FELADATGYÜJTEMÉNY. 9.évfolyam...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FELADATGYÜJTEMÉNY. 9.évfolyam..."

Átírás

1 INCZÉDY GYÖRGY KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉSHEZ FELADATGYÜJTEMÉNY KÖVETELMÉNYMODUL Hálózatok, programozás és adatbázis-kezelés Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat tantárgy 9.évfolyam Boros Tibor Szikszai Gusztáv jóváhagyta szerkesztette

2 Tartalom Bevezetés... 3 A tantárgy tanításának célja Programozási nyelvek... 5 Programtervezés, algoritmusok... 5 Egyszerű adattípusok és deklarációk... 5 Programozási nyelv A... 7 Ki és beviteli műveletek... 7 Kifejezések és operátorok... 7 Vezérlési szerkezetek... 9 Pascal fejlesztői környezet Tesztek teszt Teszt Gyakorló feladatok megoldásai Programozási nyelvek Egyszerű adattípusok és deklarációk Ki és beviteli műveletek Kifejezések és operátorok Vezérlési szerkezetek Teszt Teszt Felhasznált forrás:... 28

3 Feladatgyűjtemény az adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat tantárgy tanításához. Bevezetés A feladatgyűjtemény célja, hogy segítséget nyújtson a tantárgy tanításához és tanulásához. A feladatok összeállításánál figyelembe vettem, az elméleti órán tanult ismereteket. Igyekeztem a feladatokat a nehézségi szint növelésével összeállítani. A tantárgy tanításának célja. A tantárgy oktatásának alapvető célja azoknak az ismereteknek, képességeknek a fejlesztése, amelyek képessé teszik a tanulót egy komplex szoftver elkészítésére (kódolására), a szükséges komponensek kiválasztására, egy adott programnyelven történő implementálására, az adatmodell fizikai megvalósítására. Programozási nyelvek. A programozási nyelvek csoportosítása: Neumann-elvű, automata, funkcionális, objektumorientált. A programozási nyelvek fejlődése, generációk, általános és speciális programnyelvek és felhasználási területeik. Általános és speciális programnyelvek és jellemzőik Programok készítése és futtatása: forrásnyelvű programok fordítása, fordítási technikák, interpreter és compiler típusú nyelvek. Programok futtatása: natív futtatás, virtuális gépek. Programozási nyelvek alapfogalmai: szintaxis, szemantika, interpreter, fordítóprogram, bytekód fordítási egység, specifikációs rész, törzs, deklarációs rész kiértékelése statikusan, ill. dinamikusan, blokkstruktúra, szigorúan típusos nyelv definíciója Típusok, a programozási nyelvek típusossága, típuskonverzió. A típusok osztályozása: skalár (diszkrét, egész, karakter és logikai típusok), valós (fixpontos, lebegőpontos, kétszeres pontosságú típusok). Konstansok és változók. Deklaráció hatásköre, láthatósági köre; Globális és lokális azonosító, változók allokálása, élettartama. Mutató típusok. Kifejezések, kifejezések szerkezete, kifejezések kiértékelése Programozási nyelv A A programozói környezet (IDE) használata, konzol alkalmazás készítése: Project műveletek, egyszerű konzol alkalmazás készítése, alapvető szintaktikai szabályok, megjegyzések. Példák változók használatára. Egyszerű beolvasás, kiírás. Konzol alkalmazás felületének a megtervezése. GUI alkalmazás (felület) készítése. Komponensek, tulajdonságaik beállítása tervező nézetben. Kód hozzárendelése eseményekhez. Elemi adattípusok: numerikus típusok, karakter és szöveg, logikai típus. Típus átalakítás, konverziók. Mutatók és referenciák.

4 Vezérlési szerkezetek: Elágazások, ciklusok. Ciklusok egymásba ágyazása. Eljáráshívások (paraméterátadás különböző fajtái, túlterhelés) 69 Hibakezelési funkciók. Kivétel (Exception) fogalma. A fontosabb kivételosztályok. Kivételek elkapása és kezelése (Try-Catch-Finally). Szintaktikai és szemantikai hiba. A leggyakoribb hibaüzenetek értelmezése. Hibakeresés és javítás. Debug-olási módszerek: töréspont, lépésenkénti futtatás, változók tartalmának a figyelése. Tömbváltozó deklarálása, létrehozása, inicializálása, feldolgozása. Tömbök és ciklusok kapcsolata. Tömb feldolgozása speciális (pl. foreach) ciklussal. Struktúrák definiálása és alkalmazása. Struktúra és tömb együttes használata, egymásba ágyazás. Az objektumorientált programozás: osztály, objektum létrehozása. Adatmezők, tulajdonságok. Metódusok, üzenetek. Statikus és dinamikus objektumok. Öröklődés. Komponensek: Alapvető komponensek, dialógusablakok. Konténer komponensek és menük. Grafikus komponensek. Rajzolás és animálás. A feladatokat évfolyamonként és témakörönként csoportosítottam.

5 Programozási nyelvek Programtervezés, algoritmusok Ellenőrző kérdések 1.Mit értünk programozás alatt? 2. Mire szolgál a programozási nyelv? 3. Miből áll a program? 4. Mit értünk szintaktikai hibán? 5. Mit jelent a szemantikai hiba 6. Milyen lépéseket kell végigjárni egy program készítése során? 7. Mit nevezünk algoritmusnak 8. Milyen elemekből áll egy folyamatábra? Gyakorló feladatok 1. Készítsen algoritmust egy téglalap területének ill. kerületének kiszámítására! 2. Készítsen algoritmust egy levél feladásának folyamatára! 3. Készítsen algoritmust, amely három szám közül kiválasztja a legnagyobbat! 4. Tervezzen folyamatábrát a programozás lépéseire 5. Rajzolja fel a másodfokú egyenlet megoldásának folyamatábráját! 6. Rajzolja fel a 3. Feladat folyamatábráját Egyszerű adattípusok és deklarációk Ellenőrző kérdések 1. Mi a változó? 2. Milyen szerepe van a változó azonosítójának? 3. Mit nevezünk a változó deklarációjának? 4. Mi a változó deklarációjának kulcsszava? 5. Hogyan deklarálunk egy változót általában? 6. Milyen az értékadás formulája? 7. Melyek az egyszerű adattípusok? 8. Melyek a numerikus adattípusok? 9. Mi a különbség az egész számok tárolására szolgáló adattípusok között? 10. Mely numerikus típusok képesek negatív számok tárolása? 11. Mekkora az integer típus értékhalmaza? 12. Sorolja fel a valós adattípusokat! 13. Mely valós típus használható minden esetben? 14. Mit jelöl a valós típusoknál az értékes jegyek száma? 15. Mely adattípusok szolgálnak szöveges információ tárolására? 16. Mi a különbség a két típus között? 17. Mire szolgál a logikai adattípus? 18. Milyen értéket vehet fel egy logikai változó? 19. Mely adattípusok tartoznak a sorszámozott típusok közé?

6 Gyakorló feladatok 1. Deklarálja az alábbi változókat! honap (értéke: 1 és 12 közé esik) szaz (értéke: -100 és 100 közé esik) k (értéke: 0 és közé esik) atlag (értéke: és 1038 közé esik) kod (értéke: az ABC egy betûje) nev (értéke: 25 karakterből álló név) cím (értéke: 40 karakterből álló cím) van (értéke: IGAZ vagy HAMIS) magno (értéke: play, rew, ffwd, stop, pause) 2. Adjon értéket a fenti változóknak!

7 Programozási nyelv A Ki és beviteli műveletek Ellenőrző kérdések 1. Melyek a szabványos input/output perifériák? 2. Mely eljárásokkal írhatunk a képernyőre? 3. Mi a különbség a kiíró eljárások között? t 4. Milyen paraméterei lehetnek a kiíró eljárásoknak? t 5. Mi az eredménye a paraméter nélküli Writeln utasításnak? 6. Mit értünk a mezőszélesség fogalma alatt? 7. Milyen a lebegőpontos számok kiíratásának szabványos formátuma? 8. Milyen a fixpontos kiíratási formátum? 9. Melyik az a két eljárás, melyekkel a billentyûzetről olvashatunk be adatokat? 10. Milyen paraméterei lehetnek a beolvasó eljárásoknak? 11. Mi az eredménye a paraméter nélküli Readln utasításnak? 12. Melyik az a függvény, amellyel egyetlen karaktert olvashatunk be? 13. Mennyi az oszlopok és sorok száma az alapértelmezés szerinti ablakban? 14. Hogyan változtatható meg a kurzor aktuális pozíciója? 15. Hogyan változtatható meg a képernyőablak aktuális mérete és helyzete? t 16. Mely utasítások szolgálnak a karakter és háttér színek beállítására? 17. Milyen formában adhatók meg a színek a Pascal nyelvben? Gyakorló feladatok 1. Írjon programot, mely egy versidézet négy sorát a képernyőre írja! 2. Írjon programot, mely bekéri egy személy adatait (név, születési idő, születési hely, lakcím) a billentyűzetről, majd a bekérés után visszaírja őket a képernyőre! 3. Írjon programot, mely x és y valós típusú változók értékét felcseréli! Írassa ki a képernyőre a változók csere előtti és utáni tartalmát is! 4. Írjon programot, mely bekéri egy képernyőablak paramétereit, és a megadott ablak területét beszínezi! Írassa ki a nevét az ablakba színes karakterekkel! Kifejezések és operátorok Ellenőrző kérdések 1. Milyen műveleteket végezhetünk el Pascalban? 2. Mit nevezünk operátornak, ill. operandusnak 3. Az egész típusokon milyen aritmetikai műveletekvégezhetők? 4. Sorolja fel a relációs műveleteket!

8 5. Milyen típusú adat lesz a relációs mûvelet eredménye? 6. Milyen azonosság áll fenn az egészosztás és a maradékképzés műveletekre? 7. Mi az adattárolás alapegysége, hány bitből áll? 8. Sorolja fel a speciális és bitenkénti mûveleteket! 9. Mi a Succ és Pred függvények eredménye a sorszámozott típusoknál? 10. Melyek a szöveges operátorok? 11. Rajzolja fel a logikai operátorok összefoglaló táblázatait! 12. Mire vonatkozik a precedencia szabály? 13. Hány csoportra osztja a precedencia szabály az operátorokat., és melyek ezek? 14. Mi a kifejezések kiértékelésének három fő szabálya? Gyakorló feladatok 1. Mi a következő aritmetikai kifejezések értéke? a. Sqrt(9)-Sqr(9) b. 99 div 10 mod 6 c. Sin(pi)-Cos(pi) d. Odd(37 mod 3) e. Succ(Succ(34)-Pred(34)) f. Ord(2000)-Ord(true) 2. Mi a következő bitenkénti mûveletek értéke? a. not 1 b. 36 and 17 c. 62 or 20 d. 8 xor 19 e. 76 shl 3 f. 76 shr 3 3. Mi a következő függvények értéke? a. Copy(' ',3,4); b. s:=' '; Delete(s,3,2); c. s1:='0123'; s2:='abc'; Insert(s1,s2,2); d. Length('abcde-abc'+'abc'); e. Pos('12345','123'); f. Pos('def','abcdefgh'); 4. Mi a következő logikai kifejezések értéke? A:=true; B:=false; a. A and B ora and B b. A and (B ora) and B c. A or B and A or B d. (A or B) and (A or B)

9 5. Írjon programot, mely bekéri egy téglalap oldalainak hosszát, és kiszámítja a téglalapterületét és kerületét! 6. Írjon programot, mely eldönti egy egész számról, hogy páratlan-e? 7. Írjon programot, mely beolvas egy szöveget a billentyûzetről, majd kiírja a képernyőre a szöveg hosszát, és hogy hol található benne 'a' betû! 8. Írjon programot mely egy string típusú változóba olvas be számot, és azt valós értékké átalakítva írja ki! Vezérlési szerkezetek Ellenőrző kérdések 1. Melyek a feltételes utasítások a Pascal nyelvben? 2. Az if utasításnak milyen formái léteznek? 3. Mikor hajtódik végre az if utasítás else ága? 4. Mit kell tenni, ha több utasítást akarunk végrehajtani az elágazásokban? 5. Melyik feltételes utasítással hozhatunk létre többirányú elágazásokat? 6. Milyen a case utasítás szerkezete? 7. Milyen típusúnak kell lennie a vizsgált változónak? 8. Mikor hajtódik végre a case utasítás else ága? 9. Mire szolgálnak a ciklusutasítások? 10. Hogyan csoportosíthatók a ciklusutasítások? 11. Mi szerepelhet a ciklusmagban? 12. Mikor használjuk a for ciklust? 13. Milyen szabályoknak kell megfelelnie a kezdő- és végértéknek? 14. Mikor fejeződik be egy for ciklus? 15. A repeat ciklusban hol történik a feltétel vizsgálata? 16. Mikor fejeződik be egy repeat ciklus? 17. A while ciklusban hol történik a feltétel vizsgálata? 18. Mikor fejeződik be egy while ciklus? Gyakorló feladatok 1. Írjon programot, mely három szakaszról eldönti, hogy alkothatnak-e háromszöget! 2. Írjon programot, mely egy dátumról eldönti, hogy szökőév-e! 3. Írjon programot, mely bekéri a másodfokú egyenlet megoldó képletének adatait, megoldja, és leellenőrzi az eredményt! 4. Írjon programot, mely összeadja az és 3. száz számot három különböző ciklusutasítással! 5. Írjon programot, mely a képernyőre írja a tízes szorzótáblát! 6. Írjon programot, mely kiszámítja n szám faktoriálisát, és mindig új számot kér be egészen addig, míg n értéke pozitív!

10 Pascal fejlesztői környezet Tesztek Ellenőrző kérdések 1. Milyen programok indítják a Turbo Pascal 7.0 fejlesztői környezetét? 2. Milyen részekből áll a fejlesztői környezet? 3. Milyen részekből áll egy program ablaka? 4. Milyen menüpontokból áll a főmenü? 5. Milyen funkciók kerültek kiemelésre a státuszsorban? 6. Mi a lokális menü? 7. Milyen lokális menük léteznek a TP 7.0 ban? 1.teszt 1. Mi az utasítás? a.) a programozás eredménye b.) a program legkisebb funkcionális egysége c.) a feladat leírásának nyelve d.) a program algoritmusa 2. Egy Pascal program részei milyen sorrendben helyezkednek el? a.) programfej, főprogram, definíciós rész, deklarációs rész b.) programfej, főprogram, alprogramok c.) programfej, definíciós ill. deklarációs rész, főprogram d.) deklarációs rész, alprogramok, főprogram 3. Melyik azonosítók helytelenek? a.) H38, div, LemezTipus, abc b.) nev, kod, x, ev1999 c.) index, Bank_01, st, i d.) player, fal, _3678, y4 4. Mi a változó deklarációjának kulcsszava? a.) type b.) begin c.) label d.) var 5. Melyik nem egész típus?

11 a.) byte b.) word c.) single d.) integer 6. Melyik nem sorszámozott típus? a.) real b.) integer c.) char d.) boolean 7. Mi az eredménye a következő utasítássorozatnak? a:=a+b; b:=a-b; a:=a-b; a.) a és b értéke változatlan b.) a és b értéke b-vel csökken c.) a és b értéke növekvő sorrendbe rendezett d.) a és b értéke felcserélődik 8. Milyen határok között lesz x értéke? Randomize; x:=(random(50)+(60 div 40)) mod 60); a.) 0-59 b.) 1-50 c.) 0-49 d.) Hányszor kerül végrehajtásra a ciklus magja? i:=10; while (i>0) do i:=i-3; a.) 4 b.) 0 c.) 5 d.) Mennyi lesz x változó értéke? x:=-5; y:=10; ify<>10 thenif x<-5 then x:=5 else x:=x+10 elseif x*y>0 then x:=x+15 else x:=x+20; a.) 5 b.) 10 c.) 20

12 d.) 15

13 2.Teszt 1. A program mely részén kell az alprogramokat megírni? a.) programfej b.) főprogram c.) deklarációs rész d.) inicializációs rész 2. Melyik állítás nem igaz a paraméterlistára? a.) kettőspont után kell megadni a paraméter típusát b.) azonos típusú paramétereket pontosvesszővel lehet felsorolni c.) különböző típusú paramétereket pontosvesszővel kell elválasztani d.) azonos típusú paramétereket vesszővel lehet felsorolni 3. Mi a unit kapcsolódási felületének kulcsszava? a.) interface b.) inicialization c.) implementation d.) unit 4. Melyik nem állomány típus? a.) text b.) file c.) file of integer d.) byte of file 5. Melyik állítás igaz a következő utasítás végrehajtása után? Rewrite(f); a.) FileSize(f)<FilePos(f) b.) FileSize(f)=FilePos(f) c.) FileSize(f)<FilePos(f) d.) FileSize(f):=FilePos(f) 6. Melyik megnyitási parancs után írhatunk text állomány végéhez? a.) Reset b.) Rewrite c.) Append d.) Assign 7. Melyik értékadás nem alkalmazható a következő változókkal?

14 var p:^integer; i:integer; a.) p:=nil; b.) p^:=i; c.) i:=p^; d.) i:=p; 8. Mi a Detect függvény visszatérési értéke? a.) grafikus kártya típusa b.) grafikus üzemmód beállításának sikeressége c.) GrOk konstans d.) Szöveges üzemmódra való áttérés 9. Mi látható a képernyőn? SetBkColor(4); ClearDevice; SetColor(2); Circle(100,100,50); SetColor(0); Circle(100,50,100); a.) két egymásba fonódó kör b.) egyetlen kör c.) két kör egymás alatt d.) két kör egymás mellett 10. Mi lesz a grafikus kurzor pozíciója? x:=10; y:=5; MoveTo(x,y); MoveRel(y,x); a.) x=10 és y=5 b.) x=5 és y=10 c.) x=15 és y=15 d.) x=10 és y=15

15 Gyakorló feladatok megoldásai Programozási nyelvek Programtervezés, algoritmusok 1. Algoritmus a téglalap kerületének és területének kiszámítására: START Az a oldal hosszának megadása A b oldal hosszának megadása Terület kiszámítása: a b Eredmény kiírása Kerület kiszámítása: 2 (a+b) Eredmény kiírása STOP 2. Algoritmus levél feladására: START Boríték vétele Boríték megcímzése Levél borítékba tétele Bélyeg van? Ha nincs, bélyeg vétele Bélyeg felragasztása Levél feladása STOP 3. Algoritmus három szám közül a legnagyobb kiválasztására: START Bekéri az 1. számot Bekéri a 2. számot Bekéri a 3. számot Összehasonlítja az 1. és 2. számot A nagyobbikat összehasonlítja a 3-kal A 3.a nagyobb? Ha igen, a harmadik a legnagyobb Ha nem, a másik a legnagyobb STOP

16 4. Tervezzen folyamatábrát a programozáslépéseire!

17 Rajzolja fel a másodfokú egyenlet megoldásának folyamatábráját!

18 Rajzoljon folyamatábrát, amely három szám közül kiválasztja a legnagyobbat!

19 Programozási nyelv A Egyszerű adattípusok és deklarációk Deklarálja az alábbi változókat, és adjon értéket a fenti változóknak! programdeklaracio; usescrt; varhonap: byte; k: integer; atlag: real; kod: char; nev: string[25]; cim: string[40]; van: boolean; magno: (play,rew,ffwd,stop,pause); begin honap:=9; k:=3650; atlag:=4.51; kod:='c'; nev:='eddie Murphy'; cim:='d zsagy rgyłt 12.'; van:=false; magno:=play; Ki és beviteli műveletek. Írjon programot, mely egy versidézet négy sorát a képernyőre írja! program vers; usescrt; begin Clrscr; Writeln('Ej mi a kő! tyúkanyó, kend'); Writeln('A szobában lakik itt bent?'); Writeln('Lám, csak jó az isten, jót ád,'); Writeln('Hogy fölvitte a kend dolgát!'); Írjon programot, mely bekéri egy személy adatait (név, születési idő, születési hely, lakcím) a billentyűzetről, majd a bekérés után visszaírja őket a képernyőre! programszemely; usescrt; varnev, szulhely:string[25]; szulido:string[11]; lakcim:string[40];

20 begin Clrscr; Write('Név: '); Readln(nev); Write('Szül.hely: '); Readln(szulhely); Write('Szül.idő (.hh.nn.): '); Readln(szulido); Write('Lakcím: '); Readln(lakcim); Writeln('Név: ',nev); Writeln('Szül.hely: ',szulhely); Writeln('Szül.idő (.hh.nn.): ',szulido); Writeln('Lakcím: ',lakcim); Readln; Írjon programot, mely x és y valós típusú változók értékét felcseréli! Írassa ki a képernyőre a változók csere előtti és utáni tartalmát is! usescrt; var x,y,s:real; begin Clrscr; Write('Kérem x étékét: '); Readln(x); Write('Kérem y értékét: '); Readln(y); Writeln; Writeln('Az x értéke csere előtt: ',x:10:3); Writeln('Az y értéke csere előtt: ',y:10:3); Writeln; {csere} s:=x; x:=y; y:=s; Writeln('Az x értéke csere után : ',x:10:3); Writeln('Az y értéke csere után : ',y:10:3); Readln; Írjon programot, mely bekéri egy képernyőablak paramétereit, és a megadott ablak területét beszínezi! Írassa ki a nevét az ablakba színes karakterekkel! programszinesablak; usescrt; var x1,x2,y1,y2:integer; begin Clrscr; Write('x1 [1..80]: '); Readln(x1); {balfelső sarok oszlopkoordinátája}

21 Write('y1 [1..25]: '); Readln(y1); {balfelső sarok sorkoordinátája} Write('x2 [1..80]: '); Readln(x2); {jobbalsó sarok oszlopkoordinátája} Write('y2 [1..25]: '); Readln(y2); {jobbalsó sarok sorkoordinátája} Window(x1,y1,x2,y2); TextBackground(green); Clrscr; TextColor(white); Write('Aranyos Imre'); Readln; Kifejezések és operátorok 1. Mi a következő aritmetikai kifejezések értéke? a. Sqrt(9)-Sqr(9) b. 99 div 10 mod 6 c. Sin(pi)-Cos(pi) d. Odd(37 mod 3) e. Succ(Succ(34)-Pred(34)) f. Ord(2000)-Ord(true) 2. Mi a következő bitenkénti mûveletek értéke? a. not 1 b. 36 and 17 c. 62 or 20 d. 8 xor 19 e. 76 shl 3 f. 76 shr 3 3. Mi a következő függvények értéke? a. Copy(' ',3,4); b. s:=' '; Delete(s,3,2); c. s1:='0123'; s2:='abc'; Insert(s1,s2,2); d. Length('abcde-abc'+'abc'); e. Pos('12345','123');

