SZAKDOLGOZAT ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZAKDOLGOZAT - 1 - ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ"

Átírás

1 - 1 - ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ SZAKDOLGOZAT OE-NIK Hallgató neve: Berencsi Gergő Zsolt Törzskönyvi száma: T /FI38878/S-N

2 - 2 -

3 - 3 - I. Tartalomjegyzék

4 - 4 - II. Tartalmi összefoglaló 1. A megoldandó probléma megfogalmazása A feladat annak megoldása, hogy az időnként a szolgáltatótól más-más IP-címet kapó szerver gépek, ugyanazon a domain címen legyenek elérhetőek. Ezen belül megoldandó az aldomainek regisztrációja, azok dinamikus frissítése az aktuális IP címre és a felhasználói jogosultságok kezelése. A dolgozat bemutatja a felhasznált technológiákat, a tervezési megfontolásokat, az adatbázis felépítését, a programot és a felhasználói, illetve programozói dokumentációt. III. A probléma elemzése, specifikáció kidolgozása 1. A DNS azaz a Domain Name System (Domain Név Rendszer) működése. A DNS egy hierarchikus, osztott elnevezési rendszer, számítógépek, szolgáltatások, illetve bármilyen más hálózatra kötött erőforrás számára amelyet 1983-ban Paul Mockapetris alakított ki [1]. A rendszer lényege, hogy ne kelljen a felhasználónak megjegyeznie, és állandóan beírnia a kapcsolódási szándékából következő cél szerver IP címét (pl.: ), hanem egyszerűen egy névvel hivatkozni tudjon az adott rendszerre. Ezt valósítja meg a DNS oly módon, hogy az erre kijelölt DNS névfordító gépek feloldják a domaint a náluk meglévő IP címmé és így kiszolgálhatóvá teszik a kérést. Ez alapján például a w5.hu gépnévhez a IP cím tartozik (1.1 ábra). [1] Forrás:

5 - 5 - (1.1 ábra Névfeloldás) A DNS feloldáshoz nem szükséges egy központi fordító állomást állandóan üzemeltetni. A név feloldáshoz először a fő névkiszolgálókhoz fordulnak a gépek (amennyiben a saját névkiszolgálója nem tartalmazza a szükséges bejegyzést). Ezek szolgáltatják az országos domain neveket (pl.:.hu.org.info) és tartalmazzák a további névfordítókat. Így tulajdonképpen egy fa struktúrát alakítanak ki, amely ágain haladva könnyen feloldhatóak a címek. Lássunk erre egy példát. Valamely számítógép keresi a houston.debilinux.hu címét. Először a.hu feloldásáért felelős gépet keresi meg, majd ezután fordul a debilinux.hu fordításáért felelős géphez, majd így fordított sorrendben végighaladva eljut addig a gépig amely szolgáltatni fogja neki a houston.debilinux.hu IP címét. A névfeloldáshoz a bejegyzéseket a névszerverek úgynevezett zónákban tárolják. A zónák tartalmaznak egy FORWARD és egy REVERSE nevű részt. A forward részben vannak azok a bejegyzések, amelyek a domain-t IP címmé alakítják, míg a reverse rész az adott IP címhez szolgáltat domain nevet. 2. A DNS zónák felépítése A zóna bejegyzés: A DNS zóna definiálásakor (amely a névszerver kofigurációjában történik) meg kell adni a zóna típusát (master vagy slave amelynél a slave a masterről frissíti az információit), a filet amely tartalmazza a zóna tulajdonságait és bejegyzéseit, illetve egy bejegyzést arról, hogy honnan elérhető az adott zónafájl (any esetén bárhonnan). A

6 - 6 - reverse zóna neve adott. Ezt meghatározza a tartomány neve, amely formátuma az IP cím nem változó részei fordított sorrendben pontal elválasztva, majd az in-addr.arpa felirat. Pl.: Ha egy lokális zónát definiálunk a /24 -es hálózatra akkor a reverse zóna neve in-addr.arpa. A konfigurációban így néz ki egy zóna bejegyzés: zone tesco { type master; file /etc/bind/tesco; allow-transfer {any;}; }; zone in-addr.arpa { type master; file /etc/bind/tescorev ; }; Ez a minimális követelmény egy zóna bejegyzésére.ezekután nézzünk egy példát a zónafájlok felépítésére is.

7 A forward zóna: (1.2 ábra A forward zóna) A forward zóna (1.2 ábra) egy TTL (Time To Live) értékkel kezdődik, amely meghatározza, hogy mennyi ideig érvényes a belőle kinyert információ. Ez után következik egy SOA rekord. Ebben kell definiálni a zóna alapvető tulajdonságait. jel a zóna nevére illeszkedik, így nem kell mindig kiírni azt. A localhost. az elsődleges névszervert határozza meg, a root.localhost pedig egy cím, amely elválasztó helyett pontot alkalmaz. Ezek után következik 5db szám, melyekből az elsővel szokás jelölni az utolsó módosítás dátumát. Alapesetben ez csak egy növelendő szám, amely alapján ellenőrzik a slave-ek, hogy történt-e módosítás a zónában, de ha a dátumot írjuk bele az információval szolgálhat a későbbiekben. A második szám a Refresh. Ez határozza meg, hogy mennyi időnként ellenőrizzék a slavek, hogy történt-e módosítás. A retry határozza meg, hogy ha nem elérhető a névszerver, akkor ennyi időnként próbálkozzanak újra. Az utolsó előtti expire szám azt adja meg, hogy mennyi ideig szolgáltathatják a zónát a slavek ha az elsődleges névszerver nem elérhető. A Negative Cache TTL adja meg mennyi ideig cache-elhessen egy bejegyzést. A számok minden esetben másodpercben értendők.

8 - 8 - A következő rekord (@ IN NS localhost.) a névszerver rekord. Ez határozza meg, hogy milyen címen érhető el a névszerver. Jelen esetben localhost tehát a saját névszerverét használja. Megadható több ilyen rekord is, ilyen esetben terhelés-megosztással működik a feloldás. Az ezt követő (@ IN A ) rekord egy A típusú rekord, amely IP címet képes rendelni egy adott domain névhez. A domain név itt a zóna neve miatt. A felépítés tehát láthatóan a következő: <domainnév> IN A <ip cím>. A következő egy CNAME típusú rekord (geery IN Ennek a típusnak a lényege hogy domaint képes rendelni egy másik domainhez, tehát a feloldás során egy másik domain nevet kapunk vissza. Ez akkor lehet hasznos, ha például van egy domain nevünk ami automatikusan frissül (mert például a mi névszerverünk frissíti) és van egy amit bérlünk. Ha a béreltet egy CNAME rekorddal a mi domain-ünkre állíttatunk nem kell mindig átirattatni az IP címet amire mutat. Az utolsó bejegyzésbe található AAAA rekord szinte teljes mértékben megegyezik az A rekorddal, csak annyi a különbség, hogy ezt használhatjuk Ipv6-os címek fordítására. Még létezik egy fontos rekord típus, az MX rekord. Ez az forgalom lebonyolításáért felelős, mert mint például itt is a tesco domaint a névszerver re oldja fel, de így ha levélről van szó (pl.: geery@tesco) akkor ebben a bejegyzésben található címet fogja fordítani. Több ilyen rekorddal biztosítható, hogy ne vesszenek el a levelek, mert ha például egy másik átveszi akkor onnantól ő próbálja továbbítani az elsődlegesnek. Az MX rekordok súlyozhatóak. Mindig a kisebb súlyú értékkel próbálkozik először.

9 A reverse zóna: (1.3 ábra A reverse zóna) A reverse zóna (1.3 ábra) egy ugyan olyan SOA rekorddal kezdődik mint a forward és a működése is ugyanaz. Egy dologban tér el, mégpedig abban, hogy itt kell definiálni az úgynevezett PTR rekordokat. Ezek határozzák meg, hogy adott IP-t milyen domainnévre oldjon fel a névszerver. Mivel a definícióban a már meg van adva, itt elegendő a 2 IN PTR asus-geery. bejegyzés. Ha ig lett volna csak, abban az esetben 2.0-t kellene megadni, tehát itt is fordított sorrendben. 3. A DNS problémája A DNS rendszer működése felvet bizonyos problémákat. Az egyik ilyen nagyobb közülük az internet szolgáltatók megoldásaiban rejlik. Némelyik szolgáltató (főleg a DSL-ekre jellemző) 24 óránként bontja az internet kapcsolatot és másik IP címet oszt ki az ügyfélnek. Amennyiben az ügyfél valamilyen (pl.: VNC) szolgáltatást üzemeltet, ez az IP változás problémákat vet fel. A DNS látszólag megoldás erre, de viszont fontos dolog hogy a domain nevek frissüljenek az adott IP-re a lehető leggyorsabban. Amennyiben ez nem történik meg minél hamarabb, a VNC kliens a domain névvel sem tudja megtalálni az adott gépen futó szolgáltatást. Így a szolgáltatás elérhetőségi szempontból nagyon gyenge lesz. Erre a problémára kellene valamiféle gyors, megbízható, dinamikus megoldást találni.

10 IV. Lehetséges megközelítési módok 1. Igénylő rendszer kialakítása a frissítéshez Az igénylő rendszer egy olyan rendszer, amelyben a felhasználók egy adott helyen jelzik IP cím változási problémájukat, majd a másik oldalon ezt egy adminisztrátor fogadja. Az adminisztrátor ezek után átállítja a kérés alapján a megfelelő domaint a megfelelő helyre A rendszer előnyei: A rendszer előnye, hogy az adminisztrátor ellenőrizhet minden kérést és így nem terhelik a rendszert a felhasználó által rosszul megadott kérések A rendszer hátrányai: Az egyik nagyon nagy hátránya ennek a megközelítésnek a sebesség. A kérésnek ugyanis idő kell ahhoz, hogy eljusson az őt kiszolgáló személyhez, így nem történhet meg azonnal a módosítás. A másik probléma, hogy ezzel emberi tényezőt viszünk a rendszerbe, ami felmerülhet később mint hibaforrás (pl.: valamit elír az adminisztrátor), továbbá nagyon magas költséggel is jár.

11 Dinamikus DNS kiszolgáló szerver fejlesztése A dinamikus DNS kiszolgáló szerver egy olyan szolgáltatást nyújt, amelyben a felhasználók a saját domainjeiket, saját maguk kezelhetik. Ilyen rendszerek több helyen léteznek már és használhatók is, ám vagy fizetősek, vagy korlátozottak. Egy saját dinamikus DNS kiszolgáló fejlesztése tehát hosszú távon jó befektetés lehet A rendszer előnyei: A rendszer előnye, hogy adott változtatás azonnal életbe lép, így nincs szolgáltatás kiesés. A másik nagy előny, hogy a felhasználók a szerveken futó (már létező és több helyről ingyen letölthető) IP frissítő kliens programokkal automatikusan frissíthetik a szervereik IP címét. További előny még, hogy egy jól megírt kiszolgáló képes jogosultságokkal korlátozni a felhasználókat, hogy csak a hozzájuk tartozó domainekhez férjenek hozzá A rendszer hátrányai: A fejlesztés költséges lehet, és a rendszert karbantartani is kell. Otthoni kisgépes környezeben nem hatékony, érdemes szerverre telepíteni.

12 V. Módszer kiválasztása, a választás indoklása A módszer kiválasztásánál összevetettem az előnyöket illetve hátrányokat és arra a következtetésre jutottam, hogy a saját DynDNS rendszer a legjobb választás. Ennek az oka, hogy minimális hátránnyal rendelkezik a statikus átírással szemben, a létező bérléssel szemben pedig annyiban jobb, hogy a fejlesztési költséget egyszer kell megfizetni, amely idővel megtérül.

13 VI. A program részletes specifikációja 1. A programmal szemben támasztott követelmények: Felhasználó szintű azonosítás jelszóval védve Felhasználónév Jelszó (tárolás kódolva) Teljes név cím Regisztráció dátuma Admin jogosultság adása védett módon (felhasználói felületről ne lehessen) Megjegyzés Fő domainek tárolása, melyekhez aldomainek regisztrálhatók Domain neve Létrehozó tárolása Létrehozás dátumának tárolása Megjegyzés Lehessen pulikussá tenni domaint, amihez bárki felvehet aldomaint

14 Aldomainek tárolása Melyik fődomainhez tartozik Mi az amihez hozzárendelünk Mit rendelünk hozzá Milyen típusú az adott hozzárendelés (A,AAAA,MX,CNAME) Létrehozó tárolása Létrehozás dátuma Megjegyzés Lehetőség legyen adott domainhez adott usernek jogot adni Domain amihez a jogosultság tartozik Felhasználó aki kapja a jogosultságot Jogosultság létrehozójának tárolása Jogosultság keletkezésének dátuma Megjegyzés Adminisztrációs felület ahol az adminok karbantarthatják az egyes táblákat Felhasználók karbantartása (hozzáadás,törlés,módosítás) Domainek karbantartása (hozzáadás,törlés,módosítás) Aldomainek karbantartása (hozzáadás,törlés,módosítás) Jogosultságok karbantartása (hozzáadás,törlés,módosítás)

15 Egyéb elvárt funkciók Adminisztrációs felületen törlés esetén ha vannak kapcsolódó rekordok más táblákban, csak figyelmeztetés után lehessen törölni (ilyenkor a kapcsolódó rekordok is törlődnek) Adott felhasználó csak azokhoz a domainekhez férhessen hozzá amelyekhez van jogosultsága, vagy pulikusak Adott felhasználó korlátlan számú aldomaint vehessen fel A felhasználó módosíthassa a saját jelszavát (ezen kívül semmi mást) Az adminisztrátor ne férhessen hozzá más jelszavához, csak módosítani tudja azt A felhasználó a már létező felépítésű IP frissítő kliensel aktualizálni tudja az IP címét

16 VII. A tervezés során végzett munkafázisok 1. Megvalósítási mód kiválasztása 1.1. Operációs rendszer választása: Első dolog a megvalósítás kiválasztása során a futtatási környezet kiválasztása. Két lehetőség jött szóba operációs rendszer szinten, hogy Windows vagy Linux környezet alól üzemeltessem-e a szerver oldali programot. Megbízhatósági megfontolásból a Linuxos környezetet választottam, illetve azon okból is mert a Linux disztribúció ingyenes amely csökkenti az üzembe helyezés költségeit. Ha meg kellene vásárolnom az operációs rendszert és még hozzá az adatbáziskezelőt is, a költségek nagyon magasak lennének Adatbázis kiválasztása: Linux operációs rendszer alatt több stabilan működő adatbázis kiszolgáló működik. Ilyenek például a PostgreSQL, a MySQL és még az OracleSQL is feltelepíthető bizonyos Linux disztribúciókra. Az adatbázis kiválasztásánál fontos tényező, hogy a bonyolultságnak megfelelő adatbázist válasszunk. Mivel az adatbázisban nincs szükségünk különleges képességekre ezért talán a legjobb a választás a MySQL. A MySQL egy többfelhasználós, többszálú, SQL-alapú relációs adatbázis-kezelő szerver, amely az egyik legelterjedtebb azon oknál fogva, hogy a teljesen nyílt forráskódú LAMP (Linux-Apache-MySQL-PHP) összeállítás részeként költséghatékony és egyszerűen beállítható megoldást ad a dinamikus webhelyek szolgáltatására. [2] [2] Forrás:

17 Futtatói környezet kiválasztása: A futtatói környezet kiválasztása volt talán az egyik legegyszerűbb feladat. Az adatbázis kiválasztását követően egyértelmű, hogy a MySQL az Apache webkiszolgálóval, és a PHP programnyelvvel képes a leghatékonyabban együtt dolgozni. Az Apache HTTP Server (röviden Apache) nyílt forráskódú webkiszolgáló alkalmazás, szabad szoftver, mely kulcsfontosságú szerepet játszott a World Wide Web elterjedésében. A projekt célja olyan webszerver program létrehozása, karbantartása, és fejlesztése, amely megfelel a gyorsan változó Internet követelményeinek, biztonságos, üzleti, vállalati felhasználásra is megfelelő és szabadon használható. [3] Tehát az Apache webszerver egy jó választás a megvalósításra. A PHP (Hypertext Preprocessor) Rasmus Lerdorf által 1994-ben megalkotott nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése és ingyenesen telepíthető a legtöbb operációs rendszerre. [4] 2. Adatbázis szerkezet felépítése A következő fázis az adatbázis felépítése volt. Ezen folyamatot először megpróbáltam teljesen a specifikáció alapján elkészíteni, de ki kellett egészíteni később a programozás logikájából következő mezőkkel. Az adatbázis táblák tehát a következő képpen alakultak: [3] Forrás: [4] Forrás:

SZAKDOLGOZAT ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ

SZAKDOLGOZAT ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ SZAKDOLGOZAT OE-NIK Hallgató neve: Berencsi Gergő Zsolt 2010. Törzskönyvi száma: T 000123/FI38878/S-N Tartalomjegyzék Tartalmi

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT - 1 - ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ

SZAKDOLGOZAT - 1 - ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ - 1 - ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ SZAKDOLGOZAT OE-NIK Hallgató neve: Berencsi Gergő Zsolt 2010. Törzskönyvi száma: T 000123/FI38878/S-N - 2 - - 3 - I. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Névfeloldás hosts, nsswitch, DNS

Névfeloldás hosts, nsswitch, DNS Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/hosts_fájl http://tldp.fsf.hu/howto/nis-howto-hu/nisplus.html https://hu.wikipedia.org/wiki/domain_name_system https://hu.wikipedia.org/wiki/dns-rekordt%c3%adpusok_list%c3%a1ja

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 8. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Domain Name System Mire való? IP címek helyett könnyen megjegyezhető nevek használata. (Pl. a böngésző címsorában)

Részletesebben

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat

Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat Hálózati adminisztráció Linux (Ubuntu 9.04) 9. gyakorlat Johanyák Zsolt Csaba 1 1. DNS szerver telepítése és beállítása Az alábbi beállításokat a szerver virtuális gépen kell végrehajtani. A DNS kiszolgáló

Részletesebben

DNS. DNS elmélet és szerverkonfiguráció. Összeállította: Sallai András. Terjesztés csak csak engedéllyel. Copyright 2006 v.2

DNS. DNS elmélet és szerverkonfiguráció. Összeállította: Sallai András. Terjesztés csak csak engedéllyel. Copyright 2006 v.2 DNS DNS elmélet és szerverkonfiguráció Összeállította: Sallai András Terjesztés csak csak engedéllyel. Copyright 2006 v.2 Tartalom DNS elmélete Bind9 konfiguráció Domain Name System Osztott név adatbázis

Részletesebben

Domain Name System (DNS)

Domain Name System (DNS) Domain Name System (DNS) hierarchikus adatbázis-rendszer domainek vagy tartományok úgynevezett zónákra vannak elosztva független adminisztrátorok felelősek a domain-nevekhez tartozó IP-címek nyújtása (forward

Részletesebben

-58.1.2.Regisztráció...24 8.1.3.A kezdő felület...25 8.1.4.Domainek...26 8.1.5.Beállítások...28 8.1.6.Jelszó módosítása...28 8.1.7.

-58.1.2.Regisztráció...24 8.1.3.A kezdő felület...25 8.1.4.Domainek...26 8.1.5.Beállítások...28 8.1.6.Jelszó módosítása...28 8.1.7. -1- -2- -3- -4-1. Tartalomjegyzék 1.Tartalomjegyzék...4 2.Bevezetés...7 3.A probléma elemzése, specifikáció kidolgozása...8 3.1.A DNS azaz a Domain Name System (Domain Név Rendszer) működése...8 3.2.A

Részletesebben

LINUX BIND. Forrás:

LINUX BIND. Forrás: Forrás: http://szit.hu/doku.php?id=oktatas:linux:dns_szerver:elm%c3%a9let http://szit.hu/doku.php?id=oktatas:linux:dns_szerver:bind9 Mi a DNS? A DNS az IP cím és tartománynév összerendelések feloldására

Részletesebben

Internet programozása. 1. előadás

Internet programozása. 1. előadás Internet programozása 1. előadás Áttekintés 1. Mi a PHP? 2. A PHP fejlődése 3. A PHP 4 újdonságai 4. Miért pont PHP? 5. A programfejlesztés eszközei 1. Mi a PHP? Egy makrókészlet volt, amely személyes

Részletesebben

Internet alkamazások Készítette: Methos L. Müller Készült: 2010

Internet alkamazások Készítette: Methos L. Müller Készült: 2010 Internet alkamazások Készítette: Methos L. Müller Készült: 2010 Tartalomjegyzék - Tartalomkezelő rendszerek Miért jó a CMS alapú website? CMS rendszerek - Mi szükséges ezen CMS-ekhez? - Információ építészet

Részletesebben

A T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél már rendelkezik saját domain névvel

A T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél már rendelkezik saját domain névvel A T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra Ha az ügyfél már rendelkezik saját domain névvel Fontos megjegyzések A lépéseken sorban végighaladva postafiókunk teljes

Részletesebben

T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel

T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel T-Online-os Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel Fontos megjegyzések A lépéseken sorban végighaladva postafiókunk teljes

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

VIII. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

VIII. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési utasítás IPv6 A Távközlés-informatika laborban natív IPv6 rendszer áll rendelkezésre. Először az ún. állapotmentes automatikus címhozzárendelést (SLAAC, stateless address autoconfiguration) vizsgáljuk

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II.

Hálózati operációs rendszerek II. Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Web-es felügyelet, DNS/DHCP szerver, mentési alrendszer 1 Web-es felügyelet Netware Web Manager HTTPS protokollon keresztül pl.: https://fs1.xy.hu:2200

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz

Felhasználói kézikönyv Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz MOLEHAND Kft. Verzió Dátum Módosította Változás 1 2009-06-11 Simkó Benedek Dokumentum létrehozása 1.1 2009-08-12 Halász István VPN kapcsolódás fejezet létrehozása

Részletesebben

Telenor Magyarország MS Office 365 telepítési útmutató

Telenor Magyarország MS Office 365 telepítési útmutató Telenor Magyarország MS Office 365 telepítési útmutató Tartalomjegyzék 1 MEGJEGYZÉS a.hu domainnel regisztrált ÜGYFELEK számára... 2 2 Bejelentkezés az O365 fiókba... 3 2.1 Az adminisztrátor felhasználói

Részletesebben

DNS és IPv6. Pásztor Miklós. 2012. május, Budapest ISZT, PPKE. Pásztor Miklós (ISZT, PPKE) DNS és IPv6 2012. május, Budapest 1 / 21

DNS és IPv6. Pásztor Miklós. 2012. május, Budapest ISZT, PPKE. Pásztor Miklós (ISZT, PPKE) DNS és IPv6 2012. május, Budapest 1 / 21 DNS és IPv6 Pásztor Miklós ISZT, PPKE 2012. május, Budapest Pásztor Miklós (ISZT, PPKE) DNS és IPv6 2012. május, Budapest 1 / 21 Miről lesz szó? 1 Amikor az IPv6 a DNS üzenetek tárgya 2 Amikor az IPv6

Részletesebben

IPv6 alapok, az első lépések. Kunszt Árpád <arpad.kunszt@andrews.hu> Andrews IT Engineering Kft.

IPv6 alapok, az első lépések. Kunszt Árpád <arpad.kunszt@andrews.hu> Andrews IT Engineering Kft. IPv6 alapok az első lépések Kunszt Árpád Andrews IT Engineering Kft. Bemutatkozás Kunszt Árpád Andrews IT Engineering Kft. arpad.kunszt@andrews.hu Miről lesz szó? Körkép IPv6

Részletesebben

Active Directory kiegészítő kiszolgálók telepítése és konfigurálása Windows Server 2003 R2 alatt

Active Directory kiegészítő kiszolgálók telepítése és konfigurálása Windows Server 2003 R2 alatt Active Directory kiegészítő szerverek telepítése és konfigurálása Windows Server 2003 R2 alatt Készítette: Petróczy Tibor Active Directory kiegészítő kiszolgálók telepítése és konfigurálása Windows Server

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9 Kocsis Gergely 2016.11.28. IP, MAC, ARP A B csomópontból az A-ba küldünk egy datagramot. Mik lesznek az Ethernet keretben található forrás és a cél címek (MAC

Részletesebben

OpenLAB diák felület dokumentáció

OpenLAB diák felület dokumentáció Novell HUEDU Program www.npsh.hu OpenLAB diák felület dokumentáció a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség részére Tartalomjegyzék I. Bevezetés... 4 I.1. A HUEDU OpenLAB webes felület...4 II.

Részletesebben

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati személyzeti

Részletesebben

Network front-end. Horváth Gábor. Kovács Róbert. ELTE Informatikai Igazgatóság

Network front-end. Horváth Gábor. Kovács Róbert. ELTE Informatikai Igazgatóság Network front-end Horváth Gábor Kovács Róbert ELTE Informatikai Igazgatóság Amiről most nem lesz szó... Gerinchálózat, az izgalmas rész... Tartalék külkapcsolat Külkapcsolat Leo Taurus Mira Cygnus Regulus

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 5. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 5. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 5. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2017.03.22. Active Directory Active Directory Eredeti definíció: Active Directory Domain Services

Részletesebben

RBLDNS DNS-based blocklists management felhasználói kézikönyv

RBLDNS DNS-based blocklists management felhasználói kézikönyv RBLDNS DNS-based blocklists management felhasználói kézikönyv (INTEGRITY Kft. 2013. 12. 9.) Bevezető ismertetés Az RBLDNS rendszer a hagyományos DNS protokollra épülő rendszer, melyet elsősorban black

Részletesebben

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis-kezelő rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények 1. sz. melléklet MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS A) Műszaki követelmények A körkereső szoftvernek (a továbbiakban Szoftver) az alábbi követelményeknek kell megfelelnie

Részletesebben

Saját mail szervert használó Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra

Saját mail szervert használó Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra Saját mail szervert használó Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra Fontos megjegyzések A lépéseken sorban végighaladva postafiókunk teljes és tökéletes beállítását érhetjük

Részletesebben

RBLDNS DNS-based blocklists management felhasználói kézikönyv

RBLDNS DNS-based blocklists management felhasználói kézikönyv RBLDNS DNS-based blocklists management felhasználói kézikönyv (INTEGRITY Kft. 2013. 06. 27.) RBLDNS Webes kezelőfelülete Az INTEGRITY által működtetett RBLDNS rendszer webes felületét a spamdns.eu/rbl/

Részletesebben

Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre

Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre A következô lépések segítségével egyszerûen beállíthatja a Virtualoso email levelezést Nokia N97_mini készülékre. Az alkalmazás

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

Szolgáltatási csomagok I-SZERVIZ Kft. érvényes 2008. szeptember 1-től

Szolgáltatási csomagok I-SZERVIZ Kft. érvényes 2008. szeptember 1-től Szolgáltatási csomagok I-SZERVIZ Kft. érvényes 2008. szeptember 1-től HomeWeb csomagok Ha Ön szeretné családjával megosztani fotóit, vagy valamilyen családi eseményt szeretne egyszerű weboldalon megmutatni

Részletesebben

BarAck.Net. Internetes csomagkezel. Felhasználói kézikönyv V 1.0. (2011. július 20.)

BarAck.Net. Internetes csomagkezel. Felhasználói kézikönyv V 1.0. (2011. július 20.) BarAck.Net Internetes csomagkezel Felhasználói kézikönyv V 1.0 (2011. július 20.) Tartalomjegyzék 1 Áttekintés...2 1.1 Célkitzés...2 1.2 A program felépítése...2 2 Futtatási környezet, telepítési információk...3

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

ELTE, IK, Információs Rendszerek Tanszék

ELTE, IK, Információs Rendszerek Tanszék ELTE, IK, Információs Rendszerek Tanszék (Készült Ács Zoltán diái alapján) Hálózati forgalom elemzés Különböző célok miatt szükség lehet a hálózati forgalom megfigyelésére egy adott alhálózaton: szoftverek

Részletesebben

Vectory telepítési útmutató

Vectory telepítési útmutató Vectory telepítési útmutató A vectory kliens programja egy vyw.exe valamint egy bejelentkezes.ini nevű fájlból áll. A vyw.exe-nek és a bejelentkezes.ini-nek egy közös könyvtárba kell kerülniük. Könyvtárak,

Részletesebben

Használati utasítás.

Használati utasítás. Lotus Notes Naptár Windows telefonra Használati utasítás. Írta: Varga Róbert 1 http://www.robertwpapps.uw.hu Bevezetés: Ezt az alkalmazást a fejlesztő saját használatra írta a teljesség igénye nélkül.

Részletesebben

Nyilvántartási Rendszer

Nyilvántartási Rendszer Nyilvántartási Rendszer Veszprém Megyei Levéltár 2011.04.14. Készítette: Juszt Miklós Honnan indultunk? Rövid történeti áttekintés 2003 2007 2008-2011 Access alapú raktári topográfia Adatbázis optimalizálás,

Részletesebben

Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése

Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése www.virtual-call-center.hu Tartalomjegyzék 1. MSI csomag telepítése nem tartományban lévő számítógépre... 2 2. MSI csomag telepítése Active Directory

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10)

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) OCSP Stapling Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. OCSP Stapling támogatással rendelkező webszerverek...

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Control Panel Hálózatok TCP/IP Speciális Tulajdonságok DNS fül FQDN = Fully Qualified Domain Name Kezelője: ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers Kijelölt

Részletesebben

ENUM technológia. Széchenyi István Egyetem

ENUM technológia. Széchenyi István Egyetem technológia Széchenyi István Egyetem Témakörök Az általános ismertetése A domain név rendszer (DNS) áttekintése műszaki megoldás adatok adminisztrálása Biztonsági kérdések Kapcsolódó szabványok 2 1 Az

Részletesebben

Oktatási cloud használata

Oktatási cloud használata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék Oktatási cloud használata Készítette: Tóth Áron (BME MIT), 2013. A segédlet célja a tanszéki oktatási cloud

Részletesebben

Tanári óratartás nyilvántartása a ZMNE-n

Tanári óratartás nyilvántartása a ZMNE-n Tanári óratartás nyilvántartása a ZMNE-n Tamáskáné Dús Lívia ZMNE Informatikai Igazgatóság Témakörök Előzmények Az alkalmazás célja, az alkalmazással szemben támasztott főbb követelmények A megoldás módja

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu Számonkérés 2 Papíros (90 perces) zh az utolsó gyakorlaton. Segédanyag nem használható Tematika 1. félév 3 Óra Dátum Gyakorlat 1. 2010.09.28.

Részletesebben

1. Rendszerkövetelmények

1. Rendszerkövetelmények A SZIE WiFi hálózatának elérése (Beállítási segédlet a SZIE vezetéknélküli hálózatának használatához) Ezzel a dokumentummal szeretnénk segíteni a vezetéknélküli (wireless) számítógépes hálózathoz történő

Részletesebben

IPv6 Elmélet és gyakorlat

IPv6 Elmélet és gyakorlat IPv6 Elmélet és gyakorlat Kunszt Árpád Andrews IT Engineering Kft. Tematika Bevezetés Emlékeztető Egy elképzelt projekt Mikrotik konfiguráció IPv6 IPv4 kapcsolatok, lehetőségek

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Network Basic Input/Output System Helyi hálózatokon keresztül számítógépek Név alapján azonosítják egymást Szállítási protokollokra épül NetBeui fölött (pl. Win 9x Netbios

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS, , http, P2P

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS,  , http, P2P Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P 1 Felhasználói réteg Domain Name System Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System Felhasználói réteg Domain Name System Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

OZW V7.0 firmware frissítés, Remote Tool Access részletes ismertető

OZW V7.0 firmware frissítés, Remote Tool Access részletes ismertető OZW V7.0 firmware frissítés, Remote Tool Access részletes ismertető Remote Tool Access A "Remote Tool Access" felhasználói jogok a Climatix IC / Synco IC részét képezik, és minden további felhasználásig

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server Használati útmutató 1 Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató A következô pár oldalon

Részletesebben

A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI

A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI Mgr. Námesztovszki Zsolt A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest, 2013. Bevezető A WordPress

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció Tantárgykódok: MIN6E0IN 4. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2016-17. tanév tavaszi félév NAT (Network Address and Port Translation) NAT (Network Address

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

Programozás alapjai Bevezetés

Programozás alapjai Bevezetés Programozás alapjai Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Programozás alapjai Bevezetés SWF1 / 1 Tartalom A gépi kódú programozás és hátrányai A magas szintÿ programozási nyelv fogalma

Részletesebben

DNS hamisítás szerepe, működése, védekezés. Benda Szabolcs G-5S5A Peller Nándor G-5i10 Sőregi Gábor G-5S5A

DNS hamisítás szerepe, működése, védekezés. Benda Szabolcs G-5S5A Peller Nándor G-5i10 Sőregi Gábor G-5S5A DNS hamisítás szerepe, működése, védekezés Benda Szabolcs G-5S5A Peller Nándor G-5i10 Sőregi Gábor G-5S5A Bevezetés Az interneten levő hálózati eszközök, számítógépek mindegyikének egyedi azonosítója,

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver)

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) Vezérlőpult A webhosting szolgáltatáshoz a világ egyik vezető vezérlőpultját biztosítjuk. A vezérlőpult

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ A Windows névfeloldási szolgáltatásai Jaszper Ildikó jaszper.ildiko@stud.u-szeged.hu Jaszper.Ildiko@posta.hu Budapest, 2007. május 19. - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1. Névfeloldás...

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység A

Gyakorlati vizsgatevékenység A Gyakorlati vizsgatevékenység A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Elnevezési rendszerek. A névtér elosztása (2) 4. előadás. A névfeloldás implementálása (1) A névfeloldás implementálása (2)

Elnevezési rendszerek. A névtér elosztása (2) 4. előadás. A névfeloldás implementálása (1) A névfeloldás implementálása (2) 6. előadás A névtér elosztása (1) Elnevezési rendszerek 2. rész A DNS-névtér felosztása (három rétegre), amely az interneten keresztül elérhető állományokat is tartalmaz. A névtér elosztása (2) A névfeloldás

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Harmadik gyakorlat forgalomszűrés, DNS, HTTP forgalom elemzés Előadó: Ács Zoltán Hálózati forgalom elemzése 1/3 Különböző célok miatt szükség lehet a hálózati forgalom megfigyelésére

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv 1. A csomag tartalma

Részletesebben

1. Üres merevlemez gépbe helyezése, Boot a CD1 telepíto lemezrol (Hiba esetén video állítása VGA módra F4 billentyüvel, )

1. Üres merevlemez gépbe helyezése, Boot a CD1 telepíto lemezrol (Hiba esetén video állítása VGA módra F4 billentyüvel, ) / LINUX-1. FELADATMEGOLDÁSA A. Az UHU-Linux telepítése 1. Üres merevlemez gépbe helyezése, Boot a CD1 telepíto lemezrol (Hiba esetén video állítása VGA módra F4 billentyüvel, ) 2. Telepítés kiválasztása

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer hálózatban

WIN-TAX programrendszer hálózatban WIN-TAX programrendszer hálózatban Számítógépes hálózat Hálózat kialakítása Szerver gépre telepítendő alkalmazások: Adatbázis kiszolgáló (Firebird 2.5-ös verzió) WIN-TAX programrendszer Kliens gépre telepítendő

Részletesebben

Az ActiveX beállítása

Az ActiveX beállítása Az ActiveX beállítása Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Operációs rendszer követelmények... 3 4. Az ActiveX-ről...

Részletesebben

Iroda++ 2010 DEMO telepítési útmutató

Iroda++ 2010 DEMO telepítési útmutató Az Iroda++ 2010 DEMO csomag telepítésének lépései Az alábbi pontok szerint telepítheti számítógépére a revolution Iroda++ 2010 program DEMO változatát. Fontos, hogy az Iroda++ rendszere SQL szerveres adatmotort

Részletesebben

Bár a szoftverleltárt elsősorban magamnak készítettem, de ha már itt van, miért is ne használhatná más is.

Bár a szoftverleltárt elsősorban magamnak készítettem, de ha már itt van, miért is ne használhatná más is. SZOFTVERLELTÁR FREE Amennyiben önnek vállalkozása van, akkor pontosan tudnia kell, hogy milyen programok és alkalmazások vannak telepítve cége, vállalkozása számítógépeire, és ezekhez milyen engedélyeik,

Részletesebben

Procontrol VRecX. Kezelői kézikönyv. Kamerás megfigyelőrendszer. Verzió: 1.1 2012.

Procontrol VRecX. Kezelői kézikönyv. Kamerás megfigyelőrendszer. Verzió: 1.1 2012. Procontrol VRecX Kamerás megfigyelőrendszer Kezelői kézikönyv Verzió: 1.1 2012. 2010 Procontrol Electronics Ltd. Minden jog fenntartva. A Worktime, a Workstar, a WtKomm a Procontrol Electronics Ltd. hivatalos

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

PHP-MySQL. Adatbázisok gyakorlat

PHP-MySQL. Adatbázisok gyakorlat PHP-MySQL Adatbázisok gyakorlat Weboldalak és adatbázisok Az eddigiek során megismertük, hogyan lehet a PHP segítségével dinamikus weblapokat készíteni. A dinamikus weboldalak az esetek többségében valamilyen

Részletesebben

A telepítés nyelvének kiválasztása

A telepítés nyelvének kiválasztása A szakértői telepítést választottam, mert kíváncsi voltam, hogy az Ubuntu-alapú Zentyal telepítése miben tér el az upstream projekt 14.04 LTS termékének telepítésétől. A telepítés nyelvének kiválasztása

Részletesebben

Gmailes Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel

Gmailes Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra. Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel Gmailes Ügyfelek postafiókjainak áttétele Virtualoso email szolgáltatásra Ha az ügyfél még nem rendelkezik saját domain névvel Fontos megjegyzések A lépéseken sorban végighaladva postafiókunk teljes és

Részletesebben

GeriSoft Stúdió Kft J Á T S Z Ó H Á Z M A X I JÁTSZÓHÁZI BELÉPTETŐ RENDSZER

GeriSoft Stúdió Kft J Á T S Z Ó H Á Z M A X I JÁTSZÓHÁZI BELÉPTETŐ RENDSZER GeriSoft Stúdió Kft J Á T S Z Ó H Á Z M A X I JÁTSZÓHÁZI BELÉPTETŐ RENDSZER Köszönjük, hogy érdeklődik szoftverünk iránt! Engedje meg, hogy bemutassuk a rendszer működését. A rendszer kifejlesztésében

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Szükséges elofeltétel Szükséges operációs rendszer: Windows 2003 SP1 Oracle kliens verzió: 9.2.0.1.0 (9R2) Valid SQLNet.ORA fájl, amely tartalmazza a céges

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára.

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. Ebben a tájékoztatóban több helyen hivatkozunk különböző azonosítókra

Részletesebben

DNS és IPv6. Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO

DNS és IPv6. Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO DNS és IPv6 Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO Agenda IPv6 információ a DNS-ben DNS használata IPv6 felett Networkshop 2009. DNS és IPv6 2 Forward DNS bejegyzések domain név IP cím AAAA resource

Részletesebben

Tudás Reflektor. Copyright 2011; Kodácsy Tamás; E-mail: kodacsy.tamas@kodasoft.hu

Tudás Reflektor. Copyright 2011; Kodácsy Tamás; E-mail: kodacsy.tamas@kodasoft.hu Tudás Reflektor A Társadalmi Megújulás Operatív Program 4.1.3. számú, A felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése Központi/felsőoktatási Validációs Rendszer projekt keretében készült olyan

Részletesebben

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag Tartalom 1. Bevezető...2 2. Online regisztrációs felület elérése...2 3. Perkapu nyitása...2 4. Ügykezelő(k) hozzáadása...5 5. Ügykezelői jelszó módosítása...6 6. Ügykezelő törlése...7 7. Főkapcsolattartói

Részletesebben

Gyors telepítési kézikönyv

Gyors telepítési kézikönyv netis Vezeték nélküli, N router Gyors telepítési kézikönyv 1. A csomagolás tartalma (Vezeték nélküli,n Router, Hálózati adapter, Ethernet kábel, Kézikönyv) * A kézikönyv, az összes, Netis, 150Mbps/300Mbps

Részletesebben

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés WordPress segédlet Bevezető A WordPress egy ingyenes tartalomkezelő rendszer (Content Management System - CMS), amely legnagyobb előnye az egyszerű telepítés és a letisztult kezelhetőség és a változatos

Részletesebben

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 /17 Tartalomjegyzék A térinformatikáról általánosságban Célok Felhasznált eszközök Fejlesztés lépései Adatbázis Grafikus

Részletesebben

BlackBerry Professional Server szoftver

BlackBerry Professional Server szoftver BlackBerry Professional Server szoftver Telepítési útmutató 1. Telepítési útmutató A következő dokumentum csatolt ábrák segítségével mutatja be a BlackBerry Professional Server szoftver telepítését. A

Részletesebben

Tartalom. Konfiguráció menedzsment bevezetési tapasztalatok. Bevezetés. Tipikus konfigurációs adatbázis kialakítási projekt. Adatbázis szerkezet

Tartalom. Konfiguráció menedzsment bevezetési tapasztalatok. Bevezetés. Tipikus konfigurációs adatbázis kialakítási projekt. Adatbázis szerkezet Konfiguráció menedzsment bevezetési tapasztalatok Vinczellér Gábor AAM Technologies Kft. Tartalom 2 Bevezetés Tipikus konfigurációs adatbázis kialakítási projekt Adatbázis szerkezet Adatbázis feltöltés

Részletesebben

Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban

Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban Vágvölgyi Csaba (vagvolgy@kfrtkf.hu) Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen Moodle??? Mi is ez egyáltalán? Moodle

Részletesebben

Orvosi készülékekben használható modern fejlesztési technológiák lehetőségeinek vizsgálata

Orvosi készülékekben használható modern fejlesztési technológiák lehetőségeinek vizsgálata Kutatási beszámoló a Pro Progressio Alapítvány számára Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Mérnök informatika szak Orvosi készülékekben használható modern

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

Levelezési beállítások

Levelezési beállítások Levelezési beállítások Tartalomjegyzék 1 2 2.1 2.2 2.3 2.4 3 Általános információk...2 Beállítások Windows alatt...2 Thunderbird beállítások...2 Microsoft Outlook 2010 beállítások...6 Androidos beállítások...10

Részletesebben

Az autorizáció részletes leírása

Az autorizáció részletes leírása Az autorizáció részletes leírása 1. REGISZTRÁCIÓ ÉS FELTÉTELEI 1.1 Regisztráció Az Autorizációs kérés előtt a szervezetnek vagy a magánszemélynek regisztráltatnia kell magát. A regisztrációs lapon megadott

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben