Mérési útmutató a Mobil Hírközlés Laboratórium II (VIHI4381) méréseihez. V. mérés. Mobil IP - CIP OMNeT++ szimulációs mérés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mérési útmutató a Mobil Hírközlés Laboratórium II (VIHI4381) méréseihez. V. mérés. Mobil IP - CIP OMNeT++ szimulációs mérés"

Átírás

1 Mérési útmutató a Mobil Hírközlés Laboratórium II (VIHI4381) méréseihez V. mérés Mobil IP - CIP OMNeT++ szimulációs mérés Mérés helye: Híradástechnikai Tanszék Mobil Távközlési és Informatikai Laboratórium (MC 2 L) I.B.113. Összeállította: Szabó Sándor PhD hallgató Rózsás Balázs PhD hallgató Kiefer Tamás Tilk Gergely Utolsó módosítás: november 14.

2 A mikromobilitás elve A mikromobilitás protokollok a mobil IP alatti hierarchiaszinten helyezkednek el. Egy jól definiált, kisebb területen biztosítanak mobilitáskezelést, ellentétben a mobil IP-vel, ami a teljes hálózatban való mobilitást támogatja (makromobilitás). Ezt a hierarchikus rétegződést mutatja az 1. ábra. 1. ábra. Domain alapú vezeték nélküli hálózat és a mobil IP Ahogy az ábrán is látható két alapvető handover (cellaváltás) típust különböztetünk meg. Az egyik az intra-domain handover, ami egy jól definiált területen belüli cellaváltásokra vonatkozik. Ezt kezelik a mikromobilitás protokolljai. Makromobilitásról pedig akkor beszélünk, ha két domain között mozgunk. Ezt inter-domain handovernek nevezzük, ami már a mobil IP hatáskörébe tartozik. A mikromobilitás algoritmusainak célja, hogy minél gyorsabban bonyolítsák le az intra-domain handovereket, és ezzel növeljék az elérhető teljesítményt, a hálózat kihasználtságát, és minimalizálják a felhasználó adatfolyamában fellépő megszakadások idejét. Cellás IP A Cellás IP (Cellular IP CIP) egy IETF (Internet Engineering Task Force) előterjesztés, amelyet a Columbia egyetem és az Ericsson kutatói fejlesztettek ki. A működéséhez a mobil hosztoknak a mobil IP támogatása mellett támogatnia kell a CIP protokollját is. A CIP hálózatmodellje a 3. ábrán látható. A hálózatot egy gateway router köti az Internethez, a hálózat CIP routerekből épül fel, amelyek lehetnek egyben bázisállomások is. Feladatuk a csomagok továbbítása, illetve a mobilok helyének nyilvántartása. A CIP routerek topológiailag fát alkotnak, mindegyikhez egyértelműen megadható egy uplink neighbour (fölötte álló szomszéd), amely közvetlenül fölötte helyezkedik el a getaway router felé, és egyben az Internet felé vezető úton. Egy routerhez több downlink neighbour (a fában alatta álló szomszéd) is kapcsolódhat. Ezt a szerkezetet vagy a hálózat tervezésénél kell meghatározni, vagy egy kiválasztó algoritmus segítségével lehet kialakítani (akár on-line módon). A bázisállomások a rádiós interfészen a mobilok felé történő kommunikációért felelősek. Minden bázisállomás egy routerhez tartozik. A mobil hosztok a cellákban mozognak, és az adott cella bázisállomásával képesek kommunikálni, esetleg a cellahatár közelében a szomszédos cella bázisállomásával is.

3 3. ábra. A CIP hálózat felépítése Bekapcsolása után a mobil hoszt beregisztrálja magát a hálózatba. A regisztrációnak az a szerepe, hogy a hálózat tudja, hogy merre kell a mobilnak szóló csomagokat továbbítani (a fa melyik ágán tartózkodik a mobil hoszt). A regisztrációt a route-update nevű üzenettel lehet elvégezni, amely a mobil hoszttól a gateway routerig továbbítódik routerről routerre a fa hoszthoz vezető ága mentén. A közben érintett routerek mindegyike bejegyzi az általa nyilvántartott ún. route cache-be a mobil pozícióját. Ez a táblázat (mobil hoszt, interfész) párokat tartalmaz, amelyek jelentése az, hogy egy adott IP címre szóló csomagot a routernek melyik interfésze felé kell továbbküldenie (lefele történő továbbítás esetén). Miután a frissítési üzenet elért a gateway routerig, a hálózatban található routerek közül a mobil felé vezető útvonalon találhatók ismerik a mobil hoszt helyét, így képesek neki csomagot továbbítani. A routerekben tárolt információ soft-state (egy bizonyos idő után elévül, és törlődik), azaz a mobilnak periodikusan frissítenie kell azt, különben törlődik a táblákból. Ennek előnye, hogy ha valamiért elérhetetlenné válik a mobil, akkor sem marad meg a hozzá tartozó bejegyzés lefoglalt erőforrásként, hanem felszabadul erre vonatkozó explicit kérés nélkül. A CIP-ben a frissítés automatikusan megtörténik egy egyszerű adatcsomag küldése esetén is, illetve természetesen egy újabb route-update üzenet küldése esetén is. A frissítést 3 másodpercenként el kell végezni. Amennyiben a mobil hoszt nem akar kommunikálni, de elérhető akar maradni, akkor nincs szükség a routerekben a táblák állandó frissítésére, hanem helyette az úgynevezett paging cache-be kell bejegyeztetniük a helyüket. Ekkor a mobil hoszt állapotát idle (tétlen) állapotnak nevezzük, ellentétben az aktív állapottal, amikor ténylegesen kommunikációt folytat egy másik hoszttal. A paging lényege, hogy a bázisállomásokhoz tartozó celláknál nagyobb területet lefedő paging területekre osztjuk a CIP domain-t, ezáltal csökkenve az ilyen területek közti váltások számát. Ezek a területek több, szomszédos bázisállomás cellái által lefedett területek. A paging cache táblák abban térnek el a route cache-től, hogy nincs szükség minden routerben tárolni őket, valamint hosszabb az elévülési idejük (a nagyobb területeknek megfelelően). A paging táblát a hálózati routerek ugyanúgy használják, mint a routing táblát. A paging területek kijelölésére egy példa látható a 4. ábrán.

4 4. ábra. Paging area-k cellás rendszerekben Egy idle mobil hosztnak szóló, uplink oldalról beérkező csomag rendeltetési helye alapján a paging táblából kikeresik, hogy melyik downlink interfészen kell azt továbbküldeni. Azokban a routerekben, ahol nincs paging tábla, minden lehetséges downlink irányba továbbítani kell a csomagot (broadcast). Azok a területek, ahová ez az elárasztás (flooding) történik, tulajdonképpen maguk a paging area-k. Az idle állapotú mobil hoszt csomag fogadása esetén rögtön egy route-update üzenetet kell, hogy küldjön, hogy minél hamarább egyetlen útvonalat terheljenek a neki szóló csomagok. A route cache, illetve a paging cache összehasonlítása az 1. táblázatban látható. Tulajdonság Paging cache Route cache Frissíti Minden mobiltól kapott csomag Paging-update kivételével minden mobiltól kapott csomag Hatáskör Idle/aktív mobilokra Csak az aktívakra Cél Paging csomagok továbbítása Mobilnak címzett csomagok továbbítása Időskála Mobilitás Csomag 1. táblázat. A paging és route cache összehasonlítása Egy másik feladat a mobil hosztok helyének felderítése mellett a mozgás során ennek követése. Ehhez a mobiloknak minden handover (cellaváltás) esetén értesíteniük kell a hálózatot. Ez idle állapot esetén kevésbé lényeges, mivel a paging területek nagyobbak a celláknál, így ritkábban történik váltás ezek között. A mobil IP hálózatokban a hosztok IP címe fix (pontosabban van egy fix IP címük), amelyet egy, az otthoni hálózatában található nem mobil hoszt (home agent) fordít át a mobil hoszt ideiglenes IP címére (care-of-address). A CIP-ben hoszt alapú routing történik, ami azt jelenti, hogy a routerek által tárolt cache táblákban az egyes hosztokhoz tartoznak a bejegyzések. Ez lehetővé teszi, hogy a mobil IPben a mobilhoz tartozó care-of-address a gateway router IP címe legyen, mivel onnantól a router már továbbítani képes a csomagot a mobilnak. (A gateway router látja el a mobil IPv4- beli foreign agent szerepét 5. ábra.) Tehát a mobil IP protokoll az otthoni hálózattól a gateway routerig tart, onnantól a mobil hosztig pedig a CIP protokoll működik, így valósul meg a kétszintű mobilitás kezelés. A CIP lokálisan működő routing algoritmusával lefed egy nagyobb területet, így nincs szükség minden egyes cellaváltásnál a home agent-ig visszajelezni a handover tényét, mert az a CIP hálózatrészben lekezelődik (intra-domain handover). A mobil IP-beli handoverhez szükséges frissítés csak a CIP hálózatok közti váltásnál (inter-domain handover) szükséges.

5 5. ábra. A CIP és a mobil IP együttműködése A handovert a CIP-ben mindig a mobil hoszt kezdeményezi egy route-update üzenet küldésével az új bázisállomásnak. Ez az üzenet a korábban leírt módon eljut a gateway routerig, és közben frissíti a soft-state bejegyzéseket a táblákban, vagy újakat hoz létre a nem átlapolódó részeken. Kétféle handovert különböztethetünk meg a CIP protokollban: a hard, illetve semi-soft handovert. Mindkettő esetében feltételezhető, hogy a mobil hoszt egyszerre csak egy bázisállomással képes kommunikálni a rádiós interfészén keresztül. A különbség a bázisállomások közti átkapcsolás módjában van. A hard handovernél a mobil hoszt egyszer átkapcsol az új bázisállomáshoz, és utána ott is marad. Semi-soft esetben a mobil csak annyi időre kapcsol át először az új bázisállomáshoz, hogy elküldjön egy route-update üzenetet azzal megjelölve, hogy ez egy semi-soft handoveres üzenet. Ezek után visszakapcsol még a korábbi bázisállomáshoz. Az új bázisállomásnak küldött üzenet végighalad a gateway routerig, és felfrissíti a bejegyzéseket, vagy újakat hoz létre. Abban a csomópontban, ahol a fában találkozik az új és a korábban használt útvonal (ez a csomópont az ún. crossover node), egyelőre nem törlődik a korábbi bejegyzés sem. Ez a csomópont duplikálni fogja a mobilnak szóló csomagokat, és mindkét irányba (a korábbi és új pozíció felé egyaránt) továbbítja azokat. A mobil a handover tényleges lezajlása után ismét egy route-update üzenetet küld, ami megszünteti ezt a duplikálást. Hard handovernél természetesen az egyszeri átkapcsolás miatt a crossover nodeban történő frissítés előtt odaérő csomagok el fognak veszni, mivel azokat a korábbi helyre irányítja a router. Semi-soft handovernél azok a csomagok veszhetnek el, amelyek az új bázisállomásnak való route-update üzenet küldése alatt érkeznek a régi bázisállomáshoz. Mindkét esetben kevesebb azonban az elveszett csomagok száma, mint az egyszerű mobil IPs megoldásnál, ami egy hard handover. Ekkor egyetlen váltás történik a bázisállomások között, a mobil nem hallgat már vissza a korábbi cellába. A másik előnye a Cellás IP-nek, hogy ezek a handoverek jóval rövidebb ideig tartanak, mint a mobil IP-ben. A routerek működése a CIP-ben némileg eltér a hagyományos IP routingtól. Az uplink irányt a hálózatmenedzsmentből eredően minden router ismeri, esetleg egy legrövidebb utat kereső algoritmus segítségével is felderíthető. Ha downlink irányból érkezik egy csomag, akkor ez alapján a router frissíti az adott mobilhoz tartozó routing és paging cache bejegyzést egyaránt. Ez alól kivétel a paging-update üzenet, amely csak az utóbbit frissíti. Az egyszerű adatcsomagok csak a soft-state bejegyzések idejét frissítik, de nem változtatják azokat. Egy cache bejegyzés (routing vagy paging) a következő mezőkből épül fel: (IP cím, interface, MAC cím, elévülési idő, időbélyeg). Az időbélyeg a legutóbbi frissítést eredményező csomag időbélyege. Az IP cím a mobilt, a MAC, illetve interfész cím pedig a router egyik lefele menő

6 interfészét azonosítja. Downlink irányba történő routing esetén elsőként a route cache alapján kikeresett irányba továbbítódik a csomag, ha abban nincs megfelelő (az adott mobilnak szóló, nem elévült)) bejegyzés, akkor a paging cache-ben található megfelelő bejegyzés dönt. Ha ebben sincs a rendeletetési címnek megfelelő - nem elévült - bejegyzés, vagy az adott routerben nincs paging cache, akkor broadcastolja az üzenetet az összes downlink szomszédjának. Biztonsági problémák is felmerülnek a CIP hálózatban. Például az eddigiek alapján könnyedén megvalósítható lenne, hogy egy mobil helyett route-update üzeneteket küldve a neki szóló csomagokat valaki más kapja meg, hallgassa le. Ennek kivédésére a CIP protokoll lehetőséget nyújt. Minden CIP hálózatnak van egy titkos hálózati kulcsa, amelyet a routerek ismernek, de a mobilok nem. A mobilok hálózatba lépéskor regisztrálják és azonosítják magukat. Ez a gateway router feladata, amely ezután egy PID-et (Personal Identification) generál a hálózat kulcsa és a mobil IP címe alapján. Csak a vezérlési üzeneteket védik ezzel a titkosítással. Minden CIP hálózatnak van egy egyedi azonosítója (CIP network indentifier). Ezt a bázisállomás által periodikusan adott beacon jelek is tartalmazzák. A mobil hosztok ezen jelek alapján határozzák meg a legközelebbi bázisállomást. Tehát a mobil a hálózati azonosítónak megváltozásából veheti észre, hogy egy másik CIP hálózatba került. Ebben az esetben mobil IP-s regisztrációra van szükség a home agent-nél. A beacon jel ezen kívül a Gateway router IP-címét is tartalmazza. A CIP hálózatok közti váltásnál a mobil autentikálja magát a Gateway-nél az első paging-update üzenettel, majd ha ez sikeres volt, akkor a home agent felé elkezdheti a mobil IP szerinti regisztrációt, amiben a care-of-address a Gateway IP címe lesz. (Esetleg a Gateway router is elvégezheti ezt). Minden paging területhez tartozik egy (az adott CIP hálózaton belül egyedi) azonosító. A beacon jel ezt is tartalmazza, így az idle állapotú mobilok felismerhetik, kell-e küldeniük paging-update-t. Erre a paging tábla bejegyzés elévülése miatt is szükség lehet. A handovert tehát a mobil hosztnak kell jeleznie, ő indítja a folyamatot egy route-update csomag küldésével. A CIP hálózaton belüli cellaváltás ténye a crossover node felett nem észlelhető, csak alatta frissülnek a cache bejegyzések. Idle állapot esetén csak paging terület váltásánál kell jeleznie a mobil hosztnak, energiát takarítva meg ezzel. Az idle állapotú mobilok helyét tehát a paging táblák határozzák meg. Az ebben tárolt információ akkor kerül felhasználásra az ilyen táblával rendelkező routerben, ha nincs bejegyzés a route cache-ben az adott mobilhoz. A paging cache a route cache-el együtt kerül frissítésre, illetve paging-update üzenet érkezésekor. Ha van egy routerben paging cache, és csomag érkezik egy olyan mobilnak, akinek nincs bejegyzése, akkor a csomag eldobásra kerül. Ekkor célszerű a feladó állomást egy ICMP (Internet Control Message Protocol) csomagban értesíteni erről. Ha egy idle mobil hoszt csomagot kap, aktívvá válik, route-update üzenetet küld. Route cache minden CIP csomópontban van, ezeket mindegyik, mobiltól kapott csomag frissíti/létrehozza, kivéve a paging-update vagy paging-teardown. A mobil hoszt IP címét az adott dowlink interfészhez rendelik a táblákban lévő bejegyzések (entry), a mobil irányába ezek alapján jut el a csomag. A route cache-ben lévő bejegyzést akkor kell frissíteni, ha az előre megadott route-updtate-time lejár, vagy cellaváltás van. A CIP hálózat csomópontjai (bázisállomás, routerek) minden, mobiltól származó IP csomagot a legrövidebb úton (a fában felfelé), hop-by-hop módon továbbítanak a Gateway router-hez, függetlenül a csomagban lévő rendeltetési címtől. Ezek a csomópontok nem végeznek felfelé routing funkciókat. Az egyetlen uplink szomszédjuk vagy a hálózat menedzsment, vagy valamilyen algoritmus segítségével határozható meg.

7 Az OMNeT++ alapú CIP szimulátor A laborgyakorlat során a CIP protokoll teljesítményének és működésének szimulációs vizsgálatára az MCL laborban kifejlesztett CIP szimulátor programot használjuk. A mikromobilitás hálózat szerkesztését egy Java alapú környezetszerkesztő program segíti. Ez a fejezet a szimulátor és a szerkesztő program felépítését és kezelését ismerteti. Mielőtt megismerkednénk a szimulátorral, röviden bemutatjuk az OMNeT++ rendszert, amelyben a szimulátor íródott. Az OMNeT++ diszkrét események szimulációjához nyújt hasznos keretrendszert. Az OMNeT++ alapú szimulátornak két fő összetevője van: A hálózat topológiáját, bizonyos paramétereit az erre a célra szolgáló NED (NEtwork Description) nyelv segítségével írja le, míg az egyes objektumok működését C++ nyelven valósítja meg az OMNeT++ által nyújtott könyvtárak segítségével. Ezen objektumok közötti viszony (a topológia) adható meg a NED-ben. A fordítás során a NED kódból szintén C++ kód generálódik, majd végül C++ fordító segítségével keletkezik a futtatható állomány. Az OMNeT++ lehetőséget nyújt a hálózatleíró NED állományok grafikus szerkesztésére is a GNED programmal. A Cellás IP szimuláció elsősorban a protokollt leíró IETF draftot veszi alapul, hat osztályt valósít meg, amelyek példányai a NED-ben felhasználhatóak. További három osztály szükséges a CIP-beli funkciók megvalósításához, valamint a CIP domain-t is összetett modulként valósítja meg, ami szintén egy újabb osztályként jelentkezik a végső C++ kódban, valamint egy további osztályt használ az inicializálási feladatok ellátására. A szimuláció a CIP protokoll, illetve a CIP domain implementálása mellett tartalmaz egy Internetet modellező hosztot, valamint mobilokat, illetve az ezek mozgását kezelő rádiós interfészt. A következőkben röviden ismertetjük a CIP domain-ben megtalálható objektumokat: CIP node A csomagok továbbítására szolgál a fa topológiájú hálózatban. Route cache-t mindig tartalmaz, de használhat paging cahce-t is. A csomagok kezelése a következőképpen zajlik: Downlink irányból érkező csomag: Frissíti a route cache-t és a paging cache-t majd a csomópont az uplink szomszédja felé továbbküldi. A frissítésekhez a csomagból felhasznált információk: típus, forrás IP címe, port (interfész) száma. A paging-update csak paging cache-t frissíti (vagy hozza létre benne a bejegyzést, ha még nem volt, a route-update mindkettőt. Frissítés azonban csak akkor történik, ha a csomagban lévő időbélyeg frissebb a bejegyzésben találhatónál. Az két update, illetve a paging-teardown üzeneteknél autentikáció is történik. Ez utóbbinál a már meglévő bejegyzések törlésre kerülnek. A regular IP csomag (azaz egyszerű adatcsomag) csak frissít mindkettőben, de nem változtatja meg a bejegyzéseket. Ha nincs hozzá (a forráscímhez) tartozó bejegyzés, akkor a csomag eldobásra kerül. Egy bejegyzés a következő mezőkből áll: A mobil hoszt (otthoni) IP címe, Interfész (downlink irány), MAC cím (downlink irány), Elévülési időpont, Időbélyeg (a frissítést okozó csomagbeli timestamp mező értéke) Uplink irányból érkező csomag: A rendeltetési cím alapján az adott csomópont eldönti, hogy van-e route cache bejegyzés. Ha van, akkor a bejegyzésben tárolt irányba küldi tovább a csomagot. Ha nincs, és paging cache bejegyzés (vagy már paging cache) sincs, akkor minden downlink interfészén keresztül elküldi (broadcast). Ha van paging cache bejegyzés, akkor az abban megadott irányba továbbítja a csomagot. Ha van paging cache, de nincs bejegyzés ehhez a mobilhoz, akkor a csomagot eldobja.

8 Bázisállomás, rádiós hozzáférési pont (CIPBS) A csomagok rádióhullámokon keresztüli átviteléért felelős, a csomagokat változatlanul továbbítja. Ezen kívül még egy funkciója van: adott időközönként beacon jeleket sugároz, amelyek alapján a mobilok eldönthetik, hogy melyik bázisállomással kommunikálnak. Rádiós átvitel modellezése (CIPAir) A bázisállomások, illetve a mobilok aktuális pozícióját lekérdezi, és a bejövő csomagot az adott sugáron belüli objektumoknak továbbítja. Gateway router Három részből áll: controller, packet filter, CIP node. Az alulról érkező csomag a CIP node-on amely hasonlóan működik a többi CIP routerhez keresztül átjut a filterbe. Ha a rendeltetési cím a Gateway, akkor átkerül a controllerbe. Ott, ha a csomagbeli control field üres, akkor eldobja a csomagot, különben feldolgozza. Ha nem Gateway volt a címzett, akkor a csomag az Internetre kerül. (Ilyen működésnél az azonos CIP hálózatban lévő mobilok is a home agent-en keresztül kommunikálnak. A filter ezt ellenőrizheti, és ha valamelyik cacheban talál megfelelő bejegyzést, akkor egyszerűen visszafordítja a csomagot). Az Internetről érkező csomagok esetén, ha mobil IP-s csomagról van szó, akkor kibontásra kerül (decapsulated), és továbbhalad a mobil terminál felé. Ha nem mobil IP-s a csomag, akkor a mobilnak ez az otthoni hálózata. Ha nincs foreign registration bejegyzése (azaz otthon van), akkor a csomag változatlanul megy a downlink irányba. Ha nincs az otthoni hálózatában a mobil, akkor a csomag visszakerül az Internetre, a gateway - mint home agent - elküldi a mobilnak a csomagot. Mobil hosztok A mobil hoszt két állapotban lehet: idle vagy aktív. Idle állapotból aktívba kerül, ha kapott egy csomagot, vagy éppen küldeni akar. Az átmenethez route-update-t kell küldenie. Ezzel egyidőben egy timert (időzítőt) is indít a route-update-time értékéről lefele, valamint egy másikat, ami az aktív állapot megszűntetéséhez szükséges. Ha ez lejár úgy, hogy nem küldött közben semmit, akkor újra route-update szükséges. Minden elküldött IP csomag alaphelyzetbe állítja vissza a timert. Aktív állapotból akkor kerül vissza idle-be, ha egy ideje már nem kapott és nem küldött semmit. Ez szintén egy timer lejártakor történik meg (amit csomag küldésekor/érkezésekor alaphelyzetbe állít vissza). Ha aktív állapotban handover történik, vagy új bázisállomáshoz kerül (pl.: rádiós hiba után), akkor ismételten route-update üzenetet kell küldenie, és ekkor is visszaállítja a fent említett timert. Idle állapotban periodikusan paging-update üzeneteket küld (paging update time időközönként), vagy paging terület váltásánál. Ennek elévülését is egy timer-rel figyeli, amit szintén alaphelyzetbe állít minden csomagküldés. Az egyszerű hard handover mellett (amikor a mobil egyszeri átkapcsolással vált a két cella közt) egy másik módszert is támogat a CIP, a semisoft handovert. Ekkor amobil az új bázisállomás fele a route-update csomagban az S flaget 1-re állítja, majd a réginél figyel tovább. A crossover node, amikor megkapja az S=1-es jelzésű csomagot, létrehoz még egy bejegyzést, és egyszerre két bejegyzést is nyilvántart, megduplázza a csomagokat a régebbi bejegyzés elévüléséig. Ha a handover ténylegesen is megtörtént, újabb route-update következik S=0-val. Ez törli a crossover node-beli duplázódást, ha még nem évült el a régebbi bejegyzés. A szimulátorban a mobilok véletlenszerűen mozognak, és véletlenszerűen kezdeményeznek hívásokat.

9 Internet modellezése (INHost) Az Internet hoszt véletlenszerűen hívásokat kezdeményez a mobilok felé, illetve fogadja azok hívásait. Egy, a grafikus tervező felülettel létrehozott minta CIP domain a 6. ábrán látható, két paging területtel. Az OMNeT++ GNED grafikus editorában megjelenítve a hálózat felépítése a 7. ábrán látható. 6. ábra. Egy megvalósított CIP domain 7. ábra. A megvalósított teszthálózat. A jobb felső ablakban a cipdom objektum (azaz a CIP domain) látható kifejtve.

10 Az IP Mikromobilitás szimulátorra illesztett grafikus tervezőkörnyezet kezelése A program futtatása a simgui könyvtárban a java Main parancs beírásával lehetséges. A tervezőmező megjelenése után van módunk bázisállomások elhelyezésére és ezek tulajdonságainak beállítására (a falak és mobilok elhelyezése a mérési feladatok szempontjából lényegtelenek). Lehetőség van a bázisállomások tulajdonságainak utólagos módosítására is a jobb egérgomb lenyomásával. A router fa építésére szolgáló külön ablakot az Eszközök menüpontból érhetjük el. Az új ablakban az előző ablakból csak a bázisállomások és celláik kerülnek át. A routerek elhelyezése nagyban hasonlít a bázisállomások lerakásához azzal a különbséggel, hogy itt nem kell előre megadnunk a router tulajdonságait. Jobb egérgombbal az adott routerre kattintva, egy előugró menüben kiválaszthatjuk a router tulajdonságai menüpontot. Itt utólag módosíthatjuk a kiválasztott routerhez rendelt gyerek csomópontokat, melyek routerek és bázisállomások is lehetnek, illetve megadhatjuk, hogy az adott router rendelkezzen-e paging cache-el. Fontos megemlíteni, hogy két router összekötésénél minden esetben az lesz a szülő, más néven uplink neighbour, amelyiktől a kapcsolatot létesítjük (első kattintás). Megjelenítéskor a kapcsolatot jelképező piros vonal szülőhöz közelebbi felén egy piros pont jelenik meg. A GATEWAY keresése funkciógomb megnyomásával a program megkeresi a kialakított router fa gyökér-routerét. Erre a NED állományba való kiíratásnál van szükség, ugyanis a program a gateway routertől kezdve rekurzív algoritmussal írja ki a routerek kapcsolatait a ned file-ba. Tehát minden esetben el kell végeztetni a gateway keresést mentés előtt. Egy másik fontos kritérium, hogy a felépített router fában a gateway és a bázisállomások közt legalább még egy routernek kell lennie. Ellenkező esetben a kiírt NED file hibás lesz. A Routerfa építése nevű ablak bezárásával a router fa egy vektorban tárolódik, így az nem vész el, bármikor újra előhívható. A mentéssel természetesen a router fa is kiíródik a megadott szöveges (txt) vagy NED állományba. Mentéskor a teljes file-nevet meg kell adni, kiterjesztéssel együtt. (Ellenkező esetben nem lesz kiterjesztés.) A paging területek megjelenítésével ( Eszközök menüpont alatt) ellenőrizhetjük, hogy megfelelően csoportosítottuk-e a rádiós cellákat. Az azonos paging azonosítóval rendelkező rádiós celláknak egymás mellett kell lenniük. A létrehozott topológiát célszerű először txt-be menteni, mivel a grafikus program ebből képes visszaolvasni. A NED formátumot a CIP szimulátor fordításakor használjuk. Mérési feladatok Hozzon létre egy CIP domain-t a JAVA-s (java.exe Main) Sim Gui-ban az előző részben leírtak alapján. A bázisállomásokat a szerkesztőmező bal alsó sarkába helyezze el. A bázisállomások száma legyen például 6, erre építsen fel a gateway-en kívül legalább még egy szintet tartalmazó router fát. Ne felejtse el a gateway keresése funkciót! A létrehozott domaint mentse le NED-be. Szöveges állományban szintén érdemes elmenteni, mivel utólag ebből lehet visszatölteni a megszerkesztett domaint szükség esetén. Ezek után megvan a domainnek egy olyan leírása, amit a szimulátorban felhasználhatunk az alábbiakban leírt módon. Az előbb elkészített NED-el írja felül a szimulátor könyvtárában (omnetcip) található cipdomain.ned-et (nem az omnetcip.ned-et), illetve az omnetpp.ini-ben módosítsa a bázisállomások számát a megtervezett domain-nek megfelelően (theomnetcip.numbss értékét). Ezzel a szimuláció forráskódjába illesztettük a megtervezett domaint. Ezek után újra kell fordítani a szimulációt. Microsoft Visual C++ -ban omnetcip2011.sln megnyitása, pl.

11 open workspace-el. Ezután újrafordítjuk a teljes projektet (clean+build), majd elindíthatjuk a generált omnetcip2011.exe-t. Futtatáskor az OMNeT++ TkEnv nevű grafikus környezetébe kerülünk, ahol többek közt lehetőség van a szimuláció lépésenkénti (F4), folyamatos (F5), gyors (F6), és express (F7) futtatására. Futás közben megfigyelhetjük a Cellás IP protokoll működését. Az alább található mérési feladatoknál a router fa felépítése is látható lesz, amennyiben kettőt kattintunk a cipdom nevű objektumra. A routerek megjelenítési koordinátáit a SimGui-ból veszi a szimuláció. A bázisállomások megjelenítése fix magasságban, sorban történik (lásd 7. ábra). A szimuláció a futtatás végén a kimenet az a.txt nevű állományba írja, mindig hozzáfűződik az újabb futtatás kimenete a korábbiakhoz. Ezért a mérés elején célszerű törölni az állományt, hogy ne könnyebben azonosíthatóak legyenek a futtatások. Ebbe az állományba tetszőleges szöveg beleírható, a szimuláció csak hozzáfűzi az újabb eredményeket. A hozzáfűzött adatok (3 sorban): egy elválasztó sor némi magyarázattal, a csomagok összes késleltetése, a csomagok száma, a csomagok átlagos késleltetése (az előző kettő hányadosa), valamint a szimulációban történt handoverek száma. Az alábbi mérések során mindig ezekből az adatokból kell következtetéseket levonni. Miután a fentebb leírtak alapján már megismerkedett a mérés eszközeivel, végezze el az alábbi méréseket, majd elemezze a kapott eredményeket! A részfeladatok után megadott nevek az előre elkészített példa domain-ek nevei, amelyek a simgui\pl alkönyvtárban érhetőek el. Ezek felhasználásával kell megvizsgálni a feladatokban leírt kérdéseket. (Azaz felülírni a szimulátor cipdomain.ned állományát, omnetpp.ini-ben módosítani a bázisállomások számát, ha változott, újrafuttatni, az a.txt nevű file-hoz hozzáfűzött 3 sorból pedig következtetéseket levonni.) 1. Vizsgálja meg a router fa magasságának hatását a router-update üzenetekre, és az átlagos késleltetésre. A bázisállomások száma 12, a rádiós cellák sugara 150, a teszthálózat paging területeinek száma 4. A router fa szintjeinek száma pedig sorban a) 2 (sim11) b) 3 (sim12) c) 4 (sim13) 2. Figyelje meg a paging területek számának növelése által okozott változásokat a handoverek és a route-update üzenetek számában. A bázisállomások száma 12, sugaruk 100. A router fa szintjeinek száma itt állandó, mivel már nem annak a hatását vizsgáljuk. A paging területek száma sorban a) 2 (sim24) b) 3 (sim23) c) 4 (sim22) d) 6 (sim21)

12 3. Vizsgálja meg a változó rádiós cellaméret hatásait. (A router fa magassága itt sem változik.) a) A bázisállomások száma 4, rádiós cellák sugara 200 (sim31) b) A bázisállomások száma 9, rádiós cellák sugara 150 (sim32) c) A bázisállomások száma 17, rádiós cellák sugara 110 (sim33) Ellenőrző kérdések Mi az összefüggés a makro- illetve a mikromobilitás közt? Mi a különbség a CIP protokollban használható kétféle handover technika között? Mire használható a paging area? Mik az alkalmazásának előnyei? Hasonlítsa össze a route és a paging cache tárolókat! Írja le egy cellaváltás menetét CIP hálózatban! Hogyan történik az útvonalválasztás uplink és downlink irányban? Melyik a kakukktojás? a/ mikromobilitás b/ kakukktojás c/ mikromobilitás d/ mikromobilitás Irodalomjegyzék 1. Csaba Keszei, Jukka Manner, Zoltán Turányi, András Valkó: Mobility Management and Qos in Brain Networks 2. Bernd Gloss, Christian Hauser: The IP Micromobility Approach, EUNICE Internet draft (draft-ietf-mobileip-cellularip-00.txt), December, András G. Valkó: Cellular IP: A New Approach to Internet Host Mobility 5. OMNeT++ homepage, 6. IETF homepage,

2011. május 19., Budapest IP - MIKRO MOBILITÁS

2011. május 19., Budapest IP - MIKRO MOBILITÁS 2011. május 19., Budapest IP - MIKRO MOBILITÁS Miért nem elég a Mobil IP? A nagy körülfordulási idő és a vezérlési overhead miatt kb. 5s-re megszakad a kapcsolat minden IP csatlakozási pont váltáskor.

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 5. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer: ARP Útválasztás: route IP útvonal: traceroute Parancsok: ifconfig, arp,

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont Hálózati réteg Hálózati réteg Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont közötti átvitellel foglalkozik. Ismernie kell a topológiát Útvonalválasztás,

Részletesebben

állomás két címmel rendelkezik

állomás két címmel rendelkezik IP - Mobil IP Hogyan érnek utol a csomagok? 1 Probléma Gyakori a mozgó vagy nomád Internetfelhasználás Az IP-címét a felhasználó meg kívánja tartani, viszont az IP-cím fizikailag kötött ennek alapján történik

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos Az internet ~84000 (2018 )különböző hálózatból épül fel, ezeket domainnek nevezzük Minden domain több routerből és hostból áll, amelyet egy szervezt

Részletesebben

V2V - routing. Intelligens közlekedési rendszerek. VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció. Simon Csaba

V2V - routing. Intelligens közlekedési rendszerek. VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció. Simon Csaba V2V - routing Intelligens közlekedési rendszerek VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció Simon Csaba MANET Routing Protokollok Reaktív routing protokoll: AODV Forrás: Nitin H. Vaidya, Mobile Ad Hoc

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Kihívások. A jövő kommunikációs hálózatainak legfontosabb képességei:

Kihívások. A jövő kommunikációs hálózatainak legfontosabb képességei: Mobilitáskezelés 1 Tartalom A mobilitás fogalma Mobilitáskezelés Mikro-, makromobilitás Location Area tervezés Mobilitáskezelés különböző rétegekben Vertikális és horizontális hálózatváltás 2 Kihívások

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

MAC címek (fizikai címek)

MAC címek (fizikai címek) MAC címek (fizikai címek) Hálózati eszközök egyedi azonosítója, amit az adatkapcsolati réteg MAC alrétege használ Gyárilag adott, általában ROM-ban vagy firmware-ben tárolt érték (gyakorlatilag felülbírálható)

Részletesebben

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB ADATSEBESSÉG ÉS CSOMAGKAPCSOLÁS FELÉ 2011. május 19., Budapest HSCSD - (High Speed Circuit-Switched Data) A rendszer négy 14,4 kbit/s-os átviteli időrés összekapcsolásával

Részletesebben

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás.

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás. Hálózati réteg WSN topológia. Útvonalválasztás. Tartalom Hálózati réteg WSN topológia Útvonalválasztás 2015. tavasz Szenzorhálózatok és alkalmazásaik (VITMMA09) - Okos város villamosmérnöki MSc mellékspecializáció,

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6 Kocsis Gergely 2018.04.11. Hálózati konfiguráció $ ifconfig Kapcsoló nélkül kiíratja a csomópont aktuális hálózati interfész beállításait. Kapcsolókkal alkalmas

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv - Android kliens

Felhasználói kézikönyv - Android kliens Felhasználói kézikönyv - Android kliens Tartalom Telepítés Indítás Fő képernyők Térkép Rétegválasztó ablak Kilépés Keresés Lista Részletek Telepítés Az Élő Berek Android alkalmazás letölthető a www.e-berek.hu

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

Mobilitásmenedzsment GSM és UMTS hálózatokban

Mobilitásmenedzsment GSM és UMTS hálózatokban Mobilitásmenedzsment GSM és UMTS hálózatokban dr. Paller Gábor Készült Axel Küpper: Location-Based Services: Fundamentals and Operation c. könyve alapján A mobil hálózat u.n. cellákra épül. Cellák Egy

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5 Kocsis Gergely 2013.03.28. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési utasítás ARP, ICMP és DHCP protokollok vizsgálata Ezen a mérésen a hallgatók az ARP, az ICMP és a DHCP protokollok működését tanulmányozzák az előző mérésen megismert Wireshark segítségével. A mérés

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Routing Information Protocol (RIP)

Kommunikációs rendszerek programozása. Routing Information Protocol (RIP) Kommunikációs rendszerek programozása Routing Information Protocol (RIP) Távolságvektor alapú útválasztás Routing Information Protocol (RIP) TCP/IP előttről származik (Xerox Network Services) Tovább fejlesztve

Részletesebben

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10)

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) OCSP Stapling Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. OCSP Stapling támogatással rendelkező webszerverek...

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet

Adatátviteli rendszerek Mobil IP. Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet Adatátviteli rendszerek Mobil IP Dr. habil Wührl Tibor Óbudai Egyetem, KVK Híradástechnika Intézet IP alapok Lásd: Elektronikus hírközlési hálózatok OSI rétegmodell; IPv4; IPv6; Szállítási protokollok;

Részletesebben

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató GPRS Remote GPRS alapú android applikáció távvezérléshez Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Általános leírás... 1 Új modul beállítás... 2 Új okostelefon beállítás... 2 Modulok karbantartása... 3 Okostelefonok

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ A routerek elsődleges célja a hálózatok közti kapcsolt megteremtése, és

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

IP - Mobil IP. Hogyan érnek utol a csomagok? Dr. Simon Vilmos. adjunktus BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék svilmos@hit.bme.

IP - Mobil IP. Hogyan érnek utol a csomagok? Dr. Simon Vilmos. adjunktus BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék svilmos@hit.bme. IP - Hogyan érnek utol a csomagok? 2013.Április 11. Dr. Simon Vilmos adjunktus BME Hálózati Rendszerek és svilmos@hit.bme.hu 2 Probléma Gyakori a mozgó vagy nomád Internet-felhasználás Az IP-címét a felhasználó

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2017.03.08. TCP/IP alapok IPv4 IP cím: 32 bites hierarchikus logikai azonosító. A hálózaton

Részletesebben

A Wireshark program használata Capture Analyze Capture Analyze Capture Options Interface

A Wireshark program használata Capture Analyze Capture Analyze Capture Options Interface A Wireshark program használata A Wireshark (régi nevén Ethereal) protokoll analizátor program, amelyet a hálózat adminisztrátorok a hálózati hibák behatárolására, a forgalom analizálására használnak. A

Részletesebben

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n

Részletesebben

IP beállítások 3. gyakorlat - Soproni Péter 2009. tavasz Számítógép-hálózatok gyakorlat 1 Bemutató során használt beálltások Windows IP-cím: 192.168.246.100 (változtatás után: 192.168.246.101) Alhálózati

Részletesebben

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1

Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok M2M Statusreport 1 Számítógép hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok 2017.02.20. M2M Statusreport 1 Mi a Packet Tracer? Regisztrációt követően ingyenes a program!!! Hálózati szimulációs program Hálózatok működésének

Részletesebben

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása This image cannot currently be displayed. Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása 1. Algoritmus általános áttekintése 2. Inputok és outputok definiálása 3. Folyamatok meghatározása 4. ozási

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. október 29. Link-state protokollok OSPF Open Shortest Path First Első szabvány RFC 1131 ( 89) OSPFv2 RFC 2178 ( 97) OSPFv3 RFC 2740 (

Részletesebben

SMS küldő központ Leírás

SMS küldő központ Leírás SMS küldő központ Leírás Budapest 2015 Bevezetés A Clicxoft programcsalád egyes programjaiból sms-t lehet küldeni. Az sms-t küldése nem közvetlenül a programokból történik. Az egyes programok a küldendő

Részletesebben

IP anycast. Jákó András BME TIO

IP anycast. Jákó András BME TIO IP anycast Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO Tematika Mi az IP anycast? Hogy működik? Mire használható? Alkalmazási példa Networkshop 2011. IP anycast 2 IP...cast IP csomagtovábbítási módok a

Részletesebben

Address Resolution Protocol (ARP)

Address Resolution Protocol (ARP) Address Resolution Protocol (ARP) Deák Kristóf Címfeloldás ezerrel Azt eddig tudjuk, hogy egy alhálózaton belül switchekkel oldjuk meg a zavartalan kommunikációt(és a forgalomirányítás is megy, ha egy

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ

SZAKDOLGOZAT ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ SZAKDOLGOZAT OE-NIK Hallgató neve: Berencsi Gergő Zsolt 2010. Törzskönyvi száma: T 000123/FI38878/S-N Tartalomjegyzék Tartalmi

Részletesebben

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Tisztelt Ügyfelünk! Az Invitel - szolgáltatás biztonsági és minőségjavító okokból módosítja a @fibermail.hu domainhez tartozó e-mail címeket

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok 1. Statikus forgalomirányítás 2. Dinamikus forgalomirányítás 3. Irányító protokollok Áttekintés Forgalomirányítás Az a folyamat, amely révén

Részletesebben

2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép hálózatok 9. gyakorlat Forgalomirányító protokollok, RIP Somogyi Viktor, Bordé Sándor

Részletesebben

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás Internet Protokoll 6-os verzió Motiváció Internet szédületes fejlődése címtartomány kimerül routing táblák mérete nő adatvédelem hiánya a hálózati rétegen gépek konfigurációja bonyolódik A TCP/IPkét évtizede

Részletesebben

Vodafone Mobile Connect telepítése

Vodafone Mobile Connect telepítése Vodafone Mobile Connect telepítése Kérjük ne csatlakoztassa a Vodafone Mobile Connect eszközt a Mac számítógépéhez. Ha esetleg már csatlakoztatta az adatkártyát vagy a modemet a Mac számítógépéhez, akkor

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

V2V - Mobilitás és MANET

V2V - Mobilitás és MANET V2V - Mobilitás és MANET Intelligens közlekedési rendszerek VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció Simon Csaba Áttekintés Áttekintés MANET Mobile Ad Hoc Networks Miért MANET? Hol használják? Mekkora

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT november 5. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT november 5. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. november 5. Adatátviteli feltételek Pont-pont kommunikáció megbízható vagy best-effort (garanciák nélkül) A cél ellenőrzi a kapott csomagot:

Részletesebben

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon - áttekintés és példák - Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu Áttekintés Általános laborismeretek Junos OS bevezető Routing - alapok Tűzfalbeállítás alapok

Részletesebben

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés WordPress segédlet Bevezető A WordPress egy ingyenes tartalomkezelő rendszer (Content Management System - CMS), amely legnagyobb előnye az egyszerű telepítés és a letisztult kezelhetőség és a változatos

Részletesebben

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal Szülői modul Belépés a TANINFORM rendszerbe Belépni vagy a bogim.hu oldalon elhelyezett linkre való kattintással vagy a https://start.taninform.hu/application/start?intezmenyindex=032552 cím böngészőbe

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7 Kocsis Gergely 2017.05.08. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez GSM II. Mérés helye: Hálózati rendszerek és Szolgáltatások Tanszék Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium I.B.113. Összeállította:

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 4. Előadás Routing 1 Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 4. Előadás Routing 1 Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 4. Előadás Routing 1 Kovács Ákos Routing Útvonalválasztási processz, mely utat keres két hálózat között Nem csak az IP-s világ része PSTN telefonoknál is volt útvonalválasztás A switch-elt

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép hálózatok 10. gyakorlat Forgalomirányítás Somogyi Viktor, Bordé Sándor S z e g e d

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 7. gyakorlat Statikus forgalomirányítás, RIP Bordé Sándor S z e g e d i T u

Részletesebben

Budapest 2002 Xix Software Kft.

Budapest 2002 Xix Software Kft. Cassa New Adatok küldése és fogadása a központban Kezelési útmutató Budapest 2002 Xix Software Kft. 1.oldal Központi rendszer Tartalomjegyzék 1. ADATFOGADÁS A BOLTOKBÓL... 2 1.1. A futás menete és a teendők...

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

Magyar Nemzeti Bank - Elektronikus Rendszer Hitelesített Adatok Fogadásához ERA. Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció

Magyar Nemzeti Bank - Elektronikus Rendszer Hitelesített Adatok Fogadásához ERA. Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció ERA Elektronikus aláírás - felhasználói dokumentáció Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 1.1. Általános információk... 3 2. DesktopSign... 3 2.1. Általános információk... 3 2.2. Telepítés... 3 3. MNBSubscriber...

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 2016. október 28. Internet topológia IGP-EGP hierarchia előnyei Skálázhatóság nagy hálózatokra Kevesebb prefix terjesztése Gyorsabb konvergencia

Részletesebben

PLC Versenyfeladat. XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, március Összeállította az EvoPro Kft.

PLC Versenyfeladat. XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, március Összeállította az EvoPro Kft. PLC Versenyfeladat XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, 2008. március 19-21. Összeállította az EvoPro Kft. Általános bemutatás A feladatban szereplő eszköz egy 8x8 képpontos LED-mátrix

Részletesebben

Bevezető. PoC kit felépítése. NX appliance. SPAN-Proxy

Bevezető. PoC kit felépítése. NX appliance. SPAN-Proxy Bevezető A dokumentum célja összefoglalni a szükséges technikai előkészületeket a FireEye PoC előtt, hogy az sikeresen végig mehessen. PoC kit felépítése A FireEye PoC kit 3 appliance-t tartalmaz: NX series:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú alkalmazás használatáról

TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú alkalmazás használatáról TÁJÉKOZTATÓ a MicroSigner alapú alkalmazás használatáról 1. MicroSigner alkalmazás igénylése A tagi hozzájárulás nyilatkozatok TIR-ben történő elektronikus aláírása a két módon lehetséges: 1. MicroSigner

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

WS-Pro WPX38 MD+ PROGRAMOZÓI KÓDOK ÖSSZESÍTÉSE

WS-Pro WPX38 MD+ PROGRAMOZÓI KÓDOK ÖSSZESÍTÉSE WS-Pro WPX38 MD+ PROGRAMOZÓI KÓDOK ÖSSZESÍTÉSE 1. a programozás során használt kódok összetétele: [parancs][érték][paraméter][lezárás] 2. hangjelzések elfogadott parancs esetén: 1 hosszú 1 rövid hibás

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i 1. Bevezetés (készítette: Fodor Kristóf fodork@tmit.bme.hu) A routerek a hozzájuk csatolt hálózati szegmensek

Részletesebben

Routing. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Routing. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Routing Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Út(vonal)választás - bevezetés A csomagok továbbítása általában a tanult módon,

Részletesebben

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Routing IPv4 és IPv6 környezetben Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Tartalom 1. Hálózatok osztályozása Collosion/Broadcast domain Switchelt hálózat Routolt hálózat 1. Útválasztási eljárások

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

Online adatszolgáltatás beállítása a Számlázás - vevő-szállító nyilvántartás programban (UJVSZ)

Online adatszolgáltatás beállítása a Számlázás - vevő-szállító nyilvántartás programban (UJVSZ) Online adatszolgáltatás beállítása a Számlázás - vevő-szállító nyilvántartás programban (UJVSZ) 1. Menüpont A Számlázás - vevő szállító nyilvántartás (UJVSZ) programban az online adatszolgáltatáshoz kapcsolódó

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban

Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban Molnár Mátyás Adatbázis-kezelés az Excel 2013-ban Magyar nyelvi verzió Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Csak a lényeg érthetően! Microsoft Excel 2013 Kimutatás készítés relációs adatmodell alapján

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Feladat kezelő modul

Feladat kezelő modul Feladat kezelő modul 1. Bevezetés... 2 2. Folyamat... 3 2.1. Feladatok küldése... 3 o Általános feladat küldése... 3 o Egy vagy több partneres CRM feladat küldése... 9 2.1. Feladatok megjelenése... 13

Részletesebben

Mobil Internet és a tesztelésére szolgáló infrastruktúra

Mobil Internet és a tesztelésére szolgáló infrastruktúra Mobil Internet és a tesztelésére szolgáló infrastruktúra Dr. Pap László Az MTA rendes tagja BME, Híradástechnikai i Tanszék Mobil Távközlési és Informatikai Laboratórium Mobil Innovációs Központ 2008.

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek teljesítőképesség-vizsgálata

Kommunikációs rendszerek teljesítőképesség-vizsgálata Kommunikációs rendszerek teljesítőképesség-vizsgálata (3. előadás) Dr. Lencse Gábor lencse@sze.hu https://www.tilb.sze.hu/cgi-bin/tilb.cgi?0=m&1=targyak&2=krtv 1 Miről lesz szó? Az OMNeT++ diszkrét idejű

Részletesebben

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával 6. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveketa Karok többsége a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával készíti el. A záróvizsga-jegyzőkönyv

Részletesebben

Mobilitás és MANET (II)

Mobilitás és MANET (II) Mobilitás és MANET (II) Intelligens közlekedési rendszerek VITMMA10 Okos város MSc mellékspecializáció Vida Rolland Pozíció-alapú útvonalválasztás Ad hoc útvonalválasztás lehet: topológia-alapú (pl: AODV,

Részletesebben

Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban

Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban A távollétek, szabadságok idején nem tudjuk folyamatosan ellenőrizni az e- mailjeinket, vagy legalábbis a kapcsolatos tevékenységeket

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat

Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat Hálózati Architektúrák és Protokollok GI BSc. 3. laborgyakorlat Erdős András (demonstrátor) Debreceni Egyetem - Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék 2016 9/20/2016 9:41 PM 1 Adatkapcsolati

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver)

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) Vezérlőpult A webhosting szolgáltatáshoz a világ egyik vezető vezérlőpultját biztosítjuk. A vezérlőpult

Részletesebben

Online adatszolgáltatás beállítása a Kettős könyvelés programban (WUJEGYKE) 79/

Online adatszolgáltatás beállítása a Kettős könyvelés programban (WUJEGYKE)   79/ Online adatszolgáltatás beállítása a Kettős könyvelés programban (WUJEGYKE) 1. Menüpont A Kettős könyvelés (WUJEGYKE) programban az online adatszolgáltatáshoz kapcsolódó beállítás egy új menüpontba, a

Részletesebben