ADATBÁZISOK ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK. Debrenti Attila

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ADATBÁZISOK ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK. Debrenti Attila"

Átírás

1 ADATBÁZISOK ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK Debrenti Attila

2 Az adatbázis fogalma 2 Számos egzakt, tudományos definíció. Hétköznapi definíció: az adatbázis valamilyen jól definiált rendszer szerint tárolt adatokból áll, s lehetővé teszi az adatok kezelését, azaz rögzítését, tárolását, rendszerezését, keresését, módosítását, különböző kimutatások és lekérdezések készítését. Adatbázis-kezelő rendszer (DBMS): az adatbázisok funkcióit biztosító rendszer.

3 Történeti áttekintés 3 Adatbázisok létrehozása, használata: a XX. század második felében lezajlott információs forradalom következménye. Megfelelő hardver és szoftver erőforrások. Személyi számítógépek széleskörű elterjedése lehetővé tette az adatok otthoni számítógépes tárolása, bankhálózatok információs rendszerének elérését. Igény: nagy osztott adatbázis-kezelő rendszerek létrehozása. Adathalmazok egységes kezelése: adatmodellek és adatbázis-kezelő programrendszerek születése. Internettel elérhető Web-es adatbázisok, adattárházak

4 Információs rendszerek 4 Információt szolgáltatnak. Alapját az adatbázisok képezik. Célja: teljesítmény növelés. Négy fő részből tevődik össze: Adatok, Hardver (eszközök, berendezések), Szoftver, Felhasználók. Az információs rendszer adatokat tárol a hardveren, melyből az eszközök és a szoftverek segítségével a felhasználók információkat kaphatnak.

5 Információs rendszerek 5 Adatok Adat (DATA) észlelhető, felfogható ismeret jelsorozat valakinek, vagy valaminek a jellemzője tény, közlés Információ értelmezett, feldolgozott adat új ismeretté értelmezett adat újat közöl

6 Információs rendszerek 6 Hardver Minden adatbázis valamilyen konkrét hardveren valósul meg. Főbb részei A processzorok, amelyeken az adatokat feldolgozzuk az operatív memória és a lemezek, melyeken tároljuk, valamint a terminálok és a telekommunikációs rendszer.

7 Információs rendszerek 7 Szoftver A hardveren fizikailag tárolt adatok és a felhasználó közti kapcsolatot a szoftver hozza létre. Ez három rétegből áll: az operációs rendszer, az adatbázis-kezelő rendszer, alkalmazási programok. A legfontosabb szoftver komponens az adatbáziskezelő rendszer (DBMS, Data Base Management System). Pl. Oracle, IBM DB2, Microsoft SQL-Server, Sybase, stb.

8 Információs rendszerek 8 Szoftver

9 Információs rendszerek 9 Felhasználók A felhasználás célját tekintve az adatbázisokkal dolgozók két nagy csoportját különböztetjük meg: adminisztratív célú felhasználók, döntési információkat kérő felhasználók. Ezen belül mindkét csoport a felhasználás módjától függően az alábbi alcsoportokra bontható: alkalmazási programozók, nem programozó alkalmazók, menü alapján dolgozó felhasználók.

10 Adatbázis architektúra 10 Kétféle adatbázis típust különböztetünk meg: a tény adatbázisok, a szöveges információvisszakereső rendszerek. A tény adatbázisokon belül megkülönböztetjük: tranzakció orientált adatbázisokat, melyek fő célja nagyszámú, előre pontosan meghatározott feladat, tranzakció (pl. raktárkészlet folyamatos nyilvántartása, bérszámfejtés) feldolgozása, és a vezetői döntéseket elősegítő adattárházakat.

11 Adatbázis architektúra 11 Az adatbázis-kezelő rendszereknek biztosítani kell különféle felhasználói igények hatékony kielégítését, adatfüggetlenséget, az adatok közötti komplex kapcsolatok ábrázolását, redundancia mentességet, illetve annak ellenőrzését, egyszerű használatot, az adatok védelmét, nehogy illetéktelenek hozzáférhessenek, az adatok integritását, hogy lehetőleg a hozzáférésre jogosultak se ronthassák el az adatbázist, helyreállíthatóságot, hogy bármilyen hiba esetén az eredeti állapotot vissza lehessen állítani, több felhasználós adatbázisnál az egyidejű hozzáférést, osztott adatbázisnál az adatok fizikai szétosztását, logikai összevonását és a duplikátumok konzisztenciáját.

12 Adatbázis architektúra 12 Adatfüggetlenség Egy rendszer teljesen adatfüggetlen, ha fizikailag és logikailag is adatfüggetlen. Vagyis, ha az adatbázisban tárolt adatokat az adatbázis-kezelő rendszer közvetítésével felhasználó programok és ad hoc lekérdezések gyakorlatilag függetlenek mind az adatok tárolási és elérési módjától, mind pedig a logikai adatszerkezettől.

13 Adatbázis architektúra 13 Az architektúra három szintje Az adatmodell a valós világ objektumait, azok tulajdonságait és kapcsolatait írja le. Az adatmodell az adatokkal típusaival, kapcsolataival foglalkozik. Első lépés: a megfelelő adatmodell kialakítása. Az adatmodell szerkezetileg három szintre bomlik: Belső, vagy fizikai szint, Külső, vagy logikai szint, Koncepcionális szint.

14 Adatbázis architektúra 14 Az architektúra három szintje

15 Adatbázis architektúra 15 Koncepcionális szint példa

16 Adatbázis architektúra 16 Az architektúra három szintje Külső szint: az az ábrázolási mód, ahogyan az egyes felhasználók látják az adatbázist. Koncepcionális szint: ez írja le a teljes logikai adatszerkezetet. Miként néznének ki mindenki számára az adatok, ha mindenki mindent láthatna belőlük. A belső, fizikai szint leírja az adatok tárolásának, szervezésének és elérésének módját.

17 Az adatbázis-kezelő rendszer komponensei 17 Adatleíró és adatkezelő nyelv: SQL, Structured Query Language (strukturált lekérdezőnyelv). Metaadatok: az adatbázis szerkezetét, objektumainak, adatainak elnevezését, tulajdonságait, szerkezetét írják le. Grafikus felhasználói interfész. Szolgáltató programok: a rendszeresen előforduló, nagy tömegű adat rutinszerű feldolgozására speciális programok.

18 Adat- és adatbázis-felügyelő 18 Az adatbázis az intézmény közös erőforrása. Fejlesztését, működését központilag kell biztosítani. Informatikai vezető a vállalati hierarchiában. Munkáját két személy segíti: az adat-felügyelő és az adatbázis-felügyelő. Adat-felügyelő: felügyeli az intézmény, vállalat informatikai erőforrásait. Adatbázis-felügyelő: számítógépes hardverrel és szoftverrel kapcsolatos technikai tevékenységek irányítását és ellenőrzését látja el.

19 Adat- és adatbázis-felügyelő 19 Adat-felügyelő Felügyeli az intézmény, vállalat informatikai erőforrásait, Ismeri a vállalat belső szervezetét, Jó számítástechnikai szakember, Jól ismeri a szervezet feladatait. Főbb feladatai: az informatikai politika kialakítása, az adatbázis megtervezése, az adatbázis használatának beillesztése a környezetbe, a hozzáférési jogok meghatározása, felhasználók kiképzése, továbbképzése, az informatikai környezet fejlesztése.

20 Adat- és adatbázis-felügyelő 20 Adatbázis-felügyelő Irányítja és ellenőrzi a számítógépes hardverrel és szoftverrel kapcsolatos technikai tevékenységeket, Fő feladatai: Közreműködés az adatbázis megtervezésében, megszervezésében. Az adatbázis fizikai létrehozása, induló adatok betöltése. Adatellenőrzésre szolgáló technikai feltételek megteremtése. Adatok rendszeres kimentése, esetleges visszaállítása. Adatbázissal kapcsolatos munkák ütemezése. A használathoz szükséges szabványok kidolgozása, betartatása. Az adatbázis használatának állandó figyelése. Az adatbázis szerkezetének a módosítása. Az adatbázissal dogozó felhasználók segítése.

21 21 Adatbázis és az adatbázis-kezelő rendszer meghatározása Az integrált adatbázis olyan egymással kapcsolatban álló adatok összessége, melyeket különféle felhasználók különböző csoportosításban használhatnak. Az adatok fizikai elhelyezése, központilag, redundancia mentesen, vagy minimális, ellenőrzött redundanciával történik. Ugyancsak központilag ellenőrzött az adatok védelme, új adatok bevitele és meglévő adatok módosítása is. Az adatbázis része az adatbázis elemeinek leírását, dokumentálását tartalmazó katalógus. Az adatbázison működik egy adatbázis-kezelő rendszer. Ez lehetővé teszi az arra jogosult felhasználóknak az adatbázishoz való hozzáférést úgy, hogy a felhasználói programok és az adatok tárolási módja egymástól független legyen.

22 Az integrált adatbázis előnyei 22 Adatok centralizált ellenőrzése, Logikai elentmondások jobb kiszűrése, Redundancia megszüntethetősége, Nagyobb biztonság, Rövidebb üzemkiesés, Kevesebb hibás adat, Adatok egységes felhasználása, Beépített segdeszközök, Hatékonyabb feldolgozás.

23 Az integrált adatbázis néhány hátránya 23 A szakterület rohamos fejlődése, változása miatt rendszeres továbbképzésről való gondoskodás. Egy új adatbázisra, adatbázis-kezelő rendszerre való átállás költéges és időigényes. Nagy gondot kell fordítani az adatbázis állandó rendelkezésre állására, üzembiztos, megszakítás nélküli működtetésére. Készen vásárolt szoftverek esetén fellépő kompatibilitási problémák.

24 Adatbázis-kezelő rendszerek csoportosítása 24 Az adatbázis-kezelő rendszereket csoportosíthatjuk aszerint, hogy egy vagy több felhasználó dolgozhat-e vele egyidejűleg, ugyanazon a gépen van-e az adatbázis és az adatbáziskezelő rendszer, az adatbázist egy vagy több gépen tároljuk.

25 Adatbázis-kezelő rendszerek csoportosítása Egy felhasználós rendszerek 25 Már kizárólag személyi számítógépeken futnak. Egyszerűbb adatszerkezetet tudnak kezelni Adatvédelmük lényegesen gyengébb Igen jó grafikus felhasználói interfész Többfelhasználós kibővítése gondot okozhat Nagy adatmennyiségek tárolására és feldolgozására nem alkalmasak

26 26 Adatbázis-kezelő rendszerek csoportosítása Kliens-szerver architektúra A nagy rendszerek többségében a feldolgozás és az adatbázis helye elválik egymástól. Az adatbázis feldolgozási munkákat három szintre bontjuk: A megjelenítő szinten keresztül lépünk közvetlen kapcsolatba az adatbázissal. Ezen keresztül írjuk be, illetve olvassuk ki az adatokat (kliens gép, front-end processzor). A felhasználó azonosítása, az input adatok tartalmi ellenőrzése, az alkalmazás logikájából adódó műveletek végrehajtása, és az adatbázissal kapcsolatos műveletek meghatározása a feldolgozási szinten történik. Tároló kezelési szint: ezen fut az adatbázis-kezelő rendszer és ehhez a géphez kapcsolódik a lemezeken tárolt adatbázis (adatbázis szerver, back-end processzor).

