Résztvevői beszámoló jelentés - KA1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Résztvevői beszámoló jelentés - KA1"

Átírás

1 A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Résztvevői beszámoló jelentés - KA1 Gyenizse Zsuzsanna matematika-fizika-angol szakos középiskolai tanár Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium One week Course for Teachers of Maths Worcester, England október 1-9.

2 A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Szakmai beszámoló A projekt helyszíne: Worcester és Birmingham, England Kurzus időtartama: Szakmai beszámolóm célja az Európai Unió Erasmus+ KA1 One week Course for Teachers of Maths 7 napos projektjének rövid bemutatása és a személyes tapasztalatok megosztása. Matematika szakos középiskolai tanárként óriási várakozással vettem részt a kurzuson, ahol a külföldi tanártársakkal való közvetlenebb kapcsolatteremtésben sokat segített angol nyelvtudásom. Az EU által támogatott Erasmus+ KA1 projekt lehetőséget és helyszínt biztosít az európai országokban működő iskolák tanárai számára, ahol kommunikálhatnak és együttműködhetnek egymással, továbbá megoszthatják egymással ismereteiket. A projekt célja az oktatás minőségének fejlesztése az európai iskolákban.

3 A képzés helyszíne Worcester városa közép Angliában, Londontól 170 km-re található. Lakossága fő. A várost a Severn folyó szeli ketté, melynek partján hosszú sétákat lehet tenni és közben nézni az evező egyetemistákat, gyönyörködni a vízen úszó hattyúkban. Worcester igazi, hangulatos, középkori kis város, gyönyörű parkokkal, egy óriási katedrálissal, templomokkal, múzeumokkal, rengeteg üzlettel, sétáló utcával. Titkos recept alapján itt készítik a Worcester szószt. A módszertani foglalkozások hétfőn és csütörtökön a helyi Whitehouse Hotelben zajlottak, Don Newton egyetemi tanár vezetésével.

4 Birmingham Anglia második legnagyobb városa. Birmingham kulturálisan és etnikailag is színes város. A készített fényképen jól látszik, mennyire kiegészíti egymást a régi és a modern építészet. A hét folyamán három alkalommal utaztunk Birminghambe. Egyetemi gyakorló tanárok vezetésével 3 iskolát látogattunk meg, valamint részt vettünk az egyetem tanítási gyakorlat óráin.

5 Birmingham megújult belvárosa az új bevásárlóközponttal, a Bull Ringben és a modern vasútállomás a XXI. század építészetét dícséri.

6 A képzés programja: DAY & DATE MORNING AFTERNOON EVENING SATURDAY 01 OCTOBER SUNDAY 02 OCTOBER MONDAY 03 OCTOBER TUESDAY 04 OCTOBER WEDNESDAY 05 OCTOBER THURSDAY 06 OCTOBER FRIDAY 07 OCTOBER SATURDAY 08 OCTOBER SUNDAY 09 OCTOBER Arrive Worcester independently HOST FAMILIES ARE KINDLY REQUESTED TO MEET THEIR GUESTS AT THEIR POINT OF ARRIVAL IN CENTRAL WORCESTER AS ADVISED BY THEIR GUEST(S) 0930 Meet Local Organizer, Rachel Tobin, at Foregate Street Station. Welcome Depart Worcester Foregate Street Station by rail 0957 Arrive Great Malvern Walk on the Malvern Hills and visit Great Malvern & Priory 1543 Arrive Worcester Foregate Street Station Introduction with Local Organiser 1015 Rachel Tobin at Whitehouse Hotel Lecture: The Teaching of Maths in 1330 British Schools: The National Curriculum, Materials, Methods, Standards, Assessment, with Don Newton Walking tour of Worcester 1600 Opportunity to visit Worcester 0749 Depart Worcester Foregate Street Station by rail 0840 Arrive Birmingham New Street Meet PGCE trainee maths teachers & proceed to schools Day visit to a primary or secondary school 1530 Observe maths lessons and opportunity for discussion with teachers Return to Worcester by rail from Birmingham New Street Train New Street to Worcester Foregate Street: Depart Worcester Foregate Street Station by rail 0840 Arrive Birmingham New Street Meet PGCE trainee maths teachers & proceed to schools (by car) Day visit to a primary or secondary school 1530 Observe maths lessons and opportunity for discussion with teachers Return to Worcester by rail from Birmingham New Street Train New Street to Worcester Foregate Street: Workshop at Whitehouse Hotel, Worcester New ideas for teaching Maths with Don Newton Feedback discussion on school 1600 discussion comparing the teaching of Maths in the different European countries 0824 Depart Worcester Foregate Street Station by rail 0909 Arrive Birmingham New Street 0927 Depart Birmingham New Street 0939 Arrive Perry Barr Station Meet PGCE trainee maths teachers & proceed on foot to Birmingham City University Workshop: New ideas for teaching Maths with Don Newton and trainee Maths teachers 1500 Morning: Number Afternoon: Algebra Return to Worcester by rail Trains New Street - Worcester Foregate Street: Depart from Croft Road Car Park Day visit to Oxford with stop at Cotswold village of Burford en route Balliol College ( & hours, 2) Exeter College ( hours, free) Christchurch College ( hours, 7) St John s College ( hours, free) Ashmolean Museum ( hours, free) St Mary Church Tower View point ( hours, 4) 1830 Arrive Croft Road Car Park, Worcester Evaluation collection of Evaluation Reports by Local Organiser Depart Worcester independently HOST FAMILIES ARE KINDLY REQUESTED TO ACCOMPANY THEIR GUESTS TO THE POINT OF DEPARTURE IN CENTRAL WORCESTER AS ADVISED BY THEIR GUEST(S) 2000 Optional drinks at King Charles House 29 New Street Worcester

7 A képzés előtti felkészülés több hetet vett igénybe. Felelevenítettem angol nyelvtudásomat és matematikai szakszövegeket olvastam angolul, hogy a kommunikáció az előadóval, az angol tanárokkal, vendéglátómmal és a külföldi tanárokkal gördülékenyebb legyen. Egy hét nem hosszú idő a nyelvtanulásban, mégis úgy érzem, lendületet adott a matematikai szaknyelv angol nyelvű ismeretének bővítésére és ösztönzést kaptam a további nyelvtanulásra. A képzés 5 napos volt, 6 országból (Portugália, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Magyarország), 13 általános és középiskolai matematika tanár vett rajta részt. Módszertani foglalkozások A képzés során két nap Don Newton egyetemi tanár módszertani interaktív előadásán ismerhettük meg az angol oktatásban alkalmazott újító szándékot. Sok ötletet kaptunk a matematika órák színesebbé és élvezetesebbé tételére. Felhívta a figyelmünket arra, hogy minden órát tegyünk emlékezetessé valamilyen apró játékkal, feladattal. A foglalkozások a worcesteri Whitehouse Hotel egyik konferenciatermében zajlottak, de az órák felét mozgással töltöttük, vagy a hotel kávézójában vagy a hotel parkolójában vagy a hotel folyosóján tevékenykedtünk.

8 A módszertani továbbképzésen rengeteg feladattal találkoztunk, melyek gondolkodtatóak voltak, csoport munkát igényeltek és mindegyik valamilyen segédanyagot igényelt, melyet előadónk hosszú évek alatt gyűjtött össze és készített el. A feladatok színesek, változatosak, ötletesek voltak, viszont inkább általános iskolai tananyagra épültek. Hazaérve, át kell gondolnom, hogyan lehet ezeket a feladatokat a középiskolai tananyagra építve elkészíteni, illetve teljes osztályban, gyerekkel megvalósítani. Ilyen nagy osztályokban csoportos foglalkozás esetén probléma a fegyelmezés és a feladatokhoz szükséges segédanyag elkészítése is időigényes. Azonban csoportbontás esetén 2-3 hetenként, érdemes egy-egy rendhagyó órán a szokásos frontális órák mellett, a tanfolyamon megismert feladatok közül válogatni.

9

10 Iskolalátogatás, tanórák megtekintése - Birmingham Kedden és szerdán Birminghambe utaztunk. A vasútállomáson utolsó éves egyetemisták, azaz gyakorló tanárok vártak, akik a két nap során három iskolába kalauzoltak el minket. A tanórákon kép és hangfelvételt nem készíthettünk, csak a folyosókon és az üres tantermekben.

11 A tanulók Angliában egyenruhát viselnek. A folyosókon, a tantermekben, még a lépcsőkön is pozitív üzenetek láthatók, melyeket mindennap látva, észrevétlenül is a tanulók lelkébe ivódnak. Szaktárgyak alapján van az iskola több részre osztva. A falakon, a lépcsőn, minden az adott szaktárgyra utal. A diákok anélkül, hogy belépnének a tanterembe, már az iskola folyosóján sétálva tanulnak. A háttérben a jobb agyféltekés tanulás módszere áll. Egy kép többet mond ezer szónál ezt már a nyelvoktatásban is felismerték és miért ne lehetne használni például a matematikában. Nemcsak hasznos ez a módszer, hanem hangulatteremtő, feszültségoldó, azon diákok számára, akiknek nem megy a matematika vagy félnek, szoronganak tőle. Ezt az ötletet mindenképpen megvalósítom a fizika tantermek környékén. Sajnos matematika szaktantermünk nincs, sokan úgy gondolják, a matematika bárhol tanítható, nem kell hozzá más, csak tábla és kréta. Ez a tanfolyam pont az ellenkezőjét bizonyítja.

12

13 Az iskolákban szinte minden tanteremben számítógépek vannak, körbe a falak mentén, ez kb gépet jelent. Ezenkívül több informatika terem is a tanulók rendelkezésére áll. Minden tanterem el van látva projektorral és fehér táblával. Az iskolának saját feladatbankja van, saját kidolgozott óratervei, melyeket csak ki kell vetíteni és kezdődhet az óra. Tankönyvet, sőt füzetet sem cipelnek a táskájukban a diákok. A tanterembe lépve az egyen füzetet kiosztják, ugyanígy egy kis ládában van mindenki számára a számológép, a padokon pedig ott a tolltartó színes tollal, vonalzóval. A füzetvezetés nagyon rendezett, korosztálytól és nemtől függetlenül. A feladat eredményét nem bekiáltva közlik, hanem van egy mini fehér táblájuk, amire ráírják és felmutatják, így a tanár egyből látja, melyik tanulóhoz kell odamenni és segíteni. Olyan egyszerű és logikus, hogy a nagy fehér tábla két részre van osztva, egyik felére a projektor vetíti a feladatot, egyből oda lehet írni, akár eredményt, megoldást, a tábla másik fele pedig szabad, ott lehet magyarázni, korábbi ismereteket megosztani. Nagyon tetszett egy fehér vékony műanyag fólialap használata, ami bármire odaragad, még a falra is, és csoport munka esetén, az üres falrészekre ezeket kiragasztva, táblafilccel ráírva, a tanulók körbe járhatnak és megnézhetik, mit írtak a többiek, majd egyszerűen a lap letörölhető és újra felhasználható. Ez sokkal praktikusabb, mint nálunk kartonpapírt venni, felragasztani, majd használat után eldobni. Az órák zömében frontálisak Angliában, azonban az osztálylétszám kisebb, diáknál nincs több egy osztályban. Csoportbontásban akár 2-3 diák számára is biztosítanak tanórát. A tanórák tömbösítve vannak, ez azt jelenti, hogy 2 tanóra, szünet, 2 tanóra, 1 órás ebédszünet és még 2 tanóra az általános órarend. Nincs heti 5 testnevelés óra, de óriási tornapályák vannak, ugyanakkor a matematika órák száma több mint hazánkban.

14 Egyetem látogatása Birmingham Pénteken a birminghami egyetem tanítási módszertan gyakorlat előadásán vettünk részt. Don Newton egyetemi tanár tartotta a végzős egyetemistáknak, akik tanítási gyakorlatra jártak a hét többi napján. Ez a nap csak arról szólt, hogyan viselkedjenek a leendő tanárok a tanulókkal. Nagyon egyszerű, mégis fontos dolgokról volt szó, pl. hogyan kérjük meg a tanulót, hogy ossza ki a feladatlapokat osztálytársainak. Megbeszéltek egy óravázlatot, mi a jó benne és mely részén kellene változtatni. A vendég tanárokat egy-egy angol gyakorló tanárokból álló csoportba osztva izgalmas vetélkedőn vettünk részt. A matematika feladatok eredményeihez kaptunk egy betű kulcsot, melyből egy mondás született: Knowledge exists to be shared A feladatok megoldása során meglepődtem, hogy a matematika egyes fejezetei mennyire más hangsúllyal szerepelnek az angol oktatásban. Nemcsak nekem, hanem külföldi tanártársaimnak is meglepő volt, hogy a nemsokára igazi tanárrá váló angol egyetemisták nem ismerik a pitagoraszi számhármasokat vagy a nevezetes szögek szögfüggvényein gondolkozniuk kell, esetleg számológéppel kiszámolni. Ugyanakkor emelt szinten a végzős diákok a komplex számokról tanulnak, ami nálunk, Magyarországon egyetemi tananyag.

15 A tízórairól a gyakorló tanárok gondoskodtak, ez szokás náluk, hogy péntekenként az előadásra mindenki hoz valami harapnivalót, amit megosztanak egymással. Ebédre az egyetemtől kaptunk meghívást. Az iskolai menza és az egyetemi konyha is fantasztikus, ízletes és óriási a választék. Itt nem só és fűszer hiányos az étel. A gyakorló tanárok zöme bevándorló családok gyermekei voltak, nem tőzsgyökeres angolok. Ez az arány Birmingham lakosságára is jellemző. A nap végén csoportunk mellé odaálltak ők is egy közös fénykép erejéig.

16 Kirándulások Malvern A továbbképzés egy kirándulással kezdődött és kirándulással ért véget. Első nap a festői látványt nyújtó Malvern városkát néztük meg, maj megmásztuk a Malvern hegyet, ahonnan gyönyörű kilátás tárult elénk.

17 Oxford A képzés Oxford, az egyetemi város megtekintésével zárult. Ashmolean Múzeumban, mely Nagy-Britannia legrégebbi múzeuma, Rembrandt kiállítást láthattunk, valamint Picasso, Rafaello, Matisse, van Gogh képeit csodálhattuk meg. Megnéztük az egyiptomi múmiákat, az iszlám és a kínai művészet mesterműveit, a felbecsülhetetlen értékű hangszereket. A nevezetességek között ott volt a Bodlein könyvtár, a Radcliff Camera, a Sóhajok hídja, a Trinity College, St. John s College, Christ Church, ahol a Harry Potter film több jelenete is felvételre került. Az egyes epizódokban ugyanaz a lépcsősor és étkező látható, ahol most én jártam.

18

19 Ismerkedés A hét során egyik este a worcesteri kávézók és kocsmák hangulatát is felfedeztük.

20 Szakmai fejlődés Mint pedagógus gyakran elemzem saját pedagógiai gyakorlatomat. Szeretnék újítani, épp ezért örömmel veszek részt olyan tanfolyamokon, amelyek elősegítik szakmai és módszertani fejlődésemet. Ebben a programban mindenkinek volt lehetősége saját szakmai fejlődésének előmozdítására. A külföldi matematika tanárokkal való állandó eszmecsere során megismerhettük más országok iskolarendszerét, az ottani oktatási körülményeket és tanítási módszereket. Elképesztő, hogy a pedagógusok mi mindent tanulhatnak egymástól. Külön örültem, hogy az angol iskolákat és tanórákat a saját szememmel láthattam, beszélhettem az ottani tanárokkal. Kedvesek, segítőkészek és érdeklődőek voltak. A gyakorló tanárok egész nap mellettünk voltak, nemcsak az iskolákban, hanem Birmingham városában is igazi idegenvezetőként viselkedtek. A kapcsolatteremtés csak angol nyelven történhetett, így nyelvtudásom határozottan fejlődött, melynek hasznát veszem az idén szeptemberben elnyert Erasmus+ KA2 Maths and Science projektben a partner iskolákkal való állandó kontaktusban. A továbbképzés során szerzett tapasztalatokat mindenképpen szeretném hasznosítani tanóráimon. Természetesen a látott jó ötleteket hazai szinten, a konkrét tananyagra kell átültetni, mely további gondolkodást igényel. A megismert tanárokkal már most felvettem a kapcsolatot és a hét folyamán készült képek megosztása után remélem szakmailag is megosztunk egymással pár gondolatot a jövőben. Az etwinning oldalon folyamatosan nézem a felvetett ötleteket, folyamatban levő projekteket. Még az is előfordulhat, hogy egymást felkeresve, mindenki saját iskoláját bevonva közös projektet indítunk.

21 Összegzés Határozottan érzem, hogy ez az egy hét felfrissülést jelentett számomra, nem csak testileg, de szellemileg mindenképpen. Szinte megfiatalodtam elmémben és várom az új kihívásokat az új lehetőségeket az Erasmus+ keretén belül egy újabb tanulmányi úton való részvételre. Ezzel az üzenettel zárom beszámolómat. Ezúton szeretném megköszönni a Tempus alapítványnak, a KLIK zuglói tankerületének, illetve saját iskolámnak, hogy támogatták a továbbképzés megvalósulását. Budapest, Gyenizse Zsuzsanna

Résztvevői beszámoló jelentés - KA1

Résztvevői beszámoló jelentés - KA1 A projektet az Európai Unió támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit Résztvevői beszámoló jelentés - KA1 Gyenizse Zsuzsanna matematika-fizika-angol

Részletesebben

Londoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek

Londoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek Londoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek Helyszín: Ez a londoni ifjúsági program Ealing kerületben indul, amely egy kellemes, zöldövezeti kerülete Londonnak, a belvárostól metróval 25 percre. Ealing

Részletesebben

Brightoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek

Brightoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek Brightoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek Oktatás: Egy olyan dinamikus tanfolyamon vesznek részt a diákok, amely lökést ad ahhoz, hogy a diákok nyelvtudása magabiztosabb legyen. Nagy hangsúlyt fektetnek

Részletesebben

Úti beszámoló DAY & DATE MORNING AFTERNOON EVENING

Úti beszámoló DAY & DATE MORNING AFTERNOON EVENING Úti beszámoló Készítette: Galajda János (Portsmouth, CLIL maths and science course 2015. 06. 28 2015. 07. 10.) Programok: DAY & DATE MORNING AFTERNOON EVENING SUNDAY 28 JUNE Arrive Portsmouth independently

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

Erasmus + Mobilitási beszámoló Nagyné Bulinszky Marianna Városmajori Gimnázium IX ENCUENTRO DE PROFESORES ELE

Erasmus + Mobilitási beszámoló Nagyné Bulinszky Marianna Városmajori Gimnázium IX ENCUENTRO DE PROFESORES ELE Erasmus + Mobilitási beszámoló Nagyné Bulinszky Marianna Városmajori Gimnázium IX ENCUENTRO DE PROFESORES ELE 2019. 07. 29-2019. 08. 02. I. A mobilitás főbb adatai A résztvevő neve:nagyné Bulinszky Marianna

Részletesebben

Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet

Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet Informatikai stratégia Tata, 2011. Informatikai stratégia - 2 - Tartalom 1. Számítógépes hálózatok... - 3-2. Internet kapcsolat... - 3-3. Interaktív

Részletesebben

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola Debrecen Fenntarthatósági témahét (2018. 04.23-27.) A témahét résztvevője: Iskolánk nem végzős tanulói. (12 osztály, 713 tanuló) Időtartama: 2018.04.23.-2018.04.27.

Részletesebben

INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK

INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK A 4 évfolyamos gimnáziumi osztályaink Emelt idegen nyelvi képzések Intézményünkben nagy hagyományai vannak az emelt szintű angol és német nyelvoktatásnak. A nyelvi tagozaton

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése

Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése a Gallup Intézet nyilvános, bemért kérdőívei és feldolgozási módszere szerint Tanulói elégedettség kérdőívének kiértékelése Törpe tanulói

Részletesebben

Erasmus+ Mobilitási projektek Stratégiai partnerség EGT Néhány szó Tervezésről Konkrét pályázati lehetőségről

Erasmus+ Mobilitási projektek Stratégiai partnerség EGT Néhány szó Tervezésről Konkrét pályázati lehetőségről Erasmus+ Mobilitási projektek Stratégiai partnerség EGT Néhány szó Tervezésről Konkrét pályázati lehetőségről Pályázati kiírás http://www.tpf.hu/ Pályázati dokumentumok Intézményi regisztráció csak 1x

Részletesebben

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Málta Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Az 1964. óra független Málta a Földközi-tengerben található kis szigetcsoport,

Részletesebben

Erasmus beszámoló Kréta, Chania

Erasmus beszámoló Kréta, Chania Erasmus beszámoló Kréta, Chania 2016.02.14-2016.06.15. Pár évvel előttünk az egyik barátom volt itt Erasmuson az iskolából, neki nagyon tetszett a hely és ő ajánlotta nekünk, hogy menjünk ide, valamint

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 2006-os Socrates program keretében tett látogatásomról

Szakmai beszámoló a 2006-os Socrates program keretében tett látogatásomról Szakmai beszámoló a 2006-os Socrates program keretében tett látogatásomról A tanulmányút programja: új információs és kommunikációs technológiák bevezetése az oktatásba 04,03 - IRL - Information and Communications

Részletesebben

Report of Module III. (Seminar-design)

Report of Module III. (Seminar-design) Comenius 2.1 E:BOP Empowerment: Burn Out-Prevention Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Report of Module III. (Seminar-design) (MAGYARORSZÁG) E-BOP Nemzetközi projekt Új tanítási/taulási módszerek

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

A pedagógusok minősítése. Mit kell tennem?

A pedagógusok minősítése. Mit kell tennem? A pedagógusok minősítése Mit kell tennem? Portfólió dokumentumgyűjtemény Szakmai önéletrajz Nevelő-oktató munka dokumentumai - legalább 10 tanóra óraterve és reflexiók Pedagógiai, egyéb szakmai tevékenységek

Részletesebben

NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG

NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG 2018 A spanyol mint idegen nyelv Magyarországon Magyarországon egy többen érdeklődnek a spanyol nyelvtanulás iránt. Általában második vagy harmadik idegen nyelvként

Részletesebben

A Pasaréti Gimnázium hírlevele

A Pasaréti Gimnázium hírlevele A Pasaréti Gimnázium hírlevele Tisztelt Szülők, kedves Diákok! A Pasaréti Gimnázium 2016/2017-es tanévének októberi hírlevelében megtalálhatják az állandó és várható programjainkat, valamint egyéb, közérdekű

Részletesebben

Négy bástya program bemutatása. Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban. Műhelyfoglalkozás

Négy bástya program bemutatása. Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban. Műhelyfoglalkozás Négy bástya program bemutatása Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban Műhelyfoglalkozás A tehetség természeti kincs. Önmagában hordozza a fejlődést, mint egy mag és természetes

Részletesebben

Szerelem első látásra

Szerelem első látásra Szerelem első látásra Tóth Dóra Két hetet töltöttem Londonban az Excel English Nyelviskola English for teachers című kurzusán. A tanfolyamon öten voltunk, három magyar és két bolgár tanár. A nyelviskola

Részletesebben

Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016. Beszámoló a pályázati program keretében október ig. tartó német nyelvi kurzusról

Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016. Beszámoló a pályázati program keretében október ig. tartó német nyelvi kurzusról Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016 Beszámoló a pályázati program keretében 2015. október 26-30-ig tartó német nyelvi kurzusról Egy hetes továbbképzésen vehettem részt az Erasmus+ pályázat

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

2015. Lettország Riga, Balozi. október Debreceni Dózsa György Általános Iskola. Pallósné Bodnár Erika. Kammererné Nyéki Orsolya

2015. Lettország Riga, Balozi. október Debreceni Dózsa György Általános Iskola. Pallósné Bodnár Erika. Kammererné Nyéki Orsolya 2015. október 12-16. Lettország Riga, Balozi Debreceni Dózsa György Általános Iskola Pallósné Bodnár Erika Kammererné Nyéki Orsolya A Debreceni Dózsa György Általános Iskola Ökopraxis címmel pályázatot

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete Pályázati azonosító: TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0016. Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató 2019-2020 A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tájékoztatója Tisztelt Szülők! Kedves Diákok! Nevelő-oktató munkánk feladata: Korszerű oktatás (kiemelkedően felszerelt

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP

DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP-3.2.3-17-2017-00045 PROJEKTADATOK I. Kedvezményezett: Szolnoki Tankerületi Központ Megvalósítók: PROJEKTADATOK II. Projektazonosító:

Részletesebben

CSOKONAI ÚJPEST. Felvétel tájékoztató 2018/2019. tanév ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM. Alapítva:1989

CSOKONAI ÚJPEST. Felvétel tájékoztató 2018/2019. tanév ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM. Alapítva:1989 ÚJPEST CSOKONAI Alapítva:1989 Felvétel tájékoztató 2018/2019. tanév U JPESTI CSOKONAI VITE Z MIHA LY A LTALA NOS ISKOLA E S GIMNA ZIUM 1048 Budapest Bo rfesto u. 5-9. www.csvmg.hu ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

"You and Me in Beijing" Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos "You

You and Me in Beijing Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos You "You and Me in Beijing" Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor 2017 Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos "You and Me in Beijing" nyári tábor, amely során 3 kontinens diákjai gyűlnek

Részletesebben

Fenntarthatósági Témahét a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

Fenntarthatósági Témahét a Kalocsai Szent István Gimnáziumban Fenntarthatósági Témahét a Kalocsai Szent István Gimnáziumban 2018. április 23-27. Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit foglalkoztatja. Nem lehet elég

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA 2017-2018. nevelési évre FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA Kedves Kollégák! SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLAT a 2017/2018-as nevelési évre Szeretettel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a 2017

Részletesebben

COMENIUS pályázattal Romániában. A projekt témája: Education A Journey in Time (magyarul: Oktatás Egy időutazás).

COMENIUS pályázattal Romániában. A projekt témája: Education A Journey in Time (magyarul: Oktatás Egy időutazás). COMENIUS pályázattal Romániában Közel kétéves előkészítés után a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola az Európai Unió Oktatási Bizottsága által támogatott, Egész életen át tartó tanulás COMENIUS

Részletesebben

A legfontosabb adatok

A legfontosabb adatok Alapítva 1876-ban A legfontosabb adatok Fenntartó: Székesfehérvári Tankerületi Központ Iskola címe: 8000 Székesfehérvár, Budai út 7. Tagintézmény: 8000 Székesfehérvár, Sziget u. 1. www.telekiblanka.hu

Részletesebben

Annex III.4. II. Fogadó intézmény Fogadó intézmény: BUCA TEKNİK ve ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ Kontakt személy: HAKAN ARTTIRICI

Annex III.4. II. Fogadó intézmény Fogadó intézmény: BUCA TEKNİK ve ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ Kontakt személy: HAKAN ARTTIRICI Annex III.4 SZAKMAI BESZÁMOLÓ A LdV-HU-10-VEP-3024 számú program, A modulrendszer beépülése az iskolarendszerű szakképzésbe és az Új szoftverek a 3D prezentáció területén címmel. I. Résztvevő és Intézménye

Részletesebben

MATEMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2013-2014 TANÉV

MATEMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2013-2014 TANÉV MATEMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2013-2014 TANÉV A Természet nagy könyve csak azok el tt áll nyitva, akik ismerik a nyelvet, amelyen írva van: a matematika nyelvét. Galileo Galilei Zalaszentgrót, 2013.

Részletesebben

ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS

ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS Szülők számára tájékoztató Gyermekek számára iskolahívogató foglalkozás Ismerkedés minden tanítóval Hetente, csütörtök 16,30 óra Kertvárosi iskolaválasztó 2017. február 11. Beiratkozás

Részletesebben

T Ú R I F A Z E K A S M Ú Z E U M

T Ú R I F A Z E K A S M Ú Z E U M T Ú R I F A Z E K A S M Ú Z E U M T ú r P o t t e r y M u s e u m M e z ô t ú r, a k e r á m i a v á r o s a A z A l f ö l d k ö z e p é n, J á s z- N a g y - k u n - S z o l n o k M e g y é b e n, S z

Részletesebben

Közzétételi lista 2015/2016. tanévre. Az iskola neve: Bajai Szentistváni Általános Iskola Arany János Tagintézménye

Közzétételi lista 2015/2016. tanévre. Az iskola neve: Bajai Szentistváni Általános Iskola Arany János Tagintézménye Közzétételi lista 2015/2016. tanévre Az iskola neve: Bajai Szentistváni Általános Iskola Az iskola címe: 6447. Felsőszentiván Szent István utca 19. OM azonosító: 027735-006 Elérhetőségek: Intézményvezető:

Részletesebben

A Pasaréti Gimnázium hírlevele

A Pasaréti Gimnázium hírlevele A Pasaréti Gimnázium hírlevele Tisztelt Szülők, Diákok! A Pasaréti Gimnázium 2014/2015-ös tanévének májusi hírlevelében megtalálhatja az állandó és várható programjainkat, valamint közérdekű információinkat.

Részletesebben

ERASMUS + PROGRAM BESZÁMOLÓ STRUCTURED EDUCATIONAL VISIT TO SCHOOLS/INSTITUTES & TRAINING SEMINAR IN DUBLIN február március 3.

ERASMUS + PROGRAM BESZÁMOLÓ STRUCTURED EDUCATIONAL VISIT TO SCHOOLS/INSTITUTES & TRAINING SEMINAR IN DUBLIN február március 3. ERASMUS + PROGRAM BESZÁMOLÓ STRUCTURED EDUCATIONAL VISIT TO SCHOOLS/INSTITUTES & TRAINING SEMINAR IN DUBLIN 2017. február 26-2017. március 3. Intézményünk 2016 évben Tanárok motivációjának és szakmai kompetenciájának

Részletesebben

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP-3.1.2-16-2016-00001 A KOMPLEX ALAPPROGRAM SZAKMAI TARTALMA DR. RÉVÉSZ LÁSZLÓ A PROJEKT EFOP 3.1.2-16 Kiemelt projekt keretében Időtartam:

Részletesebben

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN

Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN , Az Angol NYELV AZ ISKOLÁNKBAN Korábban már olvashattuk, hogy mit hány órában tanulhatunk nálunk, csakhogy az angol nyelv esetében nem elégszünk meg ennyivel és így kihagyhatatlan nálunk egy angliai utazás

Részletesebben

Izlandi tanulmányút. Beszámoló

Izlandi tanulmányút. Beszámoló Izlandi tanulmányút Beszámoló Feladatom volt, hogy megfigyeljem a meglátogatott iskola, éves programjába, hogyan épül be a projektpedagógia. Hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egyéni, csoportos, illetve

Részletesebben

A nevelési-oktatási intézmény nyitvatartási rendje, éves munkaterv alapján tervezett rendezvények, események Az intézmény nyitvatartási rendje

A nevelési-oktatási intézmény nyitvatartási rendje, éves munkaterv alapján tervezett rendezvények, események Az intézmény nyitvatartási rendje A nevelési-oktatási intézmény nyitvatartási rendje, éves munkaterv alapján tervezett rendezvények, események Az intézmény nyitvatartási rendje Az intézmény nyitva tartása tanítási napon: 6.30 órától 18

Részletesebben

TANULMÁNYI STANDARDOK A NEMZETKÖZI GYAKORLATBAN

TANULMÁNYI STANDARDOK A NEMZETKÖZI GYAKORLATBAN XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 TANULMÁNYI STANDARDOK A NEMZETKÖZI GYAKORLATBAN Kákonyi Lucia témavezető Tartalom TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOM OKTATÁSI

Részletesebben

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM DEBRECENI NYÁRI EGYETEM Az anyanyelvi kultúra megőrzése idegennyelvi környezetben Grundtvig felnőtt tanulói műhely 2010. OKTÓBER 14 24. Október 14. csütörtök 12.00-14.00 Ebéd (Cívis Étterem) 14.00-16.00

Részletesebben

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Miért? Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt élő, illetve Tatán tanuló fiatalok megismerkedjenek az őket körülvevő környezettel, a város történetével és nevezetességeivel.

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban az Erasmus+ pályázat által nyújtott lehetőséggel élve

Részletesebben

TELEKI. A JÖVŐ ISKOLÁJA. FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018.

TELEKI. A JÖVŐ ISKOLÁJA. FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018. TELEKI. A JÖVŐ ISKOLÁJA. FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 1. TELEKI. A JÖVŐ ISKOLÁJA. ALAPVETŐ CÉLJAINK: 1. biztos nyelvtudás legalább egy nyelvből; 2. diákjaink olyan egyetemekre jussanak be, amely megfelel

Részletesebben

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki válaszolt: Mika Ági néni 1. Mikor járt a sulinkba? 1976-tól 1984-ig. 2. Melyik teremben volt az osztálya? Az info. 3.

Részletesebben

Oktatási kínálatunkról

Oktatási kínálatunkról Oktatási kínálatunkról Az általános iskolák honlapjaira elsõsorban ismerõsök (jelenlegi és volt diákok, szülõk) ugranak be" néhány futó pillanatra, hogy körülkémleljenek, történt-e valami érdemleges utolsó

Részletesebben

3/g A hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályai

3/g A hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályai 3/g A hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályai 1. A számonkérés formái A tanórákon szóban és írásban számolnak be a gyerekek a tudásukról. Az ellenőrzés kiterjedhet a régebben tanult,

Részletesebben

TÁMOP E-15/1/KONV

TÁMOP E-15/1/KONV Szakmai beszámoló A Sporttudományi képzés fejlesztése a Dunántúlon 2015 TÁMOP-4.1.2.E- 15/1/KONV-2015-0003 pályázat keretében megvalósuló Portugál szakmai útról. A Pécsi Tudományegyetem és a Nyugat-magyarországi

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TÁMOP 3.1.7. pályázat Referencia területünk: tehetséggondozás Jó gyakorlataink: Gólyanapi Filmszem Német nyelvi GÓLYANAP FILMSZEM A tehetséggondozással kapcsolatos

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

Beszámoló a londoni utazásról 2015.október 27 - november 02.

Beszámoló a londoni utazásról 2015.október 27 - november 02. Beszámoló a londoni utazásról 2015.október 27 - november 02. A Student Lines Diákutazási Iroda szervezésében 55 diák, 2 szülő 4 tanár tölthetett el 7 felejthetetlen napot az Egyesült Királyság fővárosában.

Részletesebben

SCIENCE ON STAGE. Tanuljunk egymástól! Szabó László Csongrádi Batsányi János Gimnázium

SCIENCE ON STAGE. Tanuljunk egymástól! Szabó László Csongrádi Batsányi János Gimnázium SCIENCE ON STAGE Tanuljunk egymástól! Szabó László Csongrádi Batsányi János Gimnázium Probléma: Aggasztóan visszaesett a fiatalok érdeklődése a kulcsfontosságú természettudományok és a matematika iránt.

Részletesebben

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz Közzétételi lista 2014/15-ös tanév Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

Discovering cleantech incubation possibilities Conference and stakeholder meeting MEGHÍVÓ/ INVITATION

Discovering cleantech incubation possibilities Conference and stakeholder meeting MEGHÍVÓ/ INVITATION Discovering cleantech incubation possibilities Conference and stakeholder meeting 02-03-04. November 2014 MEGHÍVÓ/ INVITATION 1 2014 November 3 (Hétfő). Gödöllő Helyszín: Szent István Egyetem: 2100 Gödöllő,

Részletesebben

SZOFTVERESZKÖZ. Melvin nyelvoktató szoftver ,- C angol nyelvtani játék ,- C599. Gridmagic rajzszoftver. Teachernet 78.

SZOFTVERESZKÖZ. Melvin nyelvoktató szoftver ,- C angol nyelvtani játék ,- C599. Gridmagic rajzszoftver. Teachernet 78. 21 Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft. www.commitment.hu ugyfelszolgalat@commitment.hu telefon: 06 52 541 442 fax: 06 52 541 474 24 25 SZOFTVERESZKÖZ Melvin nyelvoktató szoftver A szoftver színesebbé

Részletesebben

Erasmus beszámoló (Oslo, Norvégia)

Erasmus beszámoló (Oslo, Norvégia) Erasmus beszámoló (Oslo, Norvégia) 2011. augusztus közepétől 3 hónapig, vagyis november közepéig azon szerencsés Erasmus-os diákok közé tartozhattam, akik az osloi (Høgskolen i Oslo og Akershus) főiskolán

Részletesebben

Erasmus Beszámoló Elgin, Scotland

Erasmus Beszámoló Elgin, Scotland Erasmus Beszámoló Elgin, Scotland Fekete Regina & Garancz Lajos Bevezetés: Fekete Regina vagyok, Kereskedem és Marketing szakos, harmad éves hallgató. Garancz Lajos vagyok, Mechatronikai Mérnök szakos

Részletesebben

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Intézmény neve: Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Igazgató: Makkos Csaba Címe: Fonyód Fő u. 8. Telefon / fax: 85 / 361423 Email cím: mbaltisk@tonline.hu OM azonosító: 034007 Telefon: 85361423 1. Pedagógusok

Részletesebben

Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola IKT helyzetelemzés

Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola IKT helyzetelemzés Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola IKT helyzetelemzés Készítette: Imréné Lukácsi Ildikó IKT helyzetelemző, tanácsadó Cegléd, 2009. július Tartalomjegyzék Az IKT eszközök alkalmazására és a pedagógusok

Részletesebben

Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva

Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva Hódmezővásárhely, 2010. március 20. Az iskolai könyvtárhasználati útmutatója

Részletesebben

HU01-KA

HU01-KA 2016-1-HU01-KA202-022981 Tapasztalatok a Weiss-ben Beszámoló az alkalmazásról és a fejlesztésről Iskolánk Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló Dunfermline, Egyesült Királyság 2015. augusztus 16-augusztus 28. Készítette: Nyúlné Forgó Mária

Erasmus+ beszámoló Dunfermline, Egyesült Királyság 2015. augusztus 16-augusztus 28. Készítette: Nyúlné Forgó Mária Erasmus+ beszámoló Dunfermline, Egyesült Királyság 2015. augusztus 16-augusztus 28. Készítette: Nyúlné Forgó Mária A tanulmányút általános értékelése 2015 augusztusában kéthetes tanártovábbképzésen vettem

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója: 028300

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. Tel./Fax: 419-2413 ; 416-0437 e-mail: titkarsag@kolozsvariskola.hu Programterv 2015/2016-os tanév Szorgalmi idő: 2015. IX. 1.(kedd)- 2016.

Részletesebben

Továbbképzés megnevezése Szervező neve Alapítási eng. sz.

Továbbképzés megnevezése Szervező neve Alapítási eng. sz. Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Melléklet B. Tanulói tevékenységek támogatása interaktív IKT eszközökkel A digitális tábla alkalmazása a tanítás-tanulás folyamatában ÖNKONET Szolgáltató és Tanácsadó

Részletesebben

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgy-felosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben Augusztus Augusztus 21. Augusztus 22-23 Augusztus 24. Augusztus 27-29. Augusztus 27. Augusztus 28. Augusztus 27-30 Augusztus 30.

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben Augusztus Augusztus 21. Vezetőségi értekezlet Augusztus 22-23 Augusztus 24. Augusztus 27-29. Augusztus 27. Augusztus 28. Augusztus

Részletesebben

MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM

MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM MEGHÍVÓ MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM TERMÉSZETTUDOMÁNYI-MATEMATIKAI-INFORMATIKAI OKTATÁS MUNKACSOPORT BESZÁMOLÓ KONFERENCIA MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM TERMÉSZETTUDOMÁNYI-MATEMATIKAI-INFORMATIKAI

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

és vállalkozz nagy tettekre... attempt great things...

és vállalkozz nagy tettekre... attempt great things... EURO Szakiskola és Szakközépiskola, Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium EURO Vocational School and Secondary Technical School, Bilingual Baptist Secondary Grammar School és vállalkozz nagy tettekre...

Részletesebben

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Intézményünket 1914-ben alapították. Megyer és Káposztásmegyer határán, megújult épületeiben várja a gyermekeket. Felvételi körzetünkbe Megyer családi házas övezete

Részletesebben

Augusztus. Szeptember

Augusztus. Szeptember A 2019/2020-as tanév helyi rendje 08. 26-27-28. Javító- és osztályozóvizsgák. Augusztus 08. 26. Tanulók átvétele másik általános iskolákból, pótbeíratás. 08. 29. Tankönyvosztás. 08. 29. Első osztályos

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT. 2014. november 10 - november 14.

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT. 2014. november 10 - november 14. TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT 2014. november 10 - november 14. A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÉT PROGRAMJA 2014. november 10 - november 14. November 10. hétfő 13 45 óra Megnyitó 14 00 óra Matematika verseny I. forduló

Részletesebben

Az egyetemi főépület, Münster - saját fénykép

Az egyetemi főépület, Münster - saját fénykép Az augusztust és szeptember első két hetét töltöttem otthon. Szeptember 16.-án utaztam a németországi Münsterbe. A szálláskeresés itt már nehezebb, a mi felelősségünk, nem kapunk benne túl sok segítséget.

Részletesebben

Intézményértékelés összehasonlítása tanár és diák szemszögéből

Intézményértékelés összehasonlítása tanár és diák szemszögéből Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Intézményértékelés összehasonlítása és szemszögéből Képet készítette: adam44 Készítette: Bozóki Judit és minőségbiztosítási

Részletesebben

NÉMETORSZÁG, BERLIN, NYELVTANFOLYAM

NÉMETORSZÁG, BERLIN, NYELVTANFOLYAM NÉMETORSZÁG, BERLIN, NYELVTANFOLYAM Az 1984-ben alapított szervezet híres fiataloknak szervezett nyári táborairól, melyeket főleg Berlinben szervez. Az itt tanulók minimum korosztálya 8 év, de a különböző

Részletesebben

Bekapcsolódtál- e a három hetet meghaladó projekt rendezvényeibe?

Bekapcsolódtál- e a három hetet meghaladó projekt rendezvényeibe? Zárónap A három hetet meghaladó projekt zárónapjára 2010. május 31-én került sora Az intézmény aulájában kiállítást rendeztünk azokból a produktumokból, amelyet a bevont tanulócsoportok az elmúlt másfél

Részletesebben

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember

Portfólió. Név: Szklenár Bence. Dátum: szeptember Portfólió Név: Szklenár Bence Dátum:. szeptember 1 A mobilitás adatai: A kiutazó neve, évfolyama: Szklenár Bence 1/13log. A küldő intézmény neve: Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma

Részletesebben

A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján

A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján KÖZZÉTÉTELI LISTA A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján 1. Felvételi lehetőségekről szóló tájékoztató 2. Beiratkozás ideje, a fenntartó által engedélyezett osztályok száma

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista i Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2013/2014. tanév Pedagógus végzettsége Pedagógus szakképzettsége

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

A szolnoki vár projekt történelem lézergravírozás 3D nyomtatás komplex részprojektje

A szolnoki vár projekt történelem lézergravírozás 3D nyomtatás komplex részprojektje A szolnoki vár projekt történelem lézergravírozás 3D nyomtatás komplex részprojektje 2019. 03.19 04.12. Összefoglalás A Szolnoki Szolgáltatási SZC Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai

Részletesebben

Szakmai beszámoló. A program részletes leírása:

Szakmai beszámoló. A program részletes leírása: Szakmai beszámoló Az idei évben az ERASMUS+ adminisztratív dolgozói mobilitás keretében 2015.09.28. és 10.02. között szakmai úton vettem részt a portugáliai Portóban; a Portói Egyetem Sporttudományi Karán,

Részletesebben

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13)

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13) AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV Cím: 3524 Miskolc, Klapka Gy. u. 2. OM kód: 029264 Telefon: 46/562-289; 46/366-620 E-mail: titkarsag@avasi.hu Honlap: www.avasi.hu I. A 2014/2015.

Részletesebben

EFOP Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel

EFOP Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel EFOP-3.3.7-17-2017-00027 Kreatív közösségi iskolák létrehozása élménypedagógiai és projekt módszerekkel A projektben részt vevő intézmények Szandaszőlősi Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola Damjanich

Részletesebben

Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás)

Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás) Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás) 1. A felvételi vizsgák jelentkezési határideje: 2014. december 9. (kedd)-ig jelentkezés a hat és a négy, illetve öt évfolyamos képzésre jelentkezők

Részletesebben

November 6. csütörtök

November 6. csütörtök RÖVID PROGRAM Országos Neveléstudományi Konferencia Debrecen, 2014. november 6-8. 9.30 17.30 Regisztráció November 6. csütörtök 10.30 11.00 MEGNYITÓ (Aula) A részvevőket köszönti Tóth Zoltán, a konferencia

Részletesebben