őrzők Tájékoztató a szociális ellátásokról daganatos gyermeket nevelő szülők részére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "őrzők Tájékoztató a szociális ellátásokról daganatos gyermeket nevelő szülők részére"

Átírás

1 Tájékoztató a szociális ellátásokról daganatos gyermeket nevelő szülők részére ALANYI JOGON JÁRÓ CSALÁDTÁMOGATÁSI ELLÁTÁSOK 1. Emelt összegű családi pótlék Igényelhető, mert a gyermek daganatos diagnózisa tartós betegségnek számít, mely alapján a gyermek az emelt összegű CSP-ra jogosult. Magyar Államkincstár (MÁK) lakóhely szerint illetékes igazgatóságától kell igényelni. Formanyomtatványhoz csatolni kell (ha a gyermek tanköteles korú) a tanulói jogviszony fennállását és a szakorvosi igazolást a gyermek tartós betegségéről (MÁKos kék formanyomtatvány). Formanyomtatványt az osztályos főnővértől (2. a osztályon Molnár Katától) kell kérni. 18 évet betöltött gyermeknek is folyósítható, akkor is, ha nem jár közoktatási intézménybe, ill. korhatár sincs szabva. A 18 évét betöltött személy saját jogon is kaphatja, saját bankszámlára is. 18 év felett nem jár automatikusan, minden esetben a szülőnek, vagy a jogosultnak kell nyilatkozatban kérvényeznie a szakhatósági vizsgálatot a MÁKtól. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell: a gyermek személyes adatait, és a betegség megnevezését. Összege: Ft. Gyermekét egyedül nevelő szülő esetén ft (egyedülállónak tekintik a rokkant nyugdíjas szülőt, a közoktatási, vagy felsőoktatási intézményben tanuló szülőt, vagy aki rehabilitációs járadékban, rendszeres szociális járadékban, időskorúak nyugellátásában, aktív korúak járadékában részesül). 2. GyES A tartós betegség miatt a gyes a beteg gyermek 10 éves koráig (ha addig is fennáll a tartós betegség) méltányossági alapon meghosszabbítható/ igényelhető. MÁK lakóhely szerint illetékes igazgatóságától kell igényelni. Formanyomtatványhoz csatolni kell (ha a gyermek tanköteles korú) a tanulói jogviszony fennállását és a szakorvosi igazolást a gyermek tartós betegségéről (MÁK-os kék formanyomtatvány). A Gyes mellett munkát időkorlát nélkül vállalhat az igénylő (lehet anya, apa, nagyszülő), a gyermek 1 éves kora után (nagyszülő a gyermek 3 éves kora után,max heti 30 órában). Összege: Ft (az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével egyezik meg). GYES-re egyszerre (max.) 2 gyermekre tekintettel lehet jogosult a szülő. Kiemelt ápolási díj, emelt összegű ápolási díj és táppénz mellett is igényelhető!

2 3. GYET (Gyermeknevelési támogatás) 3 vagy több kiskorú gyermek nevelése esetén igényelhető, legkisebb gyermek 3. életévétől addig, míg az be nem tölti a 8. életévét. MÁK lakóhely szerint illetékes igazgatóságától kell igényelni. Munkát a GYET mellett heti max. 30 órában vállalhat az igénylő, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkát otthonában végzi. Összege: Ft (az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével egyezik meg). Kiemelt ápolási díj, emelt összegű ápolási díj és táppénz mellett is igényelhető! 4. Gyermekápolási táppénz (Méltányosságból megállapítható gyermekápolási táppénz) A gyermekápolási táppénz a szülőt a saját betegsége esetén megillető táppénz ellátáshoz hasonló pénzbeli ellátás, azzal, hogy ebben az esetben a keresőképtelenség nem a biztosított saját betegségén alapul, hanem a szülő a gyermeke betegsége miatt nem tudja a munkáját ellátni. A pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett szülő részére, a 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekének ápolása miatti keresőképtelensége esetén jár gyermekápolási táppénz, a év közti beteg gyermek ápolása esetén pedig méltányosságból állapítható meg a gyermekápolási táppénz. A gyermekápolási táppénzre jogosultságnak három alapfeltétele van: A fennálló biztosítási jogviszony, A keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett, Az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség. A jogosultság további feltételei (A gyermekápolási táppénz tekintetében keresőképtelennek minősül): Az anya, aki kórházi ápolás alatt álló egy évesnél fiatalabb gyermekét szoptatja, A szülő, abban az esetben, ha tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és a gyermeket saját háztartásában neveli. A szülő a tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelésének időtartamára abban az esetben, ha a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben; Méltányosságból adható táppénz, ha a szülő, aki a 12 és 18 év közti életkorú beteg gyermekét otthon ápolja, vagy, ha a gyermeket kórházban kezelik, a kezelése időtartamára, ha a gyermeke mellett tartózkodik a kórházban. Nem jogosult gyermekápolási táppénzre, aki GYES és GYED folyósításában részesül egyazon gyermeke jogán, kivéve, ha a szülő mellette munkát végez. Ápolási díjra és táppénzre egyidejűleg csak abban az esetben jogosult a szülő, ha a táppénz összege nem haladja meg

3 az ápolási díj összegét. Ellenkező esetben, a két ellátás között választani kell. Amennyiben az ápolási díj mellett, a megengedett óraszámban keresőtevékenységet folytat a szülő, és ez idő alatt keresőképtelenné válik, jogosult a táppénzre is. A beteg gyermek ápolása miatti keresőképtelenségről szóló igazoláson fel kell tüntetni a szülő és a gyermek TAJ-át, nevét, születési idejét és anyja nevét, valamint a kórisme rovatban a gyermek betegségét. Az ismertetett, a gyermek egyéves korától tizenkét éves koráig a szülőnek járó gyermekápolási táppénz vonatkozásában meghatározott maximális időkorláttól méltányosságból el lehet térni. Méltányosságból megállapítható gyermekápolási táppénz továbbá abban az esetben is: Ha a szülő az 1 évesnél fiatalabb gyermekét, a kórházi ápolás alatt szoptatja. Ha a szülő az 1 és 12 év közti életkorú beteg gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben, a kórházi kezelése időtartama alatt. Ha a szülő a 12 és 18 év közti életkorú beteg gyermekét otthon ápolja, vagy ha a gyermeket kórházban kezelik, a kórházi kezelése időtartamára, amennyiben a szülő a gyermeke mellett tartózkodik a kórházban. A méltányossági kérelem A méltányossági kérelmet a szülő foglalkoztatójának székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervhez kell, vagy a kormányablaknál lehet benyújtani. A méltányossági kérelemmel kapcsolatos eljárás során, az elektronikus kapcsolattartást a jogszabály kizárja. A méltányossági ellátást kizárólag az egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv folyósíthatja, még akkor is, ha a szülő munkahelye kifizetőhely. A kérelemhez csatolni kell: A keresőképtelenségről szóló orvosi igazolást, A kezelőorvos javaslatát, és A keresőképtelenség várható időtartamára vonatkozó orvosi szakvéleményt. A kérelemnek tartalmaznia kell: A közös háztartásban lakók számát, Nyilatkozatot a kérelmező és a vele együtt élők jövedelmi helyzetéről. A nyilatkozatot a Klinika szociális munkásától kell kérni. A méltányosságból engedélyezett ellátás összegéről és folyósításáról az egészségbiztosító tájékoztatja a kérelmezőt. A 12 év alatti gyermek ápolására vonatkozó gyermekápolási táppénzt méltányosságból legkorábban az igényjogosultság megszűnését követő naptól lehet megállapítani.

4 SZOCIÁLIS TÖRVÉNYBEN BIZTOSÍTOTT TÁMOGATÁSOK 1. Ápolási díj Általános feltételek: Tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását végző nagykorú hozzátartozó részére biztosítható. Járási hivataltól kell kérvényezni. Formanyomtatványhoz csatolni kell a szakorvosi igazolást a gyermek tartós betegségéről és a tartós betegséget igazoló MÁK-os kék formanyomtatványt. Munkát mellette napi max. 4 órában lehet vállalni (heti 20 óra). Akkor célszerű csak, ha táppénzt már nem kaphat a szülő. 1. Alap összegű ápolási díj: Összege a gyermek 18 éves koráig Ft (18 év felett Ft melyből nyugdíjjárulékot vonnak). 2. Kiemelt ápolási díj: Összege: Ft melyből nyugdíjjárulékot vonnak. Csatolni kell még-a fentieken kívül- az emelt összegű családi pótlékról szóló igazolást, és a kiemelt ápolási díjra jogosító körülmények fennállásáról szóló igazolást (2. a. osztályon Molnár Katától kell kérni). 3. Emelt összegű ápolási díj: Fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy ápolását végző személy részére adható, ha a kiemelt ápolási díjra nem jogosultak. Fokozott ápolást igénylő személy az, aki önállóan, segítség nélkül nem képes: a) étkezni, vagy b) tisztálkodni, vagy c) öltözködni, vagy d) illemhelyet használni, vagy e) lakáson belül segédeszköz igénybevételével nem képes közlekedni. Ezek közül legalább 3 feltételnek egyszerre kell érvényesülnie. Összege: Ft melyből nyugdíjjárulékot vonnak. 4. Méltányossági ápolási díj: Annak a hozzátartozónak jár, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi.

5 Összege: Ft melyből nyugdíjjárulékot vonnak. Jövedelmi kritérium: a háztartásban az egy főre eső jövedelem max Ft lehet. 2. Átmeneti segély A létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek, családok részére az önkormányzat átmeneti segélyt állapíthat meg. Elsősorban olyan családokat részesítenek ilyen támogatásban, akik a támogatás nélkül másképp nem tudnák fenntartani, vagy alkalmanként olyan többletkiadásaik jelentkeznek különösen betegség miatt, amely a családnak súlyos anyagi nehézségeket okoz. Ez a daganatos beteg gyermekeket nevelő családoknál általában fennáll, bizonyos jövedelemhatár mellett. Jövedelmi kritériumok: - 3 vagy több gyermekes háztartás esetén az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg a Ft-ot gyermekes háztartás esetén az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg a Ft-ot. - Gyermekét egyedül nevelő szülő háztartásában a Ft-ot. A támogatás folyósítható rendszeresen (havi folyósítás max. 6 hónap), illetve eseti jelleggel is. Összege havi Ft-ig. Kérelmet a lakhely szerinti illetékes önkormányzathoz kell benyújtani, melyhez csatolni szükséges: - A háztartásban élők jövedelemigazolásait, - A rendkívüli élethelyzetet igazoló dokumentumot (szakorvosi igazolást a gyermek tartós betegségéről, a közgyógy igazolványhoz készült gyógyszerlista a költségekkel, és egy szakorvosi igazolást arról, hogy a gyermek tömegközlekedésben nem vehet részt, csak személygépkocsival szállítható.) 3. Lakásfenntartási támogatás Jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át (2010. január 1-től Ft) és a lakásfenntartás elismert havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 30%-át meghaladja. Összege: az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség (450 Ft) szorzata.

6 Elismert lakás nagyság: - ha a háztartásban egy személy lakik, 35 m 2 - ha a háztartásban két személy lakik, 45 m 2 - ha a háztartásban három személy lakik, 55 m 2 - ha a háztartásban négy személy lakik 65 m 2 - ha négy személynél több lakik a háztartásban, az előző pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 m 2 Az összeg Ft-tól Ft-ig terjedhet. Lakásfenntartási költségen lakbért, albérleti díjat, lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletét, távhő-szolgáltatási díjat, közösköltséget, csatornahasználati díjat, szemétszállítási díjat, villanyáram, víz- és gázfogyasztás, valamint a tüzelőanyag költségeit kell érteni. Kérvényhez csatolni kell a háztartásban élők jövedelemigazolásait (gyes, családi pótlék, stb. is bele számít), és vagyonnyilatkozatot. 4. Közgyógyellátás (közgyógy igazolvány) A daganatos gyermek tartós betegsége miatt, emelt összegű családi pótlékra való jogosultsága alapján jogosult a közgyógy igazolványra. Az igazolványhoz egy saját gyógyszerkeret jár, mely egy egyénileg kiszabott havonta levásárolható összeg. Ezt a keretet a szakorvos által kiállított, a gyermekre szabott gyógyszerlista alapján állapítják meg. Az egyéni gyógyszerkeret összege a gyermek havi rendszeres gyógyszerköltsége, mely maximum Ft. Az önkormányzathoz kell kérvényt benyújtani, Kérvényhez csatolni kell: - szakorvosi igazolást a gyermek tartós betegségéről (MÁK-os kék formanyomtatvány), - emelt összegű családi pótlék megállapításáról szóló MÁK-os határozatot, - a szakorvos által kiállított gyógyszerlistát, (ezeket kérje az osztályos főnővértől), - a gyermek-háziorvos által adott igazolást, melyet a háziorvos a szakorvos által kiadott igazolások alapján állít ki. - Jövedelemigazolásokat és vagyonnyilatkozatokat a háztartás tagjaitól.

7 KÖZLKEDÉSI KEDVEZMÉNYEK 1. Utazási költségtérítés A tartósan beteg gyermek lakhely és a kórház közötti út költségét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár saját számításai szerint téríti (valamivel kevesebb, mint a valós költség), egy, vagy két fő kísérővel (két kísérő esetén magasabb az összeg). Nyomtatványhoz csatolni kell az első leadáskor (osztályos főnővértől kérhető): - szakorvosi igazolást a gyermek tartós betegségéről (MÁK-os kék formanyomtatvány), - Szakorvosi igazolást arról, hogy a gyermek tömegközlekedésben nem vehet részt, csak személygépkocsival szállítható. Költségtérítés menete: - Házi gyermekorvostól nyomtatványt kérni utazási költségtérítéshez, melyen a házi gyermekorvos kitölti az indulás helyét (lakhely), a szállítás típusát (személygépkocsi), és a kísérők számát (max. kettő). - A Klinikán ezt le kell pecsételtetni. - A nyomtatványon 4 utazás dokumentálható. Ha a nyomtatvány betelik, postán el kell küldeni a területileg illetékes OEP hivatalába. Minden utazáshoz azonban csatolni kell a hozzátartozó zárójelentést, ambuláns kezelőlapot, vagy más olyan klinikai dokumentumot, mely igazolja, hogy a gyermek a Klinikán megjelent. 2. Mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa Legtöbb daganatos gyermek erre a támogatási formára jogosult, függetlenül végtagérintettségétől, de az emelt családi pótlékra való jogosultság feltétel! Ingyenes parolást tesz lehetővé, illetve olyan helyen is lehet parkolni, ahol igazolvány nélkül tilos. Kérelmet a lakóhely önkormányzatán kell leadni. A kérelemhez csatolandó igazolások (főnővértől kérhetőek): - Szakorvosi igazolást a gyermek tartós betegségéről (MÁK-os kék formanyomtatvány), - Szakorvosi igazolást arról, hogy a gyermek tömegközlekedésben nem vehet részt, csak személygépkocsival szállítható, - Jövedelemigazolások a gyermekkel egy háztartásban élőktől, - Egy igazolványképet a beteg gyermekről (a jogosult képe az igazolványon szerepel). 3. Utazási kedvezmény (Igazolás emelt családi pótlék folyósításáról MÁK igazolvány) Az emelt családi pótlék folyósításáról szóló határozat mellé a Kincstár küld egy igazolványt, mellyel a tartósan beteg gyermek és egy kísérője a következő kedvezményekre jogosult:

8 - Helyközi közlekedés: MÁV, és Volán járatokon 90%-os kedvezmény, - Helyi érdekű közlekedésben: (pl. BKV, helyi Volán járatok) 100%-os kedvezmény. 4. Közlekedési támogatás Súlyosan mozgáskorlátozott gyermek egy éves kora után kérhető az önkormányzattól (jegyző). Külön feltétel: a gyermek háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladhatja meg a Ft-ot. A kérelemhez csatolandó igazolások (főnővértől kérhetőek): - Szakorvosi véleményt a gyermek mozgásképességéről - Jövedelemigazolásokat a gyermekkel egy háztartásban élőktől. - A kérelmet minden év április 30-ig kell leadni. - Összege: min ft/év (évi egyszeri juttatás). 5. Gépjárműadó/súlyadó elengedése A kedvezményért az önkormányzathoz kell fordulni (az év minél korábbi szakaszában, mert évvégére elfogy az önkormányzatok pénze). Kérvényt kell benyújtani a súlyadó méltányossági elengedéséhez az önkormányzathoz. Igazolások, melyeket csatolni kell (főnővértől kérhetőek): - Szakorvosi igazolást a gyermek tartós betegségéről (MÁK-os kék formanyomtatvány), - Szakorvosi igazolást arról, hogy a gyermek tömegközlekedésben nem vehet részt, csak személygépkocsival szállítható, - Jövedelemigazolások a gyermekkel egy háztartásban élőktől. (A támogatás jövedelemhatárhoz kötött, amit az önkormányzat saját rendeletében szabályoz.) 6. Gépkocsi szerzési támogatás Mivel a daganatos beteg gyermek az ő gyógykezelése alatt súlyos immungyengesége miatt nem közlekedhet közösségi közlekedési eszközökön, így az ő szállítása csak gépkocsival, vagy betegszállító gépkocsival történhet. Azoknak a családoknak, akiknek nincs gépkocsija az állam ebben a helyzetben segítséget nyújt egy személygépkocsi szerzéséhez, bizonyos feltételek mellett. A támogatás pénzbeli hozzájárulás, melynél figyelembe veszik a támogatásért való fordulás okát, a háztartás jövedelmi helyzetét. A hozzájárulást az alábbi gépjárművekre állapíthatják meg:

9 1. a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendelet értelmében új járműnek minősülő személygépkocsi, 2. vagy a súlyos mozgáskorlátozott személy speciális igényeinek megfelelő műszaki feltételekkel rendelkező, újnak nem minősülő, de legfeljebb négy éve forgalomba helyezett személygépkocsi, vagy 3. segédmotoros kerékpárnak minősülő, három- vagy négykerekű jármű, vagy 4. járműnek nem minősülő, sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes gépi meghajtású kerekesszék. A hozzájárulás mértéke: 1. új járműnek minősülő személygépkocsi vásárlása esetén max ,- forint, 2. a súlyos mozgáskorlátozott személy speciális igényeinek megfelelő műszaki feltételekkel rendelkező, újnak nem minősülő, de legfeljebb négy éve forgalomba helyezett személygépkocsi esetén a vételár 60%-a, de legfeljebb ,- forint, 3. segédmotoros kerékpárnak minősülő, három- vagy négykerekű jármű esetén a vételár 60%-a, de legfeljebb ,- forint, vagy 4. járműnek nem minősülő, sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes gépi meghajtású kerekesszék esetén a vételár 60%-a, de legfeljebb ,- forint. A hozzájárulás felhasználásának módja: 1. A támogatás felhasználása új vagy használt gépkocsi szerzési támogatás iránti igény esetében a közbeszerzési eljárás útján kiválasztott, lízing-tevékenységgel foglalkozó, pénzügyi szolgáltatást nyújtó szervezettel kötött lízingszerződés keretében történik. A finanszírozó szervezet a hivatal által megállapított támogatás összegét a vételárba beszámítja. 2. A támogatás felhasználása új vagy használt gépkocsi szerzési támogatás iránti igény esetében a közbeszerzési eljárás útján kiválasztott, lízing-tevékenységgel foglalkozó, pénzügyi szolgáltatást nyújtó szervezettel kötött lízingszerződés keretében történik. A finanszírozó szervezet a hivatal által megállapított támogatás összegét a vételárba beszámítja. 3. Az utalvány a belföldi kereskedelmi forgalomban járművek, illetve gyógyászati segédeszközök értékesítésével foglalkozó, adószámmal rendelkező kereskedőnél, illetve belföldi, adószámmal rendelkező, személygépkocsi szervizelését és karbantartását végző szolgáltatónál használható fel. A kereskedő az utalvány értékét a vételárba, illetve az átalakítás költségébe beszámítja. Szerzési támogatás ugyanazon személynek hétévenként egy ízben adható ki. A kérelmet a lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani január 1-március 31-ig és április 1-szeptember 31-ig.

10 A hozzájárulásra való kérelemhez csatolni kell: - a súlyos mozgáskorlátozottság tényét igazoló orvosi szakvéleményt (ún. hétpontos papír, ezt a házi gyermekorvos, az illetékes szakorvos állítja ki), - a jövedelemigazolásokat a háztartásban élők mindegyikétől, - a gyermek tanulói jogviszony fennállására vonatkozó igazolást, - az esetleges gyógykezelésre vonatkozó igazolást, - a szállítást végző személy érvényes vezetői engedélyének fénymásolatát, - a szülő (szállítást végző személy) írásbeli nyilatkozatát, hogy a súlyos mozgáskorlátozott személy személygépkocsival történő szállítását vállalja, - a szállítást végző személy nyilatkozatát, hogy a kérelem benyújtását megelőző hét éven belül saját vagy más személy mozgáskorlátozottságára tekintettel nem részesült gépjármű vásárlási vagy szerzési támogatásban, illetőleg gépjármű-behozatali vámmentességben. EGYÉB TÁMOGATÁSI FORMÁK Országos Egészségbiztosítási Pénztár által nyújtott Méltányosságból engedélyezhető egyszeri segély A méltányossági egyszeri segélyt annak állapíthatnak meg, akinek egészségi állapotában kedvezőtlen változás, egészségkárosodás következett be, és a kérelemben előadottak, az egészségbiztosítás által nyújtott ellátással vannak összefüggésben. A segély a biztosított egészségi állapotára, magas gyógyszerköltségével kapcsolatban kérhető, nehéz szociális körülményekre tekintettel nem állapítható meg, de a háztartás jövedelmi viszonyait figyelembe veszik. Adatlapot az osztályon dolgozó szociális munkástól kérhet, vagy megtalálja az OEP internetes honlapján a letölthető dokumentumok között. A kérelmet a lakhely szerinti illetékes Regionális OEP Igazgatósághoz kell küldeni, melyben a következőket kell, és érdemes leírni: - A gyermek és egy biztosított szülő (anya) személyes adatai: név, születési dátum, hely, anyja neve, lakcíme, TAJ száma, személyi igazolványszáma, adószáma. - A gyermek diagnózisa, mikor került kórházba, mikor lett pontos diagnózisa, mikor kezdték a kezelését, mivel kezelték, kezelik, milyen kezelés várható még. - A család szociális körülményei: hányan élnek a háztartásban, hány gyermeket nevelnek, egyedül nevelik-e, van-e munkanélküli a családban, mivel jár, hogy a gyermek daganatos betegsége miatt kórházi kezelésre szorul (anya nem dolgozik, táppénzen, vagy gyesen, ápolási díjon van, nőttek az utazási költségek, gyógyszer, és gyógyhatású készítmények költségei, esetleg gyógyászati segédeszközökre van szükség, stb).

11 - A család jövedelmi helyzete: minden a családba bejövő jövedelem felsorolása, nem csak a munkajövedelmek, hanem a táppénz, gyes, családi pótlék, gyermekvédelmi kedvezmény, lakásfenntartási támogatás, és egyéb segélyeké is. A kérelem és az adatlap mellé csatolni kell: - a gyermek betegségével kapcsolatos egészségügyi dokumentációt (szakorvosi igazolás a tartós betegségről diagnózissal, első zárójelentés, műtéti jegyzőkönyv, kemoterápiás protokoll és minden más fontos dokumentum), - A közgyógy ellátáshoz kiállított havi gyógyszerszükséglet, gyógyszerköltség, - Vényköteles és nem vényköteles gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, gyógyászati segédeszközök költségéről igazolás (számla, nyugta), - A gyermekkel egy háztartásban élők a benyújtás előtti 3 hónapra visszamenőleges megszerzett jövedelmeiről igazolás. A kérelemmel kapcsolatban vizsgálják, hogy a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja-e a mindenkori öregségi nyugdíjminimum legkisebb összegének kétszeresét, azaz Ft-ot, gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a két- és félszeresét, azaz Ft-ot. A segélyben egy éven belül csak egyszer részesülhet egy család. OEP Regionális Igazgatóságok elérhetőségei: Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár: 1139 Bp., Teve u. 1/a-c, tel: 06 (1) Észak-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár: 3501 Miskolc, Pf. 83, 3530 Miskolc, Mindszent tér 3., tel: Dél-alföldi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár: 6726 Szeged, Bal fasor tel: Nyugat-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár: 9701 Szombathely, Pf. 105, tel: Dél-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár: 7602 Pécs, Pf. 105, tel: Közép-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár: 8201 Veszprém, Pf.: / Észak-alföldi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár: 5001 Szolnok, Pf Gyermektartásdíj megemelése Ha a közös egyetértéssel vagy bírósági ítélettel megállapított gyermektartás megállapításának alapjául szolgáló körülményekben lényeges változás állott be, a tartás mértékének megváltoztatását vagy a tartás megszüntetését lehet kérni. (A gyermek daganatos megbetegedése ilyen, lényeges változás, mert tartós, és összefüggésben van a jogosult szükségletével.)

12 A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha azt egészségi állapota, betegsége, vagy munkaképtelensége indokolja. Annak megítélése, hogy az ilyen gyermek betegségével összefüggésben milyen mértékű munkaképességcsökkenés áll fenn, orvos szakértői vélemény birtokában lehetséges. A véleményben foglaltaktól függően lehet köteles a szülő a gyermek teljes tartására vagy számára részleges tartás-kiegészítés biztosítására. Amennyiben a gyermek érdekében olyan rendkívüli kiadás szükséges, amelynek fedezését a tartásdíj kellő előrelátás mellett sem biztosíthatja, a tartásra kötelezett köteles megtéríteni e rendkívüli kiadás aránylagos részét. Gyermektartásdíj megelőlegezése A jogerősen megállapított és az átmenetileg behajthatatlan gyermektartásdíjat az állam megelőlegezi a gyermeket nevelő szülő részére. A megállapítás feltételei: - a tartásdíjat bíróság jogerősen megállapította, - a tartásdíj fizetésére kötelezettől a behajtás átmenetileg lehetetlen (a gyámhivatalnak meg kell győződnie a legalább 3 havi behajthatatlanságról), - ha a gondozó személy nem képes a gyermek részére a szükséges tartást biztosítani, - és a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét. Kérelmet a gyámhivatalhoz kell benyújtani. Kérelemhez csatolni kell: - a gyermekkel egy háztartásban élőktől jövedelemnyilatkozatot, és az ezeket igazoló dokumentumokat, - tartásdíjat megállapító jogerős bírósági határozatot, a gyermektartás eredménytelen végrehajtását igazoló, ill. a végrehajtás szünetelését kimondó 6 hónapnál nem régebbi foglalási jegyzőkönyvet, vagy a gyermektartásdíj bírósági behajtása iránti eljárás megindítását igazoló okiratot (végrehajtási lap), - a középfokú nappali oktatásban való részvétel igazolását. Védendő fogyasztó (villamosenergia és gáz közüzemi szolgáltatás) A nyarán kihirdetett új villamosenergia törvény (2007. évi LXXXVI. törvény) alapján egy új fogalom került bevezetésre: a védendő fogyasztók. A lakossági fogyasztók azon körére vonatkozik, akik (jogszabályban meghatározott szociális helyzetük, vagy valamely egyéb tulajdonságuk alapján) a villamosenergia-ellátásban megkülönböztetett feltételek szerint vehetnek részt. A villamosenergia törvény és a végrehajtó rendelete fogyatékkal élő, ezzel védendő fogyasztónak tekinti a az a személy, aki, vagy aki után szülője vagy eltartója a családok

13 támogatásáról szóló törvény szerint magasabb összegű családi pótlékban részesül. A törvény védendő fogyasztóknak nyilvánítja továbbá a szociálisan rászoruló személyeket, ilyen személy, aki ápolási díjban, rendszeres szociális segélyben, időskorúak járadékában részesül. Védendő fogyasztó lehet a család a villamosenergia szolgáltatónál, és a gázszolgáltatónál lehet, de egyszerre csak az egyiknél. A szociálisan rászoruló fogyasztót különösen az alábbi kedvezmények illetik meg: - részletfizetéshez, - fizetési haladékhoz, - előre fizető mérőhöz való jog. Családi adókedvezmény Magasabb összegű adókedvezmény érvényesíthető akkor, ha a családban olyan tartósan beteg, illetve testi vagy szellemi fogyatékos gyermek ellátásáról gondoskodnak, aki után a családi pótlék az állapotára (betegségére, fogyatékosságára) tekintettel jár. Ez utóbbi esetben a meghatározott kedvezmény összege független attól, hogy a családban egyébként hány eltartott van. A magasabb összegű adókedvezmény természetesen csak a beteg gyermek után jár, az egészséges testvérek után normál adókedvezmény érvényesíthető továbbra is. Otthonápolás keretében kérhető gyógytornáztatás Az onko-haematológiai beteg gyermekek, amennyiben állapotuk indokolja, igénybe vehetik az Otthonápolási Szolgálat által nyújtott szolgáltatást. A Szolgálatok foglalkoztatnak gyógytornászokat is, így az ország bármelyik pontján lehetőség van a segítségüket kérni. A Népjóléti Minisztérium 20/1996-os rendeletében kimondja, hogy az otthoni szakápolási ellátásnak kórházi bennfekvést kell kiváltania, a beteg lakásán kell történnie, és olyan beteg számára nyújtható, aki közlekedésre képtelen. Az 43/1999 (III.3) Kormányrendelet bekezdése kimondja, hogy Szakirányú rehabilitációs tevékenységek a logopédia kivételével legfeljebb két hónapos időtartamú kúránként legfeljebb28 vizitre rendelhetők el, amelyek az ellátás kezdetétől számított egy éven belül egy alkalommal megismételhetők. A szakirányú terápiás ellátáshoz szakorvosi (neurológus, ortopéd orvos, reumatológus) javaslatára van szükség. Szülői teendők: - Szakorvosi javaslat beszerzése - A szakorvosi javaslattal felkeresni a háziorvost, aki elrendeli a gyermek szakirányú ellátását. - Ezek után felhívni a háziorvos által megjelölt Otthonápolási Szolgálat vezetőjét, és

14 elmondani, hogy a gyermek kemoterápiás/sugár kezelés alatt áll, így nem biztos, hogy a gyermek folyamatosan otthon lesz a 28 db vizit teljesítése alatt. - A szolgálat a beszélgetés alapján kiküld egy gyógytornászt, aki 28 előre egyeztetett alkalommal ingyenesen megtornáztatja a gyermeket. Ingyenes tankönyvellátás, kedvezményes étkezés Az iskolában a tartósan beteg gyermek, illetve a nagykorú, saját jogon emelt családi pótlékra jogosult gyermek ingyenes tankönyvellátásban kell, hogy részesüljön. Tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, tanuló után az intézményi étkeztetési térítési díj 50%-os kedvezménnyel vehetőigénybe, illetve három- vagy többgyermekes családoknál gyermekenként az intézményi térítési díj szintén 50%-os kedvezménnyel vehető igénybe. A TANULMÁNYI KÖTELEZETTSÉGEK TELJESÍTÉSE MAGÁNTANULÓI STÁTUSZBAN A daganatos beteg gyerekek magántanulóként folytathatják a tanulmányaikat, mivel közösségben nem tanulhatnak a fertőzésveszély miatt, és a kezelések miatt hiányzásaik meghaladnák a megengedett határt. Fontos tudni, hogy a gyermekek jogosultak átlag heti 10 órában, otthon oktatásban részesülni, a saját tanáraitól az iskolából. Ezt sem a családnak, sem az iskolának nem kell finanszíroznia, ezt az önkormányzat teszi. A daganatos beteg gyermekeket kezelő osztályokon lehetőség van az ott dolgozó pedagógusokkal is hétfőtől péntekig tanulni, sőt, ők is jogosultak dolgozatot íratni, feleltetni, osztályozni, ami a gyermek iskolai ellenőrzőjébe kerülhetnek. Az itt dolgozó pedagógusokat a Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskolája alkalmazza. A vonatkozó jogszabályok ide kapcsolódó részletei: évi LXXIX. törvény a közoktatásról 7. (1) A tankötelezettség - a szülő választása alapján - iskolába járással vagy magántanulóként teljesíthető. 11. (1) A tanuló joga különösen, hogy [ ]n)magántanuló legyen, továbbá, hogy kérje a tanórai foglalkozásokon való részvétel alóli felmentését; 52. (13) Az e törvény ának (1) bekezdése alapján, vagy súlyos betegsége miatt magántanulóként tanulmányokat folytatók egyéni foglalkozás keretében történő felkészítésére az iskolának tanulónként a kötelező és a nem kötelező tanórai foglalkozás megszervezésére rendelkezésre álló órakereten felül átlag heti tíz óra áll a rendelkezésre. Az időkeret az egyes hetek és tanulók között átcsoportosítható.

15 66. (1) A tanuló (magántanuló) az iskolával tanulói jogviszonyban áll. A tanulói jogviszony felvétel vagy átvétel útján keletkezik. A felvétel és az átvétel jelentkezés alapján történik. A felvételről vagy átvételről az iskola igazgatója dönt a 42. (1)-(2) bekezdésében és a ban meghatározottak alapján. Általános iskolában felvételi vizsga nem szervezhető. (3) A magántanulót az iskola valamennyi kötelező tanórai foglalkozása alól fel kell menteni. (4) Az, akit felmentettek a kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, az igazgató által meghatározott időben, és a nevelőtestület által meghatározott módon, ad számot tudásáról. 23. (4) Az iskola köteles gondoskodni a tanuló felkészítéséről, érdemjegyeinek és osztályzatának megállapításáról akkor is, ha a szakorvosi vélemény alapján otthoni ellátás keretében részesül tartós gyógykezelésben, és emiatt magántanulóként folytatja tanulmányait évi CXXX. törvény a Magyar Köztársaság évi költségvetéséről 3. sz, melléklet A helyi önkormányzatok normatív hozzájárulásai A hozzájárulás igénylési feltételei: a) A hozzájárulás azon sajátos nevelési igényű tanulók után jár, akik tanulmányi kötelezettségüket a rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján magántanulóként teljesítik, valamint azok után a nem sajátos nevelési igényű, de a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. -ának (1) bekezdésében meghatározott orvosi igazolás alapján tanulmányaikat magántanulóként folytató tanulók után, akik részére az iskola legalább heti nyolc tanítási óra egyéni felkészítést biztosít. KÓRHÁZBAN ELÉRHETŐ SEGÍTŐK Pszichológus Az osztályon dolgozó pszichológus segíthet a beteg gyermeknek megérteni betegségét, és az azzal járó kezeléseket. Ők tudnak segíteni, enyhíteni a gyermek szorongásain, feszültségén, félelmein, indulatain enyhíteni, fenntartani a gyermekben az egészséges kortársak közé való visszailleszkedés vágyát, melyben folyamatosan segítik is. A gyermek betegsége nem csak a gyermeket, hanem a családtagokat is megterheli lelkileg. Az osztályon dolgozó pszichológus a beteg gyermeknek, és a család többi tagjának is tud lelki támaszt nyújtani.

16 Pszichológusok az osztályon: Zsámbor Csilla 1. a osztály Czigler Orsolya 1. b osztály Erős Nikolett 2. a osztály Pedagógusok A daganatos gyermek hónapokig nem járhat iskolába a súlyos immungyengesége miatt. Ez azonban nem kell, hogy a tanulmányok felfüggesztését jelentse. A kórházban az itteni légkörre, a beteg gyermekek nevelésére szakosodott tanítók és tanárok segíthetnek a gyermeknek abban, hogy ne kelljen évet ismételnie, haladhasson az osztálytársaival, és később egészségesen, évveszteség nélkül, az ismerős gyerekekkel folytathassa a tanulmányait. A pedagógusok a Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskolájának kötelékében végzik munkájukat. Tanárok az osztályon: Alsó tagozatos tanár: Fejérdyné Katalin 1. a, 1. b, 2. a osztályokon Középiskolai matematika tanár: Herjeczkiné Anna 1.a, 1. b, 2.a osztályokon Középiskolai, történelem, magyar tanár: Nyisztorné Debreceni Ágnes 1.a, 1.b, 2.a osztályokon Angol, német tanár: Hermann Lídia 1.a, 1. b, 2.a osztályokon Gyógytornász és gyógytestnevelő A gyermek betegsége hosszú időre a kórházhoz köti a gyermeket. A gyógytornászok segítenek abban, hogy ez ne jelentsen ágyhoz kötöttséget is. Fontos, hogy a gyerekek megőrizhessék erőnlétüket, továbbra is tapasztalhassák a mozgás örömét. A kórház gyógytornászai a kifejezetten a daganatos gyerekek számára leginkább fontos és előnyös mozgásokat végeznek a gyerekekkel. A műtétek utáni rehabilitációban, a daganattal érintett testrész funkciójának visszaállításában e szakemberek hatalmas segítséget nyújtanak szakértelmükkel és folyamatos odafigyelésükkel. Náluk lehetőség van egyes gyógyászati segédeszközök és mozgásterápiához szükséges tornaeszközök kölcsönzésére is. Gyógytornász az osztályon: Andor Ildikó (1. a, 1. b, 2. a osztályokon) Gyógytestnevelő az osztályon: Pektor Gabriella (1. a, 1. b, 2. a osztályokon) Játékterapeuta a Játszóház Alapítványtól A Játszóházban elérhető játékterapeuta a gyermek szabadidejének kellemes, hasznos és a gyermeket fejlesztő eltöltésében segít. A gyermek legtermészetesebb elfoglaltsága a játék.

17 A kórtermek erre csak részben alkalmasak, minden igyekezet ellenére. A játszóház a kórházra legkevésbé sem emlékeztet, és a kellemes játékkal, kézműves tevékenységgel könnyebben feldolgozható, felejtethető a gyermekkel a betegsége, a kórház, és a kezelés. Játékterapeuta: Mina Katalin, aki a Játszóházban érhető el, mely az 1. a osztályról nyílik. Szociális munkás A gyermek betegsége az egész család életére kihat. A szociális munkás segíthet a szülő munkahelyi státuszának, a gyermek tanulói jogviszonyának rendezésében, a család anyagi helyzetének stabilizálásában a különböző önkormányzati, állami és alapítványi támogatások révén. Segíthet a szociális munkás a családnak a gyermek betegségéből kifolyólag megváltozó életritmusának kialakításában, hogy a család továbbra is jól és harmonikusan működhessen ebben a nehéz időszakban. Szociális munkás az osztályon: Molnár Kata az Őrzők Közhasznú Alapítvány a Tűzoltó Utcai Daganatos és Leukémiás Gyermekekért alkalmazottja (1. a, 1. b, 2. a osztályokon) Táplálkozási tanácsadó (dietetikus) A tápláltsági állapot nagy mértékben befolyásolja a gyógyulási esélyét a beteg gyermekeknek. Dietetikusok az osztályokon: Czuppon Krisztina dietetikus (1. a, 1. b osztályokon): Farkas Krisztina dietetikus (2.a osztályon): ALAPÍTVÁNYOK Őrzők Közhasznú Alapítvány a Tűzoltó utcai Daganatos és Leukémiás Gyermekekért, honlap: Az Alapítvány a Klinika falain belül 6 db Baba-Mama szobát, illetve a Klinikaépület mellett lévő lakóházban 6 db lakást tart fenn. Ezekben a szobákban és lakásokban a vidéki szülők térítésmentesen szállhatnak meg gyermekük kezelése alatt, így folyamatosan a gyermek mellett maradhatnak. A szállások kiadását az osztályos főnővér koordinálja, forduljon hozzá bizalommal! Az Alapítvány által létrehozott tornateremben a daganatos gyere keknek lehetősége nyílik a mozgás nagyon sokféle örömének átélésére. Második Otthon Daganatos Betegek Rehabilitációs Otthona (Bakonyszücs) 8572 Bakonyszücs, Petőfi u 2. tel.: 06 89/ ,

18 otthonveztő: Dr. Bakos-Tóth Márta. A bakonyszücsi Rehabilitációs Otthon az első, több mint 20 éve működő intézmény, mely a kórházakkal együttműködve segíti a betegek és családjaik lelki rehabilitációját, rekreációját az Otthonvezető pszichológus Dr. Bakos- Tóth Márta irányításával. Célja a rövid és hosszú távú rehabilitáció, és segítségnyújtás azoknak a gyermekeknek, hozzátartozóknak, akik a Kórházzal már nem kell, hogy szoros kapcsolatban legyenek, de pszichológiai, vagy pedagógiai segítségre még szükségük lehet. Az otthon szeretettel várja az ország minden részéről a beteg gyerekeket és családjaikat 5 épületegységgel, úszómedencével, szabadidős programlehetőségekkel, egyszerre kb főt. Az Otthonban nyaranta térítésmentesen lehet eltölteni egy-egy hetet, ahol gyógyultakkal és családjaikkal is találkozhatnak. Az Otthonba életkorhatár nélkül lehet jelentkezni, tehát 18 éven felüli betegek is részt vehetnek a programban. Azoknak a családoknak, akiknek az útiköltség komoly gondot jelent, azokat az Otthon szociális támogatásban részesíti. Tájékoztatót összeállította: Molnár Kata szociális munkás molnar.katalin.1985@gmail.com

Tájékoztató a szociális ellátásokról daganatos gyermeket nevelő szülők részére

Tájékoztató a szociális ellátásokról daganatos gyermeket nevelő szülők részére Tájékoztató a szociális ellátásokról daganatos gyermeket nevelő szülők részére ALANYI JOGON JÁRÓ CSALÁDTÁMOGATÁSI ELLÁTÁSOK 1. Emelt összegű családi pótlék Igényelhető, mert a gyermek daganatos diagnózisa

Részletesebben

Szociális és Gyámhivatal T Á J É K O Z T A T Ó A SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLYEK KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEIRŐL

Szociális és Gyámhivatal T Á J É K O Z T A T Ó A SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLYEK KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEIRŐL Szociális és Gyámhivatal T Á J É K O Z T A T Ó A SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLYEK KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEIRŐL Vonatkozó jogszabály: 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet Módosította: 189/2011. (IX.19.)

Részletesebben

1082 Budapest, Baross u TÁJÉKOZTATÓ A SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLYEK KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEIRŐL.

1082 Budapest, Baross u TÁJÉKOZTATÓ A SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLYEK KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEIRŐL. BUDAPEST FŐVÁROS VIII. KERÜLET JÓZSEFVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA NÉPJÓLÉTI OSZTÁLY Szociális Iroda Tel: 459-2277, Fax: 314-1416 e-mail: szocialis@jozsefvaros.hu 1082 Budapest, Baross u.

Részletesebben

Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások Szt. (1993. évi III. törvény) Mindegyik pénzbeli ellátás igénylése a Polgármesteri Hivatalban történik! Hatályos: 2011.12.31-ig! Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól

Részletesebben

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS KÉRELEM - Beteggondozási támogatás megállapításához-

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS KÉRELEM - Beteggondozási támogatás megállapításához- TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS KÉRELEM - Beteggondozási támogatás megállapításához- I. A gondozást végző személyre vonatkozó adatok Neve: Születési neve:. Anyja neve:... Születési hely, év, hó, nap:. TAJ szám:..

Részletesebben

Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala

Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala 2072 Zsámbék, Rácváros u. 2-4. Tel.: (36)-23-565-610, (36)-23-565-612 Fax: (36)-565-629 E-mail: hivatal@zsambek.hu Web: www.zsambek.hu 4. számú melléklet a 63/2006.

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására Vác Város Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya 2600. Vác, Március 15. tér. 11. I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1. Személyes adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására Neve:... Születési

Részletesebben

Tarnaszentmiklós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete szociális ellátásokról és szolgáltatásokról

Tarnaszentmiklós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete szociális ellátásokról és szolgáltatásokról 1 / 6 2016.11.08. 17:15 Tarnaszentmiklós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete szociális ellátásokról és szolgáltatásokról Tarnaszentmiklós Község Önkormányzatának

Részletesebben

Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011. (IX.29.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátásokról

Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011. (IX.29.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátásokról Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011. (IX.29.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátásokról Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és

Részletesebben

ÁPOLÁSI DÍJ. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó

ÁPOLÁSI DÍJ. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó ÁPOLÁSI DÍJ Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó (Ptk. 8:1.. (1) bek 2.pont) részére biztosított anyagi hozzájárulás. ALANYI JOGÚ ÁPOLÁSI DÍJ:

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására sz. r. 11. -ához I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Személyes adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési hely, év, hó, nap:... Lakóhely:...

Részletesebben

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény 2010.06.11. 1

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény 2010.06.11. 1 Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény 2010.06.11. 1 Jogszabályi háttér: - 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) 19-20/A. -ai, - 149/1997. IX.10.) Korm. rendelet (Gyer.) - 331/2006. (XII.23.) Korm. rendelet -

Részletesebben

ÜGYMENET LEÍRÁS ÁPOLÁSI DÍJ. fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása

ÜGYMENET LEÍRÁS ÁPOLÁSI DÍJ. fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása ÁPOLÁSI DÍJ fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása, 35/342-806 ápolási díj megállapítása iránti kérelem jövedelemnyilatkozat vagyonnyilatkozat

Részletesebben

TÁMOP A-13/ PROJEKT

TÁMOP A-13/ PROJEKT TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT Esélyegyenlőségi program X. rész Szociális támogatások 2014 Nyíregyháza, 2014. február 3-4 Kiskunfélegyháza, 2014. február12-13 Nyíregyháza, 2014. február 17-18 Szeged,

Részletesebben

Kérelem. Súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek igénybevételére. Születési neve:. Település irányítószámmal:

Kérelem. Súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek igénybevételére. Születési neve:. Település irányítószámmal: Kérelem Súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek igénybevételére Súlyos mozgáskorlátozott (kérelmező) Neve: Születési neve:. Anyja neve:. Születési hely és idő :. Családi állapota: hajadon

Részletesebben

Tájékoztatás Szociális ellátások tartós betegségben szenvedő gyermekek családja részére

Tájékoztatás Szociális ellátások tartós betegségben szenvedő gyermekek családja részére Tájékoztatás Szociális ellátások tartós betegségben szenvedő gyermekek családja részére Emelt összegű családi pótlék: A tartósan beteg, állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szoruló gyermek után

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Nagyközség Önkormányzata DFT-Hungária Szolgáltatás Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Szolgáltató Igazgatási és Jogi Osztály Igazgatási

Részletesebben

KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IGÉNYLÉSÉRE

KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IGÉNYLÉSÉRE KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IGÉNYLÉSÉRE I. Személyi adatok Kérelmező személyi adatai: Házastárs / élettárs személyi adatai: Név: Születési név: Születési helye, ideje: Anyja neve: TAJ száma: Állampolgársága:

Részletesebben

K É R E L E M ápolási díj megállapításához

K É R E L E M ápolási díj megállapításához K É R E L E M ápolási díj megállapításához I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1. Személyi adatok: Neve: Születési neve: Anyja neve: Születési hely, év, hó, nap: Lakóhely: Tartózkodási hely:

Részletesebben

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult: - a gyermekétkeztetés

Részletesebben

1. Hatásköri és eljárási szabályok. (2) Az e rendeletben meghatározott pénzbeli ellátások esetén a jövedelem igazolásához csatolni kell:

1. Hatásköri és eljárási szabályok. (2) Az e rendeletben meghatározott pénzbeli ellátások esetén a jövedelem igazolásához csatolni kell: Dunaszentmiklós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális és gyermekvédelmi ellátási formák helyi szabályozásáról Dunaszentmiklós Község Önkormányzatának

Részletesebben

Biri, 2011...hó...nap... kérelmező aláírása a mozgáskorlátozott, vagy törvényes képviselője - 1 -

Biri, 2011...hó...nap... kérelmező aláírása a mozgáskorlátozott, vagy törvényes képviselője - 1 - KÉRELEM A SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLYEK KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEIHEZ A mozgáskorlátozott személy adatai: Név: Születéskori név: Születési hely: Idő: Anyja neve: Családi állapota: TAJ száma ( társadalombiztosítási

Részletesebben

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására. 1.1.1. Neve:...

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására. 1.1.1. Neve:... 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

Szociális és Gyámhivatal K É R E L E M

Szociális és Gyámhivatal K É R E L E M Szociális és Gyámhivatal K É R E L E M a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeihez (szerzési és átalakítási támogatás) a 102/2011. (VI. 29.) Kormányrendelet alapján A kérelmet 2012.

Részletesebben

KÉRELEM közlekedési kedvezmények iránt

KÉRELEM közlekedési kedvezmények iránt KÉRELEM közlekedési kedvezmények iránt Bősárkány Nagyközség J e g y z ő j é n e k A l u l í r o t t : Név:... Születési név:... Születési helye, ideje:.. Anyja neve:... Lakcíme:... Tartózkodási helye:...

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

Kérem, a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló többször módosított 164/1995. (XII. 27.) Korm.

Kérem, a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló többször módosított 164/1995. (XII. 27.) Korm. KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEK IRÁNTI KÉRELEM Kérelmező adatai: családi és utóneve:... születési neve:... anyja neve:... születési helye, ideje:..., év... hó... nap... családi állapota:... személyi ig. száma:...

Részletesebben

Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban

Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban:

Részletesebben

Időskorúak járadéka. Rendszeres szociális segély

Időskorúak járadéka. Rendszeres szociális segély Időskorúak járadéka Az időskorúak járadéka a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező időskorú személyek részére nyújtott támogatás. A jegyző időskorúak járadékában részesíti azt a 62. életévét,

Részletesebben

Módosította: a) 45/2007. (XII. 22.) /2008. I. 1-2009. X. 31./

Módosította: a) 45/2007. (XII. 22.) /2008. I. 1-2009. X. 31./ Budapest Főváros Terézváros Önkormányzat 3/2006. (I. 30.) rendelete a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi ellátásokról Módosította: a) 45/2007. (XII. 22.) /2008.

Részletesebben

Az ügytípus megnevezése: Mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei

Az ügytípus megnevezése: Mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei Az ügytípus megnevezése: Mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei Eljáró osztály: Illetékességi terület: Eljárási illeték: Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Alapvető eljárási szabályok (jogszabályok)

Részletesebben

7/2004.(IV.1.) SZÁMÚ RENDELETE

7/2004.(IV.1.) SZÁMÚ RENDELETE 7/2004.(IV.1.) SZÁMÚ RENDELETE a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 16/2003.(IX.1.) számú rendelet módosításáról Bekecs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a

Részletesebben

Szociális és Gyámhivatal. T Á J É K O Z T A T Ó A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről

Szociális és Gyámhivatal. T Á J É K O Z T A T Ó A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről Szociális és Gyámhivatal T Á J É K O Z T A T Ó A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről Vonatkozó jogszabály: többször módosított 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet Hatályos: 2012.

Részletesebben

kizárólag a súlyosan mozgáskorlátozottak részesülhetnek

kizárólag a súlyosan mozgáskorlátozottak részesülhetnek A súlyos mozgáskorlátozott személyek gépjármű szerzési és átalakítási támogatásának igénylésével, a támogatás megállapításával kapcsolatos rendelkezéseket 2011. július 2-ai hatálybalépése óta a súlyos

Részletesebben

KÉRELEM TELEPÜLÉSI ÉS RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

KÉRELEM TELEPÜLÉSI ÉS RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ KÉRELEM TELEPÜLÉSI ÉS RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ 1. A kérelmező neve: Születési helye, ideje: Anyja neve: Családi állapota: Lakcíme:.. Tartózkodási helye:. TAJ száma:. Bankszámlaszám:.

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gyámhivatal KÉRELEM. gyermektartásdíj állami megelőlegezéséhez. Lakóhelye:...

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gyámhivatal KÉRELEM. gyermektartásdíj állami megelőlegezéséhez. Lakóhelye:... Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gyámhivatal KÉRELEM gyermektartásdíj állami megelőlegezéséhez Kérelmező adatai: Kérelmező neve (leánykori név):... Születési hely, idő:...,...év,...hó,...nap

Részletesebben

Benyújtandó: Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala (4025 Debrecen, Erzsébet utca 25.)

Benyújtandó: Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala (4025 Debrecen, Erzsébet utca 25.) Benyújtandó: Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala (4025 Debrecen, Erzsébet utca 25.) SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT, ILLETVE EGYÉB FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ SZEMÉLYEK SZEMÉLYGÉPKOCSI SZERZÉSI

Részletesebben

N Y I L A T K O Z A T

N Y I L A T K O Z A T N Y I L A T K O Z A T gyermekétkeztetés normatív kedvezményének igénybevételéhez bölcsődei ellátás és óvodai nevelés esetén 1. Alulírott:... Születési neve:... Születési hely, idő:... Anyja neve:... Lakcíme:...,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEK IRÁNTI KÉRELEM

KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEK IRÁNTI KÉRELEM KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEK IRÁNTI KÉRELEM Név:... Leánykori név:... Anyja neve:... TAJ szám:... Születési hely:... Születési idő:... Lakcíme:... Kérem, hogy szíveskedjék részemre megállapítani jogosultságomat

Részletesebben

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA JOGOSÍTÓ HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY III. törvény 54. valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 50. Jegyzői hatáskör

Részletesebben

KÉRELEM. Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében Kérjük nyomtatott nagybetűkkel, olvashatóan kitölteni

KÉRELEM. Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében Kérjük nyomtatott nagybetűkkel, olvashatóan kitölteni KÉRELEM Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében Kérjük nyomtatott nagybetűkkel, olvashatóan kitölteni Név:... Születéskori név:... TAJ szám:... Anyja neve:... Születési hely,

Részletesebben

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására Neve: Születési neve: Anyja neve: Születési hely, idő (év, hó, nap):..

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására Neve: Születési neve: Anyja neve: Születési hely, idő (év, hó, nap):.. 4. számú melléklet a 63/2006. (III.27.) Korm. rendelethez KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1 Neve:. 1.1.2 Születési neve:..

Részletesebben

1.. 2.. A rendelet 2.. (3) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

1.. 2.. A rendelet 2.. (3) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: Doboz Nagyközség Önkormányzatának 6/2009. (III.20.) rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 27/2008. (XII.11.), 8/2008. (III. 1.), és a 19/2007. (XII. 14.) rendelettel módosított

Részletesebben

GYERMEKTARTÁSDÍJ MEGELŐLEGEZÉSE

GYERMEKTARTÁSDÍJ MEGELŐLEGEZÉSE GYERMEKTRTÁSDÍJ MEGELŐLEGEZÉSE Ügyleírás: Gyermektartásdíj megelőlegezésének akkor van helye, ha a bíróság a gyermektartásdíjat jogerősen megállapította, behajtása átmenetileg lehetetlen, továbbá a gyereket

Részletesebben

Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték. Ügyintézéshez szükséges dokumentumok

Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték. Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Alapvető eljárási szabályok (jogszabályok) Eljárás megindító

Részletesebben

Hatályos: tól

Hatályos: tól Hatályos:2017-08-04 -tól Bakonyszombathely Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete. Bakonyszombathely Község Önkormányzatának

Részletesebben

Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Ludányhalászi

Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Ludányhalászi 1 Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Ludányhalászi Figyelmeztetés! Az ügyfél, vagy képviselője, ha más tudomása ellenére az ügy szempontjából jelentős valótlan tényt állít, illetve kötelező adatszolgáltatás

Részletesebben

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat. 2/2014.(I.23) számú önkormányzati rendelete

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat. 2/2014.(I.23) számú önkormányzati rendelete Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat 2/2014.(I.23) számú önkormányzati rendelete a 8/2012.(V.21.) sz. továbbá a 5/2013.(X.3.) sz. önkormányzati rendeletekkel módosított a szociális ellátásokról szóló 2/2012.

Részletesebben

KÉRELEM. Helyi gyermeknevelési támogatás megállapítása iránt. NYILATKOZAT A) Személyi adatok

KÉRELEM. Helyi gyermeknevelési támogatás megállapítása iránt. NYILATKOZAT A) Személyi adatok KÉRELEM Helyi gyermeknevelési támogatás megállapítása iránt lulírott kérem gyermeke(i)m részére a helyi gyermeknevelési támogatásra való jogosultság megállapítását. Kérelem indokolása:........ NYILTKOZT

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEK IRÁNTI KÉRELEM

KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEK IRÁNTI KÉRELEM KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEK IRÁNTI KÉRELEM Név:... Leánykori név:... Anyja neve:... TAJ szám:...... Születési hely:... Születési idő:... Lakcíme:... Kérem, hogy szíveskedjék részemre megállapítani jogosultságomat

Részletesebben

A D A T L A P. a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatához. 1./ Pályázó családi és utóneve... Anyja neve:... Lakóhely:...

A D A T L A P. a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatához. 1./ Pályázó családi és utóneve... Anyja neve:... Lakóhely:... A D A T L A P a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatához A., Személyi adatok 1./ Pályázó családi és utóneve...... Anyja neve:... Születési hely, év, hó, nap:... Lakóhely:... Tel.

Részletesebben

Halastó Községi Önkormányzat Képviselőtestülete

Halastó Községi Önkormányzat Képviselőtestülete Halastó Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 9/2004./IX.09./, 16/2004./XII.23./, 8/2006./VI.29./ és a 3/2007./III.29./, 2/2008./II.12./, 6/2008./IX.08./, 5/2009./III.26./, 6/2010./VI.30./, 6/2011.(VII.

Részletesebben

Közlekedési kedvezmény (személygépkocsi szerzési/átalakítási támogatás) megállapításához

Közlekedési kedvezmény (személygépkocsi szerzési/átalakítási támogatás) megállapításához KÉRELEM Közlekedési kedvezmény (személygépkocsi szerzési/átalakítási támogatás) megállapításához 1. A kérelmező személyes adatai Neve: Születési neve:. Anyja neve:.. Születési hely, év, hó, nap:... Állampolgárság:...

Részletesebben

STRÁZSA TANYA SZAKMAI ÉS CSALÁDI NAP. Szabadszállás, 2015. április 25.

STRÁZSA TANYA SZAKMAI ÉS CSALÁDI NAP. Szabadszállás, 2015. április 25. STRÁZSA TANYA SZAKMAI ÉS CSALÁDI NAP Szabadszállás, 2015. április 25. 1 2015. évi változások - Központi érkeztetési rendszer (KÉR): jelentős részben elektronikus alapra helyezi át az ügyiratforgalmat -

Részletesebben

KÉRELEM ápolási díj megállapítására

KÉRELEM ápolási díj megállapítására KÉRELEM ápolási díj megállapítására Azonosítószám: Változat: I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1. Személyes adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési hely, év, hó, nap:...

Részletesebben

Gyermekápolási táppénz (GYÁP)

Gyermekápolási táppénz (GYÁP) 2014/02/R Gyermekápolási táppénz (GYÁP) A gyermekápolási táppénz a 12 éven aluli gyermek betegsége esetén a szülőt megillető pénzbeli ellátás. Ebben az esetben a szülő nem a saját betegsége okán válik

Részletesebben

*Bankszámla száma: - -

*Bankszámla száma: - - MB 04 02 A kérelmező neve: FORMANYOMTATVÁNY TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉHEZ A kérelmező születési neve: A kérelmező születési helye, ideje: A kérelmező anyja neve: A kérelmező családi állapota: A kérelmező

Részletesebben

Gyermekápolási táppénzre vonatkozó évközi módosítások

Gyermekápolási táppénzre vonatkozó évközi módosítások Gyermekápolási táppénzre vonatkozó évközi módosítások Forrás: Önadózó 2016/7-8 Példákon keresztül mutatjuk be a változásokat. Az egyes egészségügyet érintő törvények módosításáról szóló 2016. évi XXXIV.

Részletesebben

Tisztelt Szülők! Záhony Város Önkormányzata

Tisztelt Szülők! Záhony Város Önkormányzata Tisztelt Szülők! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban Gyvt.) 2015. szeptember 1- jétől hatályos rendelkezései, az ott

Részletesebben

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK Ügyintéző: Farkas Ildikó Ügyintézés helye: Fadd Nagyközség Polgármesteri Hivatal 9. sz. Iroda Fadd, Dózsa György u. 12. Ügyfélfogadás

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:. 1.1.2. Születési neve:..

Részletesebben

Ózd Város Jegyzőjének

Ózd Város Jegyzőjének Közlekedési kedvezmények iránti kérelem Ózd Város Jegyzőjének Név, leánykori név is: Születési helye, ideje: Állampolgárság: Anyja neve: Bejelentett lakóhelye: Bejelentett tartózkodási cím: Társadalombiztosítási

Részletesebben

KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ 5. sz. függelék KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ (Villány Város Önkormányzatának a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2009. (V.08.) rendelete 30. (1) bekezdés a)- b) pontja

Részletesebben

2. Az Ör. 3. helyébe a következő rendelkezés lép:

2. Az Ör. 3. helyébe a következő rendelkezés lép: Makó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2011.(VI.23.) önkormányzati rendelete az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 45/1995. (XI. 30.) Makó ör. módosításáról

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2016.(XI.19.) rendelete a szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatásról* Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

KÉRELEM települési gyógyszertámogatás megállapítására

KÉRELEM települési gyógyszertámogatás megállapítására SZENTLŐRINCI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL SZOCIÁLIS IRODA 7940 Szentlőrinc, Templom tér 8. Tel.: 73/570-009 Fax.: 73/371-125 Ügyfélfogadás: hétfő, szerda 8.00-16.00, péntek 8.00-12.00 KÉRELEM települési

Részletesebben

... Foglalkozása, munkahelye:..

... Foglalkozása, munkahelye:.. Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltató Főosztály 1033 Budapest, Fő tér 2. KÉRELEM RENDKÍVÜLI GYERMEKVÉDELMI TÁMOGATÁSHOZ Kérem, hogy szíveskedjenek

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:...

Részletesebben

Z A L A M E G Y E I TÁJÉKOZTATÓ

Z A L A M E G Y E I TÁJÉKOZTATÓ Z A L A M E G Y E I K O R M Á N Y H I V A T A L E G É S Z S É G B I Z T O S Í T Á S I P É N Z T Á R I S Z A K I G A Z G A T Á S I S Z E R V E TÁJÉKOZTATÓ I. Utazási költségtérítés Ki jogosult az utazási

Részletesebben

Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/1998. (I.27.) sz. rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatás helyi szabályozásáról

Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/1998. (I.27.) sz. rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatás helyi szabályozásáról Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/1998. (I.27.) sz. rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatás helyi szabályozásáról A helyi önkormányzatokról szóló 1990évi LXV.tv.16..(1)

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés

Város Polgármestere. Előterjesztés Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/118. Fax: 06 23 310-135 E-mail: igazgatas@pmh.biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés az egyes pénzbeli és természetben

Részletesebben

Tájékoztató a személygépkocsi szerzési és átalakítás támogatás évi igényléséhez

Tájékoztató a személygépkocsi szerzési és átalakítás támogatás évi igényléséhez Tájékoztató a személygépkocsi szerzési és átalakítás támogatás 2011. évi igényléséhez Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeit 2011. július 2. napjától a súlyos mozgáskorlátozott személyek

Részletesebben

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének../2013.(...) rendelete az egyes szociális ellátásokról szóló 13/2013.(VI.27.) rendelete módosításáról

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének../2013.(...) rendelete az egyes szociális ellátásokról szóló 13/2013.(VI.27.) rendelete módosításáról Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének../2013.(....) rendelete az egyes szociális ellátásokról szóló 13/2013.(VI.27.) rendelete módosításáról Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az

Részletesebben

HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 1/2004. ( II. 16. ) ÖR. számú RENDELETE

HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 1/2004. ( II. 16. ) ÖR. számú RENDELETE HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2004. ( II. 16. ) ÖR. számú RENDELETE A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi rendszeréről szóló 7/2003. (IX. 11.) ÖR. számú rendelet

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011. (IV.27.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011. (IV.27.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011. (IV.27.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 23/2004. (IV. 20.) ÖKT rendelet módosításáról

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 26/2009.(IX. 1.) KGY. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 26/2009.(IX. 1.) KGY. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 26/2009.(IX. 1.) KGY r e n d e l e t e a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 8/2007. (II. 13.)

Részletesebben

KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására

KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:. 1.1.2. Születési neve:.. 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési

Részletesebben

KÉRELEM települési ápolási támogatás

KÉRELEM települési ápolási támogatás KÉRELEM települési ápolási támogatás 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 7/2015. (II. 27.) sz. rendelet 6. sz. melléklete 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3.

Részletesebben

Közlekedési kedvezmény megállapítása iránti KÉRELEM (Beadási határidő: tárgyév március 31. és szeptember 30.)

Közlekedési kedvezmény megállapítása iránti KÉRELEM (Beadási határidő: tárgyév március 31. és szeptember 30.) Közlekedési kedvezmény megállapítása iránti KÉRELEM (Beadási határidő: tárgyév március 31. és szeptember 30.) Kérem, hogy kitöltés előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót! A kérelmet és a

Részletesebben

- - Baracska Község Önkormányzata 2471 Baracska, Kossuth u. 29. Tel.: 22/ , Fax: 22/

- - Baracska Község Önkormányzata 2471 Baracska, Kossuth u. 29. Tel.: 22/ , Fax: 22/ Baracska Község Önkormányzata 2471 Baracska, Kossuth u. 29. Tel.: 22/454-050, Fax: 22/454-052 1. melléklet a 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelethez KÉRELEM a 18. életévét betöltött tartósan beteg

Részletesebben

4. Az Ör. 6. -a a következő c) ponttal egészül ki: 6. Települési támogatás nyújtható: c) karácsonyi támogatásként.

4. Az Ör. 6. -a a következő c) ponttal egészül ki: 6. Települési támogatás nyújtható: c) karácsonyi támogatásként. Kisunyom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2015. (IX. 11.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról, illetve a fizetendő térítési díjakról szóló 1/2015. (II. 12.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Kérelem közlekedési kedvezmények iránti

Kérelem közlekedési kedvezmények iránti Felsőpáhok Községi Önkormányzat Jegyzőjének Benyújtási határidő: április 30-ig Felsőpáhok Szent I.u.67. Kérelem közlekedési kedvezmények iránti Alulírott kérem, hogy a mozgáskorlátozott személyek közlekedési

Részletesebben

25/2004. (VI.01.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet

25/2004. (VI.01.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet 25/2004. (VI.01.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet a pénzbeni és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló többször módosított 35/1996. (VI.25.) sz. önkormányzati rendelet

Részletesebben

KÉRELEM ÉTKEZÉSI TÁMOGATÁSHOZ

KÉRELEM ÉTKEZÉSI TÁMOGATÁSHOZ Budapest II. Kerületi Önkormányzat KÉRELEM ÉTKEZÉSI TÁMOGATÁSHOZ 20./20. TANÉV Alulírott kérem, hogy kiskorú gyermekem (gyermekeim) részére étkezési támogatást szíveskedjék megállapítani. Kérelmező neve:.

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (...) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (...) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (...) önkormányzati rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Részletesebben

NYERGESÚJFALU VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról. 1. Települési támogatás

NYERGESÚJFALU VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról. 1. Települési támogatás NYERGESÚJFALU VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról Nyergesújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról

Részletesebben

KÉRELEM 1 az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM 1 az ápolási díj megállapítására KÉRELEM 1 az ápolási díj megállapítására I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1. Személyi adatok Neve: Születési neve: Anyja neve: Szül. hely, év, hó, nap: Lakcíme: Tartózkodási címe: TAJ száma:

Részletesebben

A) A FOGYASZTÓ TÖLTI KI

A) A FOGYASZTÓ TÖLTI KI /IDEIGLENES/ Kérelem fogyatékkal élő személyként a védendő fogyasztók nyilvántartásába történő felvétel / nyilvántartásába vétel meghosszabbítása iránt A) A FOGYASZTÓ TÖLTI KI 1. A víziközmű szolgáltató

Részletesebben

"A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS "A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat felsőoktatási tanulmányokat folytató fiatalok számára Hajdúhadház Város Önkormányzata- Csatolandó mellékletek köre

Részletesebben

KÉRELEM Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében

KÉRELEM Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal Levelezési cím: 6722 Szeged, Rákóczi tér 1. Tel.: 62/562-634 Név: TAJ szám: Születési hely, idő: KÉRELEM Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési

Részletesebben

2/A. Helyi gázár- és távhőtámogatás

2/A. Helyi gázár- és távhőtámogatás Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselőtestületének 37/2011. (XII.12.) rendelete a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 25/2011. (IX.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

A köztemetést a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (1993. évi III.) törvény 48. -a szabályozza.

A köztemetést a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (1993. évi III.) törvény 48. -a szabályozza. Köztemetés A köztemetést a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (1993. évi III.) törvény 48. -a szabályozza. A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere

Részletesebben

A Rendelet 6. - a az alábbiak szerint módosul, és az alábbi 6/A. -al egészül ki: Önkormányzati segély 6..

A Rendelet 6. - a az alábbiak szerint módosul, és az alábbi 6/A. -al egészül ki: Önkormányzati segély 6.. Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013.(XI.28.) rendelete az egyes szociális ellátásokról szóló 13/2013.(VI.27.) rendelete módosításáról Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

KÉRELEM. Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében Makó Város Jegyzőjének. Név Születéskori név. Születési hely: Idő:.

KÉRELEM. Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében Makó Város Jegyzőjének. Név Születéskori név. Születési hely: Idő:. (Átvétel:... Szignó... ) Makó Város Polgármesteri Hivatal Makó, Széchenyi tér 22. Tel.:511-800 KÉRELEM Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében Makó Város Jegyzőjének Név Születéskori

Részletesebben

Szociális Támogatás kitöltési útmutató

Szociális Támogatás kitöltési útmutató Szociális Támogatás kitöltési útmutató A letölthető adatlapot az http://www.skk.nyme.hu/index.php?id=19320&l=1 oldalon találod Ezt kinyomtatva, kézzel kitöltve, aláírva, a csatolt igazolásokkal együtt

Részletesebben

AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSA

AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSA AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSA Az aktív korúak ellátását a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (1993. évi III.) törvény szabályozza, a 33.. 37/G. -ig. Az aktív korúak ellátása a hátrányos munkaerő-piaci

Részletesebben

KÉRELEM a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítására

KÉRELEM a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítására 12. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez KÉRELEM a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítására 1. Személyi adatok 1.1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok: 1.1.1. Neve:...

Részletesebben

K É R E L E M. Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében KÉRJÜK NYOMTATOTT NAGYBETŰKKEL, OLVASHATÓAN KITÖLTENI!

K É R E L E M. Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében KÉRJÜK NYOMTATOTT NAGYBETŰKKEL, OLVASHATÓAN KITÖLTENI! (Átvétel: Szignó: Előzmény: ) K É R E L E M Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében KÉRJÜK NYOMTATOTT NAGYBETŰKKEL, OLVASHATÓAN KITÖLTENI! KÉRELMEZŐ ADATAI: Név: Születéskori

Részletesebben

CECE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 19/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete

CECE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 19/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete CECE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete a helyi szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi rendszeréről szóló 13/2013 (XI.22) önkormányzati

Részletesebben

Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról

Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról Kocs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális

Részletesebben