Bevezet. Adat és információ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bevezet. Adat és információ"

Átírás

1 Adat és információ Bevezet Egész életünk a másokkal való kommunikáció, vagyis az ismeretek cseréje határozza meg. Az adat és az információ fogalmak az ismeret rokonai. Az adatkezelés és adatfeldolgozás szolgáltatás. Ezt a szolgálatot a szakemberek csak úgy tudják mindenki megelégedésére ellátni, ha az ismeretet nem a számítógép, hanem az ember oldaláról nézik. Az adat szó a latin datum szóból ered, jelentése adomány, ajándék, egyébként adottat jelent, többes számban data vagyis adottak, az adott dolgok. Az IBM adatfeldolgozási szótárában: Az adat tények, fogalmak olyan formalizált reprezentációja (megjelenítése), amely alkalmas az emberi vagy automatikus eszközök által történ kommunikációra, értelmezésre vagy feldolgozásra.

2 Az adatbázis lényege Állománykezelk Az ismeretkezelés egyik lehetsége, hogy adatállományokat hozunk létre. Az állomány megjelölés azt mutatja, hogy nem egyedi dolgokról, hanem egymással valamilyen szempontból összetartozó ismeretek együttesérl van szó. Az adat jelz az ismeretkezelés módjára utal, és megkülönbözteti az ilyen állományokat a program-, rendszer-, szöveg-, képállományoktól. állománykezelk (file management system) rendszerek, amelyek az állományok egymástól független kezelésére használatosak. A felhasználói program tartalmazza az adatok szerkezetének a leírását. Ha például új mezt szúrunk be egy állományba, minden felhasználói programot módosítanunk kell, mely az illet állománnyal dolgozik.

3 Program 1 Adat leírás Program 2 Adat leírás Program 3 Adat leírás Állomány 1 Állomány 2 Állomány 3 Ismétld adatok ábra: Hagyományos állománykezelés

4 példa: Lássunk egy rosszul szerkesztett állományt: Cím Név Szín Típus Férhely Farkas utca Mária fehér Opel Astra ötszemélyes Kertész utca Tamás fehér Opel Astra ötszemélyes Farkas utca Mária piros VW Polo négyszemélyes Kertész utca Tamás zöld VW Polo négyszemélyes ismeret ismétlés (redundancia): feleslegesen fogyasztja a tárolót adatbeviteli, -módosítási és -törlési erforrás-pazarlással jár inkonzistencia lép fel. Ha Mária lakóhelyére vagyunk kíváncsiak, miért kellene átböngésszük a kocsijait is?

5 A kocsi ismeretek ésszer elrendezése: Tulajdonos Név Cím Mária Farkas utca Tamás Kertész utca Kocsi Típus Szín Név Opel Astra fehér Mária Opel Astra fehér Tamás VW Polo piros Mária VW Polo zöld Tamás Kocsitípus Típus Férhely Opel Astra 5 személy VW Polo 4 személy Kapcsolatok: Tulajdonos Kocsi a Név-en keresztül Kocsitípus Kocsi a Típuson át Els ránézésre bonyolultabb, de nincs redundancia, inkonzisztencia.

6 az állománykezelk esetén több állományt tervezünk és az azokban tárolt ismereteket egy programmal kezeljük. Azonban az állományközti összefüggéseket nem tudjuk elre meghatározni. Ezekre a viszonyokra a programjainkban nem tudunk hivatkozni. az adatbázisszer adatkezelésben az állományok közötti általános logikai összefüggések absztrakt képét elre meg kell határoznunk. Ezek után a konkrét ismereteket az elbbi képnek megfelelen kell kezelnünk. az adatbázis-kezel rendszer (ABKR) ezt nemcsak lehetvé teszi, hanem ki is kényszeríti. A programozó nem a saját ízlése szerint, hanem az elre megadott (pl: Kocsitípus Kocsi) viszonynak megfelelen kell kezelje az ismereteket.

7 Adatbázis értelmezése Adatbázis: adatok gyjteménye (összessége), melyek egy szervezet/cég tevékenységére vonatkoznak. példa:egy egyetem tevékenységét tároló adatbázis Egyedek: diákok, karok, eladások, termek, tanárok stb.; Kapcsolatok az egyedek között: melyik diák milyen eladást választ; egy karon tartott eladások; melyik tanár milyen eladást tart; termek használata. példa:egy kereskedelmi cég adatait tároljó adatbázis Egyedek: szállítók, árucsoportok, áruk, vevk, rendelések; Kapcsolatok egyedek között: mely szállító milyen árukat ajánl, egy áru melyik árucsoporthoz tartozik, egy vev rendelései, egy rendelés összes áruja stb.

8 Adatbázis-kezel rendszer értelmezése Adatbázis-kezel rendszer (ABKR): egy programrendszer (soft), melyet arra terveztek, hogy nagy mennyiség adatot tudjon tárolni és használni. Egy ABKR által használt technikák: programozási nyelvek (objektum-orientáltságot is) operációs rendszerek konkurens programozás adatstruktúrák algoritmusok párhuzamos és osztott rendszerek felhasználói felületek, mesterséges intelligencia statisztika.

9 E kurzus célja válaszolni a következ kérdésekre: Hogyan tud a felhasználó leírni egy létez szervezetet/céget az ABKRben tárolt adatok segítségével? Hogyan szervezze az adatokat? Hogyan tud a felhasználó válaszolni a kérdésekre a céggel kapcsolatban, felhasználva az adatbázisban tárolt adatokat? Hogyan tud az ABKR több felhasználóval egyidejleg dolgozni? Hogyan védi az adatokat esetleges rendszerhibák esetén? Hogyan tárolja az ABKR a nagy mennyiség adatokat. Hogyan tud hatékonyan válaszolni a lekérdezésekre? Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk az ABKR t használni meg kell értsük, hogyan dolgozik.

10 ABKR versus Állománykezel rendszer: Cég adatelemei: részlegek, alkalmazottak, termékek, eladási szerzdések, anyagbeszerzés, termelési folyamat, bankügyletek, könyvelés stb. Konkurensen több felhasználó kell hozzáférjen. Nem minden felhasználó láthat minden adatot (pl. fizetés, könyvelés). lekérdezésekre gyorsan kell válaszolni. A különböz felhasználók által végzett változtatásokat az adatokon mindenhonnan látni kell.

11 Operációs rendszer által nyújtott file-kezelés segítségével problémák (saját magunknak kell elboldogulni): az állományok kb. 500 GB-ot foglalnak. háttértárolón kell tároljuk a rengeteg adatot és azt a részét behozni a memóriába, amelyre épp szükség van; operációs rendszer csak jelszó segítségével tud valamennyi védelmet nyújtani, de ez nem megfelel, mikor különböz felhasználók az adatok különböz részeihez férhetnek hozzá; speciális programokat kell írjunk, hogy minden lehetséges lekérdezésre választ adjunk. Ezek elég összetettek, mert nagy mennyiség adatot kell végigjárjanak; meg kell védjük az adatokat a helytelen változtatásoktól (többen férnek hozzá, rendszerhiba). Így még komplexebbek lesznek a programjaink; rendszerhiba után az adatbázis egy helyes állapotát kell visszaállítani; ez a mi feladatunk.

12 Adatbázisok ANSI/SPARC architekturája Az adatbázisszer ismeretkezelésben megkülönböztetjük az adatbázis általános elvi felépítését (absztrakt kép) és az abban rzött aktuális ismereteket (konkrét tartalom). Az adatbázis általános struktúráját adatmodellnek nevezzük. A számítógép, amely bitekkel dolgozik és a felhasználó, aki egyedtípusokkal dolgozik (Személyek, Bankszámlák, Kocsik stb.) között több elvonatkoztatási szint lehetséges. Egy elfogadott nézpont az ANSI/SPARC architektúra, mely 3 szintet különböztet meg: fogalmi, bels és küls szint.

