ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára"

Átírás

1 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára 3. RÉSZ ROSSZULLÉTEK

2 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mátrai István dr. Mezőcsáti Melinda Mendrey Lászlóné Szabó Katalin dr. A tananyagot szerkesztette: Vízvári László A tananyagot véleményezte: Horváth Károlyné Márton Erzsébet dr. A felvételeket készítette: László Márton Szántai Károly AZ ROSSZULLÉTEK CÍMŰ TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZET AZ E-LSŐSEGÉLY CÍMŰ TÁVOKTATÁSI TANANYAGBÓL KÉSZÜLT. EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET, 2005 FELELŐS KIADÓ: VÍZVÁRI LÁSZLÓ, FŐIGAZGATÓ Minden jog fenntartva, beleértve a sokszorosítás, a mű bővített, illetve rövidített változat kiadásának jogát is. A kiadó írásbeli hozzájárulása nélkül sem a teljes mű, sem annak része semmiféle formában (fotokópia, mikrofilm vagy más adathordozó) nem sokszorosítható.

3 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS- ROSSZULLÉTEK 3 1. Bevezetés Követelmények Tanulási útmutató 4 2. Rosszullétek Belgyógyászati balesetek Vízbefulladás Hőártalmak Eszméletzavarok Nehézlégzések Fájdalommal járó állapotok Mérgezések 25

4 4 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK 1. Bevezetés Engedje meg, hogy sok szeretettel üdvözöljük a sürgősségi ellátás világában. Ezt a jegyzetet elsősorban egészségügyi szakképesítéssel és gyakorlattal rendelkező szakemberek számára állítottuk össze, nagymértékben építve a korábbi tanulmányaik és eddigi szakmai működésük során megszerzett ismereteikre és tapasztalataikra. Megítélésünk szerint az oxyológia elsősorban szemléletmód, amely elengedhetetlen a progrediáló folyamatok megfordításához. Célunk az, hogy továbbképző programunk során megismertessük Önnel a sürgősségi ellátás leggyakoribb eseteit, és az egyes helyzetekben alkalmazott elsősegélynyújtó feladatokat, tevékenységeket. A jegyzetet olvasva elsősorban azokkal a panaszokkal, tünetekkel ismerkedhet meg, amelyek az akut folyamatokat jellemzik; a pontos diagnózisok helyett olykor pedig meg kell elégednie egy jóval általánosabb csoport vagy iránydiagnózissal is. Végezetül meggyőződésünk, hogy az itt szerzett ismeretek a napi nem kifejezetten sürgősségi ellátásban végzett tevékenységére is pozitív hatással, jó eredménnyel lesznek Követelmények Ön a program végére képes lesz: szakszerűen tájékozódni a balesetek helyszínén, megállapítani a veszélyforrásokat és az elsődleges teendőket, a beteg állapotát felmérni és megítélni, újraélesztést (BLS) végezni, egyközös újraélesztésben (X-BLS) közreműködni, újraélesztésnél félautomata defibrillátort alkalmazni, segítséget hívni a mentők számára releváns információk megadásával, elsődlegesen ellátni a sebek és vérzések különböző fajtáit, az áram okozta sérüléseket ellátni, izületi- és csontsérüléseket rögzíteni, több sérült esetén a prioritásoknak megfelelően tevékenykedni, a vízből kimentett beteg ellátását megkezdeni, a hőártalmak következményeit felismerni, és ellátását megkezdeni, eszméletlen beteg számára elsősegélyt nyújtani, nehézlégzéssel küszködő beteg panaszait csökkenteni, a nagy fájdalommal járó sérülések ellátásában segédkezni, mérgezés esetén az elsődleges ellátást megkezdeni előkészíteni a sérültet intubációhoz, segédkezni gyomormosásánál.

5 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS- ROSSZULLÉTEK 5 2. ROSSZULLÉTEK Bevezetés A sürgősségi kórképek egy igen jelentős részét képezik azok a betegségek, melyek nem járnak külsérelmi nyomokkal, de olykor az életet legalább annyira veszélyeztetik, mint az előző fejezetben taglalt sérülések. Ennek megfelelően a felismerésük jóval nehezebb, és az elsősegélynyújtás is olykor csak a beteg elhelyezésére, és saját gyógyszereinek bevételére korlátozódhat. Ezzel együtt ez a csekélynek tűnő lehetőség is életet menthet, vagy a betegek szenvedéseit csökkentheti. A folyamatok ismertetésében a szaksegély ellátására is kitérünk. Követelmények A modult elsajátítása után Ön képes lesz: a vízből kimentett beteg ellátását megkezdeni, a napszúrás következményeit felismerni és kezelni, az eszméletlen beteg számára elsősegélyt nyújtani, nehézlégzéssel küszködő betegnek segíteni, a fájdalommal járó állapotokat felismerni, intubációhoz előkészíteni a beteget, gyomormosásban segédkezni, mérgezés esetén az első ellátási lépéseit megtenni Belgyógyászati balesetek Vízbefulladás Esetismertetés: Egy 29 éves férfi Gödnél úszott a Dunában. Egy arra haladó csónak evezője fejbe ütötte. A sérülés miatt eszméletét vesztette és elmerült. Az esetet a partról többen látták, két személy beugrott a vízbe, hogy kimentse az áldozatot. Másodpercek alatt sikerült a víz felszínére hozni, és a partra húzni. Lefektették, és a száját kitörölték. A meglévő spontán légzés mellett légzését hallhatóan zavarta a garatjában lévő víz, ezért az oldalára fordították. Így várták a mentőket. Megbeszélés Fokozott a vízbefulladás veszélye abban az esetben, ha valaki nem tud úszni, ha a vízbiztonság nem megfelelő, ha a vízben úszó kimerül vagy úszást nehezítő körülmények (ruházat, lehűlés, alkoholfogyasztás) állnak a háttérben. Ilyenkor a felszínen maradásért küzdő fuldokló kezdetben akaratlagosan visszatartja a légzését, amíg a felszaporodott széndioxidszint akaratlan légzést kiváltva az apnoet áttöri. A légutakba és a tüdőbe is víz kerül. A kapkodó légzés közben a fuldokló vizet nyel, hány, eszméletét veszíti, elmerül. Az eszméletlenséget előidéző hatások is fulladást idézhetnek elő a vízben tartózkodó személynél. A hideg víz, életet veszélyeztető reflexek kiváltója lehet. Ismert az ún. búvárreflex, mely az arcot, homlokot ért hideg víz hatására asystoliát vagy kamrafibrillációt okoz.

6 6 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A Kratschmer-reflex a gégebemenet felöl glottisgörcsöt és apnoet eredményez. Eszméletlenséget okozhat a vízben elszenvedett trauma (koponya, nyaki gerincsérülés), allergiás reakciók, vagy a vízben hirtelen fellépő betegségek (pl. epilepsziás roham). Esetünkben a fejet ért ütés miatt lett eszméletlen a vízben lévő férfi. A különböző vízi balesetek mentése során megfigyelték, hogy más-más belső elváltozások mutatkoznak az édes vízből, illetve sós vízből kimentett személyeken. Az édes víz ozmózisnyomása miatt gyorsan felszívódik a tüdő nyálkahártyáján keresztül, vérhígulást, ionkoncentráció-változást okozva. Következménye a haemolysis, kálium felszabadulás, később vesekárosodás. A sós víz viszont a vérpályából plazmakiáramlást, tüdőödémát okoz. Elsősegély A fuldokló, megfulladt kimentésére csak jól úszó, ilyen irányú képzettséggel rendelkező személy vállalkozzon. Több személy hatékonyabban tudja elvégezni a kimentést, mint az a történetünkből is kiderül. Kimentés közben is ügyelni kell az esetlegesen vízben elszenvedett sérülésekre. A légutakat szabaddá kell tenni, a vízbe fulladt személy légútjaiban iszap, hínár jelenlétére is fel kell készülni, ami a légút-felszabadítást jelentősen megnehezítheti. A tüdőből a víz nem távolítható el. Szükség szerint a mesterséges lélegeztetést mielőbb meg kell kezdeni. Klinikai halott esetében komplex újraélesztést kell kezdeni, és mielőbb segítséget kell kérni. A további lehűléstől megóvandó, a vizes ruházatot el kell távolítani, szárazra törlés után be kell takarni. Jól légző eszméletlen beteget stabil oldalfektetésben (lásd később) kell elhelyezni, célszerű a paramétereit rendszeresen ellenőrizni. Esetünkben a balesetet szenvedett személyt a légútjainak szabadon tartása érdekében fordították oldalra a segélynyújtók Hőártalmak Esetismertetés: Nyári táborozás során, egy 13 éves kislány egész nap a vízben és a parton játszott. Késő délután hányingert, fejfájást érzett, hányt. A felügyelő tanár megmérte a hőmérsékletét, ami 37,2 ºC volt. Lefektették, fejére és végtagjaira vizes borogatást tettek. Hypertherm hőártalmak Azokat a kórfolyamatokat foglalja magában, amelyek során átmenetileg vagy tartósan pozitív hőmérleg alakul ki. A fokozott hőfelvétel, illetve a csökkent hőleadás a szervezetben válaszként perifériás értágulatot és verítékezést indít el. Túlmelegedésre hajlamosítanak egyes betegségek, a párás-meleg környezet, a fizikai megterhelés, az idős kor. Hazai viszonyok között hőártalmak ritkábban fordulnak elő.

7 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS- ROSSZULLÉTEK 7 Hőség-collapsus A leggyakrabban előforduló hőártalom többnyire egyszerű ájulás formájában jelentkezik. Hajlamosíthat a kialakulására az időskor, értágító vagy diuretikus kezelés, alkoholhatás. Ellátás: Az ájultat hűvös, szellős helyen, meglazított ruházattal kell laposan fektetni. A panaszok többnyire beavatkozás nélkül rendeződnek. Folyadékpótlás céljából vizet lehet adni. Napszúrás Az egész testet ért tartós napsugárzás enyhe hyperthermiát kelt. A fedetlen fejet tartósan érő napsugárzás helyi hőmérséklettöbbletet, súlyos esetben serosus meninigitist okoz. Tünetek: fejfájás, kábultság, szédülés, hőemelkedés. Súlyosabb esetekben láz, eszméletlenség alakul ki, meningealis izgalmi jelekkel. Elsősegély: A beteget hűvös, lehetőleg szellős helyen le kell fektetni 30 -ra megemelt felsőtesttel. Rendszeres hőmérséklet ellenőrzés javasolt. Helyezzünk hideg vizes borogatás a tarkóra. A fejfájás, láz csökkentésére Algopyrin adható. Folyadékpótlás céljából vizet itathatunk a beteggel. Ha a panaszok és a tünetek nem múlnak, mentőt kell hívni. Ilyenkor erőteljesebb lázcsillapítás, kórházi megfigyelés szükséges. Hypotherm hőártalom Hypothermiáról beszélünk, ha test maghőmérséklete 35 C- alá süllyed. A maghőmérsékletet megfelelő eszközzel magasan rectalisan, mélyen oesophagalisan, illetve fülben lehet mérni. Egészséges embereket is (sportolókat, katonákat) lehűt a szervezet energiatartalékait elfogyasztó hideghatás (primer hypothermia). Elősegíti a: tartós nagyon alacsony hőmérséklet, megfelelő védőöltözet nélküli tartós hideghatás, nagy hő-kapacitású hideg közeg (víz). A szervezet a hideghatással szemben a hőtermelési folyamatok fokozásával védekezik. Az elveszített hőt didergéssel pótolja, melynek maximuma 34 C-nál jelentkezik. Az elveszített energia miatt a szervezet védekezőképessége kimerül, és 30 C-körül eszméletlen lesz. A halálos ritmuszavarok (pl.: kamrafibrilláció) 28 C-körül jelentkeznek. Akár szobahőmérsékleten is felléphet hypothermia a károsodott hőszabályozású és/vagy aktív védekezésre képtelen személyek esetében (szekunder hypothermia). Ennek kialakulására hajlamosító tényezők: az endokrin betegségek (pl. pajzsmirigy elégtelenség), az anyagcserezavarok (pl. hypoglycaemia), intoxikációk: alkohol, gyógyszerek, narcoticumok, traumák: gerincsérülés, koponyasérülés,

8 8 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK idegrendszeri okok: cerebrovascularis katasztrófák, időskor-és csecsemőkor. Ellátás: Minden lehűlt beteget védeni kell a további lehűléstől, ezért a nedves ruházatot távolítsuk el, töröljük szárazra a beteg bőrét, pléddel, alkalmi textíliával takarjuk be a beteget, lehetőleg vigyük (óvatos mozgatással) meleg helyre. Jól kooperáló beteggel itassunk meleg folyadékot. Eszméletlenség esetén az alapvető életműködések megítélése nehezebb lehet a merevebb mellkas, a hideghatásra kialakult izommerevség miatt. Hacsak nem következik be olyan nyilvánvaló körülmény, mely az újraélesztést gátolná (élettel összeegyeztethetetlen sérülés, csonttá fagyott test, jegesedéssel a beteg orrában, szájüregében) kezdjük meg az életmentő beavatkozásokat, és mielőbb értesítsük a mentőket. Megkezdett újraélesztés során a halál akkor mondható ki, ha a normális maghőmérséklet elérése után sem tér vissza a spontán keringés ESZMÉLETZAVAROK Esetismertetés: Az utcán egy fiatal nő hirtelen elájul. Bőre sápadt, verítékes, lehelete aceton szagú. A járókelők egy padra fektetik, mentőt hívnak. Irataiból kiderül, hogy évek óta kezelés alatt áll, cukorbeteg. A kiérkező mentőorvos a beteg általános vizsgálata után vércukrot mér, majd 40%-os glükózt ad intravénásan a betegnek. A fiatal nő néhány perc elteltével magához tér, elmondja, hogy rendszeresen inzulint kap, és aznap még nem evett. Megbeszélés Az agy normális működéséhez jó agyi vérkeringésre, oxigénre és cukorra van szükség. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, az agy működése károsodik, eszméletzavar következik be. Az eszméletzavar tehát olyan tünet, amely a központi idegrendszer működésében bekövetkezett változás/ok/, károsodás/ok/ következménye. Az eszméletlenség önállóan is életveszélyt jelent, mert légúti elzáródáshoz, légzési elégtelenséghez, valamint egyéb életet veszélyeztető károsodáshoz vezet. Az eszméletzavar az enyhe aluszékonyságtól a mély eszméletlenségig (kómáig) terjedhet. Az eszméletzavar tudatzavarhoz is vezethet, de tudatzavar eszméletzavar nélkül is kialakul (elmebetegségekben). Az eszméletlen beteg vizsgálata és ellátása Eszméletlennek tűnő beteghez azonnal hívjon mentőt. Vizsgálja meg az életjelenségeket. Az alapvető életfunkciók hiánya vagy elégtelensége esetén azokat haladéktalanul pótolni, ill. helyreállítani szükséges (ld. az újraélesztésről szóló fejezetben). A halaszthatatlan kimentésre is ebben a fázisban kerül sor. (Vigyázat! A gerinc, főleg a nyaki gerinc sérülésének lehetőségére minden légúti beavatkozás és kimentési kísérlet előtt gondolni kell.) A jól légző eszméletlen beteget stabil oldalfekvő helyzetbe kell fordítani, amely megakadályozza a nyelv hátracsúszását, az esetleges légúti elzáródást.

9 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS- ROSSZULLÉTEK 9 Stabil oldalfekvés kivitelezése Fektesse a hanyatt fekvő beteg közelebb fekvő felső végtagját könyökben felfelé, derékszögben behajlítva a fej mellé. A beteg másik kezével csuklónál fogva támassza meg a fejet. A másik kezével húzza fel a túloldali alsó végtagot, térdben behajlítva. Támassza a talpat a földhöz és fogja meg a beteg térdét A térdénél és karjánál megfogott beteget óvatosan fordítsa maga felé az oldalára. A felül elhelyezkedő, behajlított alsó végtagot hozza olyan helyzetbe, hogy az csípőben és térdben derékszögben behajlítva stabilizálja a helyzetet. A felső helyzetű, az alsót keresztező kart igazítsa úgy, hogy a kézfej kerüljön az arc alá, a fej legyen kissé hátraszegve, ugyanakkor az arc kissé lefelé irányuljon. Ha kénytelen sokáig fenntartani ezt a helyzetet, kb. 30 percenként fordítsa át a másik oldalára, hogy elkerülje az alul lévő kar tartós összenyomatását Stabil oldalfekvő helyzet I-IV. pozíció A beteg további vizsgálata A segélyhívás és az életmentő beavatkozások után lehet a további vizsgálatokat megkezdeni! A beteg testén sérülések (koponya!), tűszúrások, vérzés után kutatunk. Bőr és nyálkahártyák megítélése: színe, vérteltsége, tapintása, hőmérséklete, szennyezettsége, jellegzetesen száraz, vagy verejtékes volta. Lehelet szaga is árulkodó lehet: acetonszagú: magas vércukorszint okozta súlyos anyagcserezavar, vizeletszagú: súlyos veseelégtelenség, jellegzetes bűz: alkilfoszfát, benzin okozta mérgezés, alkoholszagú: óvatosságra int, mert a szag nem arányos a központi idegrendszerre gyakorolt hatással!

10 10 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A beteg környezete A közvetlen feltalálási hely, a környezet, számos indirekt információt nyújthat: egyedül, közösségben, közterületen, diszkóban, járműben, pincében (CO 2 ), garázsban (CO), fürdőszobában (CO, CO 2, gáz), rendezett, vagy összerombolt berendezésű lakásban található (gázszag, vegyszerszag). Az aktuális ruházat vizsgálata: rendezettség, ápoltság, vizelet-, széklet-, hányadéknyom stb. is információval bír az eszméletlenség okára. Az eszméletzavarok felosztása Az eszméletlenséggel járó állapotokat három csoportba sorolhatjuk: Rövid időtartamú eszméletvesztések Rendszerint már az első észlelés előtt, vagy a vizsgálat alatt a beteg visszanyeri eszméletét. Az eszméletvesztést megelőző tünetek: gyengeség, szédülés, homályosuló látás, émelygéshányás, fülzúgás-csengés, verejtékezés stb., Okai lehetnek, pl. gyógyszerbevétel, sérülés. Előfordul, hogy az átmenetileg magatehetetlen beteg súlyos melléksérüléseket is elszenvedett összeesésekor, vagy légúti elzáródás, félrenyelés (ennivaló, ill. bármilyen tárgy révén, amely előzőleg a szájában volt) okoz potenciális életveszélyt. Leggyakoribb okok: labilis egyének banális ájulása pszichés trauma hatására, tartós álldogálás, magas láz, hőség, menstruáció, terhesség első szakasza, só-és vízvesztés: hányás, hasmenés, fokozott verejtékezés, stb. Tartós eszméletzavarok Néhány percnél több, elhúzódó eszméletvesztések súlyos elváltozásra utalnak. Leggyakoribb okai: 1. A központi idegrendszert elsődlegesen érintő folyamatok: súlyos koponyasérülés, az agyi vérkeringés zavarai, a központi idegrendszeri fertőzések (meningitisek, encephalitisek). 2. A szisztémás keringés összeomlása következtében kialakult eszméletzavarok: szívritmuszavarok: intolerabilis frekvenciatartományú bradytachykardiák, tüdőembólia, súlyos vérvesztés. 3. Anyagcserekómák: hypoglykaemia (a vércukorszint kritikus lecsökkenése) nemcsak a cukorbetegségben szenvedők esetében fordulhat elő, hanem májbetegeknél, alkoholos állapotban, vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel történt véletlen vagy szándékos mérgezés következtében, diabéteszes kóma (a vércukorszint kritikus emelkedése), a só-vízháztartás súlyos zavarai.

11 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS- ROSSZULLÉTEK Légzési elégtelenség miatt bekövetkezett eszméletzavarok: Nehézlégzés tartós fennállása esetén az oxigénhiány következtében eszméletlenség alakul ki. A légzési elégtelenség ugyanakkor az eszméletlen állapotok leggyakoribb kísérője. 5. Mérgezések: számos méreg, drog okozhat eszméletvesztést, előfordulási gyakoriságuk eléri az előforduló összes eszméletvesztéses állapotok egyharmadát. 6. Belgyógyószati balesetek: áramütés, vízbefúlás, a test lehűlése a szembeötlő körülmények és tünetek nem okoznak diagnosztikus nehézséget, külön figyelmet érdemel azonban a hypothermia, amely nem mindig kifejezetten hideg környezetben alakul ki. Görcsrohammal járó eszméletvesztések Fokozott görcskészségű egyénen kollapszus is okozhat végtagrángást, típusos epilepsziához hasonló görcsroham azonban nem alakul ki. Sem a beteg, sem a környezete nem tud rendszeresen előforduló, már esetleg kezelés alatt álló ilyen eredetű betegségről. Típusos, teljes testre kiterjedő görcsroham azonban nemcsak epilepsziában szenvedő betegnél alakulhat ki, hanem gyakran a központi idegrendszert ért károsodás miatt úgynevezett tüneti görcsroham is létrejöhet. Görcsroham esetén a beteget (különösen a fejet!) védeni kell a sérülésektől, a görcsroham lezajlása után pedig az alapvető életműködéseket meg kell vizsgálni, és az észlelt tüneteknek megfelelően beavatkozni. A roham alatt felgyülemlett habosra vert légúti váladék eltávolítására a légutak felszabadítása érdekében mindig szükség van. A bekövetkező nyelvsérülés miatt a légúti váladék gyakran véres. A görcsroham ismétlődhet anélkül, hogy a beteg eszméletét visszanyerné (status epilepticus). A földre eséskor a beteg sérülést is szenvedhet! A már eszméletén lévő beteg tudata különböző idő alatt tisztul ki. Az előbbiek alapján elmondhatjuk, hogy a görcsrohamon átesett beteg folyamatos felügyeletet igényel mindaddig, amíg a mentők a helyszínre érkeznek. Ha a görcsroham tartósan fennáll, görcsgátlás céljából az orvos első gyógyszerként általában Seduxen injekciót ad a betegnek. A görcsrohammal járó eszméletvesztések okai általános keringési zavar - hirtelen perctérfogat-csökkenés, keringési zavar az agy vérellátásában, koponyatrauma, koponyaűri nyomásfokozódás, lázgörcs: csecsemő- és kisgyermekkorban gyakori, a láz nagysága a meghatározó, nem a kiváltó ok; rövid időn belül ismétlődhet. epilepszia, a központi idegrendszer fertőzéses megbetegedései: meningitisek, encephalitisek, elektromos áramütés, hőártalmak: napszúrás, hőkimerülés, hőguta, mérgezések okozta görcsrohamok: CO, CO 2, hypoxiát okozó egyéb gázok; alkohol, metilalkohol (hypoglykaemia révén is);

12 12 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK 2.3. Nehézlégzés Megbeszélés foszforsavészter, nikotin, cián, sztrichnin; ólom-tetraetil, szén-tetraklorid, gyógyszerek: aminophenason(!), lidocain, atropine, stb. hypoglykaemia (koraszülött-, csecsemőkorban különösen gyakori), hypoxia és/vagy hypercapnia súlyos foka, alkoholmegvonás, kábítószer-megvonás. Az emberi élet alapvető szükséglete a sejtek, szövetek működéséhez szükséges oxigén megléte. A környezet, a légköri levegő megfelelő oxigénkoncentrációja megteremti a lehetőséget, hogy az átjárható, szabad légutakon keresztül a tüdőbe jusson. Az alveo-capillaris diffúzió révén a vérbe kerül, ahol a szállító vörösvértestekhez kötődve minden sejthez eljut. A sejtek falán ismét átlépve képes az oxigénmolekula részt venni az oxidációs folyamatokban. Ha a sematikusan vázolt folyamat bármely helyén zavar keletkezik, az a szöveti oxigenizációzavarához vezet. A tengerszint magasságában a környezeti levegő oxigénkoncentrációja 21%-os. Ha az oxigén helyét más gázok foglalják el, (pl. zárt térben szén-monoxid) a szükséges oxigénfelvétel nem jön létre. A jó gázcseréhez az átjárható légutak elengedhetetlenek. A légút elzáródását okozó folyamatok elégtelenné, lehetetlenné tehetik a levegő áramlását. (pl. légúti idegentest, tónustalan hátraeső nyelv, légúti szűkület trauma, gyulladás miatt, folyadék a légutakban, stb.) A levegő tüdőbe áramlását a légzőmozgások biztosítják. A mellkasi statika sérülése (pl. bordatörés), a légzőmozgások akadályoztatása (pl. betemetődés), idegsérülések (pl. gerincvelő sérülés), a légzőizmok működését, a légcserét zavarja meg. A légzés a központi idegrendszer szabályozása alatt áll. Idegrendszeri változások, károsodások kóros légzéstípusok megjelenését eredményezik. A Kussmaul-légzés hátterében, a szervezetben keletkezett acidózis szerepel. Ilyenkor a beteg szapora, mély légvételekkel légzik, gyakran eszméletlenül. A Cheyne-Stokes-féle légzés hátterében az agytörzs károsodása (pl. stroke), mérgezés, keringési zavar áll. A légző-centrum ingerlékenysége csökken. A beteg kezdeti légzési szünet után egyre mélyülő, majd csökkenő légvételeket végez. Ezután ismét hosszabb-rövidebb légzési szünet következik. A Gasping légzés a központi idegrendszer súlyos ártalmára utal. Többnyire terminális állapot közben észlelhető. A beteg ritkán (3-7/perc) egy-egy mély lélegzetet vesz. A sejtek anyagcseréjéhez szükséges oxigén felvételét méreganyagok gátolhatják. 84. A Kussmaul-légzés légzésgörbéje 85. Cheyne-Stokes-féle légzés görbéje

13 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS- ROSSZULLÉTEK 13 Légúti idegentest Felnőttek étkezés közbeni beszéde, vagy hibás légvétele okozhat légúti idegentestet. Segítheti a kórállapot létrejöttét az alkoholos állapot, vagy a nyelést befolyásoló alapbetegségek. Felnőtt légútjának legszűkebb szakasza a hangrés, ezért az idegentest várhatóan itt okoz elzáródást. Csecsemők, kisgyermekek játék közben mindent a szájukba vesznek, és ez légúti elzáródás veszélyét rejti magában. A légúti idegentest eltávolításának meghatározott lépéssora van, amelyet nemzetközi tapasztalatok alapján felnőttek, csecsemők és kisgyermekek részére állítottak össze. A részleges légúti elzáródást okozó idegentest mellett a beteg képes köhögésre, amely elégséges lehet az idegentest elmozdítására. Ilyenkor sípoló hangjelenséget, esetleg nyugtalanságot lehet észlelni a bajbajutottnál. Teljes légúti idegentest mellett sem hangjelenség, sem köhögési képesség nincs. Az áldozat minden erejét a légzésre próbálja fordítani, ugyanakkor gázcsere nincs. A köhögéssel ki nem mozduló részleges és a teljes légúti idegentest eltávolítására kiképzett egészségügyi dolgozó további mellkasi nyomást fokozó eljárásokat alkalmazhat. A mellűri nyomás emelkedése elérhető a megdöntött törzs mellett, a lapockák közé mért ütésekkel, illetve annak sikertelensége után a Heimlich-féle műfogással. Egyik kezét helyezze a has felső részére, a másik keze segítségével végezzen erőteljes, hátra-fölfelé irányuló lökéseket. A Heimlichműfogás veszélyekkel járhat, ezért siker esetén is kórházi megfigyelés szükséges. Előfordulhat borda, tüdő, gyomor, máj, és lép sérülés. (Laikus segélynyújtónak a veszélyek miatt nem oktatandó!)

14 14 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK 86. Légúti idegentest eltávolítása felnőtt esetén. Folyamatábra

15 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS- ROSSZULLÉTEK 15 Idegen test a felnőtt légútjaiban ha a beteg légzése kielégítő, szólítsuk fel köhögésre, egyéb nem szükséges, amikor a beteg elgyengül, vagy a légzése leáll, vagy abbahagyja a köhögést, végezzünk 5 erőteljes háti ütést a lapockák közé (álljunk a beteg mellé, a beteg hajoljon előre, egyik kezünkkel támasszuk meg elöl a szegycsonton), ha az idegentest nem távozik, végezzünk Heimlich-féle műfogást, sikertelenség esetén tekintsünk be ismét a beteg szájába, nem látható-e az idegentest, amennyiben a légúti akadály nem szűnt meg, váltakozva ismételjük az előbbi két beavatkozási sorozatot, ha a beteg eszméletlenné válik: - hajtsuk hátra a fejét, tekintsünk bele a szájába, látható akadályt távolítsunk el, - az áll feltolásával a légutakat szabadítsuk fel, - vizsgáljuk a légzést, - kíséreljünk meg 2 hatásos befúvást, - ha a legfeljebb 5 próbálkozásból sikerül befújni, vizsgáljuk a keringést, szükség esetén kezdjünk mellkas-kompressziókat és/vagy lélegeztessük a beteget, - ha hatásos befúvás nem kivitelezhető a legfeljebb 5 kísérletből, kezdjük azonnal a mellkas-kompressziókat (az idegentest kimozdítása érdekében), ne vizsgáljuk a keringés jeleit, 15 mellkas-kompresszió után tekintsünk be a szájba, kíséreljük meg ismét a lélegeztetést; hatástalanság esetén ismételjük a 2:15 ciklust, - amint a befúvás hatásossá válik, figyeljük a keringés jeleit, és szükség szerint folytassuk az életműködések pótlását. Idegentest a csecsemő légútjaiban Ha a gyermeknek van spontán légzése, csupán támogatni kell őt az elzáródás megoldásában. Csak akkor kell beavatkozni, ha ezek az erőfeszítések sikertelenek és a légzés elégtelen. 1. Ne törölje ki vakon a szájat vagy a felső-légutat, mert ezzel beékelheti az idegen testet, illetve lágyrész sérülést okozhat - Alkalmazzon a hirtelen mellüregi nyomásnövekedés elérésére szolgáló beavatkozásokat, úgymint a mesterséges köhögtetés. - Gyermekeknél alkalmazzuk a háti ütéseket, mellkasi és hasi lökéseket, csecsemőknél csak a háti ütéseket és a mellkasi lökéseket használhatjuk. 2. Végezzen legfeljebb 5 háti ütést - Tartsa a gyermeket hason fekvő helyzetben, helyezze a fejét a mellkasnál lejjebb. - Üssön 5-ször határozottan a hát középvonalába a lapockák közé. - Ha ez nem mozdítaná ki az idegen testet, végezzen mellkasi lökéseket. 3. Végezzen legfeljebb 5 mellkasi lökést - Fordítsa a gyermeket a hátára, legyen a fej a mellkasnál lejjebb. - Végezzen 5 mellkasi lökést a szegycsontra. A mellkasi lökések helye megegyezik a mellkasi kompressziók helyével. A mellkasi lökések határozottabbak és erőteljesebbek, mint a mellkasi kompressziók; gyakoriságuk mintegy 20 lökés/perc. 4. Kizárólag 5 háti ütésből és 5 mellkasi lökésből álló ciklusokat végezzen.

16 16 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK 5. A hasi lökések nem ajánlottak csecsemőkorban, mert a hasi zsigerek bármelyike sérülhet. 6. Ismételje a ciklusokat, amíg a légutak átjárhatóvá nem válnak, és így a lélegeztetés hatásos lesz vagy a gyermek spontán lélegzik. 7. Ellenőrizze a beteg száját5 háti ütés és 5 mellkasi lökés után ellenőrizze a szájat. Gondosan távolítson el minden látható idegen testet. 8. Tegye átjárhatóvá a légutakat (a fejet hajtsa hátra, az állat emelje ki), értékelje újra a légzést, 9. Ha a gyermeknek van légzése, fordítsa oldalára, és ellenőrizze folyamatosan a légzést. 10. Ha a gyermeknek nincs légzése, kíséreljen meg legfeljebb 5 befúvást ahhoz, hogy legalább 2 hatásos légzést érjen el, melyek hatására a mellkas emelkedik, illetve süllyed. Ha a légút még mindig el van záródva, ismételje meg a cselekvési sort. 87. Légúti idegentest eltávolítása csecsemő esetén Gyermek esetében - Ismételje a ciklust (1-5), de a mellkasi lökés helyett végezzen 5 hasi lökést. A hasi lökés 5 határozott, felfelé a rekeszizom felé irányuló lökésből áll. - Ha a gyermek eszméleténél van, álló helyzetben végezzük a beavatkozást. Térdeljen a gyermek mögé, vagy állítsa egy székre. - Az eszméletlen gyermeket hanyatt kell fektetni, és az egyik kéztőt a has felső részének közepére kell tenni. A másik kéz segítségével erőteljesen fölfelé és hátrafelé, a mellkas középpontja felé kell lökni. - Ismételje a ciklusokat a háti ütésekkel, a mellkasi és hasi lökéseket váltogatva használja. Ismételje a ciklusokat, amíg a légutak átjárhatóvá nem válnak, és így a lélegeztetés hatásos lesz, vagy a gyermek magától lélegzik.

17 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS- ROSSZULLÉTEK 17 Gégevizenyő 88. Légúti idegentest eltávolítása gyermek esetén. Folyamatábra Esetismertetés: T. G. 33 éves dohányos nő, torkában szorítást, nehéz légzést, rekedtséget érzett. Panaszai nem szűntek, ezért gégészeti szakrendelésre ment. Az orvos a gége gyulladását, duzzanatát látta, ezért antihisztamin és szteroid adása után kórházba utalta. Kialakulásában leggyakrabban allergia szerepel, de okozhatja sérülés, tumor, a gége gyulladása, illetve gége környéki abcessus is. A beteg kezdetben dagadtnak érzi a torkát, majd a hangja rekedtté válik, utána afóniássá válik. Ezzel párhuzamosan súlyosbodó, stridoros nehézlégzés jelentkezhet. Zavartság, eszméletvesztés után a beteg rövid időn belül meghalhat. Esetünkben a beteg érezve a kínzó állapotát maga ment orvoshoz a klasszikus tünetekkel. Szakellátásban az antihisztamin, corticosteroid, Tonogen és oxigén adása a korai fázisban elégséges lehet. Súlyos esetekben a conicotomia lehet a megoldás. A gégefő gyulladása (Epiglottitis) A supraglotticus terület és az epiglottis gyulladása, mely ritkán ráterjedhet a környezetére is, többnyire gyermekkorban fordul elő.

18 18 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A kórképet gyors súlyosbodás jellemzi. A gyermek jellegzetes testtartást vesz fel a légúti átmérő növelése érdekében. Előrehajolva ül, kezeivel elöl támaszkodik, nyakát hátrafeszítve tartja. A tartáshoz légzési sípolás, beszédképtelenség, légzési nehezítettség, nyálfolyás, nyugtalanság, erős torokfájás társulhat. Figyelemfelhívó lehet a gyerekek furcsa nyeldeklése. Előrehaladt esetben fulladás, eszméletzavar, a bőr kékes elszíneződése észlelhető. A tünetek észlelése önmagában elégséges a diagnózis felállításához. Az összkép alapján a gyerek súlyos beteg benyomását kelti. Mind a szülők, mind az ellátók törekedjenek a kíméletes kezelésére. Az esetleges sírás gyorsítja a terület duzzadását, a légutak elzáródását. Minden egyéb további provokáció, pl. esetleg szájba tekintési kísérlet, súlyosbíthatja az elzáródás mértékét. Esetismertetés: N. J. 46 éves, asztmával kezelt nő, késő este fulladni kezdett. Meglévő gyógyszereivel többszöri próbálkozás ellenére sem csökkent a megnyúlt, sípoló, nehéz kilégzése. Értesítette szomszédját, aki körzeti nővér, s ő hívta ki az orvosi ügyeletet; addig is leültette a beteget. A betegnek a saját aeroszoljából adott úgy, hogy belégzési fázisban használta a készítményt, majd a levegő néhány másodperces benntartására szólította fel. A megérkező orvos intravénásan további hörgőtágítót, szteroidot adott. A beteg panaszai fél órán belül megszűntek. Megbeszélés A hirtelen keletkező, exspiratoricus dyspnoeval járó roham hátterében többnyire allergiás ok húzódik meg. A bronchusok fokozott simaizom-tónusa miatt a bronchusok lumene jelentősen beszűkül. Faluk ödémásan megduzzad akadályozva a ventilációt. A légzésből kieső bronchusokban sűrű, tapadós nyák rakódik le. A tünetek között kiemelendő a szapora megnyúlt kilégzéssel járó nehézlégzés. Esetünkben a beteg hasonló tünetekkel rendelkezett. A nehézlégzés okozta hypoxia miatt a fulladó gyakran nyugtalan, bőre sápadt, verítékes. A beteg a nehézlégzés miatt ülő félülő testhelyzetben érzi kielégítőnek állapotát, legfeljebb ebben kell őt segíteni. Saját aeroszoljának használatát segíthetjük. Gyakran szükséges orvosi beavatkozás nebulizált hörgtágítóval, kortikoszteroid, szükség esetén kiegészítő hörgtágító intravénás adásával. Kétségbeesett esetben Tonogen inj. subcutan adása jöhet szóba. A mentők helyszínre érkezésekor mindig, egyébként lehetőség szerint mielőbb oxigént kell adni a betegnek. Heveny bal szívfél-elégtelenség Esetismertetés: Egy 65 éves szívbeteg férfi hajnalban erős fulladásra, verejtékezésre ébredt. Hozzátartozója látva nehézlégzését, halálfélelmét, azonnal mentőt hívott. Megpróbált a beteg Nitromin-sprayt befújni, majd ablakot nyitott. A mentők azonnal oxigént adtak neki, majd vérnyomásmérést követően a nyelv alá további nitrátot adtak. Vénabiztosítás után már intravénásan kapta a beteg az értágítót, mire a nehézlégzés fokozatosan csökkent, a mentők kórházba szállították. A szívbetegségek közül, a bal kamra működésének hirtelen kialakuló kórfolyamata az asztma kardiále, tödőödéma. Hátterében a bal kamrát terhelő folyamatok, heveny hypertensio, akut szívizomgyengeség, illetve veszteség, intolerábilis ritmuszavarok állnak.

19 ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS- ROSSZULLÉTEK 19 Esetünkben a magas vérnyomás állt a hirtelen balkamra-elégtelenség hátterében. A beteg nehezen tudja beszívni a levegőt, melyet apró köhécselés, esetleg köpetürítés szakíthat meg (inspiratoricus dyspnoe). A légzést gyakran jól hallható szörtyögő zörej kíséri. Testtartása az előzőekben leírthoz hasonló. Bőre sápadt, verejtékes, viselkedésére a nyugtalanság jellemző. Ezt látta a hozzátartozó is a bemutatott esetben. Az elsősegélynyújtó a beteg leültetését, nyugalomba helyezését tudja először megtenni. A beteg lába lógjon. Amennyiben ismert a betegsége, és rendelkezik is saját gyógyszerrel, annak beadása megkísérelhető. Ezt megelőzően hívjon haladéktalanul szaksegítséget. A szakellátásban oxigén adása mellett értágító, diuretikum, gyakran a fokozott légzési munka csökkentésére morfin adása szükséges. Előrehaladott esetben elkerülhetetlen a beteg intubálása, lélegeztetése (PEEP) Fájdalommal járó állapotok A fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, amely betegségre hívja fel a figyelmet. A beteget megviseli, ezért gyakran vezető panasz. Egyes esetekben jellegzetes fájdalmat érez a beteg, ilyenkor könnyű a kórfolyamat felismerése. Más esetekben a kórképtől teljesen eltérő, illetve az adott kórformához személyenként változó fájdalomérzés jelentkezik. A fájdalom értékelésekor figyelembe vesszük annak helyét. Ezt többnyire a beteg meg tudja határozni. Egyes esetekben a fájdalom nem a bántalom helyén jelentkezik. Ilyenkor típusos kisugárzási pontok határozhatók meg. A fájdalom erejének meghatározása többnyire a beteg szubjektív panaszaira támaszkodva, és a csatlakozó vegetatív jeleket értékelve lehet behatárolni. A fájdalom jellegét tekintve megkülönböztetünk: gyulladásos fájdalmat, ami jól lokalizálható, erős, tartós, pulzáló-lüktető jellegű, spasztikus fájdalmat, ami periódusokban növekszik, sokszor a tűrhetetlenségig, majd alábbhagy, de nem szűnik meg teljesen, ischaemias fájdalmat, ami a vérellátás szempontjából veszélyeztetett szervben keletkezik, és az esetleges terhelés, vagy érszűkület idejére tart, disztenziós fájdalmat, ami a testüreg falának feszülése miatt keletkezik, neuronalis fájdalmat, ami rövid, gyakran ismétlődő, villámszerű és heves, követve a beidegzési határokat. Természetesen a felsoroltak kombinációja is előfordulhat. A következőkben a hirtelen jelentkező fájdalmakat testtájak szerint csoportosítva mutatjuk be. A sérüléses előzménnyel keletkezett fájdalmak csak felsorolásra kerülnek, a hozzájuk tartozó kórformákat a sérülésekről írt részben tekintheti át. Fejfájás A fejfájások egy része neurológiai tünetekkel jár, más fajtájuk e nélkül, hirtelen jelentkezik. A neurológiai tünetek hátterében kisebb-nagyobb koponyaűri nyomásfokozódás áll. Ennek jelei a fejfájás mellett: hányás, kezdetben tachycardia, majd bradycardia, hyperventilatio, görcsrohamok, kitágult pupillák.

20 20 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK Az agyrázódás, agyzúzódás, intracranialis vérzés, koponya boltozati-, és alapi törés, arckoponyatörések trauma hatására keletkeznek. A napszúrás, áramütés szintén fejfájást, egyes estekben agynyomás-fokozódást idéz elő. A mérgezések közül a szénmonoxid okoz jellegzetes fejfájást. Fejfájás neurológiai tünetekkel a.) Hypoglycaeémias fejfájás Esetismertetés: N. J. 33 éves, köztudottan cukorbeteg férfi, a munkahelyén gyengeséget, lüktető fejfájást érzett. Munkatársai sápadtnak, verejtékes bőrűnek látták. Kis idő múlva nehezen és zavarosan beszélt. Értesítették az üzemi nővért, aki, észlelve a tüneteket, hamar felismerte a betegséget, és a még eszméletén lévő személlyel cukros oldatot itatott. A beteg rövidesen jobban lett. Legtöbbször a kezelt cukorbetegeken jelentkezik a lüktető fejfájás. Ehhez társul a sápadtság, verejtékezés, kifejezett éhségérzet, izomgyengeség, tudatzavar. Sokszor megtévesztő neurológiai tünetek is jelentkezhetnek. Legtöbbször cukorbetegeknél alakul ki, általában elégtelen táplálékfelvétel következtében a vércukorszint gyors csökkenése. A lüktető fejfájás, ingerlékenység, izomgyengeség, sápadtság, verejtékezés, nyugtalanság, fokozatosan kialakuló tudatzavar jelei hypoglycaemiara utalnak. Az elsősegélyben kooperáló beteggel elsőször cukros folyadékot kell itatni. Ha a beteg nem tud nyelni, glükagon adható. Esetünkben az üzemi nővér sikeresen avatkozott be és cukros oldatot itatott a beteggel. Stroke Vérzéses stroke (agyvérzés) következménye a koponyaűri nyomásfokozódás. Gyakori panasz az egyik oldalra lokalizálodó tompa feszítő fejfájás. Szédülés, hányinger, hányás, látászavar kísérhetik. A féloldali bénulás, beszédzavar gyakori tünet. A segélynyújtó mielőbb hívjon mentőt! A beteget a háta, feje alatt megtámasztva, megemelt felső test-féllel fektesse le. Amennyiben lehetséges, mérje meg a beteg vérnyomását, extrém vérnyomáskiugrás esetén segítsen a betegnek bevenni a gyógyszerét, amennyiben a beteg képes kooperálni az ellátás során. Folyamatos megfigyelés szükséges, hiszen a vérzés progressziójával eszméletlenné válhat a beteg. Meningitisz, encephalitis, meningoencephalitis Ebben az esetben az elsősegélynyújtás a segítséghívásra, a beteg megnyugtatására és megfigyelésére terjed ki. A többnyire állandósuló, feszítő jellegű fejfájás mellett hányinger, hányás, láz, fokozatosan kialakuló tudatzavar, tarkókötöttség a jellemző tünet. A segélynyújtó mielőbb hívjon mentőt, addig szükség szerint végezzen lázcsillapítást, folyamatosan figyelje a beteget.

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

Alapszintű újraélesztés PBLS

Alapszintű újraélesztés PBLS ERC újraélesztési irányelv 2005 Gyermekek és csecsemők újraélesztése Szentirmai Csaba Magyar Reanimatios Társaság SE I. Gyermekklinika Alapszintű újraélesztés PBLS 1 1. Biztosítsa a segélynyújtó és a beteg

Részletesebben

Mérgezések. A mérgezés jellege Véletlen Suicid Szándékos. Mérgezések Sirák 1

Mérgezések. A mérgezés jellege Véletlen Suicid Szándékos. Mérgezések Sirák 1 Mérgezések Fogorvosi körülmények között előfordul, bár nem gyakori Felismerésben fontos, hogy gondoljunk rá Méreg bekerülése a szervezetbe: Orálisan (leggyakoribb) Belélegezve Ép bőrön át felszívódva Parenterálisan

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás 1. oldal 1. 100775 217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás Az elsõsegély célja... az élet megmentése, megakadályozni a további egészségkárosodást, a tanácsadás, illetve elõsegíteni a gyógyulást. a kórházi ellátás

Részletesebben

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03.

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03. Miért fontos? Reanimáció Újraélesztés Dr Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr Kalabay László egyetemi tanár 1 Alapfogalmak Eszköz nélküli újraélesztés

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Vázlat Elsősegély idegentest aspirációja esetén Légúti idegentest emelt szintű ellátása Vízalámerülés

Részletesebben

A keringés legfontosabb akut betegségei (Dr. Zentay Attila, Dr. Berente Ágnes)

A keringés legfontosabb akut betegségei (Dr. Zentay Attila, Dr. Berente Ágnes) 5. C A keringés legfontosabb akut betegségei 1 A keringés legfontosabb akut betegségei (Dr. Zentay Attila, Dr. Berente Ágnes) Heveny balszívfél elégtelenség (HBSZE, asthma cardiale, tüdő ödéma)) Erről

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Röviden a szívinfarktusról Teendők szívinfarktus esetén Kiadó: Gönc Város Önkormányzata

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont ÍRÁSBELI MEGOLDÓ ÚJRAÉLESZTÉS TÉMAKÖRBŐL A csprt Név:.. Osztály:... 1. Srld fel a túlélési lánc elemeit! 2 pnt ( Helyes válasznként 0,5 pnt adható!) 1. Gyrs és szakszerű segélyhívás 2. Alapszintű elsősegély-nyújtási

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS. Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely

ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS. Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely OKTATÁS, MOTIVÁCIÓ -Rövid, lényegre törekvő didaktikai módszerek: Dr Ahmed Idris kísérlete (American Airlines, Texas Southwest.

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak Számos felmérés bizonyítja, hogy a laikusnak is fontos megtanulnia az újraélesztés (reanimáció) alapfogásait. Tegyük

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért.

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Kedvezményezett: Gönc és Térsége Egészségéért Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Az Európai unió és a magyar állam

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE:

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: BIZTONSÁGI ADATLAP MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: A készítmény típusa: légyirtószer A készítmény megnevezése: MUSKILL kenhető légyirtószer Gyártó és forgalmazó: METATOX Peszticid Gyártó

Részletesebben

LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA

LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA Valamennyi betegségre igaz az, hogy a korai felismerés jelentősen növeli a gyógyulási esélyeinket és csökkenti a kezelések súlyosságát.

Részletesebben

Asztma kisokos. Név: TAJ szám:

Asztma kisokos. Név: TAJ szám: Köszönjük mindazon Gyermektüdôgyógyászok és Szülôk közremûködését, akik véleményükkel hozzájárultak az Asztma Kisokos megszületéséhez. GlaxoSmithKline Kft. 1124 Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: 06-1

Részletesebben

Az újszülöttek ellátása Széll András

Az újszülöttek ellátása Széll András Az újszülöttek ellátása Széll András Peter Cerny Alapítvány Az újszülöttellátás célja A cardiorespiratoricus adaptatio elősegítése Az adaptatiót zavaró tényezők kiküszöbölése A megzavart adaptatio élettani

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

13.3.1. Kép- és ábraelemzés

13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1.01. Melyik esetben nem indokolt feltétlenül a képen látható ellátás? a.) könyökrándulás b.) kulcscsont-törés c.) felkarvérzés d.) alkartörés 13.3.1.02. Milyen esetben

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Az agyműködés globális vagy fokális zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, melynek. nincs más bizonyítható oka,

Az agyműködés globális vagy fokális zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, melynek. nincs más bizonyítható oka, Stroke Az agyműködés globális vagy fokális zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, melynek nincs más bizonyítható oka, mint az agy vérkeringésében kialakult kóros eltérés (WHO) Stroke

Részletesebben

ACONITUM NAPELLUS ( Sisakvirág )

ACONITUM NAPELLUS ( Sisakvirág ) ACONITUM NAPELLUS ( Sisakvirág ) Az Aconitum elsősorban akut, hirtelen jelentkező tünetek kezelésére használható, azonban néha krónikusan fennálló panaszok, félelmek, szorongás vagy pánik esetén is szóba

Részletesebben

Gyermekek és csecsemık újraélesztése. Szentirmai Csaba SE AITK

Gyermekek és csecsemık újraélesztése. Szentirmai Csaba SE AITK Gyermekek és csecsemık újraélesztése Szentirmai Csaba cs.szentirmai@gmail.com SE AITK Alapszintő újraélesztés PBLS Különbségek Felnıttek: primaer cardialis ok VF (85%) asystole Gyermekek: légzési ok hypoxia-hypercarbia

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg

Kezelés típusai. Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív. Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció. Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Meridián 4-8 Repetíció Kezelés típusai Ingerlő: Rövid idejű Erős Manipulatív Gátló Hosszú idejű Gyenge Kevés manipuláció Szúrás mélysége: Pont helye határozza meg Tüdő meridián Forráspont: 1. Tonizáló

Részletesebben

A reakcióképtelen beteg (Dr. Berente Ágnes, Dr. Zentay Attila)

A reakcióképtelen beteg (Dr. Berente Ágnes, Dr. Zentay Attila) 1 A reakcióképtelen beteg (Dr. Berente Ágnes, Dr. Zentay Attila) A biztonságos helyszínen a földön fekvő, nem mozgó, nem beszélő beteghez térdelve vizsgáljuk a beteg reakció készségét. (részletesen ld.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

XIII. évfolyam - 7. szám 2012. Augusztus 7 2012. Augusztus XIII. évfolyam - 7. szám elkülöníteni az anginás mellkasi fájdalmat a szívinfarktustól? Az anginás roham általában fizikai terhelésre jelentkezik

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Újszülöttek és koraszülöttek újraélesztése. Dr. Szabó Miklós 2010. Április 1.

Újszülöttek és koraszülöttek újraélesztése. Dr. Szabó Miklós 2010. Április 1. Újszülöttek és koraszülöttek újraélesztése Dr. Szabó Miklós 2010. Április 1. A megszületéskor adaptálódik 1/ légzés, keringés, idegi mőködések, érzékszervek metabolizmus, tápcsatorna, kültakaró, immunrendszer,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu

Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban. www.szegedizoltan.hu Újraélesztés AED (félautomata defibrillátor) használatával gyermek és felnőttkorban www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (AED) SZENT FERENC MENTŐALAPÍTVÁNY St. Francis Rescue Foundation. H-7700 Mohács, Radnóti Ltp. 4.

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (AED) SZENT FERENC MENTŐALAPÍTVÁNY St. Francis Rescue Foundation. H-7700 Mohács, Radnóti Ltp. 4. ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (AED) SZENT FERENC MENTŐALAPÍTVÁNY St. Francis Rescue Foundation H-7700 Mohács, Radnóti Ltp. 4. www.szent-ferenc-mentoalapitvany.webnode.hu szentferencmentoalapitvany@outlook.hu

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Povidon K-25, magnézium-sztearát, karboxilmetil-keményítõ-nátrium, talkum, kukoricakeményítõ.

SEGÉDANYAG: Povidon K-25, magnézium-sztearát, karboxilmetil-keményítõ-nátrium, talkum, kukoricakeményítõ. ALGOPYRIN 500 MG TABLETTA Algopyrin 500 mg tabletta metamizol-nátrium HATÓANYAG: 500 mg metamizol-nátrium tablettánként. SEGÉDANYAG: Povidon K-25, magnézium-sztearát, karboxilmetil-keményítõ-nátrium, talkum,

Részletesebben

A keringési rendszer rendellenességei

A keringési rendszer rendellenességei A keringési rendszer rendellenességei Vérszegénység (anaemia) Szerkesztette: Vizkievicz András A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek száma, vagy a hemoglobin mennyisége túl alacsony,

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer Dengue-láz Dr. Szabó György Pócsmegyer Történelem Az ókori Kínában leírták. 1906-ban igazolták, hogy szúnyog terjeszti a betegséget. 1907-ben igazolták, hogy vírus. A II. világháború után kezdett megvadulni

Részletesebben

Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP. Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:.

Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP. Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:. Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:. Maximalisan adhat6 pontszam: 1. irja Ie, milyen korkepre gondol es mit

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport 11. évfolyam ÁLLAPOTMEGFIGYELÉS -- ELMÉLET Bokor: Általános ápolástan és gondozástan Dr. Orbán Lászlóné: Váladékok

Részletesebben

12.3.1. Súlyos csontsérülések

12.3.1. Súlyos csontsérülések Beküldési határidő 2012. április 11. 23.59 12.3.1. Súlyos csontsérülések Gerincoszlop 12.3.1.01. Milyen irányba helyezkednek el a tövisnyúlványok (csigolyanyúlvány)? http://elsosegely.hu/temakorok/tores,-randulas,-ficam/a-gerincoszlop-felepitese

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Motoros balesetek és elsősegélynyújtás. Krivácsy Péter

Motoros balesetek és elsősegélynyújtás. Krivácsy Péter Motoros balesetek és elsősegélynyújtás Krivácsy Péter A motoros balesetek jellegzetességei A motoros balesetek ¾-e ütközés más járművel (szgk.) Műszaki hiba kevesebb mint 3% Az esetek 2/3 ában a motoros

Részletesebben

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam CÉLOK A tanfolyam végére a résztvevők képesek legyenek a következőkre: Eszméletlen beteg vizsgálata Mellkasi kompressziók és

Részletesebben

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal . A DOKUMENTUM CÉLJA Az intenzív osztályokon ápolt betegek lélegeztetési idejének optimalizálása. 2. A DOKUMENTUM HATÁLYA Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet valamennyi

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK Dr. Burány Béla, Dr. Göbl Gábor, Dr. Sóti Ákos Országos Mentőszolgálat MIRŐL LESZ SZÓ? Sürgős szükség Riasztó tünetek Alapszintű újraélesztés Félautomata defibrillátor

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE Általános tudnivalók Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. -

Részletesebben

Az alábbiakban az Európai Újraélesztési Társaság 2005. novemberi laikusoknak szóló ajánlása olvasható, rövidített változatban.

Az alábbiakban az Európai Újraélesztési Társaság 2005. novemberi laikusoknak szóló ajánlása olvasható, rövidített változatban. Újraélesztés csecsemő- és gyermekkorban A laikus által végzett újraélesztés nem varázslás, hanem a legfontosabb sejtek oxigénellátásának bázisszintű biztosítása. Az idejében megkezdett újraélesztéssel

Részletesebben

5.4. kompetencia tábla

5.4. kompetencia tábla 5.4. kompetencia tábla Légutak Lélegeztetés Betegellátás ALAP MÁ 5.2 MÁ 5.5 MT MO Átjárható légutat biztosítani eszköz nélkül Pharingeális eszközöket alkalmazni Supraglotticus eszközöket alkalmazni Endotrachealis

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Betegkísérő szakképesítés Logisztikai eljárások, betegszállítás modul. 1. vizsgafeladat november 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Betegkísérő szakképesítés Logisztikai eljárások, betegszállítás modul. 1. vizsgafeladat november 16. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő Egészségnevelés Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő A kisgyermek fejlődésének adatai Súlyfejlődés: - Születési súly: átlagosan 2500-3500g - 1. hó: 300g/hó - 2-6. hó: 600g/hó - 7-12. hó: 500g/hó - Ideális súly

Részletesebben

2012.10.05. Sztojka Ferenc Gergely mentőtiszt

2012.10.05. Sztojka Ferenc Gergely mentőtiszt Sztojka Ferenc Gergely mentőtiszt CPR: Cardiopulmonalis Resuscitatio BLS: Basic Life Support (alapszintű újraélesztés) AED: Automated External Defibrillation (automata külső/ félautomata defibrillátor,

Részletesebben

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia Mélyvénás trombózis és tüdőembólia dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák MVT és PE 1 MVT gyakori betegség Legtöbbször

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót! Tartsa

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Nagyító alatt a szélütés - a stroke

Nagyító alatt a szélütés - a stroke Nagyító alatt a szélütés - a stroke A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetõ okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az elõrejelzések

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés Betegmegfigyelés - tünetfelismerés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés Betegmegfigyelés - tünetfelismerés modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

Lehűlésvédelem Szabványos Eljárásrend

Lehűlésvédelem Szabványos Eljárásrend Az Országos Mentőszolgálat Szabványos Eljárási Rendje Lehűlésvédelem Szabványos Eljárásrend Szerzők: Jóváhagyta: Kiadás dátuma: 2014.02.06. Érvényesség ideje: Vonatkozik: Solténszky Mátyás, dr. Sóti Ákos

Részletesebben

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語 ORVOSI KÉZIKÖNYV Magyar ハンガリー 語 Az orvosnak Nem értem a japán orvosi kifejezéseket, ezért ezt a kézikönyvet használva szeretném leírni a tüneteim. Személyes Adatok Mai dátum Év Hónap Nap Név Keresztnév

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Ibuprofen- Ethypharm 300 mg retard SR kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Valkó Luca - Gál János

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Valkó Luca - Gál János ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Valkó Luca - Gál János Az elsősegélynyújtás célja az, hogy az egészséget és az életet veszélyeztető állapotokat felismerjük és a megfelelő orvosi ellátásig a potenciális egészségkárosodás

Részletesebben

Contramal. a sürgősségi betegellátásban. Ács Gábor dr. 2000.

Contramal. a sürgősségi betegellátásban. Ács Gábor dr. 2000. Contramal a sürgősségi betegellátásban Ács Gábor dr. 2000. A FÁJDALOM an unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage...pain is always subjective. (IASP

Részletesebben

Anisocoria. Anisocoria

Anisocoria. Anisocoria Anisocoria Orvosa anisocoriát állapít meg. Ebben az esetben a jobb és a bal szem pupillája nem azonos nagyságú. Kisfokú anisocoria, azaz a pupillák méretének különbözősége, fiziológiás. Előfordul, hogy

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta. szotalol hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta. szotalol hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta szotalol hidroklorid Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2369-06 Megfigyelés-tünetfelismerés modul. 1. vizsgafeladat. 2009. július 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2369-06 Megfigyelés-tünetfelismerés modul. 1. vizsgafeladat. 2009. július 16. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ. Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció

SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ. Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

Felnőtt szárazföldi alap újraélesztés

Felnőtt szárazföldi alap újraélesztés . Felnőtt szárazföldi alap újraélesztés Bevezetés Az alap újraélesztés során, az alapvető életfunkciók fenntartása történik, a légzés és a keringés támogatásával, kizárólag védőeszközök használatával.

Részletesebben

Betegtájékoztató SUPRASTIN INJEKCIÓ. Suprastin injekció klórpiramin. HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként.

Betegtájékoztató SUPRASTIN INJEKCIÓ. Suprastin injekció klórpiramin. HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként. SUPRASTIN INJEKCIÓ Suprastin injekció klórpiramin HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként. SEGÉDANYAG: Injekcióhoz való desztillált víz. JAVALLAT: A Suprastin injekció (hatóanyaga

Részletesebben