22 f. Pos('def','abcdefgh'); 4. Mi a következő logikai kifejezések értéke? A:=true; B:=false; a. A and B ora and B b. A and (B ora) and B c. A or B and A or B d. (A or B) and (A or B) 5. Írjon programot, mely bekéri egy téglalap oldalainak hosszát, és kiszámítja a téglalap területét és kerületét! program tegla; usescrt; var a,b,t,k:real; begin Clrscr; Write('Kérem a téglalap "a" oldalának hosszát: '); Readln(a); Write('Kérem a téglalap "b" oldalának hosszát: '); Readln(b); Writeln; t:=a*b; k:=2*(a+b); Writeln('Atéglalap területe: ',t:10:3); Writeln('A téglalap kerülete: ',k:10:3); Readln; 6. Írjon programot, mely eldönti egy egész számról, hogy páratlan-e? programparatlanrulett; usescrt; var x:integer; begin Clrscr; Write('Kérek egy egész számot: '); Readln(x); Writeln; Writeln('A szám páratlan?');

23 Writeln('Válasz: ',Odd(x)); Readln; 7. Írjon programot, mely beolvas egy szöveget a billentyűzetről, majd kiírja a képernyőre a szöveg hosszát, és hogy hol található benne 'a' betű! programsormeres; usescrt; var s:string; begin Clrscr; Writeln('Gépeljen be egy sor szöveget!'); Readln(s); Writeln; Writeln('A szöveg hossza: ',Length(s),' karakter'); Writeln('A szövegben a(z) ',Pos('a',s),'. helyen van "a" betű.'); Readln; 8. Írjon programot mely egy string típusú változóba olvas be számot, és azt valós értékké átalakítva írja ki! program alakul; usescrt; var s:string; kod:integer; x:real; begin Clrscr; Writeln('Kérek egy számot: '); Readln(s); Val(s,x,kod); Writeln; Writeln('A szám "string" típusú alakja: ',s); Writeln('A szám "real" típusú alakja : ',x); Readln;

24 Vezérlési szerkezetek 1.Írjon programot, mely három szakaszról eldönti, hogy alkothatnak-e háromszöget! usescrt; var a,b,c:real; programharomszog_e; begin Clrscr; Writeln('A háromszög oldalainak hossza.'); Write('a: '); Readln(a); Write('b: '); Readln(b); Write('c: '); Readln(c); if (a>0) and (b>0) and (c>0) and ((a+b)>c) and ((b+c)>a) and ((a+c)>b) thenwrite('az adatok rendben') elsewrite('nem háromszög oldalai'); Readln; 2. Írjon programot, mely egy dátumról eldönti, hogy szökőév-e! programszokoev_e; usescrt; varev:integer; begin Clrscr; Write('Kérem az évszámot: '); Readln(ev); if (((evdiv 4)=0) and ((evdiv 100)<>0)) or ((evdiv 400)=0) thenwrite(ev,' szökőév.') elsewrite(ev,' nem szökőév.'); Readln; 3. Írjon programot, mely bekéri a másodfokú egyenlet megoldóképletének adatait, megoldja az egyenletet, és leellenőrzi az eredményt! programmasodfoku;

25 usescrt; var a,b,c,diszkr,x1,x2:real; begin Clrscr; Writeln('A másodfokú egyenlet együtthatói.'); Write('a: '); Readln(a); Write('b: '); Readln(b); Write('c: '); Readln(c); diszkr:=sqr(b)-4*a*c; ifdiszkr<0 thenwrite('nincs valós gyök') elsebegin x1:=(-b+sqrt(diszkr))/(2*a); x2:=(-b-sqrt(diszkr))/(2*a); Write('Gyökök: ',x1:10:3,x2:10:3); end; Readln; 4. Írjon programot, mely összeadja az és 3. száz számot három különböző ciklusutasítással! programszazasok; usescrt; var i,sum:integer; begin {1..100, for ciklus} sum:=0; for i:=1 to 100 do sum:=sum+i; Writeln('Az első száz szám összege: ',sum); { , repeat ciklus} sum:=0; i:=100; repeat i:=i+1; sum:=sum+i; until i=200; Writeln('A második száz szám összege: ',sum); { , while ciklus} sum:=0; i:=201; whilei<301 dobegin sum:=sum+i; i:=i+1; end;

26 Writeln('A harmadik száz szám összege: ',sum); Readln; 5. Írjon programot, mely a képernyőre írja a tízes szorzótáblát! programszorzotabla; usescrt; var i,j:integer; begin Clrscr; for i:=1 to 10 do for j:=1 to 10 dobegin GotoXY(5*i,5+j); Write(i*j:4); end; Readln; 6.Írjon programot, mely kiszámítja n szám faktoriálisát, és mindig új számot kér be egészen addig, míg n értéke pozitív! programfaktoriális; usescrt; var n,i:integer; fakt:real; begin Clrscr; repeat Write('Kérem a számot: '); Readln(n); if (n>0) and (n<34) thenbegin fakt:=1; for i:=1 to n do fakt:=fakt*i; Writeln('Faktoriálisa :',fakt:10); end; if n>=34 thenwriteln('túl nagy érték'); Writeln; untiln<1;

27 1.Teszt Megoldások 1. b 2. c 3. a 4. d 5. c 6. a 7. d 8. b 9. a 10. d 2.Teszt Megoldások 1. c 2. b 3. a 4. d 5. b 6. c 7. d 8. a 9. b 10. c

28 Felhasznált forrás: Szikszai Gusztáv: Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat tanmenet

PASzSz. Dr. Kotsis Domokos

PASzSz. Dr. Kotsis Domokos PASzSz Készítette: Dr. Kotsis Domokos Első témakör: Lazarus terminál alkalmazás készítése. Lazarus terminál alkalmazás készítése. Egyszerű algoritmusok leírása, megvalósítása. Free Pascal A Turbo Pascal

Részletesebben

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás Algoritmus-leíró eszközök Folyamatábra Irányított gráf, amely csomópontokból és őket összekötő élekből áll, egyetlen induló és befejező éle van, az

Részletesebben

A PROGRAMOZÁS ALAPJAI 3. Készítette: Vénné Meskó Katalin

A PROGRAMOZÁS ALAPJAI 3. Készítette: Vénné Meskó Katalin 1 A PROGRAMOZÁS ALAPJAI 3 Készítette: Vénné Meskó Katalin Információk 2 Elérhetőség meskokatalin@tfkkefohu Fogadóóra: szerda 10:45-11:30 Számonkérés Időpontok Dec 19 9:00, Jan 05 9:00, Jan 18 9:00 egy

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Műszaki informatikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 41 05 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Programozás alapjai. 5. előadás

Programozás alapjai. 5. előadás 5. előadás Wagner György Általános Informatikai Tanszék Cserélve kiválasztásos rendezés (1) A minimum-maximum keresés elvére épül. Ismétlés: minimum keresés A halmazból egy tetszőleges elemet kinevezünk

Részletesebben

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama 10. évfolyam: 105 óra 11. évfolyam: 140 óra 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra 36 óra OOP 14 óra Programozási

Részletesebben

6. A Pascal nyelv utasításai

6. A Pascal nyelv utasításai 6. A Pascal nyelv utasításai Írjunk programot, amely beolvas két valós számot és a két szám közül a kisebbikkel osztja a nagyobbikat! (felt0) program felt0; szam1, szam2, eredmeny : real; writeln('kérek

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

2.6. Utasítások használata

2.6. Utasítások használata 2.6. Utasítások használata 1. Két pont távolsága: Rekord1 2. A kör területének és kerületének számítása: Rekord2 3. A körgyűrűk területének számítása és a maximális terület megkeresése: Rekord3 4. Milliméterben

Részletesebben

A C programozási nyelv I. Bevezetés

A C programozási nyelv I. Bevezetés A C programozási nyelv I. Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék A C programozási nyelv I. (bevezetés) CBEV1 / 1 A C nyelv története Dennis M. Ritchie AT&T Lab., 1972 rendszerprogramozás,

Részletesebben

A C programozási nyelv I. Bevezetés

A C programozási nyelv I. Bevezetés A C programozási nyelv I. Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék A C programozási nyelv I. (bevezetés) CBEV1 / 1 A C nyelv története Dennis M. Ritchie AT&T Lab., 1972 rendszerprogramozás,

Részletesebben

Programozás alapjai. 2. előadás

Programozás alapjai. 2. előadás 2. előadás Általános Informatikai Tanszék A számítógépes feladatmegoldás eszközei Adatok (Amiken utasításokat hajtunk végre) Utasítások (Amiket végrehajtunk) Program struktúra Adatok Konstans (a programon

Részletesebben

Változók. Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai):

Változók. Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai): Python Változók Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai): Név Érték Típus Memóriacím A változó értéke (esetleg más attribútuma is) a program futása alatt

Részletesebben

Nyári összevont szakmai gyakorlat témakörei és elemei informatika ágazat

Nyári összevont szakmai gyakorlat témakörei és elemei informatika ágazat Nyári összevont szakmai gyakorlat témakörei és elemei informatika ágazat 9. évfolyam után 70 óra 4.1.1. Számítógép összeszerelése 24 óra+35 óra ÖGY/24 óra+25 óra ÖGY Számítógép szétszerelése. Pontos konfigur{ció

Részletesebben

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 2. előadás

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 2. előadás Programozás BMEKOKAA146 Dr. Bécsi Tamás 2. előadás Szintaktikai alapok Alapvető típusok, ismétlés C# típus.net típus Méret (byte) Leírás byte System.Byte 1Előjel nélküli 8 bites egész szám (0..255) char

Részletesebben

1. Feladat: beolvas két számot úgy, hogy a-ba kerüljön a nagyobb

1. Feladat: beolvas két számot úgy, hogy a-ba kerüljön a nagyobb 1. Feladat: beolvas két számot úgy, hogy a-ba kerüljön a nagyobb #include main() { int a, b; printf( "a=" ); scanf( "%d", &a ); printf( "b=" ); scanf( "%d", &b ); if( a< b ) { inttmp = a; a =

Részletesebben

Szoftvertervezés és -fejlesztés I.

Szoftvertervezés és -fejlesztés I. Szoftvertervezés és -fejlesztés I. Operátorok Vezérlési szerkezetek Gyakorlás 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik.

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Mit tudunk már? Feltételes operátor (?:) Típus fogalma char, int, float, double

Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Mit tudunk már? Feltételes operátor (?:) Típus fogalma char, int, float, double Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.10.10.. -1- Mit tudunk már? Típus fogalma char, int, float,

Részletesebben

Mit tudunk már? Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Legnagyobb elem keresése. Feltételes operátor (?:) Legnagyobb elem keresése (3)

Mit tudunk már? Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Legnagyobb elem keresése. Feltételes operátor (?:) Legnagyobb elem keresése (3) Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Mit tudunk már? Típus fogalma char, int, float, double változók deklarációja operátorok (aritmetikai, relációs, logikai,

Részletesebben

OOP I. Egyszerő algoritmusok és leírásuk. Készítette: Dr. Kotsis Domokos

OOP I. Egyszerő algoritmusok és leírásuk. Készítette: Dr. Kotsis Domokos OOP I. Egyszerő algoritmusok és leírásuk Készítette: Dr. Kotsis Domokos Hallgatói tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendı anyag vázlatát képezik. Ismeretük

Részletesebben

Változók. Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai):

Változók. Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai): Javascript Változók Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai): Név Érték Típus Memóriacím A változó értéke (esetleg más attribútuma is) a program futása

Részletesebben

A Pascal programozási nyelvben minden programnak a következő szerkezete van:

A Pascal programozási nyelvben minden programnak a következő szerkezete van: Pascal program alapszerkezete A Pascal programozási nyelvben minden programnak a következő szerkezete van: program program_neve; var változók deklarálása; parancsok, amit a program végrehajtson; Kiírás

Részletesebben

Informatika terméktervezőknek

Informatika terméktervezőknek Informatika terméktervezőknek C# alapok Névterület (namespace) using Osztály (class) és Obejtumok Metódus (function, procedure, method) main() static void string[] arg Szintaxis // /* */ \n \t Névadások

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS (szakközépiskola 9 12. évfolyam)

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS (szakközépiskola 9 12. évfolyam) Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Iktatószám:... Iktatás időpontja:...

Részletesebben

Algoritmizálás + kódolás C++ nyelven és Pascalban

Algoritmizálás + kódolás C++ nyelven és Pascalban Algoritmizálás + kódolás nyelven és ban Motiváció A Programozási alapismeretek tárgyban az algoritmizáláshoz struktogramot, a kódoláshoz nyelvet használunk, a Közismereti informatikában (a közoktatásban

Részletesebben

Programozási nyelvek a közoktatásban alapfogalmak II. előadás

Programozási nyelvek a közoktatásban alapfogalmak II. előadás Programozási nyelvek a közoktatásban alapfogalmak II. előadás Szintaxis, szemantika BNF szintaxisgráf absztrakt értelmező axiomatikus (elő- és utófeltétel) Pap Gáborné. Szlávi Péter, Zsakó László: Programozási

Részletesebben

1. Egyszerű (primitív) típusok. 2. Referencia típusok

1. Egyszerű (primitív) típusok. 2. Referencia típusok II. A Java nyelv eszközei 1. Milyen eszközöket nyújt a Java a programozóknak Korábban már említettük, hogy a Java a C nyelvből alakult ki, ezért a C, C++ nyelvben járatos programozóknak nem fog nehézséget

Részletesebben

Tömbök kezelése. Példa: Vonalkód ellenőrzőjegyének kiszámítása

Tömbök kezelése. Példa: Vonalkód ellenőrzőjegyének kiszámítása Tömbök kezelése Példa: Vonalkód ellenőrzőjegyének kiszámítása A számokkal jellemzett adatok, pl. személyi szám, adószám, taj-szám, vonalkód, bankszámlaszám esetében az elírásból származó hibát ún. ellenőrző

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat. Függvények. Függvények(2)

Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat. Függvények. Függvények(2) Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.11.05. -1- Függvények C program egymás mellé rendelt függvényekből

Részletesebben

Függvények. Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat. LNKO függvény. Függvények(2) LNKO függvény (2) LNKO függvény (3)

Függvények. Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat. LNKO függvény. Függvények(2) LNKO függvény (2) LNKO függvény (3) Programozás alapjai C nyelv 7. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Függvények C program egymás mellé rendelt függvényekből áll. A függvény (alprogram) jó absztrakciós eszköz a programok

Részletesebben

Algoritmusok Tervezése. 4. Előadás Visual Basic 1. Dr. Bécsi Tamás

Algoritmusok Tervezése. 4. Előadás Visual Basic 1. Dr. Bécsi Tamás Algoritmusok Tervezése 4. Előadás Visual Basic 1. Dr. Bécsi Tamás Bevezetés A BASIC (Beginner s All-purpose Symbolic Instruction Code) programnyelvet oktatási célokra hozták létre 1964-ben. Az általános

Részletesebben

Mindenki abból a három tantárgyból tesz szigorlatot, amelyet hallgatott.

Mindenki abból a három tantárgyból tesz szigorlatot, amelyet hallgatott. Szigorlati témakörök az Informatika (szigorlat) (BMEVIAU0181) c. tantárgyat felváltó Informatika (BMEGERIEEIS) tantárgyból az okleveles energetikai mérnökképzés (2N-0E) hallgatói számára 1. tantárgy: Programozás

Részletesebben

Programozás I. 3. gyakorlat. Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar

Programozás I. 3. gyakorlat. Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Programozás I. 3. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Antal Gábor 1 Primitív típusok Típus neve Érték Alap érték Foglalt tár Intervallum byte Előjeles egész 0 8 bit

Részletesebben

Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével

Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével Automatizálási Tanszék Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével Budai Tamás budai.tamas@sze.hu http://maxwell.sze.hu/~budait Tartalom Mikrovezérlőkről röviden Programozási alapismeretek ismétlés

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET KÖVETELMÉNYMODUL 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság Munkahelyi egészség és biztonság

Részletesebben

Programozási nyelvek (ADA)

Programozási nyelvek (ADA) Programozási nyelvek (ADA) Kozsik Tamás előadása alapján Készítette: Nagy Krisztián 1. előadás Hasznos weboldal http://kto.web.elte.hu Program felépítése Programegységek (program unit) eljárások (procedure)

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET KÖVETELMÉNYMODUL 10817-12 Hálózatok, programozás és adatbázis-kezelés Adatbázis- és szoftverfejlesztés

Részletesebben

Az összefüggő nyári szakmai gyakorlati képzés tartalma és a szükséges eszközök listája

Az összefüggő nyári szakmai gyakorlati képzés tartalma és a szükséges eszközök listája Az összefüggő nyári szakmai gyakorlati képzés tartalma és a szükséges eszközök listája 9. évfolyam: Számítógép összeszerelése Számítógép szétszerelése. Pontos konfiguráció meghatározása, megfelelő alkatrészek

Részletesebben

Közismereti informatika 2.zh T-M szakirány

Közismereti informatika 2.zh T-M szakirány 1. feladat: Az alábbi algoritmus egy szövegnek meghatározza a leghosszabb szavát és annak hosszát. Írja át időben hatékonyabbra! Írja meg az időben hatékonyabb Pascal programot! Eljárás Maxkiv(S:Szöveg;

Részletesebben

A C# programozási nyelv alapjai

A C# programozási nyelv alapjai A C# programozási nyelv alapjai Tisztán objektum-orientált Kis- és nagybetűket megkülönbözteti Ötvözi a C++, Delphi, Java programozási nyelvek pozitívumait.net futtatókörnyezet Visual Studio fejlesztőkörnyezet

Részletesebben

Operációs rendszerek. 11. gyakorlat. AWK - szintaxis, vezérlési szerkezetek UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 11. gyakorlat. AWK - szintaxis, vezérlési szerkezetek UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED AWK - szintaxis, vezérlési szerkezetek Operációs rendszerek 11. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik

Részletesebben

Sztringkezelő függvények. A string típusú változók kezelése, használata és szerepük a feldolgozás során

Sztringkezelő függvények. A string típusú változók kezelése, használata és szerepük a feldolgozás során Sztringkezelő függvények A string típusú változók kezelése, használata és szerepük a feldolgozás során Mi string? Röviden: karakterek tárolására alkalmas típus A karakterek betűk, számok, vagy tetszőleges,

Részletesebben

Delphi programozás III.

Delphi programozás III. Delphi programozás III. A Delphi for ciklusa II. A Delphi újabb verziói egy olyan for ciklust vezettek be, amely a régebbi Delphi-verziókban vagy pl. a Turbo Pascalban még nem voltak ismertek. A for-element-in-collection

Részletesebben

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k 7. előadás Ami eddig volt Számítógépek architektúrája Alapvető alkotóelemek Hardver elemek Szoftver Gépi kódtól az operációs rendszerig Unix alapok Ami

Részletesebben

Megoldott feladatok. Informatika

Megoldott feladatok. Informatika Megoldott feladatok Informatika I.81. Egy autóbuszjegyen az n*n-es négyzethálóban összesen k lyukasztás lehet. Ha a buszjegyet fordítva helyezzük a lyukasztóba, akkor a jegy tükörképét kapjuk. (Csak egyféleképpen

Részletesebben

Járműfedélzeti rendszerek II. 1. előadás Dr. Bécsi Tamás

Járműfedélzeti rendszerek II. 1. előadás Dr. Bécsi Tamás Járműfedélzeti rendszerek II. 1. előadás Dr. Bécsi Tamás A tárgy órái Előadás hetente (St101) csüt. 8:15 Bécsi Tamás C elmélet Ajánlott irodalom Dennis Ritchie: A C programozási nyelv Gyakorlat hetente

Részletesebben

Bevezetés a programozásba I.

Bevezetés a programozásba I. Bevezetés a programozásba I. 5. gyakorlat Surányi Márton PPKE-ITK 2010.10.05. C++ A C++ egy magas szint programozási nyelv. A legels változatot Bjarne Stroutstrup dolgozta ki 1973 és 1985 között, a C nyelvb

Részletesebben

Programozás I. gyakorlat

Programozás I. gyakorlat Programozás I. gyakorlat 1. gyakorlat Alapok Eszközök Szövegszerkesztő: Szintaktikai kiemelés Egyszerre több fájl szerkesztése pl.: gedit, mcedit, joe, vi, Notepad++ stb. Fordító: Szöveges file-ban tárolt

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET KÖVETELMÉNYMODUL 10817-12 Hálózatok, programozás és adatbázis-kezelés Adatbázis- és szoftverfejlesztés

Részletesebben

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2008. 02. 19. Java II.: Alapelemek JAVA2 / 1 A Java formalizmusa A C, illetve az annak

Részletesebben

Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza, Árok u. 53. TANMENET. Informatika szakmacsoport

Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza, Árok u. 53. TANMENET. Informatika szakmacsoport TANMENET Informatika szakmacsoport Programozási gyakorlatok III. tantárgy 12. évfolyam A osztály 2013/2014 tanév Heti óraszám: Éves óraszám: 3 óra 96 óra Készítette: Szikszai Gusztáv tanár Ellenőrizte:.

Részletesebben

Számítástechnika I. BMEKOKAA152 BMEKOKAA119 Infokommunikáció I. BMEKOKAA606. Dr. Bécsi Tamás 2. előadás

Számítástechnika I. BMEKOKAA152 BMEKOKAA119 Infokommunikáció I. BMEKOKAA606. Dr. Bécsi Tamás 2. előadás Számítástechnika I. BMEKOKAA152 BMEKOKAA119 Infokommunikáció I. BMEKOKAA606 Dr. Bécsi Tamás 2. előadás Console I/O bővebben Lásd mintaprogram 2015.09.21. Számítástechnika I. 2. Előadás 2 Számábrázolásról

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES PROBLÉMAMEGOLDÁS

SZÁMÍTÓGÉPES PROBLÉMAMEGOLDÁS SZÁMÍTÓGÉPES PROBLÉMAMEGOLDÁS 2.ELŐADÁS A VB programozási nyelv Az Excel programozása 2 A VB programozási nyelv Adattípusok Adatok kezelése Vezérlőszerkezetek Adattípusok és műveletek Egész adattípusok

Részletesebben

Delphi programozás I.

Delphi programozás I. Delphi programozás I. Konzol alkalmazások készítése Delphiben A Delphi konzol alkalmazása (console application) olyan 32 bites program, amely nem grafikus felületen, hanem egy szöveges konzol ablakban

Részletesebben

Alapok. tisztán funkcionális nyelv, minden függvény (a konstansok is) nincsenek hagyományos változók, az első értékadás után nem módosíthatók

Alapok. tisztán funkcionális nyelv, minden függvény (a konstansok is) nincsenek hagyományos változók, az első értékadás után nem módosíthatók Haskell 1. Alapok tisztán funkcionális nyelv, minden függvény (a konstansok is) nincsenek hagyományos változók, az első értékadás után nem módosíthatók elég jól elkerülhetők így a mellékhatások könnyebben

Részletesebben

1. Alapok. Programozás II

1. Alapok. Programozás II 1. Alapok Programozás II Elérhetőség Név: Smidla József Elérhetőség: smidla dcs.uni-pannon.hu Szoba: I916 2 Irodalom Bjarne Stroustrup: A C++ programozási nyelv 3 Irodalom Erich Gamma, Richard Helm, Ralph

Részletesebben

Pásztor Attila. Algoritmizálás és programozás tankönyv az emeltszintű érettségihez

Pásztor Attila. Algoritmizálás és programozás tankönyv az emeltszintű érettségihez Pásztor Attila Algoritmizálás és programozás tankönyv az emeltszintű érettségihez 4. KÓDOLÁS...31 4.1. A PASCAL PROGRAMOZÁSI NYELV...32 4.2. ÁTÍRÁSI SZABÁLYOK...33 4.2.1. A program...33 4.2.2. Deklarációk...33

Részletesebben

Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések. 1. Mi a programozás?

Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések. 1. Mi a programozás? Bevezetés Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések Forráskód Hibajegyzék p2p.wrox.com xiii xiii xiv xiv xvi xvii xviii

Részletesebben

Algoritmusok - pszeudókód... 1

Algoritmusok - pszeudókód... 1 Tartalomjegyzék Algoritmusok - pszeudókód... 1 Abszolút érték... 1 Hányados ismételt kivonással... 1 Legnagyobb közös osztó... 1 Páros számok szűrése... 2 Palindrom számok... 2 Orosz szorzás... 2 Minimum

Részletesebben

Delphi programozás IV.

Delphi programozás IV. Delphi programozás IV. Szöveg konvertálása egész számmá A Turbo Delphi többféle lehetőséget biztosít arra, hogy egy szöveges változó tartalmát egész számmá konvertáljunk. A konvertálandó szövegnek egy

Részletesebben

1. Jelölje meg az összes igaz állítást a következők közül!

1. Jelölje meg az összes igaz állítást a következők közül! 1. Jelölje meg az összes igaz állítást a következők közül! a) A while ciklusban a feltétel teljesülése esetén végrehajtódik a ciklusmag. b) A do while ciklusban a ciklusmag után egy kilépési feltétel van.

Részletesebben

Felvételi tematika INFORMATIKA

Felvételi tematika INFORMATIKA Felvételi tematika INFORMATIKA 2016 FEJEZETEK 1. Természetes számok feldolgozása számjegyenként. 2. Számsorozatok feldolgozása elemenként. Egydimenziós tömbök. 3. Mátrixok feldolgozása elemenként/soronként/oszloponként.

Részletesebben

Programozás alapjai. (GKxB_INTM023) Dr. Hatwágner F. Miklós augusztus 29. Széchenyi István Egyetem, Gy r

Programozás alapjai. (GKxB_INTM023) Dr. Hatwágner F. Miklós augusztus 29. Széchenyi István Egyetem, Gy r Programozás alapjai (GKxB_INTM023) Széchenyi István Egyetem, Gy r 2019. augusztus 29. Feladat: írjuk ki az els 10 természetes szám négyzetét! #i n c l u d e i n t main ( v o i d ) { p r

Részletesebben

Occam 1. Készítette: Szabó Éva

Occam 1. Készítette: Szabó Éva Occam 1. Készítette: Szabó Éva Párhuzamos programozás Egyes folyamatok (processzek) párhuzamosan futnak. Több processzor -> tényleges párhuzamosság Egy processzor -> Időosztásos szimuláció Folyamatok közötti

Részletesebben

Java programozási nyelv

Java programozási nyelv Java programozási nyelv 2. rész Vezérlő szerkezetek Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2005. szeptember A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/23 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Rendezések. A föltöltés nemcsak az r-re vonatkozik, hanem az s-re is. Ez használható föl a további rendezések

Rendezések. A föltöltés nemcsak az r-re vonatkozik, hanem az s-re is. Ez használható föl a további rendezések Rendezések Feladat Rendezési algoritmusok kipróbálása, hatékonysági viselkedésének vizsgálata. A rendezések egy ElemSzam méretü r tömben történik. Többféle föltöltés közül lehet választani: o a növekvően

Részletesebben

HÁZI FELADAT PROGRAMOZÁS I. évf. Fizikus BSc. 2009/2010. I. félév

HÁZI FELADAT PROGRAMOZÁS I. évf. Fizikus BSc. 2009/2010. I. félév 1. feladat (nehézsége:*****). Készíts C programot, mely a felhasználó által megadott függvényt integrálja (numerikusan). Gondosan tervezd meg az adatstruktúrát! Tervezz egy megfelelő bemeneti nyelvet.

Részletesebben

Programozás alapjai (ANSI C)

Programozás alapjai (ANSI C) Programozás alapjai (ANSI C) 1. Előadás vázlat A számítógép és programozása Dr. Baksáné dr. Varga Erika adjunktus Miskolci Egyetem, Informatikai Intézet Általános Informatikai Intézeti Tanszék www.iit.uni-miskolc.hu

Részletesebben

11. gyakorlat Sturktúrák használata. 1. Definiáljon dátum típust. Olvasson be két dátumot, és határozza meg melyik a régebbi.

11. gyakorlat Sturktúrák használata. 1. Definiáljon dátum típust. Olvasson be két dátumot, és határozza meg melyik a régebbi. 11. gyakorlat Sturktúrák használata I. Új típus új műveletekkel 1. Definiáljon dátum típust. Olvasson be két dátumot, és határozza meg melyik a régebbi. typedef struct datum { int ev; int ho; int nap;

Részletesebben

Algoritmusok tervezése

Algoritmusok tervezése Hova fordulhatok segítségért? Az amatrcsillagászat egy szép tevékenység, de gyakran nagyon nehéz is lehet. Ilyenkor jöhet jól a többi amatrcsillagász segítsége. Az amatrök különböz egyesületeket, klubokat,

Részletesebben

2018, Funkcionális programozás

2018, Funkcionális programozás Funkcionális programozás 6. előadás Sapientia Egyetem, Matematika-Informatika Tanszék Marosvásárhely, Románia mgyongyi@ms.sapientia.ro 2018, tavaszi félév Miről volt szó? Haskell modulok, kompilálás a

Részletesebben

Bevezetés a C++ programozási nyelvbe

Bevezetés a C++ programozási nyelvbe Bevezetés a C++ programozási nyelvbe Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék CPP0 / 1 Története A C++ programozási nyelv a C programozási nyelv objektum orientált kiterjesztése. Az ANSI-C nyelvet

Részletesebben

Dokumentáció az 1. feladatsorhoz (egyszerű, rövidített kivitelben)

Dokumentáció az 1. feladatsorhoz (egyszerű, rövidített kivitelben) Dokumentáció az 1. feladatsorhoz (egyszerű, rövidített kivitelben) Felhasználói dokumentáció Feladat: Adjuk meg két N elemű vektor skalárszorzatát! Skalárszorzat : X, Y : N i 1 x i * y i Környezet: IBM

Részletesebben

Webprogramozás szakkör

Webprogramozás szakkör Webprogramozás szakkör Előadás 5 (2012.04.09) Programozás alapok Eddig amit láttunk: Programozás lépései o Feladat leírása (specifikáció) o Algoritmizálás, tervezés (folyamatábra, pszeudokód) o Programozás

Részletesebben

Mechatronika és mikroszámítógépek 2017/2018 I. félév. Bevezetés a C nyelvbe

Mechatronika és mikroszámítógépek 2017/2018 I. félév. Bevezetés a C nyelvbe Mechatronika és mikroszámítógépek 2017/2018 I. félév Bevezetés a C nyelvbe A C programozási nyelv A C egy általános célú programozási nyelv, melyet Dennis Ritchie fejlesztett ki Ken Thompson segítségével

Részletesebben

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Java2 / 1 Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2009. 02. 09. Java II.: Alapelemek JAVA2 / 1 A Java formalizmusa A C, illetve

Részletesebben

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Programozási technikák Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Előadás tematika 1. Pascal ismétlés, kiegészítések 2. Objektum orientált programozás (OOP) 3. Delphi környezet 4. Komponensek bemutatása

Részletesebben

Komputeralgebra Rendszerek

Komputeralgebra Rendszerek Komputeralgebra Rendszerek Programozás Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék 2014. február 23. TARTALOMJEGYZÉK 1 of 28 TARTALOMJEGYZÉK I 1 TARTALOMJEGYZÉK 2 Értékadás MAPLE -ben SAGE -ben 3

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása beadandó feladat: Algtan1 tanári beadandó /99 1

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása beadandó feladat: Algtan1 tanári beadandó /99 1 Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása beadandó feladat: Algtan1 tanári beadandó /99 1 Készítette: Gipsz Jakab Neptun-azonosító: ABC123 E-mail: gipszjakab@seholse.hu Kurzuskód: IT-13AAT1EG 1 A fenti

Részletesebben

Programozás alapjai 6. előadás. Wagner György Általános Informatikai Tanszék

Programozás alapjai 6. előadás. Wagner György Általános Informatikai Tanszék Programozás alapjai 6. előadás Wagner György Általános Informatikai Tanszék Record A valós életben a nyilvántartásra kerülő adatok nem azonos típusúak. Pl.: Név Cím Telefon GySz Fiz Kis Béla Miskolc Török

Részletesebben

1.sz melléklet Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások

1.sz melléklet Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások 1.sz melléklet Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások - Az összefüggő szakmai gyakorlatról hiányozni nem lehet. Rendkívüli, nem tervezhető esemény esetén az igazgatóhelyettest kell értesíteni.

Részletesebben

Egyszerű programok készítése... 56 Kifejezések... 57 Bitszintű műveletek... 57 Relációs műveletek... 58

Egyszerű programok készítése... 56 Kifejezések... 57 Bitszintű műveletek... 57 Relációs műveletek... 58 Tartalomjegyzék Algoritmusok - pszeudókód... 1 Abszolút érték... 1 Hányados ismételt kivonással... 1 Legnagyobb közös osztó... 1 Páros számok szűrése... 2 Palindrom számok... 2 Orosz szorzás... 3 Minimum

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Programozás alapjai 3.Gy: C elágazások, ciklusok P R O

Programozás alapjai 3.Gy: C elágazások, ciklusok P R O Programozás alapjai 3.Gy: C elágazások, ciklusok. P R O A L A G 1/39 B ITv: MAN 2018.10.08 Kövessük a kódot 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. void main() { int a, b, seged; printf("\nkerek ket egesz szamot: ");

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 3. előadás

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 3. előadás Programozás BMEKOKAA146 Dr. Bécsi Tamás 3. előadás Vezérlési szerkezetek Elágazás Gyakran előfordul, hogy meg kell vizsgálnunk egy állítást, és attól függően, hogy igaz vagy hamis, a programnak más-más

Részletesebben

Programozás alapjai 2.Gy: A C nyelv alapjai P R O

Programozás alapjai 2.Gy: A C nyelv alapjai P R O Programozás alapjai 2.Gy: A C nyelv alapjai. P R O A L A G 1/32 B ITv: MAN 2018.10.02 Code::Blocks Indítsa el mindenki! 2/32 1 Code::Blocks Új projekt 2 3 4 5 3/32 Code::Blocks Forráskód Kód fordítása:

Részletesebben

Programozás alapjai. 7. előadás

Programozás alapjai. 7. előadás 7. előadás Wagner György Általános Informatikai Tanszék Jótanács (1) Tipikus hiba a feladat elkészítésekor: Jótanács (2) Szintén tipikus hiba: a file-ból való törléskor, illetve a file-nak új elemmel való

Részletesebben

Programozás alapjai Free Pascal

Programozás alapjai Free Pascal Programozás alapjai Free Pascal Az általános célú programozási nyelvek közé tartozik. Sok helyen még mindig ezt használják. A programnyelv jól használható, közel áll az emberi gondolkodáshoz és könnyen

Részletesebben

A C programozási nyelv II. Utasítások. A függvény.

A C programozási nyelv II. Utasítások. A függvény. A C programozási nyelv II. Utasítások. A függvény. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék A C programozási nyelv II (Utasítások, fuggvények) CBEV2 / 1 Kifejezés utasítás Kifejezés utasítás, blokk

Részletesebben

Programozás. (GKxB_INTM021) Dr. Hatwágner F. Miklós március 3. Széchenyi István Egyetem, Gy r

Programozás. (GKxB_INTM021) Dr. Hatwágner F. Miklós március 3. Széchenyi István Egyetem, Gy r Programozás (GKxB_INTM021) Széchenyi István Egyetem, Gy r 2018. március 3. Függvények Mi az a függvény (function)? Programkód egy konkrét, azonosítható, paraméterezhet, újrahasznosítható blokkja Miért

Részletesebben

Funkcionális és logikai programozás. { Márton Gyöngyvér, 2012} { Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem }

Funkcionális és logikai programozás. { Márton Gyöngyvér, 2012} { Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem } Funkcionális és logikai programozás { Márton Gyöngyvér, 2012} { Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem } http://www.ms.sapientia.ro/~mgyongyi ` 1 Jelenlét: Követelmények, osztályozás Az első 4 előadáson

Részletesebben

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell Szkriptnyelvek 1. UNIX shell Szkriptek futtatása Parancsértelmez ő shell script neve paraméterek shell script neve paraméterek Ebben az esetben a szkript tartalmazza a parancsértelmezőt: #!/bin/bash Szkriptek

Részletesebben

1. Bevezetés A C++ nem objektumorientált újdonságai 3

1. Bevezetés A C++ nem objektumorientált újdonságai 3 Előszó xiii 1. Bevezetés 1 2. A C++ nem objektumorientált újdonságai 3 2.1. A C és a C++ nyelv 3 2.1.1. Függvényparaméterek és visszatérési érték 3 2.1.2. A main függvény 4 2.1.3. A bool típus 4 2.1.4.

Részletesebben

1. Mi a fejállományok szerepe C és C++ nyelvben és hogyan használjuk őket? 2. Milyen alapvető változókat használhatunk a C és C++ nyelvben?

1. Mi a fejállományok szerepe C és C++ nyelvben és hogyan használjuk őket? 2. Milyen alapvető változókat használhatunk a C és C++ nyelvben? 1. Mi a fejállományok szerepe C és C++ nyelvben és hogyan használjuk őket? 2. Milyen alapvető változókat használhatunk a C és C++ nyelvben? 3. Ismertesse a névtér fogalmát! 4. Mit értünk a "változó hatóköre"

Részletesebben

Programzás I. - 1. gyakorlat

Programzás I. - 1. gyakorlat Programzás I. - 1. gyakorlat Alapok Tar Péter 1 Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Számítástudomány Alkalmazása Tanszék Utolsó frissítés: September 15, 2007 1 tar@dcs.vein.hu Tar Péter (PE-MIK-DCS)

Részletesebben

ALGORITMIKUS SZERKEZETEK ELÁGAZÁSOK, CIKLUSOK, FÜGGVÉNYEK

ALGORITMIKUS SZERKEZETEK ELÁGAZÁSOK, CIKLUSOK, FÜGGVÉNYEK ALGORITMIKUS SZERKEZETEK ELÁGAZÁSOK, CIKLUSOK, FÜGGVÉNYEK 1. ELÁGAZÁSOK ÉS CIKLUSOK SZERVEZÉSE Az adatszerkezetek mellett a programok másik alapvető fontosságú építőkövei az ún. algoritmikus szerkezetek.

Részletesebben

Memóriagazdálkodás. Kódgenerálás. Kódoptimalizálás

Memóriagazdálkodás. Kódgenerálás. Kódoptimalizálás Kódgenerálás Memóriagazdálkodás Kódgenerálás program prológus és epilógus értékadások fordítása kifejezések fordítása vezérlési szerkezetek fordítása Kódoptimalizálás L ATG E > TE' E' > + @StPushAX T @StPopBX

Részletesebben