27 27 Adatbázis-kezelő rendszerek csoportosítása Kliens-szerver architektúra

28 28 Adatbázis-kezelő rendszerek csoportosítása Osztott adatbázisok Az osztott adatbázis egy olyan logikai adatbázis, amelyik fizikailag különböző helyeken lévő, egymással adatátviteli hálózattal összekapcsolt helyi adatbázisokból épül fel. Mindegyik adatbázis adatai bármelyik adatbázisból elérhetőek, dolgozni lehet velük. A felhasználónak nem kell tudnia, hogy az egyes adatok melyik helyi adatbázisban vannak tárolva.

29 Adatbázis-kezelő rendszerek csoportosítása Osztott adatbázisok jellemzői 29 Helyfüggetlenség (local transparency). Másolatfüggetlenség (replication transparency). Minden csomópontban működik egy helyi adatbázis-kezelő rendszer. Bármelyik csomópont bármelyikkel azonos módon léphet kapcsolatba.

30 30 Adatbázis-kezelő rendszerek csoportosítása Osztott adatbázisok architektúrája

31 31 Adatbázis-kezelő rendszerek csoportosítása Osztott adatbázisok. Adat többszörözés Legegyszerőbben: mindent mindenhol tárolunk. A módosításoknak az összes helyen időben való keresztülvezetése elviselhetetlen terhet róna a rendszerre. Csak olyan adatokat tárolunk minden csomópontban: melyek nélkülözhetetlenek a gyors működéshez, melyek kritikusak a rendszer működése szempontjából, melyek igen ritkán változnak.

32 Adatbázis-kezelő rendszerek csoportosítása Osztott adatbázisok. Adatmegosztás 32 Horizontális adatmegosztás: egy egyedtípus (táblázat) bizonyos rekordjait (sorait) az egyik helyen, más rekordjait egy másik helyen tároljuk. Vertikális adatmegosztás: az adat tulajdonsága, a rekord mezőjének a neve határozza meg, hogy hol tároljuk az értékét. Kombinált adatmegosztás: bizonyos esetekben célszerű az előző adatmegosztások kombinációjával dolgozni.

33 Adatbázis-kezelő rendszerek csoportosítása Osztott adatbázisok. Adatelosztási stratégiák 33 Figyelembe kell venni: Az első szempont az, hogy az adatokat ott tároljuk, ahol azokat a leggyakrabban használják. A második az, hogy tárolhatjuk még ott is, ahol rendszeresen szükség van rájuk. Elérési idő megrövidülése bizonyos adatok többszörözése révén. A tárolás és az elérés költségei, a hozzáférés gyorsasága.

34 Irodalom 34 Quittner Pál, Baksa-Haskó Gabriella (2007): ADATBÁZISOK, ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK, Debreceni Egyetem AMTC AVK Kiss Jenő (2007): ADATBÁZIS-KEZELÉS, Széchenyi István Egyetem, Győr Koloszár László, Tóth Zsolt (2012): ADATBÁZIS- KEZELÉS, Nyugat-magyarországi Egyetem

35 35 Köszönöm a figyelmet!

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati személyzeti

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Adatbázis-kezelő rendszerek

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Adatbázis-kezelő rendszerek ADATBÁZIS-KEZELÉS Adatbázis-kezelő rendszerek Adat (Data) Észlelhető, felfogható ismeret Jelsorozat Tény, közlés Valakinek vagy valaminek a jellemzője Adatbázis (Data Base, DB) Hosszú ideig évekig meglévő

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu Számonkérés 2 Papíros (90 perces) zh az utolsó gyakorlaton. Segédanyag nem használható Tematika 1. félév 3 Óra Dátum Gyakorlat 1. 2010.09.28.

Részletesebben

Az adatok a vállalat kulcsfontosságú erőforrásai. Az információs rendszer adatai kezelésének két alapvető változata:

Az adatok a vállalat kulcsfontosságú erőforrásai. Az információs rendszer adatai kezelésének két alapvető változata: ADATSZERVEZÉS Az adatok a vállalat kulcsfontosságú erőforrásai. Az információs rendszer adatai kezelésének két alapvető változata: fájlrendszerek (a konvencionális módszer) és adatbázis rendszerek (a haladóbb

Részletesebben

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis-kezelő rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati

Részletesebben

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK Debrenti Attila Sándor Információs rendszer 2 Információs rendszer: az adatok megszerzésére, tárolására és a tárolt adatok különböző szempontok szerinti feldolgozására,

Részletesebben

Adatbázisok elmélete

Adatbázisok elmélete Adatbázisok elmélete Adatbáziskezelés, bevezető Katona Gyula Y. Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Katona Gyula Y. (BME SZIT) Adatbázisok elmélete

Részletesebben

Csima Judit szeptember 6.

