Kereskedelmi kommunikációs szabályzat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kereskedelmi kommunikációs szabályzat"

Átírás

1 Kereskedelmi kommunikációs szabályzat A kereskedelmi kommunikációs szabályzat tartalmazza mindazon szabályokat, amelyek betartása kötelező érvényű a SABMiller Ltd. valamennyi tagvállalata számára. A szabályzat meghatározza a kereskedelmi kommunikáció hat alapelvét, a kiskorúak alkoholfogyasztásának megelőzésére vonatkozó felszólításokat, a mértékletességre intő, illetve a felelős alkoholfogyasztást hangsúlyozó kommunikációt. Emellett tartalmazza a promóciók, eladáshelyi promóciók, rendezvények és kommunikációs eszközök szabályait, a weboldalak tartalmi elvárásait, valamint az ellenőrző bizottság (SMRC) működését is. Tartalom A jelen Kereskedelmi kommunikációs szabályzat a SABMiller minden leányvállalatára érvényes. A szabályzat két szakaszból áll: Kereskedelmi kommunikációs szabályzat A szakasz A Kereskedelmi kommunikációs szabályzat (továbbiakban Szabályzat) konzisztens, minimális tartalmi és megjelenítési követelményeket meghatározó sztenderdeket szab a kereskedelmi kommunikáció vonatkozásában a SABMiller minden leányvállalata számára. Maga a kereskedelmi kommunikáció kifejezés magában foglal minden fajta médiában való hirdetést (beleértve az internetes és az sms formában történő kommunikációt), csomagolást, promóciót, termékkihelyezést, merchandisingot, szponzorációt és kutatást. A kereskedelmi kommunikáció fogalomkör alá nem tartozik az a fajta kommunikáció, mely kizárólag a felelőtlen alkoholfogyasztás megelőzését célozza, sem a sajtóközlemények, illetve a média, avagy a kormányzat felé tett nyilatkozatok. Alapelvek 01 Milyennek kell lennie a kereskedelmi kommunikációnak? Törvényesnek, tisztességesnek, igaznak, és a tisztességes verseny illetve a jó üzleti gyakorlat tekintetében elfogadott irányelvekkel összhangban levőnek. A társadalmi felelősség jegyében készültnek. Minden törvényi és kormányzati rendelkezéssel összhangban levőnek. Nem lehet etikátlan, illetve semmilyen módon nem kérdőjelezheti meg az emberi méltóságot és integritást. Szem előtt kell tartania a helyi kulturális értékeket, illetve a nemi, faji, valamint szexuális orientációra illetve vallási hovatartozásra vonatkozó érzékenységet. Nem alkalmazhat semmilyen témát, jelképet vagy alakot mely valószínűsíthetően törvénytelennek, sértőnek, elítélőnek, lealacsonyítónak, avagy becsmérlőnek találtathat. Kiskorúak alkoholfogyasztásának megelőzésére vonatkozó felszólítás

2 02 A kereskedelmi kommunikáció nem irányulhat a törvényes alkoholfogyasztási korhatárt még be nem töltött személyek felé (illetve azokban az országokban, ahol ezt a korhatárt törvény nem szabályozza a 18 éven aluliak felé). 03 A kereskedelmi kommunikációban megjelenő fizetett színészeknek és modelleknek legalább három évvel a törvény által előírt alkoholfogyasztási korhatár felett kell lenniük. Ha egy országnak erre vonatkozóan nincs törvényi szabályozása, a fizetett színészeknek és modelleknek minimum 21 évesnek kell lenniük. 04 A kereskedelmi kommunikáció nem alkalmazhat képregény formát, illetve olyan karaktereket, ikonokat vagy más elemeket melyek úgy lettek megalkotva, hogy különös hatást gyakoroljanak a törvényes alkoholfogyasztási korhatár alatti személyekre. 05 A kereskedelmi kommunikáció csak olyan esetben jelentethető meg nyomtatásban, rádióban, televízióban, Interneten avagy szöveges üzenetek formájában, ha a közönség legalább 70%-a előreláthatóan a törvényes alkoholfogyasztási korhatár feletti személy (megfelelő szabályozás hiányában 18 év feletti). Egy kihelyezés akkor tekinthető megfelelőnek, ha a közönség összetételére vonatkozó adatok a megjelenés előtt megvizsgálásra kerültek, megfeleltek a kihelyezés kritériumainak és az adott médiumon belül a legjobb elérhető adatnak bizonyultak. Felelős alkoholfogyasztás 06 A kereskedelmi kommunikáció nem jeleníthet meg olyan helyzeteket, melyekben gyorsan, nagy mennyiségben, kényszerből, alkoholfogyasztásra ösztönző játék keretében avagy egy bátorságpróba kapcsán történik alkoholfogyasztás. 07 A kereskedelmi kommunikáció nem jeleníthet meg olyan egyéneket, akiknek egyáltalán nincs meg vagy csökkent a viselkedésük, mozgásuk, látásuk vagy beszédük feletti kontrolljuk illetve semmilyen módon nem sugallhatja hogy a részegség elfogadható. 08 A kereskedelmi kommunikáció nem tüntetheti fel negatív színben az elutasítást, absztinenciát vagy visszafogott alkoholfogyasztást. 09 A kereskedelmi kommunikáció nem ábrázolhat alkoholfogyasztást olyan tevékenységek előtt és közben, melyeknél biztonsági okokból szükséges a magas fokú éberség, ítélőképesség, precizitás vagy koordináció.

3 Alkoholtartalom 10 A kereskedelmi kommunikáció nem ösztönözhet egy márka választására azzal, hogy az adott márka magasabb alkoholtartalmát vagy általában az erősebb lerészegítő hatását emeli ki. Egy márka alkoholtartalmára vonatkozó tényszerű információ megjelenítése elfogadott a termékek címkéjén, ahol ezt a törvény megengedi. Teljesítmény 11 A kereskedelmi kommunikáció nem sugallhatja, hogy az alkoholos ital fogyasztásának eredménye fizikai bátorság, hatalom vagy erő. A reklámokban szereplő színészek és sportolók nem jeleníthetők meg sörfogyasztás közben atlétikai vagy bármi más olyan megmérettetés előtt, mely kimagasló fizikális képességeket, erőt vagy erőnlétet igényel. Az általános sport szponzoráció elfogadott, amennyiben nincs arra utalás, hogy az alkoholfogyasztás hozzájárul a sportsikerhez. Egészségügyi szempontok 12 A kereskedelmi kommunikáció nem ábrázolhat és semmilyen módon nem jeleníthet meg terhes nőket. 13 A kereskedelmi kommunikáció nem állíthatja, hogy az alkoholnak bármiféle gyógyító hatása lenne, illetve nem ajánlhatja kifejezetten stimulánsként, illetve nyugtató vagy relaxáló hatású szerként. 14 A kereskedelmi kommunikáció nem sugallhatja, hogy alkoholt a potenciális pozitív egészségügyi hatásai miatt érdemes fogyasztani. A kereskedelmi kommunikáció tartalmazhat tényszerű információt, mint például a termék kalória- vagy szénhidráttartalma, ám csak abban az esetben, ha ez az információ nincs összekapcsolva egészségügyi előnyöket sugalló megállapításokkal. Erőszak és antiszociális viselkedés 15 A kereskedelmi kommunikáció nem köthető össze erőszakos vagy antiszociális képekkel vagy viselkedéssel, sem pedig tiltott drogokkal vagy drogkultúrával. Társadalmi/ szexuális sikerek 16 A kereskedelmi kommunikáció semmilyen módon nem sugallhatja, hogy alkoholos ital fogyasztása elengedhetetlen az üzleti, tanulmányi, sportbeli vagy társadalmi sikerekhez. 17 A kereskedelmi kommunikáció nem jeleníthet meg meztelenséget, illetve nem sugallhatja, hogy az alkohol közvetlenül hozzájárulhat a szexuális sikerhez vagy csábításhoz. Modellek nem jeleníthetők meg olyan pózban vagy testhelyzetben, mely nyíltan szexuális jellegű.

4 18 A szereplők megjelenésének összhangban kell lennie a kereskedelmi kommunikáció kontextusával (irányelveivel). Promóciók, és eladáshelyi promóciós és kommunikációs eszközök (POS, display) 19 Semmilyen promóció nem célozhat meg a törvényes alkoholfogyasztási korhatár alatti személyeket. 20 Minden promóciónak és promóciós anyagnak követnie kell az ízlésességre vonatkozó kulturális normákat és nem szabad felelőtlen alkoholfogyasztásra buzdítania. Semmilyen játék nem megengedett, melynek során a játék részeként alkoholt kell fogyasztani. A résztvevőket arra kell biztatni, hogy személyes felelősséget vállaljanak azzal kapcsolatos döntésükért, hogy fogyasztanak-e alkoholt. 21 Alkoholos italt nem szabad láthatóan ittas személy számára biztosítani. A felszolgálókat erre ki kell képezni, lehetőleg - amennyiben ilyen rendelkezésre áll hivatalos program segítségével. Víznek és üdítőitalnak rendelkezésre kell állnia, étel ajánlott. 22 Minden szponzorált esemény kommunikációs anyagainak összhangban kell lenniük a jelen szabályzat többi pontjával. Promóciós elemek nem lehetnek elsődlegesen a törvényes alkoholfogyasztási korhatár alatti személyeknek szánva (pl. gyermekjátékok). 23 Kiskereskedelmi egységekben merchandising során kerülendő az olyan megjelenítés, amely a törvényes alkoholfogyasztási korhatár alatti személyek számára vonzó lehet. Felelősségre vonatkozó üzenet 24 Ahol a törvény ezt nem szabályozza, a kereskedelmi kommunikációs anyagokba, ahol releváns, mindig be kell építeni a felelősségre vonatkozó üzenetet. A csomagolás tekintetében ez azt jelenti, hogy a felelősségre vonatkozó üzenetnek meg kell jelennie a termék címkéken. A felelősségre vonatkozó üzenetnek ezt a megjelenítését végre kell hajtani az első lehetséges alkalommal, amikor az üzletvitel rendes menetébe be van építve egy csomagolás-váltás. Weboldalak 25 A vállalat minden marketing célokat szolgáló márka weboldalának tartalmaznia kell egy születési idő megadását kérő nyilatkozati panelt, amely az oldalra való belépés előtt jelenik meg. További ellenőrzési pontot kell beépíteni a weboldalak azon részeibe, ahol a fogyasztók márkalogóval ellátott tárgyakat vásárolhatnak.

