Az élelmiszerrel érintkező anyagokra (FCM anyagok) vonatkozó jogszabályok ismertetése Dr. Szilvássy Blanka élelmiszerbiztonsági felügyelő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az élelmiszerrel érintkező anyagokra (FCM anyagok) vonatkozó jogszabályok ismertetése Dr. Szilvássy Blanka élelmiszerbiztonsági felügyelő"

Átírás

1 Az élelmiszerrel érintkező anyagokra (FCM anyagok) vonatkozó jogszabályok ismertetése Dr. Szilvássy Blanka élelmiszerbiztonsági felügyelő október 1.

2 Élelmiszerrel érintkező anyagok Food Contact Materials (FCM) FCM = élelmiszerrel érintkező anyagokat és tárgyakat jelenti.

3 Az FCM anyagok az élelmiszerlánc részét képezik, ezért az élelmiszerellenőrző hatóságoknak ellenőrizni kell előállításukat, forgalmazásukat és felhasználásukat. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. törvény hatálya kiterjed az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyag, tárgy, eszköz és gép előállítására, higiéniai alkalmasságának, megfelelőségének ellenőrzésére és forgalomba hozatalára is. (2.. (2) bek. c) pont)

4 Az élelmiszerrel érintkező anyagokra vonatkozó keretjogszabály: Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokról és tárgyakról szóló 1935/2004/EK rendelet, amely az általános követelményeket és alapelveket határozza meg az FCM anyagokra. A rendelet közvetlenül alkalmazandó az EU tagállamaiban.

5 Az 1935/2004/EK rendelet 1. cikke: meghatározza az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak fogalmát: (2) Ezt a rendeletet az olyan anyagokra és tárgyakra kell alkalmazni ideértve az élelmiszerrel érintkező aktív és intelligens anyagokat és tárgyakat is amelyek: a) rendeltetése késztermék állapotukban, hogy élelmiszerrel érintkezésbe kerüljenek; vagy b) késztermék állapotukban már érintkezésbe kerültek élelmiszerrel, és ezt a célt szolgálják; vagy c) ésszerűen elvárható, hogy késztermékállapotukban szokásos vagy előrelátható felhasználási körülményeik között érintkezésbe kerülnek élelmiszerrel, vagy alkotóelemeiket az élelmiszereknek átadják.

6 Az 1935/2004/EK 1. sz. melléklete: FCM anyagok csoportjai (melyek külön, speciális szabályozás hatálya alá tartozhatnak.) 1. Aktív és intelligens anyagok és tárgyak 2. Ragasztók 3. Kerámiák 4. Parafa 5. Gumik 6. Üveg 7. Ioncserélő gyanták 8. Fémek és ötvözetek 9. Papír és kartonpapír 10. Műanyagok 11. Nyomdafestékek 12. Regenerált cellulózfilmek 13. Szilikonok 14. Textíliák 15. Lakkok és bevonóanyagok 16. Viaszok 17. Fa Külön EU-s szabályozás vonatkozik rájuk!

7 Ez a rendelet nem alkalmazható: a) az olyan anyagokra vagy tárgyakra, amelyeket régiségként értékesítenek; b) bevonó- vagy borítóanyagokra, amelyek a sajtok kérgét, a feldolgozott hústermékeket vagy a gyümölcsöket fedik, amelyek az élelmiszer részét képezik és elfogyaszthatók az említett élelmiszerrel együtt; c) a telepített köz- vagy magán vízműberendezésekre

8 A 3. cikk: általános követelmények (1) Az anyagokat és tárgyakat, ideértve az aktív és intelligens anyagokat és tárgyakat is, a helyes gyártási gyakorlattal összhangban olyan módon kell gyártani, hogy azok szokásos vagy előrelátható felhasználási körülmények között alkotórészeiket ne adhassák át az élelmiszereknek olyan mennyiségben, amely: a) veszélyeztetheti az emberi egészséget; vagy b) elfogadhatatlan változást idézhet elő az élelmiszer összetételében; vagy c) az élelmiszer érzékszervi tulajdonságainak rosszabbodását idézheti elő. (2) Egy anyag vagy tárgy jelölése, reklámozása vagy kiszerelése nem tévesztheti meg a fogyasztókat.

9 A rendelet rögzíti a jelölés részletes szabályait: Azokat az anyagokat vagy tárgyakat, amelyek a forgalomba hozataluk időpontjában még nem kerültek érintkezésbe élelmiszerekkel, a következőknek kell kísérniük: a) az élelmiszerekkel érintkező szavak, vagy az azok használata szerinti különös megjelölés, mint például kávéfőző, borosüveg, leveseskanál, vagy a II. melléklet szerinti szimbólum; és b) szükség szerint a biztonságos és megfelelő használathoz szükséges, betartandó különös utasítások; és c) a Közösségben letelepedett, a forgalomba hozatalért felelős gyártó, feldolgozó vagy értékesítő neve vagy cégneve, illetve mindkét esetben a címe vagy bejegyzett székhelye; és d) olyan megfelelő jelölés vagy azonosítás, amely lehetővé teszi az anyag vagy tárgy nyomonkövetését

10 Az élelmiszerekkel érintkező szavak feltüntetése azonban nem kötelező az olyan tárgyak esetében, amelyeket jellegüknél fogva kétséget kizáróan arra szántak, hogy élelmiszerekkel kerüljenek érintkezésbe. Saját területén az a tagállam, amelyben az anyagot vagy tárgyat értékesítik, a Szerződés rendelkezéseivel összhangban előírhatja, hogy ezeket a jelölési követelményeket egy vagy több olyan nyelven kell teljesíteni, amelyet e tagállam a Közösség hivatalos nyelvei közül meghatároz.

11 A rendelet továbbá előírja, hogy: külön intézkedések hatálya alá tartozó anyagokhoz és tárgyakhoz írásbeli nyilatkozatot, megfelelőségi nyilatkozatot kell csatolni, amely jelzi, hogy ezek az anyagok és tárgyak megfelelnek a rájuk alkalmazandó szabályoknak. A megfelelőség igazolásához szükséges dokumentumoknak rendelkezésre kell állniuk. Ezeket a dokumentumokat az illetékes hatóság kérésére be kell mutatni.

12 A rendelet előírja az FCM -k nyomonkövethetőségét (minden szakaszban biztosítani kell, az ellenőrzés, a hibás termékek visszahívása, a fogyasztók tájékoztatása és a felelősség megállapítása megkönnyítése céljából.) Ennek részletei: A vállalkozóknak olyan rendszerekkel és eljárásokkal kell rendelkezniük, amelyek lehetővé teszik azoknak a vállalkozásoknak az azonosítását, amelyektől és amelyek részére az e rendeletnek hatálya alá tartozó anyagokat és tárgyakat, valamint azok előállítása során felhasznált összetevő anyagokat és termékeket szolgáltatták. Ezt az információt kérésre be kell mutatni az illetékes hatóságok részére. (Beszállítók, az FCM-t felhasználó vállalkozások dokumentálása, azonosítása) Beszállító Vállalkozó Felhasználó A Közösség piacára bocsátott anyagoknak és tárgyaknak azonosíthatóknak kell lenniük lehetővé téve azok jelölés, illetve a vonatkozó dokumentumok vagy információ útján történő nyomon követését.

13 A Bizottság 2023/2006/EK rendelete az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokra és tárgyakra vonatkozó helyes gyártási gyakorlatról Az 1935/2004/EK rendelet I. mellékletében felsorolt anyag- és tárgycsoportokat, valamint szükség szerint ezeknek az anyagoknak és tárgyaknak a kombinációit, vagy az ezeknek az anyagoknak és tárgyaknak az előállítása során felhasznált újrafeldolgozott anyagokat és tárgyakat a helyes gyártási gyakorlat (GMP) általános és részletes szabályaival összhangban kell gyártani. A GMP alapvető elemei a minőségbiztosítási - és minőségellenőrzési rendszer és a dokumentáció. A nyomdafestékekre és újra feldolgozott műanyagokra részletes GMP szabályok vonatkoznak. A vállalkozó hatékony és dokumentált minőségbiztosítási rendszert hoz létre és biztosítja annak betartását.

14 A vállalkozó nyomtatott vagy elektronikus formában tárolt dokumentációt hoz létre: gyártási műveletekre vonatkozó feljegyzések gyártási formulák előírások amelyek a kész anyag vagy tárgy megfelelősége és biztonságossága szempontjából relevánsak Dokumentálja a minőségellenőrzési rendszer eredményeit kérésre hatóságnak be kell bemutatni

15 FMC-ek, amelyekre speciális követelmények vonatkoznak Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő aktív és intelligens anyagokról és tárgyakról szóló 450/2009/EK rendelet Élelmiszerrel érintkező aktív anyagok és tárgyak : azok az anyagok és tárgyak, amelyek rendeltetése a csomagolt élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítása, illetve állapotuk megtartása vagy javítása. Ezeket úgy tervezték, hogy tartalmazzanak olyan összetevő anyagokat, amelyek bizonyos anyagokat bocsátanak ki a csomagolt élelmiszerbe vagy annak közvetlen környezetébe, illetve ilyen anyagokba abszorbeálódnak; Élelmiszerrel érintkező intelligens anyagok és tárgyak : azok az anyagok és tárgyak, amelyek folyamatosan jelzik a csomagolt élelmiszer vagy annak közvetlen környezete állapotát; The label contains special ink that changes its color based on the amount of ammonia emitted by the meat (the older the meat, the more ammonia it releases)

16 Aktív és intelligens anyagokat és tárgyakat csak akkor lehet forgalomba hozni, ha: a) megfelelnek a rendeltetésük szerinti célnak és hatásosak; b) megfelelnek az 1935/2004/EK rendelet 3. cikkében foglalt általános követelményeknek; c) megfelelnek az 1935/2004/EK rendelet 4. cikkében foglalt egyedi előírásoknak; d) megfelelnek az 1935/2004/EK rendelet 15. cikke (1) bekezdésének e) pontjában foglalt címkézési előírásoknak; e) megfelelnek e rendelet II. fejezetében foglalt, az összetételre vonatkozó követelményeknek; f) megfelelnek e rendelet III. és IV. fejezetében foglalt, a címkézésre és a megfelelőségi nyilatkozatra vonatkozó követelményeknek, Csak az engedélyezett anyagok közösségi jegyzékében szereplő anyag használható fel aktív és intelligens anyagok és tárgyak összetevőiben. A címkézésre vonatkozó kiegészítő szabályok Annak érdekében, hogy a fogyasztó felismerje a nem ehető részeket, az ehetőnek tűnő aktív és intelligens anyagokon és tárgyakon vagy azok ehetőnek tűnő részein fel kell tüntetni: a) a NEM EHETŐ feliratot; és b) amennyiben technikailag megoldható, az I. mellékletben megadott piktogramot. Szembetűnőnek, jól olvashatónak és eltávolíthatatlannak kell lenniük. Min. 3 mm-es betűkkel kell szedni őket, és meg kell felelniük az 1935/2004/EK rendelet 15. cikkében foglalt előírásoknak.

17 Megfelelőségi nyilatkozat Az aktív és intelligens anyagokat és tárgyakat, függetlenül attól, hogy érintkeznek-e az élelmiszerrel, illetve az ezen anyagok és tárgyak előállítására szánt összetevőket vagy az ezen összetevők előállítására szánt anyagokat a forgalmazás minden szakaszában a végfelhasználónak történő értékesítés kivételével az 1935/2004/EK rendelet 16. cikke szerinti írásbeli nyilatkozatnak kell kísérnie. Ezt a vállalkozónak kell kiállítania; Tartalmaznia kell a II. mellékletben foglalt információkat. Dokumentáció Kérésre a vállalkozó olyan megfelelő dokumentációt bocsát a nemzeti illetékes hatóságok rendelkezésére, amely igazolja, hogy az aktív és intelligens anyagok és tárgyak, valamint az ezen anyagok és tárgyak előállítására szánt összetevők megfelelnek e rendelet előírásainak. Tartalmaznia kell az aktív és intelligens anyag és tárgy alkalmasságáról és hatásosságáról, a vizsgálatok, számítások vagy egyéb elemzések körülményeiről és eredményeiről, bizonyítékkal szolgál az aktív és intelligens anyag és tárgy ártalmatlanságáról, vagy érveket ismertet azok megfelelőségének alátámasztására.

18 A külön rendelkezés hatálya alá sorolható anyagcsoportok közül a legszélesebb terület a műanyag és műanyag tárgyak csoportja. 10/2011/EU rendelet: Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról közvetlenül alkalmazandó az EU tagállamaiban. A rendelet hatálya az alábbi kategóriákra terjed ki: - kizárólag műanyagból álló anyagok és tárgyakra és azok részeire, - ragasztóval vagy más módon egymáshoz rögzített többrétegű műanyagokra és műanyag tárgyakra, - az előbbiekben említett, nyomtatott és/vagy bevont anyagokra és tárgyakra, - fedelek vagy záróelemek tömítését alkotó műanyag rétegek vagy műanyag bevonatok, amelyek az említett fedelekkel és záróelemekkel együtt különböző típusú anyagok két vagy több rétegét alkotják - a többrétegű kombinált anyagokban és tárgyakban lévő műanyag rétegekre. Anyagcsoportok pl.: PVC, polietilén, polisztirol, polikarbonátok, stb. Nem tartoznak a rendelet hatálya alá az ioncserélő műgyanták, a gumik és szilikonok mert a műanyagoktól eltérő fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, így ezekre külön előírásokat kell alkalmazni.

19 Polivinil-klorid; háztartási fólia, tömítőbetét Nagynyomású polietilén; dobozok, flakonok, fóliák, tasakok, kannák Polietilén-tereftalát; poliészter; flakonok, bonbon, betétek Polisztirol; tejipari poharak, tálcák, dobozok Alacsonynyomású polietilén; Akrilnitril-butadién-sztirol kopolimer Egyéb: melamin, polikarbonát, stb Polipropilén Legfontosabb típusok: -Polietilén (tasakok, tároló dobozok, tasakok, konyhai -Polipropilén termékek) -PVC (háztartási fólia, tömítő betétek ) -Polisztirol (tejipari poharak, dobozok) -PET (poliészter) (sütőzacskó) -Polikarbonát (cumisüveg, poharak, kancsó) -Poliamid (konyhai tálaló eszközök, műbél) -Melamin (Melamin-formaldehid) (tányérok, tálak, tálcák) -Kopolimerek (SAN, ABS)

20 A rendelet által használt fontosabb fogalmak összkioldódási határérték (ÖK) : az anyagból vagy tárgyból az élelmiszer-utánzó modellanyagokba kerülő nem illékony anyagok maximális megengedett mennyisége; élelmiszer-utánzó modellanyag : az élelmiszert utánzó vizsgálati közeg; az élelmiszer-utánzó modellanyag a viselkedése tekintetében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból való kioldódást utánozza; specifikus kioldódási határérték (SKH): az anyagból vagy tárgyból az élelmiszerbe vagy az élelmiszerutánzó modellanyagba kerülő meghatározott anyag maximális megengedett mennyisége; specifikus kioldódási határérték (egyenértékként) (SKH(E)): az élelmiszerbe vagy az élelmiszer-utánzó modellanyagba kerülő meghatározott anyagok maximális megengedett összmennyisége, a jelzett anyag összes részében kifejezve; funkcionális záróréteg : a bármilyen típusú anyag egy vagy több rétegéből álló záróréteg, amely biztosítja, hogy a végtermékként kapott anyag vagy tárgy megfeleljen az 1935/2004/EK rendelet 3. cikkének és e rendelet rendelkezéseinek;

21 A műanyagokat és a műanyag tárgyakat csak akkor lehet forgalomba hozni, ha: a) a rendeltetésszerű és az előre látható használat tekintetében megfelelnek az 1935/2004/EK rendelet 3. cikkében foglalt, vonatkozó követelményeknek; és b) megfelelnek az 1935/2004/EK rendelet 15. cikkében foglalt címkézési követelményeknek; és c) megfelelnek az 1935/2004/EK rendelet 17. cikkében foglalt nyomonkövethetőségi követelményeknek; és d) előállításukra a 2023/2006/EK bizottsági rendeletben megállapított helyes gyártási gyakorlat szerint kerül sor; és e) megfelelnek az e rendelet II., III. és IV. fejezetében foglalt, az összetételre és a megfelelőségi nyilatkozatra vonatkozó követelményeknek.

22 Az összetételre vonatkozó követelmények lényeges eleme, hogy kizárólag az engedélyezett anyagoknak az I. mellékletben megállapított uniós jegyzékében szereplő anyagok használhatók fel szándékosan a műanyagokban és műanyag tárgyakban lévő műanyag rétegek előállítására. Az uniós jegyzék tartalma a következő: a) monomerek vagy más kiindulási anyagok; b) adalékanyagok, a színezékek kivételével; c) polimerizációsegítő anyagok, az oldószerek kivételével; d) mikrobiális fermentációból származó makromolekulák

23

24 Az anyagokra vonatkozó általános követelmények: Megfelelő minőségűeknek és tisztaságúaknak kell lenniük. Az anyag gyártójának ismernie kell az összetételt, és kérésre az illetékes hatóságok rendelkezésére kell bocsátani. Az anyagokra vonatkozó egyedi követelmények A műanyagokban és műanyag tárgyakban lévő műanyag rétegek előállításához használt anyagokra a következő korlátozások és előírások vonatkoznak: a) a 11. cikkben megállapított specifikus kioldódási határérték (az I. melléklet 1. táblázat 8. oszlop); b) a 12. cikkben megállapított összkioldódási határérték; c) az I. melléklet 1. pontja 1. táblázatának 10. oszlopában megállapított korlátozások és előírások; Például a 61. egyedi azonosító számú hidrogénezett homopolimerek esetében a korlátozás a következő: Nem használható olyan zsíros élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő tárgyakban, melyekre a D modellanyagot határozták meg. d) az I. melléklet 4. pontjában meghatározott részletes előírások. A nanotechnológiai anyagok csak abban az esetben használhatók, ha azokat az I. melléklet előírásai kifejezetten engedélyezik és megemlítik.

25 I. melléklet 4. pont

26 A műanyagokra és műanyag tárgyakra vonatkozó általános korlátozások A műanyagokkal és műanyag tárgyakkal kapcsolatos általános korlátozásokat a II. melléklet állapítja meg. 1. A műanyagokból és a műanyag tárgyakból a következő anyagok nem oldódhatnak ki az alábbi specifikus kioldódási határértékeket meghaladó mennyiségben: Bárium = 1 mg/kg, azaz 1 mg az élelmiszer vagy élelmiszer-utánzó modellanyag 1 kilogrammjában. Kobalt = 0,05 mg/kg, Réz = 5 mg/kg, Vas = 48 mg/kg, Lítium = 0,6 mg/kg, azaz 0,6 mg Mangán = 0,6 mg/kg,. Cink = 25 mg/kg, 2. A műanyagokból és műanyag tárgyakból az I. melléklet 1. táblázatában felsoroltak kivételével nem oldódhatnak ki az élelmiszerbe vagy az élelmiszer-utánzó modellanyagba kimutatható mennyiségű primer aromás aminok. A kimutatási határérték 0,01 mg anyag per 1 kg élelmiszer vagy élelmiszer-utánzó modellanyag.

27 Specifikus kioldódási határértékek A műanyagokból és műanyag tárgyakból az élelmiszerekbe kioldódó összetevők mennyisége nem haladhatja meg az I. mellékletben megállapított specifikus kioldódási határértékeket (SKH, mg/kg élelmiszer). Az olyan anyagok esetében, amelyekre vonatkozóan az I. melléklet nem ír elő specifikus kioldódási határértéket vagy más korlátozást, az általános 60 mg/kg specifikus kioldódási határértéket kell alkalmazni. A fentiektől eltérően az 1333/2008/EK rendelet által élelmiszer-adalékanyagként vagy 1334/2008/EK rendelet által aromaként engedélyezett adalékanyagok nem oldódhatnak ki az élelmiszerekbe olyan mennyiségben, amely a kész élelmiszerben technológiai hatással jár.

28 Összkioldódási határérték A műanyagok és műanyag tárgyak összes összetevőiből az élelmiszer-utánzó modellanyagokba átkerülő mennyiség nem haladhatja meg a 10 milligrammot az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő felszín egy négyzetdeciméterére számítva (mg/dm 2 ). A 10 mg/dm² összkioldódási határérték az 1 kg élelmiszert tartalmazó, kocka alakú csomagolás esetében az élelmiszer 1 kg-jára vonatkoztatott 60 mg anyag kioldódását jelenti. 609/2013/EU RENDELETE a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről (2016. július 20-tól) A fentiektől eltérően a 2006/141/EK és a 2006/125/EK bizottsági irányelv szerint meghatározott, csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokból és műanyag tárgyakból az élelmiszer-utánzó modellanyagokba átkerülő összes összetevő mennyisége nem haladhatja meg a 60 milligrammot az élelmiszer-utánzó modellanyag egy kilogrammjára számítva (60 mg/kg).

29 Bizonyos anyagokra és tárgyakra alkalmazandó külön rendelkezések Többrétegű műanyagok és műanyag tárgyak Többrétegű műanyagban vagy műanyag tárgyban található minden egyes műanyag réteg összetételének meg kell felelnie az ezen rendelet előírásainak. DE: az élelmiszerrel közvetlenül nem érintkező és attól funkcionális záróréteggel elválasztott műanyag réteg esetében: a) az I. mellékletben előírt vinil-klorid-monomer kivételével nem szükséges, hogy a réteg megfeleljen az ebben a rendeletben előírt korlátozásoknak és előírásoknak; és/vagy b) előállítása történhet az uniós jegyzékben vagy az ideiglenes jegyzékben nem szereplő anyagokból is. A b) pontban említett, az uniós jegyzékben vagy az ideiglenes jegyzékben nem szereplő anyagok nem tartozhatnak a következő kategóriákba: az 1272/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet ( 17 ) I. mellékletének 3.5., 3.6. és 3.7. szakaszában foglalt kritériumoknak megfelelően mutagén, rákkeltő vagy reprotoxikus besorolású anyagok; nanotechnológiai anyagok. A végtermékként kapott többrétegű műanyagnak vagy műanyag tárgynak meg kell felelnie az e rendelet 11. cikkében előírt specifikus kioldódási határértékeknek és az e rendelet 12. cikkében előírt összkioldódási határértéknek.

30 A többrétegű kombinált anyagok és tárgyak többrétegű kombinált anyag : különféle típusú anyagokat két vagy több rétegben ezen belül legalább egy műanyagréteget tartalmazó anyag vagy tárgy; A többrétegű kombinált anyagokban és tárgyakban az egyes műanyagrétegek összetételének meg kell felelnie e rendelet előírásainak, de nm kell megfelelni a a 11. és 12. cikk előírásainak (össz/specifikus KH) At öbbrétegű kombinált anyagban vagy tárgyban lévő, az élelmiszerrel közvetlenül nem érintkező és attól funkcionális záróréteggel elválasztott műanyag réteg előállítható az uniós jegyzékben vagy az ideiglenes jegyzékben nem szereplő anyagokból is. A fent említett, az uniós jegyzékben vagy az ideiglenes jegyzékben nem szereplő anyagok nem tartozhatnak a következő kategóriákba: a) az 1272/2008/EK rendelet I. mellékletének 3.5., 3.6. és 3.7. szakaszában foglalt kritériumoknak megfelelően mutagén, rákkeltő vagy reprotoxikus besorolású anyagok; b) nanotechnológiai anyagok. Fontos! A rendelet nem szabályozza a teljes többrétegű kombinált anyagot vagy tárgyat. Pontosabban a rendelet hatálya csak a többrétegű kombinált anyagokban és tárgyakban lévő műanyag rétegekre terjed ki (a 2. cikk (1) bekezdésének e) pontja). Következésképpen a többrétegű kombinált végterméket forgalomba hozó vállalkozónak olyan megfelelőségi nyilatkozatot kell kiadnia, amely a rendelet tekintetében jogilag csupán a termékben jelenlévő műanyag rétegekre vonatkozik. Néhány tagállamban előfordulhat, hogy a nemzeti jogszabályok arra kötelezik a vállalkozót, hogy a megfelelőségi nyilatkozatban a nem műanyag rétegekkel is foglalkozzon.

31 Megfelelőségi nyilatkozat és dokumentáció Megfelelőségi nyilatkozat A kiskereskedelmi szakasz kivételével az értékesítési szakaszokban az 1935/2004/EK rendelet 16. cikke szerinti írásbeli nyilatkozatnak kell rendelkezésre állnia, melyet a vállalkozó bocsát ki, és tartalmazza az irányelv IV. mellékletében megállapított információkat. Az írásbeli nyilatkozat lehetővé teszi a tárgyát képező anyagok egyszerű azonosítását. A nyilatkozatot meg kell újítani, ha az összetétel vagy az előállítás olyan számottevő mértékű módosulása következik be, amely az anyagból vagy a tárgyból való kioldódás mértékének változását idézi elő, illetve ha új tudományos ismeretek látnak napvilágot. kiskereskedelem: (a 178/2002/EK rendelet szerint) élelmiszerek kezelése és/vagy feldolgozása és tárolása az élelmiszer eladásának vagy a fogyasztók részére történő átadása helyén, beleértve az elosztó-központokat, a közétkeztetési tevékenységet, az üzemi étkezdéket, az intézményi étkeztetést, az éttermeket és az egyéb, élelmiszerellátó helyeket, üzleteket, bevásárlóközpontokat ellátó létesítményeket és nagykereskedelmi árusítóhelyeket.

32 IV. MELLÉKLET Megfelelőségi nyilatkozat A 15. cikkben említett írásbeli nyilatkozatnak a következőket kell tartalmaznia: (1) a megfelelőségi nyilatkozatot kiadó vállalkozó neve és címe; (2) a műanyagokat vagy műanyag tárgyakat, a műanyagok és műanyag tárgyak előállításának köztes szakaszaiból származó termékeket vagy az ilyenek gyártására szolgáló anyagokat gyártó vagy importáló vállalkozó neve és címe; (3) a műanyagok, műanyag tárgyak, a műanyagok és műanyag tárgyak előállításának köztes szakaszaiból származó termékek vagy az ilyenek gyártására szolgáló anyagok megnevezése; (4) a nyilatkozat dátuma; (5) annak megerősítése, hogy a műanyagok vagy műanyag tárgyak, a műanyagok és műanyag tárgyak előállításának köztes szakaszából származó termékek vagy az anyagok megfelelnek az ebben a rendeletben és az 1935/2004/EK rendeletben szereplő előírásoknak;

33 (6) a felhasznált olyan anyagokra, illetve azok bomlástermékeire vonatkozó információk, amelyekkel kapcsolatban e rendelet I. és II. melléklete korlátozásokat és/vagy előírásokat állapít meg, hogy az ellátási lánc következő gazdasági szereplői biztosítani tudják a korlátozások betartását; (7) az élelmiszerekben való felhasználásuk tekintetében korlátozás alá eső anyagokról szóló, kísérleti adatok vagy elméleti számítás alapján kapott, megfelelő információk az ezen anyagok specifikus kioldódásáról, valamint adott esetben a 2008/60/EK (édesítőszerek), a 95/45/EK (színezékek) és a 2008/84/EK (egyéb élelmiszer-adalékanyagok) irányelv szerinti tisztasági kritériumokról, annak érdekében, hogy ezen műanyagok vagy műanyag tárgyak felhasználói eleget tudjanak tenni az alkalmazandó európai uniós rendelkezéseknek, illetve ezek hiányában az élelmiszerekre alkalmazandó nemzeti rendelkezéseknek; (8) használati előírások, mint például: i. azok az élelmiszertípusok, amelyekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe fognak kerülni; ii. élelmiszerekkel érintkezésben lévő műanyagokra vagy műanyag tárgyakra vonatkozó kezelési és tárolási idő és hőmérséklet; iii. az anyag vagy tárgy megfelelőségének megállapításához használt viszonyszám: az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő felszín és a térfogat aránya; (9) ha többrétegű és funkcionális záróréteg van, annak megerősítése, hogy a műanyag vagy műanyag tárgy megfelel az e rendelet 13. cikke (2), (3) és (4) bekezdésében vagy 14. cikke (2) és (3) bekezdésében szereplő előírásoknak. *Az irányelveket felváltotta az 1333/2008/EK és az 1334/2008/EK, 231/2012/EU rendelet

34 Kettős felhasználású adalékanyag Olyan anyag, amelyet műanyagokban jelen lévő adalékanyagként, valamint élelmiszer-adalékanyagként vagy aromaanyagként is engedélyeztek. Egy anyag akkor minősül kettős felhasználású adalékanyagnak, ha a műanyag adalékanyag kémiai neve megfelel egy engedélyezett élelmiszer-adalékanyag vagy aromaanyag kémiai nevének, függetlenül a tisztaságától és attól, hogy az anyagra vonatkozike korlátozás az élelmiszerben, illetve a műanyagban való felhasználás tekintetében. A sók esetében a sót kell figyelembe venni, nem pedig az engedélyezett savat, fenolt vagy alkoholt. Példa: a kalcium-sztearát kettős felhasználású adalékanyag (E470a), a cink-sztearát azonban nem. A műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló rendeletben a sztearinsav szerepel. A kalcium-sztearát E470a számmal szerepel, pedig tisztasága nem felel meg az élelmiszerben való felhasználásának. A jogszabály fő célja az, hogy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok felhasználóját tájékoztassa a kettős felhasználású adalékanyag jelenlétéről a műanyagban, hogy ezeket is figyelembe lehessen venni az élelmiszerekkel kapcsolatos jogszabályok, illetve az élelmiszer és a csomagolás közötti interakció tekintetében.

35 Igazoló dokumentumok Kérésre a vállalkozó a hatóság rendelkezésére bocsátja azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a műanyagok és műanyag tárgyak, illetve előállításuk köztes szakaszából származó termékek, valamint az ezen tárgyak gyártására szánt anyagok megfelelnek a rendelet előírásainak. A dokumentáció tartalmazza a vizsgálatok, számítások, így a modellezések, és más elemzések körülményeit és eredményeit, valamint bizonyítékot a biztonságosságról, illetve a megfelelést bemutató indokolást. A megfelelés kísérleti úton való bizonyítására vonatkozó szabályokat az V. melléklet állapítja meg. 1. FEJEZET: Az élelmiszerekkel már érintkezésbe került anyagok és tárgyak specifikus kioldódásának vizsgálata 2. FEJEZET: Az olyan anyagok és tárgyak specifikus kioldódásának vizsgálata, amelyek még nem kerültek érintkezésbe élelmiszerekkel 3. FEJEZET: Az összkioldódás vizsgálata (Szabványosított vizsgálati körülmények) 4. FEJEZET: A kioldódási vizsgálat eredményeinek a kioldódási határértékekkel való összehasonlításakor alkalmazott korrekciós tényezők Az igazoló dokumentumok megőrzésére vonatkozó rendelkezés a gyártás és forgalmazás minden egyes szakaszában érvényes, ideértve a kiskereskedelmet is, és nem kapcsolódik közvetlenül a megfelelőségi nyilatkozat rendelkezésre állásához. A szállítótól kapott megfelelőségi nyilatkozat és a belső minőségellenőrzésről szóló belső dokumentáció is az igazoló dokumentumok közé tartozik.

36 Megfelelés A specifikus kioldódási határérték az élelmiszerben levő valamely idegen anyag megengedett mennyisége. A kioldódási vizsgálat eredményeinek megadása: mg/kg-ban, a felszínnek a térfogathoz viszonyított, a tényleges vagy előre látható használatnál fennálló, valós arányának alkalmazásával kell kifejezni (felület/térfogat arány, S/V). a gyártónak biztosítania kell, hogy a legkedvezőtlenebb érintkezési körülmények között is megfeleljen ennek a határértéknek. Az előírásoknak való megfelelést az illetékes hatóságoknak ellenőrizniük kell. Valamely anyag vagy tárgy meg nem felelését kioldódási vizsgálattal kell megerősíteni. Ezért a 10/2011/EU rendelet meghatározza a kioldódási vizsgálatra vonatkozó alapvető szabályokat. DE: tartályok, lapok, fóliák, illetve más tárgyak esetén, melyek < 500 ml vagy g ill. > 10 liter mennyiséget tartalmaznak, olyan lapok és fóliák esetében melyek még nem kerültek érintkezésbe élelmiszerrel, valamint olyan tárgyaknál, melyek alakja miatt lehetetlen felbecsülni a felszín és a vele érintkezésbe kerülő élelmiszer közötti arányt, a kioldódás mértékét mg/kg-ban, az élelmiszer 1kg-jára eső, 6 dm 2 felület szerinti felszín/térfogat aránnyal kell megadni

37 Eredmények megadása SK (ált): - mg/kg (ismert v. előre látható felhasználás) - mg/kg (6 dm 2 1 kg) : ml V 10 L tartály, fólia - ismeretlen felhasználás SK / kupakok, tömítések, dugók: - mg/kg: é.sz. mennyisége ismert - mg/dm 2 : záróeszköz + tartály felülete ismert - mg/tárgy: használata nem ismert ÖK / kupakok, tömítések, dugók: - mg/dm 2 : záróeszköz + tartály felülete ismert - mg/tárgy: használata nem ismert

38 A 10/2011/EU rendelet I. melléklete tartalmazza: az engedélyezett anyagok uniós jegyzékét, (1. táblázat) az anyagcsoportokra előírt korlátozásokat, (2. táblázat) (egyes anyagcsoportokra megadja az SKH(E) értékeket) a megfelelőség ellenőrzésének szempontjait (3. táblázat) az anyagokra vonatkozó részletes előírásokat (4. táblázat) A II. melléklet az anyagokra és tárgyakra vonatkozó általános korlátozásokat, kioldódási határértékeket állapítja meg. A III. melléklet az élelmiszer-utánzó modellanyagokkal foglalkozik. (A vizsgálati közegnek élelmiszerre jellemző főbb fizikai-kémiai tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Élelmiszerutánzó modellanyagok használatakor a szabványos vizsgálati időtartamnak és hőmérsékletnek a lehető legnagyobb mértékben kell reprodukálnia a tárgyból az élelmiszerbe történő, esetlegesen bekövetkező kioldódást) A IV. melléklet a megfelelőségi nyilatkozat tartalmát állapítja meg Az V. melléklet a megfelelés vizsgálatának részleteivel foglalkozik

39 Még mindig a műanyag 284/2011/EU rendelet a Kínai Népköztársaságból és Hongkong Különleges Közigazgatási Területről származó vagy ott feladott poliamid és melamin műanyag konyhai eszközök behozatalára vonatkozó egyedi feltételek és részletes eljárások megállapításáról A rendelet július 1. óta van hatályban.

40 Az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó sürgősségi riasztórendszeren keresztül számos értesítés és riasztás érkezett olyan, Kínából, illetve Hongkongból az Unióba importált, FCM-ekről, amelyekből az uniós jogszabályoknak meg nem felelő mennyiségben oldódnak ki élelmiszerekbe ezen anyagok. Pl: poliamid konyhai eszközökből nagy arányban oldódnak ki primer aromás aminok élelmiszerekbe. A primer aromás aminok az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokban előforduló szennyeződések vagy bomlástermékek következtében keletkezhetnek. A primer aromás aminok vegyületcsaládjába tartozó vegyületek egy része rákkeltő, egy másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású.

41 A formaldehid műanyagok gyártásában történő használata engedélyezett, amennyiben az ezekből a műanyagokból élelmiszerekbe kioldódó formaldehid mennyisége nem haladja meg a 15 mg/kg- ot (speciális kioldódási határérték [SKH] összes formaldehidben és hexametiléntetraminban kifejezve). Az uniós jogszabályok előírásainak jobb megismertetése érdekében a Bizottság a kínai ellenőrző hatóságok és az érintett iparág gyártói számára képzéseket szervezett. Ennek ellenére nagy mennyiségű ellenőrzött, Kínából és Hongkongból származó vagy ott feladott poliamid és melamin műanyag konyhai eszköz továbbra sem felel meg az uniós jogszabályok előírásainak.

42 Az importőr minden egyes szállítmány esetében szabályszerűen kitöltött nyilatkozatot kell, hogy benyújtson az illetékes hatóságnak arra vonatkozóan, hogy az megfelel a primer aromás aminok és formaldehid élelmiszerbe való kioldódását szabályozó előírásoknak A nyilatkozatot laboratóriumi jelentésnek kell kísérnie, mely tartalmazza: a) poliamid konyhai eszközök esetében olyan vizsgálati eredmények, amelyek alátámasztják, hogy azokból élelmiszerekbe vagy élelmiszer-utánzó modellanyagokba nem oldódhatnak ki kimutatható mennyiségű primer aromás aminok. A kimutatási határ 0,01 mg/kg élelmiszer vagy élelmiszer-utánzó modellanyag; b) melamin konyhai eszközök esetében olyan vizsgálati eredmények, amelyek alátámasztják, hogy azokból élelmiszerekbe vagy élelmiszer-utánzó modellanyagokba nem oldódhat ki 15 mg/kg élelmiszer értéket meghaladó mennyiségű formaldehid. Az első beléptetési helyen* működő illetékes hatóság a következőket végzi el: a) okmányellenőrzés valamennyi szállítmány esetében, a szállítmányok érkezését követő két munkanapon belül; b) azonossági és fizikai ellenőrzés, beleértve a szállítmányok 10 %-án végzett laboratóriumi vizsgálatot is, oly módon, hogy az importőrök vagy képviselőik ne láthassák előre, hogy egy adott szállítmány esetében sor kerül-e ilyen ellenőrzésre; a fizikai ellenőrzések eredményét a technikailag lehetséges legrövidebb idő alatt rendelkezésre kell bocsátani *Magyarországon: állategészségügyi határállomások

43 PÉLDÁK POLIAMID ESZKÖZÖKRE PÉLDÁK MELAMIN ESZKÖZÖKRE:

44 Példa a különböző szerepeket betöltő vállalkozóra Egy élelmiszer-áruház Egy élelmiszer-áruház frissen szeletelt kolbászt árul műanyag tálcákon, amelyeket harmadik országból importált. Az élelmiszer-áruház élelmiszerrel látja el a fogyasztót, tehát a kiskereskedő szerepét tölti be. Az élelmiszer-áruház érintkezésbe hozza a kolbászt a műanyag tálcákkal, tehát élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok felhasználója is. Az élelmiszer-áruház importálja az erre a célra használt tálcákat, ezért importőr is. Ezek szerint az élelmiszer-áruház három különböző szerepet tölt be, és az összes szereppel járó kötelezettségeket be kell tartania. Ha az élelmiszer-áruház rányomtatja a lejárat dátumát a műanyag tálcákra, akkor a gyártó szerepével járó kötelezettségeket is teljesítenie kell.

45 És még mindig a műanyag 282/2008/EK rendelet az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő, újra feldolgozott műanyagokról és műanyag tárgyakról, valamint a 2023/2006/EK rendelet módosításáról. Újrafeldolgozási eljárás : olyan eljárás, amely során a műanyaghulladék újrafeldolgozásra kerül. Az újrafeldolgozási eljárást az Európai Bizottságnál engedélyeztetni kell, (jelenleg ideiglenes lista van a beadványokról, engedélyezett lista még nincs). KÖVETELMÉNYEK Újrafeldolgozott műanyagokat és műanyag tárgyakat csak akkor lehet forgalomba hozni, ha olyan újrafeldolgozott műanyagot tartalmaznak, amelyek kizárólag az e rendelettel összhangban engedélyezett újrafeldolgozási eljárással keletkeztek. + A minőségbiztosítási rendszer megfelel a 2023/2006/EK rendelet (helyes gyártási gyakorlat) mellékletében előírt részletes szabályoknak.

46 Az újrafeldolgozási eljárások engedélyezése a műanyag alapanyagok ILLETVE a végső, újrafeldolgozott műanyagok minőségét előre meghatározott kritériumok alapján kell megállapítani és ellenőrizni, amelyek biztosítják, hogy a végső újrafeldolgozott műanyag és műanyag tárgy megfeleljen az 1935/2004/EK rendelet 3. cikkének a műanyag alapanyagoknak zárt és ellenőrzött láncot alkotó termékkörből kell származnia ezzel biztosítva, hogy csak az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokat és tárgyakat használnak fel, és minden szennyezés kizárható; vagy igazolni kell (pl.: challenge testtel vagy más megfelelő tudományos bizonyítékkal), hogy az eljárás képes a műanyag alapanyagok bármely szennyeződését olyan szintre csökkenteni, amely nem jelent veszélyt az emberi egészségre nézve; + újrafeldolgozási eljárások engedélyezése

47 Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő kerámiatárgyakról szóló Magyar Élelmiszerkönyv /500 számú előírása Olyan kerámiatárgyak esetleges ólom és kadmium kioldhatóságára vonatkozik, amelyek kész állapotukban élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülnek, vagy amelyek élelmiszerekkel érintkeznek és e célra készültek. Ezen előírás értelmében a kerámiatárgyak általában nagy agyag vagy szilikáttartalmú szervetlen anyagok keverékéből, esetleg kis mennyiségű szerves anyag hozzáadásával előállított tárgyak. A keveréket az előállítás során formázzák, majd kiégetik. E tárgyak lehetnek mázasak, zománcozottak, illetve festettek. Egy kerámiatárgy akkor felel meg ezen előírás követelményeinek, ha a B és C részben megállapított feltételek mellett elvégzett vizsgálatok során a belőle kivont ólom, illetve kadmium mennyisége nem haladja meg az alábbi határértékeket:

48 Az élelmiszerekkel érintkezésbe még nem került kerámiatárgyakat forgalombahozataluk különböző szakaszaiban a kiskereskedelmet beleértve és azzal bezárólag - a 1935/2004/EK rendelet 16. cikkének megfelelően írásbeli nyilatkozattal kell ellátni. Ezt a nyilatkozatot a kerámiatárgy gyártójának vagy az Európai Unióban székhellyel rendelkező eladónak kell kiállítania, és tartalmaznia kell az ezen előírás D részben meghatározott adatokat.

49 Magyar Élelmiszerkönyv /42 számú előírása az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő regenerált cellulózfilmekről Ez az előírás az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő regenerált cellulózfilmekre (cellofán) vonatkozó előírásokat tartalmaz, amelyek megfelelnek az B rész általános leírásának, és amelyeket a) önmagukban vagy b) más, az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkező vagy érintkezésbe kerülhető anyag részeként használnak. Valamint a következő típusok egyikébe tartoznak: a) bevonat nélküli regenerált cellulózfilm, b) cellulózból származó bevonatú regenerált cellulózfilm, c) műanyag bevonatú regenerált cellulózfilm. Gyártásukhoz felhasználható anyagokat tartalmazza az A rész II. fejezet és a C rész Jelen előírás nem vonatkozik a regenerált cellulózból készült műbelekre. A regenerált cellulózfilm nyomtatott felületei nem kerülhetnek érintkezésbe az élelmiszerrel.

50 Megfelelőségi nyilatkozat A kiskereskedelmi forgalmat kivéve az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő regenerált cellulózfilmből készült anyagokat és eszközöket az értékesítés minden fázisában kísérnie kell a 1935/2004/EK rendelet 16. cikkének (1) bekezdése szerinti nyilatkozatnak. Amennyiben speciális felhasználási feltételek vannak meghatározva, ezeket a regenerált cellulózfilmből készült anyagok és eszközök címkéjén ezt fel kell tüntetni.

51 Megfelelőségi nyilatkozatok Műanyagokra és műanyag tárgyakra, a műanyagok és műanyag tárgyak előállításának köztes szakaszaiból származó tárgyakra, valamint az ezen műanyagok és műanyag tárgyak gyártására szánt anyagokra (10/2011/EU rendelet) A kiskereskedelmi szakasz kivételével az értékesítési szakaszokban. Pl. megléte szükséges egy FCM műanyagot előállító vállalkozásnál, egy FCM műanyagot forgalmazó vállalkozásnál, egy FCM műanyagot felhasználó élelmiszeripari üzemnél. Kerámiatárgyak (MÉ /500) Regenerált cellulózfilmből készült anyagok és eszközök (MÉ /42) A kiskereskedelmet beleértve és azzal bezárólag. Pl. megléte szükséges egy kerámiatárgyat előállító vállalkozásnál, a közétkeztetésben, egy étteremben, nagykereskedelmi árusítóhelyen, vegyesboltban, a kerámiatárgyat felhasználó élelmiszeripari üzemben A kiskereskedelmi forgalmat kivéve az értékesítés minden fázisában. Pl. megléte szükséges egy regenerált cellulózfilmet előállító vállalkozásnál, egy regenerált cellulózfilmet forgalmazó vállalkozásnál, egy regenerált cellulózfilmet felhasználó élelmiszeripari üzemnél. Aktív és intelligens anyagok: 450/2009/EK 1935/2004/EK szerint

52 A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 57/2010. (V. 7.) FVM rendelete az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről A rendelet jelenleg az FCM-ek közül csak a csomagolóanyag gyártó és forgalmazó vállalkozásokra ír elő bejelentési kötelezettséget, de folyamatban van a rendelet módosítása, a bejelentési kötelezettség kiterjesztése az összes FCM anyagféleségre. A rendelet módosításában a forgalmazói kör az első magyarországi forgalmazók körére lesz szűkítve.

53 A létesítményellenőrzési terv óta foglalja magába az élelmiszercsomagoló-anyagot gyártó és forgalmazó vállalkozók vizsgálatát, valamint az FCM-k mintavételét, A hatósági ellenőrzés fő szempontjai az alábbiak. Az FCM anyagot gyártók, forgalmazók bejelentése alapján, regisztrálásuk. A létesítmények ellenőrzése és mintavétel. Az FCM anyagokat gyártó vállalkozásoknál a GMP meglétének ellenőrzése az FCM vállalkozó által dokumentált minőségbiztosítási, minőségellenőrzési rendszer és a vonatkozó rendeletben előírt további dokumentációk ellenőrzése révén. Az FCM előállítás során a nyomonkövetési rendszer ellenőrzése. A gyártott és forgalomba hozott termékek jelölésének, megfelelőségi nyilatkozatainak és a kapcsolódó kísérő dokumentumok tartalmának ellenőrzése, az előírások szerinti megfelelés ellenőrzése.

54 Szankcionálás Az 1935/2004/EK rendelet 25. cikke előírja ezen anyagokkal kapcsolatos jogsértések esetén a szankcionálási kötelezettséget. Az Éltv. 57. j) pontja értelmében az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározottak szerint, a feltárt jogsértés súlyával arányosan, a jogsértésben rejlő kockázat mértékének és jellegének figyelembevételével élelmiszerrel, illetve takarmánnyal érintkezésbe kerülő anyagok, gépek, eszközök használatát megtilthatja. Az Éltv a alapján előírt felelősségi rendelkezések a következők: 14. (1) A takarmány biztonságosságáért és minőségéért a takarmány előállítója, nem hazai előállítású takarmány esetében pedig az első magyarországi forgalomba hozó - az etethetőségi, illetve a minőségmegőrzési időtartam lejártáig - felelős. (2) Az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója, nem hazai előállítású élelmiszer esetében pedig az első magyarországi forgalomba hozó - a fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési időtartam lejártáig - felelős. (2a) Az (1) és (2) bekezdés alá nem tartozó termék biztonságosságáért és minőségéért a termék előállítója, nem hazai előállítású termék esetében pedig az első magyarországi forgalomba hozó a felelős. (3) Az (1)-(2a) bekezdés nem alkalmazható, ha a hibát az előállító által javasolt tárolási és raktározási feltételek be nem tartásával más okozta.

55 2014. február 15-től hatályos szöveg szerint: Éltv. 63. (1) Élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kell kiszabni a) azzal szemben, aki tevékenységével vagy mulasztásával aq) az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyag, tárgy, eszköz és gép előállítására és forgalomba hozatalára vonatkozó, a okban meghatározottaktól eltérő egyéb előírásokat megszegi; Élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kell kiszabni az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyag, tárgy, eszköz és gép előállítására és forgalomba hozatalára vonatkozó előírások megsértése miatt. A április 25-től hatályos szöveg szerint a bírság összegét az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról szóló 194/2008. (VII. 31.) Korm. rendelet 5. melléklete alapján kell megállapítani, az alkalmazandó szorzó: 5-20, és további súlyosbító tényezőket is figyelembe kell venni.

56 Year(s) Description of the work* Type of materials or Target substances No of samples articles tested Monitoring Plastics overall migration into aqueous 307 food stimulants Monitoring Ceramics Lead,Cadmium Monitoring Paper and board* Lead,Cadmium,Copper,Chromi 76 um Monitoring Paper and board** formaldehyde Monitoring Rubbers overall migration Monitoring Printing inks Benzophenone Monitoring Silicones Low molecular weight siloxanes,silicone oligomers 142 Monitoring vizsgálatok

57 RASFF: 2011-től egyéb; 331 króm; 242 Összesen: 1104 db PAA; ólom; 115 kadmium; 83 formaldehid; db Egyéb: illó szerves anyagok, ftalátok, BPA, stb főleg harmadik országokból és kisebb mértékben tagállamokból származó anyagokra vonatkoztak. Szept. 30-ig

58 Köszönöm a figyelmet! Dr. Szilvássy Blanka, PhD élelmiszerbiztonsági felügyelő / szilvassyb@nebih.gov.hu

2011.3.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/25

2011.3.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/25 2011.3.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 77/25 A BIZOTTSÁG 284/2011/EU RENDELETE (2011. március 22.) a Kínai Népköztársaságból és Hongkong Különleges Közigazgatási Területről származó vagy ott feladott

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

Miért nincs a megfelelőségi nyilatkozat kiállítására vonatkozó követelmény a nem műanyag intermedierek esetében?

Miért nincs a megfelelőségi nyilatkozat kiállítására vonatkozó követelmény a nem műanyag intermedierek esetében? EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉG- ÉS FOGYASZTÓÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Az élelmiszerlánc biztonsága Innováció és fenntarthatóság 1. szövegdoboz (oldalszám: 3/32) Miért nincs a megfelelőségi nyilatkozat kiállítására

Részletesebben

Az FCM-ek komplex világa

Az FCM-ek komplex világa Az FCM-ek komplex világa a jogszabályoktól az új kihívásokig 2018.02.08. Jogszabályi felépítés UNIÓS ÁLLÁSPONT FOOD LAW FCM AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 178/2002/EK RENDELETE az élelmiszerjog általános

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2011.1.15. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 12/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 10/2011/EK RENDELETE (2011. január 14.) az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő

Részletesebben

Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény /500 számú előírás (2. kiadás)

Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény /500 számú előírás (2. kiadás) MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény 1-2-84/500 számú előírás (2. kiadás) Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő kerámiatárgyak

Részletesebben

/2006. ( ) FVM rendelete

/2006. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Tervezet! /2006. ( ) FVM rendelete a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001. évi CXIX törvény végrehajtásáról

Részletesebben

Az élelmiszerek csomagolásának biztonsága

Az élelmiszerek csomagolásának biztonsága Az élelmiszerek csomagolásának biztonsága SÓSNÉ DR GAZDAG MÁRIA 2018.011.08 Nemzeti Agrárkamara Fórum 1 A CSOMAGOLÁS ANYAGAI ÉS ESZKÖZEI ÜVEG PAPÍR MŰANYAG 2018 11 08 NAK FŐRUM 2 A csomagolás funkciója

Részletesebben

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 26. pontjában, a 13. tekintetében

Részletesebben

GMP a helyes gyártási gyakorlat

GMP a helyes gyártási gyakorlat GMP a helyes gyártási gyakorlat GMP az élelmiszeripari csomagolóanyagok (FCM) gyártói részére Dr. Martin Andrea Vezető tanácsadó és szakértő WESSLING Hungary Kft. Dátum Helyes gyártási gyakorlat (valamennyi

Részletesebben

C1 A BIZOTTSÁG 10/2011/EU RENDELETE (2011. január 14.) az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról

C1 A BIZOTTSÁG 10/2011/EU RENDELETE (2011. január 14.) az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról 2011R0010 HU 24.03.2014 004.002 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B C1 A BIZOTTSÁG 10/2011/EU RENDELETE (2011. január 14.)

Részletesebben

Élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak vizsgálata

Élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak vizsgálata Aqua World Resort Budapest, 2015. 10. 1. Élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak vizsgálata Dr. Kovács Ágnes, WESSLING Hungary kft., Budapest, Fóti út 56. Jogszabályi

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

Élelmiszerrel érintkező anyagok európai szabályozása és vizsgálati tapasztalatai

Élelmiszerrel érintkező anyagok európai szabályozása és vizsgálati tapasztalatai ÉMI -TÜV SÜD Kft. Élelmiszerrel érintkező anyagok európai szabályozása és vizsgálati tapasztalatai Süvegesné Váradi Gabriella CSAOSZ Konferencia,2015.11.03. ÉMI TÜV SÜD 2015.11.04. Slide 1 Szakértelem

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, január 19. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, január 19. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. január 19. (OR. en) 5397/17 ADD 1 DENLEG 4 AGRI 24 SAN 31 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. január 17. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratórium FCM - Food contact materials 2019 Az FCM Nemzeti Referencia Laboratórium,

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 61/2016. (IX. 15.) FM rendelete a GMO-mentességre utaló jelölésről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 138.

A földművelésügyi miniszter 61/2016. (IX. 15.) FM rendelete a GMO-mentességre utaló jelölésről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 138. A földművelésügyi miniszter 61/2016. (IX. 15.) FM rendelete a GMO-mentességre utaló jelölésről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 138. szám Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008.

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉG- ÉS FOGYASZTÓÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉG- ÉS FOGYASZTÓÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉG- ÉS FOGYASZTÓÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Az élelmiszerlánc biztonsága Innováció és fenntarthatóság Brüsszel, 2013.11.28. Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról 1 A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus)

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet mellékletének 69. sorszámú előírása MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-2-2007/19 számú előírás Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe

Részletesebben

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel Megjelent az energiával kapcsolatos termékek kötelező címkézésére vonatkozó kormányrendelet, mely alapján energiával kapcsolatos termék akkor hozható forgalomba vagy helyezhető üzembe, ha megfelel az adott

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 36/2014. (XII. 17.) FM rendelete az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

A földművelésügyi miniszter 36/2014. (XII. 17.) FM rendelete az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 24610 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 178. szám A belügyminiszter 68/2014. (XII. 17.) BM rendelete az Egységes Kormányzati Ügyiratkezelő Rendszer üzemeltetéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódóan a központosított

Részletesebben

Magyar joganyagok - 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet - az élelmiszerekben előforduló e 2. oldal 7. technológiai eredetű szennyezőanyag: minden olyan sze

Magyar joganyagok - 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet - az élelmiszerekben előforduló e 2. oldal 7. technológiai eredetű szennyezőanyag: minden olyan sze Magyar joganyagok - 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet - az élelmiszerekben előforduló e 1. oldal 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet az élelmiszerekben előforduló egyes szennyezőanyagokra és természetes eredetű

Részletesebben

AJÁNLÁSOK. (EGT-vonatkozású szöveg)

AJÁNLÁSOK. (EGT-vonatkozású szöveg) 2019.5.17. HU L 129/37 AJÁNLÁSOK A BIZOTTSÁG (EU) 2019/794 AJÁNLÁSA (2019. május 15.) az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokból és tárgyakból kioldódó egyes anyagok előfordulási

Részletesebben

A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata

A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata Budapest, 2017.04.26. A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata Kosdi Bence WESSLING Hungary Kft. Amiről szó lesz A vizsgálat áttekintése Analitikai módszer

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1935/04/EK RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1935/04/EK RENDELETE 2004R1935 HU 07.08.2009 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1935/04/EK RENDELETE

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 113/18 2017.4.29. A BIZOTTSÁG (EU) 2017/752 RENDELETE (2017. április 28.) az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU rendelet módosításáról

Részletesebben

RoHS direktíva. 2011/65/EU irányelv. 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet. Zsákai Zoltán osztályvezető. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group

RoHS direktíva. 2011/65/EU irányelv. 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet. Zsákai Zoltán osztályvezető. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group RoHS direktíva 2011/65/EU irányelv 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet Zsákai Zoltán osztályvezető 1 Jelentése:RoHS (Reduce of Hazardous Substances) 2011/65/EU irányelv - Magyar rendelet: 374/2012. (XII.

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 86/9

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 86/9 2008.3.28. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 86/9 A BIZOTTSÁG 282/2008/EK RENDELETE (2008. március 27.) az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő, újrafeldolgozott műanyagokról és műanyag

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048354/02 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048354/02 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. január 19. (OR. en) 5397/17 DENLEG 4 AGRI 24 SAN 31 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. január 17. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

Alkoholos italok jelölése

Alkoholos italok jelölése Alkoholos italok jelölése Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 22. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2018.7.19. HU L 183/9 A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1018 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. július 18.) az UV-fénnyel kezelt sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy;

Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Kistermelő: az 1. (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Aki: Kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel, vagy az általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 9/88 HU 2019.1.11. A BIZOTTSÁG (EU) 2019/37 RENDELETE (2019. január 10.) az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU rendelet módosításáról

Részletesebben

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok ELEMZÉS TANÁCSADÁS TERVEZÉS WWW.WESSLING.HU Célunk, hogy széleskörű szolgáltatási kínálatukkal az élelmiszervállalkozók számára közvetlen és hosszú távú támogatást biztosítsunk

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI FŐIGAZGATÓSÁG Brüsszel, 2018. február 1. REV1 KÖZLEMÉNY AZ ÉRDEKELT FELEK RÉSZÉRE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 2. oldal fogalmait is alkalmazni kell. 3. (1)1 A megyei kormán

Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 2. oldal fogalmait is alkalmazni kell. 3. (1)1 A megyei kormán Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 1. oldal 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet az élelmiszer-előállítással és -forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásról

Részletesebben

Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat

Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat Bevezetés Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK (REACH) rendelete a vegyi anyagok regisztrálásáról,

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

EURÓPAI PARLAMENT Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2014/0096(COD) 6.2.2015 MÓDOSÍTÁS: 6-14 Jelentéstervezet Giovanni La Via (PE546.615v01-00) Az emberi fogyasztásra

Részletesebben

Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban

Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban BIOMI KFT GMO Szimpózium Ősz Csabáné FVM Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 2008. november 6. 1 Új törvények az élelmiszerlánc szabályozásban 2008. évi XLVI.

Részletesebben

2003R1830 HU

2003R1830 HU 2003R1830 HU 11.12.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1830/2003/EK RENDELETE

Részletesebben

Tápérték jelölés Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 8.

Tápérték jelölés Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 8. Tápérték jelölés Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 8. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos

Részletesebben

A csomagolások környezetvédelmi megfelelőségének értékelése

A csomagolások környezetvédelmi megfelelőségének értékelése A csomagolások környezetvédelmi megfelelőségének értékelése 2018. február 8. Nagy Miklós főtitkár Az Európai Unió valamennyi tagállama számára a csomagolással kapcsolatos kötelezettségek egységes keretét

Részletesebben

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály Hazánk GMO mentes stratégiája - 53/2006. (XI. 29.) OGY határozat

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-100 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott mézfélékről Honey with disctinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 29.

Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 29. Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 29. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény -

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény - Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény - Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és

Részletesebben

HATÁROZATOK. (az értesítés a C(2017) számú dokumentummal történt) (Csak a német nyelvű szöveg hiteles)

HATÁROZATOK. (az értesítés a C(2017) számú dokumentummal történt) (Csak a német nyelvű szöveg hiteles) 2017.11.29. L 313/5 HATÁROZATOK A BIZOTTSÁG (EU) 2017/2201 VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2017. november 27.) az Escherichia coli BL21 törzsével előállított 2 -fukozil-laktóznak a 258/97/EK európai parlamenti

Részletesebben

Magyar joganyagok - 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet - az "EK-műtrágya"-ként megjel 2. oldal 2. (1)1 Az EK-műtrágyák hatósági ellenőrzését a növény- és

Magyar joganyagok - 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet - az EK-műtrágya-ként megjel 2. oldal 2. (1)1 Az EK-műtrágyák hatósági ellenőrzését a növény- és Magyar joganyagok - 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet - az "EK-műtrágya"-ként megjel 1. oldal 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet az EK-műtrágya -ként megjelölt műtrágyák forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről

Részletesebben

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés 1. BEVEZETÉS E dokumentum

Részletesebben

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak vizsgálata

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak vizsgálata Budapest, 2017.04.26. Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak vizsgálata Kovács Ágnes WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerekkel érintkező anyagokat számos formában használunk a mindennapi

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 3. (OR. en) 8540/16 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. április 29. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök

Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal 1051 Budapest, Zrínyi utca 3. Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök P a r á d f ü r d ő, F E S Z K o n g r e s s z u s - 2 0 1 4. s z e p t e m

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.12.11. C(2017) 8238 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE a takarmányok forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 767/2009/EK európai

Részletesebben

A HACCP minőségbiztosítási rendszer

A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

Gyógynövények az élelmiszerek között

Gyógynövények az élelmiszerek között Gyógynövények az élelmiszerek között Budapest, 2011. március 25. Sárvár Deák Ferenc főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály 1 Az emberi felhasználásra

Részletesebben

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Részletesebben

Az élelmiszerlánc hatósági felügyelete

Az élelmiszerlánc hatósági felügyelete Az élelmiszerlánc hatósági felügyelete dr. Reiterer Zoltán Ózd, 2013. szeptember 27. Az Európai Unió élelmiszerjogának alapelve Alapelv: a biztonságos és egészséges élelmiszer szabad mozgása biztosított

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről

A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről HU 2013.10.31. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 289/33 A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2014.5.28. L 159/41 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014. február 21.) a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az építési termékekre

Részletesebben

Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő, március

Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő, március Ami az étrend-kiegészítőket érintő szabályozásból még hátra van avagy milyen változásokra számíthatunk az elkövetkező években Dr. Horányi Tamás Béres Gyógyszergyár Zrt. Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő,

Részletesebben

Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2017 zárójelentés időszak: december 1-31.

Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2017 zárójelentés időszak: december 1-31. Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2017 zárójelentés időszak: 2017. december 1-31. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által koordinált téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Részletesebben

Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 2. oldal 2.3. étkezési kazeinát: étkezési kazeinből vagy étkezési

Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 2. oldal 2.3. étkezési kazeinát: étkezési kazeinből vagy étkezési Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 1. oldal 2/2017. (I. 11.) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja B u d a p e s t, 2 0 1 3. s z e p t e m b e r 2 7. Orvostechnikai eszköz vs. Gyógyászati segédeszköz Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3.

Részletesebben

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 1 A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2008. ( ) FVM rendelete a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról,

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 12. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 12. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. április 12. (OR. en) 8199/17 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. április 10. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET

Részletesebben

Előadó: Tóth Renáta HBM-i KH Élelmiszer-biztonsági és Földhivatali Főosztály

Előadó: Tóth Renáta HBM-i KH Élelmiszer-biztonsági és Földhivatali Főosztály Előadó: Tóth Renáta HBM-i KH Élelmiszer-biztonsági és Földhivatali Főosztály Gyakori hibák Élelmiszer-higiénia Szakképesítés hiánya HACCP-terv Gyártmánylap Jogszabályok ismerete Önellenőrzés Élelmiszer-higiénia

Részletesebben

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg)

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg) 2018.7.23. HU L 185/9 RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1032 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. július 20.) a Schizochytrium sp. mikroalgából nyert olaj (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

Ref. Ares(2015) /11/2015

Ref. Ares(2015) /11/2015 Ref. Ares(2015)4822779-04/11/2015 EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A kölcsönös elismerésről szóló rendelet alkalmazása étrendkiegészítőkre

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

CLV /2009. (I. 30.) NFGM-SZMM

CLV /2009. (I. 30.) NFGM-SZMM ÁRFELTÜNTETÉS irányadó jogszabály: A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 12. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, november 12. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. november 12. (OR. en) 13998/15 ADD 1 CONSOM 190 MI 714 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2015. október 29. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: a

Részletesebben

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Cserháti Pálma MSc, biológus Országos Epidemiológiai Központ, Dezinfekciós osztály Biocidok és szabályozásuk Biocid termék: hatóanyag,

Részletesebben

HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN

HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN DR. ORAVECZ MÁRTON elnök Sárváriné Lakatos Éva 2014. május 20. Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Genealógia (származástan) 74/2012.

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2019.6.3. HU L 144/41 A BIZOTTSÁG (EU) 2019/901 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019. május 29.) az Ashbya gossypii (DSM 23096) által termelt riboflavin, a Bacillus subtilis (DSM 17339 és/vagy DSM 23984) által

Részletesebben

Az orvostechnikai eszközök értékláncában résztvevő szereplők feladatai és kötelezettségei

Az orvostechnikai eszközök értékláncában résztvevő szereplők feladatai és kötelezettségei Az orvostechnikai eszközök értékláncában résztvevő szereplők feladatai és kötelezettségei dr. Matits Kornél CE2020 Konferencia 2019. szeptember 18. Ügyvédi Iroda Az EU Parlament és a Tanács 2017/745 rendelete

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /344 számú előírás Az élelmiszerek előállítása során felhasználható extrakciós oldószerek

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /344 számú előírás Az élelmiszerek előállítása során felhasználható extrakciós oldószerek MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-2-88/344 számú előírás Az élelmiszerek előállítása során felhasználható extrakciós oldószerek Extraction solvents used in the production of foodstuffs

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek Foodstuffs intended for particular nutritional uses Ezen előírás az

Részletesebben

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab)

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab) A nemzetgazdasági miniszter 21/2015. (VIII. 28.) NGM rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról, valamint egyes foglalkoztatási és szakképzési tárgyú

Részletesebben

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az Iktatószám: Tárgy: VEO/001/00397-0005/2014 Határozat H A T Á R O Z A T I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az - ADLER EUROPE márkanevű,

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.7.13. C(2018) 4438 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az (EU) 2016/1011 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek

Részletesebben

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL GOSZ 2010. DECEMBER 14. Dikán András FVM MGI A testi épség, egészség megőrzéséért, a munkakörülmények javításáért! ÁLTALÁNOS TERMÉKBIZTONSÁG Csak biztonságos áru

Részletesebben

FCM -- Food contact materials. Domány Gábor Laboratóriumvezető. 2015. Október 1.

FCM -- Food contact materials. Domány Gábor Laboratóriumvezető. 2015. Október 1. Mibe csomagoljuk az élelmiszerünket? FCM -- Food contact materials Dráviczki Marianna Laboratóriumi mérnök Kardos Valéria Témavezető Domány Gábor Laboratóriumvezető 2015. Október 1. Az FCM Nemzeti Referencia

Részletesebben

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Tisza Gábor Krisztián Piacfelügyeleti Főosztály Építési termékek

Részletesebben

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Tirián Attila NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság 2016. November 15. Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia Időtáv 2013. október 8-tól hatályos

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem Összeállította: Sallai András Fogyasztóvédelem A fogyasztóvédelem szereplői Állam Szabályozás Finanszírozás Ellenőrzés Jogok Ha a termék megfelel CE jelölést kap CE jelöléssel kell ellátni az EU-ban a

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, január 5. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, január 5. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. január 5. (OR. en) 5023/16 DENLEG 1 AGRI 2 SAN 2 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2015. december 23. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049061/02 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D049061/02 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 2. (OR. en) 5896/17 AGRILEG 26 VETER 10 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. február 1. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Az élelmiszer-biztonság termelési és ellenőrzési rendszereinek áttekintése

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv /2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról. A rész

A Magyar Élelmiszerkönyv /2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról. A rész 9. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2015/2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról A rész 1. Ez az előírás a B és C részben meghatározott,

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2006/XI/03 B(2006) 5160 végleges NEM NYILVÁNOS A BIZOTTSÁG VÉLEMÉNYE 2006/XI/03 a játékok biztonságáról szóló 88/378/EGK tanácsi irányelv 7. cikkének alkalmazásáról

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS A bırrel érintkezı termékek laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenırzésérıl Budapest, 2016. január Iktatószám: PIF-2152/2015 NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI

Részletesebben

A HACCP rendszer bevezetésének célja

A HACCP rendszer bevezetésének célja HACCP 4.tétel HACCP Lényege: - Nemzetközileg elfogadott módszer arra, hogy lehetséges veszélyeket azonosítsunk, értékeljünk, kezeljük a biztonságos élelmiszerek forgalmazása érdekében, - valamint rendszer

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.4.4. C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE az (EU) 2016/797 európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján a vasúti

Részletesebben