Csima Judit szeptember 6. Adatbáziskezelés, bevezető Csima Judit BME, VIK, Számítástudományi és Információelméleti Tanszék 2017. szeptember 6. Csima Judit Adatbáziskezelés, bevezető 1 / 20 Órák, emberek heti két óra: szerda 14.15-16.00

Részletesebben

2012.02.08. Ajánlott irodalom. Adatbázisok I.

2012.02.08. Ajánlott irodalom. Adatbázisok I. Ajánlott irodalom Adatbázisok I. Szendrői Etelka főiskolai docens Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék szendroi@pmmk.pte.hu Ullmann, Jeffry David, Adatbázisrendszerek: Alapvetés Kovács László (2004)

Részletesebben

ADATBÁZISOK, ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK

ADATBÁZISOK, ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Quittner Pál Baksa-Haskó Gabriella ADATBÁZISOK, ADATBÁZIS-KEZELŐ RENDSZEREK DE AMTC AVK 2007 HEFOP 3.3.1 P.-2004-06-0071/1.0

Részletesebben

Adatbázis, adatbázis-kezelő

Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázisok I. rész Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázis: Nagy adathalmaz Közvetlenül elérhető háttértárolón (pl. merevlemez) Jól szervezett Osztott Adatbázis-kezelő szoftver hozzáadás, lekérdezés, módosítás,

Részletesebben

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt.

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt. Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon Groma István PhD SDA DMS Zrt. Poszeidon EKEIDR Tanúsított ügyviteli rendszer (3/2018. (II. 21.) BM rendelet). Munkafolyamat támogatás. Papírmentes

Részletesebben

Adatmodellek. 2. rész

Adatmodellek. 2. rész Adatmodellek 2. rész Makány György Alapfogalmak JEL ADAT INFORMÁCIÓ ADATHALMAZ ADATÁLLOMÁNY ADATBÁZIS 2 Alapfogalmak JEL ADATHALMAZ észlelhető, felfogható fizikai érték ADAT a valós világ egy jelenségéből

Részletesebben

Az adatbáziskezelés alapjai

Az adatbáziskezelés alapjai Az adatbáziskezelés alapjai Klárné Barta Éva Az adatokat fájlokba szervezve tárolják a számítógépek háttértárain, elsődlegesen a merevlemezeken. Az első adatfeldolgozó rendszerek néhány fájlban tárolt

Részletesebben

Adatbázis-kezelés. Dr. Fülep Dávid. SELECT id FROM tantargy WHERE intezmeny = sze ORDER BY hasznossag LIMIT 1 NGB_SZ_003_9

Adatbázis-kezelés. Dr. Fülep Dávid. SELECT id FROM tantargy WHERE intezmeny = sze ORDER BY hasznossag LIMIT 1 NGB_SZ_003_9 Adatbázis-kezelés Dr. Fülep Dávid SELECT id FROM tantargy WHERE intezmeny = sze ORDER BY hasznossag LIMIT 1 NGB_SZ_003_9 Adatbázis-kezelés Első előadás 2 Célok Válaszok a következőkhöz hasonló kérdésekre:

Részletesebben

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára 2010-2011 Őszi félév Heizlerné Bakonyi Viktória HBV@ludens.elte.hu Titkosítás,hitelesítés Szimmetrikus DES 56 bites kulcs (kb. 1000 év) felcserél, helyettesít

Részletesebben

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció CCS Hungary, 2000 szeptember Handling rendszer technikai specifikáció Hálózati architektúra SITA Hálózat/ Vám/ Internet/... CodecServer üzenet központ DB LA N Laptop computer RAS elérés Adatbázis szerver

Részletesebben

Adatmodellezés. 1. Fogalmi modell

Adatmodellezés. 1. Fogalmi modell Adatmodellezés MODELL: a bonyolult (és időben változó) valóság leegyszerűsített mása, egy adott vizsgálat céljából. A modellben többnyire a vizsgálat szempontjából releváns jellemzőket (tulajdonságokat)

Részletesebben

Átfogó megoldás a számlafolyamatok felgyorsításához ELO DocXtractor. Laczkó Kristóf ELO Digital Office Kft. Bálint András Prognax Kft.

Átfogó megoldás a számlafolyamatok felgyorsításához ELO DocXtractor. Laczkó Kristóf ELO Digital Office Kft. Bálint András Prognax Kft. Átfogó megoldás a számlafolyamatok felgyorsításához ELO DocXtractor Laczkó Kristóf ELO Digital Office Kft. Bálint András Prognax Kft. Áttekintés Struktúrált és egyéb Információk bármely forrásból dokumentumok

Részletesebben

Adatbázis-kezelés. Fülep Dávid. SELECT id FROM eloadas WHERE intezmeny = sze ORDER BY unalomfaktor LIMIT 1 NGB_SZ_003_9

Adatbázis-kezelés. Fülep Dávid. SELECT id FROM eloadas WHERE intezmeny = sze ORDER BY unalomfaktor LIMIT 1 NGB_SZ_003_9 Adatbázis-kezelés Fülep Dávid SELECT id FROM eloadas WHERE intezmeny = sze ORDER BY unalomfaktor LIMIT 1 NGB_SZ_003_9 Adatbázis-kezelés Első előadás 2 Célok Válaszok a következőkhöz hasonló kérdésekre:

Részletesebben

Történet John Little (1970) (Management Science cikk)

Történet John Little (1970) (Management Science cikk) Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Vezetői információs rendszerek Döntéstámogató rendszerek (Decision Support Systems) Döntések információn

Részletesebben

VIR alapfogalmai. Előadásvázlat. dr. Kovács László

VIR alapfogalmai. Előadásvázlat. dr. Kovács László VIR alapfogalmai Előadásvázlat dr. Kovács László Információ szerepe Információ-éhes világban élünk Mi is az információ? - újszerű ismeret - jelentés Hogyan mérhető az információ? - statisztikai - szintaktikai

Részletesebben

Személyügyi nyilvántartás szoftver

Személyügyi nyilvántartás szoftver Személyügyi nyilvántartás szoftver A nexonhr személyügyi nyilvántartás szoftver a személyügyi, továbbképzési és munkaköri adatok kezelését teszi lehetővé. A szoftver támogatja a HR adminisztrációs feladatokat,

Részletesebben

Elosztott rendszer architektúrák

Elosztott rendszer architektúrák Elosztott rendszer architektúrák Distributed systems architectures Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 12. Andrew S. Tanenbaum, aarten van Steen: Distributed Systems: rinciples

Részletesebben

Programozás. Adatbázis-kezelés (alapok) Fodor Attila

Programozás. Adatbázis-kezelés (alapok) Fodor Attila Programozás Adatbázis-kezelés (alapok) Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010. április 22. Bevezetés Adatbáziskezelés

Részletesebben

Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz

Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz HIBAS Válasz HELYES Válasz HIBAS Válasz HIBAS Kérdés Kép Válasz Mire kell odafigyelni egy frissítendő/migrálandó Windows esetén? Léteznie kell egy frissítést végző felhasználónak. A frissítendő/migrálandó rendszer naprakész legyen, a legfrissebb javítások és szerviz

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

TÁMOP /1/A projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje

TÁMOP /1/A projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

Petőfi Irodalmi Múzeum. megújuló rendszere technológiaváltás

Petőfi Irodalmi Múzeum. megújuló rendszere technológiaváltás Petőfi Irodalmi Múzeum A Digitális Irodalmi Akadémia megújuló rendszere technológiaváltás II. Partnerek, feladatok Petőfi Irodalmi Múzeum Megrendelő, szakmai vezetés, kontroll Konzorcium MTA SZTAKI Internet

Részletesebben

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése Adatbázis rendszerek 1. 2. Gy: Az adattárolás fejlődése 1/22 B ITv: MAN 2017.09.17 Papír alapú adattárolás Lyukkártya 2/22 Probléma: 3/22 Papír alapú adattárolás Lyukszalag 4/22 Papír alapú adattárolás

Részletesebben

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor Üzleti intelligencia (Teljesítmény menedzsment) Web Scorecard & Műszerfal Excel Email riasztás Riportok Irányít Összehangol Ellenőriz Stratégia Stratégia

Részletesebben

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek PL-5107 A továbbképzés célja: A program az alapvető számítógépes fogalmakban való jártasságot és a számítógépek alkalmazási területeinek ismeretét nyújtja

Részletesebben

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Prezentáció tartalma Szoftverek csoportjai Operációs rendszerek Partíciók, fájlrendszerek Tömörítés Vírusok Adatvédelem 2 A szoftver fogalma A szoftver teszi használhatóvá

Részletesebben

Integráció az adatok szintjén

Integráció az adatok szintjén Tartalom Legacy rendszerek integrációja Legacy rendszerek jellemzői Integrációs lehetőségek Integráció az adatok szintjén Mit jelent adat szintű integráció? Hogyan valósítható meg Master Data Management

Részletesebben

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei Tartalom 9. évfolyam... 1 10. évfolyam... 4 11. évfolyam... 6 12. évfolyam... 8 9. évfolyam Az informatikai eszközök használata Az egészséges munkakörnyezet megteremtése Neumann elvű számítógép felépítése

Részletesebben

Az adatbázisrendszerek világa

Az adatbázisrendszerek világa Az adatbázisrendszerek világa Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 1.1. Az adatbázisrendszerek fejlődése 1.2. Az adatbázis-kezelő rendszerek áttekintése

Részletesebben

Az információs rendszerek adatai

Az információs rendszerek adatai Az információs rendszerek adatai Nagy mennyiségű adat Tárolás Karbantartás Visszakeresés, feldolgozás Adatbázis 2 Az adatbázis fogalma Az adatbázis együtt tárolt, egymással kapcsolatban levő adatok rendszere.

Részletesebben

Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K. 4. A meghirdetés ideje (mintatanterv szerint vagy keresztfélében):

Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K. 4. A meghirdetés ideje (mintatanterv szerint vagy keresztfélében): Követelményrendszer 1. Tantárgynév, kód, kredit, választhatóság: Vállalati információs rendszerek I, MIN5B6IN, 5 kredit, K 2. Felelős tanszék: Informatika Szakcsoport 3. Szak, szakirány, tagozat: Műszaki

Részletesebben

Célkitűzések Az Oracle10 g felépítésének, használatának alapszíntű megismerése

Célkitűzések Az Oracle10 g felépítésének, használatának alapszíntű megismerése BEVEZETÉS Célkitűzések Az Oracle10g felépítésének, használatának alapszíntű megismerése A relációs adatbázis-kezelés elméleti és gyakorlati vonatkozásainak áttekintése Az SQL, PL/SQL nyelvek használatának

Részletesebben

Adatigények. Koncepcionális séma (magas szintű modell) Logikai séma (alacsony szintű modell) Belső séma (fizikai szerkezet, hozzáférési módok)

Adatigények. Koncepcionális séma (magas szintű modell) Logikai séma (alacsony szintű modell) Belső séma (fizikai szerkezet, hozzáférési módok) Adatbáziskezelés Adatmodell és adatbázis Alapfogalmak: Adatmodell: olyan koncepciók gyűjteménye, amelyek egy adatbázis szerkezetét (egy megadott jelölésrendszer segítségével) egyértelműen leírják. Tartalmazza

Részletesebben

ADATBÁZIS ADMINISZTRÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ADATBÁZIS ADMINISZTRÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ADATÁZIS ADMINISZTRÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 482 01 2. A szakképesítés megnevezése: Adatbázis

Részletesebben

TANMENET 2018/2019. tanév

TANMENET 2018/2019. tanév Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziuma 5000 Szolnok, Tiszaparti sétány 2-3. Tel:06-56-424-955, Fax: 06-56-513-925 e-mail cím: titkarsag@palfy-vizugyi.hu TANMENET 2018/2019. tanév

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

Vezetői információs rendszer

Vezetői információs rendszer Vezetői információs rendszer A stratégiai tervezés (általában a tervezés) elemzések, döntések, választások sorozata, melynek során a stratégiai menedzsmentnek elemeznie kell a környezetet, a szervezet

Részletesebben

Nyilvántartási Rendszer

Nyilvántartási Rendszer Nyilvántartási Rendszer Veszprém Megyei Levéltár 2011.04.14. Készítette: Juszt Miklós Honnan indultunk? Rövid történeti áttekintés 2003 2007 2008-2011 Access alapú raktári topográfia Adatbázis optimalizálás,

Részletesebben

Adatbázis rendszerek I

Adatbázis rendszerek I Normalizálás 1NF 2NF BCNF Adatbázis rendszerek I 20111201 1NF 2NF BCNF Ha BCNF 2NF A B B A 2NF BCNF 2NF részkulcsból indul ki FD létezik FD, amely nem jelölt kulcsból indul ki Jelölt kulcs olyan mezőcsoport

Részletesebben

Adatbázisok* tulajdonságai

Adatbázisok* tulajdonságai Gazdasági folyamatok térbeli elemzése 4. előadás 2010. 10. 05. Adatbázisok* tulajdonságai Rendezett, logikailag összefüggő és meghatározott szempont szerint tárolt adatok és/vagy információk halmaza Az

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

Adatbázisok I 2012.05.11. Adatmodellek komponensei. Adatbázis modellek típusai. Adatbázisrendszer-specifikus tervezés

Adatbázisok I 2012.05.11. Adatmodellek komponensei. Adatbázis modellek típusai. Adatbázisrendszer-specifikus tervezés Adatbázisok I Szemantikai adatmodellek Szendrői Etelka PTE-PMMK Rendszer és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@pmmk.pte.hu Adatmodellek komponensei Adatmodell: matematikai formalizmus, mely a valóság

Részletesebben

A hazai alállomási irányítástechnika kezdete. Szakmai félnap a debreceni alállomási irányítástechnika üzembehelyezésének 20. évfordulója alkalmából

A hazai alállomási irányítástechnika kezdete. Szakmai félnap a debreceni alállomási irányítástechnika üzembehelyezésének 20. évfordulója alkalmából A hazai alállomási irányítástechnika kezdete. Szakmai félnap a debreceni alállomási irányítástechnika üzembehelyezésének 20. évfordulója alkalmából Kollár Mátyás MEE előadás 2011.06.08. Kihívások (1) Nem

Részletesebben

Folyamatok rugalmas irányítása. FourCorm Kft.

Folyamatok rugalmas irányítása. FourCorm Kft. Folyamatok rugalmas irányítása FourCorm Kft. www.frckft.hu 1 Dokumentumok áramlása Gyakran szekvenciális Rengeteg felesleges másolat Információk alacsony rendelkezésre állása Nincs szolgálati út- és határidőfigyelés

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények 1. sz. melléklet MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS A) Műszaki követelmények A körkereső szoftvernek (a továbbiakban Szoftver) az alábbi követelményeknek kell megfelelnie

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I.

ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I. ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I. AZ ADATBÁZIS FOGALMA Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei egy meghatározott tulajdonságuk alapján összetartozónak tekinthetők. Az adatbázis-kezelőknek

Részletesebben

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Mi az IMDG? Nem memóriában futó relációs adatbázis NoSQL hagyományos relációs adatbázis Más fajta adat tárolás Az összes adat RAM-ban van, osztott

Részletesebben

Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben

Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben Mérő Gábor PepsiAmericas Kft Technikai szolgáltatási Vezető Hajdú Miklós ICON Számítástechnikai Rt Alkalmazás- és Rendszerfelügyeleti

Részletesebben

Közigazgatási informatika tantárgyból

Közigazgatási informatika tantárgyból Tantárgyi kérdések a záróvizsgára Közigazgatási informatika tantárgyból 1.) A közbeszerzés rendszere (alapelvek, elektronikus árlejtés, a nyílt eljárás és a 2 szakaszból álló eljárások) 2.) A közbeszerzés

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt Követelmény felmérés DW séma tervezése Betöltési modul tervezése Fizikai DW tervezése OLAP felület tervezése Hardver kiépítése Implementáció Tesztelés, bevezetés

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ ADATBÁZIS KEZELŐ RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁBA. Az ADATBÁZIS logikailag összefüggő meghatározott szerkezetben tárolt adatok halmaza.

BEVEZETÉS AZ ADATBÁZIS KEZELŐ RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁBA. Az ADATBÁZIS logikailag összefüggő meghatározott szerkezetben tárolt adatok halmaza. BEVEZETÉS AZ ADATBÁZIS KEZELŐ RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁBA Ismétlő áttekintés Ismeret Adat Információ Az emberek (a gazdaság, a közigazgatás vagy egyéb tevékenységet folytató területek irányítói, résztvevői)

Részletesebben

Adattárház kialakítása a Szövetkezet Integrációban, UML eszközökkel. Németh Rajmund Vezető BI Szakértő március 28.

Adattárház kialakítása a Szövetkezet Integrációban, UML eszközökkel. Németh Rajmund Vezető BI Szakértő március 28. Adattárház kialakítása a Szövetkezet Integrációban, UML eszközökkel Németh Rajmund Vezető BI Szakértő 2017. március 28. Szövetkezeti Integráció Központi Bank Takarékbank Zrt. Kereskedelmi Bank FHB Nyrt.

Részletesebben

Adatbázis fejlesztés és üzemeltetés II. Szabó Bálint

Adatbázis fejlesztés és üzemeltetés II. Szabó Bálint Adatbázis fejlesztés és üzemeltetés II. Szabó Bálint MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK Adatbázis fejlesztés és üzemeltetés II. Szabó Bálint Eger, 2013 Korszerű információtechnológiai szakok magyarországi adaptációja

Részletesebben

hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba

hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba = hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba HaXSoN Szerver Vékonyterminál vékonyterminál A HaXSoN vékonyterminál jellemzői - kis méretű, alacsony fogyasztású,

Részletesebben

BMD Rendszerkövetelmények

BMD Rendszerkövetelmények BMD Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények BMD 1. SZERVER Az alábbiakban áttekintést nyerhet azokról a szerver rendszerkövetelményekről, melyek szükségesek a BMD zavartalan működéséhez. Ezen felül

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI RENDSZEREK INTEGRÁCIÓJA INTEGRÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK (LEGACY RENDSZEREK, ADATOK, TÖRZSADAT MENEDZSMENT)

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI RENDSZEREK INTEGRÁCIÓJA INTEGRÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK (LEGACY RENDSZEREK, ADATOK, TÖRZSADAT MENEDZSMENT) INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR INFORMATIKAI RENDSZEREK INTEGRÁCIÓJA INTEGRÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK (LEGACY RENDSZEREK, ADATOK, TÖRZSADAT MENEDZSMENT) 2016. 10. 21. MMK- Informatikai projektellenőr

Részletesebben

HAWK-3. Az OMSZ saját fejlesztésű időjárási megjelenítő rendszere

HAWK-3. Az OMSZ saját fejlesztésű időjárási megjelenítő rendszere HAWK-3 Az OMSZ saját fejlesztésű időjárási megjelenítő rendszere Időjárás előrejelzés, kutatási, fejlesztési munkához a légkör fizikai állapotát kell ismerni Nagy térségre vonatkozó mért, megfigyelt és

Részletesebben

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós környezetek Egyszerű fájlszerveres megoldás, LAN (Novel, Windows hálózat) Egy fájl egyidejű módosítása több helyről nem lehetséges

Részletesebben

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai Informatika 1. Hírek, információk, adatok. Kommunikáció. Definiálja a következő fogalmakat: Információ Hír Adat Kommunikáció Ismertesse a kommunikáció modelljét. 2. A számítástechnika története az ENIAC-ig

Részletesebben

Adatszolgáltatás a Postai Informatikai Rendszer számára. Dr. Nyuli Attila Alkalmazásfejlesztési és Üzemeltetési Osztály

Adatszolgáltatás a Postai Informatikai Rendszer számára. Dr. Nyuli Attila Alkalmazásfejlesztési és Üzemeltetési Osztály Adatszolgáltatás a Postai Informatikai Rendszer számára Dr. Nyuli Attila Alkalmazásfejlesztési és Üzemeltetési Osztály Jelenlegi helyzet: Elérni kívánt célok: Postai adatszolgáltatás változásai - áttekintés

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése 1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Természetes nyelv feldolgozás 2 Tudásalapú információ-kereső rendszerek

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 2. Adatbáziskezelés eszközei Adatbáziskezelés feladata Adatmodell típusai Relációs adatmodell

Részletesebben

ABAP dictionary objektumok SAP adatmodell Táblák kezelése. Az SAP programozása 1. Tarcsi Ádám

ABAP dictionary objektumok SAP adatmodell Táblák kezelése. Az SAP programozása 1. Tarcsi Ádám ABAP dictionary objektumok SAP adatmodell Táblák kezelése Az SAP programozása 1. Tarcsi Ádám 1. Data dictionary Tarcsi Ádám, ELTE Informatikai Kar: Az SAP programozása 1. 2 Adat modellezés az SAP-ban Adatmodellezés

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

Adatbázisrendszerek 2. előadás: Alapfogalmak

Adatbázisrendszerek 2. előadás: Alapfogalmak Adatbázisek Alapfogalmak Adatbázis, adatbázis-kezelő, háromséma-architektúra 2018. február 13. Jellemző DBMS feladatok 2 Adatbázis Adatbázis, Egy konkrét adatbázis definiálása adattípusai, szerkezete és

Részletesebben

ADATBÁZISOK, ADATTÁRHÁZAK

ADATBÁZISOK, ADATTÁRHÁZAK ADATBÁZISOK, ADATTÁRHÁZAK 1 Adattárolás Háttértárak Fájlok Fájlkezelő rendszer 2 Adattárolás Az adatok, információk bináris formában kerülnek tárolásra. Értelmezés kérdése, hogy egy bitsorozatnak milyen

Részletesebben

Adatbázisrendszerek április 17.

Adatbázisrendszerek április 17. Adatbázisrendszerek Áttekintés az adattárházakról és az OLAP-ról 2018. április 17. Az adattárházak célja 2 A számítási kapacitások állandó növekedése és az analitikai eszközök és módszerek egyre összetettebbé

Részletesebben

MMK-Informatikai projekt ellenőr képzés 4

MMK-Informatikai projekt ellenőr képzés 4 Miről lesz szó Big Data definíció Mi a Hadoop Hadoop működése, elemei Köré épülő technológiák Disztribúciók, Big Data a felhőben Miért, hol és hogyan használják Big Data definíció Miért Big a Data? 2017.

Részletesebben

SQLServer. Particionálás

SQLServer. Particionálás SQLServer 11. téma DBMS particiók, LOG shipping Particionálás Tábla, index adatinak szétosztása több FileGroup-ra 1 Particionálás Előnyök: Nagy méret hatékonyabb kezelése Részek önálló mentése, karbantartása

Részletesebben

Tudásalapú információ integráció

Tudásalapú információ integráció Tudásalapú információ integráció (A Szemantikus Web megközelítés és a másik irány) Tanszéki értekezlet, 2008. május 14. 1 Miért van szükségünk ilyesmire? WWW: (Alkalmazások) Keresés a weben (pl. összehasonlítás

Részletesebben

INFORMÁCI CIÓS ERŐFORRÁSOK ÉS RENDSZEREK

INFORMÁCI CIÓS ERŐFORRÁSOK ÉS RENDSZEREK INFORMÁCI CIÓS ERŐFORRÁSOK ÉS INFORMÁCI CIÓS RENDSZEREK Milyen ismereteket sajátítunk tunk el e téma keretében? Adat Információ Tudás Az információ mint stratégiai erőforrás A vállalat információs rendszere

Részletesebben

Multimédiás adatbázisok

Multimédiás adatbázisok Multimédiás adatbázisok Multimédiás adatbázis kezelő Olyan adatbázis kezelő, mely támogatja multimédiás adatok (dokumentum, kép, hang, videó) tárolását, módosítását és visszakeresését Minimális elvárás

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer)

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) BAR bemutatása 1994. július 1-jétől kezdte meg működését a Központi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, azóta is használt rövidített nevén a BAR, amely kezdetben kizárólag

Részletesebben

Az információs rendszerek adatai

Az információs rendszerek adatai Az információs rendszerek adatai Nagy mennyiségű adat Tárolás Karbantartás Visszakeresés, feldolgozás Adatbázis 2 Az adatbázis fogalma Az adatbázis együtt tárolt, egymással kapcsolatban levő adatok rendszere.

Részletesebben

Információs technológiák

Információs technológiák Információs technológiák 9. Ea: VIR alapok (2011) v: 2011.09.05 Szűcs Miklós - ME, ÁIT. 1.o Témakörök Gazdasági rendszer VIR IT VIR Ellenőrző kérdések 2.o Az információs rendszer fogalma Információs rendszer:

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK A HaXSoN BEMUTATÓN!

ÜDVÖZÖLJÜK A HaXSoN BEMUTATÓN! ÜDVÖZÖLJÜK A HaXSoN BEMUTATÓN! info@dldh.hu www.dldh.hu Mit is jelent? Hardware-XWindow-Software-Network = hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba Kialakulás

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A J2EE fejlesztési si platform (application model) 1.4 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11.13. A J2EE application model A Java szabványok -

Részletesebben

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások NETinv távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés NETinv 1.4.2 Távközlési szolgáltatók és nagyvállatok

Részletesebben

HRdoc+ Rendszerismertető. Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38.

HRdoc+ Rendszerismertető. Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38. HRdoc+ Rendszerismertető Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38. Tartalomjegyzék 1. A rendszer célja 2 2. A rendszer fő

Részletesebben

Alkalmazások architektúrája

Alkalmazások architektúrája Alkalmazások architektúrája Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 13. Bass, Clements, Kazman: Software Architecture in Practice, Addison- Wesley, 2004 2 Alkalmazás típusok Adat

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban

Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban Weninger Zoltán Földmérési és Távérzékelési Intézet GisOpen Székesfehérvár 2006. március 16-17. Az előadás tartalma Térképszolgáltatás TAKARNET-en A szolgáltatás háttere,

Részletesebben

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György Adatbázis-lekérdezés Az SQL nyelv Makány György SQL (Structured Query Language=struktúrált lekérdező nyelv): relációs adatbázisok adatainak visszakeresésére, frissítésére, kezelésére szolgáló nyelv. Születési

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

Haladó DBMS Radványi, Tibor

Haladó DBMS Radványi, Tibor Radványi, Tibor Radványi, Tibor Publication date 2011 Szerzői jog 2011 Hallgatói Információs Központ Copyright 2011, Felhasználási feltételek Tartalom 1. Haladó DBMS... 1 1. Előszó... 1 2. Az adatbázis-kezelés-

Részletesebben

Ügyfél- és címadatok feldolgozása Talenddel

Ügyfél- és címadatok feldolgozása Talenddel Ügyfél- és címadatok feldolgozása Talenddel 2012.október 4. Dr. Miskolczi Mátyás, Kiss György A Stratisról röviden Jellemzők - Alapítva: 1998 - Tisztán magyar tulajdon - 50 tanácsadó - 140 ügyfél - 500+

Részletesebben

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket?

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? Egy email szövegében elhelyezet információ annyira biztonságos, mintha ugyanazt az információt

Részletesebben