RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Összetett irodai, ügyviteli feladat megoldása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Összetett irodai, ügyviteli feladat megoldása"

Átírás

1 1.1. Feladatértelmezés RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Összetett irodai, ügyviteli feladat megoldása Összetett írásbeli feladat értelmezése 1.2. Iratkezelés VIZSGASZINT Legyen képes szakirányú ismereteit pontosan felidézni, rendezni és önállóan alkalmazni. Legyen képes az egyes részfeladatokhoz kiválasztani és használni az informatikai, irodai eszközöket. Alapfogalmak helyes használata Ügyiratok nyilvántartása Titkos ügyiratkezelés Legyen képes az iratkezelési, a Legyen képes ismertetni a manuális és minősített adatok kezelésére vonatkozó számítógépes ügyirat-kezelési alapfogalmakat megérteni, helyesen technológiák jellemzőit, különbségeit, használni. az egyes megoldások előnyeit, Tudja jellemezni a rendészeti szakterület hátrányait. jellemző iratmintáit. Legyen képes iktatni, visszakeresni Legyen képes ismertetni az irattári terv beérkező és kimenő - papír alapú és felépítését, az irattárak ergonómiai és elektronikus - iratokat. műszaki feltételrendszerének kialakítási Legyen képes felsorolni az iratkezelésre, módjait. iratbetekintésre, a selejtezésre vonatkozó szabályokat. Legyen képes felsorolni a titokfajtákat, ismertetni az adatvédelmi törvény előírásait, a minősített adatok kezelésére vonatkozó főbb szabályokat. Legyen képes felismerni és alkalmazni a személyi adatok kezelése során az adatvédelmi törvény előírásait. Legyen képes felsorolni az iratok minősítésére jogosultak körét, ismertetni a minősítési eljárást. Legyen képes ismertetni a minősített iratok kezelésének módját, a titkos ügykezelő feladatait, a titokvédelem felügyeletét. Legyen képes ismertetni a minősített adathordozók készítésére, nyilvántartásuk rendjére, sokszorosítására, őrzésére, a feleslegessé vált minősített adathordozók megsemmisítésére vonatkozó előírásokat.

2 1.3. Szövegfeldolgozás Hivatalos iratok tartalmi sajátosságainak érvényesítése Adatbevitel Hivatalos iratok formai sajátosságai Hivatalos iratok elektronikus továbbítása VIZSGASZINT Legyen képes felismerni a hivatalos irat egyes részegységeit (pl. címzett, tárgy, tartalmi szöveg). Legyen képes az önálló tartalmi egységeket meghatározni, a fontos ismereteket a kevésbé lényegestől elkülöníteni. Legyen képes önállóan megfogalmazni hivatalos irat szövegét, 4-5 megadott tartalmi útmutatás alapján. Ismerje a hivatalos levelezés alapvető szakszókincsét. Legyen képes érvényesíteni a helyesírási követelményeket a hivatalos irat szövegének elkészítésekor. Tudjon munkavégzéséhez helyesírási, értelmező és idegen szavak szótárát igénybe venni. Legyen képes 10 perc alatt 750 leütést max. 5 hibaponttal másolni. Tudjon beszúrni, tartalmilag illeszkedően a megfelelő helyre szöveget, táblázatot, grafikont. Tudjon iratot megfelelő formában elkészíteni. Legyen képes az irat részegységeit (pl. fejléc, dátum, címzett, tárgy stb.) a tanult - szokásoknak megfelelő - helyen szerepeltetni. Legyen képes az iratban bekezdéseket, kiemeléseket, mellékleteket stb. a tanult - szokásoknak megfelelő - módon jelölni. Tudjon iratot en továbbítani. Tudjon körlevelet, borítékot, címkét készíteni számítógéppel.

3 1.4. Kommunikáció Ügyfélfogadás Beszéd, kommunikáció, szövegértés Legyen képes alkalmazni a kultúrált, udvarias viselkedés szabályait. Legyen képes valós kommunikációs szándékot megjeleníteni. Legyen képes a mondanivalót Legyen képes ismertetni a egyértelműen, egyszerűen, világosan kommunikáció, tömegkommunikáció közvetíteni. mai társadalomban betöltött szerepét és Legyen képes beszédtempójával, hatásait. artikulációjával a kommunikációt segíteni. Tudjon reagálni a munkavégzés során előforduló helyzetekre, tudjon információt szolgáltatni. Legyen képes különválasztani a lényeges és kevésbé lényeges információkat, különös tekintettel azok továbbadására, rögzítésére. Legyen képes megkülönböztetni a tényszerű információt a véleménynyilvánítástól. 2. Pszichológiai, szociálpszichológiai, társadalomismereti, életmódbeli alapismeretek 2.1. A társadalom és az ember megismerésének módszereiben való tájékozottság Alapfogalmak helyes használata Információk gyűjtése és következtetések levonása Kultúra és közösség, társadalmi viszonyokban való tájékozottság Legyen képes a pszichológiai, szociálpszichológiai alapfogalmakat megérteni, helyesen használni. Legyen képes a rendészeti területen használatos fogalmakat azonosítani, helyesen használni Legyen képes dokumentumokból, Legyen képes megfigyelni és elemezni megadott szempontok alapján társas az egyéni és társas pszichológiai viszonyokra vonatkozó állításokat jelenségeket, jellemezni a legfontosabb megfogalmazni. megismerő funkciókat (érzékelés, Legyen képes különböző forrásokból észlelés, figyelem, emlékezés, megadott szempontok alapján gondolkodás, képzelet), ismertetni az információkat gyűjteni, az információkat azokra vonatkozó korszerű kutatási saját korábbi ismereteivel összevetni, az eredményeket. eltéréseket megfogalmazni és indokolni. Legyen képes ismertetni a társadalom és az ember megismerésének módszereit. Legyen képes ismertetni a mai magyar társadalom rétegződésének fő jellemzőit, a nemzet, állam, etnikum, többség és kisebbség fogalmak jelentését, a helyi társadalom fogalmát.

4 2.2. Problémaközpontúság A pszichés állapot szerepe a rendészeti munkában A személyiségmegismerés módszereinek alkalmazása Törvényszerűségek, összefüggések felismerése A jog és erkölcs összefüggéseinek felismerése A jog és erkölcs előírásainak ismerete a rendészeti munkában Legyen képes megfogalmazni a rendészeti munka sajátosságait, ezek megnyilvánulását. Legyen képes elemezni, hogy milyen következményekkel jár az egyén és a környezet viszonya, az énkép, melyek az én-erő ismertetői. Legyen képes felsorolni, hogy milyen elhárító mechanizmusokat ismer, elemezni, hogy milyen hatásuk van ezeknek a rendészeti munkák során. Legyen képes felsorolni a személyiség megismerése során a kommunikációs gát oldására szolgáló eszközöket, a verbális és nonverbális jelzések alapján véleményt alkotni. Legyen tisztában az önazonosság és a Legyen képes elemezni és értelmezni a társadalmi hovatartozás problémáival. pszichés és társas megnyilvánulás Legyen képes összekapcsolni a pszichés markáns jelenségeiből az okokat és a és társas tényezők közül az okokat és a következményeket. következményeket. Legyen képes felismerni az egyén élethelyzetének befolyásoló hatását nézeteire, döntéseire és cselekedeteire a társas szituációkban. Legyen képes a devianciák szociológiai és pszichológiai értelmezését megadni, elemezni, hogy milyen társadalmi, családi-környezeti és örökletes tényezők okolhatók a deviancia kialakulásáért. Tudja megkülönböztetni a szokás, hagyomány, illem, erkölcs és jog fogalmait. Legyen képes példák alapján meghatározni, hogy az egyes esetekhez milyen erkölcsi, jogi, vagy mindkét kötelesség kapcsolódik. Tudjon különbséget tenni a jogos és jogtalan között. Legyen képes ismertetni a rendvédelmi szervek tagjaival szemben elvárt etikai magatartást.

5 2.3. A probléma értékalapú megközelítése A humanisztikus értékek, az ember, az emberi élet tisztelete A verbális és non-verbális kommunikáció egyaránt tükrözze az ember empatikus, toleráns, előítélettől mentes megközelítését. Igazodjon a világ emberközpontú szemléletéhez. Értelmezze az érték, az előítélet fogalmát, ismerje a hétköznapi előítéleteket. B) TÉMAKÖRÖK 1. Összetett ügyviteli írásbeli feladat elkészítése Gépírás Hivatalos irat fajtája A szövegfeldolgozás tartalmi sajátosságai Hivatalos iratok formázása Hivatalos iratok elektronikus továbbítása Legyen képes egyszerű tartalmú iratszöveget másolni kb. 750 leütés/10 perc írássebességgel, tízujjas vakírással, a javítási lehetőségek használatával, az előírt hibahatárokon belül. Legyen képes jegyzőkönyvet készíteni. Legyen képes emlékeztetőt készíteni. Legyen képes beszámolót készíteni. Ismerje a hivatalos irat egyes részegységeit (pl. címzett, tárgy, tartalmi szöveg). Legyen képes az önálló tartalmi egységek meghatározására, a fontos ismeretek elkülönítésére a kevésbé lényegestől. Ismerje a hivatalos levelezés alapvető szakszókincsét. Legyen képes érvényesíteni a helyesírási követelményeket a hivatalos irat szövegének elkészítésekor. Legyen képes használni a helyesírási, értelmező és idegen szavak szótárát. Legyen képes az egyes iratfajtákat a tanult formában elkészíteni. Szerepeltesse az irat részegységeit (pl. fejléc, dátum, címzett, tárgy, melléklet stb.) a tanult helyen, módon. Az iratszövegben jelenítsen meg bekezdéseket, kiemeléseket a tanult módon. Legyen képes továbbítani az iratot e- mailen.

6 A szövegszerkesztő program kezelése A szöveg kialakítása Formázási műveletek Táblázatok, grafikák a szövegben Legyen képes az általa tanult szövegszerkesztő programot indítani. Legyen képes azonosítani a program kezelő felületének elemeit. Legyen képes nézetet, nagyítást módosítani. Legyen képes többféle formátumú dokumentumot megnyitni, menteni és nyomtatni. Legyen képes pontosan azonosítani a szöveg egységeit (karakter, szó, sor, bekezdés, blokk, szakasz, oldal). Legyen képes szöveget bevinni, javítani, törölni. Legyen képes a szövegben keresést, cserét elvégezni. Tudjon kijelölni betűt, szót, bekezdést, szövegblokkot, legyen képes ezeket másolni, mozgatni, törölni. Legyen képes használni a szövegszerkesztő nyelvi segédeszközeit. Legyen képes karakterek betűtípusát, méretét, stílusát, színét megadni. Legyen képes bekezdéseihez behúzást és térközt beállítani, szövegbeosztást megadni. Legyen képes szegélyt, mintázatot beállítani. Legyen képes felsorolást, sorszámozott és többszintű felsorolást készíteni. Legyen képes különböző fajta tabulátorokat használni. Legyen képes szakaszt hasábozni. Legyen képes az oldalbeállításokat megtenni (élőfej, élőláb, lapszámozás, margók stb). Legyen képes szöveges dokumentumokban táblázatokat létrehozni, szerkeszteni (sorokat, oszlopokat, cellákat beszúrni, törölni). Legyen képes táblázatot formázni (sorok magasságát, oszlopok szélességét beállítani, cellát, sort, oszlopot, táblázatot szegélyezni, mintázattal ellátni). Legyen képes kördokumentumot készíteni. Legyen képes grafikus objektumokat a szövegbe beilleszteni, s azokat esztétikusan elhelyezni.

7 A táblázatkezelő program Legyen képes a tanult táblázatkezelő kezelése programot elindítani. Legyen képes azonosítani a program kezelő felületének elemeit. Legyen képes táblázatot megnyitni, menteni és nyomtatni. Legyen képes pontosan azonosítani a táblázat egységeit (cella, sor, oszlop, tartomány, aktuális cella). Legyen képes nézetet, nagyítást módosítani. Formázási műveletek Legyen képes használni a karakterformázás és a cellaformázás lehetőségeit. Legyen képes tartományon belüli igazítást beállítani. Legyen képes beállítani az oszlopszélességet és a sormagasságot. Legyen képes cellát, tartományt szegélyezni, mintázattal ellátni. Legyen képes fejlécet és láblécet készíteni. Legyen képes oldalbeállítást elvégezni (tájolás, margó), nyomtatási beállításokat (nyomtatási méret, ismétlődő sorok, oszlopok) megtenni. Diagram, grafika a táblázatban Legyen képes táblázatai meghatározott adataiból megadott típusú diagramot (pont, vonal, oszlop, kör) előállítani. Legyen képes táblázataiba grafikus objektumot (kép, szimbólum) beilleszteni. Nyilvántartások készítése Legyen képes a beérkező és kimenő - papír alapú és elektronikus - iratokat iktatni, törzsadat karbantartást elvégezni. Legyen képes a tanult határidőnyilvántartó programmal események időpontjait nyilvántartani, az időpontokhoz emlékeztetőt beállítani. Legyen képes címlistákat összeállítani, használni, aktualizálni.

8 Internet, intranet Legyen képes helyi hálózaton állományt megkeresni, megnyitni, menteni. Legyen képes használni az Internet legfontosabb szolgáltatásait. Legyen képes a tanult levelezési programmal levelet küldeni, fogadni, megválaszolni, továbbítani és törölni. Legyen képes a tanult levelezési programmal levelet küldeni, fogadni, megválaszolni, továbbítani és törölni. Legyen képes a levélhez csatolást készíteni és fogadni. Legyen képes egy böngészőt használni. Legyen képes Internetről állományokat letölteni. Legyen képes egy keresőt használni. 2. Pszichológiai, szociálpszichológiai alapismeretek A pszichológia alapfogalmai Értékelje a pszichológiatanulás Ismertesse a pszichológia tárgyát. jelentőségét példák segítségével a Jelölje meg helyét a tudományok felelősségteljes szakmaválasztás rendszerében. szempontjából. Mutassa be kialakulásának történetét, Legyen tisztában a lelki jelenségek és a főbb képviselőit, alap és alkalmazott személyiség organikus alapjaival. tudományait, vizsgálati módszereit. Ismerje az egyéni tulajdonságok és a Legyen tisztában vele, hogy melyek a környezeti hatások dinamikus legfontosabb megismerő funkciók, kölcsönhatásait néhány fontos képesség ismerje az emlékezés fajtáit, a és tulajdonság (intelligencia, gondolkodás stratégiáit, a temperamentum, személyiségvonások) fogalomalkotás menetét, az intelligencia esetében. jellemzőit, a motiváció alapjait, a Osztályozza megadott szempont alapján motiváció szociális motívumait, az a lelki jelenségeket. érzelmek kifejeződését, az érzelmekhez Ismerje az emberi érzékelés és észlelés kötődő lelki jelenségeket. legfontosabb sajátosságait. Mutassa be a pszichológiai módszerek alkalmazásának lehetőségét a gyakorlatban. Különböztesse meg a megismerési folyamatok általános és speciális jellemzőit példákkal illusztrálva.

9 Személyiség-lélektan Fejlődéslélektan A beszéd és a kommunikáció Ismertesse az egyén, egyéniség, Mutasson rá a személyiség-definíciók karakter fogalmakat. Definiálja a sokaságára. személyiség fogalmát, sorolja fel Mutassa be a személyiségalakulás összetevőit. folyamatát, az érett személyiség Ismerje fel, hogy a személyiséget a kritériumait. biológiai tényezők és a környezeti Soroljon fel személyiségvizsgáló nevelési hatások együttesen, egymással módszereket. szoros kölcsönhatásban határozzák meg. A főbb személyiségelméletek lényege, Ismerje a humanisztikus fő képviselői. személyiségelméletet. Értelmezze a jellem fogalmát. Sorolja fel az érett személyiség kritériumait. Értelmezze a személyiségzavar fogalmát példák segítségével. Határozza meg az érés és fejlődés törvényszerűségeit. Ismertesse a különböző életkori szakaszok pszichikus jellemzőit. Legyen tisztában a szenzomotoros és a kognitív képességek fejlődésének legfontosabb állomásaival. Legyen a tudatában annak, hogy az emberi élet és fejlődés mindig társas környezetben zajlik, ismerje a fontosabb társas hatásokat (azonosulás, szociális tanulás). Legyen tisztában azzal, hogy miben hasonlít, és miben különbözik egymástól az emberi és állati tanulás. Ismerje a csoportszerveződés és - működés alapelveit, a tömegjelenségek (pánik, divat, rohamszerű cselekvés) pszichológiai sajátosságait. Legyen tisztában a nyelvnek az emberi Elemezze az interakció, a társadalomban betöltött szerepével, kommunikáció folyamatát, a verbális és ismerje a verbális és nem verbális nonverbális közlés viszonyát. kommunikáció néhány válfaját. Jellemezze a hatékony kommunikáció Jellemezze a metakommunikáció feltételeit. fogalmát. Ismerje a kóros Ismerje a tömegkommunikáció néhány kommunikációs zavarokat, a fontosabb sajátosságát, a mai kommunikációs gátakat és a társadalomban betöltött szerepét és kommunikációs zavarok leküzdésének hatásait. módjait. Nevezze meg a kommunikációs zavarok okait. Mutasson rá a kommunikációban a kongruencia jelentőségére.

10 A társas érintkezés meghatározói Mutassa be konkrét példával a társas Az önismereti kerék és a Johari-ablak kapcsolatokban előforduló társas felhasználásával mutassa be az helyzeteket és azok jellemzőit. önismeret forrásait, a hiányos önismeret Csoportosítsa és jellemezze az emberi okait és következményeit. kapcsolatokat segítő és gátló tényezőket. Mutassa be saját csoportélmény alapján Ismertesse a konfliktusok fajtáit, a a csoportmunka szabályait, a csoport hátterükben meghúzódó okok szerint. fejlődésének szakaszait. Mutasson rá az egyes konfliktuskezelő Értékelje saját csoportja norma és stratégiák előnyeire és hátrányaira. értékrendszerét. Értelmezze a konfliktusok szerepét az Mutassa be a csoport vizsgálatának interperszonális kapcsolatokban. módszereit. Elemezze a szereptanulás folyamatát saját szerepeiből vett példákkal. Ismerje a csoportszerveződés és - működés alapelveit, a tömegjelenségek (pánik, divat, rohamszerű cselekvés) pszichológiai sajátosságait. Lelki egészség és betegség Legyen tisztában azzal, hogy kulturálisan is meghatározott az, hogy egy társadalom bizonyos viselkedési formákat normálisnak vagy abnormálisnak tekint-e. Ismerje a testi és lelki egészség néhány különbözőfajta értelmezését. Legyen tudatában annak, hogy a lelki nehézségekkel meg lehet küzdeni, és ebben szakemberek segítségére lehet támaszkodni. Ismerje a devianciák, az antiszociális viselkedés és lelki betegségek legfontosabb fajtáit. Ismerje, hogy milyen társadalmi, családi-környezeti és örökletes tényezők okolhatók a deviancia kialakulásáért. A lelki egyensúly megtartása Ismerje a stressz fogalmát, fajtáit, fiziológiai és pszichés megnyilvánulásait. Különböztesse meg a stresszt, a félelmet és a pánikot. Ismerje a lelki egészség fogalmát, összetevőit.

11 Társadalmi szabályok Közösségek Társadalom 3. Társadalomismeret, életmód Elemezze az életmód és életvitel Mutassa be a tisztelet, a szabadság, a összetevőit (szükségletek, indítékok, fegyelem és az agresszió szükséglet körülmények, szokások). kielégítésének jellemzőit, a biztonság Értse a szokás fogalmának tartalmát. szükségletét, értelmezze a rend szerepét Értékelje a szokások, hagyományok az ember életmódjában, környezetében, szerepét a viselkedésminták mindennapi tevékenységében. elsajátításának folyamatában. Mutassa Elemezze a családi és közösségi élet be a szokás és a hagyomány erkölcsi és jogi dilemmáit, a törvények kialakításának lépéseit példákkal és törvényhozók szerepét. illusztrálva. Szemléletében tükröződjön a különböző életmódú és életvitelű emberekhez való toleráns és előítéletmentes közelítés. Ismerje a társadalom szerkezetét, Értelmezze a mai magyar rétegződését. társadalomban előforduló szociális Azonosítsa az egyéni és társadalmi problémákat. különbségeket. Ismertesse, hogy a különböző történelmi korokban mit definiáltak szociális problémaként. Mutassa be az empátia, tolerancia és a hatékony együttműködés összefüggését a társas kapcsolatokban. Példa segítségével értelmezze a frusztráció és az agresszió kapcsolatát. Értelmezze példákkal illusztrálva, hogy az udvariasságnak, a tiszteletnek, a fegyelemnek és a szabadságnak mi a szerepe a társas kapcsolatokban. Elemezze a kívánt viselkedés megerősítésének és a nem kívánatos viselkedés kezelésének folyamatát példák segítségével. Legyen tisztában a mai magyar társadalom rétegződésének fő jellemzőivel. Legyen képes bemutatni a társadalmi csoportokat eltérő szempontok (pl. műveltség, életmód, gazdasági helyzet, régió) szerint, az etnikumokat és nemzetiségeket a mai magyar társadalomban (számuk, arányuk, helyzetük, intézményeik). Legyen képes bemutatni és elemezni az egyén, illetve egyes közösségek beilleszkedési problémáit. Ismerje fel a mai magyar társadalomban előforduló szociális problémákat és az azokra adott alapvető válaszokat (pl. szegénység, munkanélküliség, hajléktalanság, nagycsalád stb.). Ismerje fel a társadalompolitikai értékek, ideológiák, politikai irányzatok szociálpolitikát alakító szerepét. Ismerje fel a politika emberi magatartást befolyásoló szerepét. Legyen képes ismertetni a társadalmi mobilitást és az arra ható tényezőket, értelmezni a társadalmi esélyegyenlőtlenség okait és tényezőit.

12 Az életmód átalakulásának hatása a testi és lelki egészségre A jog A fegyveres erők, a rendészeti és a rendvédelmi szervek Legyen képes bemutatni a család kulturális, gazdasági és társadalmi funkcióinak átalakulását a mai világban. Tudjon példákat mondani azokra a globalizációs kihívásokra, amelyek a mai Magyarországot is érintik. Legyen képes ismertetni a kábítószerekkel kapcsolatos fogalmakat, a kábítószer-fogyasztás helyzetét és fokozatait, a drogok terjedésének okait. Tudja jellemezni a kábítószereket, felsorolni a drog hatása alatt álló személyek jellemzőit. Ismerje fel az erkölcsi és jogi szabályok Legyen képes ismertetni a magyar érvényesülésének jelentőségét a alkotmány előírásait az állampolgári és társadalom biztonságérzete az emberi jogok vonatkozásában. szempontjából. Legyen képes ismertetni az emberi jogokat, a jogegyenlőség elvét bemutatni. Legyen tisztában alapvető jogaival és kötelességeivel. Legyen képes ismertetni a fegyveres erők, a rendészeti és a rendvédelmi szervek helyét, feladatait, a velük szemben elvárt erkölcsi-etikai követelményeket. Tudja felsorolni a fegyveres erők, a rendészeti és a rendvédelmi szervek munkáját szabályozó törvényeket. Nevezze meg a társadalom biztonságérzete szempontjából legfontosabb erkölcsi és jogi szabályokat. Legyen képes ismertetni a fegyveres erők, a rendészeti és a rendvédelmi szervek munkáját szabályozó törvényeket.

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Összetett ügyviteli írásbeli feladat elkészítése

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Összetett ügyviteli írásbeli feladat elkészítése ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1.1. Feladatértelmezés 1. Összetett ügyviteli írásbeli feladat elkészítése Összetett ügyviteli írásbeli feladat értelmezése

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Összetett ügyviteli írásbeli feladat elvégzése

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Összetett ügyviteli írásbeli feladat elvégzése 1.1. Feladatértelmezés ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Összetett ügyviteli írásbeli feladat elvégzése Összetett ügyviteli írásbeli feladat értelmezése

Részletesebben

INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM, ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA, KÖZÉPSZINTŰ FAKULTÁCIÓ

INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM, ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA, KÖZÉPSZINTŰ FAKULTÁCIÓ INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM, 11-12. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA, KÖZÉPSZINTŰ FAKULTÁCIÓ Informatikatanítás céljai Ez a tanterv a középszintű informatika érettségi felkészítő csoportok számára készült, akik az

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Összetett ügyviteli írásbeli feladat elkészítése

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Összetett ügyviteli írásbeli feladat elkészítése 1.1. Feladatértelmezés ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Összetett ügyviteli írásbeli feladat elkészítése TÉMÁK Összetett ügyviteli írásbeli feladat

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver Informatika Középszintű érettségi vizsga témakörök 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje Ismerje a kommunikáció modelljét és tudjon gyakorlati példákat

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. A társadalom és az ember megismerésének módszereiben való tájékozottság 1.1 A társadalom és a társadalmi viszonyok

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszinten

Minta MELLÉKLETEK. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszinten A feladatsor MELLÉKLETEK RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszinten Teszt A) Informatikai alkalmazások használata 9 pont Karikázza be a helyes válasz betűjelét. Mi az auto-start?

Részletesebben

Szociális ismeretek. emelt szintű szóbeli érettségi vizsga témakörei

Szociális ismeretek. emelt szintű szóbeli érettségi vizsga témakörei Szociális ismeretek emelt szintű szóbeli érettségi vizsga témakörei A szóbeli vizsga a megadott témakörök tematikus és probléma-orientált bemutatása, amelynek keretében a tétel iránymutatása szerint kell

Részletesebben

INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA EMELT SZINTŰ FAKULTÁCIÓ

INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA EMELT SZINTŰ FAKULTÁCIÓ INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM 11 12. ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA EMELT SZINTŰ FAKULTÁCIÓ Informatikatanítás céljai Ez a tanterv az emelt informatika érettségi felkészítő csoportok számára készült, akik az alaptanterv

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika 11. évfolyam A tanév célja a középszintű érettségire való felkészítés, az emelt szintű érettségire való felkészülésnek a megalapozása. A középszintű érettségi elősegíti az eligazodást és a munkába állást

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

Pedagógia - gyógypedagógia

Pedagógia - gyógypedagógia 2 Pedagógia - gyógypedagógia 1. A pedagógia tudománya. A nevelés fogalma és alapvető jegyei 2. A nevelés szükségessége: a személyiség fejlődését befolyásoló tényezők (öröklés, környezet, nevelés) 3. Érték,

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI

ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGAKÖVETELMÉNYEI, TÉMAKÖREI 1. GÉPÍRÁS ÉS IRATKEZELÉS GYAKORLAT 1.1 A vakírás alapja - A tízujjas vakírás szabályos technikájával tudja kezelni a

Részletesebben

Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához

Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához Cél: Az információkezelés tanításának célja, hogy a tanulók el tudják látni a gazdálkodó szervezeteknél előforduló egyszerű ügyviteli munkákat,

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

Az emelt szintű képzés célja, hogy a diákokat felkészítse az emelt szintű érettségire.

Az emelt szintű képzés célja, hogy a diákokat felkészítse az emelt szintű érettségire. Az emelt szintű képzés célja, hogy a diákokat felkészítse az emelt szintű érettségire. 11. évfolyam 10. Algoritmizálás; adatmodellezés, programozási ismeretek (csak emelt szinten) Algoritmus fogalmának

Részletesebben

VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE 2013, Tantárgy megnevezése: INFORMATIKA

VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE 2013, Tantárgy megnevezése: INFORMATIKA VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE 2013, Tantárgy megnevezése: INFORMATIKA Heti óraszám 9. évf. 10. évf. 11. évf. 12.é vf. Általános képzés.d... osztály 3 3 4 4 Érettségi előkészítő 2 2 2 12. évfolyam

Részletesebben

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar - Tanárképző Intézet Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája Tantárgy megnevezése Beveztés a pszichológiába

Részletesebben

Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam

Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam 5. évfolyam ök Önismeret 6 Együtt élünk 4 A drog fogalma, hatásai 1 Személyes biztonság: jogaim, kötelességeim 2 Tanulási szokások 5 Szabad felhasználás 4 Összesen: 36 6.

Részletesebben

Tantárgy összefoglaló

Tantárgy összefoglaló Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai A képzés célok részletesebb kifejtése: Fogyatékosságtani ismeretek A tantárgy sikeres elsajátításával a résztvevő ismerje meg a fogyatékosok

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Irodai asszisztens szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 346 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei RENDÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2. Szöveg bevitele és módosítása

Részletesebben

PEDAGÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Információk feldolgozása

PEDAGÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Információk feldolgozása PEDAGÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A pedagógiai ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsga részletes érettségi vizsgakövetelményei a IV. Pedagógia

Részletesebben

4. modul - Táblázatkezelés

4. modul - Táblázatkezelés 4. modul - Táblázatkezelés Az alábbiakban ismertetjük a 4. modul (Táblázatkezelés) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ez a modul a táblázatkezeléssel kapcsolatos

Részletesebben

Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja

Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja Az alábbiakban ismertetjük a Táblázatkezelés modul követelményeit, amely a modulvizsga alapját is képezi. 2014 ECDL Alapítvány A syllabus az ECDL Alapítvány

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2 tanóra (90 perc) 2. Szöveg

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK

PEDAGÓGIA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK PEDAGÓGIA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A pedagógia ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsga részletes érettségi vizsgakövetelményei

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. D osztály 1. Gépírás és iratkezelés gyakorlat 1.1. A vakírás alapjai 1.2. Dokumentumok szerkesztése,

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Tantárgy megnevezése: Turisztikai ismeretek- ágazati szakmai tantárgy Osztály megnevezése: 12.AB Tanév: 2016/2017 TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI

Részletesebben

Érettségi előkészítő - középszint 11-12. évf. Informatika. 11. évfolyam

Érettségi előkészítő - középszint 11-12. évf. Informatika. 11. évfolyam 11. évfolyam A tanév célja a középszintű érettségire való felkészítés. Az informatikai eszközök témakörén belül a tanuló legyen tájékozott a jelek és kódok világában; értse és tudja használni a gyakorlatban

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. Határozza meg a szocializáció fogalmát! 10 pont A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

INFORMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.NY OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA

INFORMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.NY OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség kezdete: 2013. 09. 01. Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 INFORMATIKA

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM. SZÓBELI VIZSGATÉTELEK A többször módosított 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján szervezett OKJ szakmai vizsgához

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM. SZÓBELI VIZSGATÉTELEK A többször módosított 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján szervezett OKJ szakmai vizsgához OKTATÁSI MINISZTÉRIUM SZÓBELI VIZSGATÉTELEK A többször módosított 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján szervezett OKJ szakmai vizsgához SZÁMÍTÁSTECHNIKAI SZOFTVERÜZEMELTETŐ OKJ 52 4641 03 A szóbeli

Részletesebben

5. osztály. 1. Az informatikai eszközök használata:

5. osztály. 1. Az informatikai eszközök használata: 1. Az informatikai eszközök használata: 5. osztály Tudjon számítógépet önállóan üzembe helyezni. Ismerje a főbb egységeket és funkcióikat. Ismerje a háttértárolók szerepét, azok néhány fajtáját. Tudjon

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint A feladatsor Teszt A) Informatikai alkalmazások használata 9 pont Karikázza be a helyes válasz betűjelét.

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Javítási-értékelési útmutató 052 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Digital Irodai Eszközöket

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

18. Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny

18. Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny 18. Fővárosi nformatika Alkalmazói Verseny SZÖVEGSZERKESZTÉS Elméleti feladatlap Neved:... Kerületed:... 1. Keresd meg az összetartozó fogalmakat, majd írd a táblázatba megoldást!../ 10 pont 1) dual core

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK Ügyviteli alapismeretek középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

Szociális asszisztens / PEFŐ. Érvényes: tól.

Szociális asszisztens / PEFŐ. Érvényes: tól. Érvényes: 2007. 01. 03-tól. 1 1. a) Mit értünk a szervezet fogalma alatt? Jellemezze a bürokratikus szervezetet! b) Mi a hospitalizáció és milyen hatással lehet a korai szeparáció a gyerekek szomatopszichés

Részletesebben

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára A pótvizsgán írásban kell számot adni a tudásodról. A feladatlap kitöltésére 45 perced lesz. Az írásbeli feladatlapon a következő

Részletesebben

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont.

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont. ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Emelt szint 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint 1. Soroljon fel négy pszichológiai irányzatot! (válaszonként 0, pont). Sorolja fel a lelki jelenségeket! (válaszonként 0,

Részletesebben

Informatika-érettségi_közép 11. évfolyam Informatika. 11. évfolyam

Informatika-érettségi_közép 11. évfolyam Informatika. 11. évfolyam 11. évfolyam A tanév célja a középszintű érettségire való felkészítés, az emelt szintű érettségire való felkészülésnek a megalapozása. A középszintű érettségi elősegíti az eligazodást és a munkába állást

Részletesebben

SZOCIÁLIS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

SZOCIÁLIS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN SZOCIÁLIS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 15 perc 100 pont A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható. Nyilvánosságra hozandó

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 180 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály Általános iskola 7. osztály A tanuló értse az éghajlati övezetek kialakulásának okait és a biomok összetételének összefüggéseit az adott térségre jellemző környezeti tényezőkkel. Ismerje a globális környezetkárosítás

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. A pszichológiai ismeretek tematikus bemutatása

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. A pszichológiai ismeretek tematikus bemutatása OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. A pszichológiai ismeretek tematikus bemutatása 1.1. Általános lélektan Értékelje a pszichológiatanulásnak Ismertesse

Részletesebben

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek PL-5107 A továbbképzés célja: A program az alapvető számítógépes fogalmakban való jártasságot és a számítógépek alkalmazási területeinek ismeretét nyújtja

Részletesebben

ÜGYVITEL ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÜGYVITEL ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ügyvitel ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. ÜGYVITEL ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

informatika általános iskola 8. osztály

informatika általános iskola 8. osztály Tanmenetjavaslat informatika általános iskola 8. osztály javaslata alapján összeállította: Látta:...... Harmath Lajos munkaközösség vezető tanár Jóváhagyta:... igazgató 2018-2019 8. OSZTÁLY Heti óraszám:

Részletesebben

Helyi tanterv a Pszichológia tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a Pszichológia tantárgy oktatásához Helyi tanterv a Pszichológia tantárgy oktatásához GIMNÁZIUM 11 12. évfolyam 1. Óraszámok: 11. osztály 111 óra (heti 3 óra ) 12. osztály 96 óra (heti 3 óra ) 2. Általános célok: Ismertesse meg a tanulókkal

Részletesebben

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK

ÜGYVITELI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÜGYVITELI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Professzor Kft. Budapest,

Részletesebben

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 1. oldal, összesen: 6 oldal INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli. Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli. Az informatika érettségi vizsga

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. SZOCIÁLIS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Szociális

Részletesebben

2013/2014.tanév TANMENET

2013/2014.tanév TANMENET 2013/2014.tanév TANMENET a. osztály.. tantárgyának tanításához. Összeállította: Ellenőrizte: Jóváhagyta:... tanár munkaközösség vezető igazgató Sopron, 2013. szeptember 01. Informatika tanmenet a 12G.

Részletesebben

EMBERISMERET ÉS ETIKA

EMBERISMERET ÉS ETIKA Emberismeret és etika emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 16. EMBERISMERET ÉS ETIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Esszék

Részletesebben

Társadalomismeret és jelenismeret

Társadalomismeret és jelenismeret Társadalomismeret és jelenismeret I. A társadalmi szabályok ( 2 ): 1. Ismertesse a társadalmi együttélés alapvető szabályait, eredetüket és rendeltetésüket! 2. Mutassa be a hagyomány szerepét a társadalom

Részletesebben

2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 165

2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 165 164 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK SZAKMACSOPORTRA 11. évfolyam Egyéb szolgáltatások szakmacsoportos alapozó ismeretek Egyéb szolgáltatások

Részletesebben

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont

ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. Középszint. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont ÜGYVITEL ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

INFORMATIKA ÉRETTSÉGIVIZSGA-FELKÉSZÍTÉS

INFORMATIKA ÉRETTSÉGIVIZSGA-FELKÉSZÍTÉS INFORMATIKA ÉRETTSÉGIVIZSGA-FELKÉSZÍTÉS Az informatika vizsga - a többi tantárgyhoz hasonlóan - központi kidolgozású részletes vizsgakövetelményekre épül. Az érettségi vizsgára való felkészítést ez a vizsgakövetelményrendszer

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. feladat 5 pont Határozza meg a szocializáció fogalmát! A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

4. modul - Táblázatkezelés

4. modul - Táblázatkezelés 4. modul - Táblázatkezelés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 4. modul (Táblázatkezelés) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ez a modul

Részletesebben

Kecskemét, Szent Imre utca INFORMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK

Kecskemét, Szent Imre utca INFORMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK INFORMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Általános kompetenciák tól elvárjuk, hogy az érettségi vizsgán az alábbi általános kompetenciák meglétét bizonyítsa - alkalmazói készség;

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA. Írásbeli vizsga

KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA. Írásbeli vizsga KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc Feladatsor Egy problémaközpontú tétel kifejtése I. Egyszerű, rövid választ igénylő feladatok megoldása II. Szöveges (kifejtendő) feladatok

Részletesebben

Informatika 6. évfolyam

Informatika 6. évfolyam Informatika 6. évfolyam Egészséges, ergonómiai szempontok ismerete. A számítógép és a legszükségesebb perifériák rendeltetésszerű használata. Helyesírás ellenőrzése. Az adat fogalmának megismerése Útvonalkeresők,

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

OKTATÁSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szakmai írásbeli vizsgatétel T Szakképesítés: 33 4641 01 Számítógép-kezelő (- használó) (azonosító száma, megnevezése) Tantárgy: Írásbeli feladat Kódszám: T OM 33 4641 01 C5 1 Jóváhagyta:

Részletesebben

Osztályozó vizsga. Informatika osztály. Írásbeli vizsga. Az írásbeli témaköre megegyezik az írásbeli érettségi témaköreivel.

Osztályozó vizsga. Informatika osztály. Írásbeli vizsga. Az írásbeli témaköre megegyezik az írásbeli érettségi témaköreivel. Osztályozó vizsga Informatika 11-12. osztály Írásbeli vizsga Az írásbeli témaköre megegyezik az írásbeli érettségi témaköreivel. A tanulóknak 120 perc alatt kell megoldani egy feladatsort. A témakörök:

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer BAI 0006L A pszichológia fő területei (2018/19/ 1. félév)

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer BAI 0006L A pszichológia fő területei (2018/19/ 1. félév) BAI 0006L A pszichológia fő területei Óraszám: 9 óra/félév Tantárgy felelős: Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai tanár 1. Konzultáció témakörei 2018. október 12. 13-16. óra Mivel foglalkozik a pszichológia? A

Részletesebben

Tájékoztató az ügykezelői alapvizsga követelményrendszeréről

Tájékoztató az ügykezelői alapvizsga követelményrendszeréről Tájékoztató az ügykezelői alapvizsga követelményrendszeréről Az Országos Közigazgatási Vizsgabizottság Elnöksége a közigazgatási és az ügykezelői alapvizsgáról szóló 174/2011. (VIII. 31.) Korm. rendelet

Részletesebben

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ 1. a) Fogalmazza meg a szociális munka főbb dilemmáit, és saját munkaköréből támassza alá egy-egy példával! b) Határozza meg a neurózis és a pszichózis fogalmát! Soroljon fel jellemző tüneteket, tünetegyüteseket!

Részletesebben

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1 Az alkalmazás 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1.1.1 A táblázatkezelő alkalmazás megnyitása és bezárása. 4.1.1.2 Egy és több munkafüzet (dokumentum) megnyitása. 4.1.1.3

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 3 tanóra (135 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek - hardver

1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek - hardver 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje Ismerje a kommunikáció modelljét és tudjon gyakorlati példákat bemutatni, értelmezni, összehasonlítani. Ismerje fel

Részletesebben

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS A belügyi rendészeti ismeretek középszinten letehető szóbeli vizsga. A vizsga célja A középszintű érettségi vizsga célja

Részletesebben

Ismerje a kommunikáció modelljét és tudjon gyakorlati példákat (kommunikációs rendszereket) bemutatni értelmezni.

Ismerje a kommunikáció modelljét és tudjon gyakorlati példákat (kommunikációs rendszereket) bemutatni értelmezni. 10. évfolyam Óraszámok VIZSGASZINTEK TÉMÁK Középszint Emelt szint 20 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 01 Irodai asszisztens Tájékoztató Használható segédeszköz:

Részletesebben

Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (10 óra)

Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Didaktikai feladatok. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK (10 óra) Tantárgy: INFORMATIKA Készítette: JUHÁSZ ORSOLYA Osztály: nyelvi előkészítő évfolyam Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 3 óra Éves óraszám: 108 óra Tankönyv: dr. Dancsó Tünde Korom Pál: INFORMATIKA

Részletesebben

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES TEMATIKÁJA

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK AZ ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES TEMATIKÁJA A témakörök előtt lévő számok az informatika tantárgy részletes vizsgakövetelménye és a vizsga leírása dokumentumban szereplő témaköröket jelölik. KÖVETELMÉNYEK 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A jelek csoportosítása 1.1.2. Kód, kódolás, bináris kód 1.1.3. A kommunikáció általános modellje

Részletesebben

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET Készítette: Varga Enikő 1 EMBER-ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA Célok és feladatok Az etika oktatásának alapvető célja, hogy fogalmi kereteket nyújtson az emberi

Részletesebben

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 240

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Vállalkozási és bérügyintéző szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 344 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY 1. Ismertesse a deviáns viselkedés kialakulásának társadalmi okait, magyarázatait! Jellemezze a deviáns viselkedésformákat Magyarországon!

Részletesebben

ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Ügyvitel ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. ÜGYVITEL ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

SZOCIÁLIS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

SZOCIÁLIS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA SZOCIÁLIS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán semmilyen

Részletesebben