13 1-es felhasználó csoport: Nézet 1 2-es felhasználó csoport: Nézet 2 Fogalmi adatbázis Fizikai adatbázis n. felhasználó csoport: Nézet n ábra: ANSI/SPARC architektúra

14 Adatbázis tervezés esetén a fogalmi szintet (angolul: conceptual level) kell elször megterveznünk. Ezen a szinten egy alkalmazási környezet valamennyi ismeretét és azok valamennyi összefüggését egyetlen közös adatmodellben kell leírnunk. Ez a reprezentáció független az adatbázis-kezel rendszer típusától és az a mögött álló filozófiától. Általában az egyed/kapcsolat adatmodellt használják a fogalmi szint megtervezésére. Példa: egy kereskedelmi vagy termelési cégnek akarjuk az adatfeldolgozását számítógépen megvalósítani, elször meg kell tervezzük a cég összes adatának és az azok közötti kapcsolatokat tükröz általános, közös adatmodellt.

15 A bels szint a fizikai adatbázisra hivatkozik. a fizikai adatázist az állományok összessége és a hozzájuk tartozó indexállományok alkotják. az adatok a fogalmi szinten megadott szerkezet szerint állományokban vannak tárolva az indexállományok az adatokhoz való hatékony hozzáférést segítik. a fizikai adatbázis a háttértárolón van. egy ABKR több fizikai adatbázist is képes kezelni.

16 A harmadik a küls szint (angolul: external level). Minden fogalmi szint adatbázisnak több felhasználója van. Az egyes felhasználók az adatbázis különböz részleteiben érdekeltek. A küls jelzt az indokolja, hogy a felhasználók egyike sem tudja, hogy belül a számítógépen milyen az adatok szerkezete. Az adatmodellnek a felhasználó által kezelésre kiválasztott részét nézetnek (angolul: view) nevezzük. A nézetnek levezethetnek kell lennie a fogalmi szinten megtervezett adatmodellbl. A nézetek fontosak az adatvédelem szempontjából, egy bizonyos felhasználócsoportnak csak bizonyos nézetekre van joga.

17 példa: a fogalmi, fizikai és küls szint közötti különbségre, a tömböket a programozásból: fogalmi szinten a tömböt leírhatjuk: integer array A[1..n,1..m] fizikai szinten a sort úgy látjuk, mint egymás utáni memória lokációkat a következ szabály szerint: A[i, j] az a 0 +4[m(i-1)+j 1]; egy nézete az A tömbnek az f(i) függvény, amely az A[i, j] elemek összege j=1-tl m-ig. Így nem a sorokat látjuk, hanem csak a sorok összegét.

18 példa: Egy repültársaság adatbázisa alkalmazottakra vonatkozó ismereteket (melyik pilóta milyen képesítéssel rendelkezik, mennyi a fizetése stb.), repülterekre vonatkozó ismereteket, repülgépeket (minden repül esetén a típusát, állapotát stb.), járatok repüljegyek példa nézetre a repüljegyek eladása felhasználó csoport csak a járatokra, helyekre, jegyekre vonatkozó ismeretekhez kell hozzáférnie. az irányítótoronynak más ismeretekre van szüksége, ez már egy más nézet. a repülket karbantartó felhasználó csoport a repülk technikai jellemvonásaira, repülkön végzett javításokra kíváncsi, ezekre az információkra a repüljegyek eladása felhasználó csoportnak nincs joga

19 A szintek megfeleltetése, modellek, sémák A fogalmi, fizikai és küls szintek között az ABKR teremt kapcsolatot. Amikor a felhasználó megadja az igényét (küls szint), azt az adatbázis-kezel rendszer leképezi az általános képre (fogalmi szint), hogy megvizsgálja a kérdés teljesíthetségét és behatárolja az adatbázis érintett részeit. Amikor pedig tényleges kezelésre kerül sor, akkor az adatmodell vonatkozó elemeit leképezi a tárolási szerkezetre elször megtervezzük az adatbázist feltöltjük adatokkal majd lekérjük a tárolt adatokat (lekérdezzük)

20 az adatbázisban tárolt adatok állandóan változnak az adatbázis terve viszont változatlan marad, amíg az adatbázis létezik. Az adatbázis tervében le kell írnunk: a használt egyedek típusát, ezen egyedek közötti kapcsolatokat. A tervet az adatbázisok esetében sémának fogjuk nevezni. fogalmi sémát használunk a fogalmi adatbázis tervének, fizikai adatbázis tervét fizikai sémának nevezzük. a küls szinten több alsémát is értelmezünk a különböz felhasználó csoportoknak.

21 Példa: Az A tömb fizikai sémája az, hogy a tömb az a 0 memórialokációtól kezdden van tárolva és A[i, j] az a 0 +4[m(i-1)+j-1] cím memória lokációban van. A fogalmi séma az integer array A[1..n,1..m], vagyis, hogy A egy egész elemekbl álló tömb, melynek n sora és m oszlopa van. Egy alséma az f függvény értelmezése: m = j= 1 f ( i) A[ i, j]

22 Adatfüggetlenség fizikai adatfüggetlenség a fizikai séma megváltoztatható anélkül, hogy meg kellene változtatni a fogalmi sémát vagy újraértelmezni az alsémákat a fizikai adatbázis megváltoztatása növelheti a felhasználó programok hatékonyságát, de nincs szükség változtatásra a programokban példa: fizikai adatfüggetlenség, ha a tömb ábrázolását a memóriában megváltoztatjuk, mondjuk a sor szerinti ábrázolásból az oszlop szerinti ábrázolásba logikai adatfüggetlenség a nézetek és a fogalmi szint közötti adatfüggetlenség. ha a fogalmi szinten történ változtatás nem hat ki a kezelprogramokra. újabb információkkal kell bvíteni. információk törlése, maga után vonhatja a programok változtatását, ha a törölt információ jelen van valamely nézetben.

23 ANSI/SPARC architektúra a funkcionalitás szempontjából négyszögek - feldolgozási funkciókat jelölnek hatszögek - adminisztrációs szerepet nyílak jelölik az adatok és parancsok áramlását, a rajtuk lev I alakú vonalak pedig az interfészeket. Adatszótár/katalógus (háromszögként), amely egy metaadat. tartalmazza a séma és a leképezés definícióját. használati statisztikákat, hozzáférést vezérl információkat. Adminisztrátori szerepek cég adminisztrátor applikáció adminisztrátor adatbázis adminisztrátor

24 cég adminisztrátor- a fogalmi séma definíciója. applikáció adminisztrátor felels a küls sémáknak az elkészítéséért az alkalmazások, az applikáció programozó számára. adatbázis adminisztrátor feladatai: fizikai séma tervezése: táblák szerkezete, táblák közötti kapcsolatok, táblák tárolásának részletei, indexállományok tervezése, azok típusának a meghatározása. biztonság és hozzáférési jogok meghatározása adatok elérhetsége, helyreállítás hiba esetén, az ABKR ad erre függvényeket bizonyos idintervallumokban másolatokat készítsen az adatokról.

25 applikáció (alkalmazás) programozó rendszer programozó alkalmi felhasználók idnként hozzáférnek az adatbázishoz, hogy visszakeressenek információkat és valószínleg, adatkezelési mveleket is végeznek. Ezeknek a felhasználóknak segítségül szolgálnak a küls séma definíciók, illetve a könnyen használható lekérdez nyelvek. vég felhasználóknak általában nincs adatbázis ismeretük és az információkhoz az adatbázis applikációkon keresztül férnek hozzá.

26 Cég adminisztrátor Adatbázis adminisztrátor Fogalmi adatbázis séma processzor Applikáció rendszer adminisztrátor Bels adatbázis séma processzor Küls adatbázis séma processzor Bels tárolás/bels adatbázis átalakítás Bels adatbázis/ fogalmi átalakítás Fogalmi/ küls adatbázis átalakítás Bels adatbázis applikáció program Küls adatbázis applikáció program Applikáció/ Rendszer programozó Applikáció programozó

27 Az ABKR-ek elnyei Adatfüggetlenség a felhasználói programok függetlenek az adatok ábrázolásától és tárolásától. Az ABKR egy absztrakt nézetet (képet) ad az adatokról. Hatékony hozzáférés az adatokhoz az ABKR-ek komplex technikákat használnak ennek érdekében. Adatok helyességére vonatkozó megszorítások és biztonság Például mieltt egy új alkalmazott fizetését vezeti be, ellenrzi, hogy befér-e még a költségvetésbe. Az ABKR minden felhasználó minden hozzáférése esetén ellenrzi a felhasználó jogait a kért adatokra. Adminisztráció szükség van egy központosított adminisztrációra, egy-két emberre, aki profi és átlátja az egész rendszert. Konkurens hozzáférés és visszaállítás hiba esetén Megrövidül az alkalmazás elkészítésének ideje (report writer, lekérdezés optimalizáló, interface generáló).

28 Relációs ABKR-ekkel felmerül problémák: A napjainkban legelterjedtebb relációs ABKR-ek nem tudnak komplex adatokkal dolgozni, amelyek szükségesek például mérnöki alkalmazások (CAD/CAM rendszerek), földrajzi alkalmazások stb. Az objektumorientált, illetve az objektumrelációs adatmodell a megoldás ezen alkalmazások esetében Az ABKR-ek általában nagyon drágák, kicsi cégek nem tudják megvásárolni. Az ABKR-ek programozása nehézkes és a beállításai nagyon komplexek.

29 Adatbázis-kezel rendszerek képességei Tulajdonságok amelyek megkülönböztetik más programrendszerektl: Azon képessége, hogy állandóan létez adatokat tud kezelni. Azon képessége, hogy hatékonyan tud kezelni nagyon nagy mennyiség adatot. (ellentétben az állománykezel rendszerekkel) További tulajdonságok: Egy adatmodellre épül, melynek segítségével a felhasználó megtervezheti az adatbázist, ugyanakkor segít a felhasználónak abban, hogy az adatot ne csak bitek sorozataként lássa, hanem érthetbb formában. Magas szint programozási nyelvekkel rendelkezik az adatok szerkezetének a leírására, adatkezelésre és lekérdezésre. Egyidejleg több felhasználó között megosztja az adatbázist, ellenrzi a hozzáférési jogokat. Rendszerhibák esetén képes egy helyes adatbázist visszaállítani.

30 Adatbázisok nyelvei a programozási nyelvekben az adatok leírása és az utasítások a programon belül ugyanabban a nyelvben történik az adatbázisok világában szétválasztják az adatbázis leírását annak különböz funkciójának a programozásától különbség a következ: míg egy mindennapi programban az adat is csak addig létezik, amíg a program fut, az adatbázis rendszerekben az adat állandóan létezik, egyszer lehet deklarálni és azontúl mindig létezik. a munka is megvan osztva speciális adatbázis nyelvek és egy gazda nyelv között.

31 Adatleíró nyelvek (Data Definition Language) nem procedurális, egy jelölés az egyedek és a köztük lév kapcsolatok leírására az illet adatmodellen belül. példa: Relációs adatmodell esetén az SQL nyelv adatleíró nyelve: CREATE TABLE Csoportok ( CsopKod CHAR(3) PRIMARY KEY, Evfolyam INT, SzakKod CHAR(3) ); CREATE TABLE Diákok ( BeiktatásiSzám INT PRIMARY KEY, Név VARCHAR(50), Cím VARCHAR(100), SzületésiDatum DATE, CsopKod CHAR(3) REFERENCES Csoportok (CsopKod), Átlag REAL ); CREATE INDEX CsopIndexDiák ON Diákok (CsopKod);

32 Alséma adatleíró nyelv hasonló az adatleíró nyelvhez. példa: Nézetek leírása SQL nyelvben: CREATE VIEW MagyarDiákok AS (SELECT Nev, CsopKod FROM Diákok WHERE CsopKod IN ( SELECT CsopKod FROM Csoportok WHERE SzakKod = IM OR SzakKod = MM OR SzakKod = MIM ) ) A nézetek értelmezése is bekerül az adatbázis sémába.

33 Adatkezel nyelvek (Data Manipulation Language) Mveletek az adatbázisban tárolt adatokkal: Olvasd ki az adatbázisból az 531 -es csoport diákjait. SELECT Név FROM Diákok WHERE CsopKod = 531 Módosítsd 'Szabó János'címét 'Kolozsvár, Bolyai utca 2'-re. UPDATE Diákok SET Cím = Kolozsvár, Bolyai utca 2 WHERE Név = Szabó János Számítsd ki a harmadéves informatikusok átlagát. SELECT AVG(Átlag) FROM Diákok WHERE CsopKod IN (SELECT CsopKod FROM Csoportok WHERE (SzakKod = IM OR SzakKod = IR OR SzakKod = IE ) AND Evfolyam = 3)

34 Vezess fel új diákot az 511-es csoportba, neve: 'Kovács István', címe: 'Marosvásárhely, Petfi utca 3', beiktatási száma: 56431, születési dátuma: 1982-dec-10. INSERT INTO Diákok VALUES (56431, Kovács István, 'Marosvásárhely, Petfi utca 3', 1982-DEC-10, 511, 8.6) gazda nyelv - komplexebb feladatok is meg kell oldani, ezért szükség van egy programozási nyelvre (lehet C, Delphi, MS Visual Basic, Java, VB.NET, C#, COBOL, stb ).

35 a gazda nyelvbl meghívhatók az adatkezel nyelv mveletei; Public Function ListBetu(ByVal segybetu As String, ByRef ierror As Integer) As ADODB.Recordset Dim ssql As String Dim rsaruk As ADODB.Recordset ssql = "Select AruKod, Nev from Aruk where Nev LIKE '" & segybetu & "%'" If GetReadOnlyRecordset(sSQL, rsaruk) Then Else End If Set ListBetu = rsaruk ierror = 0 ierror = igetrecseterror Set ListBetu = Nothing End Function

36 adatbázis szintjén írhatunk tárolt eljárasokat, melyek feladata több adatkezel mvelet végrehajtása. procedure SzallithatoAru( pdatum IN DATE, eredmeny out ret_cursor) IS MyCursor ret_cursor; varukod number(10); vr_szmenny float; vmennyrakt float; tovabb boolean; Begin open MyCursor for select arukod, sum(rendmenny - szallmenny) as rendminusszal from tartalmaz where szallitasidatum <= pdatum and rendmenny > szallmenny group by arukod; tovabb:=true; fetch MyCursor into varukod, vr_szmenny; while NOT MyCursor%notfound loop VMennyRakt:=0;

37 select MennyRakt into vmennyrakt from Aruk where AruKod = varukod; IF VMennyRakt > 0 THEN IF VMennyRakt > vr_szmenny THEN INSERT INTO SzallithatoAru_temp VALUES (varukod, vr_szmenny); ELSE INSERT INTO SzallithatoAru_temp VALUES (varukod, VMennyRakt); END IF; END IF; fetch MyCursor into varukod, vr_szmenny; end loop; close MyCursor; open eredmeny for select * from SzallithatoAru_temp; delete from SzallithatoAru_temp; end SzallithatoAru;

38 Felhasználói lekérdezés Alkalmazói program Adatbázis séma módosítás! "# ábra: Az ABKR felépítése

39 Adatbázis-kezel rendszerek fbb részei adatleíró nyelv kompilátor: beolvassa az adatbázis sémáját, elemzi, ha helyes, elkészíti az adatbázist leíró táblázatokat. lekérdez nyelv processzor: elemzi a felhasználói lekérdezést és az alkalmazói programot. Az feladata ezen kérések optimalizálása is. adatbázis-kezel fogalmi szinten kezeli a parancsokat és átalakítja fizikai szint parancsokká. adatbázis-kezel átalakítja a kapott parancsokat állományokon való mveletekké, és ezeket átadja az állománykezelnek. az állománykezel lehet az operációs rendszer standard állománykezelje, vagy az ABKR saját állománykezelje.

40 Hogyan valósítják meg az indexeket adatstruktúra az indexállományok készítésénél a B-fa, ahol a B a kiegyensúlyozottságra utal (Balanced kiegyensúlyozott). B-fa a kiegyensúlyozott bináris keresfa általánosítása. Míg a bináris fa csomópontjának csak legfeljebb 2 gyermeke lehet, a B-fa csomópontjainak sok gyermeke is lehet. a B-fákat a lemezen tárolja a rendszer és nem a memóriában, ezeket úgy tervezik, hogy egy csomópont egy teljes lemezblokkot elfoglaljon. a legtöbb rendszer 4096 bájt méret blokkot használ, ezért a B-fa egy csomópontjában több száz gyermekre mutató pointer is lehet. Így a B-fában való keresés ritkán mélyebb három szintnél. a lemezmveletek költsége általában arányos az elért lemezblokkok számával. a B-fában való keresés, amelyik legtöbbször csak három lemezblokk elérését igényli, sokkal hatékonyabb, mint amilyen a bináris fában való keresés.

Mveletek a relációs modellben. A felhasználónak szinte állandó jelleggel szüksége van az adatbázisban eltárolt adatok egy részére.

Mveletek a relációs modellben. A felhasználónak szinte állandó jelleggel szüksége van az adatbázisban eltárolt adatok egy részére. Mveletek a relációs modellben A felhasználónak szinte állandó jelleggel szüksége van az adatbázisban eltárolt adatok egy részére. Megfogalmaz egy kérést, amelyben leírja, milyen adatokra van szüksége,

Részletesebben

SQL ALAPOK. Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai

SQL ALAPOK. Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai SQL ALAPOK Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai BEVEZETÉS SQL: Structured Query Language Strukturált Lekérdező Nyelv Szabvány határozza meg, azonban számos nyelvjárása létezik

Részletesebben

Adatbázisok. 8. gyakorlat. SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE), SELECT október október 26. Adatbázisok 1 / 17

Adatbázisok. 8. gyakorlat. SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE), SELECT október október 26. Adatbázisok 1 / 17 Adatbázisok 8. gyakorlat SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE), SELECT 2015. október 26. 2015. október 26. Adatbázisok 1 / 17 SQL nyelv Structured Query Language Struktúrált lekérdez

Részletesebben

Adatbázisok I. Jánosi-Rancz Katalin Tünde tsuto@ms.sapientia.ro 327A 1-1

Adatbázisok I. Jánosi-Rancz Katalin Tünde tsuto@ms.sapientia.ro 327A 1-1 Adatbázisok I. 1 Jánosi-Rancz Katalin Tünde tsuto@ms.sapientia.ro 327A 1-1 1-2 Ajánlott irodalom C. J. Date - An introduction to Database System (6) Békési-Geda-Holovács-Perge : Adatbázis-kezelés, EKF

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 2. Ea: Gyakorló környezet

Adatbázis Rendszerek II. 2. Ea: Gyakorló környezet Adatbázis Rendszerek II. 2. Ea: Gyakorló környezet 26/1 B IT v: 2018.02.21 MAN Gyakorló környezet apex.oracle.com/en/ 26/2 A regisztrációs folyamat 26/3 26/4 26/5 26/6 26/7 26/8 26/9 26/10 26/11 Feladatok

Részletesebben

8. Gyakorlat SQL. DDL (Data Definition Language) adatdefiníciós nyelv utasításai:

8. Gyakorlat SQL. DDL (Data Definition Language) adatdefiníciós nyelv utasításai: 8. Gyakorlat SQL SQL: Structured Query Language; a relációs adatbáziskezelők szabványos, strukturált lekérdező nyelve SQL szabványok: SQL86, SQL89, SQL92, SQL99, SQL3 Az SQL utasításokat mindig pontosvessző

Részletesebben

Relációsémák létrehozása SQL nyelvben

Relációsémák létrehozása SQL nyelvben Relációsémák létrehozása SQL nyelvben SQL (Structured Query Language) lekérdezés módosítás relációséma leírására alkalmas utasítások: attribútumnevek, attribútumok adattípusa megszorításokat is megadhatunk,

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 2. Gyakorló környezet

Adatbázis Rendszerek II. 2. Gyakorló környezet Adatbázis Rendszerek II. 2. Gyakorló környezet 37/1 B IT v: 2017.02.11 MAN Gyakorló környezet Géptermek 37/2 Jelszó váltás 1 2 3 4 37/3 Gyakorló környezet II. apex.oracle.com/en/ 37/4 A regisztrációs folyamat

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu Számonkérés 2 Papíros (90 perces) zh az utolsó gyakorlaton. Segédanyag nem használható Tematika 1. félév 3 Óra Dátum Gyakorlat 1. 2010.09.28.

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Adatbázis-kezelő rendszerek

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Adatbázis-kezelő rendszerek ADATBÁZIS-KEZELÉS Adatbázis-kezelő rendszerek Adat (Data) Észlelhető, felfogható ismeret Jelsorozat Tény, közlés Valakinek vagy valaminek a jellemzője Adatbázis (Data Base, DB) Hosszú ideig évekig meglévő

Részletesebben

A relációs adatmodell

A relációs adatmodell A relációs adatmodell E. Codd vezette be: 1970 A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks. Communications of ACM, 13(6). 377-387. 1982 Relational Databases: A Practical Foundation for Productivity.

Részletesebben

Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések

Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések Adatbázis kezelés Delphiben. SQL lekérdezések Structured Query Language adatbázisok kezelésére szolgáló lekérdező nyelv Szabályok: Utasítások tetszés szerint tördelhetők Utasítások végét pontosvessző zárja

Részletesebben

Az adatok a vállalat kulcsfontosságú erőforrásai. Az információs rendszer adatai kezelésének két alapvető változata:

Az adatok a vállalat kulcsfontosságú erőforrásai. Az információs rendszer adatai kezelésének két alapvető változata: ADATSZERVEZÉS Az adatok a vállalat kulcsfontosságú erőforrásai. Az információs rendszer adatai kezelésének két alapvető változata: fájlrendszerek (a konvencionális módszer) és adatbázis rendszerek (a haladóbb

Részletesebben

Java és web programozás

Java és web programozás Budapesti M szaki Egyetem 2013. november 20. 10. El adás SQLite SQLite: Adatbázis kezel rendszer SQL standardokat nagyrészt követi Nagyon elterjedt, pl böngész kben is használt Nehéz olyan programnyelvet

Részletesebben

Adatbázis, adatbázis-kezelő

Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázisok I. rész Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázis: Nagy adathalmaz Közvetlenül elérhető háttértárolón (pl. merevlemez) Jól szervezett Osztott Adatbázis-kezelő szoftver hozzáadás, lekérdezés, módosítás,

Részletesebben

BEVEZETÉS Az objektum fogalma

BEVEZETÉS Az objektum fogalma BEVEZETÉS Az objektum fogalma Program (1) Adat (2) Objektum Kiadványszerkesztés Word Táblázatkezelés Excel CAD AutoCad Adatbáziskezelés Access 1 Program (1) Adat (2) Objektum Adatmodell (2) A valós világ

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS FÉLÉVES FELADAT

ADATBÁZIS-KEZELÉS FÉLÉVES FELADAT ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai Kar Nappali Tagozat ADATBÁZIS-KEZELÉS FÉLÉVES FELADAT NÉV: MÁK VIRÁG NEPTUN KÓD: A DOLGOZAT CÍME: Jani bácsi székadatbázisa Beadási határidő: 14. oktatási hét

Részletesebben

Adatbázisok elmélete

Adatbázisok elmélete Adatbázisok elmélete Adatbáziskezelés, bevezető Katona Gyula Y. Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Katona Gyula Y. (BME SZIT) Adatbázisok elmélete

Részletesebben

ADATBÁZIS RENDSZEREK I BEADANDÓ

ADATBÁZIS RENDSZEREK I BEADANDÓ ADATBÁZIS RENDSZEREK I BEADANDÓ n é v : H u zynets Erik n e p t un: BJ8BDJ t a n k ö r: G2-BGI G y a k. v ezető: Smid László G y a k. időpontja: Szerda 16-18 Feladat megfogalmazása Beadandóm főként számítógépes

Részletesebben

Kilencedik témakör: Lazarus-Firebird. Készítette: Dr. Kotsis Domokos

Kilencedik témakör: Lazarus-Firebird. Készítette: Dr. Kotsis Domokos PASzSz Kilencedik témakör: Lazarus-Firebird Készítette: Dr. Kotsis Domokos Az SQLdb fülön IBConnection Kapcsolat A Data Access fülön Az SQLdb fülön... Select 1. Az SQLQuery lezárása. (Active := false,

Részletesebben

Adatbázisok* tulajdonságai

Adatbázisok* tulajdonságai Gazdasági folyamatok térbeli elemzése 4. előadás 2010. 10. 05. Adatbázisok* tulajdonságai Rendezett, logikailag összefüggő és meghatározott szempont szerint tárolt adatok és/vagy információk halmaza Az

Részletesebben

Programozás. Adatbázis-kezelés (alapok) Fodor Attila

Programozás. Adatbázis-kezelés (alapok) Fodor Attila Programozás Adatbázis-kezelés (alapok) Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010. április 22. Bevezetés Adatbáziskezelés

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek I. 10. SQL alapok (DML esettanulmány)

Adatbázis Rendszerek I. 10. SQL alapok (DML esettanulmány) Adatbázis Rendszerek I. 10. SQL alapok (DML esettanulmány) 23/1 B IT v: 2018.10.31 MAN DML adatokon műveletet végző utasítások DML Data Manipulation Language Rekordok (sorok) beszúrása (felvitele) Mezők

Részletesebben

Csima Judit szeptember 6.

Csima Judit szeptember 6. Adatbáziskezelés, bevezető Csima Judit BME, VIK, Számítástudományi és Információelméleti Tanszék 2017. szeptember 6. Csima Judit Adatbáziskezelés, bevezető 1 / 20 Órák, emberek heti két óra: szerda 14.15-16.00

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék 1. Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék 1. Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2 Adatbázis parancsok 2 Táblaparancsok 2 A táblázat létrehozása 2 A táblázat módosítása 3 A tábla törlése 3 Indextábla létrehozása 3

Részletesebben

Adatbáziskezelő-szerver. Relációs adatbázis-kezelők SQL. Házi feladat. Relációs adatszerkezet

Adatbáziskezelő-szerver. Relációs adatbázis-kezelők SQL. Házi feladat. Relációs adatszerkezet 1 2 Adatbáziskezelő-szerver Általában dedikált szerver Optimalizált háttértár konfiguráció Csak OS + adatbázis-kezelő szoftver Teljes memória az adatbázisoké Fő funkciók: Adatok rendezett tárolása a háttértárolón

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 8. Gyakorló környezet

Adatbázis Rendszerek II. 8. Gyakorló környezet Adatbázis Rendszerek II. 8. Gyakorló környezet 1/24 B IT v: 2017.10.26 MAN Gyakorló környezet Géptermek 193.6.5.58:8080/apex H16_neptunkód ADMIN neptunkód 2/24 Jelszó váltás 1 2 3 4 3/24 Gyakorló környezet

Részletesebben

B I T M A N B I v: T 2015.03.01 M A N

B I T M A N B I v: T 2015.03.01 M A N Adatbázis Rendszerek MSc 2. Gy: MySQL Táblák, adatok B I v: T 2015.03.01 M A N 1/41 Témakörök SQL alapok DDL utasítások DML utasítások DQL utasítások DCL utasítások 2/41 Az SQL jellemzése Az SQL a relációs

Részletesebben

BGF. 4. Mi tartozik az adatmodellek szerkezeti elemei

BGF. 4. Mi tartozik az adatmodellek szerkezeti elemei 1. Mi az elsődleges következménye a gyenge logikai redundanciának? inkonzisztencia veszélye felesleges tárfoglalás feltételes függés 2. Az olyan tulajdonság az egyeden belül, amelynek bármely előfordulása

Részletesebben

Bevezetés: az SQL-be

Bevezetés: az SQL-be Bevezetés: az SQL-be Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 2.3. Relációsémák definiálása SQL-ben, adattípusok, kulcsok megadása 02B_BevSQLsemak

Részletesebben

SQL- Utasítások csoportosítása Definíció: DDL: - objektum létrehozás CREATE - objektum megszüntetés DROP - objektum módosítás ALTER

SQL- Utasítások csoportosítása Definíció: DDL: - objektum létrehozás CREATE - objektum megszüntetés DROP - objektum módosítás ALTER Adatbázisok I SQL- Utasítások csoportosítása Definíció: DDL: - objektum létrehozás CREATE - objektum megszüntetés DROP - objektum módosítás ALTER Módosítás: DML: - rekord felvitel INSERT - rekord törlés

Részletesebben

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György Adatbázis-lekérdezés Az SQL nyelv Makány György SQL (Structured Query Language=struktúrált lekérdező nyelv): relációs adatbázisok adatainak visszakeresésére, frissítésére, kezelésére szolgáló nyelv. Születési

Részletesebben

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati személyzeti

Részletesebben

A könyv tartalomjegyzéke

A könyv tartalomjegyzéke A könyv tartalomjegyzéke Elıszó Bevezetés Adatbázis-kezelı rendszerek Adatmodellezés Alapfogalmak Egyedhalmaz, egyed Kapcsolat, kapcsolat-elıfordulás, kapcsolat típusa Tulajdonság, tulajdonságérték, értékhalmaz

Részletesebben

Adatbázis használat I. 5. gyakorlat

Adatbázis használat I. 5. gyakorlat Adatbázis használat I. 5. gyakorlat Tudnivalók Jövő hétre a normalizálást hozni vagy e- mailben beküldeni! 7. héten (= két hét múlva!) nagyzh + FF checkpoint: adattáblák feltöltése, megszorítások 2010.

Részletesebben

Adatbáziskezelı-szerver SQL. Relációs adatbázis-kezelık. Relációs adatszerkezet. Házi feladat 2012.03.05.

Adatbáziskezelı-szerver SQL. Relációs adatbázis-kezelık. Relációs adatszerkezet. Házi feladat 2012.03.05. 1 2 Adatbáziskezelı-szerver Általában dedikált szerver Optimalizált háttértár konfiguráció Csak OS + adatbázis-kezelő szoftver Teljes memória az adatbázisoké Fő funkciók: Adatok rendezett tárolása a háttértárolón

Részletesebben

Adatbázis rendszerek SQL nyomkövetés

Adatbázis rendszerek SQL nyomkövetés Adatbázis rendszerek 1. 12. SQL nyomkövetés 1/32 B ITv: MAN 2017.10.26 Nyomkövetési feladat 2/32 Gyakorló feladatok Termék-Vásárlás-Vásárló Oktató-Tantárgy-Hallgató 3/32 Gyakorló feladat: Termék-Vásárlás-Vásárló

Részletesebben

Adattípusok. Max. 2GByte

Adattípusok. Max. 2GByte Adattípusok Típus Méret Megjegyzés Konstans BIT 1 bit TRUE/FALSE SMALLINT 2 byte -123 INTEGER 4 byte -123 COUNTER 4 byte Automatikus 123 REAL 4 byte -12.34E-2 FLOAT 8 byte -12.34E-2 CURRENCY / MONEY 8

Részletesebben

Adattípusok. Max. 2GByte

Adattípusok. Max. 2GByte Adattípusok Típus Méret Megjegyzés Konstans BIT 1 bit TRUE/FALSE TINIINT 1 byte 12 SMALLINT 2 byte -123 INTEGER 4 byte -123 COUNTER 4 byte Automatikus 123 REAL 4 byte -12.34E-2 FLOAT 8 byte -12.34E-2 CURRENCY

