TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék"

Átírás

1 TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

2 TÉRINFORMATIKAI SZOFTVEREK

3 ArcGIS Az ArcGIS Desktop az Egyesült Államokban, 1969-ben alapított Environmental System Research Institute (ESRI) különböző felhasználói szintekhez igazítható térinformatikai szoftvere ( Térinformatikai feladatok megoldásához egy szoftver ismerete szükséges, de nem elégséges feltétel; műveléséhez számos általános informatikai ismeretre, elsősorban adatbázis kezelési és térképészeti tudásra van szükség. A térinformatikát a különböző források eltérő módon definiálják, de a térbeliség minden esetben kiemelt helyen szerepel. A térinformatika az informatikának egy olyan ága, ahol a hely szerepe döntő fontosságú. Egyszerűbben: a térinformatika a relációs adatbázis-kezelés téradatokra való kiterjesztése, ahol a hely tágabb értelemben vett kulcsmező.

4 ArcGIS Az ArcGIS a következő szoftverek ismeretét feltételezi: - Windows - térinformatikai és CAD - MS Asses - SQL alapismeretek Az ArcGIS Desktop szoftvercsomag és a hozzá kapcsolódó eszközök a megszokott Windows-felülettel rendelkeznek. A szoftver megtanulásánál elsőként az adatra, annak tárolási formáira, logikai szerkezetére és csoportosítási lehetőségeire kell koncentrálni. Ha megértjük a szoftver mögött álló adatszerkezeti, adatszervezési koncepciót, akkor a funkcionalitás megismerése könnyebb feladat.

5 ArcGIS A térinformatikai projekt munkafázisai: - A feladat megfogalmazása - Adatfelmérés - Adat- és folyamatmodell tervezése - Adatgyűjtés, konverzió, adatrögzítés - Téradat feldolgozás - Elemzés, térbeli kapcsolatok - Megjelenítés

6 ERDAS Imagine 1972-ben állították pályára az első Landsat műholdat (ERTS néven), melynek alapvető célja az erőforrás-kutatás volt. A rendszer a kor számítástechnikai fejlettségéhez képest nagy mennyiségben és felbontásban szolgáltatta az adatokat (képeket), melyeknek gyors és hatékony feldolgozása ösztönzőleg hatott a raszteres térinformatikai rendszerek kifejlesztésére. Korábban az űr- és légifelvétel-alapú raszteres térinformatika nyújtotta lehetőségeket csak a fejlettebb országok főleg állami finanszírozással tudták használni, először túlnyomórészt katonai célokra (pl. az USA kémműholdjai), majd polgári célú tematikus térképezésre (pl. CORINE program). Napjainkra a légifelvétel és az űrfelvétel standard bemeneti adattá válik, mert a megjelenítésükhöz és feldolgozásukhoz szükséges hardverek és szoftverek, sőt maguk a képek is szélesebb tömegek számára váltak elérhetővé.

7 ERDAS Imagine Manapság már szinte valamennyi GPS szoftver meg tud jeleníteni képeket és egyes esetekben műveleteket is tud végezni velük. A térinformatikának egy új ága a képinformatika (Geographic Imaging) vagy tér-kép informatika bontakozott ki. Az ERDAS Imagine az azonos nevű amerikai szoftverfejlesztő cég 1978-ban készített, digitális képfeldolgozásra alkalmas terméke. Története több téren hasonlít az ESRI termékekéhez. Ami az ESRI a vektoros térinformatikába, az az ERDAS a raszteres adatok kezelésében. Nem régen a cég az optikáiról híres német Leica tulajdonába került, és ma már Leica Geosystems névvel a képfeldolgozás egyik piacvezető szoftvere.

8 ERDAS Imagine Az ERDAS Imagine 9.0 moduláris felépítésű szoftver, három kiépítettségi szinten vehető meg, az Imagine Essentials, Imagine Advantage, és Imagine Professional változatok, melyek leírása elérhető:

9 ERDAS Imagine Az Essential modul (alapmodul) a megjelenítési és az alap elemzési eszközöket tartalmazza. Képes a raszteres és vektoros állományok együttes megjelenítésére, szerkesztésére, térképszerkesztésre, egyszerű osztályozásra, különböző formátumok importálására és exportálására, alapvető geometriai korrekciós és konverziós eljárások futtatására. Az Advantage modul a középső változat, mely természetesen tartalmazza az Essential modul teljes eszközkészletét, kiegészülve geo- és ortokorrekciós eszközökkel, a mozaikolás eszköztárával, fejlett térbeli elemzési és képfeldolgozási eszközökkel. A Professional változat hordozza a teljes eszközkészletet, mely a modellépítés, radarképelemzés, eszközeivel és kibővített osztályozási algoritmuskészlettel rendelkezik.