5 Márkanevek 26 A márkanevek és a hozzájuk kapcsolódó csomagolások, címkék illetve internetes domain nevek nem alkalmazhatnak becsmérlő, közönséges, megbélyegző, szlenges neveket (pl. alcopop ), nem közvetíthetnek szexuális utalást, illetve nem használhatnak olyan terminológiát, ami tipikusan a lerészegedéshez vagy a felelőtlen alkoholfogyasztáshoz kapcsolható. B szakasz A kereskedelmi kommunikációs szabályzat alkalmazása és érvényesítése A kereskedelmi kommunikációs szabályzat alkalmazására és érvényesítésére vonatkozó rendelkezések a SABMiller leányvállalatai számára egy konzisztens, minimum standardot határoznak meg a szabályzat alkalmazására és betartatására vonatkozóan. Sales and Marketing Responsibility Committee (Sales és marketing irányelveknek való megfelelést ellenőrző bizottság, továbbiakban SMRC) 01 Minden SABMiller leányvállalatnak rendelkeznie kell egy belső, ún. SMRC bizottsággal, melynek feladata biztosítani, hogy minden kereskedelmi kommunikáció összhangban legyen a szabályzattal. A vezérigazgató felelős az SMRC elnökének kinevezéséért. 02 Az SMRC elnöke nem lehet a marketing vagy az értékesítési osztály alkalmazottja, ők csak tag(ok)ként vehet(nek) részt a bizottságban. A bizottságban képviseltetnie kell magát a vállalati kommunikációnak és/vagy a jogi részlegnek. Más osztályok alkalmazottjai is beválaszthatók az SMRC tagok közé általános jó megítélés, kulturális sokszínűség vagy releváns tapasztalat alapján. 03 Amennyiben az SMRC nem tud konszenzusra jutni azt illetően, hogy egy adott kereskedelmi kommunikáció megfelel-e a szabályzatnak, a bizottság elnökének a vezérigazgatóhoz kell fordulnia a kérdésben, akinek végső döntőbíróként kell eljárnia az egymásnak ellentmondó nézetek mérlegelése után. Képzés 04 Az SMRC feladata, hogy a marketing és az értékesítés területén dolgozó minden belső és külső munkatárs számára évente másolatot juttasson el a szabályzatból. Az új marketinges és értékesítési munkatársak, illetve partner ügynökségek számára a betanulás során, annak részeként át kell adni egy példányt a szabályzatból. 05 Az SMRC kötelessége éves rendszerességgel felülvizsgálni a szabályzathoz kapcsolódó tréninget.

6 06 A szabályzat részét kell hogy képezze a marketing és az értékesítés működési rendjének. Riport 07 Minden SABMiller leányvállalat köteles elvégezni egy önértékelést a jelen szabályzathoz való igazodás tekintetében a SABMiller Fenntartható Fejlődés Önértékelési Mátrixa alapján (Sustainable Development Self-Assessment Matrix).

MAGYAR SÖRGYÁRTÓK SZÖVETSÉGE KERESKEDELMI KOMMUNIKÁCIÓS KÓDEX BEVEZETÉS AZ ÖNSZABÁLYOZÁSRÓL

MAGYAR SÖRGYÁRTÓK SZÖVETSÉGE KERESKEDELMI KOMMUNIKÁCIÓS KÓDEX BEVEZETÉS AZ ÖNSZABÁLYOZÁSRÓL MAGYAR SÖRGYÁRTÓK SZÖVETSÉGE KERESKEDELMI KOMMUNIKÁCIÓS KÓDEX BEVEZETÉS A Magyar Sörgyártók (Hazai/Magyar Sörgyárak) Szövetsége a kulturált, felelősséggel történő alkoholfogyasztás elkötelezett híve. A

Részletesebben

Az EFRD felelosségteljes marketingre vonatkozó. közös normái. Felülvizsgált változat 2010. november

Az EFRD felelosségteljes marketingre vonatkozó. közös normái. Felülvizsgált változat 2010. november Az EFRD felelosségteljes marketingre vonatkozó 1 közös normái Felülvizsgált változat 2010. november Bev e z e t é s a) A European Forum for Responsible Drinking (EFRD, Európai Fórum a Felelősségteljes

Részletesebben

MARKETINGKÓDEX jägermeister

MARKETINGKÓDEX jägermeister MARKETINGKÓDEX jägermeister Bevezetés A szeszes italok kulturális örökségünk részét alkotják, fogyasztásuk több évszázados hagyománynak örvend: a felelősségteljes alkoholfogyasztás felnőttek milliói számára

Részletesebben

Az Etikai kódex azonban tartalmazhat a nemzeti törvényeknél szigorúbb követelményeket is.

Az Etikai kódex azonban tartalmazhat a nemzeti törvényeknél szigorúbb követelményeket is. Etikai kódex 1 Bevezetés Etikai kódexünket minimális irányadó normaként alkalmazzuk célunk, a termelési környezet és a munkafeltételek folytonos etikai és szociális szempontból esedékes - javítása érdekében.

Részletesebben

A METRO MARKETINGKÓDEXE A felelős alkoholfogyasztás előmozdítása

A METRO MARKETINGKÓDEXE A felelős alkoholfogyasztás előmozdítása A METRO MARKETINGKÓDEXE A felelős alkoholfogyasztás előmozdítása 2015. Felelős marketing és kommunikáció A METRO a felelős marketing legszigorúbb normáinak betartására törekszik. Célja, hogy biztosítsa

Részletesebben

Szeminárium és napi tréning exkluzív ajánlat

Szeminárium és napi tréning exkluzív ajánlat Szeminárium és napi tréning exkluzív ajánlat 1. Bevezetés 1.1.1. Az XM (a továbbiakban Vállalat vagy XM ) a nicosiai cégbíróságon a HE 251334 nyilvántartási számon bejegyezett Ciprusi Befektetési Cég és

Részletesebben

Nemzetközi Szponzorálás Irányelvei. 2015. április 1. Amway

Nemzetközi Szponzorálás Irányelvei. 2015. április 1. Amway Nemzetközi Szponzorálás Irányelvei 2015. április 1. Amway Nemzetközi Szponzorálás Irányelvei Ez a irányelv minden olyan európai piacra vonatkozik, ahol az Amway 2015. április 1-én saját leányvállalatai

Részletesebben

Felhasználási és adatvédelmi szabályzat

Felhasználási és adatvédelmi szabályzat Felhasználási és adatvédelmi szabályzat Ahogy én láttam - Élményeim a Gyulai Várfürdőben A Gyulai Várfürdő Kft. (5700 Gyula, Várkert u. 2., adószáma: 11049755-2-04) Facebook oldalán (https://www.facebook.com/varfurdo)

Részletesebben

Wine in Moderation. Bevezetési útmutató borászatok számára

Wine in Moderation. Bevezetési útmutató borászatok számára Wine in Moderation Bevezetési útmutató borászatok számára BEVEZETÉSI ÚTMUTATÓ A jelen útmutató a bevált gyakorlaton alapul, hogy megkönnyítse a program bevezetését a Wine in Moderation Art de Vivre programhoz

Részletesebben

Integrált beszállítói lánc. IBM beszállítói üzletviteli alapelvek

Integrált beszállítói lánc. IBM beszállítói üzletviteli alapelvek Integrált beszállítói lánc IBM beszállítói üzletviteli alapelvek IBM beszállítói üzletviteli alapelvek Az IBM cég mindig is magas elvárásokat fogalmazott meg saját üzletmenetére vonatkozóan ezek a vállalati

Részletesebben

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Supplier Code of Conduct Preambulum A Xella Csoport vállalatait üzleti tevékenységének valamennyi területén nemzetközi-, nemzetiés helyi törvények, rendeletek

Részletesebben

REKLÁMETIKA. Jog és etika összefüggései

REKLÁMETIKA. Jog és etika összefüggései BME MBA Jog és etika összefüggései A jog az erkölcs minimuma jóerkölcsbe ütközés mint jogi szempont jogi és etikai normák hasonlósága és különbsége Magyar Reklámetikai Kódex 1981-2015 nem tér ki a jogszabályi

Részletesebben

Wienerberger CBME. Szállítói etikai kódex

Wienerberger CBME. Szállítói etikai kódex Wienerberger CBME Szállítói etikai kódex A Wienerberger CBME elkötelezett a tisztesség és fenntarthatóság magas szintű normái iránt, és a nulla tolerancia elvét alkalmazza az olyan etikátlan magatartással

Részletesebben

Bevezetés. Az önszabályozás fontossága

Bevezetés. Az önszabályozás fontossága Bevezetés Az UNESDA az európai alkoholmentes italok iparának fontos szereplője, mely minden nagyobb alkoholmentes italgyártót (szénsavas és szénsavmentes italok, tea és kávé, palackozott víz, sport és

Részletesebben

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Az ANY Biztonsági Nyomda Etikai Kódexe... 4 2.1. Az Etikai Kódex alapelvei... 4 2.2. Az Etikai Kódex hatálya... 4 3. Az ANY Biztonsági

Részletesebben

2011 Április. Szállítói Etikai Szabályzat

2011 Április. Szállítói Etikai Szabályzat 2011 Április Szállítói Etikai Szabályzat BEVEZETÉS A magas etikai színvonalon folytatott üzleti tevékenység alapvető fontosságú a Sodexo számára. Ennek tükrében jött létre a Szállítói Etikai Szabályzat,

Részletesebben

Magyar Triatlon Szövetség Etikai Szabályzata

Magyar Triatlon Szövetség Etikai Szabályzata PREAMBULUM Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által 1992. szeptember 24-én elfogadott és 2001. május 16-án módosított EURÓPAI SPORT CHARTA és SPORT ETIKAI KÓDEX alapelveként jelöli, hogy a FAIR PLAY

Részletesebben

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon Marketing Marketinget gyakran tekintik mint a munka létrehozása, a termékek és szolgáltatások promóciója és szállítása az egyéni fogyasztók vagy más cégek, az úgynevezett üzleti ügyfelek számára. (A legrövidebb

Részletesebben

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA.

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A public relations tevékenység struktúrájával kapcsolatos szakmai kifejezések tartalmának értelmezése:

Részletesebben

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ

MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ MARKETING- KOMMUNIKÁCIÓ Az előadás témái 1./ A marketingkommunikációs mix tartalma 2./ Reklám 3./ Eladásösztönzés 4./ Személyes eladás 5./ PR Kommunikációs mix Reklám Eladásösztönzés Public Relations Személyes

Részletesebben

Tájékoztatási és nyilvánossági előírások Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009 2014 es időszaka

Tájékoztatási és nyilvánossági előírások Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009 2014 es időszaka Tájékoztatási és nyilvánossági előírások Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009 2014 es időszaka 1. Cél A Nemzeti Kapcsolattartó, a Program Operátorok és a Projektgazdák valamennyi tájékoztatást

Részletesebben

Magyar E-sport Etikai Kódex

Magyar E-sport Etikai Kódex Magyar E-sport Etikai Kódex A Magyar E-sport Szövetség és támogatói tagjai a magyar e-sport élet erkölcsösségének fenntartása érdekében közös etikai alapelveket dolgoztak ki, amelyet minden Szövetségi

Részletesebben

Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában

Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában dr. Dávid Barbara és dr. Szilágyi Dóra Bükfürdő 2018. március 22. Az előadásban közölt információk az előadók nézeteit

Részletesebben

U19 EURÓPA BAJNOKSÁG NYEREMÉNYJÁTÉK

U19 EURÓPA BAJNOKSÁG NYEREMÉNYJÁTÉK U19 EURÓPA BAJNOKSÁG NYEREMÉNYJÁTÉK Nyereményjáték szabályzata A játék időtartama: Játék szervezője: Játék felülete: 2014.07.14. 18.00 tól 2012.07.31. 19.00 ig Olsen Kommunikációs, Marketing, Média és

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Forgalmazói ügynökségek

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Forgalmazói ügynökségek KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Creative Europe Forgalmazói ügynökségek Pályázat megnevezése (angol) Support to Sales Agents 2017 Pályázat kódja EACEA/01/2017

Részletesebben

A Coca-Cola HBC felelős marketingirányelve a prémium szeszes italok tekintetében

A Coca-Cola HBC felelős marketingirányelve a prémium szeszes italok tekintetében Bevezetés A Coca-Cola HBC felelős marketingirányelve a prémium szeszes italok tekintetében A Coca-Cola HBC felelős marketingirányelve a prémium kategóriájú alkoholos termékek tekintetében arra szolgál,

Részletesebben

2012. II. féléves monitoring

2012. II. féléves monitoring 2012. II. féléves monitoring Alkoholtartalmú italok reklámjai 2012.12.30. 1. Összefoglalás Az Önszabályozó Reklám Testület az NMHH-val kötött közigazgatási szerződés alapján átfogó monitoring vizsgálatot

Részletesebben

A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája

A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája A file megnevezése: javadalmazási politika v.1.1 Felelős szervezeti egység: Emberi Erőforrás Menedzsment Hatálybalépés dátuma: 2014. október 1. 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA

ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. tv (továbbiakban Bszt.

Részletesebben

IV/8. sz. melléklet: Internetes megjelenés (vállalati portál) funkcionális specifikáció

IV/8. sz. melléklet: Internetes megjelenés (vállalati portál) funkcionális specifikáció IV/8. sz. melléklet: Internetes megjelenés (vállalati portál) funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete)

Részletesebben

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE 2011 1. Az Etikai Kódex célja és alapelvei 1.1 A MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG (továbbiakban: MASZK) Etikai Kódexe a Közösség etikai önszabályozásának dokumentuma.

Részletesebben

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe Hatálybalépés: 2017. november Nyilatkozat Vállaljuk, hogy működésünk minden terén beleértve üzleti partnereinket és beszállítói láncunkat -- tiszteletben tartjuk

Részletesebben

A MAGYAR ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ETIKAI- ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ETIKAI- ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ETIKAI- ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA Jóváhagyta a Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége 17/2017. (II.28.) számú határozatával. A szabályzat 2017. március 1-től hatályos. p.h.

Részletesebben

Légió Futás mentesítő nyilatkozat

Légió Futás mentesítő nyilatkozat Légió Futás mentesítő nyilatkozat 1. Tudomásul veszem, hogy a Légió Futás eseményen történő részvétel fizikai kihívást jelentő és potenciálisan veszélyes tevékenység és magában hordozza a súlyos sérülés

Részletesebben

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX 2014 Tartalomjegyzék Az Etikai Kódex alkalmazási köre... 3 Magatartás az Egyesületben, illetve azon kívül... 3 A jogszabályok betartása... 3 Kapcsolat

Részletesebben

Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök

Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök 2013.12.20. dr. Lukács Andrea, 1 A közbeszerzési irányelvek lehetőséget adnak a szociális

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT Kedves Munkatársaink! Társaságunk legfőbb értéke munkatársaink és külső üzleti partnereink cégünkbe vetett bizalma. A bizalom fenntartásához korrekt és példamutató

Részletesebben

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi alapú termékek Magyarországon Növényi gyógyszer Hagyományos növényi gyógyszer, gyógytermék Ph.Hg. VIII. Növényi eredetű drogok, FoNo: species növényi

Részletesebben

JÁTÉKSZABÁLYZAT. Nyereményjáték

JÁTÉKSZABÁLYZAT. Nyereményjáték JÁTÉKSZABÁLYZAT Nyereményjáték Töltsd fel közösségi média felületeidre (Facebook, Instagram) a Kerekdomb Fesztiválok és a Művészetek Völgye Fesztivál alatt készült képeidet! Használd a hivatalos hashtageket

Részletesebben

Üzleti úttal egybekötött utazás Dél-Afrikában

Üzleti úttal egybekötött utazás Dél-Afrikában Üzleti úttal egybekötött utazás Dél-Afrikában 1. Alapítás éve: 2000 2. Céljai: Elősegítse a Dél-Alföldi Régióban az információ technológia szolgáltatásainak elterjesztését, megismertetését, részt vegyen

Részletesebben

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A feddhetetlenség a legfontosabb. Úgy kell dolgoznunk a mindennapok során, hogy megfeleljünk azoknak a legmagasabb szintű etikai normáknak, amelyek elvárhatók

Részletesebben

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT 1, BEVEZETŐ

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT 1, BEVEZETŐ ADATVÉDELMI NYILATKOZAT HATÁLYOS: 2018. 08. 20. 1, BEVEZETŐ Számunkra nagyon fontos, hogy betartsuk az aktuálisan érvényes adatvédelmi szabályozást és törvényeket, így az alábbiakban részletesen tárgyaljuk

Részletesebben

Az üzleti magatartás szabályzata

Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata Gyógyszereink képesek alapjaiban befolyásolni az emberek egészségét. Vevőink és a társadalom egész mindnyájunkra számít minden munkakörben, hogy segítséget

Részletesebben

Tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat személyes adatok gyűjtéséhez A Rész Az információk első szintje

Tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat személyes adatok gyűjtéséhez A Rész Az információk első szintje Tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat személyes adatok gyűjtéséhez A Rész Az információk első szintje Örülünk, hogy érdeklődik a Nissan iránt. A kezdeti megbeszélésünk részeként néhány személyes adat

Részletesebben

KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS. Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018

KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS. Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018 KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018 Célok A Brunswick Corporation teljes elkötelezettséget vállal a tisztességes üzletvitel

Részletesebben

A Pfizer megvesztegetés és korrupció elleni nemzetközi üzleti alapelvei

A Pfizer megvesztegetés és korrupció elleni nemzetközi üzleti alapelvei A Pfizer megvesztegetés és korrupció elleni nemzetközi üzleti alapelvei A Pfizernél régóta fennálló szabályozás tiltja a megvesztegetést és korrupciót az Egyesült Államokban és külföldön végzett üzleti

Részletesebben

Alkoholfogyasztás és fiatalok

Alkoholfogyasztás és fiatalok Elekes Zsuzsanna Alkoholfogyasztás és fiatalok ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ, Országos Addiktológiai Centrum konferenciája Budapest, 2009. december 3. Európában a 90-es években a fiatalok

Részletesebben

Sorsjegy termékcsoport logó és márkaszlogen tervezés

Sorsjegy termékcsoport logó és márkaszlogen tervezés PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Sorsjegy termékcsoport logó és márkaszlogen tervezés tárgyú pályázati eljáráshoz Szerencsejáték Zrt. Budapest, 2012. december A SZERENCSEJÁTÉK ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG PÁLYÁZATI

Részletesebben

Az e-marketing szerepe az élelmiszeriparban

Az e-marketing szerepe az élelmiszeriparban Az e-marketing szerepe az élelmiszeriparban 2018. december 4. Nemzeti Agrárgazdasági kamara Gandera Balázs balazs.gandera@intren.hu Full service digitális ügynökség Az INTREN-nél digitalis marketing ökoszisztémák

Részletesebben

A pályázat beküldésének ideje a Szervező szerverére történő beérkezés percpontosságú időpontja.

A pályázat beküldésének ideje a Szervező szerverére történő beérkezés percpontosságú időpontja. 1. A Játék elnevezése, szervezője: A promóciós játék elnevezése: SK looks 2016 Élvezze az önmegvalósítás szépségét! (a továbbiakban: Játék ). A Játék szervezője: HENKEL Magyarország Kft. székhely: 1113

Részletesebben

Szent Gergely Népfőiskola. Szervezeti- és Működési Szabályzat

Szent Gergely Népfőiskola. Szervezeti- és Működési Szabályzat Szent Gergely Népfőiskola Szervezeti- és Működési Szabályzat TARTALOM 1..A szabályzat célja, tartalma... 3 2..Az SZMSZ célja... 3 3..A szabályzat hatálya... 3 4..Az Intézmény jogállása... 3 5..Létesítő

Részletesebben

Nemzetközi Szponzorálás Irányelv július 1. Amway

Nemzetközi Szponzorálás Irányelv július 1. Amway Nemzetközi Szponzorálás Irányelv 2018. július 1. Amway Ez a irányelv minden olyan európai piacra vonatkozik, ahol az Amway 2018. július 1-én saját leányvállalatai útján működteti az Amway Értékesítési

Részletesebben

Fedőlap SZIGET-MEEX DIÁKJEGY PROGRAM

Fedőlap SZIGET-MEEX DIÁKJEGY PROGRAM Fedőlap SZIGET-MEEX DIÁKJEGY PROGRAM 2018 MEEX Diákjegy Programok A Meex-Sziget Diákjegy programok célja, hogy a Magyarországon tanuló diákok kedvezményes áron tudjanak a Sziget rendezvényeire fesztivál

Részletesebben

INFORMATIKAI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

INFORMATIKAI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT 2013 SZMSZ 4. sz. melléklete INFORMATIKAI ÉS ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT Szentlőrinci Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

Részletesebben

Tesztszabályzat. (Oxford Online Placement Test)

Tesztszabályzat. (Oxford Online Placement Test) Tesztszabályzat (Oxford Online Placement Test) Ez a dokumentum a Scandinavian Education Agency TM SCEDA kizárólagos tulajdona. A dokumentum célja a vállalat mindenkori nyelvi teszteken résztvevők tájékoztatása

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA. 1. A Szabályzat célja és hatálya

MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA. 1. A Szabályzat célja és hatálya MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 23. -ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyar Lovassport

Részletesebben

Támogatott és PR cikkek megjelenések szabályrendszere

Támogatott és PR cikkek megjelenések szabályrendszere Támogatott és PR cikkek megjelenések szabályrendszere» Rovatszponzoráció» Különleges Hirdetési Összeállítás, S.A.S. ( Special Advertising Section)» PR cikk» Tématámogatás» Receptszponzorációk» Keresztrejtvény

Részletesebben

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS Az AMC bemutatása 2016. június 15-től a 1259/2016. (VI. 6.) kormányhatározattal létrehozott Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. önálló szervezetként

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

Helyünk a reklámpiacon. Török Diána

Helyünk a reklámpiacon. Török Diána Helyünk a reklámpiacon Török Diána Magunkon kísérletezünk Print Online Rendezvények Rádió 103 milliárd. Békaperspektíva? Digitálist akarok! Fiatalokat akarok! Trendit akarok! Mérhetőt akarok! Olcsót akarok!

Részletesebben

Az adatvédelmi rendelet marketinget érintő legfontosabb elemei. dr. Osztopáni Krisztián

Az adatvédelmi rendelet  marketinget érintő legfontosabb elemei. dr. Osztopáni Krisztián Az adatvédelmi rendelet e-mail marketinget érintő legfontosabb elemei dr. Osztopáni Krisztián #1 Magyar törvény helyett EU rendelet Törvény helyett EU rendelet Az információs önrendelkezési jogról és az

Részletesebben

Felhasználási Feltételek

Felhasználási Feltételek Felhasználási Feltételek Köszönjük, hogy ellátogatott erre a weboldalra. Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el ezeket a Felhasználási Feltételeket, mivel a weboldal bármilyen használata az itt ismertetett

Részletesebben

AXA Bank SZIN belépőjegyek nyereményjáték hivatalos szabályzata (továbbiakban: Szabályzat)

AXA Bank SZIN belépőjegyek nyereményjáték hivatalos szabályzata (továbbiakban: Szabályzat) AXA Bank SZIN belépőjegyek nyereményjáték hivatalos szabályzata (továbbiakban: Szabályzat) BEVEZETŐ Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe (székhelye: 1138 Budapest, Váci út 135-139. D C. ép.,

Részletesebben

HU 1 HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE

HU 1 HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE HU HU HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE E magatartási kódex számos olyan alapelvet határoz meg, amelyek mellett az egyes közvetítők saját felelősségükre önkéntes alapon elkötelezhetik magukat. A

Részletesebben

A közösségi média irányelvei

A közösségi média irányelvei A közösségi média irányelvei 1 KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS: AZ EREDETI KÖZÖSSÉGI HÁLÓZAT Üzleti modellünk a személyes értékesítésen alapul, és az élőbeszéd erejére épít. Jóllehet a technológia folyamatosan változik,

Részletesebben

POP 12. Lolli. Versenykiírás október 19.

POP 12. Lolli. Versenykiírás október 19. A Lojalitásépítő akciók kategóriát a Sodexo Ösztönző Megoldások üzletág támogatja. Versenykiírás Arany POP 2012 verseny a Kreatív Csoport szervezésében, btl és azon túlmutató kommunikációs díjazására.

Részletesebben

Az AMUNDI BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. Szavazati jogok gyakorlásának stratégiája

Az AMUNDI BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. Szavazati jogok gyakorlásának stratégiája Az AMUNDI BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. Hatályos: 2018. március 29-től 1 Tartalom 1. BEVEZETÉS ÉS ALAPELVEK... 3 2. ÁTTEKINTÉS... 3 3. SZAVAZATI JOGOK GYAKORLÁSÁRA VONATKOZÓ POLITIKA... 4 4. SZAVAZATI JOGOK

Részletesebben

A sorsolásra 2014. 10. 20-án 16:00 órakor kerül sor a LUMILL Kft. irodahelyiségében (7624 Pécs, Budai Nagy Antal u. 1. 2. em. )

A sorsolásra 2014. 10. 20-án 16:00 órakor kerül sor a LUMILL Kft. irodahelyiségében (7624 Pécs, Budai Nagy Antal u. 1. 2. em. ) NYEREMÉNYJÁTÉK SZABÁLYZAT 1. A jelen nyereményjáték szabályzat ("Nyereményjáték Szabályzat") vonatkozik a LUMILL Kft. (székhelye: 7630 Pécs, Buzsáki u. 9., cégjegyzékszáma: 02-09- 070077) által üzemeltetett

Részletesebben

22. sz. szabály: Tevékenységek és Helyszínek Egy Herbalife Tag üzletének az alapja Herbalife termékek értékesítése Fogyasztók számára közvetlen

22. sz. szabály: Tevékenységek és Helyszínek Egy Herbalife Tag üzletének az alapja Herbalife termékek értékesítése Fogyasztók számára közvetlen 22. sz. szabály: Tevékenységek és Helyszínek Egy Herbalife Tag üzletének az alapja Herbalife termékek értékesítése Fogyasztók számára közvetlen értékesítésen keresztül, melynek értelmében az értékesítés

Részletesebben

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe Szerkesztette Grafikai koordináció Vállalati Kommunikáció Jóváhagyta Assicurazioni Generali S.p.A. Igazgatósága Milánó, 2011. december 16. Bevezető Az elmúlt

Részletesebben

A LEIPNIK-LUNDENBURGER INVEST Beteiligungs AG és leányvállalatainak Üzleti Megfelelőségi Szabályzata. Magyarország. 1. verzió

A LEIPNIK-LUNDENBURGER INVEST Beteiligungs AG és leányvállalatainak Üzleti Megfelelőségi Szabályzata. Magyarország. 1. verzió A LEIPNIK-LUNDENBURGER INVEST Beteiligungs AG és leányvállalatainak Üzleti Megfelelőségi Szabályzata Magyarország 1. verzió MÓDOSÍTÁSOK Aktuális verzió: V1 Verzió Dokumentum Alkalmazandó 1 Üzleti Megfelelőségi

Részletesebben

Tervezés-Kutatás A REKLÁM ALAPJAI. a marketingkommunikáció új elvei

Tervezés-Kutatás A REKLÁM ALAPJAI. a marketingkommunikáció új elvei 2. Tervezés-Kutatás A REKLÁM ALAPJAI a marketingkommunikáció új elvei Mi a reklám? Mennyiért? Mikor? Mit? Miért? Hol? Benefits (előnyök) Hol? Mit? Mennyiért? Előnyök (benefits) Mikor? Előnyök (benefits)

Részletesebben

Tervezés-Kutatás A REKLÁM ALAPJAI. Sunday 14 September 14

Tervezés-Kutatás A REKLÁM ALAPJAI. Sunday 14 September 14 Tervezés-Kutatás 3. A REKLÁM ALAPJAI Mi a reklám?...hír az, amit eltitkolnak, a többi hirdetés! (?) REKLÁM: Valamely termék, szolgáltatás kelendőségének növelésére irányuló tevékenység. Mennyiért? Mikor?

Részletesebben

Tartalmi kommunikáció vs. márka visszaidézése. Media Hungary, 2015 Kun Miklós COO & Head of Research / MEDIACOM

Tartalmi kommunikáció vs. márka visszaidézése. Media Hungary, 2015 Kun Miklós COO & Head of Research / MEDIACOM Tartalmi kommunikáció vs. márka visszaidézése Media Hungary, 2015 Kun Miklós COO & Head of Research / MEDIACOM MEDIACOM The Content + Connections Agency fueling your business success by helping you see

Részletesebben

Marketing tervezési naptár 2012.

Marketing tervezési naptár 2012. Marketing tanácsadó program kis- és középvállalkozásoknak! Marketing tervezési naptár 2012. A Marketing EXPRESSZ egy marketing szakmai segédanyag, így a leírt példák és gyakorlati ötletek megvalósítása,

Részletesebben

Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára

Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára 206. november 6. Ifj. Faludi Gábor www.szecskay.com Szecskay Ügyvédi Iroda Attorneys at Law Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kereskedelmi

Részletesebben

1. Bevezető 2. Általános rendelkezések

1. Bevezető 2. Általános rendelkezések Verziószám: 1.0; Érvényes: 2016. február 01. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető 2. Általános rendelkezések 3. Az eladó adatai 4. A megvásárolható termékek köre 5. A vásárlás rendje 6. A rendelés folyamata 7.

Részletesebben

A BOR CSAK MÉRTÉKKEL ÉRTÉK! BORT MÉRTÉKKEL! wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd :10:10

A BOR CSAK MÉRTÉKKEL ÉRTÉK! BORT MÉRTÉKKEL! wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd :10:10 A BOR CSAK MÉRTÉKKEL ÉRTÉK! BORT MÉRTÉKKEL! wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd 1 2017.08.31. 9:10:10 Hogyan kóstoljunk bort rendezvényeken? wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd 2 2017.08.31. 9:10:13 Tervezzünk!

Részletesebben

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról figyelemmel a évi XLVII. Törvény rendelkezéseire

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról figyelemmel a évi XLVII. Törvény rendelkezéseire A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról figyelemmel a 2008. évi XLVII. Törvény rendelkezéseire Előadó: dr. Papdi Andrea főtanácsos a jogszabály célja a fogyasztók érdekeinek

Részletesebben

Public Relations. 8. Előadás. Somodi-Tóth Orsolya

Public Relations. 8. Előadás. Somodi-Tóth Orsolya Public Relations 8. Előadás Somodi-Tóth Orsolya PR A PR a vállalat és a fogyasztók közötti kommunikáció nem fizetett, személytelen eleme, amelynek célja a vállalatról ill. annak termékeiről szóló pozitív

Részletesebben

Ragasztók új veszélyességi osztályozása. A CLP bevezetése az EU-ban

Ragasztók új veszélyességi osztályozása. A CLP bevezetése az EU-ban Ragasztók új veszélyességi osztályozása A CLP bevezetése az EU-ban Az EU CLP rendelete a vegyi termékek osztályozásáról (Classification), címkézéséről (Labeling) és csomagolásáról (Packaging) Összhangba

Részletesebben

Szállítói szabványok

Szállítói szabványok Szállítói szabványok Az Arconic fenntartható és etikus üzleti gyakorlatok iránti folyamatos elkötelezettsége részeként együttműködünk beszállítóinkkal, alvállalkozóinkkal, tanácsadóinkkal és más felekkel,

Részletesebben

Konkurencia figyelés a közösségi média támogatásával.

Konkurencia figyelés a közösségi média támogatásával. Konkurencia figyelés a közösségi média támogatásával orsolya@zoomsphere.com Közösségi megjelenés A közösségi oldalak lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy egy olyan interaktív felületen jelenjenek

Részletesebben

A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE

A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE 1992L0083 HU 01.01.2007 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE (1992. október 19.) az

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához Az Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) célja, hogy a Lechner Nonprofit Kft. által kínált E építési

Részletesebben

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT 2017 2 A SZABÁLYZAT HATÁLYA, ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK 1. (1) Az Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) hatálya kiterjed a motorsport sportágban

Részletesebben

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV Az irányelv célja elősegíteni, hogy a dolgozók a tisztségviselőket, igazgatókat, szaktanácsadókat és megbízottakat

Részletesebben

Pályázók köre. Nevezhetô anyagok

Pályázók köre. Nevezhetô anyagok versenykiírás 2 Arany LolliPOP 2013 verseny a Kreatív Csoport szervezésében, btl és azon túlmutató díjazására. Pályázók köre Magyarországon mûködô, forgalmazó vállalatok, márkatulajdonosok, kiskereskedôk,

Részletesebben

Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága

Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága Alexa Noémi Közép-európai Egyetem Etikus vállalati megjelenés és kommunikáció Hungarian Business Leaders Forum 2016. május 27. Internetes felületek Honlap

Részletesebben

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság részéről

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság 10.11.2009 2008/0028(COD) VÉLEMÉNYTERVEZET a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság részéről a Környezetvédelmi, Közegészségügyi

Részletesebben

A KBT. 67. SZERINTI FELVILÁGOSÍTÁS KÉRÉS MINTA 1 / 6

A KBT. 67. SZERINTI FELVILÁGOSÍTÁS KÉRÉS MINTA 1 / 6 A KBT. 67. SZERINTI FELVILÁGOSÍTÁS KÉRÉS MINTA 1 / 6 TÁJÉKOZTATÓ A MINTA HASZNÁLATÁVAL KAPCSOLATOSAN A jelen minta azzal a céllal készült, hogy segítséget nyújtson az európai uniós forrásból támogatott

Részletesebben

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról I. Az ajánlás célja és hatálya 1. Az ajánlásban foglalt elvárások követése a Pénzügyi

Részletesebben

Tisztelt Sebián-Petrovszki László!

Tisztelt Sebián-Petrovszki László! Tisztelt Sebián-Petrovszki László! Az MTI Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. részére 2016. március 22. napján megküldött közérdekű adatigénylésének, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

Részletesebben

Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre.

Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre. ETIKAI KÓDEX 1. Bevezető rendelkezések Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre. Munkaköri feladataik ellátása közben a munkavállalók

Részletesebben

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Devianciák az átlagostól, az uralkodó normáktól, az elvárt és még tolerált magatartási formáktól eltérő viselkedések Fajtái - csavargás -

Részletesebben

Általános Felhasználási Feltételek

Általános Felhasználási Feltételek Általános Felhasználási Feltételek A jelen Általános Felhasználási Feltételek (a továbbiakban: Általános Felhasználási Feltételek, avagy ÁFF) az All Info Európa Kft. (2111 Gödöllő, Isaszegi űt 106, cg:

Részletesebben

VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR INTERNETHASZNÁLATI SZABÁLYZATA

VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR INTERNETHASZNÁLATI SZABÁLYZATA 2. sz. melléklet VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR INTERNETHASZNÁLATI SZABÁLYZATA [Hatályos: Könyvtárhasználati Szabályzat hatályba lépésétől] Készítette: Szekeresné Sennyey Mária helyismereti és zenei részleg

Részletesebben

Etikai Szabályzat. Bevezetés

Etikai Szabályzat. Bevezetés Bevezetés Etikai Szabályzat Jelen szabályzatban az SIG-ra vonatkozó hivatkozások ugyanúgy vonatkoznak az ATCI és ATC vállalatokra is. A SIG Rt.-nek számos meghatározó alapelve és értéke van, amelyeket

Részletesebben

BACARDÍ LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION 2016 VERSENYSZABÁLYZAT

BACARDÍ LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION 2016 VERSENYSZABÁLYZAT BACARDÍ LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION 2016 VERSENYSZABÁLYZAT Köszönjük, hogy részt kíván venni a BACARDÍ Legacy Cocktail Competition 2016 versenyén. A versenyben való részvétel előfeltétele a jelen

Részletesebben