Részletesebben

Az adatbázisrendszerek világa

Az adatbázisrendszerek világa Az adatbázisrendszerek világa Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 1.1. Az adatbázisrendszerek fejlődése 1.2. Az adatbázis-kezelő rendszerek áttekintése

Részletesebben

Adatbázisok. 2. gyakorlat SQL november november 12. Adatbázisok 1 / 31

Adatbázisok. 2. gyakorlat SQL november november 12. Adatbázisok 1 / 31 Adatbázisok 2. gyakorlat SQL 2016. november 12. 2016. november 12. Adatbázisok 1 / 31 SQL nyelv Structured Query Language Struktúrált lekérdez nyelv A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Két f

Részletesebben

SQL haladó. Külső összekapcsolások, Csoportosítás/Összesítés, Beszúrás/Törlés/Módosítás, Táblák létrehozása/kulcs megszorítások

SQL haladó. Külső összekapcsolások, Csoportosítás/Összesítés, Beszúrás/Törlés/Módosítás, Táblák létrehozása/kulcs megszorítások SQL haladó Külső összekapcsolások, Csoportosítás/Összesítés, Beszúrás/Törlés/Módosítás, Táblák létrehozása/kulcs megszorítások 1 Külső összekapcsolás Összekapcsoljuk R és S relációkat: R C S. R azon sorait,

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 5. PLSQL Csomagok 16/1B IT MAN

Adatbázis Rendszerek II. 5. PLSQL Csomagok 16/1B IT MAN Adatbázis Rendszerek II. 5. PLSQL Csomagok 16/1B IT MAN B IT v: 2016.03.03 MAN Csomagok A DBMS csomagok a PL/SQL alkalmazások fejlesztését segítik, bennük tároljuk a létrehozott programok kódjait. A specifikációs

Részletesebben

Érdekes informatika feladatok

Érdekes informatika feladatok A keres,kkel és adatbázissal ellátott lengyel honlap számos díjat kapott: Spirit of Delphi '98, Delphi Community Award, Poland on the Internet, Golden Bagel Award stb. Az itt megtalálható komponenseket

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek I. 9. SQL alapok (DDL esettanulmány)

Adatbázis Rendszerek I. 9. SQL alapok (DDL esettanulmány) Adatbázis Rendszerek I. 9. SQL alapok (DDL esettanulmány) 41/1 B IT v: 2017.10.30 MAN DDL Adatstruktúra definiáló utasítások DDL Data Definition Language Adatszerkezetek (elsősorban táblák) létrehozása,

Részletesebben

Vektoros grafikát tároló adatbázisok. Katona Endre Térképi adatbázisok diasorozata alapján

Vektoros grafikát tároló adatbázisok. Katona Endre Térképi adatbázisok diasorozata alapján Vektoros grafikát tároló adatbázisok Katona Endre Térképi adatbázisok diasorozata alapján Vektoros adatábrázolás Kép = rajzelemek sorozata, koordinátageometriai leírással. CAD rendszerekre jellemző (pl.

Részletesebben

A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Két fő csoportba sorolhatók az utasításai

A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Két fő csoportba sorolhatók az utasításai 8. gyakorlat Structured Query Language Struktúrált lekérdező nyelv A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Két fő csoportba sorolhatók az utasításai DDL (Data Definition Language) adatstruktúra definiáló

Részletesebben

9.előadás: Adatbázisok-I. dr. Hajas Csilla (ELTE IK)

9.előadás: Adatbázisok-I. dr. Hajas Csilla (ELTE IK) 9.előadás: Adatbázisok-I. dr. Hajas Csilla (ELTE IK) http://sila.hajas.elte.hu/ Adatbázis-kezelő rendszerek áttekintése, alapfogalmak Tankönyv: 1.fejezet: Az adatbázisrendszerek világa Adatbázisok-1 (Hajas

Részletesebben

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009

Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése. Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Adatbázisok elleni fenyegetések rendszerezése Fleiner Rita BMF/NIK Robothadviselés 2009 Előadás tartalma Adatbázis biztonsággal kapcsolatos fogalmak értelmezése Rendszertani alapok Rendszerezési kategóriák

Részletesebben

Tranzakciókezelés PL/SQL-ben

Tranzakciókezelés PL/SQL-ben Tranzakciókezelés PL/SQL-ben ACID tulajdonságok: Tranzakció Atomosság, Konzisztencia, Izoláció, Tartósság A tranzakció állhat: - Több DML utasításból - Egy DDL utasításból A tranzakció kezdete az első

Részletesebben

Java és web programozás

Java és web programozás Budapesti Műszaki Egyetem 2015. 04. 08. 10. Előadás Ami kimearad múlthéten Ha már megvan a KeyListener vagy MouseListener osztályunk a következõ módon tudjuk hozzárendelni egy JFrame vagy JPanel-hez: Ami

Részletesebben

Adatbázis-kezelés. Harmadik előadás

Adatbázis-kezelés. Harmadik előadás Adatbázis-kezelés Harmadik előadás 39 Műveletek csoportosítása DDL adat definiálás Objektum létrehozás CREATE Objektum törlés DROP Objektum módosítás ALTER DML adat módosítás Rekord felvitel INSERT Rekord

Részletesebben

SQL PÉLDATÁR. készült a PTE TTK Iskolai informatika III. kurzus teljesítésére

SQL PÉLDATÁR. készült a PTE TTK Iskolai informatika III. kurzus teljesítésére SQL PÉLDATÁR készült a PTE TTK Iskolai informatika III. kurzus teljesítésére PTE TTK Czimmermann Gergely MA matematika informatika tanár szakos hallgató 2017 Tartalomjegyzék 1. Adatleíró műveletek... 3

Részletesebben

SQL DDL-1: táblák és megszorítások

SQL DDL-1: táblák és megszorítások SQL DDL-1: táblák és megszorítások Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 2.3. Relációsémák definiálása 7.1. Kulcsok és idegen kulcsok 7.2. Értékekre

Részletesebben

Kalmár György Adatbázis alapú rendszerek

Kalmár György Adatbázis alapú rendszerek Kalmár György Adatbázis alapú rendszerek Oracle-ben az SQL utasítások feldolgozásához szükség van egy ún. kontextus memóriára, amely az összes lényeges információt tárolja egy utasítás végrehajtásához.

Részletesebben

SQL. 1.rész. 1.elıadás // Adatbázisok-1 elıadás // Ullman-Widom (Stanford) tananyaga alapján // Hajas Csilla (ELTE IK) 1

SQL. 1.rész. 1.elıadás // Adatbázisok-1 elıadás // Ullman-Widom (Stanford) tananyaga alapján // Hajas Csilla (ELTE IK) 1 SQL 1.rész 1.elıadás // Adatbázisok-1 elıadás // Ullman-Widom (Stanford) tananyaga alapján // Hajas Csilla (ELTE IK) 1 SQL története, szabványok Szabvány adatbázis-kezelő nyelv: SQL SQL (angol kiejtésben

Részletesebben

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni:

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: 1 Adatbázis kezelés 3. gyakorlat A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: Tábla kapcsolatok létrehozása,

Részletesebben

Vizuális programozás gyakorlat

Vizuális programozás gyakorlat Vizuális programozás gyakorlat A gyakorlat célja az entitás modell készítésének és az MS SQLEXPRESS használatának gyakorlása. A gyakorlat során egy könyvtári szoftver adatmodelljét tervezzük meg, valamint

Részletesebben

Gyakorlás: Hozzunk létre egy Alkalmazottak táblát AZO szám, Részleg szöveg, Munkakör szöveg és BelépésDátuma dátum típussal.

Gyakorlás: Hozzunk létre egy Alkalmazottak táblát AZO szám, Részleg szöveg, Munkakör szöveg és BelépésDátuma dátum típussal. Adatbázis létrehozása Adatleíró műveletek CREATE DATABASE "tan1" WITH ENCODING= LATIN2 ; vagy parancssorból a terminál alatt $ createdb tan1 E=latin2 Kapcsolódás az adatbázishoz $ psql tan1 Adattábla létrehozása

Részletesebben

Célkitűzések Az Oracle10 g felépítésének, használatának alapszíntű megismerése

Célkitűzések Az Oracle10 g felépítésének, használatának alapszíntű megismerése BEVEZETÉS Célkitűzések Az Oracle10g felépítésének, használatának alapszíntű megismerése A relációs adatbázis-kezelés elméleti és gyakorlati vonatkozásainak áttekintése Az SQL, PL/SQL nyelvek használatának

Részletesebben

Bevezetés az SQL-be. Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009

Bevezetés az SQL-be. Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 Bevezetés az SQL-be Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 2.3. Relációsémák definiálása SQL-ben Kulcsok megadása (folyt.köv.7.fej.) -- még: Relációs

Részletesebben

SQL*Plus. Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP (dolgozó), DEPT (osztály) "közönséges" felhasználók

SQL*Plus. Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP (dolgozó), DEPT (osztály) közönséges felhasználók SQL*Plus Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP dolgozó), DEPT osztály) "közönséges" felhasználók Adatszótár: metaadatokat tartalmazó, csak olvasható táblák táblanév-prefixek:

Részletesebben

Adatbázisok. 8. gyakorlat. SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE) október október 22. Adatbázisok 1 / 14

Adatbázisok. 8. gyakorlat. SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE) október október 22. Adatbázisok 1 / 14 Adatbázisok 8. gyakorlat SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE) 2014. október 22. 2014. október 22. Adatbázisok 1 / 14 SQL nyelv Structured Query Language Struktúrált lekérdez nyelv A

Részletesebben

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni:

A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: 1 Adatbázis kezelés 2. gyakorlat A gyakorlat során MySQL adatbázis szerver és a böngészőben futó phpmyadmin használata javasolt. A gyakorlat során a következőket fogjuk gyakorolni: Táblák létrehozása,

Részletesebben

Adatbázisok biztonsága

Adatbázisok biztonsága Adatbázisok biztonsága 13 1 Célkitőzések 1. Titoktartás (Secrecy): olyan felhasználó, akinek nincs joga, ne férjen hozzá az információkhoz. pl. egy diák ne láthassa más diák kreditjeit. 2. Sértetlenség

Részletesebben

Az SQL lekérdeznyelv

Az SQL lekérdeznyelv Az SQL lekérdeznyelv A legtöbb relációs ABKR az adatbázist az SQL-nek (Structured Query Language) nevezett lekérdeznyelv segítségével kérdezi le és módosítja. Az SQL központi magja ekvivalens a relációs

Részletesebben

SQL jogosultság-kezelés. Privilégiumok Grant és Revoke Grant Diagrammok

SQL jogosultság-kezelés. Privilégiumok Grant és Revoke Grant Diagrammok SQL jogosultság-kezelés Privilégiumok Grant és Revoke Grant Diagrammok 1 Jogosultság-kezelés Egy fájlrendszer általában jogosultságokat rendel az általa kezelt objektumokhoz. Tipikusan olvasható, írható,

Részletesebben

Tábla létrehozása: CREATE TABLE alma( ID INT( 3 ) NOT NULL PRIMARY KEY, Leiras VARCHAR( 100 ) );

Tábla létrehozása: CREATE TABLE alma( ID INT( 3 ) NOT NULL PRIMARY KEY, Leiras VARCHAR( 100 ) ); Tábla létrehozása: CREATE TABLE alma( ID INT( 3 ) NOT NULL PRIMARY KEY, Leiras VARCHAR( 100 ) ); CREATE TABLE `dihunor`.`csapat` ( `ID` INT( 4 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY COMMENT 'A csapat azonositoja',

Részletesebben

Fájlszervezés. Adatbázisok tervezése, megvalósítása és menedzselése

Fájlszervezés. Adatbázisok tervezése, megvalósítása és menedzselése Fájlszervezés Adatbázisok tervezése, megvalósítása és menedzselése Célok: gyors lekérdezés, gyors adatmódosítás, minél kisebb tárolási terület. Kezdetek Nincs általánosan legjobb optimalizáció. Az egyik

Részletesebben

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás Algoritmus-leíró eszközök Folyamatábra Irányított gráf, amely csomópontokból és őket összekötő élekből áll, egyetlen induló és befejező éle van, az

Részletesebben

ADATBÁZISOK ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK. Debrenti Attila

ADATBÁZISOK ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK. Debrenti Attila ADATBÁZISOK ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK Debrenti Attila Az adatbázis fogalma 2 Számos egzakt, tudományos definíció. Hétköznapi definíció: az adatbázis valamilyen jól definiált rendszer szerint tárolt adatokból

Részletesebben

Adatbázis rendszerek tervezése

Adatbázis rendszerek tervezése Sapientia - Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem Csíkszereda Adatbázis rendszerek tervezése A Ditrói Önkormányzat könyvvitele Varga Orsolya Könyvelés és gazdálkodási informatika II. év 2014.04.30. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Az adatmodelleket többféleképpen is csoportosíthatjuk. Egyik csoportosítás:

Az adatmodelleket többféleképpen is csoportosíthatjuk. Egyik csoportosítás: Adatmodellek Minden adatbázis-kezel rendszer egy absztrakt adatmodellel dolgozik, azért, hogy az adatokat ne csak bitek sorozataként lássuk. Egy adatmodell egy matematikai formalizmus mely a következ két

Részletesebben

Haladó DBMS ismeretek 1

Haladó DBMS ismeretek 1 Haladó DBMS ismeretek 1 Hasznos információk A tantárgy weboldala: it.inf.unideb.hu/honlap/halado_oracle1 Oracle Junior képzés Gyakorlatok és a neptun Gyakorlat követelmények Ajánlott irodalom Juhász István

Részletesebben

Csomag. Adatbázis-objektum Programozási eszközök gyűjteménye Két részből áll. specifikáció törzs (opcionális)

Csomag. Adatbázis-objektum Programozási eszközök gyűjteménye Két részből áll. specifikáció törzs (opcionális) Csomagok Csomag Adatbázis-objektum Programozási eszközök gyűjteménye Két részből áll specifikáció törzs (opcionális) Csomagspecifikáció CREATE [OR REPLACE] PACKAGE csomagnév [AUTHID {DEFINER CURRENT_USER}]

Részletesebben

Adatbázismodellek. 1. ábra Hierarchikus modell

Adatbázismodellek. 1. ábra Hierarchikus modell Eddig az adatbázisokkal általános szempontból foglalkoztunk: mire valók, milyen elemekből épülnek fel. Ennek során tisztáztuk, hogy létezik az adatbázis fogalmi modellje (adatbázisterv), amely az egyedek,

Részletesebben

SQL DDL-2 (aktív elemek) triggerek

SQL DDL-2 (aktív elemek) triggerek SQL DDL-2 (aktív elemek) triggerek Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 7.fej.: Megszorítások és triggerek 7.4. Önálló megszorítások 7.5. Triggerek

Részletesebben

Nézetek és indexek. AB1_06C_Nézetek_Indexek - Adatbázisok-1 EA (Hajas Csilla, ELTE IK) - J.D. Ullman elıadásai alapján

Nézetek és indexek. AB1_06C_Nézetek_Indexek - Adatbázisok-1 EA (Hajas Csilla, ELTE IK) - J.D. Ullman elıadásai alapján Nézetek és indexek Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 8.1. Nézettáblák 8.2. Adatok módosítása nézettáblákon keresztül 8.3. Indexek az SQL-ben 8.4. Indexek

Részletesebben

Alapvető fizikai tárolási szerkezetek, indexek, B-fák

Alapvető fizikai tárolási szerkezetek, indexek, B-fák Alapvető fizikai tárolási szerkezetek, indexek, B-fák Takács Gábor mérnök informatikus, okl. mérnöktanár takacsg@sze.hu http://rs1.sze.hu/~takacsg/ Adatelemek ábrázolása Adatokat bájtok sorozatával tárolunk!

Részletesebben

1. előadás Alapfogalmak Modellezés, a Bachman-féle fogalomrendszer, adatmodell,

1. előadás Alapfogalmak Modellezés, a Bachman-féle fogalomrendszer, adatmodell, 1. előadás, a Bachman-féle, adatmodell, Adatbázisrendszerek előadás 2008. szeptember 8. Az szemlélet és Debreceni Egyetem Informatikai Kar 1.1 A hagyományos adatkezelés problémái állománykezelés egyéni

Részletesebben

Informatikai képzés Információs rendszerek dr. Hajas Csilla (ELTE IK)

Informatikai képzés Információs rendszerek dr. Hajas Csilla (ELTE IK) Informatikai képzés Információs rendszerek dr. Hajas Csilla (ELTE IK) http://sila.hajas.elte.hu/ 5.hét: SQL áttekintés, táblák létrehozása és adatok felvitele Az előadások Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek

Részletesebben

SELECT DISTINCT deptno FROM emp; (distinct) SELECT STATEMENT HASH UNIQUE TABLE ACCESS FULL EMP

SELECT DISTINCT deptno FROM emp; (distinct) SELECT STATEMENT HASH UNIQUE TABLE ACCESS FULL EMP SELECT * FROM emp; SELECT ename FROM emp; (projekció) SELECT ename FROM emp WHERE ename='jones'; (szelekció) ------------------------------------------ SELECT DISTINCT deptno FROM emp; (distinct) --------------------------------

Részletesebben

Adatmodellezés. 1. Fogalmi modell

Adatmodellezés. 1. Fogalmi modell Adatmodellezés MODELL: a bonyolult (és időben változó) valóság leegyszerűsített mása, egy adott vizsgálat céljából. A modellben többnyire a vizsgálat szempontjából releváns jellemzőket (tulajdonságokat)

Részletesebben

Adatbázis-kezelés alapok Adatbázisok című tárgyhoz, ismétlés kapcsán

Adatbázis-kezelés alapok Adatbázisok című tárgyhoz, ismétlés kapcsán Adatbázis-kezelés alapok Adatbázisok című tárgyhoz, ismétlés kapcsán Hogyan tároljunk nagy mennyiségű adatot? Redundáns (ismétlődő) adatok Adattípusok konzisztenciáját nem biztosítja Nem kereshető, nehezen

Részletesebben

Programozás alapjai. 5. előadás

Programozás alapjai. 5. előadás 5. előadás Wagner György Általános Informatikai Tanszék Cserélve kiválasztásos rendezés (1) A minimum-maximum keresés elvére épül. Ismétlés: minimum keresés A halmazból egy tetszőleges elemet kinevezünk

Részletesebben

2012.02.08. Ajánlott irodalom. Adatbázisok I.

2012.02.08. Ajánlott irodalom. Adatbázisok I. Ajánlott irodalom Adatbázisok I. Szendrői Etelka főiskolai docens Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék szendroi@pmmk.pte.hu Ullmann, Jeffry David, Adatbázisrendszerek: Alapvetés Kovács László (2004)

Részletesebben

Adatbázis-kezelés, információs-rendszerek

Adatbázis-kezelés, információs-rendszerek Adatbázis-kezelés, információs-rendszerek 3. Ea: Eskúel (2011) Structured Query Language v: 2011.09.05 Szűcs Miklós - ME, ÁIT. 1.o Témakörök SQL alapok DDL utasítások DML utasítások DQL utasítás DCL utasítások

Részletesebben

LBRA6i integrált rendszer

LBRA6i integrált rendszer LBRA6i integrált rendszer LIBRA 6i logolás és a log megtekintése Készítette: Libra Szoftver Zrt. Létrehozás dátuma: 2005.12.15. Utolsó módosítás: 2014.10.30. Referencia szám: LIBRA6i_UZEM_V_1.5 Verzió:

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 2. Adatbáziskezelés eszközei Adatbáziskezelés feladata Adatmodell típusai Relációs adatmodell

Részletesebben

Adatbáziskezelés php-ben MySQL adatbáziskezelı rendszert használva

Adatbáziskezelés php-ben MySQL adatbáziskezelı rendszert használva Adatbáziskezelés php-ben MySQL adatbáziskezelı rendszert használva by A feladat bemutatása...1 Táblák létrehozása...1 Táblák feltöltése...2 Adatbáziskezelés php-ben...5 Csatlakozás az MySQL szerverhez

Részletesebben

Adatbázis Rendszerek II. 1. SQL programozási felületek 39/1B IT MAN

Adatbázis Rendszerek II. 1. SQL programozási felületek 39/1B IT MAN Adatbázis Rendszerek II. 1. SQL programozási felületek 39/1B IT MAN B IT v: 2016.02.10 MAN SQL felületek Hatékony: SQL parancsok kiadására Eredmények megtekintésére Nehézkes: Nagyobb volumenű, rutintevékenységek

Részletesebben

B IT MAN 65/1. Adatbázis Rendszerek II. Ellenőrző kérdések APLSQL B IT MAN. v:

B IT MAN 65/1. Adatbázis Rendszerek II. Ellenőrző kérdések APLSQL B IT MAN. v: B IT MAN 65/1 Adatbázis Rendszerek II. Ellenőrző kérdések APLSQL B IT MAN v: 2016.02.27 Ellenőrző kérdések 1. B IT MAN 65/2 1. Egy bemenő paraméter nélküli tárolt rutin visszaad egy értéket. Ez a rutin:

Részletesebben

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis-kezelő rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati

Részletesebben

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás - Pál László 12. ELŐADÁS Állomány-kezelés 2 Objektumorientált programozás - Pál László Mi a

Részletesebben

2012.05.11. Adatbázisok I A relációs algebra

2012.05.11. Adatbázisok I A relációs algebra Adatbázisok I A relációs algebra 2 3 4 1 Feladatok Tantárgy tkód cím kredit oktató Oktató oktkód név tanszék fizetés Feladatok 1. Az átlagos kreditpontszám: Γ avg(kredit) (Tantárgy) 2. A Matematika tanszéken

Részletesebben

A triggerek tárolt eljárások, melyek elsüt események hatására indulnak. Ilyen elsüt esemény lehet egy táblára vonatkozó INSERT parancs DELETE parancs

A triggerek tárolt eljárások, melyek elsüt események hatására indulnak. Ilyen elsüt esemény lehet egy táblára vonatkozó INSERT parancs DELETE parancs Triggerek A megszorítások által kért ellenrzést a rendszer akkor hajtja végre, ha az adat, melyre a megszorítás vonatkozik megváltozik. (SQL2) Az SQL3 további lehetségeket ad az adatbázisba tárolásra kerül

Részletesebben

SQL. Táblák összekapcsolása lekérdezéskor Aliasok Allekérdezések Nézettáblák

SQL. Táblák összekapcsolása lekérdezéskor Aliasok Allekérdezések Nézettáblák SQL Táblák összekapcsolása lekérdezéskor Aliasok Allekérdezések Nézettáblák A SELECT UTASÍTÁS ÁLTALÁNOS ALAKJA (ISM.) SELECT [DISTINCT] megjelenítendő oszlopok FROM táblá(k direkt szorzata) [WHERE feltétel]

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

Adatbázis tartalmának módosítása

Adatbázis tartalmának módosítása Adatbázis tartalmának módosítása Tankönyv 6.5. Változtatások az adatbázisban A módosító utasítások nem adnak vissza eredményt, mint a lekérdezések, hanem az adatbázis tartalmát változtatják meg. 3-féle

Részletesebben

AB1 ZH mintafeladatok. 6. Minősítse az állításokat! I-igaz, H-hamis

AB1 ZH mintafeladatok. 6. Minősítse az állításokat! I-igaz, H-hamis AB1 ZH mintafeladatok 1. Töltse ki, és egészítse ki! Matematikai formalizmus arra, hogy hogyan építhetünk új relációkat a régi relációkból. Az adatoknak egy jól strukturált halmaza, amelyből információ

Részletesebben