Manapság elsődlegesen társak vagy barátok, de megfelel, mint a család őrző kutyája. Ugatnak, ha valaki közeleg, de ha a tulajdonos ismerőse jön, majd

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Manapság elsődlegesen társak vagy barátok, de megfelel, mint a család őrző kutyája. Ugatnak, ha valaki közeleg, de ha a tulajdonos ismerőse jön, majd"

Átírás

1 Shar Pei Felépítés: Az első kérdés, amit egy leendő tulajdonos feltesz, hogy milyenek lesznek. A válaszok legalább annyira eltérőek, mint a kutyák. Az eddigi tulajdonosok úgy vélekednek, hogy intelligens, vicces, hűséges és könnyen tartható. Az, hogy nehezen tartható csak pletyka. A bőrük laza szerkezetű, rugalmas, nem igényel speciális törődést. Fontos, hogy a tulaj legalább olyan intelligens legyen, mint a kutya. Ha a gazda félénk, vagy nem fordít elég figyelmet a tanításra, a kutya neurotikussá válhat, vagy megtámadhat valakit. Feltétlenül elfogadják a falkavezér utasításait, aki egy ember legyen. Az új tulajdonosokat bátorítani kell, hogy járjon el a kutyával kiképzésre és tanuljon meg minél többet róla. Ha sikerül megtanítani a shar pei-nek, hogy mi kívánatos és mi elfogadhatatlan, akkor a tiétek lesz a legjobb barátság. Ebben az emberek uralta világban a legtöbb kutya feladja saját akaratát, néhányan dominánsak vagy agresszívek lesznek, még mások félénkké válnak. Fontos a jó szocializáció, mind a kutya mind Te boldog leszel tőle. A shar pei nagyon könnyen alkalmazkodik bármilyen otthonhoz. Jól érzi magát lakásban és családi házban egyaránt, egy gazdával vagy kisgyermekes családban, ha csak kis helyet kap vagy, ha övé a lakás. Ők nem kinti kutyák, nem tudnak mit kezdeni a téllel, vagy a nyárral kint egy kutyaólban. A legtöbb fajtának van aljszőre, ami szigetel, a meleg vagy a hideg ellen. A sp.-nek nincs ilyen, tehát ki van szolgáltatva az időjárásnak. Gondoskodj számára egy védett környezetről. Középtermetű kompakt kutyák, ami azt jelenti, hogy könnyedén elférnek a legtöbb lakásban. A magassága nem éri el egy felnőtt ember térdének magasságát. A kutya határozott felépítése, jól megállja a helyét a totyogós gyerekkel szemben, nagyon türelmesek a kicsikkel, ezért kitűnő választás melléjük. A bennük szunnyadó védőösztön sok családot elvezet oda, hogy magasztalják erényeit és beszerezzenek egy második vagy harmadik kutyát is.

2 Manapság elsődlegesen társak vagy barátok, de megfelel, mint a család őrző kutyája. Ugatnak, ha valaki közeleg, de ha a tulajdonos ismerőse jön, majd felborítják az új jövevényt örömükben. Sokszor tettek keresztbe a tolvajoknak, mély átható ugatásukkal és haragos, ráncos arcukkal. Az otthonuktól távol kissé visszafogottak és nagyon figyelnek, nem az a fajta, aki könnyen elmegy idegenekkel. Otthon nagyon gyorsan alkalmazkodnak a Te napirendedhez, azt javaslom az új gazdáknak, hogy szoktassák kutyáikat a kosárhoz, fekhelyhez. Míg otthon vagy hagyd, hogy szabadon mászkáljon a lakásban, de ha nem vagy otthon jó, ha a helyén fekszik. Hasznos, ha otthon dolgozol és nem szeretnéd, hogy láb alatt legyen, vagy ha olyan vendégek érkeznek, akik nem szeretik a kutyák közelségét. Egyszerűen tedd a sp.-t az ő hálószobájába, és ha ő úgy tanulta, hogy ez egy biztonságos, jó hely, akkor a helyén marad és onnan nézelődik. Nem egy aktív fajta, hacsak ha nem ez a Te életstílusod. Roppant játékosak és mozgékonyak tudnak lenni, de nyugalomban is jól érzik magukat. Megelégednek azzal, ha a lábadhoz fekhetnek, csak annyi energiát igényelnek, hogy megsétáltasd őket vagy játssz velük, de azért nagyon élvezik a több törődést és ha szeretgeted őket. A sp. életét döntően meghatározza, hogy Te hogyan élsz. Nem az a fajta, amelyik destruktívvá válik, ha nem foglalkozol vele, és nem is olyan fajta amit folyton ölelgetni kell. Alapjában véve függetlenek, de szeretik megosztani életüket az emberekkel. Az egész család kutyái, tehát nem választanak egy családtagot maguknak. Mivel roppant okosak, hamar megtanulják a családtagok szokásait és azt, amit nem szeretnek. A sp. aludhat valamelyik családtag ágyában, de kint is maradhat, ha soha nem volt behívva. Játszhatnak a család férfitagjaival, de csendesen pihenhetnek a nagypapa lábánál is. A sp.-nek különleges érzéke van a humorhoz, s ha egyszer rájön, hogy a gazdit mivel tudja megnevettetni, akkor számíthatsz arra hogy ezt sűrűn gyakorolni fogja. Nagyon érzékeny a család kedélyállapotára, és ennek megfelelően viselkedik. Mint a legtöbb kutyának, neki is célja, hogy a gazdi boldog legyen és a családot is biztonságban tudja.

3 Játék közben a mellső lábait használja, mint a macska, paskolja vele a játszótársát. Ha emberekkel játszik gyakran bekapja kezüket, ez a szeretet jele a sp.-nél. A legdominánsabb mozzanat a játékban, mikor csípőjükkel meglökik a játszótársat. Fontos tulajdonság, hogy gyűlölik a vizet, az esőt, bár vannak ellentétes példák is. Nagyon sok felnőtt életerős sp. boldogtalan lesz, mikor esőben ki kell mennie. Némelyik szereti a vizet, és belemerészkedik a család úszómedencéjébe. A fürdés szükséges, és ezt korán meg kell tanulniuk, mielőtt elég nagyok lesznek ahhoz, hogy ők fürdessenek meg Téged. Szőre nyírást nem igényel. Fürdesd meg néha, vágd le a körmeit és tisztítsd meg a füleit, adj hozzá némi szeretetet, ez a receptje a boldogságnak. Standard: A hivatalos standard alapján bírálnak, a fejezet többi része ennek megértésében segít. Gyakran egy kutya mindenben tökéletes, kivéve, ha valami hiányzik vagy túl sok van belőle. Lehet túl magas vagy alacsony, vagy lehetnek olyan tulajdonságai, melyet a tenyésztő nem szívesen mutatna meg. Ez nem azt jelenti, hogy a kutya egészségtelen, vagy rosszabb minőségű, ez csak annyit tesz, hogy a tenyésztő másképp képzelte el a tökéletest. Ha tenyésztési vagy kiállítási célra veszel kutyát, olyat válassz, melynek nincsenek nagy vagy kizáró hibái. A standard alapján már ki tudod választani, hogy milyen kutyát szeretnél, kiállításra vagy csak kedvencnek szánod. Az érvényes és eredeti standard dátuma: Származás: Kína Alkalmazás: vadász- és őrző-védő kutya FCI csoportbeosztás: II-es fajtacsoport, szekció 2.1: molosszus és dog típusú kutyák Munkavizsgára nem kötelezett. Rövid történeti áttekintés: Ez az ősi kínai fajta már évszázadok óta a Dél-kínai Tenger partvidékét övező területeken él. A Kwung Tung tartományban található Dialak város és környéke a fajta valószínű származási helye.

4 Általános megjelenés: Közepes termetű, aktív, kompakt és kvadratikus felépítésű kutya, rövid ágyékrésszel. A fej és a mar redőzöttsége, apró fülei, a fej vízilóra emlékeztető formája egyedülálló és összetéveszthetetlen külsőt kölcsönöznek a Shar Peinek. A kanok termetesebbek és erőteljesebbek a szukáknál. Helyes arányok: A sp. magassága a talajtól a marig körülbelül megegyezik a martól a fenék hátsó vonaláig mért távolsággal, főleg a kanoknál (szukák között előfordulhatnak hosszabb testfelépítésűek). A távolság az orrtükör és a stop (homlok és orrnyereg közti rész) között azonos a stop és a koponyacsont leghátsó része közti távolsággal. Természet, jellem: Nyugodt, önálló, hűséges, ragaszkodó és kedves a családjához. (Idegenekkel inkább tartózkodó.) Fej: A fej a testhez viszonyítva nagy. A ráncok a homlokról és a pofákról összefutva (nem túl nagy) tokát alkotnak. Koponyatájék: Agykoponya: széles, lapos. Stop: nem túl markáns. Arcorri rész: Orr: Nagy és széles, legelőnyösebb a fekete (orrtükör), de a többi színek melyek a szőrzet színéhez illenek, szintén megengedettek. Az orrlyukak nyíltak. Fang: A fajta egyik sajátos jellemzője. Az eredetétől kezdve az orrtükörig vastag, az elcsúcsosodás bármely jele nélkül. Az ajkak és az orr jól kipárnázott. Közvetlenül az orrtükör mögött egy bőrkitüremkedés megengedett. (Idősebb kutyáknál általában az orr és a fang veszít párnázottságából.) Száj: A nyelv, szájpadlás, foghús és az ajkak általában kékes feketék. Néhány rózsaszínű folt a nyelven még megengedett, de előnytelen. Az egyszínű rózsaszín nyelv nem kívánatos. A halvány színű (dilute colors) kutyáknál a nyelv erőteljes levendula színű.

5 Állkapocs, fogazat: Erőteljes állkapocs, szabályos ollós harapással, melynél a felső fogsor szorosan zár az alsó fogakra, és az összes metszőfog merőlegesen illeszkedik az állkapocsba. Az alsó ajkak nem lehetnek olyan vastagon párnázottak, hogy a fogak szabályos záródását akadályozzák. Szemek: Sötét és mandulavágásúak. A halvány színű kutyáknál a világosabb szemszín megengedett. A szemgolyó és a szemhéjak megfelelő működését nem zavarhatja sem szőrzet, sem redőzet. A szaruhártya bármilyen irritációja abszolút nem kívánatos. A szemeknek entrópiumtól (szemhéjak befelé fordulása) menteseknek kell lenniük. Fülek: Nagyon kicsik, általában vastagok és minden esetben egyenlő oldalú háromszög formájúak. Magasan tűzöttek, ezáltal a kissé lekerekített fülvégek a szemek irányába mutatnak. A fülek egymástól távol tűzöttek, de szorosan a koponyához simulnak. A felálló fül nem elfogadott. Nyak: Közepes hosszúságú, erőteljes, a vállakhoz jól illesztett. A toka a nyak alatti laza bőr nem lehet túlságosan sok. Törzs: Kifejlett kutyáknál az egész testet elborító ráncok kimondottan nem kívánatosak, kivéve a maron és a farok tűzésénél, ahol a redőzöttség mérsékelt. Felső vonal: A mar mögött kissé ereszkedő, az ágyék felé enyhén emelkedő. Hát: Rövid és erős. Ágyék: Rövid és erőteljes, enyhén ívelt. Far: Eléggé lapos. Mell: Széles és mély, a mellkas eléri a könyök mélységét. Alsó vonal: Az ágyék felé emelkedő, felhúzódó. Farok: Vastag a tűzésnél, de egyre vékonyodó, egy finom csúcsban végződő. Nagyon magasan tűzött, ez e fajtára különösen jellemző. Tartása lehet magasan ívelt, szorosan kunkorodó, vagy hátra ill. oldalra hajlított. A csonka farok vagy a farok teljes hiánya kifejezetten nem kívánatos.

6 Végtagok: Mellső rész: A mellső lábak egyenes állásúak, mérsékelten hosszúak, erős csontozattal. Redőzettől mentesek. Vállak: Erősen izmolt, jól beágyazott, ferde állású. Alkar: Enyhén ferde, erős, mozgékony. Hátulsó rész: Erős, izmos, mérsékelten szögellt. A hátulsó végtagok hátulnézetben a talajhoz képest függőleges, egymáshoz pedig párhuzamos állásúak. A ráncok a hátulsó végtagok egészén, valamint a megvastagodott bőr a csánkokon nem kívánatosak. Csánkok: Mélyre állítottak. Mancsok: Mérsékelt nagyságúak, kompaktak, az ujjak szorosan egymáshoz simulóak, csontosak. A hátsó lábak farkaskörmöktől mentesek. Mozgás: Jellemző mozgás az ügetés. Szabad és harmonikus a hátulsó végtagok erős előretolásával. Gyorsuló tempónál a mancsok egy képzeletbeli középvonalhoz közelítenek. A kötött mozgás nem kívánatos. Kültakaró: Szőrzet: A fajtára nagyon jellemző: Rövid, kemény, szúrós. A szőrzet a testen sima és felálló, de a végtagokon általában lesimuló. Aljszőrzet nincs. A szőrzet hosszúsága 1-2,5 cm közötti. Trimmelése nem megengedett. Színek: A fehéren kívül az összes egységes színváltozat megengedett. (Az egységes feketétől, kékesfeketén, szürkén, csokoládébarnán, rozsdabarnán, mahagónivörösön, és a vörösön át a krémszínekig terjedő skála. A krémszínű kevésbé kívánatos.) Gyakran előfordul a farok és a hátsó végtagok hátoldalának világosabb színárnyalata. Megengedett még a hát középvonalán végigfutó, vagy a füleken található sötétebb árnyalás is.

7 Nagyság: Magasság: cm marmagasság. (Az ettől felfelé való eltérést nem büntetik szigorúan.) Hibák: Bármely eltérés az itt leírtakról hibát jelent, súlyosságától függően megítélve. Súlyos hibák: - Az ollós harapástól való bármely eltérés. Egy minimális hátraharapás még megengedett. (max. 2-3 mm nagyságrendben.) - Elcsúcsosodó fang. - Foltos nyelv. (néhány apró rózsaszínű folt még megengedett.) - Túl nagy fülek. - Mélyen tűzött lelógó farok. - Szőrzet hosszabb 2,5 cm-nél. Kizáró hibák: - Lapos arcorri rész jelentős előre vagy hátraharapással. - Rózsaszínű nyelv. - Beforduló alsó ajkak, mely a fogazatot befolyásolja. - Kerek kidülledő szemek. - Entropium, ektropium. (A szemhéj ki- ill. befelé fordulása.) - Bőr, redőzet, vagy szőrzet, amely a szemet bármely funkciójában zavarja. - Felálló fülek. - Farok hiánya vagy csonkasága. - Mély redőzet a testen és a végtagokon, kivéve a marnál és a farok tövénél. - Nem egyszínű szőrzet: albínó, csíkos, foltos, pettyes, fekete, vörös mintázatú és nyeregmintás. Megjegyzés: A kanoknak két látható normálisan kifejlődött herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóba teljesen leszállva találhatóak.

8 A SHAR PEI--EN VÉGREHAJTOTT BÁRMELY MŰVI BEAVATKOZÁS KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ AJKAKNÁL ÉS A SZEMHÉJAKNÁL VÉGREHAJTOTT MŰTÉTEKRE KIZÁRJA A KUTYÁT A KIÁLLÍTÁSON VALÓ RÉSZVÉTELBŐL. Kiválasztás: Lényeges vásárlás előtt minél több tenyésztőhöz ellátogatni. Ezek a találkozások sokkal tanulságosabbak lehetnek, mint bármely könyv. Mivel több választás lehetséges, bizonyos döntéseket meg kell hozni még a vásárlás előtt. Minél több kutyát láttál, és minél több tenyésztővel beszéltél, annál könnyebb lesz választani. A tenyésztőket megtalálhatod kiállításon, apróhirdetés útján vagy a sp. klubnál. Kiállítási kutya, tenyésztési kutya vagy csak társ: A legtöbb tenyésztőnél nincs különbség e három fajta tartása között, csak az, hogy minek szeretnék eladni. Egy kiállítási kutya olyan állat, amit a tenyésztő szeretne bemutatókon, kiállításokon látni. Ez egy kivételes példánya a fajtának, jó kiállása van és ígéretes show-karrier elé néz. A tenyésztési kutya olyan, amit lehet kiállításra vinni, de elképzelhető, hogy nincs meg benne a tehetség, vagy nem néz ki olyan jól, ellenére a kitűnő származásnak. Ilyen kutyák általában a kisebb kennelekből születnek. Léteznek a csak társ kutyák, bennük a tenyésztő nem látja a két előző lehetőséget. Valószínűleg valami hibát fedez fel benne, vagy egyszerűen csak nem olyan jó, mint a többi kiállítási kutya. Ha kiállítani szeretnél, magas árra számíts! Mint a legtöbb sportban a legjobb felszerelés sokba kerül. Ahhoz, hogy jó kutya szülessen, a tenyésztőnek rengeteg idejébe, energiájába és pénzébe kerül, s akkor inkább megtartja, és ő viszi kiállítani, mint hogy olcsón eladja. Mint kutya, nincs különbség a kiállítási és a társként tartott egyed között. A különbség, nem valószínű, hogy egy gyengébb minőségű kutyával nyersz egy versenyen. (Bár ez is megtörténik.) Ha kiállítani szeretnél előtte rengeteget kell kutatnod, beszélni a tenyésztővel, ezek mind az esélyeket növelik.

9 Ha úgy gondolod, hogy veszel egy jó kiállítási kutyát, párszor leelleted, és ebből pénzt termelsz, gondold meg még egyszer. A kiállítás és a tenyésztés drága hobbi, és ha jól csinálod, figyelve a kutyára, akkor a jutalom nem pénzbeni lesz. Ez a hobbi nem egy pénzkereső üzlet, csak örömet fog okozni. Ha tenyészteni szeretnél, először kérdezd meg magadtól, hogy miért. Ha szeretnéd a fajtát jobbá tenni, járj el kiállításokra és tanulj! Ha szeretnél látni csodálatos és egészséges kölyköket, először ismerd meg a fajtát és a tenyésztőit. Ha csak azért szeretnél almot, hogy megmutasd, hogyan születnek a kölykök, vagy pénzt keress vele, akkor még most állj le! A rossz okból született kölykök rossz helyen végzik, menhelyen vagy orvosnál elaltatva. Alaposan gondold át, ha tenyészteni szeretnél. Ha igazán szeretnéd, sokat kell tanulnod a fajtáról, a törzskönyvekről, a tenyésztőkről, meg kell ismerned a különböző vérvonalakat, mielőtt kiválasztod a kennelalapító shar peiedet. Ha egyszerűen egy jó társra vágysz, ezt közöld a tenyésztővel. Valószínűleg van olyan kutyája, mely ivartalanítva van, nem tenyészthető és nem állítható ki. Minden bioznnyal nem a fajta legjobb példánya, valami kis hibával rendelkezik. Ez nem azt jelenti, hogy egészségtelen vagy rosszabb, mint más sp. Ha jó hírnevű tenyésztőtől veszed, akkor ezek is ugyanolyan egészségesek, intelligensek és szeretetre méltóak, mint a kiállításra vitt kutyák. Elképzelhető, hogy a szüleik a legjobb tenyészkutyák. Mindegy, hogy a három típus közül melyiket választod, fel kell rá készülnöd, sokat kell kérdezned s óvatosan kell döntened. Tudnod kell, hogy mindegyik sp.-nek ugyanolyan a temperamentuma, okos társak lesznek és boldoggá tesznek. Kan vagy szuka? Nagyon sokan szukát szeretnének, de ők sem tudják miért. Néhányan úgy gondolják jobb társak, kevésbé agresszívek vagy dominánsak. Ebben a fajtában a kannak nincs erősebb akarata, mint a szukának. Ha nem ivartalaníttatod a kutyát, vagy a szuka tüzelésével, vagy a kan területjelölésével kell szembenézned. A kanok otthon

10 (lakásban) sosem jelölgetnek, de a kerti bokrok már veszélyben vannak. Nagyon kis különbség van a két nem között vérmérsékletben, tisztaságban és ragaszkodásban. Bármelyiket is részesíted előnyben mindegyik fantasztikus. Kölyök vagy felnőtt? Legtöbben kölyköt szeretnének. 8 és 16 hetes kora között érdemes elhozni. Ha fiatalabb, nem tanulta el a szokásokat az anyjától és az alomtestvérektől. A tanulásra és a beilleszkedésre a 8. és 16. hét közötti idő a legideálisabb. Egy idősebb kutya is tanul, de a kölyök fogékonyabb. Ha nincs elég időd vagy energiád, érdemesebb felnőtt kutyát venni, egy jól felnevelt kutya könnyen, hamar megszokja új otthonát. A kennelben tartott kutya egy darabig hiányolni fogja társait, de nagyon hamar rájön, hogy számtalan előnye van, ha ő az egyetlen kedvenc, semmi jót nem kell megosztania senkivel. A tenyésztő tudhat olyan kiállítási kutyáról, ami nyugdíjba vonult, vagy ismerhet olyan tulajt, aki nem kívánja megtartani a kutyáját, de elmehetsz érdeklődni a helyi klubhoz, hátha vannak befogadásra váró egyedek. Ivartalanítás: Tévhit, hogy ettől a beavatkozástól letargikussá válik vagy megváltozik a kutya. Számos előnye van: a szukáknál nem kell aggódni a tüzelés miatt, nincs esély a nem kívánt terhességre, sem pedig a szaporítószervek megbetegedésére. A kan így nem fog fedezni szukát, kevésbé érzi azt, hogy területét meg kell jelölnie, és ő is néhány fertőzéstől mentesülhet. Sok tenyésztő úgy adja el kutyáját kedvencnek, hogy szerződést irat alá, miben az új tulaj vállalja, hogy elvégezteti az orvosi beavatkozást. Jó tenyésztő figyel a kutya egész életére, hogyan viselkedik, és milyen körülmények között tartják. Így nem kerülnek gyengébb minőségű egyedek a tenyésztésbe. A fajta jó jövője így tartható fenn. Fontos a szerződéskötés a tenyésztővel, amelyben garanciát vállal bizonyos betegségek esetén. Fontos az új gazdának a kutya bejelentése és átíratása, a helyi kutyás szervezetnél és a sp. klubnál.

11 Szocializáció: Mint a gyerekeket, a kutyát is szocializálni kell. Meg kell tanulnia a viselkedést emberekkel és bizonyos szituációkban. A tanulás a születés pillanatától kezdődik. Minél többet megismernek kölyök korban, annál könnyebben alkalmazkodnak felnőttként. Irányított módon, de hagyjuk, hogy a kölyök megismerje az életet, eközben azért ügyelve biztonságára. Ha sok helyre mész és sok ismerősöd van, vidd magaddal, így megismeri teljes környezetedet. Ha csak állatorvoshoz viszed, érdemes beíratni egy kutyaiskolába, vagy sétálj vele sokat a parkban. Szeret utazni és megismerni a világot. Egy jól szocializált kutya jobb társ, jobb az idegrendszere és jobban tűri a változásokat is. (pl. költözés) A ~ eltünteti a félelmet és építi a kutya jellemét. Az egészség után ez a második legfontosabb dolog a gazdinak és a kutyának. Kiválasztás: Fontos, hogy tudd mielőtt hazaviszed milyen volt az élete a tenyésztőnél (fekhely, mit evett, mikor és mi volt a napirendje). Így nem drámaian, hanem szép lassan változik élete. Felelős tenyésztőnél mielőtt elhozod a kicsit már egy (idősebb kutya esetén több) oltást kapott. A kiválasztásnál elsőre természetesen a külső jegyekre figyelünk (szőr, szín, standard). Olyan kiskutyát kell választanunk, amely nyílt és tiszta szemekkel rendelkezik. Érdemes megfigyelni egy kis ideig a temperamentumukat, a viselkedésüket, hogyan játszanak, csak ezután választani (agilitihez élénkebb kutya kell). A ráncok a növekedéssel változnak a kutyán. Ha néhány hetes korban a ráncok túl nehéznek bizonyulnak a kölyök szeme fölött, ettől nem tudja szemét kinyitni. Ha ilyenkor a tenyésztő nem ölteti fel a kiskutya szemét, hatással lehet későbbi temperamentumára. Ez egy ideiglenes beavatkozás (néhány nap, hét múlva kiszedhető a varrat), ettől a kiskutya megfelel a standardnak és vihető kiállításra. Felkészülés az új jövevényre: - Ennivaló: először jó, ha azt kapja amit a tenyésztőnél és ugyanabban az időpontban. (Fokozatosan áttérhetünk más eledelre.)

12 - Fekhely. - Játékok. (Léteznek emészthető játékok, ezeket ha szétrágja le is nyelheti. Ilyen a Nylabone.) - Állatorvos: Ha elhozod a kicsit, kb. egy héten belül vidd el állatorvoshoz. - Idő: Sokat kell a hazahozatal után vele lenni. Minimum két napot tölts vele otthon, ez idő alatt megszokja új helyet, és ha otthon hagyod, ezután nem fog nyüszíteni, biztonságban fogja magát érezni. - Nyakörv, póráz: Legjobb a bőr, a póráz legyen rövid, kb. 2 méter. Viselkedés: A jó shar peinek jó a temperamentuma, ragaszkodó, minden embert szeret különösen a gyerekeket. Bizonyított, hogy az állattartás csökkenti a stresszt. Terápiás kutyának is kiváló, de kereső és mentő kutya is lehet szakszerű kiképzéssel. Sajnos, kevés helyre viheted magaddal kutyádat (áruház, étterem), kivéve, ha vakvezető kutyáról van szó. Viselkedési problémák miatt sokan megválnak kutyájuktól. Sajnos elég sokan nem fordítanak elég időt a kiképzésre. Tenyésztőnél is előfordul, hogy vannak gyenge temperamentumú kutyák. Egy jó tenyésztő mentálisan gyenge kutyával nem tenyészt!!! A sp. felveszi életritmusunkat, de fontos, hogy minden nap gyakoroljunk vele. Ha egyedül van otthon, sokat alszik és vár haza bennünket. Az első 18 hónapban fontos a kiképzésre odafigyelni, ezzel megelőzhetjük a későbbi viselkedésbeli problémákat. A munka a tenyésztőnél kezdődik 5-6 hetes kor körül. Az emberekhez való szoktatás kritikussá válik 12. hét körül. Ha 12 hetes korukig nem lettek emberekhez szoktatva félénkek, szégyenlősek lesznek. Ezért fontos 8-10 hetes korukig emberek és kölykök közé vinni. A 14. Héttől indul a fiatal korszak hónap között megindul a szexuális érdeklődés. Ez alatt az időszak alatt a saját területén kell megmutatni neki embereket és más kutyákat. Ezután már ugatni fogja az idegeneket, őrzi a területét. A kiképzésnek két része van. Meg kell tanulni uralni a kölyköt, nehogy ő uraljon téged. A kiképzésen megtanulja, hogy te vagy a

13 falkavezér. Hasonló a viselkedése a farkashoz, falkaorientált és nem szeret egyedül lenni. Van egy vezér, vannak testnyelvek a falka társaival és a külvilággal szemben is. A kutya szemébe kell nézni, és ezt kell gyakorolni, akár olyan áron, hogy tartsuk a fejét, ne tudja elfordítani. Játékos testhelyzet: fenék felfelé, elülső rész lapul a földön. Megadás jelei: szemkontaktus kerülése, kutya lefekszik füleit hátra-, farkát lecsapja. (Passzív behódolás: kutya hátára fekszik, lábai égnek állnak, sűrűn pisil.) Dominancia jelei: szemkontaktus, füleit, farkát magasan tartja, szőrét borzolja. Domináns kutya jellemzői: nem szereti elhagyni a területét, nem megy le a kanapéról, ha a gazdi le akar ülni, nem játszik a játékokkal, ha eszik nem nyúlhatsz a táljához. Nem válaszol a parancsokra, ellenségesen viselkedik, nem szereti a szőr- és körömápolást. Ha 12 hetes koráig megismeri a gazdit alomtársnak, falkatagnak fogadja el. Minden kutyában létezik e két magatartás. Sok tapasztalat és kiképzés eredménye, hogy melyik dominál. Fontos, hogy a tulaj korán felismerje a domináns viselkedést, és idejében korrigálja azt. A dominancia kezelése: - Hangodat felemelve beszélj a kutyával, légy határozott és keresd a szemkontaktust. - Figyelmen kívül kell hagyni mindenfajta tevékenységet. - Csak a jó viselkedést kell elfogadni, pl. ha parancsokra reagál. A dominancia elkerülése: - Jó bánásmód. A 4. hónap körül kiképzés elkezdése. - Hagyjuk, hogy gyerek és felnőtt kézből etesse a kutyát, és ne hagyjuk hogy félelemmel vegye el. - Ne hagyjuk, hogy kergessen gyereket, futókat, vagy semmi szín alatt ne ugorjon vagy morogjon rájuk. - A kutyás bunyókban ne vegyünk részt. - Ne alkalmazzunk a kölyökkel szemben fizikai fenyítést.

14 - Gyereket soha ne hagyjunk egyedül a kutyával, tanítsuk meg néhány parancsra, hogy tudja irányítani a kutyát. Félelem: Az egyik leggyakrabban előforduló probléma. Meglepődik a tárgyaktól vagy felismeri, hogy a tárgy nem odaillő otthonában. Másik súlyos eset, amikor az emberektől fél. Elbújik a helyére, ha nem hagyjuk békén, agresszív is lehet velünk szemben. Ha egyedül szeretne maradni, hagyjunk neki elég időt, hogy magától előjöjjön. Néhány hét alatt javulni fog. Ha erőszakkal kényszerítjük az ismerkedésre, ellenállásba ütközhetünk, míg ha békén hagyjuk, idővel előjön, ekkor érdemes megjutalmazni. Néhány kutya annyira félénk, hogy ilyen gyakorlásnak sem lehet kitenni. Ez esetben ne adjunk neki enni egy napig és, ha kicsit éhesebb könnyebben képezhető. Sok mindentől megijedhet, pl. hangos zaj, villámlás. Ha félelmet mutat, vond el róla mással a figyelmét, és mutasd magad boldognak, ne koncentrálj a félelmére. Agresszió: Lehet védekező, domináns, birtokló, őrző (félelem vagy zaj által kiváltott) illetve konkrétan valaki ellen irányuló. Ha mindentől óvó módon foglalkozol a kutyával, ezzel később agresszió váltható ki (ha nem engeded oda senkihez). Előidézheti: környezet, genetikai adottságok, szociális élet hiánya, rossz tartás, más kutya támadása. Ha agressziót mutat nyugodtan, higgadtan kell beszélni vele. Ha a kutyád hallgat a parancsra, megszerezted a domináns pozíciót.

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) TIBET TERRIER (Tibetan Terrier)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) TIBET TERRIER (Tibetan Terrier) 2011.07.13. / DE FCI - Standard Nr. 209 TIBET TERRIER (Tibetan Terrier) FORDÍTÁS: A Tibeti Kutyafajták Nemzetközi Klubja, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / Hivatalos eredeti nyelv (EN) EREDET:

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 207/ 2009.06.05./ GB PEKINGESE (Pekingi palotakutya) 2 SZÁRMAZÁS: Kína. VÉDNÖK:

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) SHIH TZU

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) SHIH TZU 2011.07.13. / DE FCI - Standard Nr. 208 SHIH TZU FORDÍTÁS: Uwe H.Fischer, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / hivatalos eredeti nyelv (EN) EREDET: Tibet. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) LHASA APSO

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) LHASA APSO 2011.07.13. / DE FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) FCI - Standard Nr. 227 LHASA APSO FORDÍTÁS: A Tibeti Kutyafajták Nemzetközi Klubja, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / Hivatalos

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

FCI-Standard N 283 / 2000.02.04. / GB COTON DE TULEAR

FCI-Standard N 283 / 2000.02.04. / GB COTON DE TULEAR FCI-Standard N 283 / 2000.02.04. / GB COTON DE TULEAR 2 FORDÍTÁS: Pamela Jeans-Brown, Renée Sporre-Willes, Raymond Triquet. EREDET: Madagaszkár. PATRONÁLÓ ORSZÁG: Franciaország Az EREDETI ÉRVÉNYES STANDARD

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) HAVANESE (Bichon havanais)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) HAVANESE (Bichon havanais) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 250 / 2009.01.12./ GB HAVANESE (Bichon havanais) 2 FORDÍTÁS: Mrs. Peggy Davis,

Részletesebben

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA 1. A tenyészszemle célja: A tenyészszemle a fajta tenyésztési programjának meghatározó eleme. Célja: a gondozott

Részletesebben

Az érvényes standard közzétételének időpontja: 1998.11.27.

Az érvényes standard közzétételének időpontja: 1998.11.27. Bolognese standard és magyarázat Ezt a kompendiumot eredetileg a Scandinavian Bichon Bolognese Association készítette. Megjegyzéseik és magyarázataik kék betűvel szerepelnek. A standardban felsorolt hibákat

Részletesebben

FCI Standard No. 172. (2007.04.18.) USZKÁR

FCI Standard No. 172. (2007.04.18.) USZKÁR FCI Standard No. 172. (2007.04.18.) USZKÁR Származás: Franciaország Eredeti érvényes standard kiadásának kelte: 2007.03.06. Alkalmazás: Társasági kutya FCI besorolás: IX. fajtacsoport Társasági és törpe

Részletesebben

TÖBBSZÍNŰ USZKÁR FAJTALEÍRÁS (FCI ÁLTAL EL NEM ISMERT)

TÖBBSZÍNŰ USZKÁR FAJTALEÍRÁS (FCI ÁLTAL EL NEM ISMERT) TÖBBSZÍNŰ USZKÁR FAJTALEÍRÁS (FCI ÁLTAL EL NEM ISMERT) ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS Közepes méretű kutya, jellegzetes szőrzettel, mely lehet göndör vagy zsinóros. Megjelenését tekintve egy intelligens, fürge és

Részletesebben

"#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/

#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/ 1. Külső testalakulás A juh külső testalakulása, hasznosítási típusok Szervezeti szilárdságra utal: törzsmélység mellkas mélység Hús- és gyapjútermelésre utal: hát és far terjedelme Járóképességre utal:

Részletesebben

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II.

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Nagytestű növényevők Sok fű kedvező élőhely. Évszakváltáskor vándorlások- A fű kevés tápanyagot biztosít, ezért szinte folyamatosan legelniük kell. Patások.

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER A FAJTA EREDETE

GOLDEN RETRIEVER A FAJTA EREDETE GOLDEN RETRIEVER A FAJTA EREDETE Az 1800-as éviek elején Angliában és Skóciában a vadászat betöltötte mind a sport, mind pedig az élelemszerzés gyakorlati szerepét. Egy közepes termetű, a vad nyomát követő,

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?!

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK Néhány gondolat a statisztikák kapcsán KUTYAHARAPÁSI STATISZTIKÁK - MAGYARORSZÁG Kevés pontos adat, W54 BNO kód

Részletesebben

Rhodesian Ridgeback guide to judging by Monika Tusanova 2009

Rhodesian Ridgeback guide to judging by Monika Tusanova 2009 Rhodesian Ridgeback guide to judging by Monika Tusanova 2009 RHODESIAN RIDGEBACK FCI Standard N 146 (10/12/1996) EREDET: Dél-Afrika. A leírás a dél-afrikai Kennel Szövetség és a Zimbabwe Kennel Klub által

Részletesebben

A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény rendszerét figyelembe vette.

A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény rendszerét figyelembe vette. 4. TENYÉSZ-VIZSGA (TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI) SZABÁLYZAT A TENYÉSZ-VIZSGA RÉSZEI: 4.1 TENYÉSZ-SZEMLE 4.2 TEMPERAMENTUMVIZSGÁLAT A BBS-KTK a szabályzat összeállításakor a fajta származási országának követelmény

Részletesebben

A Berger Blanc Suisse (BBS) 2011. óta elismert fajta az FCI-n, mint világszervezeten belül 347-es standard sorszám alatt.

A Berger Blanc Suisse (BBS) 2011. óta elismert fajta az FCI-n, mint világszervezeten belül 347-es standard sorszám alatt. 2. TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT A SVÁJCI FEHÉR JUHÁSZKUTYA 2.1 A fajta leírása, története A Berger Blanc Suisse (BBS) 2003. január elseje óta provizórikusan elismert fajta az FCI-n, mint világszervezeten belül,

Részletesebben

NOVA SCOTIA DUCK RETRIEVER

NOVA SCOTIA DUCK RETRIEVER NOVA SCOTIA DUCK RETRIEVER FAJTALEÍRÁS "Tolling" játékkal kíváncsiságot felkelteni és közelebb csábítani. A trükk lényege, hogy egy erre a célra tenyésztett kutyafajta, amely a rókára hasonlít, játékával

Részletesebben

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, email : info@fci.be _ TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT - Hagyományos

Részletesebben

CHESAPEAKE BAY RETRIEVER

CHESAPEAKE BAY RETRIEVER CHESAPEAKE BAY RETRIEVER FAJTALEÍRÁS A fajta története 1807-ben az amerikai Marylaná állam partjainál kezdődött. Egy hallal megrakott kereskedő hajó Új-Foundlandról Dél-Angliába menet erős viharba került.

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI SCHNAUZER PINSCHER DOBERMANN KLUB mint, az alább felsorolt ebfajták államilag elismert tenyésztő szervezete TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

MAGYARORSZÁGI SCHNAUZER PINSCHER DOBERMANN KLUB mint, az alább felsorolt ebfajták államilag elismert tenyésztő szervezete TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA 1 MAGYARORSZÁGI SCHNAUZER PINSCHER DOBERMANN KLUB mint, az alább felsorolt ebfajták államilag elismert tenyésztő szervezete TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA amely, vonatkozik a MSPDK gondozásába tartozó fajtákra:

Részletesebben

Segítséget kér a Futrinka Egyesület vizslamentő csapata!

Segítséget kér a Futrinka Egyesület vizslamentő csapata! Segítséget kér a Futrinka Egyesület vizslamentő csapata! Erdő 5 év körüli magyar vizsla kan. Tavasszal találták Bakonycsernyén, de gazdija nem jelentkezett érte. Sajnos Erdőnek nagyon rossz állapotú, eldeformálódott

Részletesebben

- egészségügyi feltételeket teljesítették: HD minősítésük: A,B,C illetve ED minősítésük: 0,1

- egészségügyi feltételeket teljesítették: HD minősítésük: A,B,C illetve ED minősítésük: 0,1 3. TENYÉSZTÉSI SZABÁLYOK A Svájci Fehér Juhászkutyák tenyésztésénél kötelezően be kell tartani a jelen Tenyésztési Szabályzat szabályait. Minden tenyésztőnek és fedező kan tulajdonosnak valamint klubtagnak

Részletesebben

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400 BAMBI: ALISA: született 2007. december 1. született 2008. március 1. szuka ivartalanított szuka Roti keverék. Játékos kölyök. Vizslakeverék. Kamaszkorát éli, nagyon eleven és játékos. BIKFIC: már gazdára

Részletesebben

A FAJTA EREDETE (NEMZETKÖZI KUTYA-ENCIKLOPÉDIA

A FAJTA EREDETE (NEMZETKÖZI KUTYA-ENCIKLOPÉDIA LABRADOR RETRIEVER A FAJTA EREDETE (NEMZETKÖZI KUTYA-ENCIKLOPÉDIA 1991) Sima, mint a selyem és arisztokratikus, bátor, de békeszerető, robosztus, mégis úszik, mint a hal. Ha, akár a legkellemetlenebb talajon

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

Fogalmak IV. Színöröklés elméleti alapjai

Fogalmak IV. Színöröklés elméleti alapjai Fogalmak IV. Színöröklés elméleti alapjai A színeződés a melanintól függ, ami szemcsék formájában rakódik le a bőrbe, illetve a szőrbe. A melanint speciális pigmentképző sejtek termelik. A pigmentképződés

Részletesebben

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Szeptember 30 944 29 19

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Szeptember 30 944 29 19 BUKSI-MUKSI Fagyi kb 1.5 éves drótszőrű tacskó keverék kan kutya. Más kutyákkal általában barátságos, cicákat egyenlőre nem bántja.nagyon jókedvű, mókás fazon. Pórázon szépen sétál már, gyerekek mellé

Részletesebben

A spanyol agarak tragédiájától...

A spanyol agarak tragédiájától... A spanyol agarak tragédiájától... WWW.GALGO-IN-NOT.DE WWW.GREYHOUND-IN-NEED.COM...a családi kedvenc létig Hogy történhetett ez meg? Évszázadok óta csodálja az ember az agarak eleganciáját. Sokakat vonz

Részletesebben

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

2464 Gyúró, Akácfa u. 3. Tel: +36-20-9348-925, e-mail: info@oroszterrier.hu

2464 Gyúró, Akácfa u. 3. Tel: +36-20-9348-925, e-mail: info@oroszterrier.hu A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA 1. A szabályzat célja. 1.1 A fajta tenyésztésének irányítását és felügyeletét biztosítani úgy, hogy az FCI

Részletesebben

III. TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI SZABÁLYZATOK

III. TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI SZABÁLYZATOK III. TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI SZABÁLYZATOK 5. A tenyésztésre való alkalmasság mérésének eszközei (tenyészfelmérés) A kutya tenyészteljesítményének mérése a tenyészfelméréseken történik. A tenyészfelmérések

Részletesebben

JOKER USZKÁR KLUB TENYÉSZTÉSI ÉS TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZAT (Többszínű uszkár vonatkozásában)

JOKER USZKÁR KLUB TENYÉSZTÉSI ÉS TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZAT (Többszínű uszkár vonatkozásában) JOKER USZKÁR KLUB TENYÉSZTÉSI ÉS TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZAT (Többszínű uszkár vonatkozásában) A Joker Uszkár Klub igazodva az FCI vonatkozó szabályzataihoz, követve az állattenyésztés tudományos törvényszerűségeit,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV LEOE KÖZGYÜLÉS 2014.02.22.

JEGYZŐKÖNYV LEOE KÖZGYÜLÉS 2014.02.22. JEGYZŐKÖNYV LEOE KÖZGYÜLÉS 2014.02.22. HELYE Gastland étterem Budapest, M0, 19.km. időpontja : 15,30 ismételt összehívás időpontja : 15,45 A közgyűlésen az első meghirdetett időpontra 18 tag jelent meg,

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL KÉK NYÍL 1 A FITA KÉK NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG Találatok értékelése - pontszám Lőtávolság: Minimálisan elérendő pontok száma: 18 méter 115 pont Mozgástechnika: a lövésfolyamatot a következők

Részletesebben

Testünk beszél helyettünk is. Az árulkodó kéz

Testünk beszél helyettünk is. Az árulkodó kéz Testünk beszél helyettünk is Az árulkodó kéz Az élő szóban történő párbeszéd 2008. április 5. Baczkó Norbert Testbeszéd, Diákakadémia 2 Az első benyomás kialakításában 60-80% szerepe van a testnyelvi jeleknek.

Részletesebben

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2013. Június 30 944 29 19

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2013. Június 30 944 29 19 Red Nose CIROK 1,5 év körüli közepes méretű, ivartalanított kan. Gyerekszerető, vidám kutya. Más kutyákkal alapvetően jól kijön. Lakásba vagy jó kerítés mellé ajánljuk. tel: 06 30 944-2919. VÉDENCEINK

Részletesebben

Balatonkenese: 2014 május 1

Balatonkenese: 2014 május 1 2014 Figyelem! Iskolánkban az idei nyáron is szeretettel várjuk azokat a kutyás gazdikat, aki a Balaton parton töltik a nyarat kedvencükkel! A hétvégi szabadidejüket szeretnék együtt eltölteni, kutyaiskolai

Részletesebben

^ A konbcrger. CI - Standard Nr. 145/04.01.1996/D 3. ERVENYES STANDARD - 1996. Leonbergi

^ A konbcrger. CI - Standard Nr. 145/04.01.1996/D 3. ERVENYES STANDARD - 1996. Leonbergi ^ A konbcrger CI - Standard Nr. 145/04.01.1996/D 3. ERVENYES STANDARD - 1996 Leonbergi Leonberger 1996 18 Eredete: Nemetorszag Az ervenyes original standard publikaciojanak datuma: 1996. 04. 01. Felhasznalasi

Részletesebben

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Június 30-944 29 19

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Június 30-944 29 19 BUKSI-MUKSI Kb.10 hónapos tacskó keverék kan. Kiegyensúlyozott, kerek világú kutya, okos kobakkal. Kedves, játékos, gyerekbarát. Kertben figyelmes, jól jelző, de feleslegesen ugat. Kutyákkal barátságos,

Részletesebben

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész A kutya kiképzése Az alkalmazott etológia kérdései I. rész Tény: Az ember kb. i. e. 12000 évvel ezelőtt háziasította a kutyákat, az állatok közül vélhetőleg elsőként. - Mi hát az etológia? A tudomány szempontjából

Részletesebben

MANUMED BASIC. Fix magasság 80/83 cm Nagyon stabil

MANUMED BASIC. Fix magasság 80/83 cm Nagyon stabil MANUMED BASIC A kezelőágy vizsgálatra és kezelésekre is alkalmas.kitűnő minőségű anyagokból készűlt, fix magassággal (80cm) és könnyen állítható szekciókkal rendelkezik. Fej illetve hátrésszel rendelkező

Részletesebben

A vitorlázórepülésről

A vitorlázórepülésről A vitorlázórepülésről Tartalom Tartalom 2 Bevezetés 4 Történelmi áttekintés 4 Vitorlázórepülés 5 Versenyzés 5 FELADAT TÍPUSOK 7 FELKÉSZÜLÉS 7 2 a vitorlázórepülés a légi sportok királynője, vagy még inkább

Részletesebben

Magyar Tacskósok Országos Egyesülete T E N Y É S Z T É S I S Z A B Á L Y Z A T

Magyar Tacskósok Országos Egyesülete T E N Y É S Z T É S I S Z A B Á L Y Z A T Magyar Tacskósok Országos Egyesülete T E N Y É S Z T É S I S Z A B Á L Y Z A T A Magyar Tacskósok Országos Egyesülete (továbbiakban: MTOE) attól a céltól vezérelve, hogya fajta minden előnyös tulajdonságának

Részletesebben

Küngös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (VII.28.) önkormányzati rendelete Az eb-és macska tartás szabályairól

Küngös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (VII.28.) önkormányzati rendelete Az eb-és macska tartás szabályairól Küngös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (VII.28.) önkormányzati rendelete Az eb-és macska tartás szabályairól Küngös Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=15555

http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=15555 Page 1 of 18 Regisztrál :: Profil :: Beállítás :: Tagok :: Keres :: Új üzenetek :: Szavazógép :: Csoportok :: Segítség Vissza :: Főoldal Ön is hirdessen itt! Részletekért klikk: ide! Összes banner! ::

Részletesebben

VII. ORSZÁGOS RETRIEVER TALÁLKOZÓ ZALAEGERSZEG GÉBÁRTI-STRAND 2014. SZEPTEMBER 13.

VII. ORSZÁGOS RETRIEVER TALÁLKOZÓ ZALAEGERSZEG GÉBÁRTI-STRAND 2014. SZEPTEMBER 13. VII. ORSZÁGOS RETRIEVER TALÁLKOZÓ ZALAEGERSZEG GÉBÁRTI-STRAND 2014. SZEPTEMBER 13. GÖCSEJ KUTYA KLUB GOLDEN RETRIEVER KÖR A RENDEZVÉNYÉRT FELELŐS SZEMÉLY: DR. GOMBOS LÁSZLÓ GÖCSEJ KUTYA KLUB 0620/5196154

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 061 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. május 9. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások: A dolgozatot

Részletesebben

HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET

HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET Tenyésztési szabályzat BEVEZETÉS A Tenyésztési Szabályzat kötelező érvényű minden Hungária Schnauzer Pinscher Klub Egyesület (HSPK) tagjára, szerződéses partnerére

Részletesebben

Szánhúzó Kutyások Kynológiai Egyesülete SZIBÉRIAI HUSKY fajta TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

Szánhúzó Kutyások Kynológiai Egyesülete SZIBÉRIAI HUSKY fajta TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Szánhúzó Kutyások Kynológiai Egyesülete SZIBÉRIAI HUSKY fajta TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Tartalom: 1. Fajtaleírás, standard 1. oldal 2. Tenyészcél 9. oldal 3. Minősítési rendszer 10. oldal 4. Tenyésztési szabályzat

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA 1 GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA amellyel a Golden Retriever Kör a 98/2013 (X.24.) sz. VM rendelet

Részletesebben

Egy jövedelmező online üzlet 6 kritériuma

Egy jövedelmező online üzlet 6 kritériuma Egy jövedelmező online üzlet 6 kritériuma Minden jog fenntartva www.onlinesikertitkok.hu 1 Ez a tanulmány olyan ideális lehetőségek felkutatásában fog segítséget adni, amelyek jó alapot adhatnak egy online

Részletesebben

CTPE-CHIHUAHUA ÉS TÖRPE SPÁNIEL TENYÉSZTŐK KYNOLÓGIAI

CTPE-CHIHUAHUA ÉS TÖRPE SPÁNIEL TENYÉSZTŐK KYNOLÓGIAI Pályázni lehet: Év Derby kutyája Év Felnőtt Kutyája Év Veterán kutyája Év Minor Puppy / Puppy kutyája Év Tenyésztője címre A 2015. év Derby kutyája címre nevezni lehet minden olyan kutyát, amely 2014ben

Részletesebben

A HAJVÁGÁS MUNKAFOLYAMATA

A HAJVÁGÁS MUNKAFOLYAMATA A HAJVÁGÁS MUNKAFOLYAMATA I. Előkészítés a vendég fogadása a frizura kialakítását meghatározó tényezők vizsgálata a hajviselet és a hajvágás menetének megtervezése hajmosás vagy nedvesítés (férfi hajat

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI ERDÉLYI KOPÓ KLUB KIÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT

MAGYARORSZÁGI ERDÉLYI KOPÓ KLUB KIÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT MAGYARORSZÁGI ERDÉLYI KOPÓ KLUB KIÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT TARTALOM: 1. A KIÁLLÍTÁSOKON VALÓ RÉSZVÉTEL. 2. NEVEZÉSI FELTÉTELEK 3. KIÁLLÍTÁS 4. ÁTSOROLÁS 5. KIÁLLÍTÁSI OSZTÁLYOK 6. A KIÁLLÍTÁSON ELÉRHETŐ MINŐSÍTÉSEK

Részletesebben

Szánhúzó Kutyások Kynológiai Egyesülete. Alaszkai malamut fajta TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

Szánhúzó Kutyások Kynológiai Egyesülete. Alaszkai malamut fajta TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Szánhúzó Kutyások Kynológiai Egyesülete Alaszkai malamut fajta TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Tartalom: 1. Fajtaleírás, standard 1. oldal 2. Tenyészcél 10. oldal 3. Minősítési program 11. oldal 4. Tenyésztési szabályzat

Részletesebben

Itt van az ősz és a kullancsok?

Itt van az ősz és a kullancsok? Itt van az ősz és a kullancsok? Ahogy lassan, de annál biztosabban beköszöntenek a hidegebb napok, biztos Benned is felmerül a kérdés, meddig is ajánlott a kullancsok elleni védekezés. Kullancsok jelenlétére

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA 1 GOLDEN RETRIEVER KÖR A GOLDEN RETRIEVER, A CHESAPEAKE BAY RETRIEVER ÉS A NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER KUTYAFAJTA TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA amellyel a Golden Retriever Kör a 64/1998(XII.31.) sz. FVM

Részletesebben

Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6

Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6 Tartalom Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6 Az agy 9 Az agytörzs 10 A kisagy 11 A limbikus rendszer 12 A cortex 14 Az agyféltekék 15 Információáramlás az agyban 17 A flow-állapot

Részletesebben

Erdőben kutyával, www.parkerdo.hu

Erdőben kutyával, www.parkerdo.hu Erdőben kutyával, felelősséggel www.parkerdo.hu Kedves kutyás erdőlátogatók! Parkerdőben Rövid tájékoztató anyagunkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az erdőt békében, egymás zavarása nélkül látogathassák

Részletesebben

Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának!

Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának! Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának! Minden kutyatartó álma, hogy kutyája a tárgyakat megbízhatóan visszahozza? Sok kutya azonban inkább elszalad, és várja, hogy a gazda csatlakozzon a fogócskához.

Részletesebben

2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a. Magyar Ír Farkasagár Egyesület Magyar Agár Szekciójának TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a. Magyar Ír Farkasagár Egyesület Magyar Agár Szekciójának TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA A 2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a Magyar Ír Farkasagár Egyesület Magyar Agár Szekciójának TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA a 98/20134. (X.24.) VM rendeletben foglaltak szerint

Részletesebben

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben

Kivonat a Magyar Pumi Klub Tenyésztési Programjából II. TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT

Kivonat a Magyar Pumi Klub Tenyésztési Programjából II. TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT Kivonat a Magyar Pumi Klub Tenyésztési Programjából II. TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 1. A Klub által gondozott kutyafajta a PUMI 1.1 Általános leírás A XVII-XVIII. században Magyarországon alakult ki a helyben

Részletesebben

I. II. III. IV. A B C D B C D A C D A B D A B C

I. II. III. IV. A B C D B C D A C D A B D A B C Körbargello Előre szólok, hogy nem olyan nehéz és bonyolult ám, mint amilyennek első ránézésre tűnik, de azért igényel némi gyakorlatot és pontos szabást-varrást. A körcikkek kiszabásához természetesen

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület Vizsgaszabályzat 2010 Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület K99 Egyesület A vizsgarendszer összeállításában felhasználásra került az FCI IPO szabályzata. A K99 címû

Részletesebben

2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a. Magyar Ír Farkasagár Egyesület. TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Ír farkasagár

2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a. Magyar Ír Farkasagár Egyesület. TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Ír farkasagár A 2000. augusztus 24. napjától államilag elismert tenyésztő szervezet, a Magyar Ír Farkasagár Egyesület TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA Ír farkasagár a 98/20134. (X.24.) VM rendeletben foglaltak szerint 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

MAGYAR EBTENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA

MAGYAR EBTENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA MAGYAR EBTENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA BEVEZETÉS 1. A Tenyésztési Szabályzat kötelező érvényű minden Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesület (MEOE) tagjára, tagszervezetére, szerződéses

Részletesebben

Beszerelés. ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató

Beszerelés. ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató Beszerelés ConCorde BC 803 tolatóradar Használati útmutató LCD kijelző 1,5 m Szint 1 Biztonságos Zöld 1,1-1,4 m Szint 2 Biztonságos Zöld 0,8-1,0 m Szint 3 Riasztás Sárga 0,6-0,7 m Szint 4 Riasztás Sárga

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

2013. TAVASZ INGYENES KIADVÁNY. Itt a tavasz, támadnak a kullancsok! A szakszerű szőrápolásról. Címlapsztár kerestetik! Kedvezmény kuponok

2013. TAVASZ INGYENES KIADVÁNY. Itt a tavasz, támadnak a kullancsok! A szakszerű szőrápolásról. Címlapsztár kerestetik! Kedvezmény kuponok INGYENES KIADVÁNY 2013. TAVASZ Itt a tavasz, támadnak a kullancsok! A szakszerű szőrápolásról Címlapsztár kerestetik! Kedvezmény kuponok A Vezér Állatorvosi Központban minden egy helyen, amire kedvenceinek

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGYESÜLET TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

MAGYARORSZÁGI AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGYESÜLET TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA MAGYARORSZÁGI AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGYESÜLET Továbbiakban MASTAFF Egyesület, mint az alább említett ebfajta államilag elismert tenyésztő szervezete TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA amely vonatkozik a MASTAFF

Részletesebben

Szín Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió)

Szín Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió) Színek Németh Gábor Szín Elektromágneses rezgések Szín Hullámhossz (nm) Rezgésszám(billió) Vörös 800-650 400-470 Narancs 640-590 470-520 Sárga 580-550 520-590 Zöld 530-490 590-650 Színek esztétikája Érzéki-optikai

Részletesebben

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára Célok Segíteni a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy hatékonyan kezeljék a munkahelyi stresszt, változásokat, negatív

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra November - A függőség elleni küzdelem hónapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség 40-60

Részletesebben

A kutya viselkedésének vizsgálata

A kutya viselkedésének vizsgálata A kutya viselkedésének vizsgálata Készítette: Kecskemét, 2010. április 10. 1 Vázlat I. Bevezetés 1) Az etológia fogalma 2) A kutyaetológia fogalma II. A Kutya 1) A kutya őse, a farkas 2) A kutya alapvető

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Lapszám: 1/6 ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Termék: Összecsukható gyümölcsszedő állványok Állványmagasság: 2000 mm (L=2000) Cikkszám: 92110013 Állványmagasság: 1650 mm (L=1650) Cikkszám: 92110014 Állványmagasság:

Részletesebben

MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG

MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG Változások az új IIHF szabálykönyvben A Nemzetközi Jégkorong Szövetség jelenlegi szabálykönyve 2014. június 30-án érvényét veszítette. A 2014. július 1-től érvényes új szabálykönyvet az IIHF májusi, Minszkben

Részletesebben

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Október 30 944 29 19

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Október 30 944 29 19 Red Nose CIROK 1,5 év körüli közepes méretű, ivartalanított kan. Emberekkel tartózkodó. Lakásba vagy jó kerítés mellé ajánljuk. videó: http://www.youtube.com/watch?v=jpcn9 9aF75s tel: 06 30 944-2919. DÖDÖLLE

Részletesebben

JÉGKOCKA, JÉGPEHELY KÉSZÍTÕK ÉS ADAGOLÓK

JÉGKOCKA, JÉGPEHELY KÉSZÍTÕK ÉS ADAGOLÓK JÉGKOCKA, JÉGPEHELY KÉSZÍTÕK ÉS ADAGOLÓK JÉGKOCKA KÉSZÍTÕK JÉGKOCKA KÉSZÍTÕGÉPEK BEÉPÍTETT TÁROLÓVAL Az ICE-O-Matic Önálló Jégkocka Készítõgép több méret / teljesítmény választékot kínál a Kis Irodai /

Részletesebben

Hogyan tartsunk lakásban kutyát? Bepisil, amikor hazaérkezünk. Folyton ugat. . Ránk ugrál

Hogyan tartsunk lakásban kutyát? Bepisil, amikor hazaérkezünk. Folyton ugat. . Ránk ugrál Hogyan tartsunk lakásban kutyát? Sokan lakótelepen, lakásban tartanak kutyát. A gyorsan növő kis "gombóc" azonban okozhat már kellemetlen perceket. Nézzük meg, mit lehet tenni ilyenkor, mik a gyakori problémák:

Részletesebben

Az Ön kezében van a döntés, milyen zuhanyélményt szeretne: ha feljebb állítja be a zuhanypanelt, a vízcseppek lágyan gyöngyöznek a bőrén, ha

Az Ön kezében van a döntés, milyen zuhanyélményt szeretne: ha feljebb állítja be a zuhanypanelt, a vízcseppek lágyan gyöngyöznek a bőrén, ha Zuhanypanel Lift 2 Az Ön kezében van a döntés, milyen zuhanyélményt szeretne: ha feljebb állítja be a zuhanypanelt, a vízcseppek lágyan gyöngyöznek a bőrén, ha közelebb, akkor érezni fogja, amint a víz

Részletesebben

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Október 30 944 29 19

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Október 30 944 29 19 Red Nose CIROK 1,5 év körüli közepes méretű, ivartalanított kan. Emberekkel tartózkodó. Lakásba vagy jó kerítés mellé ajánljuk. videó: http://www.youtube.com/watch?v=jpcn9 9aF75s tel: 06 30 944-2919. VÉDENCEINK

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

MS 33-E Babaápolási baba (F)

MS 33-E Babaápolási baba (F) MS 33-E Babaápolási baba (F) SOMSO-műanyagból. A fej, a kezek, a lábak, könnyen mozgathatóak a gömbcsuklós szerkezet miatt. Nyitott végbélnyílás. Tökéletes oktatómodell fürdetéshez, öltöztetéshez, és gondozási

Részletesebben

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97 Női felső, póló, ruha méretek meghatározása centiméterben Méretek XS/34/6 S/36/8-10 M/38/12-14 L/40-42/16-18 XL/42-44/20 Mell (cm) Derék (cm) Csípő (cm) 78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Kisbán Kázmér előadásai a mátészalkai klubnapon

Kisbán Kázmér előadásai a mátészalkai klubnapon Kisbán Kázmér előadásai a mátészalkai klubnapon A kuvasz mozgása A kuvaszról mindenki tudja, hogy nagytermetű ősi magyar fajta. Sötét szemei vannak, dús, hullámos szőre hófehér. Azt már kevesebben, hogy

Részletesebben

FOGLALKOZÁS TERVEZET

FOGLALKOZÁS TERVEZET FOGLALKOZÁS TERVEZET Dyslexia- prevenciós, dyscalculiaprevenciós foglalkozás kutyával Foglalkozás vezető: Jéckel Ildikó logopédus, gyógypedagógus Terápiát segítő állatfelvezető: Töttősiné Törő Anita gyógypedagógus,

Részletesebben

NAGYVÁROSI ÁLLATTARTÁS

NAGYVÁROSI ÁLLATTARTÁS NAGYVÁROSI ÁLLATTARTÁS DR. FODOR KINGA állatorvos, egyetemi adjunktus SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI KAR 2011. április 27. DEFINÍCIÓK Nagyváros a lakosság száma 100 000 feletti de ebben az értelemben

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

Versenyszabályzat. Farkasokkal Kocogó. http://www.medveotthon.hu/ Rajt

Versenyszabályzat. Farkasokkal Kocogó. http://www.medveotthon.hu/ Rajt Versenyszabályzat Farkasokkal Kocogó http://www.medveotthon.hu/ Rendezvény időpont: 2015. október 4. (vasárnap) Rajt Futás 11:00-tól 3,5 km (7-14 év) 11:30-tól 3,5 km (15-30 év) 12:00-tól 3,5 km (31 év

Részletesebben

A TENYÉSZTÉSI PROGRAM

A TENYÉSZTÉSI PROGRAM A TENYÉSZTÉSI PROGRAM A CANE CORSO KUTYAFAJTA LEÍRÁSA AZ FCI-STANDARD N 343 SZERINT A régi rómaiak már kifejezetten céltudatosan szelektálták, mondhatni, tenyésztették kutyáikat. A mastino napoletano nagytestű,

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben