierarchia

5 Meglévő hálózati struktúra, (hierarchikus topológia) sematikusábra

6 4. Lefedett terület : /a hálózat által ellátandó, lefedendő területek alapján Helyi hálózat: egy településen, vagy területi egységen belüli hálózat, amely a felhasználók kiszolgálására létesül.(ezen belül ellátási területenkénti előfizetői, ill. hozzáférési hálózat) Körzethálózat: primer körzetek belső hálózata, amely a primer szolgáltatási csomópontot a helyi hálózatok szolgáltatási csomópontjaival köt össze. Regionális hálózat: a régión belül a primer csomópontokat a szekunder színtű csomóponthoz (központhoz), és egymáshoz csatlakoztató hálózat Országos hálózat: az országon belüli olyan együttműködni képes hálózategyüttes, amely a hierarchiában lévő valamennyi hálózatnak lehetővé teszi egymás elérését. 5. Funkciók szerinti hálózatok : Közcélú, (beszéd,adat, stb.), bárki számára hozzáférhető, díj ellenében. Külön célú, Privát, (pl. MÁV),felhasználási céllal elkülönített. Alközponti, telephelyen belüli, alközpont és mellékvonalak között kialakított, esetleg alközpontokat összekötő hálózatok Zártcélú, kormányzati, nemzet és közbiztonsági, ill. védelmi, speciális eszközű hálózatok. Zárt láncú, elkülönített, egy-egy közösség forgalmára, vagy műsorszétosztáshoz

7 Hálózaton belüli funkciók alapján: Forgalmi hálózat: a kapcsolást, vagy irányítást végző csomópontokból és a csomópontokat összekötő nyalábokból áll. A forgalmi áramkörök az átviteli hálózat képességeit igénybe véve valósulnak meg. A Trunk és Core hálózatban jellemző, a hozzáférési hálózatokban a forgalmi és az átviteli hálózati szintek szétválasztása csak az osztott használatot biztosító rendszerek alkalmazásakor jelentkezik (xdsl). Átviteli hálózat: Különböző célú forgalmi hálózatok hordozója (távbesz., adat,stb.) Trunk/Gerinc hálózat, helyközi és nemzetközi áramkörök összessége, a hálózat csomópontjaiban igény szerint meghatározott jelátviteli sebességű hozzáférést biztosít. Központközi (Core) hálózat, egy terület egység központjai közötti távbeszélő, adat, stb. forgalom átvitelét biztosítja. Hozzáférési hálózat, Szolgáltatási csomópont és a felhasználói végpont közötti távbeszélő, adat, stb. forgalom átvitelét biztosítja. Több szolgáltatású hozzáférési hálózatokban az un. osztott használatot biztosító multiplexált megoldások esetén.

8 6. Technológiák szerinti Hálózatok: Sok lehetséges változata van, néhány lényeges: Analóg hálózatok, Digitális hálózatok, Rézalapú hálózatok, Optikai hálózatok (Aktív Optikai hálózatok, Passzív Optikai hálózatok), Koaxiális hálózat, Vezetékes hálózatok, Vezetéknélküli hálózatok, Vonal és Áramkörkapcsolt, Keretkapcsolt (X25), Cella (ATM), Csomagkapcsolt (TCP IP, stb.). Analóg hálózatok, mely analóg csomópontokkal és analóg átviteli utakkal, analóg összeköttetések létesítését biztosítja két, vagy több pont között hírközlési céllal. Digitális a hálózat, ha a csomópontok és az átviteli utak is digitálisak. Amennyiben csak a jelátvitel az utakon, akkor részlegesen digitális hálózatról beszélünk, ez a digitális átviteli hálózat. Rézalapú hálózat, minden szakaszában rézkábelre épül. Optikai hálózat, fényvezető kábellel és eszközökkel kiépített, különböző lehetséges, rendszerrel,megoldással. Koaxiális hálózat, ma már csak kábel TV célra alkalmazott szétosztó és házhálózatban.

9 Helyi hálózatok A terület kiterjedésétől (város + agglomerizáció, vagy község és környezete, stb.) és földrajzi adottságaitól függően kerültek kialakításra a többközpontos és egyközpontos helyi hálózatok. A többközpontos helyi/primer távbeszélő hálózat két, alapvetően különböző jellegű szegmensre, részhálózatra osztható: az előfizetői végpontokat az első helyi központtal (host) összekötő hozzáférési hálózatra, (access network, AN ) és a helyi központok közötti kapcsolatokat felölelő központközi hálózatra.

10 Forgalmi struktúrák a hozzáférési hálózatban A hozzáférési hálózat forgalmi értelemben hagyományosan csillag struktúrájú: minden előfizetői végpont számára egy forgalmi áramkör lehetséges a központ előfizetői fokozatáig, útvonalválasztás nélkül. Figyelembe véve egy részterület előfizetőinek fajlagos forgalmi igényeit és szokásait, forgalomkoncentráló eszközök alkalmazásával a kitűzött szolgáltatási szint az előfizetői hálózat bizonyos szakaszain az előfizetők számánál kevesebb csatornával is biztosítható.

11 Elektronikus hírközlő hálózat: Az EHT szerint, Az elektronikus hírközlő hálózat, átviteli rendszerek és (ahol ez értelmezhető a hálózatban), jelek irányítására szolgáló berendezések, továbbá más erőforrások, melyek jelek továbbítását teszik lehetővé meghatározott végpontok között, vezetéken, rádiós, optikai vagy egyéb elektromágneses úton.

12 Motivációk az AN műszaki megvalósításához és fejlesztésekhez A távközlő hálózatok fajlagosan legköltségesebb szakasza az un. local loop (helyi hurok) e miatt Cél, minden alkalmas szolgáltatás bevezetése, de mivel Aszolgáltatások többsége digitális technikára épül, és Egyre nagyobb sávszélességet igényelnek, erre alapozva Követelmény, korszerű un. Access Network ( hozzáférési hálózat) kialakítása és minőségének biztosítása, jellemzőik illesztése, megfelelő méretezése, számítva A digitális központok nagy vonal kapacitása az AN s. fajlagos hosszának megnövelésével jár

13 Hírközlő Hálózatok (Infokommunikációs hálózatok) Infokommunikációs hálózatok jellemzői: -alappillére a távközlés forgalomirányítással -beszéd adatkommunikáció képátvitel, (információ és kommunikáció) -digitális technika szükségessége (digitális eszközök, rendszerek, stb.) Az alkalmazhatóság feltétele, az összeköttetések digitális hálózatokkal létesüljenek.

14 Infokommunikációs hálózatok Infokommunikáció: különböző információ előállítása, megszerzése, szűkebb értelemben, az elektronikus-kommunikáció. Az ICT (infokommunikációs technológia), az információs, kommunikációs és média technológiák színergikus összefogása, integrációja. Az infokom termékek (eszközök, berendezések, szolgáltatások)kombinálják a számítógépet, a távközlést és mindinkább a tartalomkezelést is. A távközlés infokommunikációvá szélesedik Információs, távközlési és média technológiák konvergenciája (IST) Information Society Technologies

15 Helyi hurok (LL) és Hozzáférési hálózat (AN) Helyi hurok - passzív infrastruktúra elemekkel megépített távbeszélő alapú hálózat, amely sodrott érpárokkal köti össze a helyi központ rendezőjét (MDF), vagy egy rendezési elosztási pontot (pl.ne) a felhasználóknál elhelyezett szolgáltatás elérési ponttal /SAP/ (passzív fali csatlakozóval, pnt). / Előfizetői hálózatként nevezték/ Miért hurok? A digitális eszközöket is tartalmazó korszerű kialakítású előfizetői hálózatok összessége a hozzáférési hálózat. Miért nem teljesen hurok? Feladata, gondoskodni a szolgáltatások és alkalmazások szállítási mechanizmusáról.

16

17 Szabványos kialakítások A hozzáférési hálózat a szolgáltatási csomópont és a felhasználói végződés között van. Felelős a felhasználó hálózati interfész és a szolgáltatási csomóponti interfész összekötéséért, mely interfészeken keresztül az előfizetők elérhetnek minden távközlési szolgáltatást, amelyet a kapcsolódó szolgáltatási csomópont (Service Node) biztosít. A távközlési szolgáltatások fejlődése, elérésük biztosítása, a hozzáférési hálózatok kialakításának számos műszaki változatát hozta magával A hálózatba kerülő eszközök, berendezések illeszthetőségét, a szabványos hozzáférési pontok meghatározásával lehet biztosítani. A hozzáférési hálózatok fejlesztését segítő szabványokat minden szolgáltatónak be kell tartania!

18 Szabványok A hozzáférési hálózatok általános felépítésének szabványosítása az ITU-T G 902 ajánláson alapul. Az ITU SG 15, a helyi hálózatra javasolt fizikai, és logikai referencia modelleken bemutatja az AN helyét, szegmenseit és kapcsolódási pontjait, valamint funkcióit. További ajánlások készültek a szélessávra kiterjesztett hozzáférési hálózatokkal kapcsolatosan, az ITU, ETSI, ADSL és ATM Forumok javaslataiban. Jelenleg az IEEE az Ethernet alkalmazásával foglalkozik.

19 Az AN fizikai referencia modellje (ITU SG15) Customer Premise Network(s) Access Network Core Network A AI OPI OPI Adaptor CP Network A OPI NIU XNI xxn NT XNI xxn Access Network Final Drop DI Local Distribution Local Network SNI yn Local Switching NNI-A Core Network NNI-B Backbone Switching NNI-B SNI...Service Node Interface NNI...Network Node Interface XNI...Interface between User and Network Key Interface V_201299_2

20 Az AN logikai ábrázolású referencia modellje. Customer Premise Network (CPN) Access Network (AN) Core Network (CN) Wireless Phone Phone XNI xxn XNI WI1 XNI CP1 Q Access Network [X] SNI yn SNI S1 Service Function TV Access Unit [X] XNI CX1 L SNI C1 Core Network PC Access Network [Y] SNI...Service Node Interface Q...Interface between Access Network and NNI...Network Node Interface Management Agent/Network XNI...Interface between User and Network L...Interface between Access Networks V_201299_1

21 A referencia modellek átfogó képet mutatnak, a helyi hálózat fizikailag elhatárolható részeiről és azok kapcsolódási (illesztési) pontjairól. Az AN hordozó hálózatként, úgy van definiálva, mint a megvalósítások összességének együttese ( a kábeltelepítés, átviteli eszközök, stb.) melyek rendelkeznek a szükséges hordozó bearer adottságokkal a telekommunikációs szolgáltatások ellátására, az SNI (service node interface) és a felhasználó hálózat minden társult interfésze, XNIΘ között. Θ Az XNI interfész jelenti a felhasználói kör és a hálózati tartomány közötti interfészt az AN transzport funkciója esetén.

22 Privát területen belüli hálózat Sematikus bemutatás kerítés BN CPN Házon belüli hálózat ( In-House Network) szolgáltatói hálózat Létesítményen belüli, vagy telephelyi h

23 ANT (Access Network Transport) Az AN transzport funkciói (ANT), általános hordozó, szállító képességet nyújtanak az AN különböző pontjai és a közeg adaptációs pontok között. Más megfogalmazásban, hozzáférési lehetőséget biztosít a különböző átviteli berendezésekhez és átviteli vonalakhoz, valamint a kihelyezett multiplexerek és koncentrátorok számára. Tartalmazhat multiplexálási, rendezési (crossconnect) és átviteli funkciókat ezen belül lehetséges, rézvezető, optikai szál, koax-cső vagy rádió-alapú átvitel illetve ezek kombinációja.

24 Digitális AN funkciók Q3 Access Network AN System Management Function Core Funct. Core Funct. UNI User Port Function Transport Function Service Port Function SNI User Bearer and User Signalling Information Control and Management

25 Összesítve, a digitális AN öt működési funkciója: User Port funkció (A specifikált UNI igényeket adaptálja a Core és a Menedzsment funkcióhoz) Core fonkció (Adaptálja az egyéni user kimeneti hordozó, vagy szerviz kimeneti hordozó igényeket az általános szállító hordozóhoz. Ez a funkció megosztott az AN-nen belül: access hordozó, menedzsment és kontrol funkcióra.) Transzport funkció (Biztosítja az utat a hordozó szállításához különböző helyszínek között az AN-nen belül.) Szerviz Port funkció ( Adaptálja a definiált igényeket az összes specifikált szerviz csomóponti interfész számára a hordozó felé a Core funkció kezeléséhez, és szelektálja a fontos információkat az AN rendszer menedzsmentben a feldolgozáshoz.) AN Rendszer Menedzsment Funkció (Koordinálja az ellátást, az üzemeltetést és fenntartást

26 Interfészek UNI-k: - egyedi és osztott Az egyedi UNI csoportba a jelenlegi ITU-T ajánlásoknak megfelelő szolgáltatások felhasználó hálózati interfészei tartoznak, mint pl. a különböző PSTN/ISDN UNI-k. Az osztott UNI, mikor egy UNI-ból egy időben több szolgáltatási csomópontot is elérhetünk, pl. ATM alapú hozzáférésnél a különböző VP-k által biztosított logikai összeköttetéseken keresztül.

27 Az AN fejlődési folyamata (átviteli közeg alapján) 1. Hagyományos rézhálózattal kialakított helyi hurok (analóg SN-hez) 2. Rézhálózat digitális SN-hez hosszú hurkok esetén, illetve digitális összeköttetés (ISDN) 3. Hibrid réz és optikai AN -keskenysávú szolgáltaásokhoz (NB services), -szélessávú szolgáltatásokhoz (BB services) 4. Optikai AN

28 Copper based AN from digital SN DP...Distribution Point PCP..Primary Cross-connecting Point LE...Local Exchange ME...Main Exchange RSU..Remote Subscriber Unit Telegraph pole Copper Line Fiber DP DP Cabinet (PCP) LE /RSU LE / ME Final Drop Distribution Feeder Tier 2 Link D-side-cable E-side-cable inter-exchange Access Network (trad.) Local Loop Access Network (today) VIER_110100_5

29 Helyi hurok (Local Loop) kiépítés

30 Rézkábeles hozzáférési hálózatok elvi felépítése Home Network Házon belüli hál. Drop Segment Leágazó szakasz Distribution Net Szétosztó szakasz C PE CPN UNI NT N TU 1 M D F ANN SNI NTU 2 FP Réz hálózat esetén: - az NTU1 elosztó szekrényt jelent, - az NTU2 alközponti rendező csatlakozás az NT tápszekrényt, vagy csatlakozó aljzatot, amihez az UNI-n keresztül közvetlenül csatlakozik a felhasználói berendezés. Az FP ebben az esetben elágazó kábelkötést jelent

31 Rézalapúhozzáférési hálózatok lehetséges kiépítései Fizikai megoldás, rézkábeles nyomvonal a hozzájuk tartozó szerelvényekkel, csatlakoztató és végződtető eszközökkel. A kábelvezetés fa-ág struktúrát követ, a (feeder) táplálókábel szakaszok nagykapacitásúak az elosztó szakaszok száma több, de kábelei kisebb kapacitásúak, majd a felhasználókhoz a leágazó szakaszban néhány érpárasak a leágazó kábelek. A kábel kapacitás változást, és az irányváltoztatást a nyomvonalon, fix (kötések), és rugalmas csatlakozó pontokkal oldhatók meg.

32 Érpár sodrat DM érnégyes Csillag érnégyes Érpárak -Érnégyesek

33 Kábelszerkezetek

34 A kábelhálózat feeder, szakasza köti össze a szolgáltatási csomópontot SN a passzív kábelelosztó rendszerrel, az un. nagyelosztó -val (PCP), ami biztosítja a kábelhálózat flexibilitását. Városi hálózatban a kábeleket alépítményben vezetik anagyelosztóig. A nagyelosztók és a a kisebb kapacitású szétosztó pontok (DP) között található az elosztó hálózati szakasz, (distribution segment). A DP-t és az előfizetői interfész pontokat kötik össze a leágazó kábelek, vagy vezetékeket. Ez a szakasz az előfizetői leágazás, (drop segment)

35 Rugalmas rendszerű rézkábel hálózat kialakítás MDF törzs kábelek (feeder cables) ELOSZTÓ SZEKRÉNY 1. flexibilis pontok fix kötés szétosztó pon t D.P. 1/1 elosztó kábelek (distribution cables) leágazások (drop cables) szétosztó pon t D.P. 1/2 ELOSZTÓ SZEKRÉNY 3. flexibilis pontok leágazások (drop cables) törzs kábel (feeder cable) ELOSZTÓ SZEKRÉNY 2. flexibilis pontok szétosztó pon tok D.P. 2/1 és 2/2 összekötõ kábel (tie cable) elosztó kábelek (distribution cables) elosztó kábelek (distribution cables) törzs kábel (feeder cable)

36 Merev rendszerű kábelhálózat kialakítás törzs kábelek (feeder cables) fix kötés szétosztó pon t D.P. 1 törzs kábel (feeder cable) leágazások (drop cables) szétosztó pon t D.P. 2 szétosztó pon t D.P. 3 leágazások (drop cables) törzs kábel (feeder cable) számozott csonk szétosztó pon t D.P. 4 törzs kábel

37 A vezetékes hálózat építés szerinti csoportosítása A vezeték hálózatokat nyomvonal elhelyezés, megépítés szerint osztályozva az alábbi változatokkal számolhatunk: Földalatti hálózatok: Föld alatt alépítményben elhelyezett kábelhálózat, Földbe helyezett kábelhálózat, Földfeletti hálózatok: Oszlopsoron létesített Épületeken, épületek között létesített Épületen belüli hálózatok:

38 Fedlap Kötéslezáró és kábelek PVC-T csövek Földalatti Szekrény Akna (Alépítményes)

39 előfizetői leágazás Kiindulási oszlop Oszlopmerevítés Alépítményes hálózat Földfeletti (Oszlopos) hálózat

40 Rézkábelek tervezési paraméterei A kábelek primer paraméterei: az ellenállás, a kapacitás, induktivitás és a szigetelés vezetőképessége (ellenállás). Adott frekvencián a kábelek tervezési paramétereit, a csillapítást, valamint a hullámimpedanciát a kábel primer paraméterei határozzák meg. A kábel érpárok egyenáramú ellenállása (hurokellenállása) a réz vezető vezetőképességétől és a vezető átmérőjétől függ. A frekvencia növelésével azonban elsősorban a közismert skinhatás miatt az ellenállás egyre nagyobb lesz. Áthallások: NEXT, FLEXT

41 Rézkábelek paraméterek mértéke Gyártáshossz jellemző primer paraméterei Vezetö Hurokellenállás Kábeltipus átmérő mm átlag ohm/km egyedi ohm/km papir szigetelésü fémköpenyü Qv QL Qf Szigetelési ellenállás minimum Gohm.km 0, ,0 0, ,0 0, ,2 5,0 Üzemi kapacitás átlag nf/km 65% % % % % % , , , , , , , , , ,

42 AN kialakítások Az AN szakaszolása a fejlesztéseknél, a hozzáférések biztosításánál, nagy szerepet kapott. Rézalapú digitális megoldásoknak több változata lehetséges a hozzáférési hálózatokban. Funkciók szerint lehetnek: minőség javító, szolgáltatást biztosító, bővítést szolgáló, vagy új rendszerhez illeszkedő digitális eszközökkel, berendezésekkel kialakított hálózatok. 1. Digitális törzs/tápláló hálózati szakasz (feeder), digitális központ és RSU között réz kábelen ( n x PCM) analóg központ és kihelyezett fokozat között rézkábelen (n x PCM) mind két oldalon kell A/D, D/A átalakítás! Analóg központ digitális vonalkoncentrátor között rézkábelen (n x PCM), központ oldalon A/D átalakító kell!

43 H E LL Y I I K Ö ZZ P O N T SNI v.5.1 Headendhez O L T HDT M D F PCM-2/4/11 ASL- MUX DCS-20 MUX fényvezetõ kábelek Törzs szegmens O O O réz kábelek o 30 ASL- MUX DCS-20 MUX R S U O L D fényvezetõ kábelek passzív osztó elosztó FP O O O elosztó FP elosztó FP elosztó FP 1 O elosztó FP 2 elosztó FP 1 ONU elosztó FP ONU elosztó FP KTV ONU Elosztó szegmens réz kábelek PCM-2/4/11 O réz kábelek réz kábel koax. kábel DP DP DP DP DP DP DP DP DP DP ONU/ ONT ONU DP TAP Leágazó szegmens 1 2, 4, DP 120 busz kábel réz kábelek NT NT NT UNI NT PBX/PABX NT koax. kábel UNI

44 2./ Digitális törzs és elosztó szakasz Analóg központtól alközponthoz rézkábelen (n x PCM), A/D, D/A átalakítás kell! Digitális központtól digitális alközponthoz rézkábelen PCM, esetleg kell az alközpont típusától függő jelátalakítás! Digitális központ ISDN alközpont rézkábelen HDS 3./ Digitális vonali összeköttetés -Analóg központ PCM-2, PCM-4 vagy PVM-11 vonaltöbbszöröző berendezéssel. Illesztő kell! - Digitális központ ISDN készülék. - Digitális központ ISDN alközpont (Primer PCM)

45 ISDN összeköttetés a rézhálózaton (elvi felépítés) Házon belüli hál. Leágazó szakasz Elosztó szakasz C PE CPN UNI NT N TU 1 M D F ANN SNI NTU 2 FP Réz hálózatban - az NTU1 elosztó szekrényt jelent, - az NTU2 alközponti rendező csatlakozás az NT itt aktív elem, beépített UNI-n keresztül közvetlenül csatlakozik a felhasználói ISDN berendezés a hálózathoz.

46 A helyi hurok (AN) teljes digitális összeköttetés esetén, lehet homogén és inhomogén, szakaszos digitális összeköttetés, ahol csak az átviteli út digitális, vagy az átviteli út és az egyik csomópont, Abban az esetben, amikor multiplexáló berendezés kerül az eredeti hurok elosztópontjába (pl. ld. 2. változat), a tovább vezetett rézkábel szakaszt alhuroknak 1 nevezzük. A felsorolt megoldás változatokból még üzemel néhány a hazai hálózatokban.

47 AN fejlesztések -A meglévő törzs/tápláló szakaszon telepített kihelyezett kapcsolófokozattal (RSU) részben a hurok hosszának lerövidítése a cél, (más részt kapacitás növelés). -Az RSU és az Lex. között fényvezető az összeköttetés -A szélessávú szolgáltatásokhoz (pl. xdsl technikával) szükséges lehet a hurok hosszak lerövidítése. A tápláló szakaszt optikára kell cserélni, akár optikai AN rendszerhez (PON/AON), vagy a DSLAM-ok összeköttetéséhez. A fennmaradó rézérpáros szakasz al-hurok.

48 Copper based AN from digital SN DP...Distribution Point PCP..Primary Cross-connecting Point LE...Local Exchange ME...Main Exchange RSU..Remote Subscriber Unit Telegraph pole Copper Line Fiber DP DP Cabinet (PCP) LE /RSU LE / ME Final Drop Distribution Feeder Tier 2 Link D-side-cable E-side-cable inter-exchange Access Network (trad.) Local Loop Access Network (today) VIER_110100_5

49 Developmentof AN DP Cabinet Copper TWP MDF LT A: Copper based access network AN = Local Loop DP Cabinet ODF Copper TWP ONU SU SU SU ONU Fiber OLT V5.x. ~ ~ B: Hybrid access network

50 Development step for BB-AN CÉL: -Fényvezető infrastruktúra kinyújtása felhasználó irányába -Rugalmas hálózat kialakítás

51 Korszerű hozzáférési hálózat kialakítás egy folyamata

52 Műszaki megoldások Rézalapú hálózat esetén, lakossági és kisüzleti környezetben DSL technika ATM illetve n x 2Mbps uplinkkel, illetve modulárisan bővíthető DSL rendszerrel, A nagyobb távolságra lévő, vagy nem korszerű eszközű hálózat esetén, a szélessávúsításhoz integrált eszköz (IAD) és különböző up-link alkalmazható. DSL technika Ethernet uplinkkel, is javasolt, ha az Ethernet felhordó hálózat, már rendelkezésre áll, azaz a fényvezető szál, így a DSLAM-ok Ethernet eszközökkel csatlakoztathatók.

53 Hozzáférési hálózatok átstrukturálása Architektúra váltás: - egyenletes áttérés -teljes technológia váltás Átmeneti megoldások, meglévő hálózati kötöttségek -alkalmas hálózat (rész) felhasználása (fizikai/ átviteli) -részhálózatok alkalmassá tétele, -alkalmatlanok helyettesíteni átfedő, vagy al-hálózatokkal Áttérés folyamata a szolgáltatási igények és meglévő kötöttségekhez igazodik

Szomolányi Tiborné november. PDF created with pdffactory Pro trial version

Szomolányi Tiborné november. PDF created with pdffactory Pro trial version Access Networks (Hozzáférési hálózatok) Szomolányi Tiborné 2009. november Hálózat: Minden olyan eszköz, (fixen, időszakosan, vagy virtuálisan- összekapcsolt) összekötött együttese, amely különböző infokommunikációs

Részletesebben

Szomolányi Tiborné 2009 november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

Szomolányi Tiborné 2009 november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com TERVEZÉS A GYAKORLATBAN Szomolányi Tiborné 2009 november Fejlesztés tervezés folyamata 1 Felmérési terv 3 2 Szabványok, gyártók adatai Becslések, Evolúció folyamata referenciák Üzleti terv Fejlesztéstervezés

Részletesebben

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra Pantel International Kft. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10 Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet ra 1. sz. melléklet Az ÁSZF készítésének dátuma: 2009. január 23. Az ÁSZF utolsó

Részletesebben

6. FÉNYVEZETŐ HÁLÓZATOK

6. FÉNYVEZETŐ HÁLÓZATOK SZABADON VÁLASZTOTT Antók Péter István 6. FÉNYVEZETŐ HÁLÓZATOK FÉNYVEZETŐ ALAPHÁLÓZAT 2 FÉNYVEZETŐ ALAPHÁLÓZAT 3 LAN HÁLÓZAT 4 LAN HÁLÓZAT Primer hálózat Szekunder hálózat Tercier hálózat 5 HÁLÓZATI SZINTEK

Részletesebben

4.C MELLÉKLET: HELYI BITFOLYAM HOZZÁFÉRÉS ÉS HOZZÁFÉRÉSI LINK SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA. Tartalom

4.C MELLÉKLET: HELYI BITFOLYAM HOZZÁFÉRÉS ÉS HOZZÁFÉRÉSI LINK SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA. Tartalom 4.C MELLÉKLET: HELYI BITFOLYAM HOZZÁFÉRÉS ÉS HOZZÁFÉRÉSI LINK SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA Tartalom 1. A Szolgáltatás leírása... 2 2. A Szolgáltatás elemei... 3 2.1 elemei... 3 2.2 Hozzáférési Link Szolgáltatás

Részletesebben

Sávszélesség növelés a Magyar Telekom vezetékes access hálózatában. Nagy Tamás Magyar Telekom Budapest, 2015. május.

Sávszélesség növelés a Magyar Telekom vezetékes access hálózatában. Nagy Tamás Magyar Telekom Budapest, 2015. május. Sávszélesség növelés a Magyar Telekom vezetékes access hálózatában Nagy Tamás Magyar Telekom Budapest, 2015. május. A szélessávú távközlés jövőképe a 90-es évekből A távközlési hálózatok átviteli sebessége

Részletesebben

Híradástechnika I. 7.ea

Híradástechnika I. 7.ea } Híradástechnika I. 7.ea Dr.Varga Péter János Hálózatok 2 Távközlő hálózatok 3 4 Távközlés története Magyarországon 1939-ig Telefonhírmondó, 1938 10%-os telefonellátottság 1945-1990-ig Szolgáltatások

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2014. szept. 23. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és

Részletesebben

Áttekintés. Új fogalmak az NGA szabályozásban. HTE INFOKOM 2010, Siófok, 2010. okt. 27. dr. Bartolits István 2

Áttekintés. Új fogalmak az NGA szabályozásban. HTE INFOKOM 2010, Siófok, 2010. okt. 27. dr. Bartolits István 2 Az újgenerációs hozzáférési hálózatok és a szabályozás dr. Bartolits István osztályvezető Műszaki és Technológiai Elemző Osztály HTE INFOKOM 2010, Siófok 2010 október 27. Áttekintés Szélessávú hozzáférések

Részletesebben

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN )

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN ) IKT trendek Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens A konvergencia következményei Konvergencia Korábban: egy hálózat egy szolgálat Konvergencia: végberendezések konvergenciája, szolgálatok konvergenciája

Részletesebben

Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban. Előadó: Putz József

Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban. Előadó: Putz József Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban Előadó: Putz József A fejlődés motorja HD műsorok száma nő 3DTV megjelenése- nagy sávszélesség igény Új kódolás- sávszélesség igény csökken Interaktivitás

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK BME Műszaki menedzser mesterszak Információmenedzsment szakirány INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK Vezetékes és vezetéknélküli szélessávú kommunikáció c. egyetemi tanár Dr. Babarczi Péter egy.

Részletesebben

BMEVIHIM354 Hálózattervezés 4. Hozzáférési hálózatok általános tervezési modellje

BMEVIHIM354 Hálózattervezés 4. Hozzáférési hálózatok általános tervezési modellje Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamosmérnöki szak, mesterképzés - Újgenerációs hálózatok szakirány Hálózatok fejlesztése és tervezése mellékszakirány,

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 6. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 3 Műholdas kommunikáció 4 VSAT 5 6 DVB Digitális Televíziózás az EU-ban 7 1961, Stockholm: nemzetközi, analóg frekvenciakiosztás 1998, UK: az első digitális,

Részletesebben

Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései

Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései Struktúrált kábelezéssel (és optikával) kialakított hálózatok Szomolányi Tiborné 2006 november Telephelyen belül elhelyezkedő két épület és az épületeken belüli

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés, június

Vezetékes gyorsjelentés, június Vezetékes gyorsjelentés, 218. június Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Digi Csoport: (Invitel Zrt., DIGI Kft.), UPC Magyarország Kft., PR-TELEKOM Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft. A vezetékeshang-szolgáltatás

Részletesebben

TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI

TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI MK-B4.11. KÖZCÉLÚ DIGITÁLIS CSOMAGKAPCSOLT ADATHÁLÓZATOK INTERFÉSZEI B4.11..25 típusú adathálózat előfizetői if. B4.11.1..25 típusú adathálózat hálózati

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés július

Vezetékes gyorsjelentés július Vezetékes gyorsjelentés 212. július Vezetékes gyorsjelentés, 212. július Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., GTS Hungary Kft., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR- TELEKOM Zrt, Tarr

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés június

Vezetékes gyorsjelentés június Vezetékes gyorsjelentés 211. június Vezetékes gyorsjelentés, 211. június Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., GTS Hungary Kft., UPC Magyarország Kft., FiberNet Zrt., DIGI Kft., PR-TELEKOM

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés, 2013. április

Vezetékes gyorsjelentés, 2013. április ezer Vezetékes gyorsjelentés, 213. április Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., GTS Hungary Kft., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR- TELEKOM Zrt, Tarr Kft, ViDaNet Zrt, PARISAT Kft.

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés. 2014. január

Vezetékes gyorsjelentés. 2014. január Vezetékes gyorsjelentés 214. január ezer Vezetékes gyorsjelentés, 214. Január Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., GTS Hungary Kft., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR- TELEKOM Zrt,

Részletesebben

1. Az internet használata

1. Az internet használata 1. Az internet használata Tartalom 1.1 Mi az internet? 1.2 ISP-k 1.3 ISP kapcsolat Mi az internet? 1.1 Vissza a tartalomjegyzékre Az internet és a szabványok Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető

Részletesebben

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnökének PC/ /2017. számú határozata indokolásához kapcsolódó II. számú függelék

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnökének PC/ /2017. számú határozata indokolásához kapcsolódó II. számú függelék A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnökének PC/17915-14/2017. számú határozata indokolásához kapcsolódó II. számú függelék 1. Fogalommeghatározások Alépítmény: Hírközlő kábelek földalatti befogadására

Részletesebben

4.A MELLÉKLET: HELYI HUROK TELJES ÁTENGEDÉSE ÉS KÁBELKIFEJTÉSI ELEMEK SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA. Tartalom

4.A MELLÉKLET: HELYI HUROK TELJES ÁTENGEDÉSE ÉS KÁBELKIFEJTÉSI ELEMEK SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA. Tartalom 4.A MELLÉKLET: HELYI HUROK TELJES ÁTENGEDÉSE ÉS KÁBELKIFEJTÉSI ELEMEK SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA Tartalom 1. A szolgáltatás leírása... 2 2. A szolgáltatás elemei... 3 2.1 A Helyi Hurok Teljes Átengedés szolgáltatás

Részletesebben

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnökének PC/ /2017. számú határozat indokolásához kapcsolódó II. számú függelék

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnökének PC/ /2017. számú határozat indokolásához kapcsolódó II. számú függelék A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnökének PC/17920-14/2017. számú határozat indokolásához kapcsolódó II. számú függelék 1. Fogalommeghatározások Alépítmény: Hírközlő kábelek földalatti befogadására

Részletesebben

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 7.ea. Dr.Varga Péter János

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 7.ea. Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA 7.ea Dr.Varga Péter János 2 Távközlő hálózatok Hozzáférési hálózatok xdsl 3 Telefonos ipar 56 Kbps (2000-ben) Kábeltévé ipar 10Mbps osztott kábeleken Műholdas cégek 50 Mbps ajánlatok

Részletesebben

FTTX passzív építőelemek

FTTX passzív építőelemek FTTX passzív építőelemek Bevezetés Mit is takar az FTTX kifejezés? FTTB (Fibre to the Building) fényvezető szállal az épületig, FTTC (Fibre to the Curb) fényvezető szállal a járdáig, FTTCab (Fibre to the

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés, január

Vezetékes gyorsjelentés, január ezer 1 338 1 312 1 283 1 221 1 175 1 118 1 82 1 45 1 26 97 937 937 924 Vezetékes gyorsjelentés, 216. január Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-TELEKOM

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés, augusztus

Vezetékes gyorsjelentés, augusztus ezer 1 45 1 26 97 937 937 924 94 863 832 785 747 72 661 Vezetékes gyorsjelentés, 216. augusztus Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., Invitech Megoldások Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens

Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens IKT trendek A konvergencia következményei Korábban: egy hálózat egy szolgálat Konvergencia: végberendezések konvergenciája, szolgálatok konvergenciája (szolgáltatási

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után Hálózati architektúrák és rendszerek 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben

Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek. Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013

Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek. Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013 Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013 Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek Telekommunikációs és információtechnológia

Részletesebben

IP alapú távközlési hálózatok

IP alapú távközlési hálózatok SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 IP alapú távközlési hálózatok info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk. 15. Távközlési

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János HÍRADÁSTECHNIKA I. 7. Dr.Varga Péter János 2 Hálózatok 3 Távközlő hálózatok PSTN - Public Switched Telephone Network 4 PSTN - kapcsolt közcélú hálózat A telefonhálózatokat korábban tervezték, kizárólag

Részletesebben

Janklovics Zoltán. Hálózatvédelem 2. Villámvédelem EMC 2012.05.08. Tel.: +36 304119712. janklovics@t-online.hu Túlfeszültség-védelem, EMC

Janklovics Zoltán. Hálózatvédelem 2. Villámvédelem EMC 2012.05.08. Tel.: +36 304119712. janklovics@t-online.hu Túlfeszültség-védelem, EMC Hálózatvédelem 2. Villámvédelem EMC 2012.05.08. Tel.: +36 304119712 janklovics@t-online.hu 1 Távközlő hálózatok villámvédelme Tematika - A hálózatban fellépő túlfeszültségek, - Védelmi módszerek, - A hálózatvédelem

Részletesebben

Intenzív tervező képzés VDSL2

Intenzív tervező képzés VDSL2 Az xdsl hálózatfejlesztések lehetséges megoldásai (topológia és technológia)a SZIP-ben A sodrott rézérpár alapú előfizetői szakasz tervezése Hatótávolságok Az xdsl-alapú hozzáférés tervezésének elsőként

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. Optikai hálózatok Wavelength routed optical networks

Hálózati architektúrák és rendszerek. Optikai hálózatok Wavelength routed optical networks Hálózati architektúrák és rendszerek Optikai hálózatok Wavelength routed optical networks 1 A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben

AZ LTS PROJEKT LTS-210 DSL AZONOSITÓ DETEKTOR

AZ LTS PROJEKT LTS-210 DSL AZONOSITÓ DETEKTOR AZ LTS PROJEKT Az elmúlt években a nagyobb európai távközlési szolgáltatók megkezdték szolgáltatásaik technológiai hátterének új alapokra helyezését. Ennek a munkának a keretében kerül sor a Magyar Telekom

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások

Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások KIFÜ színpad Infotér Konferencia 2016. november 9. Lázár János Távközlési Üzletágvezető Antenna Hungária vezeték nélküli stratégia és célkitűzések ANTENNA

Részletesebben

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Bevezetés Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Tartalom Alapfogalmak, definíciók Az OSI és a TCP/IP referenciamodell Hálózati

Részletesebben

Korszerű technológiák. a szélessávú elérési hálózatok területén. Korsós András. műszaki igazgató. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt.

Korszerű technológiák. a szélessávú elérési hálózatok területén. Korsós András. műszaki igazgató. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. Korszerű technológiák SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu a szélessávú elérési hálózatok területén Korsós András műszaki igazgató

Részletesebben

Fénytávközlő rendszerek és alkalmazások

Fénytávközlő rendszerek és alkalmazások Fénytávközlő rendszerek és alkalmazások 2015 ősz Történeti áttekintés 1 A kezdetek 1. Emberré válás kommunikáció megjelenése Információközlés meghatározó paraméterei Mennyiség Minőség Távolság Gyorsaság

Részletesebben

Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak.

Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak. Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak. Előnyei Közös erőforrás-használat A hálózati összeköttetés révén a gépek a

Részletesebben

KÁBELHÁLÓZATOK FEJLŐDÉSE GRÓF RÓBERT HFC TECHNICS KFT.

KÁBELHÁLÓZATOK FEJLŐDÉSE GRÓF RÓBERT HFC TECHNICS KFT. KÁBELHÁLÓZATOK FEJLŐDÉSE GRÓF RÓBERT HFC TECHNICS KFT. Tartalom Bevezető HFC technológia határai Passzív Optikai Hálózatok PON jövő HFC Technics Kft. A HFC Technics Kft. szolgáltatási és termék kínálata

Részletesebben

A Távközlés Világnapja 2015 Szélessávú fejlesztések a Digitális Magyarországért Debreceni Győző, projektvezető Győr, 2015.05.14.

A Távközlés Világnapja 2015 Szélessávú fejlesztések a Digitális Magyarországért Debreceni Győző, projektvezető Győr, 2015.05.14. Szupergyors Internet A Távközlés Világnapja 2015 Szélessávú fejlesztések a Digitális Magyarországért Debreceni Győző, projektvezető Győr, 2015.05.14. Piaci szereplők Szakmai szervezetek SZIP érintettek

Részletesebben

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 01 Ea. IP hálózati hozzáférési technikák

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 01 Ea. IP hálózati hozzáférési technikák Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 01 Ea IP hálózati hozzáférési technikák Kapcsolt hálózatok és azok fontosabb jellemzői Áramkör kapcsolás (circuit switching) A kommunikáció minden esetben az összeköttetés kiépítésével

Részletesebben

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja.

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. 6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. Csoportosítás kiterjedés szerint PAN (Personal Area

Részletesebben

MÓDSZERTAN. Telefonhívás: a távbeszélő-állomásról kezdeményezett sikeres hívás.

MÓDSZERTAN. Telefonhívás: a távbeszélő-állomásról kezdeményezett sikeres hívás. MÓDSZERTAN Makrogazdasági mutatók Az információ, kommunikáció (J) ágba sorolt vállalkozások makrogazdasági mutatói esetén a 2013. és a 2014. évi adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók a TEÁOR 08

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

Hálózati jövőkép. PKI Tudományos Napok 2004 Sipos Attila Czinkóczky András Gyürke Attila Horváth A. Róbert Nagy Gyula

Hálózati jövőkép. PKI Tudományos Napok 2004 Sipos Attila Czinkóczky András Gyürke Attila Horváth A. Róbert Nagy Gyula Hálózati jövőkép PKI Tudományos Napok 2004 Sipos Attila Czinkóczky András Gyürke Attila Horváth A. Róbert Nagy Gyula 1 2 A Matáv hálózati adottságai Felhasználói végberendezések fejlődési irányai Elérési

Részletesebben

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 7.ea. Dr.Varga Péter János

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 7.ea. Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA 7.ea Dr.Varga Péter János 2 Jelátalakítók Vizuális jelátalakítók 3 Kamerák CCD CMOS CCD 4 Charge coupled device Magyarul: töltéscsatlakozású képalkotó eszköz Félvezető lapkán képpontoknak

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK BME Műszaki menedzser mesterszak Információmenedzsment szakirány INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK Vezetékes és vezetéknélküli szélessávú kommunikáció egyetemi docens BME Távközlési és Médiainformatikai

Részletesebben

Hálózati lehetőségek a tartalomszolgáltatáshoz

Hálózati lehetőségek a tartalomszolgáltatáshoz Hálózati lehetőségek a tartalomszolgáltatáshoz PKI Tudományos Napok 2005 Sipos Attila (PKI-FI FH) Czinkóczky András (PKI-FI FH) Németh Attila (PKI-FI FH) Konkoly Lászlóné (PKI-FI FH) Nagy Gyula (PKI-FI

Részletesebben

Optikai Szálmonitorozás PON Hálózatokon

Optikai Szálmonitorozás PON Hálózatokon Antók Mérnöki Iroda Kft. Optikai Szálmonitorozás PON Hálózatokon Antók Gergely 30 610-7976 Antok.Gergely@Antokiroda.hu Az optikai szál feltalálása Sir Charles Kuen Kao 1966-ban mutatta be kutatási eredményeit.

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Gyakorlat, demó

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Gyakorlat, demó Távközlő hálózatok és szolgáltatások Gyakorlat, demó Németh Krisztián BME TMIT 2009. okt. 7. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon 3. VoIP 4. Kacsolástechnika

Részletesebben

A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai

A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai Dr. Kelemen Csaba Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2016. március 3. KORMÁNYZATI HÁLÓZATOK FEJLŐDÉSÉNEK FŐBB MÉRFÖLDKÖVEI

Részletesebben

Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 6.ea

Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 6.ea Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA 6.ea 2 Távközlő hálózatok Hozzáférési hálózatok xdsl 3 Telefonos ipar 56 Kbps (2000-ben) Kábeltévé ipar 10Mbps osztott kábeleken Műholdas cégek 50 Mbps ajánlatok

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Előfizetői hálózatok jövője, Avagy merre tovább GPON?

Előfizetői hálózatok jövője, Avagy merre tovább GPON? Előfizetői hálózatok jövője, Avagy merre tovább? Nagy Sándor - Magyar Telekom FA-SSC 2018.04.18 EQUICOMferencia Amiről szó lesz 01 Miért 02 Mit 03 Hogyan Lehetséges igények Egyre több és magasabb sebességű

Részletesebben

OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET

OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET Optikai hálózatok és kialakításuk - hány optikai hálózattípus is van - miképp csoportosítanánk - mit kell megvalósítanunk B.L.G. 2014 nov. 5. Jellemző

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése Hálózatok I. A tárgy célkitűzése A tárgy keretében a hallgatók megismerkednek a számítógép-hálózatok felépítésének és működésének alapelveivel. Alapvető ismereteket szereznek a TCP/IP protokollcsalád megvalósítási

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

A Magyar Telekom FTTx (GPON) fejlesztése

A Magyar Telekom FTTx (GPON) fejlesztése A Magyar Telekom FTTx (GPON) fejlesztése Tervezési, technológiai megoldások, tapasztalatok Nagy Tamás Magyar Telekom NyRt, Hálózatfejlesztési Igazgatóság 2010.12.08. 1 Trend: egyre növekvı sávszélesség

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2009. szet. 23. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Heterogeneous Networks

Heterogeneous Networks Heterogeneous Networks Kis cellák, WiFi és LTE az okos hozzáférésben Equicomferencia, 2014. május 6.-7. Bordás Csaba Ericsson csaba.bordas@ericsson.com Bevezető helyett Egyre kevesebb réz a hozzáférésben

Részletesebben

GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában

GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában 16. Távközlési és Informatikai Hálózatok Szeminárium és Kiállítás, 2008. 2008.10.16. 1. oldal Információéhség csökkentése: kép, mozgókép

Részletesebben

MERRE TART A HFC. Koós Attila Gábor, Veres Zoltán , Balatonalmádi

MERRE TART A HFC. Koós Attila Gábor, Veres Zoltán , Balatonalmádi MERRE TART A HFC Koós Attila Gábor, Veres Zoltán - 2018.11.07, Balatonalmádi TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 2. Frekvenciasávok bővítése 3. HFC hálózatok fejlődése 4. Docsis technológiák, szabványok 5. Legújabb

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 4. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 A jelátvitel fizikai közegei Történelem 3 A hálózatok fejlődésének kezdetén különféle célorientált hálózatok jöttek létre: távközlő hálózatok műsorelosztó hálózatok

Részletesebben

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS Az ISIS-COM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható. 1. SZOLGÁLTATÁS MEGHATÁROZÁSA, IGÉNYBEVÉTELE SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA: Az adathálózati

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2009. szet. 25. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv

Részletesebben

A Jövő Internete - általános tervezési ajánlások

A Jövő Internete - általános tervezési ajánlások HTE INFOKOM 2014 konferencia és kiállítás Kecskemét, 2014. okt. 8-10. A Jövő Internete - általános tervezési ajánlások Dr. Abos Imre egyetemi docens abos@tmit.bme.hu BME Távközlési és Médiainformatikai

Részletesebben

HATÁROZAT. jóváhagyja.

HATÁROZAT. jóváhagyja. Ügyiratszám: PC/7652-13/2018. Tárgy: referenciaajánlat jóváhagyása Ügyintéző: Zágonyi László Telefonszám: 06 (72) 508 810 Melléklet: referenciaajánlat és mellékletei HATÁROZAT A Nemzeti Média- és Hírközlési

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 3.ea

Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 3.ea Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA 3.ea 2 DVB Digitális Televíziózás az EU-ban 3 1961, Stockholm: nemzetközi, analóg frekvenciakiosztás 1998, UK: az első digitális, földfelszíni sugárzás az EU-ban

Részletesebben

Strukturált kábelezés

Strukturált kábelezés Strukturált kábelezés Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu A strukturált kábelezés lényege Egy végpontról nem kell előre eldönteni,

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

MWS-3.5_E1 pont-pont adatátviteli mikrohullámú berendezés

MWS-3.5_E1 pont-pont adatátviteli mikrohullámú berendezés MWS-3.5_E1 pont-pont adatátviteli mikrohullámú berendezés A berendezés felépítése A rádiórelé berendezés osztott kivitelű: egy beltéri KF Modem egységből és egy kültéri RF konténerből áll, melyeket egy

Részletesebben

A UPC MAGYARORSZÁG KFT. NAGYKERESKEDELMI INFRASTRUKTÚRA ÉS SZÉLESSÁVÚ HOZZÁFÉRÉSRE VONATKOZÓ REFERENCIA AJÁNLATA

A UPC MAGYARORSZÁG KFT. NAGYKERESKEDELMI INFRASTRUKTÚRA ÉS SZÉLESSÁVÚ HOZZÁFÉRÉSRE VONATKOZÓ REFERENCIA AJÁNLATA Törzsszöveg A UPC MAGYARORSZÁG KFT. NAGYKERESKEDELMI INFRASTRUKTÚRA ÉS SZÉLESSÁVÚ HOZZÁFÉRÉSRE VONATKOZÓ REFERENCIA AJÁNLATA ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉSI SZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE Érvényes: A UPCRUO-t jóváhagyó

Részletesebben

Szélessávú kényszerpálya. Budapest, 2015.05.19-20.

Szélessávú kényszerpálya. Budapest, 2015.05.19-20. Szélessávú kényszerpálya Budapest, tartalomjegyzék Az elmúlt 15 év és a jelen Iparági változások, az átalakulás rendszertechnikai összefoglalása Történeti áttekintés: analóg fővonal, ISDN, ADSL, ADSL2,

Részletesebben

A UPC MAGYARORSZÁG KFT. HELYI HUROK ÁTENGEDÉSÉRE ÉS HELYI BITFOLYAM HOZZÁFÉRÉSRE VONATKOZÓ REFERENCIA AJÁNLATA

A UPC MAGYARORSZÁG KFT. HELYI HUROK ÁTENGEDÉSÉRE ÉS HELYI BITFOLYAM HOZZÁFÉRÉSRE VONATKOZÓ REFERENCIA AJÁNLATA Törzsszöveg A UPC MAGYARORSZÁG KFT. (A MONOR TELEFON TÁRSASÁG TÁVKÖZLÉSI SZOLGÁLTATÓ KFT. JOGUTÓDJA) HELYI HUROK ÁTENGEDÉSÉRE ÉS HELYI BITFOLYAM HOZZÁFÉRÉSRE VONATKOZÓ REFERENCIA AJÁNLATA ELEKTRONIKUS

Részletesebben

FTTx megoldások válasz a digitális magyarország kihívásra. Sobják Vilmos - MT Vágó István - MT. Budapest, 2015. 03. 17.

FTTx megoldások válasz a digitális magyarország kihívásra. Sobják Vilmos - MT Vágó István - MT. Budapest, 2015. 03. 17. FTTx megoldások válasz a digitális magyarország kihívásra Sobják Vilmos - MT Vágó István - MT Budapest, 2015. 03. 17. Fényvezető szállal a kabinetig- FTTC Központ Szolgáltatási terület ONU xdsl NT FTTN(ode)

Részletesebben

NeXspan IP ALKÖZPONT VÁLLALATOKNAK, CÉGEKNEK ÉS INTÉZMÉNYEKNEK

NeXspan IP ALKÖZPONT VÁLLALATOKNAK, CÉGEKNEK ÉS INTÉZMÉNYEKNEK AASTRA-MATRA GYÁRTÁSÚ NeXspan IP ALKÖZPONT VÁLLALATOKNAK, CÉGEKNEK ÉS INTÉZMÉNYEKNEK Az IP alközpontok a telefonszámla csökkentésén kívül új lehetőségeket nyitnak meg a gazdálkodásban, szervezésben, amellyel

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Műszaki menedzser alapszak (BSc) A MOBIL TECHNOLÓGIÁK FEJLŐDÉSE A technológiák lényeges tulajdonságai, paraméterei INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE Szélessávú

Részletesebben

Új generációs GSM-R vasútüzemi kommunikáció

Új generációs GSM-R vasútüzemi kommunikáció Új generációs GSM-R vasútüzemi kommunikáció A fejlődés TDM-től a SIP infrastrukturáig Alexander Hil File: Next generation operational communication_hu.pptx Author: FRQ Page: 1 Termék Portfólio Fixed terminal

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Optikai hozzáférési hálózatok

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Optikai hozzáférési hálózatok Távközlő hálózatok és szolgáltatások Optikai hozzáférési hálózatok Németh Krisztián BME TMIT 2016. ápr. 4. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő, kábel-tv és optikai hálózatokon

Részletesebben

CROCODILE 2.0_HU projekt

CROCODILE 2.0_HU projekt CROCODILE 2.0_HU projekt Cooperation of Road Operators for COnsistent and Dynamic Information LEvels Rónai Gergely osztályvezető Csillik Ádám fejlesztési mérnök ITS Hungary évzáró rendezvény- 2017. december

Részletesebben

A UPC MAGYARORSZÁG KFT. NAGYKERESKEDELMI INFRASTRUKTÚRA ÉS SZÉLESSÁVÚ HOZZÁFÉRÉSRE VONATKOZÓ REFERENCIA AJÁNLATA

A UPC MAGYARORSZÁG KFT. NAGYKERESKEDELMI INFRASTRUKTÚRA ÉS SZÉLESSÁVÚ HOZZÁFÉRÉSRE VONATKOZÓ REFERENCIA AJÁNLATA A UPC MAGYARORSZÁG KFT. NAGYKERESKEDELMI INFRASTRUKTÚRA ÉS SZÉLESSÁVÚ HOZZÁFÉRÉSRE VONATKOZÓ REFERENCIA AJÁNLATA ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉSI SZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE Érvényes: A UPCRUO-t jóváhagyó Elnök által

Részletesebben

A hálózattervezés alapvető ismeretei

A hálózattervezés alapvető ismeretei A hálózattervezés alapvető ismeretei Infokommunikációs hálózatok tervezése és üzemeltetése 2011 2011 Sipos Attila ügyvivő szakértő BME Híradástechnikai Tanszék siposa@hit.bme.hu A terv általános meghatározásai

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Műszaki menedzser alapszak (BSc) INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE Szélessávú kommunikáció (Hozzáférési technológiák IP hálózatokban) Dr. Babarczi Péter

Részletesebben

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Az építmény címe: Debrecen, Kassai u. 46. 1 O l d a l Műszaki leírás Tervezői Nyilatkozat Tűzvédelemi

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. Miért építünk hálózatot? Információ csere lehetősége Központosított

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2014. szept. 30. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben