PLC programozási példák. GEVAU 140B, GEVAU 189B kurzusok (Automatika).

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PLC programozási példák. GEVAU 140B, GEVAU 189B kurzusok (Automatika)."

Átírás

1 PLC programozási példák. GEVAU 140B, GEVAU 189B kurzusok (Automatika). Miskolci Egyetem dr. Gyuricza István 2017.

2 A segédlet elsődleges célja, hogy néhány példán keresztül megismerje a PLC programozás technikáját, és előtte egy nagyon rövid összefoglalót adjunk az IEC legfontosabb programozási szabályairól. Ez a rövid ismertető nem helyettesíti az előadáson elhangzó ismereteket, valamint az irodalom részletesebb szakmai magyarázatát. Az IEC szabványban az alkalmazható programnyelvek: IL Utasítás lista (Instruction List) LD Létra diagramm (Ladder Diagramm) FBD/CFC Funkció blokk (Function Block Diagramm) SFC Sorrendi funkció blokk (Sequential Function Chart) ST Strukturált szöveg (Structured Text) A példák az LD grafikus programnyelv alkalmazásával kerültek kidolgozásra. Az LD programnyelv leginkább a vezérlések áramút tervéhez hasonlítható, és a relés logikai tervezésekor követett gondolkodásmódot örökíti át a PLC programozás világába. Egy energia vezetéktől, ha az energia az alkalmazott kontaktusokon, funkcióblokkokon keresztül eljut egy tekercshez, akkor a tekercs (a kimenet) gerjesztett logikai 1 állapotba kerül. Ha az energiafolyam valamely elem (kontaktus, funkcióblokk) állapota miatt megszakad, akkor a kimenet nem gerjesztődik, logikai 0 állapotba kerül. Az LD programok Vízszintes, és függőleges energiavezetékeket Kontaktusokat Tekercseket Funkciókat, és funkcióblokkokat tartalmaznak. A szabvány szerint az alábbi alapelemek alkalmazhatók záró kontaktus. Ha a kontaktushoz rendelt logikai változó 1 értékű, akkor átengedi az energiát, ellenkező esetben szakítja. -- / -- bontó kontaktus. Ha a kontaktushoz rendelt logikai változó 0 értékű, akkor átengedi az energiát, ellenkező esetben szakítja. -- P -- Pozitív él. Ha a kontaktushoz rendelt logikai változó 0 értékről 1 értékre nő, akkor átengedi az energiát ezen mintavételezés idejére, ellenkező esetben szakítja azt. -- N --Negatív él. Ha a kontaktushoz rendelt logikai változó 1 értékről 0 értékre csökken, akkor átengedi az energiát ezen mintavételezés idejére, ellenkező esetben szakítja azt. --( )-- Tekercs. Amennyiben a tekercs energiát kap, akkor a tekercshez rendelt logikai változó 1 értéket kap, ellenkező esetben a változó 0 értékű lesz. A tekercs bal oldalának (1 vagy 0) állapota átmásolódik a tekercs jobb oldalán lévő csatlakozó pontra is. --( / )-- Negált működtetésű tekercs. Amennyiben a tekercs energiát kap, akkor a tekercshez rendelt logikai változó 0 értéket kap, ellenkező esetben a változó 1 értékű lesz. A tekercs bal oldalának (1 vagy 0) állapota átmásolódik a tekercs jobb oldalán lévő csatlakozó pontra is.

3 --(S)-- RS tároló beírás. Ha energia kapcsolódik a tekercsre, akkor a címzett változó beírásra kerül. A tekercs bal oldalának (1 vagy 0) állapota átmásolódik a tekercs jobb oldalán lévő csatlakozó pontra is. --(R)-- RS tároló törlés. Ha energia kapcsolódik a tekercsre, akkor a címzett változó törlésre kerül. A tekercs bal oldalának (1 vagy 0) állapota átmásolódik a tekercs jobb oldalán lévő csatlakozó pontra is. --(P)-- Ha a tekercsre kapcsolt jel 0-ról 1-re változik, akkor a címzett logikai jel egy végrehajtási ciklusra 1 értékbe íródik. A tekercs bal oldalának (1 vagy 0) állapota átmásolódik a tekercs jobb oldalán lévő csatlakozó pontra is. --(N)-- Ha a tekercsre kapcsolt jel 1-ről 0-ra változik, akkor a címzett logikai jel egy végrehajtási ciklusra 1 értékbe íródik. A tekercs bal oldalának (1 vagy 0) állapota átmásolódik a tekercs jobb oldalán lévő csatlakozó pontra is. --- Vízszintes, és függőleges vezetékszakasz. A funkcióblokkokat téglalapok jelölik, amelyekbe a funkcióra jellemző szövegek, a bementek, és kimenetek vannak feltüntetve. A szabvány rögzíti, hogy milyen funkcióblokkokat kell tartalmaznia egy PLC fejlesztőrendszerének. A funkciók csoportosítása az alábbi. Flip flopok Él detektálás Számlálók Időzítők A táblázat a csoporton belüli elemek szabványos elnevezését, bemeneteinek és kimeneteinek szabványos elnevezését tartalmazza. A jelölések magyarázata az alábbi.

4 A programozási példák a 2016/17 GEVAU 140B vizsgákon szereplő kérdései, és ezek megoldása. A megoldások LD programnyelven kerültek kidolgozásra, részben a MODICON PLC-k UNITY PRO XL fejlesztői környezetében. A programozási példáknál a rövidebb terjedelem miatt az alkalmazott változók definíciós táblázatait, a fizikai be/kimenetek kiosztását nem mellékelem. A nagy betűs változónevek a PLC kétállapotú fizikai be, és kimeneteit jelentik, míg a kis betűs változónevek memóriában tárolt BOOL típusú változókat jelentenek. A feladatoknak több jó megoldása is van, sok esetben az Önök által adott programok eltérő elvek alapján működnek ugyancsak jól. Programozási példák. GEVAU 140 B vizsga január 23. Készítsen PLC programot az IEC szabvány valamelyik programnyelvén, az alábbi feladat megoldására. Egy minőség ellenőrző munkahelyen amikor megjelenik a munkadarab, a PLC DARAB jelű bemenete logikai 1 állapotba kerül, és mindaddig 1 értékű marad, amíg a darab elmozgatásra nem kerül a minőségvizsgálat végén. A munkadarab megjelenését követően a PLC START jelű kimenetén logikai 1 jelet kell kiadni legalább 1 s ideig, hogy az anyagvizsgáló berendezés elkezdje a vizsgálatot. Az anyagvizsgáló gép a START jelre logikai 0 állapotba helyezi 3 kimenetét, amelyek a PLC KESZ, JO, ROSSZ nevű bemeneteire kapcsolódnak. A vizsgálat eredményétől függően az anyagvizsgáló a JO, vagy a ROSSZ vonalak valamelyikét állítja 1 értékre, majd kb. 0.1s idő múlva a KESZ vonal lesz logikai 1 állapotú. A vizsgálat eredménye a leírt formában maximum 15 s időn belül megjelenik. A KESZ, JO, ROSSZ vonalak a következő START jelig őrzik az értékeiket. A vizsgálat eredményétől függően jó munkadarab estén a PLC az OK kimenetét, hibás darab esetén a SELEJT kimenetet hozza logika 1 állapotba, a következő darab megjelenéséig. Amennyiben a PLC az anyagvizsgáló berendezés (Ön által megalkotott szabályai szerinti) hibáját észleli, úgy a PLC a HIBA nevű kimenetét logikai 1 állapotba hozza, és ezt mindaddig fenntartja amíg a kezelő a hiba elhárítást követően a PLC NYUGTAZ bemenetére logikai 1 jelet nem ad, egy nyugtázó nyomógomb megnyomásával. A hiba fellépésétől, a nyugtázásig a PLC a minőség ellenőrzési folyamatot felfüggeszti (nem kezdődik vizsgálati ciklus). Megoldás:

5

6 GEVAU 140B vizsga január 16. Egy finom vegyipari művelet során az alábbi lépéseket kell IEC szabvány szerinti PLC programmal megvalósítani: Miután a kezelő elhelyezte a gyártó tégelyt egy digitális mérlegen, megnyomja a művelet kezdetét jelző nyomógombot, ami a START nevű PLC bemenetre a megnyomás idejére logikai 1 értéket kapcsol. A PLC a TARA jelű kimenetén 15 s időre logikai 1 jelet ad ki, ami a mérleg tárázását (nullázását) fogja eredményezni. A PLC az ANYAG1 kimenet logikai 1 állapotba kapcsolásával elindítja az egyik folyadék komponens betöltését a tégelybe. A töltést mindaddig folytatni kell amíg a KG1 nevű PLC bemenetre kapcsolódó mérleg jelzés 1 értékkel azt nem jelzi, hogy az előírt tömeg betöltésre került (KG1 akkor 1, ha a mérlegen a beállított, vagy annál nagyobb tömeg van). A PLC az ANYAG2 kimenet logikai 1 állapotba kapcsolásával elindítja a második folyadék komponens betöltését a tégelybe. A töltést mindaddig folytatni kell amíg a KG2 jelű PLC bemenetre kapcsolódó mérleg jelzés 1 értékkel azt nem jelzi, hogy a mérlegelt tömeg a megkívánt értékre növekedett (folyadék1+folyadék2). A PLC a KEVERES jelű kimenet 1 értékbe állításával elindítja a komponensek keverését. A keverést 8 perc 25 s ideig kell folytatni. A gyártási ciklus befejeződött, a tégely manuálisan eltávolítható. A PLC program ismét a START jelre fog várakozni. Megoldás:

7 GEVAU 140B vizsga január 9. Egy szerelősor valamelyik munkahelyén az elhelyezett optikai érzékelő érzékeli a szerelendő darab mozgatására szolgáló kocsi meglétét (KOCSI=1), vagy a hiányát (KOCSI=0), azaz a darab jelenlétét, és távozását. A soron óránként 20 munkadarabot kell előállítani a tervezett ütem szerint. A szerelés tényleges, helyi ütemének kijelzése céljából három lámpát kell működtetni. A LASSU lámpa azt jelzi, hogy az utolsó munkadarab szerelési ideje alapján csak 19, vagy kevesebb darab óránkénti előállítása prognosztizálható, a szerelési ütemet növelni kell. A GYORS lámpa azt jelzi, hogy az utolsó munkadarab szerelési ideje alapján 21, vagy több darab óránkénti előállítása prognosztizálható, a szerelési ütemet csökkenteni kell. A NORMAL lámpa azt jelzi, hogy a prognosztizálható darabszám óránként, a szerelési ütem közel optimális. A lámpáknak a kocsi távozásakor (a szerelés befejezésekor) kell kigyulladni, és a következő kocsi távozásakor kell az új értékeknek megfelelően frissülni. Készítse el a fenti feladat megoldására szolgáló PLC programot az IEC bármelyik programnyelvét alkalmazva. Megoldás:

8 GEVAU 140B vizsga január 2. Egy PLC bemeneteire egy motor indítására és leállítására szolgáló nyomógombok (BE, KI) kapcsolódnak. A PLC kimeneteire a motor, és egy duda (MOTOR, DUDA) csatlakozik. A BE gomb (rövid idejű) megnyomásakor megszólal a figyelmeztető duda 10 s időre szaggatottan (500 ms be, 500 ms ki), majd ezt követően elindul a motor. A motor mindaddig működik, amíg a KI gombot (rövid időre) meg nem nyomjuk. Készítse el a vezérlés programját az IEC bármelyik programnyelvét alkalmazva. Megoldás:

9 GEVAU 140B vizsga december 19. Az IEC valamely programnyelvének alkalmazásával készítsen PLC programot az alábbi vezérlési feladat megoldására. Egy tartályban a folyadék szintjét három szintérzékelő (L, H, HH) érzékeli, amelyek a PLC három bemenetére kapcsolódnak. Ha a folyadék ellepi valamelyik érzékelőt, akkor az logikai 1 jelet szolgáltat. A PLC kimenetei két kijelzőt (LED) működtetnek egy sématáblán. Ha a LEV kimenet logikai 1, akkor az egyik (a szint) kijelző világít a PLC ZOLD, vagy a PIROS kimeneteinek (logikai 1) állapotától függően zöld, vagy piros színben. A LEV szintjelzőt az alábbiak szerint kell működtetni: ha a folyadék szintje L és H között van (normál), akkor folyamatos zöld színnel világít

10 ha a folyadék szintje L alatt van (alacsony), akkor zöld színnel villog a kijelző (1 s ciklikussággal, 0.5 s be, 0.5 s ki) ha a folyadék szintje H és HH között van (magas) a kijelző folyamatos piros színnel világít ha a folyadék szintje HH felett van (nagyon magas), akkor a kijelző piros színnel villog (0.5 s ciklikussággal) Ha az ERR kimenet logikai 1, akkor a hibakijelző világít piros színnel. A kijelzőnek 0.5 s ciklikussággal kell villognia, ha valamelyik érzékelő meghibásodását valószínűsíthetjük az Ön által megalkotott szabályrendszer alapján. A program mellett adja meg, hogy az IEC szabvány melyik programnyelvét alkalmazza a programozás során! A hiba (ERR) meghatározása érdekében írjuk fel az igazságtáblázatot, ahol a fizikailag lehetetlen kombinációk jelentsék a hibát. L H HH ERR Az egyszerűsítés eredményeként az ERR függvénye: Megoldás:

11 GEVAU 140B vizsga december 12. Az IEC valamely programnyelvének alkalmazásával készítsen PLC programot az alábbi vezérlési feladat megoldására. Egy gyártósor egyik munkahelyén a munkadarab jelenlétét a DARAB jelű PLC bemenet logikai 1 állapota mutatja. A darab megjelenésekor elkezdődik a megmunkálás, majd ennek befejezésekor a darab továbbításra kerül a következő megmunkálási helyre, és várakozunk a következő darab megjelenésére. A PLC egyik, LASSU_MEGMUNKALAS jelű kimenete akkor íródik logikai 1 állapotba, ha a darab 127 s időnél többet tartózkodott a munkahelyen. A PLC másik LASSU_UTEM jelű kimenete akkor íródik logikai 1 állapotba, ha a munkadarab kilépését követő 60 s időn belül nem érkezik meg az új munkadarab a munkahelye. A kimenetek mindaddig jelzik a LASSU_MEGMUNKALAS, ill. LASSU_UTEM jelzéseket, amíg egy normán belüli (127s, és 60s) értéket nem mérünk a munkahelyen. DARAB (%IX1.0) a munkahelynél lévő munkadarab jelenlétének a jelzése (1, ha van darab) LASSU_MEGMUNKALAS (%QX2.0) azt jelzi, ha 127 s időt meghalad a megmunkálás

12 ideje LASSU_UTEM (%QX2.1) azt jelzi, ha a munkadarabra való várakozás 60 s-nál több A program mellett adja meg, hogy az IEC szabvány melyik programnyelvét alkalmazza a programozás során! Megoldás:

13 GEVAU 140B pótzárthelyi feladat december 5. Az IEC valamely programnyelvének alkalmazásával készítsen PLC programot az alábbi vezérlési feladat megoldására. Egy minőség ellenőrző berendezés két kimenete a PLC A, és B jelű bemeneteire kapcsolódik. Amennyiben az A bemenet lefutó élét követő 3.5 s időn belül megjelenik a B jel (logikai 1 lesz), akkor a JO jelű PLC kimenetet kell 1.25 s időre logikai 1-be állítani a B bemenet lefutó élével kezdődően. Amennyiben az A bemenet lefutó élét követő 3.5 s időn belül nem jelenik meg a B jel, akkor a ROSSZ jelű PLC kimenetet kell 1.25 s időre logikai 1-be állítani a B bemenet lefutó élével kezdődően. A (%IX1.0) a minőségvizsgáló berendezés egyik (logikai) jele B (%IX1.0) a minőségvizsgáló berendezés másik (logikai) jele JO (%QX2.0) a jó minőséget jelző kimenet ROSSZ (%QX2.1) a rossz minőséget jelző kimenet A program mellett adja meg, hogy az IEC szabvány melyik programnyelvét alkalmazza a programozás során! Megoldás:

14

15 GEVAU 140B zárthelyi feladat november 25. Az IEC valamely programnyelvének alkalmazásával készítsen PLC programot az alábbi vezérlési feladat megoldására. Egy munkadarabot amikor megjelenik az alaphelyzetben, akkor automatikusan meg kell fogni. Amikor a fogószerkezet jelzi a darab teljes megfogását, akkor el kell fordítani a megmunkálási pozícióba. Ebben a pozícióban 4.5 s ideig kell (megfogva) tartani, majd tovább kell fordítani (megfogva) a kiadási pozícióba. Itt el kell engedni a munkadarabot, majd amikor a fogószerkezet jelzi az elengedett állapotot, akkor vissza kell fordítani a fogószerkezetet az alaphelyzetbe. A PLC be és kimenetei az alábbi funkciókra szolgálnak: DARAB (%IX1.1) akkor 1 ha az alaphelyzetben felszerelt érzékelő előtt ott van a munkadarab POS_ALAP (%IX1.2) 1 értéke jelzi, hogy a fogószerkezet az alaphelyzetbe lett fordítva POS_MEGMUNKAL (%IX1.3) 1 értéke jelzi, hogy a fogószerkezet a megmunkálási pocizóba fordult POS_KIADASI (%IX1.4) 1 értéke jelzi, hogy a fogószerkezet a kiadási pocizóba fordult MEGFOGVA (%IX1.5) 1 értéke jelzi, hogy a fogószerkezet (teljesen) megfogta a darabot ELENGEDVE (%IX1.6) 1 értéke jelzi, hogy a fogószerkezet (teljesen) elengedte a darabot FOG (%QX1.1) ha 1, akkor a megfogószerkezet megfogja, vagy fogva tartja a munkadarabot. Ha 0, akkor elengedi a darabot a fogószerkezet. ELOREFORDIT (%QX1.2) ha 1, akkor előre (kiadási pozíció) irányba fordul a megfogószerkezet. Ha 0, akkor nincs előre fordítás. VISSZAFORDT (%QX1.3) ha 1, akkor vissza (alaphelyzet) irányba fordul a megfogószerkezet. Ha 0, akkor nincs visszafordítás. Megoldás:

16 Számlálók használatára programozási példa. Egy gépsoron a kész darabokat egy konvejor szállítja be egy gyűjtőlapra, ha a PLC SZALLITAS_BE jelű kimenetén logikai 1 jel van. Minden egyes darab gyűjtőlapra szállításánál egy optoérzékelő logikai 1 értéket ad a PLC BE1DB bemenetére, arra a rövid időre, amíg a darab elhalad az érzékelő előtt. A gyűjtőlapról a kiszedő szerkezet egyesével kiemeli az ott lévő darabok egyikét (a saját logikája szerint), ha a PLC SZALLITAS_KI nevű kimenete ezt logikai 1 értékkel engedélyezi. A darab kiemeléséről a PLC KI1DB bemenetén fellépő impulzusa ad jelzést. Amikor a kiemelő szerkezet már 5 darabot kiemelt, akkor a PLC-nek le kell tiltania a kiszállítást (SZALLITAS_KI=0), és a CSOMAGOL kimeneten logikai 1 értékkel az 5 darab becsomagolását kell elrendelnie. Amikor a csomagológép a csomagolást befejezte a PLC CSOMAG_KESZ bemenetére egy kb. 1 s idejű logikai 1 értéket kapcsol, és ezzel kezdődhet egy másik csomag összeállításának ciklusa. Amennyiben a gyűjtőlapon már 10 munkadarab van, akkor a telítettség miatt a beszállítást le kell tiltani (SZALLITAS_BE=0), amíg a kritikus érték alá nem csökken gyűjtőlapon lévő darabok száma. Ha a gyűjtőlap üres, akkor a kiszállítást kell letiltani (SZALLITAS_KI=0), amíg ismét nincs csomagolásra kész darab a gyűjtőlapon.

17 A PLC TORLES nevű bemenetére kapcsolódó nyomógomb megnyomásával bármikor ki lehet váltani, annak a kezdőállapotnak a felvételét, amikor nincs egyetlen darab sem a gyűjtőlapon, és a csomagoló helyen sem. Miskolc január 27. dr. Gyuricza István

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 51 523 01 PLC programozó Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Folyamatirányítás labor 4. mérés Gyártósori szállítószalag modell irányítása Modicon M340 PLC-vel. Feladat leírás

Folyamatirányítás labor 4. mérés Gyártósori szállítószalag modell irányítása Modicon M340 PLC-vel. Feladat leírás Folyamatirányítás labor 4. mérés Gyártósori szállítószalag modell irányítása Modicon M340 PLC-vel Feladat leírás A mérési feladat a tanszéki laborban található, az alábbi ábrán felülnézetbl látható, gyártósori

Részletesebben

Követővezérlés időzítőkkel

Követővezérlés időzítőkkel Követővezérlés időzítőkkel Szállítószalagok együttes vezérlése A kikapcsolás-késleltetéses időzítő tipikus alkalmazására láthatunk példát a következő feladat megoldásában, ahol a szilárd anyag feltorlódását

Részletesebben

Ütem Lámpafázisok A számláló értéke ütemmerker 1 P 0 M1 2 P 1 M2 3 P S 2 M3 4 Z 3 M4 5 Z 4 M5 6 Z 5 M6 7 Z 6 M7 8 S 7 M8

Ütem Lámpafázisok A számláló értéke ütemmerker 1 P 0 M1 2 P 1 M2 3 P S 2 M3 4 Z 3 M4 5 Z 4 M5 6 Z 5 M6 7 Z 6 M7 8 S 7 M8 Ütemvezérelt lefutóvezérlések Közlekedési lámpa vezérlése Egy közlekedési lámpa 3 időegységig piros, ahol a 3. időegységben a piros mellett a sárga lámpa is világít. Ezután 4 időegység zöld fázis következik.

Részletesebben

Programozható logikai vezérlő

Programozható logikai vezérlő PROGRAMABLE LOGIC CONTROLLER Programozható logikai vezérlő Vezérlés fejlődése Elektromechanikus (relés) vezérlések Huzalozott logikájú elektronikus vezérlések Számítógépes, programozható vezérlők A programozható

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 523 01 Automatikai technikus

Részletesebben

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1-

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Dinnyeválogató v2.0 Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Omron K3HB-VLC elektronika illesztése mérlegcellához I. A HBM PW10A/50 mérlegcella csatlakoztatása

Részletesebben

KeyLock-23 Digitális kódzár 2 kimenettel, 3 bemenettel

KeyLock-23 Digitális kódzár 2 kimenettel, 3 bemenettel KeyLock-23 Digitális kódzár 2 kimenettel, 3 bemenettel HU Felhasználói és programozói leírás A kézikönyv tartalmára és a benne leírt berendezésre vonatkozóan a fejlesztő és gyártó fenntartja a változtatás

Részletesebben

Szélkövetés: Ehhez az üzemmódhoz a PR3-as paraméter értékét 0-ra kell állítani.

Szélkövetés: Ehhez az üzemmódhoz a PR3-as paraméter értékét 0-ra kell állítani. Szélkövető v4 1 Bekapcsolást követően a szélkövető elektronika kijelzőjén a SZEL42 felirat jelenik meg néhány másodpercre, majd ezt követően pedig az ALAP felirat (Az Auto/Kézi kapcsoló lekapcsolva). A

Részletesebben

WorldSkills előválogató Mechatronika 2009. PLC feladat. 2009. március 4. - Gödöllő

WorldSkills előválogató Mechatronika 2009. PLC feladat. 2009. március 4. - Gödöllő WorldSkills előválogató Mechatronika 2009 PLC feladat 2009. március 4. - Gödöllő PLC feladat: Válogatóállomás beprogramozása Súlyozás (PLC feladatra kapható pont / összes pont): Feladatra adott maximális

Részletesebben

Poolcontroller. Felhasználói leírás

Poolcontroller. Felhasználói leírás Poolcontroller Felhasználói leírás Ring Elektronika Ipari és Elektronika Kft. Budapest 1031 Pákász u. 7. Tel/Fax:+3612420718, Mobil: 06209390155 e-mail: ring.elektronika@mail.datanet.hu web: www.ringel.hu

Részletesebben

Panel bekötési pontok:

Panel bekötési pontok: Panel bekötési pontok: 1.-2. Közös pont minden be és kimenethez 3. 24Vac, 7W terhelhetőségű kimenet külső eszközök táplálásához 4.-5. Közös pont minden be és kimenethez 6. 24Vac 10W kimenet figyelmeztető

Részletesebben

1. Az adott kapcsolást rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben. MEGOLDÁS:

1. Az adott kapcsolást rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben. MEGOLDÁS: 1. Az adott kapcsolást rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben. MEGOLDÁS: A legegyszerűbb alak megtalálása valamilyen egyszerűsítéssel lehetséges (algebrai, Karnaugh, Quine stb.). Célszerű

Részletesebben

KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel

KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel HU Felhasználói és programozói leírás A kézikönyv tartalmára és a benne leírt berendezésre vonatkozóan a fejlesztő és gyártó fenntartja a változtatás jogát. A gyártó

Részletesebben

Felhasználói és Telepítői Kézikönyv AT 7070 Elektronikus vezérlő garázskapukhoz

Felhasználói és Telepítői Kézikönyv AT 7070 Elektronikus vezérlő garázskapukhoz ELETTRONIC DIVISION Felhasználói és Telepítői Kézikönyv AT 7070 Elektronikus vezérlő garázskapukhoz ALAPRAJZ RF CODE CLOSE OPEN PROG 1 2 3 4 ON 5 6 7 8 POWER 1 2 3 4 SLOW SPEED + TR1 + TR2 10 5 6 7 8 9

Részletesebben

eco1 egymotoros vezérlés

eco1 egymotoros vezérlés ECO-1 Egymotoros vezerle s oldal: 1 osszes: 4 - MŰSZAKI UTMUTATO - 1. Felépítés eco1 egymotoros vezérlés 1: Tap csatlakozo 2: Villogo csatlakozo 3: Motor csatlakozo 4: Indito bemenetek csatlakozoi 5: Biztonsagi

Részletesebben

Alternatív kapcsolás. Feladat

Alternatív kapcsolás. Feladat Alternatív kapcsolás Az épületvilágítási áramkörök közül igen elterjedt az a megoldás, amikor egy világító készüléket két különböző helyről lehet működésbe hozni, illetve kikapcsolni. Ha a világítás működik,

Részletesebben

2) Tervezzen Stibitz kód szerint működő, aszinkron decimális előre számlálót! A megvalósításához

2) Tervezzen Stibitz kód szerint működő, aszinkron decimális előre számlálót! A megvalósításához XIII. szekvenciális hálózatok tervezése ) Tervezzen digitális órához, aszinkron bináris előre számláló ciklus rövidítésével, 6-os számlálót! megvalósításához negatív élvezérelt T típusú tárolót és NN kaput

Részletesebben

Kezelési útmutató. Egyfázisú 230V-os 50Hz hálózatról üzemelő háromfázisú motor hajtására alkalmas. AC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez

Kezelési útmutató. Egyfázisú 230V-os 50Hz hálózatról üzemelő háromfázisú motor hajtására alkalmas. AC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez Kezelési útmutató Egyfázisú 230V-os 50Hz hálózatról üzemelő háromfázisú motor hajtására alkalmas AC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez Kérjük, hogy olvassa el, mielőtt a készüléket üzemeltetni kezdené!

Részletesebben

ASC. Kezelési útmutató. 6 8 0 0, H ó d m e z ő v á s á r h e l y. B o t o n d u. 1 0. T e l. : + 3 6 / 7 0 5 3 9 8 3 4 2

ASC. Kezelési útmutató. 6 8 0 0, H ó d m e z ő v á s á r h e l y. B o t o n d u. 1 0. T e l. : + 3 6 / 7 0 5 3 9 8 3 4 2 ASC Kezelési útmutató 6 8 0 0, H ó d m e z ő v á s á r h e l y B o t o n d u. 1 0. T e l. : + 3 6 / 7 0 5 3 9 8 3 4 2 W e b : w w w. i p a r i m e r l e g e k. h u E - m a i l : i p a r i m e r l e g e

Részletesebben

Programozható Logikai Vezérlő

Programozható Logikai Vezérlő 4. előadás Tartalom: A feladata A felépítése, típusai, részegységei Programnyelvek Programozás (FST) FESTO -k bemutatása (FEC20-DC, ) FEC programozása FST bemutatása Automatizálástechnika I. előadás Farkas

Részletesebben

CDC 2000 Vezérlő 7. Vezérlőelemek figyelése Asian Plastic

CDC 2000 Vezérlő 7. Vezérlőelemek figyelése Asian Plastic 7.1 Programsorok szerkesztése Menü 36 Ez a menü akkor használatos, ha a számítógép program figyelése vagy karbantartása szükségessé válik. Csakis képzett szakember változtathat a programon. Nem szakszerű

Részletesebben

Használati útmutató M-SHEV hő és füstelvezető központhoz

Használati útmutató M-SHEV hő és füstelvezető központhoz Használati útmutató M-SHEV hő és füstelvezető központhoz felépítése A hő és füstelvezető központ alap alkotóeleme az energia ellátás, ami magába foglalja a hálózati tápegységet, a töltőelektronikát és

Részletesebben

Példák lefutóvezérlésekre

Példák lefutóvezérlésekre Példák lefutóvezérlésekre Présgép vezérlése A présberendezéssel az előtárolóból kivezetett munkadarabokba jelzést préselnek. A pneumatikus munkahengerek úgy vannak kiképezve, hogy csak egyik irányban szükséges

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 523 01 Automatikai technikus

Részletesebben

C. Szerelési és beállítási útmutató

C. Szerelési és beállítási útmutató C. Szerelési és beállítási útmutató Glystro összeszerelési útmutató I Karakterisztika II Vigyázat! A motor kifejezetten függöny mozgatásához van tervezve: [1]. Soha ne használja vízszintes vagy dőlt síkú

Részletesebben

vialan OS-103 vonalfordító készülék kezelési útmutató

vialan OS-103 vonalfordító készülék kezelési útmutató vialan OS-103 vonalfordító készülék kezelési útmutató A készülék szabványos (FXS) telefonvonalak összekapcsolására szolgál. A készülékhez 9V és 20V közötti váltakozó- vagy egyenfeszültségű tápegység csatlakoztatható

Részletesebben

Kapunyitó vezérlése Moeller PLC-vel. Széchenyi István Egyetem Programozható logikai vezérlők NGB_AU023_1

Kapunyitó vezérlése Moeller PLC-vel. Széchenyi István Egyetem Programozható logikai vezérlők NGB_AU023_1 Kapunyitó vezérlése Moeller PLC-vel Széchenyi István Egyetem Programozható logikai vezérlők NGB_AU023_1 30. csoport Készítették: Fazekas Richárd Varga Dániel Neptun-kód: V35C2L N145FY 2018 tavaszi félév

Részletesebben

XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny

XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny 2015. április 10. Pécs 2. Technológiai Programozó Feladat Feladatkiírás Tartalomjegyzék 1. I/O Lista... 3 2. Általános információk...

Részletesebben

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER. Kiegészítő egység VDT SC6V. VDT-SC6V Leírás v1.0.pdf

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER. Kiegészítő egység VDT SC6V. VDT-SC6V Leírás v1.0.pdf 2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kiegészítő egység VDT SC6V VDT-SC6V Leírás v1.0.pdf Tartalom 1 Ismertető... 3 2 Kaputábla leírása... 3 3 Rögzítés... 4 4 Kábelezési rajz... 4 5 Konfiguráció... 5 5.1 A

Részletesebben

AARTECH EASY LOCK Használati útmutató

AARTECH EASY LOCK Használati útmutató Aartech Easy Lock típusú kódkilincs ismertető A kódkilincs 35 80 mm vastagságú ajtókhoz alkalmazható, ahol az 5. ábrán B-vel jelölt távolság legalább 21 mm. Kisebb távolság esetén (legfeljebb 14 mm-ig),

Részletesebben

Házi feladat. 1. ábra. Mh1 Adagoló henger. Vákum E12 F I O M 2 0 1 2 E10. Mh4 Emelő henger E11 M O I F O. Tolólap E14 E13 E2 E3 E4 F I O M 2 0.

Házi feladat. 1. ábra. Mh1 Adagoló henger. Vákum E12 F I O M 2 0 1 2 E10. Mh4 Emelő henger E11 M O I F O. Tolólap E14 E13 E2 E3 E4 F I O M 2 0. Házi feladat Adott az. ábrán látható korongválogató berendezés. A csőtárba betárolt 6 db korongon lentről fölfele a felirat olvasható kétszer. Ekkor a vályú üres. A feladat az, hogy a korongok kitárolása

Részletesebben

HANDY PROGRAMOZÓ EGYSÉG STAR VEZÉRLÉSHEZ Használati útmutató. SAFEHOME v1.1

HANDY PROGRAMOZÓ EGYSÉG STAR VEZÉRLÉSHEZ Használati útmutató. SAFEHOME v1.1 HANDY PROGRAMOZÓ EGYSÉG STAR VEZÉRLÉSHEZ Használati útmutató SAFEHOME v1.1 Ez a leírás szakképzett telepítőknek szól. A telepítés megkezdése előtt figyelmesen olvassa el a teljes leírást. A termék nem

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Minősítés szintje: Érvényességi idő: 2016. 10. 05. 10 óra 00 perc a vizsgakezdés szerint. Minősítő neve, beosztása: Palotás József s.k. Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési

Részletesebben

FAAC 531 EM. Az 531 EM automata mozgató belső használatra és garázskapuk működtetésére lett tervezve és gyártva. Minden másfajta használat helytelen.

FAAC 531 EM. Az 531 EM automata mozgató belső használatra és garázskapuk működtetésére lett tervezve és gyártva. Minden másfajta használat helytelen. FAAC 531 EM Az 531 EM automata garázsmotor szekcionált vagy billenő kapuk mozgatására használandó. A készülék egy egybeéptített elektromechanikus motorból, vezérlőegységből és egy lámpából áll, ami a plafonra

Részletesebben

Beachside FAMILY. Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Beachside FAMILY. Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Beachside FAMILY Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Beachside FAMILY Kombinált Infraszauna Méretei: 2000x1950x2100 2-4 személyes Candlenut diófa infraszauna Füstszínű üvegajtó Színterápiás világítás

Részletesebben

2. Szerelés, csatlakozás, üzembe helyezés 3-5. 6.2 Naptári hónap, nap és üzemmód változtatása 9. 6.2.2 cha = hét napjára vonatkozó átállítás 10-11

2. Szerelés, csatlakozás, üzembe helyezés 3-5. 6.2 Naptári hónap, nap és üzemmód változtatása 9. 6.2.2 cha = hét napjára vonatkozó átállítás 10-11 H 1. Tartalom jegyzék 2 1. Tartalom Oldal 2. Szerelés, csatlakozás, üzembe helyezés 3-5 3. Kezelőelemek 6 4. Kijelző 6 5. Gyári beállítás 7 6 Beállítások változtatása 8 6.1 Pontos idő, a hét napjai 8 6.2

Részletesebben

CTR 32 VEZÉRLÉS. Elektronikus vezérlés egy vagy két motorra, 230 V, AC egy fázisú, egy vagy két szárnyú kapu motorizálására.

CTR 32 VEZÉRLÉS. Elektronikus vezérlés egy vagy két motorra, 230 V, AC egy fázisú, egy vagy két szárnyú kapu motorizálására. CTR 32 VEZÉRLÉS Elektronikus vezérlés egy vagy két motorra, 230 V, AC egy fázisú, egy vagy két szárnyú kapu motorizálására. HASZNÁLAT FIGYELEM: mielőtt a vezérlést használatba helyezné, ügyeljen arra,

Részletesebben

Kioldóköri ellenőrzés EuroProt+ készülékekben

Kioldóköri ellenőrzés EuroProt+ készülékekben ALKALMAZÁSI SEGÉDLET Kioldóköri ellenőrzés EuroProt készülékekben ANSI: 74 DOKUMENTUM AZONOSÍTÓ: PP-13-21925 LEGFISSEBB VEZIÓ: 1.0 2019-05-17, BUDAPEST DIGITÁLIS VÉDELMEK ÉS AUTOMATIKÁK A VILLAMOSENEGIA-IPANAK

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék. Önálló laboratórium

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék. Önálló laboratórium Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék Önálló laboratórium (BMEVIIIA355) Téma: Eaton-Moeller PLC-k alkalmazástechnikája

Részletesebben

PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás

PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás PERREKUP DxxTx - HDK10 Rekuperátor vezérlő Használati Utasítás Permanent Kft ver.20130502 Műszaki adatok Hálózati feszültség 220-240V AC / 50Hz Működési hőmérséklettartomány -30 ~ +65 C Maximális relatív

Részletesebben

GIGA 4 EASYRX433 Sorompó vezérlés

GIGA 4 EASYRX433 Sorompó vezérlés GIGA 4 EASYRX433 Sorompó vezérlés Telepítői és használati utasítás 1.)Biztonsági figyelmeztetések: Bármely nem szakember által végzett telepítés, javítás vagy beállítás szigorúan tilos. Minden beavatkozás

Részletesebben

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv ASTRASUN PID Reduktor Kézikönyv A kézikönyv használata Kérem olvassa el és értelmezze a kézikönyvet mielőtt használatba veszi a terméket. Miután elolvasta tartsa kézközelben, hogy a telepítés során bármikor

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2 Telepítés A rendszer standard telepítése Eszköz leírása Eszköz mérete 4

Tartalomjegyzék. 2 Telepítés A rendszer standard telepítése Eszköz leírása Eszköz mérete 4 PL500 Tartalomjegyzék 1 Figyelmeztetések 2 2 Telepítés 3 2.1 A rendszer standard telepítése 3 2.2 Eszköz leírása 3 2.3 Eszköz mérete 4 2.4 Hajtómotor és fogasléc telepítése 4 2.5 Telepítés ellenőrzése

Részletesebben

TELEPÍTÉSI LEÍRÁS. 1. Ábra 2. Ábra. 3. Ábra. 4. Ábra

TELEPÍTÉSI LEÍRÁS. 1. Ábra 2. Ábra. 3. Ábra. 4. Ábra TELEPÍTÉSI LEÍRÁS 1. Ábra 2. Ábra 3. Ábra 4. Ábra 5. Ábra 6. Ábra 7. Ábra TULAJDONSÁGOK Az SRC egy rádió adó/vevő rendszer élvédelem alkalmazásához vagy más biztonsági rendszerhez, ahol a kábelezés nem

Részletesebben

1. 2. 3. 4. 1. 2. 3.

1. 2. 3. 4. 1. 2. 3. Kezelési útmutató DC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez Kérjük, hogy olvassa el, mielőtt a készüléket üzemeltetni kezdené! Érvényes: 2009. március 01.-től A készülék használatba vételének feltételei:

Részletesebben

Panel bekötési pontok:

Panel bekötési pontok: Panel bekötési pontok: 1-2- Közös pont minden be és kimenethez 3. 24Vac, 7W terhelhetőségű kimenet külső eszközök táplálásához 4.-5. Közös pont minden be és kimenethez 6. 24Vac 10W kimenet figyelmeztető

Részletesebben

Használati útmutató a Hungary Mérleg Kft. által forgalmazott T-Scale típusú hitelesített lapmérleghez

Használati útmutató a Hungary Mérleg Kft. által forgalmazott T-Scale típusú hitelesített lapmérleghez Használati útmutató a Hungary Mérleg Kft. által forgalmazott T-Scale típusú hitelesített lapmérleghez Használati útmutató a Hungary Mérleg Kft. által forgalmazott T-Scale típusú hitelesített lapmérleghez

Részletesebben

Q60A/R Vezérlőegység egy és kétmotoros szárnyaskapukhoz 230V AC Q60S/R VEZÉRLÉS GÖRDÜLŐ KAPUKHOZ. http://protecokapunyito.hu/ 1.

Q60A/R Vezérlőegység egy és kétmotoros szárnyaskapukhoz 230V AC Q60S/R VEZÉRLÉS GÖRDÜLŐ KAPUKHOZ. http://protecokapunyito.hu/ 1. Q60S/R VEZÉRLÉS GÖRDÜLŐ KAPUKHOZ 1. oldal A VEZÉRLŐEGYSÉG RÉSZEI A főmenü választó gomb B almenü választó gomb, valamint a menüpontok közötti léptetés C a beállított érték növelése, vagy engedélyezés SI

Részletesebben

Gi.Bi.Di. gyártmányú, F12 Rally típusú mikroprocesszoros vezérlés 12 V DC motorokhoz

Gi.Bi.Di. gyártmányú, F12 Rally típusú mikroprocesszoros vezérlés 12 V DC motorokhoz 1 Gi.Bi.Di. gyártmányú, F12 Rally típusú mikroprocesszoros vezérlés 12 V DC motorokhoz ÁLTALÁNOS ÓVINTÉZKEDÉSEK Ezen óvintézkedések a termék szerves és alapvető részét képezik, amelyet a felhasználó rendelkezésére

Részletesebben

LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR

LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR LabVIEW példák és bemutatók KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR LabVIEW-ról National Instruments (NI) által fejlesztett Grafikus programfejlesztő környezet, méréstechnikai, vezérlési, jelfeldolgozási feladatok

Részletesebben

Megszakító vezérlés funkcióblokk

Megszakító vezérlés funkcióblokk Budapest, 2016. augusztus Bevezetés A Megszakító vezérlés funkcióblokkot az EuroProt+ készülék megszakító vezérlésének az állomási vezérlő rendszerbe történő beillesztésére és a készülék helyi aktív sémájú

Részletesebben

SDL 43xx vizsgasor rövid leírása

SDL 43xx vizsgasor rövid leírása hu 1 SDL 43xx SDL 43xx vizsgasor rövid leírása SDL 43xx vizsgasor rövid leírása Kijelzı leírása Vizsgasor normál üzemmód A mérés befejezése után a vizsgasor átkapcsol a következı vizsgálati programra Az

Részletesebben

A BECKHOFF típusú PLC használata.

A BECKHOFF típusú PLC használata. A BECKHOFF típusú PLC használata. Miskolci Egyetem 2007. 2 1. A PLC rendszer általános áttekintése. A BECKHOFF cég által kifejlesztett TwinCAT fantázianevű PLC család egy WINDOWS operációs rendszerre alapozott

Részletesebben

AIPHONE KVI. Telepítési és Használati útmutató. Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A. Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység

AIPHONE KVI. Telepítési és Használati útmutató. Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A. Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység AIPHONE 2004/06 változat KVI Típusszám:120130 Vandálbiztos, kültéri, fém kezelőegység Telepítési és Használati útmutató Szerelőkészlet Mennyiség Megnevezés A Ábra 1 TORX M4x10 csavar 1 TORX T20 kulcs 2

Részletesebben

PQRM5100 31 Ux Ix xx xx (PS) Háromfázisú multifunkciós teljesítmény távadó. Kezelési útmutató

PQRM5100 31 Ux Ix xx xx (PS) Háromfázisú multifunkciós teljesítmény távadó. Kezelési útmutató Háromfázisú multifunkciós teljesítmény távadó Kezelési útmutató Tartalomjegyzék 1. Kezelési útmutató...5 1.1. Rendeltetése... 5 1.2. Célcsoport... 5 1.3. Az alkalmazott szimbólumok... 5 2. Biztonsági útmutató...6

Részletesebben

ZL180 Kétmotoros vezérlés 24V-os mototokhoz

ZL180 Kétmotoros vezérlés 24V-os mototokhoz KLING Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66 Fax: 262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling.hu Magyarországi Képviselet ZL180 Kétmotoros vezérlés 24V-os mototokhoz

Részletesebben

A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA. Leírás telepítő szakemberek részére!

A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA. Leírás telepítő szakemberek részére! A SUN POWER KIT TELEPÍTÉSÉNEK LEÍRÁSA Leírás telepítő szakemberek részére! ÁLTALÁNOS LEÍRÁS A Sun Power berendezés a 24 V-os Telcoma automatizációk mozgatására lett tervezve, szükségtelenné téve a 230

Részletesebben

TL21 Infravörös távirányító

TL21 Infravörös távirányító TL21 01 Távirányító Vezérlő panel + érzékelő + távirányító Figyelmeztetés A berendezést csak akkor kapcsolja be, ha a telepítés befejeződött (mind hidraulikusan, mind elektronikusan). Az elektromos csatlakozásokat

Részletesebben

Név: Logikai kapuk. Előzetes kérdések: Mik a digitális áramkörök jellemzői az analóg áramkörökhöz képest?

Név: Logikai kapuk. Előzetes kérdések: Mik a digitális áramkörök jellemzői az analóg áramkörökhöz képest? Név: Logikai kapuk Előzetes kérdések: Mik a digitális áramkörök jellemzői az analóg áramkörökhöz képest? Ha a logikai változókat állású kapcsolókkal helyettesítené, ezek milyen módon való kapcsolásával

Részletesebben

PLC Versenyfeladat. XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, március Összeállította az EvoPro Kft.

PLC Versenyfeladat. XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, március Összeállította az EvoPro Kft. PLC Versenyfeladat XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, 2008. március 19-21. Összeállította az EvoPro Kft. Általános bemutatás A feladatban szereplő eszköz egy 8x8 képpontos LED-mátrix

Részletesebben

DIGITÁLIS TECHNIKA 8 Dr Oniga. I stván István

DIGITÁLIS TECHNIKA 8 Dr Oniga. I stván István Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIA 8 Szekvenciális (sorrendi) hálózatok Szekvenciális hálózatok fogalma Tárolók RS tárolók tárolók T és D típusú tárolók Számlálók Szinkron számlálók Aszinkron számlálók

Részletesebben

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz. RKP16+ kezelőegység használatával

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz. RKP16+ kezelőegység használatával Kezelési útmutató PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz RKP16+ kezelőegység használatával A kezelőegység felépítése Az Ön vagyonvédelmi rendszeréhez egy vagy több kezelőegység csatlakozik. Ezekkel

Részletesebben

BU 1000 típusú vezérlés, ULIXES 24V motorhoz. Technikai jellemzők és kapcsolási rajz

BU 1000 típusú vezérlés, ULIXES 24V motorhoz. Technikai jellemzők és kapcsolási rajz BU 1000 típusú vezérlés, ULIXES 24V motorhoz Technikai jellemzők és kapcsolási rajz A Stagnoli vezérlése a 24V motorokhoz, használható egy vagy két karos 24VDC motorokhoz. A mozgatás enkóderrel történik

Részletesebben

micron s e c u r i t y p r o d u c t s EzeProx proximity kártyaolvasó és kódbillentyűzet

micron s e c u r i t y p r o d u c t s EzeProx proximity kártyaolvasó és kódbillentyűzet micron s e c u r i t y p r o d u c t s EzeProx proximity kártyaolvasó és kódbillentyűzet Jellemzők - 500 kártya vagy kulcstartós kártya tanítható meg akár vegyesen is - 30 programozható, maximum 6 számjegyű

Részletesebben

XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny

XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny evopro systems engineering kft. H-1116 Budapest, Hauszmann A. u. 2. XXI. Országos Ajtonyi István Dokumentum státusza Közétett Dokumentum verziószáma v1.0 Felelős személy Kocsi Tamás / Tarr László Jóváhagyta

Részletesebben

PROGRAMOZHATÓ LOGIKAI VEZÉRLİK

PROGRAMOZHATÓ LOGIKAI VEZÉRLİK Misák Sándor PROGRAMOZHATÓ LOGIKAI VEZÉRLİK 1. elıadás DE TTK v.0.2 (2012.09.26.) 1. Bolton W. Programmable logic controllers. New Delhi: Newnes (Elsevier), 2008. 2. Hackworth J.R., Hackworth F.D, Jr.

Részletesebben

STAGNOLI PROFESSIONAL VEZÉRLÉS

STAGNOLI PROFESSIONAL VEZÉRLÉS STAGNOLI PROFESSIONAL VEZÉRLÉS A VEZÉRLŐEGYSÉG TETEJE Akkumulátor töltő kapcsolat kivezetés. 24 V motor kivezetés. Kiegészítő külső áramforrás kimenet. Villogó kimenet (15 W max., 12 V AC) ; a villogást

Részletesebben

BCSD. Kezelési útmutató. Botond u. 10.

BCSD. Kezelési útmutató. Botond u. 10. BCSD Kezelési útmutató 6800, Hódmezővásárhely Botond u. 10. Tel.:+36/705398342 Web:www.iparimerlegek.hu E-mail: iparimerlegek@iparimerlegek.hu Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 2 1.1 Műszaki paraméterek...

Részletesebben

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz

Premier 412, 816, 816+ és 832 felhasználói útmutató. Kezelési útmutató. PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz Kezelési útmutató PREMIER 412, 816, 816+ és 832 központokhoz RKP4, 8 és 16 kezelőegység használatával A kezelőegység felépítése Az Ön vagyonvédelmi rendszeréhez egy vagy több kezelőegység csatlakozik.

Részletesebben

IDAXA-PiroSTOP. PIRINT PiroFlex Interfész. Terméklap

IDAXA-PiroSTOP. PIRINT PiroFlex Interfész. Terméklap IDAXA-PiroSTOP PIRINT PiroFlex Interfész Terméklap Hexium Kft. PIRINT Terméklap Rev 2 2 Tartalomjegyzék. ISMERTETŐ... 3 2. HARDVER... 4 2. LED... 5 2.2 KAPCSOLAT A VKGY GYŰRŰVEL... 6 2.3 CÍMBEÁLLÍTÁS...

Részletesebben

TARTALOM ÓVINTÉZKEDÉSEK 4 FELÉPÍTÉS 5 NYOMÓGOMBOK 6 MŰVELETEK 7. 1. Normál mérés 7. 2. Mérés tárával 7. 3. Instabil tömeg mérése 8

TARTALOM ÓVINTÉZKEDÉSEK 4 FELÉPÍTÉS 5 NYOMÓGOMBOK 6 MŰVELETEK 7. 1. Normál mérés 7. 2. Mérés tárával 7. 3. Instabil tömeg mérése 8 TELECOM TARTALOM ÓVINTÉZKEDÉSEK 4 FELÉPÍTÉS 5 NYOMÓGOMBOK 6 MŰVELETEK 7 1. Normál mérés 7 2. Mérés tárával 7 3. Instabil tömeg mérése 8 Automatikus kikapcsolás 8 MELLÉKELET 9 Az elem 9 Hibaüzenetek 9

Részletesebben

1. A berendezés programozása

1. A berendezés programozása 1. A berendezés programozása Az OMRON ZEN programozható relék programozása a relé előlapján elhelyezett nyomógombok segítségével végezhető el. 1. ábra ZEN vezérlő előlapja és a kezelő gombok Ha a beállítások

Részletesebben

CIDRA-RE C CIDRA-RI C vezérlés

CIDRA-RE C CIDRA-RI C vezérlés CIDRA összes: 5, oldal 1 CIDRA-RE C CIDRA-RI C vezérlés CIDRA összes: 5, oldal 2 Bemenet/Kimenet funkciók Kapocs Funkció Leírás L-N Táp Bement 230 Vac 50 Hz (L-fázis/N-semleges) 3-4-5 Motor 1 Csatlakozás

Részletesebben

JIM4 garázskapu mozgató szett JIM4. garázskapu mozgató szett CP.J4 vezérléssel

JIM4 garázskapu mozgató szett JIM4. garázskapu mozgató szett CP.J4 vezérléssel 1 JIM4 garázskapu mozgató szett CP.J4 vezérléssel Felszerelési javaslat: JIM4 garázskapu mozgató szett 2 Technikai adatok: Tápfeszültség: Motor: Teljesítmény: Sebesség: Emelőerő: Hőm. Tartomány: Zajszint:

Részletesebben

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen,

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen, MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc Debrecen, 2017. 01. 03. Név: Neptun kód: Megjegyzések: A feladatok megoldásánál használja a géprajz szabályait, valamint a szabványos áramköri elemeket.

Részletesebben

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Kezelési útmutató akkumulátoros (12V) automata elektronikához A készülék használata Időzítés Ciklus 1. 2 Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Az akkumulátor csatlakozók megfelelő polaritással

Részletesebben

RX V. Műszaki jellemzők. 1 CSATORNÁS TANÍTHATÓ RÁDIÓS VEVŐ 433,92 Mhz. Telepítési és használati útmutató KAPU AUTOMATIZÁLÁS VEVŐ CSATLAKOZÓI

RX V. Műszaki jellemzők. 1 CSATORNÁS TANÍTHATÓ RÁDIÓS VEVŐ 433,92 Mhz. Telepítési és használati útmutató KAPU AUTOMATIZÁLÁS VEVŐ CSATLAKOZÓI RX 4331 12-24V 1 CSATORNÁS TANÍTHATÓ RÁDIÓS VEVŐ 433,92 Mhz Telepítési és használati útmutató KAPU AUTOMATIZÁLÁS 1. ábra VEVŐ CSATLAKOZÓI Műszaki jellemzők ANTENNA RX 4331 12-24V Tápellátás 12v / 24V ac

Részletesebben

5. Laborgyakorlat. Számláló funkciók, időzítő funkciók.

5. Laborgyakorlat. Számláló funkciók, időzítő funkciók. 5. Laborgyakorlat Számláló funkciók, időzítő funkciók. A gyakorlat célja A számlálók és időzítők használata gyakori a folyamatirányításban. Gondoljunk egy futószalag indításának a késleltetésére, megállításánál

Részletesebben

PLC feladatok. 1. feladat

PLC feladatok. 1. feladat PLC feladatok 1. feladat Csillag-delta kapcsolás. Egy ipari berendezés vezérléséhez PLC programot kell készíteni. A működéshez a hidraulikus rendszerben az üzemi nyomást az M1 háromfázisú aszinkronmotorral

Részletesebben

VK-2001 V1.0 Vezetőképesség mérő és szabályozó műszer

VK-2001 V1.0 Vezetőképesség mérő és szabályozó műszer VK-2001 V1.0 Vezetőképesség mérő és szabályozó műszer Ipari Elektronika Project Kft 8800 Nagykanizsa, Magyar u. 132. Tel. / Fax: 93 / 311-364 TARTALOMJEGYZÉK 1. A KÉSZÜLÉKEN TALÁLHATÓ KIJELZŐ- ÉS KEZELŐSZERVEK:...

Részletesebben

SIOUX-RELÉ. Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés MACIE0191

SIOUX-RELÉ. Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés MACIE0191 SIOUX-RELÉ Sioux relé modul telepítési leírás Szerkesztés 1.2 20MACIE0191 1 Leírás 1.1 Leírás A Sioux-relé egy soros modul, amely tartalmaz egy master kártyát, amely maximum két slave kártyával bővíthető.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. F-sorozat

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. F-sorozat 1 A MÉRLEG LEÍRÁSA tálca Ki/Be gomb nulla kijelző tára kijelző NET stabil súly kijelző LCD vízszintjelző direkt memória billentyűk numerikus billentyűzet beállító gomb és kommunikációs csatlakozó TELECOM

Részletesebben

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család DDC rendszerelemek, DIALOG-III család KIVITEL ALKALMAZÁS A az energiaellátás minőségi jellemzőinek mérésére szolgáló szabadon programozható készülék. Épületfelügyeleti rendszerben (BMS), valamint önállóan

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 8

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 8 Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIA 8 Szekvenciális (sorrendi) hálózatok Szekvenciális hálózatok fogalma Tárolók RS tárolók tárolók T és D típusú tárolók Számlálók Szinkron számlálók Aszinkron számlálók

Részletesebben

BEN. BEN vezérlés 1. oldal

BEN. BEN vezérlés 1. oldal BEN vezérlés 1. oldal BEN Csuklókaros kapumozgató szett 24V-os vezérléssel Beüzemelési útmutató BEN vezérlés 2. oldal BEN vezérlés 3. oldal BEN vezérlés 4. oldal BEN vezérlés 5. oldal BEN vezérlés 6. oldal

Részletesebben

Mielıtt használná termékünket 702008035. Az eltérı környezeti körülmény elektromos áramütést, tüzet, hibás mőködést vagy. okozhat.

Mielıtt használná termékünket 702008035. Az eltérı környezeti körülmény elektromos áramütést, tüzet, hibás mőködést vagy. okozhat. . Adatlap G rogrammable ogic Controller GOFA-GM Sorozat GM-DR20/0/0/0A Mielıtt használná termékünket 02000 Olvassa el ezt az adatlapot figyelmesen különösen ügyelve a kezelésre, beépítésre, beszerelésre

Részletesebben

DIGITÁLIS TECHNIKA feladatgyűjtemény

DIGITÁLIS TECHNIKA feladatgyűjtemény IGITÁLIS TEHNIK feladatgyűjtemény Írta: r. Sárosi József álint Ádám János Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Műszaki Intézet Szerkesztette: r. Sárosi József Lektorálta: r. Gogolák László Szabadkai Műszaki

Részletesebben

2014. január ELPRO 63 JUNIOR 633/650 részére. Biztosíték (lomha) Hálózati feszültség 230V ±10% 50Hz. Villogó lámpa 230V - 25W

2014. január ELPRO 63 JUNIOR 633/650 részére.  Biztosíték (lomha) Hálózati feszültség 230V ±10% 50Hz. Villogó lámpa 230V - 25W Biztosíték (lomha) Hálózati feszültség 230V ±10% 50Hz 5A 230V Villogó lámpa 230V - 25W Kondenzátor 12,5µF 20V 24V 12V 0V Transzformátor 230V Biztosíték 630mA Transzformátor PRIMER KÖZÖS PONT M Encoder

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. A FÉMALK Zrt. Öntött járműipari alkatrészek automatizált ellenőrzési rendszerének és eszközeinek fejlesztésére

KUTATÁSI JELENTÉS. A FÉMALK Zrt. Öntött járműipari alkatrészek automatizált ellenőrzési rendszerének és eszközeinek fejlesztésére KUTATÁSI JELENTÉS A FÉMALK Zrt. Öntött járműipari alkatrészek automatizált ellenőrzési rendszerének és eszközeinek fejlesztésére ösztöndíj pályázathoz. Készítette: Rádics János Péter Budapest 2010 1/11

Részletesebben

Pintér Tibor. Újgenerációs vezérlések és használati tapasztalataik

Pintér Tibor. Újgenerációs vezérlések és használati tapasztalataik Pintér Tibor Újgenerációs vezérlések és használati tapasztalataik Gyorsaság, a tűzoltók munkájának támogatása. Főként ezek vezérelték a fejlesztőket a BM HEROS ZRT-nél, amikor tűzoltás technikai vezérlési

Részletesebben

NOVOTECHNICA. LAB 9 Mágneses hurokérzékelõ Szerelési és karbantartási utasítása

NOVOTECHNICA. LAB 9 Mágneses hurokérzékelõ Szerelési és karbantartási utasítása NOVOTECHNICA LAB 9 Mágneses hurokérzékelõ Szerelési és karbantartási utasítása Változat: 01/2001 Dátum: Fordította: 2001. május Dvorák László -2 - -3 - - 4 - Frekvencia Érzékenység BOOST (NÖVELÉS) OUT3

Részletesebben

Bekötési rajz a Wheels WRS6 típusú ugrókódú távirányítós relémodulhoz

Bekötési rajz a Wheels WRS6 típusú ugrókódú távirányítós relémodulhoz Bekötési rajz a Wheels WRS6 típusú ugrókódú távirányítós relémodulhoz A készülék sokoldalúan használható minden olyan területen, ahol egyszeru vezérlési feladatokat kell megoldani és távirányításúvá tenni.

Részletesebben

Gi.Bi.Di. gyártmányú F4 Plus típusú egyfázisú két motorhoz alkalmazható mikroprocesszoros vezérlés, - beépített rádiófrekvenciás vevővel.

Gi.Bi.Di. gyártmányú F4 Plus típusú egyfázisú két motorhoz alkalmazható mikroprocesszoros vezérlés, - beépített rádiófrekvenciás vevővel. 1 Gi.Bi.Di. gyártmányú F4 Plus típusú egyfázisú két motorhoz alkalmazható mikroprocesszoros vezérlés, - beépített rádiófrekvenciás vevővel. ÁLTALÁNOS ÓVINTÉZKEDÉSEK Ezen óvintézkedések a termék szerves

Részletesebben

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő MOM690 Mikroohm mérő A nagyfeszültségű megszakítók és szakaszolók karbantartásának fontos része az ellenállás mérése. A nagy áramú kontaktusok és egyéb átviteli elemek ellenállásának mérésére szolgáló

Részletesebben

Használati útmutató a LEGOS motorkerékpár riasztókhoz

Használati útmutató a LEGOS motorkerékpár riasztókhoz Használati útmutató a LEGOS motorkerékpár riasztókhoz FORGALMAZÓ SETECH Meta Hungária Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 130. Tel/fax: 06 1 206-1881 www.setech.hu - 2 - A LEGOS riasztók kétgombos távirányítóval

Részletesebben

Programozható irányító rendszerek I. Vizsgakérdés. 1. tétel

Programozható irányító rendszerek I. Vizsgakérdés. 1. tétel 1. tétel A: Ismertesse a kombinációs feladatok tervezésének, és a megvalósító program készítésének a lépéseit! Részletesen tárgyalja a - a logikai tervezés menetét, - az egyszerűsítés célját, módszereit,

Részletesebben

Digitális ki-bemenetek kezelése, bitszintű műveletek

Digitális ki-bemenetek kezelése, bitszintű műveletek 4. Laborgyakorlat Digitális ki-bemenetek kezelése, bitszintű műveletek A gyakorlat célja A gyakorlat során a digitális ki-bemenetek kezelését vizsgáljuk, ezek programozását létralogika és STL programozási

Részletesebben

PV GUARD Használati - kezelési útmutató PV-DC-AM-01 típusú készülékhez

PV GUARD Használati - kezelési útmutató PV-DC-AM-01 típusú készülékhez P P P enta P ort Mérnöki, Elektronikai és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 2440 Százhalombatta, Asztalos u. 5. Tel./Fax.: 23 355-701 e-mail: mail@pentaport.hu PV GUARD Használati - kezelési

Részletesebben

Irányítástechnika 1. 9. Elıadás. PLC-k programozása

Irányítástechnika 1. 9. Elıadás. PLC-k programozása Irányítástechnika 1 9. Elıadás PLC-k programozása Irodalom - Helmich József: Irányítástechnika I, 2005 - Zalotay Péter: PLC tanfolyam - Jancskárné Anweiler Ildikó: PLC programozás az IEC 1131-3 szabvány

Részletesebben