- Bérczi Szaniszló - Imrek Gyula

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "- Bérczi Szaniszló - Imrek Gyula 2009. 06. 25."

Átírás

1 Hegyi Sándor - Bérczi Szaniszló Csász szár-cs. Péter P - Imrek Gyula

2 Az embert évezredek óta érdekli az őt körülvevő világ, az élettér, a lakóhely melyben él. Az érdeklődés kihat a Föld és az őt körülvevő világ titkainak felfedezése, megismerése. Pl.: Az ókorban is felvetődött már a kérdés, hogy a Földnek milyen alakja lehet? Az űrtechnika kialakulása előtt a megválaszolandó kérdéseket a szakemberek a Föld felszínén elvégzett mérések segítségével igazolták. Az űrtechnika térnyerésével az ismereteink kitolódtak: - tudományos szempontból, - mindennapi életben felől is. (meteorológiai felvételek, navigáció)

3 - - Digitális domborzati modellezés, NASA SRTM (Shuttle Radar Topography Mission, 2000) Föld felszínének (80%) digitális domborzati térképezése, egy az űrrepülőgép fedélzetén elhelyezett radarrendszer felhasználásával. A felmérés 11 napig tartott, az adatfeldolgozás 18 hónapig.

4 LZR Racer nevű úszódressz segítségével, negyvennél is több világrekordot döntöttek meg viselői. Az úszóruha anyagát az amerikai repülési és űrkutatási hivatal Langley Kutatóközpontjában (Hampton, Virginia, USA) kísérletezték ki, ugyanabban a szélcsatornában, amelyben például az űrrepülőgépek aerodinamikai tulajdonságait is vizsgálták.

5 Ha pontosak akarunk lenni, a műholdas helymeghatározó rendszer rövidítése nem a gyakran használt GPS, hanem a GNSS (Global Navigation Satellite System), mivel a GPS az amerikai NAVSTAR rendszerű helymeghatározó rendszer leegyszerűsített beceneve. Nem a GPS volt az első e célra használt szatellitrendszer, hanem a szintén amerikai Tranzit, még a 60-as években. Az Egyesült Államok 1978-ban üzemelte be a NAVSTAR rendszert, mely 24 holdból álló teljes értékű rendszer. A műholdak kilométeres magasságban, hat különböző keringési pályán keringenek óta a civilszféra számára is elérhető, korlátozott pontossággal.

6 Az orosz GLONASS (Globális Navigációs Műholdrendszer, azaz a GNSS orosz megfelelője) a 60- as években indult, és a 70-es években is használt szovjet műholdas rádiónavigációs rendszert váltotta le, mely lassú volt katonai célra. Az első műholdakat 1982-ben bocsátották fel, a használatbavételhez szükséges 12 darabot 1991-ben sikerült elérni ezek két pályán keringtek kilométeres magasságban ben teljes funkcionalitását három pályán, 24 darab műholddal. Orosz gazdasági hanyatlás következtében a holdak karbantartása elmaradt, 2001-ben Putyin elnöknek köszönhetően a programot újból elővették, és az indiai kormány partnersége mellett újraindították. Várható újbóli rendszerbe állítása

7 Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség irányítása alatt készülő rendszer. Hivatalosan 2003-ban jelentették be ben pénzhiányban majdnem leállt a fejlesztés, de újabb uniós források bekapcsolásával folytatódhatott. A Galileot 30 db. műhold alkotja. Távolságuk a Földtől km lesz. A teljes műholdállomány 3 orbitális pályán helyezkedik el, minden pályán 10 műholddal. Pályánként egy tartalékműhold található.

8 1938 áprilisában dr. Roy Plunkett az amerikai DuPont vállalat fiatal munkatársa véletlenül felfedezte a politetrafluor-etilént, röviden: a PTFE-t. Idővel több, speciális változatát is kidolgozták, a kristályos szerkezetű műanyagnak. Alkalmazása roppant sokrétű. Eredetileg az űrtechnikában használták, később sok más funkciót töltött be. Napjainkban megtalálható például gépek, berendezések sikló- és csúszófelületein, csapágyakban, magas hőfokon üzemelő berendezések tömítéseként, kenőanyagok részeként, vasalók, edények bevonataként. Sikeresen használják érsebészeti műtéteknél is, ahol a sérült érbelhártyát szövetbarát teflonalapú műbelhártyával pótolják.

9 A NASA az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (National Aeronautics and Space Administration), melyet október 1-jén hoztak létre. A NASA legfontosabb területei: bolygókutatás csillagászat Föld beható tanulmányozása a világűrből emberes űrrepülések rakétatechnikai fejlesztések oktatás. Ügyel arra, hogy az elért tudományos és műszaki eredmények minél szélesebb körben átkerüljenek a gyakorlati élet űrkutatástól távol eső területeire is.

10 Eredmények: Az összes nagybolygót és számos holdjukat megközelítették, leszálltak a Marson, jártak a Vénusz és a Jupiter légkörébe. Jelenleg is folyik a Mars Exploration Rovers, a Mars Odyssey és a Mars Global Surveyor program. A Cassini a Szaturnusz körül kering, további marsszondák indítását is tervezik. A Hubble űrtávcső és a Chandra röntgentávcső a Föld körül kering ban állították Nap körüli pályára a Spitzer űrtávcsövet.

11 A Mercury-program keretében hat ember repült a világűrbe, 1961-ben Alan Shepard űrugrást hajt végre a Freedom 7 nevű kapszulával. Ő volt az első amerikai a világűrben ben John Glenn volt az első amerikai űrhajós Föld körüli pályán. A Gemini-program keretében 16 űrhajós 600-szor kerülte meg a Földet. Az Apollo-program keretében 1969 és 1972 között 12 űrhajós járt a Holdon július 20-án az első holdra szállás (Apollo-11). Holdmintákat hoztak, melyek vizsgálata ma is tart. Space Shuttle (amerikai űrrepülőgépek), első teljesen újrafelhasználható hordozóeszközök óta száznál is több repülést hajtottak végre. Űrállomások: 1973 Skylab, 1998 ISS Jövő? A NASA öt évnyi fejlesztés után (2009 márciusában) bemutatta a jövőre nyugdíjba vonuló űrsikló-flotta utódját, az Orion űrhajót. A tervek szerint hat űrhajós szállítására lesz alkalmas, és 2015-ben indul első útjára, a nemzetközi űrállomásra (ez azt jelenti, hogy a NASA öt évig saját űrhajó nélkül, az orosz Szojuzokat bérelve lesz kénytelen folytatni az űrprogramját). Aztán 2020-ban újra embert visz a Holdra, majd 2030-ban (kevésbé optimista forgatókönyvek szerint a 2030-as években) a Mars-utazásnak is ebben vágnak neki az asztronauták.

12

13 A TELJES FLOTTA (CONSTELLATION) Ares I (Embert szállító űrhajó) Orion Ares V (Holdkomppal, hajtóművel, hajtóanyaggal) Altair (Lander)

14 MOON Vehicles are not to scale 100 km Low Lunar Orbit Lunar Lander Performs Lunar Orbit Insertion Ascent Stage Expended Low Earth Orbit Earth Departure Stage (EDS) Expended Service Module Expended EARTH EDS, Lunar Lander Orion Direct Entry Landing

15

16

17 Altair Lunar Lander

18 Felszálló egység Leszálló egység Altair Lunar Lander

19 1997 őszén fogalmazódott meg, egy kísérleti és gyakorló jellegű űrszondamodell építése (ELTE TTK Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport) Alap koncepció a NASA egy 1960-as években használt űrszondájának szerkezete és felépítése (Surveyor) A Surveyor februárjában szállt le a Holdra, ahol mechanikai, mágneses, optikai és sugárzásos anyagvizsgáló méréseket végzett.

20 Űrszondamodellünket Hunveyornak neveztük el (Hungarian University Surveyor) Felépítése: - egyszerű vázszerkezet, - ügyesen kivitelezett energetika, - elektronika, - műszerpark. A Surveyor kísérletek elemzése után az építés kezdetekben az ELTE TTK Általános Technika Tanszékén kezdődött meg, majd ehhez kapcsolódott a PTE Informatika és Általános Technika Tanszéke és a BMF Kandó Kálmán Karának munkacsoportja.

21 A Hunveyor vázszerkezet Altair vázszerkezet

22 Hunveyor-2 Mobil (Al) könnyűfém váz)

23 Hunveyor - Husar 2

24

25

26 A HUSAR rover a Hunveyor rendszerhez tartozik. Ahogyan a Hunveyor (Hungarian University SURVEYOR) egyetemi gyakorló űrszonda modell esetében is, a Husar rover neve, a HUSAR is (Hungarian University Surface Analyser Rover) betűszó, aminek a jelentése: magyar egyetemi felszíni vizsgáló kutatóautó.

27 Az autón differenciálmű és lengéscsillapító található. Kamera kerül a roverre.

28 Amerikai Sziklás hegységben (Utah államban) végzett terepgyakorlaton próbálták ki a Husar-2b robotautót, Mars analog tájakon. A Mars Desert Research Station (Mars Sivatagi Kutató Állomás) nevű kutatóállomást az amerikai Mars Society (Mars Társaság) tartja fönn. Két hetes turnusban változik a személyzete.

29 A Husar irányítás interneten keresztül(online)

30 Husar mechanika

31

32

33 HUSAR-2A

34 PTE _HUSAR 2

35

36 MIKRO-HUSAR-TEAM

37

38

39

40 HUSAR - ASURO

41 A Microsoft Live Labs programozói Photosynth néven hoztak létre egy alkalmazást. A Photosynth egyszerű fotókból, fotósorozatokból komplex 3D-s látképet állít össze. Ebben a felhasználó szabadon navigálhat. (Jobbra-balra, zoom). Minél több képünk van és minél sűrűbb közöttük a kapcsolat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a fotók összeilleszthetők, és ezáltal egy összetett 3Ds látképet alkotnak. Az algoritmus feltérképezi a képek közötti kapcsolatot.

42

43 A gyakorló űrszondamodellek építése a modern oktatási formák felé mutat: tehát pedagógiai értékű is ez az építési program. Az a hallgató, aki egy működő űrszondát a maga sokszínű fedélzeti technológiáival, elektronikáival, informatikai feladataival végiggyakorolt, meg fogja állni a helyét a polgári életben is. Fontos, hogy mindvégig egységes egészként kezelik a műszeregyüttest mint technológiai rendszert, amely befogadja, méri és továbbítja a környezet folyamatairól érkező adatokat. A 21. századi oktatásban célunk az is, hogy tantárgyaink legyenek érdekesek és aktuálisak. Ezért ne csak kész feladatokat adjunk nekik, hanem mozgassuk meg fantáziájukat a tennivalók sokrétűségével.

44 Irodalom: - Bérczi Hegyi Hudoba: HUNVEYOR GYAKORLÓ URSZONDAMODELL SOKOLDALÚ FÖLHASZNÁLÁSA A FIZIKA TANÍTÁSÁBAN ÉS A TANTÁRGYI KAPCSOLATOKBAN -

Csillagászati eszközök. Űrkutatás

Csillagászati eszközök. Űrkutatás Csillagászati eszközök Űrkutatás Űrkutatás eszközei, módszerei Optikai eszközök Űrszondák, űrtávcsövek Ember a világűrben Műholdak Lencsés távcsövek Első távcső: Galilei (1609) Sok optikai hibája van.

Részletesebben

A HUNVEYOR GYAKORLÓ ŰRSZONDA MODELL SOKOLDALÚ FÖLHASZNÁLÁSA A FIZIKA TANÍTÁSÁBAN ÉS A TANTÁRGYI KAPCSOLATOKBAN

A HUNVEYOR GYAKORLÓ ŰRSZONDA MODELL SOKOLDALÚ FÖLHASZNÁLÁSA A FIZIKA TANÍTÁSÁBAN ÉS A TANTÁRGYI KAPCSOLATOKBAN A HUNVEYOR GYAKORLÓ ŰRSZONDA MODELL SOKOLDALÚ FÖLHASZNÁLÁSA A FIZIKA TANÍTÁSÁBAN ÉS A TANTÁRGYI KAPCSOLATOKBAN Bérczi Szaniszló, ELTE TTK, Anyagfizika Tanszék Hegyi Sándor, PTE TTK, Informatika és Általános

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 6. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 Műholdas kommunikáció 3 4 Helymeghatározás 5 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik 6 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik A LEO [Low Earth Orbiter ]

Részletesebben

A HUNVEYOR-4 GYAKORLÓ ŰRSZONDA ÉPÍTÉSE BUILDING THE HUNVEYOR-4 EDUCATIONAL SPACE PROBE

A HUNVEYOR-4 GYAKORLÓ ŰRSZONDA ÉPÍTÉSE BUILDING THE HUNVEYOR-4 EDUCATIONAL SPACE PROBE A HUNVEYOR-4 GYAKORLÓ ŰRSZONDA ÉPÍTÉSE BUILDING THE HUNVEYOR-4 EDUCATIONAL SPACE PROBE Hudoba György 1, Bérczi Szaniszló 2 1 Óbudai Egyetem, Alba Regia Egyetemi Központ, Székesfehérvár az ELTE Fizika Tanítása

Részletesebben

GPS. 1.a A GLONASS rendszer. Feladata. A rendszer felépítése. A GLONASS és s a GALILEO GPS- rendszerek. Céljaiban NAVSTAR GPS rendszerhez

GPS. 1.a A GLONASS rendszer. Feladata. A rendszer felépítése. A GLONASS és s a GALILEO GPS- rendszerek. Céljaiban NAVSTAR GPS rendszerhez GPS A GLONASS és s a GALILEO GPS- rendszerek Összeállította: Szűcs LászlL szló 1.a A GLONASS rendszer Globális lis Navigáci ciós s Műholdrendszer M orosz elnevezés s rövidr vidítése Céljaiban és s kialakításában

Részletesebben

Irány az ûr! SZKA_210_17

Irány az ûr! SZKA_210_17 Irány az ûr! SZKA_210_17 TANULÓI IRÁNY AZ ÛR! 10. ÉVFOLYAM 205 KVÍZKÁRTYÁK 17/1A 1. Melyik bolygónak nincs légköre az alábbiak közül? A Jupiter C Vénusz B Merkur D Mars 2. Mennyi a CsE (csillagászati

Részletesebben

Híradástechnika I. 5.ea

Híradástechnika I. 5.ea } Híradástechnika I. 5.ea Dr.Varga Péter János 2 Műholdas kommunikáció 3 4 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik 5 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik A LEO [Low Earth Orbiter ] magába foglalja

Részletesebben

ÉPÍTSÜNK ŰRSZONDÁT! - FIZIKATANÍTÁS ÉRDEKESEN

ÉPÍTSÜNK ŰRSZONDÁT! - FIZIKATANÍTÁS ÉRDEKESEN ÉPÍTSÜNK ŰRSZONDÁT! - FIZIKATANÍTÁS ÉRDEKESEN ÖSSZEFOGLALÁS Hudoba György Óbudai Egyetem, Alba Regia Egyetemi Központ, Székesfehérvár, hudoba.gyorgy@arek.uni-obuda.hu, az ELTE Fizika Tanítása doktori program

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 10. GPS, GPRS (mobilkommunikációs) ismeretek Helymeghatározás GPS rendszer alapelve GNSS rendszerek

Részletesebben

A Hunveyor. anyagáraml. rhetjük.

A Hunveyor. anyagáraml. rhetjük. A Hunveyor kísérleti gyakorló űrszonda modell építésének 10 éve Érdekfeszítő robotépítés, mellyel környezetünk nk anyagait és anyagáraml ramlásait mérhetjm rhetjük. A Hunveyor: : magyar gyakorló űrszonda

Részletesebben

Csillagászati kutatás legfontosabb eszközei, módszerei

Csillagászati kutatás legfontosabb eszközei, módszerei CSILLAGÁSZATI ESZKÖZÖK ŰRKUTATÁS Csillagászati kutatás legfontosabb eszközei, módszerei Optikai eszközök Űrszondák, űrtávcsövek Emberes űrkutatás Műholdak Lencsés távcsövek Első távcső: Galilei (1609)

Részletesebben

Kozmikus környezetvédelem

Kozmikus környezetvédelem 1 Gesztesi Albert Kozmikus környezetvédelem A környezetvédelem kérdése a 20. században került előtérbe, amikor az ipar és az urbanizáció mértéke már meghaladt egy kritikus mértéket. - erőforrások, nyersanyagok

Részletesebben

Vár a világűr. Bacsárdi László. Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) főtitkár

Vár a világűr. Bacsárdi László. Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) főtitkár Vár a világűr Bacsárdi László Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) főtitkár 2011. január 19. - Informatika a Látássérültekért Alapítvány, IT Klub, Budapest Gondolatok az űrkorszakról Képtelenség a Holdra

Részletesebben

A FIZIKA TANÍTÁSA. A Hunveyor-modell megépítése

A FIZIKA TANÍTÁSA. A Hunveyor-modell megépítése A FIZIKA TANÍTÁSA A HUNVEYOR GYAKORLÓ ÛRSZONDAMODELL SOKOLDALÚ FÖLHASZNÁLÁSA A FIZIKA TANÍTÁSÁBAN ÉS A TANTÁRGYI KAPCSOLATOKBAN Bérczi Szaniszló, ELTE TTK, Anyagfizika Tanszék Hegyi Sándor, PTE TTK, Informatika

Részletesebben

Hegyi Ádám István ELTE, április 25.

Hegyi Ádám István ELTE, április 25. Hegyi Ádám István ELTE, 2012. április 25. GPS = Global Positioning System Department of Defense = Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 1973 DNSS = Defense Navigation Satellite System vagy Navstar-GPS

Részletesebben

A képernyőre írást igénylő részfeladatok eredményének megjelenítése előtt írja a képernyőre a feladat sorszámát (például: 3. feladat:)!

A képernyőre írást igénylő részfeladatok eredményének megjelenítése előtt írja a képernyőre a feladat sorszámát (például: 3. feladat:)! Space Shuttle 40 Pont A Space Shuttle (magyarul űrsikló", hivatalos angol nevén: Space Transportation System, STS) az Amerikai Egyesült Államok ember szállítására is alkalmas űrprogramja volt. Feladatai

Részletesebben

GPS szótár. A legfontosabb 25 kifejezés a GPS világából. Készítette: Gere Tamás A GPSArena.hu alapítója

GPS szótár. A legfontosabb 25 kifejezés a GPS világából. Készítette: Gere Tamás A GPSArena.hu alapítója A legfontosabb 25 kifejezés a GPS világából Készítette: Gere Tamás A GPSArena.hu alapítója 2D/3D vétel Megadja, hogy a GPS vétel síkbeli (2D) vagy térbeli (3D). Utóbbi esetben magassági adat is rendelkezésre

Részletesebben

TestLine - nummulites_gnss Minta feladatsor

TestLine - nummulites_gnss Minta feladatsor 1.* Egy műholdas helymeghatározás lehet egyszerre abszolút és kinematikus. 2.* műholdak pillanatnyi helyzetéből és a megmért távolságokból számítható a vevő pozíciója. 3.* 0:55 Nehéz kinai BEIDOU, az amerikai

Részletesebben

GNSS Modernizáció. Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Penc. Tea előadás, 2006. június 1., Penc

GNSS Modernizáció. Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Penc. Tea előadás, 2006. június 1., Penc 1 GNSS Modernizáció Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Penc Tea előadás, 2006. június 1., Penc Tartalom GPS GLONASS Galileo 2 GPS Block IIR Block IIA Block IIF 3 A GPS pontossága GPS

Részletesebben

Alapok GPS előzmnyei Navstar How the GPS locate the position Tények Q/A GPS. Varsányi Péter

Alapok GPS előzmnyei Navstar How the GPS locate the position Tények Q/A GPS. Varsányi Péter Alapok előzmnyei Navstar How the locate the position Tények Q/A Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ (AREK) Székesfehérvár 2011. december 8. Alapok előzmnyei Navstar How the locate the position Tények

Részletesebben

Az űrkorszak a világűrrel kapcsolatos tevékenységeket foglalja magába. Kezdetének az első műhold, a Szputnyik-1 indítását tekintjük.

Az űrkorszak a világűrrel kapcsolatos tevékenységeket foglalja magába. Kezdetének az első műhold, a Szputnyik-1 indítását tekintjük. Űrtörténelem A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Az űrkorszak a világűrrel kapcsolatos tevékenységeket foglalja magába. Kezdetének az első műhold, a Szputnyik-1 indítását tekintjük. A kezdetek [szerkesztés]

Részletesebben

A FÖLD-HOLD RENDSZER MODELLJE

A FÖLD-HOLD RENDSZER MODELLJE ELTE TTK KOZMIKUS ANYAGOKAT VIZSGÁLÓ ŰRKUTATÓ CSOPORT PLANETOLÓGIAI KÖRE OKTATÓI SEGÉDANYAG KÖZÉPISKOLA 8-12. OSZTÁLY A FÖLD-HOLD RENDSZER MODELLJE BOLYGÓTUDOMÁNY A jelen kiadvány elérhető elektronikus

Részletesebben

JUICE: navigáció a Jupiternél, rádiótávcsövekkel

JUICE: navigáció a Jupiternél, rádiótávcsövekkel JUICE: navigáció a Jupiternél, rádiótávcsövekkel Frey Sándor MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet Budapest frey.sandor@csfk.mta.hu ESA GISOpen 2019

Részletesebben

PEDAGÓGIAI INNOVÁCIÓ ÉS ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS A NASA OKTATÁSI TAPASZTALATAINAK FÖLHASZNÁLÁSÁVAL, A HUNVEYOR-HUSAR ŰRSZONDA MODELLEK ÉPÍTÉSÉVEL

PEDAGÓGIAI INNOVÁCIÓ ÉS ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS A NASA OKTATÁSI TAPASZTALATAINAK FÖLHASZNÁLÁSÁVAL, A HUNVEYOR-HUSAR ŰRSZONDA MODELLEK ÉPÍTÉSÉVEL dr. Bérczi Szaniszló dr. Hegyi Sándor 1 : PEDAGÓGIAI INNOVÁCIÓ ÉS ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS A NASA OKTATÁSI TAPASZTALATAINAK FÖLHASZNÁLÁSÁVAL, A HUNVEYOR-HUSAR ŰRSZONDA MODELLEK ÉPÍTÉSÉVEL Ösztönzés, a

Részletesebben

Kincskeresés GPS-el: a korszerű navigáció alapjai

Kincskeresés GPS-el: a korszerű navigáció alapjai 2007. február 22. : a korszerű navigáció alapjai Kovács Béla Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék 1117 Budapest,

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 8. 3D modellek alkalmazása Magasságmodell Raszteralapú Vektoralapú Objektumok modellje Doborzatmodell

Részletesebben

A navigációs műholdrendszerek fontosabb jellemzői. A műholdas helymeghatározás fejlődéstörténete.

A navigációs műholdrendszerek fontosabb jellemzői. A műholdas helymeghatározás fejlődéstörténete. 1. előadás: A navigációs műholdrendszerek fontosabb jellemzői. A műholdas helymeghatározás fejlődéstörténete. 1.1 Bevezetés Napjainkban egyre inkább felértékelődik a helyhez kapcsolt információk szerepe.

Részletesebben

ZA5212. Flash Eurobarometer 272 (Space Activities of the European Union) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA5212. Flash Eurobarometer 272 (Space Activities of the European Union) Country Specific Questionnaire Hungary ZA5212 Flash Eurobarometer 272 (Space Activities of the European Union) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 272 SPACE SURVEY 2009 Q1. Mit gondol, fontos e az űr felderítése és más űrtevékenységek

Részletesebben

A Hunveyor-10 mérések informatikai rendszere az MDRS-en

A Hunveyor-10 mérések informatikai rendszere az MDRS-en A Hunveyor-10 mérések informatikai rendszere az MDRS-en ELTE, Informatikai Kar istenes@inf.elte.hu http://quasar.inf.elte.hu Planetológia és a Naprendszer Kozmokémiája ELTE - TTK, 2008. szeptember 4-5.

Részletesebben

Az űrkutatás története

Az űrkutatás története Szókratész szavai Az ember csak úgy értheti meg azt a világot, amelyben él, ha felemelkedik a földről a légkörön túlra. Szókratész i.e. V. szd. Rakéta: a hasznos terhet a világűrbe juttató eszköz (rakétameghajtás)

Részletesebben

Élet a Marson? Hamarosan lesz!

Élet a Marson? Hamarosan lesz! PÁLYÁZAT Témakör: Expedíciók a Naprendszerben Élet a Marson? Hamarosan lesz! Készítette: Polák Péter 6b osztályos tanuló Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium Fényi Gyula Csillagvizsgáló Miskolc

Részletesebben

Űrtechnológia február 9. Mesterséges holdak és űrszondák / 2 Űrtechnológia A technológia a mérnöki tudomány eredményeire támaszkodó, azt megtest

Űrtechnológia február 9. Mesterséges holdak és űrszondák / 2 Űrtechnológia A technológia a mérnöki tudomány eredményeire támaszkodó, azt megtest Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoport Szabó József Mesterséges holdak, űrszondák, rakéták alapegységek, missziós célok (payloadok) Űrtechnológia Budapest, 2017. február 9. Űrtechnológia

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó CSILLAGÁSZATI TESZT Név: Iskola: Osztály: 1. Csillagászati totó 1. Melyik bolygót nevezzük a vörös bolygónak? 1 Jupiter 2 Mars x Merkúr 2. Melyik bolygónak nincs holdja? 1 Vénusz 2 Merkúr x Szaturnusz

Részletesebben

Rádiófrekvenciás kommunikációs rendszerek

Rádiófrekvenciás kommunikációs rendszerek Rádiófrekvenciás kommunikációs rendszerek Adó Adó Vevő Jellemzően broadcast adás (széles földrajzi terület besugárzása, TV, Rádió műsor adás) Adó Vevő Vevő Adó Különböző kommunikációs formák. Kis- és nagykapacitású

Részletesebben

Az élet keresése a Naprendszerben

Az élet keresése a Naprendszerben II/1. FEJEZET Az élet keresése a Naprendszerben 1. rész: Helyzetáttekintés Arra az egyszerû, de nagyon fontos kérdésre, hogy van-e vagy volt-e élet a Földön kívül valahol máshol is a Naprendszerben, évszázadok

Részletesebben

2007. március 23. INFO SAVARIA 2007. GNSS alapok. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar. Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

2007. március 23. INFO SAVARIA 2007. GNSS alapok. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar. Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék 2007. március 23. INFO SAVARIA 2007 GPS/GNSS GNSS alapok Kovács Béla Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

Részletesebben

Kozmikus geodézia MSc

Kozmikus geodézia MSc Kozmikus geodézia MSc 1-4 előadás: Tóth Gy. 5-13 előadás: Ádám J. 2 ZH: 6/7. és 12/13. héten (max. 30 pont) alapismeretek, csillagkatalógusok, koordináta- és időrendszerek, függővonal iránymeghatározása

Részletesebben

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Busznyák János bjs@georgikon.hu Veszprémi Egyetem, Georgikon, Mezőgazdaságtudományi Kar,

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA. Dr.Varga Péter János HÍRADÁSTECHNIKA Dr.Varga Péter János 2 A jelátvitel fizikai közegei 3 Vezeték nélküli átvitel Optikai átvitel - Lézer átvitel 4 pont-pont közötti adatátvitel, láthatóság átvitel lézerrel néhány km távolság

Részletesebben

Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoport Szabó József A fedélzeti energiaellátás kérdései: architektúrák, energiaegyensúly. Űrtechnológia Budapest, 2014. március 19. Űrtechnológia

Részletesebben

Műholdas infokommunikációs rendszerek

Műholdas infokommunikációs rendszerek Mobil Informatika Műholdas infokommunikációs rendszerek Dr. Kutor László OE-NIK, Dr.Kutor László MoI 4/24/1 Műholdas távközlési rendszerek GEO (Geostationary Earth Orbit Satellite) Geostacionáris pályán

Részletesebben

Távérzékelés - műholdak

Távérzékelés - műholdak Távérzékelés - műholdak Dr. Berke József www.digkep.hu Kvark Bt., Keszthely Műholdak típusai 1. Csillagászati műholdak: csillagászati méréseket végző műholdak. 2. Távközlési műholdak: rádió és mikrohullámú

Részletesebben

Mobil térinformatikai feladatmegoldások támogatása GNSS szolgáltatással

Mobil térinformatikai feladatmegoldások támogatása GNSS szolgáltatással Mobil térinformatikai feladatmegoldások támogatása GNSS szolgáltatással Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium horvath@gnssnet.hu www.gnssnet.hu Tel.: 06-27-200-930 Mobil: 06-30-867-2570

Részletesebben

Terepi adatgyűjtés mobil eszközökkel a természetvédelemben

Terepi adatgyűjtés mobil eszközökkel a természetvédelemben T E R M É S Z E T V É D E L E M Terepi adatgyűjtés mobil eszközökkel a természetvédelemben Dr. Takács András Attila Takács Gábor Biró Csaba Tartalom Bevezetés háttér információk GPS Természetvédelmi feladatok

Részletesebben

A GPS pozíciók pontosításának lehetőségei

A GPS pozíciók pontosításának lehetőségei A GPS pozíciók pontosításának lehetőségei GIS OPEN 2005 Bartha Csaba csaba.bartha@geopro.hu Milyen fogalmakkal találkozunk? VRS GPS FKP EGNOS DGPS RTCM OGPSH GLONASS WAAS RTK STATIKUS GSM KINEMATIKUS URH

Részletesebben

FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 6 feladatlap Elméleti szöveges feladatok 1. Egészítse ki az alábbi szöveget a Glonassz GNSS alaprendszerrel

Részletesebben

Űrtechnológia október 24. Műholdfedélzeti energiaellátás / 2 Műholdfedélzeti szolgálati rendszerek Felügyeleti, telemetria és telekommand rendsz

Űrtechnológia október 24. Műholdfedélzeti energiaellátás / 2 Műholdfedélzeti szolgálati rendszerek Felügyeleti, telemetria és telekommand rendsz Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoport Szabó József A fedélzeti energiaellátás kérdései: architektúrák, energiaegyensúly. Űrtechnológia Budapest, 2018. október 24. Űrtechnológia

Részletesebben

GNSS/RNSS rendszerek a földmegfigyelésben. Dr. Rózsa Szabolcs. Általános és Felsőgeodézia Tanszék

GNSS/RNSS rendszerek a földmegfigyelésben. Dr. Rózsa Szabolcs. Általános és Felsőgeodézia Tanszék GNSS/RNSS rendszerek a földmegfigyelésben Általános és Felsőgeodézia Tanszék Dr. Rózsa Szabolcs Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia, valamint működési modell kidolgozása a Műegyetemen

Részletesebben

Szövegértés 4. osztály. A Plútó

Szövegértés 4. osztály. A Plútó OM 03777 NÉV: VIII. Tollforgató 206.04.02. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 223 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 49-3 : titkarsag@fekete-merdo.sulinet.hu : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

Földünk a világegyetemben

Földünk a világegyetemben Földünk a világegyetemben A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője

Részletesebben

BBS-INFO Kiadó, 2016.

BBS-INFO Kiadó, 2016. BBS-INFO Kiadó, 2016. 2 Google Earth a gyakorlatban Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a kiadó írásbeli hozzájárulásával történhet. A könyv nagyobb mennyiségben

Részletesebben

TENDENCIÁK A TÉRINFORMATIKÁBAN ?

TENDENCIÁK A TÉRINFORMATIKÁBAN ? TENDENCIÁK A TÉRINFORMATIKÁBAN 1997 2011 -.? Detrekői Ákos 15. GISopen 2011. 03. 16. 1. BEVEZETÉS A címben: 1997-2011 egyértelműen a mai konferencia ünnepi jellegére utal. A számokat követő kérdőjel a

Részletesebben

Fizikai Szemle MAGYAR FIZIKAI FOLYÓIRAT

Fizikai Szemle MAGYAR FIZIKAI FOLYÓIRAT Fizikai Szemle MAGYAR FIZIKAI FOLYÓIRAT A Mathematikai és Természettudományi Értesítõt az Akadémia 1882-ben indította A Mathematikai és Physikai Lapokat Eötvös Loránd 1891-ben alapította LVII. évfolyam

Részletesebben

Hol tart a GNSS állapot-tér modellezés bevezetése?

Hol tart a GNSS állapot-tér modellezés bevezetése? Hol tart a GNSS állapot-tér modellezés bevezetése? Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium horvath@gnssnet.hu www.gnssnet.hu Tel: +36-27-374-980, Mobil: +36-30-867-2570 Rédey István Geodéziai

Részletesebben

Robotkutatások és a térinformatika kapcsolata

Robotkutatások és a térinformatika kapcsolata Wührl Tibor Bevezetés Robotkutatások és a térinformatika kapcsolata A robotkutatásokkal kapcsolatban napjainkban számtalan új eredmény születik. A robotok, mint bizonyos korlátok között működő autonóm,

Részletesebben

Globális mőholdas navigációs rendszerek

Globális mőholdas navigációs rendszerek Globális mőholdas navigációs rendszerek Oktatási segédanyag a vadgazda MSc levelezı hallgatók számára az EG520 Geomatikai és térinformatikai ismeretek címő tárgyhoz Készítette: Bazsó Tamás Kiegészítette:

Részletesebben

A rendszer legfontosabb jellemzőit az alábbiakban foglalhatjuk össze:

A rendszer legfontosabb jellemzőit az alábbiakban foglalhatjuk össze: GPS nyomkövető készülék, illetve navigációs rendszerek A GPS a Global Positioning System angol rövidítése és globális helymeghatározó rendszert jelent. Egy rendszer, amely 24 műholdból áll, melyet az USA

Részletesebben

Charles Simonyi űrdozimetriai méréseinek eredményei

Charles Simonyi űrdozimetriai méréseinek eredményei Magyar Tudományos Akadémia KFKI Atomenergia Kutatóintézet Charles Simonyi űrdozimetriai méréseinek eredményei Apáthy István, Pázmándi Tamás Sugárvédelmi és Környezetfizikai Laboratórium Űrdozimetriai Csoport

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék ELSŐDLEGES ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK 1. Geodézia Fotogrammetria Mesterséges holdak GEOMETRIAI

Részletesebben

Gondolatok az űrkorszakról

Gondolatok az űrkorszakról Gondolatok az űrkorszakról Képtelenség a Holdra lőni, mert a leghevesebb robbanóanyag sem tud akkorát lőni, hogy eljusson a Holdra KVANTUMKOMMUNIKÁCIÓ AZ ŰRTÁVKÖZLÉSBEN Kvantum-informatika és kommunikáció

Részletesebben

Űrszemét. Összeállította: Gruiz Katalin

Űrszemét. Összeállította: Gruiz Katalin Űrszemét Összeállította: Gruiz Katalin Űrszemétnek nevezik mindazokat a világűrben keringő, lebegő mesterséges eredetű tárgyakat, amelyeknek már nincs semmiféle hasznuk. A Vikipédia definíciója szerint

Részletesebben

Kvantum kommunikáció használata az őrtávközlésben

Kvantum kommunikáció használata az őrtávközlésben Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Híradástechnikai Tanszék Kvantum kommunikáció használata az őrtávközlésben Bacsárdi László bacsardi@hit.bme.hu 2009. április

Részletesebben

PPP-RTK a hálózati RTK jövője?

PPP-RTK a hálózati RTK jövője? 1 PPP-RTK a hálózati RTK jövője? Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Penc Rédey Szeminárium, BME, 006. április 6., Budapest Tartalom Emlékeztető Mérés-tér, állapot-tér PPP PPP-RTK Emlékeztető

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 3. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 Műholdas kommunikáció 3 4 Helymeghatározás 5 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik 6 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik A LEO [Low Earth Orbiter ]

Részletesebben

A GNSS infrastruktúrára támaszkodó műholdas helymeghatározás. Borza Tibor (FÖMI KGO) Busics György (NyME GEO)

A GNSS infrastruktúrára támaszkodó műholdas helymeghatározás. Borza Tibor (FÖMI KGO) Busics György (NyME GEO) A GNSS infrastruktúrára támaszkodó műholdas helymeghatározás Borza Tibor (FÖMI KGO) Busics György (NyME GEO) Tartalom Mi a GNSS, a GNSS infrastruktúra? Melyek az infrastruktúra szintjei? Mi a hazai helyzet?

Részletesebben

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok Csornai Gábor László István Budapest Főváros Kormányhivatala Mezőgazdasági Távérzékelési és Helyszíni Ellenőrzési Osztály Az előadás 2011-es átdolgozott

Részletesebben

GPS. Lehoczki Róbert Vadvilág Megőrzési Intézet Szent István Egyetem, Gödöllő

GPS. Lehoczki Róbert Vadvilág Megőrzési Intézet Szent István Egyetem, Gödöllő GPS Lehoczki Róbert Vadvilág Megőrzési Intézet Szent István Egyetem, Gödöllő Három technológiát egyesít: GPS (helymeghatározás) Robosztus terepen is használható hardver Egyszerű és hatékony szoftver Mire

Részletesebben

Helymeghatározó rendszerek

Helymeghatározó rendszerek Helymeghatározó rendszerek objektumok (járművek, utazók, áruk, stb.) térbeli jellemzői + digitális térkép forgalomirányító, forgalombefolyásoló és navigációs rendszerek, valamint a helytől függő információs

Részletesebben

A nemzetközi és hazai ûrtevékenység fô területei

A nemzetközi és hazai ûrtevékenység fô területei A nemzetközi és hazai ûrtevékenység fô területei BOTH ELÔD Magyar Ûrkutatási Iroda both@hso.hu Kulcsszavak: ûrkutatás, ûrtevékenység, Európai Ûrügynökség, mûholdak, Huble-ûrtávcsô Az ûrkutatás, vagy pontosabban

Részletesebben

Alacsonypályás műholdvétel megvalósítása szoftverrádiós eszközökkel. Dudás Levente

Alacsonypályás műholdvétel megvalósítása szoftverrádiós eszközökkel. Dudás Levente Alacsonypályás műholdvétel megvalósítása szoftverrádiós eszközökkel Dudás Levente 2013 1 Tartalomjegyzék Alacsonypályás műholdvétel magvalósítása szoftverrádiós eszközökkel... 1 1. A teszteléshez használt

Részletesebben

A nemzetközi űrkutatásban való magyar részvétel Magyar Örökség Díj Laudáció 2010. március 20.

A nemzetközi űrkutatásban való magyar részvétel Magyar Örökség Díj Laudáció 2010. március 20. A nemzetközi űrkutatásban való magyar részvétel Magyar Örökség Díj Laudáció 2010. március 20. A hazai űrtevékenység immár több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza, és több száz mérnök, természettudós,

Részletesebben

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN 9. ELŐADÁS ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A logisztikai rendszerek irányításához szükség van az adatok továbbítására a rendszer különböző elemei között. Ezt a feladatot a különböző adatátviteli

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 13. GNSS mérés tervezése, végrehajtása Tervezés célja, eszközei, almanach GNSS tervező szoftverek

Részletesebben

ŰRTAN ÉVKÖNYV az űrkorszak ötvenedik évében

ŰRTAN ÉVKÖNYV az űrkorszak ötvenedik évében ŰRTAN ÉVKÖNYV az űrkorszak ötvenedik évében Az Asztronautikai Tájékoztató 58. száma Kiadja a Magyar Asztronautikai Társaság 2006. december 8-án a Jövő Házában ünnepi közgyűlésen köszöntöttük az első hazai

Részletesebben

ŰRKUTATÁS AZ INTERNETEN

ŰRKUTATÁS AZ INTERNETEN Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizika Tanszék ŰRKUTATÁS AZ INTERNETEN szakdolgozat Készítette: Pribusz Katalin V. éves fizika szakos hallgató Témavezető: Dr. Szatmáry Károly tudományos főmunkatárs Szeged

Részletesebben

VTOL UAV. Moduláris fedélzeti elektronika fejlesztése pilóta nélküli repülőgépek számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE ÁRVAI LÁSZLÓ, ZMNE

VTOL UAV. Moduláris fedélzeti elektronika fejlesztése pilóta nélküli repülőgépek számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE ÁRVAI LÁSZLÓ, ZMNE Moduláris fedélzeti elektronika fejlesztése pilóta nélküli repülőgépek számára Árvai László, Doktorandusz, ZMNE Tartalom Fejezet Témakör 1. Fedélzeti elektronika tulajdonságai 2. Modularitás 3. Funkcionális

Részletesebben

A felszíni adatbázisok jelentősége Budapest hőszigetének numerikus modellezésében

A felszíni adatbázisok jelentősége Budapest hőszigetének numerikus modellezésében A felszíni adatbázisok jelentősége Budapest hőszigetének numerikus modellezésében Breuer Hajnalka, Göndöcs Júlia, Pongrácz Rita, Bartholy Judit ELTE TTK Meteorológiai Tanszék Budapest, 2017. november 23.

Részletesebben

Csillagászati megfigyelések

Csillagászati megfigyelések Csillagászati megfigyelések Napszűrő Föld Alkalmas szűrő nélkül szigorúan tilos a Napba nézni (még távcső nélkül sem szabad)!!! Solar Screen (műanyag fólia + alumínium) Olcsó, szürkés színezet. Óvatosan

Részletesebben

Bemutatkozik az ELTE Informatikai Kara

Bemutatkozik az ELTE Informatikai Kara Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Nyílt nap, 2010. január 28. Hallgatók, oktatók, kutatók informatikusok képzése magas színvonalon 1972 óta, évente 650-700 új hallgató alap, mester és doktori

Részletesebben

/(épek. fö"fé"eféböl. ab ií"k"fafd$ GALAMBOS TIBOR. DR. KUlIN GVORGV RUZICSKA JÓZSEFNÉ MOLNÁR OTTÓ MAGYAR DIAFILMGYÁRTÓ VÁLLALAT.

/(épek. föféeféböl. ab iíkfafd$ GALAMBOS TIBOR. DR. KUlIN GVORGV RUZICSKA JÓZSEFNÉ MOLNÁR OTTÓ MAGYAR DIAFILMGYÁRTÓ VÁLLALAT. /(épek ab ií"k"fafd$ fö"fé"eféböl Diapozitívek: 1. rész 1-25 II. rész 26-50 Osszeállította: GALAMBOS TIBOR Szaktanácsadó: DR. KUlIN GVORGV Szerkesztette: RUZICSKA JÓZSEFNÉ Grafika, montázs: MOLNÁR OTTÓ

Részletesebben

A Kennedy űrközpont technikusai ellenőrzik a holdjárót

A Kennedy űrközpont technikusai ellenőrzik a holdjárót 21309 Az Apollo-program 1961. május 25-én, John F. Kennedy, az Egyesült Államok elnöke felkérte országát, hogy az évtized vége előtt embert juttasson a Holdra, és onnan biztonságban hozza is vissza. A

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA. 5.ea. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA. 5.ea. Dr.Varga Péter János HÍRADÁSTECHNIKA 5.ea Dr.Varga Péter János 2 Műholdas kommunikáció 3 4 Helymeghatározás 5 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik 6 Alkalmazott műholdpályák, tulajdonságaik A LEO [Low Earth Orbiter ] magába

Részletesebben

FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete

FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete csillag: csillagrendszer: Nap: Naprendszer: a Naprendszer égitestei: plazmaállapot: forgás: keringés: ellipszis alakú pálya: termonukleáris

Részletesebben

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 4.ea. Dr.Varga Péter János

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 4.ea. Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA 4.ea Dr.Varga Péter János Pont-pont összeköttetés tervezése 2 Wifi Fresnel 3 Pont-pont összeköttetés tervezése 4 Pont-pont összeköttetés tervezése 5 Tengeri kábelezés 6 7 Műholdas kommunikáció

Részletesebben

A Columbia. A legelső űrrepülőgép (az Enterprise-t csak teszt-célokra használták).

A Columbia. A legelső űrrepülőgép (az Enterprise-t csak teszt-célokra használták). Az űrrepülőgép A Columbia A legelső űrrepülőgép (az Enterprise-t csak teszt-célokra használták). Az űrrepülőgép 2003. febr. 1-jén, egy közel 16 napos űrrepülés után a légkörbe való belépésnél 7 űrhajóssal

Részletesebben

KVANTUMKOMMUNIKÁCIÓ AZ ŰRTÁVKÖZLÉSBEN

KVANTUMKOMMUNIKÁCIÓ AZ ŰRTÁVKÖZLÉSBEN KVANTUMKOMMUNIKÁCIÓ AZ ŰRTÁVKÖZLÉSBEN Kvantum-informatika és kommunikáció 2011. április 1., Budapest Bacsárdi László doktorjelölt BME Híradástechnikai Tanszék bacsardi@hit.bme.hu Gondolatok az űrkorszakról

Részletesebben

GIS és Távérzékelés a közlekedési adatnyerésben

GIS és Távérzékelés a közlekedési adatnyerésben GIS és Távérzékelés a közlekedési adatnyerésben Lovas Tamás Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tartalom - Térinformatika Adatnyerés Távérzékelési technológiák

Részletesebben

MŰHOLDAS VÁROSI HŐSZIGET VIZSGÁLAT

MŰHOLDAS VÁROSI HŐSZIGET VIZSGÁLAT Városi Hősziget Konferencia Országos Meteorológiai Szolgálat 2013. szeptember 24. MŰHOLDAS VÁROSI HŐSZIGET VIZSGÁLAT Dezső Zsuzsanna, Bartholy Judit, Pongrácz Rita Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai

Részletesebben

GNSS állapot-tér adatok előállítása és továbbítása

GNSS állapot-tér adatok előállítása és továbbítása GNSS állapot-tér adatok előállítása és továbbítása Horváth Tamás FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Tea előadás Penc, 2009. január 27. Tartalom Mérés-tér / Állapot-tér Az állapot-tér modellezés jellemzői

Részletesebben

Report of the SGAC Working Group Space Generation Advisory Council on Comprehensive Space Education Curricula Hungary

Report of the SGAC Working Group Space Generation Advisory Council on Comprehensive Space Education Curricula Hungary Report of the SGAC Working Group Space Generation Advisory Council on Comprehensive Space Education Curricula Hungary CSILLAGÁSZAT ÉS ŰRKUTATÁS ÉS OKTATÁSA MAGYARORSZÁGON hangsúllyal az egyetemi oktatáson

Részletesebben

Az űrgeneráció nyomában Dr. Strádi Andrea MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoport MANT Űr(felső)oktatás Munkacsoport

Az űrgeneráció nyomában Dr. Strádi Andrea MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoport MANT Űr(felső)oktatás Munkacsoport Az űrgeneráció nyomában Dr. Strádi Andrea MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoport MANT Űr(felső)oktatás Munkacsoport Ariane 5 by Sylvain Sarrailh A második űrkorszak Napjainkban a fiatalabb generáció figyelme

Részletesebben

Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Szakdolgozat védés 2015. január 2. GNSS technika alkalmazása tervezési alaptérképek készítésekor

Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Szakdolgozat védés 2015. január 2. GNSS technika alkalmazása tervezési alaptérképek készítésekor Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Szakdolgozat védés 2015. január 2. GNSS technika alkalmazása tervezési alaptérképek készítésekor Péter Tamás Földmérő földrendező mérnök BSc. Szak, V. évfolyam Dr.

Részletesebben

Troposzféra modellezés. Braunmüller Péter április 12

Troposzféra modellezés. Braunmüller Péter április 12 Troposzféra modellezés Braunmüller Péter Tartalom Légkör Troposzféra modellezés Elvégzett vizsgálatok Eredmények Légkör A légkör jelterjedése a GNSS jelekre gyakorolt hatásuk szempontjából két részre osztható

Részletesebben

A felhasználói szegmens GPS technikák 4. A felhasználói szegmens mindenki, aki hely, sebesség és időadatokat akar meghatározni mindenki, aki a légkörön átmenő elektromágneses hullámokat akar vizsgálni

Részletesebben

Székesfehérvár

Székesfehérvár 1 2009.03.19. - Székesfehérvár System1200-2004 SmartStation - 2005 SmartRover - 2006 SmartPole/TPS1200+ 2007 SmartRTK + MAC 2008 GPS1200+ GNSS 2009-200? 2 ? Elérhető GNSS jelek haszn. Modern hálózati megold.

Részletesebben

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer A Föld helye a Világegyetemben A Naprendszer Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. (A fény terjedési sebessége: 300.000 km.s -1.) Egy év alatt: 60.60.24.365.300 000

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Precíziós mezőgazdaság információ technológiai alapjai II. 138.lecke

Részletesebben

Dr. Hegyi Sándor CSc (egyetemi docens, tszv.) Publikációs lista:

Dr. Hegyi Sándor CSc (egyetemi docens, tszv.) Publikációs lista: Dr. Hegyi Sándor CSc (egyetemi docens, tszv.) Publikációs lista: 1.) Referált folyóiratban angol nyelven megjelent cikk 1. S. Hegyi, Sz. Bérczi, Zs. Kovács, T. Földi, S. Kabai, V. Sándor, V. Cech, F. Roskó

Részletesebben

A magyar űrkutatás szervezete és elmúlt egy éve. Horvai Ferenc, Magyar Űrkutatási Iroda IX. Ifjúsági Fórum Budapest, november 13.

A magyar űrkutatás szervezete és elmúlt egy éve. Horvai Ferenc, Magyar Űrkutatási Iroda IX. Ifjúsági Fórum Budapest, november 13. A magyar űrkutatás szervezete és elmúlt egy éve Horvai Ferenc, Magyar Űrkutatási Iroda IX. Ifjúsági Fórum Budapest, 2009. november 13. Szervezet ma (2009. XI.) MŰT gazdasági miniszter ŰTT MŰI NKTH 25 kutatóhely,

Részletesebben

AHUNVEYOR olyan fixen álló ûrszonda modell, amelynek mintaképe a Surveyor

AHUNVEYOR olyan fixen álló ûrszonda modell, amelynek mintaképe a Surveyor Informatika tanítása ûrszonda modellel Az alkalmazott informatika egyik példaértékű gyakorlati megvalósítási területe a kísérleti űrszonda modellek építése a magyar felsőoktatásban. 1997 óta több HUNVEYOR

Részletesebben