10 ER Mapper Az ER Mapper az ausztrál Earth Resource Mapping cég által kifejlesztett és forgalmazott raszteres térinformatikai szoftver. Fejlesztése még az as években kezdődött, az utolsó szoftver verzió (2006) száma 7.1-es. Az aktuális verzió 14 napos próbaváltozata és hasznos ingyenes segédprogramok, így az ER Mapper által létrehozott munka- és eredményfájlok megjelenítésére alkalmas ER Viewer szoftver ingyenes regisztráció után szabadon letölthető: honlapról. Alkalmazása: Az ER Mapper elsődleges funkciója a különböző raszteres adatbázisok közös, integrált kezelése és értelmezése. Az adatbázisok adattárolási formátumukban, illetve térképi vetületükben eltérhetnek, az ezek közötti integrálási képesség a szoftver egyik fő erénye. A szoftver speciális raszteres állományként igen jól kezeli a domborzatot lehetőséget teremtve a háromdimenziós ábrázolások ehhez kapcsolódó speciális esetének kezelésére.

11 ER Mapper Alkalmazása: Függvénykapcsolatot képes létrehozni az adatbázisok raszteres rétegei között, így oldva meg a térbeli információk egymáshoz rendelését, a térinformatika egyik fő feladatát. Képes alapvető és összetettebb képfeldolgozási műveletek végrehajtására, de természetesen nem az Adobe Fotoshop vagy a GIMP által kínált kényelmi szolgáltatásokkal.

12 GeoMedia A GeoMedia Professional (GMPro) térinformatikai szoftverrendszer, amellyel georeferált környezetben végezhetők az adatnyerés, adatfeldolgozás, adattárolás, adatelemzés és megjelenítés feladatai. A GeoMedia Professional (GMPro) az Intergraph Corporation technológiájára épített GIS szoftver, amely Windows operációs rendszerekkel használható. A program a GIS-adatgyűjtés kifinomult eszköze, amellyel a teljes GISadatbázis felépíthető. A GeoMedia Professional egy megjelenítő és elemző eszköz, ami egyetlen munkakörnyezetben képes egyesíteni a különböző forrásból származó, eltérő formátumú és vetületi rendszerű informatikai adatokat. A szoftverrel összetett lekérdezések végezhetők mind térbeli, mind attribútum-adatokra, valamint bármilyen térkép is elkészíthető. A GMPro teljes körű nyomtatási lehetőséget is biztosít.

13 MapInfo A MapInfo az amerikai MapInfo Ltd. térinformatikai szoftverterméke. Funkcionalitását tekintve egy olyan speciális szoftver, amely alfanumerikus (relációs) és grafikus adatok (digitális térképek) egyidejű használatára, és az adatok elemzésére, megjelenítésére képes. Számos kiegészítő alkalmazás áll rendelkezésre az alapmodellen túl. Ezek révén a kapcsolódó problémakörök megoldására is lehetőség nyílik. A legfrissebb információkat és a kapcsolódó szoftverek leírásait a cég weboldalán olvashatjuk:

14 Surfer A Surfer egy rácsalapú izovonalas és 3D-s felülettérkép-készítő és felülettérkép-ábrázoló program, amely a Golden Software, Inc. Colorado terméke. A legfrissebb információkat a cég weboldala tartalmazza:

15 Surfer Az izovonalas térképek, a vektortérképek, a háromdimenziós drótkeret- (dróthálós) és felülettérképek, valamint a rácsalapú rasztertérképek és az árnyékolt domborzattérképek elkészítéséhez a Surfer minden esetben ún. rácsot használ. A rács elkészítéséhez a felhasználó által az adatállományban rögzített, véletlenszerű elhelyezkedésű X és Y koordinátákkal rendelkező Z értéket használja fel, melyekből különböző matematikai eljárásokkal generálja a rácsot. Az így előállított szabályos térközű (négyszög) rács egyes soraiban azonos X koordinátájú rácspontok lesznek, a rácspontok Z értékét a program az eredeti adatok Z értékéből matematikai becslési módszerekkel (interpolációval és/vagy extrapolációval) számítja ki. Egy felület rácsállományának létrehozásakor egy X, Y koordinátapárhoz az adott eljárás során csak egy Z érték rendelhető. Természetesen az adatállományban egy X, Y koordinátapárhoz csatolva több Z érték is tartozhat, melyekből egy ismételt eljárással újabb rácsállományok generálhatók.

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKAI SZOFTVEREK ArcGIS Az ArcGIS Desktop az Egyesült Államokban, 1969-ben alapított

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. GPS műszerek és kapcsolódó szoftvereik bemutatása

Részletesebben

Környezeti informatika

Környezeti informatika Környezeti informatika Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 Eger, 2012. november 22. Utasi Zoltán Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz Tanszék

Részletesebben

Tartalomjegyzék. A térkép rétegei layerek... 24

Tartalomjegyzék. A térkép rétegei layerek... 24 Tartalomjegyzék 1. ArcGIS 15 (Turczi Gábor) 1.1. Bevezetés célok és előfeltételek... 15 1.1.1. Jelölések, szóhasználati szokásrend... 16 1.2. A térinformatikai projekt munkafázisai..... 17 1.2.1. A feladat

Részletesebben

Kulcsár Attila. GisOpen Térbeli adatbázisok gyakorlati szemmel GeoCalc GIS. GisOpen 2009 Konferencia

Kulcsár Attila. GisOpen Térbeli adatbázisok gyakorlati szemmel GeoCalc GIS.   GisOpen 2009 Konferencia Kulcsár Attila Térbeli adatbázisok gyakorlati szemmel GeoCalc GIS GisOpen 2009 1 Cél A GeoCalc GIS egy olyan Desktop GIS alkalmazás, amely a hazánkban, különböző térbeli helyekhez köthető, eltérő típusú,

Részletesebben

FÖLDRAJZI INFORMATIKA ALAPJAI 1.

FÖLDRAJZI INFORMATIKA ALAPJAI 1. FÖLDRAJZI INFORMATIKA ALAPJAI 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. Bevezetés a térinformatikába. Kartográfia történet.

Részletesebben

Térinformatika. Előzmények, alapfogalmak

Térinformatika. Előzmények, alapfogalmak Térinformatika Előzmények, alapfogalmak Mi a kapcsolat? Terheli-e jelzálog a megvásárolandó telket? Magyarország mely részein találhatók teljesen egészséges tölgyfaerdők? Honnan vezessék az ivóvizet a

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest, 2012. április 10-11. Kocsis Miklós vezető főtanácsos 1 Térinformatika Vagyoni érték Közmű Műszaki

Részletesebben

DigiTerra fejlesztési eredmények

DigiTerra fejlesztési eredmények DigiTerra fejlesztési eredmények Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar 2004. március 18. Előadó: Nyull Balázs DigiTerra Kft. DigiTerra Informatikai Szolgáltató Kft. Tevékenységek Erdészeti

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 7. Digitális térképezés, georeferálás, vektorizálás Digitális térkép Fogalma Jellemzői Georeferálás

Részletesebben

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu Kulcsár Attila A második szint GISopen 2012 konfrencia 1 GeoCalc GIS története 2006 Alapverzió (csak adatbázisokkal együtt Temető nyilvántartás) 2008 GeoCalc GIS 1.0 2011 GeoCalc GIS 1.5 (hierarchia, földtömegszámítás,

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP Az önkormányzatok a közterületek dönt részének gazdái. A közterületekkel kapcsolatos, nyilvántartási és üzemeltetési feladatokhoz a földhivatalokban beszerezhet földmérési

Részletesebben

Geoinformatikai rendszerek

Geoinformatikai rendszerek Geoinformatikai rendszerek Térinfomatika Földrajzi információs rendszerek (F.I.R. G.I.S.) Térinformatika 1. a térinformatika a térbeli információk elméletével és feldolgozásuk gyakorlati kérdéseivel foglalkozó

Részletesebben

Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél

Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél Szolgáltató Igazgatóság Földmérési és Távérzékelési Intézet www.fomi.hu www.geoshop.hu takacs.krisztian@fomi.hu Budapest, 2014. június 12. Mi az a Geoshop? INSPIRE = térinformatikai

Részletesebben

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 /17 Tartalomjegyzék A térinformatikáról általánosságban Célok Felhasznált eszközök Fejlesztés lépései Adatbázis Grafikus

Részletesebben

Urbánné Gocsman Ramóna 2012.11.14. Hatékony térinformatikai megoldások Intergraph/ERDAS termékek alkalmazásával

Urbánné Gocsman Ramóna 2012.11.14. Hatékony térinformatikai megoldások Intergraph/ERDAS termékek alkalmazásával Urbánné Gocsman Ramóna 2012.11.14 Hatékony térinformatikai megoldások Intergraph/ERDAS termékek alkalmazásával Áttekintés Az Intergraph és az Erdas kapcsolata A Tekiré Kft. bemutatása Intergraph/Erdas

Részletesebben

KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR

KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR A TÉRKÉP A HAGYOMÁNYOS VILÁG FELFOGÁSA SZERINT A TÉRKÉP ÉS EGYÉB TÉRKÉPÉSZETI ÁBRÁZOLÁSI FORMÁK (FÖLDGÖMB, DOMBORZATI MODELL, PERSPEKTIVIKUS

Részletesebben

Mezők/oszlopok: Az egyes leíró adat kategóriákat mutatják.

Mezők/oszlopok: Az egyes leíró adat kategóriákat mutatják. 54 581 01 0010 54 01 FÖLDMÉRŐ ÉS TÉRINFORMATIKAI TECHNIKUS 54 581 01 0010 54 02 TÉRKÉPÉSZ TECHNIKUS szakképesítések 2244-06 A térinformatika feladatai A térinformatika területei, eszközrendszere vizsgafeladat

Részletesebben

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Készítette: Pázmányi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központ 1 A stratégiai területi döntéstámogatási rendszerek

Részletesebben

ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 2.

ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 2. ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 2. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

A FIR-ek alkotóelemei: < hardver (bemeneti, kimeneti eszközök és a számítógép), < szoftver (ARC/INFO, ArcView, MapInfo), < adatok, < felhasználók.

A FIR-ek alkotóelemei: < hardver (bemeneti, kimeneti eszközök és a számítógép), < szoftver (ARC/INFO, ArcView, MapInfo), < adatok, < felhasználók. Leíró adatok vagy attribútumok: az egyes objektumok sajátságait, tulajdonságait írják le számítógépek számára feldolgozható módon. A FIR- ek által megválaszolható kérdések: < 1. Mi van egy adott helyen?

Részletesebben

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Horoszné Gulyás Margit Katona János NYME-GEO 1 Tartalom Alapok Alkalmazások, adatbázisok Térinformatika-tájhasználat Térinformatika-vízgazdálkodás

Részletesebben

Tantárgy neve. Geomatematika és térinformatika I-II. Meghirdetés féléve 2-3 Kreditpont 2-2 Összóraszám (elm+gyak) 0+2

Tantárgy neve. Geomatematika és térinformatika I-II. Meghirdetés féléve 2-3 Kreditpont 2-2 Összóraszám (elm+gyak) 0+2 Tantárgy neve Geomatematika és térinformatika I-II. Tantárgy kódja FDB1404; FDB1405 Meghirdetés féléve 2-3 Kreditpont 2-2 Összóraszám (elm+gyak) 0+2 Számonkérés módja gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

Térinformatikai megoldás a terepi adatgyűjtéstől a hálózatos adatszolgáltatásig Csutorás Balázs - Domokos György Kiss András ESRI Magyarország Kft.

Térinformatikai megoldás a terepi adatgyűjtéstől a hálózatos adatszolgáltatásig Csutorás Balázs - Domokos György Kiss András ESRI Magyarország Kft. Térinformatikai megoldás a terepi adatgyűjtéstől a hálózatos adatszolgáltatásig Csutorás Balázs - Domokos György Kiss András ESRI Magyarország Kft. Az előadás összefoglalja az ESRI térinformatikai szoftvercsaládjában

Részletesebben

A QuantumGIS projekt és szoftver bemutatása. Juhász Levente SZTE TFGT

A QuantumGIS projekt és szoftver bemutatása. Juhász Levente SZTE TFGT A QuantumGIS projekt és szoftver bemutatása Juhász Levente SZTE TFGT Áttekintés A projekt (Mióta? Kik? Miért?) A szoftver (Főbb funkciók) Használhatóság érzékeltetése pár funkción keresztül A használat

Részletesebben

Koós Dorián 9.B INFORMATIKA

Koós Dorián 9.B INFORMATIKA 9.B INFORMATIKA Számítástechnika rövid története. Az elektronikus számítógép kifejlesztése. A Neumann-elv. Információ és adat. A jel. A jelek fajtái (analóg- és digitális jel). Jelhalmazok adatmennyisége.

Részletesebben

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós környezetek Egyszerű fájlszerveres megoldás, LAN (Novel, Windows hálózat) Egy fájl egyidejű módosítása több helyről nem lehetséges

Részletesebben

Szoftver fő funkciói. Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7

Szoftver fő funkciói. Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7 Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7 Diszpécser rádió funkciók Funkciók - Egyedi, csoport és összes tagállomás hívása a diszpécser konzolról - Tagállomások

Részletesebben

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel osztályvezető Oláh Róbert igazgató Olasz Angéla térinformatikus Nyílt forráskódú GIS munkaértekezlet, BME, 2013.02.06.

Részletesebben

Térinformatika trendek 2013-ban. Kákonyi Gábor, GeoIQ kft. kakonyi@geoiq.hu Mobil:+3630 931 0626.

Térinformatika trendek 2013-ban. Kákonyi Gábor, GeoIQ kft. kakonyi@geoiq.hu Mobil:+3630 931 0626. Térinformatika trendek 2013-ban Kákonyi Gábor, GeoIQ kft. kakonyi@geoiq.hu Mobil:+3630 931 0626. A távérzékelés/képfeldolgozás és a GIS összeolvadása Ma már a felhasználók elvárják, hogy egyazon szoftverkörnyezetben

Részletesebben

QGIS. Tematikus szemi-webinárium Térinformatika. Móricz Norbert. Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet (NAIK ERTI)

QGIS. Tematikus szemi-webinárium Térinformatika. Móricz Norbert. Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet (NAIK ERTI) Tematikus szemi-webinárium Térinformatika Móricz Norbert Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet (NAIK ERTI) Tartalom QGIS ismertető Vektor/raszter adatok elemzési lehetőségei

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) közlekedési alkalmazásai Közlekedési adatbázisok

Részletesebben

Surfer for Windows alapismeretek. A Surfer for Windows használata (8. verzió) A Surfer fontosabb jellemzői

Surfer for Windows alapismeretek. A Surfer for Windows használata (8. verzió) A Surfer fontosabb jellemzői Surfer for Windows alapismeretek A Surfer for Windows használata (8. verzió) Kovács Balázs & Szanyi János Kovács Szanyi, 2004-2006 Hidrodinamikai és transzportmodellezés kurzus kezdőknek A Surfer fontosabb

Részletesebben

Nagy Gábor: Mapinfo. Tartalomjegyzék

Nagy Gábor: Mapinfo. Tartalomjegyzék Nagy Gábor: Mapinfo Jelen segédletet abból a célból kezdtem el írni, hogy a Jáky József Műszaki Szakközépiskola ötödéves térinformatikai technikus tanulóinak segítséget nyújtson a MapInfo megismerésében.

Részletesebben

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán A térinformatika lehetőségei a földrajzórán Geolokáció az oktatásban konferencia AKG, Budapest, 2013. november 30. Dr. Sik András adjunktus, ELTE Természetföldrajzi Tanszék sikandras@gmail.com Mit jelent?

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék ELSŐDLEGES ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK 2. Inerciális rendszerek Távérzékelés Rádiótelefonok Mobil

Részletesebben

ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 1.

ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 1. ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2009/2010. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI 1. feladat:

Részletesebben

Az Open Source lehetősége a szegedi geoinformatika képzésben

Az Open Source lehetősége a szegedi geoinformatika képzésben Az Open Source lehetősége a szegedi geoinformatika képzésben Fehér Zsolt Zoltán Madarász Anett Olasz Angéla Szabó Péter 2009. január 29. A tanulmány célja Bemutatni, hogy a szegedi geoinformatikus képzésben

Részletesebben

Személyügyi nyilvántartás szoftver

Személyügyi nyilvántartás szoftver Személyügyi nyilvántartás szoftver A nexonhr személyügyi nyilvántartás szoftver a személyügyi, továbbképzési és munkaköri adatok kezelését teszi lehetővé. A szoftver támogatja a HR adminisztrációs feladatokat,

Részletesebben

Quantum GIS (QGIS) dr. Siki Zoltán siki@agt.bme.hu. Mottó: Computers are like air conditioners - they stop working properly when you open Windows.

Quantum GIS (QGIS) dr. Siki Zoltán siki@agt.bme.hu. Mottó: Computers are like air conditioners - they stop working properly when you open Windows. Quantum GIS (QGIS) dr. Siki Zoltán siki@agt.bme.hu Mottó: Computers are like air conditioners - they stop working properly when you open Windows. Szoftver kategóriák Szabad szoftver (nyílt forráskódú)

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék MÁSODLAGOS ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK Meglévő (analóg) térképek manuális digitalizálása 1 A meglévő

Részletesebben

Geoinformatika I. (vizsgakérdések)

Geoinformatika I. (vizsgakérdések) Geoinformatika I. (vizsgakérdések) 1.1. Kinek a munkásságához köthető a matematikai információelmélet kialakulása? 1.2. Határozza meg a földtani kutatás információértékét egy terület tektonizáltságának

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES KÉP- ÉS TÉRKÉPSZERKESZTÉS 2.

SZÁMÍTÓGÉPES KÉP- ÉS TÉRKÉPSZERKESZTÉS 2. SZÁMÍTÓGÉPES KÉP- ÉS TÉRKÉPSZERKESZTÉS 2. GEOGRÁFUS MESTERSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 14. GIS feldolgozás, méréselőkészítés Desktop méréselőkészítés Méréselőkészítés a kontrolleren

Részletesebben

Alkalmazott GIS. 4. gyakorlat. Térinformatikai rendszerek alapjai

Alkalmazott GIS. 4. gyakorlat. Térinformatikai rendszerek alapjai Alkalmazott GIS 4. gyakorlat Térinformatikai rendszerek alapjai Térinformatika vagy GIS? A térinformatika a helyhez kötött (térbeli) információk elméletének és gyakorlati elemzésének tudománya. A térinformációs

Részletesebben

A KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG KULCSA: NYÍLT FORRÁSKÓDÚ SZOFTVEREK ALKALMAZÁSA

A KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG KULCSA: NYÍLT FORRÁSKÓDÚ SZOFTVEREK ALKALMAZÁSA A KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG KULCSA: NYÍLT FORRÁSKÓDÚ SZOFTVEREK ALKALMAZÁSA Bevezetés Előrejelzések szerint 2016-ra a 2000 legnagyobb globális vállalat 99 százaléka fog használni nyílt forráskódú szoftvert a

Részletesebben

Távérzékelés a precíziós gazdálkodás szolgálatában : látvány vagy tudomány. Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata

Távérzékelés a precíziós gazdálkodás szolgálatában : látvány vagy tudomány. Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata Távérzékelés a precíziós gazdálkodás szolgálatában : látvány vagy tudomány Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata Az előadás felépítése Trendek a Föld megfigyelésében (hol kezdődött, merre tart ) Távérzékelés

Részletesebben

Fotogrammetriai munkaállomások szoftvermoduljainak tervezése. Dr. habil. Jancsó Tamás Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar

Fotogrammetriai munkaállomások szoftvermoduljainak tervezése. Dr. habil. Jancsó Tamás Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar Fotogrammetriai munkaállomások szoftvermoduljainak tervezése Dr. habil. Jancsó Tamás Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar Témakörök DPW szoftvermodulok Szoftverek funkciói Pár példa Mi hiányzik gyakran?

Részletesebben

DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN

DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN DR. GIMESI LÁSZLÓ Bevezetés Pécsett és környékén végzett bányászati tevékenység felszámolása kapcsán szükségessé vált az e tevékenység során keletkezett meddők, zagytározók,

Részletesebben

TÉRINFORMATIKAI ALKALMAZÁSOK A METEOROLÓGIÁBAN

TÉRINFORMATIKAI ALKALMAZÁSOK A METEOROLÓGIÁBAN Czender Csilla TÉRINFORMATIKAI ALKALMAZÁSOK A METEOROLÓGIÁBAN A térinformatikai (vagy geoinformatikai) rendszerek a földrajzi, vagy bármilyen egyéb térbeli vonatkozással rendelkező, valamint a hozzájuk

Részletesebben

A DIGITÁLIS TÉRKÉP ADATAINAK ELŐÁLLÍTÁSA, ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK

A DIGITÁLIS TÉRKÉP ADATAINAK ELŐÁLLÍTÁSA, ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK A DIGITÁLIS TÉRKÉP ADATAINAK ELŐÁLLÍTÁSA, ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK - két féle adatra van szükségünk: térbeli és leíró adatra - a térbeli adat előállítása a bonyolultabb. - a költségek nagyjából 80%-a - munkaigényes,

Részletesebben

Informatika III. Térinformatika

Informatika III. Térinformatika Küldetés A térinformatikai kultúra megalapozása és a GIS iránti igény felkeltése. Informatika III. Térinformatika Márkus Béla mb@geo.info.hu Vizsga Jegyzet A tantárgy vizsgával zárul, kredit értéke 3.

Részletesebben

29. VÁNDORGYŰLÉSE. Szolgáltatásfejlesztések a. FÖMI-ben. A Magyar Földmérési, Térképészeti és. Távérzékelési Társaság. Sopron 2013.

29. VÁNDORGYŰLÉSE. Szolgáltatásfejlesztések a. FÖMI-ben. A Magyar Földmérési, Térképészeti és. Távérzékelési Társaság. Sopron 2013. A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság 29. VÁNDORGYŰLÉSE Sopron 2013. Szolgáltatásfejlesztések a FÖMI-ben www.fomi.hu www.geoshop.hu Szolgáltatási lehetőségek A Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft.

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Erdőgazdálkodási Információs Rendszer Ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

Nyílt forráskódú térinformatikai eszközök Dolleschall János

Nyílt forráskódú térinformatikai eszközök Dolleschall János Nyílt forráskódú térinformatikai eszközök Dolleschall János Compet-Terra Bt. Cascadoss Magyarország SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatika Tanszék Cascadoss projekt Mi a Cascadoss: nemzetközi, vízesésszerű

Részletesebben

Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére

Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére GISopen 2011, Székesfehérvár, 2011 március 16-18. Forner Miklós, Schmauder Tamás, Tancsik Ottó, Varga Felicián, Földmérési és Távérzékelési Intézet www.fomi.hu Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére

Részletesebben

Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen

Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen Autodesk Geospatial megoldások Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen GISOPEN 2010 Baranyi Péter VARINEX Informatikai Zrt. baranyi@varinex.hu GISOPEN 2010 VARINEX 1 Tartalom

Részletesebben

Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió

Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió A QGIS programból számos téradatbázis adatait elérhetjük, ezek közül két nyílt forráskódúval foglalkozunk, a PostGIS és a SpatiaLite adatbázis

Részletesebben

Szabó József CadMap Kft. 29. Vándorgyűlés július Sopron

Szabó József CadMap Kft. 29. Vándorgyűlés július Sopron Szabó József CadMap Kft. 29. Vándorgyűlés 2013. július 11-13. Sopron TEREP-JÁRÓ 29. Vándorgyűlés 2013. július 11-13. Sopron Szoftver úttalan utakra! Helymeghatározás, adatgyűjtés erdőn-mezőn, hegyen-völgyön

Részletesebben

A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai. Katona Zoltán

A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai. Katona Zoltán A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai Katona Zoltán 2015.01.21. A VINGIS rendszer célja 1. Az EU tagságunkból adódó kötelezettségek teljesítése, a közös agrárpolitika érvényesítésének kiszolgálása,

Részletesebben

Fotogrammetria és távérzékelés A képi tartalomban rejlő információgazdagság Dr. Jancsó Tamás Nyugat-magyarországi Egyetem, Geoinformatikai Kar MFTTT rendezvény 2012. Április 18. Székesfehérvár Tartalom

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2008/2009. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI NÉV:... Tudnivalók

Részletesebben

Interaktív webes térképezés GRASS GIS 7-tel. A Web Processing Service bemutatása

Interaktív webes térképezés GRASS GIS 7-tel. A Web Processing Service bemutatása Interaktív webes térképezés GRASS GIS 7-tel A Web Processing Service bemutatása Juhász Levente jlevente@geo.u-szeged.hu 2. Nyílt forráskódú térinformatika munkaértekezlet BME, 2013. november 22. Áttekintés

Részletesebben

Sharpdesk Információs útmutató

Sharpdesk Információs útmutató Sharpdesk Információs útmutató Tartsa meg ezt a kézikönyvet, mivel nagyon fontos információkat tartalmaz. Sharpdesk sorozatszámok Ez a termék csak a licencekkel megegyező számú számítógépre telepíthető.

Részletesebben

WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS

WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS Juszt András, Podolcsák Ádám Bevezetés Koszovó 2 millió lakos, 90% albán, szerb, bosnyák, török, roma, gorani kisebbségek 30 körzet, ~1300 kataszteri

Részletesebben

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.)

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) DITAB-50 az új topográfiai adatbázis Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) Az előadás tartalma 1. Bevezetés 2. Célja 3. Kialakítása 4. Jelenlegi állapot

Részletesebben

Előadás célja: ERDAS IMAGINE történelem a Georgikon Karon. ERDAS IMAGINE alkalmazása Karunk oktatási feladataiban

Előadás célja: ERDAS IMAGINE történelem a Georgikon Karon. ERDAS IMAGINE alkalmazása Karunk oktatási feladataiban ERDAS IMAGINE ERDAS IMAGINE8.x osztályozó eljárások gyakorlati alkalmazása a Georgikon Karon gyakorlati alkalmazásának 1 Pallér Norbert2 Berke József lehetőségei berke@georgikon.hu Berke József 1 - Veszprémi

Részletesebben

A széleróziós információs rendszer alapjai

A széleróziós információs rendszer alapjai 1. Bevezetés A széleróziós információs rendszer alapjai Dr. Lóki József 1, Négyesi Gábor 2 1 Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék, 4010 Debrecen Egyetem tér 1. Pf. 9. 52/512900/22113

Részletesebben

Jogi szabályozás. Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Jogi szabályozás. Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 7 12. Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu 1/24 2/24 Topográfiai térképrendszer

Részletesebben

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.)

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.) Dr. Mihalik József (PhD.) HM Zrínyi Közhasznú NKft. Térképész Ágazat szolgáltató osztályvezető (ágazati igazgató-helyettes) mihalik.jozsef@topomap.hu www.topomap.hu A DTA-50 felújítása A HM Zrínyi Nonprofit

Részletesebben

Szoftverfejlesztő képzés tematika oktatott modulok

Szoftverfejlesztő képzés tematika oktatott modulok Szoftverfejlesztő képzés tematika oktatott modulok 1148-06 - Szoftverfejlesztés Megtervezi és megvalósítja az adatbázisokat Kódolja az adattárolási réteget egy adatbáziskezelő nyelv használatával Programozás

Részletesebben

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu Ismerkedés a térképekkel 1. Miért van

Részletesebben

Az érzékelők legfontosabb elemei Optikai rendszer: lencsék, tükrök, rekeszek, szóró tagok, stb. Érzékelők: Az aktív felületükre eső sugárzás arányában

Az érzékelők legfontosabb elemei Optikai rendszer: lencsék, tükrök, rekeszek, szóró tagok, stb. Érzékelők: Az aktív felületükre eső sugárzás arányában Monitoring távérzékeléssel - passzív digitális érzékelők (E130-501) Természetvédelmi MSc szak Király Géza NyME, Erdőmérnöki Kar Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

Helyünk a térinformatikában GIS OPEN - 2014

Helyünk a térinformatikában GIS OPEN - 2014 Helyünk a térinformatikában GIS OPEN - 2014 Pallos Péter Termékek & Megoldások Zeno Connect Zeno SDK Zeno 10 /15 with 3,5G CS25 with LRBT Leica GIS A közelmúlt fejlesztései Zeno 10 /15 GG02plus CS25 Zeno

Részletesebben

A térinformatika alapfogalmai, ismerkedés az ArcGIS szoftverrel

A térinformatika alapfogalmai, ismerkedés az ArcGIS szoftverrel A térinformatika alapfogalmai, ismerkedés az ArcGIS szoftverrel Gazdasági folyamatok térbeli elemzése Varga Ágnes tanársegéd Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet 2016/2017. őszi

Részletesebben

A fotogrammetria ismeretek és a szakmai tudás fontossága

A fotogrammetria ismeretek és a szakmai tudás fontossága Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet A fotogrammetria ismeretek és a szakmai tudás fontossága 3. Légifotó Nap, Székesfehérvár, 2018. február 7. A fotogrammetria fogalma A fotogrammetria

Részletesebben

Adatbázis rendszerek 7. előadás Térinformatikai adatbázisok. Molnár Bence

Adatbázis rendszerek 7. előadás Térinformatikai adatbázisok. Molnár Bence Adatbázis rendszerek 7. előadás Térinformatikai adatbázisok Molnár Bence Téradat szerver programok Kereskedelmi szoftverek ArcGIS Server (Oracle, SQL Server, IBM DB2, PostgreSQL) (korábban ArcSDE) Oracle

Részletesebben

Produktív környezetben használt, nyílt forráskódú komplex térinformatikai megoldások dr. Siki Zoltán

Produktív környezetben használt, nyílt forráskódú komplex térinformatikai megoldások dr. Siki Zoltán Produktív környezetben használt, nyílt forráskódú komplex térinformatikai megoldások dr. Siki Zoltán BME Általános és Felsőgeodézia tanszék siki@agt.bme.hu Nyiltforrású koncepció Négy szabadság (Richard

Részletesebben

GeoCalc 3 Bemutatása

GeoCalc 3 Bemutatása 3 Bemutatása Gyenes Róbert & Kulcsár Attila 1 A 3 egy geodéziai programcsomag, ami a terepen felmért, manuálisan és/vagy adatrögzítővel tárolt adatok feldolgozására szolgál. Adatrögzítő A modul a felmérési

Részletesebben

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Busznyák János bjs@georgikon.hu Veszprémi Egyetem, Georgikon, Mezőgazdaságtudományi Kar,

Részletesebben

A számítógépes feladatok a várt megoldáshoz egyértelmű utalásokat tartalmazzanak.

A számítógépes feladatok a várt megoldáshoz egyértelmű utalásokat tartalmazzanak. A szóbeli tételsor tartalmi és formai jellemzői Szóbeli tételek: Minden tétel két feladatból ( A és B ) áll: Az A feladat az adott témakör általános bemutatását és a témakör meghatározott részeinek részletesebb

Részletesebben

Informatika tanterv nyelvi előkészítő osztály heti 2 óra

Informatika tanterv nyelvi előkészítő osztály heti 2 óra Informatika tanterv nyelvi előkészítő osztály heti Számítógép feladata és felépítése Az informatikai eszközök használata Operációs rendszer Bemeneti egységek Kijelző egységek Háttértárak Feldolgozás végző

Részletesebben

Háromdimenziós képi (terepi) adatokra épülő természetes folyamatok modellezése

Háromdimenziós képi (terepi) adatokra épülő természetes folyamatok modellezése Háromdimenziós képi (terepi) adatokra épülő természetes folyamatok modellezése Berke József 1, Sisák István 1, Szabó József 2, Kelemen Dezső 2, Szeiler Gábor 3, Berkéné Várbíró Beáta 4 1 Veszprémi Egyetem,

Részletesebben

Tantárgy adatlap Tájmodellezés 1

Tantárgy adatlap Tájmodellezés 1 A tantárgy kódja: 6TF63TM1NM A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Landscape modelling 1 A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): (0)+(3+2) Kreditérték: 4 A tantárgy

Részletesebben

GDi Esri Magyarország Felhasználói Konferencia Timár Gábor: Konkurens adatfeldolgozás ArcGIS rendszerben

GDi Esri Magyarország Felhasználói Konferencia Timár Gábor: Konkurens adatfeldolgozás ArcGIS rendszerben 1 Nagy adat: Mi 30? Konkurens Felhasználók száma Műveletek Gyakoriság Adatfeldolgozás: CRUD 2 Fájl alapú MePAR Országos állományból fájl alapú geoadatbázisok ( check out ) diszjunkt területek Gyors kliens

Részletesebben

Űrfelvételek térinformatikai rendszerbe integrálása

Űrfelvételek térinformatikai rendszerbe integrálása Budapest, 2005. október 18. Űrfelvételek térinformatikai rendszerbe integrálása Molnár Gábor ELTE Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoport Témavezető: Dr. Ferencz Csaba Eötvös Loránd Tudományegyetem Geofizikai

Részletesebben

Térinformatika adatbázisból. GisOpen 2007 konferencia, 2007. március 12-14

Térinformatika adatbázisból. GisOpen 2007 konferencia, 2007. március 12-14 Térinformatika adatbázisból Előzmények GVOP 4.2.2 pályázat Állami támogatás tartalomipari és közcélú tartalomszolgáltatás fejlesztésére UKIG pályázat Közcélú On-line Útinformációs Rendszer megvalósítására

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Informatika és információ technológia alkalmazása a vízgazdálkodásban 45.lecke Mi a

Részletesebben

Minden szakirány számára közös tételek

Minden szakirány számára közös tételek ELTE TTK Geográfus mesterszak (MSc) szóbeli felvételi vizsgatételek (Módosítva 2012. májusában) A felvételi vizsga során 1 általános és 1 szakirány szerinti tételből kell vizsgázni. Minden szakirány számára

Részletesebben

Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben

Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben Kolesár András Olasz Angéla 4. HUNAGI Budapest, 2013. április 4. Földmérési és Távérzékelési Intézet Térinformatikai Igazgatóság Áttekintés

Részletesebben

DIPLOMAMUNKA. Szélerőművek vizsgálata térinformatikai módszerekkel UNDER CONSTRUCTION. Konzulensek: Dr. Juhász Attila Dr.

DIPLOMAMUNKA. Szélerőművek vizsgálata térinformatikai módszerekkel UNDER CONSTRUCTION. Konzulensek: Dr. Juhász Attila Dr. UNDER CONSTRUCTION DIPLOMAMUNKA Szélerőművek vizsgálata térinformatikai módszerekkel Készítette: Horváth Viktor Győző Konzulensek: Dr. Juhász Attila Dr. Molnár Bence 2 Tartalom A szakdolgozat főbb fejezetei

Részletesebben

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Kistérségi Információs Rendszer Fejlesztési Irányok Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Balaton-Park 2000. Kht. A Környezetvédelmi Szolgáltató Közhasznú Társaságot, 8

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

FÖLDRAJZI KUTATÁS MÓDSZERTANA 4.

FÖLDRAJZI KUTATÁS MÓDSZERTANA 4. FÖLDRAJZI KUTATÁS MÓDSZERTANA 4. GEOGRÁFUS MESTERSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2017 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Modellek dokumentálása

Modellek dokumentálása előadás CAD Rendszerek II AGC2 Piros Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 18 DOKUMENTÁCIÓK FELOSZTÁSA I. Felosztás felhasználás szerint: gyártási dokumentáció

Részletesebben