MÓDOSÍTÁSOK ELŐJEGYZÉSE. MÁV Rt. Értesítő éve, száma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MÓDOSÍTÁSOK ELŐJEGYZÉSE. MÁV Rt. Értesítő éve, száma"

Átírás

1 3 MÓDOSÍTÁSOK ELŐJEGYZÉSE Tételszám Módosítás száma MÁV Rt. Értesítő éve, száma Módosítás tárgya

2 4 MÓDOSÍTÁSOK ELŐJEGYZÉSE Tételszám Módosítás száma MÁV Rt. Értesítő éve, száma Módosítás tárgya

3 5 TARTALOMJEGYZÉK 1.0. Az Utasítás célja Az Utasítás hatálya és a felelősség meghatározása Az Utasítás hatálya Az Utasítás elkészítéséért és karbantartásáért felelős meghatározása Az Utasítás alkalmazása, kezelése Az Utasítás oktatása Az Utasítás rendelkezéseinek értelmezése Az Utasításban használt fogalmak meghatározása A rendkívüli esemény fogalma Súlyos baleset A balesetek csoportosítása szerinti fogalmak A balesetek jellege szerinti fogalmak A balesetek következményei szerinti fogalmak Egyéb fogalmak Az utasítás leírása A rendkívüli esemény bejelentése és intézkedés a további veszély megszüntetésére A szolgálati helyek jelentési és intézkedési kötelezettségei Az Üzemirányító Központ és a Forgalomirányítási Osztályok feladata A rendkívüli események vizsgálatának általános szabályai, a balesetvizsgáló jogai, kötelességei, valamint a vizsgálatok rendszere A balesetvizsgáló joga, kötelessége és felelőssége Az üzletágak és szolgálati helyek balesetvizsgálati kötelezettsége A balesetvizsgálatok rendszerének felépítése és hatásköre A központi balesetvizsgálatok A központi balesetvizsgálatok hatásköre Körzeti balesetvizsgálatok A körzeti balesetvizsgálatok hatásköre Az idegen vasútvállalatot érintő baleset vizsgálata Az iparvágány használót érintő baleset vizsgálata Az idegen vállalkozás bevonása a baleset vizsgálatába A MÁV Rt. Vezérigazgatóság Biztonsági Igazgatóságának balesetvizsgálatokkal kapcsolatos feladatai és hatásköre Hatósági vizsgálatok A balesetvizsgálati iratok készítésének szabályai A Ténymegállapítási jelentés Helyszínelési jegyzőkönyv Meghallgatási jegyzőkönyv Szakmai vélemény A véleményes jelentés A vizsgálati jelentés Vizsgálati jelentés egyéb balesetről Közös tény- és kármegállapítási jegyzőkönyv A balesetvizsgálati iratok felterjesztése a Biztonsági Igazgatóság Vasútbiztonsági Főosztálynak Kármegállapítás A vizsgálati iratok másolatainak kiadása a hatóságok részére A balesetek vizsgálata....38

4 A helyszín megváltoztatása Helyszíni vizsgálat A helyszíni és további vizsgálat lefolytatása A kisiklásos baleset vizsgálata Az ütközéses baleset vizsgálata A rongálódásos baleset vizsgálata Tolatás és gurítás közben történt baleset vizsgálata Útátjárón személy, közúti jármű és állatelütés valamint útsorompó rongálás vizsgálata Utas személyi balesetének vizsgálata Idegen személy balesetének vizsgálata A vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető szándékos cselekmény vizsgálata Egyéb baleset vizsgálatának főbb szempontjai A vizsgálati eredmények értékelése Veszélyes áru ellenőrizetlen szabadba jutásából történt rendkívüli események vizsgálata A vizsgálat általános szabályai A vizsgálatok rendszere, hatásköre Vizsgálati iratok készítésének szabályai A vizsgálat részletes szabályai A vizsgálatok lezárása, felelősségre vonás kezdeményezése Hatósági jelentés A rendkívüli események nyilvántartása, értékelése, az üzembiztonsági ellenőrzések rendje A Biztonsági Igazgatóság feladatai Üzletágak feladatai Hatályon kívül helyezések Az utasítás hatályba lépésével a 79/1988.(MÁV Ért.34.) sz. utasítás és módosításai hatályukat vesztik Mellékletek 1.sz. Értesítési rend. 2.sz. Ténymegállapítási jelentés. 3.sz. Helyszínelési jegyzőkönyv. 4.sz. Biztosítóberendezési vizsgálati és mérési adatlap. 5.sz. Pályaszerkezeti vizsgálati és adatlap. 6.sz. Járművizsgálati és mérési adatlap. 7.sz.Vizsgálati adatlap, fékezéssel összefüggő baleset esetén. 8.sz. Meghallgatási jegyzőkönyv. 9.sz. Vizsgálati jelentés tolatás vagy gurítás közben bekövetkezett balesetről.

5 7 10.sz. Vizsgálati jelentés útátjárón személy-, közúti jármű-, és állatelütésről. 11.sz. Vizsgálati jelentés utas személyi balesetéről. 12.sz. Vizsgálati jelentés idegen személy sérüléses balesetéről. 13.sz.Vizsgálati jelentés útsorompó rongálásról. 14.sz. Közös tény- és kármegállapítási jegyzőkönyv. 15.sz. Ténymegállapítási jelentés veszélyes áru ellenőrizetlen szabadba jutásáról. 16.sz. Vizsgálati jelentés veszélyes áru ellenőrizetlen szabadba jutásából történt rendkívüli eseményről. 17. sz. A központi balesetvizsgálathoz szükséges eszközök.

6 Az Utasítás célja. A Balesetvizsgálati Utasítás (a továbbiakban az Utasítás) célja a vasút üzemvitelével kapcsolatos, a 3.1 pont szerinti balesetek, veszélyeztetések, a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető gondatlan, és szándékos cselekmények (a továbbiakban együttesen balesetek), továbbá a veszélyes áru fuvarozása közben történt rendkívüli események bejelentésének, azok vizsgálatának, valamint a tűzesetek bejelentésének szabályozása. Az Utasítás nem vonatkozik a vasúti munkavállalók személyi baleseteinek (munkabaleseteinek), valamint a MÁV Rt. területén nem baleseti következményként- keletkezett tűzesetek vizsgálatára, melyekre a MÁV Rt. Munkavédelmi Szabályzat (a továbbiakban MvSz), illetve a MÁV Rt. Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezései az irányadók Az Utasítás hatálya és a felelősség meghatározása Az Utasítás hatálya. Az Utasítás területi hatálya a MÁV Rt. kezelésébe tartozó normál, széles és keskeny nyomtávolságú közforgalmú és korlátozott közforgalmú vasútvonalain, üzemi vágányain, valamint az azokhoz csatlakozó MÁV Rt. által fenntartott, illetve külön megállapodásban (szerződésben) rögzített esetekben az általa kiszolgált iparvágányokon az Utasításban szabályozott rendkívüli eseményekre terjed ki. Az Utasítás személyi hatálya kiterjed a MÁV Rt. valamennyi munkavállalójára és a MÁV Rt. területén szolgáltatást valamint szerződés alapján munkát végző, illetve a MÁV Rt. részére eszközt (gépet, járművet, berendezést, pályát) szállító, építő, javító vállalkozásra. A rendkívüli események bekövetkezése esetén a MÁV Rt. vizsgálati jogosultságát a MÁV Rt vonalain személyszállítási vagy árufuvarozási tevékenységet végző vasútvállalatokkal, valamint a MÁV Rt. részére járművet, berendezést szállító, javító, fenntartó, pályát építő idegen vállalkozással a megkötendő szerződésben is rögzíteni kell. Az önálló vasútüzemi tevékenységet folytató társaságok területein, illetve a nemzetközi határforgalomban bekövetkezett balesetek bejelentésére, vizsgálatára az Iparvágányok Szolgálati Utasításában vagy a helyi végrehajtási utasításban, illetve a Határforgalmi megállapodásban foglaltak az irányadók.

7 9 2.2.Az Utasítás elkészítéséért és karbantartásáért felelős meghatározása. Az Utasítás és mellékletei kidolgozásáért, karbantartásáért a MÁV Rt. Vezérigazgatóság Biztonsági Igazgatósága felelős. Az Utasítást a MÁV Rt. vezérigazgatója a Közlekedési Főfelügyelet jóváhagyásával adja ki Az Utasítás alkalmazása, kezelése Az Utasítás alkalmazásánál figyelembe kell venni a hatályos jogszabályokat, az Országos Vasúti Szabályzatot, valamennyi hatályos kezelési, illetve végrehajtási stb. utasítást, az országos, ágazati és vállalati (MÁV Rt.) szabványokat, valamint segédkönyveket Az Utasítással a MÁV Rt. üzletágak szervezeti egységeit, azok oktatótisztjeit, minden balesetvizsgálattal, illetve üzembiztonsági ellenőrzéssel megbízott munkavállalót, biztonsági megbízottat, valamint a Vasúti Vegyi Elhárító Szolgálat központi és területi szervezeteinek vezetőit el kell látni Az Utasítást valamennyi rendkívüli esemény bejelentésére kötelezett és balesetvizsgálattal foglalkozó szolgálati helyen hozzáférhető helyen kell tartani. A szolgálati helyek vezetői kötelesek az Utasítás felelősét és helyesbítőjét kijelölni, valamint az Utasítás mellékleteit (1, 2 és 14 sz.) képező formanyomtatványokból megfelelő mennyiség biztosításáról gondoskodni Az Utasítás oktatása. Az érdekelt munkavállalókat a rájuk vonatkozó részekből- rendszeresen és kimutathatóan a MÁV Rt. O.1.sz. Oktatási Utasításában előírtaknak megfelelően oktatni és vizsgáztatni kell Az Utasítás rendelkezéseinek értelmezése Ahol az utasítás üzletágat vagy illetékes üzletágat említ, az a Pályavasúti Üzletág tekintetében a Forgalmi, Pálya- és Mérnöki Létesítményi, valamint a Távközlő- Erősáramú és Biztosítóberendezési Igazgatóságokra és területi szervezeteikre egyaránt, illetve szakmai illetékességük szerint vonatkozik.

8 Nem szabályozott, vagy vitás ügyekben állásfoglalásra a MÁV Rt. Vezérigazgatóság Biztonsági Igazgatóság (a továbbiakban: BI) jogosult, illetve köteles Az Utasításban használt fogalmak meghatározása A rendkívüli esemény fogalma. Az Utasítás alkalmazása szempontjából rendkívüli esemény minden olyan zavar, vagy akadály, amely a vonatközlekedést kizárta, illetve a vasútüzem lebonyolítását akadályozta. Rendkívüli eseménynek minősül: a baleset, a veszélyeztetés, a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető gondatlan cselekmény, a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető szándékos cselekmény, a tűzeset, a veszélyes áru ellenőrizetlen szabadba jutása, a forgalmi, vagy műszaki nehézmény, az elháríthatatlan külső ok. a) Baleset a vasút üzemével összefüggő olyan rendkívüli esemény, amely személy(ek) halálát vagy sérülését (egészségkárosodását), járművek kisiklását, azok valamint áruk, pálya, építmények, berendezések, vasútüzemi anyagok rongálódását, vagy megsemmisülését okozta, illetve a vonatforgalom vagy az elegyrendezés lebonyolítását akadályozta. b) Veszélyeztetés a vasút üzemével összefüggő olyan rendkívüli esemény, amikor technológiai hibából a baleset bekövetkezésének lehetősége nagy valószínűséggel fennállt, azonban a közlekedés rendjébe történt rendkívüli és gyors intézkedés eredményeképpen, vagy a kedvező körülmények miatt az eseménynek baleseti következménye nem, vagy az Utasításban meghatározott esetekben csak csekély dologi kárkövetkezménye volt. c) A vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető gondatlan cselekményt (pályavétséget) követett el az a személy, aki vasúti járművet, pályát, építményt, berendezést, a tőle elvárható figyelem, körültekintés elmulasztásával vagy a tett elkövetésekor a következmények elmaradásában könnyelműen bízva rongálta meg, vagy létesített akadályt.

9 11 d) A vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető szándékos cselekményt követett el az a személy, aki a vasúti jármű, pálya, építmény, üzemi berendezés, vagy ezek tartozéka megrongálásával, akadály létesítésével, eltulajdonításával, a vonat megdobálásával, jelző eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, a közlekedő jármű vezetője elleni erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával magatartásának következményeit kívánta, vagy abba belenyugodott. e) Tűzeset a vasút területén, vasúti létesítményekben, járművekben, egyéb vasúti tulajdonban, vagy a vasút kezelésére bízott javakban keletkezett technológiától eltérő égés, vagy égési folyamat. f) Veszélyes áru ellenőrizetlen szabadba jutása (szóródása, szivárgása, illetve fúvása) az ilyen termékek szállítására használatos vasúti jármű tárolóterének, tartályának, edényének, szerelvényének rendellenes állapotából nem baleseti következményből- eredő, egészségkárosodást, tűz-, vagy robbanásveszélyt, illetve környezetszennyezést, a vasútüzem lebonyolítását kizáró, vagy akadályozó esemény. Súlyosnak minősül a rendkívüli esemény a RID pontjában felsorolt esetekben. g) Forgalmi nehézmény a forgalmi tevékenységek figyelmetlen végzéséből, műszaki nehézmény a vontató-, illetve vontatott jármű, pálya, műszaki berendezés, energiaellátás váratlan meghibásodásából, fenntartási, vizsgálati hiányosságából bekövetkezett rendkívüli esemény, mely megzavarta de nem veszélyeztette a vasúti közlekedés folyamatos és biztonságos fenntartását. h) Elháríthatatlan külső ok az olyan előre nem látható, és nem tervezhető külső hatásra bekövetkezett esemény (rendkívüli időjárási körülmény, vihar, árvíz, földcsuszamlás, hegyomlás, földrengés stb.), amely az ismert és alkalmazott technikai lehetőségekkel nem volt megelőzhető, valamint olyan hirtelen következett be, hogy a rendelkezésre álló idő nem volt elegendő a rendkívüli esemény megelőzésére Súlyos baleset. Súlyos az a baleset amelynek következtében - legalább 1 személy halálos, vagy súlyos sérülést szenvedett vagy, 6 órát meghaladó vonalelzárás történt vagy, a dologi kár várhatóan a 10 M Ft-ot meghaladja vagy, a veszélyes áru ellenőrizetlen szabadba jutása a RID pontjában meghatározottakat meghaladja.

10 A balesetek csoportosítása szerinti fogalmak. a) Közlekedő vonat balesete történt, ha a vonat valamely járműve kisiklott, vagy vasúti járművel ütközött, vagy olyan rongálódás következett be, amelynek következtében személysérülés, illetve 500 ezer forintot meghaladó dologi kár keletkezett. b) Közlekedő vonat csekély dologi kár következményű veszélyeztetése történt, ha a 3.4. pontban meghatározott- kisikláson és ütközésen kívüli- rongálódásos esetben személysérülés nem történt és a dologi kár nagysága az 500 ezer forintot nem haladta meg. c) Közlekedő vonat dologi kár nélküli veszélyeztetése történt, ha a forgalom lebonyolításával összefüggő technológiai hibából baleset a vonat időbeni rendkívüli megállítása miatt nem következett be, személysérülés és dologi kár nem keletkezett, de annak lehetősége fennállt, vagy járművek futamodtak meg a nyílt vonalra. d) Elegyrendezés (tolatás, gurítás) közben történt az a baleset, amikor síktolatási, vagy gurítási mozgás közben a vasúti járművel kisiklásos, ütközéses, vagy rongálódásos baleset fordult elő, de az nem veszélyeztette a közlekedő vonat(ok) biztonságát. e) Elütés történt, ha a mozgó vasúti jármű a szerkesztési szelvénybe került személlyel, közúti járművel, nagyobb haszonállattal oly módon találkozott, hogy a rendkívüli esemény következtében személy(-ek) sérültek meg, illetve jármű(vek) rongálódtak meg, haszonállat(-ok) múltak ki. Elütés fogalmába tartoznak a mozgó vasúti járműre való felugrásból, illetve járműről leugrásból, kiesésből előfordult személyi balesetek, valamint amikor közúti jármű álló vasúti járműnek ütközött A balesetek jellege szerinti fogalmak. a) Kisiklás történt, ha a vasúti jármű egy vagy több kereke a vágányról legördült, egy vagy több kereke a vágányról legördült, de később kitérőn vagy útátjárón- ismét a vágányra került, kerékpárjai más-más vágányra illetve irányba gördültek. Nem minősül kisiklásos balesetnek az a rendkívüli esemény, amikor a kisiklás ütközéses baleset következménye. b) Ütközés történt, ha vasúti járművek nem előzetes kisiklásos, vagy rongálódásos baleset következményeként- vagy vasúti és közúti járművek olymódon találkoztak egymással, hogy a rendkívüli esemény következtében személy, vagy személyek sérültek, anyagi javak, vasúti járművek rongálódtak meg, vagy siklottak ki.

11 Frontális ütközés történt akkor, amikor a haladó vasúti jármű egy vele szemben ugyanazon vágányon közlekedő vagy álló vasúti járműre ütközött. Utolérés történt akkor, amikor a haladó vagy megállt vasúti jármű vagy vonat végére a követő vasúti jármű vagy vonat ráütközött. Oldalról ütközés (horzsolódás) történt akkor, amikor álló vagy haladó vasúti járműre kitérőn, illetve vágányátszelésen oldalról másik vasúti jármű ráütközött, vagy ha haladó jármű a biztonsági határjelzőn kívül levő járművel horzsolódott. 13 A vasúti jármű vágányvégzáró-szerkezetre ütközése akkor minősül balesetnek, ha annak következtében a vágányvégzárószerkezet, vagy a jármű esetleg mindkettő megrongálódott, vagy a jármű kisiklott, vagy a szerkezet munkaemésztős vágányvégzáró-szerkezet esetén legalább 15 cm-t meghaladóanelmozdult. Ütközés történt közúti járművel akkor, amikor útátjárón vagy a vasút egyéb területén közúti és vasúti járművek ütköztek össze, vagy horzsolódtak. c) Rongálódásos baleset történt, ha a vasúti jármű, pálya, építmény, vagy egyéb berendezés, vasútüzemi anyag nem kisiklás vagy üközés következményeként károsodást szenvedett, illetve megsemmisült. Villamosított pályán rongálódásos balesetnek minősül, ha a szerkesztési szelvénybe érő felsővezetéki berendezés szerkezeti eleme vasúti járművet, vagy a vasúti jármű felsővezetéki szerkezeti elemet úgy rongált meg, hogy a rendkívüli esemény következtében személysérülés történt. d) Személyi baleset történt akkor, ha a személy halálát vagy sérülését akaratán kívüli, hirtelen fellépő külső behatás okozta és az nem a járművek ütközésének, kisiklásának vagy rongálódásos balesetnek, továbbá a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető gondatlan vagy szándékos cselekménynek következménye. Nem minősül személyi balesetnek az öngyilkosság, amennyiben azt a hatósági vizsgálat megállapította A balesetek következményei szerinti fogalmak. a) Halálos baleset történt, ha a rendkívüli esemény következtében legalább egy személy meghalt. Halálos sérülést szenvedett az a személy, aki a baleset következtében a helyszínen, vagy a baleset időpontjától számított 30 napon belül meghalt.

12 b) Személysérüléses az a baleset, amikor a rendkívüli esemény következtében halálos sérülés nem történt, de legalább egy személy megsérült. Súlyosan sérült az a személy, aki a baleset következtében 24 órán túl kórházi kezelésre szorult. 14 Könnyű sérülést szenvedett az a személy, aki a baleset következtében legfeljebb 24 óráig szorult kórházi kezelésre. c) Dologi káros az a baleset, amikor a rendkívüli esemény következtében személyi sérülés nem történt, csak dologi kár keletkezett. d) Dologi kár a rendkívüli esemény következtében megrongálódott eszközök (jármű, pálya, építmény, berendezés) baleset előtti állapotának helyreállítása, a pálya felszabadítása, a forgalom ideiglenes fenntartása érdekében felmerült minden tényleges, illetve előkalkulált költség, értékcsökkenés, elmaradt haszon, valamint a megsemmisült árunak és személyek dolgainak értéke Ft-ban kifejezve Egyéb fogalmak. a) Közlekedő vonattal történt a baleset, vagy veszélyeztetés akkor, ha a rendkívüli esemény az induló vonat menesztése után és a célállomásra érkezése, vagy közbenső állomáson történő feloszlatása, vagy tolatás céljából való megállása előtt következett be. Közlekedő vonattal történt a baleset akkor is, ha a vonat más vonattal egyesítése, vagy más járművel történő kiegészítése közben következett be. Az iparvágány kiszolgáló menet nem közforgalmú vonalon történt- balesetét, valamint vágányzárak esetén az elzárt vágányon közlekedő járművek balesetét síktolatás közbeni balesetként kell figyelembe venni. b) Utas az a személy, aki utazási szándékkal tartózkodik a vasút utasforgalom részére megnyitott területén vagy járművén. c) Vasúti munkavállaló a szolgálatban levő és a MÁV Rt.-vel munkaviszonyban álló, szakmai feladatot ellátó személy. d) Idegen személynek minősül az utason és vasúti munkavállalón kívül minden más személy. e) Idegen vasút, vállalat jelen utasítás szempontjából a Magyar Köztársaság államhatárával szomszédos állam vasútja, a MÁV Rt. vonalán szerződés alapján személyszállítási, illetve árufuvarozási szolgáltatást végző más társaság, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút, a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) és a MÁV Rt. közfor-

13 galmú vasútvonalaihoz csatlakozó valamennyi önálló vasútüzemmel rendelkező társaság. f) Idegen vállalkozás a MÁV Rt.-vel szerződés alapján a MÁV Rt. területén munkát végző, illetve részére berendezést, járművet szállító természetes vagy jogi személy. Idegen vállalkozás a MÁV Rt. alapítású gazdasági társaság is Az utasítás leírása A rendkívüli esemény bejelentése és intézkedés a további veszély megszüntetésére Rendkívüli események bejelentésére, az értesítési és távirati jelentési kötelezettségekre, valamint a további veszélyek megelőzésére vonatkozó szabályokat alkalmazni kell a nem baleseti következményként történt tűzesetek, valamint veszélyes árunak a fuvarozás közben előfordult ellenőrizetlen szabadba jutása miatt bekövetkezett rendkívüli esemény esetén is Az a vasutas munkavállaló, aki a bekövetkezett rendkívüli eseményről legkorábban tudomást szerzett, köteles a további veszély elhárítása iránt intézkedni és az eseményt azonnal a legközelebbi állomás forgalmi vezetőjének (megbízottjának) a rendelkezésére álló értekező berendezésen (távbeszélőn, vagy pályatelefonon, vagy mozdonyrádión, vagy mobil telefonon) jelenteni Amennyiben a vonatszemélyzet észlelte először a rendkívüli eseményt, úgy a rendelkezésére álló értekező berendezésen üzemirányított vonalon a forgalmi vonalirányítónak, nem üzemirányított (felügyelt) vonalon a területi főüzem-irányítónak, a vonal üzemirányításától függetlenül bármely esetben a rendkívüli eseményhez legközelebbi állomás forgalmi vezetőjének (megbízottjának) kell a rendkívüli eseményt jelentenie. A mozdonyvezető a rendkívüli eseményt a budapesti vagy a területi gépész főirányító részére a mobil rádiótelefonon a zöld szám használatával is jelentheti, akinek a jelentést továbbítania kell a hálózati, illetve területi főüzemirányító részére. Ha távközlési lehetőség nem áll rendelkezésre, akkor a rendkívüli eseményt küldönc útján, vagy személyesen kell a legközelebbi olyan szol-

14 16 gálati helyre bejelenteni, ahonnan a két szomszédos állomás forgalmi vezetője (megbízottja) értesíthető A vonattal bekövetkezett baleset, tűzeset és más veszélyhelyzet észlelésekor mindig meg kell állni, kivéve ha a megállás a rendkívüli esemény következményét súlyosbítaná (pl. alagútban, hídon). Általában olyan helyen kell megállni, ahol a mentés lehetősége, a helyszín megközelítése biztosított Amennyiben a balesetet vagy veszélyhelyzetet egy követő, vagy másik vágányon közlekedő vonat személyzete veszi észre, az esetleges elsősegélynyújtás és a helyzet tisztázása végett a helyszín közelében köteles a vonattal megállni. Az elsősegélynyújtás, illetve a helyzet tisztázása után a vonat engedéllyel- folytathatja útját, de szükség esetén, jelentéstétel végett a legközelebbi szolgálati helynél meg kell állnia A jelentés tartalmazza a pontos hely, időpont megjelölésén kívülazokat az elsődleges információkat, melyek személy(-ek) mentése, a további veszélyek megelőzése (különösen 2 vagy több vágányú pályán történt esemény bekövetkezésekor), a helyszín biztosítása, a tűz oltása, veszélyes áruval rakott kocsi sérülésének elhárítása, valamint a műszaki mentés érdekében szükségesek Iparvágányon, vagy valamely üzletág üzemi területén (pl. gépészeti telephely) bekövetkezett balesetet, az azt észlelő munkavállaló a kiszolgálást végző állomás forgalmi szolgálattevőjének, illetve az adott üzletág területileg illetékes vezetőjének (megbízottjának) köteles bejelenteni Az iparvágány használója, üzembentartója saját személyzetével végzett tolatási munkák közben bekövetkezett balesetet (kisiklást és egyéb rongálást) köteles azonnal a kiszolgálást végző állomás vezetőjének (megbízottjának) jelenteni. Ezt a kötelezettséget az Iparvágányok Szolgálati Utasítása alapján az Iparvágány Végrehajtási Utasításban szabályozni kell. 4.2.A szolgálati helyek jelentési és intézkedési kötelezettségei A vasút területén történt minden rendkívüli eseményt a területileg illetékes szolgálati hely forgalmi vezetője (megbízottja) köteles az 1.sz. mellékletben foglaltaknak megfelelően a területi főüzemirányítónak jelenteni, és a további veszélyek megelőzésére, valamint a mentés és segélynyújtás érdekében az intézkedéseket megtenni, a hatóságokat, valamint más szervezeteket a területi főüzemirányítóval történt egyeztetés

15 17 szerint- értesíteni. Az elsődleges intézkedéseket azon szolgálati hely forgalmi vezetőjének (megbízottjának) kell megtenni, akinek a vezetése alatt álló szolgálati helyen a baleset bekövetkezett. Ha a rendkívüli esemény két szolgálati hely között történt, a bejelentést azon szolgálati hely forgalmi vezetője (megbízottja) köteles megtenni, aki az eseményről először tudomást szerzett. Az eseményről és az intézkedésekről a szomszédos szolgálati hely forgalmi vezetőjét (megbízottját) is értesíteni kell Egyedi, vagy tömeges személyi sérülés esetén soron kívül értesíteni kell az Országos Mentőszolgálat megyei (városi) mentőszervezetét Tűz esetén, továbbá ha személyek vagy javak mentése ezt szükségessé teszi, riasztani kell a Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékes szervezetét (tűzoltóságot) és a helyszín biztosítása érdekében a helyi rendőri szervet A Veszélyes Áruk Nemzetközi Vasúti Fuvarozásáról szóló szabályzatba (a továbbiakban RID) sorolt veszélyes áruk fuvarozása közben előfordult rendkívüli eseményt (pl. tűzveszélyes áruval rakott kocsi sérülését, szivárgását) az észlelő vasúti munkavállaló köteles A Vasúti Vegyi Elhárító Szolgálat ellátására kiadott utasításnak (a továbbiakban VVESZ Utasítás) megfelelően- az esethez legközelebbi intézkedésre jogosult munkavállalónak jelenteni. A bejelentés alapján az intézkedésre kötelezett munkavállaló a VVESZ Utasítás szerint köteles eljárni A szolgálati hely forgalmi vezetője (megbízottja) azonnal -minden vizsgálat bevárása és lefolytatása nélkül- távbeszélőn köteles bejelenteni a területileg illetékes megyei (budapesti) Rendőr-főkapitányság központi ügyeletének és a területileg illetékes rendőri szervnek a helyszín biztosítása, valamint az intézkedések megtétele céljából a MÁV Rt. üzemében bekövetkezett rendkívüli eseményt (cselekményt, vagy mulasztást), ha a) halálos, vagy súlyos személysérülés történt, vagy 2 személynél többen sérültek meg, b) több jármű, vagy a pálya súlyosan megrongálódott, vagy előreláthatólag jelentős forgalmi zavar (a vonatforgalom lebonyolításában 6 órás akadály) keletkezett, c) vasúti és közúti járművek ütköztek össze, d) közúti jármű a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztette, e) egyéb a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető- bűncselekmény szándékos elkövetésének gyanúja áll fenn.

16 18 A szolgálati hely forgalmi vezetője (megbízottja) köteles előjegyezni a hatóság részéről a bejelentést vevő személy nevét, és a bejelentés időpontját. A távbeszélőn történt bejelentés nem érinti a szolgálati hely forgalmi vezetőjének (megbízottjának) A bűncselekmények, szabálysértések elkövetésének észlelése esetén követendő eljárás rendje tárgyú utasításban szabályozott feljelentési kötelezettségét. A feljelentés kötelező elemeit a hivatkozott utasítás mellékletei tartalmazzák. Az írásbeli feljelentést 3 példányban kell elkészíteni, melyből 1 példányt az illetékes rendőrkapitányság, 1 példányt a körzeti balesetvizsgálatot végző biztonsági megbízott részére kell megküldeni, 1 példányt pedig a szolgálati főnökségen szükséges megőrizni Amennyiben a baleset következményei a vasúti segélynyújtó és helyreállító egységek riasztását teszik szükségessé, a szolgálati hely vezetője (megbízottja) a helyzetet köteles felmérni, majd távbeszélőn a területi főüzemirányítónak részletes jelentést adni. A szakszerű és pontos adatszolgáltatás érdekében igénybe kell venni a rendelkezésre álló műszaki munkavállalókat is Az Utasításban meghatározott bejelentési kötelezettségen túlmenően be kell tartani az MvSz-ben, és a MÁV Rt. Tűzvédelmi Szabályzatában előírtakat is Vad elütése esetén azon szolgálati hely forgalmi vezetője (megbízottja) köteles a helyi vadásztársaságot mielőbb (telefonon, vagy táviratilag ) értesíteni aki a balesetről először tudomást szerzett. A távbeszélőn történt értesítés esetén, annak időpontját és az értesítést vevő személy nevét elő kell jegyezni A szolgálati helyen az 1.sz. mellékletben foglaltaknak megfelelően a rendőrség és más területileg illetékes hatóság, Országos Mentőszolgálat, üzemorvos, katasztrófavédelem, vadásztársaság pontos címéről és távbeszélő hívószámáról a telefonkészülék közelében kimutatást kell kifüggeszteni A jelentésre kötelezett szolgálati hely vezetője (megbízottja) köteles valamennyi rendkívüli eseményről, az intézkedések után Baleset bejelentés megjelöléssel távirati jelentést adni. (A jelentést a szolgálati hely vezetője a VBF és a területi Vasútbiztonsági Osztály részére faxon is leadhatja.) A távirati jelentésnek tartalmaznia kell: a) a bejelentést tevő szolgálati hely nevét,

17 19 b) a baleset helyét (szolgálati hely neve, váltó-, vágányszám, nyílt vonalon történt baleset alkalmával a két szomszédos szolgálati hely állomás- megnevezését és a szelvényszámot), c) a baleset idejét (év, hó, nap, óra, perc), d) a vonat(ok) számát és nemét, e) a baleset közérthető, rövid leírását, f) a baleset következményeit (a halottak, vagy sérültek nevét, sérülésük mértékét, a kisiklott, vagy megrongált járművek pályaszámát, rakományuk megnevezését, valamint rongálódásuk mértékét, a pályában és egyéb berendezésekben keletkezett rongálódás mértékét, közúti jármű elütése, útsorompó rongálása esetén a gépjármű forgalmi rendszámát, üzemben tartóját, kötelező felelősségbiztosítási kártya számát, a biztosító társaság nevét és a keletkezett forgalmi akadályt), g) ha az eseményt a hatóságoknak is jelenteni kell, akkor azt is, hogy a hatóságok értesítése megtörtént (időpont, a bejelentést vevő neve, rendfokozata), h) a baleset okát röviden, ha az a jelentéstétel idején már megállapítható (pl. vágányút ellenőrzés, váltóellenőrzés elmulasztása, Megállj állású jelző meghaladása, késői fékezés stb.), i) az időjárási és látási viszonyokat, j) a baleset következtében előállott további veszélyeket, k) valamennyi megtett intézkedést, azok végrehajtását és az ezekkel kapcsolatos időadatokat Belföldi utazási céllal a MÁV Rt. személyforgalmi területén tartózkodó vagy utazó utas személysérülése, vagy poggyászkára esetén azokon a szolgálati helyeken, ahol a Személyszállítási Üzletág munkavállalója szolgálatot teljesít, a szolgálati ideje alatt a Személyszállítási Üzletág munkavállalója, azokon a szolgálati helyeken, ahol a Személyszállítási Üzletág munkavállalója nem teljesít szolgálatot, vagy az esemény hivatalos munkaidőn kívül történt, a szolgálati hely forgalmi vezetője (megbízottja), vonaton történt esetben, vagy olyan szolgálati helyen, ahol a forgalmi szolgálat is szünetel a vezető jegyvizsgáló a személysérülésről illetve a poggyászkárról az Utasításban előírt bejelentési és vizsgálati kötelezettségtől függetlenül- 2 példányban kárjegyzőkönyvet köteles felvenni. A vezető jegyvizsgáló a kárbejelentési jegyzőkönyvet a honos szolgálati főnökségén köteles leadni.

18 20 A felvett, vagy leadott kárbejelentési jegyzőkönyv 1 példányát a szolgálati hely, illetve főnökség vezetője (megbízottja) az utasbiztosításról szóló szabályozás alapján az esemény helyszíne szerinti Igazgatási és Szabályozási Főosztály területi szervezetének köteles megküldeni. 4.3.Az Üzemirányító Központ és a Forgalomirányítási Osztályok feladata Az Üzemirányító Központ és a Forgalomirányítási Osztályok értesítési, riasztási, valamint a forgalom fenntartása érdekében szükséges feladatait az F.3.sz. Utasítás illetve a 14/2003.(MÁV Ért.43.) sz. vezérigazgatói utasítás tartalmazza Amennyiben a balesetet a vonatszemélyzet a központi forgalomirányítónak vagy a területi főüzemirányítónak jelentette, úgy a szolgálati hely forgalmi vezetőjének (megbízottjának) a 4.2. pontokban szabályozott feladatait a pont kivételével - a központi forgalomirányító, illetve a területi főüzemirányító köteles megtenni. A vonatszemélyzet jelentése alapján a baleset helyszínétől számított szomszéd állomásokat a központi forgalomirányító, illetve a területi főüzemirányító, üzemirányított vonalon pedig a forgalmi vonalirányító köteles értesíteni. Két vagy több vágányú pályán a szomszédos vágányon már útban lévő vonat személyzetét a balesetről a forgalmi vonalirányítónak értesítenie kell A területi főüzemirányító értesítése alapján az üzletági operatív irányítók és diszpécserek kötelesek gondoskodni az üzletágon belüli értesítésekre, intézkedésekre Az értesítések és intézkedések összehangolása, felügyelete a területi illetve hálózati főüzemirányító feladata A rendkívüli események vizsgálatának általános szabályai, a balesetvizsgáló jogai, kötelességei, valamint a vizsgálatok rendszere Minden 3.1. pontban meghatározott rendkívüli eseményt, annak körülményeit, közvetlen okait, valamint az attól független mulasztásokat és rendszerbeli hibákat is amennyiben szükséges a fokozott felelősség elvének alkalmazásával és a hatósági vizsgálattól függetlenül- vizsgálni kell. Az Utasítás rendelkezései szerint kell vizsgálni minden balesetet, veszélyeztetést, vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető gondatlan és szán-

19 dékos cselekményt, valamint a veszélyes áru ellenőrizetlen szabadba jutását. A tűzesetek vizsgálatát a MÁV Rt. Tűzvédelmi Szabályzat-a, a forgalmi és műszaki nehézmények vizsgálatát az illetékes üzletágak rendelkezései szabályozzák A balesetvizsgálatot a baleset időpontjától számított 15 munkanapon belül le kell zárni. Határidő hosszabbítást indokolt esetben, előzetes kérelemre központi hatáskörbe tartozó vizsgálat esetén a BI Vasútbiztonsági Főosztály (a továbbiakban: BI VBF) vezetője, körzeti hatáskörbe tartozó vizsgálat esetén a BI területi Vasútbiztonsági Osztály (a továbbiakban területi Vasútbiztonsági Osztály) vezetője adhat A balesetvizsgáló joga, kötelessége és felelőssége A balesetvizsgáló a baleset vizsgálata során jogosult: az érintett szolgálati helyekre belépni, a vizsgálathoz szükséges bizonylatokat az átvétel írásbeli igazolása mellett- bevonni, a hangrögzítő berendezés felvételét meghallgatni, annak további felhasználására rendelkezni, a bizonyítékok azonnali összeírására, a szerkezeti elemek vizsgálatának elvégzésére, ellenőrzésére, az üzletágak és más szervezetek birtokában lévő tárgyhoz tartozó információkhoz, jegyzőkönyvekhez való hozzáférésre, az ügyben érintett munkavállaló = azonnali helyszíni, valamint további jegyzőkönyvi meghallgatására, = munkára képes állapota ellenőriztetésére, és ellenőrzésére, = a további vizsgálat érdekében szolgálatból történő felmentése kezdeményezésére, = szolgálati táblázatába történő betekintésre, igény esetén az ügyben eljáró rendőrhatóság, ügyészség részére a megállapításokról tájékoztatást adni A balesetvizsgálat vezetője és a vizsgálatban résztvevő az lehet, aki legalább középfokú állami iskolai és felsőfokú vasúti műszaki vagy forgalmi végzettséggel rendelkezik, felsőfokú állami iskolai végzettség esetén legalább 3 év, középfokú állami iskolai végzettség esetén legalább 5 év szakmai gyakorlattal rendelkezik, balesetvizsgálói vizsgát tett,

20 balesetvizsgálói megbízással rendelkezik, érvényes munkaköri, orvosi alkalmassági vizsgálattal rendelkezik Valamennyi balesetet vizsgáló vizsgálati feladatai hiánytalan ellátása érdekében köteles: szakmai továbbképző tanfolyamokon részt venni, és ismereteit folyamatosan fejleszteni, 22 a balesetvizsgálattal kapcsolatos helyszínelést a vonatközlekedés lehető0 legkisebb zavarásával- körültekintően és a megállapításokhoz szükséges bizonyítékok (alkatrészek, bizonylatok, mérési és vizsgálati adatok stb.) biztosítása mellett a lehető legrövidebb időn belül elvégezni; ennek érdekében Helyszínelési jegyzőkönyvet, helyszínrajzot, fényképfelvételeket készíteni, méréseket végezni, illetve végeztetni, rajzokat készíteni, illetve készíttetni, azokat kiértékelni, a hatósági helyszíni vizsgálatokban közreműködni, a balesetvizsgálatokhoz szükséges meghallgatásokon, vizsgála-tokon résztvenni, a vizsgálati adatok alapján a üzletágak képviselőivel együtt-működve a balesetet előidéző valamennyi közvetlen és közvetett okot, valamint független mulasztást feltárni, személyes szakmai véleményt adni A balesetvizsgálatban résztvevők -szakterületüket illetően- felelősek a vizsgálatuk, megállapításuk, véleményük megalapozott-ságáért, helyességéért Nem bízható meg az adott baleset vizsgálatával, illetve nem vehet részt a vizsgálatban, akinek munkaköri kötelezettsége, vagy egyéb más körülmény miatt az összeférhetetlen vizsgálói feladatával. A vizsgáló a vele szemben felmerült kizárási okot köteles a területi Vasútbiztonsági Osztály vezetőjének haladéktalanul jelenteni, és ettől kezdve a vizsgálatban nem vehet részt. Amennyiben ez a vizsgálat folyamán kerül felszínre, úgy a területi Vasútbiztonsági Osztály vezetője jogosult az üzletág területi központjának vezetőjétől más megbízással rendelkező személy kijelölését kérni Az üzletágak és szolgálati helyek balesetvizsgálati kötelezettsége. Az üzletágak és szolgálati helyek vezetői (megbízottjai) kötelesek az Utasításban szabályozott esetekben a Ténymegállapítási jelentést, Közös tény- és kármegállapítási jegyzőkönyvet felvenni, a balesetvizsgáló bizottság munkáját elősegíteni, a vizsgálathoz, bizonyításhoz szükséges

21 23 eszközöket, feltételeket térítésmentesen és a létszámukba tartozó munkavállalók megjelenését biztosítani A balesetvizsgálatok rendszerének felépítése és hatásköre A központi balesetvizsgálatok. A balesetek központi vizsgálatát a területi Vasútbiztonsági Osztály balesetvizsgálója vezeti. A balesetvizsgálat vezetője a baleset jellegétől függően- a pont követelményeinek megfelelő forgalmi, gépészeti, pályafenntartási, biztosítóberendezési, személyszállítási, árufuvarozási üzletág balesetvizsgálattal megbízottjának részvételét igényelheti. A bizottság tagjait a területi Vasútbiztonsági Osztály létszámából és az érintett üzletági területi központok vizsgálattal megbízottjaiból kell kijelölni. E munkavállalókat az üzletági területi központok vezetőinek kijelölése alapján a területi Vasútbiztonsági Osztály vezetőjének javaslatára megbízólevéllel a Biztonsági Igazgatóság vezetője látja el. A MÁV Rt. munkavállalójának súlyos sérülése esetén a munkabiztonsági szervezet balesetvizsgálóját minden esetben a vizsgálatba be kell vonni A központi balesetvizsgálatok hatásköre. A központi balesetvizsgálatok hatáskörébe tartozó balesetek: a) közlekedő vonat balesete, illetve veszélyeztetése, b) elegyrendezés közben bekövetkezett baleset, amennyiben annak következtében súlyos személysérülés, vagy vonalelzárás történt, vagy a kár várhatóan az 500 eft-ot meghaladja, c) a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető gondatlan, vagy szándékos cselekmény, ha annak következtében halálos személysérülés történt vagy 2 személynél több sérült meg, d) azok a nem foglalkozási- személyi balesetek, amelyeknek következtében több személy meghalt, vagy súlyos személysérülést szenvedett, e) járművek nyílt vonalon, vagy nyílt vonalra történt megfutamodása, f) vasúti és közúti járművek ütközése, ha annak következtében haláleset, illetve súlyos személysérülés történt, g) katonai szállítmánnyal előfordult baleset, h) vasúti és katonai, vagy belügyi szerv közúti járművének ütközése, i) veszélyes áruval rakott kocsi(k) baleseti sérülése,

22 j) azok a kisebb következményű balesetek, amelyeknek okát a körzeti balesetvizsgálat nem tudta megállapítani, k) amelynek vizsgálatát a felettes szerv elrendeli Körzeti balesetvizsgálatok. 24 A pontban meghatározott balesetek vizsgálatát a területi Vasútbiztonsági Osztály létszámába tartozó, állandó megbízással rendelkező biztonsági megbízott (körzeti balesetvizsgáló) vezeti. Az állandó megbízással rendelkező biztonsági megbízott, -mint a bizottság vezetője- a több üzletágat érintő balesetek vizsgálatába bevonhatja az állomásfőnökség, mozdonyüzemeltetési telephely, kocsivizsgálati telephely, pályagazdálkodási, biztosítóberendezési valamint erősáramú osztálymérnökség, személyszállítási, árufuvarozási üzletág területi szervezete megbízólevéllel ellátott munkavállalóját, aki(k) köteles(ek) a vizsgálatban részt venni. Az állandó megbízás kiadására az üzletági területi központok vezetőinek javaslatára a területi Vasútbiztonsági Osztály vezetője jogosult. A biztonsági megbízott és az üzletágak területi szervezeteinek képviselői vizsgálati tevékenységüket a területi Vasútbiztonsági Osztály szakmai irányításával végzik és az osztály vezetőjének tartoznak felelősséggel A körzeti balesetvizsgálatok hatásköre. A körzeti balesetvizsgálat hatáskörébe tartozó balesetek: a) a síktolatás vagy gurítás közben történt baleset, b) vasúti és közúti járművek ütközése, c) a közlekedés biztonságát veszélyeztető gondatlan vagy szándékos cselekmény, d) halálos, vagy sérüléses nem foglalkozási- személyi baleset, e) állatelütés amennyiben a következmények alapján a vizsgálat nem tartozik a központi balesetvizsgálatok hatáskörébe Az idegen vasútvállalatot érintő baleset vizsgálata. A vizsgálatot nemzetközi határforgalomban a helyi csatlakozási szerződésben, a MÁV Rt. területén idegen vasútvállalatot érintő baleset esetén a szerződésben, önálló vasútüzemmel rendelkező társaság területén történt baleset esetén az Iparvágányok Szolgálati Utasításában, vagy a helyi végrehajtási utasításban előírtakat is figyelembe véve kell végezni.

23 25 Az idegen vasút képviselőjét a vizsgálathoz minden esetben meg kell hívni, ha a vasút személyzetének meghallgatása mellőzhetetlen a tényállás megállapításához, vagy az okok és körülmények behatárolása ezt szükségessé teszi Az iparvágány használót érintő baleset vizsgálata. Amennyiben iparvágányon az iparvágányt használó személyzete által végzett munka során vasúti járművek siklottak ki, vagy rongálódtak meg, illetve egyéb berendezésekben kár keletkezett, a balesetről az iparvágányt használó fél a kiszolgáló állomás forgalmi vezetőjét (megbízottját) értesíteni köteles. A megállapításokat közösen felvett és aláírt jegyzőkönyvben kell rögzíteni. A vizsgálat céljából a jegyzőkönyvet a szolgálati hely vezetőjének a biztonsági megbízott részére kell átadnia Az idegen vállalkozás bevonása a baleset vizsgálatába. Olyan esetekben, amikor az idegen vállalkozás, illetve munkavállalója a baleset okozója, vagy a rendkívüli esemény bekövetkezésében közrehatott, vagy a baleset okának bizonyítása szükségessé teszi, úgy a vizsgálathoz az idegen vállalkozás felhatalmazott képviselőjét is meg kell hívni és a megállapításokat közösen felvett jegyzőkönyvben kell rögzíteni A MÁV Rt. Vezérigazgatóság Biztonsági Igazgatóságának balesetvizsgálatokkal kapcsolatos feladatai és hatásköre. A balesetvizsgálatok szervezése és elvégzése felett a szakmai felügyeleti jogkört, valamint annak elvi irányítását a BI VBF látja el, továbbá dönt a balesetek vitás ügyeiben. Felülvizsgálja a pontban meghatározott esetekben a területi Vasútbiztonsági Osztály által előterjesztett vizsgálati iratokat és dönt annak lezárására, vagy a vizsgálat kiegészítésére, valamint kezdeményezi a vizsgálat alapján indokolt hálózati szintű üzletági intézkedéseket. Súlyos, több összetevőjű személyi vagy dologi kárkövetkezményű balesetek vizsgálatának irányítását a BI VBF közvetlenül végzi. Amennyiben a baleset pontos okának meghatározása vagy kivizsgálása ezt indokolttá teszi, úgy a BI VBF részt vesz a vizsgálatban vagy átveszi annak irányítását. Szükség esetén a vizsgálat kibővítését, vagy új vizsgálatot rendel el.

24 Hatósági vizsgálatok. A pontban meghatározott esetek közül a rendőrség (ügyészség) azonnal minden esetben helyszíni eljárást folytat, ha a baleset következtében halálos vagy súlyos személyi sérülés történt, katonai, rendőrségi szervek, védett vezetők, diplomáciai védettséget élvező testületek közúti járművei vasúti járművel ütköztek össze, vagy azok a közlekedés biztonságát veszélyeztették, a közlekedő személyszállító vonattal történt baleset következtében több jármű kisiklott és a pálya rongálódott, A rendőrségre bejelentendő más eset alkalmával tisztázni szükséges, hogy a szemle azonnal, vagy későbbi időpontban történik A balesetvizsgálati iratok készítésének szabályai A Ténymegállapítási jelentés. Ténymegállapítási jelentést kell felvenni minden olyan baleset (meghatározott esetekben közlekedő vonattal történt baleset, elegyrendezés közben történt vonalelzárást nem okozó baleset, állomáson történt utas baleset, útátjárón személysérülés következmény nélküli vasúti és közúti jármű ütközése) és közlekedő vonat veszélyeztetése esetén, amikor a helyszínen a vizsgálat azonnali megkezdésére a területi Vasútbiztonsági Osztály balesetvizsgálójának, biztonsági megbízottjának nincs lehetősége, vagy erre a illetve a pont szerint engedélyt adott. A 2. sz. melléklet szerinti formanyomtatványt szolgálati hely területén történt balesetről a szolgálati hely forgalmi vezetője (megbízottja), nyílt vonalon történt balesetről annak a szolgálati helynek a vezetője (megbízottja), aki az eseményről először tudomást szerzett és az Utasításban szabályozott elsődleges intézkedéseket megtette, köteles kitölteni és aláírni. A jelentésben rögzíteni kell a megállapításokat és az érintett személyek adatait (név, a MÁV Rt. munkavállalója esetén beosztását és szolgálati telephelyét, utas és idegen személy esetén nevét, lakcímét). A felvett Ténymegállapítási jelentést a szolgálati hely vezetője köteles magánál tartani és átadni a vizsgálat vezetőjének.

25 Helyszínelési jegyzőkönyv. A balesetvizsgálat vezetője a helyszíni vizsgálat során az üzemi körülményeket, műszaki mérési eredményeket, a baleset okára utaló nyomokat, a további vizsgálathoz szükséges megállapításokat, a tanúkra és érintettekre vonatkozó adatokat, a 3.sz. melléklet szerinti Helyszínelési jegyzőkönyvben, valamint a baleset körülményeitől függően a vizsgálatban résztvevő üzletági képviselő bevonásával- ennek mellékletét képező vizsgálati és mérési formanyomtatványon (4.,5.,6.,7.sz.mellékletek) köteles rögzíteni. A Helyszínelési jegyzőkönyv mellékletét képezi a pont alapján készített helyszínrajz és fénykép, illetve videofelvételek is Meghallgatási jegyzőkönyv. 27 A balesetek alkalmával az érintettek és a tanúk vallomásáról meghallgatási jegyzőkönyvet kell készíteni. Az alább felsorolt szempontokat értelem szerint- alkalmazni kell valamennyi vizsgálati irat készítésénél is. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell: a) a jegyzőkönyv felvételének helyét és idejét, b) a felvevő nevét és beosztását, c) a jegyzőkönyv tárgyát, d) a jelenlévőket, beosztásuk megjelölésével, e) a jegyzőkönyvezett(-ek) személyi adatait (születési helye, ideje, anyjának leánykori családi és utóneve, állandó lakhelye, munkaköre, létszámban tartó szolgálati főnöksége) és a meghallgatás célját, f) a vizsgálat vezetőjének kérdéseire adott válaszokat, g) a munkavállaló munkakörének ellátásához szükséges vizsgákkal és az utasítások előírt oktatásával kapcsolatos megállapításokat, h) a munkavállaló szolgálatellátására vonatkozó orvosi alkalmasságát, szolgálatképességét és a balesetet közvetlenül megelőzően az egy szolgálatban pihenő idő nélkül teljesített szolgálati órák számát, i) a forgalmi helyzetnek, az esemény előzményeinek, a meghallgatott személy(-ek) által előadottaknak a tárgyra vonatkozó leírását, j) a balesetben érintett munkavállalók részéről a vizsgálat során megállapítottakra adott válaszukat, esetleges mulasztásuk elismerésére vonatkozó nyilatkozatukat, k) a meghallgatott személy(ek) nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a jegyzőkönyvben rögzítetteken kívül van-e egyéb mondanivalója. Amennyiben a meghallgatáson az érintett munkavállaló előzetes bejelentése alapján- képviselője/jogi képviselője (a továbbiakban együttesen képviselője) előtt kíván nyilatkozni, úgy a meghallgatás időpontjáról a

26 28 képviselőt a munkavállaló köteles értesíteni. A munkavállaló képviselője a meghallgatáson résztvehet, de észrevételeivel, vagy más módon nem befolyásolhatja a munkavállaló meghallgatását. A balesetnél érintett munkavállalók és tanúk meghallgatása után a jegyzőkönyvben foglaltakat a jegyzőkönyvezett személlyel vagy személyekkel el kell olvastatni. Ennek elismerését és a jegyzőkönyvben foglaltakra tett észrevételeiket is abban rögzíteni kell. A munkavállalónak a képviselő jelenlétében történt meghallgatása után a képviselő az esemény tárgyával összefüggésben észrevételt, indítványt tehet, vagy kérdést tehet fel a meghallgatott személynek, melyet a meghallgatási jegyzőkönyv végén záradék részként- rögzíteni kell. Amennyiben a munkavállalók meghallgatása során a nyilatkozatokban eltérés állapítható meg, úgy a tényállás tisztázását szembesítéssel kell megkísérelni. A jegyzőkönyvben foglaltakat a jegyzőkönyvezett személlyel, illetve személyekkel annak helybenhagyási záradéka után- külön-külön, ha több oldalra terjed ki oldalanként is alá kell íratni. Ha az aláírást a jegyzőkönyvezett megtagadja, ennek tényét két tanú előtt- a jegyzőkönyvben rögzíteni és azt a két tanú aláírásával hitelesíteni kell. (A Meghallgatási jegyzőkönyv mintát a 8.sz.melléklet tartalmazza.) A jegyzőkönyv másolatát - a meghallgatott személy kérésére a meghallgatott személy részére át kell adni Szakmai vélemény Az üzletágak balesetvizsgálatban résztvevő tagjai az általuk végzett vizsgálatról, szakmai véleményt kötelesek készíteni, és azt a vizsgálat vezetőjének átadni. A vizsgálat vezetőjének írásban konkrét kérdéseket kell feltennie a szakmai vélemény elkészítéséhez, amely csak a véleményt készítő szakterületére vonatkozó megállapításokra terjedhet ki. A szakmai vélemény a rövid összefoglaló tényálláson kívül adjon a vizsgálat vezetője által feltett konkrét kérdésre szakmai választ, hivatkozzon a vélemény kialakításához felhasznált utasításra, szakmai anyagokra, tartalmazza a tényállás alapján levonható következtetéseket, utaljon a lehetséges pontatlanságokra, azok valószínűségére, válassza szét a balesethez szorosan kapcsolódó és nem kapcsolódó összefüggéseket. A szakmai véleményt az üzletág vizsgálatban résztvevő tagjának a kérdések átvételétől számított- 10 munkanapon belül kell a vizsgálat vezetőjének átadnia.

BALESETVIZSGÁLATI UTASÍTÁS

BALESETVIZSGÁLATI UTASÍTÁS BALESETVIZSGÁLATI UTASÍTÁS 2 MÓDOSÍTÁSOK ELŐJEGYZÉSE Tételszám Módosítás Száma MÁV Zrt. Értesítő éve, száma Módosítás tárgya 3 TARTALOMJEGYZÉK 1.0 Az Utasítás célja 4 2.0 Az Utasítás hatálya és a felelősség

Részletesebben

20. szám 125. évfolyam 2010. június 25. TARTALOM. 38/2010. (VI. 25. MÁV Ért. 20.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói

20. szám 125. évfolyam 2010. június 25. TARTALOM. 38/2010. (VI. 25. MÁV Ért. 20.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói 20. szám 125. évfolyam 2010. június 25. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások 37/2010. (VI. 25. MÁV Ért. 20.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói utasítás a MÁV

Részletesebben

Forgalom, avagy a Forgalmi üzemirányítás

Forgalom, avagy a Forgalmi üzemirányítás Forgalom, avagy a Forgalmi üzemirányítás Vasúti Erősáramú konferencia (Siófok, 2015. 11.17.) Béres Barna osztályvezető Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság Forgalmi Üzemirányítási Osztály 1 1. sok könyv

Részletesebben

Jóváhagyta a Közlekedési Főfelügyelet 383/1/2006. szám alatt. Kiadja a MÁV ZRt általános vezérigazgatója K-971/2006. szám alatt

Jóváhagyta a Közlekedési Főfelügyelet 383/1/2006. szám alatt. Kiadja a MÁV ZRt általános vezérigazgatója K-971/2006. szám alatt Jóváhagyta a Közlekedési Főfelügyelet 383/1/2006. szám alatt Kiadja a MÁV ZRt általános vezérigazgatója K-971/2006. szám alatt Műszaki mentési és Segélynyújtási Utasítás Készült 3500 példányban MÁV Jegynyomda

Részletesebben

PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER VI. FEJEZET A hallgatói balesetek megelőzésével kapcsolatos és a bekövetkezett balesetek esetén követendő

Részletesebben

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, üzemzavar Mesics Zoltán tű. alezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály Seveso Szakértői Csoport 2012. II. félévi értekezlete Inárcs, 2012. november 8-9.

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

A veszélyes. tervezése. grehajtása. Kozma SándorS tű. alezredes, osztályvezető. BM OKF Tematikus módszertani vezetői értekezlet - 2012.01.23.

A veszélyes. tervezése. grehajtása. Kozma SándorS tű. alezredes, osztályvezető. BM OKF Tematikus módszertani vezetői értekezlet - 2012.01.23. A veszélyes áru száll llítás s ellenőrz rzési és s szankcionálási si tevékenys kenységének nek tervezése és s végrehajtv grehajtása BM OKF Tematikus módszertani vezetői értekezlet - 2012.01.23. Kozma SándorS

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015.

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendészeti Szabályzat 3. sz. melléklete Hatályba lépett: 2015. A szabályzat hatálya Kiterjed a Javítóintézet minden dolgozójára, és növendékére.

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

A MÁV Zrt. Műszaki mentési és segélynyújtási utasítása. ./2017. ( MÁV Ért..) EVIG számú elnök-vezérigazgatói utasítás

A MÁV Zrt. Műszaki mentési és segélynyújtási utasítása. ./2017. ( MÁV Ért..) EVIG számú elnök-vezérigazgatói utasítás ./2017. ( MÁV Ért..) EVIG számú elnök-vezérigazgatói utasítás a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Műszaki mentési és segélynyújtási utasításának kiadásáról Készítette: MÁV Zrt. Biztonsági főigazgató Jóváhagyom:

Részletesebben

7/2006. (II. 27.) GKM rendelet

7/2006. (II. 27.) GKM rendelet 7/2006. (II. 27.) GKM rendelet a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események szakmai vizsgálatának részletes szabályairól A légi-, a vasúti és víziközlekedési balesetek és

Részletesebben

ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 6. szám 124. évfolyam 2009. február 13. TARTALOM.

ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 6. szám 124. évfolyam 2009. február 13. TARTALOM. 6. szám 124. évfolyam 2009. február 13. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások 16/2009. (II. 13. MÁV Ért. 6.) VIG számú vezérigazgatói utasítás a MÁV Zrt. műszaki

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL Változat száma: 3. Elfogadás dátuma: 2018. 05.29. Határozat

Részletesebben

BIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG. Közlekedésbiztonsági Szervezet SZAKMAI NAP 2015.

BIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG. Közlekedésbiztonsági Szervezet SZAKMAI NAP 2015. Közlekedésbiztonsági Szervezet SZAKMAI NAP 2015. Kertész Ottó vasútbiztonság vezető MÁV Zrt. MÁV Zrt. Felügyelőbizottság Igazgatósága Szervezetek Elnök-vezérigazgató Belső ellenőrzési főosztály Biztonsági

Részletesebben

64/2017. (IX. 01. MÁV Ért. 23.) EVIG sz. utasítás A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Műszaki mentési és segélynyújtási utasításának kiadásáról

64/2017. (IX. 01. MÁV Ért. 23.) EVIG sz. utasítás A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Műszaki mentési és segélynyújtási utasításának kiadásáról 64/2017. (IX. 01. MÁV Ért. 23.) EVIG sz. utasítás A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Műszaki mentési és segélynyújtási utasításának kiadásáról 1.0 AZ UTASÍTÁS CÉLJA A MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA III. KÖTET AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

1. A rendelet alkalmazási köre

1. A rendelet alkalmazási köre 24/2012. (V. 8.) NFM rendelet a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események szakmai vizsgálatának, valamint az üzembentartói vizsgálat részletes szabályairól A légi-, a vasúti

Részletesebben

Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása

Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása Ügyintéző: Iktatószám: Lócsi Iván VFO/151/1/2008 Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása Eset kategóriája: vasúti baleset, ütközés közúti járművel Ideje: 2006. augusztus 30. 10

Részletesebben

Magyar joganyagok - 70/2015. (XII. 1.) NFM rendelet - a légiközlekedési balesetek és 2. oldal b) légiközlekedési baleset vagy repülőesemény bekövetkez

Magyar joganyagok - 70/2015. (XII. 1.) NFM rendelet - a légiközlekedési balesetek és 2. oldal b) légiközlekedési baleset vagy repülőesemény bekövetkez Magyar joganyagok - 70/2015. (XII. 1.) NFM rendelet - a légiközlekedési balesetek és 1. oldal 70/2015. (XII. 1.) NFM rendelet a légiközlekedési balesetek és a repülőesemények szakmai vizsgálatának, valamint

Részletesebben

./2016.(.MÁV-START Ért..) sz. vezérigazgatói utasítás. Tárgy: Vonatkísérő személyzet szolgálat ellátásához szükséges felszerelése

./2016.(.MÁV-START Ért..) sz. vezérigazgatói utasítás. Tárgy: Vonatkísérő személyzet szolgálat ellátásához szükséges felszerelése Készítette: MÁV-START Zrt. Személyzetmenedzsment Szilágyi Gerzson 01/11-09 44730/2016/START./2016.(.MÁV-START Ért..) sz. vezérigazgatói utasítás Tárgy: Vonatkísérő személyzet szolgálat ellátásához szükséges

Részletesebben

Teendők munkabaleset esetén

Teendők munkabaleset esetén Teendők munkabaleset esetén a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely

Részletesebben

Előadó: Kozák Tamás. BALOGH GYÖRGYNÉ MÁV-START Zrt.

Előadó: Kozák Tamás. BALOGH GYÖRGYNÉ MÁV-START Zrt. Előadó: Kozák Tamás BALOGH GYÖRGYNÉ MÁV-START Zrt. A SZERVEZETI VÁLTOZÁSOK ELŐTT 1 A Vezérigazgatóság főosztályai, szakigazgatóságok, területi központok, hivatalok részére az O.1. sz. Oktatási utasítás

Részletesebben

A katasztrófavédelem intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései A katasztrófavédelem intézkedései a katasztrófavédelem fő szakmai területei: Tűzoltósági szakterület Polgári védelmi szakterület Iparbiztonsági szakterület E szakterületek feladatait a katasztrófavédelem

Részletesebben

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1 2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1. (1) A vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 2. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. követelmények I. A munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók,

Részletesebben

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes A közfoglalkoztatottak körében előforduló balesetek, foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása és minősítése" ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály

Részletesebben

A pályavasút szerepe a veszélyes áru szállításban. Magyar Államvasutak Zrt. PÜ Forgalmi Főosztály Lipusz Ferenc osztályvezető 1

A pályavasút szerepe a veszélyes áru szállításban. Magyar Államvasutak Zrt. PÜ Forgalmi Főosztály Lipusz Ferenc osztályvezető 1 A pályavasút szerepe a veszélyes áru Magyar Államvasutak Zrt. PÜ Forgalmi Főosztály Lipusz Ferenc osztályvezető 1 2005. évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről A VASÚTI TÁRSASÁGOKNAK A VASÚTI KÖZLEKEDÉS

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

az üzemképtelen járművek közterületen való tárolásának szabályairól

az üzemképtelen járművek közterületen való tárolásának szabályairól DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 46/2007. (X. 25.) rendelete * az üzemképtelen járművek közterületen való tárolásának szabályairól Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a helyi

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája dolgozói és tanulói tűzvédelmi

Részletesebben

A rendőrség szolgálati tagozódása, szolgálati formák 2016_01

A rendőrség szolgálati tagozódása, szolgálati formák 2016_01 A rendőrség szolgálati tagozódása, szolgálati formák 2016_01 Szolgálati ágak A rendőrség szolgálati tagozódása szolgálatok szakszolgálatok Szolgálati ágak a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési bűnügyi

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV 2011 MAGYARORSZÁG Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete szakértői szerkesztésében 2012. TARTALOMJEGYZÉK oldal Bevezető, Tartalomjegyzék 5-16 I. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Készítette: Galla Gyula

Készítette: Galla Gyula I. A munkabalesetek bejelentése, kivizsgálása. II. A munkáltatók kötelezettségei és feladatai az új munkabaleseti jegyzőkönyv. III. A munkavédelmi képviselők jogai és kötelezettségei a munkabalesetek kivizsgálásának

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből Üzemeltetési vezérigazgató-helyettesi szervezet Forgalmi főosztály Kiss Gábor főosztályvezető 2017. Szeptember 20. A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből 1 1. Menetrendszerűség

Részletesebben

Rail Cargo Hungaria Zrt.

Rail Cargo Hungaria Zrt. Zrt. Integrált irányítási rendszer a működés támogatásban Neuschl Szilárd Minőségirányítás-és folyamatmenedzsment vezető Tartalom Cégbemutatás (RCG, RCH) Az RCH integrált irányítási rendszere Minőség =

Részletesebben

53/2005. (XI. 10.) BM rendelet. a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól

53/2005. (XI. 10.) BM rendelet. a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól 53/2005. (XI. 10.) BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség A.4. Felelősségek az MRSZ - Motoros Könnyű repülő Sport Szövetség MKSSZ Légi alkalmasság Tanúsítás folyamatában: A.4.1. Felelősségek a SES A1 és az UL A2 területek Légi alkalmasság felülvizsgáló folyamatában:

Részletesebben

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20.

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának

Részletesebben

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról 11/2004. (II. 13.) GKM rendelet a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény 56. (2) bekezdés g)

Részletesebben

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről 113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló 1996.

Részletesebben

9/2006. (II. 27.) GKM rendelet. a súlyos víziközlekedési balesetek és a rendkívüli hajózási események vizsgálatának részletes szabályairól

9/2006. (II. 27.) GKM rendelet. a súlyos víziközlekedési balesetek és a rendkívüli hajózási események vizsgálatának részletes szabályairól 9/2006. (II. 27.) GKM rendelet a súlyos víziközlekedési balesetek és a rendkívüli hajózási események vizsgálatának részletes szabályairól A légi-, a vasúti és a víziközlekedési balesetek és egyéb közlekedési

Részletesebben

magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság

magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság 23. szám 127. évfolyam 2012. október 5. ÉRTESÍTŐ magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság Utasítás TARTALOM Oldal Egyéb közlemény: Oldal 53/2012. (X. 05. MÁV Ért. 23.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 1. oldal 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

NYILATKOZAT a baleset (sérülés) körülményeiről

NYILATKOZAT a baleset (sérülés) körülményeiről Egészségbiztosító:. címe:..... Társadalombiztosítási kifizetőhely:..... címe:.... Hivatkozási szám:... Felhívjuk a figyelmét, hogy a év.. hó nap történt balesetével (sérülésével) kapcsolatban a 217/1997.

Részletesebben

Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10.

Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:... Eredmény:...

Részletesebben

VASÚTI ERŐSÁRAMÚ KONFERENCIA Nyitás, átjárhatóság, megújulás

VASÚTI ERŐSÁRAMÚ KONFERENCIA Nyitás, átjárhatóság, megújulás VASÚTI ERŐSÁRAMÚ KONFERENCIA Nyitás, átjárhatóság, megújulás A MÁV Zrt. Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság szervezeti és működési jellemzői a változások tükrében Vólentné Sárvári Piroska pályavasúti

Részletesebben

A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL

A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL A KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK ÉS PANASZOK KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL Jászberény Város Jegyzője tekintettel az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény 141.

Részletesebben

Szabályzat. a saját gépjármű hivatalos célú használatáról

Szabályzat. a saját gépjármű hivatalos célú használatáról Szabályzat a saját gépjármű hivatalos célú használatáról 23./2015. (VII. 30.) sz. elnökségi határozattal elfogadva 2 3 BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A szabályzat célja a törvényi változásoknak / 1995. évi CXVII.

Részletesebben

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 43/2007. (IV. 4.) GKM a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok alapján végzett közlekedési hatósági ellenőrzés részletes szabályairól A gazdasági

Részletesebben

A rendelet alkalmazási köre

A rendelet alkalmazási köre III-3R/56/3/2006. TERVEZET A gazdasági és közlekedési miniszter./2006. ( ) GKM rendelete a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események szakmai vizsgálatának részletes szabályairól

Részletesebben

ÉRTESÍTŐ 2016/42. SZÁM TARTALOM

ÉRTESÍTŐ 2016/42. SZÁM TARTALOM 2016/42. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 59/2016. (XII. 12. MÁV-START Ért. 42.) sz. vezérigazgatói utasítás a vonatkísérő személyzet szolgálat ellátásához szükséges felszereléséről... 2 Utasítások ÉRTESÍTŐ

Részletesebben

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet 43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok alapján végzett közlekedési hatósági ellenõrzés részletes szabályairól A gazdasági és közlekedési miniszter feladat-

Részletesebben

Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat

Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény értelmében a belső védelmi terv a veszélyes anyagokkal

Részletesebben

./2016.(.MÁV-START Ért..) sz. vezérigazgatói utasítás. Tárgy: Vonatkísérő személyzet szolgálat ellátásához szükséges felszerelése

./2016.(.MÁV-START Ért..) sz. vezérigazgatói utasítás. Tárgy: Vonatkísérő személyzet szolgálat ellátásához szükséges felszerelése Készítette: MÁV-START Zrt. Személyzetmenedzsment Szilágyi Gerzson 01/11-09 44730/2016/START./2016.(.MÁV-START Ért..) sz. vezérigazgatói utasítás Tárgy: Vonatkísérő személyzet szolgálat ellátásához szükséges

Részletesebben

Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend.

Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend. Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend. Vajda Zsolt Nemzetközi rendkívüli küldemények és katonai szakértő MÁV Magyar Államvasutak Zrt Forgalmi Üzemviteli Igazgatóság Üzemirányítási Központ H-1087 Budapest

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

A 35. sorszámú Vasútforgalmi szolgálattevő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 35. sorszámú Vasútforgalmi szolgálattevő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 35. sorszámú Vasútforgalmi szolgálattevő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 841 05 1.2.

Részletesebben

ÉRTESÍTŐ 2016/22. SZÁM TARTALOM

ÉRTESÍTŐ 2016/22. SZÁM TARTALOM 2016/22. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 29/2016. (VI. 29. MÁV-START Ért. 22.) sz. vezérigazgatói utasítás a rendkívüli munkaidő tervezésének, kontrolljának folyamatszabályozása, és rendkívüli munkaórák

Részletesebben

MENETLEVÉL KITÖLTÉSI ÉS KEZELÉSI UTASÍTÁS

MENETLEVÉL KITÖLTÉSI ÉS KEZELÉSI UTASÍTÁS 9. sz. melléklet PÁLYAVASÚTI ÜZEMELTETÉSI IGAZGATÓSÁG MENETLEVÉL KITÖLTÉSI ÉS KEZELÉSI UTASÍTÁS 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ UTASÍTÁS CÉLJA... 3 2. HATÁLY- ÉS FELELŐSSÉG MEGHATÁROZÁSA... 3 2.1. Az utasítás

Részletesebben

Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10.

Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:...

Részletesebben

A Kisvasutakra vonatkozó törvényi és jogszabályi változások irányultsága és rendszere, aktualitások

A Kisvasutakra vonatkozó törvényi és jogszabályi változások irányultsága és rendszere, aktualitások A Kisvasutakra vonatkozó törvényi és jogszabályi változások irányultsága és rendszere, aktualitások Dr. Erb Szilvia főosztályvezető Gépjármű-közlekedési és Vasúti Főosztály Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A katasztrófavédel tervezés rendszerét, feladatait, formai és tartal követelményeit a polgári védel tervezés rendszeréről szóló 20/1998. (IV.

Részletesebben

1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói követelményrendszer 18. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS, valamint a BEKÖVETKEZETT

Részletesebben

Belföldi kiküldetési szabályzat

Belföldi kiküldetési szabályzat Testnevelési Egyetem Belföldi kiküldetési szabályzat A Szenátus elfogadta a 43/2015. számú határozatával. 2016. december 15-ig elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben. Módosító határozatok: 90/2016.

Részletesebben

munkabaleseti jegyzőkönyv.

munkabaleseti jegyzőkönyv. MUNKAVÉDELEM Új munkabaleseti jegyzőkönyv A tavalyi évben kiadott módosítás után 2005. január 1-jétől ismét változott a munkabalesetek kivizsgálását és bejelentését szolgáló Munkabaleseti jegyzőkönyv.

Részletesebben

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet 1 Biztonságszervezői alapismeretek 0712-06 modul 2-es (szóbeli) vizsgarész Egy megjelölt intézmény tűzvédelmi szempontból való felmérése, tűzvédelmi szabályzat készítése vázlatosan Tűzvédelem tervezés,

Részletesebben

ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság Hatályos: 2013. május 29. ArteusCredit Zrt. 1134 Budapest, Róbert K. krt. 59., Telefon: 06/1 814 2179 1 Az ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

BKV Zrt. Oktatási-, Tanulmányi és Vizsgaszabályzat. Ágazati Függelék. 2. számú melléklet

BKV Zrt. Oktatási-, Tanulmányi és Vizsgaszabályzat. Ágazati Függelék. 2. számú melléklet BKV Zrt. Oktatási-, Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Ágazati Függelék 2. számú melléklet BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG VÜI. VÜIG. VILLAMOS FORGALMI FŐMÉRNÖKSÉG H Á Z I R E N D

Részletesebben

Mindent tudni akarok...

Mindent tudni akarok... Mindent tudni akarok... Műszaki vizsga. A gépjármű tulajdonosok közül, egyesek számára örök talány, a többség azonban ismeri a menetét. Személygépkocsit, gépjárművet tulajdonolni kötelezettséggel is jár.

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Közlekedési balesetek és a közlekedő ember című szeminárium Budapest, 2017. október 14. 1 Önvezető autók autonóm járművek 11/2017. (IV.12.)

Részletesebben

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje I. A Számvizsgáló Bizottság és tagjai 1. Az IPA Magyar Szekció (a továbbiakban: Magyar Szekció) Számvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság)

Részletesebben

TŰZRIADÓ TERV. BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a.

TŰZRIADÓ TERV. BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a. TŰZRIADÓ TERV BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a. T Ű Z R I A D Ó T E R V A létesítmény adatai: a. Megnevezése: Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási

Részletesebben

Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás

Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás Békéltető testülettel és Panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás A békéltető testületek alapvető intézményi és eljárási szabályairól a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény rendelkezik. A

Részletesebben

Magyar Államvasutak Zrt. Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére. 100 d. Záhony Csop. Eperjeske-Rendező Batyevo

Magyar Államvasutak Zrt. Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére. 100 d. Záhony Csop. Eperjeske-Rendező Batyevo Magyar Államvasutak Zrt. Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére 100 d Záhony Csop Eperjeske-Rendező Batyevo 1435 mm és 15 mm-es nyomtávon Érvényes: 11. december 11-től Gy. 148-1958/11.

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Krízis-Megoldás Kft PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Kelt Budapesten, 2013. június 10. napján Porpáczy Tamás ügyvezető 1 Krízis-Megoldás Kft Jelen szabályzat a Krízis-Megoldás Kft működésével kapcsolatos panaszügyek

Részletesebben

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM r e n d e l e t e a katonai szolgálati viszony méltatlanság címén történő megszüntetésének eljárási szabályairól A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

A halottakkal kapcsolatos eljárás egészségügyi feladatai a fegyveres testületeknél

A halottakkal kapcsolatos eljárás egészségügyi feladatai a fegyveres testületeknél A halottakkal kapcsolatos eljárás egészségügyi feladatai a fegyveres testületeknél Csizmár Attila sz. szds., egészségügyi tiszt MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI PARANCSNOKSÁG EGÉSZSÉGÜGYI FŐNÖKSÉG HM Tel.:

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÜGYINTÉZŐ KÉPZÉS GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT

VESZÉLYES ÁRU ÜGYINTÉZŐ KÉPZÉS GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT VESZÉLYES ÁRU ÜGYINTÉZŐ KÉPZÉS GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT B BUDAPEST Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó aláírása: Beosztása: Az értékelés

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET BEMUTATÁSA. KTE KÖZLEKEDÉSTECHNIKAI NAPOK Budapest, május 07. dr. Becske Loránd főigazgató

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET BEMUTATÁSA. KTE KÖZLEKEDÉSTECHNIKAI NAPOK Budapest, május 07. dr. Becske Loránd főigazgató KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET BEMUTATÁSA KTE KÖZLEKEDÉSTECHNIKAI NAPOK Budapest, 2013. május 07. dr. Becske Loránd főigazgató 1 KBSZ Alapító: Gazdasági és Közlekedési Miniszter Alapítva: 2006. január

Részletesebben

Rimaszombat Város 97/2009 számú általános érvényű rendelete a gépkocsik állásáról és parkolásáról Rimaszombat város területén

Rimaszombat Város 97/2009 számú általános érvényű rendelete a gépkocsik állásáról és parkolásáról Rimaszombat város területén Rimaszombat Város 97/2009 számú általános érvényű rendelete a gépkocsik állásáról és parkolásáról Rimaszombat város területén A rimaszombati Városi Képviselőtestület az SZNT törvénye, a Tt. 369/1990 számú,

Részletesebben

2013/20. SZÁM TARTALOM

2013/20. SZÁM TARTALOM 2013/20. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 22/2013. (VI. 06. MÁV-START Ért. 20.) sz. vezérigazgatói utasítás a vasúti utazási és felügyeleti igazolvány, valamint a felügyeleti igazolvány2 kiadásának és használatának

Részletesebben

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék 2011/3. szám Budapest, 2011. április 13. Szám: 11529/2011. ált. AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA ORFK TÁJÉKOZTATÓ Utasítások: Tartalomjegyzék 1. 5/2011. (IV. 08.) ORFK utasítás a Rendőrség

Részletesebben

ÉRTESÍTŐ 2016/7. SZÁM TARTALOM

ÉRTESÍTŐ 2016/7. SZÁM TARTALOM 2016/7. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 5/2016. (II. 18. MÁV-START Ért. 7.) sz. vezérigazgatói utasítás a típusszerződések alkalmazásáról szóló 36/2014. (III. 20. MÁV-START Ért. 17.) sz. vezérigazgatói

Részletesebben

Hatályos: 2011. május 26-tól

Hatályos: 2011. május 26-tól GYULA ÉS KÖRNYÉKE TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS FELESLEGES VAGYONTÁRGY HASZNOSÍTÁSI ÉS SELEJTEZÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2011. május 26-tól A Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Kistérségi Iroda

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata

A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata I. Bevezetés DIAMOND PROPERTY CARE KFT. Székhely: 1118 Budapest, Muskotály utca 5. fszt. 1-2. A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata A szolgáltató (üzemeltető), mint adatkezelő adatai Diamond

Részletesebben

Bartók Béla Általános Művelődési Központ Óvodája PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

Bartók Béla Általános Művelődési Központ Óvodája PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Bartók Béla Általános Művelődési Központ Óvodája PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Elfogadta: az óvoda nevelőtestülete Jóváhagyta: az intézmény vezetője Érvényes: 2015. szeptember 1-től visszavonásig Jelen belső

Részletesebben

A műszaki vizsgálatról

A műszaki vizsgálatról A műszaki vizsgálatról A Nemzeti Közlekedési Hatóság a kormány kijelölése alapján felelős többek között a közúti járművek műszaki megvizsgálásáért is. A járművek műszaki megvizsgálásáról rendelkező jogszabályok

Részletesebben

Szándékos bűncselekmény elkövetésén tettenérés miatti elfogások száma évek statisztikai kimutatása Bonyhádi Rendőrkapitányág

Szándékos bűncselekmény elkövetésén tettenérés miatti elfogások száma évek statisztikai kimutatása Bonyhádi Rendőrkapitányág Szándékos bűncselekmény elkövetésén tettenérés miatti elfogások száma 2-2. évek statisztikai kimutatása Biztonsági intézkedések száma 2-2. évek statisztikai kimutatása 4 4 3 3 2 2 9 2. év 2. év 22. év

Részletesebben

RADIOAKTÍV ANYAGOK SZÁLLÍTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE hatósági fórum OAH székház, 2016.szeptember 19.

RADIOAKTÍV ANYAGOK SZÁLLÍTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE hatósági fórum OAH székház, 2016.szeptember 19. RADIOAKTÍV ANYAGOK SZÁLLÍTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE hatósági fórum OAH székház, 2016.szeptember 19. a szállításra vonatkozó sugárvédelmi programmal szemben támasztott elvárások, a sugárvédelmi szempontok egységes

Részletesebben