Manapság elsődlegesen társak vagy barátok, de megfelel, mint a család őrző kutyája. Ugatnak, ha valaki közeleg, de ha a tulajdonos ismerőse jön, majd

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Manapság elsődlegesen társak vagy barátok, de megfelel, mint a család őrző kutyája. Ugatnak, ha valaki közeleg, de ha a tulajdonos ismerőse jön, majd"

Átírás

1 Shar Pei Felépítés: Az első kérdés, amit egy leendő tulajdonos feltesz, hogy milyenek lesznek. A válaszok legalább annyira eltérőek, mint a kutyák. Az eddigi tulajdonosok úgy vélekednek, hogy intelligens, vicces, hűséges és könnyen tartható. Az, hogy nehezen tartható csak pletyka. A bőrük laza szerkezetű, rugalmas, nem igényel speciális törődést. Fontos, hogy a tulaj legalább olyan intelligens legyen, mint a kutya. Ha a gazda félénk, vagy nem fordít elég figyelmet a tanításra, a kutya neurotikussá válhat, vagy megtámadhat valakit. Feltétlenül elfogadják a falkavezér utasításait, aki egy ember legyen. Az új tulajdonosokat bátorítani kell, hogy járjon el a kutyával kiképzésre és tanuljon meg minél többet róla. Ha sikerül megtanítani a shar pei-nek, hogy mi kívánatos és mi elfogadhatatlan, akkor a tiétek lesz a legjobb barátság. Ebben az emberek uralta világban a legtöbb kutya feladja saját akaratát, néhányan dominánsak vagy agresszívek lesznek, még mások félénkké válnak. Fontos a jó szocializáció, mind a kutya mind Te boldog leszel tőle. A shar pei nagyon könnyen alkalmazkodik bármilyen otthonhoz. Jól érzi magát lakásban és családi házban egyaránt, egy gazdával vagy kisgyermekes családban, ha csak kis helyet kap vagy, ha övé a lakás. Ők nem kinti kutyák, nem tudnak mit kezdeni a téllel, vagy a nyárral kint egy kutyaólban. A legtöbb fajtának van aljszőre, ami szigetel, a meleg vagy a hideg ellen. A sp.-nek nincs ilyen, tehát ki van szolgáltatva az időjárásnak. Gondoskodj számára egy védett környezetről. Középtermetű kompakt kutyák, ami azt jelenti, hogy könnyedén elférnek a legtöbb lakásban. A magassága nem éri el egy felnőtt ember térdének magasságát. A kutya határozott felépítése, jól megállja a helyét a totyogós gyerekkel szemben, nagyon türelmesek a kicsikkel, ezért kitűnő választás melléjük. A bennük szunnyadó védőösztön sok családot elvezet oda, hogy magasztalják erényeit és beszerezzenek egy második vagy harmadik kutyát is.

2 Manapság elsődlegesen társak vagy barátok, de megfelel, mint a család őrző kutyája. Ugatnak, ha valaki közeleg, de ha a tulajdonos ismerőse jön, majd felborítják az új jövevényt örömükben. Sokszor tettek keresztbe a tolvajoknak, mély átható ugatásukkal és haragos, ráncos arcukkal. Az otthonuktól távol kissé visszafogottak és nagyon figyelnek, nem az a fajta, aki könnyen elmegy idegenekkel. Otthon nagyon gyorsan alkalmazkodnak a Te napirendedhez, azt javaslom az új gazdáknak, hogy szoktassák kutyáikat a kosárhoz, fekhelyhez. Míg otthon vagy hagyd, hogy szabadon mászkáljon a lakásban, de ha nem vagy otthon jó, ha a helyén fekszik. Hasznos, ha otthon dolgozol és nem szeretnéd, hogy láb alatt legyen, vagy ha olyan vendégek érkeznek, akik nem szeretik a kutyák közelségét. Egyszerűen tedd a sp.-t az ő hálószobájába, és ha ő úgy tanulta, hogy ez egy biztonságos, jó hely, akkor a helyén marad és onnan nézelődik. Nem egy aktív fajta, hacsak ha nem ez a Te életstílusod. Roppant játékosak és mozgékonyak tudnak lenni, de nyugalomban is jól érzik magukat. Megelégednek azzal, ha a lábadhoz fekhetnek, csak annyi energiát igényelnek, hogy megsétáltasd őket vagy játssz velük, de azért nagyon élvezik a több törődést és ha szeretgeted őket. A sp. életét döntően meghatározza, hogy Te hogyan élsz. Nem az a fajta, amelyik destruktívvá válik, ha nem foglalkozol vele, és nem is olyan fajta amit folyton ölelgetni kell. Alapjában véve függetlenek, de szeretik megosztani életüket az emberekkel. Az egész család kutyái, tehát nem választanak egy családtagot maguknak. Mivel roppant okosak, hamar megtanulják a családtagok szokásait és azt, amit nem szeretnek. A sp. aludhat valamelyik családtag ágyában, de kint is maradhat, ha soha nem volt behívva. Játszhatnak a család férfitagjaival, de csendesen pihenhetnek a nagypapa lábánál is. A sp.-nek különleges érzéke van a humorhoz, s ha egyszer rájön, hogy a gazdit mivel tudja megnevettetni, akkor számíthatsz arra hogy ezt sűrűn gyakorolni fogja. Nagyon érzékeny a család kedélyállapotára, és ennek megfelelően viselkedik. Mint a legtöbb kutyának, neki is célja, hogy a gazdi boldog legyen és a családot is biztonságban tudja.

3 Játék közben a mellső lábait használja, mint a macska, paskolja vele a játszótársát. Ha emberekkel játszik gyakran bekapja kezüket, ez a szeretet jele a sp.-nél. A legdominánsabb mozzanat a játékban, mikor csípőjükkel meglökik a játszótársat. Fontos tulajdonság, hogy gyűlölik a vizet, az esőt, bár vannak ellentétes példák is. Nagyon sok felnőtt életerős sp. boldogtalan lesz, mikor esőben ki kell mennie. Némelyik szereti a vizet, és belemerészkedik a család úszómedencéjébe. A fürdés szükséges, és ezt korán meg kell tanulniuk, mielőtt elég nagyok lesznek ahhoz, hogy ők fürdessenek meg Téged. Szőre nyírást nem igényel. Fürdesd meg néha, vágd le a körmeit és tisztítsd meg a füleit, adj hozzá némi szeretetet, ez a receptje a boldogságnak. Standard: A hivatalos standard alapján bírálnak, a fejezet többi része ennek megértésében segít. Gyakran egy kutya mindenben tökéletes, kivéve, ha valami hiányzik vagy túl sok van belőle. Lehet túl magas vagy alacsony, vagy lehetnek olyan tulajdonságai, melyet a tenyésztő nem szívesen mutatna meg. Ez nem azt jelenti, hogy a kutya egészségtelen, vagy rosszabb minőségű, ez csak annyit tesz, hogy a tenyésztő másképp képzelte el a tökéletest. Ha tenyésztési vagy kiállítási célra veszel kutyát, olyat válassz, melynek nincsenek nagy vagy kizáró hibái. A standard alapján már ki tudod választani, hogy milyen kutyát szeretnél, kiállításra vagy csak kedvencnek szánod. Az érvényes és eredeti standard dátuma: Származás: Kína Alkalmazás: vadász- és őrző-védő kutya FCI csoportbeosztás: II-es fajtacsoport, szekció 2.1: molosszus és dog típusú kutyák Munkavizsgára nem kötelezett. Rövid történeti áttekintés: Ez az ősi kínai fajta már évszázadok óta a Dél-kínai Tenger partvidékét övező területeken él. A Kwung Tung tartományban található Dialak város és környéke a fajta valószínű származási helye.

4 Általános megjelenés: Közepes termetű, aktív, kompakt és kvadratikus felépítésű kutya, rövid ágyékrésszel. A fej és a mar redőzöttsége, apró fülei, a fej vízilóra emlékeztető formája egyedülálló és összetéveszthetetlen külsőt kölcsönöznek a Shar Peinek. A kanok termetesebbek és erőteljesebbek a szukáknál. Helyes arányok: A sp. magassága a talajtól a marig körülbelül megegyezik a martól a fenék hátsó vonaláig mért távolsággal, főleg a kanoknál (szukák között előfordulhatnak hosszabb testfelépítésűek). A távolság az orrtükör és a stop (homlok és orrnyereg közti rész) között azonos a stop és a koponyacsont leghátsó része közti távolsággal. Természet, jellem: Nyugodt, önálló, hűséges, ragaszkodó és kedves a családjához. (Idegenekkel inkább tartózkodó.) Fej: A fej a testhez viszonyítva nagy. A ráncok a homlokról és a pofákról összefutva (nem túl nagy) tokát alkotnak. Koponyatájék: Agykoponya: széles, lapos. Stop: nem túl markáns. Arcorri rész: Orr: Nagy és széles, legelőnyösebb a fekete (orrtükör), de a többi színek melyek a szőrzet színéhez illenek, szintén megengedettek. Az orrlyukak nyíltak. Fang: A fajta egyik sajátos jellemzője. Az eredetétől kezdve az orrtükörig vastag, az elcsúcsosodás bármely jele nélkül. Az ajkak és az orr jól kipárnázott. Közvetlenül az orrtükör mögött egy bőrkitüremkedés megengedett. (Idősebb kutyáknál általában az orr és a fang veszít párnázottságából.) Száj: A nyelv, szájpadlás, foghús és az ajkak általában kékes feketék. Néhány rózsaszínű folt a nyelven még megengedett, de előnytelen. Az egyszínű rózsaszín nyelv nem kívánatos. A halvány színű (dilute colors) kutyáknál a nyelv erőteljes levendula színű.

5 Állkapocs, fogazat: Erőteljes állkapocs, szabályos ollós harapással, melynél a felső fogsor szorosan zár az alsó fogakra, és az összes metszőfog merőlegesen illeszkedik az állkapocsba. Az alsó ajkak nem lehetnek olyan vastagon párnázottak, hogy a fogak szabályos záródását akadályozzák. Szemek: Sötét és mandulavágásúak. A halvány színű kutyáknál a világosabb szemszín megengedett. A szemgolyó és a szemhéjak megfelelő működését nem zavarhatja sem szőrzet, sem redőzet. A szaruhártya bármilyen irritációja abszolút nem kívánatos. A szemeknek entrópiumtól (szemhéjak befelé fordulása) menteseknek kell lenniük. Fülek: Nagyon kicsik, általában vastagok és minden esetben egyenlő oldalú háromszög formájúak. Magasan tűzöttek, ezáltal a kissé lekerekített fülvégek a szemek irányába mutatnak. A fülek egymástól távol tűzöttek, de szorosan a koponyához simulnak. A felálló fül nem elfogadott. Nyak: Közepes hosszúságú, erőteljes, a vállakhoz jól illesztett. A toka a nyak alatti laza bőr nem lehet túlságosan sok. Törzs: Kifejlett kutyáknál az egész testet elborító ráncok kimondottan nem kívánatosak, kivéve a maron és a farok tűzésénél, ahol a redőzöttség mérsékelt. Felső vonal: A mar mögött kissé ereszkedő, az ágyék felé enyhén emelkedő. Hát: Rövid és erős. Ágyék: Rövid és erőteljes, enyhén ívelt. Far: Eléggé lapos. Mell: Széles és mély, a mellkas eléri a könyök mélységét. Alsó vonal: Az ágyék felé emelkedő, felhúzódó. Farok: Vastag a tűzésnél, de egyre vékonyodó, egy finom csúcsban végződő. Nagyon magasan tűzött, ez e fajtára különösen jellemző. Tartása lehet magasan ívelt, szorosan kunkorodó, vagy hátra ill. oldalra hajlított. A csonka farok vagy a farok teljes hiánya kifejezetten nem kívánatos.

6 Végtagok: Mellső rész: A mellső lábak egyenes állásúak, mérsékelten hosszúak, erős csontozattal. Redőzettől mentesek. Vállak: Erősen izmolt, jól beágyazott, ferde állású. Alkar: Enyhén ferde, erős, mozgékony. Hátulsó rész: Erős, izmos, mérsékelten szögellt. A hátulsó végtagok hátulnézetben a talajhoz képest függőleges, egymáshoz pedig párhuzamos állásúak. A ráncok a hátulsó végtagok egészén, valamint a megvastagodott bőr a csánkokon nem kívánatosak. Csánkok: Mélyre állítottak. Mancsok: Mérsékelt nagyságúak, kompaktak, az ujjak szorosan egymáshoz simulóak, csontosak. A hátsó lábak farkaskörmöktől mentesek. Mozgás: Jellemző mozgás az ügetés. Szabad és harmonikus a hátulsó végtagok erős előretolásával. Gyorsuló tempónál a mancsok egy képzeletbeli középvonalhoz közelítenek. A kötött mozgás nem kívánatos. Kültakaró: Szőrzet: A fajtára nagyon jellemző: Rövid, kemény, szúrós. A szőrzet a testen sima és felálló, de a végtagokon általában lesimuló. Aljszőrzet nincs. A szőrzet hosszúsága 1-2,5 cm közötti. Trimmelése nem megengedett. Színek: A fehéren kívül az összes egységes színváltozat megengedett. (Az egységes feketétől, kékesfeketén, szürkén, csokoládébarnán, rozsdabarnán, mahagónivörösön, és a vörösön át a krémszínekig terjedő skála. A krémszínű kevésbé kívánatos.) Gyakran előfordul a farok és a hátsó végtagok hátoldalának világosabb színárnyalata. Megengedett még a hát középvonalán végigfutó, vagy a füleken található sötétebb árnyalás is.

7 Nagyság: Magasság: cm marmagasság. (Az ettől felfelé való eltérést nem büntetik szigorúan.) Hibák: Bármely eltérés az itt leírtakról hibát jelent, súlyosságától függően megítélve. Súlyos hibák: - Az ollós harapástól való bármely eltérés. Egy minimális hátraharapás még megengedett. (max. 2-3 mm nagyságrendben.) - Elcsúcsosodó fang. - Foltos nyelv. (néhány apró rózsaszínű folt még megengedett.) - Túl nagy fülek. - Mélyen tűzött lelógó farok. - Szőrzet hosszabb 2,5 cm-nél. Kizáró hibák: - Lapos arcorri rész jelentős előre vagy hátraharapással. - Rózsaszínű nyelv. - Beforduló alsó ajkak, mely a fogazatot befolyásolja. - Kerek kidülledő szemek. - Entropium, ektropium. (A szemhéj ki- ill. befelé fordulása.) - Bőr, redőzet, vagy szőrzet, amely a szemet bármely funkciójában zavarja. - Felálló fülek. - Farok hiánya vagy csonkasága. - Mély redőzet a testen és a végtagokon, kivéve a marnál és a farok tövénél. - Nem egyszínű szőrzet: albínó, csíkos, foltos, pettyes, fekete, vörös mintázatú és nyeregmintás. Megjegyzés: A kanoknak két látható normálisan kifejlődött herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóba teljesen leszállva találhatóak.

8 A SHAR PEI--EN VÉGREHAJTOTT BÁRMELY MŰVI BEAVATKOZÁS KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ AJKAKNÁL ÉS A SZEMHÉJAKNÁL VÉGREHAJTOTT MŰTÉTEKRE KIZÁRJA A KUTYÁT A KIÁLLÍTÁSON VALÓ RÉSZVÉTELBŐL. Kiválasztás: Lényeges vásárlás előtt minél több tenyésztőhöz ellátogatni. Ezek a találkozások sokkal tanulságosabbak lehetnek, mint bármely könyv. Mivel több választás lehetséges, bizonyos döntéseket meg kell hozni még a vásárlás előtt. Minél több kutyát láttál, és minél több tenyésztővel beszéltél, annál könnyebb lesz választani. A tenyésztőket megtalálhatod kiállításon, apróhirdetés útján vagy a sp. klubnál. Kiállítási kutya, tenyésztési kutya vagy csak társ: A legtöbb tenyésztőnél nincs különbség e három fajta tartása között, csak az, hogy minek szeretnék eladni. Egy kiállítási kutya olyan állat, amit a tenyésztő szeretne bemutatókon, kiállításokon látni. Ez egy kivételes példánya a fajtának, jó kiállása van és ígéretes show-karrier elé néz. A tenyésztési kutya olyan, amit lehet kiállításra vinni, de elképzelhető, hogy nincs meg benne a tehetség, vagy nem néz ki olyan jól, ellenére a kitűnő származásnak. Ilyen kutyák általában a kisebb kennelekből születnek. Léteznek a csak társ kutyák, bennük a tenyésztő nem látja a két előző lehetőséget. Valószínűleg valami hibát fedez fel benne, vagy egyszerűen csak nem olyan jó, mint a többi kiállítási kutya. Ha kiállítani szeretnél, magas árra számíts! Mint a legtöbb sportban a legjobb felszerelés sokba kerül. Ahhoz, hogy jó kutya szülessen, a tenyésztőnek rengeteg idejébe, energiájába és pénzébe kerül, s akkor inkább megtartja, és ő viszi kiállítani, mint hogy olcsón eladja. Mint kutya, nincs különbség a kiállítási és a társként tartott egyed között. A különbség, nem valószínű, hogy egy gyengébb minőségű kutyával nyersz egy versenyen. (Bár ez is megtörténik.) Ha kiállítani szeretnél előtte rengeteget kell kutatnod, beszélni a tenyésztővel, ezek mind az esélyeket növelik.

9 Ha úgy gondolod, hogy veszel egy jó kiállítási kutyát, párszor leelleted, és ebből pénzt termelsz, gondold meg még egyszer. A kiállítás és a tenyésztés drága hobbi, és ha jól csinálod, figyelve a kutyára, akkor a jutalom nem pénzbeni lesz. Ez a hobbi nem egy pénzkereső üzlet, csak örömet fog okozni. Ha tenyészteni szeretnél, először kérdezd meg magadtól, hogy miért. Ha szeretnéd a fajtát jobbá tenni, járj el kiállításokra és tanulj! Ha szeretnél látni csodálatos és egészséges kölyköket, először ismerd meg a fajtát és a tenyésztőit. Ha csak azért szeretnél almot, hogy megmutasd, hogyan születnek a kölykök, vagy pénzt keress vele, akkor még most állj le! A rossz okból született kölykök rossz helyen végzik, menhelyen vagy orvosnál elaltatva. Alaposan gondold át, ha tenyészteni szeretnél. Ha igazán szeretnéd, sokat kell tanulnod a fajtáról, a törzskönyvekről, a tenyésztőkről, meg kell ismerned a különböző vérvonalakat, mielőtt kiválasztod a kennelalapító shar peiedet. Ha egyszerűen egy jó társra vágysz, ezt közöld a tenyésztővel. Valószínűleg van olyan kutyája, mely ivartalanítva van, nem tenyészthető és nem állítható ki. Minden bioznnyal nem a fajta legjobb példánya, valami kis hibával rendelkezik. Ez nem azt jelenti, hogy egészségtelen vagy rosszabb, mint más sp. Ha jó hírnevű tenyésztőtől veszed, akkor ezek is ugyanolyan egészségesek, intelligensek és szeretetre méltóak, mint a kiállításra vitt kutyák. Elképzelhető, hogy a szüleik a legjobb tenyészkutyák. Mindegy, hogy a három típus közül melyiket választod, fel kell rá készülnöd, sokat kell kérdezned s óvatosan kell döntened. Tudnod kell, hogy mindegyik sp.-nek ugyanolyan a temperamentuma, okos társak lesznek és boldoggá tesznek. Kan vagy szuka? Nagyon sokan szukát szeretnének, de ők sem tudják miért. Néhányan úgy gondolják jobb társak, kevésbé agresszívek vagy dominánsak. Ebben a fajtában a kannak nincs erősebb akarata, mint a szukának. Ha nem ivartalaníttatod a kutyát, vagy a szuka tüzelésével, vagy a kan területjelölésével kell szembenézned. A kanok otthon

10 (lakásban) sosem jelölgetnek, de a kerti bokrok már veszélyben vannak. Nagyon kis különbség van a két nem között vérmérsékletben, tisztaságban és ragaszkodásban. Bármelyiket is részesíted előnyben mindegyik fantasztikus. Kölyök vagy felnőtt? Legtöbben kölyköt szeretnének. 8 és 16 hetes kora között érdemes elhozni. Ha fiatalabb, nem tanulta el a szokásokat az anyjától és az alomtestvérektől. A tanulásra és a beilleszkedésre a 8. és 16. hét közötti idő a legideálisabb. Egy idősebb kutya is tanul, de a kölyök fogékonyabb. Ha nincs elég időd vagy energiád, érdemesebb felnőtt kutyát venni, egy jól felnevelt kutya könnyen, hamar megszokja új otthonát. A kennelben tartott kutya egy darabig hiányolni fogja társait, de nagyon hamar rájön, hogy számtalan előnye van, ha ő az egyetlen kedvenc, semmi jót nem kell megosztania senkivel. A tenyésztő tudhat olyan kiállítási kutyáról, ami nyugdíjba vonult, vagy ismerhet olyan tulajt, aki nem kívánja megtartani a kutyáját, de elmehetsz érdeklődni a helyi klubhoz, hátha vannak befogadásra váró egyedek. Ivartalanítás: Tévhit, hogy ettől a beavatkozástól letargikussá válik vagy megváltozik a kutya. Számos előnye van: a szukáknál nem kell aggódni a tüzelés miatt, nincs esély a nem kívánt terhességre, sem pedig a szaporítószervek megbetegedésére. A kan így nem fog fedezni szukát, kevésbé érzi azt, hogy területét meg kell jelölnie, és ő is néhány fertőzéstől mentesülhet. Sok tenyésztő úgy adja el kutyáját kedvencnek, hogy szerződést irat alá, miben az új tulaj vállalja, hogy elvégezteti az orvosi beavatkozást. Jó tenyésztő figyel a kutya egész életére, hogyan viselkedik, és milyen körülmények között tartják. Így nem kerülnek gyengébb minőségű egyedek a tenyésztésbe. A fajta jó jövője így tartható fenn. Fontos a szerződéskötés a tenyésztővel, amelyben garanciát vállal bizonyos betegségek esetén. Fontos az új gazdának a kutya bejelentése és átíratása, a helyi kutyás szervezetnél és a sp. klubnál.

11 Szocializáció: Mint a gyerekeket, a kutyát is szocializálni kell. Meg kell tanulnia a viselkedést emberekkel és bizonyos szituációkban. A tanulás a születés pillanatától kezdődik. Minél többet megismernek kölyök korban, annál könnyebben alkalmazkodnak felnőttként. Irányított módon, de hagyjuk, hogy a kölyök megismerje az életet, eközben azért ügyelve biztonságára. Ha sok helyre mész és sok ismerősöd van, vidd magaddal, így megismeri teljes környezetedet. Ha csak állatorvoshoz viszed, érdemes beíratni egy kutyaiskolába, vagy sétálj vele sokat a parkban. Szeret utazni és megismerni a világot. Egy jól szocializált kutya jobb társ, jobb az idegrendszere és jobban tűri a változásokat is. (pl. költözés) A ~ eltünteti a félelmet és építi a kutya jellemét. Az egészség után ez a második legfontosabb dolog a gazdinak és a kutyának. Kiválasztás: Fontos, hogy tudd mielőtt hazaviszed milyen volt az élete a tenyésztőnél (fekhely, mit evett, mikor és mi volt a napirendje). Így nem drámaian, hanem szép lassan változik élete. Felelős tenyésztőnél mielőtt elhozod a kicsit már egy (idősebb kutya esetén több) oltást kapott. A kiválasztásnál elsőre természetesen a külső jegyekre figyelünk (szőr, szín, standard). Olyan kiskutyát kell választanunk, amely nyílt és tiszta szemekkel rendelkezik. Érdemes megfigyelni egy kis ideig a temperamentumukat, a viselkedésüket, hogyan játszanak, csak ezután választani (agilitihez élénkebb kutya kell). A ráncok a növekedéssel változnak a kutyán. Ha néhány hetes korban a ráncok túl nehéznek bizonyulnak a kölyök szeme fölött, ettől nem tudja szemét kinyitni. Ha ilyenkor a tenyésztő nem ölteti fel a kiskutya szemét, hatással lehet későbbi temperamentumára. Ez egy ideiglenes beavatkozás (néhány nap, hét múlva kiszedhető a varrat), ettől a kiskutya megfelel a standardnak és vihető kiállításra. Felkészülés az új jövevényre: - Ennivaló: először jó, ha azt kapja amit a tenyésztőnél és ugyanabban az időpontban. (Fokozatosan áttérhetünk más eledelre.)

12 - Fekhely. - Játékok. (Léteznek emészthető játékok, ezeket ha szétrágja le is nyelheti. Ilyen a Nylabone.) - Állatorvos: Ha elhozod a kicsit, kb. egy héten belül vidd el állatorvoshoz. - Idő: Sokat kell a hazahozatal után vele lenni. Minimum két napot tölts vele otthon, ez idő alatt megszokja új helyet, és ha otthon hagyod, ezután nem fog nyüszíteni, biztonságban fogja magát érezni. - Nyakörv, póráz: Legjobb a bőr, a póráz legyen rövid, kb. 2 méter. Viselkedés: A jó shar peinek jó a temperamentuma, ragaszkodó, minden embert szeret különösen a gyerekeket. Bizonyított, hogy az állattartás csökkenti a stresszt. Terápiás kutyának is kiváló, de kereső és mentő kutya is lehet szakszerű kiképzéssel. Sajnos, kevés helyre viheted magaddal kutyádat (áruház, étterem), kivéve, ha vakvezető kutyáról van szó. Viselkedési problémák miatt sokan megválnak kutyájuktól. Sajnos elég sokan nem fordítanak elég időt a kiképzésre. Tenyésztőnél is előfordul, hogy vannak gyenge temperamentumú kutyák. Egy jó tenyésztő mentálisan gyenge kutyával nem tenyészt!!! A sp. felveszi életritmusunkat, de fontos, hogy minden nap gyakoroljunk vele. Ha egyedül van otthon, sokat alszik és vár haza bennünket. Az első 18 hónapban fontos a kiképzésre odafigyelni, ezzel megelőzhetjük a későbbi viselkedésbeli problémákat. A munka a tenyésztőnél kezdődik 5-6 hetes kor körül. Az emberekhez való szoktatás kritikussá válik 12. hét körül. Ha 12 hetes korukig nem lettek emberekhez szoktatva félénkek, szégyenlősek lesznek. Ezért fontos 8-10 hetes korukig emberek és kölykök közé vinni. A 14. Héttől indul a fiatal korszak hónap között megindul a szexuális érdeklődés. Ez alatt az időszak alatt a saját területén kell megmutatni neki embereket és más kutyákat. Ezután már ugatni fogja az idegeneket, őrzi a területét. A kiképzésnek két része van. Meg kell tanulni uralni a kölyköt, nehogy ő uraljon téged. A kiképzésen megtanulja, hogy te vagy a

13 falkavezér. Hasonló a viselkedése a farkashoz, falkaorientált és nem szeret egyedül lenni. Van egy vezér, vannak testnyelvek a falka társaival és a külvilággal szemben is. A kutya szemébe kell nézni, és ezt kell gyakorolni, akár olyan áron, hogy tartsuk a fejét, ne tudja elfordítani. Játékos testhelyzet: fenék felfelé, elülső rész lapul a földön. Megadás jelei: szemkontaktus kerülése, kutya lefekszik füleit hátra-, farkát lecsapja. (Passzív behódolás: kutya hátára fekszik, lábai égnek állnak, sűrűn pisil.) Dominancia jelei: szemkontaktus, füleit, farkát magasan tartja, szőrét borzolja. Domináns kutya jellemzői: nem szereti elhagyni a területét, nem megy le a kanapéról, ha a gazdi le akar ülni, nem játszik a játékokkal, ha eszik nem nyúlhatsz a táljához. Nem válaszol a parancsokra, ellenségesen viselkedik, nem szereti a szőr- és körömápolást. Ha 12 hetes koráig megismeri a gazdit alomtársnak, falkatagnak fogadja el. Minden kutyában létezik e két magatartás. Sok tapasztalat és kiképzés eredménye, hogy melyik dominál. Fontos, hogy a tulaj korán felismerje a domináns viselkedést, és idejében korrigálja azt. A dominancia kezelése: - Hangodat felemelve beszélj a kutyával, légy határozott és keresd a szemkontaktust. - Figyelmen kívül kell hagyni mindenfajta tevékenységet. - Csak a jó viselkedést kell elfogadni, pl. ha parancsokra reagál. A dominancia elkerülése: - Jó bánásmód. A 4. hónap körül kiképzés elkezdése. - Hagyjuk, hogy gyerek és felnőtt kézből etesse a kutyát, és ne hagyjuk hogy félelemmel vegye el. - Ne hagyjuk, hogy kergessen gyereket, futókat, vagy semmi szín alatt ne ugorjon vagy morogjon rájuk. - A kutyás bunyókban ne vegyünk részt. - Ne alkalmazzunk a kölyökkel szemben fizikai fenyítést.

14 - Gyereket soha ne hagyjunk egyedül a kutyával, tanítsuk meg néhány parancsra, hogy tudja irányítani a kutyát. Félelem: Az egyik leggyakrabban előforduló probléma. Meglepődik a tárgyaktól vagy felismeri, hogy a tárgy nem odaillő otthonában. Másik súlyos eset, amikor az emberektől fél. Elbújik a helyére, ha nem hagyjuk békén, agresszív is lehet velünk szemben. Ha egyedül szeretne maradni, hagyjunk neki elég időt, hogy magától előjöjjön. Néhány hét alatt javulni fog. Ha erőszakkal kényszerítjük az ismerkedésre, ellenállásba ütközhetünk, míg ha békén hagyjuk, idővel előjön, ekkor érdemes megjutalmazni. Néhány kutya annyira félénk, hogy ilyen gyakorlásnak sem lehet kitenni. Ez esetben ne adjunk neki enni egy napig és, ha kicsit éhesebb könnyebben képezhető. Sok mindentől megijedhet, pl. hangos zaj, villámlás. Ha félelmet mutat, vond el róla mással a figyelmét, és mutasd magad boldognak, ne koncentrálj a félelmére. Agresszió: Lehet védekező, domináns, birtokló, őrző (félelem vagy zaj által kiváltott) illetve konkrétan valaki ellen irányuló. Ha mindentől óvó módon foglalkozol a kutyával, ezzel később agresszió váltható ki (ha nem engeded oda senkihez). Előidézheti: környezet, genetikai adottságok, szociális élet hiánya, rossz tartás, más kutya támadása. Ha agressziót mutat nyugodtan, higgadtan kell beszélni vele. Ha a kutyád hallgat a parancsra, megszerezted a domináns pozíciót.

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) TIBET TERRIER (Tibetan Terrier)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) TIBET TERRIER (Tibetan Terrier) 2011.07.13. / DE FCI - Standard Nr. 209 TIBET TERRIER (Tibetan Terrier) FORDÍTÁS: A Tibeti Kutyafajták Nemzetközi Klubja, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / Hivatalos eredeti nyelv (EN) EREDET:

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 207/ 2009.06.05./ GB PEKINGESE (Pekingi palotakutya) 2 SZÁRMAZÁS: Kína. VÉDNÖK:

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) SHIH TZU

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) SHIH TZU 2011.07.13. / DE FCI - Standard Nr. 208 SHIH TZU FORDÍTÁS: Uwe H.Fischer, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / hivatalos eredeti nyelv (EN) EREDET: Tibet. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) LHASA APSO

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) LHASA APSO 2011.07.13. / DE FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) FCI - Standard Nr. 227 LHASA APSO FORDÍTÁS: A Tibeti Kutyafajták Nemzetközi Klubja, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / Hivatalos

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Tartalom Német juhászkutya...1 Teste...3 Feje...3 Marmagassága...4 Testtömege...4 Szőrzete...4 Színei...4 Alomszáma...4 Várható élettartama...5 Vérmérséklete...5 Jelleme...5

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

Standard. 3. fajtacsoport, Standard Nr. 139.

Standard. 3. fajtacsoport, Standard Nr. 139. 3. fajtacsoport, Nr. 139. Általános megjelenés: Az ír terrier aktív, élénk megjelenésű, hajlékony, szálkás szőrű, jó tömegű kutya, anélkül, hogy ügyetlenség jellemezné, mivel a gyorsaság, a kitartás és

Részletesebben

FCI-Standard N 283 / 2000.02.04. / GB COTON DE TULEAR

FCI-Standard N 283 / 2000.02.04. / GB COTON DE TULEAR FCI-Standard N 283 / 2000.02.04. / GB COTON DE TULEAR 2 FORDÍTÁS: Pamela Jeans-Brown, Renée Sporre-Willes, Raymond Triquet. EREDET: Madagaszkár. PATRONÁLÓ ORSZÁG: Franciaország Az EREDETI ÉRVÉNYES STANDARD

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) HAVANESE (Bichon havanais)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) HAVANESE (Bichon havanais) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 250 / 2009.01.12./ GB HAVANESE (Bichon havanais) 2 FORDÍTÁS: Mrs. Peggy Davis,

Részletesebben

FCI-Standard N 243 / / GB ALASZKAI MALAMUT

FCI-Standard N 243 / / GB ALASZKAI MALAMUT FCI-Standard N 243 / 09. 06. 1999/ GB ALASZKAI MALAMUT Származási hely: USA Az eredeti érvényes standard publikálási dátuma: 1996.08.14 Használat: szánhúzó kutya FCI besorolás: FCI 5-ös fajtacsoport, spitzek

Részletesebben

{slimbox images/standard/alfifej_2.jpg,images/standard/alfifej_2_s.jpg,pokolbéli-rosszcsont Alf}

{slimbox images/standard/alfifej_2.jpg,images/standard/alfifej_2_s.jpg,pokolbéli-rosszcsont Alf} FCI által elfogadott Fajtastandard Nr.190/1998.01.12/D Rövid történeti áttekintés Általános megjelenés Végtagok Kültakaró Méret Hibák {slimbox images/standard/alfifej_2.jpg,images/standard/alfifej_2_s.jpg,pokolbéli-rosszcsont

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok MEGKÖTVE TARTANI RETRIEVERT NEM SZABAD!!! 3.1. Tenyészkutyák tartása gazdasági

Részletesebben

KARAKÁN KLUB EGYESÜLET AZ OROSZ, KELET-EURÓPAI ÉS ÁZSIAI JUHÁSZ, ŐRZŐ-VÉDŐ ÉS TERÜLETŐRZŐ KUTYÁT TENYÉSZTŐK ÉS TARTÓK EGYESÜLETE

KARAKÁN KLUB EGYESÜLET AZ OROSZ, KELET-EURÓPAI ÉS ÁZSIAI JUHÁSZ, ŐRZŐ-VÉDŐ ÉS TERÜLETŐRZŐ KUTYÁT TENYÉSZTŐK ÉS TARTÓK EGYESÜLETE KARAKÁN KLUB EGYESÜLET AZ OROSZ, KELET-EURÓPAI ÉS ÁZSIAI JUHÁSZ, ŐRZŐ-VÉDŐ ÉS TERÜLETŐRZŐ KUTYÁT TENYÉSZTŐK ÉS TARTÓK EGYESÜLETE TENYÉSZTÉSI PROGRAM Tartalom Egyesület neve.4 Tenyésztésvezető....4 I. TAGNYILVÁNTARTÁS,

Részletesebben

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA 1. A tenyészszemle célja: A tenyészszemle a fajta tenyésztési programjának meghatározó eleme. Célja: a gondozott

Részletesebben

A Rottweiler Fajtastandardja A kutya általános megjelenése Legfontosabb méretarányok Viselkedés és jellem Fej Stop: Arckoponya: Orr: Pofa: Ajkak:

A Rottweiler Fajtastandardja A kutya általános megjelenése Legfontosabb méretarányok Viselkedés és jellem Fej Stop: Arckoponya: Orr: Pofa: Ajkak: A Rottweiler Fajtastandardja A Nemzetközi Kynologiai Szövetségnél (FCI) letétbe helyezett rottweiler-standard a 147/ 19.06.2000 / D sorszámot viseli. A rottweiler tenyésztés arra törekszik, hogy egy olyan,

Részletesebben

a XVIII-XIX. században magyarországi terelő pásztorkutyák és feltehetőleg különféle állófülű német juhászkutyák spontán keveredéséből alakult ki.

a XVIII-XIX. században magyarországi terelő pásztorkutyák és feltehetőleg különféle állófülű német juhászkutyák spontán keveredéséből alakult ki. MUDI Canis ovilis, Fényesi-Anghi, 1936. FCI I. fajtacsoport, 1. szekció (juhászkutyák), 238. Felhasználása Terelőkutya. Bátor viselkedése miatt a pásztorok körében a nagyobb testű vagy nehezen kezelhető

Részletesebben

"#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/

#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/ 1. Külső testalakulás A juh külső testalakulása, hasznosítási típusok Szervezeti szilárdságra utal: törzsmélység mellkas mélység Hús- és gyapjútermelésre utal: hát és far terjedelme Járóképességre utal:

Részletesebben

FCI Standard No. 172. (2007.04.18.) USZKÁR

FCI Standard No. 172. (2007.04.18.) USZKÁR FCI Standard No. 172. (2007.04.18.) USZKÁR Származás: Franciaország Eredeti érvényes standard kiadásának kelte: 2007.03.06. Alkalmazás: Társasági kutya FCI besorolás: IX. fajtacsoport Társasági és törpe

Részletesebben

Az érvényes standard közzétételének időpontja: 1998.11.27.

Az érvényes standard közzétételének időpontja: 1998.11.27. Bolognese standard és magyarázat Ezt a kompendiumot eredetileg a Scandinavian Bichon Bolognese Association készítette. Megjegyzéseik és magyarázataik kék betűvel szerepelnek. A standardban felsorolt hibákat

Részletesebben

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó MAGYAR DÍSZPOSTA (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Fajtaleírás Magyar Díszposta Fajtaklub Polgár Béla szakelőadó Magyar díszposta fajtaleírás (EE Standard Modell) A STANDARDOT MEGHATÁROZÓ FÓRUM: A fajtát a Magyar

Részletesebben

AZ ÉRVÉNYES EREDETI STANDARD KÖZZÉTÉTELÉNEK IDEJE: IV. 6.

AZ ÉRVÉNYES EREDETI STANDARD KÖZZÉTÉTELÉNEK IDEJE: IV. 6. PUMI STANDARD FCI PUMI STANDARD N56 FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Secrétariat Général : 13, Place Albert I B 6530 THUIN FCI Standard Nr. 56 / 2000. 09.13. / D EREDETE: Magyarország AZ ÉRVÉNYES

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI SCHNAUZER PINSCHER DOBERMANN KLUB mint, az alább felsorolt ebfajták államilag elismert tenyésztő szervezete TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

MAGYARORSZÁGI SCHNAUZER PINSCHER DOBERMANN KLUB mint, az alább felsorolt ebfajták államilag elismert tenyésztő szervezete TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA 1 MAGYARORSZÁGI SCHNAUZER PINSCHER DOBERMANN KLUB mint, az alább felsorolt ebfajták államilag elismert tenyésztő szervezete TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA amely, vonatkozik a MSPDK gondozásába tartozó fajtákra:

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

TÖBBSZÍNŰ USZKÁR FAJTALEÍRÁS (FCI ÁLTAL EL NEM ISMERT)

TÖBBSZÍNŰ USZKÁR FAJTALEÍRÁS (FCI ÁLTAL EL NEM ISMERT) TÖBBSZÍNŰ USZKÁR FAJTALEÍRÁS (FCI ÁLTAL EL NEM ISMERT) ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS Közepes méretű kutya, jellegzetes szőrzettel, mely lehet göndör vagy zsinóros. Megjelenését tekintve egy intelligens, fürge és

Részletesebben

Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák

Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák Sztereotípiák... Amikor kiskutyát szeretnének tőlem az emberek sokszor teszik fel ezeket a kérdéseket: Igaz, hogy - szökős a beagle? - ugatós a beagle?

Részletesebben

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 Az alábbi idézet Nagy Tamás: AZ ALASZKAI MALAMUT címû könyvébõl való. Az idézet a szerzõ külön engedélyével lett megjelenítve. Az itt látható szöveg szerzõi jogvédelem

Részletesebben

Koponya: Közepes nagyságú, a testmérettel arányos; feje teteje kissé kerek és a szem irányában fokozatosan keskenyedik.

Koponya: Közepes nagyságú, a testmérettel arányos; feje teteje kissé kerek és a szem irányában fokozatosan keskenyedik. Siberian Husky FCI Nr. 270/ 24. 01. 2000 Általános megjelenés A szibériai husky átlagméretű munkakutya, gyors és könnyű lábú, kecses mozgású. A viszonylag tömör testet borító dús szőrzet, a felálló fül

Részletesebben

A félreismert pumavadász avagy a kutyavilág Bodybuilding bajnoka

A félreismert pumavadász avagy a kutyavilág Bodybuilding bajnoka FAJTAISMERTETİ A félreismert pumavadász avagy a kutyavilág Bodybuilding bajnoka Az elsı látásra félelmetes megjelenéső, hatalmas, hófehér, "csupaizom" kutyát a kutyavilág Bodybuilding bajnokának is nevezhetnénk.

Részletesebben

CURLY COATED RETRIEVER

CURLY COATED RETRIEVER CURLY COATED RETRIEVER FAJTALEÍRÁS A curly coated valószínűleg a legrégibb retriever, ennek ellenére manapság a ritka fajtákhoz tartozik. Története a 19. század elején kezdődik Angliában. Visszamenőleg

Részletesebben

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II.

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Nagytestű növényevők Sok fű kedvező élőhely. Évszakváltáskor vándorlások- A fű kevés tápanyagot biztosít, ezért szinte folyamatosan legelniük kell. Patások.

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT A küllembírálat során egy elismert küllembíró értékeli a kutya megjelenését a fajtastandard alapján. A tenyésztéshez

Részletesebben

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400 BAMBI: ALISA: született 2007. december 1. született 2008. március 1. szuka ivartalanított szuka Roti keverék. Játékos kölyök. Vizslakeverék. Kamaszkorát éli, nagyon eleven és játékos. BIKFIC: már gazdára

Részletesebben

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?!

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK Néhány gondolat a statisztikák kapcsán KUTYAHARAPÁSI STATISZTIKÁK - MAGYARORSZÁG Kevés pontos adat, W54 BNO kód

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

METABOND termékek felhasználási előnyei a lakatos műhelyben (fúrásnál, menetfúrásnál, különböző megmunkáló gépekben)

METABOND termékek felhasználási előnyei a lakatos műhelyben (fúrásnál, menetfúrásnál, különböző megmunkáló gépekben) METABOND termékek felhasználási előnyei a lakatos műhelyben (fúrásnál, menetfúrásnál, különböző megmunkáló gépekben) Cégünket, a VARIMET Kft.-t 2005-ben alapítottuk. Főként lakatos munkákkal foglalkozunk,

Részletesebben

Sarródon nevelkedett bikák

Sarródon nevelkedett bikák Sarródon nevelkedett bikák Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága 9435. Sarród-Rév, Kócsagvár, Pf.: 4. Vételi szándékát dr. Jakál Lászlóné-nak kell bejelenteni. Telefon: 06 / 30 / 257-55-74 119. oldal

Részletesebben

Brazil masztiff (Fila brasileiro)

Brazil masztiff (Fila brasileiro) Brazil masztiff (Fila brasileiro) Fajtagazda ország: Brazília Osztályozás Csoport II.: Pinscherek, schnauzerek - molosszoid fajták - svájci hegyi- és pásztorkutyák Szekció 2.: Molosszoid fajták Típus 2.1:

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

Dr. Fábián Emília, PhD

Dr. Fábián Emília, PhD Hormonhiánya van? PROGESZTERON JELEK ÉS TÜNETEK SOHA MINDIG 1. A melleim nagyok. Közvetlen környezetem arra panaszkodik, hogy ideges és izgatott vagyok. 3. Ideges vagyok. 4. Éberen és nyugtalanul alszom.

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER A FAJTA EREDETE

GOLDEN RETRIEVER A FAJTA EREDETE GOLDEN RETRIEVER A FAJTA EREDETE Az 1800-as éviek elején Angliában és Skóciában a vadászat betöltötte mind a sport, mind pedig az élelemszerzés gyakorlati szerepét. Egy közepes termetű, a vad nyomát követő,

Részletesebben

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A

A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A BŐR A tapintás fontos a kutya számára, mivel az érintések érzelmi és társas kapcsolatokat közvetítenek. Érintéssel a kutya megnyugtatható: pulzusa

Részletesebben

Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen.

Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen. trnd Projektmenetrend Foresto nyakörv: Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen. trnd Projekt Projektblog: www.trnd.hu/foresto trnd kapcsolattartód: suzanne@trnd.hu Teszteljük kutyánkkal

Részletesebben

PILIS-BUDAI KUTYAMENTŐK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE. Egyesületünk

PILIS-BUDAI KUTYAMENTŐK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE. Egyesületünk Egyesületünk 2006-ban alakult Nincs menhelyünk, ideiglenes befogadókkal dolgozunk Csak önkéntesekből áll a csapat Adományokból és adó 1%-ból tartjuk fent magunkat Területünk a Pilisi-hegyek, a Budai-régió

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

Segítséget kér a Futrinka Egyesület vizslamentő csapata!

Segítséget kér a Futrinka Egyesület vizslamentő csapata! Segítséget kér a Futrinka Egyesület vizslamentő csapata! Erdő 5 év körüli magyar vizsla kan. Tavasszal találták Bakonycsernyén, de gazdija nem jelentkezett érte. Sajnos Erdőnek nagyon rossz állapotú, eldeformálódott

Részletesebben

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk.

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. A prezentáció A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. Mottó Ha belépsz egy terembe, törekedj arra, hogy Valaki lépjen be, s ne eggyel többen legyünk! 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A Berger Blanc Suisse (BBS) 2011. óta elismert fajta az FCI-n, mint világszervezeten belül 347-es standard sorszám alatt.

A Berger Blanc Suisse (BBS) 2011. óta elismert fajta az FCI-n, mint világszervezeten belül 347-es standard sorszám alatt. 2. TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT A SVÁJCI FEHÉR JUHÁSZKUTYA 2.1 A fajta leírása, története A Berger Blanc Suisse (BBS) 2003. január elseje óta provizórikusan elismert fajta az FCI-n, mint világszervezeten belül,

Részletesebben

Használati utmutató. Éneklő kicsi alma. 2005 VTech Kínában nyomtatva 91-02115-000-000

Használati utmutató. Éneklő kicsi alma. 2005 VTech Kínában nyomtatva 91-02115-000-000 Használati utmutató Éneklő kicsi alma 2005 VTech Kínában nyomtatva 91-02115-000-000 101x127.eps 141 lpi 45 black Kedves Szülő! Mi, a VTechnél tudjuk, hogy a gyerekek szükségletei és képességei változnak,

Részletesebben

A pumi színgenetikája

A pumi színgenetikája A pumi színgenetikája Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.abiquadogs.com/pumi/pumicolor.htm Az a cél vezérelt minket, hogy jobban megértsük, milyen gének határozzák meg a különböző színeket a pumiknál.

Részletesebben

Rhodesian Ridgeback guide to judging by Monika Tusanova 2009

Rhodesian Ridgeback guide to judging by Monika Tusanova 2009 Rhodesian Ridgeback guide to judging by Monika Tusanova 2009 RHODESIAN RIDGEBACK FCI Standard N 146 (10/12/1996) EREDET: Dél-Afrika. A leírás a dél-afrikai Kennel Szövetség és a Zimbabwe Kennel Klub által

Részletesebben

Asztrológiai arcok. A Hold arc jellegzetessége

Asztrológiai arcok. A Hold arc jellegzetessége Asztrológiai arcok A következőkben részletesen is bemutatom ábrákkal a hét alaptípus jellegzetességeit, kezdve a bolygó jellegével, amely a legfontosabb asztrológiai analógiás jelentéseket tartalmazza,

Részletesebben

Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben

Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben CSAKRA- és MERIDIÁN-tisztító módszer IMÁval INGYENES CSAKRA- és MERIDIÁNtisztítás +harmonizálás IMÁVAL Tested, Lelked, Szellemed, Érzelmeid,

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

NOVA SCOTIA DUCK RETRIEVER

NOVA SCOTIA DUCK RETRIEVER NOVA SCOTIA DUCK RETRIEVER FAJTALEÍRÁS "Tolling" játékkal kíváncsiságot felkelteni és közelebb csábítani. A trükk lényege, hogy egy erre a célra tenyésztett kutyafajta, amely a rókára hasonlít, játékával

Részletesebben

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész A kutya kiképzése Az alkalmazott etológia kérdései I. rész Tény: Az ember kb. i. e. 12000 évvel ezelőtt háziasította a kutyákat, az állatok közül vélhetőleg elsőként. - Mi hát az etológia? A tudomány szempontjából

Részletesebben

Emberfajták. Europid nagyrassz: gazdag domborulatú arc, keskeny orr, világosodó bőr-hajszemszínre

Emberfajták. Europid nagyrassz: gazdag domborulatú arc, keskeny orr, világosodó bőr-hajszemszínre Emberfajták Europid nagyrassz: gazdag domborulatú arc, keskeny orr, világosodó bőr-hajszemszínre való hajlam; Erő 20 Penge védelem Nordikus: világos színek, magas termek, karcsú, keskeny orr és ajak, viszonylag

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN Gerinctorna - Tartásjavító gyakorlatok A gerincoszlopon öt szakaszt különböztetünk meg. A nyaki gerincszakaszt hét nyakcsigolya, a háti gerincszakaszt tizenkét hátcsigolya, az ágyéki

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR KÖZPONTI ÓVODA BÚZAVIRÁG TAGÓVODÁJÁNAK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA KÖRNYEZETTUDATOS SZEMLÉLETET ALAPOZÓ ÓVODAI NEVELÉSI KONCEPCIÓ

PETŐFI SÁNDOR KÖZPONTI ÓVODA BÚZAVIRÁG TAGÓVODÁJÁNAK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA KÖRNYEZETTUDATOS SZEMLÉLETET ALAPOZÓ ÓVODAI NEVELÉSI KONCEPCIÓ PETŐFI SÁNDOR KÖZPONTI ÓVODA BÚZAVIRÁG TAGÓVODÁJÁNAK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA KÖRNYEZETTUDATOS SZEMLÉLETET ALAPOZÓ ÓVODAI NEVELÉSI KONCEPCIÓ BÚZAVIRÁG TAGÓVODA Kaposvár 2009 107 1. AZ ÓVODA ADATAI: Az

Részletesebben

PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv

PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót használat előtt. PUSB-150-19 Köszönjük, hogy Ön a PetSafe -et választotta, amely az eladási listán az 1. helyet képviseli

Részletesebben

Az öngyógyítás útján II.

Az öngyógyítás útján II. Az öngyógyítás útján II. Előző számunkban áttekintettük, hogy miért folytatunk életünk nagy részében (vagy mindvégig!) önvédelmi játszmákat emberi kapcsolataink megvalósításakor. Láttuk, hogy a lélek félelmei

Részletesebben

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZLEPÁK BÁLINT A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZEMLE Összefoglalás Tanulmányom témája az általános fogászati ellátásban résztvevő fogorvosok

Részletesebben

A spanyol agarak tragédiájától...

A spanyol agarak tragédiájától... A spanyol agarak tragédiájától... WWW.GALGO-IN-NOT.DE WWW.GREYHOUND-IN-NEED.COM...a családi kedvenc létig Hogy történhetett ez meg? Évszázadok óta csodálja az ember az agarak eleganciáját. Sokakat vonz

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012.

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012. Kézikönyv egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz 1 Mi az, amin a legtöbbet bosszankodunk? Az értékesítőink teljesítményének hektikusságán és az állandóan jelenlévő fluktuáción. Nincs elég létszámunk

Részletesebben

Kris Burm játéka. Tartozékok

Kris Burm játéka. Tartozékok Kris Burm játéka Én legyek erősebb, vagy az ellenfelemet gyengítsem? Ezt a húzós kérdést kell feltenni magadnak minden egyes körödben. Tartozékok - 1 játéktábla - 30 fehér korong: 6 Tzaar, 9 Tzarnő és

Részletesebben

Fogalmak IV. Színöröklés elméleti alapjai

Fogalmak IV. Színöröklés elméleti alapjai Fogalmak IV. Színöröklés elméleti alapjai A színeződés a melanintól függ, ami szemcsék formájában rakódik le a bőrbe, illetve a szőrbe. A melanint speciális pigmentképző sejtek termelik. A pigmentképződés

Részletesebben

Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez. Használati útmutató

Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez. Használati útmutató Staywell 600 Széria Alumínium kétutas kisállatajtó Kis, Közepes, Nagy és Extra nagy méretekhez Használati útmutató Az Ön Staywell kisállatajtaja Kis Macskáknak Kis méretű kutyáknak Biztonsági zárófedél

Részletesebben

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111 TARTALOM Köszönetnyilvánítás 7 Előszó 9 Bevezetés (később nem ismétlődő információk) 11 I. Csajozás, avagy ismerkedési és hódítási alapismeretek 19 I.1. Belső világod 20 I. 1. A. Küzdd le a félelmeidet!

Részletesebben

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban!

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! HOGYAN CSATLAKOZHATSZ A TE HOGY LÁTOD? KAMPÁNYHOZ? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! Mi ez az egész? A Te hogy látod? kampány

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény rendszerét figyelembe vette.

A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény rendszerét figyelembe vette. 4. TENYÉSZ-VIZSGA (TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI) SZABÁLYZAT A TENYÉSZ-VIZSGA RÉSZEI: 4.1 TENYÉSZ-SZEMLE 4.2 TEMPERAMENTUMVIZSGÁLAT A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény

Részletesebben

Fiatal lány vagy öregasszony?

Fiatal lány vagy öregasszony? Zöllner-illúzió. A hosszú, átlós vonalak valójában párhuzamosak, de a keresztvonalkák miatt váltakozó irányúnak látszanak. És bár egyiküket sem látjuk párhuzamosnak a szomszédjával, ha figyelmesen és tudatosan

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

STANDARDIZÁLT SZŐRSZÍNJEGYZÉK KUTYÁKNÁL. Bernard Denis

STANDARDIZÁLT SZŐRSZÍNJEGYZÉK KUTYÁKNÁL. Bernard Denis Körlevél: 90/2009 Dátum: 2009.11.13. Tárgy: STANDARDIZÁLT SZŐRSZÍNJEGYZÉK KUTYÁKNÁL Az FCI elnöksége a 2009. júliusi ülése alkalmából elfogadta Prof. Bernard Denis Kutya szőrszínek összefoglalóját. Ez

Részletesebben

A 3 leggyakoribb. amit kerítésépítésnél elkövethetsz. STÉG- KERÍTÉS.HU Rusztikus fakerítés azoknak, akik kertes házban élnek

A 3 leggyakoribb. amit kerítésépítésnél elkövethetsz. STÉG- KERÍTÉS.HU Rusztikus fakerítés azoknak, akik kertes házban élnek A 3 leggyakoribb szarvashiba, amit kerítésépítésnél elkövethetsz Kádár Zsolt álomkerítés gyártó szakiparos STÉG- KERÍTÉS.HU Rusztikus fakerítés azoknak, akik kertes házban élnek A 3 leggyakoribb szarvashiba,

Részletesebben

Ajánlások hovi-t vásárlóknak

Ajánlások hovi-t vásárlóknak Hovawart kölyök ajánlások - Ajánlások vásárlóknak - Oltás, és féregtelenítés - Törzskönyv - Tenyésztõ felelõssége A kölyöklistában találhatók az aktuális almok, fedezések! Ajánlások hovi-t vásárlóknak

Részletesebben

Emjoi EpiTravel. mini epilátor kezelési útmutató

Emjoi EpiTravel. mini epilátor kezelési útmutató Emjoi EpiTravel mini epilátor kezelési útmutató Köszönjük, hogy az Emjoi EpiTravel készüléket megvásárolta! Az EpiTravel a legdiszkrétebb és legkompaktabb epilátor a kényes területek és hajlatok szõrtelenítéséhez.

Részletesebben

ERKÖLCSTAN BEVEZETÉS. Alapelvek, célok

ERKÖLCSTAN BEVEZETÉS. Alapelvek, célok ERKÖLCSTAN BEVEZETÉS Alapelvek, célok Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodásés viselkedésmódjuknak

Részletesebben

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra.

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Évindító 2015 Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Induljon ez az éved másként, mint eddig! Te vagy az, aki változtatni

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek 2013. 11.19. Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek csoportosítása szögeik szerint (hegyes-,

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121 TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772 E-mail:bunmeg@somogy.police.hu Trükkös tolvajok,

Részletesebben

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, email : info@fci.be _ TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT - Hagyományos

Részletesebben

FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek

FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek FONTOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK A medence felállítása és használata előtt gondosan olvassa el, értelmezze és tartsa be valamennyi utasítást FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek Csak illusztráció.

Részletesebben

Használati útmutató Micimackós világító telefon

Használati útmutató Micimackós világító telefon Látogasson el a Disney weboldalra www.disney.com címre! Disney A termék A.A.Milne és E.H. Shepard Micimackó című munkáin alapul. Minden jog fenntartva! Használati útmutató Micimackós világító telefon 101x127.eps

Részletesebben

PILIS-BUDAI KUTYAMENTŐK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE. Egyesületünk

PILIS-BUDAI KUTYAMENTŐK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE. Egyesületünk Egyesületünk 2006-ban alakult Nincs menhelyünk, ideiglenes befogadókkal dolgozunk Csak önkéntesekből áll a csapat Adományokból és adó 1%-ból tartjuk fent magunkat Területünk a Pilisi-hegyek, a Budai-régió

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben