Manapság elsődlegesen társak vagy barátok, de megfelel, mint a család őrző kutyája. Ugatnak, ha valaki közeleg, de ha a tulajdonos ismerőse jön, majd

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Manapság elsődlegesen társak vagy barátok, de megfelel, mint a család őrző kutyája. Ugatnak, ha valaki közeleg, de ha a tulajdonos ismerőse jön, majd"

Átírás

1 Shar Pei Felépítés: Az első kérdés, amit egy leendő tulajdonos feltesz, hogy milyenek lesznek. A válaszok legalább annyira eltérőek, mint a kutyák. Az eddigi tulajdonosok úgy vélekednek, hogy intelligens, vicces, hűséges és könnyen tartható. Az, hogy nehezen tartható csak pletyka. A bőrük laza szerkezetű, rugalmas, nem igényel speciális törődést. Fontos, hogy a tulaj legalább olyan intelligens legyen, mint a kutya. Ha a gazda félénk, vagy nem fordít elég figyelmet a tanításra, a kutya neurotikussá válhat, vagy megtámadhat valakit. Feltétlenül elfogadják a falkavezér utasításait, aki egy ember legyen. Az új tulajdonosokat bátorítani kell, hogy járjon el a kutyával kiképzésre és tanuljon meg minél többet róla. Ha sikerül megtanítani a shar pei-nek, hogy mi kívánatos és mi elfogadhatatlan, akkor a tiétek lesz a legjobb barátság. Ebben az emberek uralta világban a legtöbb kutya feladja saját akaratát, néhányan dominánsak vagy agresszívek lesznek, még mások félénkké válnak. Fontos a jó szocializáció, mind a kutya mind Te boldog leszel tőle. A shar pei nagyon könnyen alkalmazkodik bármilyen otthonhoz. Jól érzi magát lakásban és családi házban egyaránt, egy gazdával vagy kisgyermekes családban, ha csak kis helyet kap vagy, ha övé a lakás. Ők nem kinti kutyák, nem tudnak mit kezdeni a téllel, vagy a nyárral kint egy kutyaólban. A legtöbb fajtának van aljszőre, ami szigetel, a meleg vagy a hideg ellen. A sp.-nek nincs ilyen, tehát ki van szolgáltatva az időjárásnak. Gondoskodj számára egy védett környezetről. Középtermetű kompakt kutyák, ami azt jelenti, hogy könnyedén elférnek a legtöbb lakásban. A magassága nem éri el egy felnőtt ember térdének magasságát. A kutya határozott felépítése, jól megállja a helyét a totyogós gyerekkel szemben, nagyon türelmesek a kicsikkel, ezért kitűnő választás melléjük. A bennük szunnyadó védőösztön sok családot elvezet oda, hogy magasztalják erényeit és beszerezzenek egy második vagy harmadik kutyát is.

2 Manapság elsődlegesen társak vagy barátok, de megfelel, mint a család őrző kutyája. Ugatnak, ha valaki közeleg, de ha a tulajdonos ismerőse jön, majd felborítják az új jövevényt örömükben. Sokszor tettek keresztbe a tolvajoknak, mély átható ugatásukkal és haragos, ráncos arcukkal. Az otthonuktól távol kissé visszafogottak és nagyon figyelnek, nem az a fajta, aki könnyen elmegy idegenekkel. Otthon nagyon gyorsan alkalmazkodnak a Te napirendedhez, azt javaslom az új gazdáknak, hogy szoktassák kutyáikat a kosárhoz, fekhelyhez. Míg otthon vagy hagyd, hogy szabadon mászkáljon a lakásban, de ha nem vagy otthon jó, ha a helyén fekszik. Hasznos, ha otthon dolgozol és nem szeretnéd, hogy láb alatt legyen, vagy ha olyan vendégek érkeznek, akik nem szeretik a kutyák közelségét. Egyszerűen tedd a sp.-t az ő hálószobájába, és ha ő úgy tanulta, hogy ez egy biztonságos, jó hely, akkor a helyén marad és onnan nézelődik. Nem egy aktív fajta, hacsak ha nem ez a Te életstílusod. Roppant játékosak és mozgékonyak tudnak lenni, de nyugalomban is jól érzik magukat. Megelégednek azzal, ha a lábadhoz fekhetnek, csak annyi energiát igényelnek, hogy megsétáltasd őket vagy játssz velük, de azért nagyon élvezik a több törődést és ha szeretgeted őket. A sp. életét döntően meghatározza, hogy Te hogyan élsz. Nem az a fajta, amelyik destruktívvá válik, ha nem foglalkozol vele, és nem is olyan fajta amit folyton ölelgetni kell. Alapjában véve függetlenek, de szeretik megosztani életüket az emberekkel. Az egész család kutyái, tehát nem választanak egy családtagot maguknak. Mivel roppant okosak, hamar megtanulják a családtagok szokásait és azt, amit nem szeretnek. A sp. aludhat valamelyik családtag ágyában, de kint is maradhat, ha soha nem volt behívva. Játszhatnak a család férfitagjaival, de csendesen pihenhetnek a nagypapa lábánál is. A sp.-nek különleges érzéke van a humorhoz, s ha egyszer rájön, hogy a gazdit mivel tudja megnevettetni, akkor számíthatsz arra hogy ezt sűrűn gyakorolni fogja. Nagyon érzékeny a család kedélyállapotára, és ennek megfelelően viselkedik. Mint a legtöbb kutyának, neki is célja, hogy a gazdi boldog legyen és a családot is biztonságban tudja.

3 Játék közben a mellső lábait használja, mint a macska, paskolja vele a játszótársát. Ha emberekkel játszik gyakran bekapja kezüket, ez a szeretet jele a sp.-nél. A legdominánsabb mozzanat a játékban, mikor csípőjükkel meglökik a játszótársat. Fontos tulajdonság, hogy gyűlölik a vizet, az esőt, bár vannak ellentétes példák is. Nagyon sok felnőtt életerős sp. boldogtalan lesz, mikor esőben ki kell mennie. Némelyik szereti a vizet, és belemerészkedik a család úszómedencéjébe. A fürdés szükséges, és ezt korán meg kell tanulniuk, mielőtt elég nagyok lesznek ahhoz, hogy ők fürdessenek meg Téged. Szőre nyírást nem igényel. Fürdesd meg néha, vágd le a körmeit és tisztítsd meg a füleit, adj hozzá némi szeretetet, ez a receptje a boldogságnak. Standard: A hivatalos standard alapján bírálnak, a fejezet többi része ennek megértésében segít. Gyakran egy kutya mindenben tökéletes, kivéve, ha valami hiányzik vagy túl sok van belőle. Lehet túl magas vagy alacsony, vagy lehetnek olyan tulajdonságai, melyet a tenyésztő nem szívesen mutatna meg. Ez nem azt jelenti, hogy a kutya egészségtelen, vagy rosszabb minőségű, ez csak annyit tesz, hogy a tenyésztő másképp képzelte el a tökéletest. Ha tenyésztési vagy kiállítási célra veszel kutyát, olyat válassz, melynek nincsenek nagy vagy kizáró hibái. A standard alapján már ki tudod választani, hogy milyen kutyát szeretnél, kiállításra vagy csak kedvencnek szánod. Az érvényes és eredeti standard dátuma: Származás: Kína Alkalmazás: vadász- és őrző-védő kutya FCI csoportbeosztás: II-es fajtacsoport, szekció 2.1: molosszus és dog típusú kutyák Munkavizsgára nem kötelezett. Rövid történeti áttekintés: Ez az ősi kínai fajta már évszázadok óta a Dél-kínai Tenger partvidékét övező területeken él. A Kwung Tung tartományban található Dialak város és környéke a fajta valószínű származási helye.

4 Általános megjelenés: Közepes termetű, aktív, kompakt és kvadratikus felépítésű kutya, rövid ágyékrésszel. A fej és a mar redőzöttsége, apró fülei, a fej vízilóra emlékeztető formája egyedülálló és összetéveszthetetlen külsőt kölcsönöznek a Shar Peinek. A kanok termetesebbek és erőteljesebbek a szukáknál. Helyes arányok: A sp. magassága a talajtól a marig körülbelül megegyezik a martól a fenék hátsó vonaláig mért távolsággal, főleg a kanoknál (szukák között előfordulhatnak hosszabb testfelépítésűek). A távolság az orrtükör és a stop (homlok és orrnyereg közti rész) között azonos a stop és a koponyacsont leghátsó része közti távolsággal. Természet, jellem: Nyugodt, önálló, hűséges, ragaszkodó és kedves a családjához. (Idegenekkel inkább tartózkodó.) Fej: A fej a testhez viszonyítva nagy. A ráncok a homlokról és a pofákról összefutva (nem túl nagy) tokát alkotnak. Koponyatájék: Agykoponya: széles, lapos. Stop: nem túl markáns. Arcorri rész: Orr: Nagy és széles, legelőnyösebb a fekete (orrtükör), de a többi színek melyek a szőrzet színéhez illenek, szintén megengedettek. Az orrlyukak nyíltak. Fang: A fajta egyik sajátos jellemzője. Az eredetétől kezdve az orrtükörig vastag, az elcsúcsosodás bármely jele nélkül. Az ajkak és az orr jól kipárnázott. Közvetlenül az orrtükör mögött egy bőrkitüremkedés megengedett. (Idősebb kutyáknál általában az orr és a fang veszít párnázottságából.) Száj: A nyelv, szájpadlás, foghús és az ajkak általában kékes feketék. Néhány rózsaszínű folt a nyelven még megengedett, de előnytelen. Az egyszínű rózsaszín nyelv nem kívánatos. A halvány színű (dilute colors) kutyáknál a nyelv erőteljes levendula színű.

5 Állkapocs, fogazat: Erőteljes állkapocs, szabályos ollós harapással, melynél a felső fogsor szorosan zár az alsó fogakra, és az összes metszőfog merőlegesen illeszkedik az állkapocsba. Az alsó ajkak nem lehetnek olyan vastagon párnázottak, hogy a fogak szabályos záródását akadályozzák. Szemek: Sötét és mandulavágásúak. A halvány színű kutyáknál a világosabb szemszín megengedett. A szemgolyó és a szemhéjak megfelelő működését nem zavarhatja sem szőrzet, sem redőzet. A szaruhártya bármilyen irritációja abszolút nem kívánatos. A szemeknek entrópiumtól (szemhéjak befelé fordulása) menteseknek kell lenniük. Fülek: Nagyon kicsik, általában vastagok és minden esetben egyenlő oldalú háromszög formájúak. Magasan tűzöttek, ezáltal a kissé lekerekített fülvégek a szemek irányába mutatnak. A fülek egymástól távol tűzöttek, de szorosan a koponyához simulnak. A felálló fül nem elfogadott. Nyak: Közepes hosszúságú, erőteljes, a vállakhoz jól illesztett. A toka a nyak alatti laza bőr nem lehet túlságosan sok. Törzs: Kifejlett kutyáknál az egész testet elborító ráncok kimondottan nem kívánatosak, kivéve a maron és a farok tűzésénél, ahol a redőzöttség mérsékelt. Felső vonal: A mar mögött kissé ereszkedő, az ágyék felé enyhén emelkedő. Hát: Rövid és erős. Ágyék: Rövid és erőteljes, enyhén ívelt. Far: Eléggé lapos. Mell: Széles és mély, a mellkas eléri a könyök mélységét. Alsó vonal: Az ágyék felé emelkedő, felhúzódó. Farok: Vastag a tűzésnél, de egyre vékonyodó, egy finom csúcsban végződő. Nagyon magasan tűzött, ez e fajtára különösen jellemző. Tartása lehet magasan ívelt, szorosan kunkorodó, vagy hátra ill. oldalra hajlított. A csonka farok vagy a farok teljes hiánya kifejezetten nem kívánatos.

6 Végtagok: Mellső rész: A mellső lábak egyenes állásúak, mérsékelten hosszúak, erős csontozattal. Redőzettől mentesek. Vállak: Erősen izmolt, jól beágyazott, ferde állású. Alkar: Enyhén ferde, erős, mozgékony. Hátulsó rész: Erős, izmos, mérsékelten szögellt. A hátulsó végtagok hátulnézetben a talajhoz képest függőleges, egymáshoz pedig párhuzamos állásúak. A ráncok a hátulsó végtagok egészén, valamint a megvastagodott bőr a csánkokon nem kívánatosak. Csánkok: Mélyre állítottak. Mancsok: Mérsékelt nagyságúak, kompaktak, az ujjak szorosan egymáshoz simulóak, csontosak. A hátsó lábak farkaskörmöktől mentesek. Mozgás: Jellemző mozgás az ügetés. Szabad és harmonikus a hátulsó végtagok erős előretolásával. Gyorsuló tempónál a mancsok egy képzeletbeli középvonalhoz közelítenek. A kötött mozgás nem kívánatos. Kültakaró: Szőrzet: A fajtára nagyon jellemző: Rövid, kemény, szúrós. A szőrzet a testen sima és felálló, de a végtagokon általában lesimuló. Aljszőrzet nincs. A szőrzet hosszúsága 1-2,5 cm közötti. Trimmelése nem megengedett. Színek: A fehéren kívül az összes egységes színváltozat megengedett. (Az egységes feketétől, kékesfeketén, szürkén, csokoládébarnán, rozsdabarnán, mahagónivörösön, és a vörösön át a krémszínekig terjedő skála. A krémszínű kevésbé kívánatos.) Gyakran előfordul a farok és a hátsó végtagok hátoldalának világosabb színárnyalata. Megengedett még a hát középvonalán végigfutó, vagy a füleken található sötétebb árnyalás is.

7 Nagyság: Magasság: cm marmagasság. (Az ettől felfelé való eltérést nem büntetik szigorúan.) Hibák: Bármely eltérés az itt leírtakról hibát jelent, súlyosságától függően megítélve. Súlyos hibák: - Az ollós harapástól való bármely eltérés. Egy minimális hátraharapás még megengedett. (max. 2-3 mm nagyságrendben.) - Elcsúcsosodó fang. - Foltos nyelv. (néhány apró rózsaszínű folt még megengedett.) - Túl nagy fülek. - Mélyen tűzött lelógó farok. - Szőrzet hosszabb 2,5 cm-nél. Kizáró hibák: - Lapos arcorri rész jelentős előre vagy hátraharapással. - Rózsaszínű nyelv. - Beforduló alsó ajkak, mely a fogazatot befolyásolja. - Kerek kidülledő szemek. - Entropium, ektropium. (A szemhéj ki- ill. befelé fordulása.) - Bőr, redőzet, vagy szőrzet, amely a szemet bármely funkciójában zavarja. - Felálló fülek. - Farok hiánya vagy csonkasága. - Mély redőzet a testen és a végtagokon, kivéve a marnál és a farok tövénél. - Nem egyszínű szőrzet: albínó, csíkos, foltos, pettyes, fekete, vörös mintázatú és nyeregmintás. Megjegyzés: A kanoknak két látható normálisan kifejlődött herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóba teljesen leszállva találhatóak.

8 A SHAR PEI--EN VÉGREHAJTOTT BÁRMELY MŰVI BEAVATKOZÁS KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ AJKAKNÁL ÉS A SZEMHÉJAKNÁL VÉGREHAJTOTT MŰTÉTEKRE KIZÁRJA A KUTYÁT A KIÁLLÍTÁSON VALÓ RÉSZVÉTELBŐL. Kiválasztás: Lényeges vásárlás előtt minél több tenyésztőhöz ellátogatni. Ezek a találkozások sokkal tanulságosabbak lehetnek, mint bármely könyv. Mivel több választás lehetséges, bizonyos döntéseket meg kell hozni még a vásárlás előtt. Minél több kutyát láttál, és minél több tenyésztővel beszéltél, annál könnyebb lesz választani. A tenyésztőket megtalálhatod kiállításon, apróhirdetés útján vagy a sp. klubnál. Kiállítási kutya, tenyésztési kutya vagy csak társ: A legtöbb tenyésztőnél nincs különbség e három fajta tartása között, csak az, hogy minek szeretnék eladni. Egy kiállítási kutya olyan állat, amit a tenyésztő szeretne bemutatókon, kiállításokon látni. Ez egy kivételes példánya a fajtának, jó kiállása van és ígéretes show-karrier elé néz. A tenyésztési kutya olyan, amit lehet kiállításra vinni, de elképzelhető, hogy nincs meg benne a tehetség, vagy nem néz ki olyan jól, ellenére a kitűnő származásnak. Ilyen kutyák általában a kisebb kennelekből születnek. Léteznek a csak társ kutyák, bennük a tenyésztő nem látja a két előző lehetőséget. Valószínűleg valami hibát fedez fel benne, vagy egyszerűen csak nem olyan jó, mint a többi kiállítási kutya. Ha kiállítani szeretnél, magas árra számíts! Mint a legtöbb sportban a legjobb felszerelés sokba kerül. Ahhoz, hogy jó kutya szülessen, a tenyésztőnek rengeteg idejébe, energiájába és pénzébe kerül, s akkor inkább megtartja, és ő viszi kiállítani, mint hogy olcsón eladja. Mint kutya, nincs különbség a kiállítási és a társként tartott egyed között. A különbség, nem valószínű, hogy egy gyengébb minőségű kutyával nyersz egy versenyen. (Bár ez is megtörténik.) Ha kiállítani szeretnél előtte rengeteget kell kutatnod, beszélni a tenyésztővel, ezek mind az esélyeket növelik.

9 Ha úgy gondolod, hogy veszel egy jó kiállítási kutyát, párszor leelleted, és ebből pénzt termelsz, gondold meg még egyszer. A kiállítás és a tenyésztés drága hobbi, és ha jól csinálod, figyelve a kutyára, akkor a jutalom nem pénzbeni lesz. Ez a hobbi nem egy pénzkereső üzlet, csak örömet fog okozni. Ha tenyészteni szeretnél, először kérdezd meg magadtól, hogy miért. Ha szeretnéd a fajtát jobbá tenni, járj el kiállításokra és tanulj! Ha szeretnél látni csodálatos és egészséges kölyköket, először ismerd meg a fajtát és a tenyésztőit. Ha csak azért szeretnél almot, hogy megmutasd, hogyan születnek a kölykök, vagy pénzt keress vele, akkor még most állj le! A rossz okból született kölykök rossz helyen végzik, menhelyen vagy orvosnál elaltatva. Alaposan gondold át, ha tenyészteni szeretnél. Ha igazán szeretnéd, sokat kell tanulnod a fajtáról, a törzskönyvekről, a tenyésztőkről, meg kell ismerned a különböző vérvonalakat, mielőtt kiválasztod a kennelalapító shar peiedet. Ha egyszerűen egy jó társra vágysz, ezt közöld a tenyésztővel. Valószínűleg van olyan kutyája, mely ivartalanítva van, nem tenyészthető és nem állítható ki. Minden bioznnyal nem a fajta legjobb példánya, valami kis hibával rendelkezik. Ez nem azt jelenti, hogy egészségtelen vagy rosszabb, mint más sp. Ha jó hírnevű tenyésztőtől veszed, akkor ezek is ugyanolyan egészségesek, intelligensek és szeretetre méltóak, mint a kiállításra vitt kutyák. Elképzelhető, hogy a szüleik a legjobb tenyészkutyák. Mindegy, hogy a három típus közül melyiket választod, fel kell rá készülnöd, sokat kell kérdezned s óvatosan kell döntened. Tudnod kell, hogy mindegyik sp.-nek ugyanolyan a temperamentuma, okos társak lesznek és boldoggá tesznek. Kan vagy szuka? Nagyon sokan szukát szeretnének, de ők sem tudják miért. Néhányan úgy gondolják jobb társak, kevésbé agresszívek vagy dominánsak. Ebben a fajtában a kannak nincs erősebb akarata, mint a szukának. Ha nem ivartalaníttatod a kutyát, vagy a szuka tüzelésével, vagy a kan területjelölésével kell szembenézned. A kanok otthon

10 (lakásban) sosem jelölgetnek, de a kerti bokrok már veszélyben vannak. Nagyon kis különbség van a két nem között vérmérsékletben, tisztaságban és ragaszkodásban. Bármelyiket is részesíted előnyben mindegyik fantasztikus. Kölyök vagy felnőtt? Legtöbben kölyköt szeretnének. 8 és 16 hetes kora között érdemes elhozni. Ha fiatalabb, nem tanulta el a szokásokat az anyjától és az alomtestvérektől. A tanulásra és a beilleszkedésre a 8. és 16. hét közötti idő a legideálisabb. Egy idősebb kutya is tanul, de a kölyök fogékonyabb. Ha nincs elég időd vagy energiád, érdemesebb felnőtt kutyát venni, egy jól felnevelt kutya könnyen, hamar megszokja új otthonát. A kennelben tartott kutya egy darabig hiányolni fogja társait, de nagyon hamar rájön, hogy számtalan előnye van, ha ő az egyetlen kedvenc, semmi jót nem kell megosztania senkivel. A tenyésztő tudhat olyan kiállítási kutyáról, ami nyugdíjba vonult, vagy ismerhet olyan tulajt, aki nem kívánja megtartani a kutyáját, de elmehetsz érdeklődni a helyi klubhoz, hátha vannak befogadásra váró egyedek. Ivartalanítás: Tévhit, hogy ettől a beavatkozástól letargikussá válik vagy megváltozik a kutya. Számos előnye van: a szukáknál nem kell aggódni a tüzelés miatt, nincs esély a nem kívánt terhességre, sem pedig a szaporítószervek megbetegedésére. A kan így nem fog fedezni szukát, kevésbé érzi azt, hogy területét meg kell jelölnie, és ő is néhány fertőzéstől mentesülhet. Sok tenyésztő úgy adja el kutyáját kedvencnek, hogy szerződést irat alá, miben az új tulaj vállalja, hogy elvégezteti az orvosi beavatkozást. Jó tenyésztő figyel a kutya egész életére, hogyan viselkedik, és milyen körülmények között tartják. Így nem kerülnek gyengébb minőségű egyedek a tenyésztésbe. A fajta jó jövője így tartható fenn. Fontos a szerződéskötés a tenyésztővel, amelyben garanciát vállal bizonyos betegségek esetén. Fontos az új gazdának a kutya bejelentése és átíratása, a helyi kutyás szervezetnél és a sp. klubnál.

11 Szocializáció: Mint a gyerekeket, a kutyát is szocializálni kell. Meg kell tanulnia a viselkedést emberekkel és bizonyos szituációkban. A tanulás a születés pillanatától kezdődik. Minél többet megismernek kölyök korban, annál könnyebben alkalmazkodnak felnőttként. Irányított módon, de hagyjuk, hogy a kölyök megismerje az életet, eközben azért ügyelve biztonságára. Ha sok helyre mész és sok ismerősöd van, vidd magaddal, így megismeri teljes környezetedet. Ha csak állatorvoshoz viszed, érdemes beíratni egy kutyaiskolába, vagy sétálj vele sokat a parkban. Szeret utazni és megismerni a világot. Egy jól szocializált kutya jobb társ, jobb az idegrendszere és jobban tűri a változásokat is. (pl. költözés) A ~ eltünteti a félelmet és építi a kutya jellemét. Az egészség után ez a második legfontosabb dolog a gazdinak és a kutyának. Kiválasztás: Fontos, hogy tudd mielőtt hazaviszed milyen volt az élete a tenyésztőnél (fekhely, mit evett, mikor és mi volt a napirendje). Így nem drámaian, hanem szép lassan változik élete. Felelős tenyésztőnél mielőtt elhozod a kicsit már egy (idősebb kutya esetén több) oltást kapott. A kiválasztásnál elsőre természetesen a külső jegyekre figyelünk (szőr, szín, standard). Olyan kiskutyát kell választanunk, amely nyílt és tiszta szemekkel rendelkezik. Érdemes megfigyelni egy kis ideig a temperamentumukat, a viselkedésüket, hogyan játszanak, csak ezután választani (agilitihez élénkebb kutya kell). A ráncok a növekedéssel változnak a kutyán. Ha néhány hetes korban a ráncok túl nehéznek bizonyulnak a kölyök szeme fölött, ettől nem tudja szemét kinyitni. Ha ilyenkor a tenyésztő nem ölteti fel a kiskutya szemét, hatással lehet későbbi temperamentumára. Ez egy ideiglenes beavatkozás (néhány nap, hét múlva kiszedhető a varrat), ettől a kiskutya megfelel a standardnak és vihető kiállításra. Felkészülés az új jövevényre: - Ennivaló: először jó, ha azt kapja amit a tenyésztőnél és ugyanabban az időpontban. (Fokozatosan áttérhetünk más eledelre.)

12 - Fekhely. - Játékok. (Léteznek emészthető játékok, ezeket ha szétrágja le is nyelheti. Ilyen a Nylabone.) - Állatorvos: Ha elhozod a kicsit, kb. egy héten belül vidd el állatorvoshoz. - Idő: Sokat kell a hazahozatal után vele lenni. Minimum két napot tölts vele otthon, ez idő alatt megszokja új helyet, és ha otthon hagyod, ezután nem fog nyüszíteni, biztonságban fogja magát érezni. - Nyakörv, póráz: Legjobb a bőr, a póráz legyen rövid, kb. 2 méter. Viselkedés: A jó shar peinek jó a temperamentuma, ragaszkodó, minden embert szeret különösen a gyerekeket. Bizonyított, hogy az állattartás csökkenti a stresszt. Terápiás kutyának is kiváló, de kereső és mentő kutya is lehet szakszerű kiképzéssel. Sajnos, kevés helyre viheted magaddal kutyádat (áruház, étterem), kivéve, ha vakvezető kutyáról van szó. Viselkedési problémák miatt sokan megválnak kutyájuktól. Sajnos elég sokan nem fordítanak elég időt a kiképzésre. Tenyésztőnél is előfordul, hogy vannak gyenge temperamentumú kutyák. Egy jó tenyésztő mentálisan gyenge kutyával nem tenyészt!!! A sp. felveszi életritmusunkat, de fontos, hogy minden nap gyakoroljunk vele. Ha egyedül van otthon, sokat alszik és vár haza bennünket. Az első 18 hónapban fontos a kiképzésre odafigyelni, ezzel megelőzhetjük a későbbi viselkedésbeli problémákat. A munka a tenyésztőnél kezdődik 5-6 hetes kor körül. Az emberekhez való szoktatás kritikussá válik 12. hét körül. Ha 12 hetes korukig nem lettek emberekhez szoktatva félénkek, szégyenlősek lesznek. Ezért fontos 8-10 hetes korukig emberek és kölykök közé vinni. A 14. Héttől indul a fiatal korszak hónap között megindul a szexuális érdeklődés. Ez alatt az időszak alatt a saját területén kell megmutatni neki embereket és más kutyákat. Ezután már ugatni fogja az idegeneket, őrzi a területét. A kiképzésnek két része van. Meg kell tanulni uralni a kölyköt, nehogy ő uraljon téged. A kiképzésen megtanulja, hogy te vagy a

13 falkavezér. Hasonló a viselkedése a farkashoz, falkaorientált és nem szeret egyedül lenni. Van egy vezér, vannak testnyelvek a falka társaival és a külvilággal szemben is. A kutya szemébe kell nézni, és ezt kell gyakorolni, akár olyan áron, hogy tartsuk a fejét, ne tudja elfordítani. Játékos testhelyzet: fenék felfelé, elülső rész lapul a földön. Megadás jelei: szemkontaktus kerülése, kutya lefekszik füleit hátra-, farkát lecsapja. (Passzív behódolás: kutya hátára fekszik, lábai égnek állnak, sűrűn pisil.) Dominancia jelei: szemkontaktus, füleit, farkát magasan tartja, szőrét borzolja. Domináns kutya jellemzői: nem szereti elhagyni a területét, nem megy le a kanapéról, ha a gazdi le akar ülni, nem játszik a játékokkal, ha eszik nem nyúlhatsz a táljához. Nem válaszol a parancsokra, ellenségesen viselkedik, nem szereti a szőr- és körömápolást. Ha 12 hetes koráig megismeri a gazdit alomtársnak, falkatagnak fogadja el. Minden kutyában létezik e két magatartás. Sok tapasztalat és kiképzés eredménye, hogy melyik dominál. Fontos, hogy a tulaj korán felismerje a domináns viselkedést, és idejében korrigálja azt. A dominancia kezelése: - Hangodat felemelve beszélj a kutyával, légy határozott és keresd a szemkontaktust. - Figyelmen kívül kell hagyni mindenfajta tevékenységet. - Csak a jó viselkedést kell elfogadni, pl. ha parancsokra reagál. A dominancia elkerülése: - Jó bánásmód. A 4. hónap körül kiképzés elkezdése. - Hagyjuk, hogy gyerek és felnőtt kézből etesse a kutyát, és ne hagyjuk hogy félelemmel vegye el. - Ne hagyjuk, hogy kergessen gyereket, futókat, vagy semmi szín alatt ne ugorjon vagy morogjon rájuk. - A kutyás bunyókban ne vegyünk részt. - Ne alkalmazzunk a kölyökkel szemben fizikai fenyítést.

14 - Gyereket soha ne hagyjunk egyedül a kutyával, tanítsuk meg néhány parancsra, hogy tudja irányítani a kutyát. Félelem: Az egyik leggyakrabban előforduló probléma. Meglepődik a tárgyaktól vagy felismeri, hogy a tárgy nem odaillő otthonában. Másik súlyos eset, amikor az emberektől fél. Elbújik a helyére, ha nem hagyjuk békén, agresszív is lehet velünk szemben. Ha egyedül szeretne maradni, hagyjunk neki elég időt, hogy magától előjöjjön. Néhány hét alatt javulni fog. Ha erőszakkal kényszerítjük az ismerkedésre, ellenállásba ütközhetünk, míg ha békén hagyjuk, idővel előjön, ekkor érdemes megjutalmazni. Néhány kutya annyira félénk, hogy ilyen gyakorlásnak sem lehet kitenni. Ez esetben ne adjunk neki enni egy napig és, ha kicsit éhesebb könnyebben képezhető. Sok mindentől megijedhet, pl. hangos zaj, villámlás. Ha félelmet mutat, vond el róla mással a figyelmét, és mutasd magad boldognak, ne koncentrálj a félelmére. Agresszió: Lehet védekező, domináns, birtokló, őrző (félelem vagy zaj által kiváltott) illetve konkrétan valaki ellen irányuló. Ha mindentől óvó módon foglalkozol a kutyával, ezzel később agresszió váltható ki (ha nem engeded oda senkihez). Előidézheti: környezet, genetikai adottságok, szociális élet hiánya, rossz tartás, más kutya támadása. Ha agressziót mutat nyugodtan, higgadtan kell beszélni vele. Ha a kutyád hallgat a parancsra, megszerezted a domináns pozíciót.

ONLINE. Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése. www.hazikedvencek.hu. 3. évfolyam 2. szám 2012. nyár

ONLINE. Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése. www.hazikedvencek.hu. 3. évfolyam 2. szám 2012. nyár 3. évfolyam 2. szám 2012. nyár A felelős állatbarátok magazinja ONLINE www.hazikedvencek.hu Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése e Macskafajták e Állattartási szabályok e Az óvilági csíkos mókus

Részletesebben

Hungária Puli Klub Elismert Tenyésztő Szervezet. Tenyésztési Program

Hungária Puli Klub Elismert Tenyésztő Szervezet. Tenyésztési Program Hungária Puli Klub Elismert Tenyésztő Szervezet Tenyésztési Program 2014. január HUNGÁRIA PULI KLUB 2234 Maglód, Sugár u. 52 www.puli.hu Hungária Puli Klub Tenyésztési Program Oldal 1 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák

Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák A macskák fajtái, származásuk a macskák viselkedése és élettana hogyan tartsunk macskát? Általános iskolai segédanyag Elbûvölô

Részletesebben

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI!

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! Kérjük, olvassa el és alaposan fontolja meg az itt leírtakat! Az elválás a kölyökkutya számára nem könnyű,de sokat tehetünk azért, hogy hamar feldolgozza a stresszt és

Részletesebben

USER MANUAL A CICÁMHOZ

USER MANUAL A CICÁMHOZ és az Állatmentő Sereg Macskamentés bemutatja USER MANUAL A CICÁMHOZ Készítette: Pintér Attila (Macska-fogó) 2015. március 22. Mi ez? Miben segí t neked? Ez pontosan az, ami: egy használati utasítás a

Részletesebben

FCI-Standard N 283 / 2000.02.04. / GB COTON DE TULEAR

FCI-Standard N 283 / 2000.02.04. / GB COTON DE TULEAR FCI-Standard N 283 / 2000.02.04. / GB COTON DE TULEAR 2 FORDÍTÁS: Pamela Jeans-Brown, Renée Sporre-Willes, Raymond Triquet. EREDET: Madagaszkár. PATRONÁLÓ ORSZÁG: Franciaország Az EREDETI ÉRVÉNYES STANDARD

Részletesebben

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában Kutyákról óvodásoknak: sok minden, amit együtt a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes Harmóniában együtt Oktatófüzet óvodásoknak

Részletesebben

101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna. Dr. BRUCE FOGLE. Lalla Ward illusztrációival

101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna. Dr. BRUCE FOGLE. Lalla Ward illusztrációival 101 kérdés, amit a cicája megkérdezne a dokitól, ha beszélni tudna Dr. BRUCE FOGLE Lalla Ward illusztrációival UNIKUM KÖNYVEK, 1994 A mű eredeti címe: 101 Question Your Cat Would Ask Its Vet - If Your

Részletesebben

A magyar kutyafajták, mint nemzetünk meghatározóan fontos értékei, kiemelten a magyar vizsla

A magyar kutyafajták, mint nemzetünk meghatározóan fontos értékei, kiemelten a magyar vizsla Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskolája A magyar kutyafajták, mint nemzetünk meghatározóan fontos értékei, kiemelten

Részletesebben

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry)

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry) Marosfői Levente: Állatorvosként mentálhigiénés segítő (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet.

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Havonta megjelenő online magazin 2011. év, 4. szám október A hónap betege Csutak megmenekülése ASKA Gazdim keresem KEDVENCTIPP Felelős állattartás - Tippek minden

Részletesebben

Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés.

Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés. Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés. A kancák vemhessége 335-340 nap körül mozog, ennek hossza függ az adott fajtától és

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009.

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás Játékgyűjtemény pedagógusoknak Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. A Dobbantó program a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprész

Részletesebben

www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához

www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához A www.ferficsabitas.com Bemutatja: Tippek és trükkök férfiak elcsábításához és megtartásához Az alábbiakat a www.ferficsabitas.com jóvoltából olvasod. Ha még többet szeretnél megtudni álmaid férfijának

Részletesebben

Állati Hírek. Segítőkutya-jog? A segítőkutyákat alkalmazó személyek jogai

Állati Hírek. Segítőkutya-jog? A segítőkutyákat alkalmazó személyek jogai Állati Hírek Megjelenés: negyedévente 2013. év NYÁR Állatkórházi Magazin Adjunk-e vitaminkészítményeket kedvencünknek? VET-ER - Érdekes esetek az Állatkórházból Kutyamasszázs Vágjunk neki a jó időnek egy

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Magazin Alternatív állatgyógyászat Magnetoterápia Megjelenés: negyedévente 2012. év, 8. szám június Kutyák a rák ellen! Kedvenctippek Állatosan állapotosan Állatvédőrség Tudományos

Részletesebben

A SIKERES ELŐADÁS. Bevezetés

A SIKERES ELŐADÁS. Bevezetés A SIKERES ELŐADÁS Bevezetés Lehet Ön tapasztalt szónok vagy kezdő előadó, előadási készségén biztosan van mit javítania: hitelességét növelheti tervezéssel, előkészítéssel és gyakorlattal. Ez a fejezet

Részletesebben

A gyengédség ölni képes...

A gyengédség ölni képes... 44 A gyengédség ölni képes... A férfi a telefonban hajthatatlan volt. Meg kell szabadulnia a malamutjától! Még soha nem volt ilyen kutyám, mint ez panaszolta. Ez õrült. Teljesen vad. Amikor rájöttem, hogy

Részletesebben

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes!

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 1 Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 2014 Borítóterv: Pawlik Tamás 2 Tartalom Bevezető... 6 A siker titka... 7 Álom... 7 Vágy... 10 Hit... 12 Célok... 14 A küldetésről... 16 Gyorsítók...

Részletesebben

Módszertani foglalkozások hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó testnevelők és pedagógusok számára

Módszertani foglalkozások hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó testnevelők és pedagógusok számára Módszertani foglalkozások hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó testnevelők és pedagógusok számára Szeged, 2014. Összeállította Dr. Bóka Ferenc Dinya Eszter A szerkesztésben közreműködött Alattyányi

Részletesebben

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Tartalom Gondolkodás és tevékenység a helyszínen...3 Tájékozódás a baleset helyszínén...3

Részletesebben

Irta T.Lobsang Rampa

Irta T.Lobsang Rampa TE ÖRÖKRE Irta T.Lobsang Rampa Előszó ; Ez a könyv,különleges útmutatások tanfolyama azoknak,akik őszintén érdekeltek,hogy megismerjék azokat a dolgokat,melyeket meg kell ismerni.elöszőr egy levelezési

Részletesebben

GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK

GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK ÚT A HALLÁSHOZ GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK ÚT A HALLÁSHOZ GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK A kiadvány a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit

Részletesebben

A lovaglás mint eszköz a személyiségfejlesztésben

A lovaglás mint eszköz a személyiségfejlesztésben Iskolai nevelés a fenntartható fejlődésért 499 Fűz Nóra A lovaglás mint eszköz a személyiségfejlesztésben A tanulmány a lovaglás, a lovakkal való rendszeres kapcsolat és munka pedagógiai jelentőségét kívánja

Részletesebben

Forex kereskedés automatizált rendszerekkel

Forex kereskedés automatizált rendszerekkel Forex kereskedés automatizált rendszerekkel Tények és tévhitek a forex kereskedésről és a forex robotok használatáról. www.forexrobotworld.net Tartalom - Tartalom.... 2 - Bevezető.. 4 - A forex kereskedelem

Részletesebben

Zane Kedves G-pont 1

Zane Kedves G-pont 1 1 2 ZANE KEDVES G PONT 3 FIGYELMEZTETÉS Ha szexuálisan elnyomott vagy, ha elfojtod a szexualitásodat, vagy felhúzott orral állsz a szexhez, tedd le ezt a könyvet, és menekülj. Túl tüzes lesz neked - csúnyán

Részletesebben

Stressz kezelés mesterfokon

Stressz kezelés mesterfokon Stressz kezelés mesterfokon Hogyan kezeld könnyebben és szüntesd meg a mindennapi stresszes helyzeteket? I. Egészséges életmód és a stressz kezelés Miért is olyan fontos a stressz kezelés?...2 II.Mi is

Részletesebben

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Akadálymentes környezet Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Budapest 2011 Írta Rácz Zsuzsanna A fotókat a szerző készítette. Szakmai lektor Őszi

Részletesebben

FÁSI KATALIN VALAMINT EGYÉB HÁZI GYÓGYMÓDOK

FÁSI KATALIN VALAMINT EGYÉB HÁZI GYÓGYMÓDOK FÁSI KATALIN VALAMINT EGYÉB HÁZI GYÓGYMÓDOK KOSSUTH KÖNYVKIADÓ 1991 Kedves Olvasó! Örömmel nyújtom át a Talpmasszázs otthon" című füzet után újabb, természetgyógyászattal foglalkozó könyvecskémet, amit

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu. Richard D. Wyckoff. Daytrader Biblia. (A napon belüli részvénykereskedés titkai)

Forrás: http://www.doksi.hu. Richard D. Wyckoff. Daytrader Biblia. (A napon belüli részvénykereskedés titkai) Richard D. Wyckoff Daytrader Biblia (A napon belüli részvénykereskedés titkai) 1919 A fordító előszava... 3 A szerző előszava... 4 Bevezetés... 5 A kezdetek... 12 A részvények kiválasztása... 19 A kereskedés

